Kakva vrsta ribe može biti majka skrb u prvom mjesecu nakon rođenja?

Zdravlje

Riba je važan proizvod u prehrani svake osobe. Ako nema alergijske reakcije na ribu, preporuča se konzumirati jela od nje barem jednom tjedno. No, majke koje se bolesne majke trebaju pažljivo pristupiti izboru ribe za jelovnik, kako ne bi naštetile djetetu.

Korisna svojstva

Riba, prvenstveno bijela, izvor je bjelančevina koje tijelo dobro apsorbira. Uz to, proizvod sadrži:

 • masne kiseline, koje pomažu ženi u kratkom vremenu da obnove zdravlje nakon trudnoće i poroda, pridonose pravilnom razvoju i rastu novorođenčadi;
 • elementi u tragovima, uključujući kalcij, jod i fosfor, potrebni za jačanje kostiju, razvoj djetetovog mozga, poboljšanje spavanja;
 • B vitamini koji jačaju zube, nokte i kosu, poboljšavaju formiranje krvi.

Redovita konzumacija ribljih jela pomoći će smanjiti količinu štetnog kolesterola, ublažiti stres i normalizirati živčani sustav, smanjiti umor.

Kako ući u ribu u prehrani?

Prema opažanjima liječnika, ako žena tijekom trudnoće nije odbila riblja jela, tada im je dopušteno koristiti tijekom dojenja. Važno je provjeriti je li vaše dijete alergično na riblje proteine. Također, postoje zabrinutosti da riblji okus mlijeka možda ne voli bebu i on odbija dojiti.

U prvim mjesecima života bebe savjetuje se majci za skrb da jedu samo kuhanu ribu ili pecenu ribu - u ovom slučaju ostaje glavni dio hranjivih tvari i ne postoji opasnost da se mlijeko uđe u štetne tvari. Bliže godini bebe možete dodati pečenu ribu na mamicu, zatim prženu ribu, ali bolje je koristiti bez kože natopljenog uljem.

U prehranu je vrijedno uvoditi riblja jela, počevši od malog dijela kuhane ribe (oko 50 grama). Sljedeća dva dana, pratiti reakciju bebe - važno je da nema crvenila kože, osip. Nemirno ponašanje djeteta, odbijanje majčinog mlijeka, gastrointestinalni poremećaj je također kontraindikacija za daljnju uporabu proizvoda.

Ako je eksperiment bio neuspješan, to se ponavlja nakon nekoliko mjeseci - za to vrijeme, tijelo bebe prilagođava se mnogim proizvodima, postat će zrelo. Iznimka - akutna alergijska reakcija na riblje proteine ​​(do anafilaktičkog šoka) - u ovom slučaju, ne biste trebali pokušati uvesti riblje jela u izbornik.

Što su opasna riblja jela?

Ako beba nije alergična na ribu, majka može uključiti i sigurno riblje jelo u izborniku. To uključuje kuhane i parne ribe, kao i pečene u foliju ili rukavu. Preostala jela predstavljaju određenu opasnost za bebu, a njihovu upotrebu treba postupati s oprezom.

Uho. Riblja juha iz svježe uhvaćene ili zamrznute ribe je sasvim prihvatljiva pod istim uvjetima: trebate kuhati juhu u sekundarnom bujonu. Voda u koju se položi pripremljena riba, nakon dvije ili tri minute nakon ključanja, treba isušiti jer dobiva najveći broj ekstrakata i kemijskih spojeva koji se lako nakupljaju u moru i rijeci. Nakon ponovnog ulijevanja čiste vode kuhane juhe.

Konzervirana hrana. Svaka konzervirana hrana je opasna za bebe, jer im se dodaju kemikalije za dugoročno skladištenje. Kod kuhanja nekih vrsta konzervirane ribe, koristi se i biljno ulje sumnjive kvalitete.

Čuva. Filet je izrezan na male komadiće, u različitim punjenjima, široko zastupljen na policama. Začini ne sadrže samo konzervanse, već i veliku količinu začina, a kosti od fileta se ne uklanjaju mehanički, već se rastvaraju u posebnim formulacijama koje su opasne za dojenčad.

Slanu ribu. Namirnice s viškom soli su štetne za majke koje rade. Velika količina soli u prehrani dovodi do edema, povećava opterećenje bubrega i kardiovaskularnog sustava.

Slanu morsku ribu. Sadrži najviše korisnih tvari, budući da nije prošla toplinska obrada, nema pretjerane količine soli. Ali takav je proizvod opasan zbog velike vjerojatnosti trovanja ako je pohranjena nepropisno.

Sirove ribe Korištenje takvog proizvoda izuzetno je opasno za zdravlje - postoji veliki rizik od trovanja ili infekcije parazitima koji utječu na riječne ribe. Morske ribe koje su prošle dubokim zamrzavanjem su sigurnije, ali nema jamstva da je proizvod pravilno pohranjen prije nego što je udario u šalter trgovine.

Suhe i sušene ribe. Sadrži puno soli i praktički je bez korisnih tvari. U slučaju kršenja proizvodne tehnologije može doći do trovanja.

Dimljena riba Tvari koje ulaze u proizvod u procesu pušenja, nesigurne za dijete. Važno je također imati na umu da se u industrijskoj proizvodnji nepristojni ulov pokušava pušiti, što nije imalo vremena "staviti na posao" inače. Nedavno je klasično pušenje zamijenjeno obradom proizvoda s "tekućim dimom", što ga čini još opasnijim za zdravlje.

Što odabrati?

Ako kupujete proizvod industrijskog zamrzavanja, kada se otopite, pažljivo pregledajte i osušite trupla - ne smijete imati miris rancidanih masnoća i raspadati u vašim rukama. Kada kupujete svježu ribu, obratite pažnju na elastičnost trupla, kopče trebaju biti lagane.

Većina vrsta morske i riječne ribe može se konzumirati tijekom dojenja, izbor ovisi uglavnom o osobnim preferencijama. Ali neke vrste treba dati posebnu pozornost.

Skuša. Vrlo korisna riba, 200 grama fileta koja sadrži dnevnu stopu joda za odraslu osobu. Ali, istodobno, skuša je jak alergen, pa čak i ako dijete normalno nosi drugu ribu, postoji opasnost od reakcije na ovaj proizvod.

Salmon i pastrva. U trgovini po povoljnim cijenama možete pronaći samo umjetno uzgojenog lososa i pastrve. To znači da je riba uz antibiotike hrane i stimulanse rasta - tvari koje mogu uzrokovati ozbiljnu štetu djetetu, ako uđe u svoje tijelo mlijekom.

Slanog lososa za prodaju boje, tako da izgleda atraktivno, ne vrijedi kupiti za hranjenje majke koje njeguju. Najsigurnije vrste crvene ribe su "divlje" - sockeye, coho, ružičasti losos. Kupi ga treba zamrznuti za pripremu zdravih jela.

Uobičajena konzumacija ribljih jela nije preporučljiva - nema jamstva da proizvod ne sadrži kemikalije opasne za zdravlje, uključujući teške metale, jer mnogi industrijski otpad spadaju u rijeke i more.

Kakvu ribu možete jesti tijekom dojenja?

Tijekom dojenja, mlade majke trebaju pažljivo pratiti njihovu prehranu, čineći ga korisnim i raznovrsnim što je više moguće. Nakon što čuju priče o raznim alergijama i komplikacijama nakon određenih proizvoda, majke namjerno prelaze iz omiljenog omiljenog jela, ne znajući kakvu vrstu ribe možete imati kod dojenja. To dovodi do nedostatka hranjivih tvari, vitamina i minerala koji su potrebni za zdrav rast i razvoj djeteta.

Je li moguće da majka koja skriva ribu, koja se također pripisuje alergenskim proizvodima? Srećom, izbor morskih plodova za mlade majke je opsežan, pa tijelo žene i djeteta neće nedostajati proteina, vitamina D i omega-kiselinske skupine.

Korisna svojstva

Plodovi mora sadrže masti u obliku nezasićenih masnih kiselina, koje pomažu ženi da se brže oporavi nakon rada, regulira metabolizam i sintezu hormona. Osim toga, proteini riba se digestiraju u 2-3 sata, dok se proteini mesa digestiraju oko 4-6 sati.

 • Vitamin D, bogat tuna, skuša, skuše, haringa i sardina, pomaže djetetovu tijelu da apsorbira kalcij, što je neophodno za rast kostiju.
 • Omega-3 i Omega-6 masne kiseline normaliziraju metabolizam. Također, ove kiseline su odgovorne za vanjsku svježinu i atraktivnost, jer su uključene u sintezu tkiva kože. Ove tvari sadrže losos, ružičasti losos i losos, tako da crvena riba kada dojenje se snažno preporučuje za mlade majke. Međutim, njezina primjena treba biti kontrolirana, jer su ove sorte klasificirane kao alergijske.
 • Riba je izvor takvih minerala poput kalcija, selena i fosfora koji sudjeluju u formiranju kostiju, kože i zidova krvnih žila. Morske vrste bogate jodom smanjuju rizik od bolesti štitnjače.

Koje ribe mogu dojiti?

Crvena riba - pravi prvak na sadržaj omega-3, ali je - sasvim alergijske proizvod, tako da ćete morati koristiti u umjerenim količinama, posebno obraćajući pozornost na djetetov odgovor.

Ako ste jedan od onih koji se pitaju hoće li se slanu ribu hraniti dojenjem, odgovor je očigledan - nije preporučljivo. Slane i malo slane ribe sadrže veliku količinu soli, što dovodi do neravnoteže funkcije bubrega i pojave edema.

Dimljena riba može biti i opasna za mamu i bebu jer nedovoljno liječenje trupla povećava rizik od parazita. A kada je u pitanju trgovina, prolazeći kroz proces pušenja, hranjive tvari i vitamini su uništeni.

Suhe i sušene ribe, premda ne nose ozbiljnu štetu zdravlju, ali zbog visokog sadržaja soli koji se akumulira u prsnim kanalima, okus mlijeka će se promijeniti. Dijete će vjerojatno odbiti hranjenje.

Vrsta rijeke, kada se pravilno priprema, pokazat će se korisnim za organizam, iako u njima ima previše kostiju. Ako ih kuhate bez korištenja nafte, ali, na primjer, kuhati za par ili kuhati juhu, takvo jelo neće izgubiti korisne kvalitete. Dopušteno je jesti ribu s niskim udjelom masnoća - šuga, šuga, štuka, no bolje je da se nekoliko mjeseci drže šarana, križnog šarana, šarana i pastrve.

U ribu se ne preporuča uključiti hranu zbog činjenice da su sve korisne tvari uništene u procesu kuhanja u ulju. To se posebno odnosi na sorte masnih riba - prženi skuša tijekom dojenja opterećuje majčino gastrointestinalno trakt, što na taj način utječe na dijete.

Budući da se kavijar tijekom HB-a treba odgoditi do šestog mjeseca, jer može uzrokovati alergije. Također mijenja okus mlijeka, čineći ga slatkom.

Vi sigurno možete kupiti i takve vrste: oslić, Pollock, tilapija, šaran i deverika, ali koprcati i Pangasius moraju biti upisani u prehrani majčinim pažljivo, jer mogu uzrokovati alergije.

Kako odabrati kvalitetan proizvod?

 • Prije svega, provjerite integritet ambalaže i rok trajanja proizvoda. Ako se vakumska ambalaža razbije, natečena ili otvorena - ova riba ne smije biti uzeta.
 • Ako kupujete ribu na tržištu, obratite pažnju na izgled - vage moraju biti potpune, bez oštećenja i otvorenih ulkusa, škrge su čiste i crvene boje, oči nisu pod bijelim tonovima. Tijelo ne smije biti ljepljivo, s neugodnim mirisom.
 • Pri kupnji zamrznutih ribljih fileta i škampi, treba izbjegavati debeli sloj leda jer ukazuje na kršenje pravila skladištenja.
 • Ne kupujte ribu, ukiseljenu u začinima i začinima, jer nepošteni prodavači često na sličan način maskiraju ustajale proizvode.

Uobičajena konzumacija ribljih jela nije preporučljiva - nitko ne jamči da nema opasnih kemikalija u proizvodu koji je ušao u vodu s industrijskim otpadom.

Kakva vrsta ribe jedna žena ne može?

Ako je tijekom trudnoće žena redovito konzumirala ribu, onda nakon rođenja djeteta nije potrebno ograničiti potrošnju. Ali ovdje morate pažljivo pratiti reakciju djeteta novom proizvodu - u najmanjim znakovima alergije (crvenilo kože, osip) ili probavne smetnje, eksperiment bi trebao biti zaustavljen.

Njegovateljice se ne preporučuju za jesti velike količine crvene ribe, skuša i sushi, jer su one i sadrže alergijske plodove mora.

Otočni plodovi mora zabranjeni su za majke dojenčadi zbog sadržaja žive u mesu. Konzervirana hrana također se isključuje u raznim umacima (šupljina, sprat, kapelan).

Treba isključiti dimljenu, slanu, sušenu i prženu ribu, dajući prednost kuhanim i pirjanim jelima. U kasnijim mjesecima dopušteno je pečene posude.

Tijekom dojenja jedite ribu ne više od 1-2 puta tjedno.

Kako ući u prehranu?

U prvom mjesecu dojenja, preporuča se da se uzdrži od ribe u prehrani majke koje skrbe.

Nakon rođenja, dijete se počinje prilagođavati okolnom svijetu, a kako bi se izbjegle neugodne i ponekad opasne posljedice, potrebno je mudro uvesti svaki novi proizvod.

U drugom mjesecu, majci za njegu smiju jesti komad kuhane ribe koja ne bi bila veća od 50 grama (morska bas, som ili slično). Ako dijete ne pojavljuje crvenilo ili osip, a nakon nekoliko dana pokušajte ponovno jesti. Potom gledajte dijete, a u odsutnosti negativne reakcije, riba se može dodati u dijetu.

Riblji recepti

Prije kuhanja zamrznute ribe mora se otopiti u slanoj vodi, zadržavajući sve hranjive tvari unutar trupla.

Riblja gulaš s jabukama

 • Dorado filet
 • Apple - 1 komad
 • maslac
 • žarulja
 • Kiselo vrhnje - 50 grama
 • sol

Jabuk izrezati na srednje kriške, isjeckati luk, a zatim u tavi u maslacu za 5-7 minuta. Luk bi trebao dobiti zlatnu nijansu. Oprati filet i izbrisati papirnatim ručnikom, skupljati suvišnu vlagu, dodati sol i dodati ukrašenim jabukama i lukovima. Ostavite da peku 30 minuta. Poslužite jelo s kiselim vrhnjem.

Pileće ribe

 • Ribe s niskim udjelom masnoća (krupica, šuga, šaran) - 1 kom
 • Povrće na zahtjev
 • sol

Skalite i gutajte ribu. Izrežite trupla u srednje komade i stavite u dvostruki kotao. Po želji, možete dodati i bočnu posudu (krumpir, brokule, tikvice, mrkve). Ostavite na 25-30 minuta.

Ovaj recept je idealan za početak uvođenja ribe u prehranu, ako dijete normalno reagira na kuhanu ribu.

Pečena štuka s jabukama

 • Pike - 1 komad
 • Jabuke - 2 komada
 • maslac
 • Svježe zelje
 • sol

Oprati jabuke i izrezati na velike kriške. One će se koristiti kao jastuk, pa ih stavite na dno posude, uljane. Učvrstite točku, namočite ga u slanoj vodi nekoliko sati kako biste oslobodili meso mirisa i okusa rijeke. Zatim pomaknite ribu na jastuk jabuka, četkajte maslacem. Po želji, pokrijte list za pečenje folijom ili pergamentom kako bi jelo više sočno. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 40-45 minuta.

Baked bakalar u tijesto s biljem i sok od limuna

Ovo jelo je pogodno za ručak ili večeru. Kao pomoćno jelo možete kuhati ili kuhano povrće ili zelenu salatu.

 • Cod filet - 300 grama
 • Luk - 1 komad
 • Svježe zelje (peršin, kopar)
 • Sok od limuna - 1 tbsp.
 • sol
 • Paprika
 • Jaje - 1 komad
 • krušne mrvice
 • Maslac ili maslinovo ulje

Isperite filete bakalara pod tekućom vodom, umočite ih papirnatim ručnikom, skupljajući višak vlage. Izrežite filet u četiri jednaka dijela. U zasebnoj zdjeli, tukli jaja dok glatka, dodati sol i papar. Umočite riblje komade u tijesto od jaja, a zatim u krušnim mrvicama, pržiti u maslacu nekoliko minuta s obje strane kako bi stavili tijesto.

Odrežite luk na prstenove. Zatim uzmite foliju i izrežite velike kvadrate, u čijem središtu postavite prstenove lukova i stavite bakalele na vrh. Pospite svaku komad solom, paprom, pospite limunovim sokom i pospite sjeckanim peršinom i koparom. Namotajte foliju, nježno držeći uglove kako bi zadržali sok. Pomaknite valjke na ploču za pečenje i pecite u pećnici zagrijane na 200 stupnjeva 40 minuta.

Poslužite na tanjur, lagano otvorite omotnice folijom.

Ukratko, gore navedeno, sigurno je reći da riba mora nužno biti uključena u prehranu žene koja briga. Glavna stvar je da počnete s malim dijelovima, odabrati samo svježu i kvalitetnu ribu i pridržavati se pravila toplinske obrade. A onda će tijelo majke i djeteta dobiti sve potrebne tvari za zdrav rast i razvoj.