Fetalni rast tijekom trudnoće: broj tjedno

Liječenje

Deset mjeseci nakon opstetriranja ili devet kalendarskih mjeseci žena ima dijete.

Tijekom tog vremena embrij postaje fetus, dobiva težinu i raste do oko pola metra.

I svaki tjedan mrvica dobiva na težini i visini, a liječnici u određenim uvjetima nadgledaju je li veličina fetusa normalna.

Norm je uvijek prosjek, a manja odstupanja su sasvim prihvatljiva.

Ali ne reagirati na stvarno uznemirujuća zvona također je pogrešna.

Koja je norma?

Fetalni rast je značajan kriterij za razvoj djeteta. Zajedno s drugim pokazateljima, on je uključen u brojne aspekte na kojima liječnik ocjenjuje sigurni postupak trudnoće.

Fetalni rast retardacije govori o nekim razvojnim poremećajima, au ranoj fazi može ukazivati ​​na smrznutu trudnoću.

Prije 8. tjedna trudnoće prolazi embrionalno razdoblje razvoja djeteta.

U ovom trenutku dijete se smatra embrijom, samo dobiva značajke koje su svojstvene čovjeku. Fetalni period počinje od devetog tjedna i završava s rođenjem djeteta.

Intenzivan rast prve embrije, a zatim embrija i fetusa govori o sigurnoj trudnoći. Povećanje veličine maternice upućuje na to da se trudnoća normalno razvija.

Usput, maternica sama čini dugu promjenu u 9 mjeseci, možda kao nitko drugi: od originalne veličine 7 cm, ona doseže 40 cm do rođenja.

Brzina rasta fetusa tjednima - to je puna usklađenost s normom ili nesuglasica s njom u razdoblju od najviše 14 dana u jednoj ili drugoj strani.

Ni razvojna kašnjenja ni napredovanje unutar granica takve dvotjedne razlike ne prihvaćaju se kao patologija. Štoviše, liječnik svibanj pitati, s kojom visinom i težinom su rođeni ti i otac djeteta.

Stope razvoja fetusa se mjere metodom kao što je fetometrija. Omogućuje vam:

 • s velikom točnošću kako bi se odredilo trajanje trudnoće;
 • dijagnosticira vidljivu patologiju intrauterinog razvoja.

Fetometrija je proučavanje sljedećih parametara:

 • KTR - pokazatelj rasta (veličina pariškoga kokusa);
 • BPR - veličina bijelih glava;
 • DHA je promjer prsa;
 • Rashladno sredstvo - opseg abdomena;
 • Db je duljina bedra.

Samo kombinacija dobivenih podataka može biti osnova za otkrivanje poremećaja razvoja.

Samo liječnik donosi presudu, pod vodstvom svih podataka, a majke se, u pravilu, bore čak i od slabog uspona s normom.

Fetalni razvoj tjedno

Trudnoća je fiziološki proces u kojem se oplodeno jaje razvija u maternici, najprije zvanom embrij, a kasnije fetusom. Trajanje trudnoće je oko 9 astronomskih ili 10 mjeseci opstetrije. Tradicionalno, razvoj trudnoće razmatra se u tromjesečju. Međutim, znanje o tome kako se razvoj embrija javlja za tjedan je također od interesa.

Embrion ili fetus?

U medicinskoj znanosti često možete pronaći dva pojma koja se odnose na razdoblje dojenja, "embrij" i "fetus". Koja je razlika između njih?

Intrauterni razvoj fetusa je konvencionalno podijeljen u dvije faze:

 1. Fetal - traje prvih osam tjedana. U ovom trenutku, embrij koji se razvija u maternici zove se embrij.
 2. Fetal (od 9 tjedana i do isporuke). U ovoj fazi fetus je u maternici majke.

Kako će se dijete razviti, njezini unutarnji organi, sustavi, u različitim razdobljima fetalnog razvoja fetusa, određuje genetsko kôd koji su prenijeli zametne stanice majke i oca.

1-10 tjedana

1 tjedan

Govoreći o prvom tjednu trudnoće, trebali biste jasno razumjeti što se točno uzima kao polazište. Ako govorimo o tjednim opstetrima (bez obzira na to jesu li višestruka trudnoća ili ne), tada se uzima u obzir prvi dan posljednje menstruacije ciklusa kada žena ima nezaštićeni spolni odnos i, prema tome, došlo do začeća.

Ponekad se uzima u obzir trenutak kada se kontakt pojavio bez upotrebe kontraceptiva. Izračunavajte po danu, dobijte treći tjedan opstanka. Ako uzmete u obzir datum početka kašnjenja menstruacije, dobit ćete petu. U ginekologiji, ispitivanje fetalnog razvoja fetusa tjednima, često se usredotočuju na opstetričke pojmove.

Prvih nekoliko dana, čak i ako je riječ o višestrukoj trudnoći, ne karakteriziraju jasni znakovi. Ovaj put je početak menstrualnog ciklusa. Razina hCG (humani korionski gonadotropin) je unutar normalnog raspona (5 IU / ml za ne-trudnice).

Fluktuacije HBC u prvoj fazi su dokazi:

 • odgoditi pobačaj ili pobačaj;
 • uzimanje hormonskih lijekova.

2 tjedna

Ovaj put obilježava činjenica da se u maternici ili jajovodi cijevi starenje zigoze, što će, pod sigurnim okolnostima, postati trudnoća u razvoju.

Do kraja tog razdoblja dolazi vrijeme kada je, nakon začeća, jaje pričvršćeno na zid uterusa.

To može ukazivati ​​na odabir, konzistenciju poput bjelanjka, pa čak i krvavog. Mala iscjedak krvi - relativni dokaz vezivanja na zid uterusa jaja, pojava embrija. Obilni iscjedak tijekom ovog razdoblja trudnoće nije norma.

3 tjedna

U to je vrijeme bilo moguće tvrditi da je došlo do začeća. Plod je iznimno malen, dimenzija je 0,15-0,2 mm, a težina je samo 2-3 mcg. Ako se oplodnja nije dogodila, žena može početi menstruirati nekoliko dana ranije. Pri održavanju posebnog kalendara, lako je primijetiti lagani pomak.

Ako je planirana trudnoća, značajno krvarenje može ukazivati ​​na prijetnju pobačaja.

4 tjedna

Fetus se tako aktivno razvija da žena može početi osjećati prve znakove promijenjenog statusa, pogotovo ako je trudnoća višestruka. Postoji oticanje mliječnih žlijezda, bradavice postaju osjetljive. Menstruacija se odgađa, ponekad se opaža slabo krvarenje.

U ovom trenutku postoji povećani rizik od abnormalnosti razvoja fetusa uslijed pretjeranog fizičkog napora, zarazne bolesti popraćene visokom temperaturom i zloupotrebe alkohola.

Razina hCG raste samo u krvi. Na ultrazvuku možete primijetiti korpus luteum, koji osigurava prehranu embriju prije nego što placenta počne potpuno funkcionirati, a također sudjeluje u proizvodnji progesterona, takozvanog hormona trudnoće.

Veličina embrija se povećava. Duljina je već 5 mm.

5 tjedana

Voće teži 3,5 g, a duljina od 4 do 7 mm. Počinju se počeci udova, prstiju, očiju, kljunova, pukotina za nos i usta, neke žlijezde i sustavi počinju oblikovati u njemu. Mijenja veličinu maternice.

Ultrazvučni stručnjak u ovom trenutku može otkriti ima li žena višestruka trudnoća ili ako će imati jedno dijete. Tijekom pregleda je uspostavljen promjer fetalnog mjehura, kao i veličina kocciksa-parijetala, "rast" fetusa. Posljednja znamenka pojavit će se u rezultatima cijelog prvog tromjesečja.

Promjene u tijelu postaju vidljivije. Neke žene primjetiti lagano povećanje tjelesne temperature do subfebrile oznake. Međutim, ako se stanje počinje spuštati pod opis hladnoće, odmah se posavjetujte s liječnikom.

6 tjedana

Žena počinje pokazivati ​​znakove budućeg majčinstva. Maternica doseže veličinu šljive - iskusni ginekolog ga može ispitati tijekom pregleda. U stanju višestruke trudnoće, ultrazvuk će pokazati dvije vrećice fetusa i žumanjaka. A pregled će vam omogućiti da vidite male udarce - tijekom vremena, ovdje će se pojaviti gornji, donji udovi, a također možete čuti otkucaje srca na posebnom uređaju. Postupno se pojavljuju značajke lica. Klica doseže duljinu od 4-9 mm, a njezina težina nije veća od 4,5 g.

7 tjedana

Srce fetusa postaje četverokamna komora, stvaraju se velike krvne žile. Prvi trimestar obilježava nastavak razvoja svih unutarnjih organa i sustava. Težina - 1 g, koštana parička veličina 13 mm. Buduće dijete postupno počne ispraviti. Mozak se brzo razvija.

Poboljšano lice, gornji udovi. Umbilikalni kabel dovršava nastajanje, oblike sluzi.

8 tjedana

Veličina ploda značajno raste - u duljini od 14-20 mm, počinje se kretati. Lice do sredine prvog tromjesečja stječe sve više ljudskih osobina. Polaganje organa i sustava je dovršeno, neki od njih aktivno funkcioniraju. Optički živac se rađa, pojavljuju se klice genitalija.

9. tjedan

Coccyx-parietal veličina nerođenog djeteta doseže 22-30 mm, težinu - 2 g. Aktivni oblik cerebeluma, hipofize, srednjeg sloja nadbubrežnih žlijezda, limfnih čvorova i genitalija. Rad srca i živčanih sustava poboljšava se. Gornji i donji udovi počinju kretati, savijati se, mišići se pojavljuju. Fetus ima sposobnost uriniranja.

10 tjedana

Jer fetus završava kritičnu prvu fazu razvoja. Težina doseže 5 g, a visina - 30-40 mm. Broj otkucaja srca doseže 150 otkucaja u minuti. Udovi su u potpunosti oblikovani, možete vidjeti zglobove i prste. Postavlja se temelj mliječnih zuba koji obvezuje majku da održi kalendar hrane i označava potrošnju mliječnih proizvoda u njemu. Većina gastrointestinalnih organa već je završila formiranje.

11-20 tjedana

11 tjedana

Kritična faza razvoja zapravo je gotova. Težina fetusa doseže 8 g, "rast" - 5 cm. Od ove točke embrija ulazi u fazu fetusa. Srce radi u potpunosti, stvaranje krvnih žila je završeno. Placenta postaje gusta. Jetra zauzimaju 10% tijela. Crijeva čine prve pokrete, poput peristaltike.

Sve više i više genitalija su sastavljeni. Boja očiju je određena, pojavljuje se miris mirisa. Dlanove i prste postaju osjetljivi.

12 tjedana

Kritični trenuci za razvoj fetusa više ovise o zdravlju i načinu života majke. Duljina tijela varira između 6 i 9 cm. Buduće dijete već ima prste, formiraju se čavli. Gastrointestinalni organi dovršavaju formiranje. Poboljšanje imunološkog sustava.

13 tjedana

Prvi trimestar završava, kritični ciklus je završen. Mliječni zubi potpuno su položeni, mišićno i koštano tkivo i dalje oblikuju, probavni se sustav razvija. Različite genitalije. "Rast" djeteta doseže 8 cm, težina - 15-25 g.

14 tjedana

Dijete se aktivno razvija i razvija. Njegova težina je 30-40 g, a visina - od 8 do 10 cm. Sličnost s osobom sve je više. U stanju višestruke trudnoće, trudnica može osjetiti kretanje djece koja postaju sve aktivnija. Kostur kosti raste, rebra se formiraju. Pokreti dijafragme nalikuju respiratornom. Svi organi, sustavi su u potpunosti formirani. Dijete ima Rh faktor i vrstu krvi.

15 tjedana

Počevši od 15. tjedna moždani korteks počinje se formirati kod djeteta. Proces će trajati većinu drugog tromjesečja. Aktivirani endokrini sustav, lojnice, znojne žlijezde.

Potpuno oblikovani ukusni okusi, poboljšani pokreti disanja. Djetetova težina doseže 70 grama, od krme do krune, već je čak 10 cm, ali čak i pod višestrukim trudnoćama to ne utječe na slobodne pokrete.

16 tjedana

U prvoj polovici drugog tromjesečja beba je već visoka 11 cm i težila je 120 g. Glava je zauzela ravno mjesto, glava se slobodno okreće. Uši i oči postupno se podižu. Jetra preuzima probavne funkcije. Razvojni kalendar postaje bogatiji. Sastav krvi je u potpunosti formiran.

17 tjedana

Imunološki sustav je aktiviran, interferon, nastaje imunoglobulin. Dijete se može zaštititi od infekcija koje dolaze od mame. Ali svi oni i dalje su kritični za mali organizam. Fetus pojavljuje masni sloj. Ako djevojka raste, sredinom drugog tromjesečja ima utrobu. Visina osobe je 13 cm, težina 140 g. Može čuti zvuk izvana, osjećati emocije. Sa stajališta emocionalnog i mentalnog razvoja, 17. tjedan je kritično - uspostavljanje kontakta iznimno je važno.

18 tjedana

Drugi trimestar približava se sredini. Potpuno formirana gornja i donja ekstremiteta fetusa, falange, otisci prstiju na njima. Tjelesno masno tkivo, imunološki sustav i mozak u 18 tjedana nastavljaju se aktivno razvijati. Formirani osnovi kutnjaka.

Postoji reakcija na svjetlost, povećavajući raspoloženje. Kalendar bi trebao biti siguran da datum prvog kretanja, njihovu učestalost. Fetalni rast od 14 cm, težina - 200 g

19 tjedana

Postoji veliki korak u razvoju. Pokreti postaju pojednostavnjeni. Dišni sustav se poboljšava. Tijelo je prekriveno originalnim mazivima. Do 19. tjedna glava se slobodno rotira, držeći se u jednom položaju. Težina doseže 250 g, a visina - 15 cm.

20 tjedana

Dijete je već u potpunosti formirana, njegovi organi se poboljšavaju. Do 20. tjedna srčani udar može se čuti običnim stetoskopom. Udovi su u potpunosti formirani. Osjećaji zvukova postaju oštriji. Duljina je 25 cm, a težina oko 340 g. Pokreti su opipljiviji za majku.

21-30 tjedana

21 tjedana

Do 21 tjedna dijete dobiva visinu - 26,7 cm i težinom - 360 g. No, ima dovoljno prostora za aktivne pokrete. Probavni sustav je aktivniji, plod neprestano proguta amnionsku tekućinu. Tkiva mišića i kostiju su ojačana. Divlja se spaja s tijelom.

22 tjedna

Razdoblje obilježava značajan porast težine - do 500 g. Rast se također mijenja - čak 28 cm. Voće u tim vremenima je održivo čak iu slučaju prethodnog rođenja. Mozak i kralježnica su potpuno formirani. Refleksi su poboljšani. Srce raste u veličini.

23 tjedna

Do 23 tjedna fetus je dovoljno formiran, probavni sustav je potpuno funkcionalan. Akumulira se masno tkivo. Genitalije su jasno diferencirane.

Rast djeteta doseže 29 cm, a težina - 500 g. Slezena postaje aktivnija.

24 tjedna

Izvana, fetus je već poput djeteta. Zbog male količine masnog tkiva težina je samo 600 g s rastom od 30 cm. Do 24. tjedna započinje neovisna proizvodnja hormona rasta.

Dišni sustav ide do završne faze razvoja. Refleksije, osjetilni organi su poboljšani. Proizvedeno spavanje i budnost. Beba počinje slušati emocije majke. Wiggles postaje osjetljiv.

25 tjedana

Fetus se oporavio na 700 g i porastao do oznake 34,5 cm. Sličnost s novorođenčadom raste.

Pluća se pripremaju za prvi neovisni dah. Funkcija formiranja krvi potpuno je podložna koštanoj srži.

Osjećaj mirisa je visoko razvijen, dijete osjeća osjećaje raspoloženja majke. Kostur kostiju aktivno je obrastao mišićima. Pojavljuju se testisi i vagina.

26 tjedana

Plod dobiva individualnost. Oči počinju otvarati. Dijete je u stanju prepoznati glas majke i oca. Tkivo kostiju je ojačano. Pluća konačno dobivaju oblik. Mozak proizvodi različite hormone. Dijete diže 750 g, to je čak 36,5 cm. Spava 16-20 sati. Pokret mogu vidjeti drugi.

27 tjedana

900 g težine ima plod do 27. tjedna. Rast postaje sve aktivniji. Endokrini sustav također ulazi u novu fazu aktivnosti. Stabilnost djeteta gušterače određuje razvoj metaboličkih procesa, mentalnih sposobnosti. Proizvodnja surfaktanta - tvar koja otvara pluća nakon rođenja - stabilizirana je.

Količina subkutane masnoće raste. Mama više osjeća treniranje djeteta.

28 tjedana

Tkivo kostiju i dalje se jača. Pojavljuju se Alveoli. Budući muškarac može težiti 1 kg ili više. Nakon što je dosegla visinu od 38,5 cm, dijete počinje osjećati nedostatak slobodnog prostora u maternici, iako to ne utječe na njegovu aktivnost.

29 tjedana

Tijelo bebe postupno se priprema za nadolazeće rođenje. Utvrđena termoregulacija, imunološki sustav. Stabilizirani sastav krvi. Sustav probavnog sustava potpuno je spreman probaviti hranu. Pogled se počinje usredotočiti. Koža postupno osvjetljava, gubi nabore. Potkožna masnoća povećava, jača mišićno tkivo.

30 tjedana

Djetetova težina doseže 1500 g. Postupno, živčani sustav "uključuje". Jetra akumuliraju željezo. Rad srca stječe spolnu diferencijaciju - u dječaka se lakše pobada nego kod djevojčica. U pravilu, po ovom trenutku fetus zauzima položaj iz kojeg će se roditi. Pokreti postaju opuštenije. Oči su otvorene.

31-40 tjedana

31 tjedana

Dijete može težiti više od 1,5 kg. Jetra dobiva sposobnost pročišćavanja krvi.

Razvoj surfaktanta nastavlja se. Uspostavlja se veza između perifernih živčanih stanica i mozga. Dodirujući rožnicu, beba će treptati. Kalendar intrauterinog razvoja postupno se završava.

32 tjedna

Faza aktivnog rasta nastavlja se. Organi, sustavi u potpunosti rade. Koža i izgled dobivaju poznati izgled. Lanugo, izvorni pahuljica, postupno nestaje.

Dijete konačno preuzima mjesto za porod. Lubanja ostaje meka.

33 tjedna

U ovom trenutku težina doseže 2000 g. Mišići i potkožna mast i dalje rastu. Dijelovi tijela postaju proporcionalniji, a mnogi se sustavi rade u potpunosti. Dijete je u stanju izraziti emocije. Bubrezi su pripremljeni za njihovu glavnu funkciju - filtriranje.

34 tjedna

Fetalni razvoj dolazi do kraja. Pojedinačne osobine postaju jasnije. Trening gastrointestinalnog trakta aktivniji je.

35 tjedana

Do tog vremena, organi praktički ne razvijaju. Aktivnost se promatra u smislu izgradnje mišića i masnog tkiva. Svaki tjedan beba dobiva do 220 g. Koža je izgubljena na lanugo, potpuno izglađena. Ramena su zaobljena.

36 tjedana

Tijelo se i dalje poboljšava. Željezo se akumulira u jetri, vitalni sustavi se debugiraju. Dijete aktivno sranje prstom, pripremajući se za nadolazeće sisanje dojke. Većina djece je glavobolja, tj. Glavu prema dolje.

37 tjedana

Plod je u potpunosti formiran. Gastrointestinalni trakt je spreman primati, probaviti hranu, aktivirati peristaltik. Utvrđeni su procesi izmjene topline. Zrelo je sazrelo. Željezo se akumulira u jetri. Visina i povećanje težine tjedno.

38 tjedana

Dijete je spremno za rođenje. U muškoj djeci testisi se spuštaju u skrotum. Koža postaje ružičasta.

39 tjedana

Voće je potpuno oblikovan, njegovi organi i sustavi spremni su za samostalno funkcioniranje. Razvila je reakciju na zvukove, svjetlo. Na površini kože nema originalnog maziva.

40 tjedana

Visina djeteta je oko 54 cm, težina - od 3 do 3,5 kg. Formiranje je potpuno završeno.

Poznavanje kako se dijete razvija u svakoj fazi gestacijskog razdoblja omogućit će majci da najbolje odgovara promjenama koje se događaju u njenom tijelu. Ovo je također važnije za promatrače ginekologa - on će moći odgovoriti na vrijeme patološkim abnormalnostima.

Bulgakova Olga Viktorovna

Liječnik opstetričar-ginekolog, Stavropol, Diplomirao je sa Stavropol Medical Academy s počastima. Prebivalište u opstetriji i ginekologiji. Napredna obuka za liječenje neplodnosti.

Fetalna težina i rast tjedan trudnoće: normalno

Veličina fetusa tjednima (težina i visina) vrlo su važni pokazatelji kojima liječnik procjenjuje razvoj budućeg djeteta. Zašto su ti podaci tako važni? Kako provesti mjerenja fetusa tijekom trudnoće?

Zašto liječnici trebaju znati težinu i veličinu fetusa

Tijekom trudnoće liječnici mjere veličinu fetusa i njegovu težinu. Ove mjere su neophodne kako bi pravovremeno prepoznale razvojne abnormalnosti, a također pomažu u određivanju očekivanog datuma rođenja. Redovno praćenje ovih očitanja omogućit će vrijeme za prepoznavanje propuštenog pobačaja.

Iz težine djeteta ovisit će o tome kako će se roditi. Ako je beba vrlo velika, postoji velika vjerojatnost da se primjeni carski rez. Ako je dijete premalo, liječnici će biti spremni dati mu prvu pomoć odmah nakon rođenja, ako je to potrebno.

Fetalni utezi po tjednu trudnoće

Ovdje su grafikoni o težini fetusa za svaki tjedan trudnoće, u kojima je naznačena prosječna težina počevši od 8. tjedna:

Prvo tromjesečje

Drugo tromjesečje

Treći trimestar

Fetometrija fetusa tjednima i mjerenjima

U prvom tromjesečju ultrazvučni stručnjak privlači pozornost samo na tri pokazatelja veličine embrija:

 • PJ (fetalni jaje) - veličina šupljine u kojoj se fetus razvija (tamo će se placenta pojaviti malo kasnije);
 • BPR (biparetalna udaljenost) - udaljenost između lijeve i desne temporalne kosti;
 • KTP (veličina pariškoga kokisa) - udaljenost od vrha glave do tailbonea.

Tablica koja prikazuje normalne (prosječne) pokazatelje PC-a, BPR-a i KTR-a u embriju od 5 do 13 tjedana razvoja:

U drugom i trećem tromjesečju proučavaju se sljedeći pokazatelji:

 • rast fetusa;
 • DB (duljina femura);
 • BPD (biparetalna veličina glave fetusa);
 • DHA (promjer prsa);
 • druge indikacije: rashladna tekućina (obujam ili opseg trbuha), LZR (udaljenost između stražnjeg dijela glave i čela), DP (duljina kostiju ramena).

Tablica u kojoj su navedene normalne (prosječne) indikacije za fetus od 11 do 40 tjedana razvoja:

Odstupanja od norme

Povećanje ili smanjenje težine fetusa

Mala težina fetusa može se smatrati normom (ako roditelji djeteta nisu veliki), kao i odstupanje. U drugom slučaju postoji nekoliko razloga:

 • loše navike buduće majke (pijenje alkohola, pušenje);
 • korištenje antibiotika;
 • nedovoljna količina kisika.

Uz lošu dobnu težinu kod djeteta, majka mora odreći loše navike, prestati liječiti antibioticima i početi jesti u potpunosti.

Težina fetusa koja prelazi normu može biti posljedica prisutnosti u majčinoj prehrani masnih i drugih nezdravih namirnica. Odbijanje istog proizvoda bit će rješenje. U nekim slučajevima, velika težina fetusa je uočena kod žena koje pate od dijabetesa.

Povećanje ili smanjenje CTE-a (veličina coccyx-parietala)

KTR je indikator kojim se određuje veličina fetusa do 13 tjedana. Njegov brzi rast može ukazivati ​​da će u budućnosti embrij biti vrlo velik (do 4 kg ili više). U ovom slučaju, žena se ne preporuča koristiti multivitamine i lijekove koji ubrzavaju metabolizam.

Ako se taj pokazatelj skoro ne povećava, on može ukazivati ​​na sljedeća odstupanja od norme:

 • hormonalni nedostatak (hormonske pripravke Utrogestan ili Duphaston propisane su ženi);
 • infekcije (u ovom slučaju, žena treba podvrgnuti dodatnom pregledu, nakon čega će liječnik propisati liječenje);
 • genetski razvojni poremećaji: Downov sindrom, itd.;
 • bolesti ženskog unutarnjeg organa;
 • smrt embrija (u ovom slučaju ženama se mora pružiti briga za hitne slučajeve i ukloniti mrtvi fetus iz maternice).

Povećanje ili smanjenje BPD-a (biparetalna veličina glave fetusa)

Pomak u BPR indeksu u većoj mjeri ukazuje na hidrocefalus ili dropsy (povećanje glave embrija). Ovo odstupanje može uzrokovati smrt fetusa (u slučaju da se tekućina akumulira u mozgu mozga).

Pomak u BPR indeksu nižoj razini ukazuje na to da je glava djeteta smanjena. To je zbog odgođenog razvoja. Ako se ne smanji samo BPD, već i drugi pokazatelji, postoji rizik da će se dijete pojaviti s brojnim oštećenjem poroda.

Sprječavanje abnormalne težine i veličine u fetusu

Da bi se spriječio razvoj mnogih patoloških abnormalnosti fetusa, žena treba promatrati sljedeće preventivne mjere:

 • puna i kvalitetna hrana;
 • uzimanje vitamina (samo na preporuku liječnika);
 • prestanak pića sadržanih u alkoholu;
 • odbijanje cigareta i opojnih droga;
 • liječenje infekcija koje utječu na embrij;
 • prestanak kontakta s otrovnim tvarima i teškim metalima.

Razvoj embrija po danu i tjednu

Način na koji se fetus razvija tjedno pravi je čudo. U samo 38-40 kalendarskih tjedana, zametak nekoliko stanica, poput hrpe grožđa, postaje dijete s najsloženijom strukturom tijela. Neposredno nakon rođenja, počinje koristiti cijeli arsenal vještina i refleksa, brzo prilagođavajući se novim uvjetima života. U našem članku - kratki opis razvoja djeteta po danu od trenutka začeća, fotografija embrija i obilježja različitih mjeseci trudnoće.

Prvo tromjesečno ljudsko zametlje

Prvi trimestar je najvažniji i najteži stupanj u razvoju ljudskog embrija. U to je vrijeme bilo polagano počeci njegovih organa, formirani su nervozni i drugi sustavi. Ovo razdoblje je ispunjeno velikim brojem rizika i zahtijeva posebnu pažnju od očekivane majke prema njenom zdravlju i načinu života.

Rast embriona tjedno u mjesecu trudnoće

Prvi mjesec nije bez razloga smatran jednim od najvažnijih i najuzbudljivijih, jer se upravo sada pojavljuje novi život. Na početku trudnoće zapravo nije došlo, ali se tijelo tjelesne majke priprema za to, prilagođavajući hormone i organe reproduktivnog sustava. Sve je to neophodno ne samo za koncepciju, već i za normalnu implantaciju embrija u maternici i početku njegovog razvoja.

Prvo tromjesečje - početak trudnoće

1-2 tjedna

Od 1. do 14. dana novog menstrualnog ciklusa, folikul se sazrijeva u jajnicima, iz kojih se pušta stanica jaja. Pomiče se kroz jajovod i susreće se s spermom - jednom od gotovo 900 milijuna vaginalnih propuštanja. Nakon gnojidbe, embrij-morula "spušta" u šupljinu maternice i implantira endometrij - otprilike na dan 12-17 ciklusa. U ovom trenutku počinje stvarna trudnoća.

3 tjedna

Oplođeno jaje nastavlja se podijeliti i rasti u zid stanica maternice ljuske. Paralelno s tim stvara se placenta i pupčana vrpca - vitalni organi za razvoj fetusa, kroz koji će dobiti hranjive tvari. Sada se klica sastoji od više od 100 stanica.

4 tjedna

U ovom trenutku u razvoju djeteta pojavljuje se prvi "špijun": počinje polaganje svih sustava budućeg organizma za bebu. Posebno važna faza je formiranje neuronske cijevi, od koje se nakon toga formiraju mozak i cijeli živčani sustav. Zametak raste do veličine sjemenki maka promjera manje od 1,5 mm, od tog razdoblja zove se embrij. Vrlo je ugrađen u endometrij, koji utječe na razinu hormona hCG. U 4. tjednu žena može primijetiti zakašnjelu menstruaciju i rane znakove trudnoće.

Razvoj ljudskog embrija u 4 tjedna trudnoće

Razvoj embrija na 2 mjeseca

U drugom mjesecu trudnoće svaki tjedan, razvoj fetusa nastavlja se i prati značajne promjene u strukturi njegovog tijela. Tijekom ovih 4 tjedna formirat će se pupčana vrpca, neuronska cijev, osnove udova i prstiju, lice će postati još proporcionalnije, unutarnji organi će biti diferencirani.

5 tjedana

Peti tjedan je prijelazno razdoblje između 1 i 2 mjeseca trudnoće. Sada embrij ima kondicijsku veličinu paričke veličine do 2,5 mm i težinu od oko 0,4 g. Sustavi tijela se brzo razvijaju: poboljšava se neuralna cijev, buduće sekcije mozga, pluća, trbuh, dušnik i krvne žile rastu.

6 tjedana

Zametak raste od 3 do 6 mm, izgleda kao pržiti, jer udovi još nisu razvijeni. Placenta počinje formirati iz korionskih sila, a polukugle se pojavljuju u mozgu. Malo srce, u kojem se dijeli komora, već se smanjuje, odvodeći krv obogaćenu kisikom i hranjivim tvarima za izgradnju tijela.

7 tjedana

Zametak u ovom tjednu razvoja ima duljinu od 13-15 cm, više od polovice "visine" pada na glavu. Njegovo tijelo ima još oblik lužnatog oblika, a rep još uvijek ostaje na prsnom području. Na gornjim udovima, koji su naprijed u formiranju nižih, izvlače se ruka i prsti.

8 tjedana

Veličina embrija povećava se do 20 mm - beba raste gotovo dva puta u samo nekoliko tjedana. Ima mozak s dvije hemisfere i nekoliko podjela, počevši od pluća, srca, probavnog sustava. Lice postaje sve više i više "ljudski" - oči, uši, nos i usne prekrivene kapcima savršeno se razlikuju.

Fotografija: kako embrij gleda na 8. tjedan trudnoće

Kako fetus razvija tjedan po mjesecu 3

U ovoj fazi razvoja ljudskog embrija, njezina duljina udvostručuje, a trećina rasta pripada glavi. Postupno će proporcije mijenjati, a sada dijete počinje pomicati ruke i noge, centri za lučenje pojavljuju se u hrskavičnoj kosturnoj primordiji, koža postaje manje prozirna, podijeljena je na slojeve u kojima nastaju osnovi folikula dlake.

9. tjedan

Deveti tjedan - prijelaz od drugog do trećeg mjeseca trudnoće. Tijekom tog vremena, razvoj djeteta tijekom dana pratit će brzo povećanje rasta od 22 mm na početku do 31 mm na kraju. Beba srca kuca brzinom od 150 otkucaja u minuti, poboljšava se mišićno-koštani sustav. Glava embrija čvrsto je pritisnuta na prsima i čini se nesrazmjerno velikom u odnosu na tijelo i udove.

10 tjedana

Do kraja ovog tjedna, dijete će rasti do 35-40 mm KTR, većinu vremena je u polu-savijene države. Način na koji se embrij izgleda također mijenja: rep nestaje, na stražnjici se formiraju mjesto. Dijete se slobodno lebdi unutar maternice i, dodirujući njegove zidove, gura nogama ili rukama.

11 tjedana

Svake minute nastaju više od 250 tisuća novih neurona u mozgu embrija. Dijete ima početke mliječnih zubi i noktiju. Njegovi su udovi savijeni, ali dijete ih redovito čini spontanim pokretima, stisne i otpušta kamere. U očima irisa se formira.

12 tjedana

Najvažniji događaj ovog tjedna razvoja embrija je početak aktivnog funkcioniranja posteljice koja štiti i hrani fetus. Zahvaljujući njoj, dijete će primiti zrak i sve potrebne tvari za rast i izgradnju vlastitog tijela.

Razvoj embrija do kraja prvog tromjesečja

Faze razvoja embrija u drugom tromjesečju

U drugom tromjesečju trudnoće svi organi su već položeni, počinju rasti i funkcionirati. Tijekom tog razdoblja, razvoj fetusa "usmjeren" na brzi rast i poboljšanje tjelesnih sustava.

Kako se embrij mijenja dnevno u 4 mjeseca

U četvrtom mjesecu se mijenja način na koji izgleda fetus: svaki dan izgleda sve više kao ljudski zametak, udovi postupno rastu, glava i torzo će biti proporcionalniji do sredine tromjesečja. Organi bebe aktivno se razvijaju, stvarajući različite sustave tijela.

13 tjedana

Ovaj tjedan trudnoće je prijelaz između prvog i drugog tromjesečja, kada je, u pravilu, prvi planirani screening propisan. Potrebno je procijeniti razvoj embrija po danu i isključivanje patologija. Do tog datuma beba ima visinu od 6,5 do 8 cm i teži do 14 g. Udovi, tijelo i glava postaju proporcionalniji. Aktomski se aktivira lokomotorni sustav, a u čeljusti već postoje osnove od 20 zuba.

14 tjedana

Sada je beba u potpunosti hranjena kroz posteljicu i pupčanu vrpcu. On raste do 8-9 cm, na licu mu se pojavljuje brada i obrazi, na glavi se pojavljuju prve bezbojne dlake. Bubrezi počinju izlučivati ​​urin u amnionsku tekućinu. U djevojčicama se jajnici kreću u zdjelicu, kod dječaka počinje formiranje prostate.

15 tjedana

Što fetus izgleda na 99-105 dana razvoja? Njegovi proporcije pristupe normalnom, KTR se povećava na 10 cm, a težina - do 70-75 g. Svi se dijelovi lica formiraju, razlikujete obrve i kapke, aurikalije stječu karakterističan oblik i olakšanje.

16 tjedana

KTR djeteta doseže gotovo 12 cm, a težina - 100 g do kraja tjedna. Razvoj embrija po danima u tom razdoblju je impresivan: već je formirao sve organe, srce i bubrezi aktivno rade. Struktura mišića lica je poboljšana, tako da dijete počinje grimati.

Beba nakon 16 tjedana trudnoće

Trudnoća u 5 mjeseci: kako se embrij razvija dnevno

U 5. mjesecu beba brzo raste, svi njegovi organi postupno su uključeni u rad, razvijaju se različiti sustavi tijela i koordiniraju. Konkretno, pokreti bebe postaju koherentniji, a zahvaljujući povećanoj težini fetusa, trudnica će moći osjetiti prve pokrete.

17 tjedana

Fetus raste do 12 cm KTR i teži oko 140 g. Ovog tjedna stavlja se u rad vlastiti imunitet koji će zajedno s posteljicom zaštititi od negativnih učinaka vanjskih čimbenika. Tanka koža prekrivena je originalnim lubrikantom, ispod koje počinje akumulirati potkožnu masnoću.

18 tjedana

Početkom tjedna KTR bebe je veći od 14 cm, a težina je od 140 do 200 g. Kako se fetus razvija za nekoliko dana? Prije svega, njegove se proporcije mijenjaju: udovi rastu brže od glave. Pomoćni aparati aktivno rade, dijete reagira na oštre i glasne zvukove. Komplikacija strukture mozga, poboljšanje prijenosa živčanih impulsa, zahvaljujući kojima se pokreti postaju više koordinirani.

19 tjedana

KTR fetusa povećava se od 15,3 do 19-20 cm, a prosječna težina je 240 g. Koža bebe prekriva lanugo pahuljica. Bronhijalno drvo raste. Seks i štitnjače počinju proizvoditi hormone. Cijelo tijelo zaštićeno je debelim izvornim mazivom.

20 tjedana

Razvoj fetusa do dana ovog tjedna povezan je s promjenama u izgledu i koordiniranim radom različitih sustava njegovog tijela. Koža bebe zbog lanugo i postupno nakupljanje potkožnog masnog tkiva postaje manje transparentna. Više od 25 litara krvi prolazi kroz srce dnevno.

Tjedni razvoj fetusa za 5 mjeseci

6 mjeseci: kako se ljudski embrij mijenja?

U šestom mjesecu, struktura beba mozga je poboljšana. Duljina tijela i udova i veličina glave postanu proporcionalna, a izgled je općenito jednak kao i novorođenčad. Zanimljivo je, do tog trenutka dijete već ima jedinstveni obrazac na dohvat ruke.

21 tjedana

Do kraja ovog tjedna beba raste do 26,7 cm i teži oko 300 g. Njegovi se pokreti jasno osjete, a pokreti se mogu pratiti u načinu djetetovog dana. Koje se promjene događaju u razvoju fetusa? Njegov probavni i ekskretorni sustavi treniraju se, kiselina se javlja u želucu, poboljšava se percepcija okusa.

22 tjedna

KTR djeteta povećava se do 28 cm, težina je već više od 400 g. Opseg potkožnog masnog tkiva povećava, zbog čega plod svaki dan postaje sve više novorođenčadi. Zbog brzog razvoja mozga i živčanog sustava dijete počinje "istraživati" okolni prostor - povlači pupčanu vrpcu, procjenjuje okus amnionske tekućine, reagira na promjene u svjetlosti i različite zvukove.

23 tjedna

Visina bebe od pete do krune prelazi 29 cm, težina doseže 500 g. Kako se fetus razvija ovaj tjedan? Od drugog mjeseca njegov je mozak povećao 40 puta, reakcije na podražaje i pokrete postaju logične i koordinirane. Prema nekim studijama, dijete počinje sanjati.

24 tjedna

Tijekom tog perioda beba raste do 30-32 cm i teži oko 530 g. U plućima se čini da je potrebno sredstvo za podmazivanje tenzida za zaštitu tijekom disanja. Cvjetni korteks je prekriven novim utorima i konvolucijama. Aktivnije akumulira potkožnu masnoću.

Što izgleda fetus u 6 punih mjeseci?

Položaj i razvoj fetusa u 7 mjeseci

U posljednjem mjesecu drugog tromjesečja, koža bebe se izravnava, postaje gustija i postepeno dobiva laganu hladovinu. Ispod nje, subkutana masnoća, vitalna za normalnu termoregulaciju, akumulira se brže i brže. Dijete češće otvara kapke, proučava okolni prostor i reagira na sjajnu svjetlost.

25 tjedana

Visina od krune do pete je oko 34,5 cm, a težina raste do 700 g. Lice su u potpunosti formirane. Koštana srž uzima funkciju stvaranja krvi. Alveoli se razvijaju u plućima - mjehurići koji će se otvoriti nakon prvog daha djeteta.

26 tjedana

U ovoj fazi, veličina ploda po danu mijenja malo sporije nego prethodnih mjeseci. Rast djeteta je oko 35 cm, a težina je 760-850 g. Svi sustavi njegova tijela su "Trening" i pripremaju se za rad izvan maternice majke. Zahvaljujući dobro koordiniranom radu mozga i adrenalnog korteksa, započinje sinteza novih hormona.

27 tjedana

Do tog vremena, dijete povećava rast od još 1 cm i teži oko 900 g. Postupno akumulira potkožno masno tkivo. Kosa glave, trepavice i obrve mogu postati nešto tamnije. Organizam postaje sve više i više sposoban, tj. čak iu slučaju preranog rođenja, šanse za očuvanje života i zdravlja djeteta se povećavaju.

28 tjedana

Razvoj djeteta do kraja od 7 mjeseci omogućava mu preživljavanje čak i izvan maternice majke u odsustvu patologija u strukturi organa. Dobiva dovoljno potkožnog masnog tkiva, iako bi za normalnu neovisnu termoregulaciju njezina količina trebala značajno povećati. U ovom trenutku, hemisfere mozga aktivnije rade, već je poznato hoće li dijete biti desno ili lijevano.

Nakon 7 mjeseci dijete počinje dobivati ​​subkutane masnoće.

Vikend razvoja embrija po tjednu 3

Posljednje tromjesečje trudnoće je vrijeme aktivne akumulacije potkožnog masnog tkiva, poboljšanja i koordinacije tjelesnih sustava. Sve je to potrebno za pripremu djeteta za porođaj i život izvan maternice. Kako se fetus razvija tjednima?

Fetusa u 8 mjeseci trudnoće

U osmom mjesecu beba brzo dobiva na težini i nastavlja rasti. Kosti i mišićni sustavi postaju sve jači. Pluća se pripremaju za disanje, dijafragma se stalno "trenira". Mozak je već u potpunosti formiran, ali njegova se struktura i funkcioniranje kontinuirano poboljšavaju.

29 tjedana

Prostor u maternici postaje sve manji, jer dijete raste do 38 cm visine i teži više od 1 kg. Zbog toga, njegovo podrhtavanje postaje vidljivije i može izazvati nelagodu u budućoj majci. Svi sustavi njegova tijela aktivno rade, a posebno, bubrezi se uklanjaju u amnionsku tekućinu, gotovo 500 ml urina dnevno.

30 tjedana

Kako se fetus razvija danima? Prije svega, vrlo brzo se nakuplja potkožno masno tkivo, zbog čega se njezina težina povećava do 1,3 kg. Sustav kostiju postaje sve jači, udovi se produžuju, rast od vrha do pete iznosi više od 39 cm. Koža se posvjetljuje, postupno se smanjuje nabore. U plućima se aktivno proizvodi zaštitno sredstvo za podmazivanje.

31 tjedana

Ovaj tjedan dijete teži više od 1,5 kg i raste do 40 cm. Svojim aktivnostima možete pratiti san i budnost, kao i reakcije na vanjske uvjete - buku, jaka svjetlost, nedostatak svježeg zraka, neudoban položaj majke. Potpuno oblikovane oči, boja irisa u većini beba je ista, ona će se promijeniti nakon rođenja tri godine.

32 tjedna

Visina djeteta - 42 cm, težina - oko 1,7-1,8 kg. Razvoj fetusa po danu ima za cilj pripremiti svoje tijelo za neovisno funkcioniranje. Zbog toga se potkožno tkivo ubrzava, respiratorni i sisati refleksi su stalno obučeni, poboljšana je probava i opskrba krvlju. Komplicirano djelovanje ekskretornih, živčanih i endokrinih sustava.

Fetalni razvoj u 8 mjeseci: beba već izgleda kao novorođenče

9 mjeseci: kako dijete izgleda i razvija?

Deveti mjesec trudnoće, mnogi smatraju "ciljnu liniju". Doista, razvoj djeteta do tog datuma čini održiv: beba već može sisati mlijeko, a rizik od problema s disanjem i termoregulacijom se smanjuje svaki dan.

33 tjedna

Dijete raste do 44 cm i već teži oko 2 kg. Postaje tijesno, zbog čega se i slabi pokreti jasno osjećaju. U ovom trenutku dijete zauzima završni položaj u maternici - dolje ili glave. U 33. tjednu, veličina srca se povećava, ton krvnih žila raste, formiranje alveola u plućima gotovo je dovršeno.

34 tjedna

Rast djeteta poveća se za još 1 cm, a dobitak težine zbog regrutiranja potkožnog masnog tkiva može biti gotovo 500 g. Može se pojačati mišićno-koštani sustav djeteta. Kosti lubanje još su mekane i pokretne - to je potrebno za prolazak kroz rodni kanal. Kosa raste brže i može promijeniti boju.

35 tjedana

U prosjeku, visina od pete do vrha je 45 cm, a težina - od 2,2 do 2,7 kg. Dijete izgleda debelo i svaki dan akumulira sve više i više potkožnih masnoća. Pločice noktiju jasno su vidljive na njegovim prstima, lanovi lanuge postaju malo manji.

36 tjedana

Visina i težina beba u ovom trenutku mogu varirati u širokom rasponu. Duljina tijela kreće se od 46 do 48 cm, a težina - od 2 do 3 kg. Koža djeteta postaje glatka i lagana, broj nabora se smanjuje. Svi njegovi organi su spremni za rad, a tijelo postaje potpuno izvedivo.

Razvoj djeteta do kraja 9. mjeseca: beba je spremna za rođenje

Razvoj djeteta u posljednjim tjednima trudnoće

10 mjeseci trudnoće - uzbudljivo vrijeme: porođaj može početi svaki dan. Razvoj djeteta do tog datuma čini ga potpuno izvedivim, više nema rizika za njegovo zdravlje tijekom isporuke.

37 tjedana

Dijete raste do 49 cm, a svaki dan dodaje oko 14 g. Njegov izgled neće se promijeniti prije rođenja. Postupno, hrskavice u nosu i na čašicama postaju sve jače. Pluća su zrela, alveoli, zaštićeni površinskim sredstvom za podmazivanje, spremni su za prvi dah. Intestina izvodi periodičke kontrakcije kako bi se pripremila za punu peristaltiku.

38 tjedana

Fetus izgleda baš kao novorođenče. Tijelo mu je potpuno oblikovano i spremno za funkcioniranje. Dijete zauzima završni položaj u maternici i počiva glavu na bazi. Kosti lubanje još se kreću: zahvaljujući tome, dijete će moći proći kroz rodni kanal.

39 tjedana

Dječak dobiva 20-25 g u kucanju, a visina može varirati od 50 do 55 cm. "Pada" u zdjelicu i počinje pritisnuti kosti. Udovi, duljina tijela i veličina glave u potpunosti su proporcionalni. Sva su osjetila dobro razvijena.

40 tjedana

Trenutno je završen razvoj fetusa - spreman je za rođenje, ima sve potrebne reflekse za održavanje zdravlja i prehrane. Ovaj tjedan posteljica postupno stari, a hormonska promjena u ženskom tijelu pokreće prirodni proces porođaja.

Fetalni razvoj tjednom trudnoće s fotografijama

Prije nego što počnete računati trajanje namjeravane trudnoće, morate se upoznati s dva pojma - pravi i opstetrički pojam. Stvarno trajanje trudnoće se broji od trenutka oplodnje. Opstetrički - od prvog dana posljednjeg menstruacije. Razlika između njih je u prosjeku oko 2 tjedna. Na bolesničkom popisu označava se opstetrički period trudnoće. Stoga razvoj fetusa počinje u 3. tjednu.

1. tjedan

Tijekom tog razdoblja došlo je do oplodnje. Plod je vrlo malen i gotovo je nemoguće popraviti ga na ultrazvuku. Došlo je do implantacije embrija. Restrukturiranje tijela počinje i proizvodnja hormona koji je odgovoran za zaštitu fetusa tijekom trudnoće. Formiranje placente i pupčane vrpce.

Nema znakova trudnoće u prvom tjednu. Međutim, neke žene već osjećaju pospanost, slabost i težinu u donjem dijelu trbuha. Isti simptomi s predmenstrualnim sindromom. Značajka može biti implant krvarenje - mali ispuštanje ružičaste ili smeđe.

Drugi tjedan

Razlike od prvog tjedna su beznačajne. U drugom tjednu fetus se povećava za 1/10 ukupne veličine. Placente se nastavlja stvarati i počinje funkcionirati.

U donjem trbuhu postoji bol uvučenja, može se pojaviti ružičasti iscjedak. Važno je napomenuti da teški smeđi iscjedak može ukazivati ​​na pobačaj. Često su zbunjeni s menstruacijom.

3. tjedan

Voće izgleda kao kondenzacija malih stanica, koja se već može fiksirati na ultrazvuk. Njegov promjer varira od 0,1 do 0,2 mm, težine - 2-3 μg.

U nekim ženama, želja za mokrenjem postaje češća i pojavljuje se toksikoza. Može se dramatično povećati ili smanjiti količinu pražnjenja. Važno je obratiti pozornost na njihovu boju i miris. Svaka abnormalnost može ukazivati ​​na prisutnost infekcije.

4. tjedan

Veličina fetusa - 5 mm, težina - 0,5 μg. Izvana, plod nalikuje troslojnom disku. Nakon toga, svaki sloj (ektoderm, mezoderm, endoderm) bit će odgovoran za formiranje određenih organa. Ne-embrionalni organi razvijaju - koru, amnion, žumanjak sac.

Apetit žene znatno se povećava. Trbuh je malo zaobljen, struk se mijenja. Refleksije povraćanja je pojačano, javlja se netrpeljivost mirisa. Postoji oštra promjena raspoloženja, razdražljivosti, emocionalne nestabilnosti. Mliječne žlijezde povećavaju volumen, povećava osjetljivost bradavica.

5. tjedan

Veličina voća - 4-7 mm, težina - do 1 gram. Donji je leđni niz s neuralnom cijevi. Zatim oni čine središte živčanog sustava. Počinju se oblikovati probavni organi (jetra, gušterača, bubrezi, nadbubrežne žlijezde). Štitnjača i srce se formiraju. Stvaranje krvnih žila već je počelo pridružiti mu se.

Mučnina uznemiruje ženu u bilo koje doba dana. Vjerojatnost pobačaja raste, osobito s povećanim razinama muških hormona. Neobičan miris i boja iscjedka, te bol koja boluje od problema s signalom donjeg trbuha.

6. tjedan

Veličina ploda - 4-9 mm, težina - 0.9-1.3 grama. Plod se počinje miješati. Stvoren je živčani sustav fetusa. Mozak počinje razvijati, brazde i gyris oblik, lubanja je formirana. Pojavljuju se osnovni dijelovi nogu i nogu. Sustav hrskavice se razvija.

Žena se trese u prsa. Ponekad nadutost zbog crijevnog restrukturiranja. Ostali osjećaji su isti kao i prethodnih tjedana. Toksikoza nastavlja, a nužno ih je upozoriti kad se naglo zaustavi. Takve promjene nastaju kada se trudnoća zaustavi.

7. tjedan

Veličina voća - 13 mm, težina - 1,1-1,3 grama. Prsti, vrat, uši, lice počnu oblikovati. Oči su još uvijek udaljene. Srce je potpuno oblikovano, 2 atrija i 2 ventrikula su se istaknula. Pojavljuju se crvene krvne stanice i određuje fetusov Rh faktor. U crijevima fetusa raste duljina, formira se dodatak i debelo crijevo. Gušterača počinje proizvoditi inzulin. U jetrenim se epitelima formiraju. Razviti bubrege i reproduktivni sustav.

Majka ima glavobolje. Krvni tlak može pasti, što dovodi do vrtoglavice i nesvjestice. Značajno povećava osjetljivost bradavica. Postaju tamnija. Prsa se povećavaju. Postoji opstipacija, nadutost i žgaravica. Postoji oticanje udova.

8. tjedan

Veličina voća - 14-20 mm, težina - 1,5 grama. Većina je organa već formirana i čak je počela funkcionirati. Srce je postalo četveročlanom komorom, stvorena su posuda i ventili. Lice su sve jasnije. Jezik razvija okusne pupoljke.

Osnivaju se znoja i žlijezde slinovnice, probavni i ekskretorni sustavi počinju djelovati. Jajnici se formiraju u djevojčicama i testisima kod dječaka. Oblik dijafragme i bronhijalnog stabla. Razvijte zglobove i mišiće, falange prstiju. Ruke, noge i lubanja su ossified.

Maternica raste i pojavljuje se bol u području mokraćnog mjehura. Zbog iritacije živčanog živca postoji gori bol u zdjelici i bedrima. Promjena prehrambenih navika. Pogoršanje stanja kože. Pojavljuje se varikozna bolest. Vrijedi uzeti u obzir da mučnina u tom razdoblju ne bi trebala biti više od 2 puta dnevno.

9. tjedan

Veličina ploda - 22-30 mm, težina - 2 grama. Mozak i živčani sustav su već formirani. Malog mozga, hipofize, srednjeg sloja nadbubrežnih žlijezda, limfnih čvorova, mliječnih žlijezda, genitalija se formiraju. Pojavljuju se kranijalni, intervertebralni i spinalni živci. Funkcije sustava izlučivanja.

Majčin trbuh je zaobljen, dojka raste i na njemu se pojavljuje varikozna mreža. Potreba za mokrenjem udvostručena je. Usprkos umornom stanju i umoru, pojavljuje se nesanica.

10. tjedan

Veličina voća - 3-4 cm, težina - 4-5 grama. Živčani sustav je formiran i podijeljen na središnji i periferni. Mozak proizvodi neurone i kontrolira sve sustave fetusa. Formirani imunološki i limfni sustav nastaje dijafragma.

Zubi se pojave. Razviti mišićni i koštani sustav. Ruke i noge su u potpunosti formirane, a plod ih aktivno kreće. Na prstima je počelo oblikovati marigoldi. Razvili su se okusi i mirisni receptori. Lice je potpuno oblikovano. Plod se otvara i zatvara usta.

Toksikoza počinje nestajati, ali bol i vrtoglavica ne prestaju. Apetit se značajno povećava. Neke žene pate od zatvora i žgaravice. Formirana pigmentirana traka na želucu zbog sinteze melanina.

11. tjedan

Veličina voća - 5 cm, težina - 7-8 grama. Placenta postaje sve jača svaki dan. Prostor se privremeno spaja s pupkovinom. Povećava mozak i vodljivost živčanog sustava. Miriše se miris, genitalije, probavni trakt, zubi, zglobovi, vokalna užad, gustatory, olfactory i tactile receptors. Refleksi se razvijaju, osobito sisanje i prehensili. Fetus počinje reagirati na podražaje izvana.

Žena osjeća kretanje djeteta. Smanjena osjetljivost na mirise, osjetljivost i nježnost dojke. Opće stanje je normalizirano.

12. tjedan

Veličina voća - 6-9 cm, težina - 14 grama. Zbog razvoja živčanog sustava pojavljuje se veza između polutki i kralježničke moždine. Sva tijela sustava su formirana i počela funkcionirati. Srce ih opskrbljuje krvlju. Pored eritrocita, u njemu su nastali leukociti. Jetra su počele proizvoditi žuči, a sada fetus apsorbira masti. Razvija se refleks sisanja. Na glavi, bradi, površini iznad usne, na mjestu obrva i čilea, pojavljuje se curica.

Gone promjene raspoloženja, mučnina, pospanost, umor. Pozivanje na WC postaje sve rjeđe. Osjetljivost kože se povećava, javlja se svrbež.

Tjedan 13

Veličina ploda - 7-10 cm, težina - 15-25 grama. Srce aktivno crpi krv. Završetak formiranja seksualnog sustava. Potpuno postavljeni mliječni zubi. Deblo se razvija brže od glave. Oblikovani sustav kostiju. Udovi su produženi. Prsti se prstiju, pojavili su se kao prototip ispisa.

Žena prestaje biti zabrinuta zbog simptoma trudnoće. Želuca je zaobljena i počinje izbočiti. Struk gotovo nevidljiv. Postoji osjećaj napetosti u nogama, povećava rizik od varikoznih vena.

14. tjedan

Veličina ploda - 9-11 cm, težina - 30-40 grama. Razvija prsa, dijafragmu, interkostalne mišiće, mišiće. Fetus gubi amnionsku tekućinu i osjeća okus, prsiju prstom. Oblikovani nos i obraze. Plod koristi mišićne mišiće.

Privremene bolove u prepona i bokovima su normalne, pod uvjetom da nisu grčevi. Pojavljuju se krhkost kose i noktiju, piling i suha koža. Koža se pruži i razrjeđuje, a formiraju se stezaljke. Pojavljuju se zubne mjehurice.

15. tjedan

Veličina voća je veća od 10 cm, težina - oko 70 grama. Razvijte krvne žile. Krv teče do organa kroz arterije. Kostur se počinje ukrućivati. Dijete može savijati ruke u laktovima, stisnuti prste. Lice se mijenja. Oči se približavaju i zauzimaju prirodan položaj. Koža je toliko tanka da se kroz njega pojavljuju krvne žile.

Neke žene osjećaju povećanje snage, ostale - opadaju. Može se pojaviti rinitis, krvarenje nosa, noćno gušenje. Trbuh se značajno povećava u usporedbi s 14. tjednom.

16. tjedan

Veličina ploda - 11-13 cm, težina - oko 100-120 grama. Ultrazvuk može odrediti spol djeteta. Djevojke su formirale jaje. Potpuno oblikovani sastav krvi. Nervne stanice su formirane - neuroni. Nervozni pleteni organi. Mozak i brazde mozga rastu. Tijelo postaje proporcionalno, vrat je jači, fetus drži i okreće glavu.

Žena nije uznemirena čestim poticanjem na zahod. No, žgaravica i zatvor ne odlaze. Može doći do dispepsije i osjećaja nedostatka zraka.

17. tjedan

Veličina voća - 13 cm, težina - 140 grama. Ultrazvuk prikazuje sve organe fetusa. Formirana potkožna masnoća. Razvijeni bronh i alveoli. Stvorene znojne žlijezde, zglobovi, gotovo potpuno mišićni sustav i slušni organ. Mišići su ugovorni, pa se glava fetusa izravnava.

Žena osjeća uzbuđenje. Volumen cirkulirajuće krvi raste, tako da mokrenje postaje češća. Napadaji mogu smanjiti tjelesne mišiće.

18. tjedan

Veličina ploda - 14 cm, težina - 190-200 grama. Razvijaju se endokrini i živčani sustav. Otpušta se interferon i imunoglobulin. Formira se timus i izlučuju limfociti. Formirana vokalna užeta i orgulje sluha. Povećava veličinu mozga i glave.

Voće proizvodi više proizvoda razmjene, a to zauzvrat utječe na emocionalno stanje majke. Pojavljuje se nervoza. Žena osjeća pritisak maternice na trbušni zid i susjedne organe.

19. tjedan

Veličina voća - 15,3 cm, težina - oko 250 grama. U mozgu se formiraju odjeli odgovorni za slušanje, vid, okus, miris, dodir. Uspostavljen je odnos između mozga i kralježničke moždine i sustava. Pluća se razvijaju, bronhijalno drvo gotovo je formirano. Slezena počinje funkcionirati.

Žena ima žgaravicu i nadutost, intestinalna pokretljivost je poremećena zbog pomicanja organa rastućeg maternice. Povećano znojenje zbog pojačanog rada štitne žlijezde. Trbuh je velik, stoga je teže odabrati udoban položaj za spavanje.

20. tjedna

Veličina voća - 16 cm, težina - oko 300 grama. Organi su formirani, ali nisu spremni za funkcioniranje izvan maternog organizma. Plod reagira na osvjetljenje. Okreće se i uhvati pupčanu vrpcu. Mogu se zijevati, namrštiti, osmjehnuti, štucanje.

Težište se mijenja zbog rastućeg trbuha, a stražnji dio žene počinje mučiti. Savez ublažava stres i smanjuje nelagodu. Oticanje nogu, gležnjeva i prstiju se povećava.

21. tjedan

Veličina voća - 27 cm, težina - oko 360 grama. Probavni sustav se priprema za funkcioniranje izvan maternog organizma. Fetus spava do 20 sati dnevno i neprestano snima.

Trbuh trudnice postaje znatno veći, a opterećenje na leđima i nogama povećava se. Dojka postaje veća, a areola postaje tamnija. Povremeno se javlja vrtoglavica, otežano disanje, osjećaj nepostojanja zraka.

22. tjedna

Veličina voća - 28 cm, težina - oko 430 grama. Razvoj mozga dolazi do kraja, nervne veze su prilagođene. Razvijaju se taktički osjećaji. Dijete aktivno reagira na svjetlo i zvukove, a žena to osjeća.

Postoji sve veća bol u leđima, ramenima, nogama, koja ne prolaze do kraja trudnoće. Važno je kontrolirati razine krvnog tlaka i razine hemoglobina kako bi se spriječio razvoj anemije.

23. tjedna

Veličina voća - 29 cm, težina - oko 500 grama. Svi sustavi i organi funkcioniraju, od sada, u slučaju preranog rođenja, dijete će preživjeti. Fetus ima određeni način života. Žena može odrediti u koje vrijeme je budan i kada se odmara. Obuća postaje mala, jer je stopalo produženo zbog razvoja ravnih stopala.

24. tjedan

Veličina voća - 30 cm, težina - do 600 grama. Dijete aktivno dobiva težinu, akumulira masno tkivo i postaje tijesno u maternici. Smeđa masnoća se uglavnom taloži na trbuščić i na području između lopatica ramena.

Ne samo da majka osjeća guranje, nego i otac, ako mu stavlja ruku u trbuh. Postoji kršenje probave zbog kompresije maternice jetre i žučnog mjehura. U ovom trenutku, stanje kože i kose žene se poboljšava.

25. tjedan

Veličina fetusa - 34,5 cm, težina - 660 grama. Sastavljeni su svi dijelovi mozga i težina je 100 grama. Završetak formiranja pluća. Formirano lice. Određuje se koja će ruka postati vodeća jedna - desna ili lijevo. Plod je u stanju razlikovati glasove i zvukove i reagirati na njih. Može uhvatiti uši i gurati, čuti oštre zvukove.

Raste trbuh preše na dijafragmu. Žena je teže disati, pojavljuje se kratkoća daha. Povećava se količina iscjetka (kolostrum) iz bradavica.

26. tjedan

Veličina voća - 35,5 cm, težina - 760 grama. Koža djeteta se zaglađuje i mijenja boju. Nadbubrežne žlijezde fetusa počinju proizvoditi hormon rasta. Dijete povremeno odmara se na rebra majke, što uzrokuje bol. Plod će promijeniti položaj ako ležiš na svojoj strani, trlja trbuh ili razgovara malo. Povećani umor, pospanost, neke žene imaju nesvjesticu.

27. tjedan

Veličina fetusa - više od 36 cm, težina doseže 900 grama. Endokrini sustav aktivno se razvija. Dječak već otvara oči. Dodirni osjećaji se povećavaju, pa fetus osjeća sve oko sebe. Žena osjeća bol bol u donjem dijelu leđa i mišića. Pojavljuju se mučnina i slabost. U ispuštanju iz genitalnih organa ne smije se miješati s krvlju ili gljivicom.

28. tjedan

Veličina voća - 38-38,5 cm, težina - oko 1 kg. Tijelo se priprema za razmjenu kisika s krvi. Bežični ritam ritma ritmički se pomiče. Zubna membrana nestaje iz očne jabučice, tako da dijete reagira oštro na svjetlo. A trbuh i dalje raste, a bol u leđima i nogama raste. Može doći do mučnine zbog stiskanja probavnih organa.

29. tjedan

Veličina voća - 38,6 cm, težina - 1150 grama. Nosnice fetusa oslobađaju se iz sluznica, tako da miriše. Dijete osvaja pogled na pojedinosti o interesu. Plod se nakuplja bijele masti, a tijelo mu je zaobljeno. Svi organi i sustavi rade kao jedan organizam.

Volumen cirkulirajuće krvi se povećava, a puls žene ubrzava, a pritisak se smanjuje. Pločice su raširene, a izbočene vene pojavljuju se na rukama, nogama i abdomenu.

30. tjedan

Veličina voća - više od 40 cm, težina - 1,3-1,5 kg. Živčane stanice djeluju, formiraju živčane vlakna. Fetus svjesno reagira na iritaciju. Dolazi do završetka formiranja genitalija. Osjećaji žene su isti kao i prethodnih tjedana. Želuca sprječava provođenje mnogih poznatih akcija. Ne može se naginjati naprijed.

Tjedan 31

Veličina voća - 41 cm, težina - 1,5 kg. Stanice gušterače proizvode inzulin. Jetra provodi funkciju detoksifikacije, tj. Filtrira krv i čisti od toksina. Mozak fetusa je 1/4 organa odrasle osobe. Pojavljuje se refleks od rožnice, koji se sastoji od zatvaranja očiju kada rožnica dotakne strane predmete.

Žena povećava metabolizam, stoga povećava znojenje. Osjeća vrtoglavicu dok leži na leđima.

32. tjedna

Veličina voća - 43 cm, težina - 1,7-1,8 kg. U ovom trenutku fetus preuzima optimalnu poziciju za porod - naopako. Koža djeteta je izglađena i zauzima prirodnu hladovinu. Rasta trbuha prati svrab i pojava strija. Zabrinutost za nesanicu, san postaje sve uznemirujući zbog nadolazećeg rada.

33. tjedna

Veličina voća - 44 cm, težina - oko 2 kg. Imunološki sustav funkcionira, antitijela se proizvode. Tijelo je postalo proporcionalno, zaobljeno, obrazi su se pojavljivali na licu. Prsti rastu nokte. Dijete reagira na svjetlo i zvukove, osjeća emocije majke. Stoga treba izbjegavati stresne situacije. Ženu se može smetati svrabom u prsima i abdomenu.

34. tjedna

Veličina fetusa - 45 cm, težina već malo prelazi 2 kg. Štitnjača i nadbubrežne žlijezde proizvode 10 puta više hormona od odrasle osobe. Nokti su narasli do kraja ploče noktiju. Dlaka na glavi ima prirodni pigment. Žena svojom aktivnošću može grubo odrediti prirodu budućeg djeteta. Dijete se mora pomicati skoro svaki sat, ako je budan.

35. tjedna

Veličina voća - 46 cm, težina - 2,4 kg. Porast mišića i masti. Marigoldi su dugi, pa se fetus može ogrebati. Imunološki sustav i dalje se poboljšava, međutim proizvodnja protutijela nije dovoljna da se u potpunosti zaštiti od infekcija.

Do tjedna 35, umor se akumulira, pogotovo zbog stalnog bolova u leđima. Probavni organi se bore da se suoče sa svojim zadatkom zbog povećanog pritiska.

36. tjedna

Veličina fetusa - 47 cm, težina prelazi 2,6 kg. U mozgu je formiran centar koji koordinira rad kardiovaskularnog sustava, disanje i termoregulaciju. Odmah nakon poroda, ovi su sustavi spremni ići. Fetus nastavlja razvijati vještine usisavanja refleksa.

Žena osjeća kako raste anksioznost i panika. Stoga, povećana nervoza i razdražljivost, koja sprečava punopravni san.

37. tjedan

Veličina ploda - 48-49 cm, težina - oko 2950 grama. U mozgu se poboljšavaju centri za kontrolu disanja, srčane aktivnosti i kretanja. U dišnim putevima proizvodi se surfaktant koji će pomoći bebinim plućima da se otvore nakon rođenja. Sve mišićne skupine žena su napete. Bolovi i napetost majke povećavaju se kasno poslijepodne.

38. tjedna

Veličina ploda - 49-50 cm, težina - 3,1 kg. Kostur djeteta postaje sve jači svaki dan, samo kostiju kostiju ostaju meke i povezane hrskavicama. Nakon rođenja, kosti se otvrdnu. Boja očiju nije u potpunosti formirana zbog nedovoljne količine pigmenta. Anksioznost budućih majki u vezi s nadolazećim porođajem raste. Panika vas smeta iu snu i dok ste budni.

39. tjedan

Veličina voća - 50-53 cm, težina - 3250 grama. U crijevima je nastao izvorni izmet (meconium), koji će biti oslobođen nakon rođenja. Fetus se kreće manje zbog tjeskobe u maternici. Majka je teško uhvatiti miješanje.

Mogući simptomi trudne žene su fosil abdomena, povećanje tonusa maternice, povlačenje leđa, ukapljivanje stolice. U bliskoj budućnosti će biti ispuštanje sluznog utikača. Potrebno je pratiti ove znakove nadolazećeg porođaja.

40. tjedna

Veličina voća - više od 51 cm, težina - oko 3,5 kg. Dijete se pomiče i, u pravilu, rodi ovog tjedna. Dijete se kreće oko 10 puta dnevno. Kapi sluznica, amnionska tekućina. Laki mučnina i ukapljivanje stolica očituju se jedan dan prije isporuke. Ženska masa se održava ili smanjuje. Trbuh pada, stoga se nagon za WC postaje čest, a inkontinencija se događa.