Tehnika za ručno ispitivanje maternice

Bol

Kašnjenje u maternici dijelova potomstva je strašna komplikacija rada. Posljedica toga je krvarenje, što se događa uskoro nakon rođenja poroda ili kasnije. Krvarenje može biti teška, životno prijeteća puerperalna. Odgođeni dijelovi placente također pridonose razvoju septičkih postpartumnih bolesti. U slučaju hipotoničnog krvarenja, ova je operacija usmjerena na zaustavljanje krvarenja. U kliničkoj situaciji, prije operacije, obavijestite pacijenta o potrebi i prirodi operacije i dobijte suglasnost za operaciju.

Indikacije: 1) defekt placente ili fetalnih membrana;

2) praćenje integriteta maternice nakon operacije, produženi rad; 3) hipotonična i atonska krvarenja;

4) porođaj u žena s ožiljakom na maternici.

Oprema za radno mjesto: 1) jod (1% otopina jodona);

2) pamučne kuglice; 3) pinceta; 4) 2 sterilna pelena; 5) pladanj; 6) sterilne rukavice; 7) kateter; 8) fantom; 9) medicinski pristanak, 10) aparat anestezije, 11) propafol 20 mg, 12) sterilne štrcaljke.

Pripremni stupanj manipulacije.

1. Skinite donji dio kreveta Rakhmanov.

2. Izvršite kateterizaciju mjehura.

3. Staviti jednu sterilnu pelenu pod ženu u trudnoći, drugu - na trbuhu.

4. Liječiti jod (1% otopina jodona) s vanjskim genitalijama, unutarnjim bedrima, perineumom i analnim područjem.

5. Operacije se izvode pod intravenoznom anestezijom protiv inhalacije dušikovog oksida s kisikom u omjeru 1: 1.

6. Staviti pregaču, obraditi ruke, staviti sterilnu masku, haljinu, rukavice.

Glavna faza manipulacije.

7. S lijevom rukom premjestite usne, a desna ruka, presavijena u stožac, umetnuta je u vaginu, a zatim u šupljinu maternice.

Lijevo je ruka postavljena na prednji trbušni zid i na stijenku maternice.

9. Desna ruka, smještena u maternici, provodi kontrolu zidova, placentalnog mjesta, kutova maternice. Kada se detektiraju lobule, fragmenti placente, membrane, oni se uklanjaju rukom

10. Kada se otkriju defekti u stijenki maternice, ruka se ukloni iz maternice i obavlja se celijakija, jaz je zatvoren ili je maternica uklonjena (liječnik).

Ručno ispitivanje maternice nakon poroda

U ginekologiji često se koriste različite dijagnostičke metode sa i bez alata. Postupak se odnosi na ne-instrumentalne. Prije pojave rada, primjenjuje se ukupna anestezija. Liječnik-ginekolog provodi ručno ispitivanje maternice nakon poroda, umetanjem ruku u reproduktivni organ za unutarnji pregled. Metoda inspekcije smatra se vrlo informativnom.

svjedočenje

Manipulacija se provodi u završnoj fazi rada. Tijekom postupka pregledava se unutarnja površina organa i provjerava stanje zidova. Prilikom provođenja zahtijeva se pridržavanje svih pravila asepsis. Ruke liječnika, genitalija žene u radu pažljivo se obrađuju.

Priprema za anketu:

 1. opstetrijski kateter uklanja urin;
 2. Anesteziolog injektira anesteziju;
 3. ginekolog tretira površinu izvana i unutarnje strane bedara.

Ručno ispitivanje maternice nakon poroda se provodi ako:

 • postoji krvarenje;
 • placenta nije odijeljena;
 • radna aktivnost je provedena na prirodan način, dok je prethodna bila kirurška intervencija;
 • ruptura vrata 3 stupnja;
 • potrebna je provjera zida za integritet;
 • gubitak bebe tijekom rođenja;
 • maternica ima razvojne nedostatke;
 • uporaba opstetskih pinceta.

Manipulacijska istraživanja potiču odgovor organa za reprodukciju. Počeo se aktivnije smanjivati. Kada se to ne dogodi, izvršavaju se akcije masaže. Primkinja masira prednji zid, stisnutu šakom rukom.

Ručno ispitivanje maternice nakon poroda prati zamjetljiva bol. Anestezija je potrebna. Ako se periduralna anestezija primjenjuje tijekom rada, dodatna anestezija se ne smije provoditi, u rijetkim slučajevima u blagu obliku.

Izvršavanje pregleda

Tijekom pregleda, liječnik stavlja ruku u šaku u vaginu. Tada prodire u šupljinu maternice kako bi ispitala unutrašnje stanje. Osjećaju se zidovi organa, proučava se gustoća. Posebna pažnja posvećuje se kutovima.

Za ručno istraživanje koriste se 3 vrste anestezije:

 • udisanje;
 • intravenski;
 • prošireni regionalni.

Tijekom pregleda određuje se položaj placentnog mjesta. Kada se pronađu krvni ugrušci, ostatke ljuske se uklanjaju. Ako se posteljica u ovom trenutku ne odvaja, dolazi do izlučivanja. Kada su dijelovi sigurni, ručna revizija maternice nakon porođaja dovršava postupak. Sljedeća je nježna vanjska masaža organa.

 1. određuje cjelokupno zdravlje žene, iznos gubitka krvi;
 2. anestezija se primjenjuje;
 3. ruka opstetričara ulazi u vaginu, dalje u maternicu;
 4. uklanjaju se krvni ugrušci, preostali dijelovi potomstva, kada ih ima;
 5. određuje ton maternice, cjelovitost zidova;
 6. ispitivanje mekog porodnog kanala;
 7. oštećenje ako je usisano;
 8. ponovno se procjenjuje stanje žene u radu;
 9. gubitak krvi se nadoknađuje.

Ponekad se placenta ne može ukloniti na ovaj način. Dijagnosticirana je jaka veza. Zatim se poništavanje brisanja ukida. Majka je prebačena u operacijsku sobu.

Posebne značajke

Akcija se smatra teškom, traumatskom, velikom mjerom. Potrebno je znatno vremensko razdoblje. Nezadovoljavajuće zdravstveno stanje žene u radu tijekom razdoblja rehabilitacije često je povezano s učincima anestezije, a ne s intervencijom.
Ručna kontrola maternice nakon porođaja obavlja 2 zadatka:
dijagnostička, terapijska.

Prvo je analizirati zidove organa za reprodukciju, utvrditi njihovu cjelovitost, utvrditi preostali dio posteljice. Drugi je stimuliranje živčanih završetaka mišićnog sustava pomoću nježnog efekta masaže izvana, iznutra.

Za provjeru kontraktilnosti organa reprodukcije, istovremeno s početkom manipulacije, ubrizgava se 1 ml oksitocina. S zadovoljavajućim rezultatom testova nastavlja se masaža.

Nakon ozbiljnih indikacija za ispit, može se propisati dodatno ispitivanje. Sljedeći korak će biti terapija. Shema je postavljena pojedinačno za svaku ženu u radnoj snazi. Trajanje ovisi o dokazima.

Liječenje nakon postupka:

 1. uvođenje elemenata koji povećavaju kontraktilnost maternice;
 2. ako postoji veliki gubitak krvi, propisati agense koji sadrže željezo;
 3. protuupalna terapija;
 4. jača imunološki sustav;
 5. ultrazvuk postpartum razdoblja.

Samo-lijek je kontraindiciran. Potrebno je strogo slijediti preporuke primalje. Nakon izbacivanja iz rodilišta, žena treba redovito posjećivati ​​ginekologa radi pregleda i pravovremenog sprječavanja razvoja posljedica.

komplikacije

Uz adekvatnu intervenciju nisu uočene izražene negativne manifestacije. Treba zapamtiti: samu manipulaciju smatra se vrlo ozbiljnim, teškim. Stoga je propisana u iznimnim slučajevima.

Opasnost je u infekciji genitalnog organa, ako se sterilnost ne poštuje. Ponovljeno umetanje ruke može uzrokovati infekciju, ako nije sve uklonjeno iz prvog puta. Ozljeda u ovom trenutku praktički je isključena. Posljedica ručnog pregleda maternice nakon poroda je samo upala.

Druga komplikacija smatra se velikim gubitkom krvi. Tijekom pregleda otkriven je prirast posteljice na zid. Liječnik, dok provodi odvajanje, može naići na otkriće krvavog krvarenja. Ako vrijeme ne odgovara na ono što se dogodilo, rezultat je žalosan.

Kako bi se to izbjeglo, pacijentu se preporučuje operacija uklanjanja maternice. Ova akcija ne zvuči kao rečenica. Postoje načini za očuvanje organa reprodukcije. Za zdravlje žena nije uzrokovalo probleme, potrebno je redovito pregledavati.

Izbjegavanje posljedica pomaže u pridržavanju preventivnih mjera. Liječnik propisuje dodatke vitamina. Cilj je očuvati zdravlje žena. Moguće je ojačati genitalni organ uz pomoć posebne gimnastike.

Postpartum pregled rukama je vrlo precizan rezultat. Trajanje trajanja traje dulje od 30 minuta. Tako da žena ne osjeća bol, nelagodu, anesteziju se upravlja.

Ručna kontrola maternice.

Indikacije za ručnu kontrolu (pregled) maternice:

L Kašnjenje ili sumnja na odgođene dijelove placente u maternici (odgođena placenta može uzrokovati krvarenje ili infekciju):

L? odgođeno odvajanje odraslog poroda, popraćeno krvarenjem: 5 sumnja na rupturu maternice:

(nakon niza operacija - embriotomija, vanjsko-unutarnja rotacija, nametanje trbušnih pinceta (s ciljem pravovremenog uspostavljanja ili isključivanja rupture maternice, vaginalnog izopa, cerviksa):

• p nakon što je rodila ženu koja je prethodno prolazila kroz carski rez. Tehnika rada:

Ruka sklopljena kao "ruka opstetara" umetnuta je u šupljinu maternice i pažljivo se ispituje:

treba imati na umu da je teže ispitati stijenku maternice pored dorsuma ruke (lijevo - s uvođenjem desne strane, desno - s uvođenjem lijeve ruke):

Kako bi se spriječila pogreška i detaljan pregled cjelokupne unutarnje površine maternice, potrebno je napraviti kružnu rotaciju ruke.

11. Manjkav odjeljivanje posteljice.

Indikacije za ručno odjeljivanje posteljice:

/ (krvarenje u trećoj fazi rada koja je životno ugrožena za ženu; odgoda razdvajanja odraslih za više od 15-20 minuta na administraciju pituitrina i primjene Cred; 3 djelomično odvajanje placente s krvarenjem od placentalnog mjesta (u ovom slučaju potrebno je odrediti, postoji li pravi prirast placente, u kojem je pokušaj ručnog razdvajanja zabranjen, potrebno je ukloniti uterus) Tehnika operacije:

inhalacija ili intravenozna anestezija:

Žena je na operacijskom stolu ili križnom krevetu.

opstetričar podmazuje jednu ruku s sterilnim vazelinskim uljem, preklopom; čunjevi su prsti druge ruke i. uklonjene usnice 1 i 2 prstiju s druge strane, stavlja ruku u vaginu i u maternicu:

Za orijentaciju, opstetrician vodi ruku duž pupčane vrpce i iza heme. ide u posteljicu, odlazi na rub (obično već djelomično odvojene):

definiranje područje placente i da počne njegovo razdvajanje, porodničar masaže vanjska ruka IAUC u svrhu njegovog smanjenja, odnosno unutarnje ruku, ide od ruba posteljice, posteljica odvaja pilasti pokreta;

odvajajući placentu, opstetričara, bez uklanjanja ruke, lagano pijuckajući pupčanu vrpcu drugom rukom, uklanjajući potomstvo; ruka treba ukloniti iz maternice samo kada se opstetričar osigurava da je ekstrahirani odrasli nedirnut (ponovno umetanje ruke u utrobu povećava vjerojatnost identifikacije).

Operacije uništavanja voća (vrste, indikacije. Uvjeti korištenja

Fetalna destruktivna operacija koristi se za brzu isporuku i ublažavanje stanja majke u slučaju smrti fetusa prije isporuke. Na živi fetus, ove operacije se koriste u slučajevima u kojima je ženski život u neposrednoj opasnosti, a isporuka drugim sredstvima je nemoguća.

Vrste operacija uništavanja voća:

1); embriotomija - skupina operacija na tijelu i vratu:

; dekapitacija - odvajanje glave fetusa iz glave i naknadno vađenje tijela i glave; g, kleydotomiya - clavicotomy smanjiti volumen ramenog obruča: * p spondylotomy - odvajanja kralježnice i trup u križima:

„Gevistseratsiya. eventration. - odstranjivanje degeneracije žlijezde iz prsnog koša i abdominalnih šupljina fetusa radi njegovog izlučivanja u smanjenom volumenu:

2) b kraniotomija - perforiranje glave fetusa, uništavanje i uklanjanje mozga, nakon čega slijedi ekstrakcija fetusa. indikacije:

prijetnja životu i zdravlju žena:

oštra neslaganja između veličine fetusa i veličine zdjelice žene u radnoj snazi:

smrt fetusa tijekom poroda:

nemogućnost uklanjanja glave fetusa nakon rođenja tijela:

nepovoljno prikazivanje (stražnji pogled lica, pogled sprijeda na frontalni prikaz). Uvjeti poslovanja:

otkrivanje ždrijela ne manje od 5-6 cm: • zdjelica ne smije biti apsolutno sužena:

otvoreni fetalni mjehur.

Kraniotomija.

Kraniotomija je operacija uništavanja voća koja se sastoji od perforacije glave fetusa, uništavanja i uklanjanja mozga, nakon čega slijedi ekstrakcija fetusa. indikacije:

oštra neslaganja između veličine zdjelice žene i fetusa:

prijetnja životu i zdravlju žena zbog porođaja:

smrt fetusa tijekom poroda:

nemogućnost uklanjanja glave fetusa nakon rođenja tijela:

nepovoljni previa (stražnji pogled prednje i prednje ispred prednjeg dječjeg). Uvjeti za kraniotomiju.

otvaranje ždrijela ne manje od 5 do 6 cm:

zdjelica ne smije biti potpuno sužena:

glavu treba pričvrstiti na ulazu u zdjelicu:

pravi konjugat od najmanje 6,5 cm Tehnika rada. 1. Potrebno je slijediti 2 temeljna pravila:

obaviti operaciju pod vizualnom kontrolom, tj. nakon uvođenja širokih ogledala:

učvrstite glavu bez yulka kroz prednji trbušni zid, ali i kroz vaginu, hvatajući kožu dlakavog dijela glave s dva čvrsta bidentata ili s metkom. 1. Prvi trenutak je perforiranje glave:

uvesti široka ogledala :. '

fiksirajte glavu kroz prednji trbušni zid i kroz vaginu:

nakon fiksiranja glave, izrezati kroz kožu na njemu i stvoriti perforaciju glave s perforatorom (bolje s Phenomenov perforatorom. Možete koristiti Langer Blo perforator):

- a) u slučaju prezentacije lica, perforacija se izvodi kroz orbitu ili kroz tvrdog nepca:

- b) u slučaju frontalnog prikaza - kroz očnu utičnicu ili preko frontalne kosti:

- c) na stražnjem pogledu - ubrizgava se perforator u cher! usta fetusa. 3. Drugi trenutak - izlučivanje (uništenje i uklanjanje mozga):

koristeći curette uvedenu kroz perforatorsku rupu, uništiti mozak;

uništen mozak se uklanja iz kranijalne šupljine pranja, za koje se koristi posebna vrška i izotonična otopina natrijevog klorida. Izlučivanje dovodi do smanjenja glasnoće glave. 4. Treća točka je ekstrakcija kranioclastnog fetusa:

Craniosclast je snažna pinceta za kosti koja se sastoji od dvije grane, žlica, brave i spojne kutije s posebnim uređajem za zatvaranje uređaja:

prvo, pod kontrolom ruke opstetričara, žlicu unutarnje grane umetne u rupu za perforaciju, zatim se uklone ogledala i uvuče žlicu vanjske grane pod kontrolom 4 prsta (umetanje kranoklastičnih grana sličan je uvođenju opstetskih pinceta);

ako se glava nalazi na ulazu u zdjelicu i još nije savijena ili je u stanju produžetka, preporučljivo je uhvatiti prednji dio lubanje:

ako se glava nalazi u šupljini ili izlazi iz male zdjelice na leđima iu savijanju, bolje je uhvatiti stražnji dio glave, tj. postaviti vanjsku granu na začepljenu kost:

nakon uvođenja oba žlice kranioclasta, one proizvode snažnu kompresiju grana zakretanjem vijka;

izvući fetus počiniti vuču. oponašajući mehanizam koji je osebujno ovim rodovima;

odabir smjera razreda također ovisi o visini stojeće glave i mora odgovarati smjeru osi žice generičkog kanala:

- a) dok se glava nalazi u ulaznoj i plinskoj šupljini, vlak se drastično vraća natrag:

- b) kada spuštaju glavu na izlaz, mijenjaju smjer vuče. pomicanje ručica alata dolje, a zatim anteriorly;

dohvaćanje glave i ramena fetusa treba biti pažljivo, dok štiti perineum od šljunka za plin.

Odrubljivanje glave.

Odlučivanje je postupak vođenja plodova koji se sastoji od odvajanja glave fetusa iz prtljažnika prtljažnika, nakon čega slijedi vađenje prtljažnika i glave.

zdjelu s poprečnim položajima fetusa.

, - otvaranje ždrijela ne manje od 6 cm:

pravi konjugat nije manji od 6,5 cm. zdjelica nije apsolutno uska: otvoreni fetalni mjehur:

mogućnost postizanja i postizanja vrata maternice s prstima. Tehnika rada:

1) izraditi vaginalni pregled i paziti da je fetalni vrat dostupan:

2) pomoćnik pažljivo odgađa ispuštenu ručku u smjeru stražnjice (s poprečnim položajem 1 pozicije udesno, s 2 položaja - lijevo):

3) liječnik stavlja ruku u vaginu kako bi uhvatio fetalni vrat (s 1 položajem - desnom rukom, s 2 lijeve strane);

4) uhvatiti vrata ploda tako. da je jedan prst ležao ispred (iza pubisa), a indeks prst iza:

5) rezati kožu na vratu škarama i prstom oblikovati kanal u potkožnom tkivu:

6) zakrivljeni kraj kuka za decapitate unosi se u kanal i. doći do kralježnice i zagrliti ga. okrenite ručku kuka na jednoj i drugoj strani (lagano povlačenjem alata prema dolje). Istodobno se čuje krvarenje pa kako se cijela cervikalna kralježnica razbije:

7) da se glava odvoji od tijela koja je izrezana kroz kožu škarama (pod kontrolom unutarnje ruke):

8) torzo se uklanja kada izvadite ručku.

9) načini izdvajanja odvojene glave:

kombinirani prijem - vanjski pritisak se primjenjuje na maternicu u svrhu pritiskanja glave do ulaza u zdjelicu. i dva prsta unutarnje ruke umetnuta su u usta i glava je uklonjena:

panj se fetalnog vrata pokriva u okcipitalnoj regiji s dva moćna bidentata, uvođenjem dva prsta! h rog Prilikom uklanjanja glave istodobno se primjenjuje na pritisak na njemu odozgo, iznad pubisa (ovom metodom je neophodno oponašati prirodni mehanizam porođaja, čineći glavne zavoje):

Pramet fetalnog vrata oduzima dva snažna bidences i zateže glavu do ulaza u plin. Pod kontrolom ruke, unutarnja grana kranioclasta uvedena je u kranijalnu šupljinu kroz veliki occipitalni kabel. i druga grana se primjenjuje na prednji ili stražnji dio lubanje. Zatvaranje grana kranioclasta. izvadite pincete i uklonite glavu s kranioclastom:

ako je, nakon uklanjanja torza, glava nepovezana, možete umetnuti unutarnju granu kranioclasta u usta fetusa i staviti vanjsku granu na čelo.

17. Komplikacije nakon operacija uništavanja voća.

Pri obavljanju operacija uništavanja voća mogu se razviti sljedeće komplikacije:

1) trauma na rodni kanal majke koristi alate:

2) traume na mekim tkivima genitalnog trakta dijelovima fetusa (na primjer, kosti lubanje):

3) oštećenje rodnog kanala (ruptura maternice, perineuma) tijekom prisilne ekstrakcije dijelova fetusa:

4) oštećenja mokraćnog mjehura, rektuma.

Ručno upravljanje pri rođenju

Operativni zahvat u narednom periodu su ručno uklanjanje posteljice, te izvlačenjem na razmaku kašnjenja (djelomično ili potpuno čvrsto vezanje placente) i uklanjanja odvojen posteljice tijekom povrede unutarnje os uterusa ili cijevni kuta.

U postpartum periodu, operacije uključuju šivanje usne mekih tkiva ramenoga kanala (cerviks, vagina, vulva), obnova perineuma (perinefraza), ručno postavljanje maternice tijekom njenog preokreta, te ručno ispitivanje zidova postpartumnog maternice.

OPERATIVNE INTERVENCIJE U SLJEDEĆEM PERIODU

RUČNI ODJEL ZA PLACENTU

Ručno uklanjanje posteljica - poroda operacija koja se sastoji u posteljici od stijenku maternice nika strane, ušao u šupljini maternice, nakon čega slijedi uklanjanje posteljice.

Ručno dodjeljivanje posteljice.

Indikacija

Uobičajeni period nakon porođaja karakterizira razdvajanje posteljice od zidova maternice i protjerivanje poroda u prvih 10-15 minuta nakon rođenja djeteta.
Ako nema znakova odvajanja posteljice unutar 30-40 minuta nakon rođenja djeteta (s djelomično gustim, punim tijesnim pričvršćivanjem ili povećanjem posteljice), kao i stiskanjem odvojenog odraslog dijela, prikazuje se ručna razdvajanja placente i ispuštanje posteljice.

Tehnike anestezije

Intravenska ili opća anestezija inhalacije.

TEHNIČKA OPERACIJA

Nakon odgovarajuće obrade ruku kirurga i vanjskim genitalnim organima pacijenta s desne strane, zaogrnuta kirurške rukavice uvodi u šupljinu maternice, i to popraviti sa lijevom dnu izvana. Referentna točka koja pomaže u pronalaženju placente, je pupčana vrpca. Prije dolaska na pupčanu vrpcu pričvršćivanje odrediti posteljicu i nazubljenog ruba razlikuje se od zida maternice. Zatim, s lijevom rukom, izvlačeći potomstvo povlačenjem pupkovine; desna ruka ostaje u maternici provesti kontrolnu studiju svojih zidova.

Odgoda dijelova utvrđuje se tijekom pregleda izlučenog poroaja i otkrivanja grešaka u tkivu, membranama ili odsutnosti dodatnog režnja. Nedostatak placentnog tkiva detektira se pregledom majčine površine posteljice, ravnodušne na ravnoj površini. Odgoda dodatnog režnja označena je identifikacijom plutajućeg luka duž ruba posteljice ili između membrana. Integritet voćnih membrana određuje se nakon izravnavanja, za koje treba podignuti placentu.

Nakon operacije za izdvajanje iz maternice šupljini ruke istodobno intravenozno je 1 ml 0,2% -tne otopine metilergometrina, a zatim početi intravenoznog pripravke koji osiguravaju uterotonic djelovanje (IU oksitocin 5) za suprapubičnom trbuha staviti led.

komplikacije

U slučaju povećanja posteljice, pokušaj ručnog razdvajanja je neučinkovit. Tkivo placente je rastvoreno i ne odvaja se od stjenke maternice, ima obilno krvarenje, što brzo dovodi do razvoja hemoragičnog šoka kao rezultat atonije maternice. U tom smislu, u slučajevima sumnje na povećanje posteljice, kirurško odstranjivanje maternice se prikazuje na hitnoj osnovi. Konačna dijagnoza utvrđena je nakon histološkog ispitivanja.

RUČNO ISPITIVANJE UTERUSA

Ručno ispitivanje maternice - opstetrična kirurgija, koja se sastoji u reviziji stijenki maternice s rukom umetnutom u njezinu šupljinu.

Indikacija

Ručno kontrolno ispitivanje postpartum uterusa provodi se u prisutnosti:
· Uterine fibroids;
· Smrt maternice ili intrapartum fetusa;
· Malformacije maternice (dvogrudna maternica, uterus u obliku sedla);
· Krvarenje u postpartum periodu;
· Ruptura maternice III stupnja;
· Ožiljak na maternici.

Ručno ispitivanje postpartum uterusa provodi se s odgađanjem dijelova potomstva u maternici, sumnjivom rupturu maternice ili hipotoničkim krvarenjem.

Tehnike anestezije

Intravenska, inhalacijska ili produljena regionalna anestezija.

TEHNIČKA OPERACIJA

Ako se sumnja na defekt u placentalnom tkivu, prikazan je ručno ručno ispitivanje stijenke maternice u kojem se sve stijenke maternice ispituju sukcesivno, posvećujući posebnu pozornost na kutove maternice.

Utvrđuje se lokalizacija placentnog mjesta i kada se detektira dugotrajno placentalno tkivo, ostatci membrana i krvni ugrušci uklanjaju ih. Na kraju priručnog pregleda potrebno je izvesti nježnu vanjsku masažu maternice na pozadini uvođenja reduciranih lijekova.

Ručno ispitivanje stijenki postpartum uterusa obavlja dva zadatka: dijagnostiku i terapiju.

Dijagnostički zadatak je revidirati stijenke maternice određivanjem njihovog integriteta i identifikacijom lingering lobula placente. Medicinski zadatak je stimulirati neuromuskularni aparat maternice provođenjem pažljive vanjske masaže maternice. U procesu izvođenja vanjske unutarnje masaže, 1 ml 0,02% otopine metilergometrina ili 1 ml oksitocina se daje intravenski, istodobno, testiranje na kontraktilnost.

OPERATIVNE INTERVENCIJE U RAZDOBLJU NAKON PRIRODE

Postpartum razdoblje počinje u trenutku rođenja poroda i traje 6-8 tjedana. Razdoblje nakon poroda podijeljeno je rano (unutar 2 sata nakon rođenja) i kasno.

Indikacija

Indikacije za operaciju u ranom poslijeporođajnom razdoblju jesu:
· Ruptura ili urezivanje perineuma;
· Rupture vaginalnih zidova;
· Rupture vrata maternice;
· Ruptura vulve;
· Hematoma vulve i vagine;
Inverzija maternice.

U kasnom postpartum razdoblju, indikacije za operaciju su:
· Formiranje fistula;
· Hematomi vulve i vagine.

Ruptura vrata maternice

Prema dubini cervikalnih ruptura, postoje tri ozbiljnosti ove komplikacije.
· Ja stupanj - ne prekida više od 2 cm.
· Grade II - pauze dulje od 2 cm, ali ne dospijevaju u vaginalni furnir.
· III stupanj - duboko rupture cerviksa, dostizanje vaginalnih lukova ili prelazak na njega.

Tehnike anestezije

Vraćanje integriteta cerviksa na rupturu I i II stupnjeva obično se obavlja bez anestezije. U III stupnju praznine prikazana je anestezija.

TEHNIČKA OPERACIJA

Tehnika šivanja nije teška. Izložite vaginalni dio grlića maternice širokim dugim zrcalima i nježno zgrabite prednju i stražnju maternicu usadom metaka, a zatim nastavite do obnove cerviksa. Od gornjeg ruba rupture, zasebne šavne mačke postavljene su u smjeru vanjskog ždrijela, pri čemu prva ligatura (privremena) je nešto veća od točke rupture. To omogućuje liječniku da lako, bez ozljeđivanja već oštećenog cerviksa, da ga spusti kada je to potrebno. U nekim slučajevima, privremena ligatura izbjegava nametanje pinceta metka. Kada je ušiven, rubovi rastegnutog maternice pravilno povezani jedni s drugima, igla se ubrizgava izravno na rub, a pucanje je napravljeno, ide 0,5 cm natrag od njega. Okrenuvši se suprotnom rubu razmaka, igla se umetne 0,5 cm natrag izravno na rubu. Šavovi s ovim nametanjem ne izbacuju, jer brtva je cerviks. Nakon spajanja, linija šava je tanak, čak i gotovo neprimjetan ožiljak.

U slučaju rupture cerviksa III stupnja, dodatno se provodi ručno ručno ispitivanje donjeg dijela maternice kako bi se razjasnilo njezin integritet.

GAP VULVA

Oštećenje vulve i vestibule vagine tijekom porođaja, osobito u primiparous, često napomenuti. Za pukotine i lagane suze na ovom području obično se ne opažaju simptomi i liječnik ne intervenira.

TEHNIČKA OPERACIJA

Kada je na području klitorisa došlo do puknuća, metalni kateter se umetne u uretru i ostavi za cijelu operaciju.
Tada se janjetanje dubokog tkiva izvodi otopinom novokaina ili lidokaina, nakon čega se integritet tkiva obnavlja odvojenom i nodalnom ili kontinuiranom površinom (bez temeljnih tkiva) mađarskom šavom.

RIPPED VAGILE WALL

Vagine mogu biti oštećene tijekom rada u svim dijelovima (donji, srednji i gornji). Donji dio vagine je poderan istodobno s perineumom. Raskid u srednjem dijelu vagine, kao manje fiksni i rastezljiviji, rijetko se primjećuje. Vaginalne suze obično idu uzdužno, rjeđe - u poprečnom smjeru, ponekad prodiru duboko u gotovo vaginalno tkivo; u rijetkim slučajevima, oni hvataju crijevni zid.

TEHNIČKA OPERACIJA

Operacija se sastoji u nametanju pojedinačnih čvorišnih čvorišnih šavova nakon što je rana izložena vaginalnim zrcalima. U nedostatku pomoćnika za izlaganje i šavanje vaginalnih suza možete ga otvoriti s dva prsta lijeve ruke (oba indeksa i sredina). Kako se rana uvuče u dubine vagine, prsti koji ga šire postupno se izlažu. Suturing ponekad predstavlja značajne poteškoće.

VOLVA I VAGINALNIH GUBITAKA

Hematom - krvarenje zbog provodnog tkiva u prazninu iznad i ispod glavne mišiće dna zdjelice (anus levator mišića) i njegov pojas. Većina hematom događa ispod prednje ploče i pokriva vulve i stražnjicu, barem - iznad prednje ploče i širenje okolovlagalischnoy retroperitonealne tkiva (do perinephric regije).

Simptomi značajnih hematoma su bol i osjećaj pritiska na mjestu lokalizacije (tenesmus tijekom kompresije rektuma), kao i opća anemizacija (s opsežnim hematomom). Na pregledu, puerperalne žene pokazuju tumorsku formu plavo-ljubičaste boje, ispupčenu prema vanjskoj strani prema vulvi ili u lumenu ulaza u vaginu. Kod palpacije hematomi označavaju njezinu fluktuaciju.

U slučaju hematoma koji se širi na parametarsko vlakno, vaginalni pregled određuje fiksnu i bolnu tumorsku formaciju koja se gura prema maternici i između nje i zdjelice. U ovoj situaciji, teško je razlikovati hematoma od nepotpunog rupture maternice u donjem segmentu.

Potrebno je hitno kirurško liječenje s brzim povećanjem veličine hematoma s znakovima anemizacije, kao i hematom s obilnim vanjskim krvarenjem.

Tehnike anestezije

Operacija se obavlja pod anestezijom.

TEHNIČKA OPERACIJA

Operacija se sastoji od sljedećih koraka:
· Urezivanje tkiva nad hematomom;
· Uklanjanje krvnih ugrušaka;
Ligation krvnih žila ili treperi sa 8 šavova catgut;
· Zatvaranje i odvod hematomske šupljine.

U hematoma širokog ligamenta maternice izvodi se laparotomija; otvoriti peritoneum između okruglog ligamenta maternice i lijevka ligamenata, ukloniti hematom, nametnuti ligature na oštećenim posudama. Ako nema rupture maternice, postupak je završen.

S malim veličinama hematoma i njihovom lokalizacijom u zidu vulve ili vagine, prikazana je njihova instrumentalna disekcija (pod lokalnom anestezijom), pražnjenje i šivanje. Vučasti ili zubasti šavovi u obliku slova Z.

GAPI IZMEĐU

Perinalno puknuće je najčešći tip majčine traume majke i komplikacija radnog čina; češće zabilježen u primiparous.

Postoje spontana i nasilna ruptura perineuma, a po svojoj težini postoje tri stupnja:
• stupanj I - integritet kože i potkožnog masnog sloja stražnje komisije vagine kršen;
· II stupanj - osim kože i potkožnog masnog sloja pate mišića dna zdjelice (lukovichnogubchataya mišića, površne i duboke mišiće poprečnih međice), a stijenka stražnje strane ili vagine;
· III stupanj - pored gore navedenih entiteta, postoji ruptura vanjskog sfinktera anusa, a ponekad i prednji zid rektuma.

Tehnike anestezije

Anestezija ovisi o stupnju rupture perineuma. Kada se provode perinealne rupture I i II stupnjeva, provodi se lokalna anestezija, a anestezija je indicirana za šivanje tkiva u prepone III stupnja.

Anesteziju lokalne infiltracije provodi se s 0,25-0,5% otopinom novokaina ili 1% -tnom otopinom trimecaina, koja se ubrizgava u tkivo perineuma i vagine izvan traume rađanja; igla se ubrizgava sa strane površine rane u smjeru netaknutog tkiva.

Ako se u radu koristi regionalna anestezija, nastavlja se za vrijeme šivanja.

TEHNIČKA OPERACIJA

Obnavljanje tkiva perineuma izvodi se u specifičnoj sekvenci u skladu s anatomskim obilježjima mišića dna zdjelice i tkiva perineuma.

Obrađuju se vanjske genitalije i ruke opstetrije. Rana je izložena zrcalima ili prstima lijeve ruke. Prvo, šavovi su smješteni na gornji rub rupture vaginalnog zida, a zatim, sukcesivno, vršne, čvorane šavove mahuna na zidu vagine, međusobno udaljene 1-1,5 cm prije formiranja stražnjeg komarca. Postavljanje čvoranih svilenih (poliesterskih, letilanovy) šavova na koži perineuma proizvodi se u I. stupnju rupture.

Kada je stupanj diskontinuiteta II prije (ili barem) šivanja uz vaginalne stijenke stražnji sašivena zajedno jednim čvora podvodne žica šavovima rupture rub mišića dna zdjelice, svilenog konca se tada nanosi na kožu međice (jedan čvor pomoću Donati iz Shute). Kod šivanja, temeljna tkiva se podižu kako ne bi ostavili džepove ispod šava, pri čemu je moguće nakupljanje krvi. Odvojene krvave krvi koje su krvarile su ligirane s catgutom. Nekrotično tkivo je prethodno izrezano škarama.

Na kraju operacije, šavna linija se suši pomoću gazeće podloge i razmazana s 3% otopinom jodne tinkture.

Pri raskidu trećeg stupnja perineuma, operacija počinje dezinficiranjem izloženog dijela crijevne sluznice (s otopinom etanola ili klorheksidina) nakon uklanjanja izmeta iz gaze. Onda šavajte zid crijeva. Tanka svilena ligatura je prošao kroz cijelu debljinu stijenke crijeva (uključujući mukoznu) strane i zamršen crijeva. Ligature nisu odsječene i njihovi su krajevi izvlačeni kroz anus (u postoperativnom razdoblju, ili se povlače ili se stisnu i odležu 9. do 10. dan nakon operacije).

Promijenite rukavice i alate, a zatim spojite sa zrnatim šavom labavi krajevi vanjskog sfinktera anusa. Tada se operacija provodi, kao u stupnju II stupnja.

UTERTAKE TURN

Bit umetanja maternice je da se dno maternice sa strane trbušnog pokrova pritisne u njegovu šupljinu sve dok se ne postigne potpuno obrnuto. Maternica se nalazi u vagini endometrija izvan, a od trbušne stijenke maternice čini duboki lijevak koji je obložen seroznog poklopcem u koji se krajevi izvučeni jajovode, jajnike i okruglih ligamenata.

Razlikovati između potpune i nepotpune (djelomične) inverzije maternice. Ponekad je potpuna inverzija maternice praćena vaginalnom inverzijom. Inverzija može biti akutna (brza) i kronična (polagana). Često se opaža akutna inverzija, a 3/4 od njih se javljaju u postnatalnom razdoblju i 1/4 - u prvih dana postporođajnog razdoblja.

PRIPREMA ZA DJELOVANJE

Provesti terapiju protiv šoka.

Obrađuju se vanjske genitalije i ruke opstetrije. Subkutano ubrizgava 1 ml 0,1% -tne otopine atropina kako bi se spriječio grčevi spazma. Ispraznite mjehur.

TEHNIČKA OPERACIJA

Učvrstite maternicu s prethodnim ručnim uklanjanjem posteljice.
Preokrenuti maternica je zahvaćena desnom rukom, tako da je dlan na dnu maternice, a krajevi prstiju približavaju se vratu, odmarajući se protiv cervikalnog prstenastog nabora.

Pritiskom na maternicu s cijelom rukom, najprije se invertirana vagina umetne u zdjelicu, a zatim uterus, počevši od dna ili vrata. Lijevi je lijevi dio donjeg dijela trbušne stijenke, koji ide prema maternici. Zatim unesite sredstvo za smanjivanje (oksitocin, metilergometrin istovremeno).

ZNAČAJKE POSTOPERATIVNOG RAZDOBLJA

Nekoliko dana nakon operacije nastavite s uvođenjem lijekova koji imaju uterotonsku akciju.

OBSTETRNI FISTORI

Akušerski fistule su uzrokovane teškom rođenja traume, dovesti do trajnog invaliditeta, seksualne poremećaje, menstrualne i generativne funkcije žena. Po prirodi pojave fistula dijeli se na spontane i nasilne. Prema lokalizaciji razlikuju se vesikovaginalna, cervikalna-vaginalna, ureterovaginalna, ureter-vaginalna, crijevna-vaginalna fistula.

Za urinogenitalne fistule, izlučivanje urina iz vagine različite intenziteta je karakteristično, za enteričko-genitalne, plin i izmet se oslobađaju. Vrijeme nastanka ovih simptoma je dijagnostičke važnosti: ranjavanje susjednih organa je indicirano pojavom ovih simptoma u prvim satima nakon operativne dostave. Kada se formira fistula kao posljedica nekroze tkiva, ovi se simptomi pojavljuju na 6-9 dan nakon dostave. Konačna dijagnoza se provodi pri ispitivanju vagine uz pomoć zrcala, kao i uroloških i radioloških metoda dijagnoze.

TEHNIČKA OPERACIJA

U slučaju ozljede susjednih organa s instrumentima i u odsutnosti nekroze tkiva, operacija se vrši odmah nakon isporuke; u slučaju nastanka fistula kao posljedica nekroze tkiva, 3-4 mjeseca nakon isporuke.

Male fistule su ponekad zatvorene kao posljedica konzervativnog lokalnog liječenja.

Rucni pretinac ((

Stranice projekta Mail.Ru Children ne dopuštaju komentare koji krše zakone Ruske Federacije, kao i propagandne i anti-znanstvene izjave, oglašavanje, vrijeđanje autora publikacija, ostalih panelista i moderatora. Također se brišu sve poruke s hipervezama.

Korisnički računi koji sustavno krše pravila bit će blokirani, a sve ostale poruke bit će izbrisane.

Možete kontaktirati urednike projekta putem obrasca za povratne informacije.

30. Ručno ispitivanje maternice. Indikacije. Priprema liječnika i roditelja. Način izvršenja. Ručno ispitivanje maternice

Ručno ispitivanje maternice je operacija koju obavlja opstetričar-ginekolog nakon poroda. Liječnik stavlja ruku u maternicu i pregledava ga. Prije operacije izvedena je opća anestezija.

Indikacije za ručno ispitivanje maternice

krvarenje nakon porođaja

Placentalno pražnjenje nije se dogodilo nakon poroda

kršenje integriteta posteljice ili sumnje u njegovu cjelovitost

spontani rad ako je na uterusu bilo carski rez ili druga operacija

cervikalna ruptura od 3 stupnja

sumnja u integritet zidova maternice

fetalna smrt u porodu

malformacije maternice

opstetarska pinceta

Priprema za operaciju

kateter za primalje uhvati urin

Anesteziolog izvodi opću anesteziju

opstetričar-ginekolog tretira vanjski genitalni organi i unutrašnje bedra žene

Liječenje nakon operacije

uterotonični lijekovi (poboljšanje kontrakcije maternice)

antianemici (željezo, u slučaju velikog gubitka krvi)

Ultrazvuk maternice u postpartum periodu

lijekovi za poboljšanje imuniteta

Ako je nakon rođenja žena imala ručno ispitivanje maternice, morala bi o tome obavijestiti liječnika o ponovljenom rođenju.

Budući da se ručno ispitivanje maternice provodi prema strogim medicinskim pokazateljima, prognoza nakon ove operacije je pozitivna.

31. Ručno razdvajanje i raspodjela posteljice. Indikacije. Priprema za operaciju. Način izvršenja.

Indikacije za operaciju:

krvarenje u trećoj fazi rada, koje utječu na opće stanje žene, krvni tlak i puls;

kašnjenje u dodjeli posteljice tijekom 2 sata i neuspješno korištenje pituitrina, uzimajući Creda bez anestezije i pod anestezijom.

Za ručno odvajanje posteljice se koristi inhalacijska ili intravenozna anestezija. Majka je na operacijskom stolu ili križnom krevetu i pažljivo je pripremljena za operaciju. Liječnik pere ruke do lakta s diocidom ili prema Spasokukotsky-Kocherginovoj metodi. Opstetričar kirurgija tehnika jedne strane podmazuje sterilni tekući parafin, sužava četka stavlja jednu ruku i gura I i II prstima druge strane usana, uvodi ruku u vaginu i u maternicu. Za orijentaciju, opstetričar vodi ruku po pupčanu vrpcu, a onda, ide na posteljicu, odlazi na rub (obično već djelomično odvojeni). Placenta definiranje ruba i napreduje na svom razdvajanja, ginekolog vanjska ruka masirati maternicu u svrhu njegovog smanjenja, odnosno unutarnje ruke, ide od ruba posteljice, posteljica odvaja zubaca pile kretanje. Nakon što je odijelio placentu, opstetričar, bez uklanjanja ruke, s druge strane, nježno pijuckajući pupčanu vrpcu i uklanja potomstvo. Sekundarno uvođenje ruku u maternicu vrlo je nepoželjno jer povećava rizik od infekcije. Ruka bi se trebala ukloniti iz maternice samo kada se opstetričar pobrine da je ekstrahirani odrasli nedirnut. Ručna selekcija već odvojene odrastanja (uz neuspjeh vanjskih metoda) izvodi se i pod dubokom anestezijom, ova operacija je mnogo jednostavnija i daje bolje rezultate.

32. Prerano razdvajanje normalno smještene posteljice. Hitna pomoć.

Prerano odjeljivanje normalno smještene placente (PONRP) je nepravodobno odvajanje posteljice koja se javlja tijekom trudnoće ili u prvom i drugom razdoblju rada. Ta se komplikacija javlja s učestalošću od 0,5-1,5% promatranja.

Relevantnost teme. Smanjenje mortaliteta majki, porodu i smrtnost postnatalni dojenčadi je usko povezana na prevenciju i liječenje takvih bolesti kao što su prerano strašnih odvajanje obično smješten posteljice (PONRP) komplikacije od 0,5 do 2% svih poroda.

Postignuća u porodničkoj znanosti i praksi, anesteziolozi i reanimacija, patomorfologija doprinijeli su nekom uspjehu u rješavanju ovog problema. Međutim, dosadašnji rezultati ne mogu zadovoljiti opstetričare. U ukupnoj strukturi opstetrijskog krvarenja, preuranjeno odjeljivanje normalno smještene placente iznosi 20-45,1% i 45,3% kod trudnica s kasnom toksikozom. Među uzrocima smrtnosti majki iz krvarenja u porođaju, prerano odjeljivanje posteljice nalazi se na drugom mjestu nakon hipo- i atonskog krvarenja, što čini 32,5-42%.

Usprkos uspjehu otkrivanja mehanizama PONRP-a, još uvijek nema jedinstvenog pogleda na bit ove patologije, što uvelike komplicira rješavanje problema sprječavanja i liječenja. Nije uvijek moguće utvrditi vodeći patogenetski čimbenik zbog činjenice da se PONRP često razvija na pozadini gestoze, rastuće bakterijske infekcije membrana, kroničnog pijelonefritisa. Stoga kod pregleda posteljice patolozi teško razlikuju strukturalne promjene u pozadini s onima koji su izravno doveli do odstranjivanja u obliku formiranja retroplaznog hematoma. Patogeneza njenog formiranja još uvijek je kontroverzna.

U posljednjih nekoliko godina, fokusiranu studiju uteroplacentalne regije u PONRP-u privuklo je posebnu pozornost. Postoji pretpostavka da se pojava retroplaznog hematoma može pripisati poteškoćama u protoku krvi kroz venske kolektore placentalnog mjesta, ali do sada nije potvrđeno morfološki.

Cilj rada je razmotriti preuranjeno odjeljivanje normalno smještene placente.

Istaknite sljedeće zadatke:

1. Proučiti etiologiju i patogenezu.

2. Razmotriti prijevremeno odjeljivanje normalno smještene placente.

3. Istražite dijagnozu i taktiku trudnoće (opstetricija).

1. prijevremeno odjeljivanje normalno smještene posteljice

Prerano odjeljivanje normalno smještene placente (PONRP ili separacio placenta normaliter inserte) ukazuje na odvajanje normalno smještene placente od maternice koja se dogodila prije rođenja fetusa (tijekom trudnoće, u prvom, drugom razdoblju rada).

PONRP i placenta previa imaju uobičajene simptome, a glavni je vaginalni krvarenje. Druge kliničke manifestacije variraju i mogu se koristiti za diferencijalnu dijagnozu. Najvažnije su trbušne nelagode i bolne kontrakcije maternice. PONRP počinje s krvarenjem u decidualnoj membrani, koja, postupno raste, tvori odjeljak posteljice i doprinosi daljnjem krvarenju. Uzrok primarne hemoragije je nepoznat. Avtandilov GG // Medicinska morfometrija.- M.: Medicina, 2007.

Faktori rizika za razvoj PONRP-a podijeljeni su u dvije skupine - predisponirane i neposredne. Predisponirajući (pozadinski) čimbenici uključuju promjene u vaskularnom sustavu majčinog organizma (vaskulopatija, povećana propusnost i vaskularna krhkost). Posljednji se vidi u težim oblicima preeklampsija, žena ima kronični glomerulonefritis, hipertenzija, dijabetes melitus, kronične somatskih bolesti majku infektivnog geneze, srčane bolesti, itd Važni su upalne, degenerativne i drugih patoloških procesa u maternici i posteljice, što je rezultiralo u kronične endometrioza, miom maternice (posebice kada su čvorovi submukozalne mjesto), njegov razvoj nedostataka, trudnoća, itd perenashivanii Doprinosi razvoju PONRP utrošene prekomjernosti (polihidramniosi, višestruki fetusi, veliki fetus).

Predisponirajući čimbenici za PONRP obično nisu dovoljni. U potrazi za razlozima izravno utječu na posteljicu i maternicu, koji uključuju ozljede i neuropsihijatrijskih učinke (šakom u trbuh, pada na trbuhu, oko manipulacije na vanjskim glavoboljom fetusa, kratko pupkovine, uske plodovih ovoja, iznenadnog pucanja membrane kad ga hidramnion, brzo rođenje prvog djeteta s blizancima, strah, nervni šok itd.). Nedavne studije pokazale su opasnost od korištenja kokaina od trudnice, što uzrokuje izraženu vazokonstrikciju, au nekim slučajevima može izazvati nagli odjeljivanje posteljice. Odvjetnik može slijediti ozljedu, čak ni vrlo tešku. Carne nesreće predstavljaju veliku opasnost, au nekim slučajevima uzrok ozljeda su sigurnosni pojasevi. Izravna traume abdomena nije nužna, već oštar udar na bilo koji dio tijela vanjske sile, uzrokujući štetu uzrokovanu šokom i udarom valova. Avtandilov GG // Medicinska morfometrija.- M.: Medicina, 2007.

U pravilu, kombinacija faktora obje skupine igra ulogu u razvoju PONRP-a, ali uglavnom su to uzroci. Prisilno razdvajanje placente u izolaciji je rijetko. PONRP mehanizam pokriva nekoliko faza. Obično PONRP počinje na malom području placentalnog mjesta, što uzrokuje kršenje integriteta uteroplacentalnih krvnih žila i dovodi do krvarenja. Krv počne akumulirati između placente i maternice zida, ako lokaliziran piling od posteljice rubova, pri čemu umjesto kore formiraju retroplacental hematom koji se postupno povećava, proces povećava. Istezanje placentnog mjesta može biti toliko značajan da se suze stvaraju u prethodnim dijelovima maternice, dostižući seroznu membranu, pa čak i širenje na njega. Istovremeno, debljina stijenke maternice je natopljena krvlju (Kuvelerov uterus).

Kao rezultat poraza mijelometrija i retroplaznog koagulacije krvi, velike su količine tromboplastina izlučene u maternicu krvi. U teškim slučajevima dolazi do intravaskularne koagulacije uslijed fibrinskog prolapsa (DIC). Kao rezultat nedostatka fibrinogena u perifernoj krvi, hipofibrinogenemija se razvija s izraženim krvarenjem ne samo od maternice već i od drugih organa. Ako izlijevajuća krv exfoliates donji pola placente, kreće se između membrana i zida maternice, javlja se vanjsko krvarenje. S odstranjivanjem malog područja placente, trudnoća i porođaj mogu normalno raditi. Međutim, ako je odvojak zarobio više od 1/3 površine djeteta, fetus obično umire od gušenja kao posljedica oštećene uteroplavne cirkulacije.

U slučaju prijevremenog odstranjivanja placenta ima karakterističan izgled. Na majčinoj površini čvrsto su povezane mravlje krvne ugruške. U području utiskivanja, tkivo placente je gusto, blijedo žute boje, granice između njezinih lobula izravnavaju se. PONRP se promatra tijekom trudnoće, u prvoj i drugoj fazi rada. Klinička slika ovisi o nekoliko faktora, od kojih su glavni tjelesni odgovor na gubitak krvi i trudna hipoksije i fetusa - na hipoksiju, veličina posteljice piling površinu i volumen izgubljene krvi krvarenja stopa. Osim PONRP krvarenje, kada postoje i drugi simptomi (maternice nježnost, povećana ton maternice, pogoršanje stanja fetusa, pad krvnog tlaka, tahikardija) koje su potrebne za diferencijalnu dijagnozu.

Klasifikacija PONRP-a uključuje, ovisno o težini, tri oblika - lagana, umjerena i teška. U blagim obično ne bolne simptome, obično se pokaže prisutnost PONRP nakon rođenja fetusa i placente kada majčinski površina posteljice otkriti male kratera poput dojam, ispunjen tamnom krvnog ugruška. U nekim slučajevima, jedini simptom koji ukazuje na PONRP je vanjski krvarenje s tamnom krvlju. U posljednjih nekoliko godina, kako bi se dijagnosticirati PONRP (blage i umjereno) uspješno koristi ultrazvučni dijagnoza omogućuje odrediti ne samo lokalizacije odvojenosti, ali i njegovu veličinu. Osim toga, ultrazvuk pouzdano isključuje još jedan čest uzrok opstetrijske krvarenja - placenta previa. Abbullahodzhaeva MS Khvadzha S. // Karakteristike utero-posteljice kompleks s potpunim odvajanjem normalno smještena posteljica u pozadini, NRN-preeklampsije i anemije u trudnica, -Arh.patol - 2007.-№ 1..

Ako retroplacentalni hematom pronađe pristup cervikalnom kanalu, očit će se vaginalno krvarenje. Uz visoku položaja posteljice u maternici ili kada odmak i krvarenja javljaju u središtu posteljice, a njegovi rubovi su postavljene na zid maternice, krv u vagini ne može djelovati na sve. Stoga, količina vaginalnog krvarenja s PONRP varira od potpune odsutnosti do teških krvarenja. Krvarenje u bazalnom sloju potiče mišiće maternice na ugovaranje. Žena se žali na donjoj bolovi u trbuhu, maternica je bolna na palpiranju. Ozbiljno bolne kontrakcije mogu biti česte, ponekad nastaju spastički kontrakcije maternice.

PONRP krši oksigenaciju fetusa, tako da čak i uz lagani odjeljak (1/4) gotovo uvijek postoji opasnost za njegovo stanje. Ako se sumnja na PONRP, mora se provesti elektroničko praćenje stanja fetusa. Nažalost, često se javlja intrauterinska smrt fetusa uzrokovana gubitkom kisika (15% svih slučajeva PONRP). Stanje bolesnika može se još više pogoršati pri povezivanju koagulopatskog krvarenja. PONRP je najčešći obstetrijski uzrok DIC-a s koagulopatijom potrošnje, što se očituje hipofibrinogenemijom i povećanim sadržajem produkata degradacije fibrina. S PONRP-om, dolazi do smanjenja broja trombocita i povećanja protrombinskog i parcijalnog tromboplastinskog vremena. Kao što smo već napomenuli, ova koagulopatija je rezultat intravaskularne i retroplaznosne koagulacije. Intravaskularni fibrinogen pretvara se u fibrin kao rezultat povećanja stvaranja tromba poput lavine. U krvi je zabilježeno iscrpljivanje ne samo fibrinogena nego i trombocita, protrombina, čimbenika V, VIII.

U umjerenom obliku govorimo o udaljenosti više od 1/4 ukupne površine posteljice (do 2/3). Početni simptomi mogu se razviti postupno ili iznenada, uz pojavu trajne bolove u trbuhu i kasnije oslobađanje tamne krvi iz vagine. Ponekad postoje ozbiljni simptomi šoka i kolapsa. Ton uterusa povećava se u cjelini ili na lokalnoj razini, ne dolazi do potpunog opuštanja između kontrakcija, fetus pati od gušenja, a može doći i do intrauterinske smrti. Zbog izraženog tonusa maternice, teško je čuti fetusno otkucaje srca. Može se pridružiti poremećaji koagulacijskog sustava i funkcije bubrega (oliguria).

Ozbiljni oblik PONRP (akutna insuficijencija placente) je opažen s njegovim odmakom više od 2/3 ukupne površine. Pojava je obično iznenadna: u trbuhu ima oštrih bolova, teške slabosti, vrtoglavice, ponekad i nesvjestice. Na pregledu su pažnje anksioznost, oštar bljedilo kože i vidljive sluznice. Lice je prekriveno hladnim znojem, diše se ubrzano, puls slabe napunjenosti i napetosti, krvni tlak je ispod normalnog. Nakon pregleda, abdomen je natečen, maternica je napeta, mali dijelovi fetusa i njeno otkazivanje srca. Vanjski krvarenje iz genitalnog trakta može biti istodobno umjereno ili odsutno. Poremećaji koagulacijskog sustava i funkcije bubrega (oliguria, anuria). Diferencijalna dijagnoza PONRP potrebi sa placenta previa, rupture maternice, amnionske tekućine, embolija maternice tetanus (diskoordinirovannaya napori izraženi varijanti), vaskularne previa, prijevremenog poroda. Akmuradova G.K. // stanje hemostatičkog sustava u slučaju prijevremenog odjeljivanja normalno smještene posteljice. Disertacija. Cand.-M., 2008.

2. Etiologija i patogeneza

Konačna etiologija PONRP-a nije definirana. Placentni abrupcija je manifestacija sustavne, ponekad skrivene patologije protoka trudnica. Među uzrocima patologije postoji nekoliko čimbenika: vaskularni (vaskulopatija, angiopatija placentnog ležišta, površinska invazija citotrofoblasta u defektni endometrij), hemostatička (trombofilija), mehanička. Vaskulopatija i trombofilija relativno su česte kod preeklampsije, hipertenzije, glomerulonefritisa.

Promjene hemostaze - uzrok i učinak PONRP-a. U razvoju PONRP, APS, važni su genetički defekti hemostaze (mutacija Leidenovog faktora, nedostatak angiotenzina II, nedostatak proteina C i sl.), Predispozicije za trombozu. Trombofilija, koja se razvija kao rezultat tih poremećaja, sprječava punopravnu invaziju trofoblasta, pridonoseći placentalnim defektima, PONRP.

Poremećaji hemostaze mogu se pojaviti zbog PONRP-a, kao što je akutni oblik DIC, što dovodi do masivnog krvarenja i razvoja PON. Situacija je tipična za središnji odjel, kada se na području povećanja tlaka nakupljanja krvi nastaju uvjeti za prodiranje stanica placentnog tkiva s tromboplastičnim svojstvima u maternicu krvi.

Kod porođaja PONRP je moguće uz oštar pad volumena prekomjerene maternice, čestih i intenzivnih kontrakcija.

Placenta, koja nije sposobna za kontrakciju, ne može se prilagoditi promijenjenom volumenu maternice, zbog čega gubi vezu sa zidom maternice.

Dakle, sljedeće se stanja mogu smatrati predisponirajućim čimbenicima PONRP:

Tijekom trudnoće:

- vaskularna dodatna genitalna patologija (AH, glomerulonefritis);

- autoimuni uvjeti (APS, sistemski lupus erythematosus);

- alergijske reakcije na dekstrane, transfuziju krvi;

- preeklampsije, naročito u pozadini glomerulonefritisa;

- infektivni alergijski vaskulitis;

- genetske defekte hemostaze, predispozicije za trombozu.

- ispuštanje sredstava na visokoj vodi;

- hiperstimulacija maternice s oksitocinom;

- rođenje prvog fetusa s višestrukim fetusima;

- kratka pupčana vrpca, - zakašnjenje rupture fetalnog mjehura.

Prisilno odjeljivanje posteljice moguće je kao rezultat pada i ozljede, vanjski obstetrijski skretanje, amniocenteza.

Ruptura krvnih žila i krvarenje počinju u decidua basalisu. Rezultirajući hematom ometa integritet svih slojeva decidualne membrane i odvoji od mišićnog sloja maternice placentu, koja je pored ovog područja.

U slučaju ne-progresivne inačice abrupcije placente, ne može se širiti dalje, hematom se kompaktira, djelomično apsorbira, a soli se polažu u njega. S progresivnom verzijom mjesta odvajanja može se brzo povećati. Uterus je rastegnut. Posude na području odvajanja nisu pričvršćene. Hitna skrb u ekstremnim uvjetima u odgojnoj praksi: Vodič / Ed. EK Ailamazyan. M.: Medicina. 2007.

Krvarenje krvi može nastaviti ljuštiti placentu, a zatim membranu i istjecati iz genitalnog trakta. Ako krv s neprekidnim placentalnim poremećajem ne nađe utičnicu, onda se nakuplja između maternice i placente kako bi formirao hematom. Istodobno, krv prodire i u posteljicu i miometrij, što dovodi do prekomjernog zatezanja i impregnacije stijenki maternice, iritacije receptora miometrija. Istezanje može biti toliko značajno da se stvaraju pukotine u zidu maternice, protežući se do serozne membrane i čak do nje. U tom je slučaju cijeli zid maternice natopljen krvlju i može prodrijeti u cirkulacijsku celulozu, au nekim slučajevima i kroz pukotine serozne membrane i u trbušnu šupljinu. Serozno pokrivanje maternice istodobno ima plavkastu boju s peteljkama (ili s petehijalnim krvarenjem). Ovo patološko stanje se naziva uteroplacentalna apopleksija; po prvi put patologija je opisala A. Kuveler u 1911 i dobio ime "uvea od Cooveler". Stanje krši kontraktilnost miometrija, što dovodi do hipotenzije, progresije DIC, masivnog krvarenja.

placental abruption trudnoće rođenje

3. Dijagnoza i taktika trudnoće (opstetrika)

Taktike upravljanja trudnoćama kada PONRP ovisi o sljedećim pokazateljima:

stanje trudnice i fetusa;

Tijekom trudnoće i porođaja s ozbiljnom kliničkom slikom (umjereno i tečno) PONRP pokazuje hitnu dostavu CS-a, bez obzira na gestacijsku dob i stanje fetusa. Za vrijeme operacije, potrebno je provesti maternicu radi identifikacije krvarenja u mišićnom zidu i pod ozbiljnom membranom (Kuvelerov uterus). U dijagnozi Kuvelerove maternice, u prvoj fazi, nakon poroda, unutarnja ilakalna arterija je ligirana (Iliaca interna). U nedostatku krvarenja, obujam operacije je ograničen na ovo, a maternica je sačuvana. Bunin AT, Strizhakov A.N. // Kliničke značajke i taktika upravljanja u slučaju prijevremenog odjeljivanja normalno smještene placente.-U knjizi: Materijali II. Kongresa opstetričara-ginekologa. Tashkent, - 2007.

Za sakupljanje i transfusiranje vlastite krvi pacijenta, uređaji se koriste za reinfusiranje autolognih crvenih krvnih stanica krvi. Pomoću tih uređaja krv se usisava u spremnik, gdje se čisti od slobodnog hemoglobina, čimbenika zgrušavanja, trombocita, a zatim se crvene krvne stanice vraćaju u tijelo. Istodobno, provodi se infuzijska-transfuzijska terapija.

U blagom obliku PONRP-a, ako stanje trudnice i fetusa ne trpi značajno, ne postoji izraženo vanjsko ili unutarnje krvarenje (mali ne-progresivni retroplaznosni hematom prema ultrazvuku), anemija, u razdoblju trudnoće do 34-35 tjedana, moguće je čekanje. Provođenje trudnice provodi se pod kontrolom ultrazvuka, uz stalno praćenje fetusa (Doppler, CTG). Terapija uključuje ostatak trudnice i sastoji se u uvođenju β-adrenergičkih mimetika, antispazmodika, antitumorskih agenasa, multivitamina, antianemika. Prema indikacijama - transfuzija svježe smrznute plazme.

Ako je stanje trudnice i fetusa zadovoljavajuće, ne postoji izraženo vanjsko ili unutarnje krvarenje (mali ne-progresivni retroplaznosni hematom prema ultrazvuku), anemija, s gestacijskom dobi od 34 do 36 tjedana, taktika čekanja je moguća. Provođenje trudnice izvodi se pod kontrolom ultrazvuka, uz stalno praćenje fetusa (Doppler, CTG). Liječenje uključuje trudnoću u krevetu.

Dijagnoza preranog odstranjivanja normalno smještene placente: Kada se ustanovi dijagnoza, najvažnije je ispravna procjena općeg stanja pacijenata i količina gubitka krvi. Treba uzeti u obzir pritužbe pacijenata, anamnezu, klinički tijek komplikacije, kao i rezultate objektivnih, instrumentalnih i laboratorijskih istraživanja. Posebnu pozornost zaslužuju žene s preeklampsijom.

Dijagnoza PONRP se prvenstveno temelji na identifikaciji krvnog iscjetka iz genitalnog trakta tijekom trudnoće ili u radu na pozadini hipertoničnosti i asimetrije maternice, abdominalne boli u kombinaciji s znakovima povećane hipoksije i asfiksije fetusa. Znakovi unutarnjeg krvarenja bit će indicirani češćim, mekim, lako prešanim pulsom, arterijskom hipotenzijom.

U slučaju PONRP-a u porođaju, kontrakcije rada slabe, postaju nepravilne, maternica između kontrakcija se ne opušta. Povećanje hipoksije i asfiksije fetusa tijekom auskulta karakterizira tahikardija, izmjena bradikardije i poremećaji srčanog ritma. Prema CTG-u, dolazi do smanjenja varijabilnosti bazalnog ritma, pojave dubokih i dugih kasnih usporavanja, nepotpunog oporavka srčanog ritma nakon završetka usporavanja, pojave sinusoidalnog ritma.

Dijagnoza može biti pomalo komplicirana u slučajevima gdje vanjski krvarenje nije prisutan, a stanje pacijenta ne uzrokuje samo placentalni poremećaj, ali i druge otežavajuće okolnosti s oštećenjem vitalnih organa i sustava, što se manifestira kao preeklampsija i / ili eklampsia, anuria, disfunkcija vanjskog disanja, Istovremeno, klinička slika ovih stanja dominira simptomima abrupcije placente. Znatna pomoć za dijagnozu PONRP-a daje ultrazvuk, koji omogućuje određivanje lokalizacije i volumena retroplaznog hematoma. U odsustvu vanjskog krvarenja, retroplacentalni hematomi se vizualiziraju kao hipoekološka formacija različitih veličina, smještena između maternice i posteljice. Najjasnije je sličan uzorak promatran kada se posteljica nalazi na prednjim ili bočnim zidovima maternice. Morduhovich A.S // Premature odjeljivanje normalno smještene posteljice. Medicina UzSSR-a 2011.

Prema laboratorijskim podacima hemostatičkog sustava, hipoagulacija se opaža kod bolesnika s teškim poremećajem placente u vezi s konzumacijom faktora koagulacije. Otkriveno je smanjenje broja trombocita, koncentracije fibrinogena i razine antitrombina III. Kada je patološka dijagnoza PONRP-a procijenjena makroskopskim pogledom na majčinski dio posteljice: prisutnost lica i depresije. Mikroskopski pregled je pokazao opsežne placentne mikroinfarkte, fibrinske ugruške, sklerozu sijede, stanjivanje ili odsutnost decidualnog tkiva. U mrtvim ženama, uobičajene krvarenje se nalaze u perikardu, ispod endokarda, u pleurima, sluznici želuca, jednjaka, usta. Otkrivena su akutna anemija, plućni edem, atelektaza, teške distrofične i nekrotične promjene u parenhimatskim organima. Diferencijalna dijagnoza PONRP treba izvesti prijeteći i / ili prošli rupture maternice ili rudimentarnog roga maternice.

Kod pacijenata s rupturama maternice zapažene su određene osobine opstetrijske i ginekološke anamneze, što ukazuje na mogućnost degenerativnih promjena u miometrijumu (ožiljak na maternici, curettage maternice, upalne bolesti reproduktivnog sustava, komplicirano prethodno rođenje, itd.). Ova trudnoća je komplicirana prekomjernim stezanjem maternice (polihidramnios, višestrukim fetusima, velikim fetusom) i zdjelici prezasićenosti fetusa. Tijekom ove trudnoće postoje potencijalne ili dugotrajne nepravilne bolove u donjem trbuhu, donjem dijelu leđa, području ožiljka na maternici ili bez jasne lokalizacije. Pacijent je kompliciran patološkim preliminarnim razdobljem, nepravilnim raskidom amnionske tekućine, dislokiranjem radne aktivnosti, znakovima nepodudarnosti između veličine prezentacijskog dijela fetusa i majčinog zdjelice. Pojava vanjskog krvarenja tijekom trudnoće i na početku rada može se povezati s prethodno nedijagnosticiranom placentom previa. Međutim, u tim slučajevima, u pravilu, nema napetosti i lokalne nježnosti maternice. Postoje i neke razlike u povijesti. Dakle, PONRP se često razvija kod mladih (primiparan) žena s preeklampsijom, koje imaju različite predispozicijske ekstragenitalne bolesti (kardiovaskularne bolesti, bubrežne bolesti, dijabetes, itd.). Placenta previa karakterističnija je za višestruke žene s otežanom opstetrijskom i ginekološkom poviješću. ZM Musayev, EG Pitskhelauri. / / Gestoza: aktualna pitanja rane dijagnostike i opstetricke taktike, pitanja ginekologije, opstetrije i perinatologije.

Prerano razdvajanje normalno smještene placente je opasna komplikacija, opasna za zdravlje, a ponekad i ženski život, a još više fetus.

Placentalna abrupcija je neka vrsta moždanog udara tijekom trudnoće, u kojoj se akutni oblik ICD razvija s pojavom masivnih opstetrijskih krvarenja, cirkulacijskih poremećaja, do višestrukog zatajenja organa.

Prije akušerski komplikacija (kao što gestosis i preranog odvajanja normalno smještena posteljica) su uzeti u obzir uglavnom kao simptom, a liječenje je simptomatsko, na ovom stupnju razvoja modernih opstetricije intenzivno proučavali etiopathogenic aspekte poroda komplikacija i načela prevencije su razvijene, koja zrači iz patogenog njihove valjanost.

Utvrđeno je da se razvija PONRP u bolesnika s multigenskog tromboembolije zbog kombinacije od tri oblika homozigotni genetske tromboembolije, ili kombinaciju dva ili tri kombinacije homo- i heterozigotnih genetskim oblicima trombofiliju petlje (AFA antifosfolipidna protutijela). Ova kombinacija genetske i stečene trombofilije predstavlja izuzetno visok rizik od razvoja tromboznih komplikacija, što čini ono što je PONRP i nepovoljni ishod trudnoće.

1. Pojava PONRP izazvao progresivne strukturne promjene u svim dijelovima reproduktivnog sustava „majke - posteljice krevet maternice - posteljica - fetus”, čiji je zbroj poremetiti ravnotežu lokalne hemostaze na syncytiotrophoblast površini, što dovodi do zgrušavanja krvi u posteljicu i intervillous prostora formiranje retroplatsentarnoy od hematoma.

2. Iz majčinog organizma su važne pozadina uvjete pogodne za krvne reoloških poremećaja: gestacijska nepotpuno restrukturiranje uteroplacentalnu arterija zbog trenutne dugoročno preeklampsije, smanjenje uteroplacentalnu protoka krvi, simptomi endometrioza i žarišne adenomioze i skleroze od endo i miometrija.

3. placenti strukturalnih ekvivalenta kronična insuficijencija posteljice uglavnom hipoksičnih ozljede resica epitelom afunktsionalnye (zalijepljene) dan s smanjivanjem količinom specijalizirane terminala resice, fokalni ishemijski infarkti, krvarenja intervillous.

4. Mehanizam Okidač je kvar ultrastrukturne patologija četkom graničnog epitela moguće detektirati u udaljenim područjima dlakavi drveća i povećanje volumena blizu retroplatsentarnoy hematoma: depresija, skraćivanje, clavate proširenje, djelomična nekrozu apikalni dijelova mikrovila, do njihovog ukupnog nestanka na granici i syncytiotrophoblast pranje majčinska krv.

5. Mehanizam Provedba formiranje hematoma retroplatsentarnoy postaje discoordination nastavlja protok krvi kroz razjapljena utero-placentnog arterije počinje tromboze i venski sinus rezervoara rub zbog prigušenja antikoagulacijske funkcije placente. To potvrđuje i različit raspon stvaranja tromboznih masa.

6. Uz rastući blok hemoragijskog metabolizma, sinkroni poremećaji hemostaze doprinose brzom pogoršanju fetusa: muljevitu reakciju eritrocita fetusa i njihovo otpuštanje kroz oštećeni zid kapilara u intervenirajući prostor.

Preuranjeno odjeljivanje normalno smještene posteljice (odvajanje placente) - placentni odjeljak prije izbacivanja fetusa iz maternice. Ta se komplikacija najčešće pojavljuje u prvoj etapi rada (u ovom slučaju je prikazan carski rez) ili u razdoblju pokušaja, što prisiljava rad na napor da se prisilno provede kroz jednu pomoćnu operaciju (primjena opstetskih pinceta, uklanjanje fetusa za nogu itd.). U trudnoći može doći do potpune ili djelomične abrupcije placente. U 50% slučajeva i više, to je posljedica razvoja kasne gestoze ili ekstragenitalne patologije s simptomatskom hipertenzijom. Uloga polihidramnija (chorioamnionitis) nije isključena. Komplikacija se češće javlja 3 puta tijekom ponovljene trudnoće. Prerano odstranjivanje posteljice počinje iznenada. Razlog poziva ambulantne brigade je izražen sindrom boli (šok!) I vanjsko (retroplaznom) krvarenje. Kada se značajni dio placente ukloni, fetus umre.

Na pregledu trudnica je uzbuđena ili u stanju prostiranja, koža i sluznice su blijedi, može biti akrocijanoza, jezik je suhi, a ekstremiteti su hladno. Postoji pozitivan simptom "bijele točke", tahikardije i tahikone, slabog, ponekad vlaknastog pulsa. Šok indeks (Algovera) povećao se. Ako dosegne 1, tada je akutni gubitak krvi 1,5-2 l. Pozornost je usmjerena na intenzivnu izbočenja maternice na području placentalnog mjesta zbog formiranja retroplaznog hematoma. Palpacija trbuha je bolna. Vanjski krvarenje iz genitalnog trakta je beznačajno ili može biti odsutan. Obično ne odgovara ozbiljnosti stanja, budući da većina eruptirajuće krvi tvori retroplaznu hematoma. Hemorrhagički i bolni šok, uteroplacentalna apopleksija (Kuvelerov uterus), DIC su prijetnja životu trudne žene. S odvajanjem posteljice fetus umre s djelomičnim odstranjivanjem - pati od cirkulacijske hipoksije.

Jedino moguće rješenje koje čuva život majke i fetusa je hitno hospitalizacija i kirurška intervencija (carski rez, histerektomija). Tijekom transporta su prikazane analgezije, infuzija nadomjestaka krvi, kortikosteroidi, inhalacija kisika itd.

33. Kršenje fiziološkog odvajanja placente u porodu. Istinito i lažno povećanje placente, kasni dijelovi placente. Klinika, dijagnoza, liječenje.