Koji su glavni čimbenici preživljavanja za prerane bebe po tjednu? Koliko dugo beba može biti spašena?

Rođenja

Američki znanstvenici koji su proučavali djecu koji su rođeni u razdoblju od 22-24 tjedana, došao do zaključka da je stopa preživljavanja i nedostatak ozbiljnih kognitivnih i motoričkih poremećaja među takve djece stalno raste.

Što utječe na stopu preživljavanja preranog novorođenčadi i kada je vrijedno brinuti o djetetu?

Glavni čimbenici rizika

Vjerojatnost preživljavanja bebe izravno ovisi o dva faktora:

 1. Trajanje trudnoće.
 2. Težina pri rođenju.

Gestacijska dob, koja se također naziva gestacijska dob feta, indikator je koji pokazuje broj punih tjedana ženske trudnoće.

Što je gestacijsko doba preuranjenog fetusa veće, to je veća vjerojatnost da će beba preživjeti. Prema statistikama, beba rođena s težinom od više od 1,5 kg ima velike šanse za preživljavanje. Dojenčad mase do 1,5 kg čini samo 1% živorođenih.

Stupanj razvoja fetusa

Preuranjeno dijete rođeno je prije 37. tjedna trudnoće. Ova djeca imaju manji od normalnih pokazatelja težine i veličine, kao i nedovoljnog razvoja organizma u cjelini. Postoje četiri stupnja prijevremenosti fetusa:

 • Prvi stupanj: gestacijska dob 36-37 tjedna, težina 2-2,5 kg, visina 40-48 cm.
 • Drugi stupanj: gestacijska dob 32-35 tjedna, masa 1,5-2 kg, visina 37-40 cm.
 • Treći stupanj: gestacijska dob 28-32 tjedna, težina 1-1,5 kg, visina 35-37 cm.
 • Četvrti stupanj: gestacijska dob je manja od 28 tjedana, težina manja od 1 kg, visina manja od 35 cm.

Smatra se da dijete ima šansu za preživljavanje s tjelesnom težinom većom od 500 grama.

Neka nam detaljno ispita koliko dugo beba može preživjeti:

 1. Prvi stupanj je najopasniji. U tom slučaju, dijete se rađa s laganim nedostatkom težine i veličine, ali osnovni vitalni znakovi su normalni, beba može postojati izvan maternice i dosta zrela.
 2. U drugom stupnju težina i visina variraju od 1,5 do 2 kilograma, bebu treba pružiti pravodobnu medicinsku njegu, u posebnim uvjetima i posebnom režimu hranjenja.
 3. U slučaju prvog i drugog stupnja prijevremenosti, dijete ima sljedeće osobitosti:

 • Ton mišića se lagano spušta, ali u isto vrijeme beba može slobodno pomicati ruke i noge, uglavnom je aktivna.
 • Dobro stanje kože, ružičasta boja. Bradavice su obojene, dobro razlikovane.
 • Prisutnost dlake.
 • Mjesto pupka ispod središta trbuha.
 • Ukupna mršavost.
 • Mekani nokti pokrivaju vrhove prsta do vrha.
 • S trećim stupnjem prijevremenog porođaja, porođaj se događa vrlo rano, odnosno težina djeteta je kritično mala. Dijete treba dugoročno oporavak, liječnici različitih specijalnosti ga promatraju kako bi reagirali na vrijeme do pojave prvih simptoma bolesti.
 • Četvrti stupanj je najopasniji. Dijete se rodi prije 28. tjedna trudnoće. Dijete je rođeno maleno s kritično niskom težinom. U ovom slučaju dijete ne doseže zrelost, a vanjski svijet pravi je test za njega. Jedna od pet beba u četvrtom stupnju preuranentnosti je živo rođeno, ali mnogi od njih umiru bez mjeseca.
 • Treći i četvrti stupanj također se nazivaju duboke. Sljedeći znakovi su karakteristični za dojenčad:
  • Vrlo snižen ton mišića, letargija, pospanost, noge i ruke.
  • Koža je tanka, tamno crvena, s nabora i oteklina.
  • Boja bradavica se malo razlikuje od boje glavne kože.
  • Navel je vrlo nizak.
  • Ruke i noge izgledaju vrlo kratko, a glava je prevelika u usporedbi s tijelom.
  • Nailovi su vrlo mekani i kratki.
 • Bez jasno definirane granice između stupnjeva, to sve ovisi o razvoju pojedinog djeteta, tako da svi znakovi nedonoščadi može promatrati za jedno dijete, a drugo, i oni ne mogu biti.

  Koliko dugo možete spasiti bebu?

  Preuranjeno dijete raspada majčinom maternicom prerano, stoga su uvjeti u kojima padne neprikladni za njega:

  1. druga temperatura;
  2. tlak;
  3. prostor;
  4. zraka i tako dalje

  Prije odgovaranja na pitanje koliko tjedana bebe preživjeti, neophodno je znati da što je razdoblje trudnoće veće, bolje se mrvica prilagođava promjenama.
  Svaka trudnoća je jedinstvena i uvijek postoji nada da spasi prerano dijete.

  Statistika prijevremenog porođaja kaže sljedeće:

  • Do 8% svih porođaja je preuranjeno. To znači da prosječno stotinu žena na položaju rodi osam prerano, a preostalih 92 beba pojavljuju se na vrijeme.
  • Oko 6% preranih beba rođeno je u 22-27 tjedana, oko 20% ih se može spasiti.
  • 30% prijevremenog porođaja javlja se u 28-32 tjednu, oko 60% rođeno je živo.
  • Preostali slučajevi pada na 32-37 tjedana trudnoće. Obično dijete razvija dovoljno dobro i brzo dobiva na težini. U roku od nekoliko mjeseci beba se ne razlikuje od vršnjaka.

  Koje mjere poduzeti?

  Preuranjeno rođenje može se pojaviti iz raznih razloga, mnogi od njih se ne mogu kontrolirati, ali još uvijek postoje neka pravila za roditelje koji žele brinuti o zdravlju budućeg djeteta.

  1. Provjerite kod liječnika. U idealnom slučaju, to bi trebalo biti učinjeno prije začeća, i za žene i za muškarce. Čak i ako se čini da je sve u redu, vrijedno je biti siguran. Uostalom, različite infekcije mogu naštetiti djetetu u maternici.
  2. Zabilježite se u konzultacijama na vrijeme i razgovarajte sa svojim liječnikom o svim vašim bolestima.
  3. Potrebno je izbjeći izravan kontakt sa bolesnicima tijekom trudnoće, kako ne bi ugrozili fetus.
  4. Izbjegavajte stresne situacije tijekom trajanja trudnoće. Ako žena ima previše naporan rad, trebate se posavjetovati s liječnikom o uzimanju sedativa.
  5. Izbjegavajte teške tjelesne napore i nikako ne povećavajte težinu. Ako se žena želi zadržati u formi, trebali biste izvršiti samo one vježbe koje se preporučuju za žene na položaju, a samo pod nadzorom, na primjer, prijavite se za fitnes za trudnice. Bilo bi bolje da trener napravi individualni program, uzimajući u obzir trajanje trudnoće i upute liječnika.
  6. Također je potrebno pratiti prehranu, tako da beba prima dovoljno hranjivih tvari.

  Prije svega, trebate se posavjetovati s liječnikom, jer svaka situacija je jedinstvena na svoj način i zahtijeva individualni pristup.

  Dakle, stopa preživljavanja preranih beba ovisi o stupnju prijevremene djece, ali šanse se razlikuju ovisno o karakteristikama određenog novorođenčeta. Najveća stopa preživljavanja kod beba rođenih u prvom ili drugom stupnju. Najmanji su šanse mrvice koje se rađaju s četvrtim stupnjem prijevremenosti - manje od 28 tjedana trudnoće.

  Preuranjeno dijete

  Prijevremena vjeruju djece rođene u razdoblju od 22-og do 37-og tjedna trudnoće s porođajnom težinom manjom od 2500-2700 g i tijelo duljine 45-47 cm manje od najstabilniji pokazatelj -. Trudnoće.

  Fetus je održiv (prema definiciji WHO) s tjelesnom težinom od 500 g i više, duljinom tijela od 25 cm ili više i s gestacijskim razdobljem od više od 22 tjedna. od prerano statistici (spontane ili izazvane pobačaja s vremenu kada je fetus smatra izvediv) kod poroda obuhvaća samo djeca od 28 tjedana gestacije težine 1000 g ili više i dužine tijela od 35 cm ili više. Od onih koji su rođeni živi s tjelesnom težinom od 500-999 g, novorođenčad koja je živjela 7 dana nakon rođenja podliježe registraciji.

  Postoje četiri stupnja prijevremenosti.

  Ja stupanj -36-37 tjedana - 2001-2500 grama
  II stupanj -32-35 tjedna -1501-2000 grama
  Grade III -31-28 tjedna -1001-1500 grama
  Grade IV - Manje od 28 tjedana - Manje od 1000

  Etiologija. Najčešći uzroci prijevremene bolesti: cervikalna insuficijencija, malformacije maternice, izvanstanična patologija, zarazne bolesti u trudnica; fetalnog patologija (razvojnih defekata, pregledi patologija, kongenitalnih bolesti), patologija trudnoće i poroda (toksikoza, imunološke inkompatibilnost između trudnica i fetusa, prerano odvajanje posteljice, prijevremeno kidanje membrana), kao i faktori kao što su radu rizika, dobi od trudne mlađih od 20 i preko 35 godina, loše navike (alkoholizam, ovisnost o drogama, pušenje).

  Klinički znakovi prijevremene bolesti

  Pojava preranog djeteta ovisi o stupnju prijevremenosti.

  · Duboko prerano dijete (tjelesna težina manja od 1500 g) ima tanku naboranu kožu tamno crvene boje, bogato prekriven lubrikantom i pištoljem (lanugo). Jednostavna eritema traje do 2-3 tjedna. Subkutani sloj masti nije izražen, bradavice i isola mliječnih žlijezda jedva su vidljivi; aurikalije su ravne, bez oblika, mekane, prešane na glavu; nokti su tanki i ne dolaze uvijek do ruba nokta; pupak se nalazi u donjoj trećini abdomena. Glava je relativno velika i iznosi 1/3 duljine tijela, udovi su kratki. Šavovi lubanje i fountainanelles (veliki i mali) su otvoreni. Kosti lubanje su mršave. Kod djevojčica, genitalni jaz ostaje kao posljedica nerazvijenosti maternice, klitorisa

  Funkcionalni znakovi preranog djeteta su smanjeni mišićni tonus, letargija, slaba plač ili cvrčanje, nedostatak ozbiljnosti ili nedostatak gutanja i sisanja refleksa. Broj dišnih pokreta varira od 36 do 82 1 min, dah površine, neujednačena dubine označen istezanja pojedinih udisaja, respiratorne stanki različitih duljina, vrijeme spavanja dišnih pokreta s teškoćama izdisanje (zvan gaspsy). pojavljuje se, kod dječaka, testisi nisu spušteni u skrotum.

  liječenje

  Preuranjene bebe njeguju se u posebnom odjelu s temperaturom zraka od 25 ° C s vlažnosti od 55-60%. Pojedinačni uvjeti nastaju uz pomoć inkubatora ili dodatnog zagrijavanja kreveta. U prvim danima života, inkubatori zatvorenog tipa koriste se za djecu s dojiljom težom od 2 kg ili manje.

  Zdrave prerane bebe otpuštaju se kući nakon postizanja tjelesne težine od 2 kg, ali ne prije 8-10 dana.

  Zdrave prerane bebe koje nisu dosegle tjelesnu težinu od 2 kg u prva dva tjedna života, a pacijenti, bez obzira na tjelesnu težinu, prenose se u drugu fazu njege

  U bolnici 2. stupnja dječje skrbi premještena je u posebno opremljenim strojevima za oživljavanje s kovčezom i opskrbom kisikom

  U specijaliziranim odjelima, djeca se nalaze u zatvorenim odjelima. Duboko prerano i bolesna djeca se njeguju u karijeri

  Kupanje zdravih preuranjenog početka od 2 tjedna starosti (s epitelizacijom pupkovine), s tjelesnom težinom manjom od 1000 g, higijenske kupke počinju u dobi od 2 mjeseca.

  Pješačenje se provodi od 3-4 tjedna do tjelesne težine od 1 700-1 800 g

  Onemogućite zdrave djece iz odjela 2. stupnja skrbi nakon postizanja tjelesne težine od 1700 g.

  Trenutna i prognoza

  · Preživljavanje ovisi o gestacijskoj dobi i tjelesnoj masi pri rođenju.

  · U HI-IV stupnju prijevremenosti i manje od 30-31 tjedna trudnoće, porođaj završava s rođenjem živog djeteta u 1% slučajeva

  · S intenzivnim liječenjem moguće je preživljavanje djece s gestacijskim razdobljem od 22 do 23 tjedna.

  · Mortalitet povećava s faktorima rizika:

  Minimalni rok za održivo porođaj

  Službeni dokumenti koje je Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije odobrilo na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije određuju vrijeme prijevremenog poroda, tijekom kojega je moguće roditi životno sposobno dijete. Kriteriji koji reguliraju potrebu za medicinskom skrbi za novorođenčad uključuju približna razdoblja trudnoće na kojoj se dijete rodi.

  Minimalno i fiziološko razdoblje rada

  Najbolji izgled je rođenje bebe 40. tjedna, ali samo svaka deseta trudnica može se brinuti. Ovo je idealno vrijeme za porođaj, au životu rijetko nešto nije savršeno. U 40 tjedana, priroda daje potrebne uvjete za rođenje zdravog djeteta, a generički proces je prošao bez komplikacija.

  Razvoj fetusa u maternici mora biti potpun. Kliničke studije su pokazale da malena odstupanja od pedijatrijske norme ne utječu značajno na stanje novorođenčeta.

  Koliko dugo možete roditi životnu bebu? Dugi niz godina u modernoj pedijatriji, punoljetni rođaci smatraju se pojmom od 37 do 42 tjedna. Prvi tjedan opstruktivnog dana bilježi se od 1. dana posljednjeg menstruacije i provjerava se prema ultrazvučnom podacima u svakom tromjesečju.

  Dijete s punim radnim vremenom može se dobiti od 37. do 40. tjedna. U 36 se i dalje smatra punim radnim vremenom, na 41. i 42. godini postaje zreliji. Prošlog tjedna, pitanje pomoćnih mjera za poticanje procesa rođenja ili prijevremene dostave s carskim rezom.

  Preporuke koji je usvojio kao osnova u propisima Ruske Federacije, glavni kriterij za određivanje fiziološkog rođenje djeteta u smislu utvrđivanja prirode i vitalnost, postao gestacijsku dob nego na težini i rast novorođenčeta, iako izvedba je također uzeti u obzir. Žena rađa djetetu s punim radnim vremenom samo na 37, 38, 39 i 40 tjedana. Od 22 do 36, smatra se preuranjenim, na 41 i 42 - prerano.

  Stupanj preuranjenosti i indikatora

  Medicinska skrb za životnu podršku tijekom prijevremenog poroda obavlja se od 22. tjedna trudnoće, pod uvjetom da dijete teži najmanje 500 g, a duljina tijela iznosi 25 cm ili više. Statistika obuhvaća djecu rođenu u dobi od 1 kg i 35 cm visine od 28. tjedna. Od 22 do 27 godina, pružena je medicinska pomoć i poduzete su potrebne mjere skrbi. Ako je takvo dijete živjelo više od tjedan dana, živi ga registriraju.

  Glavni kriteriji za stavljanje u povijest bolesti tjednom trudnoće:

  • 22-27 - 4 stupnja prijevremenosti, težina od 0,5 do 0,999 kg;
  • 28-31 - 3 stupnja prijevremenosti, - 1 kg - 1,5 kg;
  • 32-35 - 2 stupnja prijevremenosti, - 1, 501 kg - 2,0 kg;
  • 36 (ponekad 36-37) tjedan - 1 stupanj prijevremenosti, - 2,001-2,5 kg;
  • 37-40 - smatra se punopravnim;
  • 41-42 - prenesena.

  Prema preporukama WHO-a, porođaj koji se dogodio između 22. i 37. tjedna smatra preuranjenim. Dijete rođeno u 37 tjedana već je navedeno rođeno u najkraćem roku za fiziološko rođenje, ako je dijete rođeno tjedan dana ranije - još uvijek nije potpuno razumljivo niže granice normalnosti.

  Preživljavanje u svakoj fazi

  4 stupanj prijevremenosti - razdoblje kada dijete nije dovoljno pripremljeno za život izvan maternice. Ne radi se samo o niskoj težini, već i nerazvijenosti vitalnih organa. Ako bolnica ima potrebnu opremu i posebno obučeno osoblje, postoji minimalna vjerojatnost da preživi novorođenčad. Stoga se registracija, kao živa, provodi samo od 28. tjedna ili 7 dana nakon rođenja.

  U 3. razredu bilježi se preživljavanje približno 50%, uzrok visokih smrtnosti u nezrelom plućima. Ako su se mogli pripremiti prije isporuke, dijete preživjelo.

  Na 2 i 1 stupnja, u modernim uvjetima, moguće je uštedjeti gotovo svu djecu. Unatoč stopi preživljavanja od 100% djece s 1 i 2 stupnja preuranjenosti, liječnici pokušavaju produljiti trudnoću barem u minimalnom fiziološkom razdoblju. Nijedna najsuvremenija oprema ne može zamijeniti materinsku maternicu u smislu opskrbe, udobnosti i optimalnih prirodnih uvjeta.

  U tjednima kada je dijete još uvijek navedeno kao prerano, dolazi do prijelaza u vanjski svijet. Tijelo podliježe radikalnim promjenama kako bi se osigurala prilagodba izvan majke, realizacija neovisnog disanja i hranjenja.

  Kako bi se spriječilo prerano rođenje, svaka žena mora slijediti liječničke recepte, maksimalno se brine o vlastitom tijelu i budućem djetetu koje treba roditi. Život i zdravlje bebe ovise o majci.

  Od koliko tjedana dijete smatra održivim

  Od toga tjedna plod smatra održivim

  Preranog rada

  Pretilno rođenje smatra se od 22 do 37 tjedna, kada je dijete rođeno prerano, ali je održivo. Sva djeca rođena živi s težinom većom od 500 grama trebaju primiti medicinsku njegu u neonatalnoj jedinici intenzivne skrbi. Ti zahtjevi uspostavljeni su u Rusiji od strane Ministarstva zdravstva prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

  Što je opasno pretrpano raditi?

  Broj komplikacija tijekom prijevremenog rada je mnogo veći nego kod hitnih. Najčešći od njih su:
  • prerana ruptura fetalnog mjehura, ranog ispuštanja vode;
  • hipoksija (gladovanje kisikom) djeteta;
  • infekcija maternice i djeteta;
  • olujna radna aktivnost, brza isporuka.
  • ozljede majke i djece, suze;
  • slab rad;
  Krvarenje od majke.

  Jedan od glavnih uzroka smrti djece u prijevremenom porodu jest nedostatak razvoja njihovih organa, a posebno pluća zbog kojih normalno ne mogu disati.
  Presudno u životu prerane bebe je vrijeme u kojem je došlo do rođenja.

  Pretilost rođenja 22 - 27 tjedana

  Masa djeteta je od 500 do 1000 grama. Prethodna dostava u ovim razdobljima najčešće je posljedica takozvane insuficijencije istok-cervikalne bolesti. To je stanje u kojem je cerviks oslabljen, ne može držati težinu rastućeg djeteta i počinje se razvijati prije vremena. Zbog toga curi vodu, krvarenje i infekcije mogu započeti.

  To je rijetkost u prvoj trudnoći, češće kod žena nakon pobačaja, s upalnim bolestima zdjeličnih organa ili kod onih koji su imali teške rupture cerviksa u ranijoj trudnoći.

  Ako postoje znakovi preranog rođenja u ovom trenutku, potrebno je pokušati produžiti trudnoću svim sredstvima, budući da su organi djeteta još uvijek potpuno nezreli i nisu spremni za život izvan majčinega tijela.

  Dijete ima šansu za preživljavanje samo ako je majka bolnica opremljena modernom opremom za reanimaciju za njegu preuranjenog i kvalificiranog osoblja.

  Preuranjeno rođenje 28 - 33 tjedna

  Težina djeteta je 1000 do 1800 grama. Preuranjeno rođenje u ovom trenutku može se pojaviti iz raznih razloga. U ovoj skupini već je do 30% žena s prvom trudnoćom. Više od polovice ljudi uspijeva zaustaviti prijevremeni rad i produžiti trudnoću uz pomoć lijekova.

  Premda su pluća djeteta još uvijek nezrela, moguće ih je pripremiti za rođenje djeteta u dva do tri dana s modernim sredstvima, pa su šanse za preživljavanje u tim razdobljima mnogo veće.

  Preuranjeno rođenje 34 - 37 tjedana

  Težina djeteta je 1900 - 2500 grama ili više. U tom razdoblju, prerani je rad češći kod žena s prvom trudnoćom. Oni također mogu biti uzrokovani različitim razlozima, ali infekcija više nije toliko važna.

  Pluća djeteta dovoljno su razvijena i spremna za disanje zrakom, pa gotovo sva djeca rođena tijekom ovih razdoblja preživljavaju i razvijaju se normalno. No, ipak, ako postoji prilika, trudnoća bi se trebala proširiti na 38 do 40 tjedana.

  Znakovi nastupa prijevremenog rada

  Stručna Nina Antonova, opstetričar-ginekologica
  „Znakovi prijevremenog poroda može biti povlačenjem bol i težinu u trbuhu, krvarenje ili oozing bistre tekućine iz vagine, grčevi, (važno je da ih ne brkati s treninga Braxton-Hicks kontrakcije) i dalje za više od 30 sekundi. U isto vrijeme, fetalni pokreti više se ne osjećaju. "

  Ako se ti znakovi pojave, trebate nazvati hitnu pomoć i otići u maternicu, gdje ćete dobiti stručnu pomoć.

  Rodila moju kćer na 36 tjedana, voda curi 3 dana, prvi dan curenja napravio bris na kristalizacije pokazala je da nema vode na treći dan počela krvariti malo smo otišli u bolnicu i imala sam carski, glavni vremena obraćati pozornost, a može biti sve je puno gore, pa moj savjet, budite vrlo pažljivi. Kao što kažu luchshe biti siguran. U našem slučaju, sve se ispostavilo, već kod kuće, i pojede obraze!

  Da biste ostavili komentar, prijavite se ili se registrirajte.

  Da biste ostavili komentar, prijavite se ili se registrirajte.

  Sve što trebate zatražiti od liječnika želite li pomoći vašemu djetetu.

  Treba li čovjek uopće roditi? Netko treba netko ne. Prilikom donošenja odluke, prije svega, potrebno je razumjeti zašto je to potrebno.

  Od kada je dijete izvedivo?

  +To je sigurno. U našem vlastitom, ne pokušavaju se jako teško izvući u ovo doba. Ne želim se uplašiti, ali imam vrlo tužno iskustvo, u ovom trenutku sam izgubio dijete. Bolnica za majčinstvo imala je poseban odjel i reanimaciju za prerano, ali tim je očito došao čisto za krajolik, nitko nije ništa učinio. Ali 27 tjedana već imaju veće šanse, rekli su mi - ako je bilo još par tjedana, moglo bi doći do drugačijeg ishoda.

  Također želim mirno isporučiti do roka. Pazite na sebe i ne brinite!

  bio je i svjedok u Moskvi 72 rodilištu

  Također sam imala prijetnju preranog rođenja, počele su 28 tjedana, liječnici su se zaustavili. Zato je liječnik moj suprug nakon svega što se dogodilo.
  rekao je da, ako se to dogodi na 28, to nije baš dobro, budući da postoje brojni zdravstveni problemi, čak i ako izađu, ali od 31. već je normalno. Bio sam strašno prestraen. Ležala je, došla do toaleta do 35 tjedana, a zatim krenula i rođena na 37,5. Stoga je glavni mir potpuni i pokušaj dosegnuti što je duže moguće @@@@@@@
  Kći moje prijateljice rođena je 28. siječnja, izašla je, bilo je problema, ali za pet godina više nije bilo izravnano, samo je s njezinim očima promazopatija bila vrlo malo i zurila u jedno oko. Ali opet, sad je sve puno bolje, pa postoji nada da će se nositi s tim problemom. Nabavljena u Moskvi! Nikad ne govorite.

  Mi smo u 72. godini rekli da ne dolazimo ni ako bi rođenje počelo prije 34 tjedna. Kao prerano rođenje, oni ne vode. Ovo je kad smo s blizancima tražili gdje sklapati ugovor.

  Možete izaći i 24-25, samo šanse da dijete bude zdravo - minimalne. To se događa, ali to je prilično iznimka. A u našoj zemlji takvi slučajevi, ako postoje, rijetki su
  U dobi od 28-30 tjedana, s dobrim scenarijem, dijete će preživjeti i vjerojatno će biti zdravo, ali rehabilitacija će biti duga i teška.
  Nakon 30-32 tjedna, sve je puno lakše, iako se ovdje može okrenuti.
  Sve ovisi o tijeku trudnoće, na težini djeteta, tijekom porođaja. I iz sreće. Ljudi su podijeljeni u dvije vrste. Onima koji ga sada čitaju i onima koji će kasnije poslušati.

  Od 27-28 tjedana već su im sklone. Mine su rođene u 30 tjedana, 2 tjedna su bile u intenzivnoj njezi i još jedan mjesec u sljedećoj fazi sestrinstva.

  Od 37 tjedana, kada se radi o medicinskoj pomoći i specijalitetima. briga više neće biti potrebna. U svim ostalim slučajevima, opcije i ove opcije ovisit će o različitim čimbenicima (težina djeteta, opreme za majčinstvo, kvalifikacije liječnika, dostupnost potrebnih lijekova itd.). Ustanovite tako da obavijestite dijete do 37 tjedana, čak i ležite, ali bolje je obavijestiti vas.

  to je razumljivo, iako je moj prijatelj rođen 36 tjedana, a djetetu nije bilo posebnih manipulacija, težina je bila 3 kg.

  Sada u ovom lijeku je otišao daleko naprijed, skrbe desno od ekvatora (više puta sam čuo za takve slučajeve). Dakle, ne brinite, ali zato što su misli materijalne.

  Bio sam u trećem. Kažu čuda kako bi djeca uštedjela doista samo kada je gradska bolnica 8 sposobna za bolnicu. Specijalizirani su za to. Ali u mom slučaju, odijelo nije bilo dano tamo, a ne moj okrug.

  Kad sam prvi rodio 2004. godine. u 7. imamo djevojku, hitno smo primili dijete, beba je imala 29 tjedana. Čini se da je sve u redu.

  Tk, napisao sam već gore, imam tužno iskustvo, znam: Njega je obvezna ako dijete daje bilo kakve znakove života - disanje, vrištanje, palpitacije se čuju, pupčane vrpce, kreće i tako, težina mora biti barem 500 grama. Izraz nema značajnu vrijednost, ali se vjeruje da prije 25 tjedana gotovo da nema šanse. O životu barem tjedan dana - ovdje ste apsolutno u pravu, postoji takvo probno razdoblje.

  Kad kažu da 28-tjednu staru nije moguće izlaziti, sjećam se kako je držana u odjelu za trudnice i jedna od djevojčica je rodila takvo dijete. Nakon klanja seksa sa suprugom. nije mogao spasiti.
  Čak je i kartica u njezinu djetetu napisana. kasni pobačaj.
  Ja sam rodila 800 grama, a izašli su i znali gdje? U malom gradu sovjetske luke.
  Drugi prijatelj također je rodio istodobno, ali je došlo do problema koji su stvorili liječnici, pričvrstili su maternicu i probušili mjehurić. morali su roditi.
  Bio sam mučen, ali sam odrastao, dečko, visok 17-godišnji zgodan... amater... do 14 godina - redovite tečajne injekcije, pilule. I u djetinjstvu, i snimke, pilule i masaže.

  Rođen sam 27 tjedana, a sada divan čovjek koji traje 6,5 godina. Da, kada se rodio, nije ni rekao da li je to preživjelo ili ne, ali je preživjelo. Da, bilo je problema s očima, ali sada je sve u redu. I ja sam također imao drugu trudnoću, a ništa nije predskazalo bilo kakav pretprodukt. I napustio je samo u 8. bolnici u Moskvi. Nadam se da ćete biti u redu i na vrijeme @@@@@@@

  Uvod u neonatologiju

  Neonatologija je znanost o skrbi za novorođenčadima, pronalaženje najboljih metoda za dijagnosticiranje i liječenje bolesti u djece tijekom prva četiri tjedna života, rehabilitaciju bolesnih novorođenčadi i stvaranje neonatalnog razdoblja uvjeti potrebni za formiranje zdravstvenog stanja tijekom kasnijeg života osobe. U perinatalnom razdoblju (od 28. tjedna intrauterinog razvoja fetusa 7. dan života novorođenčeta) primarna i sekundarna prevencija mnogih ljudskih bolesti vrlo je učinkovita. Neonatologija je mlada znanost. Ona se ističe kao neovisni dio pedijatrije u XX stoljeću. Od studenog 1987. godine u nomenklaturu medicinskih specijalnosti uključeno je pedijatar-neonatolog.

  Terminologija, statistika.

  Gestacijska dob. Gestacijskom dobi misli se na cijeli tjedan između prvog dana posljednjeg menstruacije (a ne očekivanog vremena začeća) i datuma rođenja, bez obzira je li trudnoća završila - rođenje živog djeteta ili mrtvorođenog. Da bi se odredio pojam gestacije, upotrebljavaju se samo pune, a ne zaokružene do najbližeg tjedna (primjerice, gestacijska dob djeteta se smatra starom od 37 tjedana, čak i ako ima 37 tjedana i 6 dana).

  Malo za gestacijsku dob je termin zamijenjen intrauternim usporenjem rasta (vidi tekst u nastavku).

  Velike za gestacijsku dob - dijete koje ima tjelesnu težinu iznad 90% centila za gestacijsku dob.

  Pobačaj (abortus). Rođenje fetusa do 28 tjedana. Trudnoća manja od 35 cm i težina manja od 1000 g, bez obzira na to je li pokazala znakove života ili nije pokazala, smatra se pobačajem (abortusom). Ako ovo voće živi prvi tjedan, tj. 168 sati od trenutka rođenja, on bi trebao biti među živorođenim rođacima rođenim tijekom prijevremenog poroda.

  Živorođene djece. Rođenje živog djeteta (živo rođenje) treba shvatiti kao potpuno oslobađanje ili vađenje majčinog tijela fetusa u gestacijskoj dobi od 28 tjedana. i više (tj. fetus duži 35 cm i više, težak 1000 g ili više) koji nakon odvajanja od majčinog tijela napravio najmanje jedan po 3-3 dnevno samostalno ili ima druge znakove života - otkucaja srca, pulsiranje umbilikalnih krvnih žila ili pokreta spontanih mišića.

  Mrtvorođenče. Kriteriji za smrtnost su odsutnost neovisnog ekstrauterinskog plućnog disanja pri rođenju i neuspješno oporavak umjetnim sredstvima, bez obzira na prisutnost ili odsutnost srca ili drugih znakova života.

  Rana smrt fetusa je smrt prije kraja 20 punih tjedana trudnoće; posredna smrt fetusa - smrt nakon završetka 20. tjedna trudnoće; smrt kasne smrti fetusa - fetalna smrt nakon 28 tjedana trudnoće, tj. mrtvorođenče.

  Djeteta s punim rokom - rođena s gestacijskom dobi od 37 do 42 tjedna trudnoće, tj. između 260 i 294 dana gestacije.

  Novorođenče je beba od rođenja do 4 tjedna. života. Razlikuje se zrelo novorođeno dijete - stanje koje karakterizira spremnost organa i sustava da bi se osiguralo njegovo izuzetno postojanje, uspostavlja kompleks vanjskih obilježja (udio tijela, razvoj potkožnog masnog tkiva, stanje kostiju lubanje itd.) I pokazatelji funkcija (postoje izraženi refleksi za usisavanje i gutanje, stabilni i točan ritam disanja i otkucaja srca, itd.); novorođenčad nezrela - obično prerano beba, rijetko punopravno, razvija se u uteri u nepovoljnim uvjetima. Istodobno, prerano beba može funkcionirati vrlo zrelo. Neznatni su oni djeca čiji funkcionalni sustavi nisu dovoljno razvijeni da održavaju normalno funkcioniranje tijela u ekstuterinskim uvjetima. Djeca s malom masom, odnosno trajanje trudnoće dijele se na: malu težinu za pojam plod bez znakova prehrambene manjkavosti i male težine za pojam voće s znakovima pothranjenosti (suhoća, piling kože itd.); prerano novorođenče - dijete rođeno prije kraja normalnog perioda intrauterinalnog razvoja, tj. između 28. i 38. tjedna intrauterinog razvoja s tjelesnom težinom od 1000 do 2500 g i dužinom tijela od 35 do 45 cm (za detalje pogledajte odjeljak o preranoj bebi); Novorođenče dijete je dijete rođeno trudnoće od 294 dana ili više (42 ili više tjedana) čija težina i duljina prelaze one koji odgovaraju gestacijskoj dobi. Tjelesna težina pri rođenju iznad 3500 g. Pojam pretjerano velikog djeteta koristi se kada je masa tola pri rođenju 4500 g ili više.

  Perinatalno razdoblje i perinatalna smrtnost. Razdoblje je ograničeno na trinaest kratkih. Razmatra se od 28 tjedana. razvoj fetusa (kada fetus postane održiv) do kraja prvog tjedna fetalnog života. Koriste se tri kriminalca početne granice perinatalnog razdoblja: tjelesna težina - 1000 g. Duljina tijela - 35 cm. Razdoblje gestacije - 28 tjedana. U perinatalnom razdoblju postoje: kasni antenatalni period - od 28 tjedana prije pojave rada i ranog neo-natalnog razdoblja djetetovog života, tj. prvi tjedan života koji od drugog tjedna prolazi u kasno neonatalno razdoblje. Cijelo neonatalno razdoblje je stoga ograničeno na prva četiri tjedna života. Rano neonatalno razdoblje traje 6 dana, 23 sata i 59 minuta.

  Perinatalna smrtnost je broj mrtvorođenih (djeca rođena mrtva s gestacijskim razdobljem od preko 28 tjedana) + broj smrti u prvom tjednu života (6 dana 23 sata i 59 minuta) po 1000 rođenih živih i mrtvih.

  Dojenčad smrtnost je broj djece koja su umrla prije dobi od 1 godine od 1.000 živih poroda.

  Rana neonatalna smrt je broj djece koja su umrla u prvih 7 dana života (168 sati) po 1000 živorođenih. Struktura smrtnosti dojenčadi dominiraju kongenitalne anomalije, traume rođenja, asfiksija, hipoksija, respiratorne bolesti, hemolitička bolest. Uzroci rane neonatalne smrtnosti su atelektaza, bolest hijalinske membrane, asfiksija, kongenitalne malformacije, upala pluća itd.

  Izvori: http://mama.ru/articles/prezhdevremennye-rody, http://eva.ru/beauty/messages-2672027.htm, http://www.neonatology.narod.ru/neonatology/neonatology_introduction.html

  Još nema komentara!

  Kako pomoći djeci s niskom težinom Djeca s niskom ocjenom: kako im pomoći u razvoju Točan način dana novorođenčeta Dobitak težine u novorođenčadi Nedostatak dojki

  Preuranjeno dijete

  Djeca rođena kao posljedica preranog rođenja težine manje od 2500 grama i niže od 45 cm smatraju se preuranjenima. Ti kriteriji su proizvoljni jer se rađaju puno punoljetnih beba s težinom manjom od 2500 grama, a neke prerane bebe imaju masu veću od 2500 grama. Glavna značajka preuranjenih beba je nezrelost glavnih sustava tijela - respiratorni, kardiovaskularni i termostatski. Prerane bebe zahtijevaju posebnu njegu i medicinski nadzor. Nerijetko rođene rođene rođendane rođene na vrijeme smatraju se djecom s intrauternim usporenjem rasta.

  Od kada je moguće ostaviti novorođenče?

  Prema definiciji SZO, djeca rođena ranije od 22 tjedna trudnoće i težila više od 500 grama smatraju se potencijalno održivima. Duboko prerano bebe za njegu moguće je samo u specijaliziranim odjelima bolnica ili perinatalnih centara. Što je dulje razdoblje trudnoće u vrijeme početka preranog rođenja, to je manji rizik za bebu. Bebe rođene između 32 i 37 tjedana imaju znatno manje problema od preranih beba rođenih između 22 i 32 tjedna trudnoće. Liječnik uzima u obzir težinu djeteta, donosi odluku o potrebi stavljanja djeteta na kubu, imenovanja fototerapije, pri odabiru vrste prehrane preranog djeteta iu drugim slučajevima.

  Što izgleda prerano beba?

  U pravilu, glava je nerazmjerno velika u usporedbi s tijelom. Koža je vrlo tanka, ponekad čak i prozirna, mekša od normalne do dodira, prekrivena zubima i mazivima. Subkutani sloj masti je beznačajan ili odsutan, koža je naborana. Male i velike fontane su veće od uobičajene. Nails su vrlo tanki i često ne dođu do vrha prstiju. Kod dječaka testisi se ne smiju spuštati u skrotum, dok su kod djevojčica labi nerazvijeni. Udovi su tanji i dulji, aurikani su mekani i pritisnuti na lubanju, pupka je niska.

  Kakva je nezrelost prerane bebe?

  U prijevremenim bebama obično su loše definirane, au nekim slučajevima nema osnovnih refleksa. Ton tonusa je smanjen, sustav termoregulacije je nerazvijen, tako da novorođenče ne može samostalno održavati konstantnu tjelesnu temperaturu. Ostatak tijela može također biti nezrel - dišni, probavni, kardiovaskularni, vizualni, nervozni, kosti. U nedostatku vitalnih refleksa (disanja ili gutanja) dijete se smjesti u jedinicu intenzivnog liječenja ili intenzivnu njegu.

  Zašto je dijete smješteno u kabinu?

  Inkubator je uređaj s prozirnim zidovima koji omogućuju promatranje djeteta i optimalnu umjetnu mikroklimu (temperatura - 33-38º, vlažnost - 85-100%, sadržaj kisika - 25-40%). Za njegu djeteta unutar nape, postoji posebna rupa ili posebni rukav. U inkubatoru su prerane bebe postavljene za zagrijavanje i dodatnu zaštitu od hlađenja tijela, kao i za poboljšanje zasićenja kisika u krvi. Kisik, ako je potrebno, može se poslužiti bez prekida. Treba imati na umu opasnost od toksičnih učinaka kisika na mrežnici, što može dovesti do potpunog gubitka vida, osobito u vrlo preuranjenim bebama s dugotrajnim održavanjem ispod kapulja s kisikom (pravovremenom dijagnozom i liječenjem ta je situacija reverzibilna).

  Što je skrb klokanova?

  Ova metoda se koristi u bolnicama za majku za njegu preranih beba: dijete ostaje neko vrijeme na majčinom prsima, u kontaktu "koža na kožu", u optimalnom temperaturnom okruženju za njega, osjeća se poznati miris. Istraživanja su pokazala da je "metoda klokanova" učinkovita za brigu o djeci s niskom tjelesnom masom.

  Koliko dugo treba preuranjeno dijete ostati u bolnici?

  Kako bi se održala konstantna normalna tjelesna temperatura, prerane bebe trebaju pomoć. Biti u poklopcu omogućuje djetetu da ne troši energiju na termoregulaciju, brže se prilagođava i dobiva na težini. Trajanje boravka djeteta u "inkubatoru" ovisi o težini djeteta pri rođenju i ukupnoj dinamici svog stanja. Djeca s malim stupnjem prijevremenosti mogu biti u inkubatoru od nekoliko sati do 4 dana, djeca mase do 1750 grama. - oko tjedan dana, a težine do 1500 gr. - od tjedan do dva. Obično je dijete izbačeno iz majčinog bolnice ili specijalizirane dječje bolnice, kada stalno dobiva težinu, održava stalnu tjelesnu temperaturu, nema problema s disanjem, a njegova je težina 2500 g i više.

  Hoće li se prerano dijete naknadno razlikovati od svojih punoljetnih vršnjaka?

  U prijevremenim bebama brzina tjelesnog razvoja ubrzava se, a manja je njihova težina rođenja, to će se brže povećati. Neuropsihološki razvoj ove djece je nešto sporiji nego obično, prerane bebe zahtijevaju više pažnje i specijalnih zanimanja (masaža, gimnastika). Prvo, pri procjeni psihomotornog razvoja preranog beba, potrebno je usredotočiti se na razdoblje u kojem bi se trebao roditi i iz tog trenutka računati sve događaje. Na primjer, ako je dijete rođeno 32 tjedna, odnosno 2 mjeseca ispred vremena, trebali biste očekivati ​​da će se početi okretati ne na 3,5-4 mjeseca nakon rođenja, ali na 5,5-6. U prosjeku, u dobi od jedne i pol do dvije godine, zdravo prerano bebe praktički se ne razlikuju od vršnjaka s punim radnim vremenom.

  Je li istina da su prerane bebe sklonije bolesti?

  U prosjeku, prerane bebe obolijevaju se češće od normalnih beba, proces ozdravljenja traje dulje. Prerane bebe su osjetljive na bolesti dišnog sustava (bronhitis, upala pluća). Žutica. u novorođenčadi, za prerane bebe može biti ozbiljna opasnost. Također, prerane bebe često imaju problema s razvojem središnjeg živčanog sustava, gastrointestinalnog trakta, a koštani sustav i zglobovi mogu patiti.

  Neurologija u novorođenčadi

  Zajednički san: pro i kontra Tonus bebe: što se događa i što učiniti Nedostatak laktoze: što je to?

  Preuranjeno dijete

  Prijevremena vjeruju djece rođene u razdoblju od 22-og do 37-og tjedna trudnoće s porođajnom težinom manjom od 2500-2700 g i tijelo duljine 45-47 cm manje od najstabilniji pokazatelj -. Trudnoće.

  Fetus je održiv (prema definiciji WHO) s tjelesnom težinom od 500 g i više, duljinom tijela od 25 cm ili više i s gestacijskim razdobljem od više od 22 tjedna. od prerano statistici (spontane ili izazvane pobačaja s vremenu kada je fetus smatra izvediv) kod poroda obuhvaća samo djeca od 28 tjedana gestacije težine 1000 g ili više i dužine tijela od 35 cm ili više. Od onih koji su rođeni živi s tjelesnom težinom od 500-999 g, novorođenčad koja je živjela 7 dana nakon rođenja podliježe registraciji.

  Postoje četiri stupnja prijevremenosti.

  Ja stupanj -36-37 tjedana - 2001-2500 grama
  II stupanj -32-35 tjedna -1501-2000 grama
  Grade III -31-28 tjedna -1001-1500 grama
  Grade IV - Manje od 28 tjedana - Manje od 1000

  Etiologija. Najčešći uzroci prijevremene bolesti: cervikalna insuficijencija, malformacije maternice, izvanstanična patologija, zarazne bolesti u trudnica; fetalnog patologija (razvojnih defekata, pregledi patologija, kongenitalnih bolesti), patologija trudnoće i poroda (toksikoza, imunološke inkompatibilnost između trudnica i fetusa, prerano odvajanje posteljice, prijevremeno kidanje membrana), kao i faktori kao što su radu rizika, dobi od trudne mlađih od 20 i preko 35 godina, loše navike (alkoholizam, ovisnost o drogama, pušenje).

  Klinički znakovi prijevremene bolesti

  Pojava preranog djeteta ovisi o stupnju prijevremenosti.

  · Duboko prerano dijete (tjelesna težina manja od 1500 g) ima tanku naboranu kožu tamno crvene boje, bogato prekriven lubrikantom i pištoljem (lanugo). Jednostavna eritema traje do 2-3 tjedna. Subkutani sloj masti nije izražen, bradavice i isola mliječnih žlijezda jedva su vidljivi; aurikalije su ravne, bez oblika, mekane, prešane na glavu; nokti su tanki i ne dolaze uvijek do ruba nokta; pupak se nalazi u donjoj trećini abdomena. Glava je relativno velika i iznosi 1/3 duljine tijela, udovi su kratki. Šavovi lubanje i fountainanelles (veliki i mali) su otvoreni. Kosti lubanje su mršave. Kod djevojčica, genitalni jaz ostaje kao posljedica nerazvijenosti maternice, klitorisa

  Funkcionalni znakovi preranog djeteta su smanjeni mišićni tonus, letargija, slaba plač ili cvrčanje, nedostatak ozbiljnosti ili nedostatak gutanja i sisanja refleksa. Broj dišnih pokreta varira od 36 do 82 1 min, dah površine, neujednačena dubine označen istezanja pojedinih udisaja, respiratorne stanki različitih duljina, vrijeme spavanja dišnih pokreta s teškoćama izdisanje (zvan gaspsy). pojavljuje se, kod dječaka, testisi nisu spušteni u skrotum.

  Preuranjene bebe njeguju se u posebnom odjelu s temperaturom zraka od 25 ° C s vlažnosti od 55-60%. Pojedinačni uvjeti nastaju uz pomoć inkubatora ili dodatnog zagrijavanja kreveta. U prvim danima života, inkubatori zatvorenog tipa koriste se za djecu s dojiljom težom od 2 kg ili manje.

  Zdrave prerane bebe otpuštaju se kući nakon postizanja tjelesne težine od 2 kg, ali ne prije 8-10 dana.

  Zdrave prerane bebe koje nisu dosegle tjelesnu težinu od 2 kg u prva dva tjedna života, a pacijenti, bez obzira na tjelesnu težinu, prenose se u drugu fazu njege

  U bolnici 2. stupnja dječje skrbi premještena je u posebno opremljenim strojevima za oživljavanje s kovčezom i opskrbom kisikom

  U specijaliziranim odjelima, djeca se nalaze u zatvorenim odjelima. Duboko prerano i bolesna djeca se njeguju u karijeri

  Kupanje zdravih preuranjenog početka od 2 tjedna starosti (s epitelizacijom pupkovine), s tjelesnom težinom manjom od 1000 g, higijenske kupke počinju u dobi od 2 mjeseca.

  Pješačenje se provodi od 3-4 tjedna do tjelesne težine od 1 700-1 800 g

  Onemogućite zdrave djece iz odjela 2. stupnja skrbi nakon postizanja tjelesne težine od 1700 g.

  · Preživljavanje ovisi o gestacijskoj dobi i tjelesnoj masi pri rođenju.

  · U HI-IV stupnju prijevremenosti i manje od 30-31 tjedna trudnoće, porođaj završava s rođenjem živog djeteta u 1% slučajeva

  · S intenzivnim liječenjem moguće je preživljavanje djece s gestacijskim razdobljem od 22 do 23 tjedna.

  · Mortalitet povećava s faktorima rizika:

  · Krvarenje od majke prije porođaja

  · Porođaj na plinskoj prezentaciji

  · Muški spol fetusa

  Dječje alergije: što trebate znati?

  Dječja hrana u paru. Što znate o njima?

  Natjecanje "U jeziku sreće"

  Testirati vožnju dječjom organskom hranom Pročitajte recenzije!

  Isprobajte korisne zalogaje za djecu od 1 godine

  Sigurno nisi znao o insekata!

  Mama ide na istraživanje

  Enciklopedija o insektima: najzanimljiviji

  Ukusni i zdravi snack za djecu

  Ovdje su dragocjene trake! Što dalje?

  Povezani postovi o "Premature Baby"

  Preuranjeno dijete i njega

  kako se brinuti za prerano dijete

  Članak. Preuranjeno dijete: rodiljna bolnica i dječja bolnica

  Dječje alergije: što bi trebala znati mama?

  Što ste radili za 2 godine?

  Djeca u stanicama. kao u Londonu, 30-e hodaju svojim bebama

  Ono što biste trebali znati o prijevremenom radu

  Jedan od najčešćih i ozbiljnijih strahova trudnica je prerano rođenje. Čak i ako je trudnoća mirna, žena je zdrava i ne pripada grupi rizika, strah od suočavanja s takvom opasnom situacijom ostaje vrlo jak.

  Zato ima smisla unaprijed upoznati sa alarmantnom temom, a više se ne sjećati. Ako, naravno, ne daj Bože, ne može se osobno suočiti s njom.

  Što je prijevremeni rad?

  Preuranjeno rođenje se zove do 38 tjedana trudnoće. Dugo je vremena bilo prerano raditi samo od 28. tjedna, sve do tog vremena, početak rada zvao se pobačaj. Međutim, moderne medicinske tehnologije omogućuju skrb djece rođene nakon 22 tjedna i težine više od 500 g. Stoga se već u ovom trenutku porođaj zove prerano ako je dijete rođeno živo i živjelo najmanje 7 dana.

  Zbog činjenice da je djeca rođena do 28 tjedana previše teška za odlazak, mnogi liječnici i dalje kažu da je prijevremeno rođenje porođaj nakon 28 tjedana, a prije toga može biti samo pobačaj. Na koncu, ne svaka bolnica ima skupu opremu za spašavanje života djece mase manje od 1 kg.

  Međutim, ne pozivajte situaciju, ali da biste spasili trudnoću ili uštedjeli život bebe, ako se trudnoća ne može spasiti, liječnici će u svakom slučaju. Druga stvar je da bez odgovarajuće opreme i pripreme, kao i bez gorljive želje majke, to je vrlo teško to učiniti. Zato je vrlo važno doći do specijalizirane bolnice specijaliziranoj maternističkoj bolnici.

  Vrste prijevremenog poroda

  Po pojmu trudnoće, prijevremeni rad podijeljen je u tri vrste:

  1. Vrlo rano - prijevremeni rad u dobi od 22 do 27 tjedana - težina fetusa tijekom tog perioda je obično od 500 do 1000 g;
  2. Rani porodni porod od 28 do 33 tjedna - težina novorođenčeta od 1000 do 2000;
  3. Preuranjeno rođenje na 34-37 tjedan - dječja težina oko 2500 g.

  Također je podijeljena opasnost od prijevremenog rada, početka i početka prijevremenog rada. Vrsta liječenja ovisit će o vrsti prijevremenog porođaja, vremenu i općem stanju majke i djeteta.

  Osim toga, šanse za opstanak djeteta također ovise u velikoj mjeri o razdoblju u kojem se odvija pretjecanje. Međutim, u svakom slučaju, što je dulje dijete u maternici, to je bolje za njega. I svaki dan, koji će odgoditi rođenje, učinit će ga zdravijim i snažnim.

  Prethodna statistika rada

  Kao poticajni trenutak za žene koje su preplavljene strahom od prijevremenog rada, može se navesti opća statistika o pretjeranom radu. Imajte na umu da je samo 6-8% svih isporuka prerano. Samo pomislite, samo 8 od 100 žena rađaju prerano, ostatak nositi svoju djecu sigurno.

  Od tog broja samo 5-7% pada na razdoblja od 22 do 27 tjedana. Naravno, teže je dobiti takvu djecu, ali dosta ljudi uspijeva spasiti živote. U razdoblju od 27 do 33 tjedna, malo više od 30% preranih beba rađa se. Mnogo je lakše izaći s takvim bebama, od kojih više od polovice preživjeti.

  Više od 50% svih prijevremenih poroda pada na 34-37 tjedana. Djeca koja se pojavila tijekom tog razdoblja razlikuju se od punog roka samo u veličini. Svi sustavi u svojim tijelima već su dovoljno razvijeni da egzistiraju neovisno u vanjskom svijetu.

  Kao što možete vidjeti, apsolutna većina žena nema apsolutno ništa za brinuti. Ostalo je važno savjetovati se s liječnikom na vrijeme. Što je prije započeo tretman, to je veća vjerojatnost za sretan ishod.

  Uzroci pretilnog rođenja

  Koji su uzroci prijevremenog rada? Postoje samo ogroman iznos. U ranim fazama obično su različite upale i zarazne bolesti. Bilo koja upala u maternici utječe na mišićno tkivo i sprječava istezanje. Ali s rastom i razvojem bebe maternica se mora stalno protezati. Ako postoje bilo kakve zapreke, maternica pokušava odbaciti fetus, a započinje preuranjeni rad.

  To je jedan od razloga zašto liječnici tako snažno preporučuju testiranje zaraznih bolesti prije začeća. Idealno, infekcije treba liječiti prije trudnoće. Međutim, ako to niste učinili unaprijed, onda je vrijeme da to učinite na početku trudnoće.

  U svakom slučaju, tijekom trudnoće, trebate provjeriti zarazne bolesti. Što se prije otkriva bolest i započne terapija, veća je vjerojatnost održavanja trudnoće.

  Prerano rođenje u 27-29 tjedana i kasnije najčešće počinje zbog patologije cerviksa, što se naziva insuficijencijom Isthmic-crkve. Ovom patologijom cerviks je preslab da bi postupno povećavao fetus. Kao rezultat toga, pod pritiskom se počinje razvijati, što izaziva početak prijevremenog rada.

  Izuzetno je rijetko da se ICN pokaže kongenitalnim. Najčešće, ova patologija postaje izravna posljedica pobačaja i pobačaja, nakon čega morate rascijepiti maternicu ili druge umjetne intervencije na ovom području kada morate koristiti posebne alate za proširenje cerviksa.

  Iz toga slijedi da je kod žena nakon pobačaja, osobito ako je nastala u prvoj trudnoći, nakon pobačaja i složenih ginekoloških bolesti, rizik od preranog poroda se povećava.

  Međutim, ponekad uzrok SPI-a leži u prekomjernoj količini muških spolnih hormona u tijelu žene koja se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama majke i polazeći od određenog razdoblja u djetetovom tijelu.

  Zarazne bolesti i patologije maternice su samo najčešći uzroci prijevremenog rada. Postoje i drugi. Stoga, trudnoća višestrukih ili visokih voda, tijekom kojih dolazi do pretjeranog istezanja maternice, također može rezultirati prijevremenim porođajima.

  Ne smijemo zaboraviti na patologije maternice. Infantilizam, sedlo u obliku sedla ili dva rogastog maternice također mogu biti uzroci preranog rođenja. Razne endokrine bolesti, uključujući šećernu bolest ili poremećaji štitnjače, često dovode do prijevremenog rada.

  Nadalje, napominje se da je rizik od prijevremenog porođaja veći za žene iz disfunkcionalnih obitelji, ima utjecaja i naporan rad, konstantan stres, pušenje, alkohol, droge.

  Ako je žena u prošlosti već imala prerano rođenje, u kasnijim trudnoćama povećava se vjerojatnost ponovnog pojavljivanja situacije.

  Kao što vidite, postoji mnogo razloga. Međutim, čak i ako imate jedan ili više znakova, to ne znači da ste vi koji ćete sigurno dati rođenje prije vremena. U većini slučajeva, kao što se već sjećate, žene uspijevaju nositi dijete do kraja trudnoće.

  Štoviše, ako znate o svim vašim problemima, to znači da će liječnici pratiti vaše stanje i zasigurno će moći spriječiti neželjenu situaciju.

  Simptomi prijevremenog rada

  Kao što je gore spomenuto, što je dulje dijete u utrobi, više će se roditi i održiv i zdrav. Iz toga slijedi da je vrlo važno na vrijeme pomoći ženi koja je rodila, i ako je moguće, zaustaviti ih. Stoga je vrlo važno savjetovati se s liječnikom na vrijeme. I za to morate znati simptome prijevremenog rada.

  Zaustavljanje procesa je stvarno moguće, ali samo ako se radi o prijetnji i početka porođaja. U slučaju da je radna aktivnost već započela, a cerviks se počeo otvarati, nemoguće je zaustaviti porođaj. Ostaje ih samo pažljivo ih držati i pokušati spasiti bebu.

  Znakovi prijevremenog rada vrlo su važni za znanje. Ugrožavanje pretjeranog rada donosi bol u donjem dijelu trbuha i donjem dijelu leđa. Maternica je u dobrom stanju, čineći želudac postaje težak. Međutim, cerviks se ne otkriva.

  Počevši od prijevremenog rada, dolazi do kontrakcija cerviksa maternice, ritmičkog povećanja tonusa maternice. Zapravo - ovo je puna borba. U tom slučaju cerviks počinje skratiti i otvoriti. Vrlo često u ovom slučaju postoji izljev amnionske tekućine.

  Kako započinje prijevremeni rad? Što se tiče simptoma, oni su praktički nerazlučivi od običnih, iako ih rijetko prate različite komplikacije: slabe ili, naprotiv, prekomjernu radnu snagu, placentalnu abrupciju i krvarenje. Često, preuranjeni rad traje puno manje vremena nego što je to normalno.

  Liječenje s prijetnjom prijevremenog poroda

  Otkrivajući simptome prijevremenog rada, prvi je korak nazvati hitnu pomoć. Mnoge žene imaju želju da sami dođu u bolnicu, no bolje je da se suzdrže od toga. Nepotrebni pokreti i opterećenja mogu ubrzati proces porođaja, au automobilu ili taksiju jednostavno neće biti potrebnih priprema i opreme.

  Osim toga, ako se prijevremeni porod započinje u ranoj fazi, vrlo je važno ući u maternicu bolnicu koja je specijalizirana za takve komplikacije. U ovom slučaju, u bolnici će biti ne samo oprema i lijekovi koji pomažu u održavanju trudnoće, već i sve što je potrebno za brigu o preuranjenim bebama.

  Nakon poziva u ambulantu, najbolje je uzeti sedativ, na primjer valerij ili matičnjak. Antispasmodic također ne ometa, u pravilu, u bilo kojoj kući postoji teret. Trebate uzeti 2 tablete odjednom. Nakon toga, trebate leći i pričekati da liječnik stigne. Razgovarajte s bebom, obećajte da će sve biti u redu. Takva komunikacija obično smiruje ženu.

  Nakon dolaska u bolnicu, prvo će se pregledati trudnica, uključujući i ginekološku stolicu kako bi se razjasnila situacija. Govorimo li o prijevremenom radu? Kakvo je stanje cerviksa i tako dalje.

  Liječenje prijetnje od prijevremenog rada i početka prijevremenog rada, odnosno njihova zaustavljanja, počinje primjenom lijekova koji smanjuju ton maternice, na primjer, patrusiten ili genipral. Dok situacija ostaje nestabilna, lijekovi se intravenozno injektiraju. Nakon stabilizacije stanja trudnice, injekcije se zamjenjuju tabletama, a čuvaju se do 37 tjedana, tj. Dok pojam ne dozvoli razmatrati rođenje kao punopravno.

  Nemojte raditi bez sedativa. Vrlo je važno normalizirati psihološko stanje žene. Stresna situacija pridonosi razvoju prijevremenog poroda, a strah za zdravlje djeteta vrlo je jak stres. Sedativ će pomoći da razbije ovaj začarani krug.

  Sljedeća faza liječenja ovisi o tome što je uzrokovalo situaciju. To jest, u slučaju da je žena zaražena, bit će propisana tečaj antibiotika. Usput, oni će biti propisani, ako amnionska tekućina ode na razdoblje do 33 tjedna ili njihova curenja počinje, a dijete ostaje bespomoćno protiv svih infekcija s kojima majka kontaktira - tijek antibiotika je jednostavno potrebno. Ako amnionska tekućina napusti 34 tjedna, prerani rad više neće biti zaustavljen.

  Ako govorimo o ICN-u, liječenje će također ovisiti o razdoblju. Do 28. tjedna stavlja se šava na vrat maternice kako bi se spriječilo otvaranje i održavanje trudnoće. Operacija se izvodi pod lokalnom, vrlo kratkom anestezijom.

  U kasnijim razdobljima, Golgijev prsten se stavlja na cerviks, koji zateže vrat i obavlja iste funkcije kao i šavovi.

  Drugi lijek koji će biti propisan za trudnice tijekom prijevremenog rada je deksametazon. Ovaj lijek ne pridonosi očuvanju trudnoće, njen zadatak je da dijete bude održivo. Činjenica je da je najveći problem zbog kojeg je teško spasiti živote preranih beba, da su njihova pluća nerazvijena.

  U plućima djece do 37 tjedana, previše je malo posebne tvari - tenzid. Treba pokriti cijelu unutrašnju površinu alveola i spriječiti njihovo urušavanje pri disanju. Hormon koji se nalazi u deksametazinu potiče nakupljanje surfaktanta. Ako je potrebno, isti lijek primjenjuje novorođenoj djeci.

  Međutim, u svim slučajevima, liječnici će svakako pokušati zadržati trudnoću. U nekim slučajevima, kada situacija ugrožava život majke ili djeteta, opstetri će ne samo zaustaviti protok rada, već će, naprotiv, stimulirati njih.

  To je slučaj s teškim oblicima preeklampsije, pogoršanjem kroničnih bolesti unutarnjih organa žene. Uz izlijevanje amnionske tekućine nakon 34 tjedna u očuvanju trudnoće nije također neophodno.

  Upravljanje preuranjenom radnom snagom

  Provođenje prijevremenog rada zahtijeva poseban pristup: pažljiviji i pažljiviji. Posebna pažnja posvećuje se ublažavanju boli. Jednako je važno kontinuirano pratiti stanje majke i fetusa, jer situacija predisponira na različite vrste komplikacija.

  Posljedice prijevremenog poroda za majku i dijete

  Što će biti posljedice prijevremenog rada? Za majku će posljedice biti minimalne. Općenito, nema mnogo razlika od običnih rađanja. Štoviše, zbog male veličine djeteta, prepone stanice su manje uobičajene. U nekim slučajevima, žena je još uvijek u pritvoru u bolnici, ali, u pravilu, to je zbog stanja bebe.

  Međutim, i dalje će biti potrebno da se ona pregleda kako bi preciznije utvrdila uzroke incidenta, kao i zakazala liječenje kako bi se spriječilo ponavljanje situacije.

  Nakon trudnoće nakon preranog rođenja, žena će biti pod stalnim medicinskim nadzorom. Pogotovo u kritičnim vremenima. Naravno, kritično razdoblje u kojem je posljednji put započeo preuranjeni rad bit će jednak kritičnom.

  Osim toga, sljedeći su rokovi važni:

  • 2-3 tjedna, kada se javlja vezanost jaja;
  • 4-12 tjedana, za to vrijeme placente se formira;
  • 18-22 tjedana, u ovom trenutku najintenzivniji rast maternice javlja.

  Također, morate biti oprezni u danima kada je kalendar trebao biti menstruacija.

  Za dijete, učinci preranog porođaja bit će teži, iako mnogo ovisi o tome koliko dugo je dijete rođeno.

  Ako se dijete rodi na razdoblje do 28 tjedana, najvjerojatnije će se odmah prebaciti u specijaliziranu bolnicu, gdje će biti potrebna sva sredstva koja će mu omogućiti pravilnu njegu.

  To ne znači da majka neće moći vidjeti njezino dijete. Najvjerojatnije će joj pustiti da ode k njemu, a ako stanje djeteta dopušta, moći će im se hraniti i mijenjati pelene. U svakom slučaju, dijete stvarno treba majčinsku ljubav i brigu.

  Bebe rođene u razdoblju između 28 i 34 tjedna su održivije, a jedinica za intenzivnu njegu u redovitoj maternističkoj bolnici može se riješiti slučajem.

  Nakon 34 tjedna, dječji su organi već dovoljno razvijeni da postoje u vanjskom svijetu. On već može disati, jesti, probaviti hranu i ukloniti otpad. Jedini problem preuranjenih beba u ovom trenutku je slab. U ovom slučaju, dijete može biti s majkom u redovitom odjelu.

  U sva tri slučaja, majke i rodbine morat će puno vremena i truda provoditi u brizi za prerano dijete. Međutim, tijelo mlade djece je vrlo fleksibilno, i što je najvažnije, još se razvija, što znači da će se dijete u potpunosti oporaviti s vremenom i neće biti ništa drugačije od druge djece.

  Sprječavanje prijevremenog rada

  Kako izbjeći pretrpani rad? Poznato je da je prevencija uvijek bolja od liječenja. Kako bi se smanjio rizik od prijevremenog porođaja, potrebno je voditi brigu o nekim vrlo važnim točkama prije početka trudnoće:

  1. Potpuni medicinski pregled, tijekom kojeg će se otkriti sve kronične bolesti, pojedinačne karakteristike tijela i maternice te prisutnost infekcija. Kao rezultat toga, sve infekcije i upale će se liječiti unaprijed, a sve kronične bolesti i osobine tijela će biti poznati liječnicima i prije začeća, a time i uzeti u obzir u upravljanju trudnoćom;
  2. Redovito se prijavite na antenatalnu kliniku i detaljno obavijestite liječnika o svim vašim bolestima i osobitostima, priložite medicinske dokumente - općenito, obavijestite liječnika što je više moguće o vašem zdravstvenom stanju;
  3. Izbjegavajte kontakt sa zaraznim pacijentima, kako bi se izbjegla infekcija već tijekom trudnoće;
  4. Izbjegavajte prekomjerno fizičko naprezanje, kao i pokušajte smanjiti broj stresnih situacija. Ako žena ima tešku i nervoznu profesiju, ili je situacija kod kuće stresna, ima smisla uzimati sedative tijekom trudnoće. Naravno, u dogovoru s vašim liječnikom;
  5. Redovito se podvrgavaju svim potrebnim istraživanjima, uključujući testove za viruse i infekcije, ultrazvuk, CTG i tako dalje;
  6. Pažljivo pratite svoje stanje prije i tijekom trudnoće.

  Sve ove mjere umanjuju rizik od prijevremenog poroda. Međutim, glavno je zapamtiti da bez obzira na to koji tjedan počinje prijevremeni rad, na 25, 30, 35... liječnici će učiniti sve što je moguće kako bi sačuvali život i zdravlje djeteta i majke.

  Pa, vaš zadatak - da se pridržavate preporuka liječnika i što je manje moguće živčano.

  Neke žene pokušavaju odgoditi trenutak hospitalizacije što je više moguće. Mogu se razumjeti: tko želi objesiti u bolnici, kada se još malo može provesti kod kuće? Međutim, bolje je otići u bolnicu na vrijeme i početi s liječenjem.

  Ne zaboravite da riskiraš ne samo vaše stanje, već i život svog djeteta. Ako se situacija stabilizira, sami liječnici će vas pustiti kući, jer razumiju i da će biti lakše i smireni kod kuće.