Znakovi porođaja u žena tijekom prve trudnoće

Liječenje

Žena koja se po prvi puta priprema za majčinstvo u posljednjoj fazi trudnoće počinje pažljivo slušati svoje tijelo, bojeći se propustiti početak važnog trenutka. Mnogo prvenstveno panika tijekom trećeg trimestra, sumnjajući na svaku laganu promjenu u tijelu početku rada. Ali kako prepoznati, je li vrijeme da ide u bolnicu? Kako razlikovati prekursore od početka rada?

Ono što govori o početku procesa rođenja

Generički proces u normalnom tijeku trudnoće nikada ne počinje naglo. Prvi znakovi da se žensko tijelo priprema za rođenje novog života, u primiparama se uočavaju već 2-4 tjedna prije početka rada. Svaka trudnica pojavljuje se pojedinačno, ali za sve je obavezna.

Abdominalni prolaps

U trajanju od 36-39 tjedana, buduća mama počinje primijetiti da je postalo lakše disati, simptomi žgaravice su nestali, u sjedećem položaju ona više ne doživljava takvu jaku nelagodu. Vizualno, nije uvijek moguće primijetiti snižavanje trbuha, pogotovo ako postoji prekomjerna težina ili oteklina. Ti se procesi povezuju s činjenicom da glava fetusa skoči dublje u zdjelicu, a maternica prestaje pritiskati membranu. U primiparusu, ti znakovi su mnogo vidljiviji nego u ponovnom rođenju.

Promjene u prirodi sekreta iz genitalnog trakta

Zbog prenatalnog povećanja razine hormona estrogena, iscjedak iz genitalnog trakta nekoliko tjedana prije rođenja postaje sve tekućim i obilnim. Mnogi primiparozni, primjetni obilni mukozni iscjedak, uplašeni, s obzirom na ispuštanje amnionske tekućine.

Da biste se riješili straha, možete posjetiti svog liječnika ili kupiti poseban test u ljekarni kako biste utvrdili je li to sluz ili voda.

Ispuštanje sluznice

Tijekom cijelog razdoblja trudnoće ta zagušenja štite cerviks od prodiranja infekcija u nju. 2 tjedna prije rođenja, žena počinje primijetiti iscjedak debelih sluzi s tragovima krvi. Može se dogoditi istodobno ili tijekom dugog (do dana) razdoblja.

Mršavljenje

Ako se žena trudi tijekom trudnoće, kratko prije početka porođaja može se zamijetiti lagani gubitak težine (1-3 kg, sve ovisi o ustavu).

To se objašnjava činjenicom da u posljednjim tjednima trudnoće dolazi do uklanjanja višak tekućine iz tijela. Krvni testovi koji se izvode u tom razdoblju pokazat će zadebljanje i povećano zgrušavanje. Ova fiziološka značajka koja može smanjiti gubitak krvi tijekom porođaja, ukazuje na datum približavanja pojave djeteta.

Smanjena aktivnost djeteta

Dijete se kreće rjeđe. Ovo smanjenje aktivnosti počinje oko 10 dana prije isporuke.

Ali ako beba ima slabe pokrete ili se potpuno zaustavi, to može biti znak hipoksije koja počinje u njemu. U tom slučaju, odmah se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Pojedinačna edukacija

To je pojava tih kontrakcija koje uzrokuju trudnoću majke paniku tijekom prve trudnoće, sumnjajući da je rođenje počelo.

Da bi se shvatila početak rada ili tijela jednostavno je priprema za rad, dovoljno je utvrditi učestalost kontrakcija. Ako se kontrakcije pojavljuju tek nakon nekoliko sati, one nisu jake, tada se ne treba brinuti - u bliskoj budućnosti rad neće započeti.

Cerviksa se mijenja

Ovaj znak može vidjeti samo liječnik kada se gleda s stolca. Do kraja trudnoće cerviks postaje labav, a maternica se lagano otvara. Po prirodi znakova tekućeg otkrića, liječnik može odrediti očekivani datum isporuke. Obično, nakon toga, objašnjava trudnoj ženi njezino stanje i očekivani datum pojavljivanja djeteta.

Kada treba hitno otići u bolnicu

Pojedinačne slabe kontrakcije, vaginalni iscjedak, promjene u prirodi beba pokreta na kraju trudnoće - sve to je znak da se datum rođenja približava. No, kako bi shvatili da je vrijeme za odlazak na bebu, sljedeće će vam pomoći.

Ispuštanje vode

Ovo je jedan od pouzdanih znakova da se početak rada približava.

Vode se mogu istjecati odmah s jakim rupture amnionskih mjehurića ili propuštanjem u malim dijelovima s laganim jazom, ali ovaj simptom pomaže u određivanju porođaja u roku od 24 sata. Kontrakcije mogu nastati tijekom ispuštanja vode ili nakon njihovog pražnjenja. Ispuštanje vode na kraju trudnoće, žena koja prvi put rodi, odmah će odrediti kada tekućina izlaze iz lakta ili bez mirisa žućkaste tekućine.

Uz ispuštanje vode prije dolaska u rodilište, žena mora kontrolirati boju otpadne vode.

Ako se umjesto laganih voda razlikuje zelene, zelenkaste ili krvave, onda je to potrebno pri dolasku u maternicu. Ove informacije pomoći će liječniku da shvati da su tijekom trudnoće došle do abnormalnosti i odredile taktiku porođaja.

Redovno djelovanje

Početak radne aktivnosti je redovita kontrakcija.

Potpune snažne prenatalne kontrakcije maternice, koje se ponavljaju svakih 15-25 minuta i daju vučnu bol u donjem dijelu trbuha, pomoći će ženi koja prvi put rodi da razumije da je započeo rad i da morate hitno otići u bolnicu. Možete utvrditi učestalost kontrakcija tako da stavite ruku na trbuh trudne žene, kada se pod dlanom osjetite kontrakcije maternice. Ova metoda pomoći će bliskih srodnika trudne žene, ako se plaši i ne može samostalno utvrditi pravilnost kontrakcija, kako bi shvatila je li redovita radna aktivnost započela ili ne.

Postupno, interval kontrakcija maternice će se smanjiti dok ne dosegne 3-5 minuta. Kako bi se spriječilo da to ne vrijedi - postoji rizik od bebe na putu u bolnicu.

Bol u leđima

Oni mogu biti znak brzog dostave zbog spazmatičnih bolova u leđima nakon kontrakcija maternice ili ukazuju na pogrešnu poziciju djeteta u maternici. U drugom slučaju, bol sindrom će sličiti menstruacije i pojavit će se nekoliko dana prije ispuštanja fetalnih voda.

Znati što ukazuje na početak rada žena primipara neophodno je ne samo za trudnu majku, već i za bliske rodbine. Tijelo trudnice, osobito u posljednjim razdobljima, provodi hormonalno i fiziološko restrukturiranje, u pripremi za stvaranje novog života u svijet, tako da psiha ne dopušta uvijek očekivanoj majci da odgovarajuće odgovara na promjene koje se događaju. Znanje, pažnja i briga o voljenima pomoći će trudnoj ženi da uspješno rađa zdravu bebu.

Bulgakova Olga Viktorovna

Liječnik opstetričar-ginekolog, Stavropol, Diplomirao je sa Stavropol Medical Academy s počastima. Prebivalište u opstetriji i ginekologiji. Napredna obuka za liječenje neplodnosti.

Znakovi porođaja u žena tijekom prve trudnoće

Tri razdoblja porođaja - njihov put tijekom normalnog genericnog procesa

Tijek rada je toliko nepredvidljiv da ga niti jedan liječnik ne može predvidjeti.

Zato dužnosti opstetara uključuju sveobuhvatnu pripremu za rođenje djeteta, jer nije poznato koji će dijagnostički alati ili hitna pomoć majci i dijete možda trebati u sljedećem trenutku.

Mnoge su žene zainteresirane za pitanje - odakle možemo reći da je započela radna aktivnost i u kojim slučajevima pojava malih kontrakcija znači samo "trening" tijela buduće mame prije rođenja djeteta?

Neki od fer spolnog interesa također su zainteresirani da li je moguće nekako pokrenuti početak radne aktivnosti na prirodan način, i koje mjere djeluju glatko?

Po prirodi cijeli proces rođenja novog pojedinca bilo koje vrste, uključujući i čovjeka, dobro se osjeća da je za rođenje djeteta potrebno sazrijevati tijelo djeteta i odgovor majčinega tijela kako bi se postigla potreba 38-40 tjedana trudnoće - samo u ovom slučaju Svjetlost može izgledati zdravo i punopravno novorođenče.

Ipak, sva dostignuća suvremene znanosti do sada nisu pronašla odgovor na pitanje zašto počinje porođaj, jer će u ovom slučaju biti jedinstvena prilika da se eliminiraju različita odstupanja od normalnog tijeka trudnoće.

Prvo razdoblje - kontrakcije

Tijekom trudnoće, dijete iz prodora patogenih bakterija štiti čep za sluz, koji se nalazi u cervikalnom kanalu. To je kroz taj vrat da dijete mora proći tijekom rada, tako da se u prvom razdoblju počinje intenzivno smanjivati ​​kako bi se što više proširila i olakšala dječja zadaća.

Takvi rezovi su prilično bolni, jer su glatki mišići uključeni u njih, a nemoguće je utjecati na njihovu kontrakciju bez posebne intervencije (antispazmatska terapija, posebne tehnike masaže).

Čep sluzi je gotovo prozirna masa, slična želuci, koja može sadržavati pruge krvi. U početnoj fazi vrat je već otkriven 3-4 centimetra, ali mnoge trudnice to ne primjećuju zbog rijetkih i gotovo nevidljivih kontrakcija.

Možda postoji osjećaj boli u donjem dijelu trbuha i donjem dijelu leđa, kao i tijekom menstruacije, ali to se rijetko obraća pažnja, pripisujući sve na umor i uobičajenu bol u leđima u trudnica.

U nekim slučajevima, žene iz prvih nekoliko minuta osjećaju redovite i snažne kontrakcije koje se ne mogu zbuniti s kontrakcijama mišića "treninga", otkrivene u većini trudnica.

U početnom stadiju, čak i uz kontrakcije, još uvijek ima vremena za spakiranje i polako doći do rodilišta ako žena ne leži u bolnici. Tijekom vremena, kontrakcije će se osjećati sve više i više, oni će biti toliko jaki da žena u naporima ne samo da će moći razgovarati, nego i morati disati drugačije.

Bit će moguće odmarati u intervalima između kontrakcija, koji traju 3-4 minute. Iako je u ovom trenutku proces cervikalne dilatacije već vrlo intenzivan, još uvijek može potrajati dosta dugo.

Ponekad u procesu rada i otpadne vode. Ovo razdoblje je iznimno teško psihološki, želim vrisnuti, suzavati i bacati, to može uzrokovati mučninu, želim ispustiti sve i pobjeći.

Žene koje su konfigurirane za rodni rođendan, u ovom trenutku mogu mijenjati svoju odluku i otići u rodilište, a oni koji su željeli rađati sami će se posvetiti epiduralnoj anesteziji.

U prvoj fazi rada trebali biste pokušati promijeniti poza, ako donose olakšanje; ispraznite svoj mjehur što je češće moguće. Da biste smanjili težinu boli, možete isprobati dušični oksid, uzeti (ako je moguće) topli tuš.

U prvoj fazi rada, tijekom kontrakcija, maternica se povećava i skraćuje, što priprema rođendanski kanal za drugo razdoblje - pokušaji, zbog čega se dijete rodi.

Ako je to prvo dijete, a pluta može početi isplivati ​​čak i nekoliko dana prije rođenja, a ako ne, čak i na samom početku prve faze rada.

Drugo razdoblje - izravno rođenje

U tom se razdoblju dijete rodi. Svaka borba će biti popraćena željom da gura, zato je važno slušati vaše tijelo i gurati ga upravo kad to zahtijeva.

Kada je glava bebe već na ulazu u rodnicu, može doći do laganog peckanja, što je uzrokovano istezanjem tkiva. U ovom trenutku poželjno je izbjeći oštre pokušaje, inače će postojati praznine koje će morati biti povezane.

Tako se događa da je glava djeteta prevelika i liječnik mora napraviti rezove, ali obično nisu preveliki i dobro se liječe. S ponovljenim rođenjem, ovo razdoblje je prilično kratko, traje ne više od 10 minuta, ali u početku može trajati nekoliko sati.

U razdoblju napora, kontrakcije glatkih mišića maternice pridružuje se kontrakcija strijanih mišića trbušnih mišića, intenzitet kojeg žena može i treba se prilagoditi prema preporukama liječnika ili primalje koji rađaju.

Izravno u ovom razdoblju rada, prividni dio djetetovog tijela izvodi nekoliko pokreta predviđenih mehanizmom prirode, zbog čega se dijete rodi.

U drugom razdoblju, neki stručnjaci preporučuju ženi da preuzme okomiti položaj, tada će sila gravitacije pomoći djeci da izađu, ali treba paziti da on ne padne na tvrdi pod ako iznenada sklizne.

U domovima za majčinstvo danas žena može, bez komplikacija, samostalno odabrati kako želi rađati, ali porodiljka na posebnom krevetu i dalje se smatra "klasicima žanra" - unatoč boli za samu majku, s takvim upravljanjem porijeklo ili primalja kontrolirati proces i vrijeme za prepoznavanje mogućih komplikacija.

Kada se odmarate ili koristite epiduralnu anesteziju, preporučljivo je ležati na lijevoj strani i držati desnu nogu na težini. Budući da je teško to učiniti sami, možda ćete morati imati pomoćnika. Najteže je guranje glave i ramena djeteta, a ostatak tijela lako će iskliznuti samostalno.

Nakon toga, beba će biti vagati i oprati, pedijatar će ga ispitati, nakon čega će dijete biti pričvršćeno na majčin prsima i on će biti u mogućnosti da biste dobili nekoliko kapi colostrum, a majka će se moći odmori za neko vrijeme.

Treće razdoblje - rođenje placente

Nakon kratkog odmora, kontrakcije će ponovno postati česte da bi potisnule posteljicu iz maternice, koja je služila kao veza između majke i bebe tijekom mjeseci trudnoće. U nekim slučajevima majci dobivaju poseban ubrizgavanje, što izaziva neovisno odbijanje placente i ne mora gurati.

Placentu (posteljica i fetalne membrane) pažljivo će pregledati primalja i izmjeriti ono što je potrebno kako bi se osiguralo da ništa ne ostane u maternici.

Kako bi se ubrzao kontrakcija maternice, led se može staviti na trbuh, budući da će ove kontrakcije pomoći za zaustavljanje krvarenja iz maternice i ubrzati njezinu kontrakciju.

Uobičajena dostava

Uobičajena dostava: tri razdoblja uobičajene isporuke

Uobičajeni rad znači raditi posao koji uterus mora učiniti. Cervik se istodobno spaja s donjim segmentom maternice i pretvara se u tzv. Ždrijelo maternice koja se postepeno otvara prema veličini najvećeg dijela fetusa (normalno glava). Maternica, ugovaranje, potiče fetus kroz rodni kanal. Kada se prileji dio pada na dno zdjelice, kontrakcije trbušnih mišića (pokušaje) pridružuju se kontrakcijama s kojima se fetus kreće duž rođendana i rodi se.

Slijedi razdvajanje i rođenje poroda. Dakle, proces normalnog porođaja podijeljen je na tri prolazeći u drugo razdoblje:

 • Razdoblje otkrivanja cerviksa, koje počinje s početkom redovitog rada i završava potpunim otkrivanjem cerviksa.
 • Razdoblje protjerivanja fetusa - od trenutka potpunog otkrivanja cerviksa do rođenja djeteta.
 • Postpartum razdoblje - od trenutka rođenja do posteljice i dodjele posteljice. Izraz "potomstvo" odnosi se na sve što se rađa nakon fetusa (beba sjedalo, ljuska, pupak).

Prosječno trajanje fiziološkog rada je 7-12 sati. Brzo se zove rođendan koji traje 6 sati ili manje, a 3 sata ili manje je brz (za višestruke žene, porođaj može napredovati brže nego za nepušače). Ako trajanje rada prelazi 12 sati, smatra se da je takav porast dulji. U razdoblju otkrivanja, motivička sila zakonskog djela su koordinirani kontrakcije (kontrakcije) različitih dijelova maternice - s jedne strane i fetalnog mjehura - s druge strane. Ove dvije sile doprinose brzom i glatkom otvaranju vrata maternice i simultanom kretanju fetusa kroz rođendanski kanal.

U normalnom tijeku rada, fetalni mjehur spontano se otvara na kraju prvog razdoblja. Svakom kontrakcijom, dok se vrata maternice otvaraju, fetalni mjehur sve je više ispunjen amnionskim fluidom, postaje elastičan i napet. Nakon prestanka kontrakcije mjehurić ponovno pada. Kada pritisak fetalnog mjehura dosegne granicu, razbije se, a "prednja" amnionska tekućina se izlije (kada otvaraju maternicu za 8-9 cm ili 4 prsta).

U slučaju kada se fetalni mjehur pukne kad se vrata maternice otvore manje od 4 cm, govore o ranom pucanju, usporava proces cervikalne dilatacije i može dovesti do poremećaja rada. Ako se fetalni mjehur pukne nakon potpunog otvaranja grla maternice, govore o kasnom lomu. To može ukazivati ​​na pretjerano gustu ljusku ili nedovoljni pritisak na membrane. Ta situacija može dovesti do prijevremenog odstranjivanja posteljice.

Stoga, ako se tijekom otkrivanja grla maternice na 8 cm ne pojavi spontano ispuštanje vode, obavlja se umjetna disekcija fetalnog mjehura. Ponekad se ruptura membrana oceana javlja prije početka rada, u kojem slučaju govore o prenatalnom ispuštanju amnionske tekućine. Ova komplikacija je ispunjena s takvim posljedicama kao slabost radne sile, fetusna hipoksija (nedostatak kisika), infekcija maternice itd. Stoga, ako se ubrzo nakon ispuštanja vode kontrakcije ne počne, stimuliraju se.

Drugo razdoblje rada nije samo mehaničko protjerivanje fetusa, nego i priprema njegovih organa i sustava za izlučivanje života. Trajanje razdoblja egzila u prvobitnom razdoblju od 30 do 60 minuta, u višekratnom - 15-20 minuta. Obično je 10 do 15 kontrakcija-pokušaja dovoljno za rođenje fetusa. Uz plod natopljenu vodu, pomiješanu s malom količinom krvi i sirovog maziva. Neposredno nakon rođenja fetusa, opseg maternice se smanjuje, ima snažnu kontrakciju mišića (miometrija).

Uskoro, uz pomoć postpartalnih kontrakcija, posteljica se odvoji od zidova maternice i njezinog rađanja sa svim membranama i pupčanu vrpcu. Fiziološki gubitak krvi u postpartum razdoblju je 250-400 ml, ovisno o težini žene. Tečaj i ishod poroda ovisi o zdravlju žene, tijeku trudnoće, prirodi kontraktilne aktivnosti maternice kao vodećeg organa u činu djeteta i mnogim drugim čimbenicima. Bilo koji porod, nažalost, može patološki putovati.

Uobičajena dostava

Harbingeri porođaja

Nekoliko dana prije rođenja pojavljuju se određeni znakovi koji se nazivaju tako-prekursori rođenja. Koji su ti znakovi?

Trudnica smanjuje visinu maternice. Već 2-3 tjedna prije rođenja, dno maternice, koja je bila u hipohondriji, počinje se postupno spuštati. Prije isporuke, već se nalazi u sredini udaljenosti između xiphoidnog procesa strijca i pupka. Međutim, mnoge žene kažu da im je lakše disati - to je zbog smanjenja pritiska iz abdominalne šupljine na dijafragmi.

Na kraju trudnoće, fetalna tjelesna aktivnost obično se malo smanjuje, a glava je pritisnuta prema ulazu u malu zdjelicu (kod žena koje prvi put rađaju). Količina amnionske tekućine se smanjuje. Zahvaljujući svemu tome, dno maternice pada.

Debeli sluz počeo se isticati iz vagine - sluzni čep koji zatvara cervikalni kanal tijekom trudnoće.

Maternica postaje uzbudljiva. Ako pritisnete dlan, postat će napeta i čvrsta, a zatim se postupno opustiti. Isto se događa kada se dijete pomiče. Drugi znakovi ubrzo početka rada postaju nešto kasnije i odmah im prethode. Oni su karakteristični za pripremni ili preliminarni period porođaja.

Pripremno razdoblje

Uobičajeno, preliminarno razdoblje traje ne više od jednog dana, ali obično manje. Tijekom tog vremena, tijelo je "ugođeno" za nadolazeće rođenje. Cerviks postaje vrlo mekan, sposoban se protezati pod djelovanjem kontrakcija. Mišići maternice počinju periodički ugovoriti. Od kontrakcija u porodu, te kontrakcije se razlikuju zbog nepravilnosti (interval između kontrakcija ponekad je veći, a zatim manji), nejednaka snaga i trajanje. Takve kontrakcije obično su bezbolne i osjećaju se samo kao napetost trbuha ili lagani pritisak u svojim donjim dijelovima.

Najbolje od svega, pripremno razdoblje odvija se kada žena spava - bilo da je to danju ili noću. Istodobno, ne doživljavaju vanjske podražaje, te se stoga uspostavljaju važnije veze između središnjeg živčanog sustava i neuromuskularnog aparata maternice.

Kod žena, uzbuđenost, doživljava strah od porođaja i nesigurna u njihovom sretnom ishodu, pripremno razdoblje porođaja često prolazi patološki.

U patološkom tijeku preliminarnog razdoblja, kontrakcije maternice prate bol, iako ostaju nepravilne. Kod žena, spavanje je uznemireno, povećava se anksioznost i osjećaj umora. I iako patološko preliminarno razdoblje često traje više od jednog dana, cerviks nema vremena pripremiti se za porod. Zbog toga, a također zbog toga što je žena umorna, vrlo često patološka predaka slijedi anomalije preliminarnog razdoblja. U slučaju kršenja tijeka preliminarnog razdoblja, bolje je nazvati liječnika.

Početak rada

Rođenja počinju odmah nakon preliminarnog razdoblja, ali nije lako utvrditi točno vrijeme njihove pojave. Kontrakcije maternice postaju redovite (to su već kontrakcije), ali do sada rijetke i slabe: u 15-20 minuta postoji jedna kontrakcija koja traje 10-15 sekundi. Postupno se povećava snaga, trajanje i učestalost kontrakcija, ponekad su popraćeni bolnim senzacijama.

Zapravo roditi

Bit procesa porođaja jest da se pod utjecajem kontrakcija maternica postupno otvori, a zatim se iz njega istisne fetus i potomstvo (placenta s pupčanim vrpcom i membranama).

Tijekom poroda postoje tri razdoblja.

Prvo razdoblje je najduže. To se zove razdoblje cervikalne dilatacije. Traje 13-18 sati za žene koje prvi put rađaju, a 10-12 sati za one koji su rodili.

U tom se razdoblju povećava učestalost, snaga i trajanje kontrakcija. Međutim, fetus se praktički ne kreće kroz rodni kanal, jer to sprječava cerviks. Svaka kontrakcija maternice počinje s jednim dijelom mišića (ostaje konstantna tijekom svih isporuka i obično se nalazi bliže njenom dnu) i postepeno se širi cijelom tijelu. U tom slučaju, mišićna vlakna se postupno kreću na dno maternice, gdje se debljina mišićnog sloja povećava, a u donjim dijelovima postaje tanji. Istodobno, maternica se skraćuje, smanjuje i, konačno, potpuno otvorena.

Do tog trenutka se fetalni mjehur otvori i amnionska tekućina se izlije.

Glavni pokazatelji kojima se ocjenjuje ispravnost tijeka prvog razdoblja rada jesu učestalost, pravilnost i snaga kontrakcija, kao i brzina cervikalne dilatacije.

Stanje cerviksa u radu određuje liječnik, obavlja vaginalni pregled, a kvaliteta kontrakcija se procjenjuje pomoću posebnih uređaja - monitora, koji osim pokazatelja radne aktivnosti bilježe i broj otkucaja srca fetusa.

Ako nema monitora, kontrakcije se jednostavno broje, određujući njihovo trajanje i interval između njih štopericom i intervalima između njih štopericom, te njihove snage prema tome kako uterus traje tijekom kontrakcije. Da biste to učinili, stavite dlan na trbuh trudne žene.

Druga faza rada, ili razdoblje protjerivanja fetusa, odmah prati prvi. Do trenutka kada počinje, kontrakcije dostižu znatno trajanje i snagu, a budući da grlić maternice više ne sprječava rođenje fetusa, maternica ga postupno istiskuje iz svoje šupljine.

Iako su kontrakcije na kraju prvog razdoblja rada znatno jače i duže nego na početku rada, njihova snaga nije dovoljna da se prevlada otpor tkiva ramenoga kanala na početak glave fetusa. Kada je glava spuštena u šupljinu zdjelice, aktivira se refleksni mehanizam koji uzrokuje da se mišići prednjeg abdominalnog zida sklapaju (kao tijekom čišćenja), kao i mišići perineuma, abdomenu, bedrima i brojnim drugim mišićima.

Takva naprezanja drugih mišića koji su sinkroni s kontrakcijama maternice nazivaju se pokušaji. Tijekom pokušaja, pritisak u trbušnoj šupljini maternice oštro se povećava, zbog čega se fetus kreće duž rodnog kanala.

Značajke veličine zdjelice i oblika glave fetusa povezane su s pokretima koje fetus proizvodi u procesu porođaja.

Glava fetusa prvo se savija kako bi prolazila kroz ravninu zdjelice s najmanjom veličinom, a zatim se, dok se pomiče, ponavljajući oblik rotirajućeg kanala, glava čini unutarnji skretanje, a zatim se prikazuje iz genitalije, nepovezanih i rođenih. Nakon rođenja glave, fetalni pojas čini unutarnji zaokret. Njegove vješalice spuštaju se kroz rodni kanal i rode. Nakon njih, bez poteškoća, tijelo i noge rađaju, budući da su njihove veličine znatno manje od onih koji su već rođeni od glave i ramena pojasa fetusa.

Postoje slučajevi kada je veličina fetusa (naročito glave) veća od veličine zdjelice kroz koju moraju proći. To se događa kod rođenja velikog djeteta, pa čak i djeteta normalne veličine, ako njegova majka ima usku zdjelicu. Prirodno porođanje istodobno postaje nemoguće, a isporuka izvodi carski rez.

U drugoj fazi rada, kao u prvom, rad može oslabiti - opaža se slabost. Istodobno, fetus je "zaglavljen" u šupljini zdjelice, što obično dovodi do hipoksije. Kada se dogodi, brzina otkucaja srca fetusa se odmah mijenja. Treba reći da se priroda srčanih aktivnosti procjenjuje na stanju fetusa tijekom rada.

Njegovo otkucaj srca sluša se tijekom trudnoće i rađanja uz pomoć posebnog prijenosnog uređaja (osim kontinuiranog praćenja) ili stomatoskopskog stomatologa barem 2 puta na sat u prvom razdoblju rada i nakon svakog pokušaja u drugom.

Nakon rođenja glave fetusa, sluz se uklanja iz noznih prolaza i usne šupljine tako da ne ulazi u dišni sustav kada dijete počinje samostalno disati. Rođena beba je odvojena od placente, koja je još u maternici. Da biste to učinili, pupak se preklapa između dva isječka. Od trenutka prvog daha (plakati), fetus postaje novorođenčad. Rođenje djeteta završava drugom fazom rada.

Treće razdoblje također se zove poslije. Glasnoća maternice nakon rođenja djeteta znatno se smanjuje. Potrebno joj je neko vrijeme da ponovno dobije ton - razdvojenost, a nastanak rođenja također nastaje zbog kontrakcija. Obično počinju 5-10 minuta nakon završetka drugog razdoblja u primiparusu, a nešto kasnije u višeparativnim, budući da njihov mišić maternice ima smanjeni ton zbog istezanja u prethodnim porođajima. Obično se nakon rođenja rodi 15-20 minuta.

Ako placenta nije odvojena od zida maternice djelovanjem kontrakcija maternice i nije rođena unutar 20-30 minuta, ona se ili mora odvojiti i ukloniti pod općom anestezijom ili stisnuti. Kada stiskanje žena ima kratkotrajnu nelagodu i završava rođenje. Trajanje rada s pravilnim tijekom njih je 15-20 u primiparusu, a 10-12 sati u višeparoznim.

Nakon završetka rada žena ostaje 2 sata u dvorani. Liječnik mora pregledati placentu i rodni kanal.

Treća faza rada najčešće je komplicirana krvarenjem, što može trajati i nakon rođenja. Uzrok krvarenja može biti abnormalno vezanje posteljice na stijenku maternice, smanjujući kontraktilnost maternice, traumu ramenoga kanala.

U takvim slučajevima poduzmite potrebne mjere: ili ručno uklonite novi dio posteljice; ili masažu maternice kroz prednji trbušni zid, propisati led na donjem trbuhu (15-20 minuta), ubrizgati lijekove koji smanjuju maternicu; ili šivati ​​oštećenja ramenog kanala.

Tijekom poroda: razdoblja radne aktivnosti i njihovih značajki

Ako je za roditelje rođenje bebe neočekivano, jedinstveno i jedinstveno iskustvo, onda je za opstetire to jasan i izmjeren proces, podijeljen na razdoblja. U praksi opće skrbi, postoje tri stupnja - otkrivanje, protjerivanje, postpartum razdoblje. Osim toga, početak radne aktivnosti prethodi prethodna faza (prekursori). Koja je razlika između tih faza i onoga što se događa na svakoj od njih?

Preliminarno razdoblje

Razdoblje prekursora može započeti od 38-39 tjedana trudnoće. Nije izravno povezan s radom, ali se odlikuje smanjenjem proizvodnje progesterona i povećanom proizvodnjom estrogena zbog pripreme za porođaj. Kada koncentracija estrogena u krvi dostigne vrhunac, počinje rad.

Prekursori porođaja uključuju sljedeće znakove:

 • Oslobađanje trbuha. Promatrano je kada je dijete naopako, dolazeći do male zdjelice. Trudnica smatra da je lakše disati, a također bilježi izbočenje pupka. Zbog pomaka u središtu gravitacije može se promatrati i hod pasa.
 • Povećajte količinu pražnjenja. Promatrano tijekom odstranjivanja dijela fetalnog mjehura iz stijenki maternice.
 • Skraćivanje i otvaranje cerviksa na širinu jednog prsta, što je jasno vidljivo tijekom ginekološkog pregleda.
 • Gubitak težine za 1-1,5 kg. Pojavljuje se zbog smanjenja edema tkiva.
 • Ispuštanje sluznice. U pratnji pojavljivanja vaginalnog pražnjenja, bezbojnog ili s malim prugama krvi.
 • Povećana učestalost uriniranja i opuštanja. Zbog pritiska fetalnog mjehura na zdjeličnim organima.
 • Trening se bori. Nepravilan, kratak i bezbolan fenomen.
 • Povlačenje i bolan osjećaj u donjem dijelu trbuha. Nastali zbog opuštanja ligamenta pod djelovanjem estrogena.

Razdoblje otkrivanja

Dijelom generičkog procesa po razdoblju, opstetričari odbrojavaju prvu fazu od početka redovnih kontrakcija. Ona završava potpunim otkrivanjem vanjske osmoze cerviksa. U prvom rođenju, može trajati 12-14 sati, s ponavljanim - 6-8. Također je podijeljen u dvije faze - latentne, kada su kontrakcije rijetke i malo bolne, a aktivne, kada se epizode napetosti maternice postanu česte.

Kontrakcije su valovite kontrakcije mišića maternice, usmjerene na izbacivanje fetusa. Žena u radu ne može ih kontrolirati, pa je također nemoguće gurati u ovom trenutku.

Kad se bori, buduća majka može osjetiti bol, što je sasvim prirodno. Međutim, u nekim ženama, zbog individualnih karakteristika, bol se uopće ne osjeća - rađaju se vrlo brzo i neočekivano za sebe.

U prvom rođenju, otvaranje maternice započinje iz unutarnjeg grla, s ponovljenim, vrata maternice se otvaraju s obje strane. Svakim napadom unutarnja ždrijelo se sve više proteže i otvara (za one koji se više bore, ovaj proces također utječe na vanjsko ždrijelo). Istodobno se smanjuje unutarnja šupljina maternice, fetalni mjehura pada niže i niže.

Kada otvaranje grkljana maternice dosegne veličinu pet poprečnih prstiju ili 10 cm, rubovi se spajaju sa zidovima vagine i postaju sposobni propustiti glavu punog termina. Ovo se stanje naziva "ždrijelo savršeno".

Do kraja razdoblja otkrivanja dolazi do lomljenja fetalnog mjehura, što je popraćeno odljevom prednjih voda. Obično bi trebali biti lagani ili "mliječni", u rijetkim slučajevima mogu sadržavati mekonij, ali ako liječnici nisu dijagnosticirali asfiksiju, to ne bi trebalo uzrokovati alarm. Budući da glava fetusa zatvara izlaz u zdjelicu, ona i dalje okružuje stražnju amnionsku tekućinu.

Ako se amnionska tekućina ispari prerano, ona nosi rizik od infekcije endometrija. Ukoliko ispuštanje vode od zakašnjeli, to može otežati porod, tako da je ginekolog obično čini umjetna ruptura membrane, ili je beba rođena u općoj fetusa ulici, a oko to će reći: „rođen u privjesak.”

Razdoblje egzila

Ova faza je također nazvana potrebnim. Počinje od trenutka potpunog otkrivanja maternice, karakterizira početak pokušaja i završava rođenjem djeteta. Prvi rođendan, taj proces je završen za 45-60 minuta, s ponovljenim - u 15-30.

Pokušaji su refleksne kontrakcije mišića dijafragme i abdominalnih stanica, koje traju 10-15 sekundi, povećavaju intra-abdominalni tlak i pridonose napretku djeteta kroz rodni kanal. Oni nastaju kao odgovor na pritisak fetusa, a najviše od svega nalikuju na želju za ispraznim crijevima, međutim svaka žena ima subjektivne senzacije. Bitke, za razliku od borbi, mogu se kontrolirati pomažući dijete da krene naprijed.

U suvremenoj obstetrijskoj praksi nije uobičajeno anestezirati pokušaje, jer to smanjuje njihovu učinkovitost.

U normalnom tijeku rada i glavobolju, razdoblje se dijeli na pet stupnjeva:

 • umetanje glave (promatrano na početku razdoblja);
 • (glava fetusa pojavljuje se u pokušaju i nestaje kada je opuštena);
 • erupcija glave (glava više ne nestaje na opuštanju);
 • rođenje glave;
 • rođenje djetetovog tijela.

Postpartum razdoblje

Stadij započinje od trenutka rođenja djetetovog tijela i završava oslobađanjem odraslih. Obično taj interval traje duže od 30 minuta.

Razdoblje karakterizira nedostatak kontrakcija već neko vrijeme. Tada se pojavljuje lagana borba, popraćena oslobađanjem krvi. To sugerira da je placenta odvojena od zida maternice. U ovom trenutku žena u naporima napreže, istjerujući placentu s fetalnim membranama (tzv. Naknadno dijete).

Na početku razdoblja nakon poroda, pupčani pupak nastavlja pulsirati, uzimajući krv iz placente. Međutim, u suvremenoj opstetričnoj praksi, uobičajeno je odmah smanjiti pupčanu vrpcu, oprati novorođenče, uklanjati mucus iz dišnog trakta i procijeniti ga na Apgarovoj ljestvici.

Nakon što je primarno liječenje novorođenčadi završeno, primjenjuje se na majčinu dojku koja stimulira rođenje poroda. Ako placenta ne odlazi samostalno, liječnik će je ukloniti. Pri tome se razdoblje porođaja smatra cjelovitim, a zamjenjuje se jednako važnim i odgovornim stupnjem majčinstva.

Predavanje 4. Trenutačno i održavanje porođaja.

Oslobađanje bolova porođaj

Porijeklo - fiziološki proces protjerivanja fetusa i potomstvo iz maternice kroz rodni kanal.

Generička aktivnost je proces koji je praćen kontrakcijama koje se događaju s povećanjem učestalosti, intenzitetu i dovode do otvaranja vrata maternice, rađanja fetusa i poroda.

klasifikacija

Djetinjstvo je pravodobno (sinus Urgent, tj. Dogodilo se u budućnosti) - dogodilo se u gestacijskoj dobi od 37 do 42 tjedna.

Pretilost rođenja se javlja između 21 i 37 tjedana trudnoće.

Poremećeni porod - dolazi nakon 42 tjedna trudnoće.

Spontani rađanja (sin Spontani) - završili su bez medicinskog ili kirurškog zahvata na njihovom putu.

Normalni porod (kao što je definirano u WHO) su porodiljke koje počinju spontano u žena s niskim rizikom od početka rada i ostaju tako za sva rođenja; Beba rođena spontano u glavobolju s gestacijskom dobi od 37 do 42 punih tjedana i nakon rođenja majka i dijete su u dobrom stanju.

Dakle, normalan rad je spontani rad tijekom trudnoće u razdoblju od 37 do 42 tjedna, u prezentaciji glavobolje s niskim rizikom pojave i tijeka cijelog procesa rađanja.

Rođenja su patološka - u kojoj je bilo odstupanja od normalnog tijeka procesa.

Rođenje je brzo - trajanje koje je u primiparas od 6 do 4 sata, u ponavljajućih od 4 do 2 sata.

Brzo rođenje - trajanje od kojih je manje od 4 sata u nulliparians, a u slučaju multiparous one - 2 sata.

Proteklo je trajanje rođenja - trajanje trajanja dulje od 18 sati.

Postoji pripremni period (harbingers of birth) i pravi porod. Prekursore uključuju povećano uriniranje, pojavu krvarenja i sluznice iz vagine, bolne nepravilne kontrakcije maternice (Braxton Hicks).

Pripremno razdoblje rođenja dolazi u 38 tjedana trudnoće. U ovom trenutku, brojne promjene se javljaju u tijelu trudne žene:

- Formiranje u središnjem živčanom sustavu dominantnog predaka. Klinički praćena pospanost, mirno ponašanje, gubitak težine 7-10 dana prije rođenja za 800-1000g.

- Povećana razina estrogena i smanjenje progesterona.

- Uticaj utjecaja simpatičkog-nadbubrežnog sustava.

- Strukturne promjene u cerviksu. Zreli cerviks nalazi se duž zgloba. Vrata su skraćena na 1-1,5 cm, potpuno omekšana, unutarnja grla mekana, glatko prolazi u donji segment. Cervikalni kanal slobodno prolazi prstom (otvoren 2-3 cm). Duljina vaginalnog dijela maternice odgovara dužini cervikalnog kanala.

- Stisak prisustva predočenog dijela fetusa na ulaz u zdjelicu.

- Piling od donjeg dijela fetalne vezikula iz stijenki maternice.

- Pojava sluznice-syukrovichnyh iscjedak iz vagine (ispuštanje sluznice maternice maternice).

Razdoblja rođenja

Prvo razdoblje (otkrivanje) - počinje pojavom redovitih perioda. Tijekom prve faze rada, kontrakcije postaju prilično česte, intenzivne, duge i uzrokuju izglađivanje i proširenje cerviksa. Prvo razdoblje završava potpunim otkrivanjem cerviksa, prijelazom kontrakcija u pokušaj i ispuštanje amnionske tekućine.

Drugo razdoblje (egzil) - počinje nakon potpunog otvaranja vrata maternice i završava s rođenjem fetusa.

Treće razdoblje (nakon porođaja) počinje s trenutkom rođenja i završava odvajanjem placente i ispuštanjem (porođaja) potomstva.

Prije i tijekom rada, izglađivanje cerviksa događa se - skraćivanje cervikalnog kanala od oko 2 cm do 1 cm. Konačno, kanal je kružna rupa s rubovima koji su podložni gotovo debljini papira zbog činjenice da se stanice glatkih mišića koje okružuju unutarnji ždrijelo protežu prema gore, prema donjem dijelu maternice.

Cervikalna dilatacija postupno se javlja. Prvo, farun prolazi vrh prsta, zatim dva prsta i još mnogo toga. U procesu otkrivanja ždrijela rubovi postaju tanji. Kako bi se prolazio kroz cerviks glave novorođenčadi srednje veličine, cervikalni kanal trebao bi se proširiti na promjer od oko 10 cm. Ovo je kompletna dilatacija vrata maternice.

Postoje neke značajke otvaranja grla maternice u peri-i multipliciranju. U primiparusu, prvo se otvara unutarnje ždrijelo, a zatim vanjska. Za multiparous, vanjski ždrijelo otvara istovremeno s unutarnjim.

Položaj fetusa - položaj osi fetusa u odnosu na uzdužnu os uterusa.

Prezentacija fetusa klasificira se prema dijelu tijela fetusa koji je najbliži gornjoj površini male zdjelice (glava, prsni koš).

Occipitalna (parietalna) prezentacija pojavljuje se u 95% svih rodova.

Potrebno je razlikovati položaje i vrste položaja fetusa.

Položaj se definira kao omjer stražnjeg dijela fetusa na lijevu (prvu poziciju) ili desnu (drugu) stranu maternice.

Vrsta položaja definirana je kao omjer leđa fetusa na prednju (prednju) ili leđnu (stražnju) stranu maternice.

Postupak prilagodbe položaja glave fetusa do prolaska kroz različite ravnine zdjelice nužan je za rođenje djeteta. Te promjene u položaju prezentacijskog dijela čine mehanizam rada i uključuju sedam uzastopnih pomaka u prednjem prikazu occipitalne prezentacije:

1. Umetnite glavu - položaj glave fetusa u trenutku prijelaza ravnine ulaska u malu zdjelicu. Normalno umetanje glave naziva se sintakličkom, kada je vertikalna os glave okomita na ravninu ulaska u zdjelicu, a strelica u obliku šavova (između dvije parietalne kosti) je otprilike jednaka udaljenost od rt i maternice. Svako odstupanje se smatra asinktičkim. Sa naprijed asinklitizmom (Negele's asynclitism), strelica u obliku šava se nalazi bliže rtu. U stražnjoj (Litzman asynclitism), do simfize.

2. Promocija (žičana točka - mala proljeća).

3. savijanje glave.

4. Unutarnja rotacija glave.

5. Proširenje glave (točka fiksacije - područje subokalipsa fossa).

6. Vanjska rotacija glave i unutarnja rotacija tijela.

7. Protjerivanje fetusa.

Načela rađanja su sljedeća:

· Procijeniti rizik od trudnica uoči porođaja

· Izabrati bolnicu za isporuku

· Odaberite odgovarajuću metodu isporuke

· Nadzirati kontrolu rađanja majke i fetusa

· Pažljivo isporuku porođaja

· Sprječavanje krvarenja u porodu

· Procijeniti stanje djeteta pri rođenju i, ako je potrebno, pružiti pravovremenu pomoć

· Rano privezivanje djeteta majčinoj dojci

Čimbenici rizika uključuju starost majke, visinu, broj poroda u povijesti, kompliciranu povijest bolesti (mrtva rođenja, carski rez u povijesti, itd.), Komplikacije ove trudnoće (prijetnja prestanka, abnormalni položaj fetusa, abnormalna lokalizacija posteljice, teška anemija itd., U većini zemalja rizik je podijeljen na niske i visoke, uz korištenje posebnih vaga.

Rizik se mora ponoviti, mora se procijeniti tijekom trudnoće i rođenja. U svakom trenutku mogu se pojaviti komplikacije, što omogućuje pripisivanje žene na višu razinu rizika. U prenatalnom razdoblju (od 37 do 42 tjedna) trebate izraditi plan za upravljanje radom i upoznati trudnicu s njom. U nedostatku faktora rizika, porođaj se smatra niskim rizikom.

Važna stvar je izbor mjesta za isporuku. Mnogi istraživači i stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije vjeruju da bi rodne sobe trebale biti blizu kuće, uz prisustvo roditelja i članova obitelji u rođenju (uz suglasnost trudnice). To pridonosi uobičajenom tijeku rada. U mnogim zemljama rođenje se provodi kod kuće. U Nizozemskoj, više od 30% trudnica rađa kod kuće. U ovoj zemlji postoji službeni sustav rodnog rođenja s dobrim rezultatima. U Engleskoj se kućni porod trenutno provodi u 1-2% slučajeva. U našoj zemlji, u pravilu, porod se provodi u bolnici, gdje postoje svi potrebni uvjeti za pružanje stručne skrbi ženama i djeci. Porodom vodi liječnik. Samo u malim opstetarskim bolnicama, liječenje normalnog rada povjereno je babici koji poziva liječnika ukoliko nastanu komplikacije.

Priprema za porođaj nakon ulaska u bolnicu uključuje rutinske postupke, kao što su mjerenje tjelesne temperature, puls, krvni tlak, brijanje stidne dlake, propisivanje klistir. Obavezno je za ulazak u bolnicu provesti vanjski opstetrički pregled, uključujući vaginalni pregled, procjenu zrelosti cerviksa, integritet fetalnog mjehura. Na prijemu na rad, potrebno je odrediti krvna grupa Rh, hematokrita, razine hemoglobina, HIV, RW, prikazivan na hepatitis B i C, itd hemostasiogram

Važno je odabrati odgovarajuću metodu isporuke. Većina bolnica se pridržava očekivano aktivnog upravljanja radom, a ne samo promatranja. Svako razdoblje rada zahtijeva posebno intenzivno promatranje.

Datum dodavanja: 2016-07-27; Pregleda: 1738; RUČNI RAD

Znakovi porođaja tijekom prve trudnoće

Znakovi porođaja u žena tijekom prve trudnoće

Žena koja se po prvi puta priprema za majčinstvo u posljednjoj fazi trudnoće počinje pažljivo slušati svoje tijelo, bojeći se propustiti početak važnog trenutka. Mnogo prvenstveno panika tijekom trećeg trimestra, sumnjajući na svaku laganu promjenu u tijelu početku rada. Ali kako prepoznati, je li vrijeme da ide u bolnicu? Kako razlikovati prekursore od početka rada?

Ono što govori o početku procesa rođenja

Generički proces u normalnom tijeku trudnoće nikada ne počinje naglo. Prvi znakovi da se žensko tijelo priprema za rođenje novog života, u primiparama se uočavaju već 2-4 tjedna prije početka rada. Svaka trudnica pojavljuje se pojedinačno, ali za sve je obavezna.

Abdominalni prolaps

U trajanju od 36-39 tjedana, buduća mama počinje primijetiti da je postalo lakše disati, simptomi žgaravice su nestali, u sjedećem položaju ona više ne doživljava takvu jaku nelagodu. Vizualno, nije uvijek moguće primijetiti snižavanje trbuha, pogotovo ako postoji prekomjerna težina ili oteklina. Ti se procesi povezuju s činjenicom da glava fetusa skoči dublje u zdjelicu, a maternica prestaje pritiskati membranu. U primiparusu, ti znakovi su mnogo vidljiviji nego u ponovnom rođenju.

Promjene u prirodi sekreta iz genitalnog trakta

Zbog prenatalnog povećanja razine hormona estrogena, iscjedak iz genitalnog trakta nekoliko tjedana prije rođenja postaje sve tekućim i obilnim. Mnogi primiparozni, primjetni obilni mukozni iscjedak, uplašeni, s obzirom na ispuštanje amnionske tekućine.

Da biste se riješili straha, možete posjetiti svog liječnika ili kupiti poseban test u ljekarni kako biste utvrdili je li to sluz ili voda.

Ispuštanje sluznice

Tijekom cijelog razdoblja trudnoće ta zagušenja štite cerviks od prodiranja infekcija u nju. 2 tjedna prije rođenja, žena počinje primijetiti iscjedak debelih sluzi s tragovima krvi. Može se dogoditi istodobno ili tijekom dugog (do dana) razdoblja.

Čitajte i drugi carski: što trebate znati?

Ako se žena trudi tijekom trudnoće, kratko prije početka porođaja može se zamijetiti lagani gubitak težine (1-3 kg, sve ovisi o ustavu).

To se objašnjava činjenicom da u posljednjim tjednima trudnoće dolazi do uklanjanja višak tekućine iz tijela. Krvni testovi koji se izvode u tom razdoblju pokazat će zadebljanje i povećano zgrušavanje. Ova fiziološka značajka koja može smanjiti gubitak krvi tijekom porođaja, ukazuje na datum približavanja pojave djeteta.

Smanjena aktivnost djeteta

Dijete se kreće rjeđe. Ovo smanjenje aktivnosti počinje oko 10 dana prije isporuke.

Ali ako beba ima slabe pokrete ili se potpuno zaustavi, to može biti znak hipoksije koja počinje u njemu. U tom slučaju, odmah se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Pojedinačna edukacija

To je pojava tih kontrakcija koje uzrokuju trudnoću majke paniku tijekom prve trudnoće, sumnjajući da je rođenje počelo.

Da bi se shvatila početak rada ili tijela jednostavno je priprema za rad, dovoljno je utvrditi učestalost kontrakcija. Ako se kontrakcije pojavljuju tek nakon nekoliko sati, one nisu jake, tada se ne treba brinuti - u bliskoj budućnosti rad neće započeti.

Pročitajte i carski rez: priprema i popis potrebnih stvari.

Cerviksa se mijenja

Ovaj znak može vidjeti samo liječnik kada se gleda s stolca. Do kraja trudnoće cerviks postaje labav, a maternica se lagano otvara. Po prirodi znakova tekućeg otkrića, liječnik može odrediti očekivani datum isporuke. Obično, nakon toga, objašnjava trudnoj ženi njezino stanje i očekivani datum pojavljivanja djeteta.

Kada treba hitno otići u bolnicu

Pojedinačne slabe kontrakcije, vaginalni iscjedak, promjene u prirodi beba pokreta na kraju trudnoće - sve to je znak da se datum rođenja približava. No, kako bi shvatili da je vrijeme za odlazak na bebu, sljedeće će vam pomoći.

Ispuštanje vode

Ovo je jedan od pouzdanih znakova da se početak rada približava.

Vode se mogu istjecati odmah s jakim rupture amnionskih mjehurića ili propuštanjem u malim dijelovima s laganim jazom, ali ovaj simptom pomaže u određivanju porođaja u roku od 24 sata. Kontrakcije mogu nastati tijekom ispuštanja vode ili nakon njihovog pražnjenja. Ispuštanje vode na kraju trudnoće, žena koja prvi put rodi, odmah će odrediti kada tekućina izlaze iz lakta ili bez mirisa žućkaste tekućine.

Uz ispuštanje vode prije dolaska u rodilište, žena mora kontrolirati boju otpadne vode.

Ako se umjesto laganih voda razlikuje zelene, zelenkaste ili krvave, onda je to potrebno pri dolasku u maternicu. Ove informacije pomoći će liječniku da shvati da su tijekom trudnoće došle do abnormalnosti i odredile taktiku porođaja.

Pročitajte i Izlučenja u žena prije poroda: norma i patologija

Redovno djelovanje

Početak radne aktivnosti je redovita kontrakcija.

Potpune snažne prenatalne kontrakcije maternice, koje se ponavljaju svakih 15-25 minuta i daju vučnu bol u donjem dijelu trbuha, pomoći će ženi koja prvi put rodi da razumije da je započeo rad i da morate hitno otići u bolnicu. Možete utvrditi učestalost kontrakcija tako da stavite ruku na trbuh trudne žene, kada se pod dlanom osjetite kontrakcije maternice. Ova metoda pomoći će bliskih srodnika trudne žene, ako se plaši i ne može samostalno utvrditi pravilnost kontrakcija, kako bi shvatila je li redovita radna aktivnost započela ili ne.

Postupno, interval kontrakcija maternice će se smanjiti dok ne dosegne 3-5 minuta. Kako bi se spriječilo da to ne vrijedi - postoji rizik od bebe na putu u bolnicu.

Bol u leđima

Oni mogu biti znak brzog dostave zbog spazmatičnih bolova u leđima nakon kontrakcija maternice ili ukazuju na pogrešnu poziciju djeteta u maternici. U drugom slučaju, bol sindrom će sličiti menstruacije i pojavit će se nekoliko dana prije ispuštanja fetalnih voda.

Znati što ukazuje na početak rada žena primipara neophodno je ne samo za trudnu majku, već i za bliske rodbine. Tijelo trudnice, osobito u posljednjim razdobljima, provodi hormonalno i fiziološko restrukturiranje, u pripremi za stvaranje novog života u svijet, tako da psiha ne dopušta uvijek očekivanoj majci da odgovarajuće odgovara na promjene koje se događaju. Znanje, pažnja i briga o voljenima pomoći će trudnoj ženi da uspješno rađa zdravu bebu.

Početak rada - uzroci, prekursori, simptomi. Načini za ubrzavanje početka rada

Uvod. Kako prepoznati početak rada?

Mnoge trudnice često se pitaju o nadolazećem datumu rođenja. a posebno zabrinuti za žene koje prvi put moraju roditi. U pravilu se jako boji da ne prepoznaju pojavu porođaja i zbunjuju ih s privremenom neodlučnošću. U mnogim slučajevima, pažljivo promatranje promjena koje se događaju u njenom tijelu pomoći će u rješavanju tih poremećaja.

Već 38 tjedana počinje prenatalni period, kada nastaju prvi prekursori rada i prva, ali nepravilna (treninga) kontrakcija. Takvi kontrakcije izgledaju nepravilno i prolaze nakon promjene položaja tijela ili kratkog odmora. U prvorazrednim ženama, takve vježbe maternice kontrakcije mogu trajati pet, au nekim slučajevima čak i više dana prije isporuke. Kada se pojave, nema potrebe brinuti se i odmah otići u maternicu, ali buduća majka treba obavijestiti takve liječnike, rodbinu i prijatelje o takvim promjenama u njezinom tijelu.

Na prve znakove curenja ili pucanja membrane, što može ukazivati ​​na pojavu rada ili prijevremenog poroda, žena treba odmah obavijestiti liječnika ili samostalno odnose na medicinsku ustanovu za odlučivanje o hospitalizaciji.

Ako je žena naučila priznati kontrakcije treninga, tada će ih moći razlikovati od početka generičkih ili pravih kontrakcija. Ove senzacije teško je zbuniti s bilo kojim drugim simptomom. budući da ih karakteriziraju periodičnost i ritam. Na primjer, borba traje 20-30 sekundi, a potom je 20-minutna stanka - to se ponavlja mnogo puta za redom, a vremenski intervali gotovo se ne mijenjaju.

Na početku kontrakcije radne snage, žena u radu ili njezini rođaci trebaju obavijestiti liječnika o nastupu rada, nazvati hitnu pomoć ili sami otići u rodilište.

Uzroci nastupa rada

Početkom trudova u tijelu trudne žene pojavljuju se mnogi složeni procesi, koji, budući da su u bliskom odnosu, pružaju početak takvog refleksnog čina kao aktivnost predaka.

Glavni razlog za početak rada je spremnost maternice za rođenje nerođenog djeteta i zrelost fetusa.

Spremni za maternicu:

 • dobivanje dovoljne težine i veličine;
 • njezin neuromuskularni aparat je spreman za kontraktilnu aktivnost;
 • potpuno sazrela posteljica.

2 ili 3 tjedna prije početka rada, uterus se oslobađa iz viška dijela živčanih vlakana. To smanjuje bol tijekom rada i povećava kontraktilnost zidova maternice.
Na početak rada utječu nekoliko čimbenika:

 • neuro-refleks - kao rezultat smanjenja ekscitabilnosti mozga. povećava ekscitabilnost leđne moždine i povećava osjetljivost mišićnih vlakana maternice na oksitocin, nastaje povećana kontraktilna aktivnost maternice;
 • hormonalno - na kraju trudnoće, produkcija progesterona se smanjuje i proizvodnja kompleksa estrogena povećava. koje potiču početak rada;
 • neurohumoral - na kraju trudnoće u tijelu žene, poboljšana je sinteza oksitocina, prostaglandina, serotonina i drugih bioaktivnih tvari, što povećava osjetljivost maternice na tvari koje uzrokuju aktivnu kontrakciju mišića;
 • bioenergetska - dovoljna količina tvari (glikogen, ATP, fosforni spojevi, elektroliti i mikroelementi) se nakupljaju u majčinom tijelu, što čini maternicu sposobnu za pojačanu kontraktilnu aktivnost;
 • mehanički - zreli maternica gubi sposobnost istezanja, a kao odgovor na motoričku aktivnost fetusa i povećanje razine hormona oksitocin-sličnog djelovanja, počinje aktivno smanjivati;
 • trofički i metabolički - akumulacija u tijelu zrelog fetusa nekih otpadnih proizvoda dovodi do njegovog aktivnog kretanja, a degenerativni procesi u zreloj posteljici i puni sazrijevanje vlakana mišića maternice pridonose početku rada.

Stanje živčanog sustava žene u radu je od primarne važnosti u formiranju svih mehanizama početka rada, jer to je ono što osigurava spremnost maternice za prirodno porođaj.

Svi gore navedeni čimbenici, budući da su u bliskom odnosu, doprinose pojavi kontrakcija, koji su zamijenjeni pokušajima i završetkom protjerivanjem fetusa iz maternice i rađanja posteljice.

Harbingeri početka rada

Harbingeri porođaja nazivaju se skupom značajki koji upućuju na neposredan početak aktivne radne aktivnosti. Postoje mnogi prekursori početka rada, ali za svaku ženu njihova totalnost je individualna i ovisi o karakteristikama organizma buduće majke.

 • Oslobađanje trbuha.
  Takva promjena, koja se određuje pojavom malog pomaka abdomenu prema dolje, individualna je za svaku trudnicu i ne može se uvijek neovisno vidjeti. U prvorazrednim ženama, ovaj prekursor se može pojaviti 2-4 tjedna prije dana rođenja, a za višestruke žene može se pojaviti nekoliko dana ili neposredno prije rođenja.
 • Promjene u hodu
  Priroda hoda mijenja se nakon spuštanja trbuha. Žena počinje hodati "štapom" zbog pritiska djetetove glave na zdjeloj kosti i dnu maternice.
 • Promjene u mokrenju i pokretima crijeva.
  Proboje abdomena mogu uzrokovati povećano uriniranje ili urinarnu inkontinenciju. jer maternica počinje vršiti više pritiska na mjehur. Mehanički učinak trudne maternice na crijevni zid može izazvati zatvor. i u nekim slučajevima proljev. nekoliko tjedana ili dana prije isporuke.
 • Promjena prirode sekreta iz genitalnog trakta.
  Vaginalni iscjedak pod utjecajem hormonalnih promjena postaje sve obilniji i fluidniji. U nekim slučajevima, kako bi se isključila ispuštanje amnionske tekućine, posebni test obavlja liječnik.
 • Ispuštanje sluznice.
  Ovaj znak rada može se dogoditi dva tjedna prije početka rada, a nekoliko sati prije početka. U nekim slučajevima, čep za sluz ne odlazi potpuno, ali u malim obrocima. U praksi, ova značajka izgleda kao iscjedak vaginalnog iscjedka (ponekad s mješavinom male količine krvi). Trudnica treba obavijestiti svog opstetričara i ginekologa o ispuštanju sluznice.
 • Smanjenje tjelesne težine buduće majke.
  Nekoliko dana prije rođenja, trudnica može primijetiti da ona teži 1-2 kg manje. Takav gubitak težine može se objasniti uklanjanjem viška tekućine iz tijela pod utjecajem promjena u hormonskoj podlozi.
 • Smanjenje fetalnog kretanja.
  Fetus, nekoliko tjedana prije rođenja, manje se kreće. To je zbog brzog rasta. Buduća beba postaje gužva u maternici, a njegovi su pokreti ometeni.
 • Trening se bori.
  Bliže datumu rođenja maternica počinje sve više doći do povišenog tonusa, što se izražava osjećajem borbe treninga. Oni se razlikuju od generičkih kontrakcija nizom značajki: kratko trajanje, nepravilnost, slab bolni osjećaji (nalikuju boli tijekom menstruacije), spontani nestanak nakon promjene položaja tijela ili odmora.
 • Izraz instinkt "gniježđenja".
  Mnoge žene posljednjih dana, pa čak i sati prije porođaja, počinju se baviti pripremom stanovanja za nadolazeće rođenje djeteta. Te se radnje mogu izraziti u činjenici da žena počinje marljivo očistiti, oprati i čak početi popraviti.
 • Promjene u cerviksu.
  Samo opstetričar-ginekolog može vidjeti takav prekursor približavanja rođenja kada se žena pregleda na ginekološkoj stolici. Pod utjecajem estrogenskih hormona, cerviks se skrati sa tjedanom 38 i postaje elastičniji. Vanjski cerviks cerviksa počinje se otvarati prije pojave kontrakcija radne snage.

Harbingeri rađanja u primiparas i multiparous žene imaju svoje osobine.

Harbingeri početka rada - video

Znakovi početka rada

Pouzdani znakovi početka rada su:
1. kontrakcije;
2. Izlijevanje amnionske tekućine.

Ta dva znaka uvijek upućuju na početak rada, a svaka trudnica treba znati o tome kako oni postupaju.

Prave kontrakcije ili generičke kontrakcije nazivaju se kontrakcije vlakana mišića maternice, koje se javljaju u redovitim razmacima i koje žena ne može kontrolirati. To je znak označava početak rada.

Prve prave kontrakcije popraćene su manje bolne senzacije, koje se većina žena uspoređuje s boli tijekom menstruacije. Bol je podnošljiv i može se dati na donji dio leđa ili lokaliziran u donjem dijelu trbuha. Većina majki počinje se osjećati kontrakcije noću. Neke žene primjećuju da tijekom maternice maternica postaje kamen, tj. Ako tijekom trudnoće žena stavlja ruku na trbuh, tada može osjetiti tvrdu, napete maternicu.

Da biste utvrdili istinu kontrakcija, možete koristiti štopericu. Njihova učestalost i konstantna pojava, koja se ne uklanja mijenjanjem položaja tijela, uzimanja tople kupke ili opuštanja, označava početak radne aktivnosti.

U početku se kontrakcije javljaju u intervalima od pola sata (u nekim slučajevima češće). Svakom kontrakcijom žena u trudnoći počinje osjećati ne samo bol, nego i ritmičke kontrakcije mišića maternice. Postupno, kontrakcije postaju opipljiviji i njihova učestalost, trajanje i intenzitet se povećavaju. Svakom kontrakcijom, amnionski mjehur i glava fetusa pritišću se na dno maternice, što uzrokuje postupno otvaranje vrata maternice.

Ruptura amnionskog fluida

U klasičnom tijeku rada, ruptura amnionske tekućine javlja se poslije proširenja cerviksa do 3-7 cm. Pod pritiskom fetusa ispadaju se amnionska membrana, a dio amnionske tekućine izlijeva se.

Majci u prisutnosti klasičnog izlijevanja vode, čini se da je ona nenamjerno urinirala. U nekim slučajevima voda se izlijeva postupno, u malim obrocima. U tom slučaju, žena može primijetiti pojavu mokrih točkica na donjem rublju ili posteljici i doživjeti senzacije, kao što je to kod odvajanja vaginalnih ili menstrualnih ispuštanja.

Ponekad se izlijevanje amnionske tekućine može pojaviti prije početka redovitih kontrakcija i proširenja cerviksa, ili mnogo kasnije od potpunog otvaranja šupljine maternice. Ovi uvjeti ne znače uvijek patologiju rođenja ili fetusa, ali ginekolozi obično koriste različite posebne taktike za daljnje provođenje takvog rada kako bi se spriječile eventualne komplikacije.

Znakovi početka rada - video

Kontrakcije na početku rada

Opstetričari i ginekolozi razlikuju tri faze kontrakcija rada:

Početna (skriveno) faza:

 • trajanje borbe - 20 sekundi;
 • učestalost kontrakcija - 15-30 minuta;
 • otkrivanje ždrijela maternice - 0 do 3 cm.

Trajanje početne faze je od 7 do 8 sati.
Aktivna faza:

 • trajanje borbe - 20-60 sekundi;
 • učestalost kontrakcija - 2-4 minute;
 • otkrivanje ždrijela uterusa - 3-7 cm.

Trajanje aktivne faze traje od 3 do 5 sati. Obično je u ovoj fazi izbijena amnionska tekućina.
Prolazna (prolazna) faza:

 • trajanje borbe - 60 sekundi;
 • učestalost kontrakcija - 2-3 minute;
 • otkrivanje ždrijela uterusa - 7-10 cm.

Trajanje faze prijelaza je od pola sata do jednog i pol sata.

Bolovi u radu pojavljuju se u prvoj fazi rada (razdoblje otvaranja).

Početak rada u primitivnom

Mogući prekursori porođaja u figuricama imaju svoje osobine. U pravilu, oni imaju izraženu privremenu razliku između dana rođenja i datuma pojavljivanja prekursora. Neke trudnice su pretjerano emocionalne i poduzimaju za bilo kakvu vrstu slabosti kao preteča porođaja. Ako oni nisu svjesni određenog znaka, mogu ih previdjeti.

Mogući poremećaji porođaja mogu se pojaviti 1-2 tjedna prije rođenja, a nekoliko dana prije početka. Većina opstetričara i ginekologa vjeruje da je pojava čak i dva ili tri prekursora porođaja razlog za odlazak liječniku.

Na početku rada pouzdanije signaliziraju takve znakove rada, kao što su kontrakcije i rupture amnionske tekućine. Obično, ako se rođenje odvija u skladu s klasičnim scenarijem, a žena nema predispoziciju za brzo i prerano rođenje, razdoblje rada i izljeva odvija se u primiparas duže nego u multiparous (oko 8-11 sati). To je zbog činjenice da rodni kanal još nije doživio proces porođaja, oni su manje elastični, a majci će trebati više vremena da se cerviks potpuno otvori.

U ženi s prvim rođenjem najprije se otvara unutarnja grla maternice, a kasnije - vanjski, tj prvo, javlja se izglađivanje i skraćivanje cerviksa, a tek tada se vrata maternice potpuno otvaraju.

Početak rada u multiparousu

Mogući znakovi porođaja u multiparousu u većini slučajeva počinju se pojaviti nakon 38 tjedana trudnoće. Oni se pojavljuju brže i upućuju na skori početak rada. Rodni kanal žena koje rađaju nije prvi put već su spremni za radnu aktivnost fiziološki i anatomski. Kongenitalne žene već znaju o osjećajima koji predskazuju rano započinjanje rada i, u pravilu, lako ih primjećuju.

Za razliku od primiparusa, ne prvi put preteča koji rađaju pojavljuju se jedan ili dva dana prije rođenja. Jedna od karakteristika je činjenica da u tim trudnim majkama želudac kapi gotovo neposredno prije rođenja.

Za mnogobrojne ljude uočava se brži tijek rada, a ne zlostavljan. Razdoblje kontrakcija i rupture amnionske tekućine traje 6-7 sati, cerviks se otvori dovoljno brzo. Unutarnji i vanjski vrat uterusa otvoren je gotovo istodobno s razdobljem izglađivanja cerviksa, a potom slijedi drugo razdoblje rada (razdoblje pokušaja).

Početak prijevremenog rada

Preuranjeno razmatra porođaj, koji počinje u razdoblju od 28-37 tjedana.

Početak prijevremenog rada može biti uzrokovan različitim čimbenicima i, u pravilu, trudnica je obaviještena o toj mogućnosti i predlažu unaprijed u bolnicu za stalni nadzor liječnika.

No, u nekim slučajevima, prijevremena pojava rada može se iznenada pojaviti, pa stoga svaka trudnica mora znati znakove početka ranog rada i isporuke.

Znakovi i simptomi prijevremenog poroda:

 • stalan osjećaj težine u donjem dijelu trbuha;
 • snižavanje trbuha prije 35 tjedana;
 • česti uterus toniran;
 • prisutnost krvarenja iz rodnog kanala;
 • jak pritisak na perineum i zdjelice;
 • bol cramping znak.

Često, prijevremena dostava može započeti puno brže od normalne. Ova situacija zahtijeva neposrednu hospitalizaciju trudnice jer rano otvaranje vrata maternice može uzrokovati pojavu brzog rada i razvoj različitih komplikacija koje su opasne za trudnu majku i dijete.

Kako ubrzati početak rada?

U nekim slučajevima, kada produžavaju trudnoću do 41-42 tjedna, potrebno je pribjeći metoda koja ubrzava proces porođaja. Unatoč širokom oglašavanju u medijima, oni se mogu koristiti samo na savjet liječnika, budući da njihovo nepismeno korištenje može dovesti do ozbiljnih i opasnih posljedica za zdravlje djeteta ili majke.

Postoji nekoliko metoda poticanja rada.

Načini naroda

seks
Mnogi liječnici i žene primjećuju da nezaštićeni seks može uzrokovati početak rada. To se objašnjava činjenicom da sperma sadrži prostaglandine (biološki aktivne tvari), koje mogu uzrokovati kontrakcije maternice. Aktivni pokreti, bradavice za milovanje i orgazam također mogu uzrokovati početak rada.

Povećana motorna aktivnost
Duga šetnja, čišćenje kućanstva, niz vježbi s zavojima, čučanjima i zglobnim rotacijskim pokretima - sve ove opterećenja motora mogu uzrokovati početak kontrakcija maternice i početak rada.

Stimulacija bradavica
Masaženje bradavica i prsa može uzrokovati oslobađanje hormona oksitocina, što je stimulans rada. Treba imati na umu da bi kretanje tijekom masaže trebalo biti uredno, a ne traumatsko.

Poticanje crijeva s čišćenjem klizme ili dijete
Aktivna peristaleza (lokomotorska aktivnost) crijeva uzrokovana klistvom za čišćenje ili jedući svježe povrće ili voće može uzrokovati kontrakcije maternice i početak rada. Posebna prehrana koja stimulira početak rada može uključivati ​​jela od repe. peršin. salate od sirovog povrća uz dodatak biljnih ulja. Neki stručnjaci preporučuju korištenje ricinusovog ulja kao laksativa.

Aromaterapija
Udisanje određenih aromatičnih ulja može uzrokovati pojavu rada. U nedostatku alergijske reakcije moguće je uliti ulje ruže ili jasmina u aromarnu lampu kako bi se ubrzao početak rada.

Topla kupka
Uzimanje topla kupka (pri temperaturi vode od 40-42 o) može uzrokovati kontrakciju maternice i početak rada.

Medicinske metode

Za poticanje rada tijekom slabih kontrakcija i ukoliko postoje indikacije za njihovu stimulaciju, opstetri i ginekolozi ponašaju:

 • Amniotomija - probijanje fetalnog mjehura (izvedeno uz pomoć posebnih kirurških instrumenata, amnionska tekućina se izlijeva, a smanjenje njihove volumene uzrokuje početak kontrakcija).
 • Uvođenje lijekova na osnovi prostaglandina ili oksitocina. pokretanje kontrakcija ili njihovo jačanje (lijekovi se mogu davati u obliku tableta ili injekcija).

Ove tehnike mogu se koristiti samo u bolnici nakon isključenja svih kontraindikacija za njihovu upotrebu.

S nekim se protežu, akupunktura (akupunktura) može pripisati medicinskim metodama ubrzavanja početka rada. Poticanje pojave kontrakcija postiže se uvođenjem posebne igle u određenu biološku točku, koja aktivira kontrakcije maternice. U hitnim slučajevima, ova tehnika se praktički ne koristi.

Početak rada nakon seksa

Početak rada nakon seksa nije rijetka pojava. Ova metoda približavanja datumu rođenja može se preporučiti ženama, čak i liječnicima, kada produljuju trudnoću do 41-42 tjedna. Takav učinak na tijelo trudne žene može se seksati iz raznih razloga:

 • Sastav sperme uključuje tvari koje, kada su izložene cerviksu, postoje kontrakcije koje dovode do početka rada;
 • Ljubav miluje stimulacijom bradavica uzrokuju aktivnu proizvodnju oksitocina, što je snažno poticaj radnika i može približiti datum rođenja;
 • Orgazam, koji je moguć u kasnoj trudnoći, popraćen je kontrakcijama mišićnih vlakana maternice; takvi rezovi mogu biti početak kontrakcija radne snage.

Mnogi ginekolozi smatraju da spol, pored gore navedenih učinaka, može doprinijeti normalizaciji psiho-emocionalnog stanja žene koja je u većini slučajeva agitirana ili fizički prekomjerna zbog dugotrajne trudnoće.

Prije uporabe, trebali biste se posavjetovati sa specijalistom.

Podijelite s prijateljima

Znakovi porođaja

Gledajte na trbuhu Saznajte koji znakovi i simptomi ukazuju na početak rada.

 1. Psihološki stav
 2. Kako razumjeti što će uskoro početi
  • Ispuštanje amnionske tekućine
  • trudovi

 • Koja je razlika između istinske borbe s lažnim
 • Postoji jedno zanimljivo mišljenje među ljudima da dijete sam odabire vrijeme rođenja. No, znanstvenici tvrde da je ovaj faktor izravno pogođen razinom aktivnosti hormona, kao i stupanj do kojeg se žensko tijelo priprema za nadolazeće radove. Zbog toga se procijenjeni datum rođenja što je točniji mogu odrediti liječnici. U nekim slučajevima može biti neophodno izvršiti određene izračune, kao i ultrazvučni pregled. Zbog tih pokazatelja može se prilagoditi datum isporuke.

  Ali ne uvijek predviđanja liječnika u potpunosti odgovaraju istini. Kao rezultat toga, budući roditelji stalno postaju nervozni. Ali svaka žena koja očekuje dijete treba pratiti stanje vlastitog tijela uz povećanu pozornost i primijetiti čak i beznačajne promjene, slijediti "signale" koje tijelo daje.

  Priprema ženskog tijela za porođaj počinje davno prije prvog razdoblja. Prije rođenja djeteta, žene mogu imati vrlo različitu emocionalnu državu - od potpune opuštenosti do ekstremnih prekomjernih tegoba.

  Psihički stav prije rođenja

  Žensko tijelo potpuno je jedinstveno, jer se priroda brinula da je priprema na prirodan način za nadolazeće rođenje. Ali mnoge buduće mame u posljednjim tjednima trudnoće proganjaju pitanje točno kada će se taj sretan trenutak dogoditi. Da ne bi bilo nervozno zbog sitnica, žene bi trebale pokušati u potpunosti razumjeti koji simptomi pojavljuju prije poroda i ne zaboravite slijediti sve upute i preporuke svog liječnika.

  U pravilu, sve trudnice s povećanom pažnjom promatraju promjene u vlastitom tijelu. U gotovo svim slučajevima, vrlo je teško propustiti znakove koji ukazuju na neposredan pristup radu.

  Do jednog dana vrlo je teško odrediti datum rođenja, tako da ovaj trenutak može doći iu 38. tjednu trudnoće, au nekim slučajevima 40. Ovaj je proces strogo individualan i ima mnoge aspekte, što je to što je točnije moguće ponekad nemoguće.

  Nakon početka 36 tjedana trudnoće, pojava rada može se pojaviti u gotovo svakom trenutku, pa stoga uvijek trebate biti vrlo pažljivi, a kad se pojavi prvi osjećaj nelagode ili pogoršanja stanja, odmah potražite liječničku pomoć.

  Kako razumjeti da će rođenje uskoro početi?

  Među glavnim znakovima koji govore o nastupu rada su:

  1. U pravilu, gotovo prije samog rođenja, edemi nestaju, a s njima i nekoliko dodatnih funti mogu nestati. Činjenica je da se u ovom trenutku prirodna tekućina uklanja iz tijela.
 • U nekim slučajevima, pojava radne aktivnosti ukazuje na spušteni trbuh. To je zbog činjenice da se dijete postupno kreće prema rođenom kanalu. Ako je prvi porođaj, trbuh može pasti pri gustu trudnoći oko 37 tjedana. A za one koji rađaju nije prvi put, taj se proces može dogoditi nešto kasnije. Tada se pritisak na dijafragmu i trbuh počinje smanjivati, a dno maternice postupno pada za nekoliko centimetara. Većina trudnica primjećuje da je postalo puno lakše sjesti, prestala je poremetiti žgaravicu i otežano disanje.
 • Kao rezultat porasta pritiska na mjehur, porast urina je potreba. Postoji osjećaj pritiska i ozbiljne težine u lumbalnoj regiji i sakrali. Taj je fenomen izravno povezan s promjenom položaja djeteta, kao i širenjem kosti zdjelice žene. Fetus može staviti pritisak na živčane završetke, što uzrokuje grčeve u nogama.
 • Većina trudnica, uključujući i kod prvog rođenja, može primijetiti smanjenje aktivnosti bebe - do rođenja djeteta je dovoljno raslo, pa mu postaje teško da se premjesti u malom prostoru.
 • Povećava pokretljivost crijeva jer tijelo počinje aktivnu pripremu za porođaj. Moguće opuštanje stolice, proljev, mučnina, povraćanje.
 • Uz pristup porođaju često se pojavljuje "efekt gniježđenja", koji je položio sama priroda. Promjena u uobičajenom ponašanju trudne žene također može biti među znakovima porođaja - na primjer, postoji želja da se samostalno ili generalno čišćenje kod kuće. Abrupt djelovanje aktivnosti također su neočekivano zamijenjeni mirisanjem, apatijom i osjećajem mirnoće.
 • Kontrakcije Braxton-Hicks, koje se također nazivaju pripremnim "lažnim". Te su kontrakcije provode učinkovitu obuku tijela i omekšavaju cerviks prije nadolazećeg rada. U tim se slučajevima pojavljuje njezin stres i žena ne osjeća gotovo nikakvu nelagodu. Ova vrsta kontrakcija nije redovita, niti može uzrokovati proširenje vrata maternice.
 • Krvavi mucni iscjedak u malim količinama. Ovo je siguran znak da se maternica počinje aktivno pripremiti za porođaj. Ovaj simptom može pokazivati ​​stanjivanje ili povećanje maternice.
 • Kao rezultat skraćenja cerviksa, sluzni čep dolazi (potpuno ili dijelom), koji služi kao prirodna prepreka između fetalne membrane i vaginalne mikroflore. Bol u leđima u donjem dijelu trbuha može ukazivati ​​na predstojeće izdvajanje sluznice. Većina žena samo primjećuje pojavu teških pražnjenja - ispuštanje cijevi postupno se javlja. Ako odmah odlazi, pojavljuje se slinoviti kolač koji žena može primijetiti tijekom posjete WC-u. Može potrajati dosta vremena od trenutka kada pluta dođe do rođenja, par sati ili nekoliko tjedana.
 • Ako se pojavi najmanje jedan od gore navedenih znakova, možete biti sigurni da će trenutak rođenja brzo doći. Stoga je potrebno što je prije moguće otići u bolnicu.

  Danas, stručnjaci razlikuju nekoliko glavnih značajki koje su pravi harbingeri početka rada. Treba ih vrlo pažljivo pratiti, budući da im je potrebno vremena da se prijave za kvalificiranu medicinsku pomoć. S datumom rođenja, postavljen od strane liječnika, potrebno je prikupiti sve potrebne dokumente i stvari koje će biti potrebne u rodilištu.

  Ispuštanje amnionske tekućine

  Ako trudnoća normalno napreduje, a nema odstupanja ili komplikacija, ispuštanje amnionske tekućine događa se neposredno prije početka rada, u trenutku kada se cerviks otvori.

  Vrlo često se može susresti i situacija u kojoj postoji rizik od raskida prije početka isporuke amnionskog mjehura. U tom slučaju, žena neće doživjeti nikakve prateće senzacije koje predskazuju ovu pojavu (na primjer, grčeve, kontrakcije).

  U takvoj situaciji potrebno je što prije otići u rodilište. Činjenica je da sušno razdoblje ne može trajati dulje od 12 sati. Tijekom trudnoće, nakon što je dostigla 37 tjedana, odljeva vode dogodila ukazuje na to da je došlo do prijevremenog porođaja, pa bi liječnici mogli pripremiti dijete za disanje sami.

  Ako postoji konstantna, spora i isprekidana isprekidana amnionska tekućina, postoji rizik nastanka preranog rođenja, razvoja intrauterine infekcije, kao i drugih ozbiljnih komplikacija, kako za zdravlje djeteta tako i za trudnicu.

  Ako se pojavi jedan od gore navedenih razloga, morate otići u bolnicu što je prije moguće. Ako ne postoji početak rada, liječnik propisuje medicinsku stimulaciju.

  Pojava kontrakcija (redovne generičke kontrakcije), koje su popraćene neugodnim i prilično snažnim bolovima u donjem dijelu trbuha i lumbalnom području, pridonosi početku otvaranja cerviksa.

  U primarijarnim ženama, znakovi početka rada mogu biti manji kontrakcije, trajanje koje često doseže jedan dan, a istodobno dolazi i njihovo postupno povećanje.

  Prvo, kontrakcije neće biti prevelike zbog boli, kao i trajanja (oko 10-15 sekundi), dok se povremeno pojavljuju. U stanke koje se pojavljuju između kontrakcija, maternica se opušta, dopuštajući trudnici da se odmori.

  Postupno se razvija radna aktivnost, a kontrakcije počinju povećavati - bol i trajanje njihova povećanja. Sada će razdoblje odmora biti oko 15-20 minuta, au vrijeme rođenja, 2-3 minute.

  Broj kontrakcija uključuje boli koji se manifestira u donjem dijelu trbuha, lumbalnom području, teladi, bedrima i rektumu. Vrlo često, ti znakovi su popraćeni zimice. Nakon 10-minutne pauze između kontrakcija, trajanja koja nije niža od 60 sekundi, ovo je siguran znak početka započetog rada.

  Oba obična i višekorisnička žena pokazuju točno iste znakove porođaja. U ovom slučaju, glavna razlika je velika brzina naknadnih nakon prve generacije.

  Stručnjaci kažu da je s ponovljenim porođajem prerano ispuštanje vode prilično česte prije početka kontrakcija. Ako prije 40. tjedna trudnoće nitko od gore navedenih znakova porođaja ne očituje, potrebno je liječnik pregledati kako bi se utvrdilo stanje djeteta.

  Koja je razlika između istinskog rada i lažnog rada prije rođenja?

  Lažne kontrakcije svih znakova slične su prenatalnim. Međutim, njihova glavna razlika je interval i dinamika. Ako ležite, malo se pomaknete ili se tuširaju, nelagoda može prestati.

  Za razliku od prenatalne prirode, kada dođe do lažnih kontrakcija, trudnica može zaspati. Kontrakcije vježbanja su nepravilne prirode i intervala, a neće se povećati intenzitetom i neće se produžiti. Kada se ne pojave otkrivanje cerviksa.

  Pojava lažnih kontrakcija u 39. tjednu trudnoće može se smatrati prenatalnom. No, u nekim slučajevima, oni se mogu pojaviti u 30 tjedana.

  Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da u svakom slučaju trudnoća teče na strogo individualan način i da žena ne mora pokazivati ​​gore navedene znakove. Zato prateća majka treba pažljivo pratiti stanje vlastitog tijela i slušati signale koji im se šalju, što upućuje na početak radne aktivnosti.

  Kako utvrditi kada treba posjetiti bolnicu, pogledajte ovaj videozapis:

  Poput ovog članka? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža! Ako potrošite samo 10 sekundi svog vremena na dva klika na gumbu društvene mreže, pomoći ćete našem projektu. Hvala vam!

  Povezane vijesti

  Rođenje kod kuće: prednosti i mane

  Prirodni porod ili carski rez?

  Kako izazvati porođaj

  Koja je razlika između lažnih borbi i stvarnih?

  Gubitak kose nakon porođaja

  Masnoća s trbuha i bedara trebat će 3-5 dana, ako pijete VanTuSlim svako jutro

  Ujutro ćete biti gomila parazita i crva! Osobno provjerena s Detoksikom!

  Sve masnoće će napustiti tijelo ako pijete mangosteen sirup 2 puta dnevno.

  Manje 21 kg mjesečno! Napišite recept: za 1/2 žličicu sode uzeti 1 tab. Eko tanak

  Papillomi i bradavice će pasti ako Papillux bude dodan u vodu

  Titanium Gel će se povećati za 5 cm, produžiti do sat vremena i zadovoljiti 100%

  Prostatitis se tretira za 1 sat! Grass prikupljanje Prostafor №1 u CIS

  Baka recept od alkoholizma. Gutljaj za alkohol nakon 2 dana.