Yoga tijekom trudnoće

Hrana

Neuobičajeno stanje žene dok čeka dijete uvijek je izazvalo brojne kontroverze među stručnjacima. Prije nekoliko godina većina bi odgovorila negativno na pitanje: je li moguće prakticirati yogu tijekom trudnoće? A danas, buduće majke često će primiti pozitivan odgovor na priliku da prakticiraju jogu na tako zanimljivom položaju. Otvaraju se posebni centri, u kojima se tečajevi joge za trudnice provode izvan kuće, profesionalni instruktori stvaraju nastavne videozapise. Koje bi se značajke trebale znati, koje yoga provodi u ovoj fazi života, i može li joga donijeti štetu budućoj majci i bebi - sve je to napisano u ovom članku.

Prednosti i kontraindikacije

Jedan od osnovnih elemenata joge je tehnika čak i zdravog disanja. Ova tehnika je vrlo važna za buduće majke. Uostalom, kroz disanje s kisikom, ne samo žena je osigurana, već i fetus, za koji je ispravno disanje majke ključ za pravovremeni razvoj.

Stručnjaci tvrde da će yoga za trudnice imati koristi:

 • zbog aktivne zasićenosti stanica s kisikom, poboljšava protok krvi u očekivanoj majci;
 • Pravilno disanje pomaže djetetu da osigura potrebnu količinu kisika, koja sprječava pojavu fetalne hipoksije;
 • neki položaji utječu na opuštanje kralježnice, zbog čega žena ima bolove u donjem dijelu leđa;
 • pod djelovanjem redovitih opterećenja pojavljuje elastičnost zglobova i mišića;
 • prakticira se i ravnomjerno disanje, koje se mora razviti do trenutka početka rada;
 • postoji kontrola pojave viška težine;
 • znakovi toksikoze postaju rjeđi.

Tako, yoga tijekom trudnoće donosi mnoge prednosti. Yoga praksa u tom razdoblju je lagana. Yoga za trudnice kod kuće eliminira poza usmjerena na snažno savijanje tijela, ili uključuje određenu tjelesnu kondiciju. Yoga za trudnu asanu ne nanosi štetu praktikantu, a zahvaljujući pravilno i profesionalno odabranim vježbama buduća majka će moći pripremiti tijelo za približavajući trenutak rada.

Često, trudnice imaju pitanje: yoga za trudnice od kojih će razdoblje donijeti najveće zdravstvene beneficije. Vrlo važno razdoblje trudnoće je prvi trimestar. U ovom trenutku položeni su svi vitalni sustavi budućeg djeteta. Stoga se vrlo često postavlja pitanje među stručnjacima: Je li moguće da trudnice prakticiraju yoga tijekom ovog razdoblja razvoja djeteta? Ako žena nikad prije nije prakticirala praksu joge, ona ima određene liječničke upute, možda je možda yoga tijekom ranog trudnoće može nanijeti štetu. A onda nastava treba odgoditi do drugog tromjesečja. U ovom trenutku svi će organi djeteta biti potpuno formirani, a klase joge će imati koristi za zdravlje svoje majke.

Postoje različite situacije u kojima se svaka vježba ne preporučuje za trudnicu. Uključujući yoga tijekom trudnoće. To uključuje:

 • stanje u kojem je maternica povišena tonom;
 • dijagnosticirana prijetnja pobačaja;
 • prisutnost krvavog iscjedka;
 • trudna hipertenzija;
 • kasoza kasoza;
 • otkrila je tahikardiju;
 • vrlo izraženu toksikozu s povraćanjem i mučninom, popraćenu upornim glavoboljama;
 • hidramnion.

Zbog činjenice da yoga za trudnice ima kontraindikacije, prije početka nastave, čak i ako se osjećate dobro, bolje je konzultirati se s liječnikom i saznati možete li trenirati u ovoj fazi, a što je korisno za jogu trudnica. Samo iskusni stručnjak može utvrditi kakvu vrstu joge možete učiniti za trudnice, a samo će vam liječnik detaljno reći koje se trudnice ne mogu prakticirati. Kada ostanete nekoliko tjedana do datuma isporuke, bolje je završiti praksu. Doista, u ovoj fazi, svaka tjelesna aktivnost može uzrokovati početak procesa rođenja.

Preporučene vježbe

Joga klase kombiniraju kompleks fizičke, duhovne i emocionalne prakse usmjerene na duboko poboljšanje osobe, definirajući unutarnju skladnu ravnotežu i jedinstvo s vanjskim svijetom. Sve ovo je važnije nego ikada za vrijeme trudnoće. Yoga kompleks za trudnice uključuje vježbe s ciljem poboljšanja različitih sfera života budućnosti majke. U novoj državi žena uči prihvatiti novo ja i istodobno živjeti u skladu s ljudima i okolnostima oko sebe.

Postures (asane) tijekom trudnoće

Tjelovježba uključuje sljedeće yoge u trudnica:

 1. Asana je čučala leptir. U sjedećem položaju, spojite noge i pete i povucite noge do trbuha što je više moguće. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da je prilikom obavljanja asane najvažnije pravilo maksimalna praktičnost izvršenja. Leđa treba biti ispravljena. Trebate biti u stanju osjetiti kako se tijelo proteže prema gore, a opušteni stražnjice usmjeravaju prema dolje. Bokovi praktičara razvedeni su i nisu napeti. Potrebno je duboko udisati nekoliko puta za redom, dok udisaj da se odmarate na okomitoj površini. Torzo i glava naginje se malo naprijed i pokušavaju držati ruke u opuštenom stanju. Nekoliko udaha stvara abdomen, dok se tijelo polako naginje naprijed. Tada se morate malo zavojiti da osjetite položaj i opušteno stanje kukova. Stražnjice pokazuju dolje. U tom položaju uzima se nekoliko ciklusa dubokih udisaja. Da biste izašli iz usvojenog položaja, morate se nježno zagrliti u naručju, proteći se i uzeti početnu poziciju. Ova asana pridonosi razvoju fleksibilnosti zdjelice koja će pozitivno utjecati na tijek procesa rada.
 2. Asana je lijena mačka i odskočna krava. Ta se pozicija smatra vrlo popularnim među budućim majkama. Preporuča se liječnicima da razviju sposobnost opuštanja tijekom bolnih kontrakcija. Često se ta vježba provodi čak i kod žena koje nikada nisu prakticirali jogu. Da biste ga izvodili, uzmite izvornu pozu na sva četiri. Ova pozicija treba biti udobna za trudnice. Palmi se oslanjaju na pod, moraju biti strogo pod ramenima. Vježbanik je opušten. Prsti se nogu. Natrag polako i glatko saviti. Svaka kralješka treba dosegnuti prema stropu. U usvojenom položaju da duboko diše. A onda polako uzeti početnu poziciju. Želudac je važno da se može opustiti, trebao bi pasti. Glatke se dignu, a leđa lagano savijati. Lift glave i gledati naprijed i okolo. Disanje je usmjereno na donji dio leđa. Ako prakticiram ovu asanu nekoliko puta dnevno, leđa mišići će postati fleksibilniji.
 3. Vježba je usmjerena na sustavno podizanje zdjelice u sklonoj poziciji. Takav zadatak povoljno utječe na stanje lumbalnih mišića, ublažava bol koji se često javlja kod trudnica na ovom području. Da biste ga izvodili, ležite na leđima i podignite stopala na okomitu površinu. Lagano podignite zdjelicu iznad poda, koljena bi trebala biti usmjerena prema stropu. Liječnikova ramena i vrat su što opuštenije. Disanje sporo, duboko, smisleno. Nakon nekoliko ciklusa disanja u ovom položaju polako spustite zdjelicu na vodoravnoj površini. Zadatak se ponavlja nekoliko puta.
 4. Asana novorođenče. Ova vježba je posebno preporučljiva za žene koje su sklone dobivanju višak težine tijekom trudnoće. Osim toga, takvi tečajevi joge tijekom trudnoće olakšavaju prekomjernu napetost u kralježnici i jačaju mišiće zdjelice. Da biste ga izvodili, morate se udobno osloniti na tijelo i podići na sva četiri. U unaprijed morate zakotriti jak poklopac i staviti ispred praktičara. Koljena moraju biti odvojena i noge se pridružuju. Polako spustite stražnjicu na noge, tijekom ove akcije morate osjetiti kako fleksibilna i poslušna kralježnica postaje. Zatim stavite čelo na valjane pokrivač. Vrat, ramena, struk, stražnjica i trbuh trebaju biti što opušteniji. Izvršite nekoliko dubokih udisaja, zamislite kako sporo, čak i disanje ima pozitivan učinak na bebu.

Najvažnije je prije nego što počnete s praksom uzeti udobnu poziciju, da se ne bi ometao okolna stvarnost, da biste mogli uspostaviti kontakt s djetetom. Yoga tijekom položaja trudnoće trebao bi biti vrlo udoban. Tijelo trudnoće počiva tijekom izvođenja asana, a uz njega mišići postaju elastičniji i pripremljeni. Morate naučiti slušati sebe i svoje tijelo, da biste mogli biti zaduženi za živahnost i dobro raspoloženje tijekom takvih razrednih odjela. Ako još sumnjate jesu li joga štetna ili korisna za trudnice, bolje je dobiti savjete od stručnog stručnjaka.

Mogu li napraviti yogu tijekom trudnoće?

Trudnoća, osobito prva, u budućim majkama podiže mnoga pitanja, a jedna od njih je tjelesna aktivnost u tom razdoblju. Žene se pitaju hoće li se u svojoj državi moći baviti sportom, a majka i njezina beba neće imati egzotične tjelesne aktivnosti poput joge?

Većina stručnjaka tvrdi da yoga ne samo da ne pogađa, već će pomoći u pripremi za porođaj, a isto tako dopustiti ženi da se u budućnosti obnovi prenatalni oblik.

Što je korisno yoga trudna?

U početku treba napomenuti da yoga tijekom trudnoće značajno razlikuje od tradicionalnih vježbi koje se izvode u "normalnom stanju". Vježbe koje izvode buduće mame - Yoga Iyengar za trudnice - uključuju korištenje dodatnih uređaja za olakšavanje asana i više su usmjereni na:

 • držati se stane žene
 • biti u mogućnosti da se opustite
 • biti u mogućnosti upravljati svojim disanjem i emocijama.

Sve to zauzvrat ima blagotvoran učinak na psihološko stanje buduće majke.

Čak i ako žena prethodno ne prakticira jogu, vježbe neće predstavljati nikakve posebne poteškoće, tako da možete započeti nastavu u bilo kojem trenutku (od prvih tjedana), ali vježbe uzimajući u obzir trenutačno tromjesečno.

Što može biti kontraindikacija za yoga tijekom trudnoće?

Prije nego što započnete yoge, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom koji vodi trudnoću, imate li kakvih kontraindikacija?

Ako postoje bilo kakva ograničenja i moguće kontraindikacije, obavijestite trenera o tome - on će odabrati one vježbe koje neće naštetiti vama ili vašem budućem djetetu, izradit će vam pojedinačni program.

Što može poslužiti kao kontraindikacija za jogu?

Postoji nekoliko bezuvjetnih kontraindikacija, a glavni su:

 1. Zabrana liječnika, rješavanje općeg nestabilnog stanja trudnice ili prijetnja pobačajem.
 2. Pobačaj u prijašnjim pokušajima trudnoće.
 3. Jaka rana mršavljenja toksično.
 4. Teška trudnoća.
 5. Krvarenje različitog intenziteta.
 6. Mnogo vode.
 7. Istodobne somatske bolesti.
 8. Tahikardija, vrtoglavica.
 9. Prošli tjedan trudnoće.

Ako postoje takvi razlozi, ne ugrožavajte svoje zdravlje i zdravlje vaše bebe. Pričekajte rođenje, a zatim možete započeti (ili nastaviti) jogu.

Značajke yoge za trudnice

Da bismo bolje razumjeli razliku između joga za trudnice i obične joge, moram reći da joga potječe od indijske kulture, gdje se uzgaja kompleks duhovne, tjelesne i psiho-emocionalne prakse, koji su usmjereni na postizanje sklada i ravnoteže organizma kao cjeline i njezinog jedinstva s prirodom,

Stanje trudnoće je najprikladniji trenutak, tako da žena može naučiti prihvatiti njen novi položaj i istodobno biti u skladu s njom.

Yoga za trudnice je lagana verzija joge koja eliminira potencijalno opasne poze koje mogu naštetiti ženi ili djetetu, a još više, zahvaljujući pažljivo odabranim asanama (poza), glatko će korak po korak pripremiti tijelo buduće mame za porođaj.

Posebna pažnja u yogi je dana tehnici disanja, jer ispravno, duboko disanje je jedan od najvažnijih uvjeta za hranjenje fetusom kisikom i njegovim punim razvojem. Svaki trimestar trudnoće ima svoj vlastiti set vježbi, i zašto tako - mi ćemo reći u odvojenim odjeljcima članka.

Profesionalni i iskusni instruktori joge uvijek će pitati ženu detaljno prije početka nastave:

 • kako ide trudnoća
 • Postoje li kontraindikacije za početnu nastavu,
 • Je li imala joga iskustvo prije trudnoće?

To nije neizmjerna znatiželja, nego faza razvoja pojedinog programa osposobljavanja koji se temelji na razini pripreme trudne žene i njezinog zdravstvenog stanja.

Ako ste započeli nastavu, redovito ih trebate prisustvovati, a ne povremeno, jer rijetke vježbe neće imati samo pozitivan učinak, već mogu pogoršati i žensko stanje jer će u ovom slučaju vježba biti nepotrebni stres za tijelo.

Yoga za trudnice ima 4 glavne etape treninga:

 • 1. trimestra yoga (do 16. tjedna)
 • yoga u drugom tromjesečju (od 16 do 30-34 tjedana),
 • Yoga u trećem tromjesečju (od 34 do 35 tjedana),
 • postnatalnu yogu, koja pomaže ženi oporaviti nakon porođaja i na isti način graditi rad svih njezinih vitalnih organa.

Za one koji su prethodno prakticirali jogu, ima neko iskustvo i nastavit će (ili nastaviti) svoje nastave (možda neovisno kod kuće), još je uvijek vrijedno napomenuti da se tijekom trudnoće treba obratiti pažnju na neka pravila sigurnosti, odnosno čak i mjere opreza:

 1. Neželjeno je trenirati na punom želucu (hrana ne kasnije od 1,5-1 sata prije klase), a važno je isprazniti mokraćni mjehur prije klase.
 2. Za asane, poželjno je koristiti pomoćne materijale, kao što su nosač, jastuk, deka ili valjak.
 3. Vježbe za disanje najbolje se rade dok sjedite na stolici.
 4. Pokušajte se glatko kretati (pogotovo idite u krevet i ustajte) pažljivo promijenite položaj jer bilo kakvi iznenadni pokreti (skokovi, skokovi) mogu negativno utjecati na vaše stanje.
 5. Uklonite asane koji uzrokuju nelagodu ili pritisak u abdomenu, kao i položaji, za koje se morate saviti od sklona položaja ili dubokog naprijed.

Načela građevinske prakse tijekom trudnoće. Asane za trudnice

Trudnoća je čudesan događaj s početkom čega se neobična metamorfoza pojavljuje u ženskom tijelu.

I fizičko tijelo, psiha i mentalni procesi prolaze kroz promjene. Smjer energetskih tokova se mijenja, što, u konačnici, ne može samo utjecati na stanje uma.

Zadatak prirode u ovom razdoblju je usporavanje što je više moguće, kako bi se oslobodila buduća majka. Dajte joj priliku čuti se, osjetiti potrebe bebe i potpuno osjetiti proces njegova čekanja.

Uostalom, ima teških vremena pred nama, kad nećete imati takvu priliku da 100% upravljate svojim vremenom - morat ćete je podijeliti s dugo očekivanom bebom.

Nažalost, svi mi nemamo priliku upuštati se u ovo stanje čak i na samom početku trudnoće i posvetiti se svih 9 mjeseci da bismo se našli u ulozi buduće majke: većina modernih žena ograničena je obvezama radne snage, potrebama rješavanja socijalnih, materijalnih i obiteljskih problema.

Sve to, naravno, nije najbolji način koji se odražava u unutarnjoj ravnoteži. Ukratko, žena je u stalnom stresu, napetosti, a istodobno joj nedostaje vremena da osjetite radost nadolazećeg majčinstva. Mnogi su vjerojatno čuli da je yoga pomaže uskladiti svoj unutarnji prostor, pronaći mir i ravnotežu.

Također, nitko nije tajna da vježbe joge (asane) ojačaju i oslobađaju tijelo, čine ga pokretljivijima i fleksibilnijima. Ali uz sve to, malo ljudi zna kako asane, pranayama i druge yoga tehnike utječu na trudnoću. Štoviše, postoji takvo uvjerenje da je yoga i trudnoća nespojivi koncepti.

Je li to istina? Naravno da ne.

Obavljanje joge tijekom trudnoće je moguće i potrebno.

Važno je to učiniti mudro, s obzirom na sve promjene koje se događaju budućoj majci. Uostalom, ne mogu se izvoditi sve klasične vježbe joge tijekom tog razdoblja - primjerice, obrnute asane za trudnice trebaju se prilagoditi, a tu su i asane koje su zabranjene tijekom trudnoće (pričajte o tim značajkama kasnije).

Općenito, uz pomoć yoga tijekom trudnoće, možete izbjeći probleme kao što su prekomjerna tjelesna težina i bolovi u leđima, naučiti ukloniti manifestacije toksikoze.

Posebno korisno za vježbanje yoge za trudnice koje pate od edema kraja, varikoznih vena, grčeva, ukočenosti nogu i ruku. Pretjerana napetost u nogama zbog pritiska rastućeg maternice i povezanog smanjenog vaskularnog tonusa, zagušenja krvi u donjem dijelu tijela, koja se također javlja kada su funkcije gušterače, jetre i mjehura, mogu se spriječiti "obrnutim" asanama.

Yoga pomaže da se smanji rizik od strijama (na primjer, za prsa, to je Tadasana - položaj planine s rukama iznad glave, Garudasana za ruke, Namaste s rukama iza leđa, Ardha uttanasana, poza polumjeseca, izduženi trokut i izduženi bočni kut). Mnogi tijekom trudnoće pate od zatvora. To je zbog činjenice da raste maternica cijepa trbušne organe i sprječava probavu probavnog trakta. Zahvaljujući posebnim vježbama joge, metabolizam se poboljšava, procesi digestije normaliziraju, peristaltika se tonizira.

Ako se žena kreće malo, krv počinje stagnirati u hemorrhoidal vene, što može dovesti do hemoroide. I yoga asane imaju terapeutski učinak, usmjeren na prevenciju i liječenje ove neugodne manifestacije.

Redovite tečajeve joge pomoći će vam da prenesete ne samo trudnoću i porođaj, već i postpartumno razdoblje. Na primjer, postoje asane koje pridonose poboljšanju laktacije (asane za istezanje u sklonoj poziciji, obrnuti položaji i drugi).

Asane pomažu da se određene skupine mišića budu elastičnije, oslobodite napetosti vezanja i istodobno ih jačaju, zategnite ih. Kondomi i zglobovi kostiju također su razrađeni tijekom prakse, zbog čega se postiže dodatna sloboda kretanja. No, to je "ne stagnira", mobilni zdjelica, elastični mišići zdjelice i perineum - zalog lakših poroda.

Stoga, čak i ako niste vježbali jogu prije trudnoće, možete sigurno početi s praksom, ali u skupinama perinatalne joge, pod vodstvom iskusnog stručnjaka (perinatalna yoga je sustav vježbi namijenjenih isključivo ženama koje se pripreme za koncipiranje, nošenje djeteta i oporavak nakon poroda).

Oni koji dugo prakticiraju yogu, budite sigurni da morate nastaviti prakticirati i vas i dijete, koji se, u utrobi, potpuno ovise o vašem emocionalnom i fizičkom stanju. Možete ostati u svojoj glavnoj skupini ili studiji samostalno, ali uzimajući u obzir posebnosti prakse uoči majčinstva.

Dakle, kako biste trebali graditi svoju praksu tijekom trudnoće? Što treba obratiti pažnju? Koje su asane tijekom trudnoće korisne i koje su kontraindicirane?

Asane za trudnice. Opća načela

 1. Od samog početka trudnoće treba zaboraviti na vježbu snage. Konačno, zapamtite da ste žena, a glavne osobine koje trebate razviti u sebi su fluidnost, mobilnost, sposobnost da budu fleksibilni i savitljivi. Izdržljivost i hrabrost u porođaju također su važni, ali razviti ih tijekom trudnoće je bolje u blažem smjeru od pet minuta stoji u "baru" ili dinamičkom nizu od deset asana. Na primjer, sposobnost nježnije življenja kroz razdoblje kontrakcija postiže se ispravnim disanjem i pjevanjem određenih zvukova, o kojima ćemo kasnije razgovarati.
 2. Izvedite asane poželjno ujutro. Sušenje prije prakse osvježava tijelo i um. Prije početka vježbanja trebate isprazniti mjehur i crijeva. Preporučljivo je vježbati na prazan želudac i doručkovati nakon prakse.
 3. Tijekom razreda, promatrajte lice. Ne bi trebalo biti prekomjerne napetosti u mišićima, ušima, očima lica. Čak možete započeti vježbu s artikulacijskom gimnastikom, kao i laganom masažom glave, lica, organa sluha i vida.
 4. Izbjegavajte bol tijekom vježbanja. Odgoditi nepodnošljivo strogosti do prikladnijih vremena. Prekomjerna opterećenja ometaju već krhku psihu trudne žene, a također su puna ozljeda. Te promjene u vašem tijelu i umu koje doživljavate tijekom trudnoće već su dovoljne štednje.
 5. Potrebno je isključiti asane koje vrše pritisak na zdjelicu i trbuh. Asane, u kojima se mora duboko zavoja, da se aktivno curl ili stretch naprijed nije za vas, ako je vaš cilj siguran tijek trudnoće.
 6. Posebno pažljivo je potrebno pristupiti pozama koje rade s ravnotežom. Izvođenje ravnoteže asane, naslonite se na zid ili stolicu, kako ne biste pali i ne ozlijedite sebe i dijete.
 7. Obratite pažnju na obuku mišića zdjelice i perineuma. Uostalom, najčešći problem u porođaju - stanke mekog tkiva. Izvođenje vježbi za dno zdjelice učinit će mišiće zdjelice elastično i elastično. A ako ojačate ove mišiće i naučiš im upravljati (da ih opustite i opustite ih voljom), kasnije će to pomoći bebi da prođe kroz rodni kanal bez problema. Općenito, u svakodnevnom životu, pokušajte sjesti češće na tvrdim površinama s ravnim kralježnicom i nogama prešli. Sjedenje na mekim površinama ometa cirkulaciju krvi u zdjeličnim organima, dovodi do stagnacije krvi, što može dovesti do hipoksije fetusa, problema s kralježnicom, pa čak i prijetnji pobačaja ili preranog rođenja.
 8. Kada napustite asane, ne zaboravite spasiti unutarnji prostor koji stvorite tako što ćete ih napraviti. Budite otvoreni kako ne bi poremetili ravnotežu uma koja se pojavljuje u asani.
 9. Preokrenute asane tijekom trudnoće mogu se obaviti, suprotno popularnom uvjerenju o njihovoj zabrani. Glavna stvar - pokazati zdravost, pridržavati se mjera opreza i usredotočiti se na vlastito blagostanje.
 10. Usredotočite se više na vježbe disanja i mantre. Ova praksa, kao što je gore spomenuto, pomoći će u porođaju. Ako ih još niste svladali - vrijeme je za početak.

Općenito, disanje kroz praksu treba biti glatka i slobodna. Izbjegavajte kašnjenja u disanju, u svim asanama pokušavate disati s nosom. Omogućio uzdisati usta, koja promiče opuštanje čeljusti, zdjelice, a time (jer je čeljust i kralježnice - je jedan sustav, a stres ili spazam mišića u bilo kojem od tih komponenti refleks postaje napon preko odgovarajućih područja).

Sada analizirati najkorisnije asane i asane zabranjene tijekom trudnoće. Počnimo s asanama, koji su apsolutno sigurni za vrijeme trudnoće, razmislite kakav učinak imaju.

 • Tadasana: pomaže ublažavanju grčeva mišića gastrocnemiusa, pomaže u ublažavanju boli u zglobovima kuka, smanjuje rizik od strijama zbog intenzivnog istezanja svih mišića.
 • Utthitta trikonasana: jača donji dio leđa, koji najčešće pati od povećanja trbuha i oslobađa područje dijafragme, olakšavajući otpuštanje disanja.
 • Ardha Chandrasana (* s rukom koja se oslanja na opeke ili stolicu i podnožju nogu protiv zida ili prozorskog krila). Ova pozicija je poseban dar za trudnice. Ponavlja osjećaj lakoće potrebne za to vrijeme, daje osjećaj slobode i punine snage. Asana smanjuje mentalnu i fizičku umor, ublažava anksioznost i napetost, sprečava krvarenje tijekom trudnoće i potiče stvaranje posteljice, jača u prsima, kralježnicu i prsni mišići, smanjuje simptome otrovanja. Tako vidimo da je položaj polumjeseca (još poznat kao ardha chandrasana) lijek za mnoge probleme koji se javljaju tijekom trudnoće.
 • Parshvottanasana (intenzivna vuča). Ako se trenutačno bavite, najbolje je obaviti ovaj položaj s rukama koje se odmaraju na cigle, na stolici ili na drugoj stabilnoj površini. Ova asana jača trbušne mišiće, ublažava bol kod lumbalne otvor omekšava i širi prsnu šupljinu, daje elastičnost zglobova, ublažava težinu u trbuhu i znakova toksičnosti, olakšava proces porođaja zbog zdjelice i abdomena otvaranja.
 • Prasarita padottanasana (intenzivno istezanje sa stojećeg položaja s naboranim nogama). Ovo je držanje panaceja za bol u leđima i osjećaj kompresije svih organa. Zbog činjenice da proširuje unutrašnji prostor i vraća duboko disanje, osjetila se opuštaju, a uz njih i mozak. Ova asana razvija i jača ligamenta i mišića stopala, koljena, nogu, kukova i zdjelice, poboljšava disanje i opušta srce, poboljšava cirkulaciju krvi i probavu.

Općenito, sve stojeće asane pridonose istezanju mišića nogu, zbog čega se maternica postupno proširuje, što u budućnosti olakšava proces porođaja. Kada se obavljaju redovito, kontrakcije radne snage bit će mnogo lakše doživjeti. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da je potrebno obaviti sve postove s preciznim poravnavanjem i potpunim istezanjem kralješnice kako bi se izbjegao pritisak na želudac.

 • Dandasana (* sjedi na nosaču ili odmara na zidu). Dandasana produljuje mišiće nogu, masaže trbušnih organa, tonove bubrega i jača kralježnicu, čineći ga ravno.

 • Baddha konasana (* sjedeći na podlozi, uz potporu pod koljenima). Ova asana je prva na popisu preporučenih za trudnice. To dovodi do ton bubrega i zdjelice, blagotvorno djeluje na dišni sustav. Osim toga, baddha konasana ublažava bol u leđima, pomaže kod čestih mokrenja, normalizira pritisak maternice na velikim zdjelicama, smanjuje kompresiju zdjeličnih organa. Važno je provesti upravo osvijetljenu verziju, kako je navedeno u prethodnoj bilješci, kako bi se izbjegle ozljede perineumnih i kuka zglobova.

 • Virasana (* sjedi na postolju s razvedenim koljenima). Olakšava bol i oteklina u nogama, vraća energiju i snagu kada se iscrpi, ispravlja prekomjerno savijanje u lumbalnu kralježnicu.
 • Bharadvajasana (* u sjedećem položaju na podlozi). Ovo je okret, ali je apsolutno bezopasno zbog produžetka tijela prema gore i pronalaženja ga u otvorenom položaju. Ova asana ublažava simptome kao što su bolovi u struku i tailbone. Oslobađa nadutost i zatvor.

 • Malasana (poza od vijenca). U ovoj asani, tijelo se izvlači okomito duž cijele duljine, pripremajući rodni kanal za prolaz fetusa. Izvođenje ove asane poboljšava elastičnost i pokretljivost femuralnih ligamenata kao i zdjelice. Doprinosi smjeru glave fetusa strogo prema dolje.

Ova asana se također preporučuje za performanse tijekom rada i isporuke, što olakšava rođenje djeteta.

Kao što možete vidjeti, tijekom trudnoće, većina vježbi sjedenja izvodi se na podršci. Ovo je najsigurnija i najudobnija opcija za ublažavanje prekomjernog stresa u leđima, a ne da pritišće trbušni prostor. Ja zato preporučamo da sve trudnice dobiti ovaj „propsom” kao jastuk (poseban jastuk punjene s vunom ili heljde ljuske), koji se također može koristiti u asane laže, preokrenute asane i asane do otkrivanja grudi. Usput, oko prsa - nemojte zaboraviti obratiti pozornost na to u svim asanama. Stalno otvorite prsa, povećavajući snagu disanja i razvijajući izdržljivost - to će olakšati opću napetost u tijelu.

Osim toga, među ostalim asanama valja istaknuti asanu, koja se tradicionalno odnosi na otklone, ali zapravo je početno držanje za treniranje svih smjerova kralježničke mobilnosti.

Ovo je Marjariasana (mačka poza).

Ova asana čuva i vraća djelovanje zdjeličnih organa, ublažava bolne senzacije u vratu i donjem dijelu leđa, nježno stimulira živce kralježnice, što pomaže u poboljšanju stanja svih unutarnjih organa. U Marjariasana, kralježnica je smještena vodoravno, u položaju aksijalnog istovara, istovremeno oslobađajući pritisak od intervertebralnih diskova. Istodobno, moguće je raditi sa kralješničkim stupom tiho i sigurno na različitim ravninama, uključujući mišićne, ligamentne i zglobne aparature kralježnice u procesu kretanja. Dakle, ova asana u potpunosti zadovoljava zahtjeve sigurnosti u praksi perinatalne joge.

Elementi koji se koriste u "cat" položaju su vrlo raznoliki: to uključuje zakretanje i savijanje, a naizmjence se kreće noge natrag, i njihovo uzdizanje, prsni odbiti i uvijanje s alternativnim podizanje i spuštanje ruku.

A vidimo da s izdavanjem vježbe Mardzhariasny u mogućnosti pružiti gotovo cijeli niz fizioloških pokreta kralježnice u odnosu na svaki drugi: fleksija (savijanje), vuča kupka (produžetak), rotacija (uvijanje kralježnice u odnosu na drugu), lateroflexion (bočni nagib).

Invertirane asane za trudnice (položaji u kojima su glava i ramena ispod zdjelice).

 • Adho Mukha Schwanasana (* s glavom odmara na sag ili opeku). Oživljava, tonizira živčani sustav, poboljšava pamćenje i ublažava depresiju, iznenadnu promjenu raspoloženja. Ovo je jedan od osnovnih stavova u praksi yoge, koji je relevantan u bilo kojem trenutku tijekom cijele sesije. Svaki put, unosom ove pozicije tijekom sjednice, protežu se kralježnice, vraćajući se prirodnim savijanjima i oslobađajući napetost sa stražnje strane. Pored općeg jačanja utjecaja na fizičko tijelo, zbog potpore glavi, držanje dobiva dodatne prednosti: uzrokuje osjećaj smirenosti, normalizira pritisak, ublažava glavobolje.
 • Viparita Karani Mudra (* leži na zidu s podupiračem ispod bokova). Značajno mijenja unutarnje stanje, smiruje mozak i omogućuje vam da gledate unutar sebe. Mirni um usporava disanje, što također pridonosi zaključavanju grla. Kretanje membrane usporava i cijelo tijelo opušta. Cools živčani sustav, koji zauzvrat hladi tijelo i um. Jača probavni požar. Kao rezultat toga, apetit se poboljšava, što je nužno za znakove toksikoze. S redovitom praksom eliminira zadržavanje tekućine, čime se smanjuje oticanje nogu. Poboljšava protok krvi i limfna drenaža maternice i zdjeličnih organa.
 • Ardha Halasana (* s nogama na visokoj podlozi, kao što je stolica). Prilikom izvođenja asane, mišići zdjelice rastegnuti su; pupoljci su tonirani; stimulira se intestinalna funkcija; javlja se hranjivost međuvertebralnih diskova i zglobova; aktivniju proizvodnju inzulina u gušterači, što poboljšava funkcioniranje jetre i bubrega. Uz stalnu praksu uklanja umor, nervoza, nesanica.

Još jednom ću reći da su obrnute asane tijekom trudnoće dobrodošle, jer pridonose normalizaciji hormonalne ravnoteže. Uz njihovu pomoć možete smanjiti rizik od oteklina i grčeva, poboljšati opskrbu krvlju fetusu, kontrolirati težinu, ojačati kralježnicu i tijelo kao cjelinu.

Treba znati samo da ako pate od bolesti poput visokog krvnog tlaka, bolesti mozga ili srčanog mišića, glaukoma i bolesti mrežnice, potrebno je konzultirati liječnika i, ako je odobreno, obavljati obrnute asane pod nadzorom iskusnog instruktora.

Također izbjegavajte invertirane asane ako postoji neka vrsta onečišćenja krvi (bilo koje opijenosti), inače riskirate širenje "zagađenja" u cijelom tijelu.

I važno je također zapamtiti da se nakon izvođenja bilo kakvog obrnutog položaja mora izvršiti Shavasana ili bilo koji drugi položaj za odmor.

Shavasana se treba prilagoditi, posebno, počevši od drugog tromjesečja, kada ne bude udobno ležati na leđima. Praksa pokazuje da je najbolje da se opustite u sklonoj poziciji, s podupiračem između koljena (koji uklanja pritisak na područje prepona i ne dopušta savijanje zglobova kuka). Možete staviti nešto mekano ispod glave i pokriti pokrivač s tepihom kako biste se nakon prakse oporavili što je moguće udobnije.

Dakle, vidimo da su sve asane za lateralno istezanje, protežući noge i kralježnicu, vježbe za otvaranje i jačanje prsa, otvoreni uvijanje korisni za trudnice.

Koja se asana ne može učiniti tijekom trudnoće?

To su sve što se zakreće i istodobno povlače prema gore. Među njima su Parivritta trikonasana i Parivritta parsvakonasana, Marichiasana, Ardha Matsyendrasana. Asane zabranjene tijekom trudnoće su sve one koje imaju lumbalni odmak: Dhanurasana, Urdkhva Dhanurasa, Urdkhva mukha shvanasana, Ustrasana, Natarajasana, Bhujangasana itd.

Ne preporuča se izvoditi asane koji snažno podnose pritisak na dno zdjelice i u kojima se naglašavaju mišići trbušnih mišića (Urdhva prasarit padadasana, Urdhva chaturanga dandasana, Chaturanga dandasana, Navasana, Ardha navasana).

Zabranjeni skokovi i duboki napadi, ravnotežu asana na rukama i asane, komprimiranje ploda.

Također je potrebno zapamtiti da u različitim trimestrima trudnoće trebamo drugačiju praksu koja će se u svakoj od njih razlikovati od klasične joge.

Prvo tromjesečje je jedno od najvažnijih razdoblja trudnoće. Izbjegavajte u ovom trenutku asane koje se izvode u sklonoj poziciji, ne dopuštaju uvijanje, kontrakcije u trbušnom i preponskom području, bez oštrih okretaja i nagiba tijela.

Drugi trimestar trudnoće zlatno je vrijeme za budućnu mamu: problemi u obliku toksikoze i umora u prošlosti; anksioznost i strah povezani s novim stanjem su nestali. I yoga u tom razdoblju donosi ne samo opipljive prednosti nego i unutarnju radost. Kompleks vježbi trebao bi uključivati ​​one koji će pomoći u izbjegavanju problema varikoznih vena (na primjer, obrnuti položaji). Sjedenje u sjedećem položaju s otvorenim prsima pomaže da se izbjegne neugodni "satelit drugog tromjesečja" - žgaravica. Pozitivno dodajte asane u kompleks za jačanje tijela, oslobodite stres od leđa i donjeg dijela leđa, podržavajući dišni sustav.

Uključite više pranayama - oni će imati koristi od kardiovaskularnog sustava, osigurati opskrbu kisikom djetetu u velikim količinama. No, čak i tijekom tog razdoblja treba pažljivo pristupiti pripremi skup vježbi: nije potrebno vježbati asane, uvježbavajući vježbe na abdomenu, okrećući tijelo kompresijom donjeg trbuha.

U posljednja tri mjeseca trudnoće ne preporuča se pribjeći položajima koji uključuju vježbu laganja na leđima, kako bi se izbjegla kompresija inferiorne vena cave. Također, ne pretjerano se uključujte u stojeće posture, kako ne biste povećali već prekomjerno opterećenje na nogama. Također je poželjno isključiti iz kompleksa sve vježbe koje uključuju duboke savijanje naprijed i snažan torzo sa strane.

Sada razgovarajmo o disanju

Ako tijekom trudnoće žena uči da kontrolira disanje obavljajući određene vježbe (pranayama), onda joj tijelo poboljšava cirkulaciju krvi i pruža potpuniju zasićenost tijela kisikom, što osim poboljšanja zdravlja majke sama i uklanja mnoge probleme bebe (hipoksija, prerano odjeljivanje posteljice umetanje kabela).

U praksi perinatalne joge, posebna je pažnja posvećena posebnim vježbama disanja, ublažavanju napetosti i emocionalnom uzbuđenju. Pomoću pravilnog disanja možete se nositi sa snažnim iskustvima, sažimajući se od vanjskih okolnosti. Neobična za normalnu tehniku ​​disanja dišnih putova pomažu u toniranju živčanog sustava i prozračivanju pluća.

Nastava se treba održavati redovito i trajati 10 do 15 minuta dnevno. Bolje je disati u tišini, tako da se lako koncentrira na unutarnje senzacije. Ako je moguće, uključite se u svježi zrak ili u prozračnoj prostoriji. Udišemo na isti način kao u asanama, kroz nos.

Nije preporučljivo koristiti intenzivne tehnike disanja tijekom trudnoće, koje zahtijevaju aktivno sudjelovanje abdominalne šupljine i dijafragme (Agnisara Kriya, Bhastrika, Kapalabhati) i pranayama s dugotrajnim udisima daha (kako bi se postigla rezistencija na hipoksiju, dovoljna je jednostavna istezanja daha).

Evo nekoliko jednostavnih tehnika disanja koje omogućuju trudnoću i porod:

 1. Udahni. Udisanje - druga kašnjenja - doddoh - druga kašnjenja - i tako dalje dok se volumen pluća ne napuni zrakom, a zatim tiho izdisanje bez odgađanja. Na isti način, mi promijenimo udisati i izdahnuti - mirno udisati i korak izdahnuti.
 2. Potpuna joga disanja. Potrebno je disati, počevši od dubokog daha u abdomenu, a zatim disanjem kroz prsa i područje klavijature. Udišući, trbuh se širi, a dok izdišete, ugovori. Pun dah otvara prsa i podiže kljuĉ. Zatim izvršimo istu sekvencijsku izdisaj - prvo se spuštaju klavijature, prsa su komprimirana i trbuh je spušten. Za prvu lekciju, dovoljno je napraviti 10 udisaja i izdisaja, ali s vremenom povećati svoj broj u skladu s vlastitim osjećajima.
 3. Ujayi pranayama. U ovakvoj vrsti disanja uključena je glottis, potrebno ga je malo suziti, tako da se čuje mali zavijajući zvuk. Potrebno je disati na isti način kao kod punog disanja. Možete koristiti ovu vrstu disanja u praksi asanama, u onim slučajevima kada se trebate opustiti i protezati što je više moguće, kako biste oslobodili tijelo.
 4. Nadi shodhana pranayama. Postavite indeks i srednje prste desne ruke na područje između obrva. Pokrijte desnu nosnicu s palcem i napunite puni izlaz kroz lijevu nosnicu. Zatim udišemo lijevu do vašeg udobnog računa (na primjer, brojati do tri). Nakon toga, s nepoznatim prstom iste ruke, pokrivamo lijevu nosnicu i izdahnemo kroz otvoreni desni na isti račun. Vježba se ponavlja u zrcalnoj slici, naizmjence izdahnuće i udisanje kroz istu nosnicu, postupno se protežu i povećavaju broj bodova.
 5. Brahmarie Pranayama. Zatvorite oči, pokrijte uši / ruke prstima, dišite kroz nos, opustite vilicu i ostavite svoje usne zatvorene. Počnite uzdisati, čineći zvuk "MM". Dah je napravljen kroz nos. Ostanite udobno vrijeme za vas. Ova praksa pomaže u zaustavljanju unutarnjeg dijaloga i poče se čuti, jača glas, smiruje živčani sustav.

Govoreći o zvucima.

Evanđelje kaže: "U početku bijaše Riječ, a Riječ bijaše kod Boga, a Riječ bijaše Bog. U njemu je postojao Život. ”.

Dakle, svaka riječ, svaki zvuk na jedan ili drugi način utječe na nas. I možemo svjesno sudjelovati u tom procesu ili primiti "neočekivan" rezultat već u stvari u obliku bolesti i svih vrsta poremećaja.

Posebno je važan stav prema zvukovima koje izdvajamo tijekom trudnoće. Uostalom, glas majke je vibracija koju dijete apsorbira.

Ukratko ću reći da postoje kreativni zvukovi, a postoje destruktivni zvukovi.

Tako je, na primjer, mantra OM vibracija stvaranja, a ako redovito pjevate tijekom trudnoće, tijelo se prilagođava skladu sa svijetom oko sebe, tjeskobe i strahova odlaze, tijelo se opušta.

Posebno je važno pjevanje u samim vrstama. Tijekom razdoblja kontrakcija, umjesto štipanja, trajne boli, bolje je započeti "buzzing" čim počinje kontrakcija. Možete pjevati AUM, OM ili u niskom otvorenom glasu s AUM, OM ili alternativno zvukovima A, O, U, E, U, čija niska vibracija također ima ljekoviti učinak.

Trebali biste pjevati s prsima, trbuhom (bez naprezanja vaših vokalnih užeta) i povlačiti dugo, vučeno, sve dok zvuk nije jasan, stabilan, čak i otvoren. Možete mentalno usmjeriti zvuk na određeno područje tijela, gdje ćete osjetiti nelagodu, a zatim u ovom području dolazi do vrućine, vibracija i bolova.

Zato smo analizirali osnovna načela graditeljske prakse tijekom trudnoće, pregledali učinke raznih vježbi na tijelu i shvatili što se asanama ne može učiniti tijekom trudnoće.

Glavna stvar koju treba zapamtiti tijekom prakse (a ne samo) jest da niste sami. Dakle, perinatalna yoga nije toliko vaša osobna praksa, kao i komunikacija s bebom. I sve vještine koje ste stekli tijekom vježbanja mogu mu pristupiti kao prednost (u slučaju osjetljivog pristupa) i na štetu (ako ne slijedite osnovna pravila sigurnosti).

Yoga će vas naučiti kontrolirati disanje i svjesno kontrolirati svoje tijelo, dati povjerenje, emocionalnu stabilnost, pomoći uspostaviti kontakt sa svojim unutarnjim svijetom.

Kada se negativno razmišljanje zamijeni pozitivnim stavom, um postaje uravnotežen, duša je puna mira i sklada. U ovom stanju, moguće je vrlo osjetljivo osjetiti stanje vaše bebe, primijetiti tijek njegovih misli i raspoloženja. Sve to omogućuje da osjetite njegovu prirodu i razumiju prirodu svog djeteta mnogo prije rođenja. Takav kontakt postavlja čvrsti temelj za vaš budući odnos za budućnost!

Yoga za trudnice

Nedavno je yoga postala moderna strast za trudnicama. Koliko je korisno za buduću majku i dijete, koje vježbe su prikazane tijekom pripreme za porod - Irina CHUIKOVA, učiteljica prasu yoga u studio Yoga Plus, student Valerije Khandogina, to je sve to rekla našem dopisniku.

Dobar dan! Za one koji su u Akademu, Yeltsovka Koltsovo, postoji joga za trudnice u Koltsovu.

ZLATISLAVA
Za zdravlje!

Zo6ra
HVALA JE

ZLATISLAVA
Malo daleko od vas, ali pokušajte na Nekrasov 50, 208, u studiju Prana. Bio sam vrlo preporučljiva. Ja ću ići tamo kao dekret.

Poštovane mame, molimo vas da obavijestite centar gdje ćete napraviti yogu za trudnice u području Birch Grove? hvala ti

Djevojke, još jednom u ovoj kategoriji!
Moje ime je Nadezhda Tsvetkova. Ja sam ovlašteni učitelj kundalini joge.
Kad sam trudna, ja sam joga za trudnice. Sada dijete i ja vodimo samo opće razrede. Ali, moji prijatelji su tražili barem jednu lekciju.
A sada, u subotu, 3. listopada, za trudnice održat će se tečaj joge na temelju prakse kundalini joge.
VRIJEME: od 9.00 do 11.00
ADRESA: pr. Dimitrova, 7, klub BE HAPPY
CIJENA: 350 rubalja.


NA RADU ĆE:
- kratki niz potrebnih vježbi;
- meditacija s mantrom;
- meditacija bez mantre;
- pranayama (vježbe disanja)
- izdavanje tekstualnih informacija o prehrani trudnica;
- izdavanje ispisa s vježbama;
- raditi sa skriptama za porođaj.

Moj prijatelj je otišao tamo. Dobro je odgovorila. voljela je. Općenito, ja sam ljubitelj joge u svim njegovim manifestacijama, ali kad sam trudna sam radio sam, jer to radim već mnogo godina. Ja mogu već raditi kao trener za djevojke, ali ono što želim reći je da za trudnice postoje neke značajke koje samo trebate znati o! [Vanjske veze su zabranjene] Odjednom trener će vam reći nešto što nije u redu. A ako vam se nešto ne sviđa, bolje je biti sigurna i ne raditi ovu vježbu. Vjerujte svoju intuiciju!

Dobar dan!
Dobar dan!
Oba pregnanstva pohađala sam nastavu u školi Yoha-Siddhi. Volim da su skupine za trudnice male, 3-4 osobe, individualni pristup.
Nastava se sastoji od asane, tehnika za opuštanje i disanje (pranayama), što je vrlo korisno tijekom poroda.
U Novosibirsk, u kući joge, na Chaplyginu 47 početak nastave je ponedjeljkom i četvrtkom na 19-30, au Akademgorodoku u utorak i petak u 18 sati.
Sjednica traje od 1 do 15 minuta. Voditelj joge za trudnice u Akademgorodoku je Olga, u gradu je Caterina. Djevojčice su pažljive i osjetljive, a oni sami već dugo rade yogu. Yoga Siddhi školu organiziraju Alexei i Yarina, učitelji koji su sami studirali u Indiji.
Više informacija možete pronaći na školskoj web stranici ili grupi u kontaktu.

Dragi buduće mame!

Smiješne ribe
Kome idete tamo? Za Elenu Zhuravlevoy? Ako joj, onda nemojte gnjaviti. da sama dama nema djece?

Idem u jogu na krovu svijeta na Frunzeu 5. Učenički sub 18.20 i sub. 10.30. Učitelj je obrazovan i prijateljski. Za mene, praktičnost je da to možete učiniti odmah i ne čekajte rodiljni dopust, kada je već nemoguće početi. I tako je potekla od uobičajenih šestova u trudnom glatkom miru i mirnoj jogu.

Pažnja voditeljima kolegija!
Ažurirajte podatke u oglasima, inače će ih biti izbrisani nakon 1,5 godina kao zastarjele.

POZNATI BUDUĆE MOMS I NJEGU BUDUĆNOST MALA OSOBA ZA PRAGU-YOGA! (yoga za trudnice)
Pripremit ćemo vas za porod, čak i ako ostane samo nekoliko tjedana!
Glavni program, ažuriran 05/14/2018

Je li moguće ići u jogu ako postavite ton maternice?
Ali se osjećam dobro, već u drugom tromjesečju.
Istina, liječnik ne dopušta, ali za mene je strašna reinsuracija, propisao sam do 20 tableta dnevno.

Je li yoga korisna za trudnice?

Yoga i trudnoća su kompatibilni

Mnoge buduće majke razmišljaju o prednostima joga za trudnice, ali se svi ne odlučuju za to. Pokušat ću odgovoriti na pitanja koja najčešće postavljaju trudnice. Možda će vam odgovori na njih pomoći.

Što yoga može učiniti tijekom trudnoće?

Yoga za trudnice posebno je namijenjena ženama u bilo kojem razdoblju trudnoće (za značajke prakse tijekom prvog tromjesečja - vidi odgovor na sljedeće pitanje). Pomaže trudnici da se nosi s mogućom tjelesnom nelagodom (oteklina, bol u leđima ili žrtvu, itd.). Također, klase joge pomažu ženama da se nose s raspoloženjima i rasprsnutim emocijama, omogućuju im da se osjećaju u skladu s njima i osjećaju se punom snage i energije. Istodobno se tijelo i um nježno pripremaju za porođaj. U yogi postoji mnogo respiratornih tehnika. Neke od tehnika posebno su dizajnirane za trudnice jer pomažu opuštanju, produbljuju disanje (kao što je majčino disanje hrana za dijete), osjećaju ravnoteže i sklada, omogućuju vam da upravljate emocijama. Tehnike koje su podučile žene tijekom trudnoće pomoći će im tijekom rada: žena koja se trudi da će se moći opustiti i na taj način pomoći njezi sebi i njezinu djetetu nježno i lako proći kroz ovo prekrasno iskustvo. Također, yoga pomaže u uspostavljanju odnosa između majke i djeteta, što je važna točka za daljnji potpuni razvoj djeteta.

Je li moguće napraviti yogu tijekom trudnoće? Postoje li kontraindikacije?

Ako ste u nedoumici možete li to učiniti, obratite se liječniku koji vjerujete. Možete i trebate učiniti, slušati svoje osjećaje. Međutim, u prvom tromjesečju ne preporučuje se početak vježbanja joge ženama koje ga nisu prakticirale prije trudnoće. U ovom trenutku provode se važne promjene u tijelu, uspostavlja se trudnoća i postavljaju se vitalni organi djeteta pa je preporučljivo provesti ovo vrijeme u mirnoj, obiteljskoj atmosferi, biti sami sa sobom, odmoriti, opustiti, meditirati češće, samo se osjećati i biti sretni svoju novu državu. Ograničiti tjelesnu aktivnost tijekom trudnoće također bi trebala biti ako žena ima placentu previa. U yogi postoje metode koje pomažu pri slabom povezivanju placente, u kojem slučaju ih možete vježbati. Kada postane placenta, možete početi mekanu praksu. Obavezno upozorite svog instruktora o takvim okolnostima.

Što učiniti ako žena nikada nije prakticirala jogu i boji se da neće moći vježbati?

Yoga za trudnice namijenjena je ženama različitih razina obuke, ne podrazumijeva posjedovanje posebnih vještina ili asana (postures in yoga). Yoga za trudnice je prilagođena yoga, što isključuje čak i potencijalno opasne vježbe (kao što su backbend, ležanje na trbuhu, zatvoreni pletiva itd.). Učiteljica je obično zainteresirana za to da li je žena prije trudnoće bila angažirana u bilo kojoj vrsti tjelesne aktivnosti i, na temelju toga, gradi okupaciju i mijenja opterećenje. Stoga se ne trebate bojati - u bilo kojem položaju ili vježbi, ako smatrate da ste umorni, uvijek se možete opustiti sami. Samo vi možete osjetiti svoje tijelo, razumjeti njegove signale. Za svaku ženu, možete odabrati ugodne i udobne tehnike i asane za nju.

Danas u svakoj četvrti postoje tečajevi za porođaj. Trećina klase, u pravilu, posvećena je posebnim fizičkim vježbama za trudnice (gimnastika, vježbe disanja). Nije li ovo dovoljno?

Da, doista, sada postoji dovoljno raznih tečajeva i škola za buduće roditelje. Činjenica je da je yoga vrlo drevna praksa koja ima holistički (holistički) karakter i utječe i na fizičko tijelo (uključujući hormone), na emocije i na duhovnu ravnotežu. Tehnike disanja koje učimo u yogi pomoći će ženama tijekom trudnoće, tijekom rada i kasnijeg života: oporaviti se od porođaja, tijekom depresije, PMS-a, boli, menopauze i još mnogo toga. Čini mi se da tečajevi za pripreme za rađanje koriste tehnike namijenjene samo za porođaj, tj. Nakon rođenja djeteta, možete zaboraviti na njih. Tu se razlikuju od vježbanja joge za trudnice. Što se tiče tjelovježbe, važno je napomenuti da se u yogi naučimo kretati uz dah, budući da je porođaj pokret povezan s napetostima, jakim senzacijama, a ponekad i s bolom. Stoga je bolje disati, alternatirajući naprezanje i opuštanje tijela, učenje održavanja dubokog disanja čak i tijekom vježbanja koje se mogu činiti teškim. Vrlo je važno shvatiti da se kroz disanje možete opustiti i otpustiti bol. Tada je ta vještina učvršćena u tijelu. I čak i tijekom poroda žena će i dalje pravilno disati.

Yoga liječi osobu holistički, pa za postpartum razdoblje postoji postnatalna praksa koja pomaže ženi oporaviti nježno. Tu je i baby yoga, ženska yoga i još mnogo toga - prakse koje nas podržavaju u najrazličitijim trenucima života.

U koje vrijeme je kasno doći u razred?

Možete pohađati nastavu u bilo kojem trenutku. Praksa je prilagođena razini obuke i stanja. Nastava će bez sumnje imati koristi. Od velike važnosti je redovita samouslužna praksa.

Hoće li nastava u porodu pomoći?

Naravno, yoga za trudnice namijenjena je pomoći ženi, ne samo tijekom trudnoće, već i poroda, pa čak i nakon njih. Ako žena redovito vježba, tijelo joj se lagano priprema za porođaj, poviče područje zdjelice, uči disati i opustiti, osjetiti njezino tijelo, kretati se s dahom. Vrlo je važno za ženu da nauči osjetiti i čuti signale njezinog tijela, koje će vam sami reći položaj za kontrakcije i porođaj.

Postoje li razlike u nastavi za žene u različitim trimestrima?

Naravno U 1. trimestru, žene trebaju potpunu relaksaciju, odmor, joga nidru i svladavanje dubokog, potpunog disanja. Od trudnoće od trideset i petnaest do trideset i tri tjedna trudnoće, najaktivnije razdoblje je kada se možete i trebate kretati više, povećati razinu energije, akumulirati snagu, komunicirati s djetetom, izgraditi položaj tijela, držati se, naučiti sjesti i ustati da leći Počevši od 32-34 tjedna, počinje razdoblje "usporavanja", postaje teže izvesti neke asane, stoga koristimo više pokrivača i jastuka za podršku tijelu. U tom je razdoblju u tijeku priprema za porođaj, proučavamo disanje, više se opustimo. Važno je zapamtiti da je nakon 35 tjedana potrebno piti puno vode za održavanje funkcija posteljice.

Dogodilo se da je rok već došao po standardima kalendara, a dijete još nije spremno za izlazak, a neki liječnici nude umjetnu stimulaciju rada, ali to nije najbolji način. U tom slučaju savjetujemo vam da se obratite prirodnijim metodama. Razgovarajući s djetetom, disanje Ujai, mikromovements s zdjelicom, pjevanje zvuka "U", masiranje perineuma i pijenje infuziranih listova malina Sve to će vam pomoći da počnete generičku aktivnost.

Mnoge trudnice se boje stjecati gimnastiku ili jogu za trudnice jer vrlo zabrinuta za dijete. Koliko su korisne lekcije za dijete?

Općenito, yoga za trudnice namijenjena je majci i djetetu. Tijekom nastave, majka komunicira s djetetom, uspostavlja se veza s djetetom. Ako je majka skladna i dobra, onda to dijete osjeća, a on je također sretan. Tijekom dubokog disanja, dijete dobiva više ishrane. Svi pokreti i asane koje izvodimo pomažu djetetu da se ispravno "ustane" u rođendanskom kanalu i lakše se roditi. Tako je za dijete previše prednosti!

Hoće li yoga yoga za trudnice pomoći da se lakše oporavite nakon rođenja? Koliko brzo nakon porođaja možete ponovno početi prakticirati yoga?

Naravno, tijekom vježbanja joge, trudnica će dobiti jače tijelo, naučit će kontrolirati disanje, naučit će kako raditi s mišićima zdjelice. Posebno za oporavak nakon porođaja, postoji postnatalna yoga, koja je namijenjena pomaganju ženama da se prilagode novoj kvaliteti. Ako je prije rođenja naglasak u praksi bio na objavljivanju, a nakon rođenja potrebno je "zatvoriti". Ovo je sasvim drugačija praksa koja se može obaviti samo nakon što se posljednji iscjedak odmakne. Dopustite mi da vas podsjetim na važnost odmora za ženu nakon rođenja: ostatak mora biti najmanje 1 mjesec - ovaj put je namijenjen da bude sa sobom i bebom, naviknete se na svoju novu državu (čak i ako rođenje nije prvo) i samo dajte vremena da se oporavi, Tijekom ovog mjeseca možete nježno početi "zatvoriti" perineum uz pomoć disanja i vratiti osjetljivost i tonove mišiće. Trčanje i ljuljanje tiska nisu prikladni za oporavak jer je potrebno zatvoriti mišiće s dna i ojačati trbušne mišiće prema načelu "iznutra prema van". Stoga, nakon porođaja, ne možete brzo kretati, stajati s nogama, nemojte čučnuti, usredotočiti se na izgled. Potpuno oporavak nakon porođaja javlja se otprilike 6 mjeseci nakon završetka dojenja, jer se tijekom hranjenja oslobađaju hormoni koji "omekšavaju" žensko tijelo.

Dragi žene, pokušajte slušati i osjećati se i svoje tijelo, volite, prihvatite i sebe i sebe u svim njegovim manifestacijama. Želim vam sreću, ljubav i sklad!