Dijeta od 5 mjeseci starije bebe na umjetno hranjenje

Rođenja

U većini slučajeva, na umjetnoj hrani izbornik 5-mjesečnog beba već se razlikuje po nekoj vrsti, budući da je aktivno uveden komplementarne hrane. Bebe na prirodnoj hrani primaju dodatnu hranu za oko 6 mjeseci, a optimalna dob prvog hranjenja za bebe u prilagođenim formulama je 4 mjeseca.

Mnogo je razloga zašto bebe moraju biti prenesene na hranu za boce. Novootkrivena majka trebala bi se, do posljednjeg trenutka, boriti za priliku da hrani mlijeko, budući da je idealno u sastavu za novorođenče. Međutim, ženske bolesti, nedostatak mlijeka, a ponekad i patologija same djece sprečavaju adekvatno dojenje, pa morate mlijeko zamijeniti umjetnim smjesama.

Osnove umjetnog hranjenja

Bez obzira na razlog dojenja, žena se najprije treba konzultirati s pedijatrom kako bi pronašla odgovarajuću prilagođenu dječju formulu. Ni u kojem slučaju ne smijete hraniti bebu cijelim kravljim ili kozjim mlijekom, budući da njezina sastava ne mora ni slična majčinom mlijeku i samo će oštetiti dijete.

Za hranjenje 5-mjesečnog djeteta odabiru se mješavine mlijeka, kiselo-mlijeka, hipoallergenih ili bez laktoze. Broj hranjenja u ovom razdoblju razvoja bebe je oko 5-6 puta dnevno. U nedostatku komplementarne hrane, prosječna količina jednog obroka je 200 mililitara. U nekim slučajevima majke mogu djelomično sačuvati laktaciju, a zatim beba najprije prazni prsima, a volumen mješavine izračunava se na temelju približne količine mlijeka koji se jede.

Značajke hranjenja u 5 mjeseci

Kada dijete radi na umjetnom hranjenju, već za 4 mjeseca nedostaje hranjivih tvari, stoga mu je dijeta razrijeđena hranom u obliku kaše ili povrća. Do 5 mjeseci beba već aktivno jede nekoliko vrsta povrća i žitarica. U ovom dobu, njegova hrana, osim smjese, mogu biti sljedeći proizvodi:

 • tikvice;
 • krumpira;
 • brokula;
 • cvjetača;
 • prazne;
 • riža kaša;
 • heljda;
 • strnadica.

Ako majka nije imala vremena dati djetetu sve navedene proizvode, ona ih nastavlja uvoditi u petom mjesecu života. Tijekom obogaćivanja prehrane dojenčadi, žena ne smije zaboraviti na oprez. Bilo koji proizvod se uvodi samo s hranom kojoj je beba navikla. Istodobno, tijekom dana, majka promatra djetetovu reakciju na neobičnu hranu, uočavajući promjenu stolice, pojavu grčeva ili bolova u trbuhu, snažnu regurgitaciju, osip na koži i sluznici. U nedostatku patoloških manifestacija, proizvod je fiksiran u izborniku i njegova se količina postepeno povećava u jednom hranjenju.

Ponekad, iz raznih razloga, beba će primiti hranu za umjetno hranjenje samo za 5 mjeseci. Zatim se uzimaju u obzir i dodatni pokazatelji: zdravlje djeteta, propisivanje cijepljenja, težina. Uz nedovoljnu dobitku težine, prije svega bebe dobivaju visoke kalorijske i energetski bogate žitarice. Kada težina odgovara dobnim normama norme, prvo se uvode povrće, koja sadrži veliku količinu korisnih elemenata u tragovima, vitamina i drugih sastojaka. Prehrana djeteta tijekom 5 mjeseci s umjetnom hranom može se raznolikiti s kupljenim sokovima (jabuka, bobica), koji ne sadrže konzervanse, kemijske aditive i šećer.

Približan dječji prehrambeni uzorak u 5 mjeseci

Ako je dijete počeo primati komplementarnu hranu na 4 mjeseca, tada bi mu 5 mjeseca mogla izgledati ovako:

 • 00 - prilagođena smjesa je dana u volumenu od 200 mililitara ili iste količine kefira;
 • 00 - dijete jede oko 150 grama kaše (heljde ili zobene pahuljice), nakon čega jede nekoliko žličica svježeg sira i završava s voćnim kašom (nekoliko žlica);
 • 00 - dijete se hrani s prilagođenom smjesom (200 mililitara) ili kefirom i dodajte nekoliko žlica voćnog kaše;
 • 00 - pire od povrća jednog od ispitivanih proizvoda (150 grama) s polovicom žumanjka i nekoliko žlica voćnog soka;
 • 00 - prije spavanja se daje isključivo prilagođena umjetna smjesa.

U toplom vremenu možete dodati vodu na sve gore navedene ili povećati broj tekućih jela. Nije preporučljivo zlorabiti voćne sokove koji nepovoljno utječu na želudac i crijeva, uzrokuju alergijsku reakciju i bol u abdomenu. U prehrani od 5 mjeseci, možete početi uključivati ​​malo mršavih mesa kako biste provjerili rad probavnog trakta. U nedostatku problema, jela od mesa također su u potpunosti uključena u prehranu.

Zajedničke pogreške roditelja

Mlade majke često se oslanjaju na savjete svojih prijatelja ili starije generacije, pa čine pogreške u provođenju svoje prve godine života. Ponekad pogrešne akcije žene završavaju s privremenim manjim problemima, ali mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Glavne pogreške u skrbi o djeci 5 mjeseci na umjetnoj hrani:

 • Hranjenje običnog mlijeka. Dijete će ne samo dobiti pravu količinu esencijalnih hranjivih tvari, nego će i probavni trakt negativno reagirati na takav teški proizvod i uzrokovati privremene kvarove.
 • Prisilno hranjenje bebe. Kada dijete odbija jesti, možete ustrajati, ali ne prisiliti ga da jede. Posljedica takvog ponašanja može biti potpuno odbacivanje komplementarne hrane i drugih novih jela. Sam dijete zna kada treba dodatne tvari.
 • Prvi mamac u obliku voćnog kaše. S jedne strane, dijete je malo vjerojatno da će odustati od slatkog jela, ali će je gotovo nemoguće prevesti u povrće.
 • Dodavanje začina za dječju hranu. Sol i šećer zabranjeni su u djetetovom jelovniku do godinu dana, kao i svi drugi začini. Za gastrointestinalni trakt djeteta, oni su previše snažni podražaji.
 • Brzo hranjenje osim svih. Mame su obično vrlo zauzete i ne ostavljaju dovoljno vremena za čin jesti, preferirajući brzo hranjenje bebe od svih. Dijete bi trebalo jesti na zajedničkom stolu koliko god želi. Tako će oblikovati ponašanje u jelu i interes za novim jelima.

Izbornik bebe od 5 mjeseci na umjetno hranjenje već je vrlo raznolik za kombinaciju, tako da majka treba pomno pratiti proizvode koje koristi za kuhanje. Multikomponentno hranjenje moguće je samo ako su svi proizvodi u posudi već testirani na bebi.

Pronašli ste pogrešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Savjeti za mlade majke: prehrana i dijete za 5 mjeseci na umjetnoj hrani

Umjetno hranjenje djeteta potpuno je odbijanje majčinog mlijeka i zamjena mliječnim proizvodima. Razlozi za prijelaz su različiti, od ponovljene trudnoće tijekom dojenja, do nedostatka ili potpune odsutnosti majčino mlijeka. U svakom slučaju, nova mama ne smije biti uzrujana, hranjenje mrvica s mješavinom nije gora. U ovom ćemo članku govoriti o pravilnom prehrambenom režimu za djecu i mogućoj prehrani za hranjenje 5-mjesečnog beba s hranom za bocu, kao i kako hraniti bebu s nekom vrstom jelovnika.

Pravila za hranjenje novorođenčeta u IV

Način i shema hranjenja

Hranjenje na zahtjev, tako popularno među modernim roditeljima, preporučuje se samo kod dojenja. Jao, ali ako se hranite s mješavinom, morate sve brojeći gotovo po minuti.

Međutim, svako dijete je pojedinac, a vrijeme može varirati na manjoj ili većoj strani. Ali u slučaju da vaša maca pita da jede vrlo često, konzultirajte se o režimu hranjenja vašeg lokalnog pedijatara.

Važni uvjeti

Uz hranjenje mješavine, 5 mjeseci je idealno vrijeme da djetetu daju baby bebe. "Hote!" Mame će uzviknuti: "Barem neka raznolikost!" Ali sve nije tako jednostavno, pa čak i ovdje ima nekih pravila.

Ako ih kuhate kod kuće, a ne da ih hranite kupljenima, provjerite jeste li temeljito oprali ruke, voće i sve pribor za kuhanje koji su vam potrebni pri kuhanju. Hranu treba dati u obliku topline prije hranjenja, koristeći bebu žlicu s mekim vrhom, kako ne bi slučajno ogrebali desni i nepce.

Bilo koja hrana koju dajete trebala bi biti dovoljno tekuća konzistencija, bez grudica, tako da dijete ne guši nehotice. A ipak biste željeli napraviti hrpu staklenika u rezervat, možete napraviti samo pire krumpir svježe pripremljen.

Feed ponovno ne vrijedi. Čini vam se da je stajala u hladnjaku "samo nekoliko minuta", ali sva korisna svojstva već su nestala. I zašto tvoji beba igraju s lutkom?

Koliko treba beba jesti?

Novorođene mumije mogu se pitati koliko dijete mora biti dano kako bi se dosta dovelo, a istodobno ne da ga preopteretiti? Vrlo je važno odrediti količinu koju jede. U dobi od pet mjeseci, broj prilagođene dojenčadi na dan trebao bi biti sedamsto težine djeteta.

Na primjer, ako beba teži 7 kg, trebala bi jesti 1000 ml smjese. Pod uvjetom da je 6 hranjenja dnevno, istovremeno - oko 170 ml. (7000: 7 = 1000; 1000: 6 = 166,6).

Dijeta od pet mjeseci malog djeteta

Što mu se može dati jesti?

Svi mi još znamo od naših majki, pa čak i baka da moramo početi hraniti točno 6 mjeseci. U šest mjeseci, a ne dan kasnije ili ranije! Međutim, ako dijete bude hranjeno u boci, prvi se dodatak pomiče već dva mjeseca ranije.

Izbornik od 5 mjeseci starog beba trebao bi sadržavati povrće (osobito ako mrvice imaju problema sa začepljenjem) ili voćnih purea (nakon što su kušali slatko, postoji opasnost da dijete odustane od povrća, a ipak, plodovi su tako slatki i ugodni za okus, za razliku od bez maštovitog povrća), ili kaša, koji se uvode u prvu malu djecu. Stoga, ako imate bebu - bucmast, odgoditi uvođenje žitarica.

Možete piti sokove, razrjeđujući vodom 50/50, ali se ne preporučuje jer sadrže beznačajnu količinu tvari važnih za zdravlje mrvica, u stvari, oni ne nose sok.

Koja hrana može biti unijeta u prehrani?

Svaki novi proizvod preporučuje se da daju vrlo male dijelove, prvog dana - oko 5 grama. Neka netko kaže, "ovo dijete jede?". Nemojte se kotrljati, jer ono što znate možete nastaviti hraniti ili ne. I u prvoj polovici dana, kako bi se pratila moguća reakcija bebe tijekom dana. Ne želiš umjesto dobro hranjenog i sretnog ožiljavanja, problema s trbuščićem i ostalim problemima?

Roditelji su često zainteresirani za ono što još uvijek možete dati dijete bez straha od alergija. Vrijedno je početi s hipoalergenskim proizvodima. Na primjer, tikvice, brokula ili cvjetača su idealni. I obrnuto, vrijedi malo pričekati s bundevom i mrkvom, jer povrće svijetle boje može uzrokovati sve vrste reakcija, a ja bih to izbjegao.

Što se tiče žitarica, preporučujemo da počnete od heljde ili riže. Kuhajte ih samo na vodi. Nema mlijeka u dobi od pet mjeseci!

Bilo koja bića za bebe trebala bi biti izrađena bez dodavanja soli i šećera ili bilo kojeg drugog aditiva koji se može pročitati na ambalaži. I neka to izgleda neukusno i neugodno za roditelje, a netko će čak i uzviknuti: "Kako to možeš jesti?", Vjerujte mi, to možete, jer dijete ne treba začine.

Tablica jela za tjedan

Novorođeni roditelji žele hraniti svoje dijete ukusno i zadovoljavajuće, tako da on ne treba nikakve vitamine i minerale. I pitaju se kako raznovrsiti jelovnik kako ne bi pomiješali mrvice istim tikvicama? Zapravo, unatoč činjenici da nisu dostupni svi proizvodi za djecu u ovoj dobi, njihovi jelovnici mogu biti vrlo zanimljivi i ukusni.

Izbornik djeteta od 5 mjeseci na umjetno i dojenje: dijeta u tablicama

Pet mjeseci je dob kada roditelji zdrave bebe počnu planirati uvod u prehranu komplementarne hrane. Ako su do sada sve potrebe bebe bile potpuno zadovoljne majčinim mlijekom ili mliječnim mlijekom, sada bi dijeta trebala postati raznovrsnija, zadovoljiti zahtjeve rastućeg organizma i pružiti mu sve potrebne resurse.

Uvođenje komplementarne hrane za bebe na umjetno hranjenje počinje od 4,5 do 5 mjeseci, na prsima - od 6 (vidi također: kako napraviti beba iznos od 8 mjeseci na umjetno hranjenje?)

Dijete dijete u roku od 5 mjeseci

Prema standardnoj shemi uvođenja komplementarne hrane u umjetnoj djeci, porcija se počinje širiti prije nego u bebama koje su dojene, naime, u roku od 5 mjeseci. U toj dobi, njihov probavni sustav spreman je upoznati nove hrane.

Za razliku od HB, s IV, ne pojavljuju se problemi s prehranom, budući da se količina mješavine tijekom hranjenja može prilagoditi i, ako je potrebno, izvršiti više. Kao rezultat toga, mamac se može odgoditi na kasniji datum, osobito u onim slučajevima ako mrvica ne želi jesti ništa osim uobičajene mješavine.

Ako maca plače i nastavlja tražiti dojku nakon što je potpuno otišla sama, onda to može biti signal da je vrijeme za početak uvođenja prve komplementarne hrane (preporučujemo čitanje: kako i kada primijeniti dodatke djetetu na umjetno hranjenje?). Provjerite kod pedijatra.

Povrće kao prvi obrok

Za zdravu bebu s normalnom težinom ili za mrvicu s prekomjernom tjelesnom težinom, pedijatri se preporučuju da počnu hraniti za 5 mjeseci s povrćem. Sadrže mnoge korisne elemente koji doprinose poboljšanju gastrointestinalnog trakta.

Prvi za hranjenje može se koristiti pure povrće

Za prve uzorke, bolje je odabrati tikvice ili bilo koju vrstu kupusa, s izuzetkom bijelog kupusa. S obzirom da u početnoj fazi dijete ih jede u malim količinama, radi praktičnosti, poželjno je kupiti gotove jednokomponentne homogenizirane pire krumpire u staklenke.

Načelo unosa je standardno. Početni volumen predloženog kaše trebao bi biti pola žličice. U nedostatku negativne reakcije, i ako je mrvica pojela cijelu seriju, može se udvostručiti sljedećeg dana. Tako će se tijekom tjedna volumen postupno povećavati dok ne dostigne potrebne 150 grama. Nakon toga, pire od povrća može zamijeniti jedno od hrane.

Zatim možete diverzificirati prehranu s dvokomponentnim pire krumpirom koje se sastoje od povrća koje je već poznato djetetu, koje ga ne uzrokuju probavni problemi.

Tekući rastrovi se odabiru kao prva komplementarna hrana u slučajevima gdje je dijete slabo. Osnovna pravila uvođenja ostaju nepromijenjena. Važna točka - najprije dati mrvica mrvica koja ne sadrže gluten. Ovaj protein može uzrokovati bolove u trbuhu i probavni problemi. Najbolje je da počnete od heljde, riže ili kukuruznog kaša, krupice i zobene pahuljice trebaju biti uneseni najranije 8-9 mjeseci.

Žitarice - druga hrana nakon pere od povrća

Također, nemojte kuhati kašu u mlijeku. Bez obzira na to koliko je korisno ovaj proizvod, enzimi koji razgrađuju škrob u mlijeku još nisu proizvedeni u dječjem tijelu. Bolje je upoznati bebu s mlijekom kasnije, ne prije 9 mjeseci.

Bolje je dati prednost gotovim suhim žitaricama. Oni su proizvedeni, uzimajući u obzir sve potrebe djetetova tijela. U središtu njihove proizvodnje je ekološki prihvatljiva sirovina. Osim toga, oni imaju stalni sastav, obogaćen vitaminima, prebioticima i drugim korisnim elementima.

Sokovi i voće

Nažalost, ni sokovi niti voće nisu prikladni kao prvi obrok. Sokovi su najsnažniji alergeni. Osim toga, mogu izazvati iritaciju crijevne sluznice. Vrijedno je da ih piju 10 do 11 mjeseci nakon što mrvica pere mahune, povrće i meso.

Izbornik djeteta na 5 mjeseci još se ne razlikuje od velikog broja jela. Ovo je sasvim normalna situacija, budući da crijeva još nisu pripremljeni za probavu težih namirnica. Iz tog razloga, u prehrani djeteta od 5 mjeseci nema maslaca i ostalih masti životinjskog podrijetla.

Šećer, sol, začini, kekse, meso i riba također su isključeni. Jedina stvar koja se dopušta dodati u kašu - malo biljno ulje, majčino mlijeko ili formulu.

Način rada napajanja

Jedno od glavnih pitanja izgradnje prehrane bebe u dobi od pet mjeseci je koliko puta i u kojoj se količini treba hraniti. Ti volumeni izravno ovise o vrsti hranjenja. Djeca koja se hrane umjetnim formulama, zbog svog višeg kaloričnog sadržaja, zahtijevaju manje hrane.

Ispod su dvije tablice dijete od djece na 5 mjeseci na dan za umjetno / mješovita i dojenja. Podaci o količini proizvoda u njima označeni su za već pripremljena jela.

Što hraniti bebu za 5 mjeseci

U ovoj fazi razvoja, glavna hrana malog čovjeka je i dalje mlijeko. Tijelo se brzo razvija, tako da ne dobiva dovoljnu količinu hranjivih tvari iz mlijeka. Vrijeme je za diverzificiranje izbornika djeteta u roku od 5 mjeseci s povrćem i voćnim sirom, žitaricama. Ovaj put je optimalan, jer tijelo najbolje percipira gastronomske inovacije.

Kada mogu početi predstavljati dodatke?

Do 4-5 mjeseci dijete jede isključivo mlijeko. Petominutni muškarac je potpuno spreman da percipira i probavlja deblji obrok. Štoviše, pedijatri preporučuju da se ne odgađaju uvođenjem novih delicija, jer već šest mjeseci tijelo ima nedostatak vitamina, minerala i drugih sastojaka.

Opća pravila za uvođenje raznolikosti u prehrani:

 1. Budući da proces započinje s minimalnom količinom neobične delicije, treba ga ponuditi malom djetetu prije hranjenja s mlijekom. Postupno će se potpuno zamijeniti predložena poslastica.
 2. Poznanstvo počinje s otprilike 0,5-1 tsp. Svakodnevno se povećava doza. Za 7 do 10 dana potrebno je unijeti količinu delikatesa koja se ubrizgava u preporučenu količinu za određeno doba - 200 ml. Škola za nepoznate proizvode koji pripadaju istoj grupi provodi se 5-7 dana. tj ako dijete već jede povrće, a zatim dodavanje druge sorte može biti brže, ovo se načelo odnosi na žitarice i voće.
 3. Ovisno o nepoznatoj hrani izrađena je od jednokomponentnih jela.
 4. Budući da je reakcija na novost nepovoljna, dijete ima alergiju ili uzrujan stolicu, nudi jutarnju nadopunjujuću hranu, tako da možete izvući zaključke i poduzeti akciju tijekom dana.
 5. Ne možete mijenjati snagu malog djeteta tijekom bolesti, također nekoliko dana prije i poslije cijepljenja.
 6. Važno je da je hrana pripremljena od ekološki prihvatljivih sastojaka. Stoga je sigurnije korištenje industrijskih proizvoda. Pogledajte informacije navedene na paketu, odaberite izbor prema dobi djeteta. U ovom slučaju, postoji jamstvo da je hrana bezopasna, ima potrebnu kompoziciju i stupanj mljevenja, što je vrlo važno za petominutni beba.

Što se tiče krumpira povrća, najcjelovitije u smislu raznih hranjivih tvari su mješavine tri vrste povrća. Peti mjesec razvoja djeteta zahtijeva oprez. Kao što je već spomenuto, uvođenje komplementarne hrane uvijek počinje s monokomponentnim jelima. Stoga, za početak, ponudite djetetu pire jednog povrća. Mnogi roditelji počinju s tikvicama, lako se probavljaju, ne uzrokuju alergije. Nakon 7-10 dana, dodajte malo kupusa u pire od tikvica. Neka beba navikne na dvokomponentni obrok za još 7 dana. Zatim dodajte slijedeće povrće u smjesu. Dovesti posluživanje komplementarne hrane na 200 ml.

Koja hrana može biti unijeta u prehrani?

Roditelji koji njeguju brinu se o pitanju onoga što dijete može jesti.

Povrće - najbolja hrana za prvo poznanstvo. Nakon što ih je dijete već upoznalo, vrijeme je da se tijelo pripremi na gustu hranu - kašu. Biljna hrana se uvodi u prvu djecu, koja imaju tendenciju za zatvori ili ima ubrzanog povećanja težine.

Prvo jelo može biti pap. Vrijedno je ponuditi bebu koja je razvila anemiju, ima nestabilnu stolicu, ne dobiva dovoljno težine. Žitarice iz zobene pahuljice proizvedene od mikronutrijenata nadoknađuju nedostatak potrebnih tvari. Dulje vrijeme od povrća i voćnih jela, zasiti dijete, daju snop energije za aktivnu fazu.

Voće sirovi također su pogodni za širenje izbornika 5-mjesečnog djeteta. Ali odrasli u ovom slučaju često susreću činjenicu da je okusio slatkoću plodova, dijete ih traži i nevoljko jede ostatak.

Popis dopuštenih proizvoda:

 1. Povrće: tikvice, brokule i cvjetača, krumpir, mrkva, bundeva.
 2. Voće: banana, kruška, jabuka.
 3. Kashi: heljde, riža, kukuruzni zob, itd.

Počnite s žitaricama koje ne sadrže gluten i mlijeko. Industrijski proizvedeni dijelovi razrijeđeni vodom. Dopušteno je dodati majčino mlijeko, juhu od povrća, smjesu za umjetne tvari. Mliječni derali sadrže mlijeko u prahu ili mješavinu mlijeka, pa su prikladniji za umjetne tvari.
Ovo se jelo može pripremiti sami, sve dok se hrana nasjeckana, na primjer, pomoću miješalice.

Izbornik petomjesečnog muškarca može uključivati ​​sokove. Dobro su apsorbirani i kao djeca. Ali treba imati na umu da u njemu postoji malo vitamina i minerala pa pedijatri preporučuju davanje ove delicije djetetu nakon svih ostalih proizvoda, uključujući meso. Sokovi koji čine raznolikost u hrani karapuz, naučiti ga jesti slatkiše, što je nepoželjan. Kao piće, možete ponuditi mrvice, svježe voće ili komadiće sušenog voća, slab čaj. Ne sipajte tekućine u bočicu, već u čašu, što je vrijeme da se naučite koristiti.

U dobi od pet mjeseci, prosječna količina jednog obroka je 200 ml.
Izbornik uzorka:

 • Broj doručka 1: majčino mlijeko ili dojenčad.
 • Doručak br. 2: kaša bez mlijeka 150 ml, nadopunjeno mlijekom.
 • Ručak: sušeno povrće - 150 ml s dodatkom mlijeka ili 200 ml bez dodataka.
 • Ručak: voćni kaša - 60 ml, majčino mlijeko ili mješavina.
 • Večera: majčino mlijeko ili mješavina.

Djeca bi trebala dobiti samo svježe pripremljenu hranu!

Zapamtite, mnoge namirnice su alergične pa pažljivo pratite zdravlje djeteta. Ako dođe do neželjenih reakcija, sastojak koji je uzrokuje privremeno je isključen.

Kefir je kontroverzni sastojak za petominutni beba zbog prisutnosti kalcija i nezrelosti crijevne mikroflore djeteta.
Možete dodati maslac i biljno ulje u prehranu - ne više od 1 tsp. po danu.

Osobitosti dodatnog hranjenja djece u dojci i umjetnoj hrani

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bebe hranjene bebe, preporučljivo je u 6 mjeseci uvesti nove sastojke u prehranu. No, mnogi pedijatri vjeruju da je ova mogućnost dobra ako je dijete rođeno na vrijeme, sasvim zdravo i normalno se razvija. Istodobno, majka bi također trebala biti zdrava, dobiti dobru prehranu i vitaminske i mineralne dodatke. Inače, za 5 mjeseci raste tijelo nedostaje hranjivih tvari, anemija i ostala deficijentna stanja mogu se razviti. Stoga se pitanje prikorm treba riješiti pojedinačno.

U ovom dobu dijete i dalje zna samo svijet. Novo posuđe možda nije u njegovu ukusu. Ali roditelji bi trebali biti strpljivi i diverzificirati prehranu djece, iako je ponekad teško učiniti. Dogodilo se da traje 15 ili više dana kako bi se naviknuli na nove osjećaje okusa. Važno je ispravno oblikovati navike ukusa, jer samo s raznolikom prehranom može rastući organizam dobiti tvari koje treba.

Kako uvesti prvo hranjenje za 5 mjeseci tijekom dojenja: izbornik

Najčešće, prvo hranjenje u 5 mjeseci. dano djeci na umjetnom hranjenju. Ako je liječnik preporučio hranjenje djeteta tijekom dojenja, onda postoji razlog. Može biti nekoliko razloga: nisko majčino mlijeko, nedovoljno povećanje težine, niski hemoglobin. Probavni sustav petomjesečnog djeteta još nije potpuno zrela, stoga morate pravilno unijeti proizvode prema nekim pravilima.

Dobna osobina

Prikormom poziva sve što je djetetu ponuđeno kao hrana izvan majčino mlijeka. Dodatna hrana obogaćuje tijelo dodatnim mikroelementima, kao i vitaminsko-mineralnim kompleksom. Zbog toga se mentalna i fizička aktivnost bolje razvija.

Izrada rasporeda dana za petomjesečnu bebu, morate početi od količine dnevnog sna.

Tablica režima dana djeteta u 5 mjeseci izgleda ovako.

Tablica jasno pokazuje da u prosjeku beba ima 5 mjeseci. Ispada da se hrane pet puta dnevno. Jasnu dnevnu rutinu lakše je planirati za bebe koje se hrane s formulom, a dojena beba često se primjenjuje na dojku.

Petomjesečno dijete koje je već naučilo novu hranu se hrani u prosjeku pet puta dnevno u intervalima od 4 sata i jednom noću.

Shema izgleda ovako:

 1. ranog doručka (šest sati ujutro) - majčino mlijeko, 190 ml;
 2. drugi doručak (oko deset sati) - kaša, 140 g;
 3. ručak (oko dva poslije podne) - 150 g;
 4. snack (šest uvečer) - 190 ml majčinog mlijeka;
 5. večera (22 sata) - 190 ml majčinog mlijeka;
 6. noćno hranjenje (2 sata) - 190 ml majčinog mlijeka.

Tablica jasno pokazuje koji su proizvodi dopušteni uključiti u prehranu djeteta 5 mjeseci.

Ne možete odbiti dojenje. I dalje mora voditi u ovom dobu.

Bilo koja dodatna hrana treba biti ponuđena djetetu iz žlice. Zato neće odstraniti iz prsa, a njegov će se refleks za gutanje bolje oblikovati.

Potreba za komplementarnom hranom

Predstavljanje komplementarne hrane u prehrani petogodišnjeg beba je neophodno jer se povećava motorička aktivnost i tijelo treba više hranjivih sastojaka. Preporuča se da se počnete hraniti s povrćem. Počevši s uvođenjem mamaca s tikvicama i svim vrstama kupusa (osim bijele).

Postoje neki znakovi koji upućuju na to da možete započeti s unosom prvog feeda u izborniku za bebu od pet mjeseci.

 • beba između hranjenja osjeća osjećaj gladi i zahtijeva više;
 • sa zanimanjem zurenje u ploču odraslih;
 • drži stavke u svojim rukama;
 • prvo dječje hrane ne odbacuje niti gura natrag;
 • tiho i slobodno sjedi na stolici ili koljenima odrasle osobe.

Uvođenje novih proizvoda u prehranu djeteta 5 mjeseci. dojenje se treba provesti na temelju brojnih pravila:

 • dijete u trenutku spoznaje s novim proizvodom treba biti zdravo i ne bi trebalo biti planirano planirano cijepljenje;
 • jela moraju sadržavati jednu komponentu, tako da je tijelo lakše probaviti i lako će se utvrditi prisutnost alergijske reakcije na proizvod;
 • volumen hrane treba postupno povećavati, početi s 5 g i dovesti volumen do 150 grama;
 • ako se pojavi reakcija u obliku osipa, proljeva ili povraćanja, proizvod se uklanja iz prehrane i ponovno se uvodi tek nakon mjesec dana;
 • potrebno je oko 7-10 dana da zadovolji jedan proizvod.

Ako pet mjeseci starog djeteta zaostaje za mršavljenjem, prva hranjenja počinju s žitaricama. Žitarica ne bi smjela imati gluten u svom sastavu.

Dopušteno je početak uvođenja prvog hrane od heljde, kukuruza, riže. Sladokusci imaju slađi okus od povrća pa ih dijete bolje uzima.

Zobeno brašno je bolje napustiti prije početka 8 mjeseci, uvođenje goveđe hrane u prehranu je bolje da napusti razdoblje nakon godine. Kuhajte kašu u vodi, bez dodavanja šećera, soli i drugih začina.

Shema uvođenja povrća i žitarica u prehrani djeteta 5 mjeseci.

 • 1. dan - 1 tsp;
 • Drugi dan - 2 žličice;
 • 3. dan - 15 g;
 • 4. dan - 20 g;
 • 5. dan - 50 g;
 • 6. dan - 100 g;
 • 7. dan - 150 g.

Plan prehrane za 5-mjesečno dijete, koje je tek počelo primati dodatke, izgledalo bi ovako nešto.

 • U 6 ujutro, nakon buđenja, dijete mora biti pričvršćeno na dojku. Treba sisati najmanje 180 grama mlijeka. Jutarnja hranjenja potiče proizvodnju mlijeka, što znači da će beba dugo primati hranjive tvari koje se nalaze u majčinom mlijeku.
 • Oko 10 sati u poslijepodnevnim satima, djetetu se može ponuditi žumanjak jaja, manje od njega, a zatim ga vratiti na prsa.
 • U vrijeme ručka, možete uključiti pire od povrća na jelovniku, to bi trebalo biti malo više (150 g) od majčinog mlijeka (50 g).
 • Večera treba biti lagana, na primjer, možete ponuditi 50 grama voćnog kaše i majčinog mlijeka.
 • U vrijeme spavanja beba bi se trebala smiriti i uskočiti na zdrav san. Stoga će biti ispravno pričvrstiti bebu na prsa.

Da bi dijete probavnog sustava ispravno funkcioniralo, trebate znati gdje početi hraniti bebu.

Tablica uvođenja prvih proizvoda i jela od njih u prehrani djece 5 mjeseci. na dojenju pomoći će razumjeti.

Hrana uključena u hranu

Hrana za bebe 5 mjeseci mora biti pravilno organizirana. Važno je da mama zna popis odobrenih proizvoda i da zna gdje početi uzimati dodatak.

Upoznajte plodove u roku od 5 mjeseci. pojavljuje se u obliku sokova. Za prvo hranjenje, zeleni sok od jabuka je prikladan. Uvesti ga u prehrani treba postupno, počevši od jedne kapi. Baby uspoređuje sve nove proizvode s majčinskim mlijekom, tako da ne može prihvatiti proizvod. Sutradan se mogu ponuditi dvije kapi soka. Postupno, dio se poveća na jednu žličicu.

Svakodnevno je beba sve više naviknuta na piće i više ne odbija žlicu. Posljedica toga, beba 5 mjeseci treba dobiti 50 ml.

Nakon što se probavlja sok, možete ponuditi zelenu zelenu, oko 3 grama. Tjedan dana kasnije, tijelo uči plod i možete nastaviti s datiranjem. Nakon jabuke možete dodati pire od banane i kruške na dijetu. Novi plod je pomiješan s već poznatim jabukama. Sokovi i voćni sirovi mogu uzrokovati fermentaciju u crijevima, stoga je dopušteno uvođenje kompotina.

Osušeni plodovi imaju korisna svojstva. Ojačavaju imunološki sustav, imaju blagotvoran učinak na rad probavnih organa, sadrže prirodnu fruktozu i mogu poslužiti kao desert za bebu. Stoga su također uključeni u izbornik. Prije uporabe, sušeno voće (suhe šljive, suhe marelice) moraju se oprati, isprati kipućom vodom i napuniti skuhanom vodom. Inzistirati oko 2 sata.

Uvođenje povrća u prehranu potrebno je za svu djecu, bez obzira na to kakva su hrana. Povrće sadrži vlakna koja blagotvorno djeluju na crijevnu peristaltiku, kao i na minerale potrebne za razvoj unutarnjih organa i jačanje živčanog sustava. Za petomjesečnu bebu, povrće blijedo u boji korisno je i sigurno. Možete započeti uvođenje komplementarne hrane sa bilo kojim kupusom, ali ne s bijelim kupusom ili s tikvicama. Dopušteno je ući u prehranu i pire krumpir. Majčino mlijeko se može dodati u gotovu povrtnu jelu.

Kaša je hranjiva i daje energiju rastućem tijelu. Posebno je korisno upoznati ih s dijetom djece koja polako dobivaju vrijedne gramove. Žitarice, prije kuhanja, trebate isprati i samljeti s mlinom za kavu. Kuhajte na vodi. Konzistencija takvog kaša treba nalikovati majčinom mlijeku. Potrebno je započeti uvod u ishranu žitarica s onima koji ne sadrže protein glutena.

Obvezna komponenta žitarica i povrća je biljno ulje. Sadrži masne kiseline i vitamine koji normaliziraju metabolizam i ojačavaju tijelo. Stoga se mora unijeti u izbornik.

Možete započeti uvod u izbornik mliječnih proizvoda. Kefir je važan proizvod u formiranju crijevne mikroflore.

Može se piti odvojeno ili kombinirati s kolačićima. Počnite s 50 grama, po dobi od jedne godine količina kefira treba biti 200 ml.

Tablica primjera djeteta na dojenju do kraja 5. mjeseca života.

Dovršenje djeteta u roku od 5 mjeseci

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja prikuplja i analizira sve akumulirano iskustvo u području medicine i ljudskog zdravlja, majčino mlijeko je najbolja hrana za dijete dok ne dostigne šest mjeseci života. Međutim, ponekad iz više razloga, majka ne može hraniti djetetu isključivo majčinskim mlijekom, ili je beba potpuno pod umjetnom hranom. U ovom slučaju, hranjenje dojenčeta uvedeno je u 5 mjeseci, što je zbog svojih fizioloških potreba.

Uvođenje komplementarne hrane 5-mjesečnoj bebi s umjetnom ili mješovitom hranom

Počevši od 4-5 mjeseci, dijete ima izgled prvih žvakanja, a također povećava snagu sisanja. Osim toga, uz umjetne mješavine, djeca također dobivaju prilagodbu "vanzemaljskoj" prehrani, što znatno olakšava prijelaz na prehranu odraslih.

Vrijeme uvođenja komplementarne hrane djetetu na 5 mjeseci obično se pregovara s pedijatrom koji procjenjuje stupanj spremnosti za ovaj teški postupak za dijete. Također biste trebali razgovarati s njim o shemi uvođenja novih proizvoda.

U hranjenju 5-mjesečne bebe možete uključiti:

 • Povrće krumpira, dok je prednost bolje dati dim (bijelo i zeleno) povrće. Ukupni volumen iznosi 100-150 g;
 • Pire od voća blijedog voća. Puni volumen - 60 g;
 • Kashi, najbolji gluten-free - riža, kukuruz, heljda. Ukupni volumen iznosi 100-200 g.

Prehrana za meso i ribu, kao i mliječne proizvode, preporučuje se ući u dijetu djeteta u kasnijoj dobi.

Opća pravila za uvođenje komplementarne hrane djetetu na 5 mjeseci

Opća pravila za uvođenje komplementarne hrane za 5-mjesečnu bebu uključuju preporuke koje određuju pravila za uvođenje novih proizvoda, količine i vrijeme potrebno za povećanje udjela potrebnog volumena, uzimajući u obzir različite čimbenike.

Bilo koji novi proizvod u hranjenju djeteta u roku od 5 mjeseci trebao bi se uvesti samo kada je potpuno zdrav.

Sada se preporučuje da se sokovi i voće, koji su prethodno smatrali najboljim proizvodima za prvo hranjenje, davali u kasnijoj dobi - od 7-8 mjeseci, jer često uzrokuju probavni poremećaj i razne alergijske reakcije.

Dopunska dječja hrana u roku od 5 mjeseci treba početi s pireom. Ova dosljednost će postupno pripremiti gastrointestinalni trakt za grubu hranu, tako da 10-12 mjeseci dijete može jesti iz zajedničkog stola.

Uvođenje komplementarne hrane treba započeti samo s jednim proizvodom. Ako ste alergični ili skloni tome, ovaj će pristup pomoći u prepoznavanju negativnih trendova u ranoj fazi. Određivanje količine davanja djetetovoj komplementarnoj hrani, trebate znati da početni dio ne smije biti više od pola žličice. Povećanje volumena se događa postupno - više od 10-14 dana. Uobičajeno, za to vrijeme potrebno je postići volumen od 100-200 g komplementarne hrane, što može potpuno zamijeniti jedan od hranjenja.

Hranu koja je nastala trebao bi jesti dijete s užitkom i to je ono što određuje koliko hrane treba dati dijete. Nakon postizanja punog volumena dijela, kaša ili povrće kave se postupno dodaju maslacu ili biljnom ulju. Također, možete diverzificirati prehranu dodataka za voće. U nekim je slučajevima moguće dijeliti dio prehrane na pola.

Preporuča se da s uvođenjem komplementarne hrane hrane bebu s žlicom. Proizvodi koji se koriste za pripremu dječje hrane trebaju biti temeljito obrađeni. Kao hranjenje za dijete u roku od 5 mjeseci, možete koristiti industrijsku dječju hranu. U pravilu, kada se priprema, koriste se organski proizvodi, au nekim slučajevima ta se hrana dodatno obogaćuje vitaminima i mineralima potrebnim za dijete.

U jelima koja pripremaju djeca ne smiju dodavati šećer i sol. Ovi proizvodi ne samo da nisu korisni za dijete u ovoj dobi, već također mogu uzrokovati značajnu štetu, potičući razvoj različitih bolesti.

Od početka uvođenja komplementarne hrane, 5-mjesečno dijete treba imati dovoljnu količinu tekućine. Može biti jednostavna voda za piće i biljni čajevi koji poboljšavaju probavu.

Kontraindikacije za uvođenje novih proizvoda u dodatke

Nije preporučljivo uvesti nove proizvode u dječju prehranu tjedan dana prije i tijekom tjedna nakon cijepljenja, što je povezano s rizikom od alergijskih reakcija.

Također nepovoljno vrijeme za uvođenje nove namirnice smatra se vrućim vremenom. U ovom trenutku dijete može biti hirovito, što može povećati vjerojatnost odbacivanja novog proizvoda.

U vrijeme bolesti, uvođenje nove hrane djetetu u 5 mjeseci je bolje odgoditi. Ako je dijete bolesno onda kada je bilo koja od komplementarne hrane već uvedena u njegovu prehranu, nakon oporavka, može se vratiti na dijetu u istom iznosu.

Približna shema hranjenja bebe 5 mjeseci

Do kraja petog mjeseca djeteta može se prenijeti na način hranjenja od 5 sati, u kojem će interval između obroka biti 4 sata.

Primjeri režima hranjenja u ovoj dobi su:

 • 6.00 - hranjenje majčinim mlijekom ili umjetnom formulom;
 • 10.00 - pire od povrća (100-150 g) i 3 žlice voćnog kaše;
 • 14.00 - hranjenje majčinim mlijekom ili umjetnom formulom;
 • 18.00 - hranu mliječnih ili mliječnih kaša uz dodatak maslaca;
 • 22.00 - hranjenje majčinim mlijekom ili umjetnom formulom.

Uvođenjem komplementarne hrane djetetu u 5 mjeseci, naravno, trebalo bi se usredotočiti na preporuke pedijatara i drugih uglednih izvora. Međutim, u svakom slučaju, odgovornost za organiziranje pravilnog hranjenja leži kod majke, stoga, prije svega, trebate biti pažljivi prema djetetu i uzeti u obzir njegove preferencije u prehrani, kao i pokazati potrebnu fleksibilnost u organizaciji prehrane.

Pravilno uvođenje prve komplementarne hrane za dojenje - shema od 5 mjeseci

Kada dijete odrasta, to nije dovoljno za majčino mlijeko. Postupno, dijete proširuje izbornik, dodajući proizvode u skladu s dobi mrvica. Da biste započeli prvo hranjenje dojenjem, shemu od 5 mjeseci predloženo je u članku, potrebno je uzeti jednu žlicu promatrajući stanje malog djeteta. Ako je reakcija dobra, količina nove hrane se povećava svaki dan, a za 5-7 dana dodaje se novi sastojak.

Što pokazuje spremnost za promjenu izbornika na izbornik?

Kod 5 mjeseci, dodaci se primjenjuju na bebe koje se bave umjetnom prehranom. Mlade bebe možda trebaju novu hranu malo kasnije, to ovisi o kvaliteti majčinog mlijeka i individualnim karakteristikama mrvica tijela.

Da biste utvrdili spremnost i potrebu za promjenom izbornika, može se nalaziti na sljedećim opažanjima:

 • mladunčad je neovisno sposobna sjediti u visoku stolicu, držeći ispravnu položaj tijela;
 • beba je već izrezala svoje prve zube;
 • kada se hrani, dijete u potpunosti jede sadržaj boce i traži dodatke s dugim krikovima. Dojene bebe nisu zasićene s jednom dojkom i dalje traže hranu, nakon odbića su vrlo nestašne;
 • dijete može postati nemirno, plačući, što utječe na kvalitetu sna. Počeo je moliti prije rasporeda za jesti;
 • s nedostatkom potrebnih prehrambenih komponenti, dijete prestane dobiti tjelesnu težinu;
 • mrvica počinje biti zainteresirana za sadržaj ploče roditelja, pokušavajući izvući nešto ukusno.

Svi ti znakovi sugeriraju da možete sigurno unijeti novu hranu. Čak i prisutnost nekoliko njih bi trebala biti prigoda za savjetovanje s pedijatrom.

Prednosti pravovremenog uvođenja prve hranidbe

Postoji mnogo kontroverzi o tome koliko mjeseci tijekom dojenja daju prvu komplementarnu hranu. Svako dijete treba odrasle hrane na vrijeme. Majčino mlijeko sadrži sve potrebne mikronutrijente, ali u nekim slučajevima dijete ne smije jesti dovoljno i zahtijevati hranu unaprijed. U prosjeku, razdoblje uvođenja dopunske hrane dopušteno je od početka od 5 mjeseci do šest mjeseci. Prednosti novog obroka za djecu su:

 • nadoknađujući nedostatak vitamina, hranjivih tvari, doprinoseći pravovremenom i pravilnom razvoju mrvica;
 • normalizacija probavnog trakta. Vlakana u povrću pomažu u rješavanju problema s stolcima i probavom;
 • razvoj vještina žvakanja, treniranje mišića gornje i donje čeljusti bebe.

Što trebam zapamtiti prilikom uvođenja prve komplementarne hrane?

Mladi roditelji trebaju znati pravilno hraniti dodatke, kako ne bi štetili malom tijelu mrvica. Slijedeći korak-po-korak upute, morate unijeti prvi mamac slijedeći određena pravila:

 • ne možete djetetu dati novu hranu ako je bolestan;
 • tijekom razdoblja cijepljenja i tijekom tjedna nakon nje djetetu se daju samo one posude na koje je već naviknut;
 • Prvo hranjenje za 5 mjeseci preporučljivo je za početak ujutro, omogućit će promatranje mrvica tijekom dana;
 • svi novi proizvodi trebaju biti uvedeni počevši od čajne žličice, postupno povećavajući volumen prema normama kikirikija, na temelju dobi;
 • kako bi se utvrdilo koja se jela ne uklapaju u dijete u roku od 5 mjeseci, sljedeći bi proizvod trebao biti unesen u prehranu ne prije 5-7 dana od prethodne;
 • Početak hranjenja djeteta na 5 mjeseci bolje je od sokova koji se daju nakon dojenja ili mješavine. Kada se povrće i voće pere, ponudi se djetetu prije glavnog obroka;
 • temperatura hrane treba biti 37-38 ° C. Samo hrana za svježe pripremljena jela prikladna je za hranjenje, ostaci se ne smiju davati sljedećoj hrani;
 • konzistencija prvog jela mora biti homogena i tekuća, njezina se debljina mora postupno povećavati;
 • Preporuča se da bebe s fizičkim tijelom počnu davati voće i povrće na prvom mjestu. A tanke, koje ne poduzimaju mnogo, možete ponuditi žitarice bez glutena. Ovo je riža, heljda, kukuruzni griz;
 • povrće se hrani s krumpirom, cvjetača, brokula ili tikvice. Ovo povrće dobro se apsorbira mrvicama i ne uzrokuje alergijske reakcije. Bundeve i mrkve također pripadaju prvom povrću na bebinom izborniku, ali bolesnike koji pate od alergija treba dati malo kasnije;
 • Preporuča se ubrizgavanje dječje hrane bez soli ili male količine. Bubrezi bebe u pet mjeseci još nisu u mogućnosti ukloniti ga u cijelosti, stoga, ako je dopušteno ograničenje premašeno, tvar će biti pohranjena.

Uvođenje komplementarne hrane počinje kada beba ima dobro raspoloženje i zdrav je. Prilikom davanja mrvica novu posudu, pažljivo pratite stanje djeteta. Alergijska reakcija može se manifestirati kao osip, promjena frekvencije i konzistencije stolice. Za bilo kakve nuspojave, upotreba proizvoda treba prekinuti.

Gdje početi

Nakon što je odlučila diverzificirati dječji izbornik, svaka majka postavlja pitanje: "Kamo počnemo hraniti." Prva komponenta nove prehrane je bolje napraviti sok od jabuka, a zatim sok od bundeve. Potrebno je odabrati zelene sorte jabuka kako bi se smanjila mogućnost razvoja alergija. Sok je najbolji proizvod, budući da je njegova konzistencija blizu majčinog mlijeka.

Daljnje uvođenje komplementarne hrane 5-mjesečne bebe može imati drugačiji slijed. Djeca koja nemaju osnovnu hranu, nude se ustupke, a ostalo se preporučuju povrće i voćni kaše.

Nemojte se brinuti ako nakon prvog pokušaja mrvica ispadne sadržaj žlice. Djeca se brzo naviknu na novi ukus i mogu sljedeći put zatražiti dodatke. Ako se dijete teško prilagođava neobičnoj hrani, mlijeko malo mlijeko se dodaje kaši krumpira ili kaša, a osjećaj da uobičajeni okus počinje uživati ​​u nepoznatom jelu.

Jaja i sir treba se ponuditi djetetu prije 6-7 mjeseci, jer ti proizvodi pridonose razvoju alergijskih reakcija. Upoznavanje s mesom i mliječnim proizvodima je moguće u 7-8 mjeseci. Preporuča se unijeti ribu u karapuz izbornik ne prije 9 mjeseci.

Kuhanje kašu

Dopunska dječja jela s žitaricama počinju s vrstama žitarica bez glutena. Zdjelu možete pripremiti na dva načina:

 • prije kuhanja kljunovi se usitnjavaju u mlinu za kavu;
 • završio sirovi kašu kroz sitno sito.

Možete ponuditi mrvice kupljene gotove proizvode, koje treba samo razrijediti vodom prije hranjenja. No, u sastavu takvih proizvoda često je šećer, što nije baš korisno u ovom dobu. Stoga, prilikom odabira žitarica, potrebno je obratiti pozornost na vrstu hrane koja ne sadrži štetne sastojke.

Prve žitarice trebaju biti riža, heljda i kukuruzni gritovi. Kada se dijete navikne na jednu vrstu, uvode sljedeću, a zatim možete miješati nekoliko vrsta žitarica da biste dobili izbornik pun korisnih tvari. Zob i brašno naznačeni su za djecu od 9 mjeseci.

Preporučljivo je davati kašu mlijeka od 7-8 mjeseci starosti. Cijelo mlijeko se dodaje u 1 žlicu, postupno zamjenjujući vodom tijekom kuhanja. Ako je dijete alergično, kravlje mlijeko mora biti napušteno neko vrijeme, voćni kašuti ili komadići maslaca pomoći će poboljšanju okusa. Uz umjetno hranjenje razrijeđena kaša može biti omiljena mješavina karapuz.

Kako napraviti maslac krumpir ukusna i slatka

Prije nego počnete uvođenje kaše, bebi se može ponuditi voćna kaša. Prvo voće pokupiti jabuke zelene. Prije kuhanja, oprati, oprati i peći u pećnici, dodajući malo vode u posudu. Iz gotovih jabuka odaberite celulozu i samljeti na mješalici. Takav pire krumpir izlazi slatko i nježno. Nakon što ste poučili svoje dijete na jabuku, tu komponentu možete dodati u želuca.

Ako kikiriki ne jede dobro povrće, bundeva pomaže poboljšati okus. Također čini slatki pire krumpir. Opis procesa kuhanja je gotovo isti, osim činjenice da je povrće izrezano na male dijelove prije pečenja. Bundeva dobro čisti tijelo štetnih tvari, ali se ne smije otimati, kako ne bi izazvali labave stolice.

Što odabrati?

Ako unesete hranu za 5 mjeseci u obliku krumpira povrća, najprije se dodaju tikvice, cvjetača, krumpir, bundeva ili mrkve. Odabir proizvoda gotovih proizvoda, morate poštivati ​​sljedeća pravila:

 • prvi koji će biti prisutan u izborniku bebe bi trebao biti jednodijelna vrsta;
 • nakon čitanja jednog povrća tjedan dana, morate unijeti žlicu novog proizvoda u poznato jelo;
 • potrebno je svakodnevno povećati volumen pire krumpira, ali tek nakon što dijete jede sadržaj žlice s apetitom. Ako dijete ne voli novu hranu i on ga pljuje, onda sljedeći dan nude istu jelo i istu količinu.

Držite otvoren jar za dugo vremena ne može biti. Nakon hranjenja, ostatak se mora ukloniti. Stoga, mnoge majke, uvođenjem mamaca iz 5 mjeseci, vole samostalno kuhati pire krumpir. Ali za to trebate:

 • pažljivo odabrati kupljene proizvode;
 • skinuti prije uporabe;
 • kada kuhaju povrće, poslužuju pečenje ili kuhanje;
 • potrebno je obrisati gotove komponente za pire krumpir dok smjesa ne postane homogena, bez gruda i vlakana.

Odluka o odabiru domaćeg ili prodajnog proizvoda ostaje kod roditelja. Prednost kupnje pire krumpira je:

 • nema potrebe za pripremanjem;
 • idealni sastav, sve su komponente odabrane u kombinaciji s potrebama mrvica;
 • Konzistentnost jela je homogena bez prisutnosti grudica i neškodljivih komada.

Nedostatak kod hranjenja djeteta za 5 mjeseci kod kupljenih proizvoda je visoka cijena i potreba za odlaganjem ostatka staklenke u početnoj fazi pire krumpira.

Prednost domaćih jela je da će hrana biti svježa i odmah možete napraviti pravu količinu pire krumpira. Glavni nedostatak je gubitak vremena na kuhanje i rezanje povrća.

Kada i koliko

Upute za uvođenje komplementarne hrane uključuju postupno povećanje količine hrane. Prvog dana, bebi se nudi 1 žlica novog proizvoda, drugi dan 2, a zatim 4, 8. Svaki dan količina hrane se povećava za 2 puta u usporedbi s prethodnim danom dok ne dosegne 130-150 g.
Kada vrijeme prođe od početka prvog poznanstva djeteta s neobičnom hranom, dnevna norma komplementarnog hranjenja djeteta u 5 mjeseci na HB-u bit će:

Prehrana za bebe na 5 mjeseci: izbornik i hranjenje

Prehrana djeteta u roku od 5 mjeseci u potpunosti se osigurava majčinim mlijekom ili prvom fazom. Ali sada mnogi roditelji već razmišljaju o prvom hranjenju.


WHO preporučuje da počnu kušati prve proizvode u šest mjeseci, ali zapravo je to vrlo individualno pitanje. Sami možete shvatiti je li vrijeme za uvođenje dječje hrane.

 • On je već čvrsto sjedio uz potporu, tj. Može se hraniti u visokoj stolici;
 • Ne gura žlicu jezikom, već pokušava lizati;
 • Zainteresirani ste za hranom i molili za to;
 • Majčino mlijeko se ne hrani, sve se pita ranije, ne održava se četverosatni interval između hranjenja;
 • Izrežite prvi zub.

Ovi znakovi upućuju na to da je beba spremna isprobati svoju prvu "odraslu hranu".

Umjetna prehrana djece

Umjetno hranjene bebe tradicionalno počinju hraniti ranije, budući da je njihov probavni sustav prethodno spreman za to. Međutim, umjetnošću nije tako akutno pitanje podsticanja - jednostavno možete povećati količinu smjese. Ako beba odbija jesti nešto osim uobičajene mješavine iz boce, možete pričekati još malo.

Nutricionizam za bebe

Dojenje na dojenju možda nije dovoljno mlijeka, ako ne jede dovoljno, pražnjenje prsa, plakanje i traženje više. Ako to primijetite, pokušajte početi davati djetetu prvo mamac. Na primjer, pire od povrća i sokova, ako dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu ili normalnu težinu ili tekuće žitarice, ako postoji nedostatak težine. Porridge se koriste samo bez mliječnih proizvoda, mogu se razrijediti majčinim mlijekom ili mješavinom. Na jelovniku djeteta u roku od 5 mjeseci uključeno je purehed voće i sokovi.

Sonya mama, 7 mjeseci: "Bio je to nemirni noćni san koji me je prije dva mjeseca potaknuo da moja kći nije imala dovoljno hrane. Isprva smo ga okrivili na rezne zube, ali nije odbila majčino mlijeko, naprotiv, stalno je tražila prsa. Na sljedećem vaganju, ispostavilo se da je dodala samo 200 grama, a pedijatar je ponudio da isprobaju sok ili počnu hraniti smjesu. Počeli smo uvoditi kašu, a do sljedećeg vaganja dodali smo težinu u normi. "

Odaberite vrstu prikorme

Priroda stolice utječe na izbor prve komplementarne hrane. Ako je stolica previše tvrda, dijete jedva pokes, to je bolje početi s povrćem i voćem, imaju vlakana i pektin za promicanje utroba pokret. Riža kaša odgovara bebama s nestabilnom stolicom i ne trebaju davati šljive, repa, kupus, marelice.

Kako uvesti mamac?

Nova dječja hrana je bolje ponuditi rano ujutro kako bi promatrala reakciju tijela. Najprije pokušajte probati pire od povrća, a beba je gladna, a zatim završite s mlijekom ili mješavinom. Voćni sokovi, naprotiv, ne daju na praznom trbuhu, oni su vrlo kiseli. To može dovesti do regurgitacije i probavne smetnje. Sok se nudi nakon obroka.

Odabir vrste komplementarne hrane, počnemo s čajnom žlicom i unesite taj iznos na oko 50 ml tjedno (koliko je dijete spremno za jelo). Prve dodatke se nude samo jednom dnevno, postupno će zamijeniti jedan obrok, ali to će biti kasnije, ali za sada će biti potrebno hraniti dijete grudima ili smjesom. Uvođenjem sljedećeg proizvoda zamjenjuju se drugo hranjenje.

Sok također daje postupno, od nekoliko kapi, dovodeći do 30 ml. Nema potrebe dati više u ovoj dobi.

Nemojte uvoditi novi proizvod ako je dijete bolesno, nestašno, stolica je pogoršana, zubi se izrezuju. Također, nemojte davati novi proizvod prva dva dana nakon cijepljenja.

Uvijek pratite stanje djeteta. Nemojte se bojati da se stolica mijenja, to je normalno. Glavna stvar je da ne postoji tekuća pjenjenje proljev ili povraćanje. U tim slučajevima poništite proizvod, odvojite tjedan dana i ponudite djetetu još jednu. Obavezno se posavjetujte s pedijatrom!

Dijete dijete u roku od 5 mjeseci

Koliko bi dijete trebalo jesti za 5 mjeseci dojenja i umjetno? Pokušat ćemo odgovoriti na ta pitanja.

Važno je! Glasnoća izbornika hrane navedena je za gotovu jelu. Ako kuhate 50 g suhe kaše, dobit ćete tri puta više od norme!

Tablica za 1 dan s dojenjem izgleda ovako:


Na umjetno hranjenje, volumen hrane će biti nešto manje, jer kalorična vrijednost formule veća je od majčinog mlijeka:


Ukupna količina po danu nije veća od 900 ml, ne računajući sok koji se može dati između ručka i večere.

Voda, biljni čaj, dekocija suhog voća se daju tijekom dana na zahtjev.

Kao što se može vidjeti iz tablica, režim dana djeteta u 5 mjeseci uključuje pet obroka dnevno. Ali šesti hranjenje može se dodati ako se dijete diže noću. Usput, noćno buđenje također može biti posljedica činjenice da dijete počinje osjećati gladi. Kako saznati je li to tako? Odgovorite na dva najvažnija pitanja:

Koliko bi dijete trebalo jesti za 5 mjeseci?

Ova količina doseže litru mlijeka dnevno. Ako se ovaj volumen ne regrutira, beba zapravo nema dovoljno hranjivih tvari.

Koliko treba beba vagati na 5 mjeseci?

Bilo da dijete ima dovoljno mlijeka se prosuđuje na isti način prema težini i visini, tablica WHO će pomoći s tim (te se tablice nazivaju i Centen). Četvrtog mjeseca dječaci u prosjeku dodaju 430-580 grama, a djevojke 390-580. U rastu - 2 i 1,9 cm, respektivno. Ako je pokazatelj dobitka težine znatno niži (za 20%), to znači da je jednostavno potrebno uvesti mamac.

Tablica visine i težine dječaka, prema WHO:


Tablica visine i težine djevojaka prema WHO:


Prema propisima Ministarstva zdravstva Ruske Federacije, najmanja težina za djevojke u ovoj dobi iznosi 5,9, a maksimalna težina 7,7 kg. Prema tome, kod dječaka - 6,1-8,3 kg. Ako govorimo o rastu, onda za djevojke stopa je 60,5-66 cm, a za dječake 61-67 cm.


Ono što se ne može dati bebi u pet mjeseci

Dijete dijete u dobi od 5 mjeseci prilično je loše, i to s pravom, jer bebin crijeva još ne mogu probaviti tešku hranu. Zato jela ne dodaju maslac i druge životinjske masti. Izuzmite sol i šećer, sve začine, meso i ribu. Ovo nije ni potrebno pokušati. Možete dodati malo sirovo ulje (na primjer, laneno sjeme). Najbolje je razrijediti pire i kašu s majčinim mlijekom ili mješavinom.

Izbornik pet mjeseci bebe

Unatoč maloj raznolikosti hrane, dijeta može i treba biti raznovrsna. Što hraniti bebu, morate odlučiti na temelju njegovih sklonosti. Da biste to učinili, pokušajte dati različite vrste povrća i žitarica, pogledajte što dijete voli.

povrće

Hrana za povrće često počinje s tikvicama. To je hipoalergensko povrće, prilično nježno u teksturi. Zatim se uvode cvjetača, brokula, krumpir, i tako dalje - sve povrće obojeno u zelenim, blijedo žutim nijansama. Svježe obojano povrće: mrkva, repa se kasnije uključe u prehranu i obično se miješaju s drugim pirećim krumpirom.

voće

Voće i bobičasto voće počinju davati na istom principu: od svijetle boje do tamne boje. Tradicionalno, jabuka dolazi prvo, onda možete dodati krušku. Od tropskog voća dijete u roku od 5 mjeseci može samo bananu. S šljiva, trešnje, grožđa bolje je čekati 6-7 mjeseci.

žitarice

Od žitarica, prvi koji ulazi u one koji ne sadrže gluten: riža, heljde, proso.

Dopunska pravila hranjenja

Pažljivo pratite moguće alergije. Bilo bi racionalno imati posebnu bilježnicu gdje zapisati ono što je dano djetetu, kakva je reakcija bila, kako se stolica promijenila, da li se pojavio osip. Prikladno je držati takvo prijenosno računalo pri ruci ili koristiti prijenosno računalo na magnetima, nakon što ga objesite na hladnjak.

Imajući dnevnik

Čuvanje dnevnika, gdje se bilježi dnevni i prehrambeni režim, neće dugo trajati majku, ali će moći analizirati informacije i prilagoditi izbornik. Roditelji se često umiru, brinu za dijete i postaju raspršeni. Nakon što sam pročitao dnevnički unos koji je jučer bio brokula za večeru, moja se majka ne bi bojala vidjeti neobičnu boju stolice.

kuhinjsko posuđe

Recepti za sva jela za bebe vrlo su jednostavni. Za njihovu pripremu, bolje je dobiti sito, jer u miješalici nije prikladna pripremiti tako malu količinu hrane. Isto tako, moja majka će trebati mjernu šalicu i plastičnu gratet (bolje je od metala, jer ne oksidira proizvode). Vrlo vam pomaže kuhinjske ljuske koje vam omogućuju da izmjerite pravu količinu hrane prema težini.

Baby aparati

Neke bebe teško se naviknuti na hranjenje iz žlice. U ovom slučaju, 5% tekućeg kaša može se dati iz boce. Ali ipak je potrebno sustavno pokušavati prebaciti na hranjenje u visokoj stolici, iz žlice i naučiti piti iz šalice. Da biste zainteresirali bebu s dječjim uređajima, možda ćete morati isprobati nekoliko opcija.

NEMOJTE spremati kuhanu hranu.

Ne zaboravite da kuhana hrana ne može biti pohranjena, čak ni u hladnjaku.

Bolje je koristiti manje hrane za kuhanje. Ako hranite svoju bebu hranu iz staklenki, ostaci ove hrane također ne podliježu skladištenju.

Domaća hrana ili staklenke?

Roditelji su zainteresirani za ono što je još bolje: kuhajte se ili upotrijebite pire krumpir industrijske proizvodnje. Naravno, ljeti je bolje koristiti svježe sezonsko povrće i voće kako bi obogatili prehranu vitaminima. Zimi možete kupiti gotove pire od krumpira. Međutim, kako bi se povećao životni vijek pire krumpira u staklenku, koriste se kemikalije, pa se trebaju koristiti ako nemate vremena kuhati svježu hranu. Povrće i voće koje se prodaju u supermarketima tijekom zime tretiraju se kemikalijama, čiji tragovi u hrani mogu dovesti do alergija ili pogoršati stolicu, a hranjive tvari u njima su znatno manje.

Zimi je razumno kupiti zamrznuti karfiol, brokule i špinat. Samo-zamrzavanje povrće je također dobrodošao. Ako razborito, u sezoni pripremljeni kontejneri s diced tikvica, bundeve, onda njihova priprema će potrajati dosta vremena. Odrasli, uključujući majku koja se brine, ne zagađuju gorku svježeg povrća.

Žitarice za kuhanje kašu također se mogu kuhati sami, mljevenjem u mlinu za kavu. U tom slučaju, kruške koje su kupljene u trgovini trebale bi se isprati i osušiti. Uobičajena doza: pet grama žitarica na sto mililitara tekućine. Keksi industrijske proizvodnje koriste one u kojima nema mlijeka.

Tablica izbornika

Tablica uzorka za izbornik tjedna izgleda ovako: