Kasno porođaj, što se treba bojati trudnoće nakon 35 godina

Liječenje

U Rusiji su rani brakovi, poput rođenja prvog djeteta u dobi od 18 do 20 godina, uvijek bili normama. U starim danima, kasni prvi porođaj smatra se rođenjem prve bebe, kada je majka starija od 20 godina. Danas, pod utjecajem Zapada, žene odgode rođenje prvog djeteta kasnije, nastojeći dobiti dobru školu, uspješnu karijeru i unaprijed osigurati dobru djecu unaprijed, čak i prije njihovog rođenja.

Trenutačno termin kasno porođaj je relevantan samo u slučaju kada je dijete rođeno od majke čija starost prelazi 35 godina.

Pro i kontra kasne trudnoće

Prema mnogim opstetričarima-ginekologima, kasna trudnoća, bez obzira na to što dijete rodi od majke, ima mnogo više nedostataka nego prednosti.

Naravno, s društvenog gledišta, uzimajući u obzir situaciju u zemlji, odluka o kasnom porodu može se smatrati opravdanom, ali rizici koji se odnose ne samo na zdravlje žene nego i na nerođeno dijete treba uzeti u obzir.

Nažalost, ima puno kasnih rođenja. Jedna od njih je činjenica da gotovo sve žene iznad 35 godina imaju nekoliko različitih bolesti, uključujući i kronične.

Optimalna dob za rađanje djece pada na razdoblje od 20 do 29 godina. Nakon 35 godina, prirodna sposobnost zena za žene značajno se smanjuje, prvenstveno zbog činjenice da se sazrijevanja jaja rjeđe javljaju zbog prirodnih hormonalnih promjena.

U jajima dolazi do procesa starenja, a starija stanica postaje veća je opasnost da u slučaju gnojidbe tijekom rasta fetus može doživjeti razne razvojne teškoće.

Rizik od kromosomskih abnormalnosti u djeteta raste s dobi majke, a to su dokazali znanstvenici u mnogim zemljama. Na primjer, među djevojčicama od 20 do 24 godine, rizik od djeteta s bilo kojim sindromom (posebice Downov sindrom) je nizak i ne više od 1 u 500-800 poroda.

Ako uzmemo u obzir statistiku porođaja nakon 40 godina, tada u ovoj kategoriji djeca s Downovim sindromom pojavljuju se prilično često, u prosjeku u jednom slučaju od 110-130 rođenih, bez obzira je li dijete prvo dijete ili ne.

Osim toga, važno je razumjeti opasnost kasnog porođaja, na primjer, nakon 35 godina:

 • Značajno povećava rizik od ektopične trudnoće.
 • U većini slučajeva, kasna trudnoća je popraćena raznim komplikacijama, jakom toksemijom u ranom periodu i gestozom u kasnim godinama. Često postoji slaba radna aktivnost koja zahtijeva ozbiljnu stimulaciju lijekova ili carski rez.
 • Rizik rano izbijanja amnionske tekućine i rađanje preranog djeteta povećava se.
 • Često, djeca nemaju dovoljno kisika, tj. Dolazi do hipoksije fetusa, a to zahtijeva hitan carski rez.
 • Rođenje na prirodan način u odrasloj dobi je teško i dugo, jer elastičnost zglobova i mišića nije dovoljno visoka, tako da je dijete često ozlijeđeno u procesu rođenja, kao i sama majka. Iz tog razloga gotovo se sva rođenja nakon 35 godina događaju kirurški.


Još jedan nedostatak je činjenica da u postpartum razdoblju mnoge komplikacije nastaju kod zrele žene, od kojih su mnoge povezane s odsutnosti mlijeka majke.

Stoga, u većini slučajeva, bebe u prvim danima života prenose se na umjetnu prehranu, dojenčad, koja ne može zamijeniti mrvicu majčinskog mlijeka.

Naravno, kasni rođaci imaju ne samo nedostatke već i pluse, čiji se glavni dio može nazvati činjenicom da je trudnoća u odrasloj dobi rijetko slučajna i nepoželjna.

U pravilu, kod odraslih žena, djeca su rođena planirana, pripremljena za izgled djeteta, doživljava puno pozitivnih emocija i ne vide svoje stanje kao teret, kao što je često slučaj s mladim majkama. Djeca rođena kada su im majke već bile 35-40 godina gotovo su uvijek voljene.

Osim toga, prema znanstvenicima, bebe odraslih žena uvijek imaju puno veći psiho-emocionalni i opći razvoj u usporedbi s djecom mladih majki. Bolje su u školi, imaju više talenata.

Ono što objašnjava činjenica da odrasle majke plaćaju mnogo više pozornosti na svoju dugo očekivanu djecu, sudjeluju u njihovom razvoju i provode dosta vremena s njima.

Ako je fiziološki za porod, optimalna dob je 19 do 29 godina, tada, emocionalno i psihološki, žena je spremna da se beba pojavi samo za 30 godina i kasnije.

U ovom je dobu da žene pozitivno, odgovorno i ozbiljnije shvaćaju svoje stanje, kako u vezi s trudnoćom, tako i procesom rođenja, spremniji su proći kroz potrebnu obuku i slijediti sve doktorske recepte bez preskakanja rutinskih pregleda i pregleda.

Među medicinskim čimbenicima, postoje i višak kasnog porođaja, na primjer, žena iznad 35 godina nakon rođenja djeteta smanjuje rizik od osteoporoze ili moždanog udara, smanjuje razinu postojećeg kolesterola, prolazi kroz menopauzu mnogo lakše.

Kako kasni rođaci

Naravno, čak iu fiziološkim terminima, porod od 20 godina i, na primjer, kod 40 godina, nastavit će se sasvim drukčije. U odrasloj dobi, porođaj traje dulje i često je popraćen mnogim komplikacijama.

U ovom dobu, ne samo porođaj, već sama trudnoća ima mnoge rizike, među kojima su:

 1. Teška toksikoza i preeklampsija. Ako među mladim trudnicama samo oko 10% žena treba medicinsku skrb za takve komplikacije, a nakon 35-40 godina, gotovo svaka sedmica trudna majka treba pomoć.
 2. Rođenje preranog djeteta (do 37 do 38 tjedana) ili produžene trudnoće, kada porod nije započeo nakon 40 tjedana.
 3. Ako žena ima dijabetes tijekom kasne trudnoće, opaža se pogoršanje bolesti.
 4. U odrasloj dobi mnoge žene imaju fibroide maternice, koje nakon trudnoće mogu početi aktivno rasti, stvarajući ozbiljnu zapreku normalnoj opskrbi esencijalnih nutrijenata fetusu u razvoju. Liječnici često, kada otkrivaju početnu fazu fibroida kod žena u dobi od 30 do 35 godina, preporučuju da postanu trudni kako bi se oslobodili formiranja prirodnog puta pod utjecajem hormonalnih promjena. Ali takva mjera ne donosi uvijek željene rezultate, jer unaprijed se ne može predvidjeti točno kako će se ovo obrazovanje ponašati kada se pojavi trudnoća.
 5. Prirodna radna aktivnost u odrasloj dobi, u pravilu, ima vrlo nisku aktivnost uslijed slabljenja ligamenta i mišića uzrokovanih početkom procesa starenja tijela. Iz tog razloga, žena mora provesti snažnu stimulaciju rada ili dohvatiti dijete carskim rezom. Pročitajte više o carskom rezu →

Kasna trudnoća, poput samog procesa rađanja, predstavlja ozbiljne rizike za zdravlje djeteta.

Što je starija trudna majka, to je manja vjerojatnost da će beba imati pravodobno rođenje i dobro zdravlje, a što je veća vjerojatnost da će se pojaviti razne kromosomske razvojne abnormalnosti.

Na primjer, vjerojatnost prisustva Downovog sindroma kod bebe povećava se u odnosu na dob majke, a kod žena starijih od 45 godina 1:10, tj. Skoro svako deseto dijete rođeno je s pacijentom.

Osim toga, tijekom kasnog porođaja, dijete rizik dobivanja puno ozljeda kod rađanja zbog nedovoljne elastičnosti rodnog kanala majke, zbog čega liječnici često inzistiraju na carski rez.

Kako izbjeći komplikacije tijekom porođaja

Pravilno planiranje trudnoće, kao i odgovorni pristup njegovom upravljanju i samom rođenju pomoći će izbjeći mnoge probleme i komplikacije, stoga, nakon donošenja odluke o rođenju kasnog djeteta, prvo je pronaći dobar liječnik koji će vam pomoći i podržati u svemu.

Važno je zapamtiti da treba planirati odraslu trudnoću, uz obvezno polaganje obuke obaju roditelja.

Neke preporuke o tome kako izbjeći komplikacije tijekom poroda:

 1. U vrijeme koncepcije, oba buduća roditelja trebaju biti zdravi, koliko je to moguće, za koje oko 3 mjeseca prije namjeravane trudnoće potrebno je liječiti postojeće bolesti, uključujući karijesne zube, kao i jačanje imunološkog sustava, posebice kod čestih prehlada. Potrebno je odbiti uporabu alkoholnih pića, pušenja i drugih loših navika barem šest mjeseci prije planiranog začeća.
 2. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da su svi organi i sustavi budućeg djeteta formirani u prvih 12 tjedana, stoga je važno unaprijed liječiti kronične bolesti majke kako bi se spriječilo njihovo pogoršanje tijekom tog razdoblja i moguće prijelaz na fetus nasljeđivanjem.
 3. U vrijeme trudnoće, trebali biste vratiti svoju težinu u normalu, kao i naviknuti tijelo na stalne tjelesne aktivnosti i sportove, koji su neophodni za jačanje mišića i povećanje njihove elastičnosti.
 4. Pravo je odabrati liječnika koji će planiranjem pristupiti odgovorno i pravilno odabrati buduću majku ne samo potrebne komplekse vitamina, već i prehranu, jer je i dijeta značajna. Danas se punina podrške trudnoće sve više prakticira, kada liječnik koji kontrolira cijeli proces razvoja fetusa dobiva dostavu. Ali takva praksa, nažalost, postoji daleko od svugdje, tako da se i izbor majki bolnice treba odgovoriti odgovorno i unaprijed odrediti zdravstvenu ustanovu u kojoj se dijete rodilo.
 5. Treba imati na umu da se u nedostatku prijetnje pobačaja trudnoća u žena starijoj od 35 do 40 godina treba odvijati u aktivnom modu, tj. Ne smije se mirno sjediti. Potrebno je redovito sudjelovati u posebnoj gimnastici, plivanju, svakodnevnim šetnjama na svježem zraku. Vježba je dopuštena samo uz dopuštenje liječnika.
 6. Važno je proći sve planirane ispite na vrijeme. Mnoge trudnice ove dobi, liječnik čvrsto preporučuje da prolazi kroz amniocentezu - postupak za proučavanje amnionske tekućine. Ovaj dodatni pregled omogućuje vam točno određivanje stanja i razvoja fetusa te prepoznavanje mogućih odstupanja. Studija se može provesti od 14 do 20 tjedana.

Još jednom želim naglasiti važnost odabira pravog liječnika koji će pomoći u procesu planiranja trudnoće i nošenja bebe. Nažalost, svi ginekolozi nemaju pozitivan stav prema kasnijoj trudnoći, stoga je potrebno pronaći stručnjaka s pravim stavom, netko tko će ne samo obavljati svoj posao profesionalno, već i podupirati ženu, poticati i raspršiti strahove. I, naravno, važan je stav same budućne majke.

Kada odlučite o rođenju djeteta u zreloj dobi, trebali biste to tretirati samo pozitivno i potpuno vjerovati u uspjeh i onda će sve ići dobro.

Autor: Irina Vaganova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Bolje kasno nego nikada

Prvo rođenje nakon 30 očiju liječnika

Danas, žene sve više rađaju svoje prvo dijete nakon 30 godina. Razlozi za to su mnogi: studija, karijera, stambeni i materijalni uvjeti. Ponekad se pregled i liječenje neplodnosti u braku jednostavno odgađa i, kao što znate, svaki peti bračni par u Rusiji suočava se s ovim problemom u jednom ili drugom obliku.

Jasmin Mirzoyan
Opstetričar-ginekolog, Cand. med. Znanost, Moskva

Tijekom godina promijenilo se stav žena prema dobi prvog rođenja: mnogi od njih odgađaju rođenje djeteta sve dok obitelj nema poseban stan i čvrstu materijalnu bazu. Postoji legitimno pitanje: postoji li razlika, u kojoj dobi rađati prvo dijete, koje promjene od toga?

Trudimo se istaknuti na temu kašnjenja u isporuci (to se zove opstetričara prvi porod nakon 30 godina) iz stajališta ginekologa, ostavljajući druge aspekte ga, na primjer, psihološku i socijalnu.

Mogući problemi i njihovi uzroci:

Dakle, kakva se "iznenađenja" može suočiti sa ženom kad dođe prvi put nakon 30 godina?

Prvo, s godinama, povećava se "prtljaga" ginekoloških bolesti, kao što su:

 1. upala maternice;
 2. endometritis i miometritis (upala sluznice i mišićnog sloja maternice) kao posljedica pobačaja, struganja, infekcija;
 3. zdjelice adheziju (adhezija) i uterusa (sinehija) dobivenu prenese upale, infekcije, spolno prenosive infekcije (uključujući nakon klamidija, gonoreja), pobačaja, kiretaža;
 4. endometrioza (utrošak sluznice maternice u mišićni sloj, mjesto sluznice na neobičnim mjestima);
 5. fibroide (benigni tumori mišića) maternice;
 6. hiperplastični procesi sluznice maternice: endometrijska hiperplazija, endometrijski poliponi koji nastaju zbog prekomjerne proliferacije podstava maternice.

Ako dođe do trudnoće, kao rezultat svih tih bolesti, može biti teško nositi je tijekom rođenja.

Drugo, broj kroničnih ekstragenitalnih bolesti, čestih bolesti koje nisu povezane sa seksualnom sferom, raste s godinama. Među njima su kronični cistitis (upala mjehura), pijelonefritis (bolest bubrega), hipertenziju (povišeni krvni tlak), varicosity, osteochondrosis. Osim endokrinih bolesti: hipotireoza (smanjena funkcija štitnjače), dijabetes itd.

Naš organizam je jedinstvena cjelina, a neuspjeh u jednom sustavu automatski se reflektira u radu druge. Tijekom trudnoće povećava se opterećenje na tijelu kao cjelini i na bolesnom organu, što zauzvrat utječe na tijek trudnoće.

Naravno, ako žena ima kronične bolesti, onda joj je teže nositi i roditi zdravo dijete. U većini slučajeva postoje komplikacije u trudnoći: rizik od spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja, usporavanja sindromom fetalnog rasta, fetalne hipoksije (nedostatka kisika fetusa u maternici), anemija trudna (smanjena hemoglobina), preeklampsije - trudnoća komplikacija manifestiraju edema, proteina u mokraći, što je porast u krvni tlak itd.

Komplikacije tijekom porođaja postaju sve češće: slabost rada, što dovodi do produljenja rada; krvarenje tijekom poroda i postpartum razdoblja; Asfiksija djeteta u porodu (prestanak kisika), itd.

Treće, vrlo je važno imati na umu činjenicu da, bez obzira na vrstu rođenja, majke starijih od 35 do 38 godina imaju veću vjerojatnost da imaju djecu s kongenitalnom i nasljednom patologijom.

Nasljedne bolesti, kao što su Downov sindrom, uzrokovane povrede djeteta genetske uređaja (učestalost kršenja integriteta kromosomi se povećava s dobi od roditelja), za razliku od kongenitalnog malformacije u kojem nema povrede genetskog uređaja. Slijedom toga, savjetovanje genetike tijekom trudnoće preporučuje se za žene stariju od 35 do 38 godina. Koja je svrha genetskog savjetovanja? Činjenica je da mnoge nasljedne bolesti nisu prikladne za učinkovito liječenje, stoga je vrlo važno dijagnosticirati što je ranije moguće u prenatalnom razdoblju i spriječiti rođenje djeteta s teškom patologijom. To je cilj liječničkog genetskog savjetovanja.

Žene 35 - 38 godina i više imenovati sve neinvazivni (nekirurški) metode iz prenatalnih dijagnostike (ultrazvuk, triple krvi za ispitivanje - krvni test za alfa-fetoprotein, humani korionski gonadotropin i estriola) i invazivnih (kirurške) metode dijagnosticiranja u kako bi se izbjeglo genetskih bolesti (amniocentezu - unos amnionske tekućine, cordocentesis - unos krvi kabla, biopsija korionskih živica - preteča placente).

Abnormalnosti u količini gore navedenih hormona mogu ukazivati ​​na nepravilnosti fetalne neuralne cijevi i zahtijevaju daljnje ispitivanje. Prema tome, povećanje alfa-fetoproteina u serumu trudnica ponekad se otkriva rascjepom leđne moždine, anencefalije (odsutnosti mozga), itd. Smanjujući razine AFP matični serum, povećanje i smanjenje korionski gonadotropin estriola žena primjenjuje amniocentezu (ili cordocentesis) za isključenje Down-ovog sindroma.

Trudnice starije od 30 godina bez iznimke biti posebno strog ultrazvuk u 18-23 tjedana graviditeta s prenatalnom diagnostakoy kada se ispituje u detalje mozak, srce, bubrege, mjehur, kralježnicu, ruke, noge i druge organe fetusa kako bi se izbjeglo moguće malformacije.

Čak i ranije, kod 9-10 tjedana trudnoće, uz pomoć ultrazvuka, izmjerena je debljina embrionalnog cervikalnog naboja ("zona ovratnika") kako bi se isključila Downova bolest. Debljina "područja vrata" može biti pokazatelj ove bolesti; U takvoj situaciji, genetika može predložiti biopsiju chorionic villi (trudnoće od 9-11 tjedana) trudnoće u svrhu citološke (na staničnoj razini) dijagnozi ove bolesti.

Što je Downov sindrom?

Downova bolest nazvana je liječnikom Lengtona Down, koji je prvi opisao. Pacijenti obično imaju demenciju, brojne fizičke nedostatke: često postoje nedostaci u kardiovaskularnom sustavu, ponekad gastrointestinalnog trakta, rjeđe bubrega i mokraćnog sustava te oštećenja sluha. Pacijenti imaju karakterističan izgled i vrlo slični jedni drugima: niski rast, mali okrugli glavu s kosim vrat, koso vjeda pukotina, kratki nos sa širokim nosa, male uši, deformirane, napola otvorenih usta s isplažena jezika, nespretan pokret.

Utjecaj Downove bolesti ne utječe rasne, zemljopisne ili populacijske razlike, ali je dokazana ovisnost rođenja bolesne djece u dobi majke. U žena u dobi od 40 do 44 godine, rizik od djeteta s ovom bolešću je 1: 100, što je 16 puta veće nego kod majki u dobi od 20 do 24 godine (1: 1612).

Bolest leđa temelji se na kromosomskim promjenama: trisopija se detektira na 21. par kromosoma, tj. umjesto dva kromosoma u 21-og para su tri kromosoma, što je rezultiralo u kariotipa (kromosomske pun) tijelo sadrži jedan dodatni kromosom - 47 umjesto 46. Uzrok ove anomalije može biti starenje ženskih spolnih stanica, iako postoje dokazi da je 20% Slučajevi u pojavi Downovog sindroma su krivi muške stanice.

Kako će se isporuka odvijati?

Starost primipara starijih od 30 godina nije sama po sebi indikacija za carski rez. Rođenja kroz rodni kanal moguća su ako:

 • trudnoća je bila normalna;
 • žena nema opstetrsku patologiju (poput uske zdjelice, zdjelice, velikog fetusa, placenta previa, teške preeklampsije itd.);
 • žena ne pati od ozbiljnih kroničnih bolesti (na primjer, defekti srca, kronične plućne bolesti itd.);
 • fetus je sigurno (fetalni ultrazvuk dimenzije odgovaraju normalan protok krvi u krvnim žilama u Doppler njegova studija nije trpio, HIC * nema znakova nedostatka kisika fetusa).

U slučaju slabosti u radu određuje se izvedivost generičke stimulacije ili prijelaz na carski rez, u interesu fetusa. U slučaju intravenozne stimulacije rada na lijeku, velika je važnost praćenja fetalnog srčanog ritma i procjene učinkovitosti liječenja najkasnije 2-3 sata od početka stimulacije. U nedostatku dobrog učinka, obavlja se carski rez.

U većini slučajeva, ako se starost prvorotke u kombinaciji s drugim porodiljske i ginekološke bolesti, također nije apsolutna indikacija za operaciju (npr produžiti povijest neplodnost, trudnoća nakon in vitro oplodnje i transfera embrija; zadak fetusa, kronični fetalna hipoksija, fibrom mala veličina maternice, itd e.), ženu se odmah priprema za planirani carski rez, kako bi se eliminirao čak i minimalni rizik za fetus, iako odvojeno ni dob, niti navedeni uvjeti nisu apsolutni. indikacija za operativni rad. Drugim riječima, žene koje daju rođenje po prvi put nakon 30 godina, operativni rad je često izvodi na zbroju relativnih čitanja, od kojih svaki zasebno nije indikacija za carski rez, ali zajedno predstavljaju stvarnu prijetnju životu fetusa tijekom poroda vaginalno.

Ako postoje apsolutne indikacije za carski rez (na primjer, anatomski uske zdjelice 3-4th stupanj suženja, neuspjeh ožiljka maternice nakon operacije mioma maternice iz otvora maternice, kompletna placenta previa, itd), a zatim je operacija neizbježna.

Struktura indikacija za carski rez u Rusiji pokazuje da je jedan od najčešćih godina starosti od preko 30 godina u kombinaciji s patogenezom opstetrije (komplikacije trudnoće, porođaja). Kao rezultat razumnog produljenja indikacije za carski rez sada je smanjena učestalost pincetom isporuku, korištenje što može dovesti do ozbiljnih posljedica za plod.

Na kraju razgovora želio bih reći da prva trudnoća nakon 30 godina nikako ne bi trebala biti uzrok straha. Kada promatramo razumnu skrb i slijedeći sve preporuke i propise liječnika, "zrele" mame imaju svaku mogućnost da rodite zdravu bebu.

Apsolutne indikacije za operaciju su ti uvjeti u kojima je isporuka kroz prirodni rodni kanal nemoguća, na primjer, placenta previa. Relativne indikacije su uvjeti u kojima je dostava kroz prirodni rodni kanal moguće, ali može dovesti do komplikacija za majku i bebu.

* CTG - cardiotocratomy, metoda registracije srčanog ritma fetusa.

Izvor fotografije: Shutterstock

Komentari na članak

Ispada da djeca u centru grada trebaju imati oko 90% u Euroaziji. Kakav užas. Bolje sam pročitati članak "starije dobi" o ovoj temi. Više će imati koristi.

30. svibnja 2017. 10:56

Svatko tko čita i plaši.
Ja sam medicinska sestra.
Imam 32 godine. Nema djece.
Ne uzimajte u srcu riječi "kasno mijenjanje" i "zrele". To su samo medicinski nazivi koji olakšavaju komunikaciju između liječnika. U medicini su mnoge neugodne riječi za pacijente. (Ne sjećam se sada što još, a ne trebam!)
Očito je i apsolutno logično da je mlađi organizam, manje je uspio steći čireve u svom životu, a pogoršanje (usput, jedna od neugodnih riječi) organizma samo raste s godinama. Neizbježno je. I za sve.
Stoga, mlađa buduća majka, to je bolje - mladi tijelo će se jednostavno oporaviti brže. Sjetimo se kako dijete trči, pada, pada po koljenu, plače za minutu, obriše suze i trče. A mi ćemo pasti na 30 godina - za još jedan tjedan ćemo liječiti kožu skinned i podsjetiti na neugodnosti pada! :)))) Nije sve, naravno! Ovo je individualno :))
Sanjao sam dijete od djetinjstva, možda čak i dvije. Sada imam 32 godine. Ali, dok imam luksuz da sam kao djeca, neki me nebiološki problemi me spriječavaju. Samo je moj slučaj da život nije baš bajka, ali moja se dob nije ni na koji način zaustavila - imat ću djecu. Nadam se, nadam se uskoro :)
Imajući medicinsku edukaciju, iskustvo u pedijatriji, mnogo rođenih i trudnih poznanika različitih dobnih skupina, želim reći svima koji čitaju i boje se. Štoviše, oni koji već imaju dijete - poznajete taj proces, a vi, u načelu, druga trudnoća i porođaj će biti lakše. I svatko tko želi dijete, ali stariji od 25 godina. Vaša dob nije rečenica (recimo, kao u filmovima). Sve će biti u redu s obje carske i tradicionalne rodove. (Ne obećavam, ali postavljam se na pozitivan način!) Glavna stvar je da u početku vodite računa o svom zdravlju. Kada planirate trudnoću, povucite se zajedno - trebate li zdravo dijete? Za ovo, čini mi se, možete učiniti sve i oduzimati se od svega! Učinite sport - barem elementarne vježbe iz matinee u vrtiću :), ograničite ili, još bolje, eliminirajte alkohol, prestanite pušiti. Pogotovo tijekom trudnoće.
Imam mnogo prijatelja koji su nakon 35 godina rodili apsolutno zdrave bebe, jedan prijatelj je rodio 45 godina. Sva su djeca zdrava i mame su u redu.
Što je starija trudnica, to je veća šansa da tijelo neće biti vrlo lako. Ali to nije obvezni uvjet za sve koji imaju više od 25 i čak 40 godina :)
Ne brinite, ne budite tužni i dajte svoje planirano dijete najbolje.
Želim da svi budu neustrašive mame!

11. studeni 2016. 13:22

Takvi se članci ne mogu čitati! Svi prijatelji su rodili nakon 30... nije bilo problema. I Julia, slažem se. ^

23. listopada, 2014. 11:31

Dakle, slažem se, moramo roditi, a ja ću roditi u dobi od 18 godina, obožavam djecu. Ali postoji jedan takav BUT. A ako ne i kome roditi? Nije sve osobni život poput bajke. Devetog stoljeća, stigao je princ i odveo ga u dvorac. Kakva opcija 1. Rodite prvog i jednog djeteta? ali uffff je imao vremena do 25
2. Ako to nije učinjeno, uvijek se ostavite bez djece.
Svaka situacija je individualna, a mislim da je vrlo malo žena koje, po vlastitoj volji, u svim uvjetima, sanjaju rađanje nakon 30. I takvi članci, a svi ostali, nadahnjuju i strah u njima

3. srpnja 2014. 13:58

I ja sam se bojao rađati dok sam studirao, radio, i moje stanovanje. sve se čini da je tamo, ona je premašila 30 i potrebno je razmišljati o djetetu prije nego što bude prekasno.

8. lipnja 2014. 14:50

No, zanimljivo je, ako rođenje nije prvo, postoji li neki "popust" ili je to isto toliko mrsko? I ja tako sanjajem i sada se bojim (((

14. travnja 2014. 02:47

Vrlo dobar članak. Prije godinu dana sam se bojao rađati, ali sada mislim da je potrebno, već je premašila 30 godina.

15. studenog 2013. 15:13

Bože Dajte mojoj kuni hrabrosti. Moram li imati pobačaj? Takve trudnice žurno trebaju besplatnu kvalificiranu pomoć.

Užas! U vašoj poslije 30 godina, a ne rođenja? "Mature Moms!" Autor članka je žena koja je rodila dvoje djece dovoljno rano prema običajima svoje nacionalnosti, a njezin otac ili muž je kupio diplomu i diplomu kandidata. Kako može razumjeti mlade (!) Žene koje će najvjerojatnije postići 30 godina u karijeri? A kad takvi umnichki postanu trudni, slučajno dođu preko članaka koji bi bili liječnici, a oni se uzrujavaju!

16. rujna 2010

zanimljiv članak, ako bih je mogao pročitati prije.

Rođenje nakon 30 godina: radost ili strah?

Bezbroj žena, koje su tek dosegle vrhunac karijere, odlučile su se roditi nakon 30 godina, a sa zanimanjem uživale su u sreći majčinstva. Poznate osobe kao što su Claudia Schiffer, Madonna, Julia Roberts i Cindy Crawford preživjele su rođenje, koje je u našoj zemlji nazvano "dob".

Stvarno se odlučila?

Takav društveni fenomen kao i kasno porođaj očituje se u sedamdesetima. Tada je porastao broj pacijenata koji su rađali čak i nakon 40 godina u bolnicama materniteta u Sovetsku. Prema statističkim podacima, u posljednjih nekoliko godina broj ne samo tridesetogodišnjih žena u radnoj snazi, ali i preko četrdeset, povećan je za 80%. Ove žene nisu vođene ne biološkim, već psihološkim dobom. U žurbi se shvaćaju kao pojedinci, a zatim uživaju u majčinstvu s osjećajem potpunog zadovoljstva. I, hvala Bogu, nepravilne opstetricne dijagnoze nisu uvučene u svoje planove: "stare i stare primipare". Ali mi govorimo o dobi od 24 do 30 godina, i od 30 godina i stariji.

Žene u razvijenim zemljama podijeljene su u dvije kategorije. Prva kategorija ima prioritete - rani brak i rano majčinstvo, drugi dolazi do toga, tek nakon što je izgrađena karijera. U pravilu, karijeristi su odlučili rađati nakon 30 godina i starijih.

Naravno, najoptimalnije dob za prvo rođenje je mlado (od 18 do 21 godine). U mladosti tijelo je jači, nismo imali vremena 'držati' kronične bolesti, veliku vjerojatnost spontane trudnoće i njezinog uspješnog kretanja, bez nepotrebnih intervencija liječnika. Osim toga, proces oporavka nakon porođaja je brži. No, možemo zamisliti kakvu će nervoznu tenziju doživjeti 18-godišnja majka.

Druga stvar je kada mlada žena ima izbor: karijeru ili dijete? Ako ste dobar stručnjak, odluka neće vas spriječiti da krenete u karijeru. Dok vam priroda dolazi kako bi vam se sreli, rađajte, dok ste puni energije.

Takve preporuke često se čuju od liječnika, a oni su u pravu, ali životne situacije su različite, a ne uvijek izbor ovisi samo o nama. Često i gusto postoje žene koje nemaju osobni život, godinama prolaze, ali nema djece. Ili, naprotiv, djeca su odrasla i želiš roditi drugoga. Ako je tijelo još uvijek zdravo, pun snage i energije - poroda nakon trideset godina nije dovoljna za vas, rađanje i ne obraćajte pažnju na dobna ograničenja.

S našim ritmom i načinom života, u dobi od 30 godina, postoje problemi s tlakom, gastrointestinalni trakt, jetra, bubrezi, elastičnost tkiva, a nakon 40 godina funkcija jajnika blijedi. To nije tajna, i sasvim je prirodno da svaka žena koja odluči rađati kasnije ima strah i sumnju u svoje zdravlje i na nerođeno dijete. Da biste smanjili rizik od komplikacija, svakako slijedite neka pravila i preporuke.

Bit ćete zainteresirani da odmah pročitate:

Tajna uspješne dostave nakon 30 godina

Uzimajući u obzir rizik povezan s kasnim porođajem, žena mora shvatiti da bi se dijete trebalo roditi bez patologija, a sam rođenje biti uspješan, morate se pripremiti za nadolazeću trudnoću i razumno ga provesti.

1. Cardinally pregledajte način života koji vodite. Umor je signal za ispravak rasporeda rada. Ako pate od prekomjerne tjelesne težine, vrijeme je da uravnotežite prehranu, isprobajte jednu od sorti kronodetala (samo nakon savjetovanja s specijalistom). Joga ili pilates. Uklonite loše navike (pušenje, alkohol). Sve ove akcije trebaju započeti najmanje šest mjeseci prije planirane trudnoće. Obvezna točka pripreme - prolazak sveobuhvatnog fizičkog pregleda.

2. Konzultacije s medicinskom genetikom uvelike će pomoći u planiranju porođaja nakon 30. Specijalist će odrediti čimbenike i uvjete koji su potencijalno opasni za zdravlje budućeg djeteta. Također, na temelju rezultata liječničkog i genetskog savjetovanja, imenovat će poseban ili opći klinički pregled.

Indikacije za savjetovanje s genetikom:

- kasnu trudnoću nakon 35 godina;

- visoki rizik od razvijanja bilo koje patologije otkrivene tijekom prenatalnog pregleda;

- prisilna uporaba kontraindiciranih lijekova tijekom trudnoće;

- fetalne malformacije identificirane ultrazvukom prije 28. tjedna trudnoće;

- bolest rubeole, toksoplazmoze ili sumnje na njih;

- nasljedne bolesti ili prisutnost takvih u obitelji;

- rad u opasnoj proizvodnji;

- prisutnost u prošlosti abnormalnosti trudnoće ili fetalnih nedostataka;

- pobačaj i neplodnost.

3. Obvezno je da trudnica mora proći kroz sve faze prenatalnog pregleda.

Prenatalni screening je kompleks dijagnostičkih studija (ultrazvuk i biokemijski screening), koji omogućuju prepoznavanje bruto razvojnih anomalija i neizravnih markera fetalne patologije. Ultrazvučni pregled provodi se najmanje 3 puta.

Prva faza. Održava se u uvjetima od 10-13 tjedana trudnoće. Uključuje pregled ginekologa, krvni test za hormone, ultrazvučni pregled i vaganje. U prvoj fazi mogu se identificirati brzi defekti razvoja.

Druga faza. Istraživanje se provodi od 14 do 20 tjedana (najbolja opcija - 17-18 tjedana trudnoće). Ispitivanje je isto kao u prvoj fazi: ultrazvuk, ginekološki pregled, vaganje i biokemijsko probira. Biokemijsko probira će odrediti razinu AFP-a (protein koji je glavni sastojak krvi i proizveden u budućnosti bebe jetre) i hCG (hormon, promjena razine koja može ukazivati ​​na kromosomske abnormalnosti fetusa). Jednostavno rečeno, rezultati ovog testa omogućit će izračunavanje mogućnosti djeteta s sindromom Edwards i Down, defektima mozga i kralježnične moždine. Pri rođenju nakon 30 godina ovaj test je potreban.

Mišljenja o "dvostrukom testu" razlikuju se: neki stručnjaci vjeruju da bi se trebalo provesti u prvom tromjesečju trudnoće u 8-12 tjedana. Tako roditelji imaju priliku prekinuti trudnoću do 12 tjedana, ako fetus ima ozbiljnu genetsku patologiju. Zauzvrat mu je dano trostruko testiranje u drugom tromjesečju - određivanje razine AFP, hCG i estriola. WHO tvrdi da je ovaj test indiciran za sve trudnice bez iznimke.

Treća faza. Posljednji ultrazvučni pregled provodi se u 22-24 tjedna. Ovo razdoblje omogućuje prepoznavanje anatomske osobine fetusa i, prema tome, identificiranje mogućih patologija u nerođenog djeteta.

4. Kako bi se utvrdilo je li dovoljno mrvljiv hranjivim tvarima i ako ne pate od gladovanja kisikom, potrebno je u trećem tromjesečju proći kardiotokografiju.

Kada rađaju nakon 30 godina i starijih, buduće "starije" mame trebaju biti pod stalnim nadzorom terapeuta. Vrlo je loše da u našoj zemlji praksa "obiteljskog" liječnika, koja će temeljito poznavati značajke vašeg tijela, još uvijek nije široko rasprostranjena. U svakom slučaju, terapeut će vam reći kako se ponašati tako da trudnoća ide glatko. Na primjer, toplina i trudnoća nisu kompatibilni za neke mame koji imaju problema s pritiskom. U takvim situacijama savjet je kvalificiranog stručnjaka koji će pomoći u pronalaženju izlaza.

Ponekad u slučaju zdjelice, hiper- ili hipotenzije, u posljednjoj fazi trudnoće bolja je pod stalnim nadzorom liječnika maternice.

Obiteljski psiholozi kažu: "Kasna trudnoća je praznik, a ne tragedija". Budući da je mlada, žena zbog svoje psihičke nezadovoljstva nije u stanju ispravno shvatiti punu ljepotu svoje trudnoće i pravilno odrediti prioritet. Želim zadržati lik, slobodno vrijeme i, u načelu, slobodu od određenih odgovornosti. S druge strane, mlade žene često imaju karijeru u prvom redu.

Rođenja nakon 30 godina, čak i nakon 40 godina, radikalno su različita od najranijih. Četrdesetogodišnja žena se zalaže za drugačiji pogled na buduće majčinstvo, gradi drugi prioritetni uzorak. U ovoj dobi, trudnoća, u pravilu, je željena, dugo očekivana, potpuno realizirana i često je pretrpjela. Čekajući dijete i srodne probleme (stvara udobnost u kući, opskrbljuje vrtić, prati svjedočanstvo liječnika), donosi samo pozitivne emocije.

Mitovi rođenja nakon 30 godina

Slaba radna aktivnost

Slaba radna aktivnost je daleko od toga što se nalazi u svakoj ženi, i to je iznimka, a ne pravilo. Štoviše, rađanje kod 40-godišnjakinje često je lakše nego kod adolescenata, a trudnoća može činiti bez ozbiljne toksikoze, žgaravice i vrtoglavice.

Vjeruje se da u zrelim ženama koje rađaju drugi ili treći put, porođaj je lakši i brži nego u nulliparous. Ovo nije obrazac. Sve ovisi o nasljeđivanju i stanju tijela žene u radnoj snazi.

Pomlađivanje tijela

Ako je željena trudnoća i bez jakih patologija, svaka žena postaje mlađa. To je zbog povećane razine ženskih hormona.

Rođenje nakon 30 godina je ispunjeno carskim rezom

Dragi trudnice, ne brinite se i nemojte podvrgnuti tijelu nepotrebnom stresu. Dob nije znak za carski rez. Popis 19 naznaka za ovo doba rada nije uključen.

Pozitivni aspekti kasne dostave

- Kasna trudnoća, u većini slučajeva, dugo očekivani događaj, a stav trudnica na izgled djeteta je drugačiji. Oni praktički ne doživljavaju postpartum depresiju, ali uživaju u svom novom majčinstvu.

- Odrasli roditelji, u pravilu, mogu pružiti dijete sve što im je potrebno odmah iu budućnosti. Mladi ljudi moraju podići dijete i stoje na noge u isto vrijeme, što nije uvijek lagan zadatak.

- Kasne djece primaju više roditeljske pozornosti od djece mlađih roditelja.

- Rođenja nakon 30 godina u mnogim slučajevima smanjuju razinu kolesterola u krvi, olakšavaju menopauza i odgađaju vrijeme menopauze.

Što je opasno porođaj nakon 30 godina?

Kasna dostava ima svoje prednosti. Ipak, u dobi od 30 godina, možete napraviti karijeru ili barem postati čvrsto na nogama. Prema tome, nemate gotovo nikakve financijske poteškoće. Vrijeme je da razmišljamo o nastavku vrste, nakon svih godina. I sad je došao dugo očekivani trenutak - test trudnoće pokazao je pozitivan rezultat. Sretni ste! Samo liječnik iz nekog razloga nije optimističan i izražava zabrinutost. Jesu li opravdani?

Postoje određeni rizici, ali, prema mišljenju stručnjaka, nisu tako veliki. Ako žena koja je već preko 30 godina brine o svom zdravlju, kasno rođenje ne bi trebalo biti osobito zabrinuto.

U svom položaju, bolje je voditi brigu o pravilnoj prehrani tijekom trudnoće, zdravom načinu života i pozitivnom emocionalnom stavu koji će vam pomoći da rodite zdravu i optimističnu bebu.

Suvremena medicina omogućuje nam da pratimo kako se dijete razvija tijekom trudnoće najranijeg razdoblja i, ako je potrebno, prilagodite.

Što je opasno porođaj nakon 30 godina

Što je stariji žena, to je manje elastično tkivo reproduktivnih organa. A razlika između 20. i 30. godine već postoji.

- Fizičko stanje. Stalni napor i stres čine svoj posao, a tijelo se istrošilo. To uzrokuje napetosti i suze.

Povećanje vjerojatnosti pobačaja tijekom trudnoće nakon 30 godina. Ako je u 20 godina 10%, a zatim 40 - sve 33%.

Komplikacije nakon porođaja nisu isključene: hipoksija, prerano ispuštanje vode, krvarenje, slabost radne aktivnosti. To uvelike povećava potrebu za carskim rezom.

Ali nemoj paničariti. Ako se ne pronađe dokaz, liječnik će odlučiti o prirodnom porođaju.

- Slabljenje funkcija genitalija. Mnoge žene vole uzimati kontracepcijske lijekove. Dakle, njihovo korištenje dugo nije najbolji način da utječe na rad jajnika.

Usput, u dobi od 35 do 39 godina, po mišljenju liječnika, rađanje blizanaca je najvjerojatnije. Budući da je upravo sada najvjerojatnije najčešće anovulacijski ciklusi, nakon čega nekoliko jaja zreli odjednom.

- Genetički rizik. U trudnoći nakon 30 godina rizik pojavljivanja patologija se povećava mnogo puta. Na primjer, vjerojatnost da dijete s Downovim sindromom u 20-godišnjoj obitelji iznosi 1: 1300, a dobi od 40 godina povećava se na omjer 1: 110. Brojevi govore za sebe.

To je zbog slabe ekologije, stresa, kroničnih bolesti. A ako je jedan od roditelja imao barem neke probleme u prošlosti, genetska konzultacija je vrlo poželjna.

Iako, ako ste vi i vaš suprug zdravi, a nemate nasljednih bolesti, šanse da će se dijete roditi zdravo, vrlo su visoke.

- pogoršanje kroničnih bolesti. Prema statističkim podacima, u žena nakon 40 godina, dijabetes trudnica se razvija 3 puta češće nego kod žena mlađe od 30 godina. Rođenja nakon 30 godina također mogu uzrokovati koronarne bolesti srca i hipertenziju.

Postoji niz zaključaka o opasnostima kozmetičke deterdžente. Nažalost, nisu svi novootvoreni mame slušali. U 97% dječjih šampona upotrebljava se opasna supstancija natrij-lauril-sulfat (SLS) ili njegovi analozi. Napisano je mnogo članaka o učincima ove kemije na zdravlje djece i odraslih. Na zahtjev naših čitatelja testirali smo najpopularnije robne marke. Rezultati su bili razočaravajući - najčešće objavljene tvrtke pokazale su prisutnost najopasnijih komponenti. Da ne kršimo zakonska prava proizvođača, ne možemo imenovati određene marke.

Tvrtka Mulsan Cosmetic, jedina koja je provela sve testove, uspješno je primila 10 bodova od 10 (vidi). Svaki proizvod je napravljen od prirodnih sastojaka, potpuno siguran i hipoalergenski.

Ako sumnjate u prirodnost vaše kozmetike, provjerite datum isteka, ne smije prelaziti 10 mjeseci. Oprezno dođite na izbor kozmetike, važno je za vas i vaše dijete.

Kako ne bi ugrozili zdravlje djeteta i njegove, posavjetujte se s liječnikom. Ako imate kroničnu bolest, možda će vam savjetovati učinkovit način da ga spriječite.

Koji je rizik od kasne dostave? Razgovarajmo o posljedicama

Zašto je u 30 godina već "kasno porođaj"? Postoji barem dva objašnjenja za tako jasnu dobnu granicu.

Prvo: nakon 30 godina počinje prirodno starenje tijela koje sigurno utječe na funkcioniranje unutarnjih organa: kronične bolesti i učinci loših navika (pothranjenost, alkohol, pušenje, itd.) "Cvjetaju", ovulacija se javlja rjeđe.

Drugo, to je lakše za liječnike kada mladi organizam žene u radu brzo se obnovi i ne predstavlja neočekivana iznenađenja.

Moguće poteškoće

Očigledni nedostaci kasnog porođaja uključuju činjenicu da je sama trudnoća često teža nego kod mladih - edem, visoki krvni tlak, anemija i tako dalje.

Zbog slabljenja elastičnosti i elastičnosti mišića i zglobova povezanih sa starenjem, rođeni se kanal ne može potpuno otvoriti, što onemogućuje rađanje autoindusiranog carskog reza.

Sve nije tako turobno!

Što starije dobivamo, točnije pratimo naše zdravlje. A rođenje djeteta nakon 30 godina, osobito prvog kasnog porođaja, ozbiljan je događaj koji je pažljivo planiran, uz sve potrebne analize i ankete.

Štoviše, (što se gotovo ne događa u mlađoj dobi), pregledavaju se ne samo žene, već i buduće očevi, što značajno smanjuje rizik od razvoja mnogih bolesti.

Postoji i mišljenje praktičara da kasni trudnoća i kasno porođaj značajno pomlađuju žensko tijelo.

Fizički, razina kolesterola je značajno smanjena, rizik od moždanog udara i osteoporoze znatno je smanjen, gotovo sigurno, kasnije će se pojaviti menopauza; i psihološki - prekrasan osjećaj da su "Ja sam mlada majka!", a ne starica "doba balzaca".

I, naravno, odrasle žene su disciplinirane i redovito posjećuju liječnika, ozbiljno i odgovorno upućuju na svoje preporuke.

A materijalne sposobnosti "odraslih" mama omogućuju vam da odaberete dobru bolnicu, iskusne opstetričarke-ginekologe i uvjete koji odgovaraju individualnim željama i zahtjevima.

Što vam je potrebno za kasnu dostavu bez komplikacija?

Naravno, vodite zdrav stil života: pravilno jesti, igrati se sportom (yoga, plivanje, Pilates), šetati puno, uskočiti u pozitivne emocije i konstantno se savjetovati sa svojim liječnikom.

Tijekom trudnoće, naravno, potrebno je pažljivo pratiti vaše zdravlje i ponašanje djeteta, podvrgnuti zakazanim pregledima i, ako se to dogodi, provesti dio trudnoće pod nadzorom liječnika u bolnici.

Potrebno je podvrgnuti potpunom ispitivanju raznih patologija fetusa. Što točno - recite liječnik, ali obično između 11 tjedana i 12 tjedana - je choriocenteza (villus ograda iz budućeg posteljice) od 14. do 18. tjedna - amniocenteza (dijagnostički test amnionske tekućine) i cordocenteza iz pupčane vrpce).

Ove će studije točno odrediti da dijete ima kromosomske abnormalnosti, kao što je Downov sindrom.

Stoga rodite ili ne?

Unatoč svim mogućim komplikacijama i "horor pričama" liječnika, broj žena koje su odlučile o kasnom porodu i majčinstvu stalno raste.

Mogućnosti medicine također ne stoje mirno. I svaka žena je spremna postati majka čim prije nego što je svjesno spremna.

Dakle, dilema "Roditi se ili ne roditi?" - to je do vas!

Porođaj nakon 30 godina: ne rečenica!

Već ste stariji od 30 godina, a beba se još ne uklapa u vaš "poslovni plan", ili još niste 25, ali možete zamisliti sebe kao majku u dalekoj budućnosti.

Već ste stariji od 30 godina, a dijete se još ne uklapa u svoj "poslovni plan", ili još niste 25 godina, ali možete zamisliti sebe kao majku u dalekoj budućnosti. Ovaj materijal govori o obilježjima trudnoće u srednjovječnim ženama.

Nije tajna da mnogi naši suvremenici odgode pojavu nasljednika "sve do boljih vremena" iz raznih razloga. Netko se pokušava napraviti spektakularnu karijeru i ojačati svoju financijsku poziciju, neke dugo i pomno bira životni partner - u svakom pogledu zaslužuje oca djeteta, kao što je netko ispod 35 je nemoguće da postane majka zbog zdravstvenih problema.

Nažalost, mnogi ruski liječnici smatraju da je starost žena možda glavni čimbenik rizika u pitanju nastavka obitelji, iako je na Zapadu rođenje prvog djeteta nakon 30 godina odavno postalo stvar obične pojave. Za savjetovanje smo se okrenuli Emma Malinini, kandidatu za medicinske znanosti, poznatog ginekologa i sretne majke troje djece: 19-godišnje Anton i dvogodišnje blizance Ustinha i Frol, rođeni kada je Emma imala 37 godina.

Prva osoba

"Činjenica da sada mnoge žene planiraju trudnoću iz raznih razloga, uključujući i prvu nakon 35 godina, ja, kao profesionalni, ne vidim ništa krivo. Uspješna poslovna žena ili bogata kućanica ima bolju poziciju od mlade djevojke to je vodeći nije sasvim pravi način života zbog umora u institutu ili na poslu, loše navike i tipično za ovu dobnu povjerenja u činjenicu da je zbog svoje mladosti uspjeti „sama po sebi”, bez puno truda.

Starije žene obično provode mnogo više vremena na izgled i zdravlje. Oni se bave sportom, uzimaju vitaminske dodatke, prehranu i redovito se podvrgavaju medicinskim pregledima.

Nakon što su prešli tridesetogodišnju prekretnicu, žene se nastoje očuvati dugo očekivane trudnoće i spremne su točno slijediti sve preporuke što uvelike povećava njihove šanse za uspjeh. Zreli parovi često idu kod liječnika prije trudnoće, a to vam omogućuje da unaprijed odredite sve moguće komplikacije i spriječite ih.

Naravno, postoje objektivni problemi. Vrlo ozbiljno, psihološki faktor može utjecati na stanje žene koja odluči imati dijete u odrasloj dobi. Nažalost, domaća medicina tradicionalno preferira uključiti čak i savršeno zdrave žene u radnu snagu preko 25 godina na kategoriju visokorizičnih bolesnika.

U takvoj situaciji, taj izraz može imati negativan učinak na trudnicu. Po mom mišljenju, vrlo je važno shvatiti da ono što je važno nije stvarno, već tzv. Biološka dob, tj. Normalno funkcioniranje unutarnjih organa i sustava danas. Siguran sam da moderna žena pod nadzorom stručnog stručnjaka može roditi zdravo dijete u gotovo bilo kojoj dobi. "

Prema programu

Nudimo cjelovit program ispita koji su potrebni prije planirane trudnoće. Pomoći će vam, pored vašeg zdravstvenog stanja, procijeniti razinu profesionalnosti prisutnog liječnika. Ako ne razumije kakvu vrstu istraživanja, onda imate posla s liječnikom koji nema dovoljno kvalifikacija.

1. ANALIZA O INFEKCIJAMA PRIJENOSA SEKSUALNIM NAČINOM:
- pregled sadržaja vagine;
- Test razmazivanja: klamidija, mikoplazma, ureplazma, HSV, CMV, HPV;
- test krvi za RW, HIV, hepatitis;
- test krvi za antitijela na HSV-1, HSV-2, CMV;
- bakterijske kulture s identifikacijom vrsta mikroorganizama i određivanjem osjetljivosti na antibiotike.

4. HORMONAL STATUS:
- FSH, LH, estradiol, progesteron, testosteron, DHEA, DHEA-s, prolaktin, kortizol, 17-KS;
- razine hormona štitnjače.

5. HEMOSTASIOGRAM:
- stope zgrušavanja krvi;
- tromboelastogramma.

6. ANALIZA KRVA NA ANTIKOAGULANTU BRODOGRADNIKA.

7. PREGLED NA ANTI FOSFOLIPIDU SYNDROME.

10. INTERFERON STATUS S ODABIROM IMUNOMODULATORA.

11. ULTRASOUND ISTRAŽIVANJE.

Odan prijem

Trudnica treba shvatiti da je sudac sa sigurnošću o njihovom zdravstvenom stanju, to može samo nakon savjetovanja ginekologa i ginekolog-endocrinologist i stručnjaka, kojeg je posjećuje u vezi s bilo kroničnih bolesti <как правило, к 30 годам хотя бы одно такое имеется>. Razgovarati s liječnikom nije pokvarilo raspoloženje, očekivana majka mora slijediti sljedeća jednostavna pravila.

Obratite pažnju na starost stručnjaka. Starije osobe liječnik držati konzervativne poglede na zakašnjelu isporuku i praćenje najnovijih materijala na temu može se a priori negativno zbrinjavati prema ženama koje su, iz raznih razloga odgođeno rođenje prvog djeteta. Shvatite da je ispred vas otvrdnuto retrogradno, to je lako. Ako još niste proveli jednu analizu, a liječnik vam je već rekao polovicu odjeljka medicinske enciklopedije o poteškoćama trudnoće i porođaja kod sredovječnih majki, promijenite svog liječnika bez oklijevanja.

Da biste dobili najpotpuniju informaciju, obratite se ozbiljnom medicinskom centru, po mogućnosti državnom. Nema sumnje da su privatni liječnici vrlo iskusni, ali često je luksuzna obnova glavna prednost skupocjene klinike. Nemojte se uzrujati ako ne uspostavite kontakt s ginekologom u ženskoj klinici županije. Na primjer, on stalno zahtijeva hitnu hospitalizaciju. <это освобождает его от ответственности за состояние вашего здоровья>, Govori vam uglavnom na latinskom jeziku i razbije prijeteću statistiku.

Obratite se upravitelju s zahtjevom za prijenos pod nadzorom drugog stručnjaka. Budite čvrsti, jer je vaš mirni trenutak najvažniji. Ovlašteni liječnik razlikuje se od nepismenog, jer može objasniti u pristupačnom obliku što vam se događa, što je ispunjeno i kako se nositi s tim. S obzirom na dostignuća moderne medicine, u većini slučajeva možete pronaći izlaz iz svake situacije.

Čimbenici rizika

Pa ipak, unatoč optimističnim prognozama moderne medicine i višestrukom povećanju broja uspješnih prvih poroda nakon 35 godina, rizik i dalje postoji. Prema Tatyana Zolotuhina, doktor bioloških znanosti, voditelj laboratorija za prenatalni dijagnostiku medicinske genetike Research Center „, žena bi trebali biti svjesni da u dobi od 30 godina je vjerojatnost komplikacija tijekom trudnoće i porođaja za majku i fetus raste za gotovo četvrtinu.

Jedna od najvećih opasnosti kasne majčinstva je pojava djece s kongenitalnim patologijama: srčani defekti, gastrointestinalni trakt, mišićno-koštani sustav i Downov sindrom <по статистике, болезнь Дауна поражает 1 % детей, рожденных мамами до 36 лет, 1,5 % - 38-летними и 5-6 % - женщинами после 40>.

NEMOJTE ZAKLJUČITI ZAKLJUČCI, ČITANJE "VERDICT": "Djeca neće biti" ili "odmah roditi, onda neće uspjeti". Pogreška je zajednička svima, čak i liječnicima. Posavjetujte se s nekoliko stručnjaka i tek nakon toga donese konačnu odluku.

NEMOJTE IZVEDITE OPASNOST KOJI SU KREATIVI RAZLOZI NA VAS. Zapamtite da se u svakoj trudnoj ženi pojavljuje jedan ili drugi zdravstveni problem, bez obzira na dob. Istu bi dijagnozu mogla napraviti 18-godišnja djevojčica koja je napustila ured ispred vas.

Suvremene dijagnostičke metode omogućuju prepoznavanje mnogih teških abnormalnosti u ranoj trudnoći. <до 24-26 недель>. Ovo je prije svega ultrazvuk <УЗИ>, i određivanje razine alfa-fetoproteina majke krvi <АФП>i humanog korionskog gonadotropina <ХГЧ>. Promjena njihove koncentracije može ukazivati ​​na to da fetus ima nepravilnosti. Liječnik će uvijek moći dijagnosticirati Downovu bolest prema rezultatima ultrazvuka i kromosomskih pregleda. Treba razumjeti da su moguće kromosomske anomalije, ali njihova pojava je slučajna, pa čak i ako je prekid trudnoće zbog otkrivanja Downovog sindroma kod fetusa sljedećem dijete obično se rodi normalno ".

Što se tiče zdravlja majke, prema statistikama, za ženu koja rodi prvo dijete nakon 30 godina, rizik od raka dojke raste za 1,5 puta u usporedbi sa svojim vršnjacima, koji su ranije postali majke - u dobi od 22 godine. Vjerojatnost tumora dojke prije kraja menopauznog razdoblja u ovom slučaju povećava se za više od 60%, a nakon menopauze, za 35%.

Komplikacije trudnoće

- PREGLEDNI DIABETI. Kod žena starijih od 40 godina razvija se 2 puta češće od onih koji su mlađi od 30 godina.

- Preeklampsija. Žene u odrasloj dobi su osjetljive na ovu komplikaciju nego u mladosti.

- ARTERIJSKO HIPERTENZIJE, POVEĆAVAJUĆI PREAMLAMPSI RIZIKA. Nakon 40 godina, pojavljuje se 3 puta češće nego prije 30 godina.

- Krvarenja. Zbog hormonskih poremećaja i problema s posteljicom.

- Povećana vjerojatnost slabosti radne aktivnosti, veći rizik od raskrivanje mekih tkiva ramenoga kanala uslijed smanjenja njihove elastičnosti.

- U CARATTERISTIKU 35-40 godina, vjerojatnost isporuke carskim rezom iznosi 40%, starijih od 40 godina - 47%, a s tom operacijom samo 14% žena mlađe od 30 godina rađa.

neplodnost

Postoje određeni razlozi koji sprečavaju sredovječnu ženu da zatrudni. Ponekad, budući roditelji koji su uvjereni u svoje neuništivo zdravlje obratiti se liječniku tek nakon nekoliko godina neuspjelih pokušaja da se dijete diže, iako je to trebalo učiniti ako već pola godine redovnog "fokusiranog" seksualnog života nije donio željeni rezultat. Uspješno liječenje neplodnosti je moguće, ali treba vremena, što nije toliko za 35-godišnjakinje. Konačno, uzrok neuspjeha majčinstva može biti ranoj menopauzi - u modernim ženama, ponekad dolazi do 40 godina.

Nesreće su pune genitalnih infekcija, koje se često pojavljuju bez vidljivih simptoma. Što se tiče rađanja, posljedice bolesti kao što su mikoplazmoza, klamidija, trichomoniasis, mogu biti najviše tužne.