Razvoj djeteta na 7 mjeseci

Hrana

U proteklih sedam mjeseci uspjeli ste promatrati kako se smiješno, znatiželjno dijete formira iz male, bespomoćne bebe koja je potpuno ovisna o vama. Još uvijek treba njegu, ali je spreman pokazati veću neovisnost, otvoren je za komunikaciju s vama. Bez pretjerivanja, može se reći da razvoj djeteta u 7 mjeseci karakterizira pojava novih intelektualnih znanja, kao i fizičkih vještina.

Fizički parametri

Tijekom sljedećih 30 dana, 7-mjesečno dijete oporavlja se za 500-600 grama, a rast će se povećati za 2 cm. To znači da se u ovom trenutku promatra sljedeća slika u fizičkim parametrima:

 • težina će biti od 7,5 do 9 kg;
 • rast, ovisno o genetskoj predispoziciji, bit će od 67 do 70 cm.

Dobivanje težine nije tako brzo kao u početku. Čak možete primijetiti kako od bucmastog malog djeteta dijete postaje vitko. To je zato što su sada troškovi energije postali znatno veći u usporedbi s neonatalnim razdobljem. Ali ovdje nije toliko važno koliko beba teži, 7 ili 9 kg, koliko je aktivna i vesela.

Psiho-emocionalni razvoj

 1. Premda osnovni stil komunikacije izgleda kao da se mota, dijete razumije većinu riječi s kojima se odnosi na njega. Ako ga zamolite da pokaže ovaj ili onaj predmet, pokazat će mu prstom. U isto vrijeme, govor je postao jasniji. Scarce voli izgovoriti zvukovne kombinacije koje sadrže suglasnike, u pjevanju: "ta-ta-ta", "da-da".
 2. Imena susjeda sada su ispunjena značenjem, mrvica razumije o kome oni pričaju. Do tog vremena dijete razvija snažnu emocionalnu privrženost, osobito majci. Ako je odvojena od nje za određeno vrijeme, može se osjećati tjeskobno.
 3. On shvaća da ima svoje osobno ime, reagira na njega kad primjenjuje.
 4. Učenje za upravljanje svojim osjećajima. Dječak vas zatim šamarati u lice, a zatim stavlja kose na kosu, sada je samo pritisnuo, tražeći naklonost i odmah se okrenuo. Da biste upravljali emocijama, čak i negativnim, morate naučiti. Pomozite mu u ovome. Kada beba plače, pokupiti ga, tiho komentiraju njegovo ponašanje: „Znam da si uzrujana, želite igrati više, ali sada je vrijeme za odlazak na spavanje, sutra je novi dan, a mi ćemo biti sigurni da igraju.”
 5. Voli sjediti na majčinim rukama. Prihvatite ovo kao novu fazu odrastanja i nemojte se bojati pokvariti ga. Kada će vaše dijete biti tako blizu vama? Uskoro će postati neovisan i da će se milovati samo kad to želi.
 6. Pažljivo proučavajući strance, najprije oprezno, sa strahom, koji je zamijenjen znatiželjom. Ne plašite dijete s "čudnim ujakima" ako ne želite da se svi novi ljudi susreću s plakanjem.
 7. Malo Razor teško sjediti na jednom mjestu (ne da je naučio puzati), tako da se svim mogućim sredstvima, on istražuje svijet oko nas, i vjerujte mi, to će zainteresirati sve: trun, nedoletevshaya za smeće, električne žice, kutne lajsne, itd... Dijete ustrajno postiže svoje ciljeve i prosvjede ako stavite prepreke na svoj način.
 8. Omiljena igra sedmogodišnje bebe piramida. Oduševljen je spoznajom da se nešto može rastaviti i sastaviti, a to je nešto drugačije u veličini i boji. Poput kovitlaju majčin ruž. Istodobno, izgleda vrlo usredotočen i sposoban je koncentrirati pozornost.

Ne možete zabraniti bebu. Ako stalno čuje riječi "Ne!", "Ostani dalje!", "Ne diraj!", On će uskoro prestati reagirati na takve zabrane. Ništa se ne može učiniti, radoznalost mrvica mora biti zadovoljena, tada će brzo razumjeti prednosti riječi "Ne".

Na primjer, objašnjavajući zašto ne dopustite da se popne na čašu čaja, ne samo da možete objasniti da je vruće, nego i dati dodir pod vašom kontrolom. Ili, objašnjavajući zašto ne možete uzeti željezo, dopustite mu da dotakne upravo ukrašenu bluzu koja je još uvijek vruća. Takve vizualne lekcije više se živo pamte, a sljedeći put vjerojatno više ne morate podsjećati na to.

hrana

U prethodnim člancima, više puta smo govorili o idealnom vremenu za hranjenje, kako utvrditi da je beba spremna za nove hrane. U 7 mjeseci života, gotovo sva djeca pokušala su žitarice, povrće. Sada je vrijeme za uvođenje mesnih proizvoda u prehranu, kao i žumanjak jajeta. Postupno dati pokušati kefir i curd. O tome što bi trebao biti izbornik od 7 mjeseci starog beba, pročitajte sve pojedinosti u ovom članku.

Vrijeme je da naučite mrvice da upotrebljavaju pribor za jelo: pijte iz šalice i jedite iz žlice. Dobro je ako za tu svrhu ima svoje vlastite jela: tanjur visokokvalitetnih materijala koji će biti teško prekinuti, po mogućnosti na usisavačima; malu žlicu i vilicu. Za piće, neki stječu posebne čaše bez prolijevanja, a drugi odmah upijaju dijete od običnog.

Važno je zapamtiti da normalan mentalni razvoj uključuje poznavanje svijeta u svim njegovim bojama, a to vrijedi i za sadržaj na ploči. Dijete samo treba ispitati hranu "rukama", saznati što je prema temperaturi, dosljednosti, eksperimentirati s onim što se može učiniti s njom, a tek onda procijeniti njegov ukus. Strpljenje vama, dragi roditelji, tretiraš ga humorom i ne prestaje poučavati dijete da čisti, brišući usta sluzi.

Dojenje je još uvijek relevantno. Režim hranjenja izgleda ovako: ujutro - majčino mlijeko, zatim tri komplementarne hrane i večer hranjenje majčinim mlijekom, to jest 5 obroka dnevno.

Ako ste uspjeli izraditi dnevni režim, beba zaspao tijekom dana i navečer u jasno definiranom vremenu. Spavanje u ovoj dobi je još oko 11 sati po noći i 2 sata svaki tijekom dva dnevna snova. Ali problem može biti u njegovoj kvaliteti, i evo zašto.

Sedam mjeseci je vrijeme kada većina beba ima malo zuba: prva dva ispod, a zatim dva iznad, a zatim strane sjekutići čine svoj put u suprotnom redoslijedu. Netko započinje proces malo ranije, netko kasnije, ali, u pravilu, to je problem druge polovice godine života.

Bebe osjećaju nelagodu posebno noću, koja se može probuditi i plakati. Važno je smiriti bebu, olakšati njegovu bol primjenom posebnih gelova namijenjenih ovoj svrsi. Onda san djeteta i roditelja neće trpjeti mnogo.

Osnovne vještine

Do 7 mjeseci, beba može učiniti mnogo:

 1. Sjedi bez podrške, pokušava se samostalno ustati.
 2. Mnoge bebe dobro puze u ovom trenutku. Shvativši da se na taj način može istražiti više prostora, goofy neumorno trenira svoje novostečene vještine. Dajte mu određenu slobodu kretanja, a ne skidajte pogled s njega. Crawling savršeno razvija abdominals, mišiće leđa, poboljšava ventilaciju. Smatra se važnom prijelaznom fazi na početku uspravnog hoda.
 3. Savršeno koristi lijevu i desnu ruku, krećući igračku (objekt) od jedne do druge. On voli bacati, tresti i pogoditi sve na površini.
 4. Pokušava piti iz šalice, jesti iz žlice. A ako ste u kući postavili određena pravila, izražena ponavljajućim akcijama, sada će vam mrvica podsjetiti na njih s pokaznim pokretima: oprati olovke nakon šetnje, brisati lice nakon jela itd.
 5. Neka djeca pokušavaju stati na noge ili koljena, držeći se na podršci.
 6. Mjeri veličinu objekata, može ulagati male u velikim količinama.

Vijeće. Budući da dijete razumije većinu riječi koje ste izgovorili, ali on još ne može govoriti, naučiti osnovne geste za komunikaciju. Na primjer, podučite mrvicu koja će se pokazati na usta ili trbuščić, kada je gladan, da napravi znak za pozdrav i pozdrav, kako bi se prikazao predmet koji ga zanima.

Testiranje razvojnih standarda

 • Dijete bi se trebalo moći svaliti s leđa na bilo koji drugi položaj (na trbuhu, bok) u oba smjera.
 • Ako dijete nije posvećeno pažnju, on će plakati, pokazujući tako da mu ignoriranje nije njegovu naklonost.
 • Postoji više znatiželje o strancima nego strah.
 • Sjednite dijete na krilu za stolom. Uhvatio je rub i stavio predmete na njega, udarajući mu ruke na njega.
 • Dajte mu igračke u dvije ruke, zatim ponudite još jednu. Prva reakcija će se razmišljati, nakon čega će beba otpustiti jednu igračku i uzeti novu.
 • Crta leži na leđima, pokrivaš mu lice pelenama. Njegov zadatak - da ga sami uklonite.

Svrha lekcija igre je konsolidirati stečene vještine i razvijati nove.

 1. Nadopuniti dječji rječnik (iako još uvijek ne govori), govoriti o svim temama koje susrećete tijekom šetnje, upotrijebite Domanove karte u svom školovanju kod kuće, čitajte dječje trikove, pjesme. Djeca vole sami pretvoriti stranice.
 2. Provedite vrijeme u razvoju fine motoričke vještine.
 3. Zamolite mrvice da obavljaju jednostavne zadatke: "bacajte loptu i pokupite igračku". Nemojte štediti na pohvale.
 4. Stvorite sve uvjete za indeksiranje: odjeća treba biti udobna, prostor s minimalnim preprekama, poštivanje pravila sigurnosti (zatvoreni oštri uglovi).
 5. Komunicirajte na šetnji s vršnjacima, pozovite ih da posjete. Djeca u ovom dobu već su zainteresirana za promatranje vlastite vrste.
 6. Učite vaše geste za bebe: mašući olovkom, pljeskati rukama, pokazujući na objekt prstom.
 7. Nemojte zaboraviti na igre prstiju. Ovdje je jedan od njih.

"Djevojke i dječaci imaju 5 prsta na ruci:

 • palac je tip s dušom (savijati palac),
 • indeks - gospodin utjecajni (zavoj),
 • Srednji mali prst također nije posljednji
 • prsteni prsten s prstenom ide
 • prst prstiju donio nam je dar. "

Dakle, dan za danom, vaše dijete uči nove vještine. Podržite njegovu želju za znanjem malo poznatog. Pomognite mu da promatra režim spavanja i budnosti, kao i prehranu, jer rast i razvoj mrvica izravno ovise o tim čimbenicima. Vidimo se sljedeći mjesec.

Razvoj djeteta na 7 mjeseci

Roditelji sedmomjesečnog djeteta promijene se u bebu doslovno svaki dan. Ovo nije bespomoćna novorođenčeta koja bi mogla samo leći, spavati, jesti i plakati. Do sedam mjeseci beba je znatno rasla i već je punopravna članica obitelji. Mnogo toga komunicira, puno se kreće, jede ne samo majčino mlijeko i stalno uči nove vještine. Što je beba naučila u dobi od sedam mjeseci i kako roditelji potiču daljnji razvoj djeteta?

Fiziološke promjene

 • Dječji mišići postaju jači, omogućujući djetetu da drži tijelo u sjedećem položaju u dobi od 7 mjeseci i puzeći, kao i stojeći, držeći podršku.
 • Razvijanje desne hemisfere je intenzivnije, tako da dijete često ne može koristiti desnu ruku, već njegovu lijevu, ali to uopće nije znak da će dijete ostati lijevano.
 • Beba već ima 7 mjeseci već u potpunosti oblikovala vid i sluh. The crumb pretvara čak i kao odgovor na niski zvuk i savršeno vidi objekte koji se kreću brzo.
 • U dobi od sedam mjeseci, mnoge bebe imaju prve zube izbijane. Neki od roditelja malog djeteta mogu primijetiti samo jedan od donjih sjekutića, au nekim bebama već su se pojavila dva prednja donja zuba, a gornji su se "otvorili".
 • U vezi s uvođenjem komplementarne hrane, beba stolica mijenja - ona postaje rijetka (obično jednom dnevno) i gusta, a miris je oštriji.

Tjelesni razvoj

Premda se razvoj svake bebe odvija po vlastitom ritmu, a temelji se na izvođenju svih djece određene dobi, utvrđene su granice norme, višak koji je u većim i nižim smjerovima razlog za savjetovanje s pedijatrom. Glavni pokazatelji za bebe 7 mjeseci (oba prosjeka i granica) prikupili smo u tablici:

Prosjek od 7 mjeseci

Dječaci u 7-8 mjeseci

Djevojke od 7-8 mjeseci

Opseg prsa

Sedmi mjesec života donosi težinu debljine od oko 600 grama i visinu od 1,5 do 2 centimetra. Opseg djetetove glave, kao i opseg dojke, postaje veći od 0,5 cm. Istodobno imamo na umu da opseg prsa u zdravih 7 mjeseci djece uvijek prelazi opseg glave.

Što dijete može?

 • Djeca od sedam mjeseci već su sjedila i puzala. Međutim, neka djeca već pokušavaju sama sjediti, ali ta vještina još nije dostupna većini maloljetnika. Sedam mjeseci starih beba puze na različite načine - netko se kreće na trbuhu, netko uspije puzati samo natrag, a netko se podigne na sva četiri i brzo se pomiče, preuređujući noge i ruke.
 • Mnogi vrhovi ovog doba već mogu stajati, držeći se s obje ruke za snažnu potporu. A neke bebe čak i koračaju preko svojih nogu, čineći prve neizvjesne korake podrške. Istodobno, dijete je naučilo ustajati, povlačenjem uz pomoć, no još se ne može opustiti i poziva svoje roditelje.
 • Sedam mjeseci staroj bebi dobro drži razne predmete u rukama, čak i ako igračka ima nepravilni oblik. Dijete ove dobi može dugo biti povezano s igračkama. Dječak otkriva s interesom njihova svojstva, zatvara i otvara, baca, mijenja, okusa i obavlja druge radnje.
 • Sedamomjesečno beba istražuje nove ukuse, isprobavajući komplementarnu hranu. Dijete je naučilo ne samo jesti iz žlice, već i piti iz šalice, neka čaša pomaže odrasloj osobi da ga zadrži neko vrijeme. No, dijete u ovom dobu već je sposobno držati bocu samostalno, a ako padne, može ga podići.
 • Dijete razumije govor roditelja. Na zahtjev djeteta može pokazati neke dijelove tijela i poznate predmete koji su na istom mjestu. Dijete je shvatilo da skriveni objekt ne prestaje zauvijek, ali jednostavno nije vidljiv. Također, dijete zna vaše ime i imena domorodačkih ljudi. Većina beba vezana je za njihovu majku i može plakati zbog svoje odsutnosti.
 • Gnjide bebe postaju složenije, mrvica izgovara sve više i više slogova, a mnogi od njih dječice izgovaraju na smislen način.

Prilikom utvrđivanja da li je dijete dovoljno razvijeno u dobi od sedam mjeseci, roditelji bi trebali shvatiti da se svako dijete razvija prema svom osobnom rasporedu, ali postoje vještine koje beba mora definitivno prisustvovati 7 mjeseci.

Sljedeće točke trebale bi biti razlog za posjet pedijatru:

 • Dijete se ne prevrće.
 • Ne sjedi sama.
 • Ne pregledava objekte koji koriste usta.
 • Nemojte kucati igračku na stolu.
 • Nemojte gledati pokretnu igračku.
 • Ne izgovara slogove.
 • Ne privlači pozornost mame i ne otkriva emocije kada komunicira s mamom.

Pogledajte sljedeći videozapis Larisa Sviridove o razvoju djeteta u 7 mjeseci. Naučit ćete što je osobito važno za psihološki razvoj mrvica.

Razredi za razvoj

Potaknite puzanje bebe, jer se ova faza razvoja smatra vrlo važnom. Neka beba ima udobnu odjeću i priliku da isprobaju svoju ruku na podu. Pomozite mrvicama, postavite svoje omiljene igračke i pretvorite ih u ostvarivi cilj.

Kako zaštititi mrvice u ovim važnim trenucima, vidjeti prijenos E. Komarovsky.

 • Za razvoj koordinacije, stavite dijete na nogu i tresti, a tata može baciti dijete gore i dolje.
 • Predloži dijete da povuče "užad", uzimajući sjajni šal za takvu igru.
 • Sakrijte igračku ispred djeteta ispod pokrivača i neka beba pronađe. Također, dijete će uživati ​​u promatranju malih igračaka "sakriti" na dlanu.
 • Učite svoje dijete da ukazuje na objekt koji se zvuči prstom, val "bok" i plješću rukama. Dajte djetetu razumne zadatke, na primjer, pokazati medvjeda, otvoriti kutiju ili uzeti žlicu. Upoznajte dijete s riječju "ne", ali se treba primijeniti samo na stvarne opasnosti.
 • Uključite dječju glazbu u različitim vremenskim razmacima i primijetit ćete da će se sporim melodijama dijete smiriti, a s brzim ritmom će početi plesati.
 • Ne propustite priliku razviti fine motoričke sposobnosti bebe. Za klase možete koristiti domaće vrećice s različitim punjenjem, prstima za prste, igrama za prste ("rog iz kozje", "četrdeset vrana"), igračkama s gumbima i još mnogo toga koje dijete može osjećati, pritisnuti, povući, dodirivati ​​i stisnuti.
 • Nastavite govoriti djetetu o svemu što radite kako biste povećali rječnik za bebu. Nazovite igračke koje pokazuju bebu. Uvijek nazovite bebu po imenu, a također prikazuj fotografije rođaka, izražavajući njihova imena.
 • Šetajte bebom ne samo tijekom razdoblja kada beba treba spavati, već i tijekom budnosti, kako bi dijete moglo promatrati prirodu.
 • Možete koristiti za razrede s malom Doman karticom.
 • Nabavite dječje knjige za djecu s debelim stranicama. Neka dijete sama okrene stranicu i pogleda svijetle slike, a ti čitate pjesme u ovom trenutku.
 • Upoznajte svoju bebu s drugom djecom, pozivajući ih da posjete ili razgovaraju o šetnjama. Neka djeca gledaju jedni druge.
 • Tijekom kupanja dodajte nekoliko igračaka u kadu koja može plutati.

S videozapisa SvitMam.tv saznat ćete zašto je pušenje vrlo važno za fizički razvoj djeteta. Učinite vježbe s bebom i uživajte u njegovom uspjehu.

Svako jutro 7-mjesečno dijete počinje s higijenskim postupcima. Ostruge se peru, očistiti, ako je potrebno, nos i uši, obrezani marigoldi, češljani, očišćeni zubi (čak i ako još ne postoje). Dnevna večernja kupka već je navika i pomaže bebu da se opusti prije noćnog odmora.

Sastav gimnastičkih vježbi u sedam mjeseci se širi. Dijete vam može pomoći da se podigne na noge, savijte i odmaknite djetetove noge u položaju na leđima, okrenite dijete u različitim smjerovima, držite ga za ruku, vježbajte za razvoj koordinacije i mnoge druge. U ovoj gimnastici i masaži obično se izvodi ujutro.

Nakon pišljivom naučili pouzdano sjediti, možete uvesti svoje dijete u lonac, ali nema iluzije o brzini njegovog razvoja nije potrebno hraniti (kontrola djece mjehura i crijeva početi 18 mjeseci ili čak i kasnije), kao i poticati svoje dijete da sjedi tamo za dugo vremena. Neka beba bude na loncu do 10 minuta, a najbolje je odabrati vrijeme nakon spavanja za sadnju.

Svakodnevna rutina

Djeca 7 mjeseci spavaju oko 15 sati dnevno, dok neka djeca i dalje spavaju tri puta dnevno, a neki su se već prebačali na dvodnevni drijemeč. Trajanje noćnog spavanja je 9-10 sati, a dnevno oko 5 sati. S 3-dnevnom opcijom spavanja u poslijepodnevnim satima, u pravilu je jedno od razdoblja odmora dulje, a druga dva kraća (do sat vremena).

Pješačenje s 7-mjesečnom bebom preporučuje se dva puta dnevno 2 sata. Samo u nepovoljnim vremenskim uvjetima, kao što su jaka kiša, teška mraz ili vjetar, možete ostati uz mali dom. U toplom ljetnom vremenu beba može potrošiti do 6 sati dnevno na ulici. Možete planirati šetnju za dječje snove tijekom dana ili tako da se dijete neko vrijeme vani probudi.

Prehrana od sedam mjeseci starog djeteta uključuje 5 obroka, između kojih traje 3 i pol do 4 sata. Količina hrane koju dijete treba 7 mjeseci na dan izračunava se na temelju težine djeteta. Tjelesnu masu djeteta treba podijeliti s 8. Rezultirajuća količina hrane podijeljena je brojem hranjenja. U prosjeku, dijete od sedam mjeseci jede 1000-1100 ml hrane dnevno. Posluživanje po obroku je približno 200-220 ml.

Kada dojite, dijete se primjenjuje na dojku oko 7-10 puta tijekom dana i 2 do 4 puta noću (obično ujutro). Dojenje u dobi od sedam mjeseci dobivaju skupine hrane kao što su povrće, žitarice i voće. Počnite ulaziti u dijetu biljnog ulja, dodavajući je u povrtnjaku. Izbornik dječjeg tjesnaca se širi zbog izgleda svježeg sira, voćnog soka, žumanjka, kolačića i krekera. Pročitajte više u članku o izborniku bebe na 7 mjeseci.

Obični dan

Svakog dana sa sedam mjeseci beba je zabavna i zanimljiva. Naravno, način svakog djeteta bit će individualan za 7 mjeseci, ali kako bi zamislili što može izgledati dnevni režim djeteta ovog doba, nudimo sljedeći primjer:

Prva hranjenja, u kojoj dijete dobiva majčino mlijeko ili formulu.

Dobitak težine u preuranjenim bebama

Dobitak težine u preuranjenim bebama

Prerane bebe su bebe rođene prije 37 tjedana trudnoće, počevši od posljednjeg datuma menstruacije i imaju tjelesnu težinu ispod 2500 grama. Postoji 4 stupnja prijevremenosti ovisno o gestacijskoj dobi i težini djeteta pri rođenju:

Ja stupanj - prerane bebe rođene 35-37 tjedana s težinom od rođenja 2000-2500 grama;

Grade II - prerane bebe rođene u tjednu 32-34 s težinom od 1500-2000 grama;

Grade III - duboko prerane bebe rođene na tjednu 29-31 s težinom od 1000-1500 grama;

Grade IV - iznimno prerane bebe rođene prije 29. tjedna s težinom manjom od 1000 grama.

Naravno, za takvu djecu, dobivanje tjelesne težine jedan je od faktora razvoja djetetova tjelesnog razvoja i zdravlja. Dobar dobitak težine može se postići samo s uravnoteženom prehranom djeteta, zadovoljavajući njegove troškove energije, kada dijete dobiva sve hranjive sastojke, elemente u tragovima i zaštitne komplekse koje mu treba. Poteškoće s hranjenjem mogu nastati uslijed nezrelosti gastrointestinalnog trakta djeteta, niske enzimske aktivnosti, česte regurgitacije, želudac ne prihvaća hranu, nedostatak gutanja i refleksa sisanja. Ovisno o problemu, liječnici hrane dijete kroz cjevčicu, koriste parenteralnu prehranu, kada se hranjiva otopina daju bebu intravenozno.

Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Znanstvenici su dokazali da se mlijeko prilagođava potrebama djeteta, jer mlijeko žene koja je rodila rano, ima svoj jedinstveni sastav, prilagođen preuranjenoj bebi. Iako beba ne može sisati dojku, hranjena je izraženim mlijekom, nakon što se mrvica uči kako proguta i proguta (obično kad dobije 1,6 kg, pojavljuju se ti refleksi) postupno se prenosi najprije na djelomično, a potom na punu dojenčad. Ako je nemoguće dojiti, dijete se prenosi na donorsko mlijeko ili posebnu prilagođenu smjesu za prerane bebe. Pokazatelji prirasta tjelesne težine određuju kvalitetu i korisnost hrane, potrebu za uvođenjem ili ukidanjem dodataka.

Neonatalno razdoblje za prerane bebe podijeljeno je u tri glavne faze, koje se razlikuju u prehrambenim potrebama i dobitku na težini.

U prvoj fazi novorođenče ne dobiva, već gubi na težini. To je fiziološka osobina svake djece, ali ako beba u punom roku obično izgubi 5-6% težine, prerano - s težinom od više od 1,5kg - 10% i duboko prerano s težinom do 1,5kg - 15%. Ovo razdoblje obično traje prvih 7 dana od rođenja. Unatoč činjenici da je tijekom tog razdoblja količina prehrane minimalna, ona bi trebala osigurati tijelo mrvica sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

U drugoj fazi postiže se konstantno povećanje težine, barem na razini prenatalnog razdoblja. Kada se stanje djeteta stabilizira, on može sisati na prsa ili bocu na vlastitu, doseže težinu od 2,5 kg, majka i dijete su otpušteni iz odjela za preuranjene bebe. Dobitak težine tjedno trebao bi biti 125-200 grama, ovisno o težini djeteta pri rođenju. Izračun povećanja je sljedeći: + 15 g / kg dnevno.

U 3. stupnju, težina djeteta se normalizira, razdoblje traje do godinu dana (za duboko preuranjene bebe duže). Zadatak roditelja u ovom razdoblju je pružiti djetetu dobru prehranu dovoljnim brojem kalorija i svim hranjivim tvarima koje su potrebne za rast djeteta, jer se prerano dijete mora intenzivnije razvijati kako bi nadoknadilo svoje vršnjake. Obično, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, tada se hvata u razvoju svojih vršnjaka za 1 godinu, 2 mjeseca ispred vremena - za 2 godine i za 3 mjeseca - za 3 godine.

Ispod je tabela dobitka na težini za prerane bebe, ovisno o dobi i stupnju preuranjenosti.

Tablica daje približan rezultat za djecu koja su dojena, brojevi se mogu razlikovati, kako gore tako i prema dolje. Mjesečno, dijete treba pregledati pedijatar koji će procijeniti fizički razvoj i zdravlje djeteta. Hranidbenu prilagodbu, izračun stopa dopunjavanja, preporuke za uvođenje komplementarne hrane i dodatke vitaminima trebali bi obavljati samo liječnik.

Dijete u 7. mjesecu života: kakve su vještine beba?

Sedam mjeseci staro dijete, u usporedbi s novorođenčadom, postalo je daleko naprijed u svom razvoju. Dijete na 7 mjeseci može puno i zna. Roditelji su zanimljiviji gledati ga kako igra.

Dijete se sve više pokazuje, pokazujući novi lik. Razvoj djeteta u sedam mjeseci omogućava mu da aktivnije istražuje svijet. Uostalom, mrvica počinje svladati vještine puzanja, što uvelike širi granice svoga svijeta.

Što dijete može imati za 7 mjeseci?

Dijete i dalje razvija i unapređuje ranije stečene vještine:

 1. Dijete se aktivno okreće.
 2. Postati raznolikiji s igračkama. Obližnja mrvica može se dosegnuti, naslonjena na jednu ruku, podižući težinu njegova tijela, dok s druge strane dotiče pozornost. Ako je igračka daleko, zahtijeva se krik. Dobivši igračke u rukama, dugo ih gleda, trese ih, pomiče ih, pokuca ih na stol ili na pod i može ih baciti daleko od sebe.
 3. Djeca u sedam mjeseci čine prvi pokušaj da stoje na nogama. Oslanjajući se na stražnji dio krevetića, mali dječaci i djevojke pokušavaju se najprije penjati na koljena, a zatim na noge. Posebno jaka djeca uspiju.
 4. Ako bebu smije stajati na čvrstoj podlozi, držeći ruke, dijete će izravnati noge i pokušati skočiti.
 5. Neka djeca već žele početi puzati. Netko to radi u užitku, netko se odmakne poput malog rakova.
 6. U sedam mjeseci, djeca bi već trebala sjediti. Netko s podrškom, netko - samostalno. Neke mrvice već mogu sjesti, druge moraju biti zasađene, nježno povlačeći ručke.

Ako dijete ne sjede za 7 mjeseci i ne pokazuje ni želju, trebate se posavjetovati s liječnikom.

 • Postoji daljnji razvoj aktivnog govora. Dječak se dugo žali, ponoviti slojeve koji su već bili svladani. U "riječi" se čuju različite intonacije, ovisno o raspoloženju djeteta.
 • U razumljivom govoru, mrvica već razlikuje ton, privrženost ili mjehurić. I na to odgovara.
 • Na spominjanje imena poznatog predmeta pokušava pronaći njegov pogled.
 • Slušajući zvuk vlastitog imena, beba okreće glavu i osmjehuje.
 • U bavljenju srodnicima i nepoznatim ljudima, mrvica pokazuje sve više i više emocija. Raduje se viceva i smijeha drugima; povlači ruke, zagrljaj i ljubi roditelje; studije koje dolaze ljudi.
 • U nedostatku majke može joj se dosaditi, početi plakati i djelovati.
 • U ovom trenutku dijete počinje provjeravati svoje granice, provjeravajući autoritet roditelja. To se očituje u potrazi za privlačenjem pažnje i ignoriranjem roditeljskih zahtjeva.
 • Visina i težina djeteta na 7 mjeseci

  U jednom mjesecu, beba druge polovice svog života dodaje oko 600 grama težine i raste 1,5 do 2 centimetra.

  Rast djeteta na 7 mjeseci može se izračunati pojedinačno. Da biste to učinili, trebate dodati rast koji je bio rođen i 17 centimetara - prosječni porast rasta u trajanju od 7 mjeseci.

  Koliko bi dijete trebalo težiti može se također izračunati dodavanjem težine u gramima pri rođenju do 4.900.

  Jesti 7-mjesečnu bebu

  Dijete 7 mjeseci i dalje aktivno uvodi komplementarne hrane. Dječja hrana uključuje majčino mlijeko ili mješavinu hrane i hranjenja. U 7 mjeseci života, vaše dijete već jede povrće i žitarice. Prednost se daje hipoallergenim pirećim krumpirom (squash, cvjetača, krumpirom) i žitaricama bez glutena (riža, heljda, kukuruz).

  Dobro je dodati maslac u žitarice. Bolje je započeti s nekoliko kapi hladnog maslinovog ulja. Zatim povećavajte do čajne žličice. Ako dijete tolerira proteini kravljeg mlijeka, svoj jutarnji kašu možete raznolikiti malim komadom maslaca (5 grama).

  Nakon uvođenja povrća i žitarica, možete dati bebu probati. Najbolje je početi s onima koji rastu u vrtovima vašeg kraja. Na primjer, od jabuka i krušaka. Voće je poželjno dati u obliku pire krumpira u vlastitim rukama. Tako će dijete dobiti najviše korisnih tvari. Takva slatka jela dobra su kao drugi doručak ili poslijepodnevni snack.

  Neka djeca već počinju kušati kvasu od mesa. Ako je propisana od strane liječnika ili ako postoji anemija s nedostatkom željeza u bebi, meso se može ranije davati. Započeti ponajprije s hipoalergenskim vrstama. Ovo je meso kunića i purice. Možete kuhati sami ili kupiti gotov proizvod u staklenku.

  Meso se dodaje kao dodatak povrtnoj kaši. Počevši od pola žličice, postupno povećavajte količinu, unesite 50 do 60 grama po obroku. Do 1. godine količina mesa može se povećati na 70 grama.

  Dijete 7 mjeseci nastavlja aktivno jesti majčinu dojku. Neki su zabilježili značajno smanjenje mlijeka u tom razdoblju. Ovo je još jedna kriza laktacije. Nažalost, puno puta dojenja, misleći da mlijeko istječe. Ali nije. Malo strpljenja, ispravnog stava, više privrženosti prsima, pogotovo noću, i sve će biti u redu.

  Kako razviti dijete u 7 mjeseci?

  Budući da je sada razdoblje aktivnog razvoja vještina sjedenja i puzanja, važno je da roditelji pomažu dijete u ovom predmetu:

  • fitball vježbe i masaža s gimnastikom ojačat će trbušne mišiće, pripremajući dijete da drži svoje tijelo u uspravnom položaju;
  • također možete redovito sjediti, pomažući bebu da sjedne s sklona položaja;
  • Moguće je stimulirati vježbanje puzanja postavljanjem djeteta na tepih s trbuščićem i stavljanjem omiljene igračke na udaljenosti od 20-25 cm od njega. Bezizražajno dijete će doći do nje, pokušavajući zgrabiti. Svaki put, igračka mora biti smještena dalje i dalje, što dovodi do pucanja.

  Razvoj govora ima značajan utjecaj i stjecanje finih motoričkih sposobnosti. Takve poznate igre kao što su "Ladushki", "Forty-crow", igre prstiju, pomoći će u pristupačnoj igri da bi se dijete držalo vlastitim rukama, priprema bebu za daljnja postignuća.

  Sve o razvoju djeteta u 7 mjeseci: normi težine i visine, prehrambene karakteristike dječaka i djevojčica

  Dijete na 7 mjeseci već je veliki čovjek koji može mnogo učiniti - primjerice, može sjesti i puzati, što mu omogućuje da dopru do nepoznatih predmeta. Mali uči sve više i više aktivno svijet oko sebe, uči koristiti nove stvari. Dijete u ovoj dobi može svjesno nazvati roditelje, izdavajući "pozvani vapaj". Igre postaju zabavnije i raznovrsnije. Koje su parametre u ovoj dobi? Koji su pokazatelji razvoja djeteta?

  Da bi vaše dijete razvilo vještine, važno je da majka zna obilježja dobi djeteta

  Fizički pokazatelji

  Glavni pokazatelj je težina. 7-mjesečni dječak može već težiti oko 8,5 kg, djevojka je nešto manje, oko 7,8 kg. Njezina visina dosegne 66-67 cm, dječak je nešto veći - 68-69 cm. Naravno, ove brojke su približne.

  Veliki roditelji i dijete obično su veći, njihova težina je iznad norme. Nizak, vitki roditelji prolaze svoj ustav bebi, pa je stope ovdje samo prosjek. Uz nedovoljnu prehranu, rast djeteta usporava.

  Razina fizičkog razvoja

  Dijete je sedam mjeseci, već je prilično fizički razvijen, slobodno se okreće od trbuha na leđa i leđa, dobro održava ravnotežu. Mnoge bebe znaju sjesti na svoje i sjediti neko vrijeme bez pomoći. Ako postoji podloga ispod leđa, dijete može dugo sjediti.

  Za mnoge dječake u ovom dobu prve su se zube penjale - za nekoga tko se pojavljuje malo prije, za nekoga nekoliko tjedana kasnije. U tablici je prikazana tablica primjera zubi mliječnih zubi (do godinu dana). Ova tablica prikazuje prosječne vrijednosti koje ne ovise o specifičnim osobinama čovjeka.

  Tablica rasta zuba:

  Psiho-emocionalni razvoj

  Dijete postaje pametnije, njegove intelektualne sposobnosti rastu iz dana u dan. Postaje neovisniji. Indeksiranja mu omogućuje da proširi dnevni boravak doći do prije nedostižne objekata - to stvara dodatne poteškoće mama, ali je potrebno za normalan razvoj malog čovjeka. Da biste izbjegli opasnosti, potrebno je organizirati mjesto za igre za dijete, te ukloniti sve opasne predmete više i priključiti električne utičnice s utikačima.

  Dijete od sedam mjeseci voljno kontaktira sa svojim roditeljima, a također ulazi u razdoblje najaktivnijeg razvoja

  Dijete može jasno izraziti svoje osjećaje, pa čak i raspoloženje. On jasno razlikuje ton roditeljskog govora, razumije kada mu je rečeno "može" ili "ne može". Prisutnost roditelja uzrokuje da dijete oživi, ​​počinje razgovarati s njima na svom jeziku. Potrebno što više razgovarati s djetetom, jasno izgovarajući riječi: neki slogovi dijete dovoljno govori pouzdano, vrijeme je da mu pomogne vezati slogove ili jednostavne riječi s okolinom.

  Jedva zna svoje ime, on radi puno spoznali i naučili puno: može proučavati neki predmet, pokazujući interes za njegove detalje, na način na koji to radi, aktivno uči, uči nove vještine - treba mu pomoći u tome.

  Što je dijete uče u dobi od 7 mjeseci?

  1. Dijete bi trebalo biti u mogućnosti sjesti, ali on je samo učio sjesti. On željno indeksira, ležeći na trbuh, na trbusima, ali to se na sve četiri, to još nije moguće (preporučamo da pročitate ovo:? Kad dijete počne puzati na svoje trbuhe). Ali on se može nasloniti na jednu ruku da bi zgrabio drugu igračku.
  2. Dijete se može okrenuti kako mu se sviđa, vrlo je aktivan i dobiva prve modrice i kvrge. On se slobodno kreće, ali koordinacija pokriva ostavlja mnogo da bude poželjna, stoga su ozljede moguće. U svakom slučaju ne može ostaviti bebu sama na krevetu ili kauču! Brzo će stići do ruba i pasti. Roditelji još nisu spremni za činjenicu da je njihovo dijete postalo neovisno, ali uzaludno. Nije vrijedno rizika i ne ostavlja ga bez nadzora.
  3. Moćna mrvica može sisati dok drži bocu mlijeka, pa čak i podignite ga ako ga ispustite. Dijete može dobiti na koljenima u krevetiću, držeći se na ogradu, a neki čak pokušavaju ustati. Držeći pazuha djeteta, možete postići da će hodati, vješanje na roditeljske ruke.
  4. Crvi igra dovoljno igračke, mijenja igračku s jedne olovke u drugu, okreće ga da vidi bolje. Voli baciti igračku, a zatim ga pokupiti, kucati na namještaj, stvarajući oštre zvukove. Može igrati preklapanjem malih predmeta u velike.
  5. Dječak u to doba vidi i čuje, kao odrasla osoba. Ako niskim zvukom, okrenite glavu. U isto vrijeme za spavanje više nema potrebu potpune tišine. Da biste ga naučili da spavaju sa svjetlom pozadinskog zvuka, možete uključiti mekanu glazbu ili pjevati uspavanku.

  Razina mentalnog razvoja

  • Dijete razumije značenje mnogih riječi, povezuje ih sa okolnim objektima, može pokazati prstom. On govori svoj vlastiti jezik, jasno izgovarajući neke slogove, dobro zna svoje ime i okreće se pozivati.
  • Dijete zna sve članove obitelji, ali drugačije tretira svatko. Prije svega on, naravno, voli svoju majku - razbijanje s njom, može plakati. Žanje u ovom slučaju ne znači da dijete želi jesti, samo želi vidjeti svoju majku, treba joj zaštitu i toplinu. Takva emocionalna reakcija je vrlo važna, to znači da je dijete uvelike napredovalo duž puta mentalnog razvoja.
  • Dijete starijem od 6 mjeseci osjeća raspoloženje odraslih osoba. On vidi izraze lica i geste, intonacija razlikuje se osjeća blagi i susretljivi ili zlo i ljutiti ton glasa starješina. Kad se ljuti, pokušava shvatiti što se dogodilo. Ako ga mučiš jako ljutito, beba može plakati.
  • Dijete sam izražava svoje osjećaje: može se zgrabiti, uhvatiti roditelje po licu. Ako mu se ne sviđa, okreće se.
  • Dijete "razgovara" sve više i više značajno. On okreće glavu, pronalazi pogledom predmet kojeg je nazvao, čak može pokušati ponoviti prvi slog. Kad naziva svoje roditelje, također izgovara jasne slogove, uvijek isti. Možete igrati s njim pitajući "gdje?" I pozivajući neki poznati objekt. Beba će se okrenuti i potražiti objekt. On može tražiti ne samo objekte nego i rodbinu. Na primjer, pogledajte baku na odgovor na pitanje: "Gdje je baka?".
  Dijete u dobi od 7 mjeseci može već pokazati željenu igračku, "pronaći" mamu, tatu ili baku. Ona postaje aktivnija i društveno prilagođena.

  Komunikacija u 7 mjeseci

  • Možete igrati sa svojom bebom skrivajući razne stvari. On razumije da nisu izgubljeni, već jednostavno skriveni, pa podiže jastuk, gleda iza leđa - traži.
  • Dijete na 7 mjeseci spreman je za aktivno komuniciranje (vidi također: pripremamo izbornik djeteta na 7 mjeseci na umjetnom hranjenju). Bit će sretan što će se družiti s novim poznanikom, ali neće pokazati prvu inicijativu, on je spreman odgovoriti na ljubazne riječi i napretke.
  • Lijeva strana tijela bolje funkcionira za 7 mjeseci od desne strane - to je zbog činjenice da se desna hemisfera mozga razvija aktivnije. Dijete diže sve s lijevom ručkom, pokušavajući ga koristiti za vrijeme igranja. To ne znači da će beba biti lijevom rukom, jer će uskoro biti vraćena ravnoteža.
  • Dijete 7 mjeseci plašilo se glasnim, oštrim zvukovima. Boji se usisavača, sušilom za kosu, brusilicom. Preporučljivo je da ih ne uključite u neposrednu blizinu djeteta, dodatni stres za bebu je štetan. Potrebno je zadržati njegov živčani sustav.

  Kako provjeriti da li dijete pravilno razvija?

  Da biste provjerili je li sve u redu, možete napraviti nekoliko provjera. U nastavku je opisan jednostavan test:

  1. Dijete od 7 mjeseci lako se okreće na obje strane ležeći na leđima, može se kotrljati na njegovu stranu kako bi dobili igračku. Može sjediti ravno, ako postoji podrška ili podrška (preporučujemo da pročitate: koliko sati djeca počinju samostalno sjediti?).
  2. Ako se uzme dijete u naručje i sjesti s njim za stol, to će držati na rubu stola, pljeskati na vrhu tablice, razvrstati predmete na stolu.
  3. Mama, koja stoji pored djeteta, treba skrenuti pogled, skrenuti dalje. Dječak će pokušati privući njezinu pozornost, možda čak plakati.
  4. Ako se stranac približi bebi, dijete se neće bojati, neće reagirati na glas, komunicirati.
  5. Kada dijete leži na leđima, potrebno je prekriti lice tankom krpom. Baby se oslobodio.
  6. Ako djetetu ponudite dvije zanimljive igračke, on će uzeti jedan u svakoj ruci. Ako mu dadeš treći, mislit će, a zatim staviti jednu od igračaka da preuzme novi.

  Kada treba obratiti pažnju na brzinu razvoja

  Ako dijete ne obavlja osnovne radnje koje mu treba priznati prema dobi - to je razlog za oprez. Možda je vrijedno savjetovati se s specijalistom. Ovi slučajevi opisani su u nastavku:

  • beba ne želi sjediti, ne pokušava prevrnuti;
  • ne reagira na zvukove;
  • ne pokušava privući pozornost moje majke, ne raduje se njezinu dolasku;
  • ako ga stavite na noge, on ne može odoljeti, pada;
  • ne vuče igračke u ustima, ne kuca kocku na stol;
  • ne plačući;
  • ne gleda na objekte koji se kreću.

  Nemojte se trčati da se bojite. Nalaz i mrvljenje mrvica mogu ometati prekomjernu težinu. Samo obratite pažnju na njegovu hranu.

  Način rada napajanja

  Ako dijete jede majčino mlijeko i dobije hranu za 6 mjeseci, a zatim za sedam mjeseci, jedno hranjenje se sastoji samo od žitarica i povrća. Međutim, morate slijediti nekoliko jednostavnih pravila.

  • Kaša treba kuhati iz bilo koje žitarice, bez glutena. Za bebe jesti heljde, kukuruz, rižu. Maslac i mlijeko već su prisutni u gotovim žitaricama za sedmoročljetnu djecu. Domaća kaša najprije mora biti 5%. Na 100 g vode stavite 5 grama žitarica. Tijekom vremena, količina žitarica će se povećati na 10 g, kaša će biti 10%.
  • U kaši je vrijeme za dodavanje 82% maslaca. Počnite s 1 g po posluživanju žitarica, postupno povećavajući količinu ulja na 4 g.
  • U pire od povrća možete dodati 1 kap maslinovog ulja, po mogućnosti prešanom hladnoćom. Količina ulja treba postupno povećavati, ali ne više od 1 žličice. Nema potrebe žuriti: biljno ulje stimulira peristaltiku, dijete može imati bol u trbuhu.
  • U povrtnoj kasi možete dodati novo povrće. Možete koristiti mrkve, krumpir, bundeve, špinat. Krumpir i špinat najbolje se kombiniraju s tikvicama ili cvjetaču, jer su previše teški za želudac.
  • Ako dijete majstori normalno povrće pire, možete ga početi davati voćem: jabuka, kruška, breskva, šljiva će učiniti. Voće za bebu također treba kuhati u obliku pire krumpira, počnite postupno i također s jednom vrstom voća.
  • Višekomponentni prasadi i pire krumpir su dopušteni tek u 8. mjesecu ili na samom kraju 7. mjeseca. Prva dva mjeseca mamca bi trebala biti jednostavna.

  Bolje je omogućiti djetetu da odabere način dana - on će odrediti u koje je vrijeme bolje jesti, a kada spavati, ovaj način mora se slijediti. Kada se utvrdi sat, potrebno je da se pridržavaju njih, kako bi se izbjegli problemi s probavom i spavanjem, kako bi se težina zadržala u redu.

  Kako bi se pomoglo u rješavanju razvoja dojenčadi, 7 mjeseci pomoći će lekcijama na videu dr. Komarovskog. Taj pedijatar će odgovoriti na mnoga pitanja koja roditelji postavljaju.

  Razvoj djeteta na 7 mjeseci

  Kada je dijete stari 7 mjeseci, u njegovom se razvoju javljaju ozbiljne promjene. Kratkoročno se pojavljuju razne nove vještine i potrebe. U razdoblju od 7 mjeseci do godinu dana, dijete uđe u stanje brzog i aktivnog razvoja od pasivne djece. U razdoblju od 0 do 7 mjeseci pokret i sposobnost se polako nabavljaju, a sve sile tijela prvenstveno se bace na aktivni rast. Promjene u ponašanju djece oko obavijesti stalno. Roditelji bi trebali osigurati potrebni razvoj, ovisno o promjeni dobi.

  Fiziološke značajke djeteta

  Na mnoge načine, ono što bi dijete moglo učiniti u roku od 7 mjeseci određeno je fiziološkim razvojem njegova tijela. Glavni osjetilni organi već završavaju formiranje, a kostur i mišići postaju vrlo snažni. Razvoj djeteta na 7 mjeseci omogućava mu sljedeće:

  • sjediti sam;
  • puzanje;
  • stajati, držeći podršku;
  • reagiraju na izvore buke i svjetlosti, čak i ako nisu jaki;
  • Dijete dobro vidi objekte, uključujući one koji se brzo kreću i pokazuju interes za njih.

  Također tijekom tog razdoblja zubi počinju izbacivati. Razgradnja djeteta se mijenja, jer prima ne samo majčino mlijeko ili mješavinu, već i komplementarnu hranu koja je vrlo raznolika. Kao rezultat toga, odmrzavanje se promatra jednom dnevno, a stolica postaje gusta. Njegov miris je sada oštar i jak.

  Fizički parametri

  Ovisno o spolu, fizička učinkovitost djece je nešto drugačija. Liječnici određuju granice norme, ali u nekim slučajevima dojenčad čak može ići dalje od njih. Tablica norme o težini djeteta dostupna je svakom pedijatru i od nje se određuje stanje djeteta. Međutim, u ovom slučaju, često se propisuje pregled kako bi se osiguralo da nije bolestan. Težina i visina djeteta na sedam mjeseci su od velike važnosti, a važno je osigurati da je odstupanje od općenito prihvaćenih pokazatelja samo pojedinačna značajka.

  Razvoj djetetovog djeteta na 7 mjeseci u smislu fizikalnih parametara trebao bi biti sljedeći:

  • dječja masa 7 mjeseci od 6 kg do 9 kg 800 g;
  • visina od 62 cm 7 mm do 71 cm 9 mm;
  • opseg prsa od 42 cm 7 mm do 47 cm 2 mm;
  • opseg glave od 40 cm 2 mm do 45 cm 5 mm.

  Razvoj djetetovog djeteta na 7 mjeseci smatra se normalnim sa sljedećim parametrima:

  • težina od 6 kg 700 g do 10 kg 300 g;
  • visina djeteta na 7 mjeseci od 64 cm 8 mm do 73 cm 5 mm;
  • opseg prsa od 42 cm 5 mm do 48 cm 9 mm;
  • opseg glave od 41 cm 5 mm do 46 cm 4 mm.

  U roku od 7 mjeseci s pravilnim razvojem dijete mora dobiti oko 600 g tjelesne težine i 2 cm visine. Povećanje glave i prsa u krugu mora biti oko 5 mm. Ako je beba potpuno zdrava, opseg glave bit će nešto manji od opsega prsa. Zato jer se dijete razvija, možete odrediti njegovo zdravlje. Ako ne postoje odstupanja u fizičkim pokazateljima, roditelji se možda neće brinuti o njegovu stanju. Koliko dijete treba težiti, uvijek se možete obratiti liječniku.

  Djeca vještina u 7 mjeseci

  Roditelji bi trebali znati sigurno po stopi od 7 mjeseci. Ako nedostaje neka od potrebnih vještina, vrijedno je obratiti pozornost na pedijatra. To ne znači uvijek patologiju i jednostavno je pokazatelj individualnih karakteristika djeteta. U takvoj je situaciji malo kasno, ali stječe sve vještine, a od dobi od jedne godine ne zaostaje za svojim vršnjacima. Što dijete može učiniti u ovoj dobi, bilo da je dječak ili djevojčica, opisano je u nastavku.

  • Pouzdano drži tijelo u sjedećem položaju i pokušava sjediti na svoju ruku. Djeca sama ne mogu zauzeti sjedeći položaj, a neke mogu potrajati i do 8 mjeseci kako bi potpuno ovladali tim vještinama.
  • Puzeći. Djeca mogu puzati na različite načine, a to se ne smatra odstupanjem od norme. Neke bebe pomiču se samouvjereno i brzo na sva četiri, dok druge puze samo na trbuhu.
  • Držanje u rukama predmeta čak i složenih nepravilnih oblika. Igračke su od velikog interesa, a mrvica se dragovoljno bavi njima dugo, okreće pokretne dijelove i može bacati predmete.
  • Uvjeren da stoji, držeći podršku s dvije ruke. Neka djeca već pokušavaju hodati i preurediti noge. Dijete može samostalno ustati u nazočnosti podrške, ali još nije u stanju sjesti i treba pomoć odrasle osobe.
  • Jedite žlicom i pijte tekućine iz šalice. Odrasli bi trebali držati žlicu i čašu, beba ih još neće zadržati. Samopouzdano drži bočicu i, ako je potrebno, može je podići.
  • Djeca razumiju govor svojih roditelja, a ako stalno komuniciraju s njima, sjećaju se mnogih riječi i na zahtjev mogu pokazati igračke ili dijelove tijela. Počnite odgovoriti na svoje ime i imena roditelja. Dijete je snažno vezano uz majku i može plakati ako nije u blizini. Nemoguće je zavarati ga i zamijeniti majku s drugom osobom.
  • Razumijevanje da skriveni objekti nisu zauvijek izgubljeni, već upravo u trenutku kada nisu vidljivi. Nestajanje i izgled objekata od strane djeteta smatra se zabavnom igrom.
  • Zvuci proizvedeni pretvaraju se u slogove, a većina njih govori se ne spontano, nego razumno.

  Predstavljajući ono što dijete mora raditi na 7 mjeseci, roditelji mogu kontrolirati njegov razvoj i uvijek će primijetiti odstupanja od norme. U tom slučaju je potreban dodatni posjet pedijatru.

  Koji problemi mogu nastati u ovoj dobi

  Ako dijete nema određenih obaveznih vještina, to je razlog odlaska liječniku. Unatoč činjenici da se svako dijete razvija prema vlastitom individualnom rasporedu, ako nema sposobnosti određene za određeno razdoblje, to bi trebalo izazvati zabrinutost.

  Abnormalnosti su takve nedostaje vještine kod djeteta:

  • beba se ne može samostalno prevrtati;
  • beba ne sjede za 7 mjeseci;
  • beba ne puze po 7 mjeseci;
  • ne čini slogove, već samo neizvjesne zvukove;
  • ne pokazuje emocije kada je u kontaktu s majkom i njezinim odsutnosti;
  • ne može pratiti kretanje objekata;
  • ne pokazuje interes za proučavanje igračaka i ne kuca ih na stolu;
  • Nemojte kušati predmete.

  U svim tim slučajevima, potrebno je pokazati dijete specijalistu. Prerano bebe u 7 mjeseci mogu se polako razvijati, a to je posljedica činjenice da je prošao nepotpuni intrauterini razvoj. Takva djeca dostižu svoje vršnjake samo do 18 mjeseci.

  Pravilna prehrana

  Nutricionizam djeteta u sedam mjeseci se mijenja. U svojoj prehrani, postoji više različitih proizvoda koji počinju zamijeniti majčino mlijeko i formulu. Izbornik djeteta u roku od 7 mjeseci mora biti uredno organiziran.

  Kashi mora biti jednokomponentna i bez glutena. Najbolja opcija za njih su riža, heljda i kukuruz.

  Najbolje je koristiti posebne proizvode namijenjene hranjenju djece koja se proizvode industrijski. Oni će biti savršena kombinacija maslaca i mlijeka, a mogu uključivati ​​i dodatne korisne sastojke kako bi tijelo djeteta dale vitaminima, mineralima i aminokiselinama.

  Također u prehrani djeteta mora biti prisutna voće i povrće kvasac. Ono što se može dati djetetu u sedam mjeseci ovisi o tome kako njegovo tijelo percipira novu hranu. Neke bebe mogu početi jesti krumpiri već od 7 mjeseci, a ostale samo za 8-9 mjeseci. Ulazak u prehranu novih proizvoda, potrebno je pažljivo pratiti reakciju na njih tijela.

  Osnovna prehrana djeteta u 7 mjeseci je ovo:

  • majčinog mlijeka ili formule - u prvom hranjenju;
  • kašu s maslacem, plodnim pire, kompotom ili vodom - u drugoj hrani;
  • krumpir od povrća s biljnim uljem, krekeri ili kolačići, sok ili majčino mlijeko - u trećem hranjenju. 2 puta tjedno u 3 hranjenja ½ žestokog žumanjka, ako je dječje tijelo dobro reagiralo na njega;
  • majčinog mlijeka ili formule - u četvrtom hranjenju;
  • majčino mlijeko prije spavanja - na 5 hranjenja.

  Uvođenje mesa mora biti pažljivo kombinirano s dodatkom biljaka. S tim što je potrebno i kako hraniti bebu s mesom u trajanju od 7 mjeseci, ako je potrebno, recite pedijatru. Također, liječnik će objasniti koliko beba treba jesti za 7 mjeseci. Važno je da beba dobiva dovoljno hrane i ne prejeda. Ako redovito prevladavate dijete, to će negativno utjecati na njegovo zdravlje i razvoj te dovesti do pretilosti.

  Pročitajte više:

  Što možete pojesti dijete u sedam mjeseci, osim proizvoda koji su dopušteni pravilima, ovisi o tome ima li alergija ili nije, a koji su uvjeti života. Dakle, ako beba raste na selu, gdje postoji prilika da daju prirodno voće, povrće i meso, tada se dodatna hrana uvodi raznoliko i već pola godine. U urbanim uvjetima, određenim činjenicom da možete dati dijete u 7 mjeseci, bolje je pridržavati se standardnih preporuka i odabrati proizvode koji se proizvode u poduzećima.

  Svakodnevna rutina

  Dnevni režim djeteta u 7 mjeseci mijenja se. On više ne treba toliko sna kao i prije, a igre i razvojne aktivnosti postaju mnogo više. Dijete spava mnogo mirnije, a više nema potrebe da se nekoliko puta ustaju tijekom noći.

  Koliko treba dijete spavati na 7 mjeseci, morate sigurno znati. Noćni san je potreban za 10-11 sati i dnevno - 3 puta za 90 minuta. Neke od djece pokazuju povećanu aktivnost i spavaju samo dva puta tijekom dana. Ovo nije odstupanje i ne smije se zamarati roditeljima. Koliko dijete spava također ovisi o obiteljskom režimu. Ako je bučno kasno navečer i rano ujutro kod kuće, onda dijete može izgubiti nekoliko noću i napuniti ga tijekom dana. Osobito korisno je dječji san na svježem zraku. To vam omogućuje jačanje imuniteta i poboljšanje razvoja zbog pune opskrbe kisikom mozga.

  Igre s djetetom

  Igre s djetetom u ovoj dobi trebale bi biti usmjerene na njegov razvoj i učenje novih vještina. Ako beba još nije naučila puzati, roditelji bi ga trebali gurati. Kako poučiti dijete da puzi za 7 mjeseci, ako je potrebno, obavijestite pedijatra. Obično roditelji to rade tijekom gimnastike kako bi pomogli djetetu da se pozira na sva četiri. Također potiče kretanje i omiljenu igračku da bi došlo do toga, dijete mora krenuti naprijed. Djeca često vole crtiće u ovom dobu, ali ovo je dodatno preopterećenje i može uzrokovati dijete da se probudi noću i plače.

  Igre bi trebale biti usmjerene na razvoj finih motoričkih vještina i znanja iz okolnog svijeta. Korisno i igrajući igre s prstima. Ako dijete već može svladati igru ​​"dame", onda bi se definitivno trebalo koristiti za poboljšanje koordinacije pokreta.

  Obrazovne igre za djecu su neophodne jer će bez njih teško biti teško napredovati u svojim sposobnostima. Roditelji bi trebali pažljivo pratiti što ga privlači. Ako postoji interes za određenim igračkama koje se mogu koristiti u razvojne svrhe, to bi se trebalo koristiti. Vrlo korisne i edukativne igre u timu. Pola godine djeca voljno međusobno komunicirati.

  Što može naštetiti djetetu?

  U dobi od šest mjeseci, bebe već počinju pokazivati ​​emocije i strahove, bez obzira na emocionalno stanje roditelja. Često se djeca boje drugih, i stoga ih se ne smije ostaviti sami s njima. Ako gost inspirira malo strah, potrebno je da netko blizak uvijek bude tamo. Kako bi spasili bebu od straha od stranaca, valja odabrati gužve ulica za šetnju. To će mu omogućiti brzu navikavanje i razumijevanje toga, uz svoje roditelje, postoje i drugi ljudi. Borba protiv strahova oštre metode ne bi smjela biti.

  Prekomjerno velika opterećenja štetna su za bebe. Ne smiju biti preplavljeni razvojnim aktivnostima. U dobi od sedam mjeseci bit će dovoljno onih koje roditelji drže kod kuće. Sudjelovanje u svim centrima trebalo bi biti najmanje godinu i pol, kada djeca trebaju aktivan razvoj u krugu svojih vršnjaka.

  Za djecu je razdoblje razvoja od šest mjeseci do godine vrlo važno, jer se u ovom trenutku formiraju mnoge vještine i sposobnosti koje su neophodne stalno u kasnijem životu. Ako su oblikovani neispravno, naknadni razvoj neće biti dovoljno kvalitativno.