Gel za stimulaciju rada: 20-godišnja dokazana učinkovitost

Zasnivanje

U većini slučajeva, radna aktivnost započinje samostalno.

No, ponekad postoje situacije kada se, iz nekog razloga, beba ne želi roditi, zbog čega liječnik pribjegava stimulaciji radne aktivnosti.

Mnogo je razloga za odgađanje trudnoće u suvremenim opstetrima, što je ponekad nemoguće spriječiti. Čimbenici koji utječu na ovaj proces uključuju pretilost, endokrine bolesti, kao i razne poremećaje središnjeg živčanog sustava.

Odnose se na poticanje rada u sljedećim slučajevima:

 • odgođena trudnoća (42 tjedna ili više);
 • neuspjeh u procesu porođaja (primarna i druga slaba radna aktivnost);
 • nedostatak kontrakcija u odsutnoj amnionskoj tekućini, a ne otkrivanje cerviksa;
 • stanje fetusa, što može uzrokovati njegovu smrt.

Što trebate znati o drogi?

Do sada, većina nježan način da potiču rad je prepoznat kao metoda ubrzanog vrata maternice priprema za kasniju uspostavu posebnog dopusta u hormonalnim razinama, što se postiže uvođenjem bande uteri posebnog gela.

Sastav gela za poticanje rada uključuje biološki aktivne supstance koje se nazivaju prostaglandini, koji glatku i otvoraju vrata maternice.

U tom slučaju, radna aktivnost počinje u razdoblju od 40 minuta do 4 sata, što ovisi o individualnim karakteristikama trudnice.

Pripravci prostaglandina korišteni su u obdukcijskoj praksi oko 20 godina. Tijekom tog vremena dokazano je njihova velika učinkovitost za stimulaciju gena i radnu ekscitaciju.

U suvremenoj opstetrici prednost se daje preparatima napravljenim na osnovi prostaglandina e2 (PGE2), koji ponavljaju strukturu visoko aktivnih tvari majke i djeteta.

Osim glavne akcije u vidu oslobađanje endogenog oksitocina (stimulira kontrakciju glatkih mišića, uključujući i maternice), prostaglandini imaju blagotvoran učinak na vratu maternice, to omekšavanje.

Oni uzrokuju koordinirane i blaže kontrakcije bez spastične komponente, bez, za razliku od oksitocina, koji ometaju uteroplacentalni i fetalni-placentalni protok krvi.

Učinkovita gel za izazivanje poroda - vaginalni gel Prostin E2, što je sterilna gel (2.5 mililitara) sadrži 1 ili 2 miligrama dinoproston u štrcaljki namijenjenog vaginalnom davanje.

I ovdje ćete naći informacije o pobačaju u ranoj trudnoći.

Gel se ubrizgava u pacijenta s štrcaljkom u svom položaju na stražnjoj strani u stražnjem ovidu vagine. Proces se kontrolira zrcalima. Ne preporučuje se ubrizgavanje gela u cervikalni kanal, što dovodi do pretjerane stimulacije radne aktivnosti.

Svakih 6 sati nakon uvođenja gela procijenjuje stanje bolesnika i stanje cerviksa. U nedostatku pozitivne dinamike u obliku cervikalne dilatacije, najmanje 3 centimetra nakon 6 sati, ponovno se primjenjuje gel za stimulaciju rada. Maksimalna ukupna doza je 3 miligrama.

Ponovljena primjena provodi se prema odluci liječnika na temelju procjene specifične situacije. 1 mg primijenjeno je slabom radnom aktivnošću, 2 miligrama - u odsutnosti rada nakon prve injekcije.

Ako se, nakon 6 sati, dogodila pozitivna dinamika u obliku cervikalne dilatacije od 3 centimetra, gel se ne ponovo uvodi. Istodobno se redovito procjenjuju stanje fetusa, kontraktilna aktivnost maternice i stanje bolesnika.

Indikacije i kontraindikacije

Treba napomenuti da je poticanje porođaja puna rizika, stoga bi pribjegavanje upotrebi gela za poticanje porođaja trebalo biti jasno prema indikacijama.

Uz pravilnu dozu i pravilnu primjenu, korištenje gela ne prati nuspojave koje su osobito karakteristične za druge oblike doziranja prostaglandina.

Kontraindikacije uporabe gela uključuju:

 • razlika između veličine glave fetusa i veličine zdjelice trudnice (klinički uska zdjelica);
 • pogoršanje fetusa, što je dokazano svjedočanstvom nadzora srca i podataka dobivenih tijekom inspekcije;
 • nepravilno mjesto fetusa;
 • zdravstvenih problema majke, koji ne dopuštaju pribjeći prirodnom porođaju (indikacije za carski rez).

Su izraženi u aktivaciji i normalizacije rada, oslobađanje endogenog oksitocina, povrede utero-placentnog i fetalni-posteljice protok krvi i nepostojanje sporednih reakcija.

Ovdje ćete pročitati članak o početku rada: simptomi.

I ovdje možete naučiti kako prestati pušiti tijekom trudnoće.

Kako gel potiče porođaj

Sati ne sretnima. Trudnice žive u zagrljaju s kalendarom, prelazeći dana prije očekivanog rođenja. Pa, ako sve ide u skladu s planom, a na određeno vrijeme mama se sastaje s djetetom.

Što učiniti kada kalendar - 41, 42 ili čak 43 tjedna trudnoće? Izvanredno evakuirati mrvicu. Repurposing je prijetnja njegovom zdravlju.

Poticanje geliranja djeteta nazivamo najslabije metode "evakuacije". Otkrit ćemo da li je to slučaj i raspraviti kada je uporaba gela opravdana i kad je to zločin.

Rođenje po redoslijedu: beba, vrijeme je da krenete!

Trebali biste zaboraviti na tekst "da niste trudni zauvijek" i "priroda zna bolje" nakon 40 tjedana trudnoće.

Da, priroda je programiran prirodnu pojavu u svijetu djeteta, ali ako se to ne desi u vrijeme meditirati, čekajući „sama riješiti” ne može biti - zatvorenika u utrobi „zatvorenika” zbog dobi posteljice mogu patiti od hipoksije.

Uz "sjedenje" od fetusa u maternici, postoji nekoliko drugih razloga na temelju kojih ginekolog odluči potaknuti rad:

 • preeklampsija (kasna toksikoza trudnoće) - opasna komplikacija s funkcionalnim poremećajem vitalnih organa i sustava;
 • trudnoće do 40 tjedana s kompleksom negativnih simptoma - oligohydramnios, placentu u dobi i slabe krvne biokemije;
 • neispravnosti tijekom radne aktivnosti - kontrakcije slabljenja, odsutnost kontrakcija u izlaznim vodama, zatvoreni ili polagano otvaranje vrata maternice.

Je li moguće poredak porođaja po volji, na primjer, u vezi s nadolazećim odlaskom supružnika koji želi biti u svetom trenutku?

Hipotetski - da, ali posljednja riječ ostaje za liječnika koji je ipak uzeo hipokratsku zakletvu i donio odluke iz razloga zdravog razuma.

U ovom slučaju zdrav razum je punopravna trudnoća, spremnost cijelog tijela za porođaj i vrlo ozbiljan osobni razlog.

Razlog je: kako unijeti gel za stimuliranje

U obdukcijskoj praksi postoje tri načina stimuliranja rada - prostaglandina, oksitocina i otvaranja amnionske vrećice (amniotomija).

Gel s prostaglandinima smatra se najslabijim načinom indukcije rada - bezbolan, atraumatski i minimalno opasni.

Ako oksitocin uzrokuje brze, oštre i nasilne kontrakcije, gel za indukciju rada smanjuje glatke mišiće nježno, bez narušavanja maternice, placente i fetalnog protoka krvi. Je li sve glatka?

Ne samo gel

Prostaglandini su skupina fiziološki aktivnih tvari koje naše tijelo proizvodi, to jest, srodne spojeve tijelu, a ne "kemiju" stranca.

U malim količinama, prostaglandini se nalaze u svim tkivima, ali njihova maksimalna koncentracija tijekom trudnoće promatrana je u amnionskim inputama. Postizanje vršne koncentracije omekšavaju cerviks i smanjuju glatke mišiće.

Prostaglandini isporučeni s vanjske strane rade na isti način. Njihova isporuka se provodi kroz cervikalni kanal cerviksa i samo u bolnici. Teško je odgovoriti koliko gela potiče porođaj.

Prema službenim uputama, posao mora započeti unutar sljedećih 4-6 sati.

U praksi, kontrakcije se mogu pojaviti skoro odmah ili uopće ne počnu. Razvoj je nemoguće predvidjeti. Zato se zabranjuje ulazak lijeka.

Ako nešto ne ide po planu (voda se izlije, ali nema kontrakcija), samo liječnici mogu pružiti hitnu i odgovarajuću pomoć.

Naravno, postoje rizici i nuspojave poticanja gela. I to ne samo o vrlo bolnim kontrakcijama, koje obilježavaju gotovo sve majke.

Uputa podsjeća na opasnost od rupture maternice, odvajanje posteljice, fetalne hipoksije (može biti komplicirana, između ostalog, autizam, sindrom, epilepsija, cerebralna paraliza spp).

Popis je ozbiljan. Stoga je važno usporediti moguće rizike i prednosti stečene, umjesto "stavljanja gela" na prvi ukor majke ili medicinskog radnika.

Upotreba prostaglandina gel je nedopuštena ako postoje izravni i nedvosmislena indikacija za carski rez - klinički uske zdjelice, malposition, previa ili odvajanje posteljice, tumora reproduktivnih organa i drugih prepreka prirodnom isporuke.

U odjeljku uputa "Contraindications" naći ćete potpuni popis zabrana, koji još jednom podsjeća na tešku prirodu gela, sa svim svojim nedoumicama.

Kakav gel se ubrizgava kako bi stimulirao rad

Najčešće u praksi uzimaju američki gel Prepidil za poticanje porođaja. Poput svih lijekova u skupini, ovaj gel sadrži dinoproston. Intrakravno se uvodi kroz isporučeni kateter.

Dostupno kao jednokratna štrcaljka. Analozi s istovjetnim sastavom, indikacije, kontraindikacije i nuspojave - Prostenon-gel, Tserviprost i Prostin E2.

Usput, opstetrični gel za porod Dianatal nije stimulativan, jer ne sadrži farmaceutski aktivne tvari. Sastoji se od propilen glikola, karbomera, hidroksietil celuloze i vode. Distribuirana u generičkom vaginalnom kanalu i kada se primjenjuje, formira bioadhezivni film.

Ciljni pokazatelj je smanjenje trenja u vrijeme napredovanja fetusa i smanjenje rizika od vaginalnog kidanja.

alternative

Postoji alternativna metoda indukcije rada - morski kelj. Općenito, mamut se koristi od 19. Stoljeća u obdukcijskoj praksi kako bi se stimulirala rad. Metoda dokazana, radna i, najvažnije, službena, nije popularna.

Značenje postupka je kako slijedi: sušene stabljike morske trave ("štapići") lagano se umetaju u cerviks. Budući da je jako porozan, "štapovi" aktivno apsorbiraju vlagu i brzo povećavaju veličinu, oteklina za faktor 2-3 tijekom dana.

Učinak je širenje cerviksa. Istodobno, laminarni enzimi stimuliraju proizvodnju prostaglandina i oksitocina, tvari koje potiču početak rada. U prostaglandinskim gelovima, mlijeko ima koristi od cijene i sigurnosti. Gubi - u učinkovitosti.

Kažu da beba počinje rođenje. Spremni za odlazak - pitajte vani. Ne traži - nije spreman.

Iskusni primalje se nazivaju "porođaj po terminima" zbog praktičnosti roditelja ili medicinskih stručnjaka na zlostavljanje prirode i zločina protiv djeteta. Jedno je potrebno. Ostalo - želim. Jednostavna i pravovremena dostava!

Što i zašto su gelovi propisani za poticanje porođaja: 6 tipova i 6 razloga

Gel za poticanje rađanja propisano u slučaju slabog rada Ponekad se taj proces odgađa, a stručnjaci su prisiljeni koristiti gel za stimuliranje porođaja, tako da je maleni uskoro rođen. Ovaj alat smatra se najučinkovitijim i sigurnijim.

Zašto mi treba gel za poticanje rada?

U tijelu buduće majke krajem devet mjeseci došlo je do dovoljnih promjena. Za početak rada, maternica mora zrasti, omekšati, postati kraća i malo otvorena. U nekim se slučajevima taj proces ne počinje neovisno. Zatim se opstetričari pribjegavaju posebnim lijekovima za indukciju rada, pomažući u otvaranju vrata maternice.

Indikacije za poticanje rada:

 • Trudnoće 43 tjedna;
 • Slaba aktivnost generičkih organa;
 • Visoki krvni tlak;
 • Patološka bolest bubrega;
 • Ispuštanje amnionske tekućine bez kontinuiranih kontrakcija;
 • Rješavanje hitnih slučajeva u patološkim uvjetima fetusa.

Postoji nekoliko pokazatelja za poticanje rada

Postoji nekoliko metoda isporuke. To je proboj amnionskog mjehura, uvođenje droge "oksitocin", što izaziva kontrakcije. No, liječnici smatraju sigurnijem radu pomoću gelova i supozitorija kako bi bili najsigurnija metoda.

Sastav gela uključuje prostaglandine, koji pripremaju i otvaraju vrata maternice. Nakon uvođenja kontrakcija može započeti nakon sat vremena, pa se postupak provodi samo u bolnici.

Rođenje uzrokovano na ovaj način je normalno, ali bol je mnogo manji, budući da droga dobro omekšava maternicu.

"Prostin" ili "Prepidil": gel za poticanje porođaja

Prostaglandinski gelovi imaju prednosti nad drugim načinima ubrzavanja procesa razlučivanja. Apsolutno su bezopasne za bebu, nemojte ometati kretanje, dok dropperi prisiljavaju ženu da bude na leđima, što je kompliciralo porođaj. Postupak nema nikakvih nuspojava i kontraindikacija. Rođenja se odvijaju na prirodan način.

Ovi alati uključuju:

 • "Prepidil";
 • "Prostin".

Gelovi "Prepidil" i "Prostin E2" namijenjeni su samo vaginalnoj primjeni. Lijekovi se injektiraju špricom u cervikalni kanal maternice, ispod unutarnjeg os. Postupak se provodi na ginekološkoj stolici i stazi pomoću zrcala. Nakon uvođenja lijekova, žena treba neko vrijeme lagati, tako da lijek ne propušta.

Ako se unutar 6 sati maternica ne otvori za 3 cm, lijek se ponovno ubrizgava kako bi se ubrzali kontrakcije. Ukupna doza je 3 mg. Za normalni rad, vrat cerviksa trebao bi se otvoriti do 10 cm.

Gelovi su namijenjeni samo vaginalnoj primjeni.

Prostin E2 je također dostupan u tabletama. Povećava ton maternice, doprinosi njegovom sazrijevanju i generičkom procesu. Tableta sadrži 0,5 mg. dinoproston za jednokratnu uporabu.

Upute za uporabu sadrže kontraindikacije.

Stimulansi se ne mogu koristiti u sljedećim uvjetima:

 • Uska zdjelica žene koja radi, glava fetusa veća od veličine zdjelice;
 • Kritično stanje fetusa;
 • Pogrešan raspored djeteta;
 • Indikacije za carski rez, zdravlje majke, starost.

Uz pravilnu uporabu i dobre specijalističke nuspojave može se izbjeći.

Žena bi trebala znati kako stimulirati porođaj

Uvođenje gela je neophodno za omekšavanje i otkrivanje cerviksa. Kada se koristi, liječnici sinkroniziraju 2 akcije: sazrijevanje i stimuliranje kontrakcija.

Prije upotrebe lijeka, liječnik procjenjuje stanje cerviksa, mjesto fetusa, mjeri puls i krvni pritisak majke.

Prije uvođenja gela se u prirodnim uvjetima grije na sobnu temperaturu. Nakon postupka, stručnjak promatra ženu koja radi svakih 2 sata. U pravilu, sazrijevanje maternice prati prirodna radna aktivnost.

Buduće mame su često zabrinute zbog pitanja: nakon koliko će vremena nastupiti izazov porođaja? U većini slučajeva, prve promjene počinju unutar 3 sata. Maternica se skraćuje, a 85 posto žena postane zrelo. Nakon nekoliko sati započinje spontani rad.

Ako se lijek primijeni, ali učinak je odsutan, ponovite dozu koju kontrolira liječnik.

U procesu stimulacije, maternica počinje s kontrakcijom, postupak je prirodan i nema negativan učinak na fetus.

Uvođenje gela je neophodno za omekšavanje i otkrivanje cerviksa.

Prednosti korištenja gelova:

 • Brzo stimulirajući učinak za pripremu za porođaj;
 • Smanjuje rizik od dugotrajnog rada;
 • Količina gela ubrizgava se koliko je otvora maternice;
 • Pozivatelj nema štetnog učinka na fetus;
 • Lijek ne uzrokuje povećanje tlaka;
 • Jednako vrijedi i za post-trudnoću, hipertenziju, kod žena s bubrežnom insuficijencijom.

Za dugu kliničku praksu, vaginalni gel se pokazao od najboljih strana. Komponente za otvaranje maternice, u većini slučajeva, dovode do prirodne dostave.

Medicinska povratna informacija o poticanju rada

Mnogo važnih procjena liječnika za određeni lijek. Gotovo svi stručnjaci imaju pozitivan stav prema upotrebi stimulirajućih gelova. Iako bilježe nuspojave.

Nedostaci droga:

 • Hypertonus uterusa;
 • U nekim slučajevima, glavobolje i zimice;
 • Pacijenti su se žalili na mučninu i poremećaje gastrointestinalnog trakta;
 • Kršenje cirkulacijskog sustava.

Pa ipak, stručnjaci često koriste stimulirajuće gelove, smatrajući ih najsigurnijim sredstvima.

Povratne informacije od trudnica uglavnom su pozitivne. Oni bilježe brz učinak i rijetko pate od nuspojava.

Gel pogađa žene u radu različito. Neki su zabilježili brzu akciju i brzu dostavu, dok su drugi koristili dodatne lijekove za otvaranje maternice i pozivanje na proces.

Moms-to-biti su zainteresirani: koliko je uvođenje gela u kanalu maternice ozlijeđeno? Prema većini žena, postupak je bezbolan. U medicinskoj praksi koriste se analogi "Prepidila" i "Prostina".

Stručnjaci često koriste stimulirajuće gelove, smatrajući ih najsigurnijim sredstvima.

Naziv lijekova za poticanje rada:

Kako bi se olakšalo porođaj, s vaginalnom suhoćom i nakon traume nastanka, koriste se Ginodek gel i svijeće. Oni pomažu vratiti perineum i imati antibakterijski i antivirusni učinak.

Kako koristiti gel za stimuliranje porođaja (video)

Umjetna stimulacija rada je nužna za pomaganje majci i djetetu. Ovisno o stanju žene u radnom odnosu, stručnjak će propisati uporabu lijekova koji potiču rad. U usporedbi s drugim metodama, početak rada pomoću gelova smatra se najhumanijim i prirodnijim.

Tko je prouzročio nastanak gela, reci mi kako je to?

Upravo je stigao iz maternice, bez znakova, otišao na rutinsku inspekciju... noću izvlači donji dio trbuha i donjeg dijela leđa, a to je sve... AG je rekao do ponedjeljka da nećete roditi, mi ćemo uzrokovati gel... Djevojke koje su uzrokovale porođaj, recite mi kako je to? nešto zastrašujuće.

Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

Susjed u komori zvanu. u 7 ujutro su došli, unijeli štrcaljku ovog gela, u 17 sati počeo kontrakcije, rodila 3 noći

dobro, dobro, ne boli ništa tamo ili bilo što, samo ujutro med je došao do njezine sune sune, ona joj je sve uveo)

Nazvale su 3 djevojke. Nisu sami rodili. Policajac.

pozvali su ih i nisu zvali... Prepidil je stavio gel u popodnevnim satima 19, a rezultat je bio sljedeći rezultat: lagano usađen cerviks, sljedeći dan... ali možda je moje tijelo toliko nepopustljivo.

na stolici su uveli gel (a troje smo bili u odjelu i tri su odmah bili stimulirani)... nakon 5 minuta počele su lagane kontrakcije, a zatim sve više i više... rodili smo troje u sestri, bio sam prvi, a djevojke su prvenac... Rođen sam nakon 3 sata, druga djevojka me slijedila za pola sata... još jedna djevojka rodila je još 2 sata.

posljednja djevojčica dobila je gel 2 dana prije, tada nije pomogao)))

injektiranog gela, apsolutno nije bolno. Bio sam ubrizgavan, nije radio Samo mali trbuh povučen, a potom prošao

Bio sam gel - za 41 tjedan, nije bilo otkrivanja. Osjećaji se ne prenose. Moja majka i sestra također su me posjetili, tada je moj muž došao, poslane vrlo jasno i na adresu)). Gel je radio odmah, iako je prije stavljanja lijeka upozorio na 3 opcije - ili odmah i kratkotrajno, ili u roku od jednog dana ili uopće.

Znam da netko odmah počinje nakon gela, netko ne pomaže, sve je u redu sa mnom. U 12 sati, gel je ubrizgavan, nije ozlijeđen samo pomalo neugodno. Usput, zujala je malo kasnije... iako je G rekao da nije dugo, ali mnogi ljudi govore o tome. U 6 sati navečer, kontrakcije su se počele mijenjati, trbuh se odmah smanjio, u 7:30 usta su otišla, u 8 sati navečer spustili su se u rodnu sobu u 10:45, a rodila se sina.

Imala sam prošli tjedan predstavu prijatelja, svatko je rekao pravila, u 8:30 ih je upoznao, premjestili vode na 10, u 12:35 rodila

11. siječnja sam bio pozvan na polovicu od 15 do 00 sati, no noću je bilo kontrakcija, ali podnošljivo, ostatak pola mi je stavljen ujutro u 9-30, a 11 sam odveden u bolnicu, na 17-00 mjehurić punkciju i kapaljka s oksitocinom, 22-25 kći je rođena, ali otvorena od 5 prstiju do 10 ručno, bol je nevjerojatan, ali svaki ima pojedinca

Bio sam ubrizgavan. ništa se ne osjeća. borili se od min. do 10-15, pola dana se trgnulo, a noći je prošlo)))) ne utječe na sve

Koristite gel za stimulaciju porođaja

Trudnoća bi idealno trebala završiti u sigurnoj isporukama, koja je započela spontano iu skladu s rokom. No, tako se događa da žena već produljuje trudnoću, a kontrakcije ne počinju, potom nastaje pitanje stimulacije. To može biti gel za stimulaciju porođaja.

Indikacija za stimulaciju

Rođenje je složeni fiziološki proces. Da bi počeli, tijelo treba dobro pripremiti. Bilo je to učinjeno ili ne, trudna majka će znati od prethodnika koji se pojavljuju na kasniji datum.

Tijelo se priprema ako:

 1. trbuh se spušta, kao beba, priprema za rođenje, glava ulazi u zdjelicu žene;
 2. čep od sluzi ispada.

Ako je liječnik vidio da je maternica postala mekana, otvaranje je skraćeno i otvaranje se osjeća - to znači da je tijelo već potpuno spremno da se upozna s djetetom izvan majčinog trbuha.

Evo datuma rođenja, ali ne počinju. Postaje jasno da trudnica treba lijekove. Treba shvatiti da odluku o stimuliranju žene donosi liječnik iz dobrih razloga.

Rodjenje je neophodno ako:

 • trudnoća traje 42 tjedna;
 • vode su nestale i borbe se ne počinju;
 • nema otvaranja cerviksa;
 • slaba radna aktivnost;
 • dijete počinje "trpjeti" u maternici.

Postoji mnogo načina da pomognete ženi u ovoj situaciji, ali najznačajniji je gel za porođaj. Dostava nakon stimulacije s gelom će brzo početi i, prema mišljenju velikog broja iskusnih žena u radnoj snazi, biti će manje bolno.

Postupak uvodenja

Kao jedna od najčešćih opcija, možete koristiti prepidil. Sastav lijeka uključuje komadne tvari koje doprinose otvaranju cerviksa. Možete ga kupiti u specijaliziranim ljekarnama. Naziv može zvučati drugačije, ali ovaj alat ne možete koristiti bez recepta.

Gel tijekom porođaja je najblaži način. U praksi je široko korišten od strane mnogih opstetričara tijekom proteklih nekoliko desetljeća. Ova relativno nova metoda se dokazala samo na pozitivnoj strani. Mnoge žene, u očekivanju da se pitaju kako gel dolazi u uterus? Uvođenje gela za otvaranje maternice traje malo vremena - oko 40 minuta.

Je li bolno ubrizgati gel za stimulaciju porođaja? To je više neugodno nego bolno. Doista, za razliku od droppera, ova metoda ne stvara nelagodu u pokretima i ne pruža nikakve bolne infuzije.

Unesite gel za stimulaciju na ovaj način:

 • žena bi trebala sjediti na stolici za gledanje;
 • pomoću štrcaljke da uđe u gel u vaginu, ali ne u cerviks;
 • ostavite joj na leđima pola sata kako bi smanjili protok lijekova.

Zatim žena počinje osjećati slabe kontrakcije, koje brzo pokreću brzinu.

Koliko dugo gel potiče rad? Svaki organizam reagira na svoj način, u prosjeku vam je potreban sat vremena do 4-5 sati. Također se događa da je 10 minuta dovoljno za postizanje željenog rezultata.

Kada tijekom inspekcije nije otkrio nikakve podatke na 3 prsta, postupak se ponavlja. To je moguće nakon 6 sati prve injekcije. Važno je ne pretjerati s dozom. Maksimalna dopuštena količina gela iznosi 5 miligrama. Ako se gel ubrizgava drugi put, porođaj će započeti vrlo brzo, jer će tijelo imati veću koncentraciju.

Rizici i kontraindikacije

Treba se zasebno zaustaviti u slučajevima kada je zabranjeno dojenje s gelom. Ne možete koristiti stimulaciju, ako majka ima vrlo usku zdjelicu, hipoksija se javlja u fetusu, dijete se nalazi na pogrešan način, ozbiljna bolest majke.

Gel za trudnice za ubrzavanje porođaja može se koristiti samo tijekom boravka u bolnici pod nadzorom liječnika i ako postoje naznake. Ne preporučuje se korištenje ove metode kako bi se unaprijed potaknulo porođaj s gelom. Želja za brzom susreta s bebom nije razlog za dobivanje stimulirajućih droga.

Je li stimulacija rađanja opasna za dijete? Uvijek postoji rizik od bilo kakve medicinske intervencije. Morate razmisliti o svakom detalju prije korištenja stimulirajućeg gela za porođaj. Moramo vagati pro i kontra. Doista, tijekom porođaja, moguće je gladovanje kisikom jer je odabran pogrešan trenutak.

Ostaje rizik od rupture maternice pri korištenju bilo koje vrste stimulacije, budući da nije moguće izračunati dozu i uzrokovati hiperstimulaciju. Ili pogrešno uvođenje droge.

Gel nakon porođaja brzo se izlučuje iz majke i gotovo nema učinka, ne utječe na njeno zdravlje.

Stimulacija gela tijekom porođaja ima minimalne rizike i visoku učinkovitost. Najvažnije je pažljivo pratiti upute za uporabu i unijeti točnu dozu. Rezultat toga nije da se pričekate. Prije porođaja, poželjno je stjecati dobar stav i biti sigurni u potporu supružnika, tada teškoće nisu strašne.

Gelna stimulacija

komentari

Dane su mi 2 puta.

uopće ne boli) kao podmazuje prst))

i onda čekate na borbu) nisam uspjela)

i u vrijeme uvođenja je čak i najmanji otkrivanje vrata?

Iskreno sam zaboravio detalje. bilo je otvor na 2 prsta, ali ovo nije vrat.

hvala ti! Pokušat ću, inače sam potpuno tuga. Samo nisam zamislio moje rođenje.

Jesam. Mislio sam da je drugi put uveden i da je započeo. Muskulatura cijelog tijela boli.

Razumijem ga nakon poroda više bolno? i kako se uvodi?

ubrizgava se u vaginu na vratu. Rođenja koja sam imala nisu bila bolno bolna. Najmlađi, do 8 cm, hodali su oko osjećaja samo svjetla, a na Sophie sam mislila da idem i umre, tada je epidural postavljen i zaspala sam))))

hvala ti! barem razumjeti što se pripremiti.

možete se bolje voziti, a pješice ćete oprati nekoliko kilometara. Kako još može prouzročiti čitanje rođenja? Trebate 1 ili 2 cm, a onda će sve ići vrlo dobro.

učinio sve i više puta. I hodam kilometrima pješke i stepenicama do 10. kata i podova sapuna. 1 cm otkrivanje je tu, ali s takvim otkrićem možete prošetati dugo, koliko ja znam.

Otišao sam nekoliko tjedana. Pokušajte danas dva cm i vi ste na otvorenom.

sve od početka u poboljšanom načinu rada.

dobro)))), ali nada će roditi samostalno je potpuno izblijedila.

ohhh ne vrijedi pokušati

Bio sam ubrizgavan gelom. Pravi rođendan došao je poslije jednog dana, je li gel pomagao, ili je došlo vrijeme. Borbe su bolne.

u većini slučajeva vrlo učinkovit. Prvo sam ih rodila. Ali nakon njega, često, postoji hiperaktivnost maternice. Kontrakcije iz ovoga su mnogo bolnije. za mene, zadnjih 6 sati bilo je 1 m do 1 m. U tim danima nije bilo bolova, osim noshpija.

dobro jasno, hvala. Nažalost, naravno, sve ove stimulacije.

ali kako se ispostavlja. Naravno, idealno, sve bi trebalo biti prirodno.. ali.

Vidi također

Pozdrav svima Danas sam imala ultrazvučno skeniranje - 12 DC, puno folikula (rekla sam da je sve u redu s jajašima, oni rade), ali ne postoji dominantan, a endometrija se uopće nije povećala od 8 DC do 12DC - kao što je bilo tako.

Pozdrav svima djevojkama. To mi se događa. Čekao sam kolovoz kao čudo spasenja. Pola godine se priprema i čeka ova stimulacija. A ovdje je peti dan ciklusa, dolazim u kliniku s borbenim duhom.

Htjela bih ti reći kako sam bila stimulirana. Prvi C je krajem kolovoza, trebalo je klostilbegit od 2 dz 5 dana, zatim ultrazvučna kontrola i injekcija hgch, folikuli su se dobro razvili, u vrijeme ubrizgavanja df 21 mm, suprotno svim mojim očekivanjima.

DJEVOJKE KOJI SE RODITELJE S STIMULACIJAMA? KAKO TO DOGAĆE? KROZ KOLIKO JE DOBRO? I što je tjedan stimulirao? HVALA!

Djevojke, želim da svatko nije previše teški u ponedjeljak))) Koji od vas stimulira ovulaciju, koji od pokušaja ste uspjeli zatrudnjeti (ili nije uspjelo)? Htjela bih shvatiti što su rezultati. U komentarima, ako nije teško napisati koji lijekovi.

Djevojke koje su podvrgnute stimulaciji s klostilbegitom, kako je prošlo, ispostavilo se kao rezultat. Liječnik je izabran u sljedećem ciklusu, od petog dana ciklusa. Liječnik je postavljen pozitivno, što daje nadu. Imam mf. Napišite kako i što. Sve informacije.

Djevojke, pozdrav svima! Htjela sam saznati što imaš. U ovom je ciklusu stimuliran klostilbegidom, a sada su ti rezultati: ako je 2 DF ultrazvukom 28 i 33 mm (drugi je već jasna cista). tako, može df rasprsnuti u.

Recite tko je bio stimuliran i što. Općenito, ne znam ništa o tome. Postoje li skupe pilule, i kako se uobičajeni O razlikuju od toga? Hvala svima unaprijed)))

Sve djevojke. Kako se ispostavilo da je moja prva stimulacija bila neuspješna. Nažalost, ali nadao sam se! Kao što sam napisao M. Započela sam prošlog četvrtka (((slabo, samo strašno, au subotu su tako jaki.

Pozdrav svima) Imam rezati ugrušak od 5 do 9 DC, ja mrzim Divigel trbuh, čeka moj Ovulyashka! Pitanje je, djevojke koje su bile stimulirane s ugrušcima, nakon što ste imali ovulaciju. Obično moram.

Rodjenje je uzrokovano gelom

Mamlife - aplikacija za moderne majke

Djevojke koje su rodile gel, nakon što su počele trudovi? Je li djelovao? I kažu da ako 2 doze ne rade, probode mjehurić.

U programu možete pregledati sve fotografije ovog unosa, kao i komentirati i čitati druge postove autora.

komentari

- moja je majka rodila takvog brata, u 8 ujutro su uveli gel, za sat koji je već rodila. bez jednog odmora, brat je težio 4260 visine 53 cm. voljela je

- U 8, gel je ubrizgavan, mjehurić je probušen u jednoj, a na 5 je rodila

- Hormonska (prostaglandid) @ nataliyayushkova260786

- Koristi se za poticanje porođaja @ nataliyayushkova260786

- @ mamatimura2016, mjehurić zašto je proboden? Dobio sam ga na 8, u 14 je rekao da će izgledati, ako to ne pomaže, oni će ga ubrizgati opet, ako to ne pomaže opet, sutra mjehurić će se zapaliti

- Koji je to ime? To nije ono što reklamira u LCD-jednom cijevi 500r?

- @ nataliyayushkova260786, ne, ne da. Dianatal gel je oglašen, opcionalno se kupuje i doprinosi blagom porodu. On je već uveden u rad (usput, ja ću ga roditi). A sada su uveli još jedan specijalni gel za poticanje porođaja. ali već počinje pererenshivat..

- @ kssss92, wow. Volio bih to. Vaša majka vjerojatno nije imala prvo rođenje?

- @ zadum.ka, ktg je bio loš, liječnik je sada rekao da probije mjehurić, ako sami rađate čistu vodu, ako ne onda policajcima.

- @ mamatimura2016, naravno, dobro, ja, također, učinit ću jedan sat po satu

- @ mamatimura2016, kako se osjećaš nakon gela? Jesu li kontrakcije počele? Imala sam 2 sata, a moj trbuh samo boli kao tijekom jakih razdoblja

- @ zadum.ka drugo), ali shvatio sam da to nije pokazatelj kakav je porod, moj prvi bio je prirodan bez gela, u bolnicu sam s kontrakcijom, u 2:30 ujutro, uopće nije bilo otkrivanja. stavi noshshu u 2 ujutro u 3 rasprsnuti mjehurić u 4:40 dao rođenje)

- Nisam odmah napravio gel mjehurić proboden i sve) počeo roditi) brzo otkrivanje! Nosi se

- @ zadum.ka, nakon 2 sata, moj trbuh počeo je boljeti kao i za vrijeme menstruacije. Tada bol je u porastu, ali je podnošljiv. U sat vremena nakon bušenja mjehurića, stezanje udara počelo je vrlo bolno.

- @ mamatimura2016, odmah sam se razbolio. No, do sada je bilo tolerično.

- @ zadum.ka, koliko sam djevojaka rodila s gelom, brzo sam rodila. Naravno, postoje iznimke na kojima ta stimulacija ne funkcionira, već ste već počeli sve, tako da je lako isporuka

- @ zadum.ka i gdje ste kupili?

- @ nataliyayushkova260786, naredio sam putem aplikacije "apteka.ru" ode onda 2900 je okvir od 6 cijevi. Istina, kažu da svi 6 nemaju vremena za korištenje

- @ mamatimura2016, hvala vam puno, nadam se da će sve biti brze i jednostavne

- Imala sam gel, ubrizgavan u 10 ujutro, ali to nije pomoglo) kontrakcije nisu započele, ništa se nije ni povuklo u 21:20 vodu slomili, a kontrakcije su počele tek u 00:55 rodila)

- @ zadum.ka ste ubrizgali dianatalni gel? Što možete reći o tome?)

- Natalisti, čini mi se da mi je pomogao. Nije izbjegavala suze (bilo je 2 i vrlo mala), ali primalja je rekla da bih puno eksplodirala bez njega, da je dobro da je ubrizgavao prepone nije bio spreman, a dijete je hodalo.

- @ zadum.ka hvala. Potrebno je imati vremena za kupnju, sve dok nije rodila)

- @natalivi, imam 4 lijevo. Ušao je samo 2. Ako trebaš, mogu prodati.

- @ zadum.ka moj muž je već kupio i vodi me u bolnicu. Tako bi to bilo sjajno. Hvala ti

- @natalivi, jesi li već u bolnici? Već je započeo?

- Imao sam plut u tri dana, večeras mi se činilo da crveno iscjedak zajedno s njom. Nazvao sam hitnu pomoć i sad ležim ovdje, čekajući

- @ zadum.ka ali rekli su da je sve u redu, laže. Nadam se da će u narednim danima biti lice. Kamenet na želucu ponekad, ove noći samo ne spavaju, očito su se trenirali

- Natalistički, lagana dostava za vas. ✨

Preuzmite i chatajte s mama u blizini u Mamlifeu - aplikaciji za moderne mame

Gel za stimulaciju

Prošlo je 42 tjedna, a dijete ne žuri da se rodi. Situacija nije baš ugodna, jer u ovom trenutku shvaćate da će radnu aktivnost morati biti stimulirana.

Postoji mnogo razloga za odgodu trudnoće, i gotovo je nemoguće spriječiti ih. Među čimbenicima koji utječu na taj proces nazivaju se endokrine bolesti, pretilost, smanjena regulatorna funkcija središnjeg živčanog sustava. Liječnici kažu da starost žena doprinosi i pilingu djeteta. Sve takve slučajeve sve više bilježe osobe starijih od 30 godina.

Jedna je stvar jasna - piling uzrokuje štetu djetetu, stoga se mora poticati rođenje. Da biste to učinili, obratite se svom liječniku ili posjetite bolnicu. Tu će već odlučiti kako će se stimulirati rođenje, i treba li to učiniti.

Jedan od najosobnijih načina stimuliranja rada je ubrzana priprema cerviksa za porođaj stvorivši posebnu hormonsku pozadinu. Da bi se to postiglo, posebni gel se uvodi u cerviks za poticanje rada. Sadrži biološki aktivne tvari - prostaglandine, koji pomažu u uklanjanju maternice i glatkoću. U tom slučaju, rad može započeti nakon 40 minuta ili nakon 4 sata. Vrlo je pojedinačno.

Gel za stimulaciju može se unijeti ako:

 • postoji neuspjeh u procesu isporuke;

"Prepidil-gel" za poticanje porođaja: recenzije i posljedice

Trudnoća je važna faza u životu svake žene. Ponekad je iz jednog ili drugog razloga potrebno stimulirati generički proces medicinskim sredstvima. Vrlo često u tu svrhu koristi se lijek "Prepidil-gel". Naravno, pacijenti koji se suočavaju s potrebom korištenja ovog lijeka zainteresirani su za sve dostupne informacije. Je li sigurno tretirati proizvod? Što se zna o kontraindicijama i nuspojavama?

Informacije o obliku otpuštanja i sastavu lijeka

U suvremenoj opstetricnoj praksi često se koristi lijek "Prepidil-gel". Ovaj lijek je namijenjen vaginalnoj ili intrakervikalnoj primjeni. Lijek je viskozni prozirni gel, pakiran u posebnim štrcaljkama s mlaznicama.

Glavni aktivni sastojak lijeka je dinoproston. Jedna doza (koja je jednaka 3 g gela) sadrži 0,5 mg ove tvari. Dodatno, pripravak sadrži triacetin i koloidni silicijev dioksid.

Farmakološka svojstva lijeka

Glavna aktivna komponenta gela je dinoproston (drugi naziv je prostaglandin E2). Ova tvar je nezasićena masna kiselina koju normalno sintetizira ljudsko tijelo. Ova vrsta prostaglandina obavlja važne funkcije, posebno poboljšava opskrbu krvlju tkiva cerviksa uteri, koja, prema tome, ubrzava omekšavanje i otvaranje. Osim toga, lijek povećava kontraktilnu aktivnost glatkih mišića maternice, što osigurava početak procesa rađanja. Usput, dinoproston utječe ne samo na organe reproduktivnog sustava - lijek utječe na glatke mišiće probavnog trakta i krvnih žila.

Nakon ubrizgavanja u cervikalni kanal, gel se brzo apsorbira - maksimalna koncentracija u pacijentovoj krvi se promatra 30-45 minuta nakon postupka. Prostaglandin se veže na albumin u krvi (vezujuća razina je 73%). Lijek u ženskom tijelu se raspada, formirajući najmanje devet metabolita, koji se potom izluče u mokraći (samo mala količina se izlučuje u izmetu).

Kada se koristi gel? Glavne oznake

U kojim slučajevima je preporučljivo koristiti lijek "Prepidil-gel"? Upute pokazuju da se lijek koristi za ubrzavanje sazrijevanja i otvaranja vrata maternice. Naravno, takva terapija je moguća samo u prisutnosti medicinskih indikacija.

Lijek "Prepidil-gel": upute za uporabu

Kao što je već spomenuto, u apoteku možete kupiti lijek, stavljen u sterilnu štrcaljku s kateterom. Neposredno prije upotrebe, morate ukloniti poklopac i staviti kateter na vrh šprice. Uređaj mora biti umetnut u cervikalni kanal, a zatim polako iscijediti dio gela iz štrcaljke.

Odmah se treba reći da je stimulacija Prepidil gela moguće samo u uvjetima bolnice. Postupak treba obaviti liječnik ili medicinska sestra - pokušaji samog liječenja mogu samo pogoršati situaciju. Nakon uvođenja gel, žena se preporuča leći 10-15 minuta na leđima - to je način kako možete spriječiti da lijek istječe.

Početna doza je 0.5 mg dinoprostona, što odgovara sadržaju jedne štrcaljke. Ako se nakon uvođenja lijeka ne opaža reakcija, gel se ubrizgava ponovno u istoj količini, ali ne ranije od 6 sati nakon prethodnog postupka. Dnevna doza ne smije premašiti 1,5 mg aktivne tvari (jednako 9 g gela).

Postoje li kontraindikacije?

Je li moguće koristiti lijek "Prepidil-gel" za poticanje procesa rađanja? Povratne informacije od stručnjaka, kao i rezultati znanstvenih istraživanja, navode da lijek ima brojne kontraindikacije koje svakako trebate obratiti pažnju na:

 • Dugotrajne kontrakcije maternice su opasne u višestrukim trudnoćama.
 • Gel se ne koristi ako pacijent ima povijest s više od 6 trudnoća s punim trajanjem.
 • Prirodno porođaj ne stimulira, ako se umetanje glave fetusa nije dogodilo.
 • Lijek nije propisan ženama s poviješću teškog porođaja, popraćene ozljedama, carskim rezom ili ginekološkim kirurškim zahvatima (uključujući operaciju u maternici).
 • Treba shvatiti da se ne može stimulirati porođaj ako je ženska zdjelica suviše sužena i postoje strahovi da djetetova glava neće proći kroz nju.
 • Gel se ne propisuje u prisustvu fetalnog poremećaja, kao i kršenje brzine otkucaja srca djeteta.
 • Popis kontraindikacija uključuje prisustvo krvavog vaginalnog ispuštanja nepoznatog porijekla pacijenta tijekom trudnoće.
 • Ne može se stimulirati poroda ako je tijekom ultrazvučnog pregleda primijećena abnormalna fetalna prezentacija. Osim toga, uporaba gela može biti opasna u slučajevima gdje je operacija prikladnija.
 • Naravno, kontraindikacije uključuju alergijsku osjetljivost pacijenta na bilo koju komponentu lijeka.
 • Vrijedno je spomenuti relativne kontraindikacije, koje uključuju hipertenziju, poremećaje jetre i ekskreorni sustav, glaukom, astmu, oftalmičku hipertenziju i određenih bolesti kardiovaskularnog sustava. U takvim slučajevima moguća je upotreba gela, ali to treba učiniti vrlo pažljivo - pacijent treba stalni nadzor.

Nuspojave i komplikacije tijekom terapije

Je li moguće da je lijek "Prepidil-gel" siguran? Recenzije liječnika, pa sami pacijenti kažu da je lijek dobro podnošljiv i osigurava početak procesa rađanja. S druge strane, vjerojatnost nastanka komplikacija na pozadini uporabe gela nije isključena. Evo popisa mogućih nuspojava:

 • Hypertonus uterusa, povećana i povećana kontrakcija mišića maternice, što često može dovesti do raskida zidova organa, kao i prerane disekcije membrana membrana.
 • Vasovagalne reakcije su moguće, uključujući glavobolje, teške tremor, osjećaj topline u tijelu, vrtoglavicu.
 • Popis opasnih nuspojava uključuje placentalni poremećaj.
 • Nakon uvođenja gela mogu nastati alergijske reakcije, koje u pravilu prate izgled iritacije, crvenila i osip na koži.
 • Neki se bolesnici žale na mučninu, proljev i neke druge poremećaje probavnog sustava (i unatoč intrakervikalnoj primjeni gela).
 • Mogući bronhospazam, razvoj astme.
 • Usporedno česte povrede cirkulacijskog i limfnog sustava. Nuspojave uključuju leukocitozu. Nakon upotrebe gela povećava se rizik od rasprostranjene intravaskularne koagulacije kod pacijenata nakon poroda što je vrlo opasno.

"Prepidil-gel" koji stimulira porođaj često se koristi. Ali morate razumjeti da je ponekad lijek opasno za fetus. Na primjer, terapija može biti povezana s razvojem sindroma distresa, kao i acidozom i kompresijom djeteta. U najtežim slučajevima zabilježena je smrt fetusa. Prema statistikama, nuspojave su rijetke i najčešće su povezane s nepravilnim doziranjem ili metodom korištenja gela.

Informacije o predoziranju: simptomi i liječenje

Korištenje prevelikih doza lijeka "Prepidil-gel" obiluje opasnim posljedicama. Pacijenti razvijaju hipertoničnost maternice, kao i povećanje jačine i učestalosti kontrakcija maternice. To, naravno, utječe na stanje djeteta - komplikacije uključuju kompresiju i acidozu fetusa.

Žena u ovom stanju treba odmah primiti medicinsku pomoć. Da bi se uklonio hiperton, beta-2 adrenomimetici se daju pacijentima. U teškim slučajevima je naznačena hitna dostava.

Cijene i analoge lijekova

Naravno, trošak lijeka je važan za svakog pacijenta. Koliko će lijek "Prepidil-gel"? Cijena šprice koja sadrži 3 g gela varira od 600 do 700 rubalja.

Što učiniti ako lijek nije prikladan za pacijenta ili ga je teško dobiti? Postoje neki dobri analozi na farmaceutskom tržištu. Popis visoko kvalitetnih proizvoda uključuje lijekove kao što su "Prostenon" (u obliku gela), "Prostin E2" i "Cerviprost". Naravno, samo liječnik može odabrati zamjenu - uporaba Prepredila ili bilo koje druge slične medicine strogo je zabranjena.

Gel za stimulaciju rada "Prepidil": pregled bolesnika i specijalista

Za mnoge ljude važan čimbenik je mišljenje liječnika o određenoj medicini. U ovom slučaju, stručnjaci jednoglasno tvrde da se lijek "Prepidil-gel" suočava sa svojim glavnim zadaćama, ubrzava sazrijevanje i otkrivanje cerviksa, što je ponekad neophodno (na primjer, ako je porođaj opasno za dijete ili majku). Lijek nema toliko kontraindikacija, osobito u usporedbi s njegovim kolegama. Zato liječnici u određenim slučajevima prepisuju žene precizno "Prepidil-gel".

Poznavanje bolesnika koji rađaju također su pozitivni. Učinak lijeka pojavljuje se brzo, ali žene vrlo rijetko pate od nuspojava. Cijena gela je vrlo pristupačna, što je također važno za mnoge.

Gel za otvaranje vrata maternice prije porođaja

Proširenje vrata maternice

Prije samog rođenja, cerviks se dramatično mijenja. Trudnica ne osjeća ove promjene, ali budućno dijete dobiva priliku da se rodi prirodno. Pa kako se točno mijenja ovaj genitalni organ i kada je potrebna medicinska pomoć za poboljšanje otvora maternice? Tražimo odgovore na ova i druga slična pitanja.

Savršen vrat prije porođaja

Parametri koji karakteriziraju stanje maternice prije porođaja su njegovo mjesto u zdjelici, stanje mekoće i duljine. Omekšani cerviks u stanje kada može proći 1-2 prsta liječnika iznutra, govori o spremnosti rodnog kanala na proces isporuke. Takve promjene su praćene pražnjenjem sluznice. To jest, ranije se vrat počeo otvarati, prije što je žena u radu primijetila taj znak nastupa kontrakcija.

Prije rođenja maternica se skraćuje. Prema medicinskoj statistici, njezina duljina je oko jedan centimetar. Ako govorimo o lokaciji, ona postaje u središtu zdjelice, dok se tijekom trudnoće vrat cerviksa odbacuje.

Svi navedeni parametri vrednuju liječnici na skali od pet točaka. 5 zarađenih bodova pokazuju idealnu spremnost maternice za porođaj. Ovo stanje se naziva zrelo maternice.

Stimulacija otvora maternice

Gore vrijedi za izvrsne parametre za prenatalne aktivnosti. Ali u praksi to nije uvijek slučaj, a liječnici pribjegavaju stimuliranju procesa proširenja vrata maternice.

Ako je medicinski pregled pokazao da maternica nije zrela, a uskoro morate roditi, onda je prihvatljivo ubrzati taj proces i potaknuti stimulaciju. Ne koristite to ponekad znači propast dijete do anoksije, s obzirom da je prije poroda posteljica je „starenje”, a ne mogu nositi sa svojim funkcijama kao i prije.

U praksi, stimulacija se provodi na četiri načina, ponekad s njihovom kombinacijom:

 1. Injekcije sinestrona intramuskularno. Lijek čini vrat zreli, ali ne utječe na kontrakcije.
 • Uvođenje štapića morske trave u cerviks. Takvi štapići dugi 5 cm smješteni su u cervikalni kanal. Nakon nekoliko sati, oni se nabrekle pod djelovanjem vlage i otvaraju cervikalni kanal.
 • Uvođenje prostaglandin gela u cervikalni kanal. Ovaj gel radi brzo - i vrat se otkriva za 2-3 sata.
 • Intravenska primjena Enzaprosa. Ovaj lijek također sadrži prostaglandine. Dakle, vrijeme kontrakcija se smanjuje u vremenu.
 • Ponekad žene koriste samostalnu stimulaciju rada.

  1. Klistir. Nakon toga, čep mucusa ispadne i cerviks postaje zrelija. Postupak se može primijeniti samo na žene koje su već došle na datum rođenja, odnosno punopravno dijete.
  2. Topla kupka se ne preporuča za polijetanje pluta i vode. Opasni postupak za žene s visokim krvnim tlakom.
  3. Seks djeluje kao medicinski stimulans. jer sperma sadrži prostaglandine. To znači da doprinosi zrelosti maternice. Ali ne možete imati seks s trudnicama koje su već izgubile pluto. Uostalom, postoji prilika da "uhvatimo" infekciju u maternici.
 • Tjelesna aktivnost To može biti šetnja bržim tempom, mopingom, čišćenjem. Uz ove metode ne treba pretjerati žene s hipertenzijom.
 • Ali takve metode mogu biti ispunjene opasnim posljedicama.

  Faze proširenja vrata maternice

  Cervix prije porođaja prolazi kroz nekoliko faza otkrivanja. Prvo se naziva latentnim ili sporim. Traje 4-6 sati s otkrivanjem do 4 cm. U isto vrijeme, kontrakcije se javljaju svakih 6-7 minuta.

  Druga faza naziva se aktivna ili brza. Svaki sat, vrat se širi do 1 cm, a to traje do 10 cm, a kontrakcije se događaju svake minute.

  Treća faza je potpuno objavljivanje. Opisuje proces početka rada. Ponekad je cervikalna dilatacija preuranjena. To je dokaz patologija i, bez liječenja, može uzrokovati preuranjeni rad ili pobačaj.

  Trudnica treba zapamtiti da se u razdoblju prije porođaja mora pripremiti za činjenicu da će porođaj početi ranije. Ako se osjećate loše ili druge simptome, odmah se obratite svom liječniku.

  Mir i zdravlje za vas!

  Pogotovo za beremennost.net Elena TOLOCHIK

  Gel za stimulaciju

  Rođenje djeteta za ženu uvijek je uzbudljiv trenutak. Također bliski tjeskobu osjećaju bliski ljudi žene u radnoj snazi. Najčešće, porođaj počinje pravodobno, djetetu sam zahtijeva rođenje. Međutim, u nekim slučajevima, liječnik koji rađa, prisiljen je koristiti posebne alate koji ubrzavaju radnu aktivnost. Jedan od tih alata, koji se uspješno koristi u opstetričkoj praksi, je gel koji stimulira rad.

  Postoji mnogo čimbenika koji pridonose nastanku poslijeratne trudnoće. Na ovaj proces utječu različite endokrine bolesti, prekomjerna tjelesna težina trudnice, poremećaj središnjeg živčanog sustava. Vrlo često se dijete ne može roditi na vrijeme zbog kasne trudnoće, kada žena rodi nakon 30 godina.

  Potreba se javlja u indukciji poroda kod trudnoće, 42 tjedana ili više, slab rad, nepotpuno objavljivanje vrata maternice, bez borbe, kada je amnionska tekućina giba. Također, ovaj postupak može biti potreban kada stanje fetusa može dovesti do njegove smrti.

  Uvođenje posebnog gela u cerviks za stimuliranje hormonalnih razina smatra se najslabijim načinom njezine ubrzane pripreme za porođaj. Sastav ovog lijeka uključuje prostaglandine - biološki aktivne tvari koje imaju sposobnost otvaranja vrata maternice. Nakon uvođenja gela, ovisno o individualnim karakteristikama ženskog tijela, trud može početi vrlo brzo, doslovno u roku od 40 - 50 minuta ili duže razdoblje: 4 - 6 sati. Treba napomenuti: da je porođaj normalan, cerviks se mora potpuno otvoriti do 10 centimetara.

  U posljednjih 20-30 godina, prostaglandini koji su dio gela, prilično se aktivno koriste u suvremenim opstetrima. Njihova visoka učinkovitost u procesu poticanja rada već je poznata i stoga ne zahtijeva dodatnu potvrdu. Obično, prostaglandini E2, koji su slični strukturi visoko aktivnih tvari žene i fetusa, koriste se u pripravcima za generičku pobudu. Zbog oslobađanja endogenog oksitocin, prostaglandini omekšati cerviks, stimulira kontrakciju glatkih mišića, doprinosi koordinirano borbe i njene brze implementacije.

  Gel Prostin E2, dizajniran za poticanje rada, uveden je endovaginalno pomoću štrcaljke. Glavni aktivni sastojak lijeka je dinoproston. Gel je umetnut u stražnji vaginalni rezervoar. Ne preporučuje se ubrizgavanje lijeka izravno u cervikalni kanal, jer postoji opasnost od hiperstimulacije maternice.

  Kada stimulira rad s gelom, trudnica uvijek treba biti pod nadzorom liječnika koji kontrolira njezino stanje. Najprije unesite 1 miligram gela. Ako nakon 6 sati nema pozitivne dinamike, tj. Vrata maternice nisu otvorena najmanje 3 centimetra, ubrizgavaju se još 2 miligrama lijeka. Dopuštena ukupna doza gela iznosi 3 miligrama.

  Naravno, postoji određeni rizik umjetne stimulacije porođaja. Stoga je od najveće važnosti da liječnik ima potrebna znanja i iskustvo, ispravnu dozu i pravilnu primjenu lijeka. Potrebno je razmotriti kontraindikacije korištenja ove metode stimulacije radne aktivnosti. To uključuje neprimjereno mjesto fetusa, klinički usku zdjelicu trudne žene, pogoršanje fetusa, otkriveno na srčanom monitoru, problemi sa zdravljem žene, a ne davanje prilika da prirodno rađaju. U potonjem slučaju medicinski stručnjaci dolaze do zaključka da je potreban carski rez.

  Pravilnom upotrebom gela za poticanje porođaja ne uzrokuje nuspojave. Stoga se ovaj lijek pokazao od najboljih strana. Lako je koristiti i ima dobar klinički učinak. Naravno, najbolje je izbjegavati umjetnu stimulaciju i roditi dijete prirodno. No, ako je potrebno koristiti stimulirajući gel, ostaje se oslanjati na iskustvo medicinskog osoblja. Pazite na sebe!

  Prethodni članak Sljedeći članak

  Otvaranje vrata maternice s 1 ili 2 prsta prije porođaja

  Normalna i pravovremena dostava nikada ne počinje naglo i nasilno. Uoči rođenja, žena doživljava svoje preteče, a maternica i vrat pripremaju se za proces rođenja. Konkretno, cerviks počinje "zrasti" i širi, tj. Prelazi u fazu otvaranja maternice. Dostava je složen i dugotrajan proces i velikim dijelom ovisi o interakciji maternice, cerviksa i stanju hormonalnih razina, što određuje njihov uspješan završetak.

  Cerviks je...

  Donji dio maternice naziva se vratom, koji izgleda kao uski cilindar i spaja maternicu s vagom. Izravno u vratu maternice razlikuju vaginalni - vidljivi dio, koji se izdaje u vagini ispod njegovih lukova. I također postoji supravaginalna - gornji dio, koji se nalazi iznad lukova. U vratu maternice nalazi se cervikalni kanal (cervikalni kanal), gornji dio naziva se unutarnja grla, donji kraj je vanjski. Tijekom trudnoće, cervikalni kanal nalazi se u cervikalnom kanalu, čija je funkcija sprječavanje prodora infekcije iz vagine u utornu šupljinu.

  Maternica je ženski genitalni čija je glavna svrha nositi fetus (voćarstvo). Maternica se sastoji od 3 sloja: unutarnja je predstavljena endometrijom, srednjim mišićnim tkivom i vanjskom seroznom membranom. Glavna masa maternice je mišićni sloj koji je hipertrofiran i raste tijekom trudnoće. Mijelometrija maternice ima kontraktilnu funkciju, zbog čega dolazi do kontrakcija, otvara se vrata maternice (maternica), a fetus je izbačen iz utorne šupljine u procesu rada.

  Razdoblja rođenja

  Generički proces traje dugo, a obično kod primarnih žena, to je 10 do 12 sati, dok za multiparous traje oko 6 do 8 sati. Sam rođenje uključuje tri razdoblja:

  • I razdoblje - razdoblje kontrakcija (otvaranje grla maternice);
  • II period se naziva razdobljem pokušaja (razdoblje protjerivanja fetusa);
  • Razdoblje III je razdoblje odvajanja i izbacivanja djetetovog mjesta (potomstvo), stoga se zove razdoblje sukcesije.

  Najduža faza rada je razdoblje otvaranja grla maternice. To je uzrokovano kontrakcijama maternice, tijekom kojih se formira fetalni mjehur, glava fetusa pomiče prsni prsten i dolazi do otvaranja vrata maternice.

  Razdoblje rada

  Prvo razdoblje porođaja najdulje je, a kod primarnih žena to je duže i traje 8 do 10 sati u prosjeku. U žena koje ponovno rađaju, razdoblje rada traje 6 - 7 sati. Proces "otvaranja" maternice sastoji se od dvije faze: latentne i aktivne. Latentna faza traje prosječno 5-6 sati od cijelog razdoblja kontrakcija i nastavlja bezbolno ili s manje bolnim senzacijama (više o kontrakcijama tijekom porođaja).

  Prvo, borbe se javljaju i postavljaju - ne više od 2 u 10 minuta. Štoviše, trajanje kontrakcije maternice doseže 30 - 40 sekundi, a opuštanje maternice 80 - 120 sekundi. Dugo opuštanje maternice kontrakcija mišića nakon svakog prelaska daje cerviksa u donjoj strukturi segmenta maternice, pri čemu smanjena vidljivi dio duljine vrata (skraćivanje to događa), i donji dio maternice je izravno rastegnuta i izdužena.

  Kao rezultat procesa koji se odvijaju, predloženi dio fetusa (u pravilu, glava) je fiksiran na ulazu u zdjelicu, odvajajući amnionsku tekućinu, kao rezultat toga, formiraju se prednje i stražnje vode. Formiran je fetalni mjehur (sadrži prednju vodu), koji djeluje kao hidraulični klin, klinovi u unutarnje usta, otvarajući je.

  U "pervorodoku", latentna faza otkrivanja je uvijek duža od onih žena koje rađaju drugi put, što uzrokuje duži rok isporuke. Završetak latentne faze je obilježena potpunim ili gotovo potpunim izglađivanjem vrata.

  Aktivna faza započinje s 4 cm cervikalnog otkrivanja i traje do 8 cm. Istodobno, kontrakcije povećavaju učestalost i broj njih doseže 3-5 u 10 minuta, razdoblja kontrakcije i opuštanja maternice izjednačavaju i čine 60-90 sekundi. Aktivna faza se nastavlja u prvobitnom i višekratnom 3-4 sata. Tijekom aktivne faze radna aktivnost postaje intenzivna, a maternica brzo raste. Glava fetusa kreće se kroz rođeni kanal, cerviks se potpuno prenosi na donji dio maternice (spojen je s njom), do kraja aktivne faze, otvor otvora maternice je potpuna ili skoro potpuna (unutar 8-10 cm).

  Na kraju aktivne faze nalazi se otvor membrane membrana i izlijevanje vode. Ako je otvor grla dosegla 8 - 10 cm i voda je izbio - radi se o pravovremeno ispuštanje izlijevanje vode vode na ulazu 7 cm naziva ranije, amniotomija (membrane postupak disekcija) prikazan na 10 cm i ždrijela opis naziva kasno kila vode.

  terminologija

  Cervikalna dilatacija nema nikakvih simptoma, samo ga liječnik može odrediti nakon vaginalnog pregleda.

  Da bismo shvatili kako napreduje proces omekšavanja, skraćenja i izravnavanja cerviksa, potrebno je odlučiti o opstetričkim uvjetima. U nedavnoj prošlosti, opstetričari su odredili otvaranje usta maternice u prstima. Grubo govoreći, koliko prsti propušta maternicu, to je otkriće. U prosjeku, širina "prstnog prsta" iznosi 2 cm, ali, kao što znate, svi prsti razlikuju se, stoga se mjera otvaranja u cm smatra točnijom.

  • ako se na prstu otvori vrata maternice, onda kažu oko otvora od 2 do 3 cm;
  • ako je otvaranje maternice maternice dosegla 3-4 cm - to je ekvivalentno otvaranju cerviksa na 2 prsta, koja se obično dijagnosticira već na početku redovite radne aktivnosti (najmanje 3 kontrakcije u 10 minuta);
  • skoro potpuni otvor je označen otvaranjem vrata na 8 cm ili 4 prsta;
  • cijelo otkriće je fiksna, kad je grlo izglađen u potpunosti (tanki rub) i prolazan 5 prstiju ili 10 cm (spustio glavu na karlice okreće swept šav izravno veličina pojavljuje neodoljivu potrebu za guranje - vrijeme u generičkom sobnoj rođenja bebe - početak drugog razdoblja isporuke).

  Kao što maternica sazrijeva

  Nastupni prekursori porođaja ukazuju na neposredan početak rada (od oko 2 tjedna do 2 sata):

  • dno maternice se smanjuje (za 2-3 tjedna prije pojave kontrakcija), što je objašnjeno pritiskom prileženog dijela fetusa na zdjelicu, žena osjeća simptom koji olakšava disanje;
  • pritisak glave fetusa stavlja pritisak na zdjelice (mjehur, crijeva), što dovodi do čestih uriniranja i zatvora;
  • povećana ekscitacija maternice (maternica "postaje kamen" kada se fetus kreće, naglo kretanje žene ili kad se trese trbuh);
  • moguća je pojava lažnih (treninga) kontrakcija - one su nepravilne i rijetke, povlačenjem i kratkim;
  • cerviks počinje "sazrijevati" - omekšava, preskače vrh prsta, skraćuje i "centri".

  Proširenost grlića maternice prije porođaja polako i postupno napreduje tijekom mjeseca, a povećava se zadnji dan, dva dana prije rođenja. U prvorazrednim ženama otvaranje cervikalnog kanala iznosi oko 2 cm, dok je za višeparousne žene otvaranje veće od 2 cm.

  Da biste utvrdili zrelost cerviksa, koristite ljestvicu koju je izradio biskup, a uključuje procjenu sljedećih kriterija:

  • dosljednost (gustoća) maternice: ako je gusta - to se smatra 0 bodova, a omekšavanje duž periferije, ali s gustom unutarnjom grlom - 1 bod, mekom od iznutra i izvana - 2 boda;
  • duljina vrata (postupak skraćivanja) - ako prelazi 2 cm - 0 bodova duljina dostiže 1 do 2 cm - rezultat je 1 bod, vrat se skrati i ne doseže duljinu od 1 cm - 2 boda;
  • cervikalnom kanalu prohodnost unutarnji vanjski usta ili preskače prsta - rezultat 0 bodova, prolazi kroz cervikalni kanal za unutarnje os kompaktnosti - procjenjuje se na 1 bod, a ako je kanal emitira jedan ili dva prsta za interne OS - procijenjene na 2 boda;
  • kako je vrat postavljen relativno prema žici osi zdjelice: usmjeren poslije - 0 bodova, pomaknut anteriorly - 1 bod, nalazi se srednje ili "centrirano" - 2 boda.

  Sumeći rezultate, procjenjuje se zrelost cerviksa. Razmatra se nezreli vrat kada je broj 0 - 2 boda, 3 do 4 boda smatra se nedovoljno zrelim ili sazrijevanjem vrata, a kod 5 do 8 boda govori o zrelom vratu.

  Vaginalni pregled

  Da bi se utvrdio stupanj spremnosti cerviksa, a ne samo, liječnik obavlja obvezni vaginalni pregled (po prijmu u rodilište i 38 - 39 tjedana na recepciji pri antenatalnoj klinici).

  Ako je žena već u dvorani, vaginalni pregled razjašnjava proces otvaranja usne šupljine svakih 4 do 6 sati ili iz sigurnosnih razloga:

  • ispuštanje amnionske tekućine;
  • provođenje moguće amniotomije (slabost radne sile, visoka voda ili ravna mjehur);
  • s razvojem anomalija radne snage (klinički uska zdjelica, pretjeranog rada, diskriminacije);
  • prije regionalne anestezije (EDA, SMA) kako bi se odredio uzrok bolnih kontrakcija;
  • pojava iscjetka krvi iz genitalnog trakta;
  • u slučaju utvrđene redovite radne aktivnosti (preliminarni period, koji je prerastao u rad).

  Pri provođenju vaginalnog pregleda, opstetričar ocjenjuje stanje cerviksa: njegov stupanj otvaranja, izglađivanje, debljina i rastezljivost cervikalne margine, kao i prisutnost ožiljaka na mekim tkivima genitalnog trakta. Osim toga, procjenjuje se kapacitet zdjelice, koji predstavlja dio fetusa i njegovo umetanje (lokalizacija šavova na glavi i oprugama), napredovanje temeljnog dijela, prisutnost deformacija kostiju i egzostaza su opipljivi. Obavezno procijenite fetalni mjehur (integritet, funkcionalnost).

  Prema subjektivnim obilježjima otkrivanja i podacima vaginalnog pregleda sastavlja se i održava partogram rada. Subjektivni znakovi porođaja, posebice otvaranje grla maternice, su kontrakcije. Kriteriji za procjenu kontrakcija uključuju njihovo trajanje i učestalost, težinu i uterinsku aktivnost (potonji se određuje instrumentalno). Partogram rada vam omogućuje da vizualno popravite dinamiku otvaranja maternice. Izrađen je grafikon, vodoravno o kojem govori trajanje rada u satima i okomito otvaranje vrata u cm. Na temelju partografa može se razlikovati latentna i aktivna faza rada. Strmi uspon krivulje ukazuje na učinkovitost generičkog čina.

  Ako se grlić maternice rano raspada

  Dijateracija vrata maternice tijekom trudnoće, tj. Dugog rada, naziva se cervikalna insuficijencija. Ova patologija karakterizira činjenica da i cerviks i isthmus ne obavljaju svoju glavnu funkciju u procesu trudnoće - obturatorom. U tom slučaju, vrat se omekšava, skraćuje i smekšava, što ne dopušta zadržavanje fetusa u fetusu i dovodi do spontanog pobačaja. Pobačaj obično javlja u 2 do 3 tromjesečja. Činjenica da je skraćivanje na 25 mm i manje na 20-30 tjedana trudnoće govori o neuspjehu cerviksa.

  Cervikalna insuficijencija je organska i funkcionalna. Organski oblik patologije razvija se kao posljedica raznih ozljeda cerviksa - umjetnih pobačaja (vidi učinke pobačaja), rupture cerviksa tijekom poroda i operativne metode liječenja bolesti cerviksa. Funkcionalni oblik bolesti uzrokovan je hormonskom neravnotežom ili povećanom opterećenju vratu i vratu tijekom trudnoće (višestruka trudnoća, višak vode ili veliki fetus).

  Kako zadržati trudnoću kada otvarate vrat

  Ali čak i kod proširenja vrata maternice za 1-2 prsta u trajanju od 28 tjedana ili više, prilično je moguće zadržati trudnoću, ili barem produžiti do rođenja potpuno egzaktnog fetusa. U takvim slučajevima imenuje:

  • ležaj u krevetu;
  • emocionalni odmor;
  • sedative;
  • antispasmodici (Magne-B6, no-shpa, papaverin);
  • tocolytics (ginipral, partusisten).

  Obavezno podvrgnite terapiji usmjerenu na proizvodnju tenzida u plućima fetusa (propisani su glukokortikoidi). što ubrzava njihovo sazrijevanje.

  Osim toga, liječenje i prevencija daljnjeg prijevremenog otkrivanja cerviksa vrši se kirurški - šavovi se stavljaju na vrat, koji se uklanjaju 37 tjedana.

  Cerviks je nezreo - što onda?

  Obratna situacija je moguća kada je vrat "nije spreman" za porođaj. To znači da je došao sat X (procijenjeni datum isporuke), pa čak i nekoliko dana prošlo - tjedana, ali nema strukturnih promjena u vratu, ostaje dugo, gusta, odbačena unatrag ili unatrag, a unutarnja ždrijelo je neprohodna ili prolazi vrh prsta. Što liječnici rade u ovom slučaju?

  Sve metode utjecaja na vrat, što dovodi do njezinog sazrijevanja, podijeljene su na lijekove i ne-lijekove. Medicinske metode uključuju uvođenje u vaginu ili u cerviks posebnih gelova i supozitorija s prostaglandinima. Prostaglandini su hormoni koji ubrzavaju proces zrenja cerviksa, povećavaju ekscitabilnost maternice, a kod rada, intravenska primjena prakticira se u slučaju slabosti radne snage. Topikalna primjena prostaglandina nema sustavni učinak (nema nuspojava) i doprinosi skraćenju i zaglađivanju vrata.

  Iz metoda bez lijekova za stimulaciju proširenja vrata maternice:

  Štapići - morska trava

  Štapovi su izrađeni od suhih algama morske trave, koje su visoko higroskopne (apsorbiraju vodu). Broj štapića se umetne u cervikalni kanal tako da ga pune čvrsto. Kako tekućina apsorbira štapiće, oni nabubre i protežu cerviks, uzrokujući da se otvori.

  Foley kateter

  Kateter za otvaranje cerviksa predstavlja fleksibilna cijev s balonom pričvršćenom na jedan kraj. Kateter s balonom na kraju umetne od strane liječnika u cervikalni kanal, balon se napuni zrakom i ostavi u vratu 24 sata. Mehanički učinak na vrat potiče njegovo otvaranje, kao i proizvodnju prostaglandina. Metoda je vrlo bolna i povećava rizik od infekcije ramenoga kanala.

  Čišćenje klistir

  Nažalost, u nekim rodilištima, odbili su provoditi čišćenje klizme ženi koja je došla roditi, ali uzalud. Slobodni crijevo, kao i njegova peristaltika u procesu defekacije, povećava ekscitabilnost maternice, povećava ton, i time ubrzava proces otvaranja vrata maternice.

  Pitanje odgovor

  Kako možete ubrzati cervikalnu dilataciju kod kuće?

  Postoji nekoliko preporuka, u skladu s kojima priprema vrat za generički čin:

  • produženi vanjski blagdani povećavaju ekscitabilnost maternice i proizvodnju prostaglandina, a predočeni dio bebe fiksiran je na ulazu u zdjelicu, dodatno potiče otvaranje vrata maternice;
  • gledajte mokraćni mjehur i crijeva, izbjegavajte zatvor i dugotrajnu apstinenciju od uriniranja;
  • jesti više salata od svježeg povrća, začinjeno biljnim uljem;
  • uzeti izvarak od malina ostavlja;
  • stimuliraju bradavice (kada su nadražene, otpušta se oksitocin, što uzrokuje kontrakcije maternice).
  • Postoje li posebne vježbe za otvaranje vrata?

  Kod kuće, ubrzava zrenja maternice, stepenice, plivanje i ronjenje, savijanje i okretanje tijela. Također se preporučuje da se topla kupka, masaža uho i mali prst, vježbe disanja i vježbe za jačanje perinealne mišiće, joga. U rodilištima postoje posebne gimnastičke kugle, sjedalo i skokovi na kojima tijekom radnog razdoblja ubrzavaju otvaranje usta maternice.

  Da li seks stvarno pomaže pripremiti vrat za porođaj?

  Da, seks u posljednjim danima i tjednima trudnoće (uz pretpostavku integriteta fetalnog mjehura i prisutnosti sluznice u cervikalni kanal) pridonosi sazrijevanju cerviksa. Prvo, tijekom orgazma oslobađa se oksitocin koji stimulira uterinsku aktivnost. Drugo, prostaglandini su uključeni u spermu, što blagotvorno djeluje na proces zrenja cerviksa.

  Na kakvom se objavljivanju počinju pokušaji?

  Pokušaji su proizvoljna kontrakcija trbušnih mišića. Žudnja za stiskanjem pojavljuje se kod žena koje su već dulje od 8 cm, dok se vrat ne otvori (10 cm), a glava ne potone na dno zdjelice (tj. Može se osjetiti liječnik primjenom pritiska na usne), nemoguće je gurati.