Sifilis tijekom trudnoće - znakovi, dijagnoza, liječenje

Zasnivanje

Sifilis tijekom trudnoće možda je većina socijalno opasna bolest. Uostalom, opasnost ugrožava ne samo majku nego i dijete. Kako zaštititi bebu od infekcije? Postoji li neki način da ga spasi? I kako su trudnice tretirane sifilisom? Ove i druga pitanja bave se istodobno dva medicinska smjera: "dermato-venereology" i "obstetrics-and-gynecology". Samo zajedničkim naporima dvaju specijalista i pacijenta može se u potpunosti riješiti sifilisa u takvom važnom razdoblju za ženu.

U trudnica sifilis nema posebnosti - nastavlja se na isti način kao iu drugim ljudima, a ovisi, naravno, o pojedinim osobinama organizma. Netko razvija sifilis bez vanjskih manifestacija (latentni sifilis) i nekoga - s znakovima primarnih, sekundarnih ili tercijarnih razdoblja.

Testovi za sifilis tijekom trudnoće

Testovi za sifilis tijekom trudnoće dodijeljeni su svima bez iznimke. Oni su dio rutinskog pregleda trudnica. To se provodi kako bi dijagnosticirala bolest na vrijeme i počela liječenje.

Kada trudnica ispituje sifilis:

 • Prva analiza sifilisa propisuje se u prvom posjetu antenatalnoj klinici (ili poliklinici opstetričarki-ginekologu). Analiza može pokazati sifilis ako je žena zaražena u posljednje dvije godine. Međutim, ne treba zaboraviti da su mogući pogrešni rezultati. Dakle, analiza može pokazati negativan rezultat ako se provodi u razdoblju inkubacije infekcije.
 • Druga analiza trebala bi trajati 30 tjedana trudnoće. On može pokazati sifilis ako je žena zaražena tijekom trudnoće ili neposredno prije nje. Treba imati na umu da sifilis može biti zaražen ne samo seksualno nego i kućanstvu.
 • Treća analiza dodjeljuje se neposredno prije isporuke.

Pozitivni rezultati rutinskih testova ne znače "sifilis" u 100% slučajeva. Mogu biti lažne, pa kako biste pojasnili rezultat, potrebno je napraviti dodatne, preciznije analize - na primjer, fraze ili ELISA.

Lažno pozitivni rezultati dobiveni su u 12% slučajeva, a može se dogoditi ne samo tijekom trudnoće, ali i za razne bolesti (infekcije, oštećenje jetre, srca i mnoge druge).

Sve o lažnim pozitivnim testovima za sifilis može se naći u posebnom članku.

Sifilis: opasnost za dijete

Rani sifilis je najopasniji kod djeteta; sifilis u sekundarnom razdoblju. U ovom trenutku u krvi majke ima mnogo sifiltičkih bakterija, a nakon formiranja posteljice (7-8 tjedana), oni mogu ući u krv fetusa.

Ako ne započnete liječenje, trudnoća može biti složena:

 • pobačaj u ranoj fazi;
 • smrt djeteta (propušteni pobačaj) i prisilni pobačaj, ili rođenje mrtvog djeteta;
 • prerano rođenje, zbog čega dijete ne može preživjeti;
 • infekcija djeteta s infekcijama sifilitisom i njegova smrt nakon poroda;
 • na manifestaciju syifiltske infekcije 3-5 godina nakon rođenja, invalidnosti i smrti djeteta.

Ako žena postane trudna u tercijarnom periodu sifilisa - tj. Nakon 3-5 godina infekcije, rizik od zaraze djeteta za nju smanjuje se nekoliko puta. U tom razdoblju vrlo malo blijedih treponema ostaje u pacijentovom tijelu, a simptomi sifilisa uzrokuju alergijska reakcija organizma na preostale bakterije.

Rano liječenje sifilisa u trudnica pomaže u izbjegavanju komplikacija za dijete u većini slučajeva.

Načini infekcije fetusa tijekom trudnoće

Ako je žena trudna i ima sifilis, tada postoji velika opasnost od zaraze fetusom.

Infekcija djeteta sifilisa kod majke moguće je na dva načina:

 1. Transplantni centar - tj. Kroz posteljicu
  Placenta je organ koji prima majčinu krv i prenosi ga bebu kroz pupčanu vrpcu. Placenta počinje formirati od prvog tjedna trudnoće, a za 7-8 tjedana počinje aktivno raditi. Od sada dijete odlazi u placentarnu cirkulaciju. Ako majka ima blijedi treponema u krvi u ovom trenutku (sekundarno razdoblje sifilisa), onda mogu prijeći placentu u krv dijete.
 2. Vertikalna - tj. Tijekom poroda
  Kada dijete prolazi kroz rodni kanal, "krv" majke "oprani". Ako u ovom trenutku krv sadrži veliki broj sifilis bakterija, onda beba postaje zaražena. Zato se s aktivnim ranim sifilizom preporuča ženiti rađanje carskim rezom. Ova metoda ne štiti dijete od sifilisa za 100%, ali smanjuje rizik od infekcije.

Kada blijedi treponema prodire u fetus, glavne nepovratne promjene u organima i tkivima pojavljuju se samo u 5-6 mjeseci trudnoće. Stoga, što je početak liječenja započeo, to je veća vjerojatnost da žena mora roditi zdravu bebu.

Postoji li prilika da ima zdravo dijete sifilisom?

Često pacijenti traže: "Je li moguće rađati s sifilisom?". Odgovor: možete. No, za to se provodi temeljita terapija sifilisa, a porod, u pravilu, provodi se uz pomoć carskog dijela. U ranom razdoblju sifilisa, rizik zaraze djeteta u maternici je osobito visok. Stoga je važno započeti liječenje što je prije moguće.

Statistika komplikacija kod žena koje nisu liječile sifilis tijekom trudnoće:

 • Smrt i fetalni fetus - 25%.
 • Smrt novorođenčeta - 14%.

Prilika da rodimo zdravo dijete ovisi o tome kada je sifilis zabilježen u trudnica i početak liječenja.

Ovdje su šanse za ženu sifilis da rađaju zdravu bebu:

 • ako se sifilis detektira neposredno prije rođenja, tada je mogućnost očuvanja zdravlja djeteta 11%;
 • ako je sifilis postavljen na 7 mjeseci, tada je mogućnost izbjegavanja sifilisa kod bebe 17%;
 • Ako se sifilis pronalazi u ranoj fazi do 20. tjedna, onda je prilika da se zdravo dijete, prema različitim izvorima, od 60% do 95%.

Je li potrebno pobačaj ako trudnica pronađe sifilis?

Sifilis, pronađen u trudnici, opasno je za dijete, ali ne toliko da prekida trudnoću. Ako je bolest rano otkrivena i odmah počela s liječenjem, tada je rizik od zaraze djeteta značajno smanjen. Također je važno da liječnik pomno promatra ženu tijekom trudnoće.

Pa ipak, moramo se sjetiti da ni učinkovit tretman majke ne može jamčiti zdravlje djeteta za 100%. U svakoj posebnoj situaciji potreban je individualni pristup pacijentu. Samo pažljivo vaganjem svih prednosti i nedostataka, liječnik i pacijent će zajednički odlučiti hoće li spasiti ili prekinuti trudnoću.

Liječenje sifilisa u trudnica

Kao iu svim slučajevima sifilisa, liječenje ove bolesti kod trudnica provodi se s antibioticima. Trudnice dobivaju injekcije penicilina, ili rjeđe ceftriakson. Oba antibiotika nisu opasna za fetus.

Liječenje sifilisa u trudnica je podijeljeno na specifične i profilaktičke.

Specifični tretman

Propisuje se ako pacijent nikad prije nije bio bolestan, ili kada je novo zaražena sifilisom (ako je pacijent bio potpuno liječen prije nje i službeno je zdrava). Specifično liječenje će biti učinkovito ako se započne prije 8. mjeseca trudnoće, a najučinkovitije (do 95% zdrave djece) - ako je započeo prije 4 mjeseca.

Preventivno liječenje

To je dodatak koji se provodi poslije određenog tretmana. Također se obavlja ako je žena ugovorila sifilis i liječena je prije trudnoće, ali nije uklonjena iz registra u ARC. Preventivno liječenje provodi se od 5 mjeseci trudnoće; ali ako je poseban tretman započeo kasnije, a zatim odmah nakon njega.

Liječeni sifilis prije trudnoće - postoji li rizik zaraze djeteta?

Kada trudnica registrira s antenatalnom klinikom, ona mora obavijestiti liječnika da je prethodno bila bolesna i da se oporavila od sifilisa. Nakon liječenja ove bolesti, još uvijek postoji rizik da će se infekcija nastaviti. To se može dogoditi ako liječenje pođe po zlu. Da biste procijenili postoji li rizik zaraze fetusom, morate napraviti analizu sifilisa (MR, PB ili RPR).

Ako su rezultati ispitivanja negativni, nema rizika za dijete, a trudnica ne treba liječenje.

Ako su rezultati ispitivanja pozitivni, tada je trudna majka propisana specifična ili profilaktička terapija.

Prema rezultatima prethodnih analiza odabiru se taktika liječenja:

 • ako nakon tretmana koji je završen prije trudnoće kontrolni testovi ostali pozitivni, tada se provodi profilaktičko liječenje;
 • ako nakon tretmana koji je završen prije trudnoće kontrolni testovi bili negativni, a tijekom trudnoće ponovno postali pozitivni, provodi se specifičan tretman.

Dijete rođeno! Ali kako razumjeti da je zdrav?

U prvih nekoliko minuta nakon rođenja novorođenčadi pregledava se krv za sifilis.

Ako je majka imala infekciju tijekom trudnoće, vjerojatno će prvi test krvi u djeteta biti pozitivan. To je zbog činjenice da dok je beba bila u maternici, njezini su antitijela (proteinski branitelji) preneseni na njega. To je njihov krvni test koji ih vidi.

Nakon rođenja djeteta, važno je da dermatologist-venererist bude dužan promatrati svoje zdravlje već nekoliko godina. To je neophodno jer sifilis u djece može biti asimptomatski i manifestirati po prvi put tek nakon 3-5 godina.

Ako je dijete zdravo, broj antitijela u analizama treba s vremenom smanjiti, a sami rezultati bi trebali postati negativni. Ako je dijete primilo infekciju od majke, s vremenom broj antitijela samo raste, a testovi za sifilis ostaju pozitivni. U ovom slučaju beba će morati podvrći liječenju sifilisa.

Što će se dogoditi s djetetom rođenim sifilisom?

Sifilis, kojeg dijete dobiva u maternici, zove se kongenitalno. Kongenitalni sifilis može se pojaviti odmah nakon rođenja, a - za nekoliko godina.

U pedijatriji, kongenitalni sifilis se može podijeliti:

 • rano je sifilis, uspostavljen u prve dvije godine života. Može se pojaviti bez vanjskih manifestacija, može se očitovati lezijama kože, jetre, srca i drugih organa.
 • a kasno je sifilis, koji se prvi put očitovao nakon 3-5 godina života. To se događa kada je skriveni tok ranog sifilisa. U kasnom kongenitalnom sifilisu moguće su patologije kao što su deformacija čela, tvrdi nepce, pojava "iskrivljenih" zuba, gubitak sluha i vida i mnogi drugi.

Kongenitalni sifilis je opasan jer bez liječenja može dovesti do invaliditeta i prerane smrti dojenčadi. Više informacija o kongenitalnom sifilisu može se naći u zasebnom članku.

Dijagnoza, liječenje i prevencija sifilisa kod trudnica

Sifilis u trudnica je jedini faktor rizika za razvoj sifiltske infekcije u fetusu. Za sifilis, trudnica se pregledava po prvi put prilikom registracije. Od svih trudnica s dijagnozom ove bolesti, oko 40% nije bilo uključeno u antenatalnu skrb u antenatalnim klinikama. Sifilis je dijagnosticiran u njima u kasnijoj fazi trudnoće ili pri upisu u porođaj.

To su uglavnom pojedinačno, financijski nezaštićene, beskućnice, s nakanom za brojne casual seksualne odnose. U pravilu, trudnoća u tim ženama je nepoželjna.

Sl. 1. Na fotografiji, rani kongenitalni sifilis kod djeteta je difuzna infiltracija Gochsingerove kože.

Dijagnoza sifilisa kod trudnica

Dijagnoza sifilisa u trudnica provodi se na temelju anamneze, kliničke slike bolesti i podataka laboratorijskih pregleda. Prilikom prikupljanja povijesti, pozornost se posvećuje prepoznavanju čimbenika koji pridonose razvoju sifiltske infekcije - pacijentovih bihevioralnih i društvenih obilježja. Pritužbe pacijenta i dinamika kliničkih manifestacija, informacije o traženju medicinske skrbi, rezultati pregleda sifilisa i prethodno liječenje, ako postoje, razjasnili su se.

Nadalje trudna prolazi inspekcija, nakon čega slijedi ograde na proučavanje biološkog materijala, koji se koristi odmjeriti uretre i rektuma, grlića maternice i vagine, s površinom od krajnika i syphilides.

Glavni simptom primarnog perioda sifilisa je teška karcinom. U trudnica, više od 80% slučajeva to je lokaliziran na genitalije, u oko trećine bolesnika - na stidnih usana i stražnje usana, barem - na stidnih usana, vrlo rijetko - na vratu maternice i klitoris. U gotovo polovici slučajeva tvrdi ulkus se definira kao erozija ili ulkus. Porast regionalnih limfnih čvorova bilježi se u 80% slučajeva.

Ružmarni osip na tijelu, papule s lokalizacijom na genitalijama, torzo i glavi, sifilidi s lokalizacijom u usnoj šupljini glavni su simptomi sekundarnog sifilisa.

Trambena reakcija limfnog sustava je značajka modernog sifilisa u trudnica. Značajan utjecaj na tijek same bolesti ima povezane genitalne infekcije.

Sl. 2. Na slici, syphilitic pemphigus je simptom ranog kongenitalnog sifilisa.

Laboratorijska dijagnoza sifilisa

Trudnice za sifilis pregledavaju se tri puta:

 • kada žena po prvi put kontaktira zdravstvenu ustanovu o trudnoći,
 • na 30. tjedan trudnoće (kada obavljate rodiljni dopust),
 • uoči porođaja (38-39 tjedana trudnoće) ili u rodilištu.

Smear mikroskopija

Detekcija sifilis patogeni (blijedo treponemes) u uzorcima materijala lezija tamno polje mikroskopiju pogled i izravno otkrivanje imunofluorescencije specifičnih DNA i RNA patogena PCR (reakcija lanca polimeraze) - značajan dokaz znakove bolesti. Odsutnost blijedog treponema u testu ne isključuje prisutnost bolesti.

Sl. 3. Na slici na lijevoj blijedoj treponemu s povećanjem od 3000 puta (tamno polje mikroskopija). Imunofluorescencijska reakcija također se koristi za identificiranje bakterija (slika na desnoj strani).

Sl. 4. Na slici, uzročnici sifilisa u testovima pripremljeni su pomoću srebrne impregnacije (Levaditi tehnika).

Serološka dijagnoza sifilisa u trudnica

Primarna studija seruma trudnica za sifilis provodi se korištenjem enzimski povezanog imunosorbenskog testa (ELISA) ili pasivnog hemaglutinacijskog testa (RPHA).

 • Ako tijekom primarne projekcije je korištena imunosorbent testa (ELISA) i pozitivan test je dobiven, zatim ponovno ispitivanje primjenjuje mikroprecipitacija Reakcijska (HLR) pasivno hemaglutinacije reakcija (+ Pnma).
 • Ako tijekom primarne projekcije se koristi pasivni hema (PHA) se dobije reakcijom i analizu pozitivnog, zatim se ponovno ispitivanje nanosi mikroprecipitacije reakcije (HLR) + IFA.
 • Reakcija "arbitrar" može biti reakcija imunoblotiranja (IB) ili reakcija imunofluorescencije (RIF).

Kada se dobiju lažne pozitivne reakcije, diferencijalnu dijagnozu provodi samo dermatovenerolog. Odluka se u svakom slučaju donosi u korist djeteta. Trudnica se podvrgava suđenju ili profilaksi. Bolje je liječiti ženu nego propustiti bolest.

Dijete nakon rođenja pregledava dermatovenerolog i podliježe serološkom pregledu. U budućnosti, kliničko i serološko praćenje provodi se u mjestu boravka u dermato-venohergičkoj ustanovi.

Ako se sifilis detektira u trudnica, seksualni partneri svakako su obaviješteni i pregledani.

Sl. 5. Plazma se koristi za testiranje sifilisa. Krv iz trudnice preuzeta je na prazan želudac iz vena.

Taktike upravljanja za trudnice sifilis

Kod primarne detekcije sifilisa, pitanje nastavka ili prestanka trudnoće. Žena bi trebala znati da antisfilitetni tretman, koji se obavlja prije 16-19 tjedana trudnoće, sprječava razvoj patologije u fetusu.

 • U slučaju neželjenih trudnoća, ako razdoblje ne prelazi 12 tjedana, provodi se specifična terapija i pobačaj.
 • U razdoblju od 12 do 28 tjedana provodi se specifična terapija. Pitanje ponašanja amniocenteze (proučavanje amnionske tekućine) i umjetnog prekida trudnoće odlučuje vijeće liječnika.
 • Kada pacijent odluči održati trudnoću koja traje duže od 28 tjedana, potrebni su dva tretmana.
 • U slučaju dijagnoze sifilisa u porođaju, pacijentu se daje određeno liječenje, a daljnje promatranje bolesnika treba provesti u teritorijalnoj dermatovenergetskoj ustanovi.

Sl. 6. Slika pokazuje znakove kasnog kongenitalnog sifilisa - Getchinsonove zube i parenchimnog chorioretinitisa.

Liječenje sifilisa u trudnoći

Specifični tretman

Specifičan tretman za sifilis u trudnica je propisana od strane liječnika na dan dijagnoze. Za tretman se koristi kristalna sol benzilpenicilina ili benzokispenicilin novokainska sol ili prokain benzilpenicilin. Ako ste alergični na penicilin, propisuju se polusintetski lijekovi: ampicilin ili oxacillin. U slučaju alergije i netolerancije na lijekove penicilinske skupine, propisan je eritromicin ili ceftriakson. Eritromicin ne prodire kroz placentarnu barijeru, pa se novorođenče mora liječiti penicilinom.

Tijek liječenja penicilinom u primarnom i sekundarnom sifilisu je 14-16 dana, s sekundarnim rekurentnim ili ranim skrivenim - 28 dana s latentnim kasnim sifilisom, 3 puta penicilina se daje 7-10 dana.

Preventivno liječenje

Preventivno liječenje se daje ženama koje su u prošlosti imale sifilis tijekom svake trudnoće. Uz negativne rezultate seroloških reakcija ne provodi se profilaktičko liječenje.

Postoje dvije metode preventivnog liječenja trudnica:

 1. Koristite unutar 14 dana od penicilina topljivog u vodi.
 2. Korištenje jednog od durant lijekova penicilina (bitsilina 1, 3 ili 5) 8 injekcija po stazi (durant - lijek s dugim djelovanjem).

Prednost treba dati prvoj metodi jer uvođenje topljivog penicilina stvara visoku koncentraciju antibiotika, kako u majčinom tijelu tako iu tkivu fetusa. Ako se pacijent ne može hospitalizirati, primijenit će se druga tehnika.

 • Ako žena poslije određenog tijeka liječenja prije trudnoće, a tijekom trudnoće, testovi koji nisu treponemali ostaju pozitivni, tada se podvrgavaju tijeku preventivnog liječenja.
 • Kod provođenja specifičnog liječenja u ranim fazama trudnoće, profilaktički se tečaj treba provesti nakon 20 tjedana trudnoće s lijekovima koji su korišteni tijekom specifičnog liječenja.
 • Ako se liječenje sifilisa odvija kasno, tada se profilaktički tretman provodi dva tjedna kasnije ili neposredno poslije određenog.

Održavanje 2 tečaja liječenja u razdoblju do 32 tjedna trudnoće smatra se odgovarajućim.

Preventivno liječenje

Preventivno ili preventivno liječenje provodi se za trudnice koje su imale seksualni kontakt s pacijentima sifilisom, budući da nisu prošla više od 3 mjeseca. Liječenje se provodi s penicilinom topivom u vodi, novokainskom penicilinom ili pripravcima penicilina - bicillinom 1 ili 5.

Ako je kod oca otkriven sifilis, trudnica treba pregledati i liječiti.

Sl. 7. Višestruka čvrsta sudbina žene (slika na lijevoj strani) i čvrsta sudbina u obliku hermetičkog edema (slika s desne strane).

Prevencija sifilisa

Sprječavanje sifilisa u trudnica je prioritet za rusku zdravstvenu zaštitu. Kvaliteta preventivnih mjera ovisi io ženi i interakciji liječnika različitih specijaliteta. Pravodobna dijagnoza sifilisa u trudnica i pružanje adekvatnog liječenja temelj su zadaće opstetričara i ginekologa.

Otkrivanje bolesti započinje prvim posjetom trudnice liječniku. Pažljivo prikupljena povijest života i povijest bolesti, klinički pregled trudnice i laboratorijska dijagnoza sifilisa - događaji koji se održavaju već u prvom posjetu ginekološkom odjelu za opstetričar. Žena može postati zaražena sifilisom prije i tijekom trudnoće, pa stoga trudnica provodi laboratorijsku dijagnozu sifilisa.

Obavezno ispitivanje trudnica u našoj zemlji osigurava prevenciju sifilisa i kod trudnice i djeteta.

Kada planirate trudnoću, žena sa sifilisom ili iz njega izliječena može dobiti savjet od ginekologa i venerjemologa. Liječenje sifilisa u ranoj fazi trudnoće osigurat će rođenje zdravog djeteta. Otkrivanje sifilisa u kasnoj trudnoći završava s kongenitalnim sifilisom kod djeteta.

Ponašanje i stav prema budućoj trudnoći žene ima veliku ulogu u sprječavanju bolesti. Isključenje slučajnih i promiskuitetnih spolnih odnosa, korištenje kondoma i autoprofilakse su mjere individualne prevencije sifilisa prvog reda.

Kada dođe do trudnoće, svaka žena mora pravovremeno kontaktirati zdravstvenu ustanovu.

Sl. 8. Liječenje bolesti u ranoj fazi trudnoće osigurat će rođenje zdravog djeteta.

Liječenje sifilisa tijekom trudnoće

Sifilis je teško liječiti, posebno kod trudnica. U liječenju sifilisa tijekom trudnoće potrebno je ne štetiti razvoju fetusa, a istovremeno blokirati učinke blijedog treponema. Terapija za sifilis kod nošenja djeteta sastoji se od nekoliko faza - prvo liječenje, a zatim prevencija. Ako liječenje na svakoj od tih razina nije izvršeno ispravno, rizik od sifilisa kod djeteta povećava se. Situacija je komplicirana činjenicom da nije uvijek lako dijagnosticirati sifilis i razumjeti je li liječenje potrebno.

Dijagnostičke poteškoće

Prije svega, potrebno je provjeriti ima li trudnica sifilis, u kojoj se fazi razvoja nalazi. Tijekom trudnoće povećava rizik od lažnih pozitivnih rezultata ispitivanja. Stoga, nije uvijek vrijedno biti uplašeno ako su u prvim mjesecima trudnoće testovi pokazali da žena ima sifilis.

Ako je test bio pozitivan, trudnica tvrdi da nije imala opasne spolne odnose, a nema simptoma - najvjerojatnije je test pogrešan. Ovo je rizična situacija - s jedne strane, sama osoba ne može sigurno znati je li prijevoznik ili ne. Ako su rezultati za sifilis pozitivni i ne postoje simptomi, nejasno je li stvarno bolest.

Rizik je da liječenje treba započeti što je ranije moguće. Istovremeno, lijekovi za liječenje su vrlo agresivni i samo štete zdravi trudnica. Općenito, pravilo se koristi - ako je test pozitivan, ali se sifilis nikad nije očitovao, nemojte početi liječiti.

Ako su testovi pokazali bolest, a istodobno je djevojka imala intimnu vezu s zaraženom osobom - terapija je nužno propisana. Čak i ako se simptomi, uključujući primarnu šanku, nisu pojavili. Rizik infekcije fetusa je previše povećan u ovoj situaciji, kako ne bi se prevencijsko liječenje sifilisa.

Zasebni slučaj je kada je odavno jasno da je žena zaražena, a proveden je točan znanstveni tretman. Zatim je dovoljno periodično pratiti krvne pretrage i promatrati vanjske manifestacije bolesti. Kada se sifilis odobri precizno, ali terapija još nije prošla - hitno je potrebno. U slučaju pogrešnog ili neučinkovitog liječenja, liječnici propisuju drugi tečaj.

liječenje

Sifilis je jedna od rijetkih bolesti čije posljedice za fetus znatno variraju ovisno o tome koliko je dobro liječenje provedeno. Što je točniji i pravodobniji tretman, to će bolje stanje novorođenčadi biti. Ako liječenje uopće nije prisutno, dijete će se gotovo sigurno roditi s simptomima kongenitalnog sifilisa. U budućnosti, ako se dijete ne liječi odmah, značajno se povećava mogućnost ranog onesposobljenja (sljepoća, gluhoće) i smrti.

Ako se terapija ne provodi, rizik od infekcije novorođenčeta je vrlo visok. Ali bolest se opaža kod djeteta iu onim slučajevima kada:

 • Trudnica je počela tretira kasno, u posljednjem tromjesečju. Rizik je 50/50;
 • Nakon glavnog liječenja nije slijedio profilaktički slijed antibiotika. Rizik infekcije je oko 35%;
 • Terapija je izvršena na pogrešan način. Na primjer, prevencija je provedena prerano. Bilo je odabrano lijek koji nije prošao posteljicu. Druga mogućnost je izbor antibiotika koji se prebrzo eliminiraju iz tijela trudnice i fetusa.

U prvim mjesecima

Prije izuma modernih antibiotika, trudnice su imale lošu prognozu kod pacijenata sifilisa. Djeca su rođena s komplikacijama prenatalnog razvoja, a vrlo često su i sami bili potpuno zaraženi. Danas, moderni lijekovi omogućuju promjenu ove situacije.

Prije su se svugdje koristile takve varijante penicilinskih lijekova kao što su Extensillin i Retarpen. Međutim, njihova uporaba u posljednjim mjesecima nošenja fetusa samo je pogoršala stanje zdravlja fetusa. Stoga se sada koriste samo u prva četiri mjeseca trudnoće. Potrebno je oblikovati cirkulaciju krvi u posteljicu, bez blijedog treponema.

Važan pokazatelj lijeka za liječenje trudnice zaražene sifilisom je trajnost. Ovaj pojam ukazuje na dugo trajanje lijeka u tijelu nakon upotrebe i koliko dugo ga uništavaju enzimi. Što je veća trajnost lijeka, to je manje potrebno koristiti. Koliko antibiotika trebaju trudnica i koliko ih često koristi, samo liječnik može odlučiti.

Upute za uporabu svakog od antibiotika zbog njihove trajnosti:

 • Exentsillin, Retarpen - 2.400.000 IU (međunarodna jedinica, također je pronašao pokazivač AU ili jedinicu djelovanja) jednom tjedno. Tečaj se ponavlja dva puta;
 • Bitsillin-I - 2,4 milijuna IU jednom u pet dana. Potrebno je tri tečajeva;
 • Bitsillin-III - 1.800.000 IU dva puta tjedno. Potrebno je ponoviti pet puta;
 • Bicilin-V - 1.500.000 IU dva puta tjedno. Treba ga ponoviti pet puta;
 • Procain penicilin - 1.200.000 IU svaki dan, tijekom deset dana;
 • Penicilin Novokainove soli - 600,000 IU svakih 12 sati tijekom deset dana;
 • Natrijeve soli penicilina - 1.000.000 IU svakih 8 sati tijekom deset dana.

Ako je sifilis sekundaran i skriven za manje od šest mjeseci, stope antibiotika se ne mijenjaju. Ali liječenje s natrijevim i novokainskim solima treba nastaviti ne deset, već dvadeset dana. Ako se sekundarni sifilis ponovi više od pola godine, prokain-penicilini su prikladni za liječenje. I novokainske i natrijeve soli - prema liječenju sekundarnih simptoma.

Na kraju trudnoće

Na kraju, procain-penicilina, soli penicilina najčešće se koriste za liječenje. Stoga je moguće povećati sadržaj antibiotika u krvi majke i time zaštititi od infekcije djeteta.

Upute za primarnu sifilis:

 • Procaine Penicillin - 1.200.000 IU svaki dan. Liječimo se deset dana s injekcijama;
 • Penicilin Novokainove soli - 600,000 IU svakih 12 sati tijekom deset dana;
 • Natrijeve soli penicilina - 1.000.000 IU svakih 8 sati tijekom deset dana.

Ako je sifilis sekundaran i prije bio skriven, liječenje se provodi slično ovoj situaciji u prvim mjesecima trudnoće:

 • Procaine Penicillin - 1.200.000 IU svaki dan. Koristimo injekcije deset dana;
 • Penicilin Novokainove soli - 600.000 IU jednom svakih 12 sati tijekom dvadeset dana;
 • Natrijeve soli penicilina - 1.000.000 IU svakih 8 sati tijekom dvadeset dana.

Razvijena je posebna situacija ako trudnica ne podnosi penicilin. U tim se slučajevima koristi eritromicin - 50 mg 4 puta dnevno. Trajanje tečenja je petnaest dana, ili ako je sifilis zanemaren - mjesec dana. Djeluje slabije od penicilina i ne pomaže liječenju fetusa.

Primjenom eritromicina, trebate se nositi s liječenjem djeteta nakon rođenja. Postoji suvremena alternativa - uporaba Ceftriaxona. Ona prodrijeti kroz zaštitu placente i liječi bebu. Kada je sifilis zanemaren, Benzatin Pesillin G se koristi u dozi od 2.400.000 IU. Svakodnevno 21 dan.

Preventivno liječenje

Često žena želi postati trudna čak iu onim situacijama kada se liječi sifilis, no rezultati su ipak daleko od pozitivnih. Druga je situacija kada je žena koja je već zatrudnjela otkrila njezin sifilis i provela više ili manje terapeutski tečaj. U tim slučajevima, nakon nekog vremena, može biti potrebna dodatna, profilaktička terapija sifilisa.

Ako je određena terapija prošla prije trudnoće ili na samom početku, preporučamo prevenciju dvadesetog tjedna. Kada su liječnici kasnije počeli liječiti ženu, trebali biste nastaviti s preventivnim liječenjem 14 dana nakon glavne terapije. U sprječavanju, koristimo isti način kao i za liječenje sekundarnog sifilisa. Prevencija je usmjerena na zaštitu fetusa, zbog čega se rabe topljivi penicilini ili srednja trajnost.

Kada se antitijela nalaze u žena, a testovi pokazuju sifilis, ali simptomi nisu pokazali, onda se infekcija pojavila u posljednjih 12 mjeseci. Profilaktičke doze antibiotika u takvoj situaciji ne bi trebale biti promijenjene - one su jednake kao u primarnoj ili sekundarnoj bolesti.

Kada bolest traje više od 12 mjeseci, ili je vrijeme infekcije nepoznato, Benzathine Penicillin G se koristi za profilaksu. Doziranje je 2.400.000 IU intramuskularno, svaki tjedan. Tijek liječenja je 21 dan. Druga mogućnost je Procaine penicilin G. Svaki dan dva tjedna doziranje iznosi 600 000 IU.

Neurosifilis kod trudnica

Penicilinski lijekovi također igraju važnu ulogu u liječenju neurosifila tijekom trudnoće.

 • 2.000.000 IU (ili dvostruko više, ovisno o medicinskim preporukama) se primjenjuju 4 puta dnevno. Tečaj liječenja je od deset dana do dva tjedna;
 • Alternativa. Svaki dan 2,400,000 IU prokain penicilina. Uz to, uzmite dvije tablete Benecid 500 mg svakih šest sati. Tijek liječenja je od deset dana do dva tjedna. Na kraju terapije, ubrizgajte benzatinski penicilin 2,400,000 IU.

Opasnost i liječenje sifilisa tijekom trudnoće

Sifilis tijekom trudnoće predstavlja opasnost za nerođeno dijete i samu ženu. U nedostatku odgovarajućeg liječenja dolazi fetalna intrauterinska infekcija. Djeca se rađaju bolesnima i podcjenjuju se. U drugim slučajevima dolazi do pobačaja.

Pale Treponema i trudnoća

Sifilis tijekom porođaja danas je rijetka pojava. To je zbog masovnog pregleda trudnica i učinkovitosti modernih antibiotika. Sifilis je zarazna bolest, čiji uzročnik je blijedi treponema. U trudnica, bolest nema kliničke osobine.

Infekcija je moguća i prije začeća i nakon. U potonjem slučaju, trudnice razvijaju primarni sifilis. Vrlo često dolazi do recidiva (ponovnog razvoja bolesti) nakon neadekvatne terapije antibioticima. U ovom slučaju, očekivana majka nije svjesna da je zaražena.

Neki se pitaju može li se roditi i zamišljati dijete ako se treponama nalaze u tijelu. U ranim fazama možete postati trudni, ali u slučaju tercijarnog sifilisa nema pogleda na prianjanje i disfunkciju reproduktivnih organa. Stoga se preporučuje odmah posavjetovati se s liječnikom.

Primarni oblik bolesti

Primarni, sekundarni i tercijarni sifilis razlikuju se tijekom trudnoće. U slučaju infekcije majke u ranim fazama trudnoće razvija se prva faza bolesti. Asimptomatsko razdoblje je do 3 mjeseca. Ukupno trajanje primarnog sifilisa je 2-3 mjeseca. Ovom patologijom u procesu su uključeni genitalija (labia) i unutarnji organi (uterus, vagina). Nedostaci pojavljuju se u obliku tvrde crvenke.

Moguća je njegova izvangenetitalna lokalizacija. U tom slučaju, u ustima, abdomenu, udovima, bedrima ili u anusu formira se šava. Zbog guste baze zove se tvrda zagađenja. Ovaj kvar ima sljedeće značajke:

 • okrugli oblik;
 • crvena boja;
 • oko 1 cm;
 • sadrži malu seroznu tajnu;
 • ne uzrokuje nelagodu;
 • zastupljena erozijom.

Erozivna zločina nestaje bez traga. Samo u nekim slučajevima ostavlja ožiljak. Ponekad se tijekom trudnoće formiraju atipične bradavice (amigdalit, indurativni edem, kancer-felon). Oštećene su velike usne, tonzila i falange prstiju. U atipičnom obliku bolesti u trudnica, opaženo je povećanje limfnih čvorova.

Sekundarni sifilis kod žena

Rjeđe tijekom porođaja, dijagnosticira se sekundarni sifilis. Razvija se 2-3 mjeseca nakon infekcije i traje do 4 godine. Rano i latentno sekundarno sifilis u trudnica razlikuje se. U ovoj patologiji uočeni su sljedeći simptomi:

 • osip;
 • groznica;
 • bol u zglobovima i mišićima;
 • natečeni limfni čvorovi;
 • povećani gubitak kose;
 • promuklost.

Sekundarni sifilis je opasan jer su organi (srce, bubrezi, jetra, trbuh, pleura, pluća) uključeni u proces. Glavni simptom ove faze bolesti je osip. Sekundarni sifilidi predstavljaju ružičaste (blijedo ružičaste ili crvene male mrlje), pustule (apscesi), papule ili bijele mrlje (leukoderme).

U većini bolesnika detektira se ružičasti osip. Elementi ne prelaze 1 cm u promjeru i nalaze se na tijelu, rukama, nogama i licu. Oni se javljaju u valovima. Do 10-12 novih mjesta pojavljuju se dnevno. Ružičasta palpacija nestaje. U atipičnim slučajevima, mjesta se podižu iznad okolne kože.

Nešto rjeđi papularni syphilidi. Oni su zastupljeni noduli guste konzistencije, crvene ili svijetle ružičaste. Elementi osipa ne prelaze 5 mm promjera. U središtu kvržica ima piling, koji se proteže na periferiju. Papule nestaju, a na njima ostaju područja hiperpigmentacije kože. Ako se pustule pojavljuju na tijelu, može se sumnjati na pustularni sekundarni sifilis. Razvija se u oslabljenim ženama. Ova patologija nastavlja se kao pioderma i karakterizira stvaranje malih žutih korica.

U slučaju ponavljanja sifilisa u trudnica pojavljuju se pigmentni syphilidi. Ovo stanje se zove leucoderma. U sekundarnom sifilisu mogu postojati negativne posljedice u obliku gastritisa, hepatitisa, alopecije, oštećenja usne sluznice, periostitisa i pleura. Ako ne liječite bolest, postoji rizik od oštećenja središnjeg živčanog sustava.

Opasnost od infekcije fetusa

Čak i nakon izliječenog sifilisa, žene mogu roditi bolesno dijete. Sve ovisi o razdoblju trudnoće kod koje je došlo do infekcije i pravodobnosti terapije. Najčešće komplikacije sifilisa tijekom trudnoće su:

 • pobačaj u ranoj fazi;
 • fetalna fetalna smrt u kasnijim fazama;
 • placentalna insuficijencija;
 • oštećenja unutarnjih organa bebe.

Infekcija se najčešće pojavljuje u trajanju od 5 mjeseci ili više. U tom se slučaju razvija fetalni sifilis. Karakterizira ga povećanje jetre i slezene, stvaranje infiltrata u drugim organima (pluća), razvoj upale pluća i oštećenja hrskavice tkiva zglobova kralježnice. Prethodna dostava je moguća. Preživjeli su djeca bolesna. Oni su dijagnosticirani s ranim kongenitalnim sifilisom.

Sifilis nakon poroda

Teško je roditi zdravo dijete ako je žena zaražena tijekom trudnoće. Blijedi treponama prodiru kroz placentarnu barijeru i negativno utječu na razvoj fetusa. Rani kongenitalni sifilis se razvija u prve dvije godine. Simptomi se mogu pojaviti već 1-2 mjeseca nakon poroda.

Za rani sifilis djeca se odlikuju:

 • pemfigus;
 • curenje nosa;
 • preoblikovanje nosa;
 • kondenzacija u licu, stražnjici ili udovima;
 • oticanje i krvarenje usnica;
 • glatke kože;
 • smanjenje turgora kože.

8-10 tjedana nakon rođenja, otkriva se Gohsingerova infiltracija. Kada se pojave pečati. Simptomi sifilisa kod dojenčadi uključuju promuklost, koja se javlja u pozadini lezija ždrijela. Često oštećene kosti. Takve bebe razvijaju osteokondritis i periostitis. Rano kongenitalni sifilis je opasno zbog mogućih komplikacija. To uključuje orhitis, hepatitis, miokarditis, hydrocephalus, meningoencefalitis i oštećenja bubrega.

Sifilis tijekom trudnoće ima dugoročne učinke. Gumma i udari mogu se pojaviti kod djece starije od dvije godine, koje brzo nestaju s formiranjem čira. Sve ovo podsjeća na tercijarni sifilis. Mogući simptomi kasnog kongenitalnog sifilisa su:

 • sablja deformacija nogu;
 • upala zglobova koljena;
 • degenerativne promjene u udovima;
 • gubitak sluha i ravnoteža zbog labirintitisa;
 • incizorska deformacija;
 • lezija rožnice.

Ponekad djeca postaju asimptomatski nosači infekcije. Nema pritužbi, ali postoje promjene u analizi.

Taktika ispitivanja i liječenja

Pregled trudnica trebao bi biti sveobuhvatan. Da bi se razjasnila dijagnoza trebat će:

 • opći i biokemijski krvni testovi;
 • mokrenje,
 • ginekološki pregled;
 • Ultrazvuk maternice i dodavanja;
 • ultrazvuk;
 • fetometry;
 • Doppler;
 • koagulacije;
 • reakcija imunofluorescencije;
 • lančana reakcija polimeraze.

Liječnik će procijeniti stanje fetusa. Ako se došlo do začeća nakon infekcije buduće majke, vjerojatnost razvijanja placentalne insuficijencije je visoka. U ovom slučaju, možda će biti potrebna invazivna manipulacija (amniocenteza). Liječenje sifilisa tijekom trudnoće počinje nakon izravnog ili neizravnog (otkrivanjem protutijela) otkrivanjem patogena.

Nakon potvrde dijagnoze provodi se antibiotska terapija. Kada trudnoća primjenjuje Bicilin-5. U slučaju netolerancije na ovaj lijek prema strogim indikacijama, kada željena prednost premašuje rizik, propisuju se benzilpenicilin natrijeva sol i Ceftriaxon Kabi. Trajanje terapije je 1-3 tjedna, ovisno o lijekovima. Treba imati na umu da su neki lijekovi (tetraciklini) kontraindicirani tijekom trudnoće.

Ako postoje simptomi neurosifilisa u trudnica, preporučuje se davanje lijeka endolyumbno. To treba obaviti obučeno medicinsko osoblje. U liječenju novorođenčadi i starijih, doziranje se izračunava na temelju tjelesne težine. Uz neučinkovitost penicilina, Eritromicin-Lect i Ceftriaxone Kabi mogu se propisati. U kasnom kongenitalnom obliku bolesti, preparati bizmut i imunostimulanti često su propisani. Nakon liječenja sifilisa, ponovljene su analize.


Prognoza za sifilis tijekom trudnoće relativno je nepovoljna. Moguća fetalna smrt fetusa. Trudnoća nakon sifilisa često je prekinuta. Prevencija bolesti uključuje isključivanje nezaštićenog spola, povećani imunitet, planiranje trudnoće, testiranje prije zamišljanja djeteta i isključivanje kontakta s pacijentima. Tako se fetus može inficirati od majke dok je u maternici.

Sifilis tijekom trudnoće

Što je sifilis?

Simptomi sifilisa nisu uvijek očiti, a najčešće njihova manifestacija ovisi o općem zdravstvenom stanju. Uobičajeno je izdvojiti:

 1. Kongenitalni sifilis:
  • otvoriti / sakriti;
  • rano / kasno
 2. Rani sifilis:
  • genitalije;
  • prianal područje;
  • kože i sluznice.
 3. Kasni sifilis:
  • kardiovaskularni sustav;
  • asimptomatski;
  • s oštećenjem većine unutarnjih organa.
 4. Skriveni sifilis:

Sve vrste sifilisa su slaba bolest koja je popraćena određenim skupom simptoma i znakova.

Zbog individualnih karakteristika organizma, nije uvijek moguće odrediti vrstu i stupanj razvoja bolesti.

Najteže je dijagnosticirati rani sifilis, jer njezini primarni simptomi nisu uvijek vidljivi i brzo se prestaju pojavljivati.

Sifilis i njegova manifestacija - program "Živjeti je super!"

faza

U pravilu, sifilis prolazi kroz sljedeće faze razvoja.

Osnovna. U ovoj fazi, gotovo je nemoguće primijetiti simptome prisutnosti virusa sifilisa. Osim toga, testovi također u 90% slučajeva neće otkriti bolest.

Etiologija i patogeneza

Kauzalno sredstvo sifilisa je Treponema pallidum - gram-negativan aktivni mikroorganizam s tankim zakrivljenim tijelom spiralnog oblika.

Za IPTP karakterizira pojačano uništavanje trombocita zbog stvaranja protutijela na njihove membranske antigene. Rezultati nekih studija dokazuju povezanost s HLA sustavom, nedostatkom IgG-2, abnormalnim komponentama komplementa, osobito C4.

Među specifičnim mehanizmima bolesti, dokazano je učinak imunosnih poremećaja sustava T-stanica i produkcije citokina koji su uključeni u aktivaciju i diferencijaciju B-limfocita u stanice koje proizvode antitijela.

Potonji dovodi do prekomjerne proizvodnje različitih protutijela, autoantitijela i stvaranja CIC, koji se nanose na podrumske membrane trombocita, uzrokuju njihovo oštećenje; to dovodi do oslobađanja novih antigena, na koja nastaju nova antitijela i imunološki kompleksi, stvarajući tako začarani krug.

klasifikacija

Trenutno se u kliničkoj praksi koristi sljedeća klasifikacija sifilisa:

- seronegativni;

Tijek akutnih (nastavlja se manje od 6 mjeseci) i kroničnih oblika IPTP-a. Potonje su podijeljene u opcije:

S rijetkim recidivima;

S čestim recidivima;

■ sa stalnim recidiviranim tečajem.

Većina (80-90%) trudnica ima kronični oblik IPTP-a, a 10% ima akutni oblik.

Klinički znakovi i simptomi

Simptomi bolesti su vrlo različiti. Mijenjaju se ovisno o stupnju bolesti! Tri faze bolesti su podijeljene:

Kod netretiranih pacijenata, stečeni sifilis traje mnogo godina.

U kliničkom tijeku bolesti postoje 4 razdoblja: inkubacija, primarna, sekundarna, tercijarna.

Bolest se obično odlikuje naglim nastupom hemoragičnog sindroma mikrokružnog tipa kod pacijenta koji je inače sasvim zdrav. Hemoragijski sindrom obično predstavlja:

■ krvarenja kože (petechiae, purpura, ecchymosis);

■ krvarenja u sluznicama;

■ krvarenje iz sluznice (nos, gingival, iz rupice izvađenog zuba, uterine, rjeđe melena, hematurija).

Fizički pregled, osim hemoragijskog sindroma, ne otkrivaju se sindromi drugih lezija (trovanja, limfadenopatija, hepatosplenomegalija).

IPPP se, u pravilu, kronično, odlikuje postupnim nastupom, dugim recidivnim tečajem i relativnom otpornosti na većinu tretmana.

dijagnostika

Dijagnoza sifilisa u trudnica provodi se na temelju anamneze, kliničke slike bolesti i podataka laboratorijskih pregleda. Prilikom prikupljanja povijesti, pozornost se posvećuje prepoznavanju čimbenika koji pridonose razvoju sifiltske infekcije - pacijentovih bihevioralnih i društvenih obilježja.

Pritužbe pacijenta i dinamika kliničkih manifestacija, informacije o traženju medicinske skrbi, rezultati pregleda sifilisa i prethodno liječenje, ako postoje, razjasnili su se.

Nadalje trudna prolazi inspekcija, nakon čega slijedi ograde na proučavanje biološkog materijala, koji se koristi odmjeriti uretre i rektuma, grlića maternice i vagine, s površinom od krajnika i syphilides.

Glavni simptom primarnog perioda sifilisa je teška karcinom. U trudnica, više od 80% slučajeva to je lokaliziran na genitalije, u oko trećine bolesnika - na stidnih usana i stražnje usana, barem - na stidnih usana, vrlo rijetko - na vratu maternice i klitoris.

U gotovo polovici slučajeva tvrdi ulkus se definira kao erozija ili ulkus. Porast regionalnih limfnih čvorova bilježi se u 80% slučajeva.

Ružmarni osip na tijelu, papule s lokalizacijom na genitalijama, torzo i glavi, sifilidi s lokalizacijom u usnoj šupljini glavni su simptomi sekundarnog sifilisa.

Trambena reakcija limfnog sustava je značajka modernog sifilisa u trudnica. Značajan utjecaj na tijek same bolesti ima povezane genitalne infekcije.

Sl. 2. Na slici, syphilitic pemphigus je simptom ranog kongenitalnog sifilisa.

Trudnice za sifilis pregledavaju se tri puta:

 • kada žena po prvi put kontaktira zdravstvenu ustanovu o trudnoći,
 • na 30. tjedan trudnoće (kada obavljate rodiljni dopust),
 • uoči porođaja (38-39 tjedana trudnoće) ili u rodilištu.

Smear mikroskopija

Detekcija sifilis patogeni (blijedo treponemes) u uzorcima materijala lezija tamno polje mikroskopiju pogled i izravno otkrivanje imunofluorescencije specifičnih DNA i RNA patogena PCR (reakcija lanca polimeraze) - značajan dokaz znakove bolesti.

Odsutnost blijedog treponema u testu ne isključuje prisutnost bolesti.

Sl. 3. Na slici na lijevoj blijedoj treponemu s povećanjem od 3000 puta (tamno polje mikroskopija). Imunofluorescencijska reakcija također se koristi za identificiranje bakterija (slika na desnoj strani).

Sl. 4. Na slici, uzročnici sifilisa u testovima pripremljeni su pomoću srebrne impregnacije (Levaditi tehnika).

Serološka dijagnoza sifilisa u trudnica

Primarna studija seruma trudnica za sifilis provodi se korištenjem enzimski povezanog imunosorbenskog testa (ELISA) ili pasivnog hemaglutinacijskog testa (RPHA).

 • Ako tijekom primarne projekcije je korištena imunosorbent testa (ELISA) i pozitivan test je dobiven, zatim ponovno ispitivanje primjenjuje mikroprecipitacija Reakcijska (HLR) pasivno hemaglutinacije reakcija (+ Pnma).
 • Ako tijekom primarne projekcije se koristi pasivni hema (PHA) se dobije reakcijom i analizu pozitivnog, zatim se ponovno ispitivanje nanosi mikroprecipitacije reakcije (HLR) + IFA.
 • Reakcija "arbitrar" može biti reakcija imunoblotiranja (IB) ili reakcija imunofluorescencije (RIF).

Kada se dobiju lažne pozitivne reakcije, diferencijalnu dijagnozu provodi samo dermatovenerolog. Odluka se u svakom slučaju donosi u korist djeteta. Trudnica se podvrgava suđenju ili profilaksi. Bolje je liječiti ženu nego propustiti bolest.

Dijete nakon rođenja pregledava dermatovenerolog i podliježe serološkom pregledu. U budućnosti, kliničko i serološko praćenje provodi se u mjestu boravka u dermato-venohergičkoj ustanovi.

Ako se sifilis detektira u trudnica, seksualni partneri svakako su obaviješteni i pregledani.

Sl. 5. Plazma se koristi za testiranje sifilisa. Krv iz trudnice preuzeta je na prazan želudac iz vena.

Glavna dijagnostička metoda je test krvi za sifilis. Postoji širok raspon takvih studija. Podijeljene su u dvije skupine:

 • približne (screening) testove, često korištene u masovnim studijama za sifilis. Prije svega, riječ je o Wassermanovoj reakciji (RW). Različite razine ozbiljnosti mogu imati pozitivnu Wassermanovu reakciju. Označen je znakom "+" s određenim indeksom (od 1 do 4). Wassermanova reakcija postaje pozitivna nakon 2-3 tjedna od trenutka stvaranja čvrste šanse. S obzirom na to, primarni sifilis je podijeljen na seronegativni (negativni RW), kada je Wassermanova reakcija još uvijek negativna i seropozitivna (pozitivna RW), kada se proizvodnja protutijela već javlja i Wassermanova reakcija je pozitivna. No, postoji mogućnost da će RW dati lažne pozitivne rezultate ponekad od trudnoće, nakon što pati sifilis, pod različitim okolnostima. Ako je rezultat ispitivanja pozitivan, žena će podvrgnuti dodatnom pregledu kako bi potvrdio ili isključio sifilis.
 • treponemnye metode koje se koriste za razjašnjavanje dijagnoze. Među njima su: RIBT (reakcija imobilizacije blijedih treponema), RIF (reakcija imunofluorescencije), TRNA (varijanta RW s treponemalnim antigenom). Pozitivan rezultat daje RIF u ranijim fazama sifilisa od RW, zbog veće osjetljivosti potonjeg. RIBT omogućuje prepoznavanje lažnog pozitivnog rezultata RW-a, koji se također nalazi u zdravih osoba. Osim toga, možete uzeti mrlju od praha i tvrde zrnce da biste identificirali najbjeljive treponeme. Ponekad se koriste i druge metode dijagnoze, na primjer, tomografija za dijagnozu sifilisa središnjeg živčanog sustava.

simptomi

Najkarakterističniji simptomi sifilisa su:

Glavni način dijagnosticiranja sifilisa tijekom trudnoće je test krvi. Postoji nekoliko takvih analiza.

Za masovno probira za prisutnost blijedog treponema u tijelu, provode se screening ili indikativni testovi. Glavni je test krv za RW, što znači Wassermanovu reakciju.

Pozitivna reakcija ima različite stupnjeve ekspresije, što je označeno znakom "+" i indeksom od 1 do 4.

Događa se da analiza na RW daje lažno pozitivan rezultat:

 • Ako je žena trudna;
 • Nakon patnje sifilis;
 • U brojnim drugim okolnostima.

Ako analiza daje pozitivan rezultat, tada se provodi dodatni pregled nakon potvrde ili isključivanja prisutnosti sifilisa.

Dijagnoza je razjašnjena korištenjem točnijih metoda treponemala. To uključuje:

 • RIBT - reakcija imobilizacije blijedih treponema;
 • RIF - reakcija imunofluorescencije;
 • TRNA - RW varijanta s treponemal antigenom.

Uz pomoć RIF-a, moguće je potvrditi pozitivan rezultat u najranijim stadijima bolesti nego kod davanja krvi na RW zbog veće osjetljivosti.

RIBT omogućuje prepoznavanje lažnog pozitivnog RW rezultata, koji se ponekad javlja u savršeno zdravih osoba. Drugi dijagnostički alat je razmaz od teške bolesti i elemente osipa kako bi se identificirao patogen.

Snimanje magnetske rezonancije može se koristiti za dijagnosticiranje sifilisa središnjeg živčanog sustava.

Dijagnoza se temelji na krvnim testovima za sifilis. Postoje mnoge vrste krvnih testova za sifilis. Podijeljene su u dvije skupine.

• Približne (screening) testove koji se koriste u masovnom screeningu za sifilis. Prije svega, ovo je reakcija Wasserman (RW) s antigenom kardiolipina.

Pozitivna Wassermanova reakcija može biti različite težine, što je označeno znakom "+" s određenim indeksom (od 1 do 4). Wassermanova reakcija postaje pozitivna u otprilike 2-3 tjedna nakon nastanka tvrdog poremećaja.

Na temelju toga, primarni sifilis je podijeljen na seronegativne (negativne RW) i seropozitivne (pozitivne RW). Međutim, RW može također dati lažne pozitivne rezultate u trudnoći, nakon što pati od sifilisa, u nekim drugim okolnostima.

Ako se ispostavi da je pozitivno, žena će biti dodatno ispitana kako bi potvrdila ili isključila dijagnozu sifilisa.

• Razjasniti dijagnozu pomoću točnijih metoda treponemala. To uključuje: REEF (imunofluorescentna reakcija), RIBT (reakcija imobilizacije blijedog treponema), TPHA (varijanta RW s treponemalnim antigenom).

RIF daje pozitivan rezultat u ranijim fazama sifilisa od RW, zbog svoje veće osjetljivosti. RIBT omogućuje prepoznavanje lažnog pozitivnog RV rezultata koji se ponekad može naći u zdravih osoba.

Dodatno, kljun može se uzeti iz elemenata osipa i čvrste zrnce kako bi se identificirali blijedi treponema. U nekim slučajevima koriste se i druge dijagnostičke metode, na primjer, računalna tomografija za dijagnozu sifilisa središnjeg živčanog sustava.

Pozitivan test sifilisa

 1. Prethodno je provedeno adekvatno liječenje sifilisa - treba pratiti trudnicu i povremeno odrediti titra antitijela;
 2. ako se liječenje sifilisa nije izvršilo - potrebno ga je odmah držati;
 3. Ako je prethodno liječenje sifilisa bilo neadekvatno ili su rezultati upitni, liječenje treba ponoviti.

Preventivno liječenje

Specifični tretman

Ako je dijagnoza potvrđena, trudnica treba biti hospitalizirana u dermatovenerološkoj bolnici kako bi se liječenje obavilo. Liječenje se često provodi s antibioticima penicilinske skupine: Penicillin Novocain i Sodium Penicillin, Bicillin, Extensillin, Retarpen.

U slučaju primarnog sifilisa, liječenje traje nekoliko tjedana, u slučaju tercijarnog - nekoliko godina.

Za buduće majke koje imaju pozitivne rezultate krvnih testova za sifilis nakon liječenja prije trudnoće, a za one koji su ponekad liječili bebu, propisan je dodatni preventivni tijek liječenja kako bi se spriječio kongenitalni sifilis.

Ovaj tečaj napisan je za 20. tjedan trudnoće ili odmah nakon glavnog tečaja (ako nije dovršen prije 20. tjedna). Liječenje se provodi s penicilinskim solima ili eritromicinom (u prisutnosti netolerancije penicilinom).

Ovaj tretman je neophodan ne samo za majku, već i za bebu, on ne nosi prijetnju fetusu.

Kada se rode djeca koja su se pojavila od bolesnih majki koje nisu prošle cjelokupne terapije i profilakse, dobivaju profilaktički tretman - dobivaju se antibakterijski lijekovi.

Trenutačno ne postoji posebna preporuka u kojoj situacija treba prekinuti trudnoću sifilisom. Sadašnje metode liječenja sifilisa omogućuju sprječavanje kongenitalnog sifilisa u određivanju bolesti u majci u ranoj trudnoći.

Ako se kasnije otkrije sifilis, više nije moguće prekinuti trudnoću, a liječenje bi trebalo provesti i za trudnicu i bebu. Dakle, ako je poželjna trudnoća, njegovo očuvanje je moguće pod uvjetom da je bolest obvezna.

One žene koje su se prethodno potpuno oporavile od sifilisa imaju priliku roditi zdravu bebu bez dodatnog preventivnog liječenja.

Prvo tromjesečje

Sve trudnice moraju testirati prisutnost sifilis virusa u tijelu.

Ako se infekcija već dogodila tijekom trudnoće, može biti teško dijagnosticirati bolest. I bolest će se početi manifestirati u drugoj polovici trudnoće.

Ako je sifilis zabilježen početkom prvog tromjesečja, liječenje se obavlja dvaput: prvi su propisani antibiotici (s minimalnim utjecajem na fetus), a nakon ponovljenih testova već su propisani ponovljeni lijekovi ili profilaktički tretmani.

U drugom i trećem tromjesečju

Ako se trudnoća već dogodila nakon što je uzročnik sifilisa ušao u majčino tijelo, najčešće fetus umre i trudnoća se prekine.

Ako se stadij bolesti ne zanemari, tada se trudna majka smješta u bolnicu i dobiva dugotrajni tretman. U trećem tromjesečju naznačeno je samo prevencija sifilisa.

Ako je rizik od infekcije sifilisom fetusa vrlo visok, tada se antivirusni lijekovi isporučuju bebi kroz placentu.

lijekovi

Penicilin i azitromicin smatraju se najpopularnijim i učinkovitijim antibioticima za liječenje sifilisa.

Preventivno liječenje je indicirano:

■ kod žena koje su primile specifični tretman prije trudnoće, koji nisu imali potpuni negativni serološki odgovor do početka trudnoće;

■ Sve žene koje su započele specifično liječenje tijekom trudnoće, bez obzira na trajanje.

Kriteriji za učinkovitost liječenja sifilisa:

■ regresija kliničkih manifestacija;

■ negativni rezultati kompleksa seroloških reakcija.

Učestalost ispitivanja - 1 puta u 6 mjeseci (za primarnu sifiliju 1 put u 3 mjeseca).

Serokontrol se provodi kako bi se dobili dosljedno negativni rezultati kompleksa seroloških reakcija koji traju 6 mjeseci.

Novorođenče rođene majkama koje su dobile puni tretman za sifilis u dobi od 3 mjeseca podvrgavaju se serološkom pregledu za otkrivanje sifilisa i savjetovanje s dermatovenereologom, pedijatrom, neurologom, oculistom.

Među nuspojavama farmakoterapije sifilisa, potrebno je uočiti moguću netoleranciju penicilina i ceftriakson kod trudnica.

U takvim slučajevima koristi se eritromicin, što je znatno manje djelotvorno od ostalih antisifilnih lijekova.

Učinak uvođenja ljudskih imunoglobulina je prilično brz, doslovno 2. ili 3. dan nakon početka terapije, njegova učinkovitost iznosi 80-90%, ali povećanje broja trombocita je privremeno (45-60 dana).

Pacijenti obično podnose liječenje s visokim dozama imunoglobulina. Međutim, u literaturi postoje informacije o razvoju akutnog zatajenja bubrega tijekom terapije visokim dozama lijekova u bolesnika s IPTP-om, koji nisu prethodno patili od bubrežnih bolesti, za koje treba liječiti hemodijalizu.

Stoga, pri imenovanju visokih doza imunoglobulina treba pratiti funkciju bubrega i jetre. Također postoje izvještaji o razvoju hemolize izazvane upotrebom imunoglobulina.

Nakon uvođenja penicilina, ekstenzilina i retrapena u liječenje sifilisa u trudnica u drugoj polovici trudnoće, uočeni su slučajevi rađanja djece s pojavama prirođenih sifilisa.

Stoga se sada upotrebljavaju samo u prvoj polovici trudnoće do 18 tjedana, prije formiranja nakupljanja krvi iz placente. Nakon tog razdoblja preporučuje se specifično liječenje lijekovima srednje trajnosti - procain-penicilinom, penicilinom novokaminskom soli, koji osiguravaju visoku koncentraciju penicilina u majčinom serumu, a time i višu razinu penicilina u tkivima i organima fetusa.

Penicilinski pripravci za liječenje primarnog sifilisa u trudnica:

Trajanje - stupanj otpornosti lijeka u tijelu nakon primjene, brzina ekskrecije i razgradnja enzimima. Što je veća trajnost lijeka, to je duže izlučeno iz tijela, to su veći interval između injekcija.

1. ekstenzilin ili retarpen - 2,4 mln AU 1 puta u 7 dana, 2;

2. bitsillin-1 - 2,4 milijuna AU 1 svakih 5 dana, № 3;

3. bitsilin-3 - 1,8 milijuna AU dvaput tjedno, br. 5;

4. bitsillin-5 - 1,5 milijuna jedinica dvaput tjedno, № 5;

5. prokain-penicilin - 1,2 mln U, svaki dan, broj 10;

6. novokainska sol penicilina - 600 tisuća jedinica dva puta dnevno tijekom 10 dana;

7. natrijeva sol penicilina - 1 ml ED 4 puta na dan tijekom 10 dana.

Penicilinski pripravci za liječenje sekundarnih, ranih latentnih (do 6 mjeseci) sifilisa u trudnica

1. ekstenzilin ili retarpen - 2,4 mln AU 1 puta u 7 dana, 3;

2. bitsillin-1 - 2,4 milijuna AU 1 svakih 5 dana, № 6;

3. bitsilina-3 - 1,8 mln AU dva puta tjedno, 10;

4. bitsillin-5 - 1,5 milijuna jedinica dvaput tjedno, № 10;

5. prokain-penicilin - 1,2 milijuna jedinica svakog dana, № 20,

6. novokainska sol penicilina - 600 tisuća jedinica dvaput dnevno 20 dana;

7. natrijeva sol penicilina - 1 ml ED 4 puta dnevno tijekom 20 dana.

Pripravci penicilina u liječenju sekundarnih rekurentnih (kasnih relapsa), ranog latentnog (više od 6 mjeseci) sifilisa u trudnica

1. prokain-penicilin - 1,2 mln U, svaki dan, 20;

2. novokainska sol penicilina - 600 tisuća jedinica dnevno dva puta dnevno tijekom 20 dana;

3. natrijeva sol penicilina - 1 milijun ED 4 x dnevno 20 dana.

Penicilinski pripravci također su neophodni u liječenju sifilisa u drugoj polovici trudnoće.

Pripravci penicilina u liječenju primarnog sifilisa kod trudnica

1. prokain penicilina - 1,2 mln U, dnevno № 10;

2. novokainska sol penicilina - 600 tisuća IU dvaput dnevno tijekom 10 dana;

3. natrijeva sol penicilina - 1 ml ED 4 puta na dan tijekom 10 dana.

Pripravci za liječenje sekundarnih i ranih latentnih (do 6 mjeseci) sifilisa

Trudnice koje imaju negativne rezultate ispitivanja nakon specifičnog liječenja sifilisa prije početka trudnoće, kao i svih onih koji su počeli s posebnim liječenjem tijekom trudnoće, nakon specifičnog liječenja, preporučuju se preventivno liječenje:

 1. ako se specifično liječenje sifilisa provodi prije ili u ranoj trudnoći, onda se profilaktičko liječenje provodi od 20. tjedna trudnoće;
 2. ako se započne poslije određenog liječenja, profilaktički sifilis se provodi neposredno nakon specifičnog, s intervalom od najviše dva tjedna.

Penicilinski pripravci za profilaktičko liječenje sifilisa u trudnica nakon 18 tjedana trudnoće:

Preventivno liječenje sifilisa usmjereno je na rehabilitaciju djeteta, stoga se preporučuje provođenje topivog penicilina ili pripravaka srednje trajnosti.

Ako se infekcija treponema otkrije tijekom trudnoće, žena se tretira dvaput: prvi put neposredno nakon dijagnoze i drugi put profilaktički kod 20-24 tjedna.

Naravno, sifilis terapija provodi antibiotici, čija uporaba je kontraindicirana tijekom trudnoće. Međutim, u ovom slučaju, posljedice za fetus u odsutnosti liječenja su znatno gore od štetnih učinaka antibiotika.

Razdoblje od 20-24 tjedna smatra se najprikladnijom za terapiju, jer se u ovom trenutku najčešće javlja infekcija placente i pobačaj.

Odabir antibiotika za liječenje tijekom trudnoće provodi se na osnovi bakposeva i nakon primanja antibiograma. Ovo istraživanje vam omogućuje da saznate koji je treponema osjetljiv na koji je terapija učinkovitija.

Ako je žena već liječena antibioticima, ali je bila neuspješna, ovaj lijek se više ne koristi. Najčešće se provodi antisfilitna terapija s penicilinom i cefalosporinom.

Da bi to postigla, trudnica je smještena u bolnicu. Rođenja u žena sifilisa se preuzimaju u specijaliziranim bolnicama za majčinstvo ili u odjelu opservacije obične maternice.

Tko je rekao da je liječenje spolno prenosivih bolesti teško?

 • Nevjerojatno... Možete zauvijek izliječiti sifilis, gonoreju, mikoplazmozu, trichomoniasis i druge veneralne bolesti!
 • Ovaj put.
 • Bez uzimanja antibiotika!
 • Ovo su dva.
 • Za tjedan dana!
 • Ovo su tri.

Postoji djelotvoran pravni lijek. Slijedite vezu i saznajte što vam preporučuje venerogist Sergey Bubnovsky!

 • Nevjerojatno... Možete zauvijek izliječiti sifilis, gonoreju, mikoplazmozu, trichomoniasis i druge veneralne bolesti!
 • Ovaj put.
 • Bez uzimanja antibiotika!
 • Ovo su dva.
 • Za tjedan dana!
 • Ovo su tri.

Postoji djelotvoran pravni lijek. Slijedite vezu i saznajte što vam preporučuje venerogist Sergey Bubnovsky!

U slučaju potvrđene dijagnoze, trudnica je hospitalizirana za liječenje u dermatovenerološkoj bolnici. Za liječenje se obično koriste antibiotici penicilinske skupine: novokain i natrijev penicilin, bicillin, ekstensilin, retarpen.

U slučaju primarnog sifilisa, liječenje traje nekoliko tjedana, dok je u tercijarnom razdoblju nekoliko godina.


Trudnice koje su imale pozitivne krvne pretrage za sifilis nakon liječenja prije trudnoće, kao i kod svih onih koji su primali terapiju tijekom trudnoće, dodatno su propisani preventivni tijek liječenja kako bi se spriječio kongenitalni sifilis. Takav tečaj postavljen je 20 tjedana trudnoće ili neposredno nakon glavnog tečaja (ako nisu imali vremena završiti do 20. tjedna). Liječenje se provodi s penicilinskim solima ili eritromicinom (u slučaju intolerancije penicilina). Nakon rođenja, također se daje profilaktično liječenje svima djeci rođenim od bolesnih majki koje nisu prošle cjelokupne terapije i profilaksu.


Trenutačno nema jasnih preporuka kada treba prekinuti trudnoću sifilisom. Suvremene metode liječenja sifilisa mogu spriječiti kongenitalni sifilis u otkrivanju bolesti u majci u prvoj polovici trudnoće.

Ako se sifilis detektira kasnije, pobačaj je već zakasnio, a liječenje trudnice već je liječenje fetusa.


Dakle, ako je željena trudnoća, može se spasiti pod uvjetom obveznog liječenja sifilisa. Odluka o čuvanju ili ukidanju trudnoće donosi sama žena.


Žene s prethodno potpuno izliječenim sifilisom mogu dati dijete zdravom djetetu bez dodatnog preventivnog liječenja.

prevencija

Sprječavanje sifilisa u trudnica je prioritet za rusku zdravstvenu zaštitu. Kvaliteta preventivnih mjera ovisi io ženi i interakciji liječnika različitih specijaliteta.

Pravodobna dijagnoza sifilisa u trudnica i pružanje adekvatnog liječenja temelj su zadaće opstetričara i ginekologa.

Otkrivanje bolesti započinje prvim posjetom trudnice liječniku. Pažljivo prikupljena povijest života i povijest bolesti, klinički pregled trudnice i laboratorijska dijagnoza sifilisa - događaji koji se održavaju već u prvom posjetu ginekološkom odjelu za opstetričar.

Žena može postati zaražena sifilisom prije i tijekom trudnoće, pa stoga trudnica provodi laboratorijsku dijagnozu sifilisa.

Obavezno ispitivanje trudnica u našoj zemlji osigurava prevenciju sifilisa i kod trudnice i djeteta.

Kada planirate trudnoću, žena sa sifilisom ili iz njega izliječena može dobiti savjet od ginekologa i venerjemologa. Liječenje sifilisa u ranoj fazi trudnoće osigurat će rođenje zdravog djeteta.

Otkrivanje sifilisa u kasnoj trudnoći završava s kongenitalnim sifilisom kod djeteta.

Ponašanje i stav prema budućoj trudnoći žene ima veliku ulogu u sprječavanju bolesti. Isključenje slučajnih i promiskuitetnih spolnih odnosa, korištenje kondoma i autoprofilakse su mjere individualne prevencije sifilisa prvog reda.

Kada dođe do trudnoće, svaka žena mora pravovremeno kontaktirati zdravstvenu ustanovu.

Sl. 8. Liječenje bolesti u ranoj fazi trudnoće osigurat će rođenje zdravog djeteta.

Sprječavanje kongenitalnog sifilisa uključuje, prvo, pravodobno određivanje bolesti u trudnica i njegovo odgovarajuće liječenje. Takva prevencija omogućuje trostruko ispitivanje, koje mora proći trudna žena.

Ako je žena prije trudnoće bila potpuno liječena od sifilisa i vjeruje da je zdrava, a prije planiranja trudnoće, trebala bi potražiti konzultacije s ginekologom i venerjem biologom.

Nakon testiranja koja potvrđuje oporavak, žena može postati trudna. Uglavnom, preporuča se pričekati godinu dana za trudnoću nakon potpunog liječenja.

Najugroženija skupina koja može biti izložena blijedom treponemu je osoba s mnogo nezaštićenih spola, ovisnika o drogama i homoseksualaca.

Za sprečavanje bolesti potrebno je:

Preventivne mjere uključuju pravovremenu dijagnozu trudnice i provedbu odgovarajućeg liječenja. U našoj zemlji, obavezno pregledavanje sifilisa svih trudnica. Ove mjere osiguravaju prevenciju.

Nijedan liječnik ne kontrolira seksualni život pacijenata, ali njegove dužnosti uključuju održavanje zdravlja trudnice i djeteta koje nosi.

Također, niti jedna trudnica ne može biti sigurna da nema sifilis. Problem je u tome što se bolest može prenositi ne samo seksualno nego i kod kućanstva.

I simptomi mogu dugo biti odsutni. Stoga je važno proći sve planirane preglede kada dođe do trudnoće, kako bi se osiguralo da ništa ne ugrožava život žene i djeteta.

Otkrivena i tretirana bolest u vremenu pomaže u izbjegavanju ozbiljnih komplikacija tijekom trudnoće.

Ako je žena prošla punu terapiju za liječenje sifilisa prije početka trudnoće i smatra da je oporavljena, prije planiranja trudnoće mora se posavjetovati s ginekologom i venerjem biologom.

Trudnoća nakon sifilisa, potpuno izlječena, može se planirati tek nakon prolaska testova i primanja negativnog rezultata. Ako u tijelu postoji blijedi treponema, bolje je odgoditi trudnoću sve dok se ne oporavi.

Sprječavanje kongenitalnog sifilisa sastoji se prije svega u pravodobnom otkrivanju bolesti u trudnica i odgovarajućem liječenju. Prihvaćeno je obvezno trostruko ispitivanje trudnica i pruža takvu prevenciju.


Ako je žena prošla cjelokupni tretman sifilisa prije trudnoće i smatra se zdravom, onda je prije planiranja trudnoće potrebno konzultirati i ginekologa i venerjemologa.

Nakon što testovi potvrde njezin oporavak, ona može postati trudna. Obično se preporuča pričekati godinu dana nakon potpunog izlječenja.