Savjeti za roditelje, do koje dobi morate svakodnevno kupati dijete

Bol

Kada se novi član obitelji preseli iz rodilišta u apartman, mladi roditelji suočavaju s brojnim poteškoćama u organizaciji prostora i života bebe. U kući se pojavila beba i treba mu njegu. Ali koja nije uvijek jasna, osobito ako je prvenac u obitelji. Je li potrebno svakodnevno kupati bebu i zašto, do koliko mjeseci treba dnevno kupati i hoće li se učestalost postupka smanjiti s dobi - pregledat ćemo članak.

Često prati novorođenče?

Budući da se novorođenče ne kreće mnogo, nema smisla razmotriti kupanje kao higijenski postupak. Fiziološki, beba se ne "prljava", jer ne prolazi kroz blatne lokve i znoj nakon dvosatne igre na igralištu.

Stoga se ne trebaju dnevni postupci "kupanja" s primjenom deterdženata za novorođenče.

Nudimo vam gledanje videozapisa o tome hoćete li dnevno kupati bebu:

Zašto bebe trebaju vodene postupke - mišljenje dr. Komarovskog

Pedijatar ne preporučuje svakodnevno kupanje novorođenčadi. Po njegovom mišljenju, svakodnevno kupanje čini više zla nego dobro.

E. O. Komarovsky vjeruje da kupanje do šest mjeseci ima tri cilja:

 • kaljenje;
 • aktivacija troškova energije;
 • osiguravajući duboku i dugu noćnu provod.

Pedijatar naglašava da je nemoguće aktivno sapuniti i oprati dijete u toploj vodi. Ovaj postupak aktivno uništava masni zaštitni sloj koji prekriva kožu. Nakon toga, koža bebe postaje ranjiva i suha, pojavljuje se dermatitis.

Dijete koje ne može puzati svakodnevno se mora kupati u velikom kupku u relativno hladnoj čistoj vodi bez upotrebe sapuna i šampona. Hladna voda će potaknuti dijete da se aktivira, da provede snage. Postupno smanjenje temperature (tjedno na 1 ° C) stimulira imunološki sustav. Kupanje se provodi prije zadnje večeri hranjenja.

Kada mogu obaviti prvi postupak kaljenja? Pedijatri to preporučuju nakon liječenja pupčane rane.

Trebam li dijete dnevno prati zimi?

Ako se u sobama u kojima dijete spava i kupi, održava se normalna temperatura (21 ° C), a dijete se može dnevno kupati. Takvi postupci podupiru imuni sustav, što je osobito važno tijekom hladne sezone.

Do koje godine dijete treba dnevno kupanje?

Ako kažemo da je kupanje postupak koji troši energiju, a ne pranje u toploj vodi uz aktivnu uporabu sapuna i perilice, tada ne postoji dobna granica jer je stvrdnjavanje kontinuirani proces.

Prednosti postupka

Noćno kupanje osigurava zdravo i snažno noćno spavanje za novorođenče. Svaka mama sanja o tome. Kako se taj učinak postiže? Dječak, koji je u velikom kupku s hladnom vodom, prisiljen je pomicati ruke i noge, kako ne bi smrznio. Dijete se umori, apetit se probudi. Nakon dugog postupka (najmanje 15 minuta za početak) dijete jede i zaspi.

Postupno smanjenje temperature vode s redovitim kupanjem potiče obranu tijela. Ako je kod prvog postupka temperatura vode 33 - 34 ° C, a za dva ili tri mjeseca beba uzima kupke na temperaturi od 25 do 26 ° C.

Ako voda u kojoj dijete lebdi je čista (bez soli, sode, kalijevog permanganata i pjenastih tvari), kupanje održava normalnu razinu vlage kože bebe.

Zašto to može biti štetno?

Redovito kupanje nije korisno ako:

 • voda je previše vruća (iznad 36 ° C);
 • svakodnevno korištenje deterdženata s tenzidima;
 • beba je okupana u maloj skučenom kupelji;
 • tijekom kupanja dijete je u nadraženom ili uznemirenom stanju;
 • voda se "dezinficira" kalijevim permanganatima, soda, soli;
 • Dječja koža se utrlja spužvom ili spužvom.

U takvim situacijama štetnost kupanja veća je od vidljivih prednosti. Dijete ne treba aktivno pranje jer praktično ne obavlja nikakve radnje koje uzrokuju znojenje. Ali svi atributi postupka "kupka" jako oduškuju kožu. Epidermis novorođenčeta je nekoliko puta tanji i ranjivija.

Vruća sapunica u kombinaciji s podloškom ili "aditivima" za sušenje pereže sloj lipida. Što se to češće događa, brže dijete će imati dermatitis - upalu kože.

kontraindikacije

Kupanje novorođenčeta i novorođenče svakodnevno ili ne - roditelji odlučuju na osnovu stanja beba i kontraindikacija za postupak.

Ne možete se okupati:

 • Pri povišenoj tjelesnoj temperaturi.
 • U prisutnosti rana i pustula na koži.
 • Unutar 1-3 dana nakon cijepljenja.
 • S neizrecivom umbilikalnom ranom (do 10-12 dana od datuma rođenja).

Savjeti za roditelje

Treba kupiti bebu svaki dan, roditelji odlučuju. Ako se smisao dodirivanja s vodom spušta na održavanje higijene, ne biste svakodnevno trebali oprati dijete. Dovoljno je 2-3 kupke tjedno pri temperaturi vode od 36 ° ê. U ovom slučaju sasvim je prihvatljivo koristiti malu bebu.

Ipak, nije potrebno sapuniti novorođenčad - tople vode savršeno će oprati sve vrste "onečišćenja".

Ako roditelji odluče spavati noću i podići zdravo dijete, sljedeće preporuke pomoći će:

 1. Obrišite bebu svakodnevno u velikom kupku u hladnoj vodi. Postupno povećavajte vrijeme kupanja na 30 minuta.
 2. U kasnim večernjim satima utrljajte mrvicu, prije nego beba ode spavati noću.
 3. Provesti vodu prije zadnje večeri hranjenja. Dobro hranjena i spava beba ne želi "aktivnichat" u vodi.
 4. Nemojte koristiti kalijev permanganat - slaba ružičasta otopina neće imati nikakvog utjecaja na stanje vode, a visoka koncentracija tvari može dovesti do kemijskih opeklina.
 5. Soda i sol "povlače" vlagu iz kože.
 6. Nemojte kuhati vodu - dovoljno je da se u stanu ugradi zajednički vodeni filtar.
 7. Ne brinite se da će dijete zamrznuti i uhvatiti hladnoću. Imunitet se pogoršava s godinama, od stvaranja nezdravih stadija i loše prehrane.

Kupanje za bebu važan je element u stvaranju dobrog zdravlja. Ako slijedite pravila, dijete ne zna što česte prehlade i oslabljeni imunitet.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

19 pravila za kupanje djece

Čini se da je to jednostavno kupanje u znanosti. Ali kad je u pitanju djeca, svaka je mala stvar važno - i temperatura vode, pjena za kupaonicu, pa čak i ono što je dijete bolesno. "Letidor" će vam reći kako prati djecu.

1. Zdravo, rođeno beba može se kupati 5 dana nakon isporuke. No, najčešće, neonatolozi preporučuju pranje djece neposredno nakon izbacivanja iz bolnice (to jest, čak i ranije) kako bi se isprali tragovi infekcije u bolnici.

2. Temperatura vode trebala bi biti 35-37◦ê. Imajte na umu da se sva djeca ne osjećaju ugodno u vodi na 37◦ê, netko mora biti hladniji. Međutim, razumjet ćete to kad dijete počinje plakati u vodi.

3. Trajanje kupelji za bebu u prvih dana nakon poroda je 2-3 minute, postupno se može povećati na 7-10 minuta, a zatim na 20-30 minuta.

4. Dok se umbilikalna rana ne izliječi, u vodu se dodaje slaba otopina kalijevog permanganata ili dekocija kamilice. A za kupanje je bolje koristiti meke proizvode koji su pogodni za djecu od rođenja. Oni dobro hidratiziraju kožu, smiruju, olakšavaju iritaciju.

5. Ako je koža djeteta vrlo suha ili sklona atopiji, bolje je koristiti ulje za kupanje namijenjeno posebno novorođenčadi. Nakon kupanja uljem isperite kožu nije potrebna.

6. Za djecu s povećanom ekscitabilnošću, s hipertonskim mišićima preporuča se stvaranje kupki od soje. Opuštaju mišiće i smiruju živčani sustav. Ali takve kupke su strogo prema indikacijama i nakon savjetovanja s pedijatrom ili neuropatologom.

7. Dječja glava obično se ispire jednom tjedno, ali ne češće. To će zahtijevati bebu šampon ili 2-u-1 šampon i glavu pranje.

8. Biljno ulje će pomoći da se riješite tzv. Seborrheic kora. Opriljuju površine kože na kojoj se nalazi kora, ostavljaju 30-40 minuta, a zatim se isprati dok kupaju uobičajeni šampon za bebe. Ali mnogo je lakše kupiti poseban bebin lijek koji će brzo i nježno pomoći u rješavanju problema.

9. Nakon kupke za djecu u prvoj polovici godine, preporuča se primijeniti mliječno mlijeko ili laganu krema za bebe (ali ne i maslac!) Na kožu. U budućnosti, također je dobra ideja da s vremena na vrijeme koristite vlažne krevete za spavanje.

10. To je više prikladan za kupanje bebe u prvom mjesecu u beba kupka. Tijekom tog vremena, roditelji i beba će se naviknuti na dnevni postupak i odabrati najudobnije načine rada temperature i vremena. A onda možete premjestiti kupelj u veliku kupku - postoji više slobode kretanja i više prostora za igre.

11. U dobi od 1,5 godina, ako dijete već stoji na nogama, postupno ga možete početi podučavati da se tušira. Tijekom vremena, tuš će zamijeniti kupanje u kupaonici. Dijete se može tuširati svaki dan, a kupka 1-2 puta tjedno.

12. Ako koristite sapun ili tuš gel za pranje, pažljivo pazite da bočica ima neutralni pH (od 6 do 8).

13. Kada dijete ima sedam godina, onda je vrijeme da se on sam oprati. Trebat će vam spužva - na primjer, prirodno more - i gel za tuširanje još uvijek je iz dječje linije.

14. Glava se sada može isprati do dva puta tjedno.

15. "Ako dijete počinje imati glavobolje, umoreno je u leđima, a zatim mu možete dati haljine soje soli (naravno za 10 dana, nakon čega će se odmoriti)", rekla je Anna Gorbacheva, voditeljica Obiteljskog medicinskog centra za djecu i odraslih "A-Line". "Takve kupke pomažu da se opuste, dijete ima glavobolje i bolove u mišićima".

16. S početkom puberteta (od oko 11 godina starosti) potreba za vodenim postupcima i proizvodima za čišćenje se povećava, budući da koža postaje masna, masna, pore se mogu začepiti. Od tog doba, dijete redovito treba koristiti rublje, a po mogućnosti iz prirodnih materijala. Tinejdžer može oprati sapunom i gelom za tuširanje.

17. Možete šamponirati kosu prema potrebi, kako preporučuje odrasle osobe.

18. Nekada se mislilo da je bilo nemoguće oprati vodene kozice. Moderni pedijatri, naprotiv, kažu da je tijekom ove bolesti, ne samo da je moguće, nego i potrebno tuširati, jer pomaže ublažiti svrbež. Važna stvar u ovom slučaju je drugačija: tijekom pranja ne možete koristiti spužvu, a nakon toga - ne možete trljati tijelo ručnikom tako da ne oštete osip, to jest, morate trljati kožu ručnikom.

19. Isto vrijedi i za situaciju kada je dijete testirano na Mantoux. Za ispočetka mjesta ubrizgavanja stvarno je nemoguće, ali ova zabrana ne vrijedi za pranje i kupanje. U prošlom stoljeću, kada je uzorak napravljen na koži, bilo je nemoguće mokro mjesto ubrizgavanja. Danas se uzorak ubrizgava pod kožu, a voda ne može doći.

ABC kupanje
Kupanje bebe

Dovedete bebu iz bolnice, a vrlo brzo, među ostalim problemima, mislili ste o tome da ga kupate. Kada mogu početi kupati bebu? U koje doba dana je bolje izvršiti taj postupak? Što bi trebala biti temperatura? Da se dijete ne boji vode, ali uvijek uživa u kupanju, trebate znati nekoliko pravila...

Lyudmila Kalaydina
Pedijatar najviše kategorije, voditelj pedijatrijskog odjela dječje gradske poliklinike №125 u Moskvi

Djeca vole plivati. On daje mrvicama radost kretanja i omogućuje roditeljima da provode puni toalet djeteta. Izuzetno je važno za njegovu dobrobit i prevenciju kožnih bolesti. Dječja koža je osjetljivija i nježna, njezina kiselost (pH) je manja od one odrasle osobe, stoga je teško odoljeti učincima bakterija i gljivica. Jednostavno postoje atritions, intertrigo.

Također u dječjoj koži sadrži puno vode i malo masti, što olakšava prodor štetnih tvari u svoje tijelo. Ove značajke diktiraju potrebu za svakodnevnim kupanjem, posebno za djecu u prvoj polovici svog života. Vodeni postupak, praćen veselim razgovorima i pjesmama, ne samo da će otvrdnuti, ojačati imunitet djeteta, već i uspostaviti emocionalnu vezu s roditeljima.

Kada početi kupati

Svakog dana odmah nakon iscjedka iz porodnične bolnice moguće je okupati zdrave punoljetne bebe, istodobno pokušavajući ne potopiti umbilikalnu ranu da ne uzrokuje upalu, ili nakon konačnog ozdravljenja pupka kad svi kora nestanu (u prosjeku se to događa u drugom ili trećem tjednu života). Ako se odlučite pričekati da se pupak liječi, obrišite kožu bebe tijekom tog razdoblja, osobito naborima, vunenim krpom umočenim u toploj vodi s bebom sapunom, isprati sapun još jednim pamučnim brisom i ukloniti vlagu iz djetetova tijela. Kakvu taktiku je bolje odabrati - odlučite. Za puno povjerenje u pravilan izbor - posavjetujte se s pedijatrom.

Ako odlučite oprati bebu odmah nakon ispuštanja iz bolnice, za to koristite kuhanu vodu. Priprema se i ohladi unaprijed na željenu temperaturu. Da biste dezinficirali vodu, upotrijebite otopinu kalijevog permanganata. Posve otopite nekoliko kristala u čašu tople topljene vode. Iz dobivene otopine dodajte nekoliko kapi u kadu dok se ne pojavi slaba ružičasta boja. Budite pažljivi, nemojte dodavati previše otopine, možete sušiti kožu bebe i u visokim koncentracijama izazvati opekline. Pobrinite se da neizljepljeni pupak ne potonu u vodu i odmah ga uklanja nakon kupanja.

Nakon ozdravljenja pupčane rane, nije potrebno kuhati vodu za kupanje. Kupka je napunjena običnom vodom iz slavine, željene temperature. Svakodnevno se peru dijete u biljnim dekocijama ne preporuča mineralne soli ili otopina kalijevog permanganata, jer česta uporaba tih aditiva osuši kožu i može uzrokovati alergijske reakcije. Koristite ih samo u medicinske svrhe, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Ako dijete ima problema s kožom (suho i skliznuto), onda je bolje koristiti posebnu pjenu za kupanje, koja već sadrži biljne ekstrakte (kamilice, kalendule) koji imaju protuupalni učinak.

Gdje i gdje se okupati

U kupaonici ili u kuhinji? Svaka obitelj odlučuje o ovom pitanju pojedinačno, na temelju životnih uvjeta. Glavna stvar koju je soba bila bez skica. Optimalna temperatura zraka tijekom kupanja je oko 24--26 stupnjeva C, ali ne manja od 21 stupnjeva C. Temperatura vode treba biti 36-37 stupnjeva C (provjerite pomoću termometra, a ne lakat!). Viši stupnjevi mogu dovesti do pregrijavanja bebe, on će početi djelovati, a iz ugodnog postupka, kupanje će se pretvoriti u cijeli problem. U hladnijoj vodi, dijete će se smrznuti, što također ne zvuči dobro.

Tradicionalno, bebe su okupane u dječjoj kupelji (pocinčani metal, emajlirani ili plastični, anatomski ili ne). Treba ga koristiti samo za kupanje i ne smije se koristiti za druge namjene (ne oprati, ne upijati odjeću). Prikladno, kada stoji na stabilnoj podlozi, što joj omogućuje da se ne nagnuti prema djetetu, inače se majčina leđa umori. Prije kupanja, sipajte kupku s kipućom vodom. Naravno, možete isprati dijete u "odrasloj" kupelji, ali prije svake kupke morate ga obraditi redovitom soda ili s posebnim deterdžentom namijenjenim za dječje kupke.

Vrijeme kupanja

U bilo koje doba dana možete kupiti bebu (pokušajte to učiniti sa svojim mužem ili binom za sigurnost), ali iskustvo pokazuje da je bolje da se navečer (oko 20:00) prije hranjenja provede vodeni postupci kako bi dobro hranjeno i čisto dijete moglo mirno spavati, Istodobno, očevi, koji rade tijekom dana, imaju priliku razgovarati s djetetom i milovati ga. Ako se čini da majka večer kupanje uzbuđuje dijete prije spavanja, a zatim popodne organizira "kupanje". Trajanje kupanja varira s godinama. Novorođenčad bi trebala plivati ​​samo 2 - 5 minuta, i 3 - 4 mjeseca - 12-15 minuta.

Što kuhati za bebu:

 • meki frotirni ručnik ili frotirni list s kapuljačom;
 • baby sapun u sapunici ili poseban alat za kupanje novorođenčadi. Koristite samo ove posebne proizvode za pranje bebe. Oni imaju kiselost (pH), optimalnu za dječju kožu, štite kožu od prekomjernog sušenja, sadrže dodatke za ublažavanje - glicerin, lanolin, itd. Preporuča se korištenje sapuna u malim količinama i ne više od 2-3 puta tjedno. U drugim danima - samo kupajte bebu u vodi;
 • Koristite spužvu ili frizuru od mekih prirodnih materijala i sapunite dijete samo s dlanom;
 • krema za bebe;
 • staklenka s pamučnim kuglama;
 • vode. Napunite kadu vodom, iscijedite jučicu i stavite ga negdje u blizini, a na kraju kupanja isperite dijete s tom vodom koja se ohladila za oko stupanj. Ovaj postupak je element otvrdnjavanja;
 • četka za kosu s debelim mekim čekinjama ili češalj s tupim rubovima;
 • termometar vode;
 • termometar za mjerenje temperature zraka;
 • unaprijed, na zasebnoj površini, gdje ćete odjenuti dijete, položiti svoju odjeću;
 • U kadi možete staviti posebne alate za održavanje djeteta - gamachok, "slide" itd. Posebno su prikladni za kupanje, dok majka i dalje nema potrebne vještine.

Nemojte zaboraviti oprati ruke sapunom prije nego što kupite svoje dijete. Skratite kratke nokte i uklonite sve (prstenje, satovi, narukvice itd.) Koji mogu ogrebati vašu bebu. Kad je sve kuhano, izbacite dijete. Ako je potrebno, očistite djetetovu guzicu pa pažljivo, polako, spustite ga u vodu. Nemojte žuriti i iznenaditi pokrete, jer beba može biti uplašena. Pokušajte sve pažljivo, ali pouzdano, tiho razgovarati s njim ili pjevati pjesmu. Pažljivo spustite dijete u kadu, podupirući glavu i ramena jednom rukom (na primjer, lijevo), a na razini stražnjice i bedara s drugom (desno).

Sigurnost vode

Dok plivate, morate se sjetiti sigurnosti bebe. U ležećem položaju glava bi trebala biti na podlaktici, a dlan iste ruke kako bi dijete poduprlo u rameni zglob za vanjsko rame vaše bebe. Dakle, osiguravate dijete od slučajnog klizanja i ronjenja pod vodom. Svojom slobodnom rukom sapunirate bebu. U sklonoj poziciji, dječja grudi su na podlaktici; dlan iste ruke drži ramena daleko od vas. Uz slobodnu ruku podižete dijete i osigurajte ga na području noževa ramena.

Mirisni sapun i paperjast ručnik

Potrebno je stalno oprati: vrat, prsa, trbuh, ruke i noge, leđa i tek onda glava. Lagano namočite masnim pokretima kako biste spriječili prodiranje pjene u vaše oči. Pažljivo operite nabore u vratu, pod rukama, u prepone, koljena i koljena. Nemojte zaboraviti otvarati i operirati stisnute čeljusti, koje se akumuliraju i uklanjaju stanice kože, a može doći do pojave pelenskog osipa.

Također peru glavu lagano, tako da pjena ne ulazi u oči. Ako dijete zazhpplyut oči, on će se sjetiti ove nevolje za dugo vremena i da će biti kapriciozan, ući u kupaonicu. Trebalo bi svakodnevno oprati vodu vodom jer, za bebe, obično znojenje i operi ga bebu sapunom ili posebnim deterdžentom za kupanje jednom tjedno kako ne biste prevagnuli od vlasišta.

Teško je odgovoriti na pitanje od koje dobi možete početi koristiti bebu šampon. Neki stručnjaci vjeruju da bi do godinu dana trebali oprati kosu bebom sapunom, a drugima - da možete koristiti šampon s dobi od 3-6 mjeseci. Ali svi su jednoglasni u jednom stvaru - šampon bi trebao biti samo djetinjasto, dizajniran da zadovolji karakteristike strukture kože i dlake djeteta. Takvi alati imaju blagi učinak i ne prikvačuju oči.

Bacite glavu djeteta natrag, držeći ga dlanom. Stavite kosu vodom s lica na stražnju stranu glave i nanesite nekoliko kapi šampona na kosu. Pjenu i nježno masažu kožu. Nježno isprati pjenu u istom smjeru. Lice se mogu obrisati vlažnom krpom navlaženom kipućom vodom. Ako se na glavi oblikuju seborice (još jedno ime za gneiss), treba ih omekšati razmazivanjem oko 1 sat prije kupanja s dječjim uljem, a tijekom kupanja treba ukloniti češaljom s čestim zubima ili četkom.

Djetetu se treba isprati sapunom i vodom. Kako bi izbjegli infekciju mokraćnog sustava, djeca bi trebala ispirati od naprijed do natrag, posebice djevojčice. Kod djevojaka, pažljivo i pažljivo operite sve nabore između usne šupljine, dječaka, nježno operite penis (ne premještanje kožice), skrotum, a zatim područje oko anusa. Sada možete ispirati (prednji i natrag) djeteta s vodom iz vrča, koji se ohladi na oko jedan stupanj.

Odmah nakon kupanja, omotajte dijete u frotirni ručnik i uklonite ga. Potrebno je vlažiti i ne trljati - prvo glavu, a zatim tijelo. Brtvljenje kože temeljito se osuši. Zrno treba sušiti pomoću gaze ili tankog šala. Zatim skinite mokru ručnik i stavite dijete na čiste pelene. Podmažite sve nabore kože s dječjim uljem primijenjene na vatu. Obložite inguinalne i interyagic nabore s krema za bebe ili posebnu krema za pelene. Ako se umbilikalna rana još nije izliječila, onda se nakon kupanja mora umočiti. Zatim ispustite iz pipete 2 - 3 kapi vodikovog peroksida i uklonite višak tekućine pomoću gazećeg papira ili pamuka. Još jedan vuneni štapić navlažen otopinom zelenila, procesnih pupaka. Oblačite bebu i ne zaboravite kapu. Nemojte je ukloniti sve dok kosa nije suha. Zatim se dijete može hraniti i položiti na spavanje.

Kada je kupanje već poznato

Do šest mjeseci beba se navikla na pranje, kao ugodan ritual i čekajući ga. Kupanje sada traje 15- 20 minuta. Preporučuje se da se temperatura vode smanjuje za nekoliko stupnjeva - do 32- do 28 stupnjeva C. U toj dobi, djeca podučavaju vještinu sjedenja, pa je poželjno da se kupka s posebnom gumenom podloškom, tako da dijete ne klizi ili s posebnim tušem za kupanje. Zatim, pored pranja, djetetu se može dati prilika da zapljusne u kadi, igra s gumenim ili plastičnim igračkama.

Ni pod kojim uvjetima ne ostavljajte dijete bez nadzora u kadi!

Može doći do igračke i baciti lice u vodu, pokušati ustati, nasloniti se na stranu i pada naprijed ili unatrag, može se saviti nad stranom kupelji, sklanjajući se na igračku koja je bacana na pod... Posljedice su žalosne zbog straha od vode nakon oštrog uranjanja u njega do ozbiljne ozljede glave.

Kada dijete igra dovoljno, polako početi prati. Mirno i nježno uliti vodu preko djetetova tijela, nježno razgovarajte s njim. Slijed kupanja ostaje isti. Može biti neugodno oprati kosu zbog činjenice da dijete počinje pokazivati ​​"karakter" i odbije baciti glavu natrag, okreće ga u različitim smjerovima i čini ga neprikladno za vas da sapunite tako da pjena ne dođe u oči. Kada se isprati tvrdokorna pjena, voda, čak i bez deterdženta, može ući u oči i uzrokovati nelagodu u njima (rez). Dijete će početi trljati oči šakama, plakati, odbiti oprati.

Da biste spriječili ove "male" poteškoće, možete koristiti posebne zaštitne visore, slične polju šešira. Oni su čvrsto nosili na glavi i spriječili ulazak pjene i vode u oči. U roku od 12 mjeseci (ako se to nije dogodilo ranije) možete ići u kadu u velikoj kupki. Vrijeme kupanja povećava se na 20 minuta ili više. Djeca majstora hodaju, i pokušat će hodati u kadi. Stoga, kako ne bi skliznuo, u njemu mora postojati sredstvo sigurnosti - gumeni podmetač. Na podu kupke je također bolje postaviti posebnu podlogu tako da također ne skliznuti na mokri pod.

Pažnja djetetu tijekom igre na vodi trebala bi se udvostručiti.

Ne samo da može "zaroniti" pod vodom, već i doprijeti do različitih kozmetičkih proizvoda i kušati ih. Treba ukloniti sve prekomjerne stavke koje se nalaze u području dometa djeteta. Udarine moraju biti na suprotnoj strani djeteta i dobro uvijene, tako da ih ne može doći i uključiti tople vode. Produljite djetetovu glavu. Već je sjedio u kupaonici, naslonio se natrag (na tvojoj ruci) i glava bačena natrag. Izbjegavajte uzimati vodu sapunom u očima i ušima. Voda bi trebala oduzeti od čela do stražnjeg dijela glave. Posebno nervozno, možete nastaviti nositi poseban vizir.

Bijenale za kupanje

Do dvije godine kupanje pretvara u zabavnu igru. Dijete se veseli u vodi, radi s igračkama, lansiralo čamce i prskalo vodu, pa su tako i gume i podne prostirke. Kupanje u ovom dobu najbolje je obaviti navečer nakon šetnje. Dječak se jako kreće, igra van u pijesku, na travi i dolazi prljavim kućama. Temperatura zraka u kupaonici može pasti na 21 stupnjeva C, a temperatura vode ostaje ista - 32--28 stupnjeva C. Vrijeme kupanja povećava se do 30 minuta, jer se većina tog vremena troši na vodene igre.

Dvogodišnje dijete vrlo je radoznalo, imitira odrasle, aktivno stječe nove vještine. Od ovog doba možete početi podučavati dijete da se opere. Neka pomogne da se majka opere. Dajte mu malo pranje, i on će rado sapuniti ruke i noge. I vi ste u istom slijedu kao i prije (vrat, trbuh, ruke, noge, leđa, glavu), sapunite ga. Ne ostavljajte djetetu jednu sekundu bez nadzora, ne budite u iskušenju da mislite da je dijete već raslo i da se pozornost može oslabiti.

U ovom dobu, za kupanje, već možete koristiti pjenu za bebu i gel za kupanje za bebe. Nemojte stavljati kozmetičke soli za bebe, jer mogu uzrokovati alergijske reakcije na nježnoj koži bebe. Korištenje sapuna se povećava na tri puta tjedno, ovisno o stupnju kontaminacije djeteta. Kupanje također završava tušem čiste vode nekoliko stupnjeva niže od vode u kadi. Možete sipati karapuz vodu iz tuširanja.

Preporuča se smanjiti temperaturu vode za ulijevanje postupno za jedan stupanj tjedno, dovodeći je do 21 stupnjeva C. To će poslužiti kao snažan faktor kaljenja. Nakon kupanja beba je prekrivena velikim frotirnim ručnikom ili je ukrasi ogrtač, obrišen, uključujući glavu i prirodne nabore. Moguće je odjenuti dijete u sobi, na istom mjestu gdje ćete sušiti kosu sa sušilom za kosu i češljati ih. Sada ga pripremite za krevet.

Ako se dijete boji vode.

Ulijte u veliku zdjelu tople vode i pustite ga da igra sa igračkama - jarke ptice ptica, žabe, plastične čaše, s kojima možete sipati vodu natrag i naprijed. Neka prskaju ruke, postupno zaboravljajući na njegov strah. Neka oprati rupčić, operi svoj omiljeni stroj, lutku ili njegovu omiljenu plastičnu igračku. Zajedno s njim oprati glavu lutke, ističući da se lutka ne boji i ne plače. Blow mjehurići itd. U ekstremnim slučajevima, neko vrijeme zamijenite kupanje brisanjem. Obrišite bebu mokrom pelenijom kako ne biste pogoršali njegov strah. Pokušajte kupiti bebu u drugoj sobi bez ulijevanja puno vode u kadu.

Igračke za kupanje

Distribucijska mreža danas nudi veliki izbor igračaka za kupanje od klasičnih pataka, brodova, prskalica igračaka, mehaničkih mehaničkih životinja koje mogu plivati ​​u gumenim kupeljima. Djeca sa zadovoljstvom ulove ribu ili neto ribu u kupaonici, rotiraju medvjedi u jedrilici, vole vodu od zdjelice na sebi, na vama, na podu.

Sve o kupanju ljeti: gdje, kako i na koje doba možete početi plivati

Ljeto dolazi, čak nas proljeće već oplodilo vrućim danima - a prebrojavamo dane prije blagdana i planiramo obiteljski odmor: tko je na morskoj obali i koji je u ugodnoj kućici. Naravno, u toplini i želite provesti vruće dane u hladnom ribnjaku. Što roditelji trebaju znati kad prvi put idu na odmor s malim djetetom? I postoji li izlaz za one koji se više vole da se opustite izvan grada, ali se i žele zaštititi od ljetne vrućine.

Prije nego što odete, svakako pripremite svoje dijete za kupanje. Ako vaša beba ne zna plivati ​​još ili pluta neuobičajeno na vodi, možda će vam trebati posebne alate koji će osigurati sigurnost i pomoći vam da uspješno svladate sposobnosti plivanja, kao i moći diverzificirati svoje igre na svježem zraku.

Gdje plivati?

Uglavnom, dijete ne zanima gdje se zapljuskuju. Osjećat će se ugodno u bilo kojoj vodi i neće primijetiti da li se voda malo hladnija nego što bi trebala. Stoga, odlučite gdje namjeravate kupiti bebu, a mi ćemo vam reći kako je to sigurno i od koje godine možete početi s vodenim tretmanima.

Otvorena voda: more ili rijeka

Liječnici preporučuju da se počnu plivati ​​u otvorenim vodenim objektima strogo od 2 godine, a ne ranije, a zatim u nedostatku kontraindikacija od pedijatra. Međutim, mnoge majke kupuju bebe u slanoj vodi od rođenja, čim uspiju izliječiti pupčanu ranu. Doista, morski zrak i slana voda, pod uvjetom da je more čisto, blagotvorno djeluje na bebino tijelo, jača imunološki sustav i pluća. U svakom slučaju, to je individualno pitanje, a prije otvaranja sezone kupanja, obavezno se posavjetujte sa svojim pedijatarom.

Temperatura vode u spremniku ne smije biti ispod 20 ° C, a nužno je plivati ​​u posebnoj odjeći za kupanje, a kupanje "gola" apsolutno je kontraindicirano. Ako se zaista želite opustiti uz svoje dijete na moru, ali se brinete o tome kako beba će preživjeti aklimatizaciju, pokušajte to učiniti u rujnu, kada nije vruća vani i dijete se uspjelo prilagoditi toplini tijekom ljeta.

Javni bazen ili vodeni park

Ako je vaše dijete starijelo od 10 godina, ograničite se na posjet bazenima i zdravstvenim centrima, posebno opremljenim za djecu. Temperatura u dječjem odjelu - na razini koja nije manja od 30 ° C, a čišćenje mora biti vrlo temeljito. Također je vrlo važno da sjajno svjetlo ne bi trebalo pogoditi dječju oči i da ne bi bilo vrlo bučno, inače bi se maleni gaćice morali razgovarati neko vrijeme prije plivanja.

Moderni vodeni rekreativni centri opremljeni su najmlađoj djeci - zabavne glazbe tijekom lekcije ili omiljene bajke zvuka iz zvučnika, a oko njega se nalaze mnoge igračke i fontane osvijetljene jakim svjetlima. Čak i vrlo mala djeca mogu plivati ​​u takvim bazenima: održavaju se individualne lekcije s profesionalnim instruktorom.

Od velike važnosti je metoda pročišćavanja vode. Alergije se mogu pojaviti u kloriranoj vodi, a čak iu procesu ozoniranja ili pročišćavanja vode UV zračenjem nužno je dodati klor, samo u mnogo manjim količinama.

Seoska kuća ili vikendica

Ako nije uvijek sigurno plivati ​​u otvorenim rezervoarima, a još više u velikim gradovima s neukorbiranim plažama, uvijek možete pronaći izlaz za davanje i otvorenu kućicu koja bazeni na napuhavanje ili okvire i cijele vodene zabavne centre mogu uživati ​​u odraslima i djeci. Veliko područje, svjež zrak i poznata klima učinit će kupanje s bebom tako udobnim i ugodnim. Štoviše, proizvodi na napuhavanje su prilično jeftini i kada se presavijeni zauzimaju vrlo malo prostora.

Koliko godina započnete s nastave?

Vjeruje se da je postupanje s djetetom bolje početi što je prije moguće. Za njega, voda je poznato okruženje nakon majčine trbuhe. I što je najvažnije, do 3 godine, djeca se apsolutno ne boje vode, što znači da je puno lakše upoznati se s vodom i naučiti plivati ​​za bebu. Kada dijete uči držati glavu, počnite trenirati s njom u kućnoj kupelji: lagano ga okrenite od leđa na stranu ili do trbuha. S redovitim razredima beba će do šest mjeseci već osjetiti ribu u vodi.

Što je još potrebno za kupanje?

1. Krugovi i čamci.

Ovi proizvodi za kupanje imaju jasnu podjelu prema dobi. Kružnice za kravate posebno su tražene i namijenjene su za udobno i sigurno kupanje u kupaonici za novorođenčad i djecu do 3 godine. Prilagodljiva kopča pričvršćena je na stražnjoj strani, a modeli izrađeni su s promjerom rupice za vrat od 8 cm. Glavna značajka je isječak brade i visokokvalitetne glatke šavove zajedno s visokokvalitetnim materijalom koji ne utrlja nježnu kožu. Za djecu od 3 mjeseca do 8 godina, svjetski poznati brand Swimtrainer razvio je posebne krugove koji su dostupni u samo 3 modela za različite dobi i nemaju analogije.

Za djecu stariju od 3 godine, odaberite krug plivanja klasičnog modela s promjerom od 50 cm, no takvi su krugovi namijenjeni djeci koja već znaju dobro plivati, ali ne mogu dugo ostati u vodi bez podrške. Za one momke koji se još uvijek osjećaju nesigurno u vodi, možete kupiti krug s gaćicama, takozvanim vodenim šetačima, napravljenim u obliku neke životinje. Na primjer, Lion krug je prikladan zato što, zahvaljujući dnu, dijete neće moći iz nje izvući i čvrsto se držati glave igračke na napuhavanje.

Čamci na napuhavanje izrađuju se s mekim dnom, visokim stranama i užetom za koji putnici broda mogu puštati roditelje. Brod može ugostiti nekoliko djece odjednom, ovisno o veličini proizvoda. Preporuke o dobi - od 3 godine.

2. Armlets i prsluk.

Prsluci za napuhavanje su pomoćni uređaji za vodu, izvrsni su posao s djetetovim strahom od vode, ali dijete bi već trebalo imati osnovne sposobnosti plivanja. Prsluci su pogodni za djecu od 2 godine. Važan podatak je prisutnost širokih potpornih vrata. Možete kupiti rukave za djecu strogo od 3 godine. I prsluk i rukavci moraju biti pravilno odabrani u veličini. Da biste to učinili, prije kupnje proizvoda morate probati na bebu i provjeriti sve privitke.

3. Bazeni.

Bazen na napuhavanje, suprotno konvencionalnoj mudrosti, pogodan je i za najmanji. Ovaj se proizvod preporučuje za bebe od 6 mjeseci - kada već mogu sjediti bez podrške odraslih osoba. Za jedno dijete, mali bazen s promjerom do 1 metra bit će dovoljno - naposljetku, na taj se način može udobno nasloniti na strane, bazen se zagrijava brže, a također je prikladno promijeniti.

Preporuke za visinu bazena:

 • do 2 godine - 15-20 cm;
 • 2-3 godine - do 50 cm;
 • 3-7 godina - 50-70 cm.

Mali bazen žaba često dolazi s dnom na napuhavanje, na kojem je ugodno i toplo sjediti i možete se zabaviti skakanje. Starija djeca stoje na ravnoj dnoj - udobno će hodati. Da biste zaštitili bebu od izravnog sunčevog svjetla, svakako stavite dječji bazen na sjenovito mjesto ili pričvrstite tendu, možete kupiti i bazen u obliku kuće s krovom na napuhavanje. Prije kupnje obratite pozornost na to jesu li strane bazena naborane ili čvrsto fiksirane, tako da dijete ne može izaći iz bazena.

Dodatni pribor za bazene na napuhavanje uključuje posteljinu ispod dna bazena, koja štiti od kamenja i nepravilnosti, protukliznih prostirki smještenih na dnu bazena i prikladnih pumpi kao što je ručna pumpa Intex.

Osim toga, bazen na napuhavanje - multifunkcionalna stvar čak i zimi. Kod kuće se može koristiti kao igralište ili staviti igračke u njega. Zbog posebne mobilnosti igračaka na napuhavanje možete uzeti bazen s vama na more ili rijeku.

4. Staze za pomicanje vode.

Ovo je apsolutna novost u svijetu igračaka na napuhavanje! Duga, do 5 metara, staze na napuhavanje, s vodom koja teče po perimetru puta. Da biste započeli atrakciju, spojite uobičajenu vrtnu cijev za igračku. Uključeni su obično jastuci na napuhavanje, koji su još ugodniji za klizanje. Klizači su jednokrevetni, dvostruki i čak trostruki - s njima čitava tvrtka dečki neće se dosaditi.

5. Gaming centri.

Cijeli vodeni park na vašem sučelju. To su slajdovi, trampolini, bazeni s nekoliko dijelova - za malu djecu i stariju djecu - čak i sportski tereni s mrežom za igranje odbojke. Klizna površina je navlažena vodom koja je spojena kroz vrtnu cijev. Neki modeli uključuju male zabavne fontane. Igračke, kugle i vodene puške na napuhavanje mogu se prodati u kompletu. Također možete instalirati pravi dvorac u svom dvorištu!

6. Madraci.

Air madraci su dostupni za djecu od 3 godine. Za upotrebu u otvorenom spremniku bolje je kupiti stariju djecu - od 6 godina. I svakako dopunite prsluk ili rukave. Najbolje je obratiti pažnju na model s bočnim stranama i ručkama, tako da ih dijete može prianjati prilikom klizanja.

7. Igračke.

Diverzificirati zabavu i odvratiti malene gaćice koje se boje vode, kupiti zabavne igračke za kupanje: gumene patke, razvoj plovila i napuhavanje kuglica.

Značajke visokokvalitetnih proizvoda na napuhavanje

 • Trajnost: u dobrom proizvodu, sve šavove iznutra su zalijepljene dodatnim slojem, a također ojačane na mjestima koja su sklona nositi. Štoviše, zaobljene strukture bez uglova trajat će mnogo dulje.
 • Kvaliteta: svijetli uzorak treba primijeniti trajne boje. Da biste se uvjerili u njegovu kvalitetu, malo "trljajte" noktom na površini. Također imajte na umu miris. Ako je oštra - postoje velike sumnje u sigurnost materijala koji se koriste u proizvodnji proizvoda. Obavezno pregledajte igračku zbog prisustva oštrih rezova koje mogu oštetiti dijete.
 • Mobilnost i jednostavnost njege: svi proizvodi lako se otpuštaju i napuhavaju, kao i presavijeni i uklonjeni za pohranu. Mnogi predmeti, posebice bazeni i centri za igru, često uključuju komplet za popravak igračaka u slučaju proboja materijala.

sprečavanje nesreća

Bez obzira na to koliko godina može biti beba, čak i ako je već prilično sigurni radi na pločniku, a bazen vode ne prelazi brade, nikad ga ostaviti bez nadzora. Obavezno slijedite razliku temperature. Ako je dijete pregrijano na suncu, nikako ne smije uroniti u hladnu vodu. Neka se "ohladiti" i kada se kupanje u otvorenom ribnjaku, svakako izaberite pravu odjeću za kupanje, što neće uzrokovati alergije i biti što udobnije.

Djeca mlađa od 3 godine strogo su zabranjena da budu pod otvorenim suncem više od 10 minuta. Idite na plažu, uhvatite kišobran ili tende, ili sjedite u sjeni lišća i zaštitite bebinu kožu s hipoalergenskim krema za sunčanje. I ne zaboravite na šešire i kape.

Što se tiče proizvoda na napuhavanje, slijedite preporuke za brigu o proizvodu koji će produljiti vijek trajanja i neće dopustiti stvaranje štetnih bakterija. Nakon kupanja, tretirajte proizvod antiseptičkim mlazom, isperite, dobro isušite, a zatim ga prekrijte. Kako djeca ne bi htjela ukloniti zatvoreni bazen ili otvoriti stezaljke na krugovima i prslukovima, moraju biti dovoljno jaki i izvan vidljivog znatiželjnog djeteta.

Ako želite biti zdravi

Mnogi znaju da je plivanje dobro za zdravlje, ali zapravo ne predstavlja koliko je to korisno, posebno za dijete s još slabim kostiju, živčanom i mišićnom sustavu. Glavna prednost plivanja je jačanje kralježnice, formiranje ispravnog držanja tijela. U vodi, osoba uzima pravilan vodoravni položaj, prirodan za istezanje svih kralješaka. Kretanje u vodi postaje točno, koordinacija se poboljšava. U vodi, mišići se također opuštaju, njihov ton jača, diše se produbljuje i razina. Zabilježen je anti-stresni učinak - pa je plivanje indicirano za hiperaktivnu i umirujuću djecu. A izmjena tople i hladne vode, kao što je poznato, jača imunološki sustav i poboljšava stanje kože.

Ako želite naučiti bebu da pliva, brine o vašem zdravlju i ljubi aktivne vježbe, učinite ovaj proces najzanimljivijim i najsigurnijim. S takvim velikim izborom igračaka za napuhavanje, priborom i zaštitnom opremom u različitim varijacijama boja, puno je lakše odabrati nešto posebno za bebu. Pokažite djetetu slike katalogu „Kinderli” i neka odabrati ono što voli - primjer krug, prsluk ili narukvice - i osjetiti budućnost plivač.

Želimo da vi i vaša djeca provedete ovog ljeta bogata i profitabilna!

Do koje dobi da se svakodnevno kupaju dijete i zašto?

Vodene procedure za dijete nesumnjivo su korisne.

Nakupavshiysya dijete će jesti bolje i zaspati brže.

Kod pravilnog kupanja dolazi do procesa otvrdnjavanja, što rezultira manjom vjerojatnosti da će se dijete razboljeti.

Ali sve to ne znači da se djeca trebaju okupati što je češće moguće.

Moram li kupiti bebu svaki dan?

Štoviše, u obiteljima koje teže sterilnim uvjetima za bebu, bolesti se češće manifestiraju, osobito alergijske bolesti.

Stoga, ruski pedijatri savjetuju djeca za kupanje do 6 mjeseci ne više od jednom dnevno, a još rjeđe.

S obzirom da bebe jedva prljave, pranje i pranje su dovoljne. Ruke i lice maramice postoji, i mora se voditi za prevenciju pelenskog osipa, beba ne leži u mokroj peleni.

Koliko mjeseci kupiti dijete svaki dan?

Općenito, međunarodne preporuke - do šest mjeseci djeca kupaju svaki dan, od 6 mjeseci do godine dana - a dan kasnije, a nakon godinu dana je dovoljno vremena za dva-tri dana.

Ako je svrha kupanja - temperiranje učinak, onda morate kupati svaki dan.

Nakon pražnjenja, novorođenče je važno slijediti pupčanu ranu, pa kupanje u prvih 10-15 dana, a ako se provodi, vrlo pažljivo.

Učestalost kupanja: preporuke prema dobi

Malo dijete se ne okreće više od jednom dnevno. Ako se beba zaprlja, ispire se pod tekućom vodom. U ljetnim mjesecima u vrućini dijete se kupati češće kako bi se izbjeglo pregrijavanje tijela. Zimi možete uključiti grijač dok dijete ne bude odjeveno.

Što se tiče vremena kupanja, provodi se 30 minuta prije uzimanja, ili nakon 40-50 minuta nakon hranjenja.

Mnogi radije provode vodene postupke prije večernjih hranjenja.

To doprinosi čvrstog sna djeteta, ali postoje djeca koja su plivanje, naprotiv, uzbuđuje, pa svako dijete mora biti izabran „svoje” vrijeme.

Što se tiče trajanja, kupanje počinje od 3 minute, već idućeg dana produžuje se na 5, a zatim se dovodi do 15-20 minuta.

Općenito, kao i vrijeme kupanja, vrijeme kupanja mora biti individualno. Ako beba voli plivati, a možete se spriječiti dulje, glavna stvar je ne preveliki dijete. Također pratimo kožu: crvenilo, suhoće i piling - znak potrebe za prekidom postupaka vodoopskrbe. Ako je dijete bolesno, ne preporuča se posaditi u vruću vodu kako bi se izbjeglo pregrijavanje. Temperatura beba ispred kupaonice ne bi trebala biti veća od 37,5 stupnjeva, a umjesto kupanja dijete se opere u tušu.

Temperatura zraka u kupaonici bi trebala biti 19-20 stupnjeva u prva tri mjeseca. U budućnosti, takve mjere predostrožnosti su nepotrebne, ali, naravno, nije potrebno urediti nacrte u kupaonici.

Prije kupanja pripremite sve potrebne stvari kako ne biste ometali postupak i idite s mokrim djetetom zbog zaboravljene stvari. Temperatura vode za novorođenče iznosi približno 34 stupnja. Provjerite je pomoću termometra, ne oslanjajući se samo na vlastite osjećaje vode.

U roku od mjesec dana, može se smanjiti za 2 stupnja, u dva mjeseca, optimalna temperatura za dijete će biti 28-30 stupnjeva. Dobar postupak kaljenja biti će ispiran hladnom vodom nakon kupanja: prvo, razlika temperature ne smije biti niža od 1 stupnja, a zatim se postupno dovodi do 22 stupnja. Istodobno nije potrebno previše sipati vodu tako da dijete ne boji. Druga mogućnost: nakon kupanja, bez trljanja s ručnikom, nježno isprati vlažna mjesta i organizirati bebu zračnu kupelj.

Najbolji pokazatelj, što bi trebao biti voda - je ponašanje djeteta. Ako plače, možda je voda previše hladna ili vruća, ako se ponaša, previše je topla. Optimalno, ako se dijete aktivno kreće u vodi.

U vodi za kupanje, osobito u prvom, ne preporučuje se dodavanje aromatiziranih šampona ili eteričnih ulja.

Kuhajte vodu nije potrebno, za kupanje najmanjim mrvicama stane i uobičajeno iz slavine. Kalijev permanganat također nije potreban.

Ako je voda loše kvalitete, možete koristiti filtre za vodu. Prije kupanja temeljito oprati kupku, ali ne i upotrebom kemikalija. Soda i kipuće vode za rukovanje kupelji bit će dovoljni.

Kupanje se može provesti u odrasloj kupelji, pod uvjetom da ga nitko ne koristi osim roditelja. Do 4 mjeseca poželjno je kupati u bebenskoj kupelji. Mnogo je prikladnije za roditelje, a dijete također ne treba mnogo prostora da se vesele u vodi. Nakon 2 mjeseca, već možete izvesti posebne vježbe za kupanje, koje će dodati imunitet na bebu.

Spuštanje djeteta u vodu, drži se tako da se dječja glava počiva na podlaktici roditelja, a pazuha se drže četkicama. Nježno oprati sve nabore, počevši od vrata i završavajući prepone. Obratite pažnju na interdigitalne prostore. Glava se najmanje ispire, tako da dijete ne sjede s mokrom kosom.

Posebni hypoallergenic proizvodi s neutralnom vrijednošću - bebe šamponi ili gelovi se kupuju za dijete. Svakog dana ne trebaju se prati, jer koža bebe već sadrži film koji štiti tijelo od infekcija. Osim toga, zloupotreba sapuna prevladava kožu i ometa lojalne žlijezde. Washclothovi mogu lako ozlijediti osjetljivu kožu, pa je bolje koristiti meku spužvu ili flanelsku odjeću. U svakom slučaju, to bi trebalo biti pojedinačna spužva. Šamponi se upotrebljavaju najviše jednom tjedno. U tom slučaju, glava je oprana sa svakom kupkom, poboljšavajući cirkulaciju krvi u kožu glave.

Nakon godinu dana dijete se može bojati vode. To može biti zbog neugodnih osjeta, na primjer, ako sapun dobiva u oči.

Sada možete kupiti poseban vizir za oči djeteta ili pronaći upute kako to napraviti sami.

Dijete će imati više ugodnih osjećaja ako se roditelji ponašaju mirno i nježno tijekom kupanja.

U dobi od 1,5 godina, dijete možete postepeno privući dušu. To je osobito korisno za neaktivnu djecu s lošim apetitom. Možete tuširati svaki dan, a kupka je dovoljno 1-2 puta tjedno, kombinirajući ga s pranjem glave.

Do dvije godine kupanje za dijete već je zabavna igra, a trajanje se povećava na pola sata. U ovom dobu, prikladno je oprati nakon večernje šetnje, kada dijete igra dovoljno i dolazi kući prljav. Temperatura vode u kadi je oko 28-30 stupnjeva, a zrak je oko 21. U tim godinama već možete dati djetetu spužvu za učenje oprati.

Već možete koristiti dječje pjene i gelove za kupanje, ali se trebate suzdržati od kozmetičkih soli. Često koristimo sapun, ali ne i svaki dan. Izlijevanje čiste hladne vode do 21 stupnja još se prakticira. Nakon kupanja, dijete je prekriven ručnikom i obrisano.

Biljne infuzije (serija, kamilica, kalendula) se koriste nakon 3-4 mjeseca i borovih kupelji - starijih od 6 mjeseci.

Kupke s Valerianom ili matičnjak pomoći će kod živčanog sloma i nesanice. Nije nužno zlorabiti bilje zato što osuši kožu.

Kupanje u otvorenim rezervoarima počinje u dobi od 2 godine pri temperaturi zraka od 25 do 26 stupnjeva i temperaturi vode od 23 godine. Po mogućnosti je plivati ​​ujutro. U moru se također možete početi kupati sa 2 godine.

U dobi od 6 do 11 godina, jednom tjedno možete oprati. Osim toga, možete se tuširati ako dijete ode u bazen, počnete se znojiti ili zaprljati.

Od oko 11 godina, morate češće oprati, jer koža postaje sve masnija. Tuš se uzima dnevno, plus dodatno nakon vježbanja. Pranje glave nosi iste preporuke kao i za odrasle.