Fetalni rast tijekom trudnoće: broj tjedno

Liječenje

Deset mjeseci nakon opstetriranja ili devet kalendarskih mjeseci žena ima dijete.

Tijekom tog vremena embrij postaje fetus, dobiva težinu i raste do oko pola metra.

I svaki tjedan mrvica dobiva na težini i visini, a liječnici u određenim uvjetima nadgledaju je li veličina fetusa normalna.

Norm je uvijek prosjek, a manja odstupanja su sasvim prihvatljiva.

Ali ne reagirati na stvarno uznemirujuća zvona također je pogrešna.

Koja je norma?

Fetalni rast je značajan kriterij za razvoj djeteta. Zajedno s drugim pokazateljima, on je uključen u brojne aspekte na kojima liječnik ocjenjuje sigurni postupak trudnoće.

Fetalni rast retardacije govori o nekim razvojnim poremećajima, au ranoj fazi može ukazivati ​​na smrznutu trudnoću.

Prije 8. tjedna trudnoće prolazi embrionalno razdoblje razvoja djeteta.

U ovom trenutku dijete se smatra embrijom, samo dobiva značajke koje su svojstvene čovjeku. Fetalni period počinje od devetog tjedna i završava s rođenjem djeteta.

Intenzivan rast prve embrije, a zatim embrija i fetusa govori o sigurnoj trudnoći. Povećanje veličine maternice upućuje na to da se trudnoća normalno razvija.

Usput, maternica sama čini dugu promjenu u 9 mjeseci, možda kao nitko drugi: od originalne veličine 7 cm, ona doseže 40 cm do rođenja.

Brzina rasta fetusa tjednima - to je puna usklađenost s normom ili nesuglasica s njom u razdoblju od najviše 14 dana u jednoj ili drugoj strani.

Ni razvojna kašnjenja ni napredovanje unutar granica takve dvotjedne razlike ne prihvaćaju se kao patologija. Štoviše, liječnik svibanj pitati, s kojom visinom i težinom su rođeni ti i otac djeteta.

Stope razvoja fetusa se mjere metodom kao što je fetometrija. Omogućuje vam:

 • s velikom točnošću kako bi se odredilo trajanje trudnoće;
 • dijagnosticira vidljivu patologiju intrauterinog razvoja.

Fetometrija je proučavanje sljedećih parametara:

 • KTR - pokazatelj rasta (veličina pariškoga kokusa);
 • BPR - veličina bijelih glava;
 • DHA je promjer prsa;
 • Rashladno sredstvo - opseg abdomena;
 • Db je duljina bedra.

Samo kombinacija dobivenih podataka može biti osnova za otkrivanje poremećaja razvoja.

Samo liječnik donosi presudu, pod vodstvom svih podataka, a majke se, u pravilu, bore čak i od slabog uspona s normom.

Fetalna težina tjedno trudnoće. Što određuje težinu fetusa?

Kako plod raste

Proces razvoja embrija je značajan aspekt njenog stvaranja. Istodobno s drugim pokazateljima, rast fetusa tjednima se uklapa u lancu karakteristika kojima ginekolog ocjenjuje povoljnu prolazu trudnoće. Odgoda rasta ukazuje na neku patologiju formiranja, au ranoj fazi ponekad označava zamrznutu trudnoću.

Do 8. tjedna embrionska faza formiranja budućeg djeteta proizlazi. Tijekom tog perioda prima samo znakove karakteristične za osobu. Dobar rast embrija s normalnim povećanjem volumena maternice je pokazatelj povoljne trudnoće. Dakle, maternica sama prolazi kroz velike metamorfoze tijekom 9 mjeseci, kao ni jedan drugi organ - od početne vrijednosti od 7 cm dosegne 40 cm.

Fetometrija tijekom trudnoće

Visina i težina fetusa tjednima mogu zadovoljiti standarde i mogu biti malo više ili manje. Lag ili ubrzani rast ne smije biti dulji od dva tjedna. Ni zakašnjenje zrenja, ni napredovanje u okviru ove razlike, nije prepoznato kao anomalija. Štoviše, ginekolog se može raspitati s kolikom visinom i težinom rodili roditelji bebe.

Stvaranje ljudskog embrija u majčinoj utrobi određeno je metodom kao što je fetometrija. To omogućava s najvećom točnošću utvrđivanje vremena trudnoće i određivanje vidljivih anomalija prenatalnog razdoblja.

Samo kombiniranje napravljenih mjerenja može postati temelj za otkrivanje razvojnih patologija. Nema smisla uspoređivati ​​prosječne pokazatelje normalne težine fetusa tjedno s znakovima stvarnog rasta embrija: samo ginekolog donosi odluku, koristeći sve informacije. Naravno, ove se brojke mogu razlikovati od onih u tablicama, budući da različiti čimbenici, osobito naslijeđena svojstva, utječu na pravu dimenziju.

Kako bi se postigli objektivni zaključci o tome kako se fetus razvija, nije dovoljno usporediti njegove stvarne parametre s normativnim. Glavna stvar ovdje je opći trend prema povećanju visine i težine. Obično, rast embrija mjeri se samo od polovice prvog tromjesečja, budući da je njegova ranijih vrijednosti još uvijek vrlo beznačajna.

Rast fetusa je udaljenost od krune do kraja kralježnice. Stoga se ova vrijednost naziva coccyx parietal i klasificira se kao KTP.

Stopa mase i rasta fetusa tjedno

Težina svake mrvice pri rođenju je individualna. Netko je jednak 2,5 kg, a netko se smatra velikim djetetom - od 4 kg ili više. Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na ovaj raspon u težini novorođenčadi:

 1. Potencijalni rast i težina. Pokazivač se određuje pomoću gena i ne može se mijenjati.
 2. Majčino zdravlje. Ako je žena pretrpjela anemiju prije ili tijekom trudnoće, bolesna je s dijabetesom ili drugim ne-ginekološkim bolestima s komplikacijama, postoji opasnost od smanjenja težinskih parametara fetusa.
 3. Placenta zdravlje. Krvne žile moraju biti u savršenom stanju kako bi djetetu dale dovoljno hranjivih tvari. Ako je krvna žila između maternice i posteljice smanjena, mrvica ne može rasti do veličine namijenjene genima.

Svakog tjedna beba u utrobi malo dobiva na težini. Svaka faza njegova razvoja zahtijeva više vitalnih resursa da mrvica prolazi kroz placentu. Početkom trudnoće fetus dobiva prosječno 10 g tjedno. Počevši od 4 mjeseca, ta se brojka povećava na 80g. Sklonost oštrom ubrzanju dobitka težine nastavlja se od 26 do 38 tjedana: u ovoj fazi djetetu se dodaje do 200 g tjedno. Nakon 38 tjedana, tempo usporava. Liječnici to objašnjavaju činjenicom da placenta stari s vremenom i više ne može držati toliko mnogo resursa kao prije.

Nema smisla napraviti ultrazvuk prije 8. tjedna. Prije toga, stručnjak će samo moći svjedočiti o prisutnosti jaja u maternici i utvrditi njegovu veličinu. Obično je 6-7 tjedana (opstetrički), ova slika je promjera 2-4 mm, a 10. tjedan - gotovo 22 milimetara.

Tablica procijenjene mase bebe, ovisno o trajanju trudnoće, može se naći u nastavku.

Fetalni težinski stol po tjednu:

Opstetričari već dugi niz godina primijetili su vezu nekih parametara majke s kako će se dijete roditi:

 • omjer rasta majke prema težini novorođenčeta izravno je povezan. Žene s srednjim i visokim rastom (viši od 164 cm) rađaju djecu koja imaju težinu od 250 do 300 g više od majki kratkog stasa (ispod 158 cm);
 • prvenac će težiti po rođenju oko 200 g manje od sljedećeg;
 • dječaci u maternici rasti brže od djevojaka. Ukupna razlika je oko 150-200 g.

Odstupanja u težini fetusa

Trudno zdravlje je važno za njezinu bebu. Ako je majka bila bolesna tijekom dječjih mrvica, dijete može težiti manje ili više od težine žene tijekom rođenja.

Majke s dijabetesom mogu roditi stvarne heroje. Kako bi izbjegli negativne posljedice, dijabetičari su prisiljeni stalno uzimati inzulin. Ovaj lijek potiče podjelu masnih stanica, zbog čega postaju sve veće. Druge stanice i tkiva također se razvijaju mnogo brže. To utječe na dijete jer mrvica u maternici ne razboli dijabetes, ali inzulin dobiva više od nužde. Kao rezultat toga, dobivanjem prekomjerne težine.

Anemija je bolest u kojoj nema dovoljno hemoglobina u krvi. U odsutnosti ovog elementa, placenta se slabo razvija. Dijete se ne može roditi samo s malom težinom, ali i sa zakašnjenjem u razvoju fetusa.

Placentna insuficijencija se može razviti ne samo zbog anemije, već i zbog cirkulacijskih problema maternice i posteljice. Ako placenta stari prije vremena, ne dovoljno kisika i bitnih vitamina dobivaju se fetusu. Nakon što je izgubio sredstva, dijete se rodilo premalo. Postoje i problemi s daljnjim razvojem.

Samo prisutnost trudne anemije ili dijabetesa ne znači da će novorođenče uvijek imati problema. Svaki slučaj je individualan.

Ako žena s dijabetesom slijedi potrebnu prehranu i prati sve preporuke liječnika, rodit će zdrav dijete s normalnom tjelesnom težinom. Placentna insuficijencija, koja je pravodobno otkrivena i liječena, ne mora nužno uzrokovati rođenje slabo razvijenog ili preuranjenog djeteta.

Puno se vrijeme naziva dijete rođeno u punom tjednu trudnoće. Njegova težina mora biti najmanje 2500 g, a normalna visina 45 cm. Prosječna težina dječaka iznosi 3500-3600 g, a djevojke - 3200-3600. Duljina tijela varira od 48 do 53 cm. Liječnik koji vodi trudnoću može individualno procijeniti moguća odstupanja težine fetusa od prosječnih vrijednosti.

Veliki voće

Nepravilno prolazak trudnoće ili bolesti žena utječe na težinu djeteta tjednima na takav način da se može roditi prevelika. Veliku ulogu igraju prehrana trudnice. Strast za junk food negativno utječe na razvoj fetusa. U velikom broju slučajeva kada su djeca rođena s prekomjernom težinom, to je pod utjecajem nekontrolirane konzumacije hrane od strane majke. Za optimalnu prehranu, trebali biste stvoriti izbornik za svaki dan i slijediti ne samo hranu, ali i dio preporuke.

Ne manje važno je genetika. Ako su oba roditelja velika, dijete će se roditi prilično veliko. U slučaju šećerne bolesti u trudnica, inzulin koji je uzeo povećava razinu glukoze u krvi bebe. Postoji snažan rast rasta. Kako biste izbjegli neugodne posljedice, redovito se trebate pridržavati medicinske struke, kao i odlazak u rodilište najkasnije 32. tjedna prije isporuke. U određenim slučajevima dijete je pereryashivanie. Pomoć liječnika je neophodna kako se to ne bi dogodilo.

Težimo malo?

Mala težina u pojedinim slučajevima ukazuje na razvojni poremećaj. Ali sve patologije bit će vidljive s ultrazvukom.

Drugi razlog slabosti fetusa često je nasljedstvo. Novorođenče će težiti jednako kao i njegovi roditelji pri rođenju. A ako su oba roditelja kratka, onda div ne bi trebao čekati.

Drugi razlog je životni stil koji trudna žena vodi. Čak i uzimajući osloboditi od loših navika - na primjer, pušenje - žena ne oslobađa tijelo od učinaka izloženosti nikotinu. Neke od stanica već su mutirane, a genetske informacije mogu biti povrijeđene. Ti čimbenici utječu na razvoj patologija u bebi.

Majke s aktualnim ili prošlim štetnim navikama su u opasnosti. Tijekom trudnoće treba pratiti s posebnom pažnjom.

Alkohol, lijekovi, cigarete u sadašnjosti ili čak vrlo ranoj prošlosti će utjecati na razvoj djeteta tijekom trudnoće. Ako se ne riješite navike prije začeća, dijete je zajamčeno da se rodi s abnormalnostima.

Antibiotici tijekom trudnoće su kontraindicirani. Treba ih koristiti samo ako postoji opasnost za život žene. Ime "anti" - protiv i "bio" - živo, ukazuje na to da ovaj lijek utječe na živa tkiva i komponente tijela. Uključujući i življenje u utrobi djeteta. Među mogućim negativnim učincima uzimanja antibiotika za trudnicu je čak i pobačaj.

Fetalna težina i rast tjedan trudnoće: normalno

Veličina fetusa tjednima (težina i visina) vrlo su važni pokazatelji kojima liječnik procjenjuje razvoj budućeg djeteta. Zašto su ti podaci tako važni? Kako provesti mjerenja fetusa tijekom trudnoće?

Zašto liječnici trebaju znati težinu i veličinu fetusa

Tijekom trudnoće liječnici mjere veličinu fetusa i njegovu težinu. Ove mjere su neophodne kako bi pravovremeno prepoznale razvojne abnormalnosti, a također pomažu u određivanju očekivanog datuma rođenja. Redovno praćenje ovih očitanja omogućit će vrijeme za prepoznavanje propuštenog pobačaja.

Iz težine djeteta ovisit će o tome kako će se roditi. Ako je beba vrlo velika, postoji velika vjerojatnost da se primjeni carski rez. Ako je dijete premalo, liječnici će biti spremni dati mu prvu pomoć odmah nakon rođenja, ako je to potrebno.

Fetalni utezi po tjednu trudnoće

Ovdje su grafikoni o težini fetusa za svaki tjedan trudnoće, u kojima je naznačena prosječna težina počevši od 8. tjedna:

Prvo tromjesečje

Drugo tromjesečje

Treći trimestar

Fetometrija fetusa tjednima i mjerenjima

U prvom tromjesečju ultrazvučni stručnjak privlači pozornost samo na tri pokazatelja veličine embrija:

 • PJ (fetalni jaje) - veličina šupljine u kojoj se fetus razvija (tamo će se placenta pojaviti malo kasnije);
 • BPR (biparetalna udaljenost) - udaljenost između lijeve i desne temporalne kosti;
 • KTP (veličina pariškoga kokisa) - udaljenost od vrha glave do tailbonea.

Tablica koja prikazuje normalne (prosječne) pokazatelje PC-a, BPR-a i KTR-a u embriju od 5 do 13 tjedana razvoja:

U drugom i trećem tromjesečju proučavaju se sljedeći pokazatelji:

 • rast fetusa;
 • DB (duljina femura);
 • BPD (biparetalna veličina glave fetusa);
 • DHA (promjer prsa);
 • druge indikacije: rashladna tekućina (obujam ili opseg trbuha), LZR (udaljenost između stražnjeg dijela glave i čela), DP (duljina kostiju ramena).

Tablica u kojoj su navedene normalne (prosječne) indikacije za fetus od 11 do 40 tjedana razvoja:

Odstupanja od norme

Povećanje ili smanjenje težine fetusa

Mala težina fetusa može se smatrati normom (ako roditelji djeteta nisu veliki), kao i odstupanje. U drugom slučaju postoji nekoliko razloga:

 • loše navike buduće majke (pijenje alkohola, pušenje);
 • korištenje antibiotika;
 • nedovoljna količina kisika.

Uz lošu dobnu težinu kod djeteta, majka mora odreći loše navike, prestati liječiti antibioticima i početi jesti u potpunosti.

Težina fetusa koja prelazi normu može biti posljedica prisutnosti u majčinoj prehrani masnih i drugih nezdravih namirnica. Odbijanje istog proizvoda bit će rješenje. U nekim slučajevima, velika težina fetusa je uočena kod žena koje pate od dijabetesa.

Povećanje ili smanjenje CTE-a (veličina coccyx-parietala)

KTR je indikator kojim se određuje veličina fetusa do 13 tjedana. Njegov brzi rast može ukazivati ​​da će u budućnosti embrij biti vrlo velik (do 4 kg ili više). U ovom slučaju, žena se ne preporuča koristiti multivitamine i lijekove koji ubrzavaju metabolizam.

Ako se taj pokazatelj skoro ne povećava, on može ukazivati ​​na sljedeća odstupanja od norme:

 • hormonalni nedostatak (hormonske pripravke Utrogestan ili Duphaston propisane su ženi);
 • infekcije (u ovom slučaju, žena treba podvrgnuti dodatnom pregledu, nakon čega će liječnik propisati liječenje);
 • genetski razvojni poremećaji: Downov sindrom, itd.;
 • bolesti ženskog unutarnjeg organa;
 • smrt embrija (u ovom slučaju ženama se mora pružiti briga za hitne slučajeve i ukloniti mrtvi fetus iz maternice).

Povećanje ili smanjenje BPD-a (biparetalna veličina glave fetusa)

Pomak u BPR indeksu u većoj mjeri ukazuje na hidrocefalus ili dropsy (povećanje glave embrija). Ovo odstupanje može uzrokovati smrt fetusa (u slučaju da se tekućina akumulira u mozgu mozga).

Pomak u BPR indeksu nižoj razini ukazuje na to da je glava djeteta smanjena. To je zbog odgođenog razvoja. Ako se ne smanji samo BPD, već i drugi pokazatelji, postoji rizik da će se dijete pojaviti s brojnim oštećenjem poroda.

Sprječavanje abnormalne težine i veličine u fetusu

Da bi se spriječio razvoj mnogih patoloških abnormalnosti fetusa, žena treba promatrati sljedeće preventivne mjere:

 • puna i kvalitetna hrana;
 • uzimanje vitamina (samo na preporuku liječnika);
 • prestanak pića sadržanih u alkoholu;
 • odbijanje cigareta i opojnih droga;
 • liječenje infekcija koje utječu na embrij;
 • prestanak kontakta s otrovnim tvarima i teškim metalima.

Fetalna težina tjedno trudnoće

sadržaj:

Fetalna težina i veličina po tjednu

Utvrđivanje težine fetusa tijekom trudnoće jedan je od glavnih kriterija za dijagnozu buduće mame. Njegova važnost je da određivanjem pokazatelja težine fetusa, liječnik će lako odrediti stanje svog razvoja, odnosno fetus se razvija normalno ili s abnormalnostima. Primjer je slučaj kada fetus ne dodaje težinu. Dijete ne prima prehranu ili kisik koji mu treba zbog pušenja ili pijenja alkohola od majke. Također, ovaj pokazatelj može ukazivati ​​na zaostajanje u fetusu, ili čak i na njeno odbijanje. Prekomjerna težina fetusa također pokazuje da u maternici nije sve u redu i postoje kršenja.

Pomoću ultrazvuka, liječnik može pratiti težinu bebe tjedno trudnoće. Zbog visoke točnosti ultrazvuka, možete dobiti pouzdano istraživanje o performansama. Ako se trudnoća već javlja u posljednjem tromjesečju svog razdoblja, liječnik može utvrditi težinu fetusa mjerenjem opsega abdomena, kao i visinom maternice. Ali najpreciznija težina može se utvrditi podjednako uz pomoć ultrazvuka, kao kad se mjeri opseg može doći do određene pogreške u mjerenju.

Fetometrija fetusa po tjednu (tablica)

 • DB je duljina bedra;
 • DHA je promjer prsa;
 • BPR - biparetalna veličina glave.

Najtočnije određivanje težine fetusa pridonosi utvrđivanju određenih kršenja u razvoju fetusa, koji se, ako je moguće, može ispraviti. Nemojte zanemarivati ​​druge pokazatelje stanja pilafa unutar maternice. To je njegova visina, brzina otkucaja srca i simetrija razvoja parametara svoga tijela. Počnite koristiti metodu ultrazvuka s 6 tjedana trudnoće. Nemojmo ga primjenjivati ​​ranije od ovog razdoblja, jer njezin plod nema dovoljno vremena za razvoj.

Da biste shvatili koliko brzo fetus dobiva na težini u maternici, trebate uzeti u obzir svojstva ženske maternice. Do kraja trudnoće, volumen maternice postaje 500 puta veći, a indeks težine na 1000-1200 grama. To osigurava budućem djetetu zaštitu i normalne uvjete za njegov rast. Sada možete grubo zamisliti da će fetus težine 1,5 grama na početku trudnoće razviti u ugodnim uvjetima u roku od devet mjeseci. Tijekom razvoja fetusa, njezina se težina intenzivira.

Tjelesna težina fetusa po tjednu trudnoće

Do kraja trudnoće u tjednu, fetus dobiva na težini 100-300 grama tjedno, kada je na početku trudnoće stekao ne više od 10-60 grama tjedno. Glavna stvar u dobivanju težine nije broj indikatora, već pozitivna dinamika. Najčešće, težina rođenih djevojaka je nekoliko stotina grama lakše od dječaka. No, svaki razvoj trudnoće i fetusa pojedinačno, dakle, razlika u težini može varirati u nekoliko kilograma.

Težinu djeteta unutar maternice utječe ne samo način života i prehrane majke, već i njezina genetska predispozicija. Imajte na umu da obično nisu veliki roditelji i dijete nije veliko. Roditelji koji očekuju bebu mogu sami shvatiti njihovu percipiranu težinu uzimajući prosjek između svojih dviju težina rođenja.

Očekujuća majka treba pravilnu prehranu. Nema dijeta, ali postoji i "za dvoje" također ne isplati. Vježba u umjerenim količinama pomoći će ublažiti tijek trudnoće, kao i pozitivno utjecati na razvoj bebe. S fizičkim poteškoćama morate biti vrlo pažljivi, jer trudnica ne može biti preopterećena, a neke vježbe mogu općenito biti opasne. Rutinski posjet liječniku pružit će priliku da upoznaju sve nijanse o zdravlju djeteta i budućoj majci. Razgovarajte s bebom mnogo prije svog rođenja u svijet i uživajte svaki dan čekajući njegov izgled.

Veliki voće

Nepravilna djelovanja buduće majke ili neke od njezinih zdravstvenih problema mogu utjecati na pojavu djeteta s težinom znatno višom od normalne. Nepravilne majčinske prehrambene navike mogu imati negativne posljedice za zdravlje fetusa. U mnogim slučajevima rađanja bebe s prekomjernom tjelesnom težinom, žena nije kontrolirala količinu obroka i kompatibilnost hrane koju jede. Za adekvatnu prehranu, preporučljivo je napraviti svakodnevni jelovnik i držati se odgovorno.

Posebna uloga u rastu djeteta je i nasljedstvo. Prilično veliki roditelji, najvjerojatnije, rodit će prilično veliko dijete. Ako trudnica ima dijabetes, što uzrokuje povećanje glukoze u dječjoj krvi, dolazi do prekomjernog oslobađanja hormona rasta - inzulina u sitnom organizmu. Ovaj problem podrazumijeva konstantan nadzor nad liječenjem, i morat ćete unaprijed otići u rodilište (32 tjedna, a ne kasnije). Prekomjerna težina bebe također može uzrokovati da pererashivanie na vrijeme, jer u svakom slučaju, fetus i dalje raste. Liječnik će vas promatrati poduzeti sve mjere kako bi se izbjeglo.

Video: Kako težina djeteta u majčinom trbuhu!

Što bi trebalo biti težina fetusa tjedno od trudnoće?

Očekujuće majke uvijek su jako zainteresirane za težinu s kojom će se roditi njihova beba. Zato su jako zainteresirani za to koliko mrvica teži dok je još u maternici. To je pitanje važno za liječnike. Iako se težina fetusa naziva procijenjena, ali čak vam omogućuje da naučite mnogo o razvoju djeteta. Ono što je obično težina mrvica u maternici tijekom različitih razdoblja trudnoće i što ovisi o tome ćemo reći u ovom materijalu.

Kako dijete raste?

Na samom početku trudnoće, sve mrvice, bez obzira na spol, rasu, nasljedstvo, rastu na isti način, dodajući milimetre i gramove na njihovu sitnu težinu tjedno. Svi zametci rastu približno jednakoj brzini, a tek tada, kada se počnu pojavljivati ​​pojedinačne karakteristike malog čovjeka, nastaju razlike.

Mjeriti rast fetusa, čak i najmoderniji ultrazvučni aparat moguće je samo u drugoj polovici prvog tromjesečja. Do 8 tjedana izmjeren je samo promjer jajovoda, a taj se kriterij smatra glavnim, što ukazuje na rast embrija.

Veličina samih mrvica još nije dostupna za mjerenje, jedina iznimka je veličina paričke veličine koccige, ali ne daje osnovu za izračunavanje težine embrija.

Govoreći o masi fetusa po prvi put je moguće uz prolaz ultrazvuka, počevši od 11 tjedana. U ovom trenutku počinju se pojaviti prve razlike među bebama - neke bebe više, druge manje. U 7-8 tjedana beba teži oko 3 grama, ali je toliko mala da težina nema dijagnostičku vrijednost.

Nakon 12 tjedana beba počinje aktivno povećavati težinu, ponekad udvostručavajući svoju masu u samo tjedan dana. Trenutačno se formiraju svi organi i sustavi, a počinje razdoblje intenzivnog rasta i poboljšanja. Postupno, mrvica počinje zalihe na potkožnu masnoću, stoga je brz dobitak na težini. Najveći porast čeka mrvicu u trećem tromjesečju.

Posljednjih mjeseci dijete je već spremno fiziološki se roditi, ostaje samo malo "bolje", svi organi i sustavi rade. Budući da se prilično odraslo dijete više ne može aktivno kretati u maternici, spavanje i povremeni neozbiljni pokreti u tijelu utrobe postaju glavna zanimanja. Tijekom protekla dva mjeseca beba dobiva na težini koju će imati kod rođenja, a samo posljednjih dana prije porođaja težina se gotovo zaustavlja.

Od kraja drugog tromjesečja ženski plodovi dobivaju nešto manje od dječaka. Stoga se u trećem tromjesečju gotovo uvijek razlikuju u minijaturnijim oblicima, iako to nije pravilo od sto posto - postoje djevojke koje po težini mogu ostaviti za sobom bilo malog dječaka.

Što utječe na masu?

Na težinu fetusa prvenstveno utječe nasljednost. Ako su mama i tata veliki i veliki, onda je vjerojatnost da će imati isti "junak" više od 90%. Minijaturna, niska, tanka mama i tata obično rađaju bebu s malom težinom. To je prilično teško utjecati na ovaj uzorak na bilo koji čimbenik izvana.

Međutim, trudnice trebaju imati na umu da postoje čimbenici koji ne mogu utjecati na tjelesnu težinu djeteta. Prije svega, to je hrana. Ako majka dobro jede, uravnoteženo, onda će njezina beba, zajedno s njezinom krvlju, dobiti uravnotežen skup korisnih tvari koje će mu pomoći da se razvije i postane skladno. Ako buduća majka preživi, ​​uživa u ugljikohidratima, kolače, pečenje, zloupotrebljava komplekse vitamina, čak i ako nema manjak vitamina, onda dijete to sve dobiva kroz uteroplacentalni protok krvi. Težina majke raste, težina djeteta također raste.

Ako je prehrana majke nedostatna, oskudna u vitaminima i mineralima, proteinima i ugljikohidratima, onda će dijete, bezobzirno, bez manjka toliko potrebnih tvari, njegovu tjelesnu težinu će biti manja od onoga što mu se može dati genetska obilježja.

Pušenje tijekom trudnoće također može utjecati na težinu fetusa. U 70% trudnih pušača rađaju se djeca s težinom ispod težine. Na isti način, alkohol i opojne tvari, pa čak i uobičajeni lijekovi koje je majka uzimala tijekom trudnoće, utječu na fetus. Nepovoljno na tjelesnu težinu djeteta utječu na živčani stres i osjećaje majke, tvrd fizički rad, radni uvjeti u opasnoj proizvodnji.

Neke kronične bolesti koje očekuje majka također utječu na težinu djeteta. Na primjer, kod dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa, što se prvo manifestira već u razdoblju trudnoće, postoji mogućnost da rodimo veliko ili čak divno dijete čija težina prelazi 5 kilograma. Nedostatak mase fetusa može se očitovati u kroničnim bolestima bubrega, jetre i srca kod žene.

Značajke trudnoće ne mogu utjecati na težinu djeteta. Ako sve ide glatko, onda se ne treba brinuti. No, beba, koja se razvija u uvjetima krajnje ekstremne - uslijed prijetnje pobačaja, s drugim komplikacijama trudnoće, vjerojatno neće biti bogatyr.

Ako je trudnoća višestruka, žena ima dvije ili tri bebe, tada će težina svake biti manja od norme, a to je sasvim prirodno.

Kako se određuje?

Liječnik-ginekolog koristi nekoliko formula za izračunavanje očekivane težine fetusa. Ako želite pokušati izračunati koliko beba teži, majka može samostalno.

Formula Lankowitz

Stručnjaci smatraju da je ova metoda proračuna najtočnija, iako nažalost ne čini bez pogrešaka. Za izračun, žena će morati pogledati njezinu zamjenu za karticu na stranici posljednjeg posjeta liječniku. Tu će naći dva važna parametra za izračun - njezin opseg trbuha (OJ) i visinu maternice (VSDM ili VDM).

Obje ove vrijednosti se zbroju, nakon čega dobivena količina dodaje težinu majke u kilogramima i visinu u centimetrima. Dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer: trudnoća je 30 tjedana, opseg abdomena je 110, visina dna maternice je 30. Visina trudnice je 170 cm, težina 70 kilograma. (30 + 110 + 170 + 70) x10 = 3800. Pogreška u ovom izračunu može biti do 0,5 kg. Stoga je razumno pretpostaviti da žena ima veliko dijete - njegova stvarna težina u ovom razdoblju već premašuje 3 kilograma.

Formula Bublichenko

Za izračun trebate znati samo tjelesnu težinu buduće majke u sadašnjem trenutku. Njezina težina podijeljena je s 200, dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer, žena teži 80 kilograma. (80/200) x10 = 4. Pogreška u ovoj metodi je velika, ona varira unutar kilograma, zbog čega su opstetričari nedavno pokušali izbjeći upotrebu ove formule

Formula Yakubova

Za ove izračune, žena koja je odlučila vježbati aritmetiku i zadovoljiti njezinu majčinsku radoznalost trebat će podatke o visini dna maternice i opsegu trbuha. Možete ih pronaći na zamjenskoj kartici, ti se podaci upisuju u njega na svakom zakazanom prijemu. WDM se dodaje opsegu abdomena, a dobivena količina se podijeli s 4 i pomnoži se s 100. Na primjer, WYD-30, opseg abdomena 100. (30 + 100) / 4 = 32.5. Kad se pomnoži s 100, ispada 3250 gr.

Formula Jordania

Da biste ponovno izračunali, morat ćete znati visinu dna maternice i opseg trbuha buduće majke. Te se vrijednosti međusobno razmnožavaju. Na primjer, prosjek za WYD -30, 100, ispada da je procijenjena težina djeteta 3 kilograma.

Najtočnije su izračuni koji se obavljaju sonografskom metodom, tj. Ultrazvukom. Da bi se dobila pretpostavljena tjelesna masa djeteta, koriste se posebne jednadžbe koje su sastavljene pomoću softvera aparata za skeniranje, najčešće se koristi metodu Headlock.

Kao nužne matematičke vrijednosti za jednadžbe koriste se dimenzije koje određuje ultrazvuk. To je biparientalna veličina djetetove glave, duljina femura, opseg trbuha i glave.

Kako bismo je jasnije prikazali smo ove jednadžbe koristeći dvije najpopularnije metode izračuna (prema Headlock i Shepard):

 • Shepard - Log10 BW = -1,7492 + 0,166 (biparient veličina) + 0,046 (opseg trbuha fetusa) - (2,646 [(opseg trbuha) X (biparietal veličina)] / 100).
 • Prema Headlocku - Log10 BW = 1.3598 + 0.051 (abdominalni opseg djeteta) + 0.1844 (duljina femura) - 0.0037 (abdominalni opseg X duljina femura), ili Log10 BW = 1.4787 + 0.001837 (biparcijska veličina glave) 2 + 0.0458 (abdominalni opseg) + 0.158 (duljina femura) - 0.003343 (umnožiti opseg abdomena duljinom femura).

Tako izmjereni parametri bebe postaju sastavni dijelovi matematičkog izraza, zbog čega računalo proizvodi rezultat. Obično se navodi u protokolu ultrazvučne dijagnostike u odjeljku "Procijenjena fetalna težina". Pogreška u jednoroditeljskoj trudnoći iznosi od 8 do 10%, a kod nošenja blizanaca pogreška se povećava na 15%.

Ova metoda se ne može nazvati točno, kao u apotici, ali lijek još nije izumio ništa preciznije.

Na osnovi podataka ultrazvuka su stvorene sve trenutno postojeće norme težine fetusa po tjednu i mjesecu trudnoće.

Norme u različitim terminima

Ono što bi trebalo biti tjelesna težina djeteta koje još nije došla na svijet svakako je teško reći, jer smo svi različiti - visoki, kratki, tanki i puni. Bebe u maternici također imaju pojedinačne osobine. Stoga, mogu postojati varijacije, ali postoje srednje vrijednosti.

Počevši od 11. tjedna trudnoće, ultrazvučni strojevi već mogu izračunati prve težine:

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Ta se tablica ne temelji na spolu djeteta. Neki stručnjaci koji žele postići najveću točnost u situacijama gdje način isporuke ovisi o očekivanoj težini i drugim važnim pitanjima, koriste tablice koje su razvili liječnici iz Njemačke kako bi izmjerili težinu djece europskog izgleda početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Temelji se na spolu fetusa.

Tablica normalnih vrijednosti procijenjene težine beba različitih spolova:

Obstetrijski termin, tjedna

Procjena težine muškog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

Procjena težine ženskog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

1690 (1070-2110)

1590 (1010-2050)

1890 (1200 - 2360)

2130 (1360-2690)

2390 (1600 - 3000)

2640 (1870 - 3320)

2550 (1790 - 3230)

2760 (2060 - 2460)

3090 (2400 - 3770)

2970 (2290 - 3650)

3300 (2620-4000)

3160 (2500 - 3850)

3470 (2760-4180)

3320 (2670 - 4020)

3450 (2800 - 4180)

Njemački stolovi, koji se koriste diljem svijeta, počinju u 23 tjednu trudnoće nisu slučajni. U ovom trenutku kod djece različitih spolova tijelo počinje formirati prema spolnim karakteristikama, zbog čega se debljanje kod dječaka i djevojčica počinje međusobno razlikovati. U ranijim razdobljima ta razlika između heteroseksualnih beba nije prisutna ili nije dovoljno izražena i za dijagnozu ostaje nezapaženo.

Odstupanja od normalnih vrijednosti

Smatra se normalnim ako se dijete rodi u razdoblju od 39 do 40 tjedana težine od 3000 do 3800 g. Međutim, one bebe koje su rođene s težinom do 3 kilograma i one s više od 4,5 kg težine pri rođenju imaju neonatolozi se ne boje.

Buduće moms opstetričari nastoje ne paničariti o razlikama u brojevima prikazanim u referentnim tablicama i njihovim stvarnim brojevima.

Najprije morate uvijek ispraviti pogreške (plus ili minus 500 g), a drugo, djeca rastu "skokovima", tako da kod 34 tjedna mrvica može uzrujati mamu zaostajući za prosječnim standardima, a do 36 tjedana da dosegne normalni prosjek ili čak blizu gornje granice normalne.

Ako beba tijekom svih ultrazvučnih studija tijekom trudnoće pokazuje tvrdoglav višak normi, oni govore o velikom fetusu. Trend prema velikom djetetu može se vidjeti u drugom tromjesečju. Na temelju jednog ultrazvuka, takav se zaključak ne može napraviti, nekoliko se studija traži tijekom nekoliko tjedana.

Istodobno, pažnja se posvećuje i instrumentalnim mjerenjima - abdominalnom opsegu buduće majke i visine maternice. Kada je veliki fetus obično, WDM premašuje normu (32 tjedna u stopi od 32 cm, na primjer, ovaj parametar povećao se na 34 cm, a 36 tjedana umjesto seta 36 cm je oko 39 centimetara).

Ako beba u maternici znatno zaostaje za srednjim vrijednostima i tijekom nekoliko dijagnostičkih mjerenja ona "prolazi" samo na najnižoj granici norme (petog percentila), tada liječnici propisuju dodatno ispitivanje čija je svrha otkrića održivosti uteroplacentalnog protoka krvi, mogućih patologija fetusa, uključujući nasljedne i kromosomske, intrauterne retardacije rasta, prisutnost ili odsutnost intrauterinskih infekcija, rhesus konflikt.

Da biste to učinili, izvršite ultrazvuk stručne klase, USDG, napravite testove za infekcije, kliničku krv i testove urina. Ako je potrebno, žena je poslana na konzultacije genetici i prolaz invazivne dijagnostike kako bi se identificirale kromosomske abnormalnosti.

Na trudnici se treba dogovoriti o takvim mjerama, osobito zato što je moderna medicina spremna pružiti bezopasnu, ali skupu alternativu invazivnim dijagnostičkim metodama - prenatalnom DNA testu za analizu krvi iz majčine vene.

Razvoj fetusa tjedno trudnoće

Početak trudnoće je početak nevjerojatnog vremena za buduću majku. Vidjevši dvije dragocjene trake na testu, ne mogu čekati da saznate što još čeka na nadolazeći način nošenja mrvica. Danas ćemo reći kako se razvoj fetusa javlja tijekom tjedana trudnoće, što majka osjeća istodobno i na kojim stupnjevima formiraju sve organe i sustave djetetovog tijela.

Polazna točka: kako znati kada je počela trudnoća

Datum početka beba čeka na ženu koju je liječnik opisao prije prvog posjeta antenatalnoj klinici.

 • Liječnik provodi ručni pregled kako bi utvrdio veličinu maternice. To će mu pomoći da shvati koliko dugo maternica odgovara trudnoći.
 • Također, lokalni liječnik mora navesti datum prvog dana posljednjeg menstruacije. Ovaj trenutak se uzima u obzir od podstava maternice počinje se pripremati za trudnoću upravo iz tog vremenskog razdoblja.
 • Najpouzdanije informacije o trajanju trudnoće možete pronaći pomoću ultrazvuka. Ultrazvučna istraga može vam točno reći kada je započeo mali život. Ispitivanje čak i najranije (počevši od 4-5 tjedana) procjenjuje veličinu embrija, što dopušta odgojno-ginekologu da izračuna točan datum početka trudnoće.

U prvom tjednu nakon začeća, embrij se aktivno kreće kroz jajovod. Nakon šest dana aktivnog "putovanja", ona pada u utrobu šupljine. Pod djelovanjem progesterona (također se naziva i hormon trudnoće), buduće bebe pridaje sluznicu maternice, taj se proces naziva implantacija.

Ako se embrij uspješno prionu, onda se sljedeća menstruacija ne dogodi - počela je trudnoća.

Intrauterni razvoj djeteta

Razvoj djeteta unutar majčine utrobe, od trenutka začeća do trenutka rođenja, zove se čudo, i tu je svaki razlog za to. Na sreću, medicina je dobro proučavala sve faze najvažnijeg događaja u životu žene - trudnoći. Svaka tjelesna majka može zamisliti što će se dogoditi s njom i njezinom bebom tijekom devet mjeseci.

Postoje tri razdoblja intrauterinog razvoja bebe:

 1. blastogeneza - počinje gnojidbom i traje 15 dana;
 2. embrionalno razdoblje - počinje od 16. dana i završava do 13. tjedna trudnoće;
 3. fetalnog razdoblja - od 13. tjedna i traje do rođenja.

Svako razdoblje ima svoju kronologiju događaja. Stvaranje organa djeteta, sustavi vitalne aktivnosti u njegovu tijelu i njegov izravni rast prirodno se kreću u svakom razdoblju intrauterinalnog razvoja. Kako se to događa, kako bi saznali što i kada se formiraju, možete pronaći u sažetoj tablici. Bit će informativno za buduće majke koje su zainteresirane i važne informacije o razvoju djeteta u svim fazama tekuće trudnoće.

Tjedni razvoj trudnoće

Čekanje rođenja djeteta u porodici može se podijeliti na tri uvjetna dijela:

 • Termin I - od početka trudnoće do 13. tjedna;
 • II. Tromjesečje - od 14. do 26. tjedna;
 • III trimestra - od 27. do 40. tjedna.

Ovi trimesteri sadrže 10 mjeseci opstetrije. Uvjetna tablica odvajanja:

Prije detaljne studije o razvoju fetusa u majčinom trbuhu, potrebno je upoznati se s tablicom promjena u visini i težini budućeg fetusa:

Sada se obratimo opisu razvoja djeteta u maternici svakog tjedna trudnoće žene:

1 tjedan

O fetusu kao takvima još nije u pitanju, jer trudnoća još nije došla. Glavni znak da je oplodnja došlo je krvarenje implantata. Ovaj se fenomen manifestira kao blago uočavanje oko 6-7 dana od trenutka začeća.

2 tjedna

Ovaj tjedan sa stajališta opstetriranja smatra se mogućim da se pojavi. Jajna stanica u ženskom tijelu dozrijeva se do 14. dana ciklusa i teoretski je spremna za oplodnju. Ako je, prema vašim izračunima, trenutak začeća već dogodio, tada drugi tjedan obilježava vezanje jajeta u maternicu. Ovaj je trenutak važan, jer od trenutka privrženosti voće počinje svoj puni razvoj.

3 tjedna

Zametak izgleda kao mikroskopska bobica, u trećem je tjednu samo zbirka stanica. Veličina zametka je zanemariva, maksimalni promjer ovog razdoblja je 0,2 mm. Ali upravo u tom razdoblju formiranje seksualnih obilježja počinje na staničnoj razini. Fiksiran u maternici, započinje najvažniji proces intrauterinog razvoja bebe - stvaranje posteljice. Vrlo malo ostaje prije formiranja i razvoja glavnih sustava tijela budućeg djeteta.

4 tjedna

4. tjedan opstetričarke - razdoblje u kojem će trudnica otkriti dvije dragocjene trake na testu. U embriju, funkcionalna distribucija stanica je u punom zamahu. Njezina se veličina može usporediti u tekućem tjednu s makom. Težina je još uvijek prilično beznačajna i ne prelazi 0,5 g, ali proces diobe stanica se događa svake minute, a buduća beba raste vrlo brzo.

5 tjedana

Zametak je već prošao nekoliko stadija svog razvoja - zigote, morule i blastociste. Stanice se i dalje brzo dijele, a do petog tjedna beba će težiti najmanje 1 g, a veličina će doseći do 1,5 mm. Na jajetu možete već vidjeti osjetila koja se pojavljuju - oči, uši i usta. Krvna grupa nerođenog djeteta formirana je upravo na vrijeme za 5. tjedan intrauterinog života. Počinje stvaranje štitnjače, kao i crijevni i urinarni sustav.

6 tjedana

U ovom trenutku, nerođeno dijete jasno razlikuje najveće dijelove tijela - torzo i glavu. U obliku sitnih izbojaka razlikuju se noge i ručke s malenim prstima na njima. Težina na šestom tjednu u zametku je do 2 g, a prosječna veličina je oko 4 mm. Plućne strukture aktivno se razvijaju, formira se timusna žlijezda. Glavni organi nastavljaju razvijati: srce, jetru, pluća, želudac i gušterača. Dijete je formirano mišićno tkivo, ukazuje na vanjske genitalne organe.

7 tjedana

Početkom sedmog tjedna završava embrionsko razdoblje. Buduća beba naziva se još jedan medicinski izraz - fetus. U ovom trenutku, značajke mrvica se malo razlikuju. Ustanovljene osnovice nosa, kapaka, vidljivih ušiju i gornje usne. Izvana, još uvijek postoje "nepotrebni" organi - škrge i rep, koji će nestajati malo kasnije. Formirane su moždane polutke, kontinuirano se razvijaju hrskavice. Jetra u sedam tjedana već je u stanju proizvesti krvne stanice.

8 tjedana

U 8. tjednu težina fetusa je 1 g, a duljina doseže 20 mm. Ako pogledate ultrazvučnu studiju, buduća će beba izgledati kao grožđe. Ali svaki dan plod izgleda sve više i više kao pravi čovjek. Lice bebe već su bolje označene, nos ima male nosnice i aktivno se formiraju olfaktivni recepti. Njegovo srce postaje četverokutna; u budućnosti cure, jajnici oblikuju, u dječaka, testisi; ruke i noge fetusa u ovom trenutku već mogu saviti / odstupiti.

9. tjedan

Mnogi se sustavi i organi formiraju do 9. tjedna trudnoće, ali još uvijek ne funkcioniraju potpuno, ali se i dalje razvijaju. Penjale su formirane, membrane između sitnih prstiju nestaju. Limfni čvorovi su položeni. Prvi refleks, gutanje, počinje se razvijati. Stisnute kapke djeteta se mogu otvoriti i zatvoriti. Veličina ploda već je slična velikom bobom od višnje - težine 4 g, visine oko 30 mm.

10 tjedana

U 10. tjednu beba se aktivno kreće i gura. Ali ti su pokreti toliko bez napora da ih buduća majka jednostavno ne osjeća. Mišići lica, vrata i grla počinju se razvijati. Lice je već formirano, a za nekoliko tjedana pojava budućeg djeteta može se vidjeti na ultrazvuku. Razvijaju se osnove mliječnih zuba. Mali mozak "stječe" neuralnim vezama, koji su naknadno odgovorni za reflekse. Malo srce čini najmanje 150 otkucaja u minuti. Sada plod već 5 g, porastao je za oko +12 mm i sliči jagodi.

11 tjedana

Do tog datuma već su formirana tijela i sustavi mrvica, neki rade punim kapacitetom, dok drugi još sazrijevaju. Bronhija, pluća, traheja aktivno se razvijaju; jetre; intestinalni trakt; krvne žile; iris oka. U 11 tjedana na ultrazvuku možete vidjeti dojmljive obrise budućeg djeteta.

12 tjedana

Dječak već aktivno koristi neke reflekse - oponaša pokreta za disanje i gutanje, nenamjerno stisne i raskriva ruke u kamere. Pojavljuju se prve kontrakcije crijevnih mišića (perilstatički). Gušterača se formira i već "učenje" proizvodi žuči. Jedinstveni uzorak pojavljuje se na dohvat ruke. Dijete razvija izraze lica, može se nasmiješiti ili baciti lice. Težina - do 13 g i visina - do 62 mm.

13 tjedana

Tjedan aktivnog rasta budućeg djeteta. Mozak je već u mogućnosti dati prve zapovijedi o refleksnim pokretima fetusa. Razvija se osjećaj mirisa, nastaju vokalna užeta. Tijelo počinje rasti brže, a rast glave, naprotiv, usporava. U crijevima bebe pojavljuju se probavni živci. Koža bebe je još uvijek vrlo mršava i prodire kroz krvne žile. Voće se povećava do 20 g i rast - do 80 mm.

14 tjedana

U 14. tjednu svi organi i sustavi budućeg djeteta poboljšavaju se i nastavljaju aktivni rast. Prsa mogu ustati i pasti kao disanje, pa se pluća obučavaju. Proces formiranja krvi je formiran, znojne žlijezde, mišići vrat postaju jači svaki dan. Težina bebe u ovom trenutku - oko 27 g, a visina - 110 mm. Životni stil, prehrana i dobrobit majke vrlo je važna - ako su ti pokazatelji u redu, onda dijete osjeća dobro i ne osjeća nikakvu nelagodu.

15 tjedana

Ovaj tjedan fetus je već formirao viziju i potrebne živčane završetke kako bi ga mogli vidjeti nakon rođenja. Od 15. tjedna postupno se javlja skeletna ossifikacija - dugoročni proces koji zahtijeva veliku količinu kalcija. Dječaci dječaci počinju proizvoditi muški hormon - testosteron. Bubrezi uklanjaju prvu amnionsku tekućinu. Mišići djeteta su poboljšani i ojačani. Voćna masa je 50 g, visina - do 104 mm.

16 tjedana

U 16. tjednu, budućno dijete odrasta aktivno od krune do pete. Težina je oko 80 g, a rast može doseći 117 mm. Tjelesni sustavi funkcioniraju najbolje od svojih sposobnosti, neki od njih već "rade" sasvim glatko. Gutanje amnionske tekućine prolazi kroz probavni trakt i bubrege i pretvara se u urin. Kostur se ukrućuje, dječje noge su produžene. Dijete se aktivno kreće u maternici.

17 tjedana

Slušni oblik budućeg djeteta do 17. tjedna glatko je završen. Težina se približava znaku od 100 g, a rast postaje oko 12 cm. Razvija se sustav krvnih žila i krila. Najvažnije komponente vlastitog imuniteta pojavljuju se u dječjoj krvi - interferonu i imunoglobulinu. U ženskoj djeci uterus se intrauterinely formira. Snaga dječjih udaraca se povećava tijekom tog razdoblja, postaju česte i opipljive.

18 tjedana

Razvoj fetusa u ovom razdoblju drugog tromjesečja vrlo je intenzivan. Dijete raste tako brzo da bi moglo stati na dlan vaše ruke. Pokreti su opipljivi, mrvica se vrlo aktivno kreće u 18. tjednu. Često proguta amnionsku tekućinu, koja može dovesti do štucanja, - očekivačka majka može primijetiti ovaj trenutak laganim trzanjem trbuha. Postupno, fetus stvara sloj subkutane masti, razvija mišiće i nastavlja mineralizaciju kostura. Težina - oko 150 g, visina ne prelazi 14 cm.

19 tjedana

Dijete unutar maternice aktivno raste, poboljšava se i dobiva na težini. Usput, beba teži oko 19 grama u 19 tjedana, a rast je oko 14-15 cm. Tijelo se usredotočuje na razvoj mozga, poboljšanje pet osnovnih osjetila. Količina subkutane masnoće raste. Dišni sustav se nastavlja razvijati i ojačati. Probudni period zamjenjuje se razdobljem aktivnosti, beba može spavati do 16-18 sati dnevno.

20 tjedana

Izvana je vaša beba postala pravi mali čovjek, a na ultrazvuku već možete pogledati spol djeteta, njegove lica, gledati mimiku (što ponekad pokazuje osobine crta budućeg djeteta). Težina djeteta na "ekvator" trudnoće je oko 250-270 g, a prosječna visina 16 cm. Dijete se aktivira, okreće glavu, usisava prste, otvara i zatvara usta.

21 tjedana

U ovom trenutku već je moguće biti sigurni da dijete razlikuje zvukove i čuje što se događa izvan maternice. U omjerima tijela, beba je gotovo kao novorođenče. Fetalna težina je oko 300 g, visina je 19 cm. U tom razdoblju aktiviraju se okusni pupoljci, poboljšava se sastav krvi.

22 tjedna

Dvadeset i drugi tjedan je razdoblje kada budućno dijete više voli provoditi većinu svog vremena u snu. Ali, ipak, u snu beba se aktivno preokreće, veličina maternice i dalje vam omogućuje promjenu položaja. Razbijanje se vrti, gura i povlači pupčanu vrpcu. Težina u ovoj fazi iznosi oko 350 g, a visina 20-21 cm.

23 tjedna

Sljedeći tjedan se susreće s uobičajenim pokretima, iako se mnoge bebe više vole "povući" do tjedna od 23 do 24 godine i učiniti njihove majke brinuti o rijetkim pokretima. Mrlje u maternici još uvijek imaju dovoljno prostora, tako da se mnogi njegovi gurmani jednostavno ne osjećaju pa se ne biste trebali brinuti. Težina se već kreće prema znaku od 450 g, a visina je preko 22 cm, iako je vrijedno pamćenja: svi navedeni parametri su pojedinačni.

24 tjedna

Pod majčino srce, buduća beba raste i dobiva težinu - indikator za mnoge buduće bebe u ovom razdoblju nije niži od 550 g. Ovaj tjedan je završen razvoj bronha u djeteta, što je vrlo važno za dišni sustav djeteta.

25 tjedana

Od 25. tjedna dijete u maternici počinje proizvoditi pigment u kosi, dajući im boju zbog nasljedstva. To je ta boja koju majka vidi kod djeteta pri rođenju. Težina doseže 700 g, visinu - 23-25 ​​cm. Živčane veze i moždane stanice nastavljaju formirati. Fetus se može promatrati u treningu dišnih puteva.

26 tjedana

Dvadeset i šest tjedana jolts postaju jaki i različiti, i mnoge majke svibanj čak i žaliti o njihovu intenzitetu. Djetetova težina je već najmanje 800-850 g, a rast je veći od 33 cm. Aktivno jačanje kostiju kostura nastavlja se, a početci mliječnih zubi u zubima mineralizirani su. Počevši odrasti marigolds i dlake.

27 tjedana

Visina djeteta u ovom trenutku iznosi oko 34 cm, a težina približava 1 kg. Dijete postaje skučeno u maternici, a noge više ne mogu istegnuti, tako da mrvica zauzima optimalno držanje: male križane noge i ruke podižu se do prsnog koša. Od dvadeset sedmog tjedna, beba postupno uzima ispravnu poziciju u maternici, ali ako se nalazi preko ili "sjedi na papu", onda još uvijek ima vremena za prebacivanje.

28 tjedana

Početkom 28. tjedna trudnoće težina fetusa je do 1300 grama i visina je do 37 cm. Razvoj mišića tkiva intenzivno se nastavlja. U cerebralnom korteksu nastaje nova girusa. Rhesus-sukob između majke i fetusa moguć je, a u ovom trenutku opstetričar-ginekolog mora poduzeti posebne mjere.

29 tjedana

Težina fetusa je oko 1500 kg, a duljina tijela je najmanje 38 cm. Vrijeme je da trudna majka svlada metodu izračuna perturbacija.

30 tjedana

Puni rast fetusa doseže 36-38 cm, težina doseže 1,5 kg. Buduća majka može imati nekoliko strahova koji su povezani s budućim rodovima.

31 tjedana

Na 31. tjednu trudnoće, težina fetusa će biti oko 1,6 kg, puni rast oko 39 cm. Dijete ima osjetljivost na bol. Moguće kršenje noćnog sna spavate zbog aktivnih i jakih trzavica fetusa. Vrijeme je za proučavanje problema olakšavanja boli tijekom porođaja.

32 tjedna

Fetalna težina je oko 1,7 kg, veličina od krune do pete 40-42 cm. Nagli pokreti mogu uzrokovati vrtoglavicu i mučninu u trudnoj ženi. Vrijeme je da razmišljamo o mogućoj nazočnosti pri rođenju bilo kojeg rođaka.

33 tjedna

Težina fetusa do 33. tjedna iznosi približno 2000 g, rast je 42-43 cm, a mineralizacija kostiju fetusa je gotovo potpuna. Očekivana majka treba razmotriti povraćanje fetusa s vremena na vrijeme.

34 tjedna

Fetalni rast u prosjeku 43-44 cm, težina 2,2 kg. Dijete postaje vrlo gužve u maternici, a motorička aktivnost se smanjuje. Vrijeme je da mama raspravlja s liječnikom o načinu isporuke: prirodnog porođaja ili carskog dijela.

35 tjedana

Rast voća je 45-46 cm, težina 2300-2500 grama. Fetus je gotovo potpuno spreman za porod, ali pluća još nisu spremna za obavljanje respiratornog djelovanja. Vrijeme je za paket za bolnicu. Ako beba u maternici još nije prihvatila točan položaj, posebne vježbe će vam pomoći.

36 tjedana

Težina fetusa iznosi približno 2,5-2,7 kg. Puni rast od oko 45-47 cm U ovom trenutku, performanse svake mrvice mogu se uvelike razlikovati od prosjeka u manjem ili većem smjeru. Vrijeme je da roditelji naprave popis zadataka koji se trebaju planirati i dovršiti prije nego što se dijete rodi.

37 tjedana

Trideset i sedmi opstetrički tjedan trudnoće je vrijeme kada se majka treba mentalno pripremiti za rođenje djeteta. To se posebno odnosi na višestruke trudnoće i rađanje djece, počevši od drugog djeteta. Težina djeteta doseže 2,9 kg, a rast iznosi 50 cm.

38 tjedana

Trideset osmog tjedna može biti zadnji tjedan vaše trudnoće. Dijete postaje sve teže. Dijete dijeli oko 3 kg, a visina je već 48-50 centimetara. Pacijent može početi u bilo kojem trenutku, tako da osobe koje su voljele uvijek trebaju biti na dohvat ruke.

39 tjedana

Na 39. tjednu majka nije samo fizički već već mentalno pripremljena za porođaj. Dijete je težilo oko 3 kg, a visina je oko 48-50 cm. Po veličini dijete u ovom trenutku izgleda kao minijaturni lubenica.

40 tjedana

Krajem ovog tjedna može se javiti procijenjeni datum rođenja djeteta. Djetetova težina je već oko 3,5 kg, povećanje od oko 51-55 cm. Rijetko je potpuno spreman za rođenje. Ostaje čekati trenutak kada će sretno zadovoljiti svoje roditelje s njegovim rođenjem.

Ukupna.

Tako idu 40 tjedana trudnoće. Sretan početak novog života - pogledajte video o tome kako se dijete u majčinom trbuhu razvija:

Razvoj trudnoće po mjesecima: kako se matično tijelo mijenja i dijete raste

1. mjesec

Mama. Prsa postaju osjetljiva, dodirujući je bolno. Maternica počinje rasti postupno.

Dijete. Dosad je sljedeće dijete zove embrio. Prvih šest dana trudnoće, pliva u amnionskoj tekućini, živi "samostalno" i još nije povezan s majkom. Izvana, zametak nalikuje maloj čašici veličine 5 mm. Do 21. dana njegovo srce počinje raditi; paralelno, istodobno nastaju važni organi: leđna moždina i mozak. Do kraja prvog mjeseca pojavljuje se pupčana vrpca koja povezuje bebu s budućom posteljicom.

Drugi mjesec

Mama. Trudnoća nije vani vidljiva ni na trudnici niti na druge - maternica je u zdjelici, a njezina je veličina mala. Promjene na prsima i dalje se javljaju, ona se bubre i povećava.

Dijete. Ovaj mjesec dolazi do pojave budućeg djeteta - pojavljuju se lica, pojavljuju se obrisi očnih utora; stvaraju sitne olovke, noge, pa čak i prsti. Težina embrija u ovom trenutku je do 8 g, a veličina je oko 4 cm.

3. mjesec

Mama. Intenzivan rast nastaje u maternici, razvija, već ispunjava veličinu s malom zdjelicom i gotovo dopire do maternice. Uskoro će svatko vidjeti da ste na poziciji!

Dijete. Prema medicinskim standardima, beba je već prošla embrionalnu pozornicu i sada postaje embrij. Njegova težina može doseći 65 g, a duljina veličine varira od 10 do 12 cm. Važna točka u razvoju je da u drugom mjesecu dijete ima unutarnje i vanjsko uho. Crumb se vrlo aktivno ponaša, pomiče ruke i noge, kimne glavom i stisne šake. Raste dijete već je imalo kapke, a zahvaljujući njima može otvoriti i zatvoriti oči.

4. mjesec

Mama. Već prijeteći trbuščić, struk počinje postupno zamagliti. Mokraćne žlijezde uzrokuju znatnu nelagodu uslijed rasta i osjetljivosti - dugo je potrebno dugo odabrati prikladan položaj za spavanje.

Dijete. Vaša beba već ima dosta opipljivu težinu - do 250 g. Većinu vremena dijete provodi kupanje u amnionskoj tekućini, ažuriraju se svakih 3-4 sata. Na glavu djeteta pojavljuje se dlake, a na licu se pojavljuju obrve i trepavice. U prenatalnom razvoju dijete počinje stvarati prve osjećaje i senzacije. Rijedak reagira na glasne zvukove i jak izvor svjetlosti.

5. mjesec

Mama. S gotovo svaki dan, budući majčin trbuh postaje veći i jasno izlazi naprijed. Uterus se nalazi oko 8 cm ispod pupka. Počevši od 17 tjedana, većina trudnica počinju osjećati nove senzacije u trbuhu - dok su slabe, ali vrlo ugodne šokove i pokrete djeteta.

Dijete. U peti mjesec, dječji mozak aktivno raste, živčani sustav se razvija. Srce otkuca više od dva puta više od majke. Težina mrvice taj period može biti i do 650 g, a visina - 30 cm do 20 tjedna beba može sisati na prstima obrađuje i 24 tjedana. - Oči otvorene i reagiraju na svjetlo.

6. mjesec

Mama. Stupanj trudnice u ovo doba postaje veći za 8-10 cm. Veličina maternice toliko se povećava da sada doseže pupak. Stanje zdravlja i raspoloženja su dobri, težina nije narasla, a aktivnost buduće majke ne ograničava ništa.

Dijete. Vrijeme je za dijete da dišni sustav zrasti. Pluća počinju sazrijeti nakon 24-25 tjedana trudnoće. Dijete je već formiralo senzacije svjetla i buke - s oštrom crvenom zvukom, može početi. Također, prvi reflekti (štucanje, gutanje i sisanje refleks) se pojavljuju i aktivno se razvijaju.

7. mjesec

Mama. Veličina maternice do sedmog mjeseca trudnoće doseže visinu od 24 do 28 cm, nastavlja rasti i povećava se kod djeteta.

Dijete. Dijete je već manje aktivno nego u ranijim razdobljima. U većini slučajeva, dijete se smiri u uterus glavu dolje i spava za dugo vremena. Težina djeteta je već 1-1,2 kg i visina - do 37 cm Bio je učenje da diše, ali pluća su sazreli dovoljno još. - Konačno su spremni za proces disanja oko 34 tjedana, to je važno za prijevremenog poroda. Do tog vremena beba je već naučila prepoznati glas majke, i on će ga prepoznati kad čuje.

8. mjesec

Mama. Tijelo buduće majke i dalje se mijenja - uterus se diže do 30 cm, s vremenom se smanjuje, kao da "uvježbava" nadolazeće napade. Colostrum se pojavljuje u prsima. U trećem tromjesečju opterećenje ženskog tijela se povećava mnogo puta, a postojeće kronične bolesti mogu se pogoršati.

Dijete. Dijete raste i dobiva snagu. Za mineralizaciju kosti, dijete zahtijeva veliku količinu kalcija, koja mu je isporučena od majke. Koža bebe postaje ružičasta, glatka. S vremena na vrijeme, majka može promatrati na trbuhu ispupčen i "kvrga" u onim trenucima kada beba okreće jako puno.

9. mjesec

Mama. Tijelo trudnice počinje aktivnu pripremu za porođaj. Maternica s djetetom teži u ovom trenutku je oko 6-7 kg, a visina se mjeri u roku od 33 cm. U trećem tromjesečju lonnom česte bolove u zglobovima, oteklina i povišen krvni tlak.

Dijete. Nakon 38 tjedana trudnoće, razvoj intrauterinog razvoja bebe može se smatrati potpunim. Beba je spremna za rođenje. U posljednjem mjesecu, dijete se svakodnevno diže za 10-15 g. Amnionska tekućina postaje manja, dijete raste po skokovima i granicama, au maternici postaje tjeskoban. U djevojčicama, labia majora pokriva malu usne, kod dječaka testisi spadaju u skrotum. Tekućina na tijelu potpuno nestaje, a izvorni mazivo ostaje malo. U vrijeme rođenja, dijete teži oko 3-3,5 kg, a visina varira od 50 do 55 cm.

I na kraju fotografije i preporuke mlade majke. Pogledajte fotografiju rasta trbuha tijekom četrdeset tjedana trudnoće. Jeste li fotografirali trbuh tjednima?