Prvi dani trudnoće: osjećaje i djela buduće majke

Zdravlje

One žene koje planiraju postati majke, s velikom odgovornošću, odnose se na osjećaje u prvim danima trudnoće. Gledajui svoje tijelo, traže da vide znakove nastanka novog života.

Stručnjaci primjećuju da postoje dva termina vaše trudnoće: opstetrički termin (računajući od prvog dana menstruacije) i pravi termin (računajući od dana začeća). U većini slučajeva vrlo je teško odrediti točan dan začeća, stoga u ženskim konzultacijama smatraju da je prvi dan menstruacije početak. Danas ćemo razgovarati o prvim znakovima trudnoće prema pravi datum.

Prvi dani trudnoće nakon začeća: što se događa u tijelu

Okrenuvši se znanosti, primjećuje se da se prvi tjedan nakon začeća još ne može nazvati trudnoća. Činjenica je da oplođeno jaje u roku od 7-10 dana odlazi na mjesto gdje će se razviti od embrija u fetus. Tek nakon vezanja na stijenke maternice možemo govoriti o početku trudnoće. Menstruacija se javlja ako se to ne dogodi, a žena čak ne sumnja da postoji koncepcija.

Ako je oplođeno jaje stiglo do maternice, onda se uvodi u zidove maternice (implantacija embrija). Nakon uspješne implantacije, pupak i placenta počinju formirati. Prvi tjedan nakon začeća vrlo je važan u razdoblju koncepcije novog života, jer žensko tijelo percipira embrij kao strano tijelo, na sve moguće načine pokušava ga rastrgati, a ne dopuštajući da se pravilno učvrsti.

Nakon uspješne implantacije embrija, hormonska promjena javlja se prvo u tijelu. Žena počinje proizvoditi poseban hormon koji je odgovoran za sigurnost fetusa u ženskom tijelu tijekom prvih faza trudnoće: poznat kao hCG. Prisutnost ovog hormona u krvi daje 100% jamstvo trudnoće. Većina liječnika i žena vjeruje u krvne testove za hCG više od testova trudnoće u prvih nekoliko dana, iako potonji također reagiraju na prisutnost hormona. Pročitajte više o hCG tijekom trudnoće →

Prvi dani trudnoće: kako prepoznati

Za zdravu ženu, prvi znak trudnoće uvijek je kašnjenje. No, ako ne pratite opće stanje i ne planirate trudnoću, kašnjenje se utvrđuje kada trudnoća traje 2-3 tjedna. Činjenica da se u prvim danima nakon začeća implantacija embrija odvija u zidovima maternice može se naznačiti s nekoliko znakova.

1. Manja krvarenja. U roku od 7-12 dana nakon začeća, kada je embrij uveden u stijenku maternice, žena može imati blago krvarenje (krvarenje implantata). Može biti u obliku smeđih ili žućkastih mrlja na donjem rublju ili papiru. Ako trudnoća nije planirana, tada se taj fenomen češće percipira kao početak menstruacije. Ako se takva mjesta pojave kad je već točno dijagnosticirana trudnoća, to može biti znak prijetnje pobačaja i zahtijeva hitan posjet liječniku. Ova osobina može biti odsutna u prvim danima trudnoće, sve ovisi o individualnosti organizma.

2. Povećanje temperature tijela i bazne temperature. Pri planiranju trudnoće često se koristi metoda mjerenja bazalne temperature za određivanje vremena ovulacije. Uz uspješno oplodnje jaja, ova temperatura najprije pada i potom raste. Niska bazalna temperatura u prvim danima trudnoće posljedica je dva faktora:

 • kada se pojavi trudnoća, otpušta se estrogen, što smanjuje temperaturu;
 • opet, progesteron se proizvodi snažnije, što povećava temperaturu.

Dakle, nakon vaše bazalne temperature, kada je već potvrđena trudnoća, na grafikonu možete vidjeti "jama" s padom temperature. Taj pad nastavlja samo jedan dan, a zatim se temperatura diže. Bazalna temperatura od 37 stupnjeva smatra se normalnim, dok placenta nije počela potpuno funkcionirati (prvih nekoliko tjedana). Ako ne primijetite recesiju, 2-3 tjedna nije moguće primijetiti povišenu temperaturu.

3. Osjećaj lagane neodlučnosti. Zdravlje žene u prvim danima trudnoće može se pogoršati. Često je pospanost, slabost. Mnogi se čak i malo razboljeti, žaleći se za grlo i curi nos. To je sve zbog smanjenja imuniteta i borbe tijela protiv napadačkog embrija.

U prvom tromjesečju, tjelesna temperatura je uvijek povišena, ali tek neznatno. Zbog toga je opća slabost. Glavni uvjet za normalni tijek trudnoće za takvu slabost ne treba liječiti lijekovima koji mogu naštetiti nerođenoj bebi. Kada planirate trudnoću, općenito je bolje odbiti lijekove, ako nisu apsolutno neophodni, te da se isključivo koriste narodnim lijekovima koji nisu kontraindicirani tijekom trudnoće.

Postoji osjećaj apatije, umora. To je povezano ne samo s općim restrukturiranjem tijela, već s povećanom proizvodnjom progesterona. Ti se osjećaji mogu brzo zaustaviti i mogu se povući do 10. tjedna trudnoće, kada se estrogen počne proizvoditi više.

4. osjetljivost na dojku. Prsa žene u prvim danima trudnoće počinju se nabubriti, bol se manifestira, tj. Povećava se osjetljivost. Čak i manji dodir može biti bolan.

Ponekad se događa upravo suprotno. Prije toga, žena je imala bolne senzacije prije svakog mjeseca, a sada je iznenađena što joj se prsa ne boli. Ubrzo nakon nevjerojatnog trenutka, ona uči o trudnoći. Često kada se pritisne na areolu, kolostrum se može otpustiti u ranoj trudnoći.

5. Jačina malih zdjelica. Prva doza trudnoće manifestacija može biti osjećaj težine u zdjeličnim organima. Mnoge žene počinju osjećati maternicu odmah nakon implantacije embrija. Stupanj ovog osjeta je individualan za svaki organizam.

6. Ubiranje u maternici. Također, pojedinacni pokazatelj trudnoće i može ukazivati ​​ne samo na uspješnu koncepciju i implantaciju.

Rana toksikoza, uz mučninu i povraćanje zajedno s drugima, znak je prvih dana trudnoće. Toksikoza se smatra posebnom osjetljivošću na određene mirise i hranu. Postoji svibanj biti osjećaj odvratnosti za prethodno omiljene proizvode.

U prvim danima trudnoće možeš voljeti ono što si mrzio. Također u ranim razdobljima karakteriziraju čudne kombinacije u hrani: haring s komotom, ovna s čokoladom, ananas s kobasicama. Okruženje oko sebe u očima takve hrane i trudnica je neopisivo blaženstvo.

Prvi dani trudnoće: lažni simptomi

Neki od gore navedenih simptoma mogu ukazivati ​​ne samo na početak trudnoće. Oni mogu ukazivati ​​na crijevne bolesti, cervikalnu eroziju i druge bolesti ženskih spolova. Takvi simptomi uključuju krvarenje i mučnina, povećano uriniranje i oticanje dojke mogu također ukazivati ​​ne samo na početak trudnoće.

Prvi dani trudnoće: što učiniti

Bilo koja metoda za određivanje trudnoće počinje raditi samo s početkom menstruacije. Čak i znajući točan dan ovulacije, nikakva analiza ili test neće pokazivati ​​početak trudnoće dan nakon oplodnje. Analiza hCG-a, test trudnoće, ultrazvučni pregled organa zdjelice najbolje je obaviti u prvom tjednu kašnjenja menstruacije.

Planiranje trudnoće i preuzimanja svoje ofenzive, trebali biste u potpunosti promijeniti svoj stil života čak šest mjeseci prije začeća. Ako su prisutni prvi simptomi trudnoće, ali oni ne uzrokuju nelagodu, a zatim pričekajte odgodu i priliku za testiranje. Posjet ginekologu u prvom tjednu nakon začeća neće dati nikakav rezultat osim hrpe uputa za testiranje.

U tom razdoblju možete pročitati nešto korisno i ugodno o trudnoći, pitati o najbližim tečajevima za trudnice, obaviti svoje tijelo i početi igrati gimnastiku za trudnice (čak i ako nema trudnoće, vježba nikada neće ometati).

Samo provodite ovaj put s radošću i ugodnim dojmovima. Razgovarajte s budućim ocem o mogućem čudu. Trebali biste otići liječniku nakon pozitivnog testa trudnoće, 2 tjedna kašnjenja u menstruaciji ili ako imate ginekološke probleme. Pročitajte više o tome što učiniti ako ste uvjereni da ste trudni →

Ako se simptomi očituju vrlo intenzivno, a slabost se povećava, poziv liječniku trebao bi biti premješten u raniji period. To se posebno odnosi na one koji su ranije imali problema s shvaćanjem ili nošenjem trudnoće.

Prvi trimestar trudnoće najodgovorniji je. U ovom trenutku, polaganje svih vitalnih organa bebe. Prvi dani trudnoće igraju veliku ulogu u nastupu trudnoće općenito.

Ako niste planirali trudnoću, pokušajte ga predvidjeti (pri izvođenju nezaštićenog odnosa) i ne naštetite djetetu. Ako se planira trudnoća, onda se ponašajte kao i prije: slijedite pravilnu prehranu, izbjegavajte teški fizički napor i ne budite nervozni, onda će se čudo zasigurno dogoditi.

Prvi dani osjećanja trudnoće

Što znači pojam - 1 tjedan?

Brojeći prvi tjedan je drugačiji, sve ovisi o tome što treba uzeti kao početnu točku.

Obstetrijski prvi tjedan je razdoblje koje se broji od prvog dana posljednje menstruacije ciklusa tijekom kojeg je došlo do začeća. Od ovog je tjedna izračunato razdoblje do isporuke, što je obično 40 tjedana.

Prvi tjedan od začeća je treći tjedan opstetriranja.

Prvi tjedan kašnjenja je peti tjedan opstetriranja.

Znakovi trudnoće u prvom tjednu

Zapravo, prva dva tjedna opstetriranja prolaze pod velom tajne. Jer majka još uvijek ne zna da će joj jaje biti oplođeno. Stoga, u prvom tjednu nema znakova trudnoće, jer se tijelo samo priprema za to.

Što se tiče znakova u prvom tjednu začeća ili trećeg tjedna opstetriranja, onda kao takvi nisu izraženi znakovi lijeka. Možda ćete osjetiti malo slabosti, pospanost, osjećaj težine u donjem dijelu trbuha, promjenu raspoloženja. Sve to se često nalazi kod žena tijekom PMS-a.

No, svijetli znak može biti krvarenje implantata. Međutim, daleko je od svih, a ako se to dogodi, onda se možda neće dati važna važnost, često je pogrešna za početak menstruacije.

Što se događa u tijelu žene 1. tjedna?

Prvi tjedan nakon začeća je vrlo važan. Tijekom tog vremena, gnojidba stanica putuje od jajnika do maternice i učvršćuje se na zid maternice.

Ovaj tjedan je vrlo visok rizik od spontanog pobačaja, jer žensko tijelo uvijek ne prihvaća strano tijelo koje se priliježe zidu maternice, posebno - kada žena ima dobar imunitet. Ali naše tijelo je lukav, pridonosi trudnoći na svaki način, tako da možete osjetiti slabost, slabost, tako da temperatura može porasti.

Prvi tjedan kašnjenja je peti tjedan opstetrije, u kojem se simptomi mogu pojaviti vrlo jasno:

• Zapravo je glavni simptom vrlo kašnjenje menstruacije. • Slabost i pospanost, • Jutarnja mučnina i preosjetljivost na hranu, • Izbjeljivanje mirisa, • Neočekivano hranjenje hranom, mogući interes za proizvode koji prije nisu bili voljeni, • Bol nepoznatog porijekla i težina na dnu, • Povećanje grudi, bol u prsima, • promjene u vaginalnom iscjetku, • pozitivan test trudnoće.

Osjećaji očekivane majke u prvom tjednu opstetriranja

Osjećaji žene nakon začeća i u prvim danima trudnoće mogu biti vrlo različiti, sve to je vrlo individualno. Netko uopće ne osjeća promjene i čak ne sumnja da se iznutra pojavljuje novi život.

Druge su žene osjetile simptome kao normalne znakove prije menstruacije. Uostalom, mnogi ljudi znaju senzacije kad povlače u donji dio trbuha ili njihove grudi malo povećavaju, bradavice bol, raspoloženje je promjenjivo.

I neke buduće majke iz samog začeća počinju osjećati hormonske promjene u tijelu.

Osjećaji i povratne informacije od žena na forumima:

Tjedan dana prije očekivanog menstrualnog perioda, grudi i bradavice počele su se ozlijediti, kao i obično prije menstruacije. Počeo sam nabrijati trbuh, 3 dana prije X. iz novog: dobio sam malo mučninu od pasta za zube kad sam četkanje zubi, moja koža potamnjela je oko usana, halos bradavica postali su pimply.

U desnu jajniku, malo bolno, ako sam se nisam slušao, vjerojatno ne bih ni primijetio... Moja prsa su počela ozlijediti nakon kašnjenja, a to se ne može nazvati bol, ali najvjerojatnije jake bradavice su osjetljive, vrlo pospanice.

Nema osjeta! Na sve! Ništa! Stoga, u početku, nisam vjerovala u oči - na sve toliko simptoma otkrio sam sve "prolazne" mjesece, a zatim tišinu - dobro, mislim, samo prošlost... I ovdje. No, negdje nakon tjedan dana zakašnjenja - prsa su se počela ozbiljno povrijediti i rasti, pa to malo oluje.

A mi, kao priopćenje matičaru, podneseno - tako da je odmah zatrudnjela. Prije ove godine živjeli su, nisu se zaštitili i ništa. Malo kako je smatrao da je vrijeme da se pojavi. Naš prvi ili drugi tjedan prošao je u neznanju, hodao na vlastitom vjenčanju, a onda jednom - već nas troje!

I u prvih tjedana na bol u prsima i preosjetljivost, povećao se snažan pad tlaka! Ali do 3. mjeseca sve to odlazi. Ali osjećaj donjeg trbuha još uvijek može biti povlačenje, kao kod menstruacije, ako nema iscjedak, to je normalno.

Fetalni razvoj u prvom tjednu intrauterinog života

Pojam 1 tjedan opstetrije znači da se začeće još nije dogodilo, a budući fetus još je uvijek zreli folikul na površini jajnika koji se priprema za ovulaciju.

U razdoblju od 1 tjedna od začeća, oplođena stanica prolazi kroz jajovodu do maternice i embrij prodire u stijenke maternice. Za to vrijeme formira se placenta i pupčana vrpca.

Fotografija i video zapis o prvom tjednu embrija

Slika embrija prvog tjedna

Ultrazvuk na 1 tjedan omogućuje vam da razmotrite dominantni folikul, procjenjujete debljinu endotela i predvidite kako će se trudnoća razvijati.

Video. Prvi tjedan od začeća

Video: Što se događa 1. tjedan?

Savjeti i savjeti za mamu

• Vrlo važno za zdravlje vašeg budućeg djeteta bit će vaše odbijanje od alkohola i pušenja, uključujući pasivno pušenje;

• Također, ako uzimate određene lijekove, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom i pažljivo pročitati upute o tome postoji li trudnoća na popisu kontraindikacija;

• Preporučljivo je uzimati multivitaminski kompleks za trudnice, sadrži folnu kiselinu koja je vrlo potrebna za trudnicu;

• Ako je moguće, izbjegavajte stres i vodite brigu o vašem psihičkom stanju. Uostalom, sve što vam se dogodi utječe na razvoj djeteta;

• Pokušajte smanjiti upotrebu čaja i kave, osobito ako ih obično koristite u velikim količinama tijekom dana.

 • Preporuke i savjeti za buduću majku

Prvi tjedan trudnoće: razumijmo uvjete

Zapravo, prvi tjedan nakon začeća ne može se smatrati početkom trudnoće. Iz raznih razloga, ginekolozi izračunavaju vrijeme različito. Tradicionalno, liječnici počinju računati od prvog dana posljednjeg menstruacije. Prvo, prikladno je za ženu, jer je datum početka mjeseca lako zapamtiti, a razdoblje koncepcije ponekad je vrlo teško odrediti. Pored toga, menstruacija je svojevrsno razdoblje obnove ženskog tijela. U tom se razdoblju tijelo priprema za ovulaciju i začeće.

Priprema za prvi tjedan trudnoće

Ako pristupite procesu zamišljanja djeteta svjesno i namjerno planirate li se truditi, trebali biste se pripremiti za prvi tjedan. Prije svega, trebali biste shvatiti da bilo koja od vaših bolesti i zdravstvenih problema, čak i kao netretirani zub, tijekom trudnoće može izazvati različite neugodne posljedice. Stoga bi bilo lijepo posjetiti sve liječnike prije nego što se osmisli i proći sveobuhvatni liječnički pregled. Također je potrebno napraviti sva potrebna cijepljenja. Ukratko, proces pripreme mora se približiti sa svim odgovornostima i skrbi.

Znakovi i simptomi trudnoće u prvom tjednu

Na samom početku trudnoće doživjet ćete iste osjećaje kao i tijekom prvih dana menstruacije. Mnoge žene u ovom trenutku osjećaju mukotrpnu bol u donjem trbuhu, mučnini, vrtoglavici. U nekim slučajevima, bol se javlja i kod lumbalne regije i trbuha. To se događa zbog aktivnih kontrakcija maternice zbog odbacivanja endometrija. Nakon nekoliko dana, u pravilu, ovi se simptomi povuku i stanje se vraća u normalu. Ako se u prvim danima osjećate nepodnošljivo snažne bolove, možete ih ukloniti lijekovima. Ali zapamtite da sada trebate koristiti samo sigurnu za vaše dijete, što znači da će vas vaš liječnik savjetovati.

Prvi tjedan trudnoće - promjene u ženskom tijelu

Prvi tjedan trudnoće smatra se iznimno važnim i presudnim stadijem, jer je u ovom trenutku položeno sve organe buduće bebe. U tom razdoblju embrij je još uvijek vrlo bespomoćan i podložan je utjecaju različitih vanjskih utjecaja. Stoga, trebate biti osobito pažljivi i pažljivi na svoje tijelo.

Osjećaji trudne majke u prvom tjednu trudnoće

Tijekom ovog ključnog razdoblja, žene mogu doživjeti sljedeće senzacije:

 • Oko sedam dana nakon oplodnje može početi tzv. Krvarenje implantata. Nemojte se bojati ako se to dogodi. Ovo je posebna vrsta vaginalnog iscjetka, uzrokovana stvaranjem novih krvnih žila. Unatoč činjenici da se takav fenomen ne događa vrlo često, trebali biste biti spremni za to.
 • Mnoge žene u ovom trenutku primjećuju čestu želju za mokrenjem. Ovo je sasvim prirodno u ovoj situaciji, zbog činjenice da maternica raste u veličini i počinje pritisnuti mjehur. Dodatno, to može i dalje biti posljedica činjenice da hormonske promjene u tijelu dovode do povećanog unosa tekućine.

Koliko puta se treba i treba obaviti ultrazvuk tijekom trudnoće, kako ne bi naštetili djetetu.

Kada se registrira tijekom trudnoće, u koje vrijeme i koje testove treba poduzeti? U nastavku pročitajte sve o tome.

 • Većina žena u prvom tjednu trudnoće primjećuje određene promjene u obliku dojki. Mliječne žlijezde obično bubre i povećavaju veličinu. Osim toga, možete osjetiti neke nove senzacije: trnce, lupanje ili bolove. Naviknite se na činjenicu da će ti simptomi pratiti tijekom gotovo cijelog razdoblja trudnoće.
 • Drugi uobičajeni simptom je umor u tijelu. Gotovo sve trudnice u tom razdoblju počinju primijetiti da se umiru brže i ne mogu nositi s velikim fizičkim naporom. U pravilu, takvi osjećaji traju do dvadesetog tjedna trudnoće. Za borbu protiv povećanog umora pokušajte spavati više. Ako imate takvu priliku, uzmite par sati nakon večere za spavanje u popodnevnim satima. Ako radite do večeri, rano krećite u krevetu ili odgripite sat ili dva nakon posla. Zapamtite da sada dnevno trajanje sna treba biti najmanje deset sati.
 • Ovo je spektar najčešćih senzacija koje se mogu pojaviti u ovom trenutku. Naravno, nije nužno da se svi trebaju očitovati na tebi. Osjećaji i senzacije su individualni u svakom slučaju.

  Fetus i njegov razvoj u prvom tjednu trudnoće

  Kao što smo već spomenuli, u prvom tjednu nakon začeća još se ne može govoriti o trudnoći. U ovom trenutku, samo jaje sazrijevaju. U krvi povećava razinu progesterona (ženski spolni hormon). Kako se jaje sazrijeva, formira se prototip nerođenog djeteta. U procesu spajanja muških i ženskih stanica fetus stječe svoj jedinstveni genetski materijal. Bez obzira na to koji je rod beba, naslijedit će polovicu njegovih genetskih osobina od svog oca, a pola od majke.

  Prvi tjedan trudnoće: bol u trbuhu

  Bol u trbuhu je karakterističan simptom koji prati nastup trudnoće. Gotovo sve žene koje su u procesu očekivanja djeteta suočavaju se s takvim neugodnim osjećajima. Ovo razdoblje samo trebate proći, nakon nekoliko tjedana bol će se smanjiti, a stanje će se normalizirati. U slučaju da je bol vrlo jaka, ne biste ih trebali tolerirati. Posavjetujte se sa svojim liječnikom, on će vam savjetovati bezopasnu i učinkovitu protiv bolova.

  Otpuštanje tijekom prvog tjedna trudnoće

  Na početku trudnoće, mnoge žene doživljavaju specifične vaginalne sekrecije. U pravilu, oni su prozirni, s bjelkastim tonom i nemaju oštar miris. Ovo je potpuno prirodan fenomen povezan s razvojem ženskog tijela, tako da se ne biste trebali bojati toga. U pravilu, takve sekrecije su sigurne i bezbolne. Ako uzrokuju nelagodu, koristite higijenske salvete.

  Dijagnoza trudnoće u prvih tjedana

  Postoji nekoliko načina određivanja trudnoće u prilično ranom stadiju, čak iu prvom tjednu nakon začeća. Najlakši i najčešći način je kupiti test za ljekarne za trudnoću. Osim toga, možete uzeti krvni test kako biste odredili hormon HCG. Ovo je najpouzdanija i dokazana metoda za određivanje trudnoće. O svakoj od ovih dviju metoda govorit će malo više detalja.

  Test trudnoće

  Danas je na tržištu dostupan ogroman broj testova na trudnoću, koji vam omogućuju da lako odredite da li zaista očekuju dijete. U pravilu, većina žena primjenjuje ovu metodu kada imaju određene sumnje. Međutim, imajte na umu da niti jedan test ne može biti 100 posto pouzdani i točni. Mnogo je sigurnije proći testove u ranoj fazi trudnoće.

  Krvni test za određivanje razine hormona hCG

  Procjena razine hCG u tijelu omogućit će otkrivanje prisutnosti trudnoće u najranijim razdobljima, kada se još ne može obaviti pomoću ultrazvuka. U prvim danima trudnoće, u pravilu, razina hormona se značajno povećava, ponekad za pedeset do šezdeset posto. Stoga, takav test krvi omogućuje vam točno određivanje očekuje li dijete ili ne.

  Ultrazvuk u prvom tjednu trudnoće

  Treba napomenuti da u prvim danima nakon oplodnje ultrazvuk još nije u stanju biti informativan. Budući da se fetus tek počinje razvijati tijekom tog razdoblja, ultrazvučno skeniranje vjerojatno neće moći snimiti promjene koje su se dogodile u ženskom tijelu. Prisutnost trudnoće pomoću ove metode može se odrediti samo početkom drugog tjedna.

  Seks tijekom trudnoće. Koje su pozicije koje možete imati tijekom trudnoće? Što dijete osjeća tijekom seksa? Za sva ta pitanja imamo odgovore, pročitajte ovdje.

  Svaka buduća mama će htjeti znati procese koji se pojavljuju u trbuhu od trenutka začeća do rođenja mrvica, odmah saznajte.

  Hranjenje žena u prvom tjednu trudnoće

  Ako ste u procesu čekanja bebe, posebnu pažnju posvetite prehrani. Mnoge žene u ovoj situaciji moraju promijeniti svoje prehrambene navike, a to bi trebalo biti učinjeno od prvih dana trudnoće. Evo nekoliko smjernica koje biste trebali slijediti kako bi se dijete prirodno i uspješno razvijalo:

  • Najčešća pogreška koju čine mnoge trudnice je "za dvoje". Ni u kojem slučaju to ne može biti učinjeno. Težina tijekom trudnoće može naštetiti nerođenoj djeci i izazvati različite bolesti i abnormalnosti. Stoga, ako ste skloni prekomjernoj težini, morat ćete promijeniti vašu prehranu. Ali ni u kojem slučaju ne može izgladnjeti i držati stroge dijete.
  • Pregledajte svoj sustav napajanja. Vaš dnevni jelovnik treba sadržavati dovoljnu količinu svih potrebnih tvari i vitamina. Bolje se konzultirati s dijetetičarom koji će vam pomoći u stvaranju individualnog sustava prehrane tijekom trudnoće.
  • Pokušajte odustati od prženog, dimljenog, masnog i slatkog, kao i kave i jakog čaja.
  • Osnova vaše prehrane trebala bi biti svježe povrće, voće, mliječni proizvodi, mršav meso i riba.

  Slijedeći ove preporuke nećete se samo osjećati bolje, već i pomažete uobičajenom razvoju djeteta.

  Što učiniti ovaj tjedan?

  Ako primijetite simptome trudnoće, najprije morate početi odlaziti liječniku. Provedite potrebne testove kako biste bili sigurni da stvarno očekuju dijete, kao i da provjerite stanje vašeg tijela. Nakon toga, vaš osobni liječnik trebao vam dati potrebne preporuke i opisati budući plan vaših akcija za blisku budućnost. Psihološka obuka je također vrlo važna. U tom razdoblju morate shvatiti da se sada vaš život radikalno mijenja. U skoroj budućnosti moći ćete pokušati na ulogu majke i to će vam zasigurno donijeti puno radosti, sreće i pozitivnih emocija.

  Preporuke i savjeti za buduću majku

  Ukratko, obilježit ćemo nekoliko preporuka koje bi trebale slijediti buduće majke koje su upravo saznale o svojoj trudnoći:

  • Nemojte biti zastrašeni promjenama koje će se dogoditi u vašem tijelu. Bolovi u trbuhu, mučnina, vrtoglavica, promjene raspoloženja, umor, česte mokrenje, pospanost - to su prilično prirodni fenomeni. U skoroj budućnosti ćete naučiti prilagoditi se njima, a proces trudnoće nastavit će se mirnije i udobnije.
  • Teške boli mogu se ukloniti lijekovima, ali samo one koje vam liječnik propisuje.
  • Zapamtite da sada trebate biti pod kontrolom stručnjaka. Čim saznate o svojoj trudnoći, odmah se obratite svom liječniku koji će vas pratiti u narednih 9 mjeseci.
  • Promijenite svoju prehranu. Vaša prehrana treba biti ispravno pripremljena i zamišljeno pružiti vam i dijete sve što vam treba.
  • Pokušajte spavati više (barem deset sati dnevno).
  • Psihološki svjesna činjenice da ćete uskoro postati majka. Vaš novi status će vas donijeti puno briga i posebnu odgovornost, ali ona će također pružiti vam izvanrednu sreću, koja uvijek prati majčinstvo.

  Nadamo se da će ti savjeti i preporuke pomoći da prežive ovo, možda, najvažnije razdoblje trudnoće.

  Prvi tjedan trudnoće

  Osjeti u prvim danima trudnoće

  Jeste li znali da već u prvim danima trudnoće vaše tijelo može vas obavijestiti o promijenjenom stanju? Naravno, ne postoji definitivan popis simptoma, međutim, najčešći osjećaji u prvim danima trudnoće još uvijek imaju mjesto. Radi se o tim osjećajima, danas ćemo detaljno razgovarati. Napominjemo unaprijed da neki osjećaji tijekom trudnoće mogu ili nisu potpuno prisutni. Sve ovisi o individualnim karakteristikama svakog organizma, stoga ne brinite ako ne osjetite nikakve senzacije s pozitivnim testom trudnoće. Ponavljamo - sve čisto individualne!

  Dakle, koji su najčešći simptomi i prekursori "zanimljivog položaja" najčešće u mnogim ženama?

  Mučnina i povraćanje

  Čudno, ali mišljenje da se rana toksikoza pojavljuje najčešće ujutro nije u redu. Mnoge žene, nesvjesne da su u "zanimljivom položaju", osjećaju se prilično dobro ujutro, ali samo odvratno - u drugom. U prvim danima trudnoće, mučnina i povraćanje najčešće se zbunjuju s otrovima ili katarhalnim bolestima s karakterističnom slabosti i averzijom na hranu. Osim toga, toksičnost se može pojaviti samo na određenim mirisima: pušenje, Cologne, miris kave. To je zbog činjenice da tijelo sam štiti dijete od učinaka nikotina ili podsjeća da će kava u jutro morati biti zamijenjena svježe stisnutim sokom. Naravno, jutarnja toksemija je prvi znak trudnoće.

  Pročitajte i Prvi znakovi trudnoće nakon začeća.

  Slabost i umor

  U prvim danima trudnoće, mnoge žene primjećuju svojstven umor, slabost i apatiju. Ovo stanje je zbog činjenice da se određene promjene pojavljuju u tijelu, koje zahtijevaju snagu i strpljenje. U ovom stanju, uvijek žele spavati ili jednostavno leći. Stoga, ako primijetite povećani umor u sebi - nemojte se oduprijeti. Odvojite trenutak za pasivno odmaranje i povećajte noćni san da biste se oporavili. Uz to, svakako uključite prehrambenu hranu bogatu vitaminima, posebno magnezijem, što je vrlo korisno za trudnice.

  Nove kulinarske sklonosti

  U prvim danima trudnoće mnoge buduće mame primijetile su neodoljivu žudnju za određenom hranom. I nije nužno slan. Vrlo često, trudnice počinju blagovati o onim proizvodima koji su izazvali gnu prije trudnoće. Stoga, trebate slušati svoje tijelo i dopustiti malo maženje. Jedino što treba zapamtiti je da alkoholna pića nisu na ovom popisu pod izgovorom i strogo su zabranjena, a slatkiši trebaju biti konzumirani u umjerenim količinama.

  Povećanje grudi i bolovi u trbuhu

  U prvim danima trudnoće, mnoge žene primjećuju značajan porast i nježnost žlijezda mliječnih žlijezda. To je zbog hormonalnih promjena u tijelu i prilično je normalno tijekom trudnoće. Osim toga, manja bol u trbuhu, pa čak i manja krvarenja iz vagine, koja često prolaze brzo, također su harbingeri trudnoće.

  U ovom članku pregledali smo samo najčešće senzacije u prvim danima trudnoće. U stvari, ovaj popis može se nadopuniti s mnogo više "čudnoće" koje se javljaju u različitim ženama tijekom trudnoće. Međutim, budući da ti osjećaji nisu toliko česti i da su individualni, nema smisla govoriti o njima. Stoga, ako ste primijetili barem jedno od gore navedenih senzacija i sumnjate da je moguće trudnoću, savjetujemo vam da nađete test trudnoće ili saznajte razlog vašeg liječnika. Sretno i željeni rezultati!

  Prvi dani trudnoće

  Trudnoća za svaku ženu uvijek se događa pojedinačno, što je izravno ovisno o načinu života koji je urođen u trudnici prije trudnoće, dobi, zdravlju, pa čak i karakteru. Planirana trudnoća obično ne postaje neočekivano za ženu, već je, naprotiv, dar dobrodošlice. Žena u ovom slučaju je spremna za sve što može biti praćeno prvim danima trudnoće i svim sljedećim tjednima i mjesecima nošenja bebe.

  U slučaju kada žena preuzme vijesti o trudnoći, "poput svoda iz plave", ona mora potpuno promijeniti životni stil. Ponašanje majke, njezina odgovornost i pravi stav prema razvoju u svojoj novoj životnoj utrobi će u velikoj mjeri ovisiti o tome kako će se trudnoća održati i kako će joj buduće dijete pripremiti za susret s novim svijetom. To su prvi dani trudnoće (kao, doista, cijeli prvi trimestar) najvažnije, najvažnije vrijeme za normalni razvoj djeteta. U tom razdoblju fetus se aktivno formira, najosjetljiviji je na bilo koji "nadražujući" koji utječe na majčino tijelo i ulazi s vanjske strane, kao u prvom tromjesečju, javlja se glavno tijelo budućih organa i tjelesnih sustava djeteta.

  Svi procesi koji se odvijaju tijekom trudnoće nužno utječu na trudnicu - netko drugi, netko manje. Dakle, od majke možete čuti posve različite sjećanja povezana s prvim danima "zanimljivog položaja". Neki od njih tvrde da su od prvog dana znali da očekuju bebu (vjerojatno one majke koje su se pripremale za nju i željele trudnoću), a neki kažu da su samo saznali o trudnoći nakon naglih nesvjestice ili mučnine koja se pojavila niotkuda.

  Što god bilo, ali od trenutka kada se oplodnja, odnosno jaje kreće u maternicu, gdje je vezana, žena u većini slučajeva primjećuje značajne promjene u tijelu i njegovom stanju u cjelini. Već prve dane trudnoće mogu reći ženi da će u skoroj budućnosti postati sretna majka. I sve se to događa zbog promjena koje počinju od trenutka oplodnje, jasno su vidljive i opipljive u prvim razdobljima i nastavljaju tijekom trudnoće.

  U prvim danima trudnoće, zbog prilagodbe ženskog tijela u novu državu, trudna majka počinje osjećati slabost, što dodatno prati i vječno "pospana" država. Liječnici to smatraju normom i savjetuju trudnice da odmaraju i spavaju najmanje 9 do 10 sati dnevno.

  Prvi dani trudnoće

  Trudnoća u prvim danima prije i poslije zakašnjelih menstruacija.

  Prvih dana trudnoće posebno je vrijeme za svaku ženu. Tako čudno, ništa se uopće nije promijenilo, lik je isti, drugi je premlaćivao u tebi. maleno srce, ali do sada nitko ne sumnja. Dakle, koji su prvi osjećaji buduće majke, što učiniti kada se nađete u zanimljivom položaju i što treba promijeniti u vašem životu?

  Kako pouzdano saznati o trudnoći?

  Jedno od glavnih pitanja mladih djevojaka je upravo kako trudnoća nastavlja, prvih dana, koji su glavni znakovi zanimljive situacije. Nećemo popisati sve moguće simptome, previše njih, a ne sve su pouzdane. Stanimo na osnovne metode.

  Prvo što biste trebali učiniti ako sumnjate da je trudnoća čekati odgodu u vašem razdoblju (ako se to dogodi, naravno). Zatim možete kupiti test trudnoće. Dovoljno je jedan, a ne najjeftiniji test. Imajte na umu da je u ranim fazama bolje testirati samo ujutro, a noću se preporuča ne otići u zahod, tako da koncentracija hCG hormona, koja se očituje drugom trakom na testu, doseže svoj maksimum. Dalje, točno slijedite upute. Držite test traku u spremniku s urinom već toliko sekundi - kako je napisano na pakiranju i procijenite rezultat točno onako kako preporučuju proizvođači. Pogreške su rijetke.

  Ako ne vjerujete u mogućnosti i istinitost kućne dijagnostike, moguće je u prvim danima trudnoće donirati krv na onaj hormon kojeg proizvodi korion - buduća placenta. Ne može biti grešaka. Na taj način možete saznati odgovor na uzbudljivo pitanje čak i prije početka kašnjenja, 10 dana nakon začeća. U laboratoriju žena može otkriti u krvi žene minimalnu koncentraciju korionskog gonadotropina na koji test ne reagira.

  Ako pozitivan rezultat ili sumnjiv negativni odlazak na ginekologu. Kada je trudnoća počela tek, prvih dana nakon zakašnjenja, uz pomoć pregleda zdjelice, liječnik neće moći točno navesti da žena očekuje dijete. Maternica se samo malo povećava. Liječnik u takvim situacijama ponovno šalje svoje pacijente na testove, doniraju krv za prisutnost hCG-a, a ponekad ih šalju na ultrazvuk. Usput, tijekom intravaginalnog ultrazvuka, trudnoća se može odrediti gotovo odmah nakon kašnjenja.

  Pa zašto ići na ginekologa tako rano?

  Općenito, preporučuje se planirati trudnoću - pregledajte prije začeća. Ako ste znali za to i planirali dijete, onda znate zašto je tako važno redovito posjećivati ​​ginekologa. Ako ne, objasnit ćemo.

  Unatoč postojanju učinkovitih kontraceptiva koji se mogu koristiti za izbjegavanje spolno prenosivih bolesti, mnoge žene i muškarci u toplini strasti zaboravljaju na njih. I mi smo navikli da se ispituju samo kada je nešto bolno, dok su mnoge spolno prenosive infekcije asimptomatske i ne samo da negativno utječu na tijelo njihovog nosača, nego također mogu nepovoljno utjecati na reproduktivne sposobnosti ili, još gore, dovesti do razvojnih patologija buduće dijete. Stoga, svi parovi koji planiraju djecu trebaju biti pregledani za moguće infekcije. Da, to je za parove, budući da buduće očeve trebaju biti ispitivane.

  U prvim danima trudnoće nije preporučljivo uzimati većinu lijekova, i zapravo mnogi od nas piju određene lijekove ili prehrambene dodatke samo kao prevenciju. Tablete za spavanje, sedativi, čak i neki vitaminski pripravci mogu biti štetni za dijete ili uzrokovati njegove razvojne nedostatke. Stoga, ako planirate bebu, unaprijed razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti otkazivanja ili zamjene lijekova sa sigurnošću za buduće majke.

  Trudnoća Prvi dani ponekad padaju na takve godišnje medicinske postupke kao što je fluorografija. Ali ako je to učinjeno u ranoj fazi, to može vrlo teško utjecati na zdravlje nerođenog djeteta. Za takvu majku, liječnici obično više pažljivo pratiti. Ako nema hitnosti i posebne potrebe, bolje je napustiti ovaj postupak tijekom planiranja aktivne trudnoće.

  Zapravo, postoji mnogo razloga za redovno dolazak ginekologa. Ne vjerujte svojim prijateljima koji tvrde da je registriranje bolje u drugom tromjesečju ili čak u drugoj polovici trudnoće, a često će vam poslati plaćene testove. Zapravo, postoji raspored za polaganje određenih testova, provođenje različitih pregleda i posjet liječnika u drugim specijalizacijama. Na primjer, ultrazvuk treba obaviti u 12,20,32 tjedna. LOR, terapeut i oculistski posjet tijekom registracije i 30 tjedana. Test urina se uzima svaki put par dana prije nego što je posjetio antenatalnu kliniku. Potpuna količina krvi obično se daje jednom mjesečno. A standardna ispitivanja su besplatna za buduću majku. Da biste posjetili liječnika u prvom tromjesečju, ako nema komplikacija, trebat će vam 3-4 puta (ovo je 3 mjeseca). Ne brinite zbog ginekoloških pregleda. Ako je žena u redu, onda u svom stolcu trudnoću gledaju samo jednom, onda - prije i za vrijeme poroda.

  Što se budućna majka osjeća u prvim danima trudnoće?

  Čudno, gotovo ništa ne osjeća i ne primjećuje promjene u njihovom stanju. Samo mali broj žena u ranoj fazi može doživjeti toksiciju u obliku mučnine i povraćanja. Ostatak može primijetiti samo poteškoće s spavanjem, čestim umorom, kao i tendencijom da uzrokuje iracionalnu promjenu raspoloženja. U nekim slučajevima, temperatura tijela raste blago. Pažljive žene mogu primijetiti porast libida, povećanje broja čistih ili bjelkastih vaginalnih iscjedak. Doslovno od prvog dana trudnoće, grudi budućih majki počinju se pripremati za kasnije hranjenje, u svezi s tim, postoji bol u mliječnim žlijezdama i povećanje osjetljivosti bradavica. Ponekad djevojke imaju bol u prsima u prvom danu trudnoće, a to nije uvijek opasno. Pročitajte više o tome u nastavku.

  Koji simptomi trebaju upozoriti

  Sve buduće majke trebaju se sjetiti da je prvi trimestar vrlo opasno vrijeme kada čak i naizgled sitnica može izazvati razvoj maternice ili spontani pobačaj. Zato morate pažljivo pratiti svoje zdravlje.

  Glavni simptomi ugroženog ili već započetog pobačaja su krvavi ili uočljivi vaginalni iscjedak i grčevi u donjem dijelu trbuha na području maternice. No, u slučaju propuštenog pobačaja, ne mogu se primijetiti simptomi. Je li to odjednom prestanak toksemije. Mliječne žlijezde mogu postati bezbolne, kao što je bilo prije začeća. A liječnik na ginekološkom pregledu napominje da maternica prestaje rasti ili njegova veličina ne odgovara očekivanom razdoblju. U ovom slučaju, u prvim danima trudnoće, liječnici šalju ženu da daju krv za prisutnost korionskog gonadotropina. Ako je mnogo manje od norme za ovo razdoblje, onda je obično žena poslana na ultrazvuk. U razdoblju od 5-6 tjedana ili više, srce već otkucaje u zametku, a ako uređaj ne popravi kontrakcije srčanih mišića, onda se fetus prestane razvijati. U takvim slučajevima se neko vrijeme očekuje spontani pobačaj u inozemstvu, a ako se ne dogodi, obavlja se umjetni pobačaj. U Rusiji i zemljama ZND-a žena koja ima zamrznutu trudnoću odmah se šalje "čišćenju" maternice. Međutim, ponekad se javljaju pogreške u dijagnozama. Stoga, ako ste to planirali, htjeli ste spasiti ovo dijete, ima smisla dvostruko provjeriti dijagnozu (obaviti ultrazvučni pregled kod drugog stručnjaka, na drugom uređaju, ponovno donirati krv u drugom laboratoriju). Pogreške se događaju zbog rokova koje postavljaju liječnici. To se može dogoditi zbog kasne ovulacije, na primjer.

  Svaka žena u kompletu za prvu pomoć trebala bi imati tablete No-Shpy i Papaverina rektalne supozitorije. Ove 2 lijeka mogu se koristiti u prvim danima trudnoće ako je potrebno - bol i grčevi u maternici. Ali imajte na umu da ti lijekovi oslobađaju samo grč, ali ne liječe stoga normalizaciju stanja, trebali biste se obratiti liječniku. Neugodni osjećaji proizlaze zbog povišenog tonusa maternice. Ako brzo prolazi i ne pojavljuje se redovito - vjerojatno nije prijetnja pobačajem.

  Neka vam trudnoća - prva dani i konačni će biti jednako lagani i ugodni.

  1 tjedan trudnoće: znakovi trudnoće, dobrobit žena

  Kako se smatra gestacija?

  Najprije morate shvatiti kako izračunati trajanje trudnoće. Postoje dva pojma o trajanju trudnoće: embrionalni pojam i opstetrički pojam.

  Embrionalno razdoblje je vremenski raspon izravno od dana začeća do rođenja i iznosi 38 tjedana. Ali u većini slučajeva, dan začeća ne može se točno definirati. Čak i ako se čin ljubavi dogodio jednom i žena zna datum, gnojidba samog jaja mogla bi se dogoditi u roku od dva do tri dana nakon spolnog odnosa.

  No, potrebna je posebna referentna točka. U medicini se smatra da je od prvog dana posljednjeg (što znači "posljednja" prije kašnjenja) menstrualnog ciklusa. To je opstetrično ili gestacijsko gestacijsko doba. Trajanje je 40 tjedana. Zašto?

  Koncepcija se obično događa na 13-15 dana mjesečnog ciklusa (tj. 2 tjedna nakon prvog dana u mjesecu). Ova dva tjedna dodaju se fetalnom razdoblju i ispada 38 + 2 = 40 tjedana - trajanje razdoblja opstruktivnog razdoblja trudnoće.

  Ova nijansi izračunavanja trajanja trudnoće ne završavaju. Od 40 tjedana je 280 dana. Lunarni mjesec je 28 dana. Kao rezultat toga, ginekološka starost u odrasloj dobi iznosi 10 lunarnih mjeseci ili 40 tjedana ili 280 dana. Kada se pitanje o trajanju trudnoće odgovara u mjesecima, lako se zbuniti. Trebate razjašnjenje, koji mjesec je to? Kalendar ili mjesečina. Stoga je lakše i preciznije razmotriti tjednu trudnoću.

  Pročitajte više o tome kako odrediti datum isporuke.

  Što se događa u 1 tjednu

  U prvom tjednu trudnoće, zapravo, žena još nije trudna. Prvi tjedan je potencijalni tjedan trudnoće, koji počinje svaki mjesec.

  Prvi dan ovog tjedna prvi je dan vašeg razdoblja. Od ovog dana žensko tijelo počinje pažljivo pripremiti za eventualnu trudnoću. I tako od ciklusa do ciklusa 11-15 puta godišnje, ovisno o karakteristikama određenog ženskog tijela.

  Cijeli proces pripreme jasno kontrolira mozak: hipotalamus i strukturni dodir - hipofiza. Te strukture, naglašavajući aktivne tvari, kontroliraju rad reproduktivnog sustava.

  Menstruacija je faza čišćenja menstrualnog ciklusa. Za ovaj pročišćavanje ženskog tijela proizvodi se posebne aktivne tvari - prostaglandini. Oni uzrokuju grč krvnih žila, što dovodi do smanjenja mišića maternice i odbacivanja stanica koje nisu korisne.

  Tako se žensko tijelo oslobađa nefertiliziranog staničnog materijala i endometrijskih stanica maternice. Endometrija je unutarnja podstava maternice. Njegova glavna funkcija je stvoriti povoljne uvjete za uvođenje oplođenog jaja u maternicu.

  U svakom novom ciklusu, endometrija stvara poseban sloj za buduću stanicu jaja. Ovaj sloj je pun žlijezda i krvnih žila. Svaki put kada se oplodnja ne pojavi, ovaj se sloj odbija i kreira se novi. Isto tako, zajedno s endometrijom, izlazi iz nefertilizirane jajne stanice (u tom razdoblju već ima stadij korpus luteuma).

  Ispada da se u prvom tjednu istodobno pojavljuju dva procesa:

  1. Stvaranje svih uvjeta za buduću koncepciju.
  2. Čišćenje maternice iz endometrijskog sloja i drugog materijala prethodnog ciklusa, što nije bilo korisno.

  Osjećate žene 1 tjedan

  Kalendar opisan u ovom odjeljku temelji se na opstetričnoj opciji za izračunavanje trajanja trudnoće. To jest, prvi tjedan trudnoće može se uvjetno nazvati. Prvi tjedan opstetrijskog razdoblja je tjedan menstruacije, popularno se naziva jednostavno "mjesečno".

  Zbog grčenja mišića maternice, žena osjeća bol i nelagodu. Uglavnom, to se osjeća samo u prvom ili drugom danu menstruacije.

  Zdravlje žene tijekom njezina razdoblja može biti normalno, ne razlikuje se od ostalih dana.

  Ali tako sretna manjina. Većina žena u ovom trenutku u različitim kombinacijama, slijedeći simptomi.

  Moguće fizičke senzacije:

  • opća slabost i umor;
  • pospanost;
  • bol, povlačenje, rezanje bolova u donjem dijelu trbuha;
  • oticanje i povećana osjetljivost mliječnih žlijezda;
  • mučnina i povraćanje;
  • gubitak apetita ili, obrnuto, povećan apetit;
  • nadutost, nadutost;
  • proljev ili zatvor;
  • oticanje lica, ruku i nogu;
  • znojenje i svrbež;
  • glavobolja;
  • srčana bol;
  • povećano otkucaj srca;
  • povećanje ili smanjenje tlaka;
  • osjetljivost na zvukove i mirise;
  • povećanje ukupne tjelesne temperature.

  Moguća emocionalna iskustva:

  • depresija;
  • razdražljivost;
  • agresivnost;
  • tearfulness;
  • osjećaj straha;
  • napetost;
  • radikalna radna raspoloženja.

  Svi ti simptomi povezani su s takvim isključivo "ženskim" fenomenom kao predmenstrualnim sindromom ili PMS.

  Unatoč njenom imenu, premenstrualna bolest (još jedno ime za PMS) nije lokalizirana svojim vremenom isključivo prije menstruacije. Najčešće se simptomi zaustavljaju samo na trećem ili četvrtom danu menstruacije.

  A s drugim oblicima PMS-a, poboljšano blagostanje je moguće nakon prestanka menstruacije. Postoje i faze kada se simptomi javljaju u sredini ciklusa ili periodički tijekom ciklusa.

  Pročitajte više o fiziološkim znakovima trudnoće ovdje.

  Pregled žena u 1 tjednu trudnoće

  Karina, 22 godina: "Da budem iskren, mislim da je PMS izumio neuravnotežene žene. Vrlo je prikladna vlastita glupost ili nemogućnost da se kontrolirate u rukama da opravdate jednim čarobnim riječima "PMS". Ispada da ako žena ima PMS, može dobiti histerično, plakati, biti nepristojna. Doslovno je sve dopušteno! Čak i ako se pretpostavlja da takva bolest postoji, zašto su žene sklone takvim simptomima da ne poduzimaju nikakve mjere za sprječavanje ili uklanjanje simptoma? Ovdje imam maksimum prvog dana menstruacije, povlači donji dio abdomena. Pa što onda? Zbog ovoga ne bacam ljude na njega? Ali shpa ili neki drugi spazmolitik i sve je u redu! Mi ne živimo u srednjem vijeku! "

  Natalya, 27 godina: "Imam pred menstruaciju, dva dana, ne nalazim mjesto za sebe. Sve me ljuto, bijesno i bijesno. A posebno na prvi dan menstruacije, ja sam samo hrpa živaca. I ne mogu ništa učiniti. Umirujuće pilule ne donose opipljive učinke. Takva država prolazi samo na drugi ili treći dan menstruacije. "

  Olga, 38 godina: "Osjećam malu razdražljivost prije menstruacije. I prvog dana, nelagoda u donjem dijelu trbuha. Prsti redovito bubre - možete vidjeti kako prstenovi padaju. Edem, točno s mjesečnim udruženjem, dok sam se pokušavao ograničiti na piće, još uvijek bubrenjem rukama prvog ili drugog dana ciklusa. "

  Natalia, 42 godina: "Imam ozbiljnu PMS. I s godinama postaje sve gore. Ne govorim ništa o boli u području jajnika i bolnoj osjetljivosti dojke - gotovo svatko to ima. Imam lošu glavobolju, samo jaki analgetici pomažu. Često bolesna, povraćanje, međutim, ne dopire. I najneugodnija stvar je da osjećam otkucaje srca kroz moje tijelo, tj. puls. U kombinaciji s glavoboljom, ona daje učinak bolne pulsiranja u hramovima. "

  Maria, 21: "Nisam imao sreće sa svojim mjesečnim. Prosječni ciklus od 28 dana plus ili minus 7 dana. Zato imam samo minus. To je, za većinu žena, ciklus 28 dana, grubo govoreći: tjedan dana menstruacije, tri tjedna bez njih. Imam ciklus od 23 dana, a to je svaka 2 tjedna moje razdoblje! Da, još uvijek obilno i bolno. A liječnici u jednom glasu kažu da je sve u redu. Postoji pretpostavka da se nakon rođenja nešto može promijeniti. "

  Razvoj fetusa u 1 tjednu

  U opstetričnoj (gestikularnoj) verziji brojenja trudnoće u prvom tjednu u ženskom tijelu nema fetusa, postoji samo potencijalna skupina stanica. Pod određenim uvjetima i povoljnim skupom okolnosti, te stanice će se pretvoriti u živuću osobu. Ali o svemu u redu.

  Za rođenje novog života potrebno je spajanje dvije reproduktivne stanice - muške i ženske. Takve stanice imaju zajedničko ime - gamete. U ženi je stanica jaja, u muškarcu je sperma. Spajanje tih stanica je gnojidba ženskog jaja od muškog sperma. Nakon toga nastaje nova vrsta stanica - zigota. Pojedinosti su opisane u članku "Treći tjedan trudnoće".

  Priroda je mudra. Ako bi se potencijalni zametak stvorio pri svakom spajanju gameta, planeta bi pretjerano prevladala davno. Kako bi se oplodilo, jaje mora biti "pripremljeno". Razdoblje takvog treninga traje oko dva tjedna. Zanima nas što se događa u prvom tjednu.

  U jednom od jajnika, 15 do 30 folikula počinju zrasti. Folikul je bočica u kojoj se stanica jajnih stanica nalazi i sazrijeva. Ona je jedna od tri stotine tisuća - otprilike iste količine jaja koje je priroda imala u ženskom tijelu za cijelo rođenje djeteta. Površina folikula izvan sastoji se od stanica vezivnog tkiva, a unutrašnjost je sloj stanica koje su odgovorne za proizvodnju estrogena. Dosad je nekoliko takvih folikula (15-30 komada), a do kraja tjedna određuje se jedan vođa.

  Foto ultrazvuk fetusa

  Preporuke za 1 tjedan

  Liječnici savjetuju da se unaprijed pripremaju za trudnoću. Žena bi trebala, barem tri ili četiri mjeseca, provesti kompleks čišćenja i jačanja mjera za njeno tijelo. Čovjek bi također trebao obratiti pažnju na svoje zdravlje: suzdržati se od loših navika, uspostaviti pravilnu prehranu, ići u sport.

  Periconceptualna profilaksa je skup mjera poduzetih radi stvaranja optimalnih uvjeta za formiranje i daljnji uspješan razvoj reproduktivnih stanica u organizmu budućih roditelja. Kao i priprema ženskog tijela za uspješno začeće i nošenje. Pročitajte više o ovom obuci u odjeljku "Planiranje trudnoće".

  Opće preporuke za žene u prvom tjednu trudnoće

  Što početi raditi:

  1. Potpuno promijenite svoju prehranu. Ono što je bilo dovoljno za tijelo neće biti dovoljno za trudno tijelo. Obogatite unos hrane s maksimalnom količinom vitamina. Da biste to učinili, u dnevni izbornik uključite što je više moguće povrće i voće. Pročitajte više o prehrani tijekom trudnoće ovdje.
  2. Počnite uzimati multivitaminske i polmineralne komplekse. Očito, u sljedećih devet mjeseci, vaše tijelo će raditi za dvoje. Nikada nije prekasno za jačanje vašeg imuniteta i zasićenost stanica s korisnim supstancama.
   1. ALI! Uzmi bilo koji lijek na savjet prijatelja, preporuke prodavatelja u ljekarnama ili na dobrom susjedu u svakom slučaju ne mogu!
   2. Samo kvalificirani medicinski stručnjak može propisati lijekove tijekom periodičnu profilaksu ili tijekom trudnoće i laktacije.
   3. O tome što treba tražiti pri odabiru vitaminskog kompleksa za trudnice, pročitajte ovdje.
  3. Raspored sastanka s genetičarom. Od njega ćete dobiti najvažnije preporuke izravno za svoje tijelo.
  4. Dobiti liječnički pregled. Otkrivanje podvrgnutih bolesti pomoći će izbjeći velike probleme u budućnosti. Takve naizgled neškodljivih bolesti, poput karijesa ili gušenja, mogu imati vrlo negativan učinak na buduću trudnoću.
  5. Posebna pozornost treba posvetiti folnu kiselini, koja se također naziva i vitamin B9. Već tridesetih godina prošlog stoljeća, uspostavljen je pozitivan učinak folne kiseline na zdravstveno stanje trudnica.

  Tijekom sljedećih desetljeća, znanstvenici su proveli opsežna istraživanja, tijekom kojih je utvrđeno da je vitamin B9 izravno uključen u stvaranje novih stanica. To jest, nedostatak folne kiseline u trudnoj ženi će dovesti do negativnih posljedica u razvoju fetusa. Prijem vitamina je bolje početi tri mjeseca prije trudnoće.

  Pročitajte više o uzimanju folne kiseline tijekom trudnoće ovdje.

  6. Pješačenje na svježem zraku trebalo bi biti obavezno na dnevnom rasporedu.

  Što prestati raditi:

  1. Potpuno odbiti uporabu alkoholnih pića i cigareta. Jednako je važno da i budućni otac odustane od toga. Kao nositelj 50% gena za nerođeno dijete, ne može zanemariti takav važan čimbenik kao njegovo zdravlje. Izbjegavajte pušače kod ljudi - pasivno pušenje nije ništa manje štetno nego aktivno.
  2. Snažna kava ili čaj i čokolada, konzumirani u pretjeranoj količini, mogu nepovoljno utjecati na razvoj fetusa pa njihov prijem mora biti što manje ograničen. Pročitajte više o učincima kave tijekom trudnoće.
  3. Moderna gazirana pića su štetna za bilo koji organizam, a još više za trudnicu.
  4. SARS je lako pokupiti na prepunim mjestima. Kako biste izbjegli onečišćenje, suzdržite se od vožnje javnim prijevozom tijekom zalaska sunca ili posjetom bilo kojem drugom mjestu.
  5. Ispitivanje rendgenskim zrakama opasno je za fetus - da ne kažete ništa. Zapamti ovo uvijek. Učinite rendgensku snimku kada je apsolutno neophodno.
  6. Bilo koji lijek uzeti samo nakon savjetovanja s liječnikom. Pročitajte ovdje o tome kako uzimati lijekove tijekom trudnoće.

  Često, trudnice podižu instinkt majčinstva tijekom trudnoće.

  Često se izražava u neizbrisivoj želji da se skloni beskućnicima i mačkama. Razumni budući roditelji trebali bi se oduprijeti takvim emocionalnim eksplozijama, kao i iz očitih razloga:

  • higijena kuće za novorođenče;
  • nedostatak vremena za skrb za kućnog ljubimca nakon poroda.

  Postoji još jedan razlog - prijetnja infekcijom s toksoplazmozom. Takva bolest nije samo opasna za trudnicu, već također uzrokuje nepopravljivu štetu organizmu koji je u nastajanju.