Sedmoricu sedam mjeseci

Hrana

Sve bebe rođene između 28-37 tjedana smatraju se preuranjenima. Roditelji sedmomjesečne i osmomjesečne bebe prirodno su zabrinuti kako se pravilno brinuti o djetetu, hraniti ga, i kakvu rehabilitaciju je potrebno za to kako bi se sedmoročlano dijete moglo održati u razvoju i imati normalno zdravlje. Potrebno je razumjeti da sva djeca koja su rođena u razdoblju od 7-8 mjeseci zahtijevaju posebnu, prilično tešku, ali prilično izvedivu, kompetentnu skrb. Medicinsko pokroviteljstvo, sveobuhvatno i redovito promatranje, kao i profesionalno savjetovanje takvih beba u kombinaciji s iskrenom želju roditelja da pomažu svojim djetetom značajno smanjiti rezonancijsku sliku od preranog rođenja. Naravno, rođenje u sedam mjeseci mijenja početak razvoja djeteta, ali neće dugo trajati i, uz pravilnu njegu, sve razlike takve bebe u odnosu na one rođene na vrijeme zasigurno će postati stvar prošlosti.

opis

Fetus u sedam mjeseci gotovo je u potpunosti formiran, što mu omogućuje da živi izvan maternice majke. Međutim, njegovi organi još nisu u potpunosti razvijeni, a sustavi podrške životu sa svojom snagom još ne funkcioniraju. U tom se razdoblju samo beba želudac i crijeva potpuno formiraju. Njegovi su bubrezi razvijeni gotovo u potpunosti, ali oni počinju raditi samo kad se dijete rodi. Također u ovom razdoblju pluća bebe aktivno se razvijaju. Sedam mjeseci fetus gotovo potpuno zauzima sav slobodni prostor koji postoji u majčinoj utrobi. Glava sedmomjesečnog djeteta proporcionalna je tijelu, to je ovo razdoblje vrhunac u razvoju korteksa mozga. Sedam mjeseci staro dijete može već reagirati na bol, baš kao i odrasla osoba, tj. potpuno termički fetus. Osim toga, dijete u 7 mjeseci već može kušati hranu.

Koža sedmomjesečnog djeteta je naborana i crvenkasta, međutim, masno tkivo već je u razvoju. U ovoj fazi trudnoće mozak fetusa raste u veličini. Dijete stvara živčane spojeve, tj. njegove živčane stanice se aktiviraju do punog.

Razlozi za rođenje djece od sedam mjeseci

Prilično je teško odrediti točan uzrok rođenja djece u sedam mjeseci, jer najvećim dijelom nije jedinstven, već složen. Ipak, ginekolozi i opstetri, koji se bave više od jednog desetljeća, identificirali su neke od glavnih preduvjeta za to. Uzroci rođenja sedmoročljetne djece mogu biti klinički i biološki i socio-ekonomski čimbenici. Glavni uzroci prijevremenog poroda majke su:

 • neodgovarajuće životne uvjete žene koja očekuje dijete - njezino neprimjereno liječenje za medicinsku pomoć, neadekvatno uravnotežena prehrana hrane, nepostojanje normalnih uvjeta u svakodnevnom životu;
 • štetan / naporan rad - trudnica je dužna zapamtiti da je prema kodu rada naše zemlje ona ima pravo na žalbu njenom višem menadžmentu i zatražiti da je prenesu na olakšani rad;
 • opasne navike trudnice i fetusa - pušenje, zlouporabu alkohola, naročito korištenjem narkotika;
 • prekasna trudnoća ili premlada starost trudnice;
 • prisutnost trudne žene u prošlosti, spontani ili medicinski pobačaji;
 • razni klinički čimbenici kroničnih bolesti tjelesne mame;
 • problemi u endokrinom sustavu trudnice;
 • stalne živčane šokove.

Pored gore navedenog, postoje i čimbenici prijevremenog poroda od strane fetusa - to uključuje genetike ili kromosomske patologije, kao i imunološki sukob fetusa s majčinim tijelom.

Koja je normalna težina sedmogodišnje bebe?

Prema riječima modernih stručnjaka za pitanja porođaja i ginekologije, težina sedmodnevne bebe trebala bi biti 1,5 kilograma, a duljina tijela trebala bi biti 41 cm.

Općenito, sva djeca koja su rođena u razdoblju od 28-37 tjedana ne više od 2,5 kilograma. Bez obzira na norme, sedam mjeseci staro dijete može imati potpuno različite težine unutar tih granica - ovisi o mnogim čimbenicima. Moderni stručnjaci klasificiraju četiri razine prijevremenog rođenja djeteta koje je rođeno prije vremena. Treba imati na umu da se briga i razvoj takvih beba trebaju dogoditi u skladu s određenom razinom na kojoj pripada u rođendanskoj težini:

 • Razina: 2000-2500 grama;
 • Razina II: 2000-1500 grama;
 • Razina III: 1500-1000 grama;
 • Razina IV: manje od 1000 grama.

Jesti sedam mjeseci staru bebu

Sedam mjeseci staroj djeci, naravno, imaju nižu tjelesnu masu u usporedbi s onima koji su rođeni na vrijeme. Prema tome, tijelo takve djece trebalo bi se razvijati bržim tempom. No, s druge strane, u sedam mjeseci starih beba, probavni sustav je još uvijek nezreo. Pored toga, oni nemaju dovoljno razvijene gutanje i usisavanje refleksa.

Osim toga, prepreka za normalno funkcioniranje probavnog sustava je nedovoljna proizvodnja sline - to je tipično za sedam mjeseci starosti. Također, kapacitet želuca preranog djeteta je manji od onih djece koji su rođeni na vrijeme - oni se opet regurgitate češće. Osim toga, majčino mlijeko također nije u potpunosti probavljao dijete zbog smanjene lučenja želučanog soka.

U nekim suvremenim bolnicama za majčinstvo, sedam mjeseci starije bebe dobivaju umjetne mješavine. Neophodno je prethodno razgovarati o tome s pedijatrom. No, kada odlučite o tome kako hraniti sedam mjeseci staru bebu svojoj majci, trebate se sjetiti da je njezino majčino mlijeko najpotpunija i korisna prehrana!

Stoga majka sedmoročljetne bebe treba pokušati zadržati dojenje na sve moguće načine. Čak iu slučaju kad je dijete rođeno iznimno slabim i ne može jesti sami, ali jede kroz probdu, još uvijek je moguće hraniti s izraženim majčinskim mlijekom.

Kada mogu uzeti iz bolnice

Treba napomenuti da se kod rođenja u bilo kojem razdoblju apsolutno sve bebe gube na težini. Jasno je da je to mnogo vidljivije kada se dijete rodi prerano. Sedam mjeseci staro dijete u vrijeme rođenja može izgubiti oko 15% mase svog tijela. Gubitak težine ozbiljno utječe na termoregulaciju njegovog tijela, tako da ovo dijete treba posebne uvjete za grijanje. U tu svrhu, danas se u bolnicama majki koristi metoda inkubatora koja je vrlo učinkovita jer pruža priliku da stvori apsolutno fiziološke uvjete potrebne za život i normalni razvoj sedam mjeseci starog djeteta.

Naravno, trudnica s prijetnjom prijevremenog rada ima priliku podnijeti zahtjev za pomoć specijaliziranoj maternističkoj bolnici koja je specijalizirana za obavljanje takvih poroda, a zatim to trebate učiniti. U takvim medicinskim ustanovama najčešći je događaj sedam mjeseci starje djece, a medicinsko osoblje takve ustanove ima sve praktične vještine potrebne za to. Ako to nije moguće, ipak ne biste trebali paničariti, kao u bilo kojoj modernoj porodnoj bolnici, postoji inkubator za prerane bebe pa stoga stopa preživljavanja sedmomjesečnih i osmomjesečnih beba danas je prilično visoka.

U inkubatoru je najprikladnije okruženje za bebu, što mu pomaže da ne troše puno energije prilikom disanja. Nadalje, kompetentni stručnjaci koji rade u inkubatorima pomoći će vašem djetetu da poveća težinu, biti pod stalnim nadzorom itd.

Ako govorimo o tome kada možete uzeti sedmomjesečnu bebu iz kuće bolnice, onda se u tom slučaju uvijek trebate poslušati liječniku koji se bavi preuranjenim djetetom. Kada je mrvica, žurila da se rodi, dobije potrebnu tjelesnu težinu za njega, stječe apsolutno sve vještine nužne za normalan život (tj. Naučiti potpuno disati, plakati i sisati), tada će nadležni liječnik propisati samo majku i bebu kući!

Rehabilitacija djeteta koje je rođeno sedam mjeseci nakon izbijanja iz bolnice

Roditelji sedam mjeseci starih beba zabrinuti su za pitanje rehabilitacije takve djece kod kuće, tj. kako se brinuti za njega nakon što je dijete kod kuće. Valja napomenuti da u pravilu nije potreban nikakav program posebne rehabilitacije u nekompliciranim slučajevima - s vremenom, priroda i skrb za majčinu će obavljati svoj posao. Osim toga, kada se ispusti iz rodilišta, pravi stručnjak će zasigurno dati majci prerano rođene bebe osnovne detaljne preporuke i savjete o pravilnoj skrbi za takvim djetetom. Glavni uvjeti koji moraju biti ispunjeni su točno slijediti ove preporuke, kao i pravovremeno i redovito promatranje djeteta u klinici. U ovom slučaju, dijete rođeno sedam mjeseci će postati stotinjak posto apsolutno zdravi, punopravni i neće se ni na koji način razlikovati od one djece koja su rođena na vrijeme.

Sedam mjeseci starog beba je koliko tjedana

Sva prava na materijale objavljene na stranicama zaštićena su autorskim pravima i srodnim pravima i ne mogu se reproducirati niti koristiti na bilo koji način bez pismenog dopuštenja vlasnika autorskih prava i stavljanja aktivne veze na početnu stranicu Eva.Ru portala (www.eva.ru) pored s korištenim materijalima.
Za sadržaj izdanja promotivnih materijala nije odgovoran. Potvrda o registraciji medija br. FS77-36354 od 22. svibnja 2009. v.3.4.44
© Eva.ru 2002-2018

Mi smo u društvenim mrežama
Kontaktirajte nas

Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje performansi i poboljšanje učinkovitosti web mjesta. Onemogućavanje kolačića može uzrokovati probleme s web lokacijom. Ako nastavite koristiti web stranicu, prihvaćate našu upotrebu kolačića.

Kakva se djeca smatra preuranjenima - koncept, klasifikacija stupnjeva prije i nakon 7 mjeseci

Dijete rođeno prije 38. tjedna trudnoće, težine manje od 2500 grama i dugog tijela do 45 centimetara, smatra se preuranjeno.

Uzroci faktora ovog fenomena su različiti čimbenici.

Takva se djeca razlikuju od neuspjeha i nezrelosti cijelog tijela i, bez obzira na stupanj nerazvijenosti, potrebna je posebna briga.

Klasifikacija prijevremenosti

Pokušajmo detaljno ispitati značajke preranih beba, ovisno o vremenu rođenja, tj. Koliko tjedana i mjeseci trudnoće.

prvo

Prvi stupanj prijevremenosti uključuje bebe rođene u osmom mjesecu trudnoće (tj. 36-37 tjedana). Teže od 2000 do 2500 grama i rastu od 41 do 45 centimetara. Takve bebe gotovo su potpuno razvijene, u većini slučajeva mogu samostalno disati. Postoji i mogućnost dojenja.

Ipak, djeca rođena na takvim datumima prilično su slaba i potrebna su stalna medicinska kontrola. Rođenja na 36-37 tjedana praktički nisu opasna. Do tog dana beba je već u potpunosti formirana, a gotovo svi njegovi organi već su spremni za funkcioniranje izvan maternice majke.

Također u dobi od osam mjeseci, dijete preuzima fiziološku poziciju za normalni prolaz kroz rodni kanal. To znači da nema majke opasnosti u rođenju djeteta u 36. tjednu.

Mogući problemi za dijete rođeno u osmom mjesecu trudnoće:

 • Nemojte otvoriti pluća.
 • Prolongirani tijek zheltushki povezan s velikim nakupljanjem bilirubina u tijelu.
 • Pneumonija, zbog slabe imunosti i nerazvijenosti dišnog sustava. Zbog toga će u većini slučajeva ta djeca biti neko vrijeme smještena u inkubator.
 • Problemi s termoregulacijom.
 • Vjerojatnost neuroloških bolesti koje se mogu manifestirati odmah nakon što odraste.

No postotak komplikacija i patologija u osmomjesečnim bebama ne prelazi standardne vrijednosti, što potvrđuju statistički podaci.

Stoga, uglavnom pretilost u trajanju od 36 tjedana nije opasno za zdravlje djeteta i majke. Takva djeca, u pravilu, ne moraju stvoriti uvjete za skrb.

Drugi

Drugi stupanj prijevremenosti uključuje i bebe rođene 7. mjeseca trudnoće (tj. 32-35 tjedana). Teže od 1.500 do 2.100 grama i rastu od 36 do 40 centimetara. Djeca rođena u ovom trenutku, u pravilu, još nemaju refleks usisavanja i moraju se hraniti s posebnom smjesom pomoću sonde.

U sedam mjeseci starih beba postoji slab mišićni ton i nezrelost dišnog sustava. Postoje problemi s termoregulacijom, pa je potrebno staviti dijete u inkubator i održavati potrebnu temperaturu i vlažnost.

 • 35 tjedana. U ovom trenutku dijete se već priprema za rođenje, zauzima željeni položaj. Ako je plod dovoljno velik, njegova težina može biti blizu 2400 grama. Posebni problemi s njegu obično ne proizlaze.
 • 34 tjedna. Izvorna bijela mast, koja pokriva kožu, počinje gubiti, akumulirajući se u aksijalnim i inguinalnim nabora, iza ušiju, što će u slučaju prijevremenog porođaja dodatno olakšati proces.
 • 33 tjedna. Pri rođenju u ovom trenutku, vjerojatnost nerazvijenosti potrebnih refleksa je veća.
 • 32 tjedna. Maloljetnici iz tog razdoblja spremni su za rođenje i već su razvili i normalno funkcioniraju organi, osim pluća, kojima je potrebno više vremena.

S drugim stupnjem prijevremenosti prognoze liječnika su povoljne, ali samo ako se osigura pravodobna medicinska njega, kao iu uvjetima optimalnog hranjenja i njege.

treći

Treći stupanj preuranjenosti uključuje bebe rođene 7. mjeseca trudnoće (tj. 28-31 tjedna). Teže od 1100 do 1500 grama i rastu od 30 do 35 centimetara. Djeca rođena na takvim datumima nazivaju duboko prerano.

Takvo dijete ne može disati samostalno, organi su nerazvijeni, refleks sisanja potpuno je odsutan. Ali šanse za opstanak takve bebe još su tamo.

 • 31 tjedana Pri rođenju beba neće moći disati i izvanjski organi genitalija nisu u potpunosti formirani.
 • 30 tjedana. Refleksi su još uvijek odsutni, vitalni organi su u stadiju aktivnog razvoja.
 • 29 tjedana. Dijete je zamjetno proporcionalno.
 • 28 tjedana. Dijete nije spremno za život izvan maternice majke, a pri rođenju je potrebna posebna pažnja i posebna oprema.

Prognoza nije posve povoljna, iako mnoga od ove djece preživljavaju. Međutim, u budućnosti se dugo njeguju i primaju liječenje u vezi s raznim bolestima.

četvrta

Četvrti stupanj uključuje bebe rođene 6 mjeseci trudnoće i ranije (tj. Do 28 tjedana). Teže manje od 1000 grama, što je vrlo mala težina. Prema statistikama, samo jedna od pet takvih beba rođena je živa. Prognoza je nepovoljna.

Nažalost, bebe koje su rođene žive do 26 tjedana, na žalost, u 80-90% slučajeva umiru za mjesec dana i od onih koji su rođeni na 27-28 tjednu - oko 60-70%.

24-27 tjedana

Pri rođenju u takvom razdoblju postoji šansa za preživljavanje, iako mala. Ali vjerojatnost smrti tijekom porođaja.

Rođenje u petom mjesecu trudnoće

Rođenje u 5 mjeseci trudnoće vrlo je opasno za nerođeno dijete. U ovom trenutku fetus još nije spreman za rođenje, njegovi organi nisu pravilno oblikovani, a njegova je tjelesna težina manja od 1000 grama. U slučaju rođenja živog djeteta, u takvom razdoblju gotovo ga je nemoguće podići izvan utrobe.

Međutim, u nekim slučajevima, liječnici i dalje uspijevaju spasiti dijete i ostaviti ga uz pomoć moderne medicinske tehnologije.

19-23 tjedana. U ovoj fazi razvoja fetusa svi organi su vrlo slabo razvijeni. Postoje šanse za preživljavanje, ali postoji velik rizik od ozbiljnih bolesti.

Rođenja četvrtog mjeseca prije

Rođenje od jednog do četiri mjeseca, uključivo, ne smatra se porođajem, već se odnosi na pobačaj, budući da je nemoguće spasiti fetus. U takvom je trenutku težina manja od 500 grama i gotovo se ne formira, što u potpunosti eliminira sposobnost življenja.

 • 15-18 tjedana. U ovom trenutku dijete se tek počinje kretati.
 • 10-13 tjedana (3 mjeseca). Voće je još uvijek vrlo mala i samo je kraj formiranja organa, i još uvijek treba povećati i početi normalno funkcionirati.
 • 5-8 tjedana (2 mjeseca). Plod teži samo 4 grama i još uvijek malo sliči djetetu.
 • 1-4 tjedna (1 mjesec). Zametak ne veći od 2 centimetra. Najopasnije razdoblje, postoji velika vjerojatnost da se koketira, oko koje žena ne može ni odmah saznati.

Kako izgledaju takva djeca?

Razmotrite glavne vanjske značajke prerane bebe:

 1. Težina je značajno ispod normalne (do 2500 grama).
 2. Mali stupanj.
 3. Disproportionality. Velika glava, nedovoljno formirana čaša, pupčana fossa, preniska je.
 4. Velika opruga može se pomaknuti na stranu.
 5. Uočene su značajke lica.
 6. Prerane bebe plaču vrlo tiho, ponekad bez zvuka.
 7. U duboko prijevremenu, tanka, naborana koža tamno crvene boje.

Ispod fotografije možete vidjeti kako izgledaju bebe s različitim stupnjevima prijevremenosti.

Ovo je fotografija djeteta s preurućenošću stupnja I, tj. Ako je rođen na rok od 36 do 37 tjedana:

zaključak

Prema statistikama, svako deseto rođenje nastaje ranije od određenog vremena, to je zbog mnogih čimbenika. Ali ovo nije rečenica, kao što je gore spomenuto, moderna medicina dopušta djetetu rođeno čak u peti mjesec da napusti. Glavno vrijeme za traženje pomoći od stručnjaka.

Preuranjeno dijete

Roditelji beba rođenih prerano moraju se suočiti s različitim problemima, uključujući poteškoće u njegovanju mrvica u rodilištu i stvaranju pravih stanja kod kuće, uspostavljanju dojenja ili odabiru prave mješavine, redovitim posjetima budućnosti. Međutim, uvijek bi se trebali sjetiti da će s povećanom pažnjom na bebu i pravilnom brigom pomoći bebu da brže "nadoknadi" svoje vršnjake i postaje zdravom i veselom bebom, što potvrđuje popularna fotografija "Prije i poslije".

Više sličnih fotografija možete vidjeti u fotogaleriji na kraju članka.

Što dijete smatra preuranjenim?

Službena medicina smatra da bebe budu preuranjene ako su rođene u gestacijskoj dobi manjoj od 37 tjedana. Ove bebe imaju nižu visinu i težinu, a organi su nezreli.

razlozi

Čimbenici koji uzrokuju prijevremeno rođenje, razmotrite:

 • Zanemarivanje medicinske pratnje trudnoće.
 • Prisutnost trudnih navika.
 • Neadekvatna ili neuravnotežena prehrana žena tijekom trudnoće.
 • Starost buduće majke ili budućeg oca je manja od 18 i starijih od 35 godina.
 • Radite trudnoće u opasnim uvjetima.
 • Mala težina trudna (manje od 48 kg).
 • Žive buduće majke u lošim životnim uvjetima.
 • Podnošenje u uvjetima nepovoljne psihološke situacije.
 • Pobačaj je u prošlosti.
 • Višestruka trudnoća.
 • Pojava preeklampsije tijekom trudnoće.
 • Prerano odstranjivanje posteljice.
 • Kratki interval između rođenja (manje od dvije godine nakon ranijih rađanja).
 • Nedosljednost krvi djeteta i majke Rh faktorom.
 • Ginekološke upalne bolesti majke.
 • Malformacije ženskih spolova.
 • Extragenitalne bolesti u trudnica, na primjer, hipertenzija, pijelonefritis ili dijabetes.
 • Operacije i ozljede očekivane majke.
 • Akutne infekcije tijekom trudnoće.
 • Genetska ili kromosomska bolest u fetusu.
 • Infekcija djeteta tijekom intrauterinog razvoja.
 • Teške malformacije bebe.

Klasifikacija prijevremenosti

Razdvajanje na stupanj prijevremenosti temelji se na gestacijskom dobu na kojem je rođeno dijete, kao i na takvim fizikalnim parametrima malog djeteta kao i težini i duljini tijela. Postoje takvi stupnjevi prijevremenosti:

 • Prvo je da se dijete rodi 36-37 tjedana trudnoće s tjelesnom težinom od 2 do 2,5 kg i duljinom tijela od 41 do 45 cm.
 • Drugo - beba se pojavljuje u razdoblju od 32 do 35 tjedana, tjelesna težina manja od 2 kg, ali više od 1,5 kg, a duljina tijela je od 36 do 40 cm.
 • Treće - beba rođena je 28-31 tjedana trudnoće s težinom od 1 do 1,5 kg i duljinom tijela od 30 do 35 cm.
 • Četvrto, beba je rođena 28 tjedana trudnoće s težinom manjom od jednog kilograma i duljinom tijela manjom od 30 cm.

Najneobičnije i najvjerojatnije čarobne priče o preživljavanju preranih beba ovdje:

Znakovi

izgled

U usporedbi s beskrajnim bebama, prerane bebe su različite:

 • Tanja koža.
 • Manje subkutane masnoće ili nedostatak.
 • Velika veličina glave u odnosu na tijelo.
 • Veliki trbuh i nisko pletivo.
 • Neotkriven mali fontanel.
 • Vrlo meke uši.
 • Tanki nokti koji ne mogu u potpunosti pokriti falange prstiju.
 • Otvorena spolna razlika u bebama.
 • Nemaju vremena da se spuste u testise skrotuma kod dječaka.
 • Kasnije pada od ostatka pupkovine.

Ti znakovi su izraženije, to je veći stupanj prijevremenosti, au novorođenčadi s prvim ili drugim stupnjem, mnogi od njih mogu biti odsutni.

Anatomska i fiziološka obilježja

Stupanj preuranjenosti utječe na funkcioniranje organskih sustava prerano rođenog djeteta, budući da je manji fetus u maternici, to više organa nije imala vremena oblikovati u stanje koje mu omogućava da se brzo prilagodi životu nakon rođenja.

 • Disanje u preuranjenim bebama češće je nego kod beba rođenih na vrijeme, što je povezano s uskim gornjim dišnim putevima, više savitljivim prsima i većim položajem dijafragme. Osim toga, svjetlosni čvorovi nisu dovoljno zreli, što uzrokuje učestalo pojavljivanje upale pluća i apneje.
 • Zbog prijevremenog rođenja djeteta, cirkulacijski sustav djeteta možda neće biti u potpunosti formiran. Kao rezultat toga, postoje različite srčane patologije koje pogoršavaju stanje mrvica. Budući da su krvožilni zidovi krhkiji i propusniji, krvarenja se često pojavljuju u djeteta.
 • Mozak, čak i uz duboku preuranentnost, potpuno je formiran, ali putevi u posljednjoj fazi trudnoće još se razvijaju, tako da za prerane bebe impulsi živčanog sustava slabo se provode u različitim tkivima. Ako beba ima oštećen živčani sustav, njegova fizička aktivnost će se smanjiti, kao i mišićni ton. Refleksi u takvom djetetu mogu biti depresivni ili potpuno odsutni, često se uočava tremor.
 • Mehanizmi koji reguliraju proizvodnju i otpad topline u tijelu slabo su razvijeni u preuranjenom djetetu. Prerano rođena djeca brže gube toplinu, a ona se proizvodi u tijelu s velikim poteškoćama. Osim toga, zbog nerazvijenih i nefunkcioniranih znojnih žlijezda, bebe se lako pregriju.
 • Prostor probavnog trakta preranog malog djeteta također je lošiji od pojave beba. To je prvenstveno zbog nedovoljne proizvodnje enzima i želučanog soka, kao i disbioze intestinalne mikroflore. Pored toga, motorička funkcija GTC-a pati zbog slabog provođenja živčanih impulsa, što dovodi do sporijih kretnji hrane kroz crijeva.
 • U kostima preuranjenih beba nakon poroda, procesi mineralizacije nastavljaju, što je razlog dodatnog zahtjeva za kalcijem bebama. Ove dojenčadi imaju povećanu sklonost razvoju raka i displazije zdjelice.
 • Zbog nezrelih funkcija bubrega, prerano bebe brzo razvijaju znakove dehidracije ili edema, ako je njegu bebe neadekvatno.
 • Endokrini sustav s nepotpunom preuranentnošću je neispravan, zbog čega se hormoni oslobađaju u nedovoljnim količinama, a žlijezde se brzo iscrpljuju.

Posljedice preuranjenosti i vitalnosti

Stopa preživljavanja preranih beba ovisi o trajanju trudnoće i razlozima koji su izazvali porođaj. Ako rođaci rođeni u 23 tjednu preživljavaju samo u 20-40% slučajeva, bebe s gestacijskim razdobljem od 24 do 26 tjedana preživljavaju 50-70% slučajeva, a stopa preživljavanja djece čiji je razvojni period veći od 27 tjedana prelazi 90%.

Bebe, čije se rođenje dogodilo prije očekivanog datuma, dobivaju težinu i intenzivno rastu duljinu. Mnogi od njih ulaze u punog radnog vremena u tim pokazateljima za 1-2 godine, ali postoje djeca, razlika između njih i njihovih vršnjaka se smiruje samo za 5-6 godina.

Anemija s preuranjenošću se razvija brže. Rizik sepcesa i gnojnih infekcija kostiju, crijeva ili meninga u preuranjenim bebama povećava. U starijoj djeci, prerano rođene djece imaju veću vjerojatnost da imaju neurološke poremećaje, probleme s vidom ili sluhom, česte ARVI i probleme s genitalijama.

Žutica u prerano rođene bebe je izraženija i traje duže. Ovo fiziološko stanje uzrokovano slomom fetalnog hemoglobina obično prolazi kroz 3 tjedna, ali za mnoge preuranjene bebe treba liječenje, za koje se uglavnom koristi fototerapija.

Ekstremna prijevremenost

Takozvano stanje bebe s težinom manjom od 1 kilograma. Oni su rođeni u manje od 5% slučajeva preranosti, često ne mogu disati sami i zahtijevaju umjetnu i drogu podršku. Čak i ako su takve bebe opskrbljene, postotak invalidnosti i pojava različitih komplikacija kod ove djece je vrlo visok.

Duboka prijevremenost

Ovo stanje je zabilježeno kod dojenčadi čija tjelesna težina u prijevremenom radu iznosi 1-1,5 kg. Da bi izašli iz takvih beba, potrebno je koristiti mehaničku ventilaciju, dati im kisik, uvesti hranu u venu i kroz sondu. Kako bi dijete rasti i razvijalo se brže, primjenjuju se aminokiseline, glukoza, hormonski lijekovi i druge tvari.

7 mjeseci

U ovoj fazi trudnoće rođene su bebe s težinom od 1,5-2 kg, ali većina njih ne može samostalno funkcionirati. Karapuse se postavljaju u inkubatore s odgovarajućom temperaturom i vlagom, dobivaju potrebne preglede i pružaju podršku lijekovima. Nakon dobivanja težine do 1,7 kg djeteta se prenosi na krevetić, koji se zagrijava. Kada dijete dobije težinu do 2 kg, više nema potrebu za toplinskom podrškom.

8 mjeseci

Dojenčad rođen u takvom razdoblju, u pravilu, ima težinu od 2-2,5 kg i može samostalno sisati i disati. Imaju povećani rizik od apneje, tako da su bebe promatrane već neko vrijeme u bolnici, ali u nedostatku komplikacija i brzom povećanju tjelesne težine, dijete se šalje kući s novim roditeljima.

Kako se prerane bebe žive i razvijaju nakon rođenja u suvremenim perinatalnim centrima, opisano je u videu:

Klinički pregled

Preuranjene bebe ispražnjene kod kuće treba uvijek pratiti pedijatar.

Mjerenja i preglede provode se jednom tjedno tijekom prvog mjeseca nakon iscjedka, a zatim svaki drugi tjedan do 6 mjeseci - jednom svaka dva tjedna, a od 6 mjeseci do godine - svaki mjesec. Dijete je propisano od strane kirurga, neurologa, kardiologa, ortopedskog kirurga i oftalmologa, a psihijatar i govorni terapeut imaju više od jedne godine.

Koja je težina pražnjenja?

Majka se u pravilu vraća kući s novorođenim djetetom nakon što se težina mrvica poveća na najmanje 2 kg. Također za iscjedak, važno je da beba nema komplikacija, poboljšana je termoregulacija, a dijete ne treba podršku za srce i disanje.

Osobitosti njege

Bebe čije se rođenje dogodilo prerano zahtijevaju posebnu skrb. Postupno se njeguju uz pomoć neonataloga i pedijatara, prvo u rodilištu, zatim u bolnici, a zatim kod kuće pod nadzorom stručnjaka. Najvažnije komponente skrbi za bebe:

 • Osigurajte optimalnu temperaturu i vlagu u sobi.
 • Provesti racionalno liječenje.
 • Pružite odgovarajuću hranidbu.
 • Osigurajte kontakt s majkom koristeći metodu "klokan".
 • Nakon izbijanja granične kontakte sa strancima.
 • Kupujte i hodajte s djetetom nakon dopuštenja liječnika.
 • Izvođenje gimnastike s bebom i provođenje tečajeva za masažu nakon dopuštenja pedijatru.

Nekoliko savjeta kako izbjeći probleme u razvoju prerane bebe opisane su u videu:

Što ako postoje uznemirujući simptomi?

Ako je majka zabrinuta zbog nečega, trebala bi potražiti medicinsku pomoć. Stručnjak će biti potreban kada:

 • Neodlučnost bebe za usisavanje ili jesti iz boce.
 • Udare povraćanja.
 • Duga žutica.
 • Stalno glasno plakati.
 • Prestani disati.
 • Snažan bljedilo.
 • Dječakova bolna reakcija na zvukove, izgled ili dodir u dobi od 1,5 mjeseci.
 • Nedostatak odgovora gleda na dob od preko 2 mjeseca.

Cijepljenje: kada se cijepiti?

Dijete je dopušteno samo kada beba bude dovoljno jaka i povećava se tjelesna težina.

BCG cijepljenje u bolnici djeci mase manje od 2 kg ne. Prikazuje se kada dobivate težinu do 2500 g, a ako postoje kontraindikacije, može se odgoditi 6-12 mjeseci. Vrijeme početka uvođenja drugih cjepiva treba odrediti pedijatar, uzimajući u obzir zdravlje i razvoj kikirikija.

Mišljenje E. Komarovsky

Kao što je dobro poznato, popularni pedijatar preporučuje podizanje djece u prvoj godini života kako djeca ne bi pregrijala. Komarovsky uvijek usredotočuje pažnju na čestu ventilaciju, vlaženje zraka do 50-70% u vrtiću i održavanje temperature u prostoriji ne višim od + 22 ° С.

Međutim, za preuranjene bebe preporuke se značajno razlikuju. Komarovsky podupire kolege prema mišljenju da je termoregulacija u takvim bebama slabo razvijena, pa je stoga viša temperatura zraka u sobi odmah nakon ispuštanja (ne ispod +25 ° C) nužna.

Dok se mrvica ne dobije na težini do 3000 g, a njegova dob neće biti devet mjeseci nakon začeća, zabranjeni su svi ekstremni pokusi (u ovom slučaju, smanjenje temperature zraka do preporučenih pokazatelja za cjelodnevne bebe Komarovsky).

Posebna preuranjena trudnoća: što se pripremiti za mladu majku

Preuranjena trudnoća u medicinskim kategorijama završava pretkutnim radom između dvadeset i drugog i trideset sedmog tjedna. Takvo prerano rođenje djeteta prijeti mu brojne komplikacije.

Da bi se proces nošenja bebe ne prekida prije vremena, žena treba pažljivo pratiti njihovo zdravlje i slijediti sve preporuke liječnika. O znakovima i posljedicama rođenja preranog beba, pročitajte ovaj članak.

Pročitajte u ovom članku.

Uzroci preuranjene trudnoće

Čimbenici koji izazivaju prijevremeni rad vrlo su raznoliki i daleko su od uvijek povezani s medicinskim patologijama. Glavni uzroci prerane trudnoće mogu se podijeliti u nekoliko skupina.

Socio-demografske, koje uključuju:

 • neadekvatna prehrana žene u razdoblju nošenja djeteta;
 • sklonost prekomjernoj potrošnji alkoholnih pića, droga, pušenja;
 • trudnoća koja se dogodila tijekom adolescencije ili nakon 40 godina, dob otaca kada je iznad 50 godina također je negativan čimbenik za normalno uzimanje fetusa;
 • stalne sukobe u obitelji, stres i psiho-emocionalni pretjerivanje na temelju domaćeg previranja;
 • loši uvjeti života.

Povezano sa ženskim zdravstvenim problemima:

 • ponovljena isporuka nakon minimalnog vremenskog razdoblja;
 • kronične bolesti različitih unutarnjih organa;
 • genetske predispozicije ili kromosomske abnormalnosti;
 • patologije uzrokovane infektivnom lezijom;
 • rana toksikoza ili preeklampsija u kasnijim razdobljima;
 • različite operacije na unutarnjim organima tijekom razdoblja trudnoće i abdominalne traume;
 • ponavljani pobačaji, posebno komplicirani;
 • rhesus-sukobljena majka i buduća beba;
 • anatomske patologije strukture maternice, naročito prisutnost u septumu ili cervikalne malformacije;
 • prisutnost fibroida ili drugih entiteta;
 • prethodne trudnoće koje završavaju u carski rez.
 • prisutnost nekoliko embrija;
 • polihidramnios u trećem tromjesečju;
 • hormonska neravnoteža;
 • placentalni abruption i drugi.

Također, prijevremena trudnoća može biti povezana s štetnim uvjetima rada, lošim uvjetima okoline i ostalim agresivnim čimbenicima okoliša.

Evo više o polihidramnozu tijekom trudnoće.

Znakovi neposrednog rada ne na vrijeme

U mnogim slučajevima, dijagnoza prijevremenog početka rada teško je zbog nepostojanja specifičnih simptoma. No, obično prijetnja ranoj isporuci manifestira sljedeće značajke:

 • visok tonus mišića maternice i povećanu reakciju maternice na ispitivanje palpacijom;
 • u nekim slučajevima, žene se žale na bolove u donjem dijelu trbuha, nalik na prirodu neugodnosti u prvim danima menstruacije;
 • promjena u motoričkoj aktivnosti budućeg djeteta, postaje pokretljiviji ili, naprotiv, smiruje se;
 • neugodan pritisak na rodnicu, stalnu želju da odu u zahod.

S ranim ispuštanjem amnionske tekućine u bolesnika, želudac se značajno smanjuje, pa se intrauterni tlak pada.

Prijetnja prekida određuje se ne samo na temelju navedenih simptoma već i uz pomoć zdjelice i obveznog ultrazvuka.

Ako se obavlja carski rez

Postoje određene indikacije za hitnu dostavu operacijom. Cesarna sekcija u prijevremenoj trudnoći najčešće je propisana za prijevremeni placentalni poremećaj jer u tom stanju postoji prava prijetnja za život majke i budućeg djeteta.

Pored toga, carski rez obavlja se prema sljedećim indikacijama:

 • rizik od divergencije uterinskog ožiljaka nakon prethodne operacije;
 • placenta previa;
 • kasnija toksikoza, čiji je posljedica razvoj hipoksije u fetusu;
 • placentarnu insuficijenciju uzrokovanu, na primjer, zbog dijabetesa i drugih endokrinih poremećaja;
 • prsni prikaz djeteta u dijagnosticiranju problema s njegovom krvnom opskrbom.
Placentna insuficijencija

Cezarejska sekcija iz zdravstvenih razloga treba provesti prije početka rada.

Također, operativna dostava je indicirana u pretkriznim trudnoćama u rasponu od 22 do 34 tjedna, budući da je rođenje kroz prirodni rodni kanal puna ozbiljnih komplikacija za dijete.

U suvremenoj medicini razvijene su metode za obavljanje takvih operacija s minimalnim rizikom za preranu ženu i bebu.

U ovom videozapisu potražite upute za carski rez:

Klasifikacija prijevremenosti

Rizik od komplikacija tijekom ranog porođaja određuje se ovisno o gestacijskoj dobi, težini i visini novorođenčeta. Postoje četiri stupnja preuranjene trudnoće:

 • u prvom stupnju, porođaj na prirodan način ili s carskim rezom od 36 do 37 tjedana, fetus mora težiti najmanje dva kilograma, a duljina je 41 do 45 cm;
 • rođenje fetusa u 32-35 tjedana razvrstano je kao drugi stupanj prijevremenosti, težina novorođenčeta varira od dva do jednog i pol kilograma, a duljina je 36-40 cm;
 • treći stupanj određen je prekidom u intervalima između 28. i 31. tjedna trudnoće, s težinom djeteta koja varira između 1-1,5 kg i duljine - 30-35 cm;
 • najteži četvrti stupanj dijagnosticira se tijekom poroda tijekom razdoblja kraćeg od 31 tjedna, kada težina preranog djeteta ne prelazi jedan kilogram i duljina manja od 30 cm, takva djeca pripadaju ekstremnoj grupi, a njihova je skrb vrlo teška.

Koliko tjedana možda neće biti dovoljno

Moderna medicina ima širok arsenal alata za njegu preuranjenih beba, a Svjetska zdravstvena organizacija prepoznaje održivi fetus težine više od pola kilograma i 25 cm duljine, ali kada dijagnosticira preuranjenu trudnoću, važno je koliko tjedana razdoblje trudnoće.

Novorođenčad se smatra održivom ako je rođen tijekom više od 22 tjedna, težine više od 500 g.

Vanjski znakovi prerane bebe

Bebe rođene prije vremena predviđanja razlikuju se od drugih zbog svoje zdravstvene i vizualne osobine.

Glavni vanjski znakovi prerane bebe uključuju:

 • male duljine i nedovoljne težine;
 • nedostatak potkožnog masnog sloja zbog smanjene prehrane;
 • letargija, slabo izražen refleks sisanja, nedovoljni ton mišića;
 • nepravilan proporcije tijela, djetetova glava je jasno povećana, a noge su kratke;
 • mekane i pokretne kosti lubanje, otvorene proljeće;
 • auricles se razlikuju po mekoći i prekomjernoj plastičnosti;
 • prisutnost kosog pištolja po cijelom tijelu, uključujući i lice;
 • niski pupak;
 • prazni skrotum u dječacima i prelijevajuće genitalije u djevojčicama;
 • u nekim slučajevima dijagnosticira se eksophthalmos (anteriorly od jedne ili dvije displazije), što se ponekad kombinira s megalocefalije (neobičan porast mase i veličine mozga);
 • rijedak znak je nedostatak razvoja ploča noktiju.

Preurenziju se ne može odrediti zasebnom karakterističnom značajkom, za ispravnu dijagnozu, potrebna je kombinacija nekoliko kriterija.

Za znakove preranog beba pogledajte ovaj videozapis:

Značajke djece i briga za njih

Rođenje preranog djeteta zahtijeva povećanu pozornost od strane opstetričara, a odmah nakon rođenja, poduzimaju se sljedeće mjere:

 • nakon rezanja pupčane vrpce, dijete se odmah stavlja na stolić za presvlačenje, preko kojeg se instalira grijač;
 • higijenske postupke moraju se provesti vrlo brzo;
 • pelene u kojima je beba umotana treba sterilizirati i grijati;
 • prijenos u posebnu komoru treba provesti pomoću posebne komore u kojoj se održava određena temperatura;
 • beba treba odmah odjenuti u prsluk i kapu mekog hypoallergenic materijala.

Ako u budućnosti stanje preranog dojenčeta ne uzrokuje zabrinutost, a on brzo počne udebljati, odlazi iz majčinog bolnice s majkom u dogledno vrijeme.

Ali daleko od uvijek pretjeranog rada dolazi bez ikakvih komplikacija za dijete, u teškim slučajevima potrebno je reanimaciju. U takvim slučajevima, prerano beba se stavlja u posebnu službu za hitne slučajeve za hitnu terapiju, koja ima sustav za umjetnu ventilaciju pluća.

Održavanje života događa se kroz sljedeće medicinske postupke:

 • Ako dijete ne može sisati mlijeko iz majčine dojke ili iz boce, hranjenje se provodi putem sonde. Ponekad se dodaju posebne komponente u izraženom majčinom mlijeku kako bi podržavale osnovne funkcije tijela novorođenčeta.
 • Za nedonošče je važno za održavanje konstantne topline i vlage režima, koji bi trebao biti blizu prirodnom okruženju svog boravka u maternici.
 • Stanje vitalnih organa treba stalno pratiti uz pomoć posebnih senzora, osim toga treba redovito provoditi testove krvi i urina.
 • Kako bi se spriječili problemi s disanjem, poduzimaju se posebne mjere za normalizaciju izmjene plina.

Napredak u stanju je nedonošče je trenutak kada on počinje da diše samostalno, a zatim je prebačen iz intenzivne njege u JIL. Ovdje je također u posebnom inkubatoru dok se ne normaliziraju izmjene temperature i normalno funkcioniranje pluća i bronha.

Posljedice preuranjene trudnoće

Ozbiljnost stanja prethodno rođene bebe ovisi o razdoblju trudnoće, masi, duljini tijela i kvaliteti prve pomoći. Osim toga, daljnja prognoza je u velikoj mjeri određena uzrocima prijevremenog rada. Ako se ženi dijagnosticira složena preuranjena trudnoća, posljedice mogu biti teške, čak i smrtonosne. Maksimalni rizik određuje se u prisutnosti sljedećih čimbenika:

 • krvarenje koje uzrokuje prerano rođenje, na primjer, abrupcija placente;
 • pronalaženje fetusa u zdjelici;
 • dvostruka trudnoća;
 • nedostatak kisika u fetusu tijekom poroda;
 • distresni sindrom, tj. ozbiljna oštećenja dišnog sustava.

U teškom porođaju, sljedeće abnormalnosti mogu se očitovati u preranoj bebi:

 • fizička i mentalna retardacija;
 • pojava znakova cerebralne paralize;
 • osjetljivost na upalne bolesti infektivne etiologije;
 • problemi s vidom i sluhom;
 • smanjena reproduktivna funkcija kod djevojčica.

Treba imati na umu da se takva odstupanja odvijaju u iznimno rijetkim slučajevima, pravilno upravljanje radom s preuranjenom, pravovremena i kompetentna opstetrička intervencija smanjuju rizik od komplikacija na minimum.

Briga za prerano dijete kod kuće

Nakon što novorođenče počinje aktivno sisati majčinsku dojku, a težina doseže dva kilograma, ona se ispušta kući, gdje je nužno osigurati pravilnu njegu. Pravila za održavanje prerane bebe u prvom mjesecu života kod kuće su kako slijedi:

 • Održavanje optimalne mikroklime, koja se sastoji od stalne vlažnosti zraka u rasponu od 50 do 70% i temperature od 23 do 25 stupnjeva. Vlažnost se može kontrolirati pomoću higrometra i po potrebi ga povećati pomoću posebnih uređaja - ovlaživača.
 • Kontinuirano prati promjene u tjelesnoj temperaturi djeteta, zato je bolje koristiti kontaktni termometar.
 • Premature bebe treba nositi nešto topliju od beba rođenih u odgovarajuće vrijeme, jer nemaju dovoljno potkožnog masnog tkiva. Odjeća treba biti izrađena samo od prirodnih vlakana i ne smije se nositi preko glave.
 • Potrebno je okupati prerano dijete samo u kuhanoj vodi na temperaturi od 36 do 37 stupnjeva.
 • Moguće je hodati s novorođenčadi tek na kraju prvog mjeseca, a ako je vrijeme dobro, bolje je ostati kod kuće u hladnoći i vjetru.
 • Hranjenje takvog djeteta trebao bi biti u skladu s preporukama pedijatara, pažljivo pobrinuti se da on ne pojede jesti dio mlijeka.

Osim toga, roditelji moraju strogo ograničiti broj gostiju, budući da su prerane bebe vrlo osjetljive na infekciju.

I ovdje više o edemu tijekom trudnoće u kasnijim razdobljima.

Izbjegavajte prerano rođenje bebe s redovitim posjetom liječniku, praćenju zdravlja i provođenjem svih medicinskih preporuka. Prerane bebe mogu biti potpune i zdrave nakon toga, ali zahtijevaju ozbiljnu njegu i rehabilitaciju u prve tri godine života.

Korisni videozapis

O značajkama skrbi za prerano dijete pogledajte ovaj videozapis:

Rođenje djeteta od 7 mjeseci

Stope fetusa u 7 mjeseci trudnoće

Sedmogodišnji fetus je već potpuno formirani organizam, koji može postojati izvan majčine trbuha. Međutim, organi ovog malog muškarca još uvijek su nerazvijeni, tako da su mu liječnici u potpunosti naoružani na vrijeme kako bi pružili potrebnu pomoć. U sedmom mjesecu moždani korteks je konačno formiran, a fetus već može razlikovati okuse i može reagirati na bol.

Zašto se dijete može roditi za 7 mjeseci?

Rođenje 7-mjesečnog djeteta ima svoje razloge, a ponekad i ne jedan. Za početak, ponekad ginekolozi ili trudnica se pogrešno s vremenom, a dijete, koje "prema dokumentima" prolazi kao 7-mjesečni, zapravo ispada potpuno punopravno.

Razlozi za rođenje djeteta od sedam mjeseci uključuju i neprimjereno upravljanje trudnoćom, neodgovorno ponašanje buduće majke prema njezinu stanju, nepoštivanje njezinih medicinskih preporuka. Može biti izazvan lošim navikama koje trudnica nije trudila da se unaprijed riješi, poput pušenja, alkoholizma ili ovisnosti o drogama. Ako je trudna majka radila na štetnom radu ili bila revna u tjelesnim aktivnostima do dekreta, mogla bi također uzrokovati 7-mjesečnu bebu.

Višestruki pobačaj (uključujući spontano) u anamnezisu, kao i pobačaja i propuštene trudnoće, može dovesti do prijevremenog rada. Naravno, snažni nervni šokovi (na primjer, smrt voljene osobe ili stečaj obitelji) također mogu uzrokovati rođenje djeteta ranije nego što je planirano. Majčinom dobu također utječe na donaciju: mladi učenica ili 40-godišnje dijete mogu preživjeti 7-mjesečnu bebu.

Rođenje 7-mjesečne bebe: značajke

Proces poroda 7-mjesečnog djeteta nije osobito drukčiji od rađanja normalnog djeteta, osim što je u rođenju (ili operacijskoj sobi, ako govorimo o carski rez), više medicinskog osoblja na dužnosti, a korisnija sredstva povezana su sa ženom. Što se tiče njege sedam mjeseci starog djeteta, to ovisi o stupnju pokazatelja ranijih bolesti, težine i zdravlja.

Na primjer, kod nekih djece, želudac ima dovoljno volumena da bi apsorbirao količinu hrane koju trebaju za brzo dobivanje težine, dok drugi moraju jesti vrlo male dijelove. Međutim, rođenje 7-mjesečne bebe definitivno ne bi smjelo postati prepreka dojenju, čak i ako se hrani probom po prvi put. Majka takve bebe mora unaprijed raspraviti ovaj trenutak s liječnicima kako ne bi počela davanje bebe smjesu na vlastitu inicijativu. Mlijeko se može dekantirati u sterilna jela i dati ga djetetu kroz cijev dok ne uči sisati.

U pravilu, 7-mjesečna djeca nisu otpuštena iz rodilišta nakon 3-5 dana kao punopravno. Neke bebe moraju provesti mjesec ili više u bolnici. I nakon povratka kući, moja majka će morati pažljivije skrbiti o takvom djetetu, tako da bi radije približio svoje punoljetne vršnjake u visini, težini i razini razvoja.

Prerana beba posljednjih 7 mjeseci

Prerane bebe

Preuranjene bebe su djeca koja su rođena u trudnoći od 28 do 37 tjedana težine do 2,5 kilograma i visoka manja od 45 centimetara.

Postoje četiri stupnja prijevremenosti:

 • Prvo: tjelesna težina djeteta je 2-2,5 kg, visina - 36cm-37cm;
 • 2. težina je 1,5-2 kg, visina - 32cm-35cm;
 • 3.: masa bebe - 1-1.5 kg, visina - 28cm-31cm;
 • 4.: težina djeteta ne prelazi 1 kg, visina - manja od 28 cm.

Značajke preuranjenih beba

U izgledu, prerane bebe se razlikuju od beba koje su rođene na vrijeme. Dakle, oni imaju:

 • tanka, naborana, gotovo prozirna koža (to je zbog činjenice da djeca u pitanju nemaju potkožnu masnoću);
 • na leđima, ramenima, licu i ostalim dijelovima tijela ima lagano curenje;
 • glava se čini nerazmjerno velikom u usporedbi s udovima;
 • uši su vrlo meke, ponekad oklijevaju, čvrsto se uklapaju u glavu;
 • apsolutno glatke noge i dlanove.

Prerane bebe su neaktivne, njihovi refleksi i mišićna tkiva slabo razvijeni.

Gore navedene vanjske razlike nestaju tijekom vremena. Međutim, pored njih, u kategoriji dječaka u pitanju, također se mogu promatrati i druge razlike koje predstavljaju prijetnju organizmu koji nije postala potpuno ojačana:

 1. U punom roku, s prvim vapajem, pluća, nakon što su se uspravila, ostanu na tom položaju. U bebama koji su rođeni prije propisane rokove, pluća se još više pogoršavaju i ostanu u naznačenom stanju, u nekim slučajevima mogu ponovno pasti. Kao rezultat toga, dišu neravnomjerno, površno. Dakle, nedovoljna količina kisika ulazi u tijelo. Često, prerane bebe imaju stagnacijske događaje koji dovode do respiratornih poremećaja i bolesti pluća, osobito do upale pluća. Da biste ih izuzeli, trebali biste uzeti dio u svojim rukama i promijeniti položaj kada spava.
 • Zbog činjenice da djeca koja su rođena ranije od roka, mišići koji stišću želuca slabo su razvijeni, imaju česte regurgitacije i distenzija trbuha. Zbog činjenice da crijevni zidovi imaju povećanu propusnost, dijete lako može asimilirati razne toksine i mikrobe. Jetra u ovoj kategoriji beba ne mogu se nositi s "žuticom", što u većini slučajeva traje do mjesec dana.
 • Prerane bebe imaju slab imunološki sustav. Često pate od različitih infekcija, otitis.
 • Kao što je gore navedeno, prerano beba nema potkožnog masnog tkiva. Zbog toga se brzo brzo zagrijava i hladi, tj. Smanjena je termoregulacija tijela. Da bi se održala optimalna temperatura u prvom i drugom stupnju prijevremenog trajanja, mogu se koristiti grijaći jastučići, dodatna odjeća i deka. Bebe s preuranjenom trećem i četvrtom stupnju smještaju se u posebne kaveze, u kojima se stvara nužna mikroklima. Tu ostaju od 4-5 do pet dana do 3 tjedna.
 • CNS također nije u potpunosti formiran. To se očituje u činjenici da mrvica može dugo spavati ili, naprotiv, biti budna 2-3 sata. Istodobno, napadaji se ponekad javljaju. Dječak reagira s oštrim vapajem na uključivanje svjetla u sobu, neočekivanih zvukova, glasnog govora.

  Briga za prerane bebe

  • U vrtiću ne smije biti skica. Temperatura bi trebala biti približno 22-25 stupnjeva. U tom slučaju, dijete treba biti odjeveno u toploj, mekoj odjeći, prekrivenoj dekom na vrhu, stalno pratiti tjelesnu temperaturu. Ako dijete ne dobro zagrijava, potrebno je postaviti grijaći jastučić u krevetić.
  • Trajanje i učestalost spavanja, hranjenje određuje opće stanje djeteta.

  Dakle, s 1. i 2. stupnjem do dva mjeseca dijete mora biti hranjeno sedam puta dnevno. Crvi moraju spavati četiri puta tijekom dana za oko 2 do 2,3 sata. U dobi od 2-5 mjeseci, djeca trebaju jesti oko 6 puta dnevno, imati tri snova tijekom dana (nekoliko sati). Počevši od pet mjeseci, hranjenje postaje pet puta dnevno, dnevni san je jedan i pol do dva sata (3 puta).

  S trećim i četvrtim stupnjem prijevremenosti do tri mjeseca, bebu treba hraniti 7 puta dnevno, trebao bi spavati četiri puta dnevno dva i pol sata. U dobi od tri mjeseca do šest mjeseci, hranjenje se provodi 6 puta dnevno, tri dnevna spavanja trebaju trajati 2,5 sata svaki. Za pola godine beba bi trebala imati 5 obroka dnevno i 3 spavanja 2 sata.

  • Ne vrijedi kupati dijete koje je rođeno s masom do 1,8 kg u prvom mjesecu nakon izbijanja. Ako beba ima veću težinu pri rođenju, onda ga prvi put možete kupiti 7. dan nakon dolaska kući iz bolnice. Istovremeno, temperatura vode mora biti zagrijana na 38 stupnjeva. Tijekom prva tri mjeseca liječnici preporučuju pranje samo u kuhanoj vodi. Odmah nakon kupanja, mrvice moraju biti dobro omotane i dovedene u sobu gdje se pokrivaju pokrivačem.
  • Pješačenje za prerane bebe je opasno zbog oštrog promjena temperature zraka. Zato se u prvom mjesecu možemo ograničiti na emitiranje prostora. Počevši od drugog mjeseca, možete izaći. Temperatura ne smije biti manja od 25 stupnjeva. Postupno, trajanje boravka izvan apartmana trebao bi se povećati na 2 ili 3 sata.
  • Prerane bebe trebaju napraviti gimnastiku i masažu. Dok dijete ima hipertenziju mišića, liječnici savjetuju da izvode strastveni pokreti koji imaju opuštajući učinak. Od jednog do pola do dva mjeseca trebalo bi obaviti gimnastiku, u roku od 3-4 mjeseca - kako bi se beba potaknula da se prebaci iz jedne bačve u drugu. U 4-5 mjeseci, dijete mora doprijeti do igračke i odvesti ih u dlan. Ako u 7-8 mjeseci mrvica dobro drži leđa, može se učiti da sjedne. Tijekom nastave, djeca su važna i fizički i emocionalni kontakt između majke i djeteta. Zato češće razgovaraju s mrvicama, pjevaju pjesme.

  Moguće posljedice

  Među preuranjenim bebama često se u razvoju često nalaze fizički i mentalno retardirane bebe.

  Među glavnim patologijama promatrane u ovoj kategoriji djece, vrijedno je napomenuti:

  • Cerebralna paraliza i drugi neuropsihijatrijski poremećaji;
  • oslabljen sluh i vizija;
  • epilepsija.

  Osim toga, oni se nalaze 10-12 puta češće defekti u razvoju kostura.

  Kada odrastu, prerano beba često razvija sumnju u sebe, noćne strahove, anksioznost.

  Prerano beba: razvoj mrvica mjesecima

  Prerane bebe: posljedice ranog rođenja

  Svatko zna da je beba rođena nakon 9 mjeseci. No zbog bolesti, ozbiljne trudnoće, nošenja blizanaca, porođaj se može dogoditi već 30. tjedan. Beba rođena prije 37. tjedna smatra se preuranjenom. Majke su rođene prerane bebe, a posljedice toga utječu na njihovo zdravlje.

  Roditelji se moraju suočiti s mnogim poteškoćama.

  1 mjesec

  Osobitost tjelesnog razvoja beba rođenih prije imenovanog trenutka intenzivnije je povećanje težine i dužine tijela. U prvom mjesecu života, međutim, to je iznimka, jer je mali porast gubitka težine bebe, nakon poroda, ili se tjelesna težina povećava vrlo malo.

  U prvom mjesecu život djeteta stalno je prisutan. Može uhvatiti virusnu infekciju s ozbiljnim komplikacijama. Dijete dobiva vrlo malu težinu. Refleksija povezana s djelovanjem u hrani zabranjena su. Ako refleks sisanja i usta ne radi, za hranjenje se koristi sonda.

  Može biti problema s disanjem. A onda vam treba umjetna opskrba kisikom u tijelu.

  Dijete ima letargiju, neaktivnost, smanjenje mišićnog tonusa. Refleksi su slabi. Ali do drugog mjeseca sve se može dramatično promijeniti. Sumnjivac naprotiv postaje previše uzbuđen, aktivan. Možete ga spustiti s velikim teškoćama. Možete zaboraviti na noćni san.

  2 mjeseca

  Do drugog mjeseca težina počinje povećavati. To znači da se razvoj poboljšava. Međutim, bebe koje dojke brzo gume. A mama ih treba hraniti izražavanjem mlijeka.

  3 mjeseca

  U trećem mjesecu beba života spava se normalizira. Obratite posebnu pozornost na ugodne uvjete za odmor, odgovarajuću temperaturu u sobi. Pazite da dojenčad nije u istom položaju tijekom razdoblja spavanja i budnosti.

  4 i 5 mjeseci

  U 4 i 5 mjeseci, dijete pokušava zadržati glavu. On stvara zvukove, uči da popravi oči na majčino lice i čak se osmjehne u njoj. Pokušava uhvatiti prste svojih roditelja.

  6 mjeseci

  U šestomjesečnom djetetu težina je porasla više od dva puta. Djeca u ovom dobu već okreću glavu, reagirajući na zvukove. Oni znaju razlikovati njihovo od drugih.

  Općenito, u ovoj fazi, bebe koje su rođene prije vremena mogu nadoknaditi svoje vršnjake u razvoju.

  7-8 mjeseci

  Nezavisno okretanje na leđima malog djeteta može trajati 7 mjeseci. On postaje aktivniji. Već je 8 mjeseci već puzeo. I 9 - ustaje na noge. Još uvijek treba potporu mame ili tate. Dijete je aktivno, zainteresirano za igračke.

  Bebe 10-11 mjeseci


  Bebe 10-11 mjeseci aktivno pužu i stoje, razni zvukovi. Poznaju svoje ime i reagiraju kada se okrenu prema njemu.

  Godina i poslije

  Jednogodišnja djeca se ne mogu razlikovati u razvoju od svojih vršnjaka.

  Roditelji ne bi trebali žuriti da ih nauče hodati ili aktivno govoriti: neka sve bude postupno.

  Da biste postigli pozitivne rezultate, potrebna vam je briga za svoju djecu. Liječnici preporučuju masažu i gimnastiku. Potrebno je za ispravak mišićnog tonusa. Također povećava otpor tijela, poboljšava psihosomotor i psihološki razvoj mrvica.

  Osim toga, roditelji bi trebali znati da se tijekom prve godine od rođenja dijete razvija vrlo intenzivno. Prematurno stanje nije dijagnoza koja će ostati zauvijek. Razvijanje igara i jačanje aktivnosti su ono što je potrebno za aktivni rast i vitalnu aktivnost rastućeg organizma.

  Što je opasnije roditi 7 ili 8 mjeseci starog djeteta?

  Jednom kad čitam jedan članak da sedmoročljetno dijete preživi 100% više od djeteta koje je rođeno trudnoće od 8 mjeseci, da bi takvo dijete ostalo živjelo, praktički je jednako nuli, budući da pluća nisu formirana za samostalno disanje, a dijete bi onda moglo umrijeti.

  Sjetio sam se svojih poznanika, čija su djeca rođena 7. mjeseca trudnoće, a djeca su u ovom slučaju stvarno rođena bez loše logike, prilično zdrave djece.

  Ali sada medicina ne stoji mirno, sasvim je moguće da već postoje uređaji koji pomažu djeci koja su rođena prerano u 8 mjeseci trudnoće da bi preživjela.

  dodaj u favorite

  Mnogo je opasnije roditi osmomjesečnu bebu jer osam mjeseci starosti često nisu vitalne, ali sedam mjeseci starosti u rodilištima. Ne postoje točne informacije o toj činjenici, ali kažu da izgleda da u osam mjeseci dijete počinje razvijati druge važne organe, a tijekom pojavljivanja ciklus tog razvoja je prekinut. stoga je teže spasiti razdoblje od osam mjeseci, jer osim prekidanja razvoja u maternici, dodaju se i nove povezane komplikacije. Sedam mjeseci, izgleda kao da ciklus smrzava malo, tj. Priprema se za prelazak u novu fazu razvoja, pa im je lakše sestati.

  dodaj u favorite

  Opasnije je roditi 8 mjeseci. 7-mjesečno preživjeti bolje i zdravije u budućnosti. Prije, kad nije bilo takve opreme za prerano, 8-mjesečno je umrlo češće ili su bile bolnije. Objasnio mi se da je 8. mjeseca pluća aktivno oblikovana u fetusu, a to je najlošije vrijeme za rođenje. Bolje je ranije uzeti prvi dah, pluća će se već prilagoditi trenutku kada se presele u fazu aktivne formacije.

  dodaj u favorite

  Bio sam stavljen na konzervaciju za 7 mjeseci i pušten sam na 8, rekavši da sad nije zastrašujuće ako prerano rađam. također može ovisiti o podu. - više od godinu dana