Sedmoricu sedam mjeseci

Bol

Sve bebe rođene između 28-37 tjedana smatraju se preuranjenima. Roditelji sedmomjesečne i osmomjesečne bebe prirodno su zabrinuti kako se pravilno brinuti o djetetu, hraniti ga, i kakvu rehabilitaciju je potrebno za to kako bi se sedmoročlano dijete moglo održati u razvoju i imati normalno zdravlje. Potrebno je razumjeti da sva djeca koja su rođena u razdoblju od 7-8 mjeseci zahtijevaju posebnu, prilično tešku, ali prilično izvedivu, kompetentnu skrb. Medicinsko pokroviteljstvo, sveobuhvatno i redovito promatranje, kao i profesionalno savjetovanje takvih beba u kombinaciji s iskrenom želju roditelja da pomažu svojim djetetom značajno smanjiti rezonancijsku sliku od preranog rođenja. Naravno, rođenje u sedam mjeseci mijenja početak razvoja djeteta, ali neće dugo trajati i, uz pravilnu njegu, sve razlike takve bebe u odnosu na one rođene na vrijeme zasigurno će postati stvar prošlosti.

opis

Fetus u sedam mjeseci gotovo je u potpunosti formiran, što mu omogućuje da živi izvan maternice majke. Međutim, njegovi organi još nisu u potpunosti razvijeni, a sustavi podrške životu sa svojom snagom još ne funkcioniraju. U tom se razdoblju samo beba želudac i crijeva potpuno formiraju. Njegovi su bubrezi razvijeni gotovo u potpunosti, ali oni počinju raditi samo kad se dijete rodi. Također u ovom razdoblju pluća bebe aktivno se razvijaju. Sedam mjeseci fetus gotovo potpuno zauzima sav slobodni prostor koji postoji u majčinoj utrobi. Glava sedmomjesečnog djeteta proporcionalna je tijelu, to je ovo razdoblje vrhunac u razvoju korteksa mozga. Sedam mjeseci staro dijete može već reagirati na bol, baš kao i odrasla osoba, tj. potpuno termički fetus. Osim toga, dijete u 7 mjeseci već može kušati hranu.

Koža sedmomjesečnog djeteta je naborana i crvenkasta, međutim, masno tkivo već je u razvoju. U ovoj fazi trudnoće mozak fetusa raste u veličini. Dijete stvara živčane spojeve, tj. njegove živčane stanice se aktiviraju do punog.

Razlozi za rođenje djece od sedam mjeseci

Prilično je teško odrediti točan uzrok rođenja djece u sedam mjeseci, jer najvećim dijelom nije jedinstven, već složen. Ipak, ginekolozi i opstetri, koji se bave više od jednog desetljeća, identificirali su neke od glavnih preduvjeta za to. Uzroci rođenja sedmoročljetne djece mogu biti klinički i biološki i socio-ekonomski čimbenici. Glavni uzroci prijevremenog poroda majke su:

 • neodgovarajuće životne uvjete žene koja očekuje dijete - njezino neprimjereno liječenje za medicinsku pomoć, neadekvatno uravnotežena prehrana hrane, nepostojanje normalnih uvjeta u svakodnevnom životu;
 • štetan / naporan rad - trudnica je dužna zapamtiti da je prema kodu rada naše zemlje ona ima pravo na žalbu njenom višem menadžmentu i zatražiti da je prenesu na olakšani rad;
 • opasne navike trudnice i fetusa - pušenje, zlouporabu alkohola, naročito korištenjem narkotika;
 • prekasna trudnoća ili premlada starost trudnice;
 • prisutnost trudne žene u prošlosti, spontani ili medicinski pobačaji;
 • razni klinički čimbenici kroničnih bolesti tjelesne mame;
 • problemi u endokrinom sustavu trudnice;
 • stalne živčane šokove.

Pored gore navedenog, postoje i čimbenici prijevremenog poroda od strane fetusa - to uključuje genetike ili kromosomske patologije, kao i imunološki sukob fetusa s majčinim tijelom.

Koja je normalna težina sedmogodišnje bebe?

Prema riječima modernih stručnjaka za pitanja porođaja i ginekologije, težina sedmodnevne bebe trebala bi biti 1,5 kilograma, a duljina tijela trebala bi biti 41 cm.

Općenito, sva djeca koja su rođena u razdoblju od 28-37 tjedana ne više od 2,5 kilograma. Bez obzira na norme, sedam mjeseci staro dijete može imati potpuno različite težine unutar tih granica - ovisi o mnogim čimbenicima. Moderni stručnjaci klasificiraju četiri razine prijevremenog rođenja djeteta koje je rođeno prije vremena. Treba imati na umu da se briga i razvoj takvih beba trebaju dogoditi u skladu s određenom razinom na kojoj pripada u rođendanskoj težini:

 • Razina: 2000-2500 grama;
 • Razina II: 2000-1500 grama;
 • Razina III: 1500-1000 grama;
 • Razina IV: manje od 1000 grama.

Jesti sedam mjeseci staru bebu

Sedam mjeseci staroj djeci, naravno, imaju nižu tjelesnu masu u usporedbi s onima koji su rođeni na vrijeme. Prema tome, tijelo takve djece trebalo bi se razvijati bržim tempom. No, s druge strane, u sedam mjeseci starih beba, probavni sustav je još uvijek nezreo. Pored toga, oni nemaju dovoljno razvijene gutanje i usisavanje refleksa.

Osim toga, prepreka za normalno funkcioniranje probavnog sustava je nedovoljna proizvodnja sline - to je tipično za sedam mjeseci starosti. Također, kapacitet želuca preranog djeteta je manji od onih djece koji su rođeni na vrijeme - oni se opet regurgitate češće. Osim toga, majčino mlijeko također nije u potpunosti probavljao dijete zbog smanjene lučenja želučanog soka.

U nekim suvremenim bolnicama za majčinstvo, sedam mjeseci starije bebe dobivaju umjetne mješavine. Neophodno je prethodno razgovarati o tome s pedijatrom. No, kada odlučite o tome kako hraniti sedam mjeseci staru bebu svojoj majci, trebate se sjetiti da je njezino majčino mlijeko najpotpunija i korisna prehrana!

Stoga majka sedmoročljetne bebe treba pokušati zadržati dojenje na sve moguće načine. Čak iu slučaju kad je dijete rođeno iznimno slabim i ne može jesti sami, ali jede kroz probdu, još uvijek je moguće hraniti s izraženim majčinskim mlijekom.

Kada mogu uzeti iz bolnice

Treba napomenuti da se kod rođenja u bilo kojem razdoblju apsolutno sve bebe gube na težini. Jasno je da je to mnogo vidljivije kada se dijete rodi prerano. Sedam mjeseci staro dijete u vrijeme rođenja može izgubiti oko 15% mase svog tijela. Gubitak težine ozbiljno utječe na termoregulaciju njegovog tijela, tako da ovo dijete treba posebne uvjete za grijanje. U tu svrhu, danas se u bolnicama majki koristi metoda inkubatora koja je vrlo učinkovita jer pruža priliku da stvori apsolutno fiziološke uvjete potrebne za život i normalni razvoj sedam mjeseci starog djeteta.

Naravno, trudnica s prijetnjom prijevremenog rada ima priliku podnijeti zahtjev za pomoć specijaliziranoj maternističkoj bolnici koja je specijalizirana za obavljanje takvih poroda, a zatim to trebate učiniti. U takvim medicinskim ustanovama najčešći je događaj sedam mjeseci starje djece, a medicinsko osoblje takve ustanove ima sve praktične vještine potrebne za to. Ako to nije moguće, ipak ne biste trebali paničariti, kao u bilo kojoj modernoj porodnoj bolnici, postoji inkubator za prerane bebe pa stoga stopa preživljavanja sedmomjesečnih i osmomjesečnih beba danas je prilično visoka.

U inkubatoru je najprikladnije okruženje za bebu, što mu pomaže da ne troše puno energije prilikom disanja. Nadalje, kompetentni stručnjaci koji rade u inkubatorima pomoći će vašem djetetu da poveća težinu, biti pod stalnim nadzorom itd.

Ako govorimo o tome kada možete uzeti sedmomjesečnu bebu iz kuće bolnice, onda se u tom slučaju uvijek trebate poslušati liječniku koji se bavi preuranjenim djetetom. Kada je mrvica, žurila da se rodi, dobije potrebnu tjelesnu težinu za njega, stječe apsolutno sve vještine nužne za normalan život (tj. Naučiti potpuno disati, plakati i sisati), tada će nadležni liječnik propisati samo majku i bebu kući!

Rehabilitacija djeteta koje je rođeno sedam mjeseci nakon izbijanja iz bolnice

Roditelji sedam mjeseci starih beba zabrinuti su za pitanje rehabilitacije takve djece kod kuće, tj. kako se brinuti za njega nakon što je dijete kod kuće. Valja napomenuti da u pravilu nije potreban nikakav program posebne rehabilitacije u nekompliciranim slučajevima - s vremenom, priroda i skrb za majčinu će obavljati svoj posao. Osim toga, kada se ispusti iz rodilišta, pravi stručnjak će zasigurno dati majci prerano rođene bebe osnovne detaljne preporuke i savjete o pravilnoj skrbi za takvim djetetom. Glavni uvjeti koji moraju biti ispunjeni su točno slijediti ove preporuke, kao i pravovremeno i redovito promatranje djeteta u klinici. U ovom slučaju, dijete rođeno sedam mjeseci će postati stotinjak posto apsolutno zdravi, punopravni i neće se ni na koji način razlikovati od one djece koja su rođena na vrijeme.

Rođenje djeteta od 7 mjeseci

Stope fetusa u 7 mjeseci trudnoće

Sedmogodišnji fetus je već potpuno formirani organizam, koji može postojati izvan majčine trbuha. Međutim, organi ovog malog muškarca još uvijek su nerazvijeni, tako da su mu liječnici u potpunosti naoružani na vrijeme kako bi pružili potrebnu pomoć. U sedmom mjesecu moždani korteks je konačno formiran, a fetus već može razlikovati okuse i može reagirati na bol.

Zašto se dijete može roditi za 7 mjeseci?

Rođenje 7-mjesečnog djeteta ima svoje razloge, a ponekad i ne jedan. Za početak, ponekad ginekolozi ili trudnica se pogrešno s vremenom, a dijete, koje "prema dokumentima" prolazi kao 7-mjesečni, zapravo ispada potpuno punopravno.

Razlozi za rođenje djeteta od sedam mjeseci uključuju i neprimjereno upravljanje trudnoćom, neodgovorno ponašanje buduće majke prema njezinu stanju, nepoštivanje njezinih medicinskih preporuka. Može biti izazvan lošim navikama koje trudnica nije trudila da se unaprijed riješi, poput pušenja, alkoholizma ili ovisnosti o drogama. Ako je trudna majka radila na štetnom radu ili bila revna u tjelesnim aktivnostima do dekreta, mogla bi također uzrokovati 7-mjesečnu bebu.

Višestruki pobačaj (uključujući spontano) u anamnezisu, kao i pobačaja i propuštene trudnoće, može dovesti do prijevremenog rada. Naravno, snažni nervni šokovi (na primjer, smrt voljene osobe ili stečaj obitelji) također mogu uzrokovati rođenje djeteta ranije nego što je planirano. Majčinom dobu također utječe na donaciju: mladi učenica ili 40-godišnje dijete mogu preživjeti 7-mjesečnu bebu.

Rođenje 7-mjesečne bebe: značajke

Proces poroda 7-mjesečnog djeteta nije osobito drukčiji od rađanja normalnog djeteta, osim što je u rođenju (ili operacijskoj sobi, ako govorimo o carski rez), više medicinskog osoblja na dužnosti, a korisnija sredstva povezana su sa ženom. Što se tiče njege sedam mjeseci starog djeteta, to ovisi o stupnju pokazatelja ranijih bolesti, težine i zdravlja.

Na primjer, kod nekih djece, želudac ima dovoljno volumena da bi apsorbirao količinu hrane koju trebaju za brzo dobivanje težine, dok drugi moraju jesti vrlo male dijelove. Međutim, rođenje 7-mjesečne bebe definitivno ne bi smjelo postati prepreka dojenju, čak i ako se hrani probom po prvi put. Majka takve bebe mora unaprijed raspraviti ovaj trenutak s liječnicima kako ne bi počela davanje bebe smjesu na vlastitu inicijativu. Mlijeko se može dekantirati u sterilna jela i dati ga djetetu kroz cijev dok ne uči sisati.

U pravilu, 7-mjesečna djeca nisu otpuštena iz rodilišta nakon 3-5 dana kao punopravno. Neke bebe moraju provesti mjesec ili više u bolnici. I nakon povratka kući, moja majka će morati pažljivije skrbiti o takvom djetetu, tako da bi radije približio svoje punoljetne vršnjake u visini, težini i razini razvoja.

Preuranjeno dijete

Roditelji beba rođenih prerano moraju se suočiti s različitim problemima, uključujući poteškoće u njegovanju mrvica u rodilištu i stvaranju pravih stanja kod kuće, uspostavljanju dojenja ili odabiru prave mješavine, redovitim posjetima budućnosti. Međutim, uvijek bi se trebali sjetiti da će s povećanom pažnjom na bebu i pravilnom brigom pomoći bebu da brže "nadoknadi" svoje vršnjake i postaje zdravom i veselom bebom, što potvrđuje popularna fotografija "Prije i poslije".

Više sličnih fotografija možete vidjeti u fotogaleriji na kraju članka.

Što dijete smatra preuranjenim?

Službena medicina smatra da bebe budu preuranjene ako su rođene u gestacijskoj dobi manjoj od 37 tjedana. Ove bebe imaju nižu visinu i težinu, a organi su nezreli.

razlozi

Čimbenici koji uzrokuju prijevremeno rođenje, razmotrite:

 • Zanemarivanje medicinske pratnje trudnoće.
 • Prisutnost trudnih navika.
 • Neadekvatna ili neuravnotežena prehrana žena tijekom trudnoće.
 • Starost buduće majke ili budućeg oca je manja od 18 i starijih od 35 godina.
 • Radite trudnoće u opasnim uvjetima.
 • Mala težina trudna (manje od 48 kg).
 • Žive buduće majke u lošim životnim uvjetima.
 • Podnošenje u uvjetima nepovoljne psihološke situacije.
 • Pobačaj je u prošlosti.
 • Višestruka trudnoća.
 • Pojava preeklampsije tijekom trudnoće.
 • Prerano odstranjivanje posteljice.
 • Kratki interval između rođenja (manje od dvije godine nakon ranijih rađanja).
 • Nedosljednost krvi djeteta i majke Rh faktorom.
 • Ginekološke upalne bolesti majke.
 • Malformacije ženskih spolova.
 • Extragenitalne bolesti u trudnica, na primjer, hipertenzija, pijelonefritis ili dijabetes.
 • Operacije i ozljede očekivane majke.
 • Akutne infekcije tijekom trudnoće.
 • Genetska ili kromosomska bolest u fetusu.
 • Infekcija djeteta tijekom intrauterinog razvoja.
 • Teške malformacije bebe.

Klasifikacija prijevremenosti

Razdvajanje na stupanj prijevremenosti temelji se na gestacijskom dobu na kojem je rođeno dijete, kao i na takvim fizikalnim parametrima malog djeteta kao i težini i duljini tijela. Postoje takvi stupnjevi prijevremenosti:

 • Prvo je da se dijete rodi 36-37 tjedana trudnoće s tjelesnom težinom od 2 do 2,5 kg i duljinom tijela od 41 do 45 cm.
 • Drugo - beba se pojavljuje u razdoblju od 32 do 35 tjedana, tjelesna težina manja od 2 kg, ali više od 1,5 kg, a duljina tijela je od 36 do 40 cm.
 • Treće - beba rođena je 28-31 tjedana trudnoće s težinom od 1 do 1,5 kg i duljinom tijela od 30 do 35 cm.
 • Četvrto, beba je rođena 28 tjedana trudnoće s težinom manjom od jednog kilograma i duljinom tijela manjom od 30 cm.

Najneobičnije i najvjerojatnije čarobne priče o preživljavanju preranih beba ovdje:

Znakovi

izgled

U usporedbi s beskrajnim bebama, prerane bebe su različite:

 • Tanja koža.
 • Manje subkutane masnoće ili nedostatak.
 • Velika veličina glave u odnosu na tijelo.
 • Veliki trbuh i nisko pletivo.
 • Neotkriven mali fontanel.
 • Vrlo meke uši.
 • Tanki nokti koji ne mogu u potpunosti pokriti falange prstiju.
 • Otvorena spolna razlika u bebama.
 • Nemaju vremena da se spuste u testise skrotuma kod dječaka.
 • Kasnije pada od ostatka pupkovine.

Ti znakovi su izraženije, to je veći stupanj prijevremenosti, au novorođenčadi s prvim ili drugim stupnjem, mnogi od njih mogu biti odsutni.

Anatomska i fiziološka obilježja

Stupanj preuranjenosti utječe na funkcioniranje organskih sustava prerano rođenog djeteta, budući da je manji fetus u maternici, to više organa nije imala vremena oblikovati u stanje koje mu omogućava da se brzo prilagodi životu nakon rođenja.

 • Disanje u preuranjenim bebama češće je nego kod beba rođenih na vrijeme, što je povezano s uskim gornjim dišnim putevima, više savitljivim prsima i većim položajem dijafragme. Osim toga, svjetlosni čvorovi nisu dovoljno zreli, što uzrokuje učestalo pojavljivanje upale pluća i apneje.
 • Zbog prijevremenog rođenja djeteta, cirkulacijski sustav djeteta možda neće biti u potpunosti formiran. Kao rezultat toga, postoje različite srčane patologije koje pogoršavaju stanje mrvica. Budući da su krvožilni zidovi krhkiji i propusniji, krvarenja se često pojavljuju u djeteta.
 • Mozak, čak i uz duboku preuranentnost, potpuno je formiran, ali putevi u posljednjoj fazi trudnoće još se razvijaju, tako da za prerane bebe impulsi živčanog sustava slabo se provode u različitim tkivima. Ako beba ima oštećen živčani sustav, njegova fizička aktivnost će se smanjiti, kao i mišićni ton. Refleksi u takvom djetetu mogu biti depresivni ili potpuno odsutni, često se uočava tremor.
 • Mehanizmi koji reguliraju proizvodnju i otpad topline u tijelu slabo su razvijeni u preuranjenom djetetu. Prerano rođena djeca brže gube toplinu, a ona se proizvodi u tijelu s velikim poteškoćama. Osim toga, zbog nerazvijenih i nefunkcioniranih znojnih žlijezda, bebe se lako pregriju.
 • Prostor probavnog trakta preranog malog djeteta također je lošiji od pojave beba. To je prvenstveno zbog nedovoljne proizvodnje enzima i želučanog soka, kao i disbioze intestinalne mikroflore. Pored toga, motorička funkcija GTC-a pati zbog slabog provođenja živčanih impulsa, što dovodi do sporijih kretnji hrane kroz crijeva.
 • U kostima preuranjenih beba nakon poroda, procesi mineralizacije nastavljaju, što je razlog dodatnog zahtjeva za kalcijem bebama. Ove dojenčadi imaju povećanu sklonost razvoju raka i displazije zdjelice.
 • Zbog nezrelih funkcija bubrega, prerano bebe brzo razvijaju znakove dehidracije ili edema, ako je njegu bebe neadekvatno.
 • Endokrini sustav s nepotpunom preuranentnošću je neispravan, zbog čega se hormoni oslobađaju u nedovoljnim količinama, a žlijezde se brzo iscrpljuju.

Posljedice preuranjenosti i vitalnosti

Stopa preživljavanja preranih beba ovisi o trajanju trudnoće i razlozima koji su izazvali porođaj. Ako rođaci rođeni u 23 tjednu preživljavaju samo u 20-40% slučajeva, bebe s gestacijskim razdobljem od 24 do 26 tjedana preživljavaju 50-70% slučajeva, a stopa preživljavanja djece čiji je razvojni period veći od 27 tjedana prelazi 90%.

Bebe, čije se rođenje dogodilo prije očekivanog datuma, dobivaju težinu i intenzivno rastu duljinu. Mnogi od njih ulaze u punog radnog vremena u tim pokazateljima za 1-2 godine, ali postoje djeca, razlika između njih i njihovih vršnjaka se smiruje samo za 5-6 godina.

Anemija s preuranjenošću se razvija brže. Rizik sepcesa i gnojnih infekcija kostiju, crijeva ili meninga u preuranjenim bebama povećava. U starijoj djeci, prerano rođene djece imaju veću vjerojatnost da imaju neurološke poremećaje, probleme s vidom ili sluhom, česte ARVI i probleme s genitalijama.

Žutica u prerano rođene bebe je izraženija i traje duže. Ovo fiziološko stanje uzrokovano slomom fetalnog hemoglobina obično prolazi kroz 3 tjedna, ali za mnoge preuranjene bebe treba liječenje, za koje se uglavnom koristi fototerapija.

Ekstremna prijevremenost

Takozvano stanje bebe s težinom manjom od 1 kilograma. Oni su rođeni u manje od 5% slučajeva preranosti, često ne mogu disati sami i zahtijevaju umjetnu i drogu podršku. Čak i ako su takve bebe opskrbljene, postotak invalidnosti i pojava različitih komplikacija kod ove djece je vrlo visok.

Duboka prijevremenost

Ovo stanje je zabilježeno kod dojenčadi čija tjelesna težina u prijevremenom radu iznosi 1-1,5 kg. Da bi izašli iz takvih beba, potrebno je koristiti mehaničku ventilaciju, dati im kisik, uvesti hranu u venu i kroz sondu. Kako bi dijete rasti i razvijalo se brže, primjenjuju se aminokiseline, glukoza, hormonski lijekovi i druge tvari.

7 mjeseci

U ovoj fazi trudnoće rođene su bebe s težinom od 1,5-2 kg, ali većina njih ne može samostalno funkcionirati. Karapuse se postavljaju u inkubatore s odgovarajućom temperaturom i vlagom, dobivaju potrebne preglede i pružaju podršku lijekovima. Nakon dobivanja težine do 1,7 kg djeteta se prenosi na krevetić, koji se zagrijava. Kada dijete dobije težinu do 2 kg, više nema potrebu za toplinskom podrškom.

8 mjeseci

Dojenčad rođen u takvom razdoblju, u pravilu, ima težinu od 2-2,5 kg i može samostalno sisati i disati. Imaju povećani rizik od apneje, tako da su bebe promatrane već neko vrijeme u bolnici, ali u nedostatku komplikacija i brzom povećanju tjelesne težine, dijete se šalje kući s novim roditeljima.

Kako se prerane bebe žive i razvijaju nakon rođenja u suvremenim perinatalnim centrima, opisano je u videu:

Klinički pregled

Preuranjene bebe ispražnjene kod kuće treba uvijek pratiti pedijatar.

Mjerenja i preglede provode se jednom tjedno tijekom prvog mjeseca nakon iscjedka, a zatim svaki drugi tjedan do 6 mjeseci - jednom svaka dva tjedna, a od 6 mjeseci do godine - svaki mjesec. Dijete je propisano od strane kirurga, neurologa, kardiologa, ortopedskog kirurga i oftalmologa, a psihijatar i govorni terapeut imaju više od jedne godine.

Koja je težina pražnjenja?

Majka se u pravilu vraća kući s novorođenim djetetom nakon što se težina mrvica poveća na najmanje 2 kg. Također za iscjedak, važno je da beba nema komplikacija, poboljšana je termoregulacija, a dijete ne treba podršku za srce i disanje.

Osobitosti njege

Bebe čije se rođenje dogodilo prerano zahtijevaju posebnu skrb. Postupno se njeguju uz pomoć neonataloga i pedijatara, prvo u rodilištu, zatim u bolnici, a zatim kod kuće pod nadzorom stručnjaka. Najvažnije komponente skrbi za bebe:

 • Osigurajte optimalnu temperaturu i vlagu u sobi.
 • Provesti racionalno liječenje.
 • Pružite odgovarajuću hranidbu.
 • Osigurajte kontakt s majkom koristeći metodu "klokan".
 • Nakon izbijanja granične kontakte sa strancima.
 • Kupujte i hodajte s djetetom nakon dopuštenja liječnika.
 • Izvođenje gimnastike s bebom i provođenje tečajeva za masažu nakon dopuštenja pedijatru.

Nekoliko savjeta kako izbjeći probleme u razvoju prerane bebe opisane su u videu:

Što ako postoje uznemirujući simptomi?

Ako je majka zabrinuta zbog nečega, trebala bi potražiti medicinsku pomoć. Stručnjak će biti potreban kada:

 • Neodlučnost bebe za usisavanje ili jesti iz boce.
 • Udare povraćanja.
 • Duga žutica.
 • Stalno glasno plakati.
 • Prestani disati.
 • Snažan bljedilo.
 • Dječakova bolna reakcija na zvukove, izgled ili dodir u dobi od 1,5 mjeseci.
 • Nedostatak odgovora gleda na dob od preko 2 mjeseca.

Cijepljenje: kada se cijepiti?

Dijete je dopušteno samo kada beba bude dovoljno jaka i povećava se tjelesna težina.

BCG cijepljenje u bolnici djeci mase manje od 2 kg ne. Prikazuje se kada dobivate težinu do 2500 g, a ako postoje kontraindikacije, može se odgoditi 6-12 mjeseci. Vrijeme početka uvođenja drugih cjepiva treba odrediti pedijatar, uzimajući u obzir zdravlje i razvoj kikirikija.

Mišljenje E. Komarovsky

Kao što je dobro poznato, popularni pedijatar preporučuje podizanje djece u prvoj godini života kako djeca ne bi pregrijala. Komarovsky uvijek usredotočuje pažnju na čestu ventilaciju, vlaženje zraka do 50-70% u vrtiću i održavanje temperature u prostoriji ne višim od + 22 ° С.

Međutim, za preuranjene bebe preporuke se značajno razlikuju. Komarovsky podupire kolege prema mišljenju da je termoregulacija u takvim bebama slabo razvijena, pa je stoga viša temperatura zraka u sobi odmah nakon ispuštanja (ne ispod +25 ° C) nužna.

Dok se mrvica ne dobije na težini do 3000 g, a njegova dob neće biti devet mjeseci nakon začeća, zabranjeni su svi ekstremni pokusi (u ovom slučaju, smanjenje temperature zraka do preporučenih pokazatelja za cjelodnevne bebe Komarovsky).

Kakva se djeca smatra preuranjenima - koncept, klasifikacija stupnjeva prije i nakon 7 mjeseci

Dijete rođeno prije 38. tjedna trudnoće, težine manje od 2500 grama i dugog tijela do 45 centimetara, smatra se preuranjeno.

Uzroci faktora ovog fenomena su različiti čimbenici.

Takva se djeca razlikuju od neuspjeha i nezrelosti cijelog tijela i, bez obzira na stupanj nerazvijenosti, potrebna je posebna briga.

Klasifikacija prijevremenosti

Pokušajmo detaljno ispitati značajke preranih beba, ovisno o vremenu rođenja, tj. Koliko tjedana i mjeseci trudnoće.

prvo

Prvi stupanj prijevremenosti uključuje bebe rođene u osmom mjesecu trudnoće (tj. 36-37 tjedana). Teže od 2000 do 2500 grama i rastu od 41 do 45 centimetara. Takve bebe gotovo su potpuno razvijene, u većini slučajeva mogu samostalno disati. Postoji i mogućnost dojenja.

Ipak, djeca rođena na takvim datumima prilično su slaba i potrebna su stalna medicinska kontrola. Rođenja na 36-37 tjedana praktički nisu opasna. Do tog dana beba je već u potpunosti formirana, a gotovo svi njegovi organi već su spremni za funkcioniranje izvan maternice majke.

Također u dobi od osam mjeseci, dijete preuzima fiziološku poziciju za normalni prolaz kroz rodni kanal. To znači da nema majke opasnosti u rođenju djeteta u 36. tjednu.

Mogući problemi za dijete rođeno u osmom mjesecu trudnoće:

 • Nemojte otvoriti pluća.
 • Prolongirani tijek zheltushki povezan s velikim nakupljanjem bilirubina u tijelu.
 • Pneumonija, zbog slabe imunosti i nerazvijenosti dišnog sustava. Zbog toga će u većini slučajeva ta djeca biti neko vrijeme smještena u inkubator.
 • Problemi s termoregulacijom.
 • Vjerojatnost neuroloških bolesti koje se mogu manifestirati odmah nakon što odraste.

No postotak komplikacija i patologija u osmomjesečnim bebama ne prelazi standardne vrijednosti, što potvrđuju statistički podaci.

Stoga, uglavnom pretilost u trajanju od 36 tjedana nije opasno za zdravlje djeteta i majke. Takva djeca, u pravilu, ne moraju stvoriti uvjete za skrb.

Drugi

Drugi stupanj prijevremenosti uključuje i bebe rođene 7. mjeseca trudnoće (tj. 32-35 tjedana). Teže od 1.500 do 2.100 grama i rastu od 36 do 40 centimetara. Djeca rođena u ovom trenutku, u pravilu, još nemaju refleks usisavanja i moraju se hraniti s posebnom smjesom pomoću sonde.

U sedam mjeseci starih beba postoji slab mišićni ton i nezrelost dišnog sustava. Postoje problemi s termoregulacijom, pa je potrebno staviti dijete u inkubator i održavati potrebnu temperaturu i vlažnost.

 • 35 tjedana. U ovom trenutku dijete se već priprema za rođenje, zauzima željeni položaj. Ako je plod dovoljno velik, njegova težina može biti blizu 2400 grama. Posebni problemi s njegu obično ne proizlaze.
 • 34 tjedna. Izvorna bijela mast, koja pokriva kožu, počinje gubiti, akumulirajući se u aksijalnim i inguinalnim nabora, iza ušiju, što će u slučaju prijevremenog porođaja dodatno olakšati proces.
 • 33 tjedna. Pri rođenju u ovom trenutku, vjerojatnost nerazvijenosti potrebnih refleksa je veća.
 • 32 tjedna. Maloljetnici iz tog razdoblja spremni su za rođenje i već su razvili i normalno funkcioniraju organi, osim pluća, kojima je potrebno više vremena.

S drugim stupnjem prijevremenosti prognoze liječnika su povoljne, ali samo ako se osigura pravodobna medicinska njega, kao iu uvjetima optimalnog hranjenja i njege.

treći

Treći stupanj preuranjenosti uključuje bebe rođene 7. mjeseca trudnoće (tj. 28-31 tjedna). Teže od 1100 do 1500 grama i rastu od 30 do 35 centimetara. Djeca rođena na takvim datumima nazivaju duboko prerano.

Takvo dijete ne može disati samostalno, organi su nerazvijeni, refleks sisanja potpuno je odsutan. Ali šanse za opstanak takve bebe još su tamo.

 • 31 tjedana Pri rođenju beba neće moći disati i izvanjski organi genitalija nisu u potpunosti formirani.
 • 30 tjedana. Refleksi su još uvijek odsutni, vitalni organi su u stadiju aktivnog razvoja.
 • 29 tjedana. Dijete je zamjetno proporcionalno.
 • 28 tjedana. Dijete nije spremno za život izvan maternice majke, a pri rođenju je potrebna posebna pažnja i posebna oprema.

Prognoza nije posve povoljna, iako mnoga od ove djece preživljavaju. Međutim, u budućnosti se dugo njeguju i primaju liječenje u vezi s raznim bolestima.

četvrta

Četvrti stupanj uključuje bebe rođene 6 mjeseci trudnoće i ranije (tj. Do 28 tjedana). Teže manje od 1000 grama, što je vrlo mala težina. Prema statistikama, samo jedna od pet takvih beba rođena je živa. Prognoza je nepovoljna.

Nažalost, bebe koje su rođene žive do 26 tjedana, na žalost, u 80-90% slučajeva umiru za mjesec dana i od onih koji su rođeni na 27-28 tjednu - oko 60-70%.

24-27 tjedana

Pri rođenju u takvom razdoblju postoji šansa za preživljavanje, iako mala. Ali vjerojatnost smrti tijekom porođaja.

Rođenje u petom mjesecu trudnoće

Rođenje u 5 mjeseci trudnoće vrlo je opasno za nerođeno dijete. U ovom trenutku fetus još nije spreman za rođenje, njegovi organi nisu pravilno oblikovani, a njegova je tjelesna težina manja od 1000 grama. U slučaju rođenja živog djeteta, u takvom razdoblju gotovo ga je nemoguće podići izvan utrobe.

Međutim, u nekim slučajevima, liječnici i dalje uspijevaju spasiti dijete i ostaviti ga uz pomoć moderne medicinske tehnologije.

19-23 tjedana. U ovoj fazi razvoja fetusa svi organi su vrlo slabo razvijeni. Postoje šanse za preživljavanje, ali postoji velik rizik od ozbiljnih bolesti.

Rođenja četvrtog mjeseca prije

Rođenje od jednog do četiri mjeseca, uključivo, ne smatra se porođajem, već se odnosi na pobačaj, budući da je nemoguće spasiti fetus. U takvom je trenutku težina manja od 500 grama i gotovo se ne formira, što u potpunosti eliminira sposobnost življenja.

 • 15-18 tjedana. U ovom trenutku dijete se tek počinje kretati.
 • 10-13 tjedana (3 mjeseca). Voće je još uvijek vrlo mala i samo je kraj formiranja organa, i još uvijek treba povećati i početi normalno funkcionirati.
 • 5-8 tjedana (2 mjeseca). Plod teži samo 4 grama i još uvijek malo sliči djetetu.
 • 1-4 tjedna (1 mjesec). Zametak ne veći od 2 centimetra. Najopasnije razdoblje, postoji velika vjerojatnost da se koketira, oko koje žena ne može ni odmah saznati.

Kako izgledaju takva djeca?

Razmotrite glavne vanjske značajke prerane bebe:

 1. Težina je značajno ispod normalne (do 2500 grama).
 2. Mali stupanj.
 3. Disproportionality. Velika glava, nedovoljno formirana čaša, pupčana fossa, preniska je.
 4. Velika opruga može se pomaknuti na stranu.
 5. Uočene su značajke lica.
 6. Prerane bebe plaču vrlo tiho, ponekad bez zvuka.
 7. U duboko prijevremenu, tanka, naborana koža tamno crvene boje.

Ispod fotografije možete vidjeti kako izgledaju bebe s različitim stupnjevima prijevremenosti.

Ovo je fotografija djeteta s preurućenošću stupnja I, tj. Ako je rođen na rok od 36 do 37 tjedana:

zaključak

Prema statistikama, svako deseto rođenje nastaje ranije od određenog vremena, to je zbog mnogih čimbenika. Ali ovo nije rečenica, kao što je gore spomenuto, moderna medicina dopušta djetetu rođeno čak u peti mjesec da napusti. Glavno vrijeme za traženje pomoći od stručnjaka.

Krasnoyarsk medicinski portal Krasgmu.net

Danas, prijevremeno rođenje nije neuobičajeno. U većini razvijenih zemalja taj pokazatelj je relativno stabilan i iznosi 5-10% od ukupnog broja rođenih djece.

Prognoza za život u preuranjenim bebama ovisi o mnogim čimbenicima. Prvenstveno o trajanju trudnoće i težini pri rođenju. U slučaju porođaja u razdoblju od 22 do 23 tjedna, prognoza ovisi o jačini i kvaliteti terapije.

Dugoročni učinci prijevremene bolesti (vjerojatnost tih komplikacija opet ovisi o mnogim čimbenicima, drugim povoljnim uvjetima, te komplikacije su prilično rijetke). Od preranih beba, rizik od mentalne i tjelesne invalidnosti je veći nego kod punoljetnih beba.

Koncept prijevremenosti.

Prematurna beba rođena je prije kraja normalne trudnoće.

Obično je uobičajeno pripisati preranoj dječjoj djeci čija je težina rođenja manja od 2500 g. Međutim, određivanje prijevremenosti samo po težini pri rođenju ne uvijek odgovara stvarnosti. Mnoga djeca rođena prerano imaju tjelesnu težinu veću od 2500 g. Često se to vidi kod novorođenčadi čije majke imaju dijabetes.

Međutim, kod punoljetnih, rođenih u gestacijskoj dobi od 38-40 tjedana, postoje djeca čija je težina rođenja manja od 2000 i čak 1500 g. To su prije svega djeca s kongenitalnim malformacijama i fetalnim bolestima, kao i iz višestrukih trudnoća i bolesne majke. Stoga je ispravnije uzeti u obzir trajanje trudnoće kao glavni kriterij za određivanje preuranjenosti. U prosjeku, kako je poznato, normalna trudnoća traje 270 do 280 dana ili 38-40 tjedana. Njezino trajanje obično se izračunava od prvog dana nakon posljednje menstruacije do početka rada.

Prerano beba se smatra rođenim u dobi trudnoće do 38 tjedana. Djeca s porođajnom težinom od preko 2500 g dijagnosticiraju se u ranoj dobi, prema Međunarodnoj nomenklaturi (Ženeva, 1957), ako su rođene ranije od 37 tjedana.

Bebe rođene u gestacijskoj dobi od 38 tjedana i više, bez obzira na masu pri rođenju (više ili manje od 2500 g), punopravne su. U kontroverznim slučajevima, pitanje prestanka odlučuje se na temelju kombinacije znakova: gestacijska dob, tjelesna težina i visina djeteta pri rođenju.

Rođenje prije 28 tjedana trudnoće smatra se pobačajem, a novorođenče s težinom od rođenja do 1000 g (od 500 do 999 g) smatra se fetusom. Koncept "voća" održava se do 7. dana života.

Stupanj preuranjenosti djece (intrauterinska hipotrofija)

Stupanj intrauterine hipotrofije određen je nedostatkom tjelesne težine. Za normalnu tjelesnu težinu uvjetno se uzme donja granica granice koja odgovara gore navedenoj gestacijskoj dobi. Postotak manjka tjelesne mase na minimum za ovu gestacijsku dob, a postotak tjelesne mase ukazuje na stupanj intrauterine hipotrofije.

Mi razlikujemo 4 stupnja intrauterine hipotrofije: s I, nedostatak tjelesne težine iznosi 10% ili manje; na II - od 10,1 do 20%; u III - od 20,1 do 30% i kod IV - preko 30%. Evo nekoliko primjera:

 1. Dijete koje je težilo 1850 g rođeno je u razdoblju od 35 tjedana. Maseni deficit je (2000-1850): 2000 X 100 = 7,5%. Dijagnoza: prematurni stupanj I, intrauterinska hipotrofija I stupanj.
 2. Dijete koje je težilo 1200 g rođeno je u razdoblju od 31 tjedna. Maseni deficit je (1400-1200): 1400 X 100 = 14,3%. Dijagnoza: preuranjena III stupnja, intrauterinska hipotrofija II stupnja.
 3. Dijete dijete 1700 g rođeno je u razdoblju od 37 tjedana. Maseni deficit je (2300-1700): 2300 X 100 = 26%. Dijagnoza: stupanj preumjerenosti I, intrauterinska hipotrofija III stupanj.
 4. Dijete koje je težilo 1250 g rođeno je u razdoblju od 34 tjedna. Maseni deficit je (1800-1250): 1800 X 100 = 30,5%. Dijagnoza: preuranjena II stupnja, intrauterinska hipotrofija IV stupnja.

Značajke preuranjenih beba

Pojava preranih beba ima prepoznatljive osobine koje su u izravnom odnosu s trajanjem trudnoće. Manja gestacijska dob, više takvih znakova i veći su oni izraženi. Neki od njih mogu se upotrijebiti kao dodatna ispitivanja za približno određivanje gestacijskog doba.

 1. Mala veličina. Niski rast i smanjena prehrana karakteristični su za sve prerane bebe, osim djece rođenih s tjelesnom težinom većom od 2500 g. Unatoč smanjenoj prehrani, prerano, čak i najmanje, ne daju dojam iscrpljene, distrofične djece, budući da njihova masa odgovara duljini tijela, one su jednostavno izgleda minus. Prisutnost naborane, mlohavske kože kod porođaja je tipična za djecu s intrauterinskom hipotrofijom i nadalje se opaža kod pacijenata s preuranjenim bebama koji iz različitih razloga imaju veliki gubitak težine ili imaju ravnu krivulju težine.
 2. Nerazmjeran tjelesni oblik. Preuranjeno dijete ima relativno veliku glavu i torzo, kratak vrat i noge, niski pupak. Ove značajke djelomično su posljedica činjenice da se stopa rasta donjih ekstremiteta povećava u drugoj polovici trudnoće.
 3. Teška hiperemija kože. Većina karakteristika ploda.
 4. Izgovara lanugo. U laganoj preranoj mekoj pahuljastoj kosi ne samo na ramenima i leđima, već također obilno prekrivaju čelo, obraze, bedra i stražnjice.
 5. Razbacana genitalija. Kod djevojčica, zbog nerazvijenosti velikih genitalnih usnica, vidljivi su genitalni razmak i klitoris.
 6. Prazni skrotum. Proces snižavanja testisa u skrotum pojavljuje se u 7. mjesecu života uterusa. Međutim, iz raznih razloga može biti pritvoren. U duboko preuranjenim dječacima, testisi se često ne spuštaju u skrotum i nalaze se u ingvinalnim kanalima ili u trbušnoj šupljini. Njihova prisutnost u skrotumu ukazuje da gestacijska dob djeteta prelazi 28 tjedana.
 7. Nerazvijenost noktiju na rukama. U vrijeme rođenja, nokti, čak i kod najmanjih djece, dobro su formirani i potpuno pokrivaju krevet noktiju, ali često ne dođu do vrha prstiju. Potonji se koristi kao test za procjenu stupnja razvoja noktiju. Prema stranim autorima, nokti doći do prstiju trudnoće 32-35 tjedana, a za razdoblje dulje od 35 tjedana u prilog njihovim rubovima. Prema našim opažanjima, nokti mogu doći do vrha prstiju već 28. tjedna. Evaluacija se provodi u prvih 5 dana života.
 8. Meke uši. Zbog nerazvijenosti hrskavice u niskim udjelom beba djeca često ulaze i drže se zajedno.
 9. Prednost lubanje lubanje preko lica.
 10. Mala opruga je uvijek otvorena.
 11. Nerazvijenost mliječnih žlijezda. Preuranjene bebe nedostaju fiziološkom zahvaćanju mliječnih žlijezda. Iznimka su djeca čija gestacijska dob premašuje 35-36 tjedana. Gutanje grudi kod djece mase manje od 1800 g označava intrauterinu hipotrofiju.

Značajke preuranjenih beba.

Prilikom ocjenjivanja preuranjenog djeteta potrebno je napomenuti u kojoj mjeri ona odgovara njezinoj gestacijskoj dobi koja se može pripisati samo samoj preuranentnosti i koja je manifestacija različitih patoloških stanja.

Opće stanje se ocjenjuje na opće prihvaćenoj skali od zadovoljavajuće do vrlo teških. Kriterij ozbiljnosti na prvom mjestu je težina patoloških stanja (zarazna toksikoza, oštećenje središnjeg živčanog sustava, respiratorni poremećaji). Samu preuranentnost u "čistom" obliku, čak i kod djece mase od 900 do 1000 g, u prvim danima života nije sinonim za ozbiljno stanje.

Izuzeci su plodovi tjelesne težine od 600 do 800 g, koji na 1-2 dan života mogu dati dosta povoljan dojam: aktivni pokreti, dobar ton udova, prilično glasan krik, normalno bojanje kože. Međutim, nakon nekog vremena, njihovo se stanje dramatično pogoršava zbog respiratorne depresije i oni brzo umiru.

Usporedne karakteristike provode se samo s pretilnim dojenčadi ove klase mase i gestacijskom dobi. Ako je odsutan preuranjeni stupanj sindroma depresije IV-III, teški neurološki simptomi i značajni respiratorni poremećaji, njihovo stanje može se smatrati umjerenim ili koristiti racionalnije formulacije: "stanje odgovara stupnju prijevremenosti", "stanje u osnovi odgovara stupnju prijevremenosti".

Ovo potonje znači da dijete, pored preuranjenosti, ima umjerene manifestacije atelektaze ili blagog oblika encefalopatije.

Premature bebe imaju tendenciju pogoršati njihovo stanje kao kliničku manifestaciju patoloških sindroma nekoliko sati ili dana nakon rođenja. Neki liječnici, kako bi izbjegli pokoravanje podcjenjivanja djeteta, neprimjereno liječe gotovo sve preuranjene bebe kao teške, što se odražava na snimci zaslona: "Država djeteta pri rođenju je velika. Strogost je uvjetovana stupnjem prijevremenosti i nezrelosti. " Takav zapis, s jedne strane, ne pridonosi kliničkom razmišljanju, as druge strane, ne pruža dostatne informacije za objektivnu procjenu djeteta u kasnijim fazama skrbništva.

Pod djetetom novorođenčeta podrazumijeva se morfološka i funkcionalna korespondencija središnjeg živčanog sustava s gestacijskom dobi djeteta. Standard zrelosti je zdrava punopravna beba. Za usporedbu, sve prerane bebe smatraju se nezraskom. Međutim, svaka gestacijska dob preraspodjele odgovara vlastitom stupnju zrelosti (gestacijska zrelost). Kada utjecaj na fetus razvijaju različite štetne čimbenike (zarazne i somatske bolesti majke, toksemija trudnoće, kaznena intervencija itd.), Zrelost djeteta pri rođenju i narednih dana ne može odgovarati njegovoj dobi. U tim slučajevima treba govoriti o gestacijskoj nezrelosti.

Koncepti "zreli" i "zdravi" novorođenčad nisu identični. Dijete može biti bolesno, ali njegova zrelost odgovara pravoj dobi. Ovo se odnosi na patološke stanja koja nisu praćena depresijom središnjeg živčanog sustava. U slučaju teške patologije, nema smisla odrediti djetetovu zrelost.

Definicija zrelosti provodi se ne samo na rođenju djeteta, već iu sljedećim danima tijekom 1-3. Tjedna života. Međutim, tijekom tog razdoblja, funkcionalna inhibicija CNS-a često je uzrokovana postnatalnom patologijom (infektivnom toksikozom), pa se u našem prikazu pojam "gestacijske nezrelosti" tumači šire. Odražava morfološku nerazvijenost mozga, kao i funkcionalnu štetu na prenatalnoj i postnatalnoj genezu CNS-a. Točnije, određujemo toliko gestacijsku zrelost, kao i korespondenciju ovog djeteta s preranim bebama slične tjelesne težine i dobi.

Za usporedne karakteristike, možete koristiti motoričku aktivnost, stanje mišićnog tonusa i reflekse novorođenčeta, sposobnost održavanja tjelesne temperature, težinu refleksa usisa. Pod jednakim uvjetima, oni također mogu početi ranije i aktivnije sisati.

Osim nezrelosti, depresivno djelovanje na refleks sisanja vrši teška hipoksija, različite CNS lezije i infektivnu toksikozu. Kombinacija tih čimbenika dovodi do činjenice da mnoge prerane bebe dugo vremena ne mogu sisati iz roga. Trajanje ovog razdoblja kod djece mase 1800 g i obično ne prelazi 2,5-3 tjedna, kod djece mase 1250-1700 g - 1 mjeseca i kod djece mase 800-1200 g - 1 /2 mjeseci.

Dulje odsustvo usisavanja, koje se ne može objasniti generaliziranom ili usporenom tekućom infekcijom, nadilazi puknu gestacijsku nezrelost i treba biti alarmantno u pogledu organskih oštećenja centralnog živčanog sustava, čak i ako u ovom trenutku nema neuroloških simptoma.

Ugroženost sisanja djece koja su prethodno aktivno sisa gotovo je uvijek povezana s pojavom nidusa infekcije.

Prema našim podacima, djeca mase do 1200 g u prva dva mjeseca života povećavaju svoju visinu za 1-2 cm u mjesecu, djeca s većom masom povećavaju za 1-4 cm.

Povećanje opsega glave u preranih dojenčadi svih težinskih kategorija u prvoj polovici mjeseca u prosjeku je 3,2-1 cm, au drugoj polovici godine - 1-0,5 cm. U prvoj godini života opseg glave povećava se za 15-19 cm, a u dobi od 1, prosjek je 44,5-46,5 cm [Ladygina VE, 1972].

Fizički razvoj preranih beba

Prosječni prirast težine za drugu godinu života kod djece težine od 800 do 1200 g, prema našim podacima, iznosi 2.700 g, a kod 2 godine njihova prosječna težina iznosi 11.000 g s najčešćim oscilacijama od 10.000 do 12 000 g

Prosječna tjelesna težina dječaka u dobi od 2 godine je 11.200, au djevojčicama 10.850 g.

Stope rasta u djece s težinama poroda od 800 do 1200 g također su vrlo visoke. Prema našim podacima djeca ove kategorije težine povećavaju svoj početni rast za 2-2,2 puta godišnje, dostižući prosječno 71 cm s promjenama od 64 do 76 cm. Za prvu godinu života rastu za prosječno 38 cm s fluktuacijama od 29 do 44 cm

Za razliku od indikatora težine, prosječna visina dječaka s porođajnom težinom do 1200 g na godinu dana bila je veća od djevojčica - 73 i 69,5 cm.

Za drugu godinu života, djeca mlađa od 800 do 1200 g po rođenju, prema našim podacima, povećavaju svoju visinu za prosječno 11 cm i dosegnu 81 cm u 2 godine s fluktuacijama od 77 do 87 cm.

Zanimljivi podaci dobili su R. A. Malysheva i K.I. Kozmina (1971) pri proučavanju fizičkog razvoja preranog u starijoj dobi. Istražujući djecu u dobi od 4 do 15 godina, otkrili su da se nakon 3-4 godine života prerane bebe uspoređuju s obzirom na tjelesnu težinu i punoljetne vršnjake, u dobi od 5-6 godina, tj. Tijekom prvog " istezanje ", ponovno na tim pokazateljima, osobito na tjelesnoj težini, počinju zaostajati od djece s punim radnim vremenom. Do dobi od 8-10, stope rasta ponovno su poravnane, ali razlika u tjelesnoj težini između punopravnog i preranog dječaka ostaje.

S približavanjem puberteta isti se uzorak ponavlja: drugo "istezanje" u preranoj bebi pojavljuje se 1-2 godine kasnije. U dječaka s punim radnim vremenom, rast od 11 do 14 godina u prosjeku povećava se za 20 cm, u djevojčicama za 15 cm u preranoj bebi, te brojke manja su za 16 i 14,5 cm. Dječaci s punim radnim vremenom povećavaju tjelesnu težinu u tom razdoblju prosječno 19 kg, djevojčice -15,4 kg, prerano, respektivno, za 12,7 i 11,2 kg.

Zubljivanje prvih beba počinje kasnije. Postoji veza između težine rođenja i vremena kada se pojavljuju prvi zubi. Prema nekim podacima, kod djece s porođajnom masom između 2000 i 2500 g erupcija prvih zuba započinje 6-7 mjeseci, kod djece s težinom od 1501 do 2000 g - 7-9 mjeseci i kod djece s težinom od 1000 do 1500 g - u 10-11 mjeseci Prema našim podacima, kod djece s težinom poroda od 800 do 1200 g, prvi zubi pojavljuju se u dobi od 8-12 mjeseci, u prosjeku - na 10 mjeseci.

Zaključujemo, dodujemo na pitanje koje se često pojavljuje kod liječnika dječjih poliklinika: treba li se sve prerane bebe smatrati djecom bez pothranjenosti u prvoj godini života.

Tjelesni razvoj preranog beba ima svoje osobine i ovisi o tjelesnoj težini pri rođenju, prethodnim bolestima i ustavnim obilježjima djeteta. Procjena tjelesne težine treba provesti samo u usporedbi s onima u zdravim preuranjenim bebama ove kategorije težine. Stoga, dijete koje je rođeno s masom od 950 g, koja ima osam kg u dobi od godinu dana, potpuno je pogrešno smatrati pacijentom s hipotrofijom. Dijagnoza: prerano u takvom djetetu objašnjava privremeno zaostajanje u tjelesnom i psihomotornom razvoju.

Psihomotorni razvoj preranih beba: učinci

Glavne psihomotorske vještine u većini preranih beba pojavljuju se kasnije nego u punopravnim. Odstupanje u razvoju psihomotora ovisi o stupnju prijevremenosti i izraženiji je kod djece s težinom poroda do 1500 g. Kod djece ove kategorije težine, pojava psihomotornih sposobnosti obično traje 2-3 mjeseca u dobi 1-2, i tijela od 1501 do 2000 g - od 1 - 1 1 /2 mjeseci.

Do kraja prve godine, većina djece s porođajnim težinama od 2001. do 2500 g nadoknađuje svoje vršnjake u smislu razvoja psihomotora, a dvije godine duboko prerano uspoređuju s njima.

Podaci o psihomotornom razvoju prerane bebe po mjesecu prikazani su u tablici. 1.

Tablica 1. Neki pokazatelji razvoja psihomotora u preranoj bebi u prvoj godini života, ovisno o tjelesnoj masi pri rođenju (podaci L. 3. Kunkinoy)