Dijabetes i trudnoća: od planiranja do rođenja

Liječenje

Relativno nedavno, liječnici su se kategorizično suprotstavljali ženama koje su suočene s dijabetesom zatrudnjeti i roditi djecu. Vjeruje se da je u ovom slučaju vjerojatnost zdravog djeteta preslaba.

Danas se stanje u korteksu promijenilo: u bilo kojoj ljekarni možete kupiti ručni mjerač glukoze u krvi, koji vam omogućuje dnevno praćenje razine šećera u krvi i, ako je potrebno, nekoliko puta dnevno. Većina konzultacija i rodilišta imaju svu potrebnu opremu za provođenje trudnoće i porođaja kod dijabetičara, kao i za brigu o djeci rođenoj u takvim uvjetima.

Zahvaljujući tome postalo je očito da su trudnoća i dijabetes melitus vrlo kompatibilni. Žena s dijabetesom može isto tako proizvesti potpuno zdravu bebu, baš kao i zdrava žena. Međutim, u procesu trudnoće, rizik od komplikacija kod pacijenata s dijabetesom je izuzetno visok, glavni uvjet za takvu trudnoću je konstantan nadzor stručnjaka.

Vrste dijabetesa

Medicina razlikuje tri vrste dijabetesa:

 1. Dijabetes ovisan o inzulinu, također se naziva i dijabetesom tipa 1. Razvija se, u pravilu, adolescencija;
 2. Dijabetes neovisan o inzulinu, odnosno dijabetes tipa 2. Pojavljuje se kod ljudi iznad 40 godina;
 3. Gestacijski dijabetes tijekom trudnoće.

Najčešći je među trudnicama tipa 1, iz jednostavnog razloga što utječe na žene s dobi od rođenja. Dijabetes tipa 2, iako je sam po sebi češći, mnogo je rjeđi kod trudnica. Činjenica je da se žene susreću s ovom vrstom dijabetesa puno kasnije, neposredno prije menopauze, ili čak nakon njenog početka. Gestacijski dijabetes je izuzetno rijedak i uzrokuje mnogo manje problema od bilo koje vrste bolesti.

Gestacijski dijabetes

Ova vrsta dijabetesa se razvija samo tijekom trudnoće i prolazi bez traga nakon poroda. Njegov uzrok je povećanje opterećenja na gušterači zbog oslobađanja hormona u krvotok, čiji je učinak suprotan inzulinu. Obično se gušterače suočavaju s tom situacijom, ali u nekim slučajevima razina šećera u krvi znatno se skače.

Unatoč činjenici da je gestacijski dijabetes izuzetno rijedak, preporučljivo je poznavati čimbenike rizika i simptome da se isključi ova dijagnoza.

Čimbenici rizika su:

 • pretilosti;
 • sindrom policističnih jajnika;
 • šećer u mokraći prije trudnoće ili na početku;
 • prisutnost dijabetesa u jednoj ili više rođaka;
 • dijabetesa u prethodnim trudnoćama.

Što više čimbenika postoji u konkretnom slučaju, to je veći rizik od razvoja bolesti.

Simptomi dijabetesa tijekom trudnoće, u pravilu, nisu izraženi, au nekim je slučajevima potpuno asimptomatski. Međutim, čak i ako su simptomi jasno izraženi, teško je sumnjati u dijabetes. Sudac za sebe:

 • intenzivna žeđ;
 • osjećaj gladi;
 • učestalo mokrenje;
 • zamagljen vid.

Kao što možete vidjeti, gotovo svi ovi simptomi često se javljaju tijekom normalne trudnoće. Stoga je potrebno redovito i redovito uzeti krvni test za šećer. Kako se razina povećava, liječnici propisuju dodatna istraživanja. Pročitajte više o gestacijskom dijabetesu →

Dijabetes i trudnoća

Dakle, odlučeno je biti trudno. Međutim, prije nastavka provedbe plana, ne bi bilo loše shvatiti temu kako bi zamislili što vas čeka. U pravilu, ovaj problem je relevantan za pacijente s dijabetesom tipa 1 tijekom trudnoće. Kao što je gore spomenuto, žene s dijabetesom tipa 2 obično više ne traže i često ne mogu roditi.

Planiranje trudnoće

Sjeti se jednom i za sve, s bilo kojim oblikom dijabetesa, samo planirana trudnoća je moguće. Zašto? Očito je očigledno. Ako je trudnoća slučajna, žena će to znati samo nekoliko tjedana nakon začeća. Tijekom tih nekoliko tjedana već se formiraju svi glavni sustavi i organi buduće osobe.

A ako se tijekom tog razdoblja najmanje jednom kad se razina šećera u krvi snažno skače, razvojne patologije se ne mogu izbjeći. Osim toga, idealno, oštri skokovi u razini šećera ne bi trebali biti posljednjih nekoliko mjeseci prije trudnoće, jer to može utjecati na razvoj fetusa.

Mnogi bolesnici s blagim dijabetesom ne rade redovno mjerenje šećera u krvi i zato se ne sjećaju točnih brojeva koji se smatraju normom. Ne trebaju to, dovoljno je samo uzeti test krvi i slušati presudu liječnika. Međutim, tijekom planiranja i upravljanja trudnoćom morat ćete sami pratiti ove pokazatelje, tako da ih trebate znati sada.

Normalna razina je 3,3-5,5 mmol. Količina šećera od 5,5 do 7,1 mmol naziva se pred-dijabetesom. Ako razina šećera premašuje brojku od 7.1, molila sam se, već se već govori o jednoj ili drugoj fazi šećerne bolesti.

Ispada da priprema za trudnoću treba započeti za 3-4 mjeseca. Nabavite mjerač džepa tako da možete provjeriti razinu šećera u bilo kojem trenutku. Zatim posjetite svog ginekologa i endokrinologa i obavijestite ih da planirate trudnoću.

Ginekolog će ispitati ženu zbog prisutnosti ko-infekcija mokraćnih infekcija i pomoći će im liječiti ako je potrebno. Endokrinolog će vam pomoći odabrati dozu inzulina za naknadu. Komunikacija s endokrinologom je obvezna i tijekom trudnoće.

Konzultacije oftalmologa bit će ne manje obvezujuće. Njegova je zadaća ispitati plovila fundusa i procijeniti njihovo stanje. Ako neki od njih izgledaju nepouzdani, kako bi izbjegli praznine, oni su cauterized. Ponovno savjetovanje oftalmologa potrebno je i prije porođaja. Problemi s posudama oka dana mogu dobro postati znak za carski rez.

Savjetujemo vam da posjetite druge stručnjake kako biste procijenili stupanj rizika tijekom trudnoće i pripremili se za moguće posljedice. Tek nakon što svi stručnjaci daju glavu na trudnoću, moguće je otkazati kontracepciju.

Od ove točke potrebno je vrlo pažljivo pratiti količinu šećera u krvi. Mnogo ovisi o tome koliko će to biti uspješno, uključujući zdravlje djeteta, njegov život i zdravlje majke.

Kontraindikacije na trudnoću s dijabetesom

Nažalost, u nekim slučajevima, žena s dijabetesom i dalje je kontraindicirana da bi rodila. Konkretno, kombinacija dijabetesa sa sljedećim bolestima i patologijama apsolutno je nespojivo s trudnoćom:

 • ishemija;
 • zatajenje bubrega;
 • gastroenteropatija;
 • negativni Rh faktor u majci.

Značajke tijeka trudnoće

U početku trudnoće, pod utjecajem estrogena hormona u trudnica s dijabetesom, uočeno je poboljšanje tolerancije ugljikohidrata. S tim u vezi, sinteza inzulina se povećava. Tijekom tog perioda dnevna doza inzulina, sasvim prirodno, treba smanjiti.

Počevši od 4 mjeseca, kada se napokon postane placenta, počinje proizvoditi kontrainzulinske hormone, poput prolaktina i glikogena. Njihovo djelovanje je isto kao i inzulin, tako da se volumen injekcija mora ponovno povećati.

Osim toga, počevši od 13. tjedna potrebno je pooštriti kontrolu nad razinama šećera u krvi, jer ovo razdoblje počinje raditi na bebinom gušterači. Počinje reagirati na majčinu krv i ako ima u njemu previše šećera, gušterača reagira injekcijom inzulina. Kao rezultat toga, glukoza se razgrađuje i obrađuje se u masnoću, odnosno fetus aktivno dobiva masnu masu.

Osim toga, ako je tijekom cijele trudnoće dijete često doživjelo "zaslađenu" majčinsku krv, vjerojatno će se kasnije suočiti s dijabetesom. Naravno, u ovom je razdoblju kompenzacija dijabetesa jednostavno potrebna.

Obratite pažnju na činjenicu da endokrinolog u svakom trenutku mora odabrati dozu inzulina. Samo iskusni stručnjak to može učiniti brzo i precizno. Iako neovisni pokusi mogu dovesti do katastrofalnih rezultata.

Prema kraju trudnoće, intenzitet proizvodnje kontinulinskog hormona ponovno se smanjuje, prisiljavajući se da smanji dozu inzulina. Što se tiče porođaja, gotovo je nemoguće predvidjeti što će glukoza u krvi biti, tako da se krv prati svakih nekoliko sati.

Načela trudnoće kod dijabetesa

Prirodno je da upravljanje trudnoćom u takvim pacijentima bitno razlikuje od upravljanja trudnoćom u bilo kojoj drugoj situaciji. Šećerna bolest tijekom trudnoće predvidljivo stvara dodatne probleme za ženu. Kao što se može vidjeti od početka članka, problemi u vezi s tom bolesti započinju gnjaviti ženu u fazi planiranja.

Prvi put da posjetite ginekologa morat će biti svaki tjedan, a u slučaju bilo kakvih komplikacija, posjeti dnevno, ili će žena biti hospitalizirana. Međutim, čak i ako sve ide dobro, još uvijek morate biti u bolnici nekoliko puta.

Prvi put hospitalizacija imenuje se u ranoj fazi, do 12 tjedana. Tijekom tog razdoblja, potpuni pregled žene. Utvrđivanje faktora rizika i kontraindikacija trudnoće. Na temelju rezultata ankete odlučeno je zadržati trudnoću ili ga raskinuti.

Drugi put žena mora ići u bolnicu 21-25 tjedana. U tom razdoblju potrebno je ponovno ispitivanje, tijekom kojeg se identificiraju moguće komplikacije i patologije, te je propisana terapija. U istom razdoblju, žena se upućuje na ultrazvučni pregled, a nakon toga tjedno se daju ove studije. Potrebno je pratiti stanje fetusa.

Treća hospitalizacija iznosi 34-35 tjedana. A u bolnici, žena ostaje prije rođenja. I opet, to neće učiniti bez ankete. Njegov cilj je procijeniti stanje djeteta i odlučiti kada i kako će se roditi.

Budući da sam dijabetes ne sprječava prirodno porođaj, ova opcija uvijek ostaje najpoželjnija. Međutim, ponekad dijabetes dovodi do komplikacija koje ga čine nemogućim čekati punu trudnoću. U tom se slučaju potiče početak radne aktivnosti.

Postoji niz situacija koje prisiljavaju liječnike da se upuste u varijantu carskog reza, takve situacije uključuju:

 • veliki voće;
 • prsni prikaz;
 • izražene dijabetičke komplikacije kod majke ili fetusa, uključujući oftalmološku.

Dijete s dijabetesom

Tijekom rođenja također ima svoje osobine. Prije svega, najprije morate pripremiti rodni kanal. Ako se to može učiniti, porođaj obično počinje piercingom amnionskog mjehura. Osim toga, kako bi se poboljšala radna aktivnost može ući potrebne hormone. Obvezna komponenta u ovom slučaju je anestezija.

Šećer u krvi i puls srca fetusa prati se na obveznoj osnovi uz pomoć CHT-a. Kod prigušenja radne aktivnosti trudnice, oksitocin je ubrizgavan intravenozno i ​​uz snažan porast šećera, inzulin.

Usput, u nekim slučajevima, uz inzulin, također se može davati glukoza. Ne postoji ništa ozbiljno i opasno zbog ovoga, pa nema potrebe da se odupru takvom potezu liječnika.

Ako nakon primjene oksitocina i otvaranja vrata maternice radna aktivnost počinje nestajati ili se javlja akutna hipoksija, opstetri se mogu posvetiti upotrebi pinceta. Ako hipoksija počinje čak i prije nego što se grlić maternice otvori, najvjerojatnije će se isporuka dogoditi s carskim rezom.

Međutim, bez obzira na to hoće li se roditi na prirodan način ili putem carskog reza, prilika za zdravom bebom je prilično visoka. Glavna stvar je biti pozoran na svoje tijelo, i na vrijeme reagirati na sve negativne promjene, te također strogo pridržavati se liječničkog recepta.

Dijabetes i trudnoća

dijabetes mellitus

Nedavno, većina liječnika kategorički nije preporučila da žene s dijabetesom postanu trudne i rađaju. Na koje trikove nije trebalo otići trudnice da spase dijete, a često je trudnoća završila pobačajem, smrću fetusa ili rađanju bebe s dijabetesnim abnormalnostima u rastu i razvoju.

Decompenziranje dijabetesa prije ili tijekom trudnoće ponekad je dovelo do teških posljedica za zdravlje žena. Nedostatak sredstava za samokontrolu, nedostatak svijesti o ženama i loša kvaliteta opreme nisu omogućili pravovremenu medicinsku pomoć. Kao rezultat toga, žena je zauvijek bila lišena prilike da ima dijete.

Značajke tijeka trudnoće kod dijabetesa

Zajedničke studije opstetričara i endokrinologa pokazale su da dijabetes nije apsolutna prepreka rađanju zdravog djeteta. Povišena razina šećera u krvi, a ne sama bolest, nepovoljno utječe na zdravlje djeteta, pa je za povoljan tijek trudnoće potrebno jednostavno održavati normalnu razinu glikemije. To se uspješno promiče suvremenim sredstvima samokontrole i administracijom inzulina.

Postoje uređaji za promatranje fetusa za praćenje bilo kakvih promjena, tako da vjerojatnost da se gotovo zdravo dijete u žena s dijabetesom danas nije niža nego u bilo kojoj drugoj ženi bez metaboličkih poremećaja. Pa ipak, neke od poteškoća i problema u ovom slučaju ne mogu se izbjeći, pa stoga i potreba za bližim praćenjem budućeg zdravstvenog stanja majke.

Prije svega, trudnoću s visokim šećerom treba planirati samo ako ne bude redovno praćenje razine šećera. Od trenutka trudnoće do prepoznavanja, obično traje 6-7 tjedana, a tijekom tog vremena fetus je gotovo u potpunosti formiran: mozak, kralježnica, crijeva, pluća, srce počinje tući, pumpa krv koja je zajednička majci i bebi. Ako je tijekom tog perioda, majka opetovano povećala razinu glukoze, to je neizbježno utjecalo na bebu.

Hiperglikemija uzrokuje poremećaj metaboličkih procesa u organizmu koji razvija, što dovodi do pogrešaka u polaganju organa djeteta. Osim toga, pojava trudnoće na pozadini visokog šećera uvijek je povezana s brzim razvojem i progresijom dijabetičkih komplikacija kod majke. Stoga, takva "iznenadna" trudnoća destruktivno je ne samo za bebu nego i za ženu.

Idealna krivulja šećera bi trebala izgledati ovako:

 • post - 5,3 mmol / 1;
 • prije jela - 5,8 mmol / 1;
 • sat vremena nakon jela - 7,8 mmol / 1;
 • dva sata nakon obroka - 6.7.mol / l.

Preliminarna priprema

3-6 mjeseci prije namjeravanog začeća, potrebno je voditi računa o vašem zdravlju i potpuno kontrolirati razinu šećera u krvi - svakodnevno koristite glukometar i postići punu naknadu za bolest. Svaki slučaj teške hiperglikemije ili ketonurije šteti zdravlju žene i mogućeg djeteta. Što je duža i bolja odšteta prije začeća, to je vjerojatnije da je normalni tijek i završetak trudnoće.

Oni s dijabetesom tipa 2 morat će se prebaciti s mjerenja šećera u urinu na više informativne studije. U nekim slučajevima, liječnik može privremeno savjetovati (do kraja dojenja) prebacivanje s tableta za sniženje glukoze (može oštetiti fetus) na injekcije inzulina. Čak i prije začeća, potrebno je konzultirati s brojnim stručnjacima, budući da je čak i uspješna trudnoća uvijek veliki teret na tijelu i morate znati kako će to utjecati na vaše zdravlje.

Ako je žena prisiljena uzimati lijekove (čak i komplekse vitamina), morate unaprijed obavijestiti svog liječnika ako mogu nepovoljno utjecati na fetus i što se može zamijeniti s njima. Većina kontraindikacija za trudnoću koja proizlazi iz dijabetesa može se eliminirati uzimajući ga ozbiljno. Dezompenziranje bolesti, nemogućnost samokontrole glikemije i istodobnih infekcija mokraćom potpuno su prevladane.

No, na žalost, još uvijek je apsolutna kontraindikacija dijabetes povezan s koronarnom bolesti srca, zatajenje bubrega (s proteinurijom, hipertenzija, povišene razine kreatina u krvi) i teške gastroenteropatija (gastropareza, proljev). Kada se nadoknadi sve manifestacije dijabetesa i završi klinički pregled, morat ćete biti strpljivi i dobiti obiteljsku potporu prije nego što započnete razgovor sa svojim ginekologom o ukidanju kontracepcije.

Nakon toga možete kupiti kućne testove za određivanje trudnoće i čim jedan od njih pokazuje pozitivan rezultat, odmah idite na liječnika da biste potvrdili činjenicu trudnoće krvi ili urina za korionski gonadotropin.

Kako izbjeći komplikacije

Cjelokupno razdoblje trudnoće - od prvog do trenutka isporuke - stanja buduće majke stalno prati endokrinolog i ginekolog-opstetričar. Odabir liječnika se mora vrlo ozbiljno pristupiti: opažanje visoko kvalificiranog stručnjaka smanjuje vjerojatnost ozbiljnih zdravstvenih problema. Nositi dijete s dijabetesom ima neke značajke koje se ne smiju zaboraviti.

Najvažnije u pogledu zdravlja fetusa može se smatrati 1 trimestrom trudnoće - od 1 do 12 tjedana. U ovom trenutku dvije male stanice daju život novom čovjeku, a njegovo zdravlje i vitalnost ovise o tome kako se to događa. Stalno praćenje stabilnih razina šećera u krvi omogućit će pravilnim oblikovanjem svih vitalnih organa fetusa. Jednako je važno samokontrolu za rast i razvoj posteljice.

Buduća majka treba zapamtiti da tijelo sada radi u novom neobičnom načinu. U ranoj fazi trudnoće povećava se osjetljivost na inzulin, što će zahtijevati privremeno smanjenje uobičajenih doza. U tom slučaju, aceton u urinu može se pojaviti čak i uz blagi porast glukoze (već kod 9-12 mmol / l). Da bi se spriječila hiperglikemija i ketoacidoza, glukometar će se morati koristiti češće 3-4 puta dnevno.

Mnoge žene imaju mučninu i povraćanje u prvom tromjesečju, ali žene s dijabetesom u ovom slučaju svakako trebaju test urina za aceton. Ako su povraćanje dobri i česti, prevencija hipoglikemije će biti potrebna: redovito slatko pijenje, u teškim slučajevima ubrizgavanja glukoze. U prvih mjeseci, posjete ginekologu trebaju biti najmanje 1 put tjedno u normalnim uvjetima, a svakodnevno u svim izvanrednim situacijama.

Razdoblje od 13 do 27 tjedana smatra se najugodnijom - toksikoza je u prošlosti, tijelo se prilagodilo novoj državi i puna je energije. No, od otprilike 13. tjedna djetetova gušterača počinje raditi, a ako majka ima visoki šećer, dijete dobiva previše inzulina kao odgovor, što dovodi do razvoja dijabetičke fetopatije (sve vrste poremećaja rasta i razvoja). Nakon poroda u takvoj bebi je neizbježna hipoglikemija zbog prestanka protoka "slatke" krvi majke.

Do 20. tjedna dozu inzulina morat će se ponovno prilagoditi, jer placenta, koja je odrasla, počinje oslobađati kontrainsularne hormone potrebne za razvoj djeteta, ali smanjujući akcije inzulina koje je uzela žena. Tijekom trudnoće, potreba za inzulinom može se povećati 2 ili više puta, nema ništa loše s tim, sve će se vratiti u normalu unutar prvih 24 sata nakon rođenja. Apsolutno je nemoguće sami odabrati dozu - opasnost je prevelika; Samo endokrinolog može to učiniti brzo i točno, samo ga morate posjetiti češće nego obično.

U 20. tjednu žena je poslana na ultrazvuk radi otkrivanja znakova kongenitalnih abnormalnosti fetusa. Istodobno, trebate opet posjetiti oculista. Cijelo treće tromjesečje svaka dva tjedna provodi se kontrolni ultrazvuk. Posljednja faza trudnoće će zahtijevati veći unos kalorija (kako bi dijete dala sve što je potrebno) i povećanje broja jedinica kruha.

Do 36. tjedna, žene su nužno hospitalizirane u odjelu patologije trudnica kako bi spriječile bilo kakve komplikacije i odabrala način porođaja. Ako je sve u redu, uključujući veličinu i položaj fetusa, provesti normalno prirodno porođaj. Indikacije za carski rez:

 • fetalna hipoksija;
 • veliki voće;
 • komplikacije trudnoće u žena;
 • vaskularne komplikacije dijabetesa.

Ako u vrijeme rođenja buduća majka nije razvila nikakve komplikacije, a razina šećera ne prelazi dopuštene granice, rođenje je jednako dobro kao i svaka zdrava žena, a dijete se ne razlikuje od svojih vršnjaka.

Popis uzoraka ispita za ispravak dijabetičkih (i svih drugih) poremećaja:

 • konzultacije s endokrinologom;
 • cjelovit pregled ginekologa i temeljito liječenje infekcija mokraćnog sustava (ako postoji);
 • ispitivanje oftalmologa (uz obavezno ispitivanje fundusa oka), ako je potrebno, spaljivanje kroz zahvaćene fundusne posude kako bi se izbjeglo rupture i krvarenje;
 • sveobuhvatna studija funkcije bubrega;
 • savjetovanje neurologa, kardiologa i terapeuta.

Dijabetes i trudnoća. Bolest nije zapreka rođenju zdravog djeteta.

Bolest koju karakterizira nedostatak inzulina u tijelu naziva se dijabetes. Nedostatak inzulina ometa metabolizam, dovodi do abnormalnosti unutarnjih organa. Inzulin je hormon koji je potreban za uklanjanje glukoze i biosinteze glikana, proteina i masti. Kada nije dovoljno, izlučivanje glukoze je uznemireno, njena razina krvi raste. Dijabetes je bolest našeg doba. Broj slučajeva stalno raste, a trudnice nisu iznimka.

Što trebate znati o dijabetesu?

Postoje tri tipa šećerne bolesti: tip I (ovisna o inzulinu), tip II (neovisan o inzulinu) i tip III (gestacijski). Gestacijski dijabetes se nalazi samo kod trudnica.

Znakovi bolesti

 • visoki šećer u krvi
 • dobitak težine

Uzroci bolesti

Virusne infekcije koje pogađaju gušteraču i autoimune bolesti koje uzrokuju uništavanje stanica gušterače također uzrokuju dijabetes.

Dijabetes se može manifestirati zbog nepravilne prehrane i načina života.

Simptomi bolesti

 • poremećen san
 • stalna žeđ
 • povećano mokrenje
 • promjena u apetitu
 • slabost
 • svrbež kože, perineum
 • ulkus kože
 • osjećaj suhoće u ustima
 • zamagljen vid

Čimbenici rizika za pojavu GDM-a

 • dijabetes sa sljedećim rodbinom
 • Povijest HSD-a
 • gojaznost
 • hidramnion
 • djetetova tjelesna težina pri porodu više od 4 kg u prethodnim trudnoćama
 • coleitis
 • preeklampsija
 • stariji od 35 godina
 • šećer urina
 • arterijska hipertenzija

Mogu li uzeti "Renny" tijekom trudnoće? Pitajte liječnika!

O liječenju hipoksije kod novorođenčadi: mnogo korisnih informacija u ovom članku.

Komplikacije uzrokovane dijabetesom

 • hiperglikemije
 • hipoglikemija
 • katarakt, sljepilo
 • visoki krvni tlak
 • uvreda
 • bolesti srca
 • dijabetička oštećenja bubrega
 • gangrena
 • sporo zacjeljivanje rana
 • česte infekcije
 • utrnulost udova

Kontraindikacije na trudnoću s dijabetesom

 • vaskularne komplikacije (nefropatija, retinopatija)
 • labilni i dijabetes otporni na inzulin
 • dijabetes u oba roditelja
 • gastroenteropatija
 • rhesus senzibilizacija žena
 • plućna tuberkuloza
 • koronarna bolest srca
 • zatajenje bubrega

Značajke planiranja trudnoće kod dijabetesa

Nekoliko mjeseci prije namijenjene trudnoće žena bi trebala dnevno pratiti razine šećera u krvi. Potrebno je uz pomoć prehrane i lijekova dovesti do normalne razine i ne dopustiti povećanje.

U razdoblju do 12 tjedana medicinska komisija odlučuje je li moguće održavati trudnoću, bliže datumu rođenja, također određuje datum i vrstu isporuke.

Uspjeh u liječenju dijabetesa ovisi o ranom otkrivanju. Čak i blage forme dijabetesa zahtijevaju inzulinsku terapiju. Treba provesti pravovremeno prepoznavanje i liječenje komplikacija uzrokovanih dijabetesom.

Nakon rođenja, potrebno je ostaviti novorođenče i promatrati ga i majku dugo vremena.

Crotch incision tijekom poroda: zašto to? Saznajte ovdje.

Značajke trudnoće kod dijabetesa

 • strogo liječenje
 • konstantna kontrola šećera
 • prevencija komplikacija
 • strogu prehranu
 • kontrola težine
 • kontrola krvnog tlaka
 • kontrolu krvnih i urinskih testova
 • promatranje oculista

U prvom tromjesečju odlučuje se pitanje mogućnosti očuvanja trudnoće, pregledava se i propisuje profilaktički tretman.

U drugom tromjesečju, dozu inzulina podešava se za odgovarajuće liječenje.

U trećem tromjesečju dijete se prati i donosi se odluka o datumu i obliku isporuke.

Zbog majčinih komplikacija tijekom trudnoće, isporuka se vrši na 37-38 tjedana. Najbolja opcija je isporuka kroz rodni kanal. Istovremeno, oni provode terapiju inzulinom i kontroliraju razinu šećera.

Što je opasno dijabetes tijekom trudnoće?

Za mamu

 • prijetio pobačajem
 • preeklampsija
 • hidramnion
 • infekcije mokraćnog sustava
 • slaba radna aktivnost
 • trauma u radu
 • endometritis u radu
 • nepravodobno raskidanje amnionske tekućine
 • teško rođenje ramena
 • veliko voće

Za bebu

 • rizik smrtnosti
 • hipoksija
 • hipotenzija
 • velika veličina
 • prsni prikaz
 • trauma u radu
 • veliki sloj subkutane masti
 • oteklina
 • krvarenja na licu i udovima
 • velika masa
 • nezrelost unutarnjih sustava i organa
 • hyporeflexia
 • labavost
 • perinatalni morbiditet
 • sklonost respiratornim poremećajima
 • patologija unutarnjih organa

Koje posebne vježbe za dojku nakon porođaja pomoći će brzo vratiti oblik? Čitamo ovdje.

Učinci epiduralne anestezije tijekom porođaja mogu se naći u ovom članku.

Liječenje dijabetesa u trudnoći

U prvom tromjesečju, tolerancija ugljikohidrata u većini trudnica ne mijenja, pa čak i poboljšava, gušterača uklanja inzulin. Periferna apsorpcija šećera poboljšava se, njegova razina u krvi smanjuje. Zbog toga se smanjuje doza inzulina.

U drugom i trećem trimestru, smanjenje tolerancije ugljikohidrata ima pritužbi na dijabetes, a razina šećera u krvi raste. Povećanje doze inzulina.

Bliže vremenu isporuke, razina šećera ponovno se smanjuje, smanjena je količina inzulina.

Pojedinosti prehrane trudnice s dijabetesom

 • Mama treba jesti 6 puta dnevno u malim obrocima kako bi se spriječile nagle promjene glukoze u krvi
 • Omjer proteina / masti / ugljikohidrata trebao bi biti 1: 1: 2
 • Potpuno eliminirati uporabu rafiniranog šećera: kolači, pekmez, bombon, čokolada i drugi slatkiši. Isključite sve kolače, bunice, bijeli kruh
 • Izuzmite prženu i masnu hranu. Idealno - kuhajte u dvostrukom kotlu ili pećnici
 • Ograničite voće i suho voće koje povećavaju razinu šećera: banane, grožđe, datumi
 • Ograničite potrošnju nerafinirane riže, krumpir, isključujući tjesteninu i krupicu
 • Uzorak izbornika i dnevni unos kalorija treba raspraviti s nutricionista

Na liječenje pijelonefritisa kod trudnica može se naći u ovom članku.

Dijabetes i trudnoća

Iako je trudnoća radosno razdoblje u životu žene, za njeno tijelo je ogroman stres. To dovodi do činjenice da buduća majka može, u prisutnosti predispozicije i povoljnih čimbenika, razviti ili manifestirati bilo koju bolest. To uključuje dijabetes.

Što je dijabetes?

Kako bi se održala vitalna aktivnost, stanice ljudskog tijela trebaju glukozu (šećer). To je vrsta goriva koja ulazi u stanicu zbog inzulina (hormona gušterače). Šećer u krvi (glukoza) nastaje u dva slučaja: od hrane koja sadrži ugljikohidrate, kao i zbog razgradnje glukoze (glikogena), koja je u jetri.

Šećerna bolest je bolest u kojoj postoji apsolutni ili relativni nedostatak inzulina u tijelu, ali istodobno postoji povećana razina šećera (glukoze) u krvi. U tom slučaju, metabolizam je uznemiren, a patološke promjene nastaju u različitim organima i tkivima. Na primjer, kod dijabetes melitusa postoje lezije malih krvnih žila očiju (moguća sljepoća), bubrezi, koža, mišići, živčani sustav i gastrointestinalni trakt. Štoviše, kod dijabetes melitusa, opaženo je slabljenje imunološkog sustava, što je vjerojatno jedan od uzroka čestih bakterijskih komplikacija. Sve to dovodi do toga da pacijenti s dijabetesom žale na suhoću usta, žeđ, povećane količine unosa tekućine, prekomjerno mokrenje, povećana ili smanjena apetit, umor, gubitak težine, svrbež kože, osobito u području između nogu, poremećaja spavanja. Oni imaju tendenciju pustularne kožne bolesti, furunculosis.

Zašto se razvija dijabetes gestacije?

Gestational diabetes mellitus (GSD) ili trudni dijabetes je poremećaj metabolizma ugljikohidrata koji se prvi put javlja ili je prvo prepoznat tijekom trudnoće. Općenito, promjene u metabolizmu ugljikohidrata tijekom trudnoće su razumne. To je zbog činjenice da rastući fetus treba energetski materijal, uglavnom glukozu. Štoviše, djelovanje inzulina djelomično je blokirano kao rezultat povećanja razine hormona trudnoće (prvenstveno progesterona), što se očituje nakon 20 tjedana trudnoće. Kako bi se šećer u krvi održao unutar normalnih granica, gušterača zdrave trudnice proizvodi povećanu količinu inzulina. Ako se stanice gušterače ne opterećuju s povećanim opterećenjem za njih, tada dolazi do relativnog ili apsolutnog nedostatka inzulina i razvija se gestacijski dijabetes.

No, valja istaknuti da svi ne razvijaju gestacijski dijabetes. Postoji predispozicija za njegov razvoj, koji se ostvaruje pod utjecajem nekih čimbenika rizika. To uključuje prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost, dijabetes u neposrednoj obitelji, starost majke preko 25 godina, pripadaju određenoj etničkoj skupini (azijati, afrikani i Španjolci), opterećena je povredom opstanka. Osim toga, rizik od razvoja dijabetesa u trudnoći pojavljuje ako prethodni beba pri porodu težio više od 4-4,5 kg, ili ako žena ima uobičajeno pobačaj (više od 3 pobačaja u I. i II tromjesečja trudnoće).

Značajke dijabetesa kod trudnica

Trudnoća značajno utječe na tijek dijabetesa. Prvo, u prvom tromjesečju trudnoće, promatra se poboljšanje u tijeku bolesti (razina glukoze u krvi smanjuje). U ovom trenutku, doza inzulina se smanjuje za 1/3. Ali već na početku drugog tromjesečja (od 13. tjedna), naprotiv, postoji pogoršanje tijeka bolesti, a doza inzulina mora biti povećana. Već u trećem tromjesečju (počevši od 32. tjedna i prije rođenja) može doći do poboljšanja dijabetesa i pojave hipoglikemije. Stoga se doza inzulina smanjuje za 20-30%.

Tijekom poroda, pokazatelji šećera u krvi mogu se razlikovati na jedan ili drugi način. Na primjer, pod utjecajem emocionalnih utjecaja (bol, strah), njegova se količina može povećati. Istovremeno, porođaj je složeni fizički proces koji dovodi do umora. Kao rezultat potrošnje energije, razina šećera može se znatno smanjiti. To sve dovodi do činjenice da tijekom poroda, liječnici provjeravaju razinu glukoze u krvi svake dvije sata. Nakon rođenja, šećer u krvi brzo se smanjuje, a zatim se postepeno povećava, do 7-10. Dana postpartum razdoblja, dosegnuvši razinu prije trudnoće.

Provođenje trudnoće kod dijabetesa

Provođenje trudnoće u bolesnika s šećernom bolesti provodi se u uvjetima ambulantnog i pacijentovog praćenja. Ako je zdravstveno stanje trudnice zadovoljavajuće, hospitalizirana je u bolnici tri puta.

Dijabetes i trudnoća

Dijabetes - bolest koju karakterizira nedostatak inzulina u tijelu (hormon gušterače odgovorne za metabolizam glukoze), kada je pankreas proizvodi malu količinu hormona. Prije nego što je inzulin korišten kao lijek, porođaj kod žena s dijabetesom bio je rijedak. Trudnoća se dogodila samo u 5% žena i prijetila njihovim životima, fetalna fetalna smrtnost dosegla je 60%. Liječenje inzulinom omogućilo je veliku većinu žena s dijabetesom da imaju djecu. Iako je intrauterna smrtnost fetusa moguća i uz racionalnu taktiku liječenja i upravljanja trudnoćom, njegova se vjerojatnost može značajno smanjiti. Stoga je vrlo važno da se žena s dijabetesom pripremi za trudnoću pod nadzorom endokrinologa i nastavi pratiti tijekom trudnoće.

Mai Shechtman
Akademik Međunarodne akademije informatizacije, prof. Dr. Sc.

Tko je u "rizičnoj skupini"?

Predispozicija žena na dijabetes može se smatrati u sljedećim slučajevima:

 • ako oba roditelja žene imaju dijabetes,
 • ako je njezin identični blizanac dijabetičan,
 • Ako je žena prethodno imala djecu mase više od 4500 g,
 • ako je žena pretila,
 • ako je imala uobičajeni pobačaj,
 • na puno vode,
 • s glucosuria (detekcija šećera u mokraći).

Činjenica da žena pati od dijabetesa najčešće je poznata prije trudnoće, ali dijabetes se može manifestirati prvi put tijekom nošenja bebe.

Simptomi bolesti

Inzulin utječe na sve vrste metabolizma. S nedostatkom tog hormona, apsorpcija glukoze je smanjena, njezina razgradnja se povećava što dovodi do povećanja glukoze u krvi (hiperglikemija) - glavni simptom dijabetesa.

Dijabetes žale suha usta, žeđ, povećanu količinu potrošnje tekućeg (2 L), prekomjerne mokrenje, povišeni ili smanjeni apetit, slabost, gubitak težine, svrab kože, osobito u području između nogu, poremećaja spavanja. Oni imaju tendenciju pustularne kožne bolesti, furunculosis.

Laboratorijska ispitivanja potrebna su za dijagnozu šećerne bolesti, posebno određivanje količine šećera u krvi. Dijagnoza „dijabetes melitus” može biti isporučen na razini glukoze u krvi natašte od vene, iznad 7,0 mmol / L ili krvi uzeti iz prsta iznad 6.1 mmol / L. Ta se razina zove hiperglikemija.

Sumnja na dijabetes melitus događa se kada je razina glukoze u krvi u rasponu od 4,8-6,0 mmol / l. Zatim je potrebno provesti složeniji test tolerancije glukoze - ovaj test vam omogućuje da istražite odgovor tijela na uvođenje dodatne količine glukoze. Kod početne hiperglikemije, dijagnoza je jasna i test nije nužan. Odrediti šećer u krvi treba biti na početku trudnoće tjedno, a do kraja trudnoće - 2-3 puta tjedno.

Drugi važan pokazatelj dijabetesa je otkrivanje šećera u mokraći (glucosuria), ali uz istovremenu prisutnost hiperglikemije (povećanje razine šećera u krvi). Glucosuria bez hiperglikemije se često nalazi u zdravih žena i naziva se "glucosuria u trudnica". Ovo stanje nije znak bolesti.

Teški dijabetes krši ne samo ugljikohidrate nego i metabolizam masti. Ako dekompenzacija dijabetes pojavi ketonemia (iznos povećanja masnoća u krvi metabolizam proizvoda - ketone, uključujući aceton) i aceton se nalaze u mokraći.

Uz stabilnu normalnu razinu šećera u krvi i normalizaciju testa tolerancije glukoze, smatra se da je šećerna bolest u stanju kompenzacije.

Šećerna bolest se pojavljuje porazom mnogih organa i tjelesnih sustava: oštećene su male posude oka, bubrega, kože, mišića, živčanog sustava, gastrointestinalnog trakta.

Bolest očiju posebno je opasna - dijabetička retinopatija, popraćena progresivnim padom vidne oštrine, retinalne krvarenja i prijeteće sljepoće. oštećenje bubrega se manifestira povećanom krvnom tlaku, prisutnost proteina u urinu, edem, zamagljen vid, kroničnog zatajenja bubrega (poremećena unutarnja okoliša uzrokovana nepovratnim gubitkom bubrežno tkivo), koji je u ovom slučaju razvijaju ranije nego kod drugih bolesti bubrega. Dijabetes pridonosi pojavi druge bubrežne patologije, osobito vezano uz infekciju: pijelonefritis, cistitis. Kod šećerne bolesti postoji slabljenje imunološkog sustava, što je vjerojatno jedan od uzroka čestih bakterijskih komplikacija.

Dijabetes utječe na genitalije. Žene imaju spontani pobačaj, prerano rođenje, smrt fetusa.

Opasna komplikacija trudnoće su komatični uvjeti. Može se razviti ketonemička (druga imenica - dijabetička) i hipoglikemična koma, kod kojih pacijent gubi svijest. Razlozi zbog kojih mogu biti kršenja prehrane (prekomjerni ili neadekvatni unos ugljikohidrata) i neadekvatna doza inzulina glukoze u krvi - previsoka ili nedovoljna.

Postoje 3 ozbiljnosti dijabetesa:

1 stupanj (blaga): hiperglikemija postaje manje od 7,7 mmol / 1; normalizacija razine šećera u krvi može se postići jedinom prehranom.

Grade 2 (umjereno): hiperglikemija postaje manje od 12,7 mmol / 1; nema dovoljno prehrane za normalizaciju šećera u krvi, trebate liječenje inzulinom.

Grade 3 (teška): hiperglikemija postaje veća od 12,7 mmol / 1, izražena oštećenja vaskularnog organa, aceton je u mokraći.

Značajke tijeka bolesti kod trudnica

Tijekom trudnoće dijabetes melitus značajno se mijenja. Postoji nekoliko faza tih promjena.

 1. U prvom tromjesečju trudnoće, tijek bolesti se poboljšava, razina glukoze u krvi se smanjuje, a to može dovesti do razvoja hipoglikemije. Stoga se doza inzulina smanjuje za 1 /3.
 2. Od 13. tjedna trudnoće dolazi do pogoršanja tijeka bolesti, povećanja hiperglikemije, što može dovesti do koma. Doza inzulina mora biti povećana.
 3. Od 32 tjedna od trudnoće do rođenja, dijabetes se može ponovno poboljšati i može se pojaviti hipoglikemija. Stoga se doza inzulina smanjuje za 20-30%.
 4. Pri rođenju, postoje značajne fluktuacije u razinama šećera u krvi; hiperglikemija se može razviti pod utjecajem emocionalnih utjecaja (boli, strahova) ili hipoglikemije uslijed fizičkog rada, zamora žene.
 5. Nakon rođenja, šećer u krvi brzo se smanjuje, a zatim se postepeno povećava, do 7-10. Dana postpartum razdoblja, dosegnuvši razinu prije trudnoće.

U vezi s tom dinamikom patološkog procesa, žena je hospitalizirana za korekciju doza inzulina tijekom sljedećih razdoblja trudnoće:

 1. u prvih tjedana, čim se dijagnosticira trudnoća, procijeniti ozbiljnost bolesti i pažljivo nadoknaditi dijabetes;
 2. 20-24 tjedna, kada se bolest pogoršava;
 3. na 32 tjedna kako bi nadoknadili šećernu bolest i odlučili o datumu i načinu isporuke.

Trudnoća negativno utječe na tijek dijabetesa. Napredovanje bolesti, osobito dijabetičke retinopatije je dijagnosticiran u 35% bolesnika, dijabetička bolest bubrega doprinosi pridržavanje preeklampsije - Trudnoća komplikacija manifestira povećan krvni tlak, edem pojavu proteina u urinu, ponavljanje egzacerbacije pijelonefritisa.

Trudnoća kod žena s dijabetesom, nastavlja s velikim brojem ozbiljnih komplikacija. Gestoza se razvija u 30-70% žena. Pokazuje se uglavnom povišenim krvnim tlakom i edemom, ali postoje i česti teški oblici preeklampsije do eklampsije (konvulzivne konvulzije s gubitkom svijesti). S kombinacijom preeklampsije i dijabetičkog oštećenja bubrega, opasnost za majčin život dramatično se povećava, jer se bubrežna insuficijencija može razviti zbog značajnog pogoršanja funkcije bubrega. Učestalost mrtvorođenih dijabetičnih bolesnika s dijabetesom iznosi 18-46%.

Spontani pobačaj nastaje u 15-31% žena u 20-27 tjedana trudnoće ili ranije. Ali pažljivo promatranje i liječenje, prijetnja spontanog pobačaja ne prelazi onu kod zdravih žena. Pretilost rođenja je česta, žene s dijabetesom rijetko doniraju prije rođenja. U 20-60% trudnica može biti visoka voda. U slučaju polihidramnija često se dijagnosticiraju fetalne malformacije i mrtvorođenče (u 29%). Smrt fetalnih fetusa obično se javlja u 36-38 tjednu trudnoće. Češće se to događa s velikim plodom, manifestacijama dijabetesa i preeklampsijom. Ako se tijekom trudnoće dijagnosticira polihidramnios i fetalne malformacije, možda će možda liječnici podići problem indukcije radne snage u 38 tjedana.

Dostava ne radi uvijek sigurnu za majku i fetus zbog velike veličine potonjeg, uzrokujući ozljede - i majke i djeteta.

Učestalost postpartumnih infekcijskih komplikacija kod bolesnika s dijabetesom znatno je viša nego kod zdravih žena. Nedovoljno je laktacija.

Zbog pogoršanja tijeka bolesti tijekom trudnoće i povećanja učestalosti komplikacija trudnoće, sve žene s dijabetesom ne mogu sigurno podvrći trudnoći i porodu. Trudnoća je kontraindicirana:

 1. u dijabetičnom mikrangiopatii (oštećenje malih žila različitih organa),
 2. s inzulinskim oblicima bolesti (kada inzulinski tretman ne pomaže),
 3. u slučaju dijabetesa oba supružnika (rizik od nasljedne bolesti djeteta je visok)
 4. s kombinacijom dijabetesa i rhesusa (stanje u kojem eritrociti Rh-pozitivnog fetusa uništavaju antitijela proizvedena u tijelu rhesus negativne majke),
 5. s kombinacijom dijabetesa i aktivne tuberkuloze,
 6. u prisutnosti žene u prošlosti ponovljenih mrtvorođenih ili djece rođenih s teškoćama u razvoju.

Ako se trudnoća odvija sigurno, šećerna bolest se nadoknađuje, rad mora biti pravodoban i provesti kroz rodni kanal. S nedovoljno kompenziranim dijabetesom ili sa složenim tijekovima trudnoće, prerana dostava se javlja u 37 tjedana. Često kod bolesnika s dijabetesom postoji potreba za operativnom primjenom carskog reza.

Djeca u žena s dijabetesom rođena su velika zbog masnog tkiva (težina preko 4500 g, visina 55-60 cm). Karakterizira ih dijabetičkom fetopathy: edem, cijanoza (plavkasto boja kože), mjesec licu (okruglog lica zbog prirode masnih naslaga), višak taloženja masti, nezrelosti. Ove su djeci mnogo gore prilagođene u ranom poslijeporođajnom razdoblju, što se manifestira razvojem žutice, značajnim gubitkom tjelesne težine i njegovim sporim oporavkom. Druga ekstremna - fetalna hipotrofija (niska tjelesna težina) - javlja se kod dijabetes melitusa u 20% slučajeva.

Kongenitalne malformacije javljaju se 2-4 puta češće nego tijekom normalne trudnoće. Čimbenici rizika za njihovo pojavljivanje u šećernoj bolesti su slaba kontrola dijabetesa prije začeća, trajanje bolesti preko 10 godina i dijabetička vaskularna bolest. Genetski uzroci ne mogu se isključiti. Vjeruje se da u vrlo ranoj fazi trudnoće hiperglikemija ometa formiranje organa. 5 puta češće nego kod zdravih žena, djeca su rođena s oštećenjem srca, često s oštećenjem bubrega, mozga i crijevnim abnormalnostima. Nespojiv s malformacijama u životu javljaju se u 2,6% slučajeva.

Prenatalni razvojni poremećaji mogu se identificirati kroz posebne studije.

Rizik od dijabetesa kod potomaka s dijabetesom jednog od roditelja iznosi 2 - 6%, oboje - 20%.

liječenje

Žena s dijabetesom, prije trudnoće, pod nadzorom liječnika, mora postići punu naknadu za dijabetes i održavati ovo stanje tijekom trudnoće.

Glavno načelo liječenja dijabetesa tijekom trudnoće je želja da se kompletira kompenzaciju bolesti kroz odgovarajuću terapiju inzulinom u kombinaciji s uravnoteženom prehranom.

Dijeta trudnica s dijabetesom mora biti usklađena s endokrinologom. Sadrži smanjenu količinu ugljikohidrata (200-250 g), masti (60-70 g) i normalnu ili čak povećanu količinu proteina (1-2 g po 1 kg tjelesne težine); energetska vrijednost - 2000-2200 kcal. Uz pretilost zahtijeva subcaloric dijeta: 1600-1900 kcal. Vrlo je važno konzumirati istu količinu ugljikohidrata dnevno. Jela treba biti u skladu s početkom i maksimalnog učinka inzulina, tako da pacijenti primaju kombinirane formulacije inzulina (produžena i redovito inzulin) treba dobiti proizvodi bogata ugljikohidratima i pol i 5 sati nakon davanja inzulina i spavanja i buđenja, Zabranjeno je koristiti brzo apsorbirane ugljikohidrate: šećer, bombon, pekmez, med, sladoled, čokolada, kolači, slatke napitke, sok od grožđa, krupica i riža. U trudnica s dijabetesom bez pretilosti, takva prehrana pomaže normalizaciji tjelesne težine novorođenčadi. Trudnice trudnice koje pate od dijabetesa trebaju biti frakcije, po mogućnosti 8 puta dnevno. Tijekom trudnoće, pacijent s dijabetesom ne bi trebao imati više od 10 do 12 kg težine.

U prehrani trudnica s dijabetesom, potrebni su vitamini A, skupine B, C i D, folna kiselina (400 mcg dnevno) i kalij jodid (200 mcg dnevno).

Ako se nakon 2 tjedna liječenja dijetom, najmanje dvaput povišenim brojem glukoze, prebacuju na terapiju inzulinom. Prebrzo rast fetusa, čak i uz normalnu razinu šećera u krvi, također je znak za liječenje inzulina. Doza inzulina, broj injekcija i vrijeme davanja lijeka propisani su i praćeni od strane liječnika. Kako bi se izbjegle lipodistrofije (nedostatak potkožnog tkiva na mjestima injiciranja), inzulin treba primjenjivati ​​na istom mjestu ne više od 1 puta u 7 dana.

U blagom dijabetesu, fitoterapija je prihvatljiva. Broj biljaka posjeduje hipoglikemijska svojstva. Na primjer, možete otopiti bilje (60 g) u litru kipuće vode, inzistirati na 20 minuta, odvoditi; piti 100 ml 4 - 5 puta na dan, dugo vremena, pod kontrolom šećera u krvi. Možete koristiti sljedeće naboja: 5 g patrona grah bez sjemenki, 5 g list borovnica, 5 g rezati zob slame, 3 g laneno sjeme, 2 g čičak drobljeni korijena miješati, izlije 600 ml kipuće vode, kuhati 5 minuta, 20 minuta, odvod. Pijte 50 ml 6 puta dnevno za 4-6 mjeseci.

Pored prehrane i inzulina, korisno je za pacijente s dijabetesom u kojem slučaju mišići koji rade konzumiraju glukozu i smanjuje se sadržaj šećera u krvi. Trudnice se preporučuju za hodanje kao fizičke vježbe.

Pacijenti s dijabetesom trebaju koristiti glukometar, dijagnostičke trake za samokontrolu, međutim, na temelju tih studija nije moguće dijagnosticirati dijabetes. oni nisu dovoljno točni.

Sve gore opisano odnosi se na dijabetes melitus tipa 1 - to je dijabetes koji se pojavljuje u mladoj dobi, a inzulinska formacija u pankreasu je uvijek oštećena. Manje uobičajene kod trudnica su dijabetes tipa 2 i trudni dijabetes.

Dijabetes tipa 2 pojavljuje se kod ljudi starijih od 30 godina, često u prisutnosti pretilosti. U ovom obliku dijabetesa stanje reproduktivnih organa gotovo nije uznemireno. Međutim, rizik od dijabetesa u potomstvu je vrlo visok. Žene s dijabetesom tipa 2 obično rađaju tijekom trajanja trudnoće.

Antidijabetici (bez inzulina) u obliku tableta, koje liječenje dijabetesa tipa 2 su kontraindicirana u trudnica: prolaze kroz posteljicu i imati štetan učinak na fetus (uzrokujući formiranje fetusa malformacije), međutim, u dijabetesa tipa 2 u drugom stanju također davati inzulin,

Dijabetes trudnica pojavljuje se u 4% žena. Ovaj oblik dijabetesa razvija tijekom trudnoće, prolazi ubrzo nakon završetka. Razvija se kod pretilih žena s dijabetesom kod rođaka. Njegova prisutnost može ukazivati ​​na opterećenu porodničnu povijest (spontani pobačaj, mrtvorođenost, polihidramniosi i rođenje velike djece u prošlosti). Taj oblik dijabetesa detektira se uz pomoć posebnog testa za toleranciju glukoze, najčešće u 27 do 32 tjedna trudnoće. Dijabetes trudnoće nestaje 2-12 tjedana nakon isporuke. Tijekom sljedećih 10-20 godina ove žene često razvijaju dijabetes kao kroničnu bolest. Trudnoća s dijabetesom u trudnica nastavlja se na isti način kao kod dijabetesa tipa 2.

Oko 25% žena s dijabetesom u trudnoći treba terapiju inzulinom.

Trudnoća je ozbiljan test za zdravlje žene koja pati od dijabetesa. Za uspješan završetak zahtijeva precizno provođenje svih preporuka endokrinologa.