Dijete u roku od 2 mjeseca. Kako razviti dijete u 2 mjeseca, spavanje i prehranu

Bol

Dvomjesečna djeca nisu ista kao prije par tjedana. Dijete u dobi od 2 mjeseca postaje vrlo društveno, reagira na različite zvukove i vizualne podražaje i provodi više vremena razmišljanja o okolišu. Odrastao je, naučio neke pokrete i jasno razlikovao glas majke i stranca.

Visina i težina djeteta u 2 mjeseca

Mali kozici trećeg mjeseca života više nisu mali, jer brzo rastu, pa čak i jučerašnji bluzi s kratkim hlačama brzo postaju mali. Tijekom tog vremena, oni se protežu za tri do četiri centimetra i oporaviti za oko osam stotina grama. Djevojke i dječaci razvijaju drugačije. Prema WHO, težina djeteta na 2 mjeseca varira:

 • za djevojke od 3,9 kg do 6,6 kg;
 • za dječake od 4,3 kg do 7,1 kg.

Standardi domaćih pedijatara malo su različiti. Prema njihovim podacima, bebe oba spola trebaju imati minimalnu tjelesnu težinu od 4,2 kg, a najviše:

 • za dječake - 6,0 kg;
 • za djevojčice - 5,5 kg.

Porast djeteta na 2 mjeseca također se razlikuje, ovisno o spolu:

 • dječaci - 54,4-62,4 cm prema WHO i 53,8-59, 4 cm prema tablicama domaćih pedijatara;
 • djevojke - 50,3-61,1 cm prema WHO i 53,3-59,3 cm prema domaćim tablicama.

Prsa i glava mrvica povećavaju se izravno u odnosu na visinu i težinu. Roditelji trebaju biti pažljivi ako iznenada primijetite odstupanje između tih parametara. Ako je glava mnogo veća od volumena dojke i razlikuje se od tabelarnih standarda za ovu dob, to je razlog za ispitivanje djeteta s neurologa. Možda ovo odstupanje u razvoju, ali češće - samo pojedinačna značajka.

Dnevni režim od 2 mjeseca

Ne može biti striktnog rasporeda za dojenčad od dva mjeseca, jer je jedva završio neonatalni period i razdoblje prilagodbe novim uvjetima još nije završeno. Dijete se još uvijek navikne na novo okruženje i ne bi trebalo imati kruti okvir. Dnevni režim dvomjesečne bebe mama gradi postupno, reagirajući na želje i potrebe bebe, na svoje unutarnje biorhythms.

S obzirom na sve osobine djeteta koje je majka već primijetila, postoji približan raspored dnevne rutine:

 • 6.00 - 7.00 - prvi postupak hranjenja, jutarnja voda, igre s mamom.
 • 7.00 - 9.00 - odmor.
 • 9.00 - 10.00 - drugi obrok, masaža.
 • 10.00 - 11.00 - odmor.
 • 11.00 - 12.30 - hranjenje, naplata, igre.
 • 12.30 - 14.00 - hodati i spavati.
 • 14.00 - 15.00 - hranjenje, igranje s mamom.
 • 15.00 - 17.00 - odmor.
 • 17.00 - 18.30 - hranjenje, večernja šetnja / igre.
 • 18.30 - 19.30 - odmor.
 • 19.30 - 20-30 - kupanje, higijenske postupke, hranjenje.
 • 21.00 - 23.00 - odmor.
 • 23.00 - 23.30 - hranjenje.
 • 23.30 - 4.00 - spavanje.
 • 4.00 - 4.30 - noćna prijava.
 • 4.30 - 6.00 - odmor.

Koliko beba spava 2 mjeseca?

Svako dijete je jedinstvena osobnost i raspored može biti vrlo različit od drugog djeteta iste dobi. Mlade majke su najviše zabrinute zbog spavanja bebe na 2 mjeseca. Iako službeni medicinski izvori kažu da djeca ove dobne skupine uglavnom napuštaju svoje dječje krevete za veći dio dana (oko osamnaest sati), u praksi se ispostavlja da to nije slučaj.

Približni režim djeteta u trajanju od 2 mjeseca osigurava do 8 epizoda sna tijekom dana. Nemojte misliti da će mrvica strogo slijediti raspored i smireno odmarati, a žena koja se brine za kućanstvo bavi se kućanskim poslovima. U praksi, sve je drukčije. U određenom broju razdoblja spavanja, žensko stanje polu-spavanja uključeno je ispod dojke, dubok san od 2-3 sata i kratak ostatak od 30-40 minuta.

Postoji nekoliko razloga za plitki san u djeteta u trajanju od 2 mjeseca, a većina čimbenika koji sprečavaju bebu da potpuno opušta roditelji mogu biti isključeni. Često su razlozi sljedeći:

 • beba spava odvojeno od svoje majke;
 • malo je pažnje posvećeno djetetu;
 • soba je vruća / začuđena / suha;
 • u vrtiću bučna i previše svijetla rasvjeta;
 • beba je u emocionalno nestabilnoj okolini;
 • dijete muči koliku;
 • s djetetom hoda malo;
 • beba je pretrpjela traumu rođenja.

Koliko je dijete probudilo 2 mjeseca?

Djeca u ovoj dobnoj skupini ne mogu spavati oko šest sati dnevno. U ovom trenutku, trebali bi jesti, uživati ​​u masaži i toploj vodi u kadi. Kao što praksa pokazuje, to je vrlo uvjetna figura, a često dijete u dva mjeseca plače više nego što želi igrati. To je također normalno, jer se mala djeca lako mogu pretjerivati, a onda dugo vremena ne mogu stabilizirati živčani sustav.

Koliko bi beba trebala biti budna na 2 mjeseca često ovisi o zrelosti njezinog živčanog sustava. Dijete ovog doba ne spava oko sat i pol, nakon čega zna da je umoran i da ne smeta spavati. Jedan pažljivi roditelj primijetit će ove znakove - dijete zezkuje i trlja oči. Takve akcije znače da ne biste trebali čekati vrijeme za spavanje, sada trebate staviti umorni toddler.

Koliko puta dijete jede za 2 mjeseca?

Dijete raste, a njegova potreba za hranjenjem raste. Dijete na 2 mjeseca može izdržati duže interne između hranjenja nego prije mjesec dana. Preporučujemo da bebe koje uzimaju mlijeko prilagođene mlijeku daju bocu svakih 3,5 sati ili 7 puta dnevno. Noću, djeca ove dobne skupine ne bi trebala jesti i imaju pravo na odmor od 24 do 5 sati.

Koliko dijete treba jesti za 2 mjeseca, ljubavna majka intuitivno zna, iako je ponekad nerealno brojati takve kratkotrajne i punopravne hranidbene epizode. Jedna je stvar poznata - nije potrebno pretjerati dijete i dati mu dojku na prvom cvilju. Poželjno je da je mrvica dobila hranu ne više od deset puta dnevno. Noću, dijete se može primijeniti svaka dva sata ili odmarati cijelu noć - to je individualno.

Kako razviti dijete u roku od 2 mjeseca?

Neki roditelji uzalud smatraju da dijete drugog mjeseca života još uvijek ne treba razvijati aktivnosti. Nitko ne prisiljava djecu da poučavaju pisma i računaju, ali osnovne vještine mogu mu pomoći da uče sada. Postoji mnogo knjiga o tome kako razviti dijete u 2 mjeseca života, stvoreni su različiti priručnici. U ovom dobu trebate jednostavne igračke različitih boja, velike, atraktivne slike u blizini krevetića i mama, spremne posvetiti puno vremena za nastavu.

Koje igračke djeci trebaju za 2 mjeseca?

U ovom trenutku nema potrebe za kupnjom višefunkcionalnih uređaja. Igračke za djecu od 2 mjeseca su:

 • 3-4 zveče, s drugačijim zvukom;
 • igrač skacka;
 • lutke lutke;
 • razvoj tepiha;
 • objekti s grubom površinom za taktilni kontakt.

Razredi s djetetom u roku od 2 mjeseca

Mlada neiskusna žena koja je postala majka možda ne zna kako se igrati s djetetom u dva mjeseca. Nemojte se bojati, jer je vrlo jednostavna i prirodna. Igre za bebu trebale bi biti izuzetno jednostavne:

 1. Uz pomoć igračaka, beba bi trebala biti uvedena u životinje ili heroje bajki.
 2. Trese beba klicati ispred djeteta, odrasli ga pomažu da razvije glazbeno uho;
 3. Možete prikazati bebe svijetle slike.
 4. Na nogama bebe nose svijetle čarape koje privlače njegovu pozornost.
 5. Potrebno je pripovijedati bajkama djetetu, čitati pjesme i pjevati pjesme.
 6. Ne zaboravite na fizički razvoj - potrebna je svakodnevna masaža i kratka tjelovježba.

Što bi beba trebala raditi na 2 mjeseca?

Svaka ljubiteljica razumije da je njezina beba jedinstvena i jedinstvena, no ipak se želi usredotočiti na prosječne informacije o vještinama djeteta u roku od 2 mjeseca. To je neophodno kako bi se razumjelo što bi trebalo biti razvijeno u bebi i što treba obratiti pozornost.

Evo što dijete radi za 2 mjeseca:

 1. Pokušava doći do igračke.
 2. Nasmiješi se u mami.
 3. Uključuje zvuk.
 4. Vještine djeteta na 2 mjeseca su sposobnost držanja malih zvijeri u ručki.
 5. Podiže glavu za 45 ° u odnosu na tijelo leži na trbuhu i drži ga više od 10 sekundi.

Koliko mlijeka ili formule treba beba imati na 2 mjeseca: značajke dojenja i hranjenja bočica

U sveobuhvatnom razvoju novorođenčadi važnu ulogu ima odgovarajuća prehrana. Mlade majke naučiti pravila i sastaviti raspored, ali mjesec dana staro dijete ne uvijek se pridržava toga. Smetnje odrasle osobe i djeteta značajno su različite, jer odrasli mogu jesti čak i zbog dosade. Važno je da roditelji sjetite da dijete nije robot, a on ima svoje vlastite potrebe. Razlog smanjenja apetita može biti loš zdravlje, bolest ili nedostatak raspoloženja. Suvremene majke vole hraniti na zahtjev, a starija generacija inzistira na strogoj usklađenosti. Najbolja bi opcija bila zlatna sredina i uzimajući u obzir želje djeteta.

Dijete ne želi uvijek jesti u točno određenim satima, tako da je potrebno uzeti u obzir njegove želje

Koje su norme?

Standardi prehrane za djecu prve godine života postoje, ali nema smisla slijepo držati ove količine. Tablica prikazuje približne vrijednosti, budući da djeca različito jedu. Apetit ovisi o metabolizmu, izgradnji i aktivnosti mrvica. Fidgets će tražiti hranu češće i biti zadovoljni s malim dijelovima, a mirni tots na vrijeme mogu smanjiti više od norme. Ne možete usporediti djecu, tvrdeći da raste "obzhorka" ili "maloezhka":

 1. Ako dijete ima 2 mjeseca, jede manje nego što je naznačeno u tablici, ali istodobno je aktivan, onda nema razloga za alarm. Nema potrebe tražiti bilo kakvu bolest i tražiti opasne simptome. Tijelo ove bebe ne zahtijeva količinu hrane propisane normom.
 2. Ako je izgled dlake i neugodne dijete uzrokuje roditeljima osjećaj ponosa, postoji razlog za razmišljanje. Preopterećenje neće dovesti do ničeg dobrog, jer će navika jesti više nego što je potrebno dugo će ostati kod djeteta. Prekomjerna težina uzrokuje niz ozbiljnih bolesti, pa ih je lakše spriječiti.

Standard za bebe od dva mjeseca iznosi 700-800 ml majčinog mlijeka ili prilagođenu smjesu dnevno. Za pojedinačni izračun volumena hrane, možete koristiti posebne formule:

 1. Izmjerite i izmjerite dijete zapisujući parametre u gramima i centimetrima. Podijelite težinu po visini i množite rezultat za 7. Ako beba teži 5000 g na 2 mjeseca i visoka je 56 cm, tada će mlijeko ili mješavina za njega biti 625 ml dnevno.
 2. Postoji lagana formula, prema kojoj je stopa hrane za mrvice 1/6 njezine mase. S težinom od 5000 g, dijete će trebati 833 ml dnevno.
Volumen mlijeka potreban za dijete do 1 mjesec otprilike odgovara veličini njegova želuca u različitim dobima.

Dobivene brojke mogu uzrokovati zbrku među roditeljima, jer je razlika među njima značajna. Ovo još jednom dokazuje da su svi gore navedeni rezultati preporučljive prirode i ne bi se trebali provoditi bez pitanja. Zbog praktičnosti, izračunati rezultati mogu biti gornja i donja granica norme, podijelivši ukupnu količinu od 5-6 prijema.

Vrste hranjenja i moguće probleme

Najbolje i najjednostavnije je dojenje. Ako žensko tijelo proizvede mlijeko u dovoljnim količinama, mrvica će pojesti potrebnu količinu mlijeka. Nema pitanja za one majke koje hrane djetetu umjetnom mješavinom, jer su norme navedene na pakiranju. Dovoljno je pročitati upute i pripremiti smjesu, ovisno o dobi bebe, izmjeriti potrebnu količinu žlicom.

Mješovita dijeta

Kada mješovito hranjenje za izračunavanje norme nije lako, pa se pedijatri savjetuju da procijene ponašanje djeteta kao glavni kriterij za sitost. Hranjenje se poželjno izvodi strogim algoritmom:

 1. Ponudite bebu prvu dojku dok je gladan. Potrebno je dati obje dojke, ako postoji nedostatak mlijeka, tako da mrvica s hranom dobiva korisne tvari za razvoj.
 2. Ako beba nije puna, trebali biste ga hraniti iz boce. Volumen smjese je 25-120 ml.
Kada se sekundarno ponudi boca za mješovito hranjenje - nakon majke dojke

Neka djeca već u ovoj fazi odbiju dojke ako majka spremno ponudi drugu. Kao rezultat toga, dijete je objedodilo oboje, ali nije dostiglo dovoljno zbog niske kalorijske količine prednjeg mlijeka. Potrebno je se preokrenuti da biste ponudili jednu dojku za jedan obrok da se ne biste oduzeli od mogućnosti podupiranja prirodnog hranjenja.

Miješano hranjenje se obično prakticira kratko vrijeme, budući da je potrebno provesti snagu na "ekstrakciji" mlijeka, a hrana lako izlazi iz boce. Dijete će vrlo brzo shvatiti razliku i odbiti dojku, preferirajući bocu. Tijekom vremena majka vjerojatno ide samo do umjetnog hranjenja, ako beba počne gubiti težinu i biti pothranjena.

"Umjetno" i preopterećenje

Kod 2 mjeseca, dojenčad se često prenosi u umjetno hranjenje s nedostatkom mlijeka majke. Iz boca mrvica dobiva hranu bez puno napora, tako da rijetko odbija primiti sljedeći unos (preporučujemo da pročitate: kako ispravno hraniti novorođenče iz boce?). Majke se pogrešno pridržavaju visokih standarda kada se hrane, s obzirom na njihovo dijete previše tanko ili uspoređujući s djevojčicom. Malnutricija se smatra opasnim znakom jer negativno utječe na razvoj organa mrvica. Međutim, viška hrane se ne može nazvati pozitivnom.

Korištenje prilagođene mješavine često dovodi do preopterećenja, pa se pedijatri preporučuju da prakticiraju "slobodni" način. Temelji se na pravilu da dijete jede različitu količinu hrane tijekom dana. Djeca troše energiju nejednako, ovisno o tijelu i metabolizmu. Izvedeni postulati za GW i YI glase kako slijedi:

 • s normalnom težinom djeteta mora se hraniti na zahtjev;
 • veličina volumena hrane savjetuje pedijatra, ali vrijeme obroka određuje tot;
 • Liječnik može dodijeliti određeni broj hranjenja, ali dijete jede koliko god želi;
 • uz uvjetno slobodno hranjenje, majka se može pridržavati režima "po satu" (+/- 30 minuta), ali liječnik ne regulira potrebnu količinu hrane.

Prema statistikama, to je "slobodni" grafikon koji vam omogućuje normalizaciju težine mrvica. Boca treba sadržavati 20-30 ml više hrane nego što je navedeno u normi. Nije potrebno dodatno hranjenje jer dijete nejednako jede tijekom dana. Glavni pokazatelj sitosti je mirno ponašanje karapusa, snažnog sna sna i pravovremenog povećanja težine. Tipični standardi za povećanje mase i rasta dojenčadi dostupni su u svakoj dječjoj klinici, a na recepciji pedijatrije medicinska sestra unosi pojedinačne parametre u medicinsku evidenciju.

Izračunavanje posluživanja mlijeka ili mješavine za dijete možete dodati još 20-30 ml

Znakovi sitosti

Postoje slučajevi kada dijete pokazuje dobru aktivnost, dobiva na težini, raste, ali u isto vrijeme jede vrlo malo. U nemirnom apetitu uvijek je bolji nego kod sjedećeg djeteta, ali metabolizam u djece je drugačiji. Ima poslije svih tankih odraslih koji jedu puno veće masne ljude, poput ljudi s prekomjernom težinom, jedući na principu hummingbirds.

"Umjetno", također, ne može se kotrljati, a razlog odbijanja hrane je neugodan okus mješavine. Dovoljno je isprobati drugu marku i promatrati promjene u apetitu djeteta. Provjerava mrvice na principu "mokre pelene". Dijete na 2 mjeseca prazno mjehur normalno svaka 2 sata.

Osim toga, možete provjeriti koliko je puta dijete pušilo (preporučujemo da pročitate: koliko puta dnevno novorođenče treba zaglaviti?). S dovoljnim unosom hrane, stolica se javlja nekoliko puta dnevno. Cilj takve provjere teško je nazvati, ali ako se količina prljavog rublja ne povećava, majka bi trebala biti zabrinuta. Problem nastaje iu činjenici da moderni roditelji ne koriste pelene, već pelene. Pampers također imaju svojstvo punjenja i polu-suho trebaju biti upozoreni. Svaka majka ima svoj raspored promjene pelena, tako da možete pratiti promjene. U ekstremnim slučajevima, ništa strašno neće dogoditi ako se jedan dan beba oslobodi od pelena i zamotana u pelene.

Zdravlje i raspoloženje djeteta može puno reći o:

 • punopravan dijete neće biti bezosjećajno bez razloga, veseli se u komunikaciji s rodbinom;
 • gladna beba će plakati bez ikakvog razloga i spavati loše.
Ako dijete dobro jede, tada će za vrijeme budnosti biti aktivan i budan.

Potrebno je pobrinuti se da beba prima dovoljno majčinog mlijeka, au slučaju nedostatka hrane, vrijeme je da ga pretvori u miješano hranjenje. Možete vagati dijete prije obroka i nakon toga, provjeravajući prisutnost mlijeka u dojci. Ako je mrvica isisala sve za hranjenje, a dobitak na težini iznosio je 100-120 g, onda će biti potrebno hraniti ih s prilagođenom smjesom. Kada vagate, ne možete ukloniti pelenicu ili ukloniti pelenu, čak i ako je vlažan.

Preporuke za nedostatak mlijeka od majke

Dojenjem, pedijatri ne ograničavaju mame u raspored, ako beba se probudi i plače od gladi. Na prvom zahtjevu, trebali biste ponuditi dojku i ne biste ga odnijeli sve dok beba nije puna. Uz dovoljno prirodne hrane, beba se osjeća dobro:

 • dobivanjem težine;
 • povećanje visine može se vidjeti vizualno;
 • ne plače nakon obroka i ne zahtijevaju dodatnu dojku tijekom dana;
 • dobro spava;
 • tiho;
 • aktivno sisanja grudi.

Brižna majka treba biti upozorena simptomima koji ukazuju na to da dijete ne jede dovoljno. Među uobičajenim znakovima je navedeno:

 • plakati bez razloga;
 • loš san;
 • česti skakavci;
 • neznatno povećanje ili nedostatak težine;
 • stalna potražnja dojke;
 • odbijanje jesti nekoliko minuta nakon početka hranjenja.
Česti neprilici i plač bez ikakvog razloga mogu zapravo biti znak upozorenja da beba ne jede dovoljno.

Poremećaji dojenja najčešće se opažaju u razdoblju ovulacije i menstruacije, ali se oporavljaju za nekoliko dana i nisu kritični. Da bi se poboljšala proizvodnja mlijeka, stručnjaci preporučuju dokazane savjete:

 1. Promijenite prehranu. Kalorijske posuđe treba povećati povećanjem volumena. Preporuka se odnosi na proizvode s velikom količinom ugljikohidrata (na primjer, kaša).
 2. Obratite pažnju na uporabu vode. Optimalna količina tekućine koju pijete iznosi 2-2,5 litara. Dopušteni prirodni sokovi i slabi čaj.
 3. Posebna čajeva. Ljekarne prodaju čajeve za poboljšanje procesa laktacije za svaki ukus i novčanik (preporučujemo da pročitate: kakav je čaj za poboljšanje laktacije bolje kupiti?).
 4. Noćno hranjenje. Što se bebi više noću primjenjuje na dojku, aktivnije je proizvodnja hormona prolaktina, odgovorna za laktaciju.

S redovitim povećanjem debljine, pedijatar će primijetiti da dijete jede dovoljno, a ishrana je ispravna. To će reći i razvoj mrvica prema dobi.

Savjeti za organizaciju umjetne hranidbe u roku od 2 mjeseca - način prehrane djeteta i drugih nijansi

Većina majki zna da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebu. Stvorena samom prirodom, sadrži cijeli niz hranjivih tvari, vitamina i minerala - sve što je nužno za razvoj svih tjelesnih sustava novorođenčeta.

Međutim, postoje okolnosti kada je 2-mjesečno dijete prebačeno na umjetno hranjenje (IV). U ovom slučaju, postoji mnogo pitanja: kako hraniti svoje mrvice, što smjesu odabrati, što bi trebao biti način hranjenja. Sve ovo i reći ovaj članak.

Indikacije za uvođenje IV

Razlozi zbog kojih je 2-mjesečno dijete prebačeno na IV, mogu biti povezani s majkom i djetetom.

Majčinoj strani

 • Nestanak mlijeka djelomično ili potpuno.
 • Majčino zdravlje koje ne dopušta dojenje: onkologiju, HIV, akutnu tuberkulozu, hepatitis C, zatajenje bubrega.
 • Uzimanje antibiotika.
 • Prisutnost u majčinom mlijeku stafilokoka.
 • Mentalna bolest.
 • Prisilno i dugo, više od tjedan dana, odvajanje od djeteta.
 • Potreba za radom.

Indikacije povezane s dojenčadi

 • Metabolički poremećaji - galaktozemija ili fenilketonurija.
 • Dijete se ne hrani majčinskim mlijekom i mora se hraniti smjesom.
 • Maleni često pljuva puno ili mučuje kolika.
 • Loši san i stalna potražnja dojke.
 • Dijete je lijeno sisati ili ne želi, a izraz majčinog mlijeka uzrokuje poteškoće.

Prednosti i nedostaci

Očite prednosti IV su:

 1. Povećajte slobodno vrijeme u mami, povećavajte njezinu mobilnost. Uostalom, netko iz rođaka može hraniti 2 mjeseca staru bebu iz boce umjesto majke.
 2. Smanjenje broja hranjenja zbog činjenice da je smjesa digestirana duže od majčinog mlijeka.
 3. Točnija kontrola količine hrane koju dijete konzumira.
 4. Pojava alergija u dojenčadi uvijek je povezana s mješavinom, a ne nekim komponentama majčine prehrane.

Nedostaci IV uključuju:

 1. Stres za 2-mjesečnu bebu pri kretanju u IV. Uostalom, prvi put je pio majčino mlijeko i već se uspio naviknuti na to.
 2. Pojava crijevne kolike i periodička regurgitacija. Glavni razlozi za to su prilagodba mješavini ili loše kvalitete bradavice, zbog čega dijete proguta zrak.
 3. Češće prehlade i alergije, jer umjetni enzim ne prima posebne enzime i protutijela koja se nalaze samo u majčinom mlijeku.
 4. Trajna sterilizacija boce. U slučaju kršenja ovog stanja moguće su dispeptički poremećaji.
 5. Pronalaženje i korištenje prave mješavine za IV je vrijeme i novac koji troši. Dobra umjetna hrana ne može biti jeftina.

Kako organizirati IV?

2-mjesečna prehrana bebe

Odmah ćemo pojasniti da se načelo besplatnog hranjenja "na zahtjev", koja se prakticira pri hranjenju majčinim mlijekom, ne preporučuje da se primjenjuje na bebu u IV. Najprikladniji tretman bit će djelomično slobodno hranjenje. Njegova se bit u činjenici da volumen mješavine ovisi o želji bebe, ali ne prelazi strogo definiranu normu.

Da biste isključili prejedanje, pedijatri se ne preporučuju unositi u bočicu smjesu više od 30 ml više od jednokratne stope. Umjetna djeca brže piju mlijeko i nemaju uvijek vremena da zadovolje svoje usmene instinkte. A neki roditelji plaču dijete kad uzmu bočicu od njega, odvedu ga zbog gladi i daju smjesu više nego što bi trebalo biti.

Djeteta bi trebala biti hranjena u skladu s ovim režimom:

 • broj hranjenja: 6-7 puta na dan;
 • interval hranjenja - najmanje 3,5-4 sata;
 • noćni odmor - 5-6 sati.

Praktične preporuke

Jednostavna pravila za hranjenje tijekom IV su:

 1. Prije hranjenja, provjerite temperaturu smjese kapanjem na zglob ili lakat. Mlijeko bi trebalo imati tjelesnu temperaturu.
 2. Dijete bi se trebalo držati gotovo okomito, dok se ne guši i boli bolje.
 3. Da bi se smanjila količina regurgitacije, trebate paziti da smjesa potpuno napuni bradavicu, a zrak ostaje samo na dnu boce. To će omogućiti manje vremena da bi se "mrvica" mrvica nakon hranjenja.
 4. Brzo zamijenite mlaznicu na bocu. Tijekom vremena, postaje tanji i može biti oštećen dezinfekcijom djeteta, što će dovesti do činjenice da beba počinje gušiti.
 5. Za 2-mjesečnu bebu, spremnik za hranjenje i mlaznica treba prati i ispirati kipućom vodom. Sterilizacija, kao u prvom mjesecu, nije potrebna.
 6. Smjesa izlivena u bočicu trebala bi se koristiti unutar 45 minuta.

Preporučljivo je kupiti takav pribor:

 • 4-6 bočica;
 • 4-6 bradavica s malim rupama;
 • četka za bocu;
 • 4-6 proglašhny kuhinjski ručnici;
 • boca topla;
 • nekoliko plastičnih pelene za prekrivanje vaše odjeće.

Optimalna konzistencija hrane

Ako se strogo pridržavate uputa pri pripremi mješavine, pokazat će vam željenu konzistenciju: ne previše tekućine za dojenčad da ga zamaraju, a ne previše debele da prođu kroz mali otvor bradavice. Također je važno temeljito promiješati smjesu tijekom kuhanja. Trebao bi biti uniforman i bez grudica.

Koliko treba beba jesti?

Dnevni unos za dijete od dva mjeseca trebao bi biti 1/6 stvarne tjelesne težine. Na primjer, s masi bebe od oko 5 kg, dnevna prehrambena stopa je 800-850 ml. S 6-7 obroka dnevno, jedan dio će biti 120-150 ml.

Ako dijete ne jede preporučenu količinu hrane za jedno hranjenje, nemojte ga prisiljavati. Bolje je pokušati ponuditi smjesu kasnije. Možda su pojedinačne osobine vašeg djeteta takve da treba češće hranjenje, ali u manjim količinama. Ali ukupna dnevna količina konzumirane hrane ne smije premašiti preporučenu stopu.

Sastav prehrane

Što možete hraniti?

Dijete sa starošću od 2 mjeseca, koja je u IV, trebalo bi hraniti prilagođenu mliječnu formulu za djecu svoje dobi.

Na prodaju je mješavina prve formule - od rođenja do 6 mjeseci. U velikom broju predstavljenih robnih marki ne iznenađuje i zbunjuje.

Savjet vašeg pedijatra pomoći će vam da odaberete pravu mješavinu za bebu. Važna točka u prehrani djeteta na IW-u se hrani vodom.

Bebe koje piju mlijeko ne trebaju dodatnu tekućinu, to je svima poznato. No, umjetnici se potiču da ponudi kuhanu vodu, jer s IV, potreba za dodatnom tekućinom je visoka.

Dodatna voda pridonosi boljem asimiliranju smjese i rješava neke probleme gastrointestinalnog trakta. Djeca često pate od konstipacije, osobito pri prijelazu s dojke u umjetno hranjenje. Dodatno uklanjanje tog problema uklanja se. Dnevni unos - 120-150 ml.

Je li dopušteno mamac?

Dvomjesečno beba, koja je na IV-u, ne treba dodatne proizvode. Ako dijete ima dobar apetit i redovito dobiva tjelesnu težinu, ne pati od koštica i ima normalnu razinu hemoglobina u krvi, tada nema potrebe za ranim hranjenjem do 4,5-5 mjeseci.

Savjeti za roditelje

 1. Umjetna smjesa mora biti visoka kakvoća i kao dijete.
 2. Smjese suhim mlijekom razrijeđene su toplom vodom prije hranjenja. Ne možete kuhati hranu za budućnost i hraniti bebu sastav, kuhani prije više od sat vremena.
 3. Kada hranite 2 mjeseca staru bebu s mješavinama, potrebno je pažljivo pratiti reakciju njegovog tijela. U najmanjim znakovima alergije, odmah se prestanite hraniti ovim sastavom i pokazati dijete pedijatru.
 4. Pokušajte primijeniti bebu na sebe što je češće moguće, osiguravajući kontakt s kožom. Zato ćete ukloniti njegovu povećanu anksioznost.
 5. Ne ostavljajte dijete samo bocom. Zato može zagušiti mlijeko.

Dvomjesečno dijete u IW-u treba vašu ljubav i njegu. Zbog toga trebate strpljenje, izdržljivost i vjeru u uspjeh. Nadamo se da će vam naše preporuke pomoći.

Koliko grama majčinog mlijeka dijete jede 1,2 i 3 mjeseca

Roditelji trebaju znati koliko dijete treba jesti mlijeko ili formulu u prvom mjesecu života. Potrebno je uzeti u obzir vremenski interval između obroka i osobitosti dobitka na težini. Ovo znanje pomoći će procijeniti stanje i zdravlje djeteta. Zdravstveni profesionalci postavljaju standarde koji pomažu utvrditi ima li dovoljno mlijeka kako bi prilagodili vrijeme bez štete tijelu.

Značajke procesa hranjenja prvog dana

Neposredno nakon rođenja djeteta primjenjuje se na majčinu dojku kako bi naučila čin sisanja. Prva tri dana umjesto mlijeka kolostrum se proizvodi. Vrlo je hranjiv, malen, ali taj iznos je dovoljan za mali trbuh. Samo 1 čajna žličica - i beba će biti puna.

Drugog dana, potreba za hranom bebe povećava se, jede više i češće traži mlijeko, u oko tri sata. Koliko u ovom trenutku jede? Za jedno hranjenje beba jede oko 20 grama. Tijekom dana novorođenče bi trebalo dobiti oko 90 grama kolostruma. On jede oko 10 puta dnevno, i još više.

Do trećeg dana dijete postaje naviklo na nove uvjete postojanja, poboljšava se tehnika sisanja. Mlijeko postaje sve veće. Dojenje se poboljšava svakim pričvršćenjem na prsa. Za jednog hranjenja može jesti oko 30 grama. Tijekom dana dijete jede oko 170 ml mlijeka.

Koliko treba majčino mlijeko sisati za 7 dana? Do kraja tjedna života za hranjenje jede 60 grama. Tijekom dana bit će 400 ml. U dva tjedna dijete jede oko 500 ml mlijeka.

Do kraja prvog mjeseca, broj hranjenja dnevno trebao biti 6-7. Za jedan mjesec hranjenja beba treba sisati 90-100 grama.

Stopa potrošnje potrebne količine hrane za dijete od prvih deset dana može se izračunati na sljedeći način: broj dana života množite s 10. Na primjer, novorođenče u dobi od 6 dana pije oko 60 g.

Da biste utvrdili koliko grama djete jede, trebate vagati bebu prije hranjenja i poslije nje. Razlika između brojki dobivenih na ljestvici jednaka je količini konzumiranog mlijeka.

Postoji još jedan način da odredimo ovo - mlijeko izražavamo prije hranjenja. Izlijevanje mlijeka u bocu, možete vidjeti količinu hrane. Potrebno je samo uzeti u obzir da beba uspije sisati 20-30 grama više.

Stručnjaci kažu da nije nužno hraniti dijete u jednom mjesecu silom ili uspostaviti strog režim za nekoliko sati, pogotovo ako je dojen. Potrebno je da je dijete tražilo jesti. U isto vrijeme, on će početi plakati, a kad privuče savijeni mali prst u usta, on će okrenuti glavu i sisati.

Koliko vremena traje hranjenje? Trajanje djetetova boravka u djetinjstvu od 1 mjeseca može biti od 15 do 40 minuta. Ne ostavljajte dijete duže od dojke.

Problemi s napajanjem

Postoje slučajevi kada je jedno mjesečno dijete, cijelo vrijeme visjelo na prsima, ostalo gladno. Nakon toga, otkriva se loša težina. U većini slučajeva to znači nedostatak adekvatne prehrane. Trebate poduzeti sve napore kako biste prilagodili laktaciju ili premjestili bebu na mješovito hranjenje. Nemojte je odmah prevesti u smjesu. Bolje majčino mlijeko ne može biti ništa.

Ponekad beba može odbiti dojku. Uzrok svibanj biti osjećaj loše, nosna zagušenja ili trbušne grčeve. Mama će morati utvrditi točan uzrok, stručnjaci će vam pomoći. On će vam reći koliko dijete treba jesti i nakon kojega vremena.

Da bi se povećala laktacija, potrebno je češće staviti bebu na prsa, piti više tekućine u obliku topline, nemojte trčati bebu dok je skrbništvo (ne smije biti manje od 20 minuta od dojke).

Mama mora strogo nadzirati njihovu prehranu. Uvođenje proizvoda koji ima pijani miris i okus može gurati dijete daleko od dojke. Hrana koju majka za skrb konzumira može uzrokovati alergijske reakcije pa je vrijedno ograničiti potrošnju određene hrane.

Naknadno vrijeme

Kako dijete raste, potreba za hranom raste. Tijelo raste i razvija, dijete jede više, jer treba hranjive tvari. Povećava se težina, što ukazuje na normalno stanje.

 1. U intervalima između prvog i drugog mjeseca, dijete jede 700 grama mlijeka dnevno, 120 ml istodobno.
 2. Do 4 mjeseca volumen mlijeka koji se jede istodobno treba biti 150 ml. Dijete treba hraniti najviše 6-7 puta s intervalom od 3-3,5 sati.
 3. U razdoblju od 4 do 6 mjeseci dijete jede 180-200 ml. Interval između hranjenja može se povećati do 4 sata. U ovom trenutku započinje prvo hranjenje pa morate uzeti u obzir njihov dio. Bilo kakvo uvođenje novog proizvoda treba razgovarati s liječnikom kako ne bi štetilo djetetovom probavnom sustavu.
 4. U razdoblju od 6 mjeseci do jedne godine, hranjenje mlijekom ili smjesom treba zamijeniti komplementarnom hranom. Mlijeko, jede oko 220 ml 5 puta dnevno.

Kad dijete bude hranjeno i ima dovoljno mlijeka, on je zadovoljan, ne nestašan, dobro spava. Povećava se težina. Dojenje bebe trebalo bi dodati oko 180 ml tjedno. Ako je povećanje manja od 100 ml, potrebno je poduzeti mjere.

I količina mokrenja će također pomoći u određivanju je li dijete puno ili ne. Treba urinirati 12-15 puta dnevno, stolica bi trebala biti normalna i odgovarati vrsti hranjenja, bez suženja. Plakanje se može dogoditi zbog kolike u želucu, ali to ne znači da nema dovoljno mlijeka.

Nema potrebe dopustiti da se plače. Zbog toga je vrijedno ispitati znakove da je dijete gladno:

 • glava se okreće u različitim smjerovima;
 • otvaranje usta i izbočenje jezika;
 • usisavanje prsta, kut pokrivača, cam.

Majčino mlijeko sadrži protutijela koja mogu zaštititi tijelo djeteta od raznih infekcija. Stoga, barem do 6 mjeseci, trebate joj pružiti takvu prehranu.

Umjetno hranjenje

Mješavina se sporije probavlja za trbuh malog djeteta, tako da se interval između hranjenja povećava. Vrijeme je oko 3 sata. Noću, mjesečno dijete ne može tražiti da jede do 5 sati.

Dojenje, koje je umjetno hranjenje, ne može biti preopterećeno. Ako se probudio ubrzo nakon hranjenja i plače, nemojte ponovno razrijediti smjesu. Možda ima bol u trbuhu, ili postoji još jedan razlog. Inače, možete oštetiti probavni trakt i povećati težinu.

Strogo je neophodno da se pridržavate uputa za doziranje i uzgoj. Prilikom odabira smjese treba uzeti u obzir posebnosti djetetova zdravlja i dobi.

Koliko mješavine treba piti dijete? Na staklenku s mješavinom uvijek postoje preporuke o tome koliko mjernih žličica trebate uzeti i koliko vode treba razrijediti. Približnu količinu prehrane izračunava se prema težini djeteta.

 1. Od rođenja do jednog i pol mjeseca, volumen mješavine je 1/5 tjelesne težine (težina treba podijeliti sa 5).
 2. Od 1,5 do 4 mjeseca - 1/6 tjelesne težine.
 3. Do šest mjeseci - 1/7 dio.
 4. Od 6 do 8 mjeseci količina hrane će biti jednaka 1/8 težine djeteta.
 5. Posljednja dva mjeseca do godine volumen razrijeđene prilagođene smjese jednak će 1/9 dijelova.

Na primjer, beba teži 4 000 g na mjesec dana, dakle, kako biste izračunali koliko beba treba piti mlijeko dnevno, potrebno je 4000/5 = 800 ml. Nakon 1 mjeseca novorođenče jede oko 8 puta dnevno. Da biste doznali koliko beba mora jesti u jednoj hrani, potrebna vam je 800/8 = 100 ml.

Umjetno hranjene bebe ne smiju biti hranjene. Ako je dijete zdravo, ali istodobno je nestašno i ne spava dobro, možda je potrebno povećati dio mješavine. Neka djeca možda ne trebaju količinu obroka navedenih u općeprihvaćenim standardima.

Država i ponašanje djeteta uvijek će vam reći ima li dovoljno mlijeka ili ne. Glavna stvar je otkriti problem na vrijeme i započeti akcije za popravak. Nedostatak hranjivih tvari dovodi do činjenice da tijelo slabi, gubitak aktivnosti i povećava osjetljivost na različite zarazne bolesti.

Potrebna stopa: koliko novorođenče treba jesti u jednom hranjenju

Pojavom djeteta u obitelji, roditelji pokušavaju učiniti sve što je u redu. Uostalom, njegov razvoj ovisi o kvaliteti skrbi za novorođenčad. Prije svega, odrasli su zainteresirani za pitanje prehrane bebe. Na prvi pogled, čini se da ne može biti prirodni proces nego hranjenje djeteta. Ali žena je uvijek zabrinuta hoće li je mrvica dovoljno jesti, da li je dovoljno hranjive tekućine za njega, koliko se dojenja dnevno smatra normalnim. Čak i više pitanja nastaju kada majka ne može dojiti dijete. Dijete se prenosi na posebno prilagođenu mješavinu, ali ovdje također postoje neke nijanse. Razmotrimo detaljnije nutritivne standarde djeteta: kako razumjeti koliko mlijeka ili formule novorođenče treba jesti.

Koliko je potrebno mlijeko za novorođenče na HB

Danas je pristup dojenju dramatično promijenjen u usporedbi s preporukama pedijatara prije dvadeset i trideset godina. Sve se više žene upućuju savjetnicima HB-a, koji detaljno govore mlade majke o pravilima dojenčadi, tehnikama dojenja i drugim nijansama. Sada je važno održavati bliski kontakt s djetetom, pa je hranjenje na zahtjev dobrodošlo.

Priroda osigurava proces dojenja djeteta, pa se odmah nakon rođenja mrvica u tijelu pojavljuje povećana količina hormona, koja je odgovorna za proizvodnju mlijeka.

U rodilištima, mladi majka objašnjava pravila primjene djeteta na prsa kako bi uspostavila GW od prvih dana.

Što ako nije dovoljno: tajne prvog hranjenja

No majke se često brinu za prvih dana nakon rođenja djeteta, kada mlijeko nije prisutno kao takvo, a tijelo proizvodi samo kolostrum. Štoviše, količina ove nutritivno vrijedne bebe je vrlo mala: tijekom prvog dojenja, dijete prima oko 1,5-2 ml kolostruma.

Stručnjaci su dokazali da je kolostrum potreban za mrvice. Činjenica je da u svom sastavu postoji ogromna količina korisnih tvari: mikroelementi, imunoglobulini, protutijela, kao i puno proteina. Zato liječnici širom svijeta inzistiraju da mrvice odmah nakon rođenja ili u prvih sati života primjenjuju se na majčinu dojku. Kolostrum ne samo da hrani hranjive tvari, već i pomaže aktivirati obranu tijela.

Kolostrum, ulazi u tijelo mrvica, potpuno je apsorbiran, jer kao dio gotovo bez masti, i pruža dijete s pasivnim imunitetom, koji štiti dijete od mnogih zaraznih bolesti. Nakon sljedećeg obroka količina kolostruma se lagano povećava i doseže 200-300 ml dnevno. U jednom hranjenju, dijete jede oko 20-30 ml tekućine drugoga i trećeg dana nakon rođenja.

Novorođene bebe jedu samo kolostrum tijekom prvih dana, a to je dovoljno za njih.

Međutim, mnoge su žene zabrinute zbog činjenice da mrvica nije dovoljna za jedan kolostrum i ne jede dovoljno. Često možete čuti mišljenje da u prvim danima djeteta morate hraniti smjesu. To je netočna izjava: količina kolostruma je apsolutno dovoljna da zadovolji sva dojenčeta hranjiva potreba. Stoga se žene ne moraju brinuti zbog toga.

Dodatno hranjenje prilagođene mješavine novorođenčeta može uzrokovati neuspjeh grudi. Dijete će se naviknuti na dobivanje hrane iz boce i neće željeti obavljati aktivne pokrete za sisanje kako bi dobio mlijeko. Također, dijete će uzeti manje majčinske dojke, što zauzvrat će dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka u žena.

Stoga, stručnjaci inzistiraju: za dijete prvih dana života, prehrana koju prima tijekom dojenja prilično je dovoljno. Također je vrijedno napomenuti da je volumen trbuha novorođenčeta vrlo mali i oko 10 ml. Dakle, 7-8 ml kolostruma, jede za jedan hranjenje prvog dana, dovoljno je za mrvice.

Stavite normu mlijeka u prvih deset dana beba života

Dijete se hrani kolostrumom prva dva do četiri dana nakon rođenja. Aktivno razvija refleks sisanja, koji još nije razvijen i učio kako pravilno uhvatiti majčinu dojku kako bi izvucio vrijednu tekućinu. Svakodnevno se povećava volumen trbuha, pa dijete počinje jesti više mlijeka. Dijete se nanosi na dojku oko 8-10 puta dnevno.

Savjetnici za dojenje objašnjavaju mladim majkama da je u prvim danima nakon rođenja djeteta često potrebno primijeniti na dojku kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka u ženi. Uostalom, tijelo radi na principu "potražnje za potražnjom", što više mrvica jede, to više dolazi mlijeko. I prvi mjesec je vrlo važno: u ovom trenutku dojenje se sve bolje.

U prvih dana nakon rođenja djeteta, često se primjenjuje na prsa: u prosjeku, 8-10 puta

Postoji formula s kojom se lako može odrediti koja je stopa mlijeka pojela za dijete u prvim danima života. Izgleda ovako: N * 10 = količina mlijeka koje dijete treba jesti u jednom hranjenju, gdje je N broj dana od rođenja mrvica.

Koliko mlijeka treba jesti novorođenče

Dok je mlađa majka u porodničkoj bolnici, medicinske sestre i liječnici pomažu skrbiti za novorođenče odgovarajući na sva pitanja koja se javljaju i podijeliti detaljne savjete o brigu o pravilnom hranjenju. Ali vrijedi vratiti se kući iz bolnice i ostaviti sami s djetetom, čak i iskusni roditelji koji su podigli jednu ili više djece mogu biti teški zbog nedostatka informacija i neprestanih problema. To se posebno odnosi na pitanje hranjenja, jer koliko mlijeka novorođenčad treba jesti i koliko često ovisi njezin rast težine i težine.

Pediatri su dugo izračunati približne stope mlijeka za novorođenčad, nakon kojega razdoblja oni obično žele jesti i kako njihova tjelesna težina treba povećati u gramima po mjesecu s pravilnim dojenjem. Ovi se pokazatelji nazivaju roditelji tijekom pokroviteljstva i prijema u klinici, zabilježeni na kartici i uzeti u obzir za procjenu zdravlja djeteta. Uspoređujući ove norme s težinom vaše mrvice, možete utvrditi ima li dovoljno mlijeka i ispravno ispraviti tipične pogreške tijekom hranjenja.

Hranjenje novorođenčadi do 1 mjesec

Odmah nakon rođenja, medicinska sestra donosi novorođenče majčinu dojku kako bi je naučio sisati. Mlijeko još nije prisutno - samo kolostrum, ali s njim su sve hranjive tvari ušle u tijelo. Čak i nekoliko kapi mogu u potpunosti zasititi dijete, jer ne više od sedam grama može stati u trbuh odmah nakon rođenja.

Drugog dana novorođenče počinje tražiti hranu često, svaka tri sata, volumen majčinog mlijeka za svaki hranjenje od deset do dvadeset grama, jede oko 90 grama dnevno.

Obično treći dan mlijeka u dojkama trudnica postaje puno, laktacija se stalno povećava i nastavit će se povećavati ovisno o zahtjevima novorođenčeta, a novorođenčad se do tog vremena navikla na nove uvjete postojanja, čak i najslabiji naučiti tehniku ​​sisanja dojki. Približna količina je već oko 150-170 grama, tj. Trideset grama po hranjenju.

Već prvi tjedan u isto vrijeme, dijete će jesti 50-60 grama, to jest oko 400 grama dnevno, a kad dostigne 2 tjedna za svaku hranu - 60-80 grama, potrebno je proizvesti oko pola litre dnevno. mlijeka.

U dobi od 1 mjeseca, oko 6-7 hranjenja dnevno smatra se normalnim, treba jesti 90-100 grama za svaku hranu. Naravno, svi ti podaci su približni, nemoguće je precizno izračunati koliko svako dijete treba. Ovisi samo o svojoj težini, apetitu, zdravlju i obilježjima tijela.

Hranjenje od mjeseca do godine

Svakog mjeseca beba raste brzo, stiže u težinu, a količina mlijeka koje dijete treba jesti povećava.

 • Od 1 do 2 mjeseca, 120 grama u isto vrijeme smatra se normom, ili oko 700 grama dnevno;
 • Od 2 do 4 mjeseca, dijete bi trebalo jesti 150 grama u isto vrijeme, preporučuje se da se broj hranjenja u ovom trenutku podigne do 6-7 puta, a ne više;
 • Od 4 do 6 mjeseci, dijete nema 180-210 grama, prosječni dnevni volumen bi trebao iznositi 1/6 njezine težine. Ako beba nema dovoljno mlijeka i stalno traži hranu, tijekom pauze možete mu dati piti vodu ili sok od jabuka. Od šest mjeseci počinju davati komplementarne hrane, ali samo na savjet pedijatru i samo ovlaštenoj hrani i žitaricama;
 • Od 6 mjeseci do 1 godine, za svaki hranjenje bebu treba jesti od 180 do 240 grama mlijeka ili formule, jedan ili dva hranjenja zamjenjuju se komplementarnom hranom.

Stoga, uz pravilno hranjenje, potrebno je usredotočiti se na prosječne prehrambene standarde novorođenčadi i starije djece, ali ih ipak ne smatramo standardom. Svako dijete nije poput ostalih, morate uzeti u obzir sve čimbenike pojedinačno. Glavna stvar je pratiti zdravlje, koliko je dobitak težine i rast, naučiti pogoditi njegove želje i ispravno slijediti preporuke pedijatara.

Savjeti za nedostatak majčinog mlijeka

Kada se beba probudi, on pita da jede s njegovim krikom, pa kada dojenje, liječnici ne preporučuju majkama da se pridržavaju strogih planova hranjenja.

Ako novorođenče pita da jede, trebate mu dati dojku i on će jesti onoliko koliko mu treba. Da li dijete ima dovoljno majčino mlijeko, brižna će majka odmah primijetiti: dijete aktivno sisanje dojke, mirno, dobro spava, ne plače konstantno nakon kraja hranjenja i često tijekom dana, dolazi u težini, raste znatno.

Ako je beba nestašna, glasno plače bez ikakvog posebnog razloga, prestaje dojenje već 5 minuta nakon početka hranjenja, malo dolazi do težine ili uopće ne stigne, stalno traži hranu, to znači da nema dovoljno majčino mlijeka. Zatim liječnici propisuju kontrolu vaganja u klinici i izračunavaju količinu hrane koju jedu.

Uz značajno odstupanje od norme, propisuje se miješano ili umjetno hranjenje, pedijatar propisuje smjesu i označava dozu na recept. Problem nedostatka mlijeka mora se riješiti bez usporavanja, jer je slaba ishrana često opasna za malu mrvicu i utječe na razvoj svih njegovih organa.

Nemojte se bojati da će uvođenje mješavina u prehranu novorođenčeta oštetiti ili uzrokovati alergiju - ako se to dogodi po savjetu liječnika, neće biti poteškoća, ali jedući to neće biti gore jer sastav i okus odabiru optimalno stručnjaci. Glavna stvar je da propisana mješavina treba biti prikladna za dijete, jer ako dijete nema dovoljno majčino mlijeka, trebate je hraniti.

Koliko mlijeka beba treba jesti hranjenjem bočicom napisana je na svakom pakiranju mješavine. Proizvođači označavaju dob djeteta i broj mjernih žlica, ovisno o dobi. Glavna stvar je detaljno proučavanje instrukcije i zamišljeno, tada neće biti pitanja o tome je li često hraniti umjetne stanovnike i koliko će izazvati smjesu.

Ako novorođenče ima dovoljno mlijeka, ne traži hranu oko tri sata, mirno je i dobro spava. No, glavni pokazatelj smatra se povećanjem težine. Izračunate standardne stope za povećanje tjelesne težine djece od rođenja do prve godine života, a pri svakom prijamu u bolnici medicinska sestra teži djetetu i bilježi podatke o povećanju kartice.

Ako vaša beba redovito dobiva na težini, razvija se prema dobi i nije bolestan od bilo čega, pedijatar će primijetiti da ima dovoljno mlijeka i pravilno ga hraniti.

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti za jedan dan u prvim danima života?

Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

 • Novorođenčad i dalje slabo sisi majčinu dojku (refleks sisanja je slabo razvijen), on treba to naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, kojeg danas proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno kako bi se osiguralo pun život novorođenčeta.
 • Volumen klijetke u dojenčadi još uvijek je vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma koji se jede po hranjenju također mali, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta 10 do 12 puta dnevno, tj. Za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će beba ostati gladna jer ima malo mlijeka. Uskoro će stići. Ali dodatne brige mogu odgoditi porast laktacije.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

 • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
 • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti bebu?

Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.