Visina i težina djeteta po tjednu trudnoće

Liječenje

Neke zakonitosti zapažene su dugoročnim promatranjima od strane opstetričara:

 • Rast ovisnost majke s težinom novorođenčadi. Dakle, kod žena s visinom iznad 164 cm, djeca su rođena s masom od 250-300 grama više od majki manje visine (ispod 158 cm);
 • Tijekom prve trudnoće, masi novorođenčadi su manje nego tijekom druge trudnoće (razlika je oko 200 grama);
 • Muški fetus, počevši od 20. tjedna, raste brže od žene (razlika doseže 150-200 grama).

Uvjeti i težina fetusa

i njezine bolesti mogu utjecati na rođenje bebe s povećanom ili smanjenom težinom iz prosjeka.

Na primjer, glavni stimulator rasta fetusa je inzulin koji stimulira lipogenezu (stvaranje masnoća) i ima anabolički (stvaranje stanica i tkiva, pod utjecajem različitih biokemijskih procesa) učinak na metabolizam bjelančevina. Prema tome, hiperinzulinizam (povišene razine inzulina) u fetusu glavni je uzrok velike mase novorođenčadi kod majki s dijabetesom.

Anemija trudnica dovodi do razvoja rane placentne insuficijencije i pridonosi povećanom riziku od malih natalnih težinskih dojki s znakovima usporenog razvoja fetusa.

i intenzitet uteroplacentalnog protoka krvi također utječe na fetalni intrauterinski rast. S razvojem placentne insuficijencije, preranog starenja placente, postoji kršenje prijenosa kisika i hranjivih tvari djetetu. Gubeći sve što vam treba, dijete usporava rast i dobitak na težini. U takvim slučajevima, bebe se rađaju s razvojnim kašnjenjem ili laganim prema gestacijskoj dobi.

Informacije Međutim, vrijedno je zapamtiti da bez obzira na masu fetusa pri rođenju ili u bilo kojem razdoblju trudnoće, potrebno je razmotriti svaki slučaj s individualnim pristupom.

Dakle, žena s dijabetesom ne mora nužno imati dijete s velikom masom, pod uvjetom da prati prehranu i preporuke za liječenje. I placentna insuficijencija nije jamstvo niske težine i odgođenog razvoja fetusa, opet, pod uvjetom da je medicinska prevencija ovog stanja adekvatna.

Zaključno, želim reći da se dijete rođeno punih 37 tjedana s tjelesnom težinom jednako ili više smatra punim radnim vremenom, a prosječna težina dječaka iznosi 3.500-3600 grama i 3200-3600 djevojaka. Prosječna duljina tijela je 48-53 cm. Vrednosti u težini fetusa iz prosječnih stopa rađanja trebaju procijeniti liječnik, uzimajući u obzir druge znakove punog roka i stanja novorođenčeta.

Fetalna težina tjedno trudnoće

Težina djeteta uvijek je važan čimbenik kojim stručnjak može utvrditi njegov razvoj. U kombinaciji s brojnim drugim dijagnostičkim parametrima liječnik će moći zaključiti da se trudnoća žene nastavlja, bez obzira na to hoće li se njegov razvoj nastaviti, kako bi se osiguralo da djetetu ne postoje mogući rizici u obliku različitih patogenih čimbenika. Među ostalim, zaostajanje u dobivanju težine djeteta može obavijestiti stručnjaka o "izgladnjivanju" fetusa.

Takav "post" može biti od dvije vrste - kisika (za trudnice koje piju ili puše) ili hranjivim tvarima (kada tijelo nema hranjive tvari). Također, težina može ukazivati ​​na razvojno kašnjenje (iz raznih razloga) ili čak za dijete koje diše. Prekomjerna težina je znak nekih nepravilnosti.

Dijete se u maternici vrlo brzo razvija, zbog čega se ženski maternica uvelike povećava - privremeni stan za fetus. Prije trudnoće, veličina maternice bila je 7-8 cm, ali do kraja trudnoće ta brojka doseže gotovo 40 cm, a volumen se povećava gotovo 500 puta. U uterus neposredno prije rođenja može se vagati do 1200 grama, iako je u ranoj fazi trudnoće težina bila samo 50-60 grama. Takve promjene omogućuju vam da pružite dovoljan prostor za rastući fetus, pridonoseći normalnom razvoju djeteta u maternici.

Dobitak težine tijekom trudnoće

Težina djeteta tjedno trudnoće kontrolirana je svakim ultrazvukom. Ova metoda razlikuje se od pouzdanosti i povećane točnosti kako bi se utvrdila težina djeteta. Ginekolog će naknadno kontrolirati težinu djeteta "od oka" - tjednima trudnoće. Za to se vrše mjerenja visine stanja dna maternice, a mjerenje opsega trbuha. Ali ova metoda sve više daje svoj položaj ultrazvuku, s obzirom na nedostatak objektivnosti i relativno visoku pogrešku.

Zašto trebam kontrolirati težinu fetusa tjedno od trudnoće?

Kontrolirajući težinu djeteta tjedno trudnoće, stručnjak može identificirati moguće probleme ili zaostajanje u razvoju fetusa. Razumijevanje problema omogućuje vam da poduzmete odgovarajuće mjere kako biste je ispravili. Djetetova težina procjenjuje se u kombinaciji s drugim parametrima (uključujući visinu, srce, parametre dijelova tijela), ovisno o gestacijskoj dobi.

Kako se fetalna težina određuje tjednom trudnoće?

Utvrđivanje težine djeteta po tjednu pomoću ultrazvuka započinje sredinom prvog tromjesečja. Prije toga, to nije bilo moguće s obzirom na malu težinu djeteta. Težina embrija na 8. tjednu je samo 1,5 grama, na 11 - 10-15 grama. Svaki tjedan od desetaka do nekoliko stotina grama dodaje se težini djeteta - točni brojevi ovise o gestacijskoj dobi. Sve se događa pojedinačno, ali zahtijeva pozitivnu dinamiku. Težina novorođenčeta je obično 3,1-3,6 kg. - idealni pokazatelj.

Dobitak na težini novorođenčeta - tablica dobitka težine djeteta

Istodobno, težina novorođenčadi je niža u odnosu na dječake - 3,1-3,4 kg. i 3,4-3,6. Ali ovdje je sve individualno, težina može znatno varirati. Razlika između novorođenčadi ponekad može biti nekoliko kilograma. Iako u ranoj fazi trudnoće, težina je gotovo u istom rasponu.

Fetalni težine tjedno trudnoće - vizualni stol

Razmotrite detaljnu tablicu s prosječnom težinom djeteta, ovisno o tjednu trudnoće. Ali u svakom slučaju, potrebno je uzeti u obzir - stanje treba procijeniti samo od strane stručnjaka, niti se zaključke moraju donositi samostalno.

Važno je uzeti u obzir da je težina djeteta po tjednu trudnoće uvelike određena spolom djeteta, ali i genima: rijetko imaju "male" roditelje u obitelji novorođenih ratnika. Vjerojatno je da se dijete rodi s približno jednakom težinom majke i oca u vrijeme rođenja.

Također treba napomenuti da težina djeteta ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući žensku prehranu, način života ljudi, popratne patologe i bolesti, broj fetusa i "dob" trudnoće. Stoga, za zdrav i sretan rođendan, pažljivo se pripremite za trudnoću.

Trebali biste se brinuti za svoje zdravlje izravno tijekom trudnoće, odričući se loših navika, ne zaboravite na potpuni, udoban odmor, ispravno formuliranu prehranu, rutinske preglede i inspekcije. Želimo vam sretno majčinstvo kako bi djeca bila zdravi, idealno dobivši težinu i biti rođena bez komplikacija i problema.

Fetalna težina tjedno trudnoće

Fetalna težina je vrlo važan kriterij za procjenu njegovog razvoja. Zajedno s drugim dijagnostičkim parametrima omogućuje liječniku da donese zaključak o tome kako trudnoća prolazi, bilo da se razvija u principu i da li je dijete izloženo patogenim čimbenicima. Na primjer, kašnjenje u težini može ukazivati ​​na "gladovanje" bebe (poput kisika, što se uočava kod pušača i pijanih trudnica, i nutricionistički, kad nema dovoljno hranjivih tvari u ženskom tijelu), njegov razvojni odstupanje (što se može dogoditi u brojnim razloga), pa čak i o fetalnoj smrti. Prekomjerna težina djeteta je također slab signal za svako kršenje.

Dijete raste vrlo brzo u majčinoj utrobi što je moguće zbog snažnog porasta ženske maternice koja je postala privremeni dom. Od 7-8 cm tijela, pretvara se u gotovo 40 cm do kraja pojma, povećavajući volumen gotovo 500 puta! Težina maternice prije porođaja dosegla je 1200 g, dok je na početku trudnoće težila samo 50-60 g. Sve ove transformacije omogućuju rastuću bebu prostor, zaštitu i normalne uvjete za razvoj i rast.

Fetalna masa tjedno trudnoće pratit će se svaki put kada žena prođe ultrazvučni ispit. Ova metoda prilično pouzdano i uz visoku točnost omogućuje nam da procijenimo ovaj kriterij. U kasnijim razdobljima ginekolog će odrediti težinu fetusa tjedno "po oku" - na temelju mjerenja visine maternice i opsega trbuha. No, ova se metoda postupno zamjenjuje prvo zbog niske objektivnosti i velike pogreške u izračunu.

Utvrđivanje težine fetusa tjedno trudnoće omogućuje prepoznavanje vjerojatnog problema ili zaostajanja u njegovu razvoju i ispravljanje situacije u slučajevima kada je to moguće. Procjenjuje se u kombinaciji s drugim pokazateljima (rast, parametri dijelova tijela, srce) i korelira s trajanjem trudnoće.

Pročitajte i fetalni pokreti tijekom druge trudnoće

Težina tjedno trudnoće pomoću ultrazvuka počela je odrediti do sredine prvog tromjesečja, jer je ranije još uvijek bilo premalo za praćenje. Tako, u 8. tjednu, zametak teži samo jedan i pol grama, a 11 - 10-15 g. Svaki tjedan fetus odstupa od nekoliko desetaka do nekoliko stotina grama - ovisi o razdoblju. Međutim, sve je ovdje vrlo individualno, glavna stvar je da postoji pozitivna dinamika. Najčešće, novorođenče težak 3,1-3,6 kg - idealno. U isto vrijeme, djevojke su malo lakši od dječaka: 3100-3400 g u usporedbi s 3400-3600 g.

Međutim, u svakom pojedinom slučaju, težina djeteta prije rođenja može biti vrlo različita. Ponekad razlike između različitih beba čine nekoliko kilograma. No, u ranoj fazi, gotovo svi oni teže u istom rasponu.

U nastavku dajemo tablicu u kojoj se prosječni pokazatelji težine daju tjedno trudnoće, ali samo stručnjak treba procijeniti stanje djeteta - nemojte sami donositi nikakve zaključke!

Treba reći da težina fetusa tjednima trudnoće u velikoj mjeri ovisi ne samo o seksu, već io genima: junaci rijetko rađaju "malim" roditeljima. Uz veliku vjerojatnost, beba će se roditi s približnom težinom koju su imali mama i tata.

Ali morate također zapamtiti da na težinu fetusa utječu mnogi drugi čimbenici: način života i prehrana majke, bolest i patologija povezana s trudnoćom, "dob" trudnoće, broj fetusa. Stoga, ako sanjate o zdravom djetetu, onda je idealno trebate planirati svoju trudnoću i pažljivo pripremiti za to. U samom razdoblju trudnoće, brinite se za svoje zdravlje, odustati od loših navika, pružite sebi pravi odmor i prehranu te ne zanemarujte rutinske preglede i preglede. Neka vaša djeca odraste zdravo, dobivaju dobru težinu, lako se rodi i oduševljavaju sve do kraja vaših dana!

Razvoj ljudskog fetusa tjedno i mjesec dana

Pogotovo za beremennost.net - Elena Kichak

 1. Kako se težina djeteta mijenja tjedno od trudnoće normalno

Što utječe na težinu djeteta tjedno trudnoće

Kao što je već spomenuto, sva djeca su rođena s različitom tjelesnom težinom, stopa njenog porasta tijekom trudnoće je također drugačija, iako malo varira. Dakle, sljedeći čimbenici utječu na promjene težine djeteta po tjednu trudnoće:

 • - genetske značajke;
 • - zdravlje majke;
 • - intenzitet protoka krvi u posudama posteljice.

I genetika majke i genetika oca mogu utjecati na dobitak težine djeteta tjedno trudnoće. Iako su liječnici primijetili da u svim slučajevima djeca s malom nižom razinom (manje od 158 cm) rađaju prosječno 250-300 g manje od žena koje rastu više od 164 cm. Također je poznato da je tjelesna težina dječaka novorođenčadi 150-200 g više od tjelesne težine kod djevojčica. Već kada trudnoća dosegne 32 tjedna, težina djeteta različitih spolova može se razlikovati, pa čak i od 20. tjedna trudnoće možete primijetiti opipljivu razliku u stopi rasta dječaka i djevojčice. Još jedna činjenica, koju opstetričari primjećuju, povećava težinu djeteta tijekom ponovljene trudnoće. Nije u potpunosti povezano s genetikom, a razlozi za takav uzorak nisu vrlo jasni, ali pouzdanost promatranja ne ostavlja nikakve sumnje.

Majčinska bolest može utjecati na težinu djeteta tjednima trudnoće, a anemija i dijabetes su najvažniji. Anemija se najčešće primjećuje u trećem tromjesečju, kada počinje 32-tjedna trudnoća. Težina djeteta u ovom slučaju može se smanjiti, jer nedovoljna količina kisika ulazi u tijelo. Diabetes mellitus je bolest koja se može otkriti i prije i poslije početka trudnoće, a postoje i slučajevi kada se razina šećera u krvi smanjuje nakon isporuke. Težina djeteta od tjedna trudnoće kod majki s dijabetesom se prebrzo povećava, djeca su rođena s tjelesnom težinom većom od 4 kg. To je zbog porasta proizvodnje inzulina u fetusu zbog velike količine šećera iz krvi majke. Šećer se intenzivno koristi i pretvara u mast, pa se težina djeteta dramatično povećava.

Drugi razlog za nisku težinu rođenja novorođenčeta je placentalna insuficijencija ili oštećena izmjena krvi između krvnih žila posteljice i maternice. Njeni uzroci mogu biti različiti, najčešće se javljaju zbog majčinih kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, anemije, pušenja i pijenja alkohola, genitalnih infekcija i ginekoloških bolesti. Mršavljenje djeteta od tjedna trudnoće može biti posljedica dobi majke, nakon trideset pet godina rizik od placentalne insuficijencije se povećava. Patologija je otkrivena pri približno 22 tjedna trudnoće, težina djeteta u ovom trenutku može biti jedan od glavnih pokazatelja, čime se sumnja na patologiju.

Ako žena ima trudnoću od 36 tjedana, težina djeteta spušta se ili pretjerana, nužno traže razlog takvog odstupanja, kao i bilo koje drugo razdoblje. Vrlo je važno identificirati patologiju na vrijeme i započeti liječenje. S anemijom s razinom hemoglobina manjim od 100 jedinica, propisane su željezne pripreme za trudnice, ako je njihova razina 100-120, tada možete ispraviti nedostatak posebne prehrane. Za liječenje dijabetesa koristite lijekove koji smanjuju šećer u krvi ili inzulin u malim dozama, kao i dijetu sa smanjenim sadržajem glukoze. Za liječenje placentne insuficijencije propisuju se lijekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u perifernim krvnim žilama. Liječenje treba provesti samo pod nadzorom liječnika koji kontrolira težinu djeteta tjednima trudnoće.

Kako se težina djeteta mijenja tjedno od trudnoće normalno

Na kraju prvog tromjesečja tjelesna težina djeteta iznosi samo 15-20 g, a između 12 i 15 tjedana povećava se za oko 5-10 g u 7 dana. Do kraja 15. tjedna beba teži već 30-50 g, a brzina povećanja tjelesne težine iznosi 80 g u 7 dana. Kada trudnoća započne s 22 tjedna, težina bebe počinje se povećavati još brže. Do tog vremena njegova masa je već 400-420 g. Najintenzivniji rast počinje u 26 tjedana trudnoće, težina djeteta od tog vremena povećat će se za 200 g tjedno. Od sredine drugog tromjesečja, a do kraja trećeg, glavni "zadatak" djeteta bit će povećanje mase, budući da su već stvoreni svi glavni organi i sustavi u tom razdoblju. Kada počinje 38-tjedna trudnoća, težina bebe stabilizira, njegov porast posljednjih dana prije rođenja je vrlo mali. Taj je fenomen povezan s pojavom starenja posteljice i pogoršanjem razmjene krvi između majke i fetusa.

Ako detaljnije obrišete težinu djeteta tjednima trudnoće, dobivate sljedeće brojke:

 • - 8-12 tjedana, težina od 2 do 15 g;
 • - 12-15 tjedana, težina od 15 do 50 g;
 • - 16-21 tjedana, težine od 40-60 g, do 250-350 g
 • - trudnoća 22 tjedna, dijete teži 400-420 g;
 • - 23-26 tjedana, težina od 500 do 750 g;

Visina i težina fetusa po tjednu trudnoće

Kao što ste svi čuli, težina fetusa je uvijek izuzetno važan kriterij za procjenu normalnosti ili ispravnosti korisnosti svog razvoja. I u kombinaciji s drugim dijagnostičkim parametrima, to je težina bebe koja dopušta liječniku da privuče pravovremene zaključke o tome kako trudnoća općenito proizlazi. Prema težini djeteta, liječnik će moći procijeniti da li se trudnoća u načelu razvija i da li je u budućnosti beba izložena učincima nekih patogenih čimbenika. Tako, na primjer, neki koji zaostaju u težini djeteta mogu ukazivati ​​i na određenu "izgladnjivanje" djeteta (štoviše, i o gladovanju kisika, koja se često opaža kod pušenja ili stalno trudnih trudnica i prehrambene, što se javlja kada se žensko tijelo dnevno neadekvatne količine hranjivih tvari potrebne mrvice). Nedostatak težine može ukazivati ​​na kašnjenje u ukupnom razvoju djeteta (što se može dogoditi i zbog različitih razloga), a ponekad čak i intrauterini fetalni umiranje. Osim toga, prekomjerna težina nerođenog djeteta također nije dobar signal koji ukazuje na odstupanja ili kršenja.

Treba reći da beba raste i razvija se vrlo brzo u majčinoj utrobi, što je obično moguće zahvaljujući snažnom rastu i povećanju veličine ženske maternice, što će postati privremeno privlačno prebivalište. Dakle, od sedam ili najviše osam centimetara organa, maternica tijekom trudnoće pretvara se u gotovo četrdeset centimetara organa do kraja gestacijske dobi. Doista, uterus povećava volumen tijekom trudnoće gotovo pet stotina puta! Uobičajeno, ukupna težina maternice neposredno prije porođaja može doseći do 1200 grama, a to je već na samom početku trudnoće uterus težio samo 50 ili 60 grama. Sve te genijalne transformacije pružaju aktivno rastuću bebu s potrebnim životnim prostorom, kao i zaštitu i, naravno, uvjete koji su normalni za njegov razvoj i pravilan rast.

Ukupna težina fetusa u standardnim tjednima trudnoće obično se prati svakim planiranim prolazom trudnice konvencionalnog ultrazvuka. Danas se ova metoda smatra relativno pouzdanom i uz najveću točnost može dopustiti procjenu tog posebnog kriterija. No, recimo, u kasnijim fazama trudnoće, ginekolog će odrediti težinu vašeg fetusa tjednima trudnoće, ali kako već kažu "po oku" - ili, po standardnim mjerenjima, nazvana visina maternice i ukupni opseg vašeg abdomen. Međutim, ova metoda postupno se nadomješta ultrazvučnom tehnikom zbog izuzetno niske objektivnosti i stvarno velike pogreške u njegovom izračunu.

Takvo određivanje težine fetusa točno kroz tjedne trudnoće može vam pružiti odličnu priliku da prepoznate gotovo bilo koji vjerojatan problem ili nešto zaostajete u razvoju djeteta i, prema tome, daje vam prave prilike da ispravite situaciju u onim slučajevima gdje je to stvarno moguće. Tako se težina bebe obično procjenjuje u kombinaciji s drugim jednako važnim pokazateljima (na primjer, visinom ili parametrima pojedinih dijelova tijela, a naravno s parametrima srčanog ritma), a zatim se povezuje s određenim razdobljem trudnoće žene.

Obično se težina tjedna trudnoće s ultrazvukom pokušava početi određivati ​​do sredine prvog tromjesečja trudnoće, jer je u ranijim razdobljima težina djeteta još uvijek premala za bilo koju vrstu praćenja. Tako, na primjer, u osmom tjednu, vrlo mali embrion može težiti samo oko jedan i pol grama, a to je oko petnaest grama već u desetom ili jedanaestom tjednu. I doslovno svaki tjedan, aktivno raste fetus može dobiti čak nekoliko desetaka i do nekoliko stotina grama - to ovisi o trajanju trudnoće. Međutim, ovdje je sve uvijek vrlo individualno, najvažnije je da u konačnici beba ima pozitivnu dinamiku dobitka na težini. Najčešće već novorođenče diže od 3,1 kg do 3,6 kg - naravno, ovo je idealno. Novorođene djevojke uvijek su malo lakše od dječaka: na primjer, od 3100 do 3400 grama, a to se uspoređuje s dječacima težine od 3400 do 3600 grama.

Međutim, doslovno u svakom pojedinom slučaju, težina malog djeteta neposredno prije rođenja može biti sasvim drugačija. I ponekad razlike u težini između dvije različite bebe mogu biti nekoliko kilograma. I unatoč činjenici da gotovo u svim ranoj fazi trudnoće, gotovo sve bebe teže gotovo u istom rasponu.

Zatim vam dajemo tablicu u kojoj su već navedene raspoložive prosječne vrijednosti normalne težine fetusa u tekućim tjednima trudnoće, no samo stručni i iskusni stručnjaci morat će procijeniti opće stanje djeteta - nikada ne smije napraviti najmanji smetnje, pogotovo ako su negativni karakter!

Treba također reći da ukupna težina fetusa, mjerena tjednima trudnoće, jako može ovisiti ne samo o spolu fetusa nego, naravno, io svojim genima. Dakle, "mali" roditelji mogu vrlo rijetko imati ratnike koji su rođeni. I, naravno, s više vjerojatnosti, beba će na kraju biti rođena s približno jednakom težinom koju je imala njegova majka ili otac.

Osim toga, također je potrebno uvijek zapamtiti da nevjerojatan broj potpuno različitih čimbenika može utjecati na povećanje težine fetusa. To uključuje životne navike ili prehrambene navike svoje majke, kao i majčinske bolesti ili patologije vezane uz ovu određenu trudnoću, "dob" trudnoće i, naravno, broj fetusa u maternici. Zapravo, zbog toga, ako želite roditi apsolutno zdravo i snažno dijete, onda idealno trebate točno planirati svoju trudnoću i pripremiti se što je moguće brižljivo. No, tijekom razdoblja nošenja djeteta, brinite se za svoje zdravlje, bez odricanja, odreći se svih loših navika koje imate i, naravno, osigurati dobar ostatak spavanja i hrane. A posljednji nikada ne zanemaruje rutinske pretrage koje imate kod svog ginekologa i sve potrebne pretrage. Neka vaša djeca odraste zdrava, a neka im i oni dobiju težinu za vrijeme trudnoće, onda se lako rađaju i, naravno, oduševljavaju roditelje do kraja njihovih dana!

Fetalna težina tjedno trudnoće. Što određuje težinu fetusa?

Kako plod raste

Proces razvoja embrija je značajan aspekt njenog stvaranja. Istodobno s drugim pokazateljima, rast fetusa tjednima se uklapa u lancu karakteristika kojima ginekolog ocjenjuje povoljnu prolazu trudnoće. Odgoda rasta ukazuje na neku patologiju formiranja, au ranoj fazi ponekad označava zamrznutu trudnoću.

Do 8. tjedna embrionska faza formiranja budućeg djeteta proizlazi. Tijekom tog perioda prima samo znakove karakteristične za osobu. Dobar rast embrija s normalnim povećanjem volumena maternice je pokazatelj povoljne trudnoće. Dakle, maternica sama prolazi kroz velike metamorfoze tijekom 9 mjeseci, kao ni jedan drugi organ - od početne vrijednosti od 7 cm dosegne 40 cm.

Fetometrija tijekom trudnoće

Visina i težina fetusa tjednima mogu zadovoljiti standarde i mogu biti malo više ili manje. Lag ili ubrzani rast ne smije biti dulji od dva tjedna. Ni zakašnjenje zrenja, ni napredovanje u okviru ove razlike, nije prepoznato kao anomalija. Štoviše, ginekolog se može raspitati s kolikom visinom i težinom rodili roditelji bebe.

Stvaranje ljudskog embrija u majčinoj utrobi određeno je metodom kao što je fetometrija. To omogućava s najvećom točnošću utvrđivanje vremena trudnoće i određivanje vidljivih anomalija prenatalnog razdoblja.

Samo kombiniranje napravljenih mjerenja može postati temelj za otkrivanje razvojnih patologija. Nema smisla uspoređivati ​​prosječne pokazatelje normalne težine fetusa tjedno s znakovima stvarnog rasta embrija: samo ginekolog donosi odluku, koristeći sve informacije. Naravno, ove se brojke mogu razlikovati od onih u tablicama, budući da različiti čimbenici, osobito naslijeđena svojstva, utječu na pravu dimenziju.

Kako bi se postigli objektivni zaključci o tome kako se fetus razvija, nije dovoljno usporediti njegove stvarne parametre s normativnim. Glavna stvar ovdje je opći trend prema povećanju visine i težine. Obično, rast embrija mjeri se samo od polovice prvog tromjesečja, budući da je njegova ranijih vrijednosti još uvijek vrlo beznačajna.

Rast fetusa je udaljenost od krune do kraja kralježnice. Stoga se ova vrijednost naziva coccyx parietal i klasificira se kao KTP.

Stopa mase i rasta fetusa tjedno

Težina svake mrvice pri rođenju je individualna. Netko je jednak 2,5 kg, a netko se smatra velikim djetetom - od 4 kg ili više. Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na ovaj raspon u težini novorođenčadi:

 1. Potencijalni rast i težina. Pokazivač se određuje pomoću gena i ne može se mijenjati.
 2. Majčino zdravlje. Ako je žena pretrpjela anemiju prije ili tijekom trudnoće, bolesna je s dijabetesom ili drugim ne-ginekološkim bolestima s komplikacijama, postoji opasnost od smanjenja težinskih parametara fetusa.
 3. Placenta zdravlje. Krvne žile moraju biti u savršenom stanju kako bi djetetu dale dovoljno hranjivih tvari. Ako je krvna žila između maternice i posteljice smanjena, mrvica ne može rasti do veličine namijenjene genima.

Svakog tjedna beba u utrobi malo dobiva na težini. Svaka faza njegova razvoja zahtijeva više vitalnih resursa da mrvica prolazi kroz placentu. Početkom trudnoće fetus dobiva prosječno 10 g tjedno. Počevši od 4 mjeseca, ta se brojka povećava na 80g. Sklonost oštrom ubrzanju dobitka težine nastavlja se od 26 do 38 tjedana: u ovoj fazi djetetu se dodaje do 200 g tjedno. Nakon 38 tjedana, tempo usporava. Liječnici to objašnjavaju činjenicom da placenta stari s vremenom i više ne može držati toliko mnogo resursa kao prije.

Nema smisla napraviti ultrazvuk prije 8. tjedna. Prije toga, stručnjak će samo moći svjedočiti o prisutnosti jaja u maternici i utvrditi njegovu veličinu. Obično je 6-7 tjedana (opstetrički), ova slika je promjera 2-4 mm, a 10. tjedan - gotovo 22 milimetara.

Tablica procijenjene mase bebe, ovisno o trajanju trudnoće, može se naći u nastavku.

Fetalni težinski stol po tjednu:

Opstetričari već dugi niz godina primijetili su vezu nekih parametara majke s kako će se dijete roditi:

 • omjer rasta majke prema težini novorođenčeta izravno je povezan. Žene s srednjim i visokim rastom (viši od 164 cm) rađaju djecu koja imaju težinu od 250 do 300 g više od majki kratkog stasa (ispod 158 cm);
 • prvenac će težiti po rođenju oko 200 g manje od sljedećeg;
 • dječaci u maternici rasti brže od djevojaka. Ukupna razlika je oko 150-200 g.

Odstupanja u težini fetusa

Trudno zdravlje je važno za njezinu bebu. Ako je majka bila bolesna tijekom dječjih mrvica, dijete može težiti manje ili više od težine žene tijekom rođenja.

Majke s dijabetesom mogu roditi stvarne heroje. Kako bi izbjegli negativne posljedice, dijabetičari su prisiljeni stalno uzimati inzulin. Ovaj lijek potiče podjelu masnih stanica, zbog čega postaju sve veće. Druge stanice i tkiva također se razvijaju mnogo brže. To utječe na dijete jer mrvica u maternici ne razboli dijabetes, ali inzulin dobiva više od nužde. Kao rezultat toga, dobivanjem prekomjerne težine.

Anemija je bolest u kojoj nema dovoljno hemoglobina u krvi. U odsutnosti ovog elementa, placenta se slabo razvija. Dijete se ne može roditi samo s malom težinom, ali i sa zakašnjenjem u razvoju fetusa.

Placentna insuficijencija se može razviti ne samo zbog anemije, već i zbog cirkulacijskih problema maternice i posteljice. Ako placenta stari prije vremena, ne dovoljno kisika i bitnih vitamina dobivaju se fetusu. Nakon što je izgubio sredstva, dijete se rodilo premalo. Postoje i problemi s daljnjim razvojem.

Samo prisutnost trudne anemije ili dijabetesa ne znači da će novorođenče uvijek imati problema. Svaki slučaj je individualan.

Ako žena s dijabetesom slijedi potrebnu prehranu i prati sve preporuke liječnika, rodit će zdrav dijete s normalnom tjelesnom težinom. Placentna insuficijencija, koja je pravodobno otkrivena i liječena, ne mora nužno uzrokovati rođenje slabo razvijenog ili preuranjenog djeteta.

Puno se vrijeme naziva dijete rođeno u punom tjednu trudnoće. Njegova težina mora biti najmanje 2500 g, a normalna visina 45 cm. Prosječna težina dječaka iznosi 3500-3600 g, a djevojke - 3200-3600. Duljina tijela varira od 48 do 53 cm. Liječnik koji vodi trudnoću može individualno procijeniti moguća odstupanja težine fetusa od prosječnih vrijednosti.

Veliki voće

Nepravilno prolazak trudnoće ili bolesti žena utječe na težinu djeteta tjednima na takav način da se može roditi prevelika. Veliku ulogu igraju prehrana trudnice. Strast za junk food negativno utječe na razvoj fetusa. U velikom broju slučajeva kada su djeca rođena s prekomjernom težinom, to je pod utjecajem nekontrolirane konzumacije hrane od strane majke. Za optimalnu prehranu, trebali biste stvoriti izbornik za svaki dan i slijediti ne samo hranu, ali i dio preporuke.

Ne manje važno je genetika. Ako su oba roditelja velika, dijete će se roditi prilično veliko. U slučaju šećerne bolesti u trudnica, inzulin koji je uzeo povećava razinu glukoze u krvi bebe. Postoji snažan rast rasta. Kako biste izbjegli neugodne posljedice, redovito se trebate pridržavati medicinske struke, kao i odlazak u rodilište najkasnije 32. tjedna prije isporuke. U određenim slučajevima dijete je pereryashivanie. Pomoć liječnika je neophodna kako se to ne bi dogodilo.

Težimo malo?

Mala težina u pojedinim slučajevima ukazuje na razvojni poremećaj. Ali sve patologije bit će vidljive s ultrazvukom.

Drugi razlog slabosti fetusa često je nasljedstvo. Novorođenče će težiti jednako kao i njegovi roditelji pri rođenju. A ako su oba roditelja kratka, onda div ne bi trebao čekati.

Drugi razlog je životni stil koji trudna žena vodi. Čak i uzimajući osloboditi od loših navika - na primjer, pušenje - žena ne oslobađa tijelo od učinaka izloženosti nikotinu. Neke od stanica već su mutirane, a genetske informacije mogu biti povrijeđene. Ti čimbenici utječu na razvoj patologija u bebi.

Majke s aktualnim ili prošlim štetnim navikama su u opasnosti. Tijekom trudnoće treba pratiti s posebnom pažnjom.

Alkohol, lijekovi, cigarete u sadašnjosti ili čak vrlo ranoj prošlosti će utjecati na razvoj djeteta tijekom trudnoće. Ako se ne riješite navike prije začeća, dijete je zajamčeno da se rodi s abnormalnostima.

Antibiotici tijekom trudnoće su kontraindicirani. Treba ih koristiti samo ako postoji opasnost za život žene. Ime "anti" - protiv i "bio" - živo, ukazuje na to da ovaj lijek utječe na živa tkiva i komponente tijela. Uključujući i življenje u utrobi djeteta. Među mogućim negativnim učincima uzimanja antibiotika za trudnicu je čak i pobačaj.

Fetalna težina tjedno trudnoće

sadržaj:

Neke se bebe rađaju s masom od 2800, a druge - s istinskom "herojskom" težinom novorođenčadi - više od 4 kilograma. Ova se razlika postiže kroz sljedeće čimbenike, izravno ili neizravno, koji utječu na veličinu fetusa:

 1. Genetski programirani unutarnji rast i težinski potencijal;
 2. Stanje majke (prisutnost ekstragenitalnih bolesti kao što su dijabetes, anemija itd.);
 3. Stanje posteljice (intenzitet uteroplavne cirkulacije).

Apsolutno povećanje težine fetusa tjedno određeno je povećanjem potrošnje hranjivih tvari i kisika, što je posljedica intenzivnog rasta placente i njegovih funkcija. Tako, nakon 15. i 16. tjedna trudnoće, dobitak težine bebe ubrzava od 10 do 80 g / tjedan. Od 26. do 37.-38. Tjedna doseže oko 200 g / tjedan. Tada se stopa porasta težine fetusa usporava i ostaje na nižoj razini do isporuke. U kasnoj trudnoći, liječnici to povezuju s razvojem fiziološke relativne placentarne insuficijencije, zbog procesa starenja posteljice.

Ispod je tablica približne težine fetusa, ovisno o razdoblju trudnoće.

Fetalna težina i rast tjedan trudnoće: normalno

Veličina fetusa tjednima (težina i visina) vrlo su važni pokazatelji kojima liječnik procjenjuje razvoj budućeg djeteta. Zašto su ti podaci tako važni? Kako provesti mjerenja fetusa tijekom trudnoće?

Zašto liječnici trebaju znati težinu i veličinu fetusa

Tijekom trudnoće liječnici mjere veličinu fetusa i njegovu težinu. Ove mjere su neophodne kako bi pravovremeno prepoznale razvojne abnormalnosti, a također pomažu u određivanju očekivanog datuma rođenja. Redovno praćenje ovih očitanja omogućit će vrijeme za prepoznavanje propuštenog pobačaja.

Iz težine djeteta ovisit će o tome kako će se roditi. Ako je beba vrlo velika, postoji velika vjerojatnost da se primjeni carski rez. Ako je dijete premalo, liječnici će biti spremni dati mu prvu pomoć odmah nakon rođenja, ako je to potrebno.

Fetalni utezi po tjednu trudnoće

Ovdje su grafikoni o težini fetusa za svaki tjedan trudnoće, u kojima je naznačena prosječna težina počevši od 8. tjedna:

Prvo tromjesečje

Drugo tromjesečje

Treći trimestar

Fetometrija fetusa tjednima i mjerenjima

U prvom tromjesečju ultrazvučni stručnjak privlači pozornost samo na tri pokazatelja veličine embrija:

 • PJ (fetalni jaje) - veličina šupljine u kojoj se fetus razvija (tamo će se placenta pojaviti malo kasnije);
 • BPR (biparetalna udaljenost) - udaljenost između lijeve i desne temporalne kosti;
 • KTP (veličina pariškoga kokisa) - udaljenost od vrha glave do tailbonea.

Tablica koja prikazuje normalne (prosječne) pokazatelje PC-a, BPR-a i KTR-a u embriju od 5 do 13 tjedana razvoja:

U drugom i trećem tromjesečju proučavaju se sljedeći pokazatelji:

 • rast fetusa;
 • DB (duljina femura);
 • BPD (biparetalna veličina glave fetusa);
 • DHA (promjer prsa);
 • druge indikacije: rashladna tekućina (obujam ili opseg trbuha), LZR (udaljenost između stražnjeg dijela glave i čela), DP (duljina kostiju ramena).

Tablica u kojoj su navedene normalne (prosječne) indikacije za fetus od 11 do 40 tjedana razvoja:

Odstupanja od norme

Povećanje ili smanjenje težine fetusa

Mala težina fetusa može se smatrati normom (ako roditelji djeteta nisu veliki), kao i odstupanje. U drugom slučaju postoji nekoliko razloga:

 • loše navike buduće majke (pijenje alkohola, pušenje);
 • korištenje antibiotika;
 • nedovoljna količina kisika.

Uz lošu dobnu težinu kod djeteta, majka mora odreći loše navike, prestati liječiti antibioticima i početi jesti u potpunosti.

Težina fetusa koja prelazi normu može biti posljedica prisutnosti u majčinoj prehrani masnih i drugih nezdravih namirnica. Odbijanje istog proizvoda bit će rješenje. U nekim slučajevima, velika težina fetusa je uočena kod žena koje pate od dijabetesa.

Povećanje ili smanjenje CTE-a (veličina coccyx-parietala)

KTR je indikator kojim se određuje veličina fetusa do 13 tjedana. Njegov brzi rast može ukazivati ​​da će u budućnosti embrij biti vrlo velik (do 4 kg ili više). U ovom slučaju, žena se ne preporuča koristiti multivitamine i lijekove koji ubrzavaju metabolizam.

Ako se taj pokazatelj skoro ne povećava, on može ukazivati ​​na sljedeća odstupanja od norme:

 • hormonalni nedostatak (hormonske pripravke Utrogestan ili Duphaston propisane su ženi);
 • infekcije (u ovom slučaju, žena treba podvrgnuti dodatnom pregledu, nakon čega će liječnik propisati liječenje);
 • genetski razvojni poremećaji: Downov sindrom, itd.;
 • bolesti ženskog unutarnjeg organa;
 • smrt embrija (u ovom slučaju ženama se mora pružiti briga za hitne slučajeve i ukloniti mrtvi fetus iz maternice).

Povećanje ili smanjenje BPD-a (biparetalna veličina glave fetusa)

Pomak u BPR indeksu u većoj mjeri ukazuje na hidrocefalus ili dropsy (povećanje glave embrija). Ovo odstupanje može uzrokovati smrt fetusa (u slučaju da se tekućina akumulira u mozgu mozga).

Pomak u BPR indeksu nižoj razini ukazuje na to da je glava djeteta smanjena. To je zbog odgođenog razvoja. Ako se ne smanji samo BPD, već i drugi pokazatelji, postoji rizik da će se dijete pojaviti s brojnim oštećenjem poroda.

Sprječavanje abnormalne težine i veličine u fetusu

Da bi se spriječio razvoj mnogih patoloških abnormalnosti fetusa, žena treba promatrati sljedeće preventivne mjere:

 • puna i kvalitetna hrana;
 • uzimanje vitamina (samo na preporuku liječnika);
 • prestanak pića sadržanih u alkoholu;
 • odbijanje cigareta i opojnih droga;
 • liječenje infekcija koje utječu na embrij;
 • prestanak kontakta s otrovnim tvarima i teškim metalima.

Što bi trebalo biti težina fetusa tjedno od trudnoće?

Očekujuće majke uvijek su jako zainteresirane za težinu s kojom će se roditi njihova beba. Zato su jako zainteresirani za to koliko mrvica teži dok je još u maternici. To je pitanje važno za liječnike. Iako se težina fetusa naziva procijenjena, ali čak vam omogućuje da naučite mnogo o razvoju djeteta. Ono što je obično težina mrvica u maternici tijekom različitih razdoblja trudnoće i što ovisi o tome ćemo reći u ovom materijalu.

Kako dijete raste?

Na samom početku trudnoće, sve mrvice, bez obzira na spol, rasu, nasljedstvo, rastu na isti način, dodajući milimetre i gramove na njihovu sitnu težinu tjedno. Svi zametci rastu približno jednakoj brzini, a tek tada, kada se počnu pojavljivati ​​pojedinačne karakteristike malog čovjeka, nastaju razlike.

Mjeriti rast fetusa, čak i najmoderniji ultrazvučni aparat moguće je samo u drugoj polovici prvog tromjesečja. Do 8 tjedana izmjeren je samo promjer jajovoda, a taj se kriterij smatra glavnim, što ukazuje na rast embrija.

Veličina samih mrvica još nije dostupna za mjerenje, jedina iznimka je veličina paričke veličine koccige, ali ne daje osnovu za izračunavanje težine embrija.

Govoreći o masi fetusa po prvi put je moguće uz prolaz ultrazvuka, počevši od 11 tjedana. U ovom trenutku počinju se pojaviti prve razlike među bebama - neke bebe više, druge manje. U 7-8 tjedana beba teži oko 3 grama, ali je toliko mala da težina nema dijagnostičku vrijednost.

Nakon 12 tjedana beba počinje aktivno povećavati težinu, ponekad udvostručavajući svoju masu u samo tjedan dana. Trenutačno se formiraju svi organi i sustavi, a počinje razdoblje intenzivnog rasta i poboljšanja. Postupno, mrvica počinje zalihe na potkožnu masnoću, stoga je brz dobitak na težini. Najveći porast čeka mrvicu u trećem tromjesečju.

Posljednjih mjeseci dijete je već spremno fiziološki se roditi, ostaje samo malo "bolje", svi organi i sustavi rade. Budući da se prilično odraslo dijete više ne može aktivno kretati u maternici, spavanje i povremeni neozbiljni pokreti u tijelu utrobe postaju glavna zanimanja. Tijekom protekla dva mjeseca beba dobiva na težini koju će imati kod rođenja, a samo posljednjih dana prije porođaja težina se gotovo zaustavlja.

Od kraja drugog tromjesečja ženski plodovi dobivaju nešto manje od dječaka. Stoga se u trećem tromjesečju gotovo uvijek razlikuju u minijaturnijim oblicima, iako to nije pravilo od sto posto - postoje djevojke koje po težini mogu ostaviti za sobom bilo malog dječaka.

Što utječe na masu?

Na težinu fetusa prvenstveno utječe nasljednost. Ako su mama i tata veliki i veliki, onda je vjerojatnost da će imati isti "junak" više od 90%. Minijaturna, niska, tanka mama i tata obično rađaju bebu s malom težinom. To je prilično teško utjecati na ovaj uzorak na bilo koji čimbenik izvana.

Međutim, trudnice trebaju imati na umu da postoje čimbenici koji ne mogu utjecati na tjelesnu težinu djeteta. Prije svega, to je hrana. Ako majka dobro jede, uravnoteženo, onda će njezina beba, zajedno s njezinom krvlju, dobiti uravnotežen skup korisnih tvari koje će mu pomoći da se razvije i postane skladno. Ako buduća majka preživi, ​​uživa u ugljikohidratima, kolače, pečenje, zloupotrebljava komplekse vitamina, čak i ako nema manjak vitamina, onda dijete to sve dobiva kroz uteroplacentalni protok krvi. Težina majke raste, težina djeteta također raste.

Ako je prehrana majke nedostatna, oskudna u vitaminima i mineralima, proteinima i ugljikohidratima, onda će dijete, bezobzirno, bez manjka toliko potrebnih tvari, njegovu tjelesnu težinu će biti manja od onoga što mu se može dati genetska obilježja.

Pušenje tijekom trudnoće također može utjecati na težinu fetusa. U 70% trudnih pušača rađaju se djeca s težinom ispod težine. Na isti način, alkohol i opojne tvari, pa čak i uobičajeni lijekovi koje je majka uzimala tijekom trudnoće, utječu na fetus. Nepovoljno na tjelesnu težinu djeteta utječu na živčani stres i osjećaje majke, tvrd fizički rad, radni uvjeti u opasnoj proizvodnji.

Neke kronične bolesti koje očekuje majka također utječu na težinu djeteta. Na primjer, kod dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa, što se prvo manifestira već u razdoblju trudnoće, postoji mogućnost da rodimo veliko ili čak divno dijete čija težina prelazi 5 kilograma. Nedostatak mase fetusa može se očitovati u kroničnim bolestima bubrega, jetre i srca kod žene.

Značajke trudnoće ne mogu utjecati na težinu djeteta. Ako sve ide glatko, onda se ne treba brinuti. No, beba, koja se razvija u uvjetima krajnje ekstremne - uslijed prijetnje pobačaja, s drugim komplikacijama trudnoće, vjerojatno neće biti bogatyr.

Ako je trudnoća višestruka, žena ima dvije ili tri bebe, tada će težina svake biti manja od norme, a to je sasvim prirodno.

Kako se određuje?

Liječnik-ginekolog koristi nekoliko formula za izračunavanje očekivane težine fetusa. Ako želite pokušati izračunati koliko beba teži, majka može samostalno.

Formula Lankowitz

Stručnjaci smatraju da je ova metoda proračuna najtočnija, iako nažalost ne čini bez pogrešaka. Za izračun, žena će morati pogledati njezinu zamjenu za karticu na stranici posljednjeg posjeta liječniku. Tu će naći dva važna parametra za izračun - njezin opseg trbuha (OJ) i visinu maternice (VSDM ili VDM).

Obje ove vrijednosti se zbroju, nakon čega dobivena količina dodaje težinu majke u kilogramima i visinu u centimetrima. Dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer: trudnoća je 30 tjedana, opseg abdomena je 110, visina dna maternice je 30. Visina trudnice je 170 cm, težina 70 kilograma. (30 + 110 + 170 + 70) x10 = 3800. Pogreška u ovom izračunu može biti do 0,5 kg. Stoga je razumno pretpostaviti da žena ima veliko dijete - njegova stvarna težina u ovom razdoblju već premašuje 3 kilograma.

Formula Bublichenko

Za izračun trebate znati samo tjelesnu težinu buduće majke u sadašnjem trenutku. Njezina težina podijeljena je s 200, dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer, žena teži 80 kilograma. (80/200) x10 = 4. Pogreška u ovoj metodi je velika, ona varira unutar kilograma, zbog čega su opstetričari nedavno pokušali izbjeći upotrebu ove formule

Formula Yakubova

Za ove izračune, žena koja je odlučila vježbati aritmetiku i zadovoljiti njezinu majčinsku radoznalost trebat će podatke o visini dna maternice i opsegu trbuha. Možete ih pronaći na zamjenskoj kartici, ti se podaci upisuju u njega na svakom zakazanom prijemu. WDM se dodaje opsegu abdomena, a dobivena količina se podijeli s 4 i pomnoži se s 100. Na primjer, WYD-30, opseg abdomena 100. (30 + 100) / 4 = 32.5. Kad se pomnoži s 100, ispada 3250 gr.

Formula Jordania

Da biste ponovno izračunali, morat ćete znati visinu dna maternice i opseg trbuha buduće majke. Te se vrijednosti međusobno razmnožavaju. Na primjer, prosjek za WYD -30, 100, ispada da je procijenjena težina djeteta 3 kilograma.

Najtočnije su izračuni koji se obavljaju sonografskom metodom, tj. Ultrazvukom. Da bi se dobila pretpostavljena tjelesna masa djeteta, koriste se posebne jednadžbe koje su sastavljene pomoću softvera aparata za skeniranje, najčešće se koristi metodu Headlock.

Kao nužne matematičke vrijednosti za jednadžbe koriste se dimenzije koje određuje ultrazvuk. To je biparientalna veličina djetetove glave, duljina femura, opseg trbuha i glave.

Kako bismo je jasnije prikazali smo ove jednadžbe koristeći dvije najpopularnije metode izračuna (prema Headlock i Shepard):

 • Shepard - Log10 BW = -1,7492 + 0,166 (biparient veličina) + 0,046 (opseg trbuha fetusa) - (2,646 [(opseg trbuha) X (biparietal veličina)] / 100).
 • Prema Headlocku - Log10 BW = 1.3598 + 0.051 (abdominalni opseg djeteta) + 0.1844 (duljina femura) - 0.0037 (abdominalni opseg X duljina femura), ili Log10 BW = 1.4787 + 0.001837 (biparcijska veličina glave) 2 + 0.0458 (abdominalni opseg) + 0.158 (duljina femura) - 0.003343 (umnožiti opseg abdomena duljinom femura).

Tako izmjereni parametri bebe postaju sastavni dijelovi matematičkog izraza, zbog čega računalo proizvodi rezultat. Obično se navodi u protokolu ultrazvučne dijagnostike u odjeljku "Procijenjena fetalna težina". Pogreška u jednoroditeljskoj trudnoći iznosi od 8 do 10%, a kod nošenja blizanaca pogreška se povećava na 15%.

Ova metoda se ne može nazvati točno, kao u apotici, ali lijek još nije izumio ništa preciznije.

Na osnovi podataka ultrazvuka su stvorene sve trenutno postojeće norme težine fetusa po tjednu i mjesecu trudnoće.

Norme u različitim terminima

Ono što bi trebalo biti tjelesna težina djeteta koje još nije došla na svijet svakako je teško reći, jer smo svi različiti - visoki, kratki, tanki i puni. Bebe u maternici također imaju pojedinačne osobine. Stoga, mogu postojati varijacije, ali postoje srednje vrijednosti.

Počevši od 11. tjedna trudnoće, ultrazvučni strojevi već mogu izračunati prve težine:

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Ta se tablica ne temelji na spolu djeteta. Neki stručnjaci koji žele postići najveću točnost u situacijama gdje način isporuke ovisi o očekivanoj težini i drugim važnim pitanjima, koriste tablice koje su razvili liječnici iz Njemačke kako bi izmjerili težinu djece europskog izgleda početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Temelji se na spolu fetusa.

Tablica normalnih vrijednosti procijenjene težine beba različitih spolova:

Obstetrijski termin, tjedna

Procjena težine muškog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

Procjena težine ženskog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

1690 (1070-2110)

1590 (1010-2050)

1890 (1200 - 2360)

2130 (1360-2690)

2390 (1600 - 3000)

2640 (1870 - 3320)

2550 (1790 - 3230)

2760 (2060 - 2460)

3090 (2400 - 3770)

2970 (2290 - 3650)

3300 (2620-4000)

3160 (2500 - 3850)

3470 (2760-4180)

3320 (2670 - 4020)

3450 (2800 - 4180)

Njemački stolovi, koji se koriste diljem svijeta, počinju u 23 tjednu trudnoće nisu slučajni. U ovom trenutku kod djece različitih spolova tijelo počinje formirati prema spolnim karakteristikama, zbog čega se debljanje kod dječaka i djevojčica počinje međusobno razlikovati. U ranijim razdobljima ta razlika između heteroseksualnih beba nije prisutna ili nije dovoljno izražena i za dijagnozu ostaje nezapaženo.

Odstupanja od normalnih vrijednosti

Smatra se normalnim ako se dijete rodi u razdoblju od 39 do 40 tjedana težine od 3000 do 3800 g. Međutim, one bebe koje su rođene s težinom do 3 kilograma i one s više od 4,5 kg težine pri rođenju imaju neonatolozi se ne boje.

Buduće moms opstetričari nastoje ne paničariti o razlikama u brojevima prikazanim u referentnim tablicama i njihovim stvarnim brojevima.

Najprije morate uvijek ispraviti pogreške (plus ili minus 500 g), a drugo, djeca rastu "skokovima", tako da kod 34 tjedna mrvica može uzrujati mamu zaostajući za prosječnim standardima, a do 36 tjedana da dosegne normalni prosjek ili čak blizu gornje granice normalne.

Ako beba tijekom svih ultrazvučnih studija tijekom trudnoće pokazuje tvrdoglav višak normi, oni govore o velikom fetusu. Trend prema velikom djetetu može se vidjeti u drugom tromjesečju. Na temelju jednog ultrazvuka, takav se zaključak ne može napraviti, nekoliko se studija traži tijekom nekoliko tjedana.

Istodobno, pažnja se posvećuje i instrumentalnim mjerenjima - abdominalnom opsegu buduće majke i visine maternice. Kada je veliki fetus obično, WDM premašuje normu (32 tjedna u stopi od 32 cm, na primjer, ovaj parametar povećao se na 34 cm, a 36 tjedana umjesto seta 36 cm je oko 39 centimetara).

Ako beba u maternici znatno zaostaje za srednjim vrijednostima i tijekom nekoliko dijagnostičkih mjerenja ona "prolazi" samo na najnižoj granici norme (petog percentila), tada liječnici propisuju dodatno ispitivanje čija je svrha otkrića održivosti uteroplacentalnog protoka krvi, mogućih patologija fetusa, uključujući nasljedne i kromosomske, intrauterne retardacije rasta, prisutnost ili odsutnost intrauterinskih infekcija, rhesus konflikt.

Da biste to učinili, izvršite ultrazvuk stručne klase, USDG, napravite testove za infekcije, kliničku krv i testove urina. Ako je potrebno, žena je poslana na konzultacije genetici i prolaz invazivne dijagnostike kako bi se identificirale kromosomske abnormalnosti.

Na trudnici se treba dogovoriti o takvim mjerama, osobito zato što je moderna medicina spremna pružiti bezopasnu, ali skupu alternativu invazivnim dijagnostičkim metodama - prenatalnom DNA testu za analizu krvi iz majčine vene.