Što bi trebalo biti težina fetusa tjedno od trudnoće?

Rođenja

Očekujuće majke uvijek su jako zainteresirane za težinu s kojom će se roditi njihova beba. Zato su jako zainteresirani za to koliko mrvica teži dok je još u maternici. To je pitanje važno za liječnike. Iako se težina fetusa naziva procijenjena, ali čak vam omogućuje da naučite mnogo o razvoju djeteta. Ono što je obično težina mrvica u maternici tijekom različitih razdoblja trudnoće i što ovisi o tome ćemo reći u ovom materijalu.

Kako dijete raste?

Na samom početku trudnoće, sve mrvice, bez obzira na spol, rasu, nasljedstvo, rastu na isti način, dodajući milimetre i gramove na njihovu sitnu težinu tjedno. Svi zametci rastu približno jednakoj brzini, a tek tada, kada se počnu pojavljivati ​​pojedinačne karakteristike malog čovjeka, nastaju razlike.

Mjeriti rast fetusa, čak i najmoderniji ultrazvučni aparat moguće je samo u drugoj polovici prvog tromjesečja. Do 8 tjedana izmjeren je samo promjer jajovoda, a taj se kriterij smatra glavnim, što ukazuje na rast embrija.

Veličina samih mrvica još nije dostupna za mjerenje, jedina iznimka je veličina paričke veličine koccige, ali ne daje osnovu za izračunavanje težine embrija.

Govoreći o masi fetusa po prvi put je moguće uz prolaz ultrazvuka, počevši od 11 tjedana. U ovom trenutku počinju se pojaviti prve razlike među bebama - neke bebe više, druge manje. U 7-8 tjedana beba teži oko 3 grama, ali je toliko mala da težina nema dijagnostičku vrijednost.

Nakon 12 tjedana beba počinje aktivno povećavati težinu, ponekad udvostručavajući svoju masu u samo tjedan dana. Trenutačno se formiraju svi organi i sustavi, a počinje razdoblje intenzivnog rasta i poboljšanja. Postupno, mrvica počinje zalihe na potkožnu masnoću, stoga je brz dobitak na težini. Najveći porast čeka mrvicu u trećem tromjesečju.

Posljednjih mjeseci dijete je već spremno fiziološki se roditi, ostaje samo malo "bolje", svi organi i sustavi rade. Budući da se prilično odraslo dijete više ne može aktivno kretati u maternici, spavanje i povremeni neozbiljni pokreti u tijelu utrobe postaju glavna zanimanja. Tijekom protekla dva mjeseca beba dobiva na težini koju će imati kod rođenja, a samo posljednjih dana prije porođaja težina se gotovo zaustavlja.

Od kraja drugog tromjesečja ženski plodovi dobivaju nešto manje od dječaka. Stoga se u trećem tromjesečju gotovo uvijek razlikuju u minijaturnijim oblicima, iako to nije pravilo od sto posto - postoje djevojke koje po težini mogu ostaviti za sobom bilo malog dječaka.

Što utječe na masu?

Na težinu fetusa prvenstveno utječe nasljednost. Ako su mama i tata veliki i veliki, onda je vjerojatnost da će imati isti "junak" više od 90%. Minijaturna, niska, tanka mama i tata obično rađaju bebu s malom težinom. To je prilično teško utjecati na ovaj uzorak na bilo koji čimbenik izvana.

Međutim, trudnice trebaju imati na umu da postoje čimbenici koji ne mogu utjecati na tjelesnu težinu djeteta. Prije svega, to je hrana. Ako majka dobro jede, uravnoteženo, onda će njezina beba, zajedno s njezinom krvlju, dobiti uravnotežen skup korisnih tvari koje će mu pomoći da se razvije i postane skladno. Ako buduća majka preživi, ​​uživa u ugljikohidratima, kolače, pečenje, zloupotrebljava komplekse vitamina, čak i ako nema manjak vitamina, onda dijete to sve dobiva kroz uteroplacentalni protok krvi. Težina majke raste, težina djeteta također raste.

Ako je prehrana majke nedostatna, oskudna u vitaminima i mineralima, proteinima i ugljikohidratima, onda će dijete, bezobzirno, bez manjka toliko potrebnih tvari, njegovu tjelesnu težinu će biti manja od onoga što mu se može dati genetska obilježja.

Pušenje tijekom trudnoće također može utjecati na težinu fetusa. U 70% trudnih pušača rađaju se djeca s težinom ispod težine. Na isti način, alkohol i opojne tvari, pa čak i uobičajeni lijekovi koje je majka uzimala tijekom trudnoće, utječu na fetus. Nepovoljno na tjelesnu težinu djeteta utječu na živčani stres i osjećaje majke, tvrd fizički rad, radni uvjeti u opasnoj proizvodnji.

Neke kronične bolesti koje očekuje majka također utječu na težinu djeteta. Na primjer, kod dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa, što se prvo manifestira već u razdoblju trudnoće, postoji mogućnost da rodimo veliko ili čak divno dijete čija težina prelazi 5 kilograma. Nedostatak mase fetusa može se očitovati u kroničnim bolestima bubrega, jetre i srca kod žene.

Značajke trudnoće ne mogu utjecati na težinu djeteta. Ako sve ide glatko, onda se ne treba brinuti. No, beba, koja se razvija u uvjetima krajnje ekstremne - uslijed prijetnje pobačaja, s drugim komplikacijama trudnoće, vjerojatno neće biti bogatyr.

Ako je trudnoća višestruka, žena ima dvije ili tri bebe, tada će težina svake biti manja od norme, a to je sasvim prirodno.

Kako se određuje?

Liječnik-ginekolog koristi nekoliko formula za izračunavanje očekivane težine fetusa. Ako želite pokušati izračunati koliko beba teži, majka može samostalno.

Formula Lankowitz

Stručnjaci smatraju da je ova metoda proračuna najtočnija, iako nažalost ne čini bez pogrešaka. Za izračun, žena će morati pogledati njezinu zamjenu za karticu na stranici posljednjeg posjeta liječniku. Tu će naći dva važna parametra za izračun - njezin opseg trbuha (OJ) i visinu maternice (VSDM ili VDM).

Obje ove vrijednosti se zbroju, nakon čega dobivena količina dodaje težinu majke u kilogramima i visinu u centimetrima. Dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer: trudnoća je 30 tjedana, opseg abdomena je 110, visina dna maternice je 30. Visina trudnice je 170 cm, težina 70 kilograma. (30 + 110 + 170 + 70) x10 = 3800. Pogreška u ovom izračunu može biti do 0,5 kg. Stoga je razumno pretpostaviti da žena ima veliko dijete - njegova stvarna težina u ovom razdoblju već premašuje 3 kilograma.

Formula Bublichenko

Za izračun trebate znati samo tjelesnu težinu buduće majke u sadašnjem trenutku. Njezina težina podijeljena je s 200, dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer, žena teži 80 kilograma. (80/200) x10 = 4. Pogreška u ovoj metodi je velika, ona varira unutar kilograma, zbog čega su opstetričari nedavno pokušali izbjeći upotrebu ove formule

Formula Yakubova

Za ove izračune, žena koja je odlučila vježbati aritmetiku i zadovoljiti njezinu majčinsku radoznalost trebat će podatke o visini dna maternice i opsegu trbuha. Možete ih pronaći na zamjenskoj kartici, ti se podaci upisuju u njega na svakom zakazanom prijemu. WDM se dodaje opsegu abdomena, a dobivena količina se podijeli s 4 i pomnoži se s 100. Na primjer, WYD-30, opseg abdomena 100. (30 + 100) / 4 = 32.5. Kad se pomnoži s 100, ispada 3250 gr.

Formula Jordania

Da biste ponovno izračunali, morat ćete znati visinu dna maternice i opseg trbuha buduće majke. Te se vrijednosti međusobno razmnožavaju. Na primjer, prosjek za WYD -30, 100, ispada da je procijenjena težina djeteta 3 kilograma.

Najtočnije su izračuni koji se obavljaju sonografskom metodom, tj. Ultrazvukom. Da bi se dobila pretpostavljena tjelesna masa djeteta, koriste se posebne jednadžbe koje su sastavljene pomoću softvera aparata za skeniranje, najčešće se koristi metodu Headlock.

Kao nužne matematičke vrijednosti za jednadžbe koriste se dimenzije koje određuje ultrazvuk. To je biparientalna veličina djetetove glave, duljina femura, opseg trbuha i glave.

Kako bismo je jasnije prikazali smo ove jednadžbe koristeći dvije najpopularnije metode izračuna (prema Headlock i Shepard):

 • Shepard - Log10 BW = -1,7492 + 0,166 (biparient veličina) + 0,046 (opseg trbuha fetusa) - (2,646 [(opseg trbuha) X (biparietal veličina)] / 100).
 • Prema Headlocku - Log10 BW = 1.3598 + 0.051 (abdominalni opseg djeteta) + 0.1844 (duljina femura) - 0.0037 (abdominalni opseg X duljina femura), ili Log10 BW = 1.4787 + 0.001837 (biparcijska veličina glave) 2 + 0.0458 (abdominalni opseg) + 0.158 (duljina femura) - 0.003343 (umnožiti opseg abdomena duljinom femura).

Tako izmjereni parametri bebe postaju sastavni dijelovi matematičkog izraza, zbog čega računalo proizvodi rezultat. Obično se navodi u protokolu ultrazvučne dijagnostike u odjeljku "Procijenjena fetalna težina". Pogreška u jednoroditeljskoj trudnoći iznosi od 8 do 10%, a kod nošenja blizanaca pogreška se povećava na 15%.

Ova metoda se ne može nazvati točno, kao u apotici, ali lijek još nije izumio ništa preciznije.

Na osnovi podataka ultrazvuka su stvorene sve trenutno postojeće norme težine fetusa po tjednu i mjesecu trudnoće.

Norme u različitim terminima

Ono što bi trebalo biti tjelesna težina djeteta koje još nije došla na svijet svakako je teško reći, jer smo svi različiti - visoki, kratki, tanki i puni. Bebe u maternici također imaju pojedinačne osobine. Stoga, mogu postojati varijacije, ali postoje srednje vrijednosti.

Počevši od 11. tjedna trudnoće, ultrazvučni strojevi već mogu izračunati prve težine:

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Ta se tablica ne temelji na spolu djeteta. Neki stručnjaci koji žele postići najveću točnost u situacijama gdje način isporuke ovisi o očekivanoj težini i drugim važnim pitanjima, koriste tablice koje su razvili liječnici iz Njemačke kako bi izmjerili težinu djece europskog izgleda početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Temelji se na spolu fetusa.

Tablica normalnih vrijednosti procijenjene težine beba različitih spolova:

Obstetrijski termin, tjedna

Procjena težine muškog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

Procjena težine ženskog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

1690 (1070-2110)

1590 (1010-2050)

1890 (1200 - 2360)

2130 (1360-2690)

2390 (1600 - 3000)

2640 (1870 - 3320)

2550 (1790 - 3230)

2760 (2060 - 2460)

3090 (2400 - 3770)

2970 (2290 - 3650)

3300 (2620-4000)

3160 (2500 - 3850)

3470 (2760-4180)

3320 (2670 - 4020)

3450 (2800 - 4180)

Njemački stolovi, koji se koriste diljem svijeta, počinju u 23 tjednu trudnoće nisu slučajni. U ovom trenutku kod djece različitih spolova tijelo počinje formirati prema spolnim karakteristikama, zbog čega se debljanje kod dječaka i djevojčica počinje međusobno razlikovati. U ranijim razdobljima ta razlika između heteroseksualnih beba nije prisutna ili nije dovoljno izražena i za dijagnozu ostaje nezapaženo.

Odstupanja od normalnih vrijednosti

Smatra se normalnim ako se dijete rodi u razdoblju od 39 do 40 tjedana težine od 3000 do 3800 g. Međutim, one bebe koje su rođene s težinom do 3 kilograma i one s više od 4,5 kg težine pri rođenju imaju neonatolozi se ne boje.

Buduće moms opstetričari nastoje ne paničariti o razlikama u brojevima prikazanim u referentnim tablicama i njihovim stvarnim brojevima.

Najprije morate uvijek ispraviti pogreške (plus ili minus 500 g), a drugo, djeca rastu "skokovima", tako da kod 34 tjedna mrvica može uzrujati mamu zaostajući za prosječnim standardima, a do 36 tjedana da dosegne normalni prosjek ili čak blizu gornje granice normalne.

Ako beba tijekom svih ultrazvučnih studija tijekom trudnoće pokazuje tvrdoglav višak normi, oni govore o velikom fetusu. Trend prema velikom djetetu može se vidjeti u drugom tromjesečju. Na temelju jednog ultrazvuka, takav se zaključak ne može napraviti, nekoliko se studija traži tijekom nekoliko tjedana.

Istodobno, pažnja se posvećuje i instrumentalnim mjerenjima - abdominalnom opsegu buduće majke i visine maternice. Kada je veliki fetus obično, WDM premašuje normu (32 tjedna u stopi od 32 cm, na primjer, ovaj parametar povećao se na 34 cm, a 36 tjedana umjesto seta 36 cm je oko 39 centimetara).

Ako beba u maternici znatno zaostaje za srednjim vrijednostima i tijekom nekoliko dijagnostičkih mjerenja ona "prolazi" samo na najnižoj granici norme (petog percentila), tada liječnici propisuju dodatno ispitivanje čija je svrha otkrića održivosti uteroplacentalnog protoka krvi, mogućih patologija fetusa, uključujući nasljedne i kromosomske, intrauterne retardacije rasta, prisutnost ili odsutnost intrauterinskih infekcija, rhesus konflikt.

Da biste to učinili, izvršite ultrazvuk stručne klase, USDG, napravite testove za infekcije, kliničku krv i testove urina. Ako je potrebno, žena je poslana na konzultacije genetici i prolaz invazivne dijagnostike kako bi se identificirale kromosomske abnormalnosti.

Na trudnici se treba dogovoriti o takvim mjerama, osobito zato što je moderna medicina spremna pružiti bezopasnu, ali skupu alternativu invazivnim dijagnostičkim metodama - prenatalnom DNA testu za analizu krvi iz majčine vene.

Fetalni rast tijekom trudnoće: broj tjedno

Deset mjeseci nakon opstetriranja ili devet kalendarskih mjeseci žena ima dijete.

Tijekom tog vremena embrij postaje fetus, dobiva težinu i raste do oko pola metra.

I svaki tjedan mrvica dobiva na težini i visini, a liječnici u određenim uvjetima nadgledaju je li veličina fetusa normalna.

Norm je uvijek prosjek, a manja odstupanja su sasvim prihvatljiva.

Ali ne reagirati na stvarno uznemirujuća zvona također je pogrešna.

Koja je norma?

Fetalni rast je značajan kriterij za razvoj djeteta. Zajedno s drugim pokazateljima, on je uključen u brojne aspekte na kojima liječnik ocjenjuje sigurni postupak trudnoće.

Fetalni rast retardacije govori o nekim razvojnim poremećajima, au ranoj fazi može ukazivati ​​na smrznutu trudnoću.

Prije 8. tjedna trudnoće prolazi embrionalno razdoblje razvoja djeteta.

U ovom trenutku dijete se smatra embrijom, samo dobiva značajke koje su svojstvene čovjeku. Fetalni period počinje od devetog tjedna i završava s rođenjem djeteta.

Intenzivan rast prve embrije, a zatim embrija i fetusa govori o sigurnoj trudnoći. Povećanje veličine maternice upućuje na to da se trudnoća normalno razvija.

Usput, maternica sama čini dugu promjenu u 9 mjeseci, možda kao nitko drugi: od originalne veličine 7 cm, ona doseže 40 cm do rođenja.

Brzina rasta fetusa tjednima - to je puna usklađenost s normom ili nesuglasica s njom u razdoblju od najviše 14 dana u jednoj ili drugoj strani.

Ni razvojna kašnjenja ni napredovanje unutar granica takve dvotjedne razlike ne prihvaćaju se kao patologija. Štoviše, liječnik svibanj pitati, s kojom visinom i težinom su rođeni ti i otac djeteta.

Stope razvoja fetusa se mjere metodom kao što je fetometrija. Omogućuje vam:

 • s velikom točnošću kako bi se odredilo trajanje trudnoće;
 • dijagnosticira vidljivu patologiju intrauterinog razvoja.

Fetometrija je proučavanje sljedećih parametara:

 • KTR - pokazatelj rasta (veličina pariškoga kokusa);
 • BPR - veličina bijelih glava;
 • DHA je promjer prsa;
 • Rashladno sredstvo - opseg abdomena;
 • Db je duljina bedra.

Samo kombinacija dobivenih podataka može biti osnova za otkrivanje poremećaja razvoja.

Samo liječnik donosi presudu, pod vodstvom svih podataka, a majke se, u pravilu, bore čak i od slabog uspona s normom.

Fetalna težina tjedno trudnoće

sadržaj:

Neke se bebe rađaju s masom od 2800, a druge - s istinskom "herojskom" težinom novorođenčadi - više od 4 kilograma. Ova se razlika postiže kroz sljedeće čimbenike, izravno ili neizravno, koji utječu na veličinu fetusa:

 1. Genetski programirani unutarnji rast i težinski potencijal;
 2. Stanje majke (prisutnost ekstragenitalnih bolesti kao što su dijabetes, anemija itd.);
 3. Stanje posteljice (intenzitet uteroplavne cirkulacije).

Apsolutno povećanje težine fetusa tjedno određeno je povećanjem potrošnje hranjivih tvari i kisika, što je posljedica intenzivnog rasta placente i njegovih funkcija. Tako, nakon 15. i 16. tjedna trudnoće, dobitak težine bebe ubrzava od 10 do 80 g / tjedan. Od 26. do 37.-38. Tjedna doseže oko 200 g / tjedan. Tada se stopa porasta težine fetusa usporava i ostaje na nižoj razini do isporuke. U kasnoj trudnoći, liječnici to povezuju s razvojem fiziološke relativne placentarne insuficijencije, zbog procesa starenja posteljice.

Ispod je tablica približne težine fetusa, ovisno o razdoblju trudnoće.

Fetalni težine tjedno trudnoće: norme i tablice

Kada se dijete razvije u utrobi žene, želi znati o njemu koliko god je to moguće: tko dijete izgleda, kakvu boju su njegova kosa i oči, i naravno - koja visina i težina ima.

Masa fetusa i brzina njenog povećanja su pitanja koja se tiču ​​ne samo budućih roditelja, nego i liječnika, jer s ovim parametrom možete reći puno o stanju fetusa.

Previše male ili teške težine u određenoj fazi razvoja može ukazivati ​​na prisutnost problema u tijelu žene ili djeteta.

Što bi trebalo biti težina djeteta po tjednu trudnoće?

U prvom tromjesečju teško je utvrditi težinu djeteta, jer je još uvijek vrlo mala. Da, i ovaj pokazatelj i dalje je nezainteresiran za liječnike.

U prvim tjednima trudnoće dolazi do najsloženijih procesa postavljanja svih tkiva i organa bebe, pa će liječnici tijekom pregleda najprije pogledati prisutnost / odsutnost svih vitalnih struktura u njegovu tijelu.

Iako je stopa porasta tjelesne težine u prvim mjesecima života impresivna: od 1 ∙ 10-6 g (stanica je jednako kao rezultat fuzije sperme i jaja) na 10-13 g na kraju dvanaestog tjedna trudnoće.

To znači da masa novog čovjeka raste za stotine tisuća puta u samo nekoliko tjedana!

U budućnosti, stopa rasta neće biti tako ogromna, a ako uzmemo u obzir dobitak težine za tjedan, to će biti sve više, to je bliži trenutku rođenja djeteta.

Međutim, neposredno prije rođenja, u posljednja dva tjedna, masa fetusa se mijenja sporije.

U drugom i trećem tromjesečju težina djeteta po tjednu obično ima sljedeće vrijednosti:

 • U 13. tjednu, kada je dijete već formiralo sve organe i njihove sustave, težina je 14-20 g s povećanjem od oko 60 mm.

No unatoč činjenici da se može kretati, majka i dalje ne osjeća drhtavicu.

 • Od 14. do 20. tjedna formiraju se manji detalji strukture djeteta (obrisi prstiju, kosa), težina je 220-270 g. Voće je već dovoljno veliko da svoje kretnje prikaže majci.
 • U idućih 4 tjedna (od 20. do 24.) težina fetusa doseže 550-600 g. Žena osjeća svoje aktivne pokrete.

  U slučaju preranog rođenja fetus može preživjeti ako je njegova masa najmanje 500 g.

 • Do kraja 26. tjedna, dječji organi završavaju glavne stupnjeve formacije, tako da dijete ima velike šanse za život ako nastupi prerano rođenje. Sada je masa 750-850 g.
 • Do tridesetog tjedna, većina djece već okreće glavu prema dolje, priprema za prirodno porođaj. Duljina fetusa u ovom trenutku doseže 24 cm, a težina - 1100-1300 g.
 • Oko 34. tjedna obično se propisuje redoviti ultrazvučni pregled, pri čemu će mjerenje približne težine fetusa biti obavezno. Normalno, to bi trebalo biti 2100-2300 g.
 • Od 34 do 38 tjedana beba brzo raste, dobivši oko 200 g svakih 7 dana. Ako se na kraju ovog razdoblja pojavi porođaj, trudnoća se već može smatrati punim radnim vremenom. Voćna težina - 3100-3200 g.
 • Do kraja 40. tjedna beba bi se već trebala roditi. Većina žena rađa u tom razdoblju. Rodna težina djeteta obično doseže 3200-3600 g, a visina je oko 50 cm.
 • Ako se rođenje nije dogodilo, trudnoća se smatra post-trajnim. U nedostatku rada, to je umjetno uzrokovano. Tijekom 41-42 tjedna beba raste do 3500-3800 g.
 • Fetalni težina po tjednu: stol

  Abnormalnosti u dobivanju težine djeteta

  Težina djeteta po tjednu trudnoće može se razlikovati od navedenih vrijednosti, a to ne mora nužno ukazivati ​​na probleme u njegovom zdravlju.

  Ali ako je razlika značajna, prema liječnicima, dijete jasno ne dobiva na težini ili premašuje dopuštenu, onda je potrebno tražiti uzroke takvih odstupanja. Nedostatak težine fetusa (hypotrophy) obično uzrokuje takvi čimbenici:

  1 Nasljedna predispozicija. Ako roditelji (pogotovo majka) imaju malu težinu i visinu, njihova se beba vjerojatno neće razlikovati i po herojskim veličinama.

  2 Nedovoljna ili nepravilna prehrana majke koja može biti popraćena kršenjem hranjivih tvari i kisika kroz pluća posteljice.

  3 Štetne navike, osobito pušenje, utječu na promjer lumena posteljice. Kao iu prethodnom slučaju, hranjive tvari potrebne za rast fetusa dolazi u manjim količinama.

  4 Zarazne i kronične bolesti majke, njezin živčani stres negativno utječe na metabolizam, a time ograničava prehranu djeteta u njezinu utrobi.

  5 Težina fetusa pri rođenju iz očitih razloga ovisit će o stupnju pojma.

  Što će više biti u prijevremenom radu, to su veće šanse za bebin život.

  6 Vjerojatnost fetalne pothranjenosti također ovisi o dobi trudnice: povećava se kod premladih žena (ispod 18 godina) i kod kasne trudnoće (nakon 35 godina).

  Nedostatak težine djeteta često se javlja kod žena koje pate od anemije - nedostatak hemoglobina u krvi. I majka i dijete pate od gladovanja kisikom, osobito u posljednjih nekoliko tjedana.


  Hipertrofija, tj. Suvišna masa fetusa u određenoj fazi razvoja može biti uzrokovana sljedećim razlozima:

  Prekomjerna i loša prehrana majke, konzumiranje velikih količina brašna i slatko, kao i tekućine, nedostatak voća i povrća u dnevnoj prehrani.

  Uobičajeni uzrok hipertrofije fetusa je dijabetes majke. Tijelo dijete prima puno ugljikohidrata i proizvodi velike doze inzulina, čuvajući prekomjernu količinu masnog tkiva.

  3 Prekomjerna težina bebe može biti uzrokovana mnogim drugim metaboličkim poremećajima kod majke ili djeteta, koji nisu povezani s dijabetesom.

  4 Kao u slučaju hipotrofije, prekomjerna tjelesna težina može biti uzrokovana nasljedstvom, ako roditelji imaju urođenu tendenciju prekomjerne težine.

  Zanimljiva pravilnost: vrlo često druga i sljedeća djeca rode s većom težinom od prethodnih. Razlog za to nije jasno, ali činjenica na licu: prvenac ima manje šanse za hipertrofiju.

  Kongenitalni razvojni poremećaji bebe (Sotosov sindrom ili cerebralni gigantizam, kao i Beckwithov sindrom, koji se manifestiraju smanjenim radom i prekomjernim povećanjem određenih organa u tijelu).

  6 Također se događa da je imaginarna hipertofija, kada dijete povećava tjelesnu težinu, ne zbog svoje masti, već zbog povećanog sadržaja tekućine u tijelu (edem se razvija).

  Razmatrat će se veliko dijete koje na rođenju ima težinu veću od 4-4,5 kg. U nekim slučajevima tjelesna težina novorođenčadi može premašiti 10 kg.

  Kako odrediti težinu fetusa

  Najčešći način određivanja fetalne tjelesne mase je izračunavanje tijekom ultrazvučnog pregleda.

  Međutim, dobivene brojke će biti približne, čak i takva moderna dijagnostička metoda često je pogrešna.

  Ginekolozi mogu izračunati približnu težinu djeteta prema visini maternice i opsegu trbuha.

  No, rezultati u ovom slučaju bit će još netočniji. Iako su iskusni doktori često sposobni odrediti približnu težinu s zavidnom točnošću.

  Vrlo znatiželjne mame pronađu druge, neuobičajene metode izračuna. Na primjer, u nekim slučajevima, pri određivanju težine djeteta, uzima se u obzir obujam zgloba prerane majke.

  No takvi odnosi između parametara nisu dovoljno dokazani, što znači da će točnost izračuna biti niska.

  Ako trudnica prati njeno zdravlje i slijedi odgovarajući režim, njezino dijete će imati manje problema s povećanjem težine. U slučajevima gdje već postoje odstupanja tjelesne težine, nužno je pažljivo promatranje stanja bebe.

  Fetalna težina i rast tjedan trudnoće: normalno

  Veličina fetusa tjednima (težina i visina) vrlo su važni pokazatelji kojima liječnik procjenjuje razvoj budućeg djeteta. Zašto su ti podaci tako važni? Kako provesti mjerenja fetusa tijekom trudnoće?

  Zašto liječnici trebaju znati težinu i veličinu fetusa

  Tijekom trudnoće liječnici mjere veličinu fetusa i njegovu težinu. Ove mjere su neophodne kako bi pravovremeno prepoznale razvojne abnormalnosti, a također pomažu u određivanju očekivanog datuma rođenja. Redovno praćenje ovih očitanja omogućit će vrijeme za prepoznavanje propuštenog pobačaja.

  Iz težine djeteta ovisit će o tome kako će se roditi. Ako je beba vrlo velika, postoji velika vjerojatnost da se primjeni carski rez. Ako je dijete premalo, liječnici će biti spremni dati mu prvu pomoć odmah nakon rođenja, ako je to potrebno.

  Fetalni utezi po tjednu trudnoće

  Ovdje su grafikoni o težini fetusa za svaki tjedan trudnoće, u kojima je naznačena prosječna težina počevši od 8. tjedna:

  Prvo tromjesečje

  Drugo tromjesečje

  Treći trimestar

  Fetometrija fetusa tjednima i mjerenjima

  U prvom tromjesečju ultrazvučni stručnjak privlači pozornost samo na tri pokazatelja veličine embrija:

  • PJ (fetalni jaje) - veličina šupljine u kojoj se fetus razvija (tamo će se placenta pojaviti malo kasnije);
  • BPR (biparetalna udaljenost) - udaljenost između lijeve i desne temporalne kosti;
  • KTP (veličina pariškoga kokisa) - udaljenost od vrha glave do tailbonea.

  Tablica koja prikazuje normalne (prosječne) pokazatelje PC-a, BPR-a i KTR-a u embriju od 5 do 13 tjedana razvoja:

  U drugom i trećem tromjesečju proučavaju se sljedeći pokazatelji:

  • rast fetusa;
  • DB (duljina femura);
  • BPD (biparetalna veličina glave fetusa);
  • DHA (promjer prsa);
  • druge indikacije: rashladna tekućina (obujam ili opseg trbuha), LZR (udaljenost između stražnjeg dijela glave i čela), DP (duljina kostiju ramena).

  Tablica u kojoj su navedene normalne (prosječne) indikacije za fetus od 11 do 40 tjedana razvoja:

  Odstupanja od norme

  Povećanje ili smanjenje težine fetusa

  Mala težina fetusa može se smatrati normom (ako roditelji djeteta nisu veliki), kao i odstupanje. U drugom slučaju postoji nekoliko razloga:

  • loše navike buduće majke (pijenje alkohola, pušenje);
  • korištenje antibiotika;
  • nedovoljna količina kisika.

  Uz lošu dobnu težinu kod djeteta, majka mora odreći loše navike, prestati liječiti antibioticima i početi jesti u potpunosti.

  Težina fetusa koja prelazi normu može biti posljedica prisutnosti u majčinoj prehrani masnih i drugih nezdravih namirnica. Odbijanje istog proizvoda bit će rješenje. U nekim slučajevima, velika težina fetusa je uočena kod žena koje pate od dijabetesa.

  Povećanje ili smanjenje CTE-a (veličina coccyx-parietala)

  KTR je indikator kojim se određuje veličina fetusa do 13 tjedana. Njegov brzi rast može ukazivati ​​da će u budućnosti embrij biti vrlo velik (do 4 kg ili više). U ovom slučaju, žena se ne preporuča koristiti multivitamine i lijekove koji ubrzavaju metabolizam.

  Ako se taj pokazatelj skoro ne povećava, on može ukazivati ​​na sljedeća odstupanja od norme:

  • hormonalni nedostatak (hormonske pripravke Utrogestan ili Duphaston propisane su ženi);
  • infekcije (u ovom slučaju, žena treba podvrgnuti dodatnom pregledu, nakon čega će liječnik propisati liječenje);
  • genetski razvojni poremećaji: Downov sindrom, itd.;
  • bolesti ženskog unutarnjeg organa;
  • smrt embrija (u ovom slučaju ženama se mora pružiti briga za hitne slučajeve i ukloniti mrtvi fetus iz maternice).

  Povećanje ili smanjenje BPD-a (biparetalna veličina glave fetusa)

  Pomak u BPR indeksu u većoj mjeri ukazuje na hidrocefalus ili dropsy (povećanje glave embrija). Ovo odstupanje može uzrokovati smrt fetusa (u slučaju da se tekućina akumulira u mozgu mozga).

  Pomak u BPR indeksu nižoj razini ukazuje na to da je glava djeteta smanjena. To je zbog odgođenog razvoja. Ako se ne smanji samo BPD, već i drugi pokazatelji, postoji rizik da će se dijete pojaviti s brojnim oštećenjem poroda.

  Sprječavanje abnormalne težine i veličine u fetusu

  Da bi se spriječio razvoj mnogih patoloških abnormalnosti fetusa, žena treba promatrati sljedeće preventivne mjere:

  • puna i kvalitetna hrana;
  • uzimanje vitamina (samo na preporuku liječnika);
  • prestanak pića sadržanih u alkoholu;
  • odbijanje cigareta i opojnih droga;
  • liječenje infekcija koje utječu na embrij;
  • prestanak kontakta s otrovnim tvarima i teškim metalima.

  Težina i veličina fetusa tjedno trudnoće

  Tjelesna težina i veličina fetusa do tjedna trudnoće

  Vaša beba je još uvijek u planovima

  Vaša posljednja menstruacija tek je započela i već možete planirati trudnoću.

  Trenutak začeća

  Trudnoća se javlja 14. dana. Kao rezultat ejakulacije, milijuni spermija kreću se kroz vaginu kroz jajovod. Samo jedna sperma će moći doći do jaja. Ovo je trenutak začeća.

  Veličina voća:

  Formirani blastocist - šuplja, tekućina ispunjena germinalna vezikula, skup stanica: jedva je vidljiv golim okom i njegova veličina je promjera oko 0,1-0,2 mm.

  Veličina voća:

  U jednom tjednu beba je gotovo udvostručena, a duljina ne prelazi pola milimetra.

  Veličina voća:

  Proteklog tjedna beba je udvostručila veličinu: sada je duljina 1,5 mm.

  Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

  Unutarnji promjer (mm) - 18

  Površina (mm2) - 245

  Volumen (mm3) - 2187

  Prosječna veličina embrija

  Kopkiko-parietal veličina (mm) - 3

  Veličina voća:

  Duljina bebe sada doseže 4 mm.

  Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

  Unutarnji promjer (mm) - 22

  Površina (mm2) - 363

  Glasnoća (mm3) - 3993

  Prosječna veličina embrija

  Kopkiko-parietalna veličina (mm) - 6

  Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 3

  Voće:

  Veličina voća:

  Duljina bebe sada doseže 1,5 cm, a u ovoj fazi gotovo polovica pada na nerazmjerno veliku glavu.

  Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

  Unutarnji promjer (mm) - 24

  Površina (mm2) - 432

  Glasnoća (mm3) - 6912

  Prosječna veličina embrija

  Kopkiko-parietalna veličina (mm) - 10

  Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 4

  Voće:

  Duljina od krune do sakrale iznosi oko 8-11 mm.
  Težina - oko 1,5 g

  Veličina voća:

  Njezina dužina od krune koccika iznosi 2,2 cm, što se naziva parietalna-koccigenska duljina. Ovaj se izraz primjenjuje čak i nakon što noge rastu do pune duljine - budući da su često savijene, to ga čini teško mjeriti od glave do pete.

  Što usporediti?

  Sada u veličini i obliku, dijete nalikuje kašama.

  Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

  Unutarnji promjer (mm) - 30

  Površina (mm2) - 675

  Volumen (mm3) - 13490

  Prosječna veličina embrija

  Kopkiko-parietal veličina (mm) - 16

  Biparietal veličina (mm) - 6

  Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 4.5

  Voće:

  Veličina voća:

  Duljina od krune do sakruma je oko 13-17 mm.

  Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

  Unutarnji promjer (mm) - 33

  Površina (mm2) - 972

  Glasnoća (mm3) - 16380

  Prosječna veličina embrija

  Kopkiko-parietal veličina (mm) - 23

  Biparietal veličina (mm) - 8.5

  Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5

  Voće:

  Veličina voća:

  Duljina od krune do sakralne cijevi iznosi približno 27-35 mm.

  Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

  Unutarnji promjer (mm) - 39

  Područje (mm2) - 1210

  Glasnoća (mm3) - 31870

  Prosječna veličina embrija

  Kopkiko-parietal veličina (mm) - 31

  Biparietal veličina (mm) - 11

  Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5.1

  Voće:

  Duljina od krune do sakrila je oko 55 mm.
  Težina - oko 7 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

  Unutarnji promjer (mm) - 47

  Područje (mm2) - 1728

  Volumen (mm3) - 55290

  Prosječna veličina embrija

  Kopkiko-parietal veličina (mm) - 41

  Biparietal veličina (mm) - 15

  Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5.5

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 6.8

  Težina (g) - 11

  Duljina bedra (mm) - 7

  Promjer prsa (mm) - 20

  Voće:

  Duljina od krune do sakralne cijevi iznosi približno 70-90 mm.
  Težina - oko 14-15 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

  Unutarnji promjer (mm) - 56

  Površina (mm2) - 2350

  Volumen (mm3) - 87808

  Prosječna veličina embrija

  Kopkiko-parijetalna veličina (mm) - 53

  Biparietal veličina (mm) - 20

  Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 6

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 8,2

  Težina (g) - 19

  Duljina bedra (mm) - 9

  Promjer prsa (mm) - 24

  Voće:

  Dužina od krune do žrtvenika - 10,5 cm.
  Težina - oko 28.3 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

  Unutarnji promjer (mm) - 65 mm

  Površina (mm2) - 3072

  Volumen (mm3) - 131070

  Prosječna veličina embrija

  Kopkiko-parijetalna veličina (mm) - 66

  Biparietal veličina (mm) - 24

  Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5.8

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 10

  Težina (g) - 31

  Duljina bedra (mm) -12

  Promjer prsa (mm) - 24

  Voće:

  Dužina od krune do sakruma -12,5 - 13 cm.
  Težina - oko 90-100 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 26

  Oblik lubanje (mm) - 80

  Područje lubanje (mm2) - 510

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 12.3

  Težina (g) - 52

  Duljina bedra (mm) -16

  Promjer prsa (mm) - 26

  Voće:

  Dužina od krune do sakrila - 93-103 mm.
  Težina - oko 70 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 32

  Oblik lubanje (mm) - 90

  Područje lubanje (mm2) - 675

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 14.2

  Težina (g) - 77

  Duljina bedra (mm) -19

  Promjer prsa (mm) - 28

  Voće:

  dužina: 16 cm;
  težina: 85 g

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 35

  Oblik lubanje (mm) - 102

  Područje lubanje (mm2) - 860

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 16.4

  Težina (g) - 118

  Duljina bedra (mm) -22

  Promjer prsa (mm) - 34

  Voće:

  Dužina od krune do sakralne grede - 15-17 cm.
  Težina - oko 142 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 39

  Oblik lubanje (mm) - 120

  Područje lubanje (mm2) - 1080

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 18

  Težina (g) - 160

  Duljina bedra (mm) -24

  Promjer prsa (mm) - 38

  Voće:

  Dužina od krune do sakruma - 20,5 cm.
  Težina - oko 198-200 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 42

  Oblik lubanje (mm) - 126

  Područje lubanje (mm2) - 1320

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 20.3

  Težina (g) - 217

  Duljina bedra (mm) -28

  Promjer prsa (mm) - 41

  Voće:

  Dužina od krune do sakrona - 20-22 cm.
  Težina - oko 227-230 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 44

  Oblik lubanje (mm) - 138

  Područje lubanje (mm2) - 1450

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 22.1

  Težina (g) - 270

  Duljina bedra (mm) -31

  Promjer prsa (mm) - 44

  Voće:

  Dužina od krune do sakralnog - oko 25 cm.
  Težina - oko 283-285 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 47

  Oblik lubanje (mm) - 144

  Područje lubanje (mm2) - 1730

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 24.1

  Težina (g) - 345

  Duljina bedra (mm) -34

  Promjer prsa (mm) - 48

  Voće:

  Dužina od krune do sakralnog - oko 25 cm.
  Težina - oko 360-370 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 51

  Oblik lubanje (mm) - 151

  Područje lubanje (mm2) - 1875

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 25.9

  Težina (g) - 416

  Duljina bedra (mm) -37

  Promjer prsa (mm) - 50

  Voće:

  Dužina od krune do sakrale - oko 27-27.5 cm.
  Težina - oko 420-425 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 54

  Oblik lubanje (mm) - 162

  Područje lubanje (mm2) - 2190

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 27.8

  Težina (g) - 506

  Duljina bedra (mm) -40

  Promjer prsa (mm) - 53

  Voće:

  Dužina od krune do sakralnog - oko 30 cm.
  Težina - oko 500-510 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 58

  Oblik lubanje (mm) - 173

  Područje lubanje (mm2) - 2520

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 29,7

  Težina (g) - 607

  Duljina bedra (mm) -43

  Promjer prsa (mm) - 56

  Voće:

  Dužina od krune do sakruma - oko 29-30 cm.
  Težina - oko 590 do 595 g

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 61

  Oblik lubanje (mm) - 183

  Područje lubanje (mm2) - 2710

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 31.2

  Težina (g) - 733

  Duljina bedra (mm) -46

  Promjer prsa (mm) - 59

  Voće:

  Dužina od krune do sakruma - oko 31 cm.
  Težina - oko 700-709 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 64

  Oblik lubanje (mm) - 194

  Područje lubanje (mm2) - 3072

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 32.4

  Težina (g) - 844

  Duljina bedra (mm) -48

  Promjer prsa (mm) - 62

  Voće:

  Duljina od krune do sakralnog - oko 32,5-33 cm.
  Težina - oko 794 - 800 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Veličina Biparietal (mm) - 67

  Oblik lubanje (mm) - 199

  Područje lubanje (mm2) - 3260

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 33.9

  Težina (g) - 969

  Duljina bedra (mm) -51

  Promjer prsa (mm) - 64

  Voće:

  Dužina od krune do sakruma - oko 34 cm.
  Težina - oko 900 g

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 69

  Oblik lubanje (mm) - 215

  Područje lubanje (mm2) - 3675

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 35,5

  Težina (g) - 1135

  Duljina bedra (mm) -53

  Promjer prsa (mm) - 69

  Voće:

  Dužina od krune do sakruma - oko 35 cm.
  Težina - oko 1000

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 72

  Oblik lubanje (mm) - 218

  Područje lubanje (mm2) - 3880

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 37.2

  Težina (g) - 1319

  Duljina bedra (mm) -55

  Promjer prsa (mm) - 73

  Voće:

  Dužina od krune do sakrale - oko 36-37 cm.
  Težina - približno 1150-1160

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 75 mm

  Oblik lubanje (mm) - 225

  Područje lubanje (mm2) - 4107

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 38,6

  Težina (g) - 1482

  Duljina bedra (mm) -57

  Promjer prsa (mm) - 76

  Voće:

  Duljina od krune do sakrale iznosi oko 37,5 cm.
  Težina - oko 1360 - 1400 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 78

  Oblik lubanje (mm) - 234

  Područje lubanje (mm2) - 4563

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 39.9

  Težina (g) - 1636

  Duljina bedra (mm) -59

  Promjer prsa (mm) - 79

  Voće:

  Duljina od krune do sakralnog - oko 38-39 cm.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 80

  Oblik lubanje (mm) - 240

  Područje lubanje (mm2) - 4810

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 41.1

  Težina (g) - 1779

  Duljina bedra (mm) -61

  Promjer prsnog koša (mm) - 81

  Voće:

  Duljina od krune do sakralnog - oko 40 cm.
  Težina - oko 1700

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 82

  Oblik lubanje (mm) - 246

  Područje lubanje (mm2) - 5040

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 42.3

  Težina (g) - 1930

  Duljina bedra (mm) -63

  Promjer prsnog koša (mm) - 83

  Voće:

  Dužina od krune do sakralnog - oko 42 cm.
  Težina - oko 1800

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 84

  Oblik lubanje (mm) - 255

  Područje lubanje (mm2) - 5290

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 43,6

  Težina (g) - 2088

  Duljina bedra (mm) -65

  Promjer prsa (mm) - 85

  Voće:

  Dužina od krune do sakralnog - oko 42 cm.
  Težina - oko 2000

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 86

  Oblik lubanje (mm) - 264

  Područje lubanje (mm2) - 5547

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 44,5

  Težina (g) - 2248

  Duljina bedra (mm) -66

  Promjer prsnog koša (mm) - 88

  Voće:

  Dužina od krune do sakruma - oko 45 cm.
  Težina - približno 2215 - 2220

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 88

  Oblik lubanje (mm) - 270

  Područje lubanje (mm2) - 5810

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 45,4

  Težina (g) - 2414

  Duljina bedra (mm) -67

  Promjer prsnog koša (mm) - 91

  Voće:

  Dužina od krune do sakrila - oko 45-46 cm.
  Težina - oko 2300

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 90

  Oblik lubanje (mm) - 272

  Područje lubanje (mm2) - 6075

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 46,6

  Težina (g) - 2612

  Duljina bedra (mm) -69

  Promjer prsa (mm) - 94

  Voće:

  Dužina od krune do sakralnog - oko 48 cm.
  Težina - oko 2800 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 91

  Oblik lubanje (mm) - 276

  Područje lubanje (mm2) - 6348

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 47.9

  Težina (g) - 2820

  Duljina bedra (mm) -71

  Promjer prsa (mm) - 97

  Voće:

  Duljina od krune do sakralnog - oko 50 cm.
  Težina - oko 2900 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 92

  Oblik lubanje (mm) - 282

  Područje lubanje (mm2) - 6620

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 47.9

  Težina (g) - 2820

  Duljina bedra (mm) -71

  Promjer prsa (mm) - 97

  Voće:

  Duljina od krune do sakralnog - oko 50 cm.
  Težina - oko 3000 g.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 94

  Oblik lubanje (mm) - 285

  Područje lubanje (mm2) - 6684

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 49

  Težina (g) - 2992

  Duljina bedra (mm) -73

  Promjer prsa (mm) - 99

  Voće:

  Uobičajena dužina novorođenčeta iznosi 48-51 cm, a prosječna težina iznosi 3000-3100 grama.

  Veličina voća:

  Prosječna veličina glave fetusa

  Biparietal veličina (mm) - 95

  Oblik lubanje (mm) - 290

  Područje lubanje (mm2) - 6768

  Visina i težina ultrazvukom

  Visina (cm) - 50.2

  Težina (g) - 3170

  Duljina bedra (mm) -75

  Promjer prsnog koša (mm) - 101