Proljeće u novorođenčadi

Zdravlje

Jedan od vanjskih pokazatelja uobičajenog razvoja djeteta pedijatara, neurologa i drugih pedijatrijskih stručnjaka je izvor u novorođenčadi. To je mala, meka, pulsirajuća površina na glavi djeteta, pod kojim se tkivo mozga nalazi prilično blisko. Površina opruge prekrivena je debelim filmom s malom fuzz-om.

Proljeće novorođenčeta

 • Proljeće novorođenčadi uvelike olakšava proces porođaja, kako za bebu tako i za majku. Prolazeći kroz rodni kanal, kosti lubanje su komprimirane, pa stoga glava novorođenčeta prvo izgleda izduženo nakon rođenja. Zatim se oblik glave vraća;
 • Prisutnost opruge osigurava optimalne prostorne uvjete za normalan rast mozga u toj brzini, koji je položen prirodom;
 • Rodnichok sudjeluje u procesima regulacije razmjene topline bebe i okoliša. Ako djetetova tjelesna temperatura prelazi 38 stupnjeva, a zatim kroz proljeće, tkivo mozga hladi prirodno;
 • Zbog sposobnosti kompresije fontanel može djelovati kao apsorber u slučaju slučajnog pada djeteta.
Velike i male fontane

Gdje je

Određivanje gdje je proljeće u novorođenčadi vrlo je jednostavno.

Veliki prozor u obliku dijamanta veličine 2 x 2 centimetra smješten je točno u sredini krune, ili, kao i obično, kažu - na kruni.

Malo je proljeće na stražnjoj strani glave. Veličina je oko pola centimetra.

Kada je obrasla

Veliko proljeće obraslo oko jednogodišnjeg djeteta, ponekad postoje male odstupanja od tog parametra do oko jedne i pol godine. Ali ako dijete u drugim parametrima zadovoljava dobne standarde, onda nema razloga za brigu.

Malo proljeće kod djece rođenih na vrijeme već je zatvoreno. Međutim, dogodilo se da je otkriveno nakon rođenja. Tada bi trebalo biti zatvoreno za dva ili tri mjeseca.

Brzina i vrijeme zatvaranja opruga ovisi uglavnom o tome koliko je djetetovo tijelo opremljeno kalcijem. Ako nije bilo abnormalnosti u majčinoj prehrani, opaženo je optimalno liječenje multivitamina, tada se obično pojavljuje prekomjerno rastezanje fontana.

Razvojne abnormalnosti

Poznavajući vrijeme kada je fontanel obrastao, kao i veličinu, možete vidjeti sva odstupanja, kako bi izbjegli i spriječili razvoj mnogih opasnih bolesti u novorođenčadi. Među njima je nekoliko:

 1. Rahitis. Ova bolest je gotovo najčešći uzrok kasnog zatvaranja proljeća. U pravilu, to se događa u prerane bebe, rijetko na suncu, imaju nedostatak kalcija i vitamina D. Pročitajte članak o rakom >>>;
 2. Hipotireoza. Smanjenje količine hormona štitnjače također može biti uzrok usporavanja procesa bujanja proljeća;
 3. Down sindrom. Prevelike veličine fontanela ukazuju na prisutnost ove bolesti zajedno s drugim karakteristikama;
 4. Prekomjerno rastezanje fontana unaprijed može govoriti o višku kalcija, a također ukazuju na bolesti kao što su craniostenoza, mikrocefalija;
 5. Depressivni fontanel također je ozbiljan simptom. Taj fenomen govori o akutnoj dehidraciji.

Što prevelik fontanel ili sporo (kasno zatvaranje) proljeće

Pažljivo ispitivanje djeteta od strane stručnjaka, detaljan opis roditelja o stanju bebe bit će ključ za rano otkrivanje abnormalnosti i pridonijet će pravilnom propisivanju preventivnog liječenja.

Razlozi za rano zatvaranje fontana

Previše mali fontanel ili prebrzo zatvaranje fontana

Izbočena opruga?

Najčešće se pojavljuje strši proljeće na pozadini bolesti koje prate povećanje intrakranijalnog tlaka: meningitis, encefalitis, tumore, intrakranijalno krvarenje, povećanje intrakranijskog tlaka iz nekog drugog razloga.

Ako se izbrazdana opruga može kombinirati s jednim ili više sljedećih simptoma, trebali biste što prije nazvati liječnika:

 • Jaka temperatura;
 • Ispuštanje fontana dogodilo se nakon ozljede glave, pada djeteta;
 • povraćanje;
 • Pospanost ili prekomjerna razdražljivost djeteta;
 • strabizam;
 • Konvulzije ili epileptički napadaji;
 • Gubitak svijesti;
 • Iskopavanje fontana dugo vremena bez drugih simptoma.

Umetnuta opruga?

Najčešće se opaža pad fontana zbog dehidracije djeteta na pozadini temperature, proljeva i ponovljenog povraćanja. Ako je otkriveno opaljen proljetno dijete treba imati obilje pijenja, a liječnik ga treba kontaktirati za liječenje bolesti koja je uzrokovala dehidraciju.

Strah od zla

Mnogi se vrlo boji da nekako ošteti proljeće. Sjeti se! - to je gotovo nemoguće. Unatoč izglednoj mekoći fontana, to je vrlo izdržljiv, a nemoguće ga je oštetiti uobičajenim manipulacijama (pranje, kupanje, češljanje itd.).

Glavna stvar o izvorima novorođenčeta i odgovore neonatologa na često postavljana pitanja roditelja

Dijete se nedavno pojavilo na svjetlosti. Izgleda tako malen i bespomoćan. Na glavi mrvica postoje posebne formacije - fontanelles. Novoumorni roditelji često se boje dotjerati glavu, a da ne spominje češljanje i pranje glave. Pored toga, postoje glasine da mozete ozlijediti mozak mrvica tako da nepravilno pritisnete proljeće u novorođenčadi. Mnogo razgovora i predrasuda oko ovog područja na glavi djeteta. Ali, lako je ozlijediti proljeće u novorođenčadi? Je li istina da njezina veličina i datumi zatvaranja imaju veliku ulogu u dijagnozi ozbiljnih bolesti u djeteta?

Što je izvor?

Lubanja novorođenčeta čine kosti koje su međusobno povezane šavovima. Tkivo kostiju na glavi bebe je tanak, savitljiv, bogat krvnim žilama. Neka područja na glavi ne ossify, oni su tkiva tkanica. Nalaze se na spoju nekoliko kostiju i nazivaju se fountainanelles.

Koliko izvora ima novorođenče? Za mnoge, to će biti iznenađenje saznati da je dijete rođeno s šest fontanelles.

Gdje su izvori u novorođenčadi?

Veliko proljeće u novorođenčadi najistaknutije je od fontana, smješteno na kruni između frontalnih i parijetalnih kostiju. Dobio je svoje ime iz dobrog razloga. Njegova veličina je prilično velika i prosječno je 3 cm. Oblik velikog proljeća je dijamantnog oblika, a na bližem pregledu možete vidjeti pulsiranje.

Malo proljeće u novorođenčadi smješteno je iza velikog na spoju parietalnih i okcipitalnih kostiju. Ovo proljeće izgleda kao trokut veličine oko 5 mm. Često se dijete rodi s već zatvorenim malim proljetom, a ostatak se zatvara u roku od jednog do dva mjeseca.

Dva uparena opruga mogu se naći u vremenskim područjima. To su klinasti izvori. Još jedan par šibica, mastoid, nalazi se iza uha. Svi su zatvoreni ubrzo nakon rođenja djeteta i nemaju dijagnostičku vrijednost.

Zašto je dijete rođeno s izvorima?

Sve u ljudskom tijelu nije slučajno, a dijete nije iznimka. Tijelo djeteta je složen sustav, svaki organ ima svoju jedinstvenu funkciju.

Kakva je funkcija proljeća u novorođenčadi?

 1. Rodnichok igra važnu ulogu tijekom porođaja. Zahvaljujući ovom obrazovanju, dječja glava se smanjuje i prolazi kroz rodni kanal lakše. Oblik glave djeteta, rođen prirodno rastegnut, dolichocephalic. Tijekom vremena, konfiguracija glave se mijenja, postaje obična, zaobljena.
 2. Dijete brzo raste, a zajedno s djetetovim mozga. Kosti lubanje postaju gusto, povećavaju se, a fontana raste. Prisutnost fontana i šavova lubanje stvara povoljne uvjete za rast i razvoj mozga.
 3. Springwell pomaže djetetu da održava normalnu tjelesnu temperaturu, sudjeluje u termoregulaciji. U teškim hipertermiji (više od 38 stupnjeva Celzija) fontanel pomaže da ohladi mozak i meninge.
 4. Funkcija prigušenja. Iako proljeće izgleda prilično nepouzdano i krhko, pomaže u zaštiti mozga kada dijete padne.

Kada se proljeće novorođenčadi iscjeljuje?

Razumjeti pravila i vrijeme zatvaranja izvora.

Datumi zatvaranja

Veliko proljeće u bebama obraslo je u razdoblju od šest mjeseci do jedne i pol godine.

Polovica novorođenčadi rođena je s obrastao malim proljetom. Za ostatak djece, proljeće se privlači za jedan ili dva mjeseca.

Preostali paralirani fontali rijetko se vide u novorođenčadi s punim radnim vremenom. Ako je dijete rođeno s lateralnim fontanelama, postane prerano ubrzo nakon rođenja.

Što utječe na zatvaranje fontana?

Zašto su neke bebe rođene s točkastom fontanom, koja ubrzo raste posve, dok drugi mogu imati utor do dvije godine?

 1. Nasljedna predispozicija. Veličina izvora, s kojima je beba rođena, kao i vrijeme njihova bujanja, prije svega ovisi o genetskim svojstvima. Nakon razgovora s baka i ispitivanja o fontanelima roditelja, možete predvidjeti kako beba će biti zatvorena.
 2. Gestacijsko doba u kojem je rođeno dijete. Djeca koja su prerano rođena malo su iza fizičkog razvoja od punoljetnih vršnjaka. Oko 2 - 3 godine ova je razlika izjednačena. Ali prerane bebe imaju svoje karakteristike u razvoju. Konkretno, to je duže zatvaranje fontana.
 3. Koncentracija kalcija i vitamina D u tijelu djeteta. S nedostatkom kalcija, prekomjerno nakupljanje fontana može se spriječiti, a s viškom elementa, depresija nestaje ispred vremena. Ali dječja prehrana igra ovdje sekundarnu ulogu, najčešće razlog za poremećaj metabolizma.
 4. Uzimanje lijekova tijekom trudnoće.

Također postoji veza između veličine fontana novorođenčeta i majčinog unosa kalcija i multivitamina i prehrane žene.

No, genetska predispozicija igra ključnu ulogu u veličini fontana pri rođenju.

Proljeće nije vremenom obraslo, vrijedi li ga brinuti?

Ovo pitanje odgovara Dr. Komarovsky.

Zatvaranje izvora događa se na različite načine. Neke bebe rađaju se s vrlo malim fontanelima. Za druge, velika fontana može biti obrasla samo dvije godine. Uz normalno blagostanje i razvoj djeteta, obje se situacije smatraju normalnim. Nije bitno kada je proljeće zatvoreno u novorođenčadi.

Veličina izvora može ukazivati ​​na razvoj bolesti. Ali nema patologije koja bi se očitovala samo promjenom veličine izvora. Svako rutinsko ispitivanje procjenjuje zdravlje djeteta i veličinu fontana.

Kada se brinuti?

Kod određenih bolesti novorođenčadi moguće je kasnije zatvoriti proljeće.

 1. Rahitis. Osim sporog zatvaranja fontana, parodonija se očituju za odstupanje od tjelesnog razvoja, promjena na kardiovaskularnim i mišićnim sustavima te smanjenje imuniteta. Bolest je češća kod preranih beba koje nisu primile vitamin D kao preventivnu mjeru. S bebom s punim radnim vremenom, s redovitim šetnjama i pravilnom prehranom, rizik od razvoja rakova je minimalan.
 2. Kongenitalni hipotireoza. To je kongenitalni poremećaj u kojem štitnjača ne funkcionira ispravno. Uz promjenu vremena zatvaranja fontane, hipotireoza se opaža letargija, pospanost, uporni zatvor, odstupanja u mentalnom i tjelesnom razvoju djeteta.
 3. Achondroplasia. Pokazuje se grubim kršenjima razvoja koštanog tkiva, patuljastosti, sporim stopama zatvaranja izvora.
 4. Down sindrom. Bolest povezana s patologijom kromosoma. U Downovom sindromu djeca imaju karakterističnu pojavu, razvojne teškoće.

Što može značiti rano zatvaranje izvora?

U većini slučajeva, nije bitno kada fontanel raste u bebi. To ne utječe na razvoj mozga i inteligencije. No, postoje situacije povezane s umanjenim metabolizmom kalcija, metabolizmom, u kojem je proljeće prebrzo zatvoreno.

Druge bolesti, kao što su kraniosynostosis, abnormalnosti razvoja mozga, vrlo su rijetke, imaju ozbiljne tijekove i karakteristične znakove. Ako se dijete osjeća dobro, razvija se prema kalendaru, stope zatvaranja fontana nisu važne.

Promjene fontana

Proljetno tijelo u novorođenčadi

Najčešće ispupčen fontanel prati meningitis, encefalitis, intrakranijalnu krvarenje. Sve ove bolesti karakterizirane su visokim intrakranijskim tlakom, zbog toga i izlučivanje proljeća je oteklina.

Anksiozni simptomi koji, u kombinaciji s ispupčenom proljetnom prijetnjom, ugrožavaju život djeteta:

 • visoka vrućica, koja postaje teško i uskoro se diže;
 • mučnina i povraćanje kod djeteta;
 • glasno plakati, razdražljivost ili, obrnuto, letargija, pospanost djeteta;
 • konvulzije, gubitak svijesti;
 • ako je proljeće počelo izbočiti nakon pada mrvica, ozljede;
 • pojava strabizma, simptoma oka.

Impacted fontanel

Ako je pala meka kruna - ovo je simptom dehidracije bebe. Proljeće se mijenja, padne ispod kosti lubanje i ukazuje na akutni nedostatak tekućine za bebu. Uz ponovljeno povraćanje, proljev, visoka temperatura postoji značajan gubitak tekućine. Dehidracija utječe na cijelo tijelo. Koža postaje suha, moguće je stvaranje pukotina na usnama, kršenje dobrobiti djeteta.

Što roditelji trebaju znati o izvoru? Često postavljana pitanja

 1. Proljetno dijete je vrlo veliko. Je li to rakove? Veličina izvora s rachitom uopće se ne mijenja. Moguće je promijeniti oblik glave, povećati frontalnu i parietalnu kvrgu, omekšavajući rubove fontana. S rakom, rubovi fontana postaju fleksibilni i savitljivi, ali veličina ostaje ista.
 2. Kada je mala veličina fontana nemoguće je propisati vitamin D, čak i ako se dijagnosticira rakovima? Pored vanjskih znakova rakom, za dijagnozu treba biti laboratorijska potvrda. Uz rakove, promijenjena su razina alkalne fosfataze, razina kalcija u krvi i urinu. Znakovi infekcija vidljivi su na rendgenima zglobova i cjevastih kostiju. Kada se potvrđeni rakovi dodjeljuju vitamin D i kalcij, a veličina fontana nije važna. Podudaranje u pravilnim dozama lijekova ne ubrzava zatvaranje fontana.
 3. Dugi porast proljeća može pokazati hidrocefalus kod djeteta? Hydrocephalus (hydrocephalic syndrome) pojavljuje se s povećanjem količine tekućine (cerebrospinalne tekućine) u mozgu. To dovodi do povećanja intrakranijskog tlaka i promjena u dobrobiti djeteta. On postaje nemiran, kapriciozan, poremećen san. Prilikom ispitivanja djeteta, liječnici obraćaju pozornost na razvoj djeteta, mišićni ton, povećanje opsega glave, stanje proljeća. Povećanje opsega glave u kombinaciji s povećanjem veličine fontana i promjenom stanja djeteta može ukazivati ​​na razvoj bolesti.
 4. Ako se proljeće zatvori prebrzo, mozak djeteta će prestati rasti? Rast glave nastaje ne samo zbog fontana, već i šavova, povećanja i zbijanja kostiju lubanje. Čak i ako je fontanel potpuno zatvoren, glava i dalje raste.
 5. Je li moguće oštećenje mozga bebe dodirivanjem izvora? Možete sigurno dodirnuti, poljubiti, češaljiti glavu djeteta, neće donijeti neugodne posljedice. Mozak je sigurno skriven ispod membrana i okolnih tkiva.
 6. Kako se brinuti za proljeće? Ovo područje ne zahtijeva posebnu brigu. Kao i kod ostatka kože bebe, skalp je potrebna briga. Nakon pranja s posebnim dječjim šamponom, isprati vodu s ručnikom. Ne trljati glavu, promakivaniya prilično dovoljno.
 7. Trebam li uzimati vitamin D s brzim ili sporim rastom izvora? Pitanje prikladnosti imenovanja vitamina D rješava se pojedinačno u svakom slučaju. To utječe na mnoge čimbenike, uključujući područje boravka djeteta, godišnja doba, trajanje šetnje.

Glavni zadatak roditelja je briga o pravilnoj prehrani djeteta, redovitim šetnjama i pravilnoj njezi. Ostavite stručnjaku ocjenu stanja fontana. Na svakom rutinskom pregledu liječnik treba samo nekoliko sekundi da potroši na glavu i procijeni proljeće.

Parametri kojima se procjena fontana provodi kada ga pregleda liječnik

 • da li su dječji kreperi otvoreni ili zatvoreni, odgovara li dobi djeteta;
 • koliko izvora je bilo u vrijeme rođenja i njihov broj u ovom trenutku;
 • kako se fontane mijenjaju, kako brzo padaju, da li se oblik fontana promijenio;
 • što dodirnuti rub fontana. Uobičajeno, rubovi bi trebali biti elastični, a omekšavanje je znak nedostatka kalcija i vitamina D;
 • Kako prolaz prolazi u okolna tkiva? Usporena, potonula ili napeta, ispupčena opruga uvijek je znak patologije.

Zaključimo

Rodnichki - anatomska formacija tkanine, koja se nalazi na glavi djeteta. Zbog prisutnosti fontana, glava može lako proći kroz rodni kanal, mijenjajući oblik (konfiguraciju).

Veličina i vrijeme navodnjavanja opruga pomažu pedijatru da sumnja u promjene u zdravlju mrvica. Ali čak i iskusni stručnjak ne može dijagnosticirati samo veličinu proljeća, jer svaka bolest ima niz drugih važnih simptoma.

Mnoga pitanja i zabrinutosti pojavljuju se među mladim roditeljima oko fontana. Najčešće mitovi o izvoru nisu pod zemljom i brzo ih je izbacivao pedijatar. Za skladan razvoj mrvica važno je redovito šetnje i racionalno hranjenje, ljubav i briga o mama i tate.

Proljeće u novorođenčadi: što je to i kako se brinuti za to?

Mnogo pitanja i sumnji u mama uzrokuju izvore.

Proljeće je pulsirajući prostor između kostiju kostiju, pokrivenog gustom tkaninom.

Što trebate znati o fontanelu u novorođenčadi i djeci do jedne godine?

Izgled izvora

Proljeće, u pravilu, ima dijamantni oblik, pulsira. Može biti veća / niža od visine okolnih kostiju.

Veličine se kreću od 0,5x0,5 cm do 3x3 cm. Veličina izvora ovisi o genetici i može se naslijediti, kao i prehranu majke tijekom trudnoće.

Ali ne bi ih trebalo zlostavljati. Uostalom, ako je proljeće apsolutno malo ili potpuno zatvoreno, onda postoji velika vjerojatnost da se tijekom rođenja nanese ozljeda djetetu.

Stoga, prije uzimanja vitamina koji sadrže kalcij, posavjetujte se s liječnikom koji će vam propisati krvni test. Sadržaj kalcija je obično 2,15 - 2,5 mmol / l.

Od čega se to radi?

Lubanja novorođenčeta sastoji se od ogromnog broja kostiju, koji imaju tendenciju da brzo rastu. Glavne kostiju kostiju rastu u sredini, kao i uz rubove.

Tamo gdje se spaja zglob od tri ili više kostiju, stvara se takozvana opruga koja je pouzdano prekrivena vezivnim tkivom. Takva tkanina teži otvrdnjavanju, zbog čega se veličina opruge smanjuje i potpuno je zatvorena.

Zašto je to?

Prvo, tijekom procesa porođaja, kada beba prolazi kroz majčin rođendanski kanal, zahvaljujući fontanelima, dječja glava prima i prilagođava se veličini malih zdjelica koje roditi.

Nakon što je beba rođena, možete vidjeti da je oblik glave blago podešen i ispružen na obje strane. To se ne treba bojati, jer će nakon nekoliko dana konture djetetove glave poprimiti normalni izgled.

Drugo, na početku beba života, postoji velika vjerojatnost ozljeda i pada u djetetu. Zbog kretanja kostiju, oblik lubanje može se deformirati, a time se smanjuje sila udarca.

Treće, fontanel omogućuje da mozak raste. Ako je djetetovo proljeće vrlo rano zatvoreno, ne brinite se kako će se dječji mozak nastaviti razvijati i gdje će rasti. Uostalom, osim fontana postoje šavovi koji omogućuju da se lubanja mijenjaju i ostaju otvorena do 20 godina!

Poznajete li simptome ne-razvojne trudnoće? Ovo će reći naš članak.

Na prve znakove trudnoće govorit će naš dio.

Dimenzije fontana. Datumi zatvaranja

Novo rođeni imaju šest fontanela: prednji (veliki), stražnji, 2 klinastog i 2 mastoida.

U većem broju djece, samo prva dva su vidljiva na oku, dok se drugi zatvaraju prebrzo ili su premali da bi ih vidjeli.

Formula za izračun veličine je sljedeća: (uzdužni + poprečni promjeri) / 2.

Norma prednje strane je od 0,5 x 0,5 cm do 3 x 3 cm pri rođenju. U prvim danima djeteta može se promatrati povećanje fontana veličine. To je zbog promjene u obliku glave. U sljedećim veličinama neizbježno se smanjuje.

Stražnje dimenzije mogu biti od 0,5 do 0,7 cm, a u pravilu se zatvara unutar 2. mjeseca života novorođenčeta.

Od čisto pojedinačnih čimbenika ovisi o brzini zatvaranja prednjeg izvora. Većina djece ima oko dvije godine, neke su 1 godine i u vrlo rijetkim slučajevima 3 mjeseca.

Koje promjene u veličini ili strukturi signala fontanela o bolesti?

U proučavanju fontana odrediti granice fontana u odnosu na dob / razvoj djeteta i izgled.

Veliko proljeće ili sporo (kasnije) zatvaranje

Takva svojstva mogu ukazivati ​​na sljedeće bolesti:

  • rahitis. To se događa kod preranih beba, kao i kod djece s nedostatkom vitamina D. U gruboj djeci, rubovi fontana su fleksibilni, a stražnja strana glave sklona je poravnati. Ako postoji sumnja na rakove, odmah se posavjetujte s liječnikom;
  • kongenitalni hipotireoidizam. Bolest karakterizirana smanjenjem razine funkcije štitnjače. Također, simptomi kongenitalnog hipotireoza uključuju pretjerano spavanje, letargija, umor, oticanje, problemi s ekskretornim sustavom, nedostatak apetita. Ako sumnjate na hipotireozu, odmah se obratite pedijatru i testirate za ukupan sadržaj hormona štitnjače u tijelu;
  • ahondrodisplaziya. Lijepa rijetka bolest, samo je prirođena. Simptomi: displazija, skraćeni udovi, široka glava i izbočeni čelo. Nema metoda za liječenje aododepazije;
  • Down sindrom Bolest na kromosomskoj razini, karakterizirana abnormalnostima u mentalnom i tjelesnom razvoju, kratkom vratu, izrazima lica, itd. Down sindrom se obično stavlja odmah na porođaj, ali ako imate bilo kakve sumnje, odmah se obratite svom pedijatru i proći kroz kariotipiranje (omogućuje određivanje broja kromosoma). Liječenje i njegu propisuje liječnik;
 • drugih razloga. Drugi uzroci mogu biti kongenitalne bolesti kostiju. Dijagnirano u pedijatrijskim centrima nakon savjetovanja s liječnikom.

Kako počinje rođenje, ovaj članak će reći.

Mnogo korisnih i zanimljivih o ranoj trudnoći može se naći u ovom dijelu stranice.

Malo izvora ili brzo zatvaranje

Rani zatvaranje se zove prianjanje kostiju prije 3 mjeseca.

Razlozi za rano zatvaranje mogu biti:

  • craniosynostosis. Bolest je karakterizirana ranim / preuranjenim zatvaranjem šavova, malim opsegom glave, povećanim tlakom unutar lubanje, problemima sluha, kosim očima i općim problemima rasta. To se događa kongenitalno ili stečeno. Propisan je kirurški zahvat;
 • abnormalnosti razvoja mozga. Najrjeđa bolest. Dijagnoze se u neuropediatriji, a liječenje ovisi o ozbiljnosti.

Što znači opadanje proljeća?

U pravilu je opaženo u općoj dehidraciji tijela. Liječenje će zahtijevati savjetovanje s specijalistom i dostupnost puno pića.

Što znači izbijati proljeće?

Proljetno izbočenje može se otkriti s povećanim intrakranijskim pritiskom. I to može označavati takve bolesti: encefalitis, oticanje, krvarenje, meningitis.

Što liječnici obraćaju pozornost tijekom ispitivanja?

Ispitivanje treba provoditi samo kvalificirani liječnik. Glavni kriteriji za inspekciju su sljedeći čimbenici:

  • otvorene / zatvorene fontane. Odgovara dobi djeteta;
  • veličine opruga Koje su promjene došle u odnosu na prethodnu inspekciju. Oblik;
  • stupanj mekoće izvora. S obzirom na norme, rubovi moraju biti fleksibilni i savitljivi. Ako su rubovi previše mekan, to može signalizirati rakom;
 • stanje područja remena fontana. Prema normama proljeće treba ponoviti konfiguraciju. Ako pritisnete, prodat ćete i osjetit ćete snažnu pulsaciju.

Pravilna briga o fontanelama

Mnoge se mame plaše čak i da dodiruju proljeće, boje se ozlijediti ili nešto oštetiti. Ne biste se trebali bojati toga, jer je proljeće pouzdano zaštićeno od ljuske.

Dakle, sažimajući se, možemo zaključiti da je proljeće važna značajka strukture, čime se štiti mozak od pretjeranog pritiska.

Vrlo je važno pratiti veličinu opruge i prve izmjene kako bi se savjetovali s liječnikom, jer promjena strukture ili oblika može signalizirati ozbiljne bolesti.

Može li se Bioparox koristiti za liječenje tijekom trudnoće? Pitajte liječnika!

Yodomarin tijekom trudnoće: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Rodnichok (anatomija)

Rodnichok je neo-tvrdo dio lubanje, koji se sastoji od ostataka membranskog kostura i povezivanja kostiju lubanje novorođenčadi. Proljetni prolazi omogućuju deformiranje kranijalnog trezora, što je neophodno za vrijeme porođaja, kao i za napredni rast mozga.

anatomija

Opruge su ostaci membranskog kostura, koji omogućuju komprimiranje lubanje u lučici tijekom poroda, što olakšava prolaz novorođenčeta kroz rodni kanal. U procesu ossifikacije lubanje, velika fontana se obično potpuno zatvori za 12-24 mjeseca. Kutne i stražnje fontane se zatvaraju nekoliko mjeseci nakon rođenja. Nakon zatvaranja opruga na kranijalnim svodovima nastaju šavovi.

Lubanja novorođenčeta sastoji se od pet glavnih kosti: par frontalnih, par parietalnih i jednog okcipitalnog. Ove kosti su povezane vlaknastim šavovima, koje dopuštaju kosti da se međusobno pomiču, što olakšava proces porođaja i rast mozga. Kod ljudi postoji prednja (velika) fontana (fonticulus anterior), stražnja (mala) fontana (fonticulus posterior) i dvije vrste lateralnih fontanela: fontanel (fonticulus sphenoidalis) i mastoid fontanelus (fonticulus mastoideus).

 • Stražnja fontana nalazi se na spoju para parialnih kostiju s okcipitalnom kosti. Ovo proljeće obično se zatvara u roku od jednog do dva mjeseca nakon poroda u procesu oslabljenja membrane vezivnog tkiva: vezivno tkivo postaje kost.
 • Najveća frontalna fontana nalazi se na spoju frontalnih i parijetalnih kostiju. Zatvara se samo za dvije godine, ali u slučaju nekih bolesti, na primjer, klavijalne-kranijalne disostoze, proljeće je zatvoreno kasno ili se uopće ne zatvara.
 • Lateralne fontane nalaze se na svakoj strani glave, a klinasti oblik proljeća je blago ispred (između sphenoidnih, parijetalnih, vremenskih i frontalnih kostiju), a mastoidna opruga lagano je iza (između vremenskih, parijetalnih i okcipitalnih kostiju).

Zatvaranje fontana

U čovjeku

Kod ljudi, slijed zatvaranja opruga je sljedeći:

 1. Natrag - unutar 1-2 mjeseca nakon isporuke,
 2. Kutni oblik - 6 mjeseci,
 3. Mastoid - za 6-18 mjeseci,
 4. Prednja strana - 18-24 mjeseca.

Ostali primati

U majmuna, prednja fontana zatvara se nedugo nakon rođenja, tako da se u čimpanzama potpuni zatvaranje fronte fontana pojavljuje za tri mjeseca.

Imam pse

Obično kod pasa fontanel se zatvara odmah nakon poroda. Međutim, jedan od najozbiljnijih problema s kojima se suočavaju veterinari jest "otvorena proljeća". Ova patologija je često simptom hidrocefalusa, jer višak cerebrospinalne tekućine ometa normalnu spajanje kosti lubanje. Često lubanja takvih pasa pretpostavlja oblik kula, a proljeće je očito opipljivo.

Uobičajeni razvoj

Opruge mogu pulsirati, to je norma. Zbog ove valovitosti, proljeće na nekim europskim jezicima zove se "fontana" (na primjer, engleski. Fontanelle) Često roditelji zabrinuti su da dijete može biti povrijeđeno kroz meko izvora, ali ti su strahovi neutemeljeni jer je vezivno tkivo, usprkos svojoj mekoći, vrlo jak. Kroz proljeće novorođenčadi, možete napraviti ultrazvučni pregled mozga. Nakon zatvaranja opruga, to postaje nemoguće, jer su kosti lubanje snažna akustična barijera.

patologija

Natečena proljetna linija

Vrlo zbijeno ili natečeno proljeće često je simptom visokog intrakranijalnog tlaka, što zauzvrat predstavlja znak sljedećih bolesti:

Potopljeni izvor

Potopljena opruga je moguća zbog pothranjenosti ili dehidracije.

Povećana fontanel

Povećanje ili kasno zatvaranje fontana moguće je iz sljedećih razloga:

Proljeće u novorođenčadi: kad se zatvori, odstupanja od norme, preporuke liječnika

Proljeće u novorođenčadi je segment vezivnog tkiva koji se nalazi na spoju tri ili više kostiju lubanje. Ovi neostostižni fragmenti olakšavaju proces porođaja, jer omogućuju deformaciju lubanje, a lagano zamjenjuju rubove lubanje kostiju jedna drugoj kao što fetalna glava prolazi kroz rođeni kanal.

Nakon rođenja djeteta, vezivno membransko tkivo postupno se stvrdne, veličina pulsirajućeg interosseusa se smanjuje, fontanel se zatvara.

Mjesto izvora

Roditelji bi trebali biti u stanju pronaći fontanele lubanje novorođenčeta da kontroliraju njihovo stanje. Da biste to učinili, morate znati koliko je izvora u novorođenčadi i koja je njihova lokalizacija.

Postoje šest spojnih membrana:

 • nesparen (dva) - smještena u sredini kranijalnog svoda, nazvanog prednje i stražnje strane;
 • upareni (četiri) - dva na svakoj strani, zove klinasti i mastoidni.

Obično, roditelji mogu samostalno pronaći i mjeriti samo neparni izvore, one koje se upućuju na njih su teže otkriti, manje su ili gotovo zatvorene do rođenja.

Gdje je izvor u novorođenčadi, koji je glavni i kojem se stanju kontrolira pedijatar? Nalazi se u sredini između frontalnih i parietalnih kostiju i naziva se velikim prednjim.

Malo proljeće u djece drugačije se naziva stražnjom stranom. Ovo je proljeće smješteno u sredini između parietalnih i okcipitalnih kostiju.

Dobro je da roditelji budu upoznati s oba klinastog i mastoidnog izvora. Nalaze se na bočnim površinama lubanje, dvije na svakoj strani. Membrane u obliku klinova smještene su na spoju vremenskih, frontalnih i parijetalnih kostiju, gdje su povezane s intrakranijalnom sfenoidnom kosti. Mogu se naći u hramovima djeteta. Mastoidni "prozori" nalaze se na spoju procesa istog naziva vremenske kosti s parietalnim i okcipitalnim kostima (ili iza ušiju malog djeteta).

Postoje i neprekidni izvori koji se ne nalaze u svim bebama. To uključuje nasolobni, parietalni i cerebelarni. Proljeće može biti na području šava između frontalnih kostiju.

Veličine i oblik

Što bi trebao biti prednji fontanel novorođenčeta? Oblik proljeća u novorođenčeta je romboid. Pri rođenju, veličine su u rasponu od 2,5 do 3 cm. Ponekad u nedostatku patologije, međusobna membrana može biti mala veličina - 0,5 cm. Vrijednost se izračunava dijeljenjem zbroja uzdužnih i poprečnih promjera rhombusa po dva.

Tijekom prvog mjeseca života, veličina fontane u novorođenčadi može se neznatno povećati, što je povezano s promjenom oblika lubanje nakon porođaja i aktivnim rastom mozga. Proces neizbježnog smanjenja započinje u dobi od četiri mjeseca. Pulsiranje se značajno smanjuje od 8 mjeseci, a proljeće postaje okruglo.

Uobičajeno, stražnja fontana ima oblik trokuta. Veličina je mnogo manja od prednjeg dijela i, u pravilu, ne prelazi 7 mm. U klinastim i mastoidnim proljetnim cvjetovima su male veličine, standard je 0,6-1 cm, a također podsjeća na oblik trokuta.

Kada je obrasla

Kada proljeće preraste novorođenčad? Povezno tkivo se pretvara u koštano tkivo s periferije, u određenom vremenu. Promjer "prozora" se postupno smanjuje. Ne postoji točan vremenski razmak, identičan za svu djecu, recimo neko vremensko razdoblje kada proljeće raste. U ovom slučaju, najčešće se odnosi na prednji fontanel.

Proljeće je konačno zatvoreno do kraja prve godine. Te se stope mijenjaju čak i kod normalnog razvoja djeteta. Mekoću membrana vezivnog tkiva na ovom području može se održavati u zdravom djetetu čak i za 2 godine.

Natrag fontanelle obično raste tijekom prva dva mjeseca života.

Kada prolazi proklupni klin? Uglavnom, te fontane su zatvorene 2-3 mjeseca života. Ali ako je dijete već rođeno s zatvorenim klinastim oprugama, ossifikacija tih membrana javlja se u prvih šest mjeseci beba života.

Koliko vremena raste dijete dojenčadi u dojenčadi, zvanom mastoid? Vrijeme ossifikacije približno se podudara s zatvaranjem klinastih opruga. To znači 2-3 mjeseca života.

Dakle, kada fontanel bi trebao biti obrastao u djeteta, nedvojbeno je teško odgovoriti. Na mnoge načine, razdoblje ozdravljenja ovisi o genetskim svojstvima, prehrani mame tijekom trudnoće i prirodi hranjenja. Pod djeteta također utječe - prema medicinskoj statistici, kod dječaka spojna membrana zatvara mnogo brže.

No, čak i uz rano zatvaranje, rast mozga osigurava prisutnost šavova između kostiju lubanje, koja ne raste do 15-19 godina.

Razvojne abnormalnosti

Obično su roditelji zabrinuti zbog promjena u veličini spojne membrane. Tijekom pregleda i mjerenja fontanela može se sumnjiti u patološke anomalije. Da bi se identificirala patologija, dobivene su dimenzije povezane s normalnom vrijednošću koja odgovara dobi mrvica.

Fontanel novorođenčeta raste pod sljedećim patološkim okolnostima:

 • rahitis;
 • smanjena funkcija štitnjače;
 • hydrocephalus (akumulacija u mozgu prekomjerne količine cerebrospinalne tekućine), dok se proljetno dijete povećava, napinje, zatvara kasnije;
 • genetske patologije (Downov sindrom, chondrodysplasija, Apertov sindrom, klavijalna kranijalna displazija, stakleni mali sindrom).

Najčešće, velika fontana na glavi djeteta opažena je u prijevremenom radu. U prijevremenim bebama fontani se sporije sporije.

Također, izazivaju čimbenici koji doprinose formiranju velikih fontana:

 • genetska predispozicija;
 • kršenja u prehrani i načina dana buduće mame (nedostatak mliječnih proizvoda i neuravnotežena prehrana, prekovremeni rad);
 • umjetno hranjenje djeteta;
 • loša ekologija;
 • stres majke i bebe.

Vjeruje se da proljeće može biti manje od norme, ako trudnica jede previše hrane koja sadrži kalcij. U tom slučaju, "prozori" su brže zatvoreni.

Mikrofafalija karakterizira prijevremeno zatvaranje svih membranskih spojeva tijekom prvih mjeseci života. U tom slučaju, dječja proljetna proljeća može biti mala, a ostala pet može biti zatvorena pri rođenju.

Koji liječnik treba kontaktirati ako sumnjate na odstupanje

Do šest mjeseci, roditelji trebaju biti posebno oprezni da kontroliraju veličinu međusobnih membrana. Ako je od dobi od osam mjeseci spojna membrana promijenila malu veličinu od rođenja, potrebna je pedijatrijska konzultacija.

Ako su dimenzije normalne, ali proljeće je oteklina ili, obrnuto, ispod razine kostiju lubanje, potrebno je hitno kontaktirati pažljivog pedijatara. On će propisati sve potrebne testove, ispite. Ako je potrebno, dijete će se savjetovati s pedijatrijskim neurologom.

Istraživanja sumnjivih abnormalnosti

Pedijatar treba pratiti tijekom ispitivanja sljedećih točaka:

 • Konzistencija ploče vezivnog tkiva i rubova kostiju kostiju, njihovu strukturu i gustoću.
 • Veličina fontana i dinamika promjene.
 • Konture međusobnih membrana.
 • Opseg lubanje.

Dobiveni podaci trebaju biti povezani s dobi djeteta i osobitostima njegovog razvoja.

Ako proljeće ne preraste u 2 godine, potrebni su slijedeći ispiti:

 • detektiraju se pedijatri isključujući rakove (u toj bolesti, usklađenosti rubova kosti lubanje, ravnanje vrata, znojenje, zakrivljenost donjih ekstremiteta);
 • genetsko savjetovanje;
 • test krvi za sadržaj hormona štitnjače kako bi otkrio njezinu hipofunkciju.

Ako se u novorođenčadi otkrije zatvorena opruga ili se membrane počnu zatvarati tijekom prvih mjeseci života, pedijatri govore o ranom zatvaranju proljeća. To može biti zbog kongenitalne kraniostenoze, abnormalnog razvoja lubanje ili mozga, genetske bolesti, intrauterinskih infekcija.

Ako su "prozori" praktički zatvoreni, ali veličina lubanje i psihofizički razvoj odgovaraju dobnoj normi, roditelji nemaju brinuti.

Od instrumentalnih metoda koristi se ultrazvuk, magnetska rezonancija snimanja mozga.

Izbočena opruga

Ripple od proljeća u dojenčadi često se brinu za roditelje. Ali u novorođenčeta proljeće pulsira s plakanjem, napetosti i anksioznosti. Također morate zapamtiti da je opruga pulsirala s tlakom, to je norma i ne bi trebala uzrokovati alarm.

Konveksna opruga u bebi je uvijek alarmantan simptom. U nazočnosti konveksnih pulsirajućih stručnjaka fontanelisa kažu o povećanju intrakranijskog tlaka.

Intrakranijalna hipertenzija može biti posljedica slijedećih patoloških okolnosti:

 • infektivni proces (encefalitis, meningitis);
 • neoplazme u mozgu;
 • ozljeda kosti lubanje, komplicirana cerebralnim edemom ili intracerebralnim krvarenjem;
 • hidrocefalus.

Zašto puls u djetetu pulsira? Ritmičke vibracije membrane odgovaraju srčanim udarima koje uzrokuju kretanje cerebrospinalne tekućine.

Ali ako dijete pulsira proljeće, a to je popraćeno kršenjem općeg stanja, pojavom konvulzivnog sindroma, gubitkom svijesti, hitno je nazvati hitnu pomoć.

Impacted fontanel

Kao posljedica dehidracije uslijed crijevne infekcije, neurotoksikoze ili poremećaja u režimu konzumiranja pića može doći do povlačenja guste ploče koja pokriva prostor između kostiju djetetove lubanje. Kada ovo stanje zahtijeva obilje pijenja, uravnoteženu infuzijsku terapiju i druge simptomatske terapijske mjere.

U odsutnosti dehidracije i oštećenjem općeg stanja, ponovni ulaz interosesne membrane može se pojaviti u post-babe

Kako se brinuti za fontanel

Membrane između kostiju ne trebaju posebnu pažnju, njihov gusti tkivo pouzdano štiti djetetov mozak i teško ga je oštetiti.

Ali postoje jednostavna pravila koja slijede:

 • nemoguće je snažno pritisnuti spojnu membranu, potrebno je nježno i lagano dodirivati;
 • Neophodno je kontaktirati pedijatra ako se fontanel potone ili izboči;
 • izbjegavajte oštećenja kože na području nepovezanih šavova i fontana;
 • djeca se moraju redovito prevoziti tako da ne spavaju na jednoj strani, jer to može pogoršati deformaciju lubanje;
 • Na crvenu kožu nanesite novorođenu krema za bebe na području membrane između kostiju, a zatim lagano češaljite od pilinga korica.

Potrebno je posvetiti maksimalnu pozornost djeci: češće se nositi, staviti šešir, pokušajte izbjeći prekomjerno plač i anksioznost. Mlađe majke koje pružaju njegu važnu prehranu, obogaćene kalcijem i vitaminima. Dječji pedijatar, ako je potrebno, propisati vitamin D u dobi doza.

Rodnichki štititi mozak u razvoju od prekomjernog pritiska, pružajući priliku za rast, zaštititi od pregrijavanja, igrati ulogu amortizera za ozljede. Dinamika prekomjerne membrane između kosti do jedne godine starosti važan je pokazatelj zdravlja djeteta. Ako postoje odstupanja u stopi njihovog zatvaranja, neophodno je hitno savjetovanje pedijatru, jer to može biti znak ozbiljnih problema s zdravljem djeteta.

Proljeće u novorođenčadi kada je obraslo - vrste izvora, normi i patologije!

Proljeće u novorođenčadi podiže mnoga pitanja od brižnih i pažljivih roditelja: što bi trebalo biti njezina veličina, kako proljeće izgleda normalno, kada postoji uzrok zabrinutosti i koja je opća svrha ovog obrazovanja na djetetovoj glavi?

Prije svega roditelji bi trebali razjasniti i zapamtiti: iznimno kvalificirani liječnik može proučiti stanje izvora i dijagnosticirati odstupanja od norme. Nemoj slušati savjete susjeda, djevojaka, baka i bilo koga drugog. Ali otići na drugu krajnost, a ne plaćati proljeće, a njegovo stanje ne vrijedi niti za roditelje.

Zatim vas pozivamo da pročitate najvažnije informacije o izvoru novorođenčeta. Naučit ćete o ključnim funkcijama ove formacije, osobitosti njegove promjene kao što dijete raste, kao i mogućim odstupanjima od norme i postupku otkrivanja takvih.

Osnovne informacije o izvoru novorođenčeta

Kako dijete raste, ne samo da se njegovo tijelo kao cjelina povećava, već i unutarnji organi, mišići, kosti itd. Nema iznimaka mozga i kostiju kostiju. Najplodnija razdoblja rasta u odnosu na ove elemente su prva 2 do 2,5 godina života djeteta.

Uz šavove lubanje, koji usput, mnogi ljudi ostaju otvoreni do 19-20 godina, izvor u djeci igra vrlo važnu ulogu u procesima rasta i formiranja lubanje. Općenito, glavna funkcija fontana u novorođenčadi, koja je neostaozni dio glave, jest da dječja lubanja mogu preuzeti potrebni oblik za uspješan prolaz kroz ženski rodni kanal. Iz istog razloga, oblik glave mnogih novorođenčadi u prvim danima života ne izgleda sasvim poznato.

Uz to, proljeće nastavlja obavljati niz važnih funkcija nakon rođenja djeteta. Dakle, tijekom prve dvije godine beba života, kosti lubanje mogu se mijenjati - to je normalni proces stvaranja glave koji osigurava dodatnu sigurnost za dijete u slučaju pada, udaraca itd. Dakle, u slučaju neželjenog kontakta djetetove glave s nekim čvrstim predmetom ili površinom, njegov mozak (naravno, ako udarci nisu snažni) neće primiti značajnu štetu, jer neće se oslanjati na lubanju, već protiv mekog tkiva fontana.

Osim toga, proljeće ima važnu ulogu u procesima termoregulacije djetetovog tijela, s kojim novorođenčadi imaju različite vrste kvarova, zbog čega dijete može prekomjerno prevladati ili pregrijati. Mnoge majke često nose djecu ne u skladu s vremenom, brinući se da beba ne smrzava. U tom slučaju, da biste dijete vratili na ugodnu temperaturu, dovoljno je jednostavno ukloniti poklopac, otvarajući izvor zračnog pristupa.

Važno je! Nakon rođenja, 6 izvora je prisutno na glavi djeteta. Liječnici obratite pažnju na samo dva od njih, jer ostatak se odvija u prosjeku za 1-2 tjedna djetetova života, ili su zatvoreni odmah nakon rođenja djeteta. Dakle, malo se proljeće nalazi malo dalje na čelu. U nekim slučajevima, djeca su rođena s malim proljetom koja je već zatvorena, što u većini slučajeva nije odstupanje od norme. U prosjeku je obrazovanje odgođeno za 2-3 mjeseca života djeteta. Veliki izvor, smješten ispred djetetove glave, najčešće se zatvara za 1-1,5 godina, ponekad do 2 godine.

Promjena veličine izvora s godinama

Kao što je navedeno, samo je 6 vrela na dječjoj glavi, od kojih je 4 odgođeno čak i prije nego što se dijete rodi, ili ubrzo nakon rođenja, ili su toliko mali da su gotovo nevidljivi.

S obzirom na to, pozornost se posvećuje samo malim i velikim fontanelima. Prvi u većini slučajeva ima veličinu do 5-7 mm, drugi je oko 20x20 mm. Do 3-4 mjeseca, veliki prozor je smanjen u veličini do 14-16 mm, za šest mjeseci - do 12-14 mm.

Možete se upoznati s osobitostima promjena veličine neovrdnutog obrazovanja na dječjoj glavi u sljedećoj tablici.

U prosjeku, prednji fontange odgođen je za 2 godine. U praksi se ističe da dječaci, u većini slučajeva, imaju manje vremena za dovršetak ovog procesa od djevojaka. Štoviše, ako je beba rođena s fontanom malo većom od prosječne veličine, to ne znači da nešto nije u redu s djetetom i da će trebati više vremena da prenese ovo područje - u većini slučajeva beznačajna odstupanja se smatraju inačicom norme - ne zahtijevaju dodatnu pozornost.

Razmislite o činjenici da lagano smanjenje vremena proljetnog proljeća, kao i njegovo povećanje, u većini slučajeva nije patologija. Za svako dijete taj proces odvija se pojedinačno. S informacijama o čimbenicima koji utječu na brzinu zatvaranja opruge, možete pronaći u sljedećoj tablici.

Tablica. Čimbenici koji utječu na brzinu zatvaranja opruge

Opruge kod bebe

Veličina i vrijeme fontana. Zašto mi treba izvori?

Mnogo strahova od mlade majke povezano je s fontanom - mekim područjima na glavi novorođenčeta. Čak je i zastrašujuće dodirivati ​​fontane - i iznenada bezbrižan pokret ozljeđuje mozak djeteta? Osim toga, rumored da je prevelik ili mali fontanel može biti znak ozbiljnih bolesti.

Mala anatomija

Kao što je poznato, lubanja se sastoje od mnogih kostiju koje su međusobno povezane šavovima (nisu čak ni nazubljene, cik-cakove linije). U prenatalnom razdoblju, kosti kostura su položene kao ploče gustog konopcrta, koje se kasnije zamjenjuju hrskavicama, a potom i koštanim tkivom. Ossifikacija ravnih kostiju krova (gornji i bočni dio) lubanje, za razliku od dugih cjevastih kostiju ekstremiteta, zaobilazi fazu hrskavice, tj. mjesta centrifugiranja pojavljuju se u središtu membranskih ploča. Nakon toga, proces ossifikacije se širi na strane, zahvaćajući povećanje površine svake kosti, dok ne dosegne rubove. Taj proces se događa gotovo u cijelosti tijekom prenatalnog razdoblja, tako da je vrijeme rođenja djeteta većina lubanjskog krova već zastupljena koštanim tkivom, iako se druga značajno razlikuje od odraslog koštanog tkiva: mnogo je slabije, elastičnije i bogato krvnim žilama. Ipak, čak i prije početka extra-uterinskog života, dijete će imati važan i težak test - generički proces. A priroda, naravno, nije mogla bolje pripremiti mali organizam za to. Činjenica je da neka marginalna područja kostiju ne ossificiraju do rođenja, a još uvijek predstavljaju vezivne ili membranozne tkivne pločice. Takvi su parcele u zglobovima nekoliko kostiju, a nazivaju se izvori.

Do rođenja, beba, u pravilu, ima šest izvora - dva nesparena i dva uparena. Najpoznatija je velika prednja ili prednja proljeća koja se nalaze na kruni, na spoju dviju frontalnih i dviju parietalnih kostiju. Ima dijamantni oblik, veličina u vrijeme rođenja je oko 3 cm (od 2,2 do 3,5 cm).

Druga neparivena proljetna, nazvana mala, stražnja ili okcipitalna, nalazi se na stražnjoj strani glave, na mjestu konvergencije dviju parietalnih i okcipitalnih kostiju. Ima trokutasti oblik i malu veličinu - oko 5 mm. U polovici slučajeva može se već zatvoriti koštanim tkivom u vrijeme rođenja, au ostatku se može zatvoriti tijekom prvog mjeseca djetetova života.

Uparene opruge nalaze se na stranama glave. Poznati opružni klin, koji se nalazi u vremenskoj regiji, u točki konvergencije frontalnih, parietalnih, klinastih i vremenskih kostiju svake strane. Iza uha, na spoju okcipitalnih, vremenskih i parijetalnih kostiju, je mastoidni izvor.

Povećanje fontanela pri rođenju može biti posljedica preuranjenosti ili kršenja intrauterinalnog procesa luženja, kao i simptoma kongenitalnog hidrocefalusa (širenje prostora tekućine mozga). Potpuno zatvaranje do rođenja bočnih i okcipitalnih fontana u kombinaciji s malom veličinom prednjeg dijela može biti znak kongenitalne mikrocefalije (patološko smanjenje veličine glave i, u pravilu, mozak).

Occipitalne i lateralne fountainanelles, za razliku od sprijeda, obično blizu neposredno nakon rođenja mrvica, tako da kad kažu "proljeće" u jednini, oni znače prednji ili veliki proljeće.

Dakle, integracije mozga na području fontanela predstavljaju membrane mozga (meki mozak, arahnoidna i dura mater), membransko vezivno tkivo, tanki sloj masnog tkiva i kože.

Zašto trebamo proljeće?

Proljetne opruge, koje se prostiru, izvode iznimno važnu ulogu: dopuštaju da kosti lubanje dođu tijekom međusobnog porođaja (to se zove "konfiguracija glave"), što uvelike olakšava prolazak kroz uske kanale rođenja. Nakon poroda, veliko proljeće, koje ostaje otvoreno, obavlja funkciju amortizacije u slučaju slučajnih udaraca djetetove glave. I konačno, proljeće je aktivno uključeno u termoregulaciju općenito, a posebno na toplinski metabolizam mozga. Kada temperatura raste iznad normalne kroz veliku oprugu, dolazi do dodatnog prirodnog hlađenja mozga i meninga. Zbog nesavršenosti mehanizama termoregulacije, dojenčad je u usporedbi s tijelom odraslih puno lakše pregrijati, a bebin mozak je mnogo osjetljiviji na sve vrste negativnih utjecaja. Zato je tako važna dodatna uloga fontana u razmjeni topline.

Dimenzije i vrijeme zatvaranja fontana

Velika opruga ima maksimalnu veličinu (2,2 do 3,5 cm) u vrijeme rođenja. U prvim danima nakon rođenja, apsolutna veličina fontana može lagano porasti zbog "istezanja" kostiju lubanje i međusobnih šavova, ali to ne odražava pravi rast fontana, već je povezan s laganom promjenom oblika. Nakon toga, veličina izvora počinje se stalno smanjivati, zatvara se u razdoblju od 6 do 18 mjeseci. Postoje slučajevi kada se normalno zatvaranje fontana dogodi prije (od 3 do 6 mjeseci) ili kasnije (do 2 godine).

Veličina velikog opruga i brzina zatvaranja su genetski određeni čimbenici. Nitko još nije uspio promijeniti genetsku predispoziciju neke osobe. Ovi su zaključci postignuti posebnom komisijom Svjetske zdravstvene organizacije koja je 1982. godine provela svjetsku statističku studiju o ovisnosti fizičkog i mentalnog razvoja djeteta na veličinu proljeća i brzini njegova zatvaranja.

Međutim, možda je upravo s veličinom i vremenom proljeća izvora koji je povezan s najvećim brojem roditeljskih iskustava. Do danas možete čuti "horor priče" i mitove o tome.

Mit jedan. "Ako je proljeće preveliko, najvjerojatnije će biti rakovi." Veličina fontana nikako ne odgovara ovoj bolesti. U fazi "cvjetanja" rakom, kada postoji značajno omekšavanje kosti, može se primijetiti omekšavanje rubova kostiju fontana, ali to neće utjecati na veličinu ove formacije. Osim toga, rakovi imaju i druge simptome.

Drugi mit. "Ako je proljeće premaleno, ne možete propisati vitamin D, čak i ako je to popraćeno očitim znakovima rakom." Ako beba ima očigledne znakove rakom - povećana neurotransmezivna uzbuđenja, smanjeni mišićni tonus, kiseli miris znoja, rast frontalnih i parijetalnih bumps na kostima lubanje, promjene u omjeru kalcija i fosfora ionskog spoja prema biokemijskom krvnom testu (ne uključujemo baldness na ovom popisu) zatvarač kao samostalni simptom, jer se značajno smanjuje gubitak kose kod svih dojenčadi stari oko 3 mjeseca, - on je pokazao recept vitamina D i pripravaka kalcija (vrijedna alternativa za mogu služiti kao homeopatski preparati, normaliziranje metabolizma kalcija i fosfora u tijelu). Ova terapija, uz poštivanje točnog režima doziranja, ne može ubrzati zatvaranje opruge.

Treći mit. "Ako proljeće ne raste predugo, to je bilo rakova ili hydrocephalus." Veličina i vrijeme zatvaranja fontana - brojke su vrlo dvosmislene. Proljeće može biti veće od prosječne dobi, ali se vrlo brzo zatvara i obrnuto. O simptomima rakom, već smo govorili. Povećani intrakranijski tlak može biti popraćen anksioznošću bebe, poremećajima spavanja, mišićnom distonijom, promjenama u posudi fundusa. U tom slučaju roditelji mogu primijetiti uobičajene simptome - pospanost ili poremećaji spavanja, anksioznost, surovost. Pored toga, s hidrocefalnim sindromom (povećanjem količine tekućine u mozgu) dolazi do značajnog povećanja mjesečnog povećanja opsega glave, u teškim slučajevima - divergencija rubova kranijalnih šavova, divergencija rubova već je obrasla proljeće. Zato se liječnicima ne vodi veličina proljeća već stopa rasta djetetove glave.

Mit Četiri. "Ako je proljeće prebrzo zatvoreno, mozak neće imati nigdje rasti, a mentalna inferiornost će se razviti". Dugo je dokazano da se rast lubanje ne provodi na štetu područja fontana, već na štetu šavova, pa "rano" zatvaranje izvora nije nimalo štetno za taj proces.

Peti mit. "Bolje je da ne dodirnete glavu u području fontana - možete oštetiti mozak." Takvi su strahovi također neutemeljeni. Unatoč prividnoj ranjivosti ovog područja, mozak je pouzdano zaštićen brojnim slojevima tkiva. Stoga, ni ljubljenje, brisanje ručnikom, niti češljanje dlačica preko područja fontana, mogu uzrokovati štetu na mrvicama.

Što će liječnik obratiti pažnju?

Na pregledu djeteta, liječnik će sigurno procijeniti područja izvora. U ovom će se slučaju suočiti s sljedećim pitanjima:

 • Jesu li odgovarajuće fontane otvorene ili zatvorene? Da li to odgovara dobi djeteta?
 • Ako su opruge otvorene, koje su njihove veličine? Jesu li se povećale ili smanjivale od posljednje inspekcije? Je li oblik opruga simetričan?
 • Jesu li rubovi fontanela mekani ili premali? Uobičajeno, rubovi fontanela trebaju biti fleksibilni i savitljivi. Ako su pretjerano meki, to može ukazivati ​​na razvoj raka, tipične bolesti koja se javlja zbog nedostatka stvaranja i mineralizacije kostiju i njihovog omekšavanja, uglavnom zbog nedostatka vitamina D tijekom razdoblja najaktivnijeg rasta djeteta.
 • Kakav je uvjet soft (webbed) fontanel područja? Normalno, fontanel ponavlja konfiguraciju i razinu stanja kostiju lubanje (ako pogledate bebu dok ležite) ili lagano potonule (ako ga uzmete na ručke u uspravnom položaju). Na palpaciji, lako se guraju prstima, dok se arterijska pulsacija jasno osjeća. Kada vikati, fontanel malo izbočiti, postaje malo napeta. Značajno izbočenje i napetost fontana, praćeno smanjenjem ili zaustavljanjem pulsiranja arterija i preostalih u mirovanju, čini osumnjičenikom povećanje intrakranijskog tlaka i / ili povećanje količine cerebrospinalne tekućine u mozgovnim prostorima (ovaj je uvjet poznat kao hipertenzija-hidrocefalni sindrom). Komplikacije trudnoće i porođaja, pa čak i predoziranje vitaminom D mogu biti uzrok tog stanja. Izbočenje i stres fontana može također biti jedan od simptoma meningitisa (upala meninga). U pravilu, navedene promjene u stanju fontanela popraćene su drugim simptomima - tjeskobom i plačom ili, naprotiv, povećanom pospanostima bebe, povraćanjem, vrućicom, odbijanjem hrane i / ili poteškoćama pri uzimanju. Zato bi trebalo prijaviti pedijatru o svim značajkama ponašanja djeteta koju ste primijetili, au slučaju nužde i ne odgađajte pozivanje hitne pomoći. Značajna depresija i letargija fontana (kada prsti pri pritiskanju na ovom području gotovo ne zadovoljavaju otpor) nastaju zbog dehidracije u pozadini teške proljeva i / ili povraćanja.

Još jednom želim napomenuti da samo liječnik sa svojim znanjem i iskustvom može pregledati i procijeniti fontane, roditelji trebaju promatrati stanje i ponašanje djeteta kao cjeline, budući da simptomi šavova i fontana nikada nisu jedina izolirana manifestacija drugo stanje ili bolest.

Međutim, ako roditelji imaju pitanja ili nedoumice vezane za izgled i stanje dječjih fontana, potrebno je konzultirati liječnika.