Voda koja se puni bocama

Rođenja

Stranice projekta Mail.Ru Children ne dopuštaju komentare koji krše zakone Ruske Federacije, kao i propagandne i anti-znanstvene izjave, oglašavanje, vrijeđanje autora publikacija, ostalih panelista i moderatora. Također se brišu sve poruke s hipervezama.

Korisnički računi koji sustavno krše pravila bit će blokirani, a sve ostale poruke bit će izbrisane.

Možete kontaktirati urednike projekta putem obrasca za povratne informacije.

Savjeti za vrijeme i kako dati vodu novorođenčadi tijekom hranjenja bočicom

Voda je izvor sveg života na zemlji, a niti jedan živi organizam neće preživjeti bez njega. Što se tiče tijela novorođenčeta? Je li mu potrebna voda? I ako je potrebno, u kojim količinama i iz kojeg mjeseca?

U ovom članku ćemo vam reći je li potrebno dati vodu novorođenčadi, zašto i kada to učiniti, te kako ispravno voditi dijete.

Zašto dijete treba na IV?

Svi pedijatri slažu se o mišljenju da dijete koje je hranjeno majčinskim mlijekom ne smije biti hranjeno ili uopće ne davati vodu. No, treba li voda djeci koja se hrane prilagođenom formulom za mlijeko?

Kao što znate, dojenčeta sadrži više proteina, što znači da je gusta i hranjiva za bebu. Za razliku od majčinog mlijeka, koji je podijeljen na "prednji" (više tekući) i "natrag" (više gusti) mlijeko, smjesa za djecu je homogena i jednako gusta u dosljednosti.

Poznati liječnik Komarovsky solidarnosti je s tim mišljenjem i smatra da postupak hranjenja novorođenčeta na umjetnoj hrani s vodom bitan atribut.

Dodatna pravila

Moguće je ponuditi vodu novorođenčadi već od prvog tjedna umjetne hranidbe. Posebnu pozornost treba posvetiti dječjoj stolici. Ako se od samog početka promatra konstipacija, voda će postati neophodni pomagač.

U slučaju kada se probavni sustav djeteta dobro savladava asimiliranjem i uklanjanjem mliječne hrane, voda se može početi konzumirati od 28. dana.

Kada dati malo vode?

Dajte bebu vodu što je češće moguće između hranjenja s formulom mlijeka. U redu je ako dijete odbija piti - to znači, u ovom trenutku, ravnoteža tekućine u tijelu je normalna i ima dovoljno vode koju dajete za vrijeme obroka.

Najbolje vrijeme za piće je jedan sat prije ili jedan sat nakon hranjenja. Ne biste trebali ponuditi djetetu mnogo vode prije glavnog obroka, jer volumen njegove ventrikule nije veći od 250 ml, dakle, što više pije, manje će jesti.

Kako ponuditi?

Vodu treba ponuditi djetetu! Unatoč činjenici da je novorođenčad još uvijek prilično mala i bespomoćna, već zna koliko tekućine i hrane treba. Bolje je ponuditi često i "lagano" nego prisilno uliti neželjeno piće.

Dijete može piti vodu:

 • iz boce s bradavicom;
 • iz žlice;
 • iz štrcaljke bez igala.

Koliko tekućina treba beba?

Dnevna stopa potrošnje vode od strane djeteta je individualna. Veličina se kreće od 50 do 200 ml dnevno. Naravno, morate uzeti u obzir različite čimbenike:

 1. klima;
 2. aktivnost djeteta;
 3. dosljednost hrane i još mnogo toga.

Stoga - vodite instinktima vaših mrvica. Za točan izračun dnevne stope, obratite pozornost na količinu mješavine koju pijete, tj. volumen tekućine treba odgovarati volumenu jednog obroka.

Dakle, ako dijete jede 120 ml smjese za jedan hranjenje, tada dnevni dio vode odgovara ovoj slici. Ova se količina distribuira cijeli dan i noć ako novorođenče treba noću piti.

Što vodu?

 • Najkorisnije piće za bebe bit će posebna dječja voda kupljena u apoteku ili u trgovini. Sadrži potrebne minerale i vitamine za dječje tijelo. Prije kupnje takve vode svakako provjerite datum isteka.
 • Prikladna i mineralna voda bez plina. Glavna stvar je da nije posebno obogaćena solima i nema dodatni okus.
 • Korisna voda se može napraviti sami kod kuće. Za ovaj idealni filteri za vodu u obliku plastičnih vrčeva. Nemojte zaboraviti samo na vrijeme da promijenite uložak i svakodnevno ažurirate vodu.
 • Kuhana voda također može biti prikladna za nadopunu. Međutim, mora se imati na umu da proces kuhanja ubija sve korisne osobine vode, čineći ga tek tekućinom za zaustavljanje žeđi.

Što bi trebala biti temperatura?

U prvih dana hranjenja, temperatura vode trebala bi biti što je bliža djetetovoj tjelesnoj temperaturi - 36 stupnjeva. Tijelo se brže apsorbira toplom vodom jer ne treba trošiti dodatnu energiju za grijanje ili hlađenje.

Zatim možete postupno smanjiti temperaturu, dovodeći do sobne temperature. Tako će za 2-3 mjeseca biti 20-22 stupnja.

Što ako dijete ne pijete vodu?

Uvijek slušajte želje bebe i ako on odbija piti ili pojesti nešto - nikada ne inzistira. To može dovesti do potpunog odbacivanja neke vrste tekućine ili hrane. Pričekajte trenutak i ponovo ponudite. Dajte svom djetetu da odabere kakvu će vodu piti - mineralna, kuhana, posebna vrtić.

Što učiniti kada dijete odbija piti? Korisni savjeti:

 1. Možda novorođenčad ne voli temperaturu vode - onda, sljedeći put, dati ga toplije ili hladnije.
 2. Također možete eksperimentirati s različitim bocama - dobiti jedan dizajniran samo za vodu. Sve bebe imaju oblikovanu memoriju, a vaše mrvice jednostavno se pitaju zašto boca tekućine dolazi iz različitih "ne-mliječnih" okusa. Neka posuđe za vodu bude svijetla, sa šarenim crtežima. Mnoga djeca vole boce s ručkama ili s posebnom rupom na sredini u koju se mogu držati prstiju.
 3. Ako vam daju vodu iz žlice, pobrinite se da je izrađena od posebnog silikonskog materijala - takve žlice su tople, za razliku od običnih čajnih, a neke također mijenjaju boju, signalizirajući previše vruću vodu ili hranu. Takve žlice mogu biti od interesa za bebu, stoga nemojte ga uzrujati ako želi dirati, igrati s njom.
 4. Možete postaviti primjer za bebu pijanjem najprije iz boce ili iz žlice i pokazati kako je ukusno s oponašanjem ili nekim gestikulacijama. Kad se dijete ponavlja nakon vas, svakako ga slavite.

Korisni videozapis

S videozapisa saznat ćete trebate li dodati bebe. Što WHO kaže o ovom pitanju:

zaključak

Dakle, očito je da je voda važna komponenta u izborniku novorođenčeta koja se hrani prilagođenom formulom mlijeka. Slobodno ga ponudite svojoj bebi u raznim varijantama i odaberite najdražu i najkorisniju opciju.

Je li potrebno (i može li biti) davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem? Čašica

Novorođeno dijete s užitkom sisati grudi ili bocu, redovito šalje svoje prirodne potrebe, razvija se prema svojoj dobi. Čini se da je sve u redu, ali gotovo svaka mumija ima mnogo mogućnosti situacije "Radimo li sve u redu?". Jedno od ovih problema je problem s "žeđom" djeteta. Je li moguće davati vodu novorođenčadi, i treba li joj dodatna tekućina, osobito u vrućoj sezoni?

Je li pitka voda potrebna novorođenčad

Izgleda da je pitka voda jednostavno neophodna za svaku osobu, osobito vrlo malu. Međutim, u slučaju bebe, sve nije tako jasno. Dakle, je li potrebno običnu vodu novorođenčadi ili je li netko bez nje? A ako možete dati vodu, od kada, odakle?

Potreba za pitkom vodom djeteta ovisi o načinu prehrane djeteta: dojenčadi, umjetnom ili mješovitom.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Dilema vode za piće za bebu brzo se može riješiti ispitivanjem sastava majčinog mlijeka. Majčino mlijeko sadrži 90% vode u svom sastavu, a preostalih 10% sadrži masti, proteine, ugljikohidrate, bitne elemente u tragovima i vitamine. Kao što vidite, tijekom dojenja novorođenče dobiva dovoljnu količinu vode.

Pitanje hoće li voditi novorođenčadi tijekom dojenja ima sljedeće rješenje: dijete ne treba vodu. Uostalom, prekomjerna količina tekućine popunit će mali volumen trbuha djeteta i neće doseći potrebnu količinu majčino mlijeka. Kao rezultat toga, majka će morati dekantirati višak, inače će količina mlijeka proizvedenog u dojkama oštro pasti.

Do dva mjeseca da bi djeteta voda ne vrijedi. U trećem mjesecu, na vrućem vremenu, ako se dijete znojenje ili suši u ustima, možete mu ponuditi vodu, ali samo iz žlice. Prvo, uporaba boca s bradavicom često dovodi do odbacivanja sisanja dojke (kada sisanje iz boce, beba stavlja manje napora). Drugo, u budućnosti će biti manje problema s hranom, jer će se beba već naviknuti na žlicu.

Ono što je najvažnije, voda bi trebala biti ponuđena, ali ne prisiljena piti. To bi trebalo biti učinjeno između malih količina hrane (jedan ili dva gutljaja). Dijete "zna" najbolje od svega što im je potrebno: on to želi, pije vodu, ali ne, on će samo ispljunuti. I bolje je staviti bebu na prsa češće u vrućem vremenu, jer prvi dio mlijeka nije jako masno (čak ima plavkastu boju) i dijete može bez vode.

Čitamo detaljno:

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

U usporedbi s pripravkom majčinog mlijeka, prilagođene smjese sadrže više proteina. Stoga, kada se umjetno hranjenje bebe mora zalijevati od prvog dana između hranjenja. Količinu vode koju pijete nije potrebno dodati količinu hrane, a vodu dijete ako je potrebno. Umjetne bebe mogu se zalijevati iz boce ili žlice.

Kada mješovito hranjenje može malo dojiti bebu, ali u nekoliko manjih količina. U prosjeku, malo dijete može piti 100-200 ml vode dnevno.

Čašica

Hiccup je iznenadna kontrakcija dijafragme i zidova laringoze. Za djecu mlađu od jedne godine, štucanje su normalne, jer su funkcije dijafragmatičkog mišića u ovom dobu lako uzbudljive. U bebama uzrok štucanja može biti hipotermija, zrak koji ulazi u želudac tijekom hranjenja, žeđ, nervozna agitacija, akumulacija plina u crijevima.

Da biste se riješili štucanja, samo trebate ukloniti njezin uzrok. Kada je hipotermija potrebna za zagrijavanje bebe. Zrak iz trbuha će otići, ako ga nosite okomito. Uzrok štucanja će eliminirati nekoliko gutljaja tople pitke vode. Plinovi u crijevima pomoći će donijeti infuzija sjemena kopra, ili, položiti na trbuh, toplu pelenu.

Dakle, možete dojiti bebu s štucanjem. Voda će pomoći osloboditi grčenje dijafragme, uklanjajući uzrok štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

Sada u ljekarnama i specijaliziranim dućanima za djecu možete kupiti posebnu flaširanu vodu za novorođenčad. Ova voda sadrži uravnoteženi sastav soli i minerala za određenu dob, što je naznačeno na pakiranju. Ako je nemoguće kupiti takvu vodu, uobičajeno će kuhana i ohlađena na sobnu temperaturu.

Dojenje do šest mjeseci potrebno je piti vodu u dva slučaja: kada ima groznicu ili proljev. Ali čak i uz bolest i majčino mlijeko savršeno se nositi sa zadacima. To će vratiti nedostatak tekućine koja proizlazi iz znojenja i može otopiti lijek za bolesno dijete. Dijete dobiva dodatnu tekućinu za koliku u trbuščiću kada vodu djetetu uz izvarak kopra ili sjemena komorača.

Nakon šest mjeseci, možete početi davati vodu uz mamac. Najbolje je uliti u osobnu šalicu bebe i piti od njega ili, u ekstremnim slučajevima, iz žlice. Nije potrebno koristiti bocu s bradavicama za navodnjavanje bebe.

Kada dati vodu kada je vrba

Voda koja se puni bocama

Dodatak vode s umjetnim hranom

Voda je neophodna za sve žive stvari. No u odnosu na novorođenče postoje sumnje... Osobito one koje su isključivo dojene. Uostalom, majčino mlijeko za 90%, a možda čak i više, sastoji se od vode. Ali je li to slučaj ako mama hrani svoju mliječnu mliječnu formulu? Nipošto. Da, ona sama vidi koliko praha ulijeva u vodu kada to učini i može procijeniti točnu količinu vode koju dijete dobiva. Prilično je velika. Ali samo ako mama pravilno priprema smjesu. Napajanje u vodi nije previše mješavina, prema uputama. Uostalom, kršenje proporcija može biti vrlo opasno. Najjednostavnija stvar je provesti zatvor kod bebe. Čak i pretjerano bogatstvo vitamina i minerala. I općenito, velika količina dojenčadi je jednaka prekomjernoj tjelesnoj težini kod djeteta. I težina je loša u bilo kojoj dobi.

Dakle, treba li dijete davati vodu u miješanom ili umjetnom hranjenju? Trebate ponuditi. Ako dijete ne pijete - to nije bitno, to znači da ima dovoljno tekućine koja je u smjesi. Potrebno je stalno ponuditi vodu, između hranjenja. Na primjer, ako je interval između hranjenja 4 sata, možete ponuditi vodu 2-2.5 sata prije hranjenja. Dopunjavanje vodom tijekom umjetnog hranjenja može se provesti u bilo kojoj količini. No dojenče mlađe dobi, do 4-5 mjeseci, rijetko piju više od 30-70 grama dnevno.

Neophodno je davati vodu tijekom dojenja i umjetno u sljedećim situacijama.

1. Dijete ima groznicu. Kada beba znojenje gubi dragocjenu vlagu. A dječje tijelo ga gubi vrlo intenzivno. Dehidracija u novorođenčadi, što dovodi do najtežih oštećenja unutarnjih organa, što je zajednički fenomen. Pokušajte dati bebu čajnu žlicu vode ili otopinu za rehidrataciju otprilike jednom svakih 5 minuta.

2. dijete ima proljev. Koliko trebate piti u novorođenčadi hranjene bocama u ovom slučaju? Preporuke su iste. Dopustiti bebu dok ne spava. Ako ne pijete iz boce, dajte vodu iz štrcaljke bez igle ili iz žlice. Ali ako dijete ima crijevnu infekciju u prvoj godini života, onda je bolje da je liječite u bolnici.

3. Zamršena, vruća, niska vlažnost zraka. To je tipična situacija tijekom hladne sezone u gradskom stanu. Centralno grijanje stvara nepodnošljivu klimu u sobi u kojoj dijete živi. Naravno, trebate pokušati dovesti klimu na normalni način. A to je vlažnost od 40-50 posto i temperatura koja nije veća od 22. U međuvremenu, ako pokrivate baterije deke ili pričvrstite brave na njima, kupujete ovlaživače, ne zaboravite piti dijete.

4. Uveden je punjenje. Usput, poznato je da kada se tekuće hranjenje redovno ponudi vodu novorođenčadi nekoliko mjeseci, bebe ne osjećaju poremećene stolice u obliku zatvora zbog nedostatka unosa tekućine u tijelu. Uostalom, isti pire krumpir i žitarice, koji su zamijenjeni hranjenjem smjese, sadrže čak i manje vode. No, ako dijete s vodom nije bilo osobito poznato i odjednom ga stalno ponuditi, bit će razdoblje od 1-2 mjeseca. Ovo nije baš dobro.

5. Upravo tako. Mnogi liječnici smatraju da majčino mlijeko nije potpuna alternativa vodi, a osim toga, to nije alternativa njegovoj mješavini. Ne možeš nadoknaditi bebu samo u prvih 28 dana svog života. Tada je potrebno podučavati tekućinu u svakom slučaju.

Koja je najbolja voda koju treba dati novorođenčadi

Ne bi trebala biti mineralna, čista voda. Obično preporučujemo običnu kuhanu vodu. To je, morate kuhati vodu za 2-5 minuta, ohladiti na 20-30 stupnjeva i dati dijete. U prvim mjesecima života potrebno je vodu novorođenčadi na mješovitoj hranjenju topliji, 26-30 stupnjeva. To znači da može biti malo hladnije od mješavine čija temperatura odgovara temperaturi djetetova tijela - 36-37 stupnjeva, za bolju apsorpciju. Postupno, temperatura vode može pasti na 20 stupnjeva, tj. Odgovarati sobnoj temperaturi. Nema potrebe da stalno dodate toplom vodom u bocu za grijanje.
Naravno, mora se redovito mijenjati voda. I operite bocu s dječjim deterdžentom ili sapunom. Kuhanje ne mora nužno.

Postoji još jedno mišljenje o tome može li se novorođenčadi dati kuhanu vodu za piće. Distribuiraju ga proizvođači flaširane vode i filteri za njegovo pročišćavanje. Kažu da sve bakterije koje uzrokuju bolesti ne umiru u prokušanu vodu i mogu se otrovati. A to kipčanje uništava mineralne tvari u vodi. Druga izjava djelomično je istinita. Ali prvi nije. Klorirana voda iz slavine već je dekontaminirana. Pa, ključanje pomaže riješiti one patogene koji preživljavaju. Usput, isti postupak vam omogućuje da se riješite klora. Da, prokušana voda izgubi u odnosu na sadržaj elemenata u tragovima. Ali dijete ih može primiti s hranom. Generacije ljudi odrasle su u kuhanoj vodi i nema problema. Ali ako i dalje kupujete "dječju vodu", nema problema. Prodaje se u bilo kojem supermarketu ili ljekarni. Ali nakon otvaranja boca, vrijedi jedan dan. A onda morate kupiti boce redovito kao i dječja hrana. Druga je mogućnost kupiti filtersku čašu s ulošcima.

Ako dijete odbija piti vodu. To se događa. Možete mu pokušati ponuditi komad sušenog voća, jabuka, krušaka i drugih voća. Samo bez dodavanja šećera, plijeni zube i potiče potpuno odbacivanje vode na kraju. Druga mogućnost je ponuditi vašem djetetu još juhe. Medvjedi od povrća i laganog mesa također su tekući.

Jeste li pronašli odgovor na svoje pitanje? Zanimljiva tema videozapisa:

Zanimljiv video o temi.

Je li potrebno vodu tijekom umjetnog hranjenja?

Što se tiče dojenja s majčinim mlijekom, pitanja o hranjenju danas su manje i manje: većina pedijatara dijeli točku gledišta (i može ih donijeti mladim roditeljima) da je apsolutno sve - i voda, prehrana - već dostupna u majčino mlijeko, stoga nije vrijedno ispraviti prirodu, mislila je na sve. Dojenje ima važnu prednost: sastav ženskog majčinog mlijeka je takav da prvo dijete sranje prve dijelove takozvanog "prednjeg" mlijeka, koje djeluje kao piće, a potom dolazi skretanje "natrag" mlijeka - gustog, koncentriranog i hranjivije - to je zapravo hrana, Priroda je mudra, prilagođava sastav majčinog mlijeka za sezonu i klimatske uvjete: ljeti, u toplini, mlijeko postaje tekućom i omogućuje vam da zadovolji potrebe djeteta da piju, zimi je gusta i visoka kalorija. Stoga, dojenčadi ne trebaju hraniti s vodom - nema nikakve potrebe za njom sve dok ne počnu uvoditi komplementarnu hranu: čak i kad je dijete bolesno, majčino mlijeko će se nositi s olakšavanjem stanja bolje od bilo koje druge tekućine.

Situacija s novorođenčadom o umjetnom hranjenju potpuno je drugačija. Kada i zašto se pretvaraju u umjetno dijete?

 1. Vodicka je nužna za njega, jer umjetno hranjenje s mješavinom daje mu više bjelančevina nego majčino mlijeko, te je potrebno više tekućine da bi se razbila. Stoga, novorođenče na umjetnoj hrani treba stalno primati dodatnu vodu, od prvog dana, u intervalima između hranjenja smjese.
 2. Doping ne samo da olakšava asimilaciju mješavine, već i prevenciju zatvora - tradicionalni problem umjetno rođenih beba: ako tjelesne tekućine nisu dovoljne, stolica postaje suha i gusta, pa je tijelo teže ukloniti.
 3. Vodichka pomaže i uz štucanje - nenamjerno kontrakcija dijafragme i grkljana, voda će ublažiti grč i ukloniti uzrok stanja. Kako se ne ponavlja, bebu treba pružiti ugodne uvjete: zagrijte ga (ako je smrznuto), podignite je uspravno (ako novorođenik požuruje i proguta puno zraka tijekom hranjenja) i smiri ga (ako je štucanje reakcija na stres ili pretjerano uzbuđenje).
 4. Ako mrvice imaju groznicu, potrebna je suplementacija - tijelo će biti lakše nositi se s termoregulacijom, a također će moći ukloniti sav višak.
 5. U uvjetima koji dovode do brzog i naglog gubitka tekućine tijelom (povraćanje i proljev), novorođenčad treba nadoknaditi izgubljenu vlagu pa se često ponudi piti i onoliko koliko dijete želi.
 6. Postoji i popularna tvrdnja da voda pomaže kod žutice kod novorođenčadi. No, zapravo, ovo je kontroverzna točka: žutica je posljedica visokog sadržaja bilirubina u krvnom pigmentu - tvari netopive u vodi, što znači da dodatna voda vjerojatno neće pomoći njegovom uklanjanju.

Daju vodu iz boce (bolje je imati posebnu vodu za vodu), dok za dojenčad, ako počnete hraniti u vezi s uvođenjem komplementarne hrane, najbolja opcija je s žlicom (inače novorođenče može odbiti dojenje; lakše!)

Temperatura vode bi trebala biti udobna, idealno bi trebala u početku biti jednaka tjelesnoj temperaturi - 36 stupnjeva, tako da se najbolje apsorbira (jer je majčino mlijeko najprirodnija tekućina za bebe), postupno se temperatura može smanjiti na sobnu temperaturu - 20 stupnjeva (nakon 2-3 mjeseca ).

Najbolje vrijeme za davanje bebe piće je oko sat vremena nakon hranjenja, jer je smjesa beba razrijeđena vodom, što znači da beba neće biti žedna.

Što vodu dijete: koja je voda potrebna za hranjenje?

 • Naravno, voda iz slavine nije prikladna za hranjenje novorođenčadi - nažalost, stanje vode iz slavine u našoj zemlji ne dopušta nam da riskiramo zdravlje djeteta.
 • Posebna flaširana voda za bebe izvrsna je (prodaje se u svim ljekarnama): dob za koji je namijenjen, a mineralni sastav uvijek je označen na naljepnici. Osim toga, posebna dječja voda ponekad je obogaćena vitaminima i elementima u tragovima koji su korisni za djecu, a boca je u plastičnim bocama s visokim stupnjem sigurnosti.
 • Fine opcija je umjetnička ili izvorska voda iz čistog, dokazivog izvora.
 • Kada posebna dječja voda nije dostupna, prikladna je voda bez plina ili čak obična soda koja se može potresati, otvoriti i ostaviti u takvom obliku nekoliko sati, tako da će svi plinovi ići. Važno je znati da visoko mineralizirana voda nije prikladna za djecu, ona bi trebala biti što neutralnija pa pažljivo pročitajte što se piše na naljepnici.
 • Također se može koristiti voda iz filtera - ovo je najbolja opcija ako ne zaboravite promijeniti na vrijeme kako biste osigurali normalnu kvalitetu vode.
 • Nije prikladna (ali dopuštena) mogućnost kuhane vode, koju su uvijek savjetovali pedijatri stare škole, jer ključanje ubija mikroorganizme. Zapravo, kuhana voda nije štetna, ali ni to nema puno koristi jer kipućenje ubija sve što je u njemu, bilo nužno i nepotrebno: korisne soli otopljene u vodenom talogu i ne ulaze u tijelo.
 • No, biljni masti mogu ponekad zamijeniti vodu, ali ne sve, ali samo posebnu namjenu novorođenčadi: kopra ili koromačica za koliku, kamilicu i metvicu kada je prekomjerno uzgojeno, a ledena hladnoća. Postoje gotovi granulirani čajevi za bebe, dojenčad, vrlo su prikladni za upotrebu i sigurnost, budući da ih pažljivo nadgleda proizvođač.
 • Ono što definitivno ne vrijedi raditi je zaslađivanje vode tako da novorođenče može lakše piti. Šećer samo izaziva žeđ, a dijete se ne opija s takvom vodom, iako ga više pije. Osim toga, tijelo je teško apsorbira šećer i preopterećuje ga. Stoga, ako dijete ne želi piti, to znači da ga sada ne treba. I ne biste trebali varati sa šećerom - bolje čekati, kad stvarno treba dodatnu tekućinu - onda će piti s užitkom onoliko koliko mu treba.

Koliko treba voditi novorođenčadi na umjetno hranjenje?

Mama nudi bebu piti, a ako u ovom trenutku ima takvu potrebu - iskoristit će priliku da ugasi svoju žeđ, pijući koliko god je to potrebno, stoga se ne može prisiliti piti (kao i hraniti!).

U vrućini ili u zagušljivoj sobi, možete ponuditi piti češće - svakih 20-30 minuta. No, ako je temperatura okoline hladna (manje od 20 ° C), malo je vjerojatno da će dijete piti - tekućina koju prima s mješavinom bit će dovoljna za njega. U sobi gdje se uspostavlja takozvana "temperatura udobnosti" (+ 24 ° C), potreba za dodatnim napitkom tijekom dana je oko 60-100 ml, iako različiti stručnjaci daju vrlo različite preporuke za novorođenčad do pola godine - od 50 do 200 ml. Zapravo, nema jasne norme o dodatnoj vodi, a mnogo će ovisiti o djetetu, o klimi, sezoni, pa čak i o gustoći mješavine na koju se hrani.

Međutim, ovdje je sve individualno, jer uvijek postoje djeca koja vole piti više ili manje vode. U svakom slučaju, razmotrite činjenicu da je volumen trbuha novorođenčadi vrlo mali, samo oko 250 ml, stoga, više vode ulazi u njega, manje prostora će ostati za zdravu mješavinu, tako da je nedugo prije hranjenja puno vode bolje da ne nude.

Zato poslušajte senzitivno potrebe vašeg djeteta, a tada će vam biti lakše brinuti se za njega. Sretno!

Kako pravilno organizirati režim pića djeteta do godinu dana i kada trebate početi davati djetetu vodu?

Pijenja vode igra veliku ulogu u razvoju djetetova tijela i formiranju imuniteta od ranog doba. Kupnja pitke vode u bocama, nažalost, ne jamči uvijek njegovu kvalitetu.

Kako očistiti vodu?

Kako pravilno organizirati režim pića djeteta do godinu dana i kada trebate početi davati djetetu vodu?

Je li novorođenče potrebno vodu? Ovo pitanje odnosi se na mnoge mlade majke, a preporuke liječnika su različite - neki vjeruju da beba ne treba nikakvu dodatnu tekućinu, dok drugi tvrde da je voda nužna za dijete. Pokušajmo shvatiti kako i kada hraniti bebu i kako se voda za novorođenče razlikuje od obične pitke vode.

Dati vodu novorođenčadi?

Majčino mlijeko je i hrana i piće za bebu, jer sadrži gotovo 90% vode i u prvih tjedana života je u stanju održavati ravnotežu tekućine na pravoj razini. Majčino mlijeko pomaže probavni proces jer sadrži sve potrebne enzime. Štoviše, majčino tijelo se može vrlo točno prilagoditi potrebama djeteta, prilagođavajući sastav mlijeka, ovisno o situaciji. Na primjer, ako dijete treba više tekućine, to se češće primjenjuje na dojku, a time i više nezasićenog prednjeg mlijeka, koje gasi žeđ i vraća elektrolitsku ravnotežu.

Na temelju toga može se činiti da dijete ne treba vodu, ali to nije slučaj - postoje situacije kad je nemoguće bez nje. Doista, do 3 mjeseca djetetu treba dati vodu samo po preporuci liječnika. Bebe starijima od 4 mjeseca mogu se davati mirnom vodom - suprotno popularnom uvjerenju, to ne dovodi do odustajanja od dojenja, a još više iscrpljenosti. Ako dijete pije vodu sa zadovoljstvom, nema kontraindikacija za to. Ali nedostatak tekućine za bebu je vrlo opasno - odrasle osobe ne smiju zaboraviti da je metabolička stopa kod novorođenčadi vrlo visoka, a gubitak vlage također je značajan.

Međutim, roditelji bi trebali znati kada i koliko količina daju vodu novorođenčadi i kako vrsta prehrane utječe na potrebu za tekućinama.

Dojenje vode

Novorođenčad može piti vodu od 4-5 mjeseci. Bolje je to učiniti između hranjenja - ako dijete osjeća žeđ, on pije vodu s užitkom. Koliko vode možete dati novorođenčadi? Ovdje, kao kod odraslih, sve je individualno. Pediatricians obično ne savjetuju više od 100 ml tekućine po 1 kg težine dnevno, ali taj iznos uključuje majčino mlijeko. Tako voda, kao takva, ostaje 30-70 ml.

Vodu moľete davati novorođenčadi iz boce s bradavicom ili čak iz žlice - u budućnosti to će omogućiti uvođenje komplementarne hrane, jer će mrvica već znati kako koristiti žlicu. Ali najvažnije je pravilo dobrovoljnost: ako je dijete nestašno i ne želi piti, ne biste trebali inzistirati.

Voda s umjetnim ili miješanim hranom

Umjetno hranjenje je izrazito različito od prirodno-dojenčeta koja sadrži mnogo više proteina nego majčino mlijeko, pa dijete treba dodatnu tekućinu. Nedostatak vode, osobito kada je previše zasićen, može dovesti do zatvora. Dodatna voda će pomoći isprazniti crijeva i poboljšati dobrobit beba.

Uz umjetno ili mješovito hranjenje, voda se može davati prije nego kod dojenja. Za razliku od hranjivih mješavina, temperatura koja bi trebala biti 36-37 ° C, voda može biti nešto hladnija - 26-30 ° C u prvih 1-2 mjeseca života i oko 20 ° C u starijoj dobi.

Svi pedijatri se slažu da je s uvođenjem komplementarne hrane potrebna voda. Obično, djeca koja su primila samo mlijeko ili mješavine prije uvođenja komplementarne hrane, počnu piti čvrstu hranu tek nakon 1-2 mjeseca. I bebe koje su navikle na vodu, nemojte biti hirovitima i piti ga sa zadovoljstvom nakon svakog hranjenja.

Kada daju vodu novorođenčadi?

Potrebno je davati vodu bebama neko vrijeme nakon jela i u intervalima između hranjenja. Nemojte zaboraviti da je volumen djetetovog trbuha vrlo mali, i on jednostavno ne može piti veliku količinu vode odmah - nekoliko čajnih žlica će biti dovoljno za početak.

U nekim situacijama povećava se potreba za tekućinom. Najčešće, pregrijavanje i vrlo suhi zrak u sobi dovodi do nedostatka vlage. Mnogi roditelji se tako bojati prehlade da prigušuju dijete i ne poštuju temperaturni režim u vrtiću, što dovodi do smanjenja vlage u zraku i dehidracije djetetova tijela. Optimalna temperatura za dječju sobu iznosi 20 o, a vlažnost je 50-70%. Suhi zrak dovodi do povećanog disanja, smanjenih zaštitnih funkcija tijela, teškoće gutanja i kolike. I ljeti, u toplom vremenu, pregrijavanje se dodaje svim tim problemima, zbog čega dijete znoji i gubi dragocjenu vlažnost. Odrediti prve znakove dehidracije je jednostavan - rijetko mokrenje (obično - oko 20 puta dnevno), suhe sluznice, kožu, jezik. U takvoj situaciji voda je jednostavno neophodna.

Mnogi pedijatri preporučuju navodnjavanje novorođenčadi s vodom i za vrijeme bolesti - ako se temperatura podigne ili kolika, što se lako prepoznaje naboranim nogama, tijesnom trbuhu i nemiru djeteta. Nekoliko gutljaja tople vode također pomaže da se nosi sa štucanjem.

Kakvu vodu treba dati djetetu?

Kuhana voda i voda iz otvorenih izvora

Mnogi roditelji vjeruju da djeca moraju piti kuhanu vodu, ali to je zabluda. Kipčanje dovodi do uništenja samo jednog dijela bakterija, osim toga, takva voda u suvišku sadrži kloridne spojeve, koji su vrlo štetni za malu djecu. Voda iz otvorenih izvora također je opasna - može sadržavati visoke razine nitrata i bakterija iz tla i drugih štetnih nečistoća. I, naravno, djeci ne bi trebalo davati ljekovitu mineralnu ili gaziranu vodu.

Osim toga, voda koja nije prikladna za bebe pročišćena je u običnim filterima koji su dizajnirani za pročišćavanje vode za odrasle.

Flaširana voda

Voda za novorođenče prodaje se u ljekarnama i supermarketima. U pravilu, takva voda ima posebne oznake na bocu i informacije koje je ovaj proizvod testiran u Ruskoj akademiji medicinskih znanosti. Voda za dojenčad razlikuje se od normalne "odrasle" pitke vode. Konkretno, ima i druge zahtjeve za sadržaj minerala:

 • Ukupni mineralni sadržaj je manji od 200-300 mg / l;
 • Kalcij manje od 60 mg / l;
 • Kalij manje od 5 do 20 mg / l;
 • Natrij je manji od 20 mg / l;
 • Magnezij manje od 10-35 mg / l.

Nije potrebno kuhati kupljenu vodu, ali se može skladištiti kratko vrijeme - samo jedan dan od trenutka otvaranja i uvijek u hladnjaku. Najbolji spremnik za bocu dječju vodu je staklena bočica ili polikarbonatna posuda (boce ovog materijala označene su brojem "7" na dnu).

Voda pročišćena specijaliziranim "baby" filterima

Ekonomičnija i praktična opcija je kupnja posebnog "beba" filtra za vodu. Najbolji izbor bio bi filter vrčaste vrste - jeftin, vrlo jednostavan za uporabu, jedan spremnik traje u prosjeku od 100-200 litara, a stupanj pročišćavanja vode u takvim filtrima vrlo je visok - učinkovito uklanja bakterije, klor, čestice mehaničkih nečistoća i pesticidi. Filtar za vodu za djecu trebao bi biti izrađen od visoko kvalitetne, sigurne plastike, po mogućnosti i pedijatarima. Ovako pročišćena voda može se upotrijebiti i za nadopunu i za pripremu dojenačkih formula i dekocija.

Kada imate dijete, pojavljuju se mnoga pitanja. I jedan od njih - trebate li hraniti dijete vodom. U bolnici vam svibanj biti rekli da je to potrebno, ali pedijatar će imati drugačije mišljenje. Vjerovati, i hoćemo li hraniti bebu, razumijemo zajedno u ovom pitanju.

Je li potrebno davati vodu dojenčadi

Dehidracija je uzrok koji vodi do loših zdravstvenih i zdravstvenih problema. To je osobito važno u toploj sezoni, kada je tijelo dvostruko pogođeno nedostatkom vlage.

No, mnoge se majke boje da će beba prestati uzimati dojku i upućivati ​​na činjenicu da ima dovoljno vode u majčinom mlijeku da spasi bebu od žeđi. I ove su zabrinutosti opravdane. Usisavanje bradavice za bocu mnogo je lakše od dojenja. To ne zahtijeva napor, a neka voda sama struji. Da biste dobili majčino mlijeko, morate pokušati. Štoviše, kada je beba želuca već puna, više neće htjeti piti.

Pitanje je, međutim, da ne pijemo vodu, ali koliko i kako dati. Također, voda iz trbuha u crijeva dobiva za nekoliko minuta, a beba vrlo brzo postaje gladna i počne tražiti hranu.

Budite sigurni da vodite malo beba koje su na umjetnom hranjenju. Zatvor često dolazi od umjetne mješavine, a ta mjera je neophodna kako bi se izbjegli problemi s stolicom.

kako prikupiti urin iz novorođene djevojke

Koliko vode dijete treba

Ako je dijete rođeno ljeti, može se dobiti voda nakon 1 mjeseca, a onima koji su rođeni u jesen ili zimi - od 4 mjeseca. Prvo, njezina količina bi trebala biti minimalna, oko 1 tsp. Kada ne primijetite bilo kakve neugodne simptome, možete povećati dozu.

Na dan kada dijete treba 100 ml tekućine za svaki kilogram mase. Taj se volumen mora uzeti u obzir zajedno s majčinim mlijekom. Stoga, ako vaša beba teži 6 kg i pije više od 600 ml mlijeka, nije potrebno hraniti.

Ako nećete hraniti bebu, trebali biste mu pružiti uvjete koji neće dovesti do dehidracije. Prije svega to je vlažan zrak. I ljeti i zimi pate od suhoće u stanu. Na njegov izgled utječu vruće baterije ili produženi nedostatak kiše. Problem će se riješiti ako dobijete ovlaživač zraka.

Kakvu vodu dajete bebu

U slučaju da je liječnik dao dopunu za dojenčad, vrijedi se pobrinuti za kvalitetu pića. Kuhana voda iz slavine ili redoviti filter neće raditi. Idealno piće za dojenčad je posebna beba koja se prodaje u bocama u ljekarnama i dućanima, na etiketama od kojih postoji znak iz kojeg se doba može dati. Ne može kuhati, već samo zagrijati i dati dijete. Takva voda sadrži korisne elemente u tragovima i svakako će imati koristi.

Također u trgovinama možete pronaći posebne filtre za pročišćavanje vode, tako da postaje pogodan za dojenčad. Za gospodarske mame to će biti pravi blagodat. Činjenica je da otvorena flaširana voda može biti pohranjena ne više od jednog dana, a zatim kupiti novu. Voda iz posebnog filtra znatno će spasiti obiteljski proračun.

Neke majke počinju davati sokove ili dječje čajeve, ali to se ne preporučuje. Bolje je i korisnije popiti malo vode iz krumpira, koja ne samo da gasi žeđ, nego i ublažava trbušne gasice koje pate. Možete ga pripremiti sami ili ga možete kupiti u ljekarnama.

Što se tiče temperature, onda za dojena beba, to bi trebalo biti 36-37 stupnjeva, a oni koji hrane umjetnu smjesu - 28-30.

Kako voditi bebu

Najbolje je početi davati vodu žličicom. Možete kupiti proizvod od srebra, ima antibakterijski učinak. Žlica će omogućiti da se beba privikne na prvi mamac bez problema, budući da će već biti upoznat s ovom temom.

Nakon 20-30 minuta trebate dati vodu, kao što dijete jede i najkasnije 50-60 minuta prije sljedećeg hranjenja, inače će odbiti mlijeko. Jedina iznimka je groznica ili druge bolesti bebe. U tom slučaju, pedijatar češće preporučuje pitku vodu.

Počnite s pola žličice, jednom tjedno povećavajući dozu za 1,5-2 puta. Do vremena kada je dijete dobilo komplementarnu hranu, piti će dovoljno vode.

kako pravilno pričvrstiti dijete na prsa

Što učiniti ako dijete ne pije vodu

Ako dijete ne želi piti vodu i istovremeno se osjeća sjajno, ne pati od zatvora i ne izgleda dehidrirano, nemojte žuriti da mu ponudite vodu. Ali postoje slučajevi kada dodatno pijenje postaje nužnost, na primjer, iz medicinskih razloga, a vaša beba svaki put kad je pljuje.

U ovom slučaju savjet pedijatara pomoći će:

 1. Počnite hraniti bebu s malom dozom vode, dajte mu dovoljno da osjeti samo njezin okus i postupno se navikne na to;
 2. Nemojte prisiliti dijete da pije, on će obeshrabriti želju ne samo iz vode nego i iz mamca;
 3. Nemojte zasladiti piti, takva voda ne gasi žeđ;
 4. Kupite bebu svijetlu žlicu ili šalicu čaja, prvo neka igraju, a onda ulije vode u njega;
 5. Budite strpljivi, nijedan klinac se ne može odmah naviknuti na novu vrstu pijenja ili jedenja;
 6. Često ponudite vodu, ali nemojte ga prisiljavati, postupno će se dijete početi zainteresirati za piće ili bočicu;
 7. Uključite pijenje u igru, tada će bebom puno lakše početi gutati vodu;
 8. Pokušajte voditi bebu s pipetom, jer će dobiti kap vode u ustima i neće uzrokovati negativne učinke.

Počevši davati vodu djetetu, voditi ga njegovo raspoloženje. Ako ga ne želi piti, pričekajte nekoliko dana i ponovno ponudite. I ne zaboravite da je voda dobro čista i dizajnirana za bebe od 0 mjeseci.

Moram li vodu dati novorođenčadi tijekom dojenja?

Pitanje treba li djeci davati vodu i koliko se uvijek odlučuje pojedinačno, prvenstveno na temelju vrste hranjenja: dojke ili umjetne. Takav "mamac" ima svoje prednosti, a pedijatri su davno razvili optimalne doze i preporuke za dopunu novorođenčadi.

Dojenje

Dojenčad, za koju majčino mlijeko jedini izvor prehrane, ne zahtjeva gotovo nikakvu dodatnu vodu do šest mjeseci. U procesu hranjenja najprije pije mlijeko iz prednje komore, koja se na 9/10 sastoji od vode i izlazi vrlo lako. Zatim je zasićen masnoćama i vitaminima mršavijem iz stražnje strane fotoaparata. Dakle, prvi dio mlijeka ugasi žeđ i drugu glad. Međutim, kada dijete navrši mjesec dana, tekućina dobivena iz mlijeka nije dovoljna, pa ga možete početi nadopunjavati, ali samo u malim dozama i obično jednom dnevno.

Za normalnu proizvodnju mlijeka, sama majka mora piti 2-3 litre vode dnevno.

Umjetno hranjenje

Ako od prvih dana života dijete jede isključivo mliječne formule, onda je voda za njega vrlo važna. Doza se određuje pojedinačno, ali obično je 50 ml po danu, koja treba dati 10-15 ml između hranjenja. Mnogo ovisi o težini djeteta i konzistenciji mješavine mlijeka: ako je gusta, dopušteno je djetetu davati do 70 ml vode dnevno.

Kako dijete raste, dozu potrošene tekućine povećava:

u nedostatku potrebe, potrebno je započeti dopunu od 4 mjeseca

To su standardne doze koje mogu lagano varirati s mješovitim hranjenjem i u skladu s individualnim preporukama pedijatara.

Davanje bebini više od 20 ml vode u isto vrijeme zabranjeno je jer to može uzrokovati teške opterećenje bubrega.

Kako dati vodu dojenčadi?

Bez obzira je li dijete prirodno ili prirodno dijete, pravila i preporuke za dopunu, s izuzetkom doziranja, su iste.

 1. Potrebno je dati djetetu da pijete vodu samo kad mu je potrebna. Ako ga dijete nije pilo, nemojte ga prisiljavati. Može se ponuditi samo povremeno.
 2. Kada dojenje često daje vodu djeci do šest mjeseci nije moguće, jer beba neće dobro piti mlijeko, a nedostatak punog pumpa dovodi do smanjenja laktacije.
 3. U prvim mjesecima bebin gastrointestinalni trakt još uvijek je slabo oblikovan, pa je bolje da ga pijete s toplom vodom (24 stupnja) koja se lako apsorbira. Mali trbuh ne dopušta djetetu da pio puno tekućine u isto vrijeme, tako da će 10 ml biti dovoljno.
 4. Voda dobro ugasi osjećaj gladi, stoga, ako hranite bebu prije hranjenja, voda će "ubiti" vaš apetit. Nakon jela, to će povećati opterećenje na probavni proces, tako da je najbolje da ga dati između feedings (za sat ili sat).
 5. Potrebno je dodati bebu iz žlice ili šprice, uz pomoć koje je lako kontrolirati dozu dolazne tekućine.
 6. Dijete bife-hranjeno može biti dopušteno piti iz boce, ali trebate unaprijed izmjeriti dopuštenu dozu tekućine. Kod dojenja boca se ne smije koristiti, jer je lakše piti od nje, a beba može odbiti dojenje, što će dovesti do potrebe da se mlijeko ručno izrazi.
 7. Istraživanja pokazuju da pravilnim doziranjem, lemljenje djeteta s vodom ne uzrokuje disbiozu. Stoga se tekućina uvijek treba dati prema potrebi, što se lako može vidjeti iz ponašanja djeteta.

Najbolja stvar za vodu bebe tijekom njegovih noćnih buđenja. Nakon što je ugasio žeđ, brzo će se smiriti, zaspati i postupno će se osloboditi od noćnih hranjenja.

Kada je potrebno vodu?

Međutim, ima vremena kad novorođenče treba povećanu razinu tekućine. A kako bi se spriječila dehidracija, koja povećava bilirubin u tijelu i uzrokuje patološku žuticu, potrebno je često davati vodu bebe i onoliko koliko mu je potrebno.

 • ako je soba grijana centralnim grijanjem previše vruća ili začepljena;
 • s povećanim znojenjem;
 • s prehladom i povišenom temperaturom (u ovom trenutku dojene bebe često odbijaju mlijeko);
 • s proljevom kako bi se spriječila dehidracija;
 • s žuticom vodom će olakšati proces liječenja.
 1. plačući bez suza, poput urlanja;
 2. rijetke trepereći i opuštene oči;
 3. siva boja, hrapavost i suhoća kože;
 4. grčevi mišića;
 5. potopljeni izvor;
 6. rijetko mokrenje (manje od 6 puta dnevno);
 7. suhoća jezika i sluznice;
 8. tamne boje i oštar miris urina;
 9. konstipacija i grčevi u želucu;
 10. atopijski dermatitis;
 11. apatije i neaktivnosti.

VAŽNO! Ako se, uz gore navedene simptome, pojavljuju proljev i povraćanje, novorođenče pati od teške dehidracije i treba hospitalizaciju!

Ako je soba vruća, a novorođenče dojenje još nije mjesec dana, bolje je spriječiti pregrijavanje postavljanjem ovlaživača u prostoriju. Vodu treba dati u ekstremnim slučajevima.

Koja je voda dopuštena?

Najsigurnija i najkorisnija voda za bebe posebna je flaširana voda namijenjena djeci. Ima optimalnu ravnotežu između minerala i soli i često se obogaćuje vitaminima. Normalno vodu iz slavine se ne može dati, čak ni kuhano, jer se nakuplja kloridni spojevi. Iz istog razloga, zabranjeno je hraniti dijete vodom pročišćenom kemijskim metodama. Također se ne može govoriti o karboniranoj i običnoj mineralnoj vodi jer uzrokuje iritaciju crijeva, a poboljšani mineralni sastav može poremetiti funkcioniranje bubrega.

Ne možete dodati šećer u vodu, osobito kada hranite djecu do šest mjeseci, jer to može dovesti do poremećaja metabolizma.

Na ljestvici korisnih za novorođenče, naravno, dječja flaširana voda je na čelu.

Drugo bi mjesto trebalo dodijeliti rastopiti vodu - u procesu zamrzavanja, voda prolazi kroz dodatno pročišćavanje i mijenja molekularnu strukturu, odnosno, obnavlja prirodnu primordijalnu idealnost i korisnost. Vrlo je lako pripremiti: prvo je potrebno zamrznuti, a zatim ga staviti da se topiti na toplom mjestu. Možda ćete primijetiti da će sediment biti pomalo zamračen pa morate pažljivo uliti čistu vodu.

Na trećem mjestu - elektroaktivirana voda, koja ima isti redoks potencijal kao majčino mlijeko. Takva voda se pročisti na 100% klora i njegovih spojeva, na 97% nitrata i soli teških metala i na 70% tvrdoće. Obogaćen silicijskim ionima i kisikom, stoga ima blagotvoran učinak na tijelo, a također ima i ugodan okus zahvaljujući kojem će se beba brzo naviknuti na to.

Kada dojenju dopušteno davati samo vodu kupljenu u apoteku, a na umjetno hranjenje može dati bebi kvalitetnu pročišćenu i tekućinu.

Voda kao spasenje

Ako beba pati od bilo koje bolesti, a liječnik propisuje puno tekućine, to nije samo obična voda koja se može preporučiti. U dobi od šest mjeseci, kada započne hranjenje, dopušteno je davati sokove i biljne čajeve. Do ove dobi, dijete možete hraniti biljnom vodom, koja je pripremljena baš kao i čaj, ali je manje koncentrirana, tako da biljni ekstrakti ne uzrokuju alergije.