Priprema za porođaj. Dah i pokret koji daje život

Bol

Znate li da prva faza rada traži mirno opuštanje i mirno povjerenje. Ako su mišići trbušne stijenke i zdjelice opušteni i da se ne oduprijeti, svaka kontrakcija maternice nježno gura dijete kroz rodni kanal. Stres pridonosi smanjenju kružnih mišića vrata. To utječe na uterus da naporno radi i uzrokuje bol. U ovom slučaju, neizbježan pad kisika u tkivu maternice. To također dovodi do povećane boli tijekom rada.

I konačno, FEAR. Kada je strah od poroaja snažan, organi uključeni u porođaj počinju se oduprijeti. To neslaganje poremetiti harmoniju funkcije mišića i opet dovodi do stresa slabe cirkulacije u maternici, nedostatak kisika u organe i tkiva trudnice i malysha.Esli se bojite bola i ne znam kako će to trpjeti, najbolji način da se boji - dobro Pripremite se za bol, saznajte više o tome što će se dogoditi s vama i dijete u radu, naučiti pravilno disati na tečajevima za buduće roditelje. Vaše povjerenje, vaše znanje, vaš pozitivan stav je 90% uspjeha.

Da biste smanjili bol, prije svega trebate naučiti odmora između kontrakcija. Započinju se svladati tehnike opuštanja troškova auto-treninga od 16-20 tjedana trudnoće.

Vježbe koje je lako naučiti, preporučljivo ih je svakodnevno izvoditi. Ovo je ključ uspjeha vašeg djeteta.

Prvo, pronađite udobnu poziciju, ležite na krevetu, na podu ili sjednite udobno na stolcu. Uključite lijepu, mirnu glazbu. Zatvorite oči i počnite mirno disati. Udahnite kroz nos, s malim puškom u trbuhu, izdahnite kroz usta, usne izvadite malu cijev, dok trbuščić puhati. Da biste kontrolirali da dišete točno s trbuščićem, stavite ruke na trbuh i osjetite kako je ispunjeno u vašim rukama, a zatim postaje prazno. Udisanje mora biti mirno, malo duže od daha. Slušajte dah. Zamislite kako kisik ulazi u svaku stanicu vašeg tijela i stanica vaše bebe. Kisik je život.

Zatim pokušajte zamisliti bebu. Njegove plave oči, dugu čiličavu, debele obraze, spužve, osmijeh mu i zamislite da se nasmiješi. Razgovarajte s njim mentalno. Recite nam što ste radili danas, ono što ste vidjeli, recite nam kako ga volite, čekajte i vjerujte u njega. Recite mu i sebe da će sve biti u redu s tobom, da će se sve ispasti, da ćete se suočiti sa svime. Recite nam što treba učiniti kada započne rođenje, kako staviti glavu, kako se okrenuti i nastaviti tako kratko, ali tako složen način rođenja. Vjeruj mi, vaša beba čuje i osjeća.

Zamislite kako se rodite - kako će početi, koliko dugo će trajati, pokušajte vidjeti sebe jake, zdrave i sposobne za sve.

Pokušajte da vas nitko ne smeta. Udahnite mirno, slobodno - udahnite kroz nos, izdahnite kroz usta, vaš trbuh je napuhan, vaš trbuh bio je otpuhan.

Opuštanje je umijeće življenja, štiti vaš živčani sustav od stresa i pusti mozak da se odmori i pronađe izlaz iz najsloženijih situacija bez napetosti.

- Znate li da ako dobro dišete i pravilno rađate, onda je vjerojatno da će se vaš rad održati bez ikakvih medicinskih intervencija. Rođenje bebe će biti mekano, prirodno i dostojanstveno, a beba će biti jaka i zdrava.

Ako se porođaj počinje postupno, kontrakcije su prvo slabe i nema potrebe za posebnim disanjem. Ali kad bol raste, možete pokušati disati s dubokim, polaganim disanjem.

Odaberite udobnu državu. Na primjer, sjediti na podu, ispod leđa velikog jastuk ili napola ispuhana velikim teretana loptu, raskinte noge, zapamtite, opušteniji si, bolje će biti za otvaranje vrata maternice.

Pokušajte najprije pročitati ili zamoliti nekoga da vas izbroji. Udisanje učiniti na račun 3. izdisaja u obzir 7. dah kroz nos, trbuh dok je polako pumpati izdah kroz usta, usne izvlačenje cijevi, trbuščić ispuštati polako. Tako dišite 1 minutu. Uz ovaj broj ćete uspjeti u 6 udisaja za 1 minutu.

Kontrakcije rada uvijek se povećavaju, interval između njih se smanjuje, traje kontrakcija i povećava bol. Kako se kontrakcije povećavaju, pokušajte koristiti još dublje i sporije disanje. Udahnite na račun 5, izdahnite na štetu od 10, uzmite 4 udaha u minuti. Zato dišite 1-2 minute. Takvo disanje treba biti obučeno. Ne smijem odmah dobiti tako dugu izdisaj. Praksa postupno - 3/6 - 3/7 - 4/8 - 5/9 - 5/10.

Na kraju prvog razdoblja, kada se vrata maternice otvore do kraja, kontrakcije mogu biti česte (nakon 20-30 sekundi), trajanje do 2 minute, a bol će biti prilično jak. Ovdje je češće plitko disanje prikladnije. Tijekom treninga, možete udisati nos-usta (brzo disanje kroz nos i brzo izdahnite kroz usta), usta-na-usta (usne povući cijev ili lagano otvorenih usta i disati „Pas”) ili nos nos (udisanje i izdisanje kroz nos, ako nosno disanje nije teško). Važno je disati često na minutu, a trebao bi biti lagana vrtoglavica. Nemojte se bojati toga - lagano "pijan" je još jedna komponenta reljefa. Važno je razumjeti u kojoj učestalosti disanja to je tek manja vrtoglavica, jer svatko je individualan. Ako ste udahnuti i glava se vrti, mirno dišite duboko i sporo disanje, tako da ćete vratiti zamjenu plina u krvi.

Borba je val. Bol se prvo pojavljuje, povećava, ostaje na vrhu za 1-2 minute, a zatim postupno odlazi. Stoga, počnite s vježbama disanja laganim disanjem, a zatim postupno ubrzavajte, često dišite 1 minutu, a zatim polako usporite.

Nema boli između kontrakcija, ali ni ovdje ne ostavlja ritam disanja. Udahnite mirno, ritmično, udahnite kroz nos, na primjer, na trošak 2-3, izdahnite kroz usta na štetu 5-6. Zato dišite 2-3 minute, i ponovno počnite postupno ubrzati, i tako dalje.

Na kraju prvog razdoblja želje čvršću, ali inspekcije od strane liječnika ili primalje bi trebao biti otvaranje vrata maternice pokušava obuzdati. Disati jednako često kao kod jakih kontrakcija. Ovo je najviše stresno razdoblje rada. Ovo je mjesto gdje su vježbe vašeg daha posebno korisne.

U drugoj fazi rada morat ćete zadržati dah. Trebali biste uspješno naučiti zadržati dah do 30 sekundi, ali ipak morati gurati. Dakle, pokušava da ostvari tijekom trudnoće je sljedeće - što uzeti dubok oštar dah kroz usta, zadržite dah, samo lagano otvorenih usta i početi blagi pritisak na perineum (i ide na wc i veliki) za 10-15-20-30 sekundi (Treniraj postepeno!), zatim nježno nježno izdišite kroz usta (ni u kojem slučaju ne bi trebao izdisati oštar), a zatim odmah ponovno uvući u zrak i ponoviti još dva puta.

Važne lekcije u bazenu. Tamo je lakše trenirati da zadrži dah pod vodom.

U intervalima između pokušaja, dišite duboko i mirno.

Tijekom posljednjih 6 tjedana dišite svakodnevno 20-30 minuta, trenirajte različite vrste disanja, zadržite dah s opterećenjem. Nakon toga, biti ćete zahvalni za sebe, osjetiti kako se vaše tijelo kontrolira, kako može uspješno komunicirati s radom maternice. Vaše vježbanje će dovesti do činjenice da će se u porodu početi disati bez razmišljanja i podići će točno dah koji će vam pomoći.

- Jeste li znali da ako se rođenje nastavi bez komplikacija, što se više krećete u radu, to je uspravniji, mekši i prirodniji vaš će rad proći.

Kao što znate, porođaj počinje s kontrakcijama. Čim shvatite da su to kontrakcije rada (razlikuju se od preparativnih jer se pojavljuju otprilike u pravilnim vremenskim intervalima, intenzitet se povećava, interval između kontrakcija postupno smanjuje) pokušajte ne lagati, ali malo pomaknite.

Prvo, ako je početak rada postupno, niste izgubili vodu, kontrakcije su slabe, nemojte žuriti u bolnicu u intervalu od 20-30 minuta. Uključite tihu ugodnu glazbu (dobro, ako je to glazba pod kojom ste naučili opuštati se). Dok se polako okupljate u bolnici, uredite se kako biste se prešli na ritam glazbe. Većina mobilnih osoba trebalo bi biti zdjelica. Tresti kukove naprijed, natrag, u krugu, opišite brojku osam, samo ples. Čučanje, gurnuti dolje, krenite na sva četiri, zakoračite u ovom položaju. Možete sjesti na veliku gimnastičku kuglu (promjer 65-75 cm), skočiti malo na nju ili rotirati zdjelicu u krugu sjedi na lopti. Sve to će vas opustiti, povećati pokretljivost zdjeličnih kostiju, poboljšati otvaranje vrata, smanjiti bol kontrakcija.

Kad stignete u bolnicu, pokušajte ne lagati. Važno je pronaći udobnu poziciju u kojoj ćete udobno disati tijekom rada.

Pokušajte "objesiti" vaš trbuščić. Dakle, težina maternice će staviti manje pritiska na velike krvne žile, čime se poboljšava uteroplacentalni protok krvi. Možete se malo naslanjati i pronaći potporu (stol, naslon za glavu, leđa stolica, prozorska prag itd.), Možete stajati na svim četveronožama ili staviti napola iscrpljenu gimnastičku loptu pod prsima. Možete pokušati ležati na svojoj strani i staviti loptu pod ruku, ili sjesti i staviti loptu pod leđa.

Kao što možete vidjeti, možete pronaći udobnu poziciju s loptom. Ako takve poze nisu udobne za vas, onda samo hodajte, savijte se, naklonite se i gnjavite. Ovo je vaš ples u porodu. Dijete dok je pod vlastitom težinom bit će bolje kretati duž rođendanskoga kanala.

Nemojte zaboraviti kada dišete tijekom borbe koja vam stroking trbuščić. Za vrijeme udisanja do bočnih površina, tijekom izdisaja dolje od središta do pubičnog područja. Na jake kontrakcije stisnuti ruke u šake i utrljati tijekom bitke lumbosacral romb ili palac sa snagom na, pritisnite područje projekcijama prednje-gornji ilijačne na desnoj i lijevoj strani. Zapamtite da takva masaža treba započeti čim počinje borba, a bol nije dovoljno jak.

U drugoj fazi rada, možete čučati, klečati, sjediti na brodu, sjediti ili ležati na vašoj strani, s gornje noge povišen. Tijekom pokušaja u uspravnom položaju postiže se optimalna koordinacija mišića trbuha, leđa i zdjelice.

Ako vaš liječnik dopušta slobodno ponašanje tijekom rada - kretati, potražite najudobniji položaj, najudobniji položaj za sebe i svoju bebu, plesati svoj ples u porodu.

Autor: Androsova Tatiana Y.
(Pedijatar I. kategorije, valeologist

Pročitajte sve što vam je potrebno. Boriti se, Rođenja, preteča porođaja.

Zašto se pojavljuju harbingeri rada?

Praktično od trenutka začeća i do 38. tjedna trudnoće, progesteron se oslobađa u majčinom tijelu - hormon koji čuva trudnoću. Zahvaljujući svom djelovanju, cerviks - "vrata" rodnog kanala - ostaje čvrsto zatvoren. Cervikalni kanal (cervikalni kanal) napunjen je posebnom mukoznom masom, formirajući neku vrstu pluta. Ova sluz ukopčan u rodnom kanalu žene štiti bebu od infekcije.

Nakon 38. tjedna, kada se trudnoća smatra gotovo punim radnim vremenom, tijelo trudnice počinje se pripremati za porođaj. Hormoni "vodi" ovu pripremu opet. Količina progesterona se smanjuje i zamjenjuje ga estrogenom. Radna aktivnost započet će čim se potrebna količina tih hormona nakuplja u tijelu trudne žene. U međuvremenu, estrogeni će učiniti elastičnija i savitljiva tkiva ramenoga kanala: cerviks, vagina i perineum.

Ispuštanje sluznice

Zbog promjena u hormonalnoj pozadini cerviksa će početi omekšavati, a cervikalni kanal se lagano otvara. Istodobno, mukusna masa koja je ispunila cervikalni kanal može se odvojiti od svojih zidova i isticati se iz ženskog genitalnog trakta. Taj se fenomen naziva iscjedak sluznice.

Uobičajeno se pluta otpušta postupno, u dijelovima, ostavljajući smeđe tragove na donjem rublju 1-3 dana. Mnogo rjeđe, čini se sve odjednom; u ovom slučaju, može se usporediti s grlom od gela do 1,5 cm u promjeru, žućkasto-ružičasto-smeđe.

Ispuštanje čepa može biti praćeno beznačajnim "bolnim" senzacijama u donjem dijelu trbuha, koje su slične s neodlučnosti prije sljedeće menstruacije. Od odvajanja cervikalne sluzi trudnice, ne preporučuje se kupanje i kupanje u bazenu, što povećava rizik od infekcije.

Drugi uobičajeni znak porođaja je prolaps maternice. U svakodnevnom životu taj se fenomen naziva "abdominalni prolaps". Maternice koja se može usporediti s vrata (cervix) invertirani posuda prema dolje (prema vaginalni), a dno je postavljen na vrh. Činjenica da je u blizini otići - nakon 38. tjedna - dijete pokušava navući na glavu na otvor u prsni kosti (kost tunel kojim će se nastaviti do izlaza za vrijeme poroda).

Dakle, dijete kao da povlači maternicu dolje, želuca "sags" i gornji rub maternice - njezin dno - ide dolje. U tom pogledu, buduća majka prestaje brinuti zbog otežano disanje i žgaravice - čestih pratioca posljednjih mjeseci trudnoće.

Oko dva tjedna prije isporuke, trudnica može primijetiti gubitak težine od 0,5-2 kg. To je zbog uklanjanja viška tekućine iz tijela, dijela otekline. Progesteron, koji je odgovoran za očuvanje i uspješan razvoj trudnoće, pridonosi zadržavanju tekućine u budućem majčinom tijelu. Estrogeni koji se nakupljaju nakon 38. tjedna naprotiv, smanjuju oticanje.

Nemoguće je govoriti o sindromu gniježđenja - preteču kojem najbliži rođaci trudnice najvjerojatnije posvećuju pozornost. Ako nakon generalno čišćenje, koje je trajalo cijeli vikend, te se probudila svoga muža u 2 ujutro pozivajući ih da se presele pud ormar, a zatim odmah nakon tog posla (ili umjesto) nastaviti na kolekciju torbi za bolnicu.

Konačno, glavna točka našeg popisa jest kontrakcija prekursora (oni su također nazvani "lažnim" ili "trening treninga"). To su samo borbe koje buduće roditelji često zbog neiskustva poduzimaju za početak stvarne radne aktivnosti.

Borbe za trening mogu imati dva različita ishoda. U prvom slučaju, oni će se zaustaviti sami. Valja napomenuti da je ovaj scenarij najčešći za ženu koja se prvi put priprema za majčinstvo. Uostalom, uterus je mišićav organ i ima pravo trenirati prije odlučujućeg događaja. Uobičajeno je da se takva vježba može ponoviti nekoliko puta u posljednjem tjednu prije isporuke; obično ne traju duže od 2-3 sata i ne uzrokuju mnogo nelagode (s izuzetkom, naravno, nemira buduće mame i njenih voljenih).

Rjeđe, takva "proba" može biti opća. Tada će nepravilni u prvim razmacima između kontrakcija postupno jačati i trening vježbe tiho će postati redovite generičke aktivnosti.

U svakom slučaju, ako je postalo vrlo očito da izazvane kontrakcije su nepravilni (ali kako bi razumjeli ovaj, dovoljno je usporediti par razmaka između susjednih kontrakcija), najbolja stvar koju možete učiniti - ići u krevet.

Prije porođaja posebno je važno uštedjeti energiju, jer će vam biti korisni. Čak i ako će se događaji razvijati prema drugom scenariju - nemoguće je preživjeti rođenje! U prvom slučaju spavati ćete i mirno se probuditi za pravi početak rada. U drugom, također ćete dobiti dovoljno sna i probuditi se s dobrom redovnom generičkom aktivnošću.

Prediktivni kontrakcija nikada ne prethode brzoj isporukama, tako da nećete biti kasni za bolnicu. Ali u slučaju kada se svaki dan javljaju lažne kontrakcije, uzrokuju znatnu nelagodu i oduzimaju trudnu ženu od spavanja, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Zato sumiramo. Sve ove pojave - navjestitelji rođenja - mogu se pojaviti u bilo kojoj trudnica nakon 38. tjedna trudnoće, što je oko 1-2 tjedna prije poroda. Nitko od njih, suprotno popularnom uvjerenju, ne mora nužno ukazivati ​​na naknadno započinjanje rada u nekoliko minuta, sati ili čak dana!

Predrasude za porođaj samo kažu da u tijelu buduće majke ide "završne pripreme" za rođenje djeteta. To su uobičajeni događaji koji ne zahtijevaju posebne medicinske savjete.

Generička aktivnost

Bolovi u radu

Ovi rodovi obično počinju s manje u dužinu i osjetila trudove: trbuh „stvrdne” 5-10 sekundi, a onda se potpuno opustite do sljedećeg kontrakcije. Istodobno, vrlo važan znak pravilne radne aktivnosti jest redovitost kontrakcija radne snage, tj. Intervala kontrakcija jednakih trajanja.

"Imaginarni" djelovi senzacija slični su stvarnim, no međusobno se međusobno znatno razlikuju. Na primjer, pravi prva koraka će ići dobro svakih 20 minuta. I za "lažni alarm" karakterizira otprilike sljedeći interval između susjednih borbi: 20 minuta - 15 minuta - 30 minuta - 10 minuta - 45 minuta, itd.

Druga značajka ove vrste aktivnosti je sposobnost dinamičnog razvoja. Od početka rada, kontrakcije se trebaju postupno povećavati u senzibilizaciji i produljiti tijekom vremena; intervalima između kontrakcija, naprotiv, postat će kraći, glavni simptom kontrakcija radne snage.

Za trening borbe, dinamika procesa nije tipična - oni neće postati jači niti produžiti, a interni između njih će ostati neujednačeni.

Kako razumjeti da trudovi počinju, a ne "kasno" u bolnici

Čuo za brzo rođenje u ambulanti, pa čak i kod kuće, mnoge su djevojke zabrinute zbog toga kako ne propustiti početak rada i na vrijeme doći u bolnicu. Za to postoje određene smjernice, znajući da je vrlo teško preskočiti "sat X". Pažnja se mora posvetiti vašem zdravlju, učestalosti kontrakcija, vaginalnom iscjetku i pokretima bebe. Kako počinju kontrakcije rada u porodu i višestrukom radu, kako razlikovati prave i lažne?

U nekoliko dana, pa čak i tjedana, tijelo trudnice počinje se intenzivno pripremiti za porođaj. Sve se mijenja, počevši od prirode disanja i dobrobiti žene do veličine trbuha i vaginalnog iscjedka. Pažljivo samozavaravanje pomoći će trudnici da shvati kako će uskoro roditi.

Znači da počinju kontrakcije rada

Već nekoliko tjedana prije rođenja vidite promjene koje upućuju na to da se tijelo počinje pripremati. U prvoj primjeni, ti procesi su sporiji, pa su ih lakše primijetili. S ponovljenim nadolazećim rađanjima, mnoge promjene mogu se pojaviti istodobno, brzo, dakle, malo je teže otkriti. Glavne točke su sljedeće.

 • Trbuh stezanja. Postupno, dijete se upija duboko u zdjelicu. U isto vrijeme, dno maternice također se mijenja iza njega, tako da izgleda da je želudac postao nešto manji.
 • Lakše je disati. Zbog činjenice da su dno maternice i fetusa pomaknuta prema dolje, postoji slobodan prostor za pluća, koji su do tog trenutka u komprimiranim uvjetima. Zato žena uočava smanjenje kratkog daha i pojavu lakoće pri disanju.
 • Žgaravica se smanjuje. Zbog smanjenja tlaka u želucu volumena smanjena brzina lijevanja i njezin sadržaj u jednjak, što uzrokuje smanjenje simptoma boli i peckanje iza prsne.
 • Postoji bol u donjem dijelu trbuha. Periodna nagging bol u donjem dijelu leđa, sacrum i donji trbuh - znak predstojećeg početka "borbe treninga".
 • Pritisak osjećaja na prepone. Predstavljajući dio ploda, koji se utapa u malom bazenu, oblozi živčane završetke i tkiva, što uzrokuje pucanje osjećaj u donjem dijelu trbuha, na prepone.
 • Čep mucusa ispada. Tijekom trudnoće, posebna sluz se nalazi u ženskom cervikalnom kanalu, koji štiti od klice od ulaska u fetus. Uoči rada, kako otvori vrata maternice, počinje izlaziti. Često su žene označene kao gusta, prozirna ili blago sivkasta sluz u vaginalnim sekretima.
 • Postoji proljev. Priroda je dugo brinula da je žensko tijelo pripremljeno za porođaj. Postoji prirodno opuštanje stolice ne više od jednog dana prije kontrakcija.
 • Tjelesna težina se smanjuje. Obično uoči porođaja žena izgubi 1-2 kg umjesto povećanja. To je zbog smanjenja apetita zbog smanjenja tekućine u tijelu.

Ako žena primijeti sve te simptome ili barem neke od njih, lakše će joj prepoznati trudove prije porođaja.

Što je "lažna" kratica?

"Trening borbe" ili Bregston-Higgs - kontrakcije maternice, koje su potrebne za pripremu rođendana za ulazak u bebu. Često ih žene zbunjuju s početkom rada, osobito tijekom prve trudnoće.

normalan

Lažne kontrakcije nisu različite u prirodi od običnih, ali su manje intenzivne, kratke, nepravilne. Kao rezultat lažnih kontrakcija, vrata maternice se otvaraju, a dijete još više utoni u zdjelicu.

Razdoblje od početka treninga do redovite radne aktivnosti naziva se preliminarnim. Može se pojaviti u fiziološkim i patološkim oblicima. Uobičajeno, žena može osjećati sljedeće:

 • kontrakcije počinju odjednom, često u večernjim satima ili ujutro;
 • ne dajte generalnu zabrinutost ženi;
 • usprkos njima, trudnica može zaspati;
 • smanjenje nakon uzimanja antispasmodika;
 • nepravilan - možda se boriti za dvije minute, a zatim jedan nakon 10-20 minuta pauze;
 • kontrakcije također naglo završavaju dok su počele.

patološki

Patološko preliminarno razdoblje karakteriziraju sljedeće značajke:

 • bolan posao i čini se da uopće ne prolaze;
 • žena osjeća bol u donjem trbuhu, donjem dijelu leđa;
 • neugodna senzacija krši psiho-emocionalno stanje;
 • nemoguće spavati ili odmarati;
 • bolovi ne oslobađaju antispazmodi.

Kako razlikovati

Važno pitanje je kako odrediti kontrakcije prije porođaja i kada otići u bolnicu nakon toga.

Intenzitet istinskih kontrakcija se ne smanjuje - oni postaju sve jači i češće. Mogu se započeti svakih 20 minuta, ali onda postanu množenja od deset, pet, a zatim svaka tri do pet minuta. U ovom trenutku, često postoji potreba za posebnim disanjem, što će pomoći ženi da izdrži ne sasvim ugodne, pa čak i bolne senzacije. Na vrhuncu borbe - "poput psa" (česte plitko disanje), uz smanjenje intenziteta - dublje i mirnije. Sljedeća tabela pomoći će razlikovati prave i lažne kontrakcije.

Tablica - Istina i lažna kontrakcija rada

Kontrakcije rada: početak kontrakcija radne snage

Kontrakcije, pak, također su podijeljene u tri razdoblja.

 • 1. razdoblje: latentno, skriveno. Otkrivanje 1-4 cm.
 • 2. razdoblje: aktivno. Objavljivanje 5-8 cm.
 • 3. razdoblje: prijelazno. Otkrivanje 8-10 cm.

Prvo razdoblje rada je latentno.

Zato ga zovu da je tajnovit, najlakši, gotovo neprimjetan. On je najranjiviji, sramežljivi, strašan od utjecaja. U pravilu, kontrakcije u ovom razdoblju su jednostavne, sekunde su 25-35, a interval između njih može biti 10-15 minuta. To je iskusno blago i pošteno. Važno je stvoriti najudobnije uvjete, a istodobno ne previše usmjeriti reflektore na njihove borbe, inače se sramežljivi i počinju se rastopiti.

Istina, također se događa da porođaj odmah počinje s bolnim kontrakcijama i to je prvih nekoliko centimetara koji su dati posebno teško. To je mnogo manje uobičajeno, ali važno je znati o tome kako ne biste paničarili, ne bjesnite se sa svojim porođajem i ne smetnite se, ako je to tako.

Aktivne kontrakcije

Ovo je razdoblje kada se maternica počinje aktivno smanjivati, intervali se skraćuju na 5-7 minuta, trajanje se približava minuti - malo manje. U tom razdoblju već želim živjeti trudnoće - nekako. Tražite poza, svakako želite disati, disati s drugima i ne trebati. Cjelokupni zadatak je pronaći način da ga manje vidite.

Glavno pitanje je, kada uđete u ovo razdoblje, "Gdje se staviti?"

Može početi zimice - ovo je normalno, to je reakcija tijela na proizvodnju oksitocina, glavnog hormona rađanja. Može se osjećati mučnato, ili čak ozbiljno bolesno ili povraćati. Eterično ulje ili mintovi mogu pomoći u borbi s tim senzacijama.

Fitball, jastuci pod koljenima, pod želudac, na oči, užad za privezanje poza u zidu, podržava na krevetu, stolovima, noćnim stolovima - to je sve ovdje.

Pogledajte. Nemojte se zatvoriti na općem osjećaju, surađujte s njim i poštujete ga, pazite. Nemojte gubiti snagu i živce, već biti "samo", kao u latentnoj fazi, ali biti u sebi, u svojim osjećajima, postupati u skladu s njima.

Da, i nemojte se iznenaditi, na primjer, ove situacije. Interval između kontrakcija može biti ovako: 5 minuta, 1 minuta, 5 minuta, 1 minuta - ali strogo, tj. Treba postojati simetrija, a ne kaos.

A također se događa da se borbe udvostruče - od kojih će jedna biti snažna, puna, a onda će se lakše nadoknaditi, kao da je slojevanje - znate, da je slučaj s valovima na moru?

Razdoblje mira

O njemu, ponekad mislim, u bolnici nikada nisam čuo. Ili zato što je sve usmjereno na proizvodnju bebe - brzina, rezultat - glavni ciljevi, a oni nemaju pojma da načelno čekaju. Možda zato što su i sami liječnici prakticirali i proučavali i kod rođenja majčinstva.

Ali glavna stvar je da čitate ovo, a sami imate priliku saznati da pauza, iznenada napredujući na već otkrivenom, nije samo normalna i potpuno fiziološka (tijelo dobiva snagu prije posljednjeg odlučujućeg otkrića), već i potpuno prisutno.

To se ne događa uvijek, ali vrlo često: borbe koje idu u punom snagu iznenada naglo mijenjaju ritam - za dugo razdoblje, ili čak i oštra zaustavljanje, nema borbi. U ovom trenutku, iscrpljena žena jednostavno leži u položaju u kojem je počivala, a možda čak i zaspati 15 minuta, pola sata - vrlo rijetko - sat vremena. Ni u kom slučaju nemojte joj smetati, ni stimulirani ni uznemireni. Tijelo dobro zna što radi! Čini mi se da je u ovom trenutku žena spavanja jednostavno nevjerojatna, divno lijepa. To je takav blijedi, kao i prije zore - kada sve ptice utihnu, a tu je mistična tišina u zraku prije rođenja Sunca. A sada - sa svakim djetetom - rodi mu se osobno sunce, koje će sjati od prsa do ljudi, osvijetliti naš život.

Poštuj ovo razdoblje. Budite mu zahvalni ako je stigao.

Jer tada počinje sam rođenje - pokušaji.

Što učiniti kada borbe

Na samom početku prve faze rada, njegova latentna faza, kada grlić maternice prorjeđuje i izglađuje, skraćuje se i postupno otvara nekoliko centimetara. Vaš glavni zadatak u ovom trenutku je maksimalno opuštanje.

Sada osjećaji tijekom kontrakcije maternice nisu toliko intenzivni, stoga nemojte žuriti da primijenite sve metode prirodne anestezije koje ste naučili u pripremi za tečajeve porođaja, inače ćete riskirati da se umorite čak i prije početka samog rođenja.

Mala bol koja se može pojaviti u ovoj fazi, lako je ublažiti s prilično jednostavnim tehnikama.

Idite u kupaonicu

Savršen opuštajući učinak na mišiće ima toplu vodu. Dakle, ako se otvaranje fetalnog mjehura još nije dogodilo, vrijeme je za toplim tušem ili kadom. Vaše tijelo će se opustiti, cervikalna dilatacija će ići brže, a osjećaji će također postati mekši.

Temperatura vode treba biti udobna, iako tijekom borbe možete zamoliti svog pomoćnika da vam donji dio leđa vrati s više vruće vode.

opustiti

Odaberite opuštanje jednog od položaja opisanih u nastavku ili jednostavno leži na vašoj strani - to može biti prikladno ne samo u intervalima između kontrakcija, ali i tijekom kontrakcija ako nisu jako intenzivni.

Postavite na lijevu stranu tako da maternica ne pritisne posude koje prolaze blizu kralježnice, au trenucima napetosti, udari u trbuh ili zamolite nekoga da vam približi kako bi vam pružila laganu lumbarnu masažu.

Masaža obično donosi olakšanje ženi u svim fazama rada, ali u nekim trenucima dodirivanja može izazvati neugodne osjećaje.

Mirno disanje, opuštanje, ugodna glazba - to će vam pomoći da provedete ovo razdoblje s maksimalnom udobnošću.

Diši!

Sljedeća faza - aktivna, kada je cerviks otvoren do svoje maksimalne širine - zahtijevat će vaše djelovanje. Obratite pozornost na pravilno disanje: kada osjetite početak kontrakcije, polagano i ravnomjerno dišite prsima, opuštate svoj trbuh, udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta. Uz povećanje intenziteta senzacija, idite na više plitko disanje, takozvani "pseći dah" - tako često i plitko disanje životinja tijekom vrućine. Kako biste suhom držali usta, koristite malo trik - pritisnite vrh jezika na gornje zube.

Kad se napetost počne smanjivati, vratite se natrag na sporije disanje.

Također biste trebali zapamtiti da svaka napetost u mišićima lica, osobito na području usta, može uzrokovati dodatne napore na vratu maternice.

Stoga, tijekom kontrakcija, pazite da su vam usne opuštene, u svakom slučaju nemojte ih stisnuti i ne stiskati zube, bolje je da su vam usta otvorena.

Od davnina mnoge folklorne tradicije poučile su žene tijekom kontrakcija i pokušavale su ne vikati, već plakati, kao da pjevaju zvukove. Takvo pjevanje, koje pomaže opuštanju mišića i ublažavanju boli tijekom kontrakcija, možete naučiti na tečajevima za porođaj. Međutim, nemojte zaboraviti upozoriti liječnika i primalje da ćete koristiti takve tehnike, tako da vaše pjevanje ne dođe kao iznenađenje za njih.

Moguće je da ćete u ovom trenutku osjetiti želju za guranjem. Međutim, ako se cervix još nije otvorio dovoljno da propusti dijete, morat ćete se nositi s tom željom.

Pravo disanje će opet doći do vaše pomoći - dvije kratke udisaja nakon kojih slijedi duga i bučna izdisaja (izgovorite zvuk poput "fffuuuu") pomoći će vam da održite ovu borbu.

Uzmi ga lako

Ako je ovo vaše prvo rođenje, onda u nekim trenucima možete osjetiti neku zbunjenost pa čak i strah. Međutim, nemojte se prepustiti ovom osjećaju.

Uvijek zapamtite da je porođaj prirodan proces i, pomažući vašem tijelu, dovest ćete ih bliže do završetka!

Strah će vas pustiti ako se u ovom trenutku sjetite detaljno upravo ono što se događa sa svojim tijelom i vašom bebom. Zamislite kako se maternica maternice postupno razvija kako bi preskočila bebu, dok se pokušava kretati naprijed, kako bi vam se brže susreo. Zapamtite da je bol sada signal da vaše tijelo radi svoj posao i da mu pomognete uz opuštanje uz pomoć opuštanja.

Odaberite ispravan položaj

Sada je vrlo važno odabrati pravu poziciju tijela. Posljednjih godina, mnogi liječnici se slažu da je najprikladnije za ženu provesti ovo razdoblje u vertikalnim položajima. Prednost je okomitog položaja tijela preko vodoravne. U ovom slučaju, dobivate dodatnu pomoć od sile zemaljske sile - dijete stavlja više pritiska na vrat maternice sa svojom težinom, zbog čega se otvara brže.

Sposobnost da se opusti želudac, kao da je visi, također je vrlo važna. Istodobno, uterus se pomiče prema naprijed, uklanjajući teret s kralježnice i krvnih žila, a mišići trbuha opuštaju, što pomaže u ublažavanju boli.

U ovoj fazi morate osigurati maksimalnu dilataciju zdjelice. Bez obzira na poziciju koju ste izabrali - stojeći, sjedeći ili privučeni - sjetite se da u svakom slučaju noge trebaju biti široko razdvojene. Možete se pomicati kako vam odgovara, polako trese kukove s jedne na drugu stranu ili glatko privuče svaku borbu i dižu se nakon završetka.

masaža

Sada je vrijeme za masažu. Zamolite vašeg asistenta da se proteže donji dio leđa i područje sakrale. Na ovom se području nalaze bodovi živčanog pleksusa. Između kontrakcija, u pravilu, svjetlosni potezi obično su ugodniji, ali tijekom kontrakcija maternice, možda vam je potreban intenzivan učinak.

Ne biste trebali jesti nakon što shvatite da počinje rad, ali ako prvo razdoblje traje predugo i osjećate da imate apetit, možete jesti nešto sušeno voće ili kandirano voće, što će vam dati snagu. Pijte biljni čaj od biljaka koje imaju opuštajući i analgetski učinak, poput lišća maline.

Aktivno ponašanje tijekom rada

Desetljećima tradicionalna opstetricija propisala je ženama da za vrijeme porođaja imaju određenu poziciju. A sada većina majki u vrijeme rođenja bebe u svijet leži na dvorani. Ako je takav položaj žene za liječnika svakako vrlo povoljan, jer osigurava dobru kontrolu nad stanjem perineuma, tada buduća majka često uzrokuje nelagodu.

Najčešći neugodnosti koje se javljaju tijekom poroda u ležećem položaju jesu inhibicija radne aktivnosti i povećana bol. Kao što se sjećate, tijekom dugih razdoblja, trudnice se ne preporučuju da dugo leže na leđima: uvećana maternica u ovom trenutku stavlja pritisak na one krvne žile koje prolaze duž kralježnice, narušavajući normalni protok krvi.

Često horizontalni položaj u kojem žena praktički nije sposobna aktivno se ponašati, psihološki utječe na nju, jer je ležanje u krevetu povezano s mnogim pacijentima s bolešću i pasivnošću pacijenta.

Stoga, ako je u stara vremena opstetričari inzistirali na tome da žena provodi kontrakcije cijelo vrijeme leži, sada liječnici imaju drugačiji položaj: tijekom razdoblja cervikalne dilatacije, trudnici treba dati potpunu slobodu odabira položaja.

Dakle, vaša aktivnost i udoban položaj postat će vam najbolji asistenti u razdoblju jačanja borbi.

Na početku prvog razdoblja rada, kada kontrakcije dolaze svakih 15-20 minuta, možete otići u posao, prekidati samo za vrijeme kontrakcije i zauzimajući najudobniji položaj u tim sekundama. S porastom kontrakcija i povećanjem intenziteta, možda ćete biti lakše potrošiti sve svoje vrijeme na noge krećući se po sobi ili prenatalnom odjelu ako ste već stigli u maternicu.

Osjećaj početka borbe, naslonite ruke na stol, leđa stolca ili prozorskog pragova, malo zavijte leđa i opustite se. Proširite noge malo šire od širine ramena, na vrhu šipke, širite koljena na strane i lagano tresti kukove i kukove. Udahnite mirno i ravnomjerno.

Možete pričekati trudove i sjediti ako liječnik dopusti. Da biste to učinili, trebali biste sjediti na mekoj površini, jer će to omogućiti najbolji način da se opustite mišiće. Mnoge žene su vrlo udobne u ovom trenutku sjesti na veliku napuhanu kuglu, mekom okruglom poufu, pa čak i velikom dječjem krugu za kupanje. Tijekom kontrakcije, široko rasprostranjena nogu - to je vrlo važno, inače mišići će naprezati, sprječavajući otvaranje cerviksa i normalni tijek rada.

Na sva četiri

Vrlo ugodna tijekom borbi predstavljaju sva četiri. U tom slučaju možete proizvesti proizvoljne pokrete, savijanje leđa, okretanje zdjelice i lepršanje s jedne na drugu stranu - dati svom tijelu priliku da odaberete najudobniji položaj.

Taj položaj je vrlo prikladan za ublažavanje boli, budući da maternica zaustavlja pritisak na kralježnicu i krvne žile, na crijeva i dijafragmu, a trbušni mišići opuštaju što je više moguće.

U tom položaju, ne samo da će vam biti lakše disati, nego će i dijete dobiti više kisika, jer ta pozicija pomaže poboljšati cirkulaciju krvi u zdjeličnim organima.

Moći ćete odmarati leđa, a širenje koljena šire pomoći će povećanju volumena zdjelice i pravilnom pomicanju djeteta kroz rodni kanal.

Uz podignutu nogu

Žene koje se slobodno kreću tijekom kontrakcija često osjećaju potrebu da se zauzme položaj u kojem je jedna noga viša od druge.

Na turskom jeziku

Možete se pokušati boriti, sjediti "na turskom", ali ne prelazite noge, ali ih povežite nogama. Zbog praktičnosti možete staviti mekane jastuke pod koljena.

squatting

Varijanta ove poze je čučanje. Povećajte koljena na stranama, pridružite se rukama u bravi i pomičite laktove na koljena.

Ova pozicija je pogodna za žene koje čekaju rođenje prilično velike bebe, jer na tom položaju kapacitet zdjelice može se povećati za 20-30%.

Međutim, imajte na umu da, čučući dolje, ubrzavate proces poroda, stoga nemojte biti iznenađeni ako se kontrakcije učine češćim i intenzivnim!

Koristite loptice i jastuke

Što češće i primjetnije nastaju kontrakcije maternice, to je veća potreba za opuštanjem koju doživljavate. Spustite se na koljena i ležite prsima na valjku koji se izvlači iz deka i jastuka, na mekanoj podstavljenoj stolici ili na velikom napuhanom kuglu. Stavite ruke oko svoje pomoći i opustite sve svoje mišiće. Ako ste udobni u tom položaju, možete ostati u njemu iu intervalima između kontrakcija. Nemojte zaboraviti da se pripremite za mekanu prostirku ili deku na kojoj ćete klečati.

Pomoć partnera

Ako ste se odlučili rađati s partnerom, sada je vrijeme da se pribjegne njegovoj pomoći. Stajte okrenuti prema mužu i pričvrstite mu vrat. Podupirući vas pod rukama, on će preuzeti većinu težine vašeg tijela, a vi, s vašim nogama napola savijene i obješene na njega, moći ćete maksimalno opustiti mišiće perineuma. Sličnu poziciju možete poduzeti okretanjem leđa vašem pomoćniku, koji će vam pružiti podršku svojim rukama omotanim oko vašeg prednjeg dijela.

Ne zaboravite na ostatak

Aktivno ponašanje tijekom kontrakcija ne isključuje ostatak u intervalima između njih. Trebao bi spasiti snagu, jer najvažnija pozornica leži naprijed, stoga se unaprijed brinuti za mjesto za dobar odmor. Na samom početku tog razdoblja obično je dovoljno da žena jednostavno leći na krevetu i opustiti se.

Kontrakcije tijekom trudnoće

Uz stisak prije poroda - periodični grčevi mišića maternice, karakterizirani povećanjem dinamike i intenziteta. Razumijevanje mehanizma ovog procesa i njegove svrhe pomoći će prevladavanju straha i svjesnom ponašanju tijekom poroda.

U suvremenoj praksi porodništva, porođaj počinje upravo s dolaskom ritmičkih kontrakcija maternice povećane intenziteta. Važno je znati razliku između stvarnih kontrakcija, biti pravovremeno u bolnici.

Kao što opstetričari primjećuju, ponašanje i raspoloženje ženske žene znatno utječe na tijek rada. Ispravan stav prema ženi daje razumijevanje procesa koji se događaju u njenom tijelu. Kontrakcije, doista, jedno od najtežih razdoblja u porođaju, ali one su sila koja doprinosi rađanju djeteta. Stoga ih se percipiraju kao prirodno stanje.

Trening, prekursor ili prenatalni kontrakcije

Od petog mjeseca trudnoće, buduće majke mogu doživjeti epizodnu napetost u abdomenu. Maternica se smanjuje za 1-2 minute i opušta. Ako u ovom trenutku stavite ruku na trbuh, osjećate da je postalo teško. Često se to stanje opisuju trudnice kao "petrifikacija" maternice (kameni trbuh). To su kontrakcije treninga ili kontrakcije Braxton-Hicks: oni se mogu javljati sve do kraja trudnoće. Njihove karakteristične osobine su nepravilnosti, kratko trajanje, bezbolnost.

Priroda njihova izgleda povezana je s procesom postupne pripreme tijela za porođaj, ali točni uzroci njegove pojave još nisu razjašnjeni. Osim toga, postoji mišljenje da "trening" izaziva povećanu tjelesnu i emocionalnu aktivnost, stres, umor, oni također mogu biti odgovor mišića maternice na fetalni pokreti ili spolni odnos. Frekvencija je individualna - od nekoliko puta do nekoliko puta na sat. Neke žene uopće ne osjećaju.

Neugodnosti zbog lažnog rada lako se mogu ukloniti. Trebate leći ili promijeniti položaj. Kontrakcije Braxton-Hicks ne otkrivaju cerviks i ne uzrokuju bilo kakvu štetu fetusu pa ih treba shvatiti samo kao jedan od prirodnih trenutaka trudnoće.

Otprilike od 38. tjedna trudnoće započinje razdoblje prekursora. Uz prolaps maternice, smanjenje težine, povećanje količine sekreta i drugih postupaka koji se mogu zamijetiti trudnoj ženi, karakterizira pojava prekursora ili lažnih kontrakcija.

Isto tako, poput treninga, ne otvaraju maternicu i ne prijete trudnoći, iako su svjetlije u njihovoj snazi ​​senzacija i mogu nadahnuti uzbuđenje ženama koje ih rađaju. Prediktivni kontrakcije imaju utore koji se ne smanjuju s vremenom, i moć grčeve koji stisnuti u maternicu ne povećava. Topla kupka, spavanje ili snack može mirno ublažiti takve kontrakcije.

Stvarne ili bolne porođajne bolesti ne mogu se zaustaviti odmaranjem ili mijenjanjem poza. Kontrakcije se javljaju nenamjerno, pod utjecajem složenih hormonskih procesa u tijelu i nisu podložne bilo kakvoj kontroli od strane žene. Njihova frekvencija i intenzitet se povećavaju. U početnoj fazi trudova radne snage su kratke, traju oko 20 sekundi i ponavljaju se svakih 15-20 minuta. U vrijeme savršenog otkrivanja cerviksa interval se smanjuje na 2-3 minute, a trajanje kontrakcija povećava se na 60 sekundi.

Obitelj i mama

Obrazovanje, zdravlje, razvoj djece. Upravljanje vremenom za mame

 • Otvorite izbornik bloga
 • glavni
 • Svi blog članci
 • O autoru i blogu
 • besplatno
 • povratna veza

Kako se ponašati tijekom poroda i trudova da rađaju lako i bez pauze

Rođenje djeteta je sretan događaj za svaku obitelj. Međutim, mnoge žene moraju dugo vremena oporaviti zbog iscjeljivanja šavova, a radost je zasjenjena lošim zdravljem, nelagodom i boli. Oni koji su već rodili jednu ili više djece imaju ideju o radnoj aktivnosti, no posebno su zainteresirani primamjenske mumije kako se ponašati tijekom rada i rada kako bi lako i bez stanke rađale.

Glavne faze rada

Žena strah od nadolazećeg rođenja je sasvim razumljiva, ali nikada ne smije zaboraviti da je to prije svega radost nastanka dugo očekivanog djeteta. Stoga, prvo, žena u radu mora gurnuti negativne misli i pokušati pozitivno razmišljati. Naravno, naporni rad leži naprijed, ali nagrada će biti sastanak s vašom malom.

Zapravo, raspoloženje majke prenosi se u bebu u njezinu utrobu, a kad strah skrene, dijete se također počinje nervozirati. Nema potrebe razmišljati o boli - to je prolazna pojava, bolje je zapamtiti one koji su zabrinuti zbog mame i veseli se povratku iz bolnice.

Trebali biste znati kako se ponašati tijekom porođaja i rada, a zatim, zahvaljujući prisutnosti duha, porođaj će biti lakši i brži. Obično se generička aktivnost dijeli na tri glavne faze:

 1. Priprema maternice i bebe za rođenje tijekom rada;
 2. Rođenje djeteta, pomoću pokušaja;
 3. Konačna faza s odstranjivanjem posteljice.

U tom smislu, tijekom pripreme za porođaj, žena bi trebala:

 • Učite tehniku ​​ispravnog disanja;
 • Pronađite najuspješniju poziciju koja pomaže rađanju i istovremeno sigurna za stanje fetusa;
 • Da biste naučili kako pravilno gurati, kako ne biste ozlijedili dijete i izbjegli suzu.

Primparativne majke možda ne znaju, ali vrištanje tijekom porođaja nije poželjno, jer dijete može osjetiti gladovanje kisikom, ali mu je teško ići kroz rodni kanal. Osim toga, strah, iako je to psihološko stanje, može pogoršati stvarne boli.

Pravilno disanje, pokušaje i držanje tijela

O tome kako disati, žena je bolje unaprijed znati, štoviše, morate naučiti ovo, tako da morate vježbati tijekom trudnoće.

To se može učiniti prijavom za posebne tečajeve s kojima može prisustvovati sa suprugom. Važno je da određeni dah mora odgovarati svakoj fazi rada.

Naravno, od liječnika će mu reći kako se ponašati, ali žena bi unaprijed trebala unaprijediti tri osnovne tehnike:

 • Tijekom početnih kontrakcija slijedi disanje s računom - inhalacija se mora izvesti tijekom grčenja i izlijati vrlo sporo u samo nekoliko sekundi. Obično kada udišete brojite na četiri, a kad izdahnete - do šest.
 • Kada su prisutne jake i bolne kontrakcije, trebate disati poput pasa - udisanje i izdisanje treba biti brz i ritmičan.
 • Tijekom rođenja djeteta, disanje se odlikuje dubokim disanjem i snažnim izdisajem u smjeru pritiska na donji abdomen - maternicu i vaginu.

Pravilno disanje osigurava fetus s normalnim pristupom kisikom, smanjuje bol, doprinosi brzom završetku generičkog procesa.

Preporučujemo i čitanje:

Kada se raspravlja o tome kako se ponašati tijekom porođaja i rada, to se odnosi ne samo na disanje, već i na optimalno držanje parturienta. Nema idealnog stava za sve za najprikladnije protjerivanje fetusa, jer tijelo svake žene ima svoje osobine, fiziološke i anatomske.

No, zabilježeno je da su neke žene udobnije rađati u položaju na sva četiri, iako još uvijek na istoj horizontalnoj poziciji - za ovu ženu koja je trudna pokušati uzeti ovo držanje na leđima, povlačenjem koljena što je više moguće i savijanjem lica prema prsima. Ponekad žena može intuitivno osjetiti kako treba okrenuti ili leći. Ako to ne ugrožava dijete, liječnik tijekom kontrakcija će vam reći kako je to najbolje.

Vrlo je važno pravilno izvršiti pokušaje. Ovisi o intenzitetu boli, izgledu ili odsutnosti suza. Osim toga, ako je gura pogrešna, to može dovesti do traume za dijete.

Što ne raditi kada pokušavate:

 • Tijekom pokušaja, nemoguće je napinjati mišiće, jer to sprečava prolazak djeteta kroz rodni kanal - ako se mišićno tkivo opušta, uterus se otvara mnogo brže, a bol nije tako jak.
 • Ne možete pritisnuti glavu ili rektum - samo u donjem dijelu trbuha.
 • Zabranjeno je napinjanje do pune sile prije otvaranja maternice, jer to dovodi do puknuća perineuma i oštećenja djeteta.

U prosjeku, jedna borba mora imati dva ili tri pokušaja. Žena u radu ne bi trebala žuriti - u svakom slučaju, dijete će se roditi u pravom trenutku, ali majka bi bez odgađanja trebala poslušati upute liječnika.

Kako se ponašati tijekom rada i rada kako bi lako i bez stanke rodila

Dakle, prva faza je kontrakcija čija je svrha otvoriti cerviks kako bi propustili dojenčad.

Kako se ponašati tijekom rada

Ovo razdoblje može trajati od 3-4 do 12 sati ili više. Za žene koje prvi put rode, proces se može odgoditi 24 sata. Obično, na početku kontrakcija javljaju se svakih 15-20 minuta, postepeno povećavajući vrijeme. Istodobno, međusobni interesi se smanjuju. Žena mora kontrolirati svoju ofenzivu, jer liječnik može zaključiti iz tih izračuna određeni algoritam isporuke i pomoći ženi na vrijeme. Ako se kontrakcije ponavljaju svakih 15 minuta, vrijeme je otići u bolnicu.

Kada se kontrakcije maternice ponavljaju svakih 5 minuta, to može značiti brzo protjerivanje fetusa, odnosno rođenje djeteta. U grčevima obično dolazi do teških grčeva, kao iu lumbalnoj kralježnici. Očekujuće majke u ovom trenutku ne mogu jesti - možete piti samo vodu.

Treća faza kontrakcija može potrajati i do četiri ili više sati. Žena bi se trebala odmoriti u kratkim intervalima između njih. Kada je bol posebno jaka, možete ga utopiti češćim disanjem.

Kako se izravnati tijekom porođaja tako da nema prekida

Pokušaji su najvažniji i ključniji trenutak kada se dijete rodi. Kontrakcije se ubrzavaju, ponavljaju svake minute, a žena počinje osjećati snažan pritisak na anus. U ovom trenutku, žena se mora okupiti i poduzeti sve napore kako bi pomogla djetetu. Da bi se održao, žena u radnom odnosu može zauzeti posebne stolne ograde. Tada će morati duboko udahnuti, zadržati dah i pritisnuti glavu u podignutom položaju na prsima.

Događa se da su pokušaji slabi, u tom slučaju liječnik obično dopušta izostavljanje jedne ili dvije kontrakcije. Žena se treba opustiti i često disati što je više moguće. Kasnije će moći učiniti najplodnije protjerivanje fetusa.

Liječnici kažu da se tijekom porođaja, trudna majka ne smije samovoljno urinirati ili čak prazna crijeva, budući da suzdržanost i stres mogu naštetiti djetetu i samoj sebi. Ne zaboravite da je porođaj težak prirodni proces i veliko opterećenje na unutarnjim organima, uključujući mjehur i crijeva. Štoviše, tijekom rada, žena ima važniji posao nego trošenje dodatne energije na nepotrebne misli i neugodnosti.

Nakon rođenja djeteta, majka je još uvijek prerano za opuštanje, iako je, naravno, ispuštanje djetetovog sjedala najnapučenija faza tijekom porođaja. Nakon nekog vremena, kontrakcije ponovno počinju, ali su vrlo slabe. Tijekom redovnih pokušaja, idealno, fetalne membrane i posteljica trebaju biti odvojene. Može potrajati različito vrijeme - od nekoliko do 30-40 minuta. Dogodilo se da placenta ne izlazi potpuno, a liječnik će morati izdvojiti ostatke. Ako je dječje mjesto u potpunosti u mirovini, ginekolog će ispitati rodni kanal. U pravilu, ovaj proces ide bez komplikacija.

Žena ne treba samo znati kako se ponašati tijekom poroda i rada - pored toga, trebali biste slijediti sve preporuke opstetričara, podvrgnuti vaginalnim pregledima, ako su neophodni za utvrđivanje važnih točaka rađanja. Često žene u radnom odnosu odbijaju poticati slabu radnu aktivnost uz pomoć terapije lijekovima, ali ponekad takva odluka liječnika nije napravljena bez razloga. Postoje slučajevi kada su odgovarajući lijekovi pomogli djetetu da izbjegne ozljede i zdravstvene komplikacije u budućnosti.

Žene koje se ne mogu riješiti negativnih misli o nadolazećim kušnjama, bolovima i pauzama mogu se savjetovati da se podučavaju pomoću posebne gimnastike, masaže i vježbi disanja, tako da se osjeća sigurnijom. Dobar psiholog koji može pozitivno postaviti buduću majku također će pomoći. Na kraju, bol će proći, ali najdragocjenija stvar u majčinom životu će ostati - njezino omiljeno dijete.

Kako disati tijekom porođaja i rada: video


Ispalo je da je korisno opisati članak "Kako se ponašati tijekom rada i rada kako bi se lako rodila i bez prekida: savjet za majke"? Dijelite s prijateljima pomoću gumba društvenih mreža. Označite članak da ne izgubite.