Kada mogu početi davati vodu mojoj bebi?

Liječenje

Nakon rođenja djeteta, mnoge mame podižu pitanje vode u nizu najvažnijih problema u skrbi. Čovjekova potreba da povremeno gasi žeđ vodom očita je, ali to vrijedi i za malu djecu? U kojoj dobi bebe mogu početi davati vodu, iu kojim količinama?

O vodi za novorođenče

Nekoliko mjeseci nakon rođenja djece stavili su potrebnu vodu. Međutim, je li vrijedno davanje beba nekoliko tjedana ili dana da piju? Nemoguće je jednoznačno odgovoriti, budući da je svaki organizam individualan. Stručnjaci ne preporučuju zalijevanje za mjesečnu djecu, jer to može izazvati negativnu reakciju.

Što je loše dati vodu? U svakom ljudskom tijelu postoji ravnoteža vode. Zdravlje i zdravlje ovise o količini. Ako se u odrasloj dobi može uznemiriti pijenje puno vode ili dehidracije, a za dijete ima dovoljno mala količina vode svaki dan, tako da se njegov apetit ne pogoršava, ali ravnoteža vode u krvožilnom sustavu je uznemirena.

Ako je beba beba

Majke koje dojke često pate od takvog problema, jer ne znaju točno kako je to ispravno. To je osobito istinito kada je vruće vrijeme. Poznato je da u ljetnim mjesecima bilo koja osoba troši puno tekućine. Ali što je s djetetom?

Stručnjaci ne preporučuju davanje bebe vode kao pomoćno piće za mlijeko. Činjenica da je proizvod laktacije idealna za mrvice, sadrži sve potrebne elemente u tragovima koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe bebe. Osim toga, u toplini djeteta je vjerojatno da će osjetiti nelagodu, jer još nije formirao termoregulaciju tijela, stoga je hladniji od vruće.

Takve bebe najbolje je piti već tijekom uvođenja komplementarne hrane, oko pola godine. Možete početi s sokovima, a zatim se prebaciti na običnu vodu. Najbolje je vodu djetetu s malim žlicama, postupno povećavajući količinu vode.

Ako je beba umjetna

Kada početi davati djetetu neku vodu - takvo je pitanje barem često pitanje majki djece koja se, gotovo od rođenja, hrane umjetnim mješavinama. U ovom slučaju, nemoguće je odgovoriti nedvosmisleno, jer hrana iz ljekarne neće zamijeniti dijete.
majčino mlijeko u najvećoj mjeri.

Liječnici preporučuju davanje vode novorođenčadi u slučaju da želi piti. Pažljivo, ne pokusavajte velike doze. Zašto? Želudac djeteta je još uvijek vrlo mala, stoga, nakon što pijete vodu, može se hraniti i odbiti uobičajeni dio hrane. I ovo je loše, jer djeca trebaju jesti što je više moguće.

Kako utvrditi želi li dijete malo vode? Za početak, možete popiti čajnu žličicu, dajući tekućinu u usta bebe. Ako je pljune ili počinje plakati, bez gutanja, nema potrebe za vodom. Ne biste ga trebali početi piti iz bradavice, jer će to biti previše za sitni organizam, može se lako pojaviti vodena opijenost.

Koliko često treba davati vodu bebama

Ovo je možda najvažnije pitanje. Ne preporučuje se dnevno davanje novorođenčadi, čak iu malim količinama. Ovo je loše za zdravlje i apetit bebe. Međutim, koliko vode treba dati bebama?

Idealno, do 4 mjeseca treba biti uglavnom isključeno iz dijetalne tekućine, u slučaju dojenčadi. Umjetno može dati vodu po potrebi, ali ne često. Trebalo bi postupno poučavati dijete da pijete. Počevši od 2 mjeseca do godine dana, mrvica je dovoljna 120 ml dnevno, pri dobi od jedne godine treba dati 150 ml dnevno za piće. Zapamtite, dijete će odrediti koliko će mu voda biti dovoljna. Nije neophodno ubrizgati silom ili ne, pogotovo ako novorođenče puno plače.

Kritične situacije

Ponekad postoje situacije u kojima treba dati neku vodu čak i za dojenčad. U takvim slučajevima, ne biste smjeli gledati dob novorođenčeta i način prehrane. Na primjer, kada se promatra:

Mnogi pogrešno zbunjuju hladnoću s groznicom. Vrijedi znati da se na visokim temperaturama možete brisati dijete samo vlažnom krpom i povremeno upijati usne u vodu. Međutim, ako postoji temperatura bez temperature, morate početi davati vodu djetetu, iako u malim količinama.

Svatko može imati poremećaj u stolici, ali novorođena djeca najviše pate. Svatko zna da takvi problemi s gastrointestinalnim traktom ugrožavaju ukupnu dehidraciju, osobito visoki rizik u malim mrvicama. Ako imate strog proljev u mjesec dana staroj bebi, odmah potražite medicinsku pomoć i pažljivo dajte vodu za piće. Liječnik je potreban za ispitivanje bebe, jer takav simptom može ukazivati ​​na ozbiljne trovanja.

Uz zatvor, koji se pojavljuje u gotovo svim djecom, možete razrijediti sok s vodom i dati novorođenče piće. Glavna stvar - u malim količinama. To će djelomično pomoći u rješavanju problema koji se pojavio, međutim, u budućnosti, za to treba koristiti odgovarajuće lijekove.

Koja je voda pogodna za novorođenčad

Ne biste trebali početi davati djeci vodu iz slavine. Činjenica je da sadrži mikroelemine koje su vrlo štetne za novorođenče, što može negativno utjecati na zdravlje. Također, nemojte kuhati u ove svrhe.

Može se kupiti destilirana voda, koja se prodaje u gotovo svakoj ljekarni. Takva tekućina na molekularnoj razini nema štetnih organizama i idealna je za šestomjesečnu djecu, jer štetni elementi neće utjecati na njihove slabe organizme.

U kojoj dobi možete dati vodu novorođenčadi?

Kada dati vodu novorođenčadi?

Sve moderne majke znaju da beba do četiri ili čak šest mjeseci ne smije biti hranjena, - ima dovoljno majčinog mlijeka. Ali postoje situacije kada je moguće, pa čak i trebaju dati vodu novorođenčadi. To se odnosi i na umjetnost i na djecu koja su potpuno na GW-u.

Zašto ne preporučiti vodu novorođenčadi?

Neiskusne majke trebaju biti svjesne da njihovo mlijeko sadrži veliku količinu tekućine koja 100% zadovoljava djetetovu potrebu za pićem. Ako, međutim, počnete redovito davati mrvicama čak i malo vode, onda će u tijelu biti neravnoteža vode i soli, to jest, u krvožilnom sustavu, i to neće imati koristi za zdravlje.

U nekim slučajevima, bebe koje se hrane s bocama mogu piti, jer se ne mogu, po potrebi, primjenjivati ​​na njihove grudi i piti. Hranjenje boca se ne pojavljuje na zahtjev, a jedna mješavina nije dovoljna za bebu. To je osobito istinito tijekom bolesti ili u vrućem ljetu.

Na preporuku Svjetske zdravstvene organizacije, moguće je davati vodu djetetu istodobno uz uvođenje komplementarne hrane - ne prije 6 mjeseci.

Kada se djeci mogu dati voda?

Kao što je ranije spomenuto, ponekad novorođenčad može dobiti vodu kada to situacija zahtijeva, a najčešće je povezana s zdravljem djeteta. Ako beba ima poremećaj u stolici, povraćanje, intenzivno gubi tekućinu i ugrožava se dehidracija - u ovom slučaju je potrebno dati djetetu vodu pomoću male žlice ili boca.

Druga situacija u kojoj je moguće davati vodu djetetu je visoka temperatura, a što je veće, to je veća potreba djeteta za dodatnom tekućinom. Štoviše, kada je zbog bolesti beba nestabilna i odbija dojku.

Kakva voda dati novorođenčad?

Sada znamo kada dijete može dobiti vodu. Takva potreba ne nastaje često, ali majka mora znati o njoj. Vrijeme je sada da se bavimo kvalitetom vode koja bi trebala biti ponuđena djetetu.

Najbolji izbor je voda u boci za bebe. Ima uravnoteženi sastav i nema štetnih nečistoća. Može se kupiti u supermarketu ili ljekarni. Ali vodu iz slavine ne smije se dati malom djetetu, jer ima vrlo sumnjivu kompoziciju koja nije prikladna za dijete.

Koja je razlika između crijevne kolike i gazikova u novorođenčadi, mlade majke često su zbunjene, pogrešno vjerujući da je to isto. Mi ćemo detaljnije razumjeti problem, kao i kako pomoći malenom da se riješi neugodne države.

Novorođene bebe još uvijek nisu u stanju sami pomoći da otpuste male automobile koji tako često uzrokuju bolnu koliku, pa im je potrebna pomoć odraslih. Mama bi trebala biti pripremljena za ovaj trenutak kako bi ublažila patnju djeteta na vrijeme.

Uvijek postoje pravila, kao i iznimke od njih. Odgovarajući na pitanje o dopunjavanju novorođenčadi, nema definitivan odgovor, jer puno ovisi o situaciji. Da biste detaljno razumjeli ovaj problem, naš će članak pomoći majci da pronađe pravi izbor.

Da pomogne malom da se nosi s kolikom koja je nepodnošljiva i bolna za njega, odrasle osobe mogu pomoći, uvelike ublažavajući patnju bebe. Trebate samo pravu taktiku ponašanja i malo znanja.

Treba li novorođenčadi dati vodu?

Relevantno za žene koje su jedva imale vremena probati titulu mame, postaje pitanje potrebe za dopunjavanjem novorođenčadi. Savjet baka i pedijatara sve se više razlikuje, pa smo odlučili razmotriti ovo pitanje. Dakle, odlučivanje je li moguće dati vodu novorođenčadi, treba početi od vrste hranjenja.

Dojenje za bebu

Pediatri su uvjereni da dojenje djeteta u prvim mjesecima života isključuje vodu iz prehrane. Razlog za to je sam majčino mlijeko. Kod 85-90%, sastoji se od vode, a sve ostalo je elementi u tragovima, proteini, masti, ugljikohidrati i vitamini. To je velika količina vode u mlijeku koja zadovoljava potrebe djeteta da piju.

Bake, kao i mnoge majke, uvjerene su da novorođenče treba ugasiti žeđ, osobito u vrućem vremenu. No tijelo djeteta razlikuje se od odrasle osobe, au prvim mjesecima života voda je sposobna prijevarno izazvati osjećaj zasićenja. Budući da voda ne nosi hranjive tvari u sebi, samo "uzima" istu količinu mlijeka koje dijete može piti.

Za majku, uvođenje vode prije nego beba počne primati dodatke, puna je smanjenja proizvodnje majčinog mlijeka. Umjesto toga, umjesto vode, beba ne sisati mlijeko s dojke. Ako ostaci nisu dekantirani, postupno će se proizvoditi manje i manje.

Preporuča se da novorođenčad dade vodu tijekom dojenja samo u slučajevima kada ima proljev ili groznicu. Također možete ući u prehranu bebe vode s komorčinom ili koparom, ako ima koliku bolest.

Potrebno je suditi roditeljima kada je moguće dati vodu zdravom novorođenčetu koji jede majčino mlijeko. Preporuča se unijeti u dijetu bebe koja nema problema s probavom, zajedno s komplementarnom hranom. Ako dijete odbije, ne brinite. Neka djeca ne vide odmah vodu i mogu ih početi piti tek nakon nekoliko mjeseci.

Voda s umjetnim i miješanim hranom

Novorođenčad koja se hrani s hranom prima velike količine bjelančevina, pa im je potrebna voda od prvog dana života. U izračunu hrane u ovom slučaju voda se ne broji u ukupnoj količini hrane. Namočite bebe s vodom i mješovitom hranom.

Kakva voda dati novorođenče?

U slučaju uobičajenog uzimanja, potrebno je dati posebnu oporabljenu vodu za novorođenčad koja se prodaje u ljekarnama. Sama bočica mora naznačiti dob od djeteta od kojeg će ga piti. U nedostatku mogućnosti za kupnju flaširane vode možete filtrirati ili normalno iz slavine, ali uvijek kuhati.

Ako novorođenče pati od kolike, umjesto obične vode može se dati vodu s izrezom komorača ili kopra. To će pomoći u ispuštanju gazikovog djeteta.

Kada trebam dati vodu novorođenčadi?

Dojenu bebu treba dati vodu tek nakon primjene na dojku. Za hranjenje novorođenčadi prije no što se hranjenje ne isplati, budući da je volumen trbuha novorođenčeta mali - do 250 ml. Nakon što pijete vodu, dijete neće dobiti istu količinu mlijeka.

Roditelji trebaju suditi koliko vode trebaju piti novorođenčad. U pravilu, dijete mlađe od šest mjeseci ne pije više od 200 ml vode dnevno. Ako je dijete bolesno, pedijatri preporučuju da mu daju vodu, na temelju brzine od 30 ml po kilogramu težine. Dijete ne smije piti svu vodu, prisiljavajući da nije potrebno.

Za bebe hranjene bočicom, voda se daje u intervalima između hranjenja ako dijete pokazuje znakove tjeskobe.

Novorođeno dijete, koje je upravo došlo u ovaj nerazumljiv i nepoznat svijet za njega, traži utjehu u rukama svoje majke, koja prvi mjeseci uživa u djetetovom omču s narukvicama i pjevajući uspavanke. No, sada je dijete odraslo i neće ostaviti majčinske ruke uopće. U našem članku ćemo reći kako odvojiti dijete od bolesti kretanja.

Pelenski dermatitis često je fenomen u dojenčadi, a gotovo svi roditelji su ga susreli barem jednom. Primjećujući ga na vrijeme, vratiti glatku i svilenkastu kožu bebe nije teško. U našem članku ćemo objasniti zašto se pojavljuje peludni dermatitis i kako se nositi s njom.

Ponekad roditelji, s ljubavlju promatrajući prve korake bebe, primijetiti da stavlja stopalo na čarape. Neki to ne vide kao razlog za zabrinutost, vjerujući da će problem nestati s vremenom, drugi, naprotiv, potražiti liječnika. U našem članku ćemo vam reći je li alarmantno za roditelje da hodaju po čarapama.

U brigu o svojoj bebi, majke se ponekad brinu zbog dvojbi i briga o ispravnosti svojih postupaka. Dakle, često se postavlja pitanje o prikladnosti ili oštećenosti pelena za dječake. U našem članku ćemo vam reći mogu li dječaci nositi pelene, kako ih pravilno odabrati i nositi.

Trebao bih dati novorođenčad: koliko i kada hraniti bebu tijekom dojenja i hranjenja bočicom?

Trebao bih dati bebu vodu? Sigurno će biti teško odgovoriti na ovo pitanje. Godine 1989. Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je deklaraciju "10 načela uspješnog dojenja". Između ostalog, postojala je klauzula koja tvrdi da novorođenčadi ne trebaju drugo piće nego majčino mlijeko - osim onih iznimnih slučajeva kada je to potrebno zbog medicinskih razloga.

Ista je organizacija prethodno odobrila da se novorođenčad smatra djetetom do 28 dana starosti. Ministarstvo zdravstva Rusije preporučuje da dijete ne dozira vodom do 5-6 mjeseci starosti, tj. prije uvođenja komplementarne hrane. Među navijačima i protivnicima tih mišljenja, dugo su bili sporovi, a ne bez opravdanja.

Mnogi pedijatri i neonatolozi vjeruju da nije potrebno nadopuniti dijete s dodatnom vodom, jer majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava potrebe bebe ne samo za hranu već i za piće

WHO preporuke

Roditelji koji još nisu u stanju postići konsenzus o dojenju trebali bi uzeti u obzir moguće posljedice svake odluke za dijete. WHO navodi sljedeće težinske argumente protiv dodatnog pijenja:

 • Dysbacteriosis. Apsolutno sterilni crijeva bebe pune su korisne mikroflore majčinog mlijeka. Pomaže u održavanju potrebne ravnoteže u probavnom sustavu djeteta. Redovita opskrba dojenih dojenčadi prekida prirodnu ravnotežu i doprinosi razvoju disbioze.
 • Opterećenje bubrega. Tijekom prvog tromjesečja života formiraju se bubrezi. Njihov glavni zadatak je uklanjanje soli iz tijela, a uz dodatno piće dobivaju dodatno opterećenje.
 • Pothranjenost. Dijete, koje se daje piti, pogrešno misli da je imao dovoljno, jer njegov trbuh dobiva hranu odjednom u volumenu od 1/6 tjelesne težine. Posljedično, gubi prehrambeno majčino mlijeko.
 • Smanjena laktacija (smanjeno mlijeko). Uz aktivno usisavanje dojke, majka proizvodi veliku količinu mlijeka, a uz dodatno pijenje volumen mlijeka koji se jede smanjit će se. Izuzetno je nepoželjno dati djetetu piti noću. U ovom trenutku, kada sisanje dojke, hormon prolaktin će biti proizvedena, on je onaj koji je odgovoran za proizvodnju potrebne količine mlijeka tijekom dana.
 • Neuspjeh grudi. Majke koje hrane bebe iz boce su izložene riziku da dijete bude odbačeno iz dojke. Tekućina iz boce teče bez napora, mrvice ne moraju probati, a dijete "sve više" odabere bradavicu.
Odbijanje djeteta s dojke nakon hranjenja moglo bi biti posljedica činjenice da se voda vrlo lako izvlači iz boce. Ako ste već odlučili dati bebu dodatni piti, bolje je koristiti žlicu

Je li voda za novorođenče?

Načela koja je postavila WHO imaju svoje protivnike koji pokušavaju uvjeriti roditelje na dobrobit hranjenja. Oni tvrde da dijete treba vodu iz prvog mjeseca života, ali, kao što ćete sami uvidjeti, ove teorije ne odupiru napadaju suprotnih argumenata. Razmotrite teze za "i protiv".

Mitovi i stvarnost:

 • Kažu da je mlijeko hrana, ne zadovoljava potrebu za pićem. Međutim, postoje dvije vrste mlijeka: naprijed i natrag. Prednje mlijeko je 90% vode i može ugasiti svaku žeđ.
 • Kažu da u toplini samo trebate piti vodu. I to se može opovrgnuti: eksperimenti su provedeni kada su skupine žena i djece smještene u Saharu na temperaturi od 50 stupnjeva s znakom plus. Predstavnici prve skupine dopušteni su hraniti samo bebe s majčinskim mlijekom. Druga skupina beba umjetno je hranjena i dobivala dodatnu vodu. U trećoj skupini djeca su dobila vodu s majčinskim mlijekom. Kao rezultat toga, samo su predstavnici prve skupine uspješno završili test, dok su ostale skupine imale pritužbe na probavne i zarazne bolesti. Stoga je zaključeno da majčino mlijeko u potpunosti ugasi žeđi, jer se sastoji od vode najviše.
 • Vjeruje se da voda s mješavinom soli pomaže vratiti ravnotežu soli i soli u tijelu, inače postoji mogućnost dehidracije. A to nije slučaj: majčino mlijeko je fiziološka otopina u kojoj soli i minerali potrebni za bebu kombiniraju na poseban način.
 • Tvrdi se da je vrijeme bolesti voda uklanja sve šljake i viruse iz tijela, kao i izvrsno okruženje za otapanje lijekova. Ima puno vode u majčinom mlijeku i isto će se nositi s ovim zadatkom. Lijekovi su još bolji za otapanje u majčinom mlijeku, jer je još lakše probaviti i lakše piti dijete.
Majčino mlijeko je najbolji liječnik za bebu!
 • Primijetio je da voda za piće iz boce smiruje dijete. To nije sasvim točno, jer proces usisavanja, koji je ključ, može biti zamijenjen dudom, majčinim prstom, prethodno opranim ili mučninom.
 • Voda uklanja žuticu koja se pojavljuje u prvim danima života novorođenčeta. Ne, uzrok žutice u bilirubinu, i savršeno je topljiv u mastima, a ne u vodi. Majčino mlijeko, bogato mastima, bolje uklanja bilirubin iz tijela.

"Zlatna sredina"

Sukobljena mišljenja obje stranke mogu zbuniti svakog roditelja. Poznati liječnik Komarovsky, pak, pomiruje dvije zaraćenike i predlaže primjenu načela "zlatne sredine".

Jedini koji su apsolutno kontraindicirani za hranjenje su djeca prvog mjeseca života. Čim se beba okreće 28 dana, možete mu početi davati vodu žlicom ili bocom, ali ne s bradavicom, ali s posudicom.

Medicinske indikacije za dopunsko piće

Postoji niz medicinskih pokazatelja kada se voda mora dati novorođenčadi:

 • visoka vrućica;
 • proljev, povraćanje, proljev;
 • konstipacija;
 • obilno znojenje.

S očitim znakovima dehidracije, neophodno je djetetu zalijevati vodom, a možda i smještenu u bolnicu. Znakovi dehidracije:

 • visoka temperatura;
 • letargija, suhe oči i usne;
 • tamni urin, koncentriran, s učestalosti ne više od 7 puta dnevno;
 • zapadayuschy proljeće.

Korisna voda

Pri donošenju odluke o tome kakva se voda može davati dojenčadi, mnogi roditelji jednoglasno odlučuju piti vodu u bocama - to je najbolja opcija jer skladno kombinira potrebne soli i minerale, a to je vrlo korisno za djetetovo tijelo koje raste.

Kuhana voda iz slavine je pitka samo u ekstremnim slučajevima. Postoji mnogo štetnih mikroorganizama, kao i visoki udio soli. Sve to može negativno utjecati na zdravlje djeteta ili uzrokovati alergijske reakcije.

Potrebni volumen tekućine

Ako odlučite dati bebu tekućinu, morate odlučiti koliko je vode potrebna za dijete. Prosječni volumen tražene tekućine (ne samo vode, ali i kompote, sokovi, prilagođene mješavine, majčino mlijeko itd.) Može se odrediti kako slijedi: Za 1 kg težine potrebno je 50 ml tekućine. Ova je shema važna za djecu od rođenja do 3 godine. Naravno, ti pokazatelji mogu varirati ovisno o dobrobiti djeteta i uvjetima okoline.

Tablica u nastavku pokazuje koliko vode morate piti u svakoj dobi djeteta. Razmotrite sve nijanse.

Je li potrebno (i može li biti) davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem? Čašica

Novorođeno dijete s užitkom sisati grudi ili bocu, redovito šalje svoje prirodne potrebe, razvija se prema svojoj dobi. Čini se da je sve u redu, ali gotovo svaka mumija ima mnogo mogućnosti situacije "Radimo li sve u redu?". Jedno od ovih problema je problem s "žeđom" djeteta. Je li moguće davati vodu novorođenčadi, i treba li joj dodatna tekućina, osobito u vrućoj sezoni?

Je li pitka voda potrebna novorođenčad

Izgleda da je pitka voda jednostavno neophodna za svaku osobu, osobito vrlo malu. Međutim, u slučaju bebe, sve nije tako jasno. Dakle, je li potrebno običnu vodu novorođenčadi ili je li netko bez nje? A ako možete dati vodu, od kada, odakle?

Potreba za pitkom vodom djeteta ovisi o načinu prehrane djeteta: dojenčadi, umjetnom ili mješovitom.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Dilema vode za piće za bebu brzo se može riješiti ispitivanjem sastava majčinog mlijeka. Majčino mlijeko sadrži 90% vode u svom sastavu, a preostalih 10% sadrži masti, proteine, ugljikohidrate, bitne elemente u tragovima i vitamine. Kao što vidite, tijekom dojenja novorođenče dobiva dovoljnu količinu vode.

Pitanje hoće li voditi novorođenčadi tijekom dojenja ima sljedeće rješenje: dijete ne treba vodu. Uostalom, prekomjerna količina tekućine popunit će mali volumen trbuha djeteta i neće doseći potrebnu količinu majčino mlijeka. Kao rezultat toga, majka će morati dekantirati višak, inače će količina mlijeka proizvedenog u dojkama oštro pasti.

Do dva mjeseca da bi djeteta voda ne vrijedi. U trećem mjesecu, na vrućem vremenu, ako se dijete znojenje ili suši u ustima, možete mu ponuditi vodu, ali samo iz žlice. Prvo, uporaba boca s bradavicom često dovodi do odbacivanja sisanja dojke (kada sisanje iz boce, beba stavlja manje napora). Drugo, u budućnosti će biti manje problema s hranom, jer će se beba već naviknuti na žlicu.

Ono što je najvažnije, voda bi trebala biti ponuđena, ali ne prisiljena piti. To bi trebalo biti učinjeno između malih količina hrane (jedan ili dva gutljaja). Dijete "zna" najbolje od svega što im je potrebno: on to želi, pije vodu, ali ne, on će samo ispljunuti. I bolje je staviti bebu na prsa češće u vrućem vremenu, jer prvi dio mlijeka nije jako masno (čak ima plavkastu boju) i dijete može bez vode.

Čitamo detaljno:

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

U usporedbi s pripravkom majčinog mlijeka, prilagođene smjese sadrže više proteina. Stoga, kada se umjetno hranjenje bebe mora zalijevati od prvog dana između hranjenja. Količinu vode koju pijete nije potrebno dodati količinu hrane, a vodu dijete ako je potrebno. Umjetne bebe mogu se zalijevati iz boce ili žlice.

Kada mješovito hranjenje može malo dojiti bebu, ali u nekoliko manjih količina. U prosjeku, malo dijete može piti 100-200 ml vode dnevno.

Čašica

Hiccup je iznenadna kontrakcija dijafragme i zidova laringoze. Za djecu mlađu od jedne godine, štucanje su normalne, jer su funkcije dijafragmatičkog mišića u ovom dobu lako uzbudljive. U bebama uzrok štucanja može biti hipotermija, zrak koji ulazi u želudac tijekom hranjenja, žeđ, nervozna agitacija, akumulacija plina u crijevima.

Da biste se riješili štucanja, samo trebate ukloniti njezin uzrok. Kada je hipotermija potrebna za zagrijavanje bebe. Zrak iz trbuha će otići, ako ga nosite okomito. Uzrok štucanja će eliminirati nekoliko gutljaja tople pitke vode. Plinovi u crijevima pomoći će donijeti infuzija sjemena kopra, ili, položiti na trbuh, toplu pelenu.

Dakle, možete dojiti bebu s štucanjem. Voda će pomoći osloboditi grčenje dijafragme, uklanjajući uzrok štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

Sada u ljekarnama i specijaliziranim dućanima za djecu možete kupiti posebnu flaširanu vodu za novorođenčad. Ova voda sadrži uravnoteženi sastav soli i minerala za određenu dob, što je naznačeno na pakiranju. Ako je nemoguće kupiti takvu vodu, uobičajeno će kuhana i ohlađena na sobnu temperaturu.

Dojenje do šest mjeseci potrebno je piti vodu u dva slučaja: kada ima groznicu ili proljev. Ali čak i uz bolest i majčino mlijeko savršeno se nositi sa zadacima. To će vratiti nedostatak tekućine koja proizlazi iz znojenja i može otopiti lijek za bolesno dijete. Dijete dobiva dodatnu tekućinu za koliku u trbuščiću kada vodu djetetu uz izvarak kopra ili sjemena komorača.

Nakon šest mjeseci, možete početi davati vodu uz mamac. Najbolje je uliti u osobnu šalicu bebe i piti od njega ili, u ekstremnim slučajevima, iz žlice. Nije potrebno koristiti bocu s bradavicama za navodnjavanje bebe.

Dajte li dijete vodu? Kada i koliko?

Je li beba potrebna voda? Na tom računu postoji ogroman broj mišljenja. Neki liječnici tvrde da dijete mora biti "zauzeto", nudeći mu nekoliko čajnih žličica između hranjenja. Naprotiv, drugi stručnjaci kažu da dojenčadi ne treba davati vodu do dobi od šest mjeseci. Međutim, postoje neke preporuke koje vam omogućuju da razumijete hoće li vaše dijete još uvijek trebati vodu ili ne.

Iz ovog članka saznat ćete:

Bilo da daju vodu djetetu

Neki pedijatri uvjeravaju mamu da, ako ona hrani novorođenče s vodom, mlijeko će jednostavno nestati. Međutim, studije pokazuju da je ova teorija pogrešna.

Ne smijemo zaboraviti da se sam majčino mlijeko već sastoji od vode više od 80%. Ali, nažalost, nemoguće je u potpunosti zadovoljiti žeđ beba uz pomoć mlijeka. Ali simptomi žeđi teško podnose odrasla osoba, a da ne spominjemo maleno dijete!

Što se tiče beba podignutih na umjetnoj prehrani, jednostavno trebaju dodatan unos tekućine. Preporučeni dječji unos vode iznosi oko 60 ml dnevno. Voda za dojenčad bi trebala biti na sobnoj temperaturi ili malo toplija.

Od jednog mjeseca dijete se pokušava kretati što je više moguće, što povećava znojenje njegovog tijela. U tom smislu gubitak tekućine je neizbježan, stoga je jednostavno potrebno popuniti.

Većina roditelja čini istu uobičajenu pogrešku. Vrlo su zabrinuti zbog kvalitete tekućine koju daju svom djetetu. Stoga, prije nego što vode dijete, kuhaju. Međutim, kuhana voda neće pomoći djetetu da se riješi žeđi, kao i da napuni tijelo s mikronutrijentima nužnim za zdravlje - one su uništene toplinskom obradom. U tom smislu, u svakom slučaju, nemojte kuhati vodu prije nego što ga dajte svojoj bebi.

Za hranjenje djeteta treba temeljito filtrirati ili specijaliziranu vodu za djecu za djecu.

Postoji mišljenje da voda može izazvati disbakterizu u novorođenčadi. Ali suvremena medicina dokazala je da su te informacije netočne. Stoga se ne biste trebali bojati da tekućina može naštetiti vašem djetetu.

Odlučiti hoće li vodu dati novorođenčadi ili ne, naravno, samo njegovim roditeljima. No, većina pedijatara smatra da je od vitalnog značaja za dojenčad.

Kada dati vodu djetetu

Još jedno kontroverzno pitanje je kada dati vodu djetetu? Tu je i nekoliko mišljenja ovdje. Neki ljudi misle da je moguće davati tekućinu dijete samo u dobi od godinu dana starosti, drugi ne vide ništa krivo s početkom da se voda dijete nakon mjesec dana života. Odgovor je jednostavan: dijete treba biti hranjeno od 25-30 dana od rođenja. Uostalom, iz ovog doba više nema dovoljno mlijeka da bi ugasio žeđ.

Dakle, pod kojim okolnostima je potrebno davati vodu djetetu?

 • Da biste izbjegli dehidraciju, predajte bebu na posebno vruće dane, kao i zimi tijekom sezone grijanja.
 • Gledajte znojenje vašeg djeteta, ako je povišena - dajte mrvicama malo tekućine.
 • Vodu treba dati hladnim simptomima, kao i tijekom povišene temperature u bebi. Najvjerojatnije će odbiti majčino mlijeko, pa je apsolutno neophodno ugasiti njegovu žeđ vodom.
 • Ako dijete ima proljev, samo će pročišćena voda pomoći da ga spasi od dehidracije.
 • Ako se žutica nalazi u djeteta, bit će lakše riješiti se bolesti uz pomoć vode.

Većina pedijatara savjetuje mlade majke da daju vodu bebama noću. Po njihovom mišljenju, to će pomoći u odstranjivanju djeteta od zahtjeva za noćnim hranjenjem. Piti će vodu, smiriti se i odmah zaspati. Na kraju, dijete će obično prestati buđenje noću. Međutim, ne zaboravite da ponekad dijete ne spava zbog nedostatka pažnje pa roditelji moraju pokazati svoju toplinu i brigu.

Koliko vode dati bebu

Naravno, djeca zasigurno trebaju vodu. Međutim, u takvoj maloj dobi ne mogu odrediti koliko tekućina treba konzumirati. Stoga roditelji moraju uzeti u obzir dozu. Ako mama i tata to ne učine, uskoro će beba prestati pušiti majčino mlijeko, piti više od obične vode i popunjavati trbuh s njom. To će dovesti do činjenice da beba samo gubi apetit, a zapravo mlijeko sadrži ogromnu količinu vitamina potrebnih za rast i razvoj mrvica.

Dnevni unos vode za bebu ne smije prelaziti više od 60 ml. Ne dajte bebu više od 20 ml. u jednom trenutku, kako ne bi preopteretili bubrege i urinarne organe djeteta. Najbolje je hraniti dijete žlicom, a roditeljima će lakše kontrolirati dnevnu dozu.

Hranjenje djeteta s vodom

Jednostavno je potrebno hraniti dijete, osobito u vrućem vremenu. U takve svrhe ne zaboravite uvijek nositi malu bočicu s vama.

Da beba ne pijete više od norme, roditelji moraju slijediti dozu. Ako su roditelji utvrdili da dijete treba piti između hranjenja, količina tekućine ne bi smjela prelaziti 20-30 ml.

Kakvu vodu dajete bebu

Za novorođenčad, najbolje je koristiti posebnu vodu u bocama za bebe. Takva voda je temeljito očišćena, ne-karbonirana i potpuno prikladna za navodnjavanje bebe.

Osim toga, priprema hrane za dijete (juhe, žitarice itd.) Trebaju biti na istoj vodi. Dječja voda sigurno ne šteti bebama.

Što se tiče vode iz slavine, onda bi se trebalo primjenjivati ​​s velikim oprezom, a naposljetku bi bilo poželjno odustati od upotrebe. Činjenica je da sadrži različite mikroorganizme i patogene mikrobe koji mogu naštetiti djetetovu tijelu.

Međutim, ako imate svoj duboki filter za čišćenje u vašem domu, ne možete se brinuti o zdravlju mrvica. Takva voda korisna je i sigurna za dijete.

Voda za taljenje smatra se osobito korisnim za zdravlje. Za kuhanje, ulijte pročišćenu hladnu vodu u zdjelu ili posudu i stavite je u zamrzivač. Kada je voda potpuno zamrznuta, izvucite je iz zamrzivača i stavite je na toplom mjestu. Vodena otopina ima vrlo blagotvoran učinak na tijelo.

Nemojte davati bebu previše hladnom ili, obrnuto, tople vode. Pazite da temperatura tekućine koja se nudi bebi ne prelazi 23-25 ​​stupnjeva Celzijusa.

Djeca koja nisu dosegla prvu godinu, u svakom slučaju, ne daju tekućinu plinom. To može izazvati iritaciju crijeva, što je posebno teško za djecu u to doba.

Neki roditelji zaslađuju vodu za bebe dodavanjem šećera na nju. Međutim, to ne dovodi do ničeg dobrog. Slatka voda u ovoj dobi može u potpunosti poremetiti metabolizam, kao i izazvati pojavu karijesa, čak i ako beba još nije dobila zube.

Kako znati da vaša beba nema dovoljno vode

Postoji niz simptoma koji jasno pokazuju da beba nema dovoljno tekućine, i to:

 • letargija, apatija djeteta;
 • suhe sluznice;
 • ispuštajući fontanu;
 • nedovoljno mokrenje (manje od šest puta dnevno);
 • oštar miris urina;
 • obezbojenje urina.

Ovi znakovi ukazuju na dehidraciju djetetovog tijela. Ako se pronađu simptomi nedostatka tekućine, često se primjenjuje beba na prsa. Osjetite dijete između hranjenja, dajući mu ne više od 20 ml istodobno. Takve jednostavne manipulacije pomoći će ravnotežu vode u tijelu djeteta natrag u normalu.

I konačno, kako piti vodene bebe. Postoji nekoliko opcija:

 • Žlica. To su posebne žlice s oblikom pogodnom za usne usne;
 • Šprica. Ubrizgajte kapljice u usta djeteta - neka budu praćene elementima igre kako se dijete ne bi uplašilo;
 • Počevši od 5-6 mjeseci, možete koristiti posebne posude za piće koje će beba moći držati ručkama (tzv. "Bez prolijevanja");
 • Mala boca Proizvođači nude širok raspon njih. Ali ne i sve mrvice vole piti iz boce, žele probati nešto drugo.

Voda za novorođenče (dojenčadi) važan je uvjet za njihov normalan rast i razvoj.

Kada početi davati piće nekom novorođenom djetetu

u redu, kažu liječnici! Dijete se napije i ugasi žeđ s majčinskim mlijekom, a mi nismo dali mlijeko i odmah ga ne primjenjujemo na dojku. Vodichkom ne mora popuniti trbuh, on svibanj početi gubiti težinu, jer će biti lažni osjećaj sitosti.

Sa 6 mjeseci... i kako mami... sve začepljen ODESSA LJETO BEZ vodu samo prsa... Što ispunjava prostor u želucu vodom umjesto majčinog mlijeka?

Moje će bebe uskoro imati 6 mjeseci i on je na GV, a ja još nisam dao mu vodu ili bilo koju drugu tekućinu koju mu treba iz mlijeka!

kao što je otpustio iz bolnice, i počeo dati malo

Ako mi roditelji punjena sve u redu, gotovo od rođenja (voda, sok od jabuke, kravlje mlijeko s krupicom.) I ništa neće dogoditi s nama, to ne znači da su roditelji učinili sve što je pravo. znanost i medicina ne stoje mirno. Nemoj slušati sve što mama i bake savjetuju. oni su nas podigli bez pelene i bez perilica rublja, miješalice, multi-kuhala i drugih stvari koje moderna majka treba, ali to ne znači da trebamo živjeti onakav kakvi jesu. dijete na GW-u ne treba vodu. Dosad je znanstveno dokazano.

Naravno, svatko ima svoje mišljenje! Ali to prvo, da je drugi u bolnici već dao malo vode. Imamo vruću klimu, a sinovi su rođeni ljeti jedan u srpnju, a drugi u kolovozu. Vjerujem da je to moguće i potrebno!

Kao dio mlijeka, 80% vode, do 6 mjeseci ako je mlijeko, ništa ne treba eksperimentirati s dječjom hranom.

Čini mi se da ako je jako vruće, a zatim ne piti, ali da se briše, koža također apsorbira vodu. Voda vjerojatno kasnije treba. To je još uvijek pedijatar koji regulira. Novorođenče nema bakterija za apsorpciju normalne vode, apsorbira ga u majčino mlijeko. Mjesecima 3-4 gdje trebate započeti.

Patili smo 2 mesyatsa.Ochen s debelim stolac s kolikami.Malyshka vidio naprezanje, rumenilo i sve nikak.Ot kolike Espumizan nije pomoglo, smektit samo riješio problem s kolikama, Hilak forte docha odbio pit.Klizmami žao maltretirati.

Kao rezultat toga, došla je sestra i pogleda na cijelu stvar i zamolio da preliti moloko.Skazala da prednji mlijeko je vrlo mala, samo žličicu, a zatim odlazi piti kuhano masti moloko.Skazala vodichku.Teper kakao svaki dan i bez strašne usiliy.Raz tjedna Mi vypayem bag planteksa.Vot nekako tako :)

To je nevjerojatno, liječnik koji je napisao napredne komentare, sjedi na internetu, a tko ne može govoriti i preporučiti tko... ako dijete ima nešto sa stolicom, analiziramo našu prehranu. Šljiva i piti više vode, ima kopra, a nema kolik i bez stolice.

Ali žutica uklanja masnoću, bilirubin se ne otapa u vodi.

Imali smo malu žuticu, sama po sebi, dijete, kao i ja, ne stvaram nikakve kemikalije. Sada imamo gotovo 6 mjeseci, težina 8200, bez dodataka, dodataka. Što je kolika nije znala.

Treba li voda dati djetetu?

Voda je najvažniji dio našeg života. Važnost vode za ljudsko tijelo je neporeciva. Potrebna je dovoljna količina tekućine za bilo koji organizam, uključujući novorođenče. Razmotrite obrasce hranjenja djeteta i potražite odgovore na pitanje koliko je potrebno, korisno i kada možemo dati vodu novorođenčadi?

Značajke dojenja

Majčino mlijeko je savršena dječja hrana.

WHO preporuke, a moje praktično mišljenje kaže da prije uvođenja prve komplementarne hrane, odnosno, do 5-6 mjeseci starosti, pokušati hraniti novorođenče samo s majčino mlijeko.
Majčino mlijeko:

 • 90% vode
 • sadrži optimalnu kombinaciju hranjivih tvari i elemenata u tragovima za rast i zdrav razvoj vašeg djeteta,
 • doprinosi postupnom nježnom punjenju probavnog sustava novorođenčeta s potrebnim enzimima,
 • održava zdravu ravnotežu bakterija u crijevima djeteta,
 • sadrži protutijela koja podupiru imunitet novorođenčeta tijekom bolesti i virusa,
 • kada se ispravno podešava, dojenje se proizvodi u dovoljnim količinama kako bi dijete dala prehranu i tekućinu.

Majčino mlijeko i voda

Nadam se da nemate sumnje u korist dojenačkog mlijeka. A sada razlozi koji će omogućiti razumijevanje: je li vrijedno dati novorođenčad vode?

 1. Novorođenče još ne razlikuje glad od žeđi.

U želucu je oko veličine šake. Punjenje malog želuca s dodatnom vodom, pored majčinog mlijeka, nema nikakvu korist novorođenčadi.

 1. Kada je maleni trbuh novorođenčeta napunjen vodom, manje majke ostaje, a time i količina hranjivih tvari koja ulazi u tijelo djeteta.
 2. Čak i najkvalitetnija voda ne jamči sigurnost dječjeg probavnog sustava. Ako se dijete neprestano ispire vodom, rizik disbize povećava se tri puta.
 3. Majčino mlijeko, za razliku od vode, čisto je, bezopasno i jača imunološki sustav djeteta.
 4. Dodatna voda koja se nudi djetetu do 3 mjeseca, preopterećuje bubrege. Sol u majčinom mlijeku je upravo onoliko koliko to dijete treba. Voda također uklanja putem bubrega one soli koje ulaze u tijelo djeteta s majčinskim mlijekom.
 5. Ako dijete dobije vodu umjesto dojenja, poremećuje se proces proizvodnje majčinog mlijeka.

Mlijeko se proizvodi u dovoljnim količinama za dijete kao odgovor na stimulaciju. Kad beba sranje, dolazi mlijeko.

Pročitajte također o laktaciji:

Upozorenje! Noćno dojenje pomaže pri proizvodnji hormona prolaktina. Fed noću i danu će biti prava količina mlijeka.

"Varanje" dijete s malo vode noću, riskirate narušavanje procesa prirodne proizvodnje majčinog mlijeka.

 1. Kada dijete dobije flaširanu vodu, povećava se rizik od odustajanja od grudi.

Dijete koje sranje dojke čini fizičke napore da dobije hranu. Iako je lakše piti iz boce, tekućina gotovo bez napora ulazi u usta.

Stoga, ako zlostavljate ponudu bocu novorođenčadi, beba može odbiti jesti iz prsa.

 1. Voda, za razliku od majčinog mlijeka, sprečava izlučivanje bilirubina iz tijela djeteta, žuti pigment koji uzrokuje fiziološku žuticu novorođenčeta.

Bilirubin se eliminira iz tijela otapanjem masnoća iz majčinog mlijeka. Bilirubin se ne otapa u vodi, stoga hranjenje novorođenčadi s nekom vodom samo će usporiti protok fiziološke zheltushke. Pročitajte više o žutici u novorođenčadi >>>

Teško je zamisliti da obična voda može biti tako neprofitna i čak štetna za krhko tijelo djeteta. Znajući činjenice koje smo rastavili gore, ne možete pogriješiti i uspješno dojiti.

Kada trebate dojiti dijete?

Voda se pojavljuje u prehrani dojenčadi s početkom uvođenja komplementarne hrane. Sa dobro uspostavljenom dojenju, dojenčad ne treba nikakvu dodatnu prehranu osim majčinog mlijeka do dobi od 6 mjeseci.

Nakon uvođenja komplementarne hrane, dijete se već može hraniti vodom. Za dodatno konzumiranje alkohola najbolje je odabrati ne sok, već čistu vodu ili strukturiranu (odmrznutu) vodu, koju dijete najbolje apsorbira.

Najbolje je dati djetetu piti vodu iz šalice ili posebnu posudu za piće. Nakon šest mjeseci beba već izvrsno radi s takvim uređajima.

Međutim, mnoga djeca vole nadopuniti opskrbu tekućinom, pranje krute hrane majčinim mlijekom. Aktivno piti iz šalice počinje nakon jedne godine.

Kako se pobrinuti da dijete dobiva dovoljno prehrane i tekućine?

Ima li beba dovoljno majčino mlijeko? Prije davanja dojki dojenčadi u obliku tjeskobe, treba objektivno procijeniti koliko je dobro organiziran prehrambeni proces i kako dijete osjeća:

 • Ukupni dobitak na težini mjesečno trebao bi biti veći od 500 grama.
 • Broj uriniranja 10-12 puta dnevno kaže da beba ima dovoljno tekućine iz majčinog mlijeka.

Ako primijete bebu na dojku na zahtjev, bez čekanja nekoliko sati između hranjenja, dobit će dovoljno hrane i tekućine iz majčinog mlijeka.
Pogledajte videozapis o dojenju djece:

Dodatna tekućina u slučaju bolesti

Ako dijete ima groznicu, ili postoji poremećaj u stolici, sigurno će trebati dodatnu tekućinu.

Međutim, nemojte žuriti da zgrabite bocu vode. Ne postoji više prikladna tekućina za dojenčad kad se osjećaju bolesnima od mama mlijeka.

Često nanesite bebu na prsa. Dobit će vodu od njega i vode koja mu je potrebna toliko, i sve mikroelemete potrebne za suzbijanje bolesti.

Ako dijete s teškim proljevom pokazuje znakove dehidracije, trebali biste odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Znakovi dehidracije

Kojim znakovima utvrditi da novorođenče zapravo nema dovoljno tekućine:

 1. Mokrenje 6 ili manje puta dnevno, mali volumen.
 2. Boja urina je koncentrirana žuta.
 3. Dijete je tromo.
 4. Suha pucnjava i usne.
 5. Može biti pad u fontanelu.

Ako sumnjate na dehidraciju, trebali biste odmah pružiti djetetu adekvatnu medicinsku pomoć.

Voda u vrućini

Vruće sezone ili suhi zrak ponekad se smatraju snažnim argumentima za davanje dodatne vode bebama.

Međutim, iskustvo vrućih zemalja pokazuje da nudeći dojku djetetu umjesto boca vode u toplini djelujete učinkovitije:

 • Majčino mlijeko je bogato svim potrebnim dječjim solima i mineralima kako bi pomoglo tijelu novorođenčeta da preživi topline.
 • Preživjeti vruće vrijeme pomoći će odgovarajućoj (lakšoj) odjeći.
 • Obrišite tijelo djeteta vodom i dalje navlažite zrak u sobi - takve će radnje biti učinkovitije od davanja novorođenčadi.

U ekstremnoj vrućini beba će češće i aktivnije zahtijevati primjenu na dojku. Majčino mlijeko u dovoljnim količinama, a ne voda u toplini, pomažu u zaštiti djeteta od dehidracije.

Voda koja se puni bocama

Umjetna formula za hranjenje djeteta sadrži više proteina nego majčino mlijeko. Stoga, novorođenčad "obrtnik" daje dodatnu vodu.

Možete dodati bebu iz boce ili iz žlice.

Količina smjese ne smije se smanjivati ​​zbog vode koja se nudi djetetu. Pijte bebu između jela.

Količina dodatne vode za dijete na umjetnom hranjenju je od 100 do 200 ml dnevno.

Da bi se maksimalno zaštitila crijevna mikroflora bebe, ponudite djetetu posebnu vodu za bebe. Prodaje se u ljekarnama i sadrži potrebni sastav minerala, soli i elemenata u tragovima.

Je li moguće davati vodu bebama

Bez izuzetka, sve mlade majke zanima je li moguće dati vodu novorođenčadi i treba li to učiniti. Mišljenje pedijatara i savjeti starijih generacija obično se ne podudaraju. Bake kažu da su u prvih dana beba zalijevale svoje bebe vodom, a moderni liječnici preporučuju da to rade bez nje.

Što bi mlada mamica trebala učiniti kako bi pronašla pravo rješenje? Razmotrite treba li dijete vodu, a što objašnjava odbijanje njegovog uvođenja u prehranu novorođenčadi.

Ključna stvar ovdje je vrsta dojenja.

Je li beba potrebna voda prilikom dojenja

Pedijatri vjeruju da dojenje novorođenčeta pokriva potrebu tijela za tekućinom. To je objašnjeno činjenicom da 85% majčinog mlijeka sadrži vodu, a ostatak su potrebni nutritivni elementi. Ovaj postotak pokriva potrebu za pićem bebe.

Međutim, čini se da neke majke djetetu treba dodatno piće, posebno u toplini. Treba imati na umu da će voda za piće uzrokovati osjećaj zasićenja u mrvicama i piti manje mlijeka. Stoga će beba dobiti manje vitamina i elemenata u tragovima.

Štoviše, prije uvođenja komplementarne hrane takva situacija može izazvati smanjenje laktacije, budući da beba neće isisati sve mlijeko iz dojke. Noćne hrane su od posebne važnosti jer se noćno aktivno sintetizira hormon proizvodnje mlijeka.

Osim toga, postoji rizik da se ubrza ravnoteža bakterija u crijeva bebe. Priroda je utvrdila da je majčino mlijeko idealno za formiranje zdrave mikroflore, a sve drugo može potresati prirodnu ravnotežu i uzrokovati rizik od disbioze u djeteta.

Još jedan bitan minus - dijete može odbiti dojku. Najčešće, voda se zalije s boce s bradavicom, što je mnogo lakše sisati nego dojku. Zbog toga, beba svibanj preferirati ovu određenu metodu hranjenja.

Vodicka novorođenčad, smještena na HB, može se dati samo kad ima groznicu ili proljev. Također je dopušteno da vodu dojite vodom s izrezom kopra ili komorača s kolikom. To će pridonijeti ispuštanju plina u bebi.

Preporuča se da dojenčad koja hrani majčino mlijeko počinje voditi istodobno s uvođenjem komplementarne hrane. Krhotina može odbiti, a zatim ne biste trebali inzistirati i ponovno ponuditi za tjedan ili dva.

Hranjenje bebe koje su umjetno i mješovito hranjenje

Umjetne bebe dobivaju impresivnu količinu bjelančevina, što znači da im je potrebna voda. Kada se izračunava količina za hranjenje smjese, voda se ne računa kao hrana. Uz mješovito hranjenje, voda je također potrebna.

Brzina vode za dijete u dobi od 1 mjeseca na miješanu ili umjetnu hranu - do 200 ml dnevno. Ako mrvica piju bez oklijevanja, onda se ne gnjavi, a voda nije potrebna.

Koja je voda pogodna za novorođenčad?

Voda za dojenčad poželjna je za poseban. U ljekarnama možete pronaći posebnu obnovljenu vodu za bebe. Na bocu je naznačeno vrijeme za koje je namijenjeno. Ako ne možete kupiti flaširanu vodu, obična će voda učiniti. Ali vrijedi se prisjetiti da se dijete može piti samo s kuhanom vodom.

Najkorisnije je da se otopi voda. Njegov recept je jednostavan: morate staviti običnu vodu u spremnik i staviti ga na komad kartona u zamrzivaču. Nakon nekog vremena, nakon zamrzavanja vode, izvadite zdjelu i ostavite da se otopite na sobnoj temperaturi.

Najbolja temperatura vode za hranjenje beba je 22-25 ° C.

Kako dati bebu vodu

Optimalno hranite bebu žlicom. Tako možete kontrolirati količinu vode koju pijete, au slučaju HB dijete neće naučiti piti kroz bradavicu.

Kad mogu dati vodu novorođenčadi

Dijete koje prima majčino mlijeko može se davati vodom tek nakon primjene na dojku, inače će se napuniti trbuh i beba neće jesti željeni volumen mlijeka. Roditelji trebaju odlučiti koliko će vode davati bebe dnevno. Uobičajeno je da beba do 2 mjeseca napoji 10-30 ml vode dnevno.

S IV, voda treba biti ponuđena bebi između hranjenja, pod uvjetom da dijete ne pokazuje znakove tjeskobe.

Međutim, ako roditelji vide simptome dehidracije, dijete mora biti hranjeno. Sljedeći simptomi upućuju na nedostatak vode:

 • dijete postaje neobično letargično ili hirovito;
 • beba vrlo rijetko treperi;
 • koža postaje blijeda, ljuštena, suha;
 • jezik također postaje suh;
 • uriniranje se rijetko događa, a urin postaje tamni i oštar miris;
 • pojavljuju zatvor;
 • proljeće u novorođenčadi počinje pasti;
 • kada se dijete ponudi piti, pohlepno zgrabi dude (žlicu, piće).

Osnovno pravilo je ne eksperimentirati bebu, posebno u prvim mjesecima života. Voda je nužna u djetetovom tijelu, ali roditelji trebaju kontrolirati svoj unos i slijediti preporuke stručnjaka.

Kao što je savjetovao dr. Komarovsky E.O. u članku "Dječje pitanje: piti ili ne piti": "Nema smisla prisiliti zdravo dijete da pije vodu... da ponudi vašu tvrtku, a dijete će odlučiti hoće li piti ili ne piti".