5 mjeseci

Bol

Dijete rođeno prije 38. tjedna trudnoće, težine manje od 2500 grama i dugog tijela do 45 centimetara, smatra se preuranjeno.

Uzroci faktora ovog fenomena su različiti čimbenici.

Takva se djeca razlikuju od neuspjeha i nezrelosti cijelog tijela i, bez obzira na stupanj nerazvijenosti, potrebna je posebna briga.

Klasifikacija prijevremenosti

Pokušajmo detaljno ispitati značajke preranih beba, ovisno o vremenu rođenja, tj. Koliko tjedana i mjeseci trudnoće.

prvo

Prvi stupanj prijevremenosti uključuje bebe rođene u osmom mjesecu trudnoće (tj. 36-37 tjedana). Teže od 2000 do 2500 grama i rastu od 41 do 45 centimetara. Takve bebe gotovo su potpuno razvijene, u većini slučajeva mogu samostalno disati. Postoji i mogućnost dojenja.

Ipak, djeca rođena na takvim datumima prilično su slaba i potrebna su stalna medicinska kontrola. Rođenja na 36-37 tjedana praktički nisu opasna. Do tog dana beba je već u potpunosti formirana, a gotovo svi njegovi organi već su spremni za funkcioniranje izvan maternice majke.

Također u dobi od osam mjeseci, dijete preuzima fiziološku poziciju za normalni prolaz kroz rodni kanal. To znači da nema majke opasnosti u rođenju djeteta u 36. tjednu.

Mogući problemi za dijete rođeno u osmom mjesecu trudnoće:

 • Nemojte otvoriti pluća.
 • Prolongirani tijek zheltushki povezan s velikim nakupljanjem bilirubina u tijelu.
 • Pneumonija, zbog slabe imunosti i nerazvijenosti dišnog sustava. Zbog toga će u većini slučajeva ta djeca biti neko vrijeme smještena u inkubator.
 • Problemi s termoregulacijom.
 • Vjerojatnost neuroloških bolesti koje se mogu manifestirati odmah nakon što odraste.

No postotak komplikacija i patologija u osmomjesečnim bebama ne prelazi standardne vrijednosti, što potvrđuju statistički podaci.

Stoga, uglavnom pretilost u trajanju od 36 tjedana nije opasno za zdravlje djeteta i majke. Takva djeca, u pravilu, ne moraju stvoriti uvjete za skrb.

Drugi

Drugi stupanj prijevremenosti uključuje i bebe rođene 7. mjeseca trudnoće (tj. 32-35 tjedana). Teže od 1.500 do 2.100 grama i rastu od 36 do 40 centimetara. Djeca rođena u ovom trenutku, u pravilu, još nemaju refleks usisavanja i moraju se hraniti s posebnom smjesom pomoću sonde.

U sedam mjeseci starih beba postoji slab mišićni ton i nezrelost dišnog sustava. Postoje problemi s termoregulacijom, pa je potrebno staviti dijete u inkubator i održavati potrebnu temperaturu i vlažnost.

 • 35 tjedana. U ovom trenutku dijete se već priprema za rođenje, zauzima željeni položaj. Ako je plod dovoljno velik, njegova težina može biti blizu 2400 grama. Posebni problemi s njegu obično ne proizlaze.
 • 34 tjedna. Izvorna bijela mast, koja pokriva kožu, počinje gubiti, akumulirajući se u aksijalnim i inguinalnim nabora, iza ušiju, što će u slučaju prijevremenog porođaja dodatno olakšati proces.
 • 33 tjedna. Pri rođenju u ovom trenutku, vjerojatnost nerazvijenosti potrebnih refleksa je veća.
 • 32 tjedna. Maloljetnici iz tog razdoblja spremni su za rođenje i već su razvili i normalno funkcioniraju organi, osim pluća, kojima je potrebno više vremena.

S drugim stupnjem prijevremenosti prognoze liječnika su povoljne, ali samo ako se osigura pravodobna medicinska njega, kao iu uvjetima optimalnog hranjenja i njege.

treći

Treći stupanj preuranjenosti uključuje bebe rođene 7. mjeseca trudnoće (tj. 28-31 tjedna). Teže od 1100 do 1500 grama i rastu od 30 do 35 centimetara. Djeca rođena na takvim datumima nazivaju duboko prerano.

Takvo dijete ne može disati samostalno, organi su nerazvijeni, refleks sisanja potpuno je odsutan. Ali šanse za opstanak takve bebe još su tamo.

 • 31 tjedana Pri rođenju beba neće moći disati i izvanjski organi genitalija nisu u potpunosti formirani.
 • 30 tjedana. Refleksi su još uvijek odsutni, vitalni organi su u stadiju aktivnog razvoja.
 • 29 tjedana. Dijete je zamjetno proporcionalno.
 • 28 tjedana. Dijete nije spremno za život izvan maternice majke, a pri rođenju je potrebna posebna pažnja i posebna oprema.

Prognoza nije posve povoljna, iako mnoga od ove djece preživljavaju. Međutim, u budućnosti se dugo njeguju i primaju liječenje u vezi s raznim bolestima.

četvrta

Četvrti stupanj uključuje bebe rođene 6 mjeseci trudnoće i ranije (tj. Do 28 tjedana). Teže manje od 1000 grama, što je vrlo mala težina. Prema statistikama, samo jedna od pet takvih beba rođena je živa. Prognoza je nepovoljna.

Nažalost, bebe koje su rođene žive do 26 tjedana, na žalost, u 80-90% slučajeva umiru za mjesec dana i od onih koji su rođeni na 27-28 tjednu - oko 60-70%.

24-27 tjedana

Pri rođenju u takvom razdoblju postoji šansa za preživljavanje, iako mala. Ali vjerojatnost smrti tijekom porođaja.

Rođenje u petom mjesecu trudnoće

Rođenje u 5 mjeseci trudnoće vrlo je opasno za nerođeno dijete. U ovom trenutku fetus još nije spreman za rođenje, njegovi organi nisu pravilno oblikovani, a njegova je tjelesna težina manja od 1000 grama. U slučaju rođenja živog djeteta, u takvom razdoblju gotovo ga je nemoguće podići izvan utrobe.

Međutim, u nekim slučajevima, liječnici i dalje uspijevaju spasiti dijete i ostaviti ga uz pomoć moderne medicinske tehnologije.

19-23 tjedana. U ovoj fazi razvoja fetusa svi organi su vrlo slabo razvijeni. Postoje šanse za preživljavanje, ali postoji velik rizik od ozbiljnih bolesti.

Rođenja četvrtog mjeseca prije

Rođenje od jednog do četiri mjeseca, uključivo, ne smatra se porođajem, već se odnosi na pobačaj, budući da je nemoguće spasiti fetus. U takvom je trenutku težina manja od 500 grama i gotovo se ne formira, što u potpunosti eliminira sposobnost življenja.

 • 15-18 tjedana. U ovom trenutku dijete se tek počinje kretati.
 • 10-13 tjedana (3 mjeseca). Voće je još uvijek vrlo mala i samo je kraj formiranja organa, i još uvijek treba povećati i početi normalno funkcionirati.
 • 5-8 tjedana (2 mjeseca). Plod teži samo 4 grama i još uvijek malo sliči djetetu.
 • 1-4 tjedna (1 mjesec). Zametak ne veći od 2 centimetra. Najopasnije razdoblje, postoji velika vjerojatnost da se koketira, oko koje žena ne može ni odmah saznati.

Kako izgledaju takva djeca?

Razmotrite glavne vanjske značajke prerane bebe:

 1. Težina je značajno ispod normalne (do 2500 grama).
 2. Mali stupanj.
 3. Disproportionality. Velika glava, nedovoljno formirana čaša, pupčana fossa, preniska je.
 4. Velika opruga može se pomaknuti na stranu.
 5. Uočene su značajke lica.
 6. Prerane bebe plaču vrlo tiho, ponekad bez zvuka.
 7. U duboko prijevremenu, tanka, naborana koža tamno crvene boje.

Ispod fotografije možete vidjeti kako izgledaju bebe s različitim stupnjevima prijevremenosti.

Ovo je fotografija djeteta s preurućenošću stupnja I, tj. Ako je rođen na rok od 36 do 37 tjedana:

zaključak

Prema statistikama, svako deseto rođenje nastaje ranije od određenog vremena, to je zbog mnogih čimbenika. Ali ovo nije rečenica, kao što je gore spomenuto, moderna medicina dopušta djetetu rođeno čak u peti mjesec da napusti. Glavno vrijeme za traženje pomoći od stručnjaka.

5 mjeseci trudnoće - vrijeme međusobnog poznavanja

5 mjeseci trudnoće smatra se stabilnim razdobljem, kako se majka i dijete osjećaju dobro, upoznajte se. Opće blagostanje, naravno, stječe specifične osobine, ali općenito je prilično stabilna. S pravilnom organizacijom režima, možete smanjiti utjecaj neugodnih čimbenika i uživati ​​u trudnoći, sve dok rođenje još uvijek nije dosta.

5 mjeseci trudnoće smatra se stabilnim razdobljem, kako se majka i dijete osjećaju dobro, upoznajte se. Opće blagostanje, naravno, stječe specifične osobine, ali općenito je prilično stabilna. S pravilnom organizacijom režima, možete smanjiti utjecaj neugodnih čimbenika i uživati ​​u trudnoći, sve dok rođenje još uvijek nije dosta.

Osjećaji žene u 5 mjeseci trudnoće

Sredinom drugog tromjesečja najzanimljiviji je, jer majka aktivno komunicira s djetetom, upoznava se sa svojim prvim interesima. Takvo emocionalno podizanje smanjuje važnost neugodnih čimbenika. To uključuje žgaravicu uzrokovanu činjenicom da se želuca pomiče više, zbog čega je nadražena i osjetljivija na uzimanu hranu.

Ovo razdoblje karakterizira izraženo svrab u trbuhu i bedrima. To je zbog rasta djeteta i povećanja volumena majke. Možete ukloniti nelagodu uz pomoć kreme - stalno kardenje će samo pogoršati situaciju. U petom mjesecu beba je već dobro odrastala, pa postaje teško spavati na leđima. Opterećenje može ometati cirkulaciju, uzrokujući glavobolje. Preporuča se da se ostatak prebaci na lijevu stranu.

Koje se sekrete smatraju normalnim?

U petom mjesecu, količina iscjedka raste, vaginalna kandidijaza je normalna. To se događa u vezi sa smanjenim imunitetom, promjenama hormonalnih razina i kiselom okolinom vagine. Nadzorni liječnik propisuje odgovarajući tretman za brzi razvoj bolesti ili vam savjetuje da trpimo dlaku i češće provodite higijenske postupke ako je previše jasno izražen.

Sve dok iscjedak nema neugodan miris i nespecifičnu boju, ne brinite. Žućkaste, zelenkaste i sive boje ukazuju na prisutnost infekcije, a krvarenje u ovoj fazi može uzrokovati placentu previa.

Mogu li sada seksati?

Seks u sredini trudnoće je čak poželjna, ali samo ako liječnik nije propisivao ograničenja za njega. U vezi s rastom trbuha, morat će se iskušati nova položaja koja će se očekivati ​​da se trudna majka osjeća ugodno, no to pomaže u jačanju odnosa i čini ih potrazi za užitkom u neobičnim uvjetima. Proces seksa može biti sve, sve dok ne uzrokuje nelagodu i bol u abdomenu.

Dijete 5 mjeseci trudnoće

Dijete do tog vremena dosegne 20 cm, u mjesecu će porasti za još 10 cm. Nikad kasnije neće tako brzo rasti. Tijelo mu je još uvijek nerazmjerno: glava je vrlo velika u usporedbi s ostatkom tijela. To je zbog aktivnog razvoja mozga koji je uključen u poznavanje okoliša. Dijete se aktivno kreće, učeći prepoznavanje okusa amnionske tekućine koja izravno ovisi o mamičinom jelovniku. Dijete, koje je unutra, može zujnuti, a mama će to osjetiti.

Tijekom tog razdoblja nastaju falange prstiju, raste nokti, pojavljuju se početci molara, pa bi za puni razvoj djeteta majčina prehrana trebala biti bogata kalcijem. Također se mijenjaju sinteze: pojavljuju se znojne žlijezde, formira se potkožno masno tkivo koje je neophodno za održavanje topline. Gornji epitel i kosa umiru i ostaju u obliku ljuske vrhnja koja obavlja zaštitnu funkciju.

Ultrazvuk u petom mjesecu trudnoće

Drugi planirani ultrazvučni pregled provodi se od 18 do 20 tjedana pa petog mjeseca trudnoće može biti sretan trenutak kada će roditelji sigurno znati kakav će spol biti njihova beba. Tijekom studija, stručnjak provjerava stupanj razvoja vitalnih organa, mjeri fizičke parametre tijela, koji će se naknadno koristiti za procjenu visine i težine - važnih pokazatelja tijekom porođaja. Na ultrazvuku možete već jasno vidjeti dijete, razlikovati način njegovog ponašanja i čak se upoznati s izrazima lica. Većina klinika nudi snimanje sa studijom ili snimanje na video.

Što izgleda trbuh?

5 mjeseci tijekom trudnoće karakterizira pojava trbuha, koju drugi već primjećuju. Ovisno o individualnim karakteristikama majke i djeteta, u nekima je više, u drugima je manje. Maternica se povećava do razine pupka, tako da trbuh izgleda kao mali dinja. Čak i ako se malo pojavljuje prema van, vidljivo je izraženo zaobljenje, ima zbijenosti u području maternice.

Bol na 5. mjesecu trudnoće

Ovo razdoblje karakterizira pojava bolova u leđima, jer su zglobovi u području femoralno-sakralnog područja oslabljeni. Također, ligamenti u trbuhu mogu malo povrijediti zbog rasta uterusa, zavoj će pomoći da se ublaži nelagodu. Dugotrajne bolove u grčevima trebale bi gurnuti nepredviđeni posjet ginekologu, oni su opasni signal. Peti mjesec prati bol u nogama, tako da je sada potrebno napustiti visoke pete i neugodne, preuske cipele.

Zašto mjesečno?

Krvarenje u petom mjesecu znak je abnormalnosti koji zahtijevaju intervenciju stručnjaka. Postoji nekoliko mogućih razloga:

 • trauma;
 • nasljedna hemofilija;
 • infekcije;
 • undertreated bolesti vagine i cerviksa (pukotina, polipa, erozija);
 • placenta previa;
 • varikozne vene vagine.

Pobačaj trudnoće od 5 mjeseci

Usred drugog trimetara pobačaj je iznimno rijedak. Do tog datuma beba je već prilično velika, djelomično je formirana pa razlozi mogu biti:

 • mentalna ozljeda;
 • teška infekcija;
 • uporaba droga;
 • krivi režim i prehrana;
 • upala maternice i dječjeg mjesta;
 • kirurgija na zdjelićima;
 • patološke značajke položaja mjesta.

Mokro mrlje trebaju biti glavni signal za djelovanje, pogotovo ako traju duže od jednog ili dva dana. Obično se dodaju spazmi maternice.

Rođenje u petom mjesecu

5 mjeseci rješavanja trudnoće je težak slučaj, rijetko završava sretnom slučajnošću. Gubitak djeteta u ovom trenutku uvijek je tragedija, tako da od sredine petog mjeseca, ako je fetus dobio masu od 500 grama, liječnici će se truditi da prilagode neformiranog tijela na nove uvjete. Dijete se u pravilu smješta u poseban inkubator koji promiče daljnji razvoj, ali ne može u potpunosti zamijeniti prirodne uvjete. Često, prerane bebe zaostaju u razvoju, ali zbog napornog rada roditelja, prerane bebe mogu ostati.

Rođena je u 5. mjesecu trudnoće. Dijete je težilo samo 680 g, a liječnici nisu vjerovali da će preživjeti

Lindsay i Benjamin čekali su svoje prvo dijete. Ništa nije nagoviještalo nevolje, ali iznenada, u 5. mjesecu trudnoće, Lindsay je imao kontrakcije. Žena je odvedena u bolnicu gdje se dogodilo rođenje. Dijete je težilo samo 680 g, a liječnici nisu davali utješna predviđanja.

Novorođenčad je poslana u sobu za intenzivnu njegu. Tamo je ostao 107 dana. Cijelo to vrijeme mama i tata nisu mu ostavili ni jedan korak. Benjamin je snimio sve u foto i video kameri.

Kako je vrijeme prolazilo, dijete je polako raslo. Nakon 107 dana napokon je napušten kući. Od ove priče, dječji otac napravio je cijeli video isječak, koji je Lindseyu predstavio za svoj rođendan.

Pogledajte ove okvire - one su jedinstvene! Kakvo malo dijete. Gotovo nije bilo nade. Ali roditeljska ljubav učinila je svoj posao. To dokazuje još jednom da se čuda dogode, samo trebate vjerovati!

Sada je beba zdrava i aktivna. Uzgoj na uživanje mame i tate.

Peti mjesec trudnoće

Peti mjesec trudnoće.

Fetalni razvoj u petom mjesecu trudnoće

Tijekom pete mjeseca (od 18. do 22. tjedna) trudnoće vaše će dijete aktivno pokazati poboljšanu koordinaciju pokreta, jer će mu se mišići i kostur pojačati, a živčani sustav - savršeniji.

Prvi pokreti

Vaša beba već ima dobru motornu aktivnost i može čak izbaciti male "trikove"; već si osjetio kako mu je sitne noge teče na unutarnjoj površini trbušne šupljine! Umjesto svojih malih kvrga, mogu se pojaviti sitnice. Prvi put ćete biti vrlo iznenađeni i uzbuđeni, ali onda će se pretvoriti u neku vrstu igre: uhvatit ćete ovaj trenutak da biste ga potegnuli i time pustili da to zna o sebi. Razdoblja djelovanja zamjenjuju se razdobljima sna, naravno, duže. I naravno, neće se podudarati s vašim. Tijekom spavanja, može početi zujati i ometati vaš san.

Promjene se nastavljaju

Još raste, a krajem 5. mjeseca njezina dužina će biti oko 18 do 24 cm. Dodavanjem visine i težine, tijelo vašeg djeteta uzima više proporcionalnih oblika, tako da glava više ne izgleda tako velika. Dijete može već napraviti grimase i nakriviti obrve, glava već može razlikovati fine vlasi. Oblici noktiju. Koža je ružičasta i smežurana, ali još uvijek malo prozirna (do kraja petog tjedna nemoguće je razlikovati kapilare od nje). Koža je prekrivena originalnim mazivima, bjelkasta masna tvar, bogata vitaminima, koja štiti djetetovu kožu od zobi.

Ako je dječak, testisi potječu iz trbušne šupljine u skrotum. Ako djevojka - počinje stvaranje vagine.

Fetalni pokreti

 • Anksioznost povezana s čekanjem prvog potresa brzo se pretvara u tjeskobu o čekanju na sljedeću, ako je neko vrijeme odsutna. S rokom od 5 mjeseci, takvi alarmi često nisu opravdani, iako su sasvim razumljivi.
 • Frekvencija oscilacije može varirati. Voće je aktivno gotovo neprekidno, ali samo su njezini osobito snažni pokreti opipljivi. Neki od njih možda čak ni ne primjećuju, pogotovo ako ste u ovom trenutku zauzeti nešto.
 • Također morate znati da vaša aktivnost, kada hodate ili kretate puno, smiruje i brine za bebu.
 • Konačno, najčešće je fetus aktivan noću kada spavate (to se događa u većini slučajeva).
 • Ako niste osjetili kretanje fetusa tijekom dana i želite ga osjetiti, popijte čašu tekućine (na primjer mlijeko) i ležite na krevetu oko sat vremena. Na počinak, bolje da osjetite njegove pokrete.
 • Prije 20. tjedna amenoreje, ne možete osjetiti pokrete fetusa za jedan ili dva dana, do četiri.
 • Nakon 28. tjedna, njegovi pokreti postaju jasniji i svaki dan vas osjećate bolje i bolje.

Upozorenje!

Opis razvoja embrija počinje tjedanom vjerojatnog začeća. Da biste slijedili napredak trudnoće, samo dodajte dva tjedna: na primjer. Tjedan 18 odgovara 20. tjednu za amenoreju.

Mama zdravlje u petom mjesecu trudnoće

Nedostaju neugodni simptomi prvog tromjesečja, drugi ultrazvučni pregled je učinjen, a možda čak i već znate spol svog nerođenog djeteta. Ipak, nisu završeni svi neugodni trenuci, a tijekom tog razdoblja mogu se pojaviti nove neugodnosti. Bez sumnje, još uvijek radite i ponekad se osjećate umorni. Ovo je još jedan razlog za pronalaženje vremena i brigu o sebi.

Nove neugodnosti

Čak i ako se stanje zdravlja poboljšalo, a jutarnja mučnina više ne smeta, vaš trbuh nije tako velik i još uvijek vodite aktivan način života, ali ste se brzo počeli guma i morat ćete smanjiti fizički napor. Počnite raditi opuštene vježbe, pomoći će vam da lakše dišete.

Također vam može biti potreseno leđa i bolovi u trbuhu, žgaravica, grčevi i grčevi u udovima, težinu nogu, varikozne vene, natečene noge i krvarenje iz nosa. To su najčešći simptomi trudnica u ovom trenutku. Vi ste, bez sumnje, postali osjetljiviji na toplinu: često se osjećate vruće, znate više.

Nemojte se obeshrabriti. Postoji mnogo načina preživljavanja ovog razdoblja i ublažavanje vašeg stanja. Nemojte se ustručavati zatražiti savjet od svog liječnika i vaših prijatelja koji su već prošli takve testove.

Peti mjesec: broj živčanih stanica u mozgu povećao se, a sve je na svom mjestu.

Razbacana pozornost

Već počnete zaboraviti ključeve, ne možete se usredotočiti na čitanje, hrana gori u kuhinji. Je li vaša trudnoća razlog zbog kojeg vam je teško koncentrirati na bilo što? Da, dijete se odvija ne samo u vama nego iu vašim mislima. Ponekad se ne prepoznajete: sada živite u stalnom očekivanju rođenja djeteta.

Vrijeme je da razgovaramo sa starijim djetetom. Koristite jednostavne riječi. Pokušajte se staviti na svoje mjesto i uzeti u obzir njegovu dob. Odaberite pravi trenutak i neka postavlja pitanja.

Vaša silueta

Do 5. mjeseca vaš zaobljeni trbuh je već jasno vidljiv, a svi oko vas primjećuju da ste trudni. U nekim ženama, trbuh je gotovo nevidljiv, a to je također normalno.

U pravilu, u ovom trenutku morate konačno razmišljati o odjeći velikih veličina ili izboru novih stilova.

Oblik trbuha može biti različit. Ovisi o strukturi žene, njezinoj visini, težini i položaju djeteta u maternici (vodoravna, okomita, nagore ili dolje).

Thalassoterapija i masaža

Tko, ako ne i trudnica, zaslužuje da se može brinuti o sebi (osim mlade majke, ali joj je teško naći vremena za to). Želite li masažu koja će olakšati bol, stres i napetost? To možete učiniti bez straha ako slijedite nekoliko preporuka.

Pazite da nemate nikakvih kontraindikacija za ovaj postupak, zato se obratite svom liječniku.

Kada prvi put dođete na masažu, provjerite jeste li trudni. Provjerite jesu li svi zaposlenici svjesni toga. Pogotovo ako vaš želudac nije previše vidljiv. Pobrinite se da vaš maser ima odgovarajuće obrazovanje i posjeduje prenatalnu tehniku ​​masaže.

Nemojte koristiti eterična ulja, budući da njihov učinak na trudnice i nuspojave u dugoročnom razdoblju i dalje slabo razumiju.

 • Nemoj dugo leći na leđima. Masaža lica i udova može se izvesti ne u skloni položaj, kao i obično, ali u sjedećem položaju, u udobnoj stolici, gdje možete proteći noge.
 • Ne treba ići u saunu, kupati, uzeti previše vruće kupke i napraviti povrće obaviti. Međutim, topla kupka kao hidroterapija su prilično sigurna i imaju opuštajući učinak na vaše tijelo u cjelini i na nekim mišićima zasebno.
 • Provjerite je li prostorija dobro prozračena i budite oprezni kemikalijama koje sadrže kemikalije.
 • Ako želite redovito masažu, pronađite iskusnog terapeuta čija djelatnost je licencirana od strane Ministarstva zdravstva i socijalnog razvoja Ruske Federacije. Pronađite licenciranog masažnog terapeuta koji je licenciran za obavljanje sesija s trudnicama. Pa, ako vaša djevojka može savjetovati dokazane stručnjake, ali ako ih nema, obratite pozornost na sljedeće točke. Njegov ured bi trebao biti opremljen posebnim stolom na kojem je prikladno napraviti leđa masažu. Ne bi trebao masirati želudac, kao posljednje sredstvo, to učiniti s velikom pažnjom. Konačno, ne bi trebao koristiti eterična ulja.

Imala sam tamne mrlje na licu. Bojim se da neće proći nakon rođenja

Pazi na sunce!

Nakon što ste ostali na suncu, jeste li imali tamne mrlje na čelu, hramovima, obrazima?

Chloasma (maska ​​trudnica) javlja se u 70% žena od 1 00. Čini se da je od 4. mjeseca. Posebno osjetljiva na pigmentaciju žena s tamnom kožom. To je zbog jakog oslobađanja hormona koji povećavaju proizvodnju melanina u ženskom tijelu.

Što učiniti kako bi se spriječio pojava mrlja?

Prije svega izbjegavajte izlaganje suncu. Kako dani postaju sunčani, počnite koristiti zaštitu od sunca. I stavite ih na otvorena područja tijela prije odlaska na ulicu, čak i kad ste u gradu.

Nosite sunčane naočale i kapu s velikim bridom.

Ako, unatoč svim mjerama opreza, pojavljuju se mrlje, uvjerite se da će nestati oko šest mjeseci nakon rođenja.

Ako se broj mjesta povećava, zamolite svog liječnika da preporučuje posebnu kremi protiv pigmentacije. Nanesite ga na kožu svaki dan nekoliko mjeseci.

Nakon rođenja, kada mjesta nestanu, nemojte uzimati oralne kontraceptive, koji uključuju estrogene (konzultirajte svog ginekologa).

Mama je bolest u petom mjesecu trudnoće

Tijekom trudnoće dolazi do nagle boli, za svaku ženu se događa drugačije: neki pate od bolova u leđima, drugi imaju grčeve, a drugi osjećaju bol u abdomenu zbog prignječenja nekih ligamenta zdjelice. U većini slučajeva, uz bol ove vrste pomaže dobar odmor.

Sve me boli "

Bol u peritoneumu

Oni su uvijek alarmantni, jer se bojiš kontrakcija. Bolovi tijekom kontrakcija vrlo su karakteristični po tome što se protežu na cijelu maternicu i postaje poput tvrde kugle. Bolje je da se posavjetujte sa svojim liječnikom, koji će vam najvjerojatnije smiriti. Oko polovice žena u prvim mjesecima trudnoće pate od iznenadnih trzajnih bolova, i počevši od 5. mjeseca teške boli u abdomenu i prepone. Ponekad se te boli povezuju s oslabljenom probavom, ali često uzrokuju iskrivljavanje. U tom slučaju, bol donosi donji dio trbuha i ispod rebara. Vaš liječnik će vam propisati vitamine i relaksante mišića. Ali prije svega trebate odmoriti.

Bol u leđima

Često se pojavljuju na početku 5. mjeseca. Maternica i dalje raste, opterećenje na kralježnici raste, a savijanje postaje vidljivije.

Neke vježbe ili plivanje na leđima pomoći će jačanju mišića pod stresom. U preventivne svrhe izbjegavajte dulje vrijeme stojeći i nošene težine.

Kada trebate podići nešto teške, savijte svoje noge, ali ne i leđa.

Kada sjedite, držite leđa ravno i nemojte dugo sjediti u sjedećem položaju, pokušajte ga smanjiti na 1 sat, hodati i protežu se više. Pazite na težinu: svaki dodatni kilogram povećava opterećenje na kralježnici, koja već boli.

Ako je bol jak, idite u krevet, dobro pokrijte i odmorite se, ovo je najbolji lijek. Ako bol počinje sa stražnjicom i odustane od nogu do samih prstiju, moždanog živca može biti pogođen, savjetuje se da se posavjetujte s liječnikom.

Žgaravica i grčevi

Za razliku od jutarnje mučnine i umora, žgaravica smeta ženama više od drugih bolesti. Između četvrtog i devetog mjeseca trudnoće povećava se zbog povećanja pritiska maternice na trbuhu. Ako nakon jela imate žgaravicu i kiselo okus u ustima, onda govorimo o gastroezofagealnom refluksu: sfinkter (vrsta ventila) koji se nalazi na dnu jednjaka, ne zatvara se dobro, a kiselinski želučan sok prolazi kroz trbuh.

Žgaravica će vas manje smetati ako prestanete jesti masnu hranu, soda, čaj, kavu, jela s umakom i paprom i dimljenim mesom.

Također je poželjno ne otići u krevet odmah nakon obroka.

Neki lijekovi pomažu kod žgaravice, ali bolje je ne poduzimati ništa bez odobrenja liječnika, a osobito natrij bikarbonat (soda).

Grčevi u nogama i nogama najčešće se javljaju noću kada ležiš. Ako se probudite noću, zamolite nekoga tko vam je blizak pomoći: podignite nogu i povucite prste u suprotnom smjeru, masirajući donju nogu prema gore.

Ako se konvulzije često ponavljaju, vaš liječnik će vam propisati vitamin B i magnezij.

Trudnice često pate od bolova u leđima, obično u lumbalnoj regiji (osjećaj kao bubrežna bolest).

Imam djevojku od tri i pol želeći da je nosim uz stube. Ali to je već teško za mene, pogotovo za leđa.

Nosite stariji dijete

Bolje je ako djevojka odustane od te navike, sve dok ti leđa nije potpuno bolesna. U njemu već nosi dijete i nije nužno dodati još 13-18 kg na težinu. Da djevojka unaprijed ne mrzi svog brata ili sestru, objasni joj da više ne možete podići zbog bolova u leđima. Uživajte u pjesmi koju ćete pjevati na stepenicama ("idemo niz ljestve, pjevamo pjesmu!") I pjesma patuljaka iz filma "Snjeguljica i sedam patuljaka", igra "Tko će brže postići vrh". Nemojte zaboraviti pohvaliti kada se slaže da će ići sama.

Naravno, djevojka može odbiti. U tom slučaju, ako liječnik odluči, morate ga nositi samo na jedan način: širite noge razmaknute i malo savijene, inače će vaše tijelo biti neuravnoteženo. Savijanje nogu na koljenima (a ne na struku) i održavanje ravno ravno, možete podignuti težinu rukama i nogama, ali ne i leđima.

Za različite bolesti (Bol u leđima, nesanica, probavni problemi.) Možete se obratiti iscjelitelju, samo ako vam preporuče prijatelji.

Druge "nuspojave" u petom mjesecu trudnoće

Dyspno, povećana slinavost, nosebleeds - sve se to može nazvati manjim problemima. Gotovo je nemoguće riješiti ih, samo trebate više razmisliti o tome kako se osjećate ugodno. Međutim, problemi u urogenitalnom sustavu i pojavu teških svrbeža treba odmah prijaviti liječniku.

Česti nagon uriniranja?

Što je dulji termin, to postaje teže vaše bebino dijete, gura težinu na mjehur. Stoga ne čudi da je potreba za uriniranjem sve češća, a morate ići u toalet kad je mjehur pola pun. Ovo je neugodno, ali se morate naviknuti na to. Mokraćom se može osjetiti lagano trnce. Pijte više tekućina. Ako se osjećaj peckanja pogoršava, trebate proći test za prisutnost infekcija mokraćnog mjehura.

Vježbajte mišiće prepona

Ponekad se mala količina mokraće nenamjerno oslobađa kada kašljaš ili trudiš. Neke žene suočavaju se s takvim problemima. Postoji rješenje, bez obzira jeste li trudni ili ne. Postoje mnoge vježbe za jačanje mišića perineuma tijekom trudnoće i nakon poroda.

Vaginalni iscjedak

Zbog hormonalnog pomaka, iscjedak može izgledati obilnije od uobičajene, bjelkaste i bezbolne.

Razgovor o infekciji u ovom slučaju ne vrijedi, osim ako iscjedak koji se pojavljuje ne prati svrbež ili gori. Preporučuje se vaginalno navodnjavanje, a ne nositi sintetičko donje rublje, jer izaziva razvoj gljivičnih infekcija i herpes.

Kako razlikovati izlučevine od amnionske tekućine?

Nemojte zbuniti vaginalni iscjedak s amnionskom tekućinom. Izlijevanje vode ukazuje na povredu cjelovitosti amnionskog mjehura. Kada je rupa mala, tekućina teče vrlo sporo, ali,. za razliku od uobičajenog ispuštanja, toplo je, sa svježim mirisom i prozirnim poput vode. Ako niste sigurni, obratite se svom liječniku što je prije moguće.

Pruritus se obično pojavljuje na kraju trudnoće i ima različit intenzitet. Često se može vidjeti u abdomenu na mjestu strijama. Da biste smanjili intenzitet svrbeža, nemojte koristiti kozmetiku koja može izazvati alergijsku reakciju (sapun, deodorant) i dobro hidratizirati kožu. Nosite odjeću od pamuka. Ako ste zabrinuti zbog svrbeža ne samo u trbuhu ili ako se noć pogoršava, posavjetujte se sa svojim liječnikom: to može biti poremećaj jetre.

Znoj, vrućica, kratkoća daha

Previše sam vruće!

Ako se jako znojite ili imate povišenu temperaturu, pomoćni talcum će vam pomoći, osvježavajući losion bez alkohola i toplu kupku. Ponekad, u skučenom i začepljenom prostoru, možete osjetiti intenzivnu toplinu. Kada izađete iz kuće, nemojte zaboraviti donijeti bocu vode, vlažne bruseve i prskanje lica, osobito ljeti.

Imam nedostatak daha

Za razdoblje od 5 mjeseci to nije neuobičajeno. Ali nemojte misliti da imate srčane probleme! Upravo sada maternica stisne dijafragmu - mišić odgovorni za pravilno disanje. Od sada nema dovoljno prostora za nju, disanje postaje teže. Osjećati se bolje, duboko udahnite kroz nos i zatim polako udahnite kroz usta.

krvarenja iz nosa

Krvarenje iz nosa tijekom trudnoće prilično je česte, ali ovdje se ništa ne može pomoći. Krvne žile u nosnoj šupljini vrlo su tanke, a tijekom trudnoće njihova propusnost postaje još veća. Da biste zaustavili krvarenje najmanje 10-15 minuta, lagano stisnite nosnice prstima odmah ispod nosnog mosta. Suhoća nosnih prolaza može izazvati problem - u ovom slučaju, pomoću pamučne kugle, nanesite ulje za utiskivanje na nosnu sluznicu. Ako se krvarenje ponavlja prečesto; obratite se liječniku.

Krvarenje zubnog mesa

Često gume zatrpavaju dok zubete. Situacija će se poboljšati ako promijenite četkicu na mekše i masažu desni. Uz iznimku gingivitisa, tijekom trudnoće ne bi trebalo imati zubnih problema.

Povećana salivacija

Saliviranje se događa osobito u posljednjim tjednima trudnoće. Nakon rođenja, sve će se vratiti na normalu.

Od samog početka trudnoće primijetio sam na svojim nogama strašne crte ljubičaste boje u obliku pletera. Je li to ono što oni zovu varicozni čvorovi?

Varikozne vene?

Te niske estetske linije nisu čvorovi. Male promjenljive vene (proširene vene) pojavljuju se zbog hormonalnih promjena. Sklonost njihovom izgledu može biti naslijeđena. Nakon rođenja, oni moraju nestati.

Redovita tjelovježba je najbolji način zaboravljanja na varikozne vene, čak i za vrijeme trudnoće.

Inače, možete se posvetiti takvim postupcima kao što su laserska ili fiziološka otopina. Beskorisno je nanijeti kremu koja se temelji na vitaminu K (njegove molekule su previše guste da prodiru u kožu).

Uzrok zabrinutosti

 • Neke žene stalno se brinu o crvenim dlanovima, a ponekad i nogama. To su svi isti hormoni. Ponekad crvenilo je popraćeno svrbežom. Zapravo, ništa nije u redu s tim privremenim promjenama. Nakon rođenja, sve će se vratiti na normalu.
 • Vaši nokti rastu vrlo brzo, ali oni su ili vrlo krhki i lako se razilaze, ili, obrnuto, previše su teški. Slične promjene karakteristične su za ovo razdoblje trudnoće. Zapamtite - lakove za uklanjanje noktiju i uklanjanje noktiju s acetonskim suhim čavlima i čine ih krhkim, pa ih je sada bolje prestati koristiti; Dovoljno je pokriti nokte s vremena na vrijeme bezbojnim lakom ili posebnim medicinskim sastavom. Ako bojite svoje nokte, odaberite mekani maknuti noktiju i pazite da ne pate od nedostatka kalcija.
 • Prekomjerno znojenje može izazvati iritaciju kože, jer tijelo regulira regulaciju topline. Nakon tuširanja, stavite talk na nadražena mjesta: žlijezde pod rukama, ispod mliječnih žlijezda i ingvinalnih žlijezda znat će se i manje mirisati.
 • Tijekom trudnoće, moguće dermatoze i iritacije različitih vrsta. Malo je vjerojatno da mogu izazvati bilo kakvu zabrinutost, ali ih treba pokazati liječniku ako ne prođu i ometaju spavanje.
 • Oštećenje vida također nije neuobičajeno tijekom trudnoće. To je zbog hormonalnog pomaka. Ako nosite tvrde kontaktne leće, primijetit ćete da u njima niste ugodno, sluznica je suha i crvenila. Zamijenite ih čašama ili mekom kontaktnom lećom za ovo vrijeme. Nakon rođenja, sve će opet biti u redu. Ako planirate lasersku kirurgiju kako bi ispravili vašu viziju, trebat ćete pričekati šest mjeseci od trenutka rođenja djeteta.

Prehrana u petom mjesecu trudnoće: promatranje težine

Tijekom trudnoće stalno ćete dobiti tjelesnu težinu. Borba protiv ovog povećanja je beskorisna i čak opasna. Od vašeg tijela dijete prima sve tvari i elemente potrebne za razvoj. Ali ipak pokušajte napraviti hranu uravnoteženu i kvalitetnu.

Više kalorija?

Kao i svaka živa stvar, vaše dijete treba energiju. Potrebu ove energije iz vaše prehrane i kalorija koje sadrži. Kalorije su vrsta goriva za tijelo, bez njih neće biti u stanju normalno funkcionirati.

Optimalan broj kalorija koje bi žena trebala konzumirati tijekom trudnoće je 1800-2000 kalorija dnevno. Naravno, broj kalorija potrebnih za organizam buduće majke i djeteta ovisi o težini žene, njezinoj dobi, tjelesnoj aktivnosti i točniji izračun pojedinačno.

Povećanje potreba tijela za trudnicom u kalorijama je zbog potrebe za poboljšanjem staničnog metabolizma i prehrane djeteta, koje se provodi kroz placentu.

Međutim, s obzirom da se u drugom tromjesečju tjelesna aktivnost smanjuje, ne biste trebali uvelike povećati količinu konzumirane hrane. Čak i promatranjem uobičajene prehrane za vas, možete sigurno podnijeti trudnoću i imati zdravu bebu.

Ukratko, ako niste imali problema s težinom prije trudnoće, ne trebate složene izračune. Držite ravnotežu u prehrani i slušajte svoje tijelo.

Koliko kilograma?

Dugo vremena vjerovalo se da bi u prosjeku tijekom trudnoće žena trebalo dodati 12 kg. Sada se vjeruje da dobitak težine, osiguravajući normalni razvoj djeteta, ovisi o fizičkoj strukturi žene i individualnim karakteristikama organizma. Ako ste vrlo tanki, možete dodati do 18 kg. Ako ste, naprotiv, potpuni, morat ćete pratiti težinu. Veliko povećanje težine može uzrokovati visoki krvni tlak ili razvoj dijabetesa, a da ne spominjemo činjenicu da će biti puno teže izgubiti kilograme i tijekom porođaja.

Dobijte težinu u pravom trenutku

Težina mora biti neujednačena. Broj kilograma regrutiranih na početku i kraju trudnoće ne bi trebao biti isti. U 1. trimestru, dodati ćete 3 do 4 kg, što je norma. U posljednja 4 mjeseca težina će dobiti brže.

Rana trudnoća

Prvih 4 mjeseca u masnom tkivu u abdomenu i bedrima formirat će se zalihe masnoća. Drugim riječima, dodatne funti će biti pohranjeni na vašem tijelu, dok se težina fetusa ne povećava. Ovo je pripremna faza za drugu polovicu trudnoće i, nadalje, za razdoblje laktacije.

Nakon četvrtog mjeseca

U tom razdoblju fetus će intenzivno povećati težinu: ako na početku 4. mjeseca teži 400-500 g, a do kraja 9. mjeseca težina će biti 3-4 kg. Dakle, rezerve masnoća u vašem tijelu će se koristiti za intenzivan rast fetusa.

Na kraju trudnoće

Kako se približava rođenja, težina će se rasporediti na sljedeći način: dijete (3 kg), posteljica (0,7 kg), voda (1 kg), povećanje volumena maternice i mliječne žlijezde (1,6 kg), povećanje krvne mase (1,5 kg ) i, konačno, rezerve masti (3-4 kg).

A što onda?

Nakon poroda, može ostati nekoliko kilograma koji će biti teško izgubiti. To će ovisiti o nasljednim čimbenicima, dobi i broju trudnoća. Ako ste imali normalnu težinu prije trudnoće i niste imali više kilograma, lako ćete se dobiti u formi za nekoliko mjeseci. Ako ste imali oblik dojke prije trudnoće, bit će teže izgubiti težinu koju ste stekli, u kojem slučaju ćete morati kontrolirati svoju težinu tijekom trudnoće.

Budite oprezni s dijetama!

Tijekom trudnoće možda ćete biti nezadovoljni vlastitom figurom, ali zapamtite: previše stroge dijete mogu biti opasne za normalan razvoj fetusa.

Prije mijenjanja prehrane, obratite se svom liječniku.

Ne morate potpuno isključiti bilo koju vrstu hrane iz prehrane, samo pokušajte slijediti nekoliko osnovnih pravila:

 • smanjiti potrošnju slatke i masne hrane;
 • Nemojte stavljati puno ulja u salate;
 • eliminirati slatke deserte i pića iz vaše prehrane;
 • odaberite mršavo meso (govedina, teletina, igra bez kože), mršav pršut i ribu;
 • dati prednost mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti;
 • ograničiti unos hrane i hrane visoke vlakana;
 • jesti više zelenila, zelenog voća i povrća koje mogu dobro napuniti želudac;
 • Kuhajte hranu u dvostrukom kotlu ili mikrovalnoj pećnici, bez dodavanja masnih ulja.

Točno ili netočno? Trudnica bi trebala jesti za dvoje.

Istina je. Ali to ne znači udvostručavanje količine hrane, već njegove kvalitete, tako da dijete dobiva sve što je potrebno za njegov razvoj. Stoga je važno znati jesti tijekom trudnoće.

Preporučeno povećanje težine

 • Optimalni dobitak težine je onaj koji osigurava normalni razvoj fetusa, a da ne uzrokuje štetu majci. Ovisi o tijelu žene.
 • Kako odrediti optimalni omjer visine i težine? Trebate samo izračunati BMI tjelesne mase, podijele svoju težinu (u kilogramima) po visini (u metrima), pomnoženim s dva.
 • Ako imate normalan ustav, možete dodati 10 do 15 kg.
 • Ako ste vlasnik tanke građe, možete dodati malo više: od 16 do 18 kg.
 • Ako imate veliku konstituciju, možete dodati malo manje, od 4 do b kg.
 • Ako ste mlađi od 20 godina, vaš rast nije još dovršen. Možete dodati 15-16 kg.

Dodaci prehrani

 • Dodaci prehrani nikad neće zamijeniti uravnotežena i zdrava prehrana.
 • Nema posebne potrebe za njima ako pravilno jedete.
 • Međutim, uzimanje folne kiseline u 1. trimestru trudnoće smanjuje rizik od abnormalnosti neuralnih cijevi i drugih abnormalnosti u fetusu.
 • Prije nego što odlučite o uzimanju dodataka, ne zaboravite se posavjetovati sa svojim liječnikom, čak i ako se ti lijekovi prodaju u ljekarnama bez recepta.
 • U 4. ili 5. mjesecu trudnoće, vaš liječnik može propisati dodatke za željezo ako imate anemija ili nedostatak željeza u vašem tijelu.

Uzimanje ih može uzrokovati zatvor ili proljev. U tom slučaju, trebate odabrati optimalni oblik otpuštanja i uzimati ove lijekove odvojeno od hrane.

Psihologija: vaš par u petom mjesecu trudnoće

Emocionalne veze formiraju se tijekom cijelog života, ali tijekom trudnoće drastično se mijenjaju. Te promjene, koje utječu na majku i oca, bitan su korak u obiteljskom životu. Supružnici će morati ponovno izgraditi emocionalnu ravnotežu.

Revalorizacija vrijednosti

Nije iznenađujuće da su tijekom trudnoće sve misli budućih roditelja samo o djetetu. Ono što se nalazi naprijed je nepoznato, ali je primamljivo i obećava tisuće novih perspektiva. Međutim, ponekad postoje manje ugodni trenuci koji mogu biti neočekivani za same mlade roditelje.

Čekanje za djetetom može ih podsjećati na vrijeme svog djetinjstva i zaboravljene osjećaje daleke prošlosti. Možda će ih podsjetiti da je vrijeme da riješe svoje skrivene probleme sa svojim roditeljima. Sve to može negativno utjecati na psihološko blagostanje parova i poremetiti bivšu ravnotežu.

Od dueta do trija

Čekanje za djetetom mijenja emocionalnu atmosferu koja prevladava u obitelji, a ne uvijek na bolje. Par živi u očekivanju dodavanja obitelji i priprema se da postane punopravna obitelj. Ako upotrebljavate uvjete psihologije, "dyad" - sindikat koji se sastoji od dvoje ljudi - pretvara se u trijadu. Buduće dijete zauzima mjesto ne samo u majčinom trbuhu. Uskoro će zauzeti svoje mjesto u obitelji, a roditelji bi trebali biti spremni za to.

Razmišljanje se mijenja

Bila si žena, draga, i sada se spremate postati majka. I čovjek koji se nalazi pored vas kojeg volite uskoro će postati otac. Ova metamorfoza će vas ponovo razmotriti neke ideje i gledati jedni druge s druge strane. Da biste preuzeli ulogu oca i majke, morate potpuno shvatiti svoju žensku i mušku sudbinu. Naravno, budući roditelji savršeno razumiju punu odgovornost ovog trenutka i žele biti u najboljem mogućem roku.
Potreba za pažnjom

Tijekom trudnoće posebno vam treba pozornost. Razlog za to su hormonske promjene: ponekad se osjećate tako krhko, bespomoćno i osjećate potrebu za privlačenjem i brigom. Ako je vaš partner blizak, možete se približiti još jedni drugima. Međutim, ponekad ste usamljeni i žele vidjeti svoje roditelje ili prijatelje.

Vaš partner: potrebna podrška

Potpora voljene osobe pomoći će vam da ostanete smireni. Pogotovo u posljednjih nekoliko mjeseci, kada vam postaje teže kretati se i vidjeti svoje prijatelje i brzo ćete se umoriti, podrška vašeg voljenog osoblja bit će posebno potrebna za vas. Na kraju termina, kada je teže obaviti kućanske poslove, opremit će vrtić, kupiti se i, naravno, pružiti vam maksimalnu pažnju i nježnost.

U idealnom slučaju, vaš će partner poslužiti kao vrsta čahure, pouzdano zaštititi majku i dijete. Učinivši tu funkciju, budući će se otac u potpunosti osjećati u novom statusu i pomoći će ženi da se osjeća kao majka. Štoviše, pružanje žene sa duhovnom utjehu, čovjek tako stvara emocionalnu povezanost s djetetom, koji, iako još uvijek u maternici, može osjetiti te osjećaje. Mentalno stanje žene je od iznimne važnosti u smislu početne veze između majke i djeteta. Stoga je uloga oca vrlo važna. Ali nemojte očekivati ​​da će se vaš suprug nužno ponašati onako kako to želiš. Vaši zahtjevi neće uvijek odgovarati njegovim sposobnostima, pogotovo jer u tom razdoblju također ima napeti unutarnji život.

Usuglašenost između kćeri i majke

U ovom trenutku, često se približava dvije djevojke i njezina majka, koja joj daje veliku podršku. Kako bi postala majka zauzvrat, kći mora osjećati kao djevojčica okružena toplinom i pažnjom. U nekim slučajevima to može biti ne samo majka nego i prijatelj ili rođak.

Nemoj zaboraviti na tatu

Ponašanje muškaraca u ovom razdoblju može biti vrlo različito. Neki sudjeluju aktivno, drugi izgledaju ravnodušni. Drugi pak imaju mješovite osjećaje - ljubomoru, zavist, strah od buduće odgovornosti. Ali za sve njih ovo razdoblje je uzbudljivo kao i za žene.

Osjećaj izolacije

Neki se ljudi osjećaju napuštenima. Tijekom trudnoće, žena ne samo da prebacuje svu svoju pozornost na nerođeno dijete, ona je također u stanju privući pozornost ljudi oko nje. Oni koji su joj bliski najprije razmišljaju o svom zdravlju, njezinom psihičkom stanju i rijetko posvećuju dovoljno pozornosti njezinom mužu.

Što se čovjek može osjećati tijekom tog razdoblja, doživljavajući najvažnije razdoblje u svom životu?

Neki počinju vidjeti protivnika u ženi: "Ona ima sve", kažu za sebe, "dijete, pozornost, ali ništa mi ostaje".

Malo. "Take"?

Čini se da muškarci počinju doživjeti iste simptome kao što žena doživljava tijekom trudnoće: povećava se želudac, mučnina, crijeva, glavobolja i bolovi u trbuhu. Ovo je Kuvadov sindrom (sindrom "trudnih" muškaraca). Kako se rođenje približava, postaju zabrinuti, ne mogu naći mjesto za sebe, pokušavajući se nositi s rastućom anksioznosti.

U potrazi za novom ravnotežom

Nekim budućim pape nije lako prihvatiti odgovornost koja im pada. Može li pružiti obitelj i posvetiti dovoljno vremena djetetu i ženi? Bilo bi lijepo naći trenutak i razgovarati o tome, ali to je nježno, jer se može sramiti ove teme.

Želja za bijegom

Ponekad, osjećajući se izoliranim, a ne na pronalaženju odgovora na mnoga pitanja, čovjek osjeća želju za odbacivanjem odgovornosti. Dok buduća majka preferira ostati kod kuće, susreće se s prijateljima, putuje, pokušavajući pokazati da se ništa posebno ne događa, a život se nastavlja kao i obično. To može uzrokovati napetosti između supružnika. No, s rađanjem djeteta, situacija će se vjerojatno promijeniti.

Takve misli mogu biti razlog za pojavu depresije kod muškarca ili čak ga izazvati da pokaže agresiju prema svojoj ženi. Kako bi se suočili s neobičnim i kontradiktornim osjećajima, budući otac može se obratiti psihologu - i bolje je da supružnici dođu na konzultacije zajedno.

Ako situacija nije kritična i nađete snagu da biste je sami shvatili, pomoći će vam nekoliko jednostavnih savjeta.

 • Iskreno i otvoreno reći svom mužu o svim osjećajima i emocijama koje doživljavate. Sposobnost izgradnje iskrenog dijaloga bit će vam korisna sada, više nego ikad prije.
 • Učinite nešto što ujedinjuje vaš par i donosi radost oboje - trudnoća ne negira druge aspekte vašeg života. Moguće je da ćete sada imati nove zajedničke interese.
 • Opustite se - "isključite" zauvijek iz svakodnevne buke: odlazite u kino, posjetite izložbu ili organizirajte vikend u prirodi s prijateljima.
 • Posvetite svog budućeg oca svim događajima vezanim za pripremu za rođenje djeteta. Ali nemojte ga prisiljavati niti nagovoriti da sudjeluje u njima.

U tom razdoblju neke žene shvaćaju koliko im je važna majčinska podrška.

Odgovori na često postavljana pitanja u petom mjesecu trudnoće

Posljednjih tjedana imam zatvor. Je li to obično za trudnice?

Borba protiv zatvor

U trudnica, obično dolazi do konstipacije, uzrokovane su različitim razlozima. S jedne strane, povišene razine određenih hormona - posebno. progesteron - potiče opuštanje crijevnih mišića, što otežava povlačenje fekalne mase. S druge strane, povećava maternica stavlja pritisak na crijeva i sprječava ga ugovaranje.

Za razliku od onoga što većina trudnica misli, konstipacija nije fatalna pojava s kojom se ništa ne može učiniti. Slijedeći savjeti pomoći će vam da redovito provodite stolice i tako izbjeći hemoroide.

 • Jedite vlakno. Jedite manje rafiniranu hranu (bijelu rižu, bijeli kruh od brašna) i više hrane bogate vlaknima. Svježe voće i povrće su korisni (sirovi ili malo pirjani); cjelovite žitarice; meki kruh; mahunarke (grah, grašak) i suho voće (grožđice, suhe šljive, suhe marelice, smokve). Ako je do sada vaša hrana bila slaba u vlaknima, uvodite ove proizvode postupno kako ne biste ometali probavu.
 • Pijte puno. Vaš problem s zatvorom sigurno će se riješiti ako pijete puno tijekom dana. Pijenje - voda ili sok od povrća i voća - omekšava stolicu, sprječavajući hranu da stagnira u probavnom aparatu. Ujutro popiti čašu vode s nekoliko kapi limunovog soka ili jesti na prazan želudac 1 žličica kave maslinovog ulja. Za teške zatvor, dobro je popiti sok od šljiva.
 • Držite stolicu redovito. Pokušajte ga imati svaki dan i istodobno. Napravite crijeva radi: ne ograničavajte nagon, pridonosi zatvoru.
 • Obratite pozornost na lijekove. Događa se da konzumacija određenih aditiva (kalcija, željeza), lijekova ili lijekova za bol u želucu uzrokuje zatvor. Zamolite liječnika da promijeni lijek, ako je moguće.
 • Budite fizički aktivni. Idealno - hodajte oko 30 minuta dnevno i napravite posebne vježbe koje ne dovode do rizika.

Ako ništa ne pomaže, posavjetujte se s liječnikom ili ginekologom, on će propisati laksativ (najvjerojatnije, enveloping agent).

Nakon što postanem trudna, pokušavam jesti uravnoteženu prehranu, ali to je gotovo nemoguće, jer gotovo svaki dan jedem iz kuće.

Jesti van

Većina trudnica nema mogućnost zamjene aperitiva s mineralnom vodom koja im je potrebna. Štoviše, za njih je teško naći prehranu u jelovniku s masnim umacima i pitećim zalogajima. Nekoliko preporuka pomoći će vam da pronađete ravnotežu.

 • Izaberite kruh od kruha ili kruh u zemlji, bogat je vlaknima; ako ne, nemojte jesti previše bijelog kruha.
 • Možete započeti ili - bolje - završiti ručak zelenom salatom i zatražiti da se začin daju odvojeno (kako ne bi pokvarili masti). Jedite salatu nakon glavnog jela, ubrzava probavu.
 • Ako naručite prvi, volite juhu ili juhu od povrća. Izbjegavajte masne napunjke.
 • Izaberite glavni obrok koji je visok u proteinu i mršav, a po mogućnosti ribu, piletinu ili govedinu. Gotovo uvijek možete tražiti ribu ili piletinu kuhanu u ne-masnoj peći. Ako ste vegetarijanac, možete naručiti cijelu žitaricu i jela od mahunarki (grah, slomiti grašak, itd.), Sir i tofu.
 • Kao pomoćno jelo, pitajte za svježe povrće, cijelu rižu, tjesteninu. Nepotrebno je reći, treba se okrenuti stranom mjesta koja nije vjerodostojna u pogledu svježine ponuđenih proizvoda.
 • Ako svakodnevno ne jedete kod kuće, pokušajte konzumirati svježe ili prerađeno voće bez šećera. A ako ste odjednom željeli jesti sorbet, na zdravlje, osim toga, pozovite svoje prijatelje!

Imala sam mrlje na licu. Hoće li ostati nakon poroda?

Pazi na sunce!

Smeđe mrlje na čelu, hramovima i obrazi na prvom pojavljivanju na suncu? Ovo je takozvana maska ​​trudnoće. Također se naziva "chloasma".

To se događa u 70% žena, počevši od 4. mjeseca trudnoće. Tamna koža je posebno osjetljiva na ovu vrstu pigmentacije. Razlog za to je hormonalni poticaj koji stimulira sintezu melanina.

Što učiniti da spriječi ovaj fenomen? Prije svega izbjegavajte sunce. U sunčanih dana, čak iu gradu, koristite sunčane naočale, nosite sunčane naočale i šešir sa širokim poljima.

Ako se i dalje pojavljuju dobne točke, usprkos mjerama opreza, ne brinite, oni će nestati za šest mjeseci.

Kada ih ima previše, upotrijebite posebnu kremu koju preporučuje dermatolog. Nanesite ga svaku večer nekoliko mjeseci (uz zaštitu dana). Kreme na bazi hidrokvinona obično se koriste u kombinaciji s kortikoidima, vitaminom A ili alfa hidroksiaktivnim agensima (AGA).

Nakon poroda i nestanka pigmenta izbjegavajte uzimanje kontraceptiva na bazi estrogena (konzultirajte ginekologa).

Prijatelj mi je rekao da je podvrgnuta ultrazvučnom skeniranju u 3D. Je li bolje od klasičnog?

Ekoografija u 3D

Ultrazvuk u 3D omogućuje bolji pregled vrste fetusa, ali ne određuje dijagnozu. U većini slučajeva, budući roditelji, osim užitka gledati na lice djeteta, ultrazvuk ništa ne daje. Nekim parovima pojava djeteta na ekografiji, blago rečeno, ne daje nikakvu radost.

Općenito, ultrazvuk se koristi za praćenje razvoja djeteta i za otkrivanje deformacija udova ili lica (usna šupljina, na primjer).

Imam dojam da su usta stalno puna sline, što me čini mučnima. Što se događa

Obilan salivation

Prekomjerna slinavost je česta kod trudnica. Ovo je neugodno, ali ne i opasno, proći će za nekoliko mjeseci.

Ovaj simptom je češći kod žena koje pate od mučnine ujutro, što je često uzrokovano pretjeranom sline. Nema lijek protiv nje. Četkajte zube zubima od metvice, češće isperite usta ili zagrijte gumu bez šećera. Homeopatija također može pomoći.