Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti za jedan dan u prvim danima života?

Rođenja

Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

 • Novorođenčad i dalje slabo sisi majčinu dojku (refleks sisanja je slabo razvijen), on treba to naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, kojeg danas proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno kako bi se osiguralo pun život novorođenčeta.
 • Volumen klijetke u dojenčadi još uvijek je vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma koji se jede po hranjenju također mali, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta 10 do 12 puta dnevno, tj. Za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će beba ostati gladna jer ima malo mlijeka. Uskoro će stići. Ali dodatne brige mogu odgoditi porast laktacije.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

 • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
 • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti bebu?

Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.

Koliko majčino mlijeko treba jesti dijete?

Dok su u rodilištu, liječnici i liječnici koji daju savjete o pravilnoj hranjenju i brigu o novorođenčadi su stalni pomoćnici mlade majke. Izašavši izvan majčinske bolnice, čak i iskusne žene suočene su s problemima pravilne distribucije majčinog mlijeka tijekom dojenja, tako da dijete ne pada zbog nedostatka ili prekomjernog uzimanja hrane.

Medicinski stručnjaci napravili su izračun i izvodili optimalnu količinu hrane koju je dijete dojilo po mjesecima, kao i potreban broj dojenja. Jedan od glavnih pokazatelja ispravnog hranjenja su pokazatelji dobitka na težini. Ti se pokazatelji obavještavaju tijekom zakazanih medicinskih pregleda ili pokroviteljstva.

Volumen hranjenja do 1 mjesec

Nakon što se dijete rodilo, medicinska sestra ili babica trebaju ga prenijeti na majčinu dojku za prvu aplikaciju. Majčino mlijeko u ovom razdoblju je odsutno, međutim, proizvedeni kolostrum daje tijelo novorođenčadi s esencijalnim hranjivim tvarima.

Drugog dana nakon rođenja, dijete počinje davati znakove gladi svake 3 sata. Svaka vezanost na prsa prema količini hrane koju jede je od 10 do 20 ml. Tijekom dana, mrvica može pojesti do 100 ml.

Trećeg dana nakon rođenja, proizvodnja majčinog mlijeka se značajno povećava kod žena s dojiljama. Do tog trenutka dijete u potpunosti upravlja tehnikom sisanja grudi, a količina hrane koja se jede povećava. U prosjeku, dijete može jesti od 120 do 180 ml dnevno ili oko 30 ml odjednom.

Do kraja prvog tjedna nakon rođenja, dijete može jesti 50 do 70 ml po privitku na prsa. Dnevni volumen u ovom slučaju iznosi do 400 ml. Dijete od 2 tjedna dnevno troši do 500 ml mlijeka.

Kada beba ima mjesec dana, normalna stopa je učestalost pričvršćivanja od 6 do 8 na dan, a količina majčinog mlijeka konzumirana je 90-100 po privitku na grudi.

Naravno, ove su statistike generalizirane, a indikatori mogu biti individualizirani za svako novorođeno dijete.

Količina snage za 1-2 mjeseca

Pri rođenju s normalnom tjelesnom težinom, beba s punim radnim vremenom mora dnevno unijeti oko 700 ml dojke, odnosno oko 120 ml majčinog mlijeka po primjeni.

Količina snage za 2-4 mjeseca

U ovom dobu beba bi trebala pojesti oko 150 ml po grudi. Učestalost privitaka ne bi trebala prelaziti 7 puta dnevno, inače se dijete može suočiti s problemom prejedanja.

Količina hrane za 4-6 mjeseci

U ovoj dobi, potrošnja hrane jednaka 1/6 težine djeteta smatra se normalnim. U mililitra, to se definira kao 180-210 ml odjednom. Ako ponašanje djeteta ukazuje na nedostatak mlijeka, majci se preporuča davati mrvicu svježeg soka od jabuka ili pitke vode. Od šest mjeseci potrebno je uvesti komplementarnu hranu, sastav i količinu koju izračunava pedijatar.

Količina snage 6-12 mjeseci

Od 6 mjeseci do prve godine života, dijete bi trebalo jednom dnevno jesti 170 do 250 ml mlijeka ili mliječne mješavine. U tom razdoblju 1 ili 2 hranjenja zamjenjuju se komplementarnom hranom (žitarice, pire krumpir, sokovi).

Ako je dijete na umjetnoj prehrani, tada se potrebna količina smjese može naći na ambalaži dječje hrane. Proizvođači smjese detaljno opisuju volumen suhe mješavine i tekućine potrebne za pripremu gotove hrane, kao i brzinu potrošnje za djecu različitih dobnih skupina.

Kako odrediti adekvatnost prehrane

Znajući potrebnu količinu konzumirane hrane prema dobi, svaka žena može koristiti metode utvrđivanja adekvatnosti prehrane. Preporučujemo da koristite sljedeće savjete kako biste odredili:

 • Skušajte prije hranjenja. Točnost ove metode ostaje u nedoumici, ali sa svojom pomoći možete saznati približnu količinu mlijeka koje jede. Preporuča se nježno i pažljivo, neposredno prije hranjenja. Čak i pravi pristup ne može osigurati potpuno pražnjenje mliječnih žlijezda. Uz uobičajenu privrženost dojci, dijete jede 15-20 ml više od izraženog volumena. To je važno uzeti u obzir prilikom izračuna.
 • Korištenje kućanskih vaga. Da biste odredili količinu hrane koju jede, potrebno je vagati dojenčad prije hranjenja i odmah nakon hranjenja. Razlika u težini bit će jednaka količini hrane koju jede. Prije vaganja djeteta potrebno je potpuno odspojiti i osloboditi pelene i pelene koje mogu dati dodatnu težinu.
 • Ponašanje mrvica može puno reći. Ako je novorođenče mirna, povremeno plače, a ne kapriciozni, dobronamjerni, dobivaju težinu prema dobi i normalnosti, onda je sigurno reći da dobiva dovoljno hrane.

Kako riješiti problem pothranjenosti?

Ako iz nekog razloga novorođenče ne dobije pravilnu količinu hrane, tada se ponašanje govori za sebe. Kada je pothranjenost, djeca postaju kapriciozan, bjesni i razdražljivi. Osim toga, slaba dobitak težine pouzdan je pokazatelj neishranjenosti.

Da biste riješili problem pothranjenosti, možete koristiti ove savjete:

 • Povećajte učestalost privrženosti prsima. Ova metoda je vrlo učinkovita i omogućuje vam da riješite problem pothranjenosti u nekoliko dana. Povećanje učestalosti hranjenja potiče proizvodnju mlijeka, čime dijete dobiva potrebnu količinu.
 • Minimalno trajanje hranjenja trebalo bi biti najmanje 20-25 minuta. Umjetno skraćeno trajanje često dovodi do neishranjenosti.
 • Povećana unos tekućine. Govorimo o ženki koja se brine za konzumaciju dnevno najmanje 2 litre tekućine kako bi se osigurala normalna laktacija.
 • Ženama u skrbi nije preporučljivo umjetno povećati sadržaj masnoća majčinog mlijeka kroz potrošnju masne hrane. Ove aktivnosti neće pridonijeti brzoj zasićenosti djeteta u procesu hranjenja.
 • Samo pedijatar može odrediti potrebnu količinu hrane, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike djeteta.

koliko treba novorođenče jesti na jednom hranilištu

Izgradnjom režima spavanja-prehrane-spavanja mojem sinu, pitala sam se koliko bi moje dijete trebalo jesti. tako da ima ugodan san.

Nekoliko dana primjećujem da smo nakon hranjenja mučili štucanje, počela sam tražiti uzrok - to definitivno nije hipotermija i ostaje da proguta zrak kad sisa ili prejeda. Ako je dan prije jučer, on jeo u jednom sjedenju min. -7-10 i spavala 3-3.5 sati. Sada jede 15 minuta. i češće se budi ili nakon mijenjanja podgoz, još uvijek završiti hranjenje.

Ispiranje s pumpom za grudi, u intervalima između hranjenja, nanesite 100 ml. s dvije grudi nakon hranjenja! ako ga ne izgovorim, prije nego što se sin probudi, sve tits će teći i tuga strašno.

Tako sam našao tablicu proračuna snage, možda će netko biti koristan!

Izračuni za određivanje količine hrane dijete u prvih 10 dana života:
Jedinstvenu količinu ishrane izračunava se sljedećom formulom:

N (broj dana života) x 10 = jednokratna ponuda.

Ovo je najlakši način za određivanje jedinstvene količine mlijeka za bebu u prvih deset dana.

Ako ste zabrinuti za pitanje - je li vaša beba dobila dovoljno dojke, tada biste se trebali usredotočiti i na njegovu težinu. Ako dijete na dojenje doda 150-200 grama tjedno, onda su dodatke adekvatne. Ako je povećanje tjelesne težine dojenčadi manja od 100 grama tjedno, trebali biste biti zabrinuti i poduzeti mjere jer vjerojatno nedostaje mlijeko, ali može biti i drugih razloga. O ovoj temi pročitajte članak "Loše dobitak težine kod dojenčadi".

Što mislite - je li moguće prevariti mačku? biti na GW?

I kako se hranjenje događa u prvim tjednima života?

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti na jednom hranjenju: stol s normama mjesecima

Dolaskom djeteta, s radošću, domaćini pratećih nevolja dolaze u kuću. Ono što se ne treba brinuti o novim potkovanim roditeljima da stvore sve uvjete za udoban život djeteta, ali od svega raznolikosti zabrinutosti koje su se pojavile za bilo koju mamu, prvenstveno se hrani, jer utječe na zdravlje i opće stanje novog člana obitelji.

Pitanja o hranjenju bebe, njegovoj učestalosti i količini konzumiranog mlijeka su među najgorim za mlade majke.

Čini se da takav jednostavni dnevni proces, kao hranjenje, ne može uzrokovati poteškoće, ali za sve mame povezan je s mnoštvom tjeskobe i brige. Potrebno je razmotriti kako, kada i koliko često hraniti bebu, da kontrolira količinu mlijeka koji se jede. Koliko novorođenčad treba jesti utječe dva čimbenika:

 • vrsta hrane;
 • starost bebe.

dojenje

Najteže tijekom dojenja prvi je tjedan nakon rođenja, kada majka i dijete tek uče kako bi se razumjeli i prilagodili novim uvjetima. Novorođenčad jede dosta, a ovo je prilično prirodno, jer je njihov refleks usne još uvijek slabo razvijen. Jedino nauče jesti majčinu dojku i brzo se umoriti u tom procesu. Tijekom dana majka može nanositi mrvicu na grudi do 10-12 puta, ponekad i više.

Vrlo je važno da mladi mama ostane mirno ovih dana i ne brinite se da beba može izgubiti manje mlijeka i ostati gladna.

 • Prvo, u bebama prvog dana života, veličina želuca je vrlo mala - oko 10 ml, stoga ne može držati više od 7-9 ml po hranidbi (to je približno 100 ml dnevno).
 • Drugo, tijekom tog razdoblja, mlijeko, ali kolostrum se ne proizvodi u majčinom tijelu. Hranjiva i masnoća, sadrži sve potrebne tvari za potrebe djeteta. No, dodatni živci mogu izazvati kašnjenje i smanjenje laktacije.

Stopa mlijeka za djecu prvih deset dana života

Otprilike 3-4 dana nakon rođenja, većina majki prima mlijeko. Sada količina mlijeka koje dijete dobiva ovisi o njegovoj dobi i težini. Svakodnevno se povećava veličina trbuha, što znači da se volumen mlijeka konzumira povećava. Već drugi dan, beba pije 20 ml majčinog mlijeka po privitku na prsa, što je 200-240 ml dnevno. Trećeg dana ova brojka povećava se na 30 ml, tj. Da dnevna stopa iznosi 300-340 ml.

Način hranjenja

Nakon 7-10 dana mlijeko prestaje hraniti - od ove točke, količina mlijeka koje dijete obično treba hraniti iznosi petinu svoje težine.

Pored količine mlijeka koje je potrebno za dijete, mame su zainteresirane za:

 1. kada priložiti bebu na dojku (preporučujemo da pročitate: kako ispravno primijeniti na dojku novorođenčeta?);
 2. koliko često hraniti svoje malo čudo;
 3. koliko dugo treba dopustiti da dijete usisava (preporučujemo čitanje: koliko dugo treba novorođenče sisati majčinu dojku?).

Danas pedijatrijski pedijatri preporučuju da se pridržavaju proizvoljnog režima: hranite se ne strogo svakih 3 sata, kako je inzistirala prije, ali na zahtjev same bebe. Ovim pristupom dijete može biti na majčinoj dojci 10-12 puta dnevno. Intervali između hranjenja su 1,5-2 sata.

Uobičajeno trajanje jednog hranjenja je oko 15-30 minuta. Tijekom tog vremena beba aktivno jede dojku i ima vremena da se riješi. Istina, često se nalaze iznimke od pravila: na primjer, ako majka ima puno mlijeka, tot može ispustiti prsa u trajanju od 5-10 minuta. Postoji i obrnuta situacija - nakon jela, mrvica ostaje na prsima na sat ili dulje. U ovom slučaju najvjerojatnije samo voli proces, ali bolje je pokušati ne dopustiti dojenčadi da bude predugo (više od 60 minuta) na majčinoj dojci.

Moderni pedijatri preporučuju hranjenje djeteta po njegovom zahtjevu - na taj će način izići režim koji je prikladan za bebu i zadržati ga u budućnosti

Zajednički standardi za dojenje

Dnevna i jednokratna količina majčinog mlijeka po mjesecu za djecu mlađu od jedne godine:

Kako saznati da je dijete jeli dio majčino mlijeka? Da biste to učinili, potrebna su vam uobičajena mjerila za djecu. Razlika dobivena vaganjem bebe prije i odmah nakon obroka je količina mlijeka koje je dobio. Za točniji rezultat, takva vaganja treba ponoviti nekoliko puta.

Mame, posebno one s njihovim prvim djetetom, vrlo su zabrinute da njihova beba dobiva na težini i može težiti mrvicu ako ne svaki tjedan, a zatim 2-3 puta mjesečno sigurno (preporučujemo da čitate: dijete ne dobiva na težini tijekom dojenja), Ako je dijete umjereno dobro hranjeno i zdravo, ne smijete ga stalno stavljati na vagu - dovoljno je samo 1 vaganje mjesečno u bolnici.

Nijanse umjetnog hranjenja

Kada je dijete umjetni umjetnik, režim i pravila hranjenja imaju svoje osobine:

 1. Dijete bi trebalo hraniti najmanje 8 puta dnevno (za više informacija pogledajte članak: Što dijete treba hraniti do godinu dana?).
 2. Na umjetnom hranjenju želuca polako sprema dolaznu hranu. Interval između dnevnih obroka varira od 2,5 do 3 sata, a između noći može doći do 5-6 sati.
 3. Važno je ne preopteretiti dijete. U ranim danima refleks usisavanja će se već dobro razvijati, a mnogo je lakše sisati bradavicu nego dojku.
 4. Ne biste trebali brinuti ako je kikiriki jeli mlijeko ili mlijeko manje od norme. Sljedeći put kad se hrani, dobit će pravu količinu, jedući više nego što bi trebao biti? pa ga ne treba prisiliti da hrani cijelu normu. Bolje čekati dok ponovno ne bude gladan.
 5. Ako nakon kratkog vremena nakon jela, dijete počinje plakati, nema potrebe žuriti i prisiliti ga da ponovno pojede. Vjerojatno ima bol u trbuhu zbog zraka koji je stigao tamo. Pomognite djetetu da se podigne držanjem uspravno nekoliko minuta.

Izračun dnevne stope za djecu na umjetnoj hrani

Zadatak roditelja je pojednostavljen kada dijete nije dojena, ali jede smjesu. Svaki paket formule pokazuje točno koliko novorođenče treba jesti. Je li moguće samostalno izračunati željenu stopu?

Dnevni dio mlijeka za obrtnike do jedne godine:

Potrebna stopa: koliko novorođenče treba jesti u jednom hranjenju

Pojavom djeteta u obitelji, roditelji pokušavaju učiniti sve što je u redu. Uostalom, njegov razvoj ovisi o kvaliteti skrbi za novorođenčad. Prije svega, odrasli su zainteresirani za pitanje prehrane bebe. Na prvi pogled, čini se da ne može biti prirodni proces nego hranjenje djeteta. Ali žena je uvijek zabrinuta hoće li je mrvica dovoljno jesti, da li je dovoljno hranjive tekućine za njega, koliko se dojenja dnevno smatra normalnim. Čak i više pitanja nastaju kada majka ne može dojiti dijete. Dijete se prenosi na posebno prilagođenu mješavinu, ali ovdje također postoje neke nijanse. Razmotrimo detaljnije nutritivne standarde djeteta: kako razumjeti koliko mlijeka ili formule novorođenče treba jesti.

Koliko je potrebno mlijeko za novorođenče na HB

Danas je pristup dojenju dramatično promijenjen u usporedbi s preporukama pedijatara prije dvadeset i trideset godina. Sve se više žene upućuju savjetnicima HB-a, koji detaljno govore mlade majke o pravilima dojenčadi, tehnikama dojenja i drugim nijansama. Sada je važno održavati bliski kontakt s djetetom, pa je hranjenje na zahtjev dobrodošlo.

Priroda osigurava proces dojenja djeteta, pa se odmah nakon rođenja mrvica u tijelu pojavljuje povećana količina hormona, koja je odgovorna za proizvodnju mlijeka.

U rodilištima, mladi majka objašnjava pravila primjene djeteta na prsa kako bi uspostavila GW od prvih dana.

Što ako nije dovoljno: tajne prvog hranjenja

No majke se često brinu za prvih dana nakon rođenja djeteta, kada mlijeko nije prisutno kao takvo, a tijelo proizvodi samo kolostrum. Štoviše, količina ove nutritivno vrijedne bebe je vrlo mala: tijekom prvog dojenja, dijete prima oko 1,5-2 ml kolostruma.

Stručnjaci su dokazali da je kolostrum potreban za mrvice. Činjenica je da u svom sastavu postoji ogromna količina korisnih tvari: mikroelementi, imunoglobulini, protutijela, kao i puno proteina. Zato liječnici širom svijeta inzistiraju da mrvice odmah nakon rođenja ili u prvih sati života primjenjuju se na majčinu dojku. Kolostrum ne samo da hrani hranjive tvari, već i pomaže aktivirati obranu tijela.

Kolostrum, ulazi u tijelo mrvica, potpuno je apsorbiran, jer kao dio gotovo bez masti, i pruža dijete s pasivnim imunitetom, koji štiti dijete od mnogih zaraznih bolesti. Nakon sljedećeg obroka količina kolostruma se lagano povećava i doseže 200-300 ml dnevno. U jednom hranjenju, dijete jede oko 20-30 ml tekućine drugoga i trećeg dana nakon rođenja.

Novorođene bebe jedu samo kolostrum tijekom prvih dana, a to je dovoljno za njih.

Međutim, mnoge su žene zabrinute zbog činjenice da mrvica nije dovoljna za jedan kolostrum i ne jede dovoljno. Često možete čuti mišljenje da u prvim danima djeteta morate hraniti smjesu. To je netočna izjava: količina kolostruma je apsolutno dovoljna da zadovolji sva dojenčeta hranjiva potreba. Stoga se žene ne moraju brinuti zbog toga.

Dodatno hranjenje prilagođene mješavine novorođenčeta može uzrokovati neuspjeh grudi. Dijete će se naviknuti na dobivanje hrane iz boce i neće željeti obavljati aktivne pokrete za sisanje kako bi dobio mlijeko. Također, dijete će uzeti manje majčinske dojke, što zauzvrat će dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka u žena.

Stoga, stručnjaci inzistiraju: za dijete prvih dana života, prehrana koju prima tijekom dojenja prilično je dovoljno. Također je vrijedno napomenuti da je volumen trbuha novorođenčeta vrlo mali i oko 10 ml. Dakle, 7-8 ml kolostruma, jede za jedan hranjenje prvog dana, dovoljno je za mrvice.

Stavite normu mlijeka u prvih deset dana beba života

Dijete se hrani kolostrumom prva dva do četiri dana nakon rođenja. Aktivno razvija refleks sisanja, koji još nije razvijen i učio kako pravilno uhvatiti majčinu dojku kako bi izvucio vrijednu tekućinu. Svakodnevno se povećava volumen trbuha, pa dijete počinje jesti više mlijeka. Dijete se nanosi na dojku oko 8-10 puta dnevno.

Savjetnici za dojenje objašnjavaju mladim majkama da je u prvim danima nakon rođenja djeteta često potrebno primijeniti na dojku kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka u ženi. Uostalom, tijelo radi na principu "potražnje za potražnjom", što više mrvica jede, to više dolazi mlijeko. I prvi mjesec je vrlo važno: u ovom trenutku dojenje se sve bolje.

U prvih dana nakon rođenja djeteta, često se primjenjuje na prsa: u prosjeku, 8-10 puta

Postoji formula s kojom se lako može odrediti koja je stopa mlijeka pojela za dijete u prvim danima života. Izgleda ovako: N * 10 = količina mlijeka koje dijete treba jesti u jednom hranjenju, gdje je N broj dana od rođenja mrvica.

Koliko grama majčinog mlijeka dijete jede 1,2 i 3 mjeseca

Roditelji trebaju znati koliko dijete treba jesti mlijeko ili formulu u prvom mjesecu života. Potrebno je uzeti u obzir vremenski interval između obroka i osobitosti dobitka na težini. Ovo znanje pomoći će procijeniti stanje i zdravlje djeteta. Zdravstveni profesionalci postavljaju standarde koji pomažu utvrditi ima li dovoljno mlijeka kako bi prilagodili vrijeme bez štete tijelu.

Značajke procesa hranjenja prvog dana

Neposredno nakon rođenja djeteta primjenjuje se na majčinu dojku kako bi naučila čin sisanja. Prva tri dana umjesto mlijeka kolostrum se proizvodi. Vrlo je hranjiv, malen, ali taj iznos je dovoljan za mali trbuh. Samo 1 čajna žličica - i beba će biti puna.

Drugog dana, potreba za hranom bebe povećava se, jede više i češće traži mlijeko, u oko tri sata. Koliko u ovom trenutku jede? Za jedno hranjenje beba jede oko 20 grama. Tijekom dana novorođenče bi trebalo dobiti oko 90 grama kolostruma. On jede oko 10 puta dnevno, i još više.

Do trećeg dana dijete postaje naviklo na nove uvjete postojanja, poboljšava se tehnika sisanja. Mlijeko postaje sve veće. Dojenje se poboljšava svakim pričvršćenjem na prsa. Za jednog hranjenja može jesti oko 30 grama. Tijekom dana dijete jede oko 170 ml mlijeka.

Koliko treba majčino mlijeko sisati za 7 dana? Do kraja tjedna života za hranjenje jede 60 grama. Tijekom dana bit će 400 ml. U dva tjedna dijete jede oko 500 ml mlijeka.

Do kraja prvog mjeseca, broj hranjenja dnevno trebao biti 6-7. Za jedan mjesec hranjenja beba treba sisati 90-100 grama.

Stopa potrošnje potrebne količine hrane za dijete od prvih deset dana može se izračunati na sljedeći način: broj dana života množite s 10. Na primjer, novorođenče u dobi od 6 dana pije oko 60 g.

Da biste utvrdili koliko grama djete jede, trebate vagati bebu prije hranjenja i poslije nje. Razlika između brojki dobivenih na ljestvici jednaka je količini konzumiranog mlijeka.

Postoji još jedan način da odredimo ovo - mlijeko izražavamo prije hranjenja. Izlijevanje mlijeka u bocu, možete vidjeti količinu hrane. Potrebno je samo uzeti u obzir da beba uspije sisati 20-30 grama više.

Stručnjaci kažu da nije nužno hraniti dijete u jednom mjesecu silom ili uspostaviti strog režim za nekoliko sati, pogotovo ako je dojen. Potrebno je da je dijete tražilo jesti. U isto vrijeme, on će početi plakati, a kad privuče savijeni mali prst u usta, on će okrenuti glavu i sisati.

Koliko vremena traje hranjenje? Trajanje djetetova boravka u djetinjstvu od 1 mjeseca može biti od 15 do 40 minuta. Ne ostavljajte dijete duže od dojke.

Problemi s napajanjem

Postoje slučajevi kada je jedno mjesečno dijete, cijelo vrijeme visjelo na prsima, ostalo gladno. Nakon toga, otkriva se loša težina. U većini slučajeva to znači nedostatak adekvatne prehrane. Trebate poduzeti sve napore kako biste prilagodili laktaciju ili premjestili bebu na mješovito hranjenje. Nemojte je odmah prevesti u smjesu. Bolje majčino mlijeko ne može biti ništa.

Ponekad beba može odbiti dojku. Uzrok svibanj biti osjećaj loše, nosna zagušenja ili trbušne grčeve. Mama će morati utvrditi točan uzrok, stručnjaci će vam pomoći. On će vam reći koliko dijete treba jesti i nakon kojega vremena.

Da bi se povećala laktacija, potrebno je češće staviti bebu na prsa, piti više tekućine u obliku topline, nemojte trčati bebu dok je skrbništvo (ne smije biti manje od 20 minuta od dojke).

Mama mora strogo nadzirati njihovu prehranu. Uvođenje proizvoda koji ima pijani miris i okus može gurati dijete daleko od dojke. Hrana koju majka za skrb konzumira može uzrokovati alergijske reakcije pa je vrijedno ograničiti potrošnju određene hrane.

Naknadno vrijeme

Kako dijete raste, potreba za hranom raste. Tijelo raste i razvija, dijete jede više, jer treba hranjive tvari. Povećava se težina, što ukazuje na normalno stanje.

 1. U intervalima između prvog i drugog mjeseca, dijete jede 700 grama mlijeka dnevno, 120 ml istodobno.
 2. Do 4 mjeseca volumen mlijeka koji se jede istodobno treba biti 150 ml. Dijete treba hraniti najviše 6-7 puta s intervalom od 3-3,5 sati.
 3. U razdoblju od 4 do 6 mjeseci dijete jede 180-200 ml. Interval između hranjenja može se povećati do 4 sata. U ovom trenutku započinje prvo hranjenje pa morate uzeti u obzir njihov dio. Bilo kakvo uvođenje novog proizvoda treba razgovarati s liječnikom kako ne bi štetilo djetetovom probavnom sustavu.
 4. U razdoblju od 6 mjeseci do jedne godine, hranjenje mlijekom ili smjesom treba zamijeniti komplementarnom hranom. Mlijeko, jede oko 220 ml 5 puta dnevno.

Kad dijete bude hranjeno i ima dovoljno mlijeka, on je zadovoljan, ne nestašan, dobro spava. Povećava se težina. Dojenje bebe trebalo bi dodati oko 180 ml tjedno. Ako je povećanje manja od 100 ml, potrebno je poduzeti mjere.

I količina mokrenja će također pomoći u određivanju je li dijete puno ili ne. Treba urinirati 12-15 puta dnevno, stolica bi trebala biti normalna i odgovarati vrsti hranjenja, bez suženja. Plakanje se može dogoditi zbog kolike u želucu, ali to ne znači da nema dovoljno mlijeka.

Nema potrebe dopustiti da se plače. Zbog toga je vrijedno ispitati znakove da je dijete gladno:

 • glava se okreće u različitim smjerovima;
 • otvaranje usta i izbočenje jezika;
 • usisavanje prsta, kut pokrivača, cam.

Majčino mlijeko sadrži protutijela koja mogu zaštititi tijelo djeteta od raznih infekcija. Stoga, barem do 6 mjeseci, trebate joj pružiti takvu prehranu.

Umjetno hranjenje

Mješavina se sporije probavlja za trbuh malog djeteta, tako da se interval između hranjenja povećava. Vrijeme je oko 3 sata. Noću, mjesečno dijete ne može tražiti da jede do 5 sati.

Dojenje, koje je umjetno hranjenje, ne može biti preopterećeno. Ako se probudio ubrzo nakon hranjenja i plače, nemojte ponovno razrijediti smjesu. Možda ima bol u trbuhu, ili postoji još jedan razlog. Inače, možete oštetiti probavni trakt i povećati težinu.

Strogo je neophodno da se pridržavate uputa za doziranje i uzgoj. Prilikom odabira smjese treba uzeti u obzir posebnosti djetetova zdravlja i dobi.

Koliko mješavine treba piti dijete? Na staklenku s mješavinom uvijek postoje preporuke o tome koliko mjernih žličica trebate uzeti i koliko vode treba razrijediti. Približnu količinu prehrane izračunava se prema težini djeteta.

 1. Od rođenja do jednog i pol mjeseca, volumen mješavine je 1/5 tjelesne težine (težina treba podijeliti sa 5).
 2. Od 1,5 do 4 mjeseca - 1/6 tjelesne težine.
 3. Do šest mjeseci - 1/7 dio.
 4. Od 6 do 8 mjeseci količina hrane će biti jednaka 1/8 težine djeteta.
 5. Posljednja dva mjeseca do godine volumen razrijeđene prilagođene smjese jednak će 1/9 dijelova.

Na primjer, beba teži 4 000 g na mjesec dana, dakle, kako biste izračunali koliko beba treba piti mlijeko dnevno, potrebno je 4000/5 = 800 ml. Nakon 1 mjeseca novorođenče jede oko 8 puta dnevno. Da biste doznali koliko beba mora jesti u jednoj hrani, potrebna vam je 800/8 = 100 ml.

Umjetno hranjene bebe ne smiju biti hranjene. Ako je dijete zdravo, ali istodobno je nestašno i ne spava dobro, možda je potrebno povećati dio mješavine. Neka djeca možda ne trebaju količinu obroka navedenih u općeprihvaćenim standardima.

Država i ponašanje djeteta uvijek će vam reći ima li dovoljno mlijeka ili ne. Glavna stvar je otkriti problem na vrijeme i započeti akcije za popravak. Nedostatak hranjivih tvari dovodi do činjenice da tijelo slabi, gubitak aktivnosti i povećava osjetljivost na različite zarazne bolesti.

Koliko treba beba jesti (mlijeko, formula)? Smatramo količinu hranjenja (po danu, za hranjenje) od 0 mjeseci do jedne godine.

Koji je volumen mješavine ili mlijeka može odjednom jesti dijete? Sve ovisi o dobi vaše bebe. U prvim trenucima života zdravih djeteta sigurno su smješteni na majčin prsima, i po prvi put on refleksno traži i uzima grudi. Ovaj refleks sisanja, i koliko novorođenče treba jesti, programirana je samo prirodom.

Prvo mlijeko je kolostrum.

Kolostrum nakon porođaja ističe se malo, ali ne biste trebali brinuti. Beba neće biti gladna jer:

 • trbuh novorođenčeta je tako malen da može držati samo 10 ml. To je količina mlijeka, koliko novorođenče treba jesti odjednom, to jest, u jednom hranjenju;
 • prvi dan beba dobiva iz grudi majčinog kolostruma - najvredniji proizvod, čija su svojstva i pogodnosti nezamjenjiva oko 10 puta;
 • koliko mlijeka treba novorođenčad, on sam regulira. Dijete može jesti 7 do 10 ml kolostruma u jednoj dozi. Prema tome, njegova dnevna stopa je oko 100 ml mlijeka;
 • stopa jednog hranjenja za novorođenče tijekom mjeseca mijenja, doslovce se povećava svaki dan.

Stopa hranjenja novorođenčeta

Prve dane bebe preporučuje se davanje dojki svakih sat vremena, a zatim na zahtjev. Kada beba bude dojena, sve je puno jednostavnije. Mama ne može izračunati koliko je jeli mlijeko. Količina koju jede se mijenja sa svakim hranom i ovisi o potrebama mrvica. Koliko novorođenče jede, određuje se i oslobađa majčinu dojku kada je puna.

Prema preporukama stručnjaka, zadržavanje bebe na prsima ne bi trebalo biti više od 20 minuta. Neka djeca trebaju 10 minuta, a drugi trebaju malo duže. Gledajući bebu, shvatit ćete koliko vremena treba. Do 2 mjeseca beba je već uspostavila svoj način rada.

U pravilu, bebe do 6 mjeseci nakon hranjenja. To ostavlja zrak i višak mlijeka. Razlog za to je sfinkter (proboj) između želuca i jednjaka, koji je još uvijek slabo razvijen, a kada se prejeda, dijete može zanijemiti ne samo višak, već sve što je upravo jesti.

Nakon nekog vremena beba će opet biti gladna i ponovno će tražiti hranu. Nemojte se iznenaditi, sasvim je normalno, jer je njegov trbuh prazan.

Koliko treba novorođenče jesti?

"A koliko treba novorođenče jesti?" - pitate. Volumen pojedinačnog hranjenja kod dojenčadi i umjetnog umjetnika isti je. Brzina mlijeka za novorođenče i mješavina od oko 10 ml.

Krumpir, jedući smjesu, strogo se hrani satom, jedući se u isto vrijeme koliko bi hrana trebala primiti dijete u svoje doba. Broj hranjenja dnevno - osam puta. Ako vaše dijete rjeđe jede, možete povećati volumen mješavine.

Glavna stvar - nemojte pretjerivati ​​i pridržavati se režima hranjenja. Umjetni umjetnici češće dobivaju višak težine ako majka prekrši pravila.

Prekomjerna težina stvara dodatno opterećenje na koštanom sustavu (leđa i noge), a dijete je teže naučiti sjediti, puzati i hodati. Osim toga, preopterećenje povećava rizik od probavnih poremećaja i metabolizma. Kako bi se to spriječilo, bolje je da majka nauči kako izračunati koliko se mješavina treba pripremiti kako bi se jednom hranila beba.

Koliko novorođenče jede za hranjenje?

Do desetog dana, volumen mješavine se izračunava množenjem broja dana do 10. Na primjer, osmodnevna beba treba jesti 80 ml istodobno.

U prosjeku, novorođenče jede u isto vrijeme:

 • prva dva dana života - 7 - 10 ml;
 • 3 - 4 dana života - 20 - 60 ml svaka 2 sata;
 • prvi tjedan života - 50 - 80 ml svaka 2,5 sata;
 • drugi tjedan života - 60 - 90 ml svaka 3 sata;
 • treći tjedan života iznosi 70 - 100 ml svaka 3,5 sata.

Značajke hranjenja novorođenčadi hranjene mješavinom

 1. Feed beba smjesa treba biti u skladu s režimom.
 2. Preporučeni broj hranjenja - najmanje osam dnevno.
 3. Izračunajte brzinu hranjenja. Pazite da beba ne prejeda.
 4. S tim smjesom slijedite preporuke i upute navedene na pakiranju.
 5. Između jela po potrebi, pijmo toplu kuhanu vodu za dijete.
 6. Pravilno držite bocu tijekom hranjenja kako biste spriječili aerofagiju (gutanje zraka tijekom hranjenja), što može uzrokovati koliku bolest.
 7. Držite dijete vertikalno 10-15 minuta, on će izbaciti zrak i višak mješavine.

Koliko treba umjetno hraniti bebu nakon mjesec dana?

Koliko novorođenče jede već je jasno. Kako izračunati koliko dijete treba jesti za 1 mjesec i više?

Dijete raste brzo i istodobno svoje potrebe i mogućnosti. Poznavajući dnevnu stopu prehrane, lako možete izračunati koliko dijete treba jesti za 2 mjeseca.

Prema ovoj formuli, izračunajte količinu hranjenja kod djece od 1 do 12 mjeseci.

Dnevna stopa prehrane kod djeteta koje se hrani smjesom je:

 • do 2 mjeseca - 1/5 težine, u prosjeku od 700 do 750 ml;
 • od 2 do 4 mjeseca - 1/6 težine, u prosjeku od 750 do 800 ml;
 • između 4 i 6 mjeseci - 1/7 težine, u prosjeku od 800 do 900 ml;
 • stariji od 6 mjeseci - 1 / 8-1 / 9 dio, u prosjeku od 1000 - 1100 ml.

Pogledajmo primjer koliko dijete treba jesti za 3 mjeseca.

Uzmite dijete mase 5400 g. Dnevna prehrambena stopa izračunava se kao 5400/6, ispada 900 ml. Tromjesečno dijete jede sedam puta dnevno. Nakon što je napravio jednostavan izračun (900/7), dobivamo jednokratnu količinu hranjenja našeg djeteta - 130 ml.

Na isti način možete lako izračunati koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca, 5 mjeseci, i tako dalje do godinu dana.

Kao što vidite, nije posebno teško odrediti koliko mlijeka ili mliječne zamjene treba za jednokratno hranjenje. Važno je češće pogledati bežično, razgovarati s njim. Tada možete naučiti razumjeti svoje mrvice.

Kada beba doji, morate slijediti hranjenje na zahtjev. Tada će vaše dijete samostalno postaviti način rada. Sa starošću može se prilagoditi tako da bude prikladna i za bebu i za majku.

Majka koja hrani dijete s mješavinom će trebati malo strpljenja da se prilagodi karakteristikama umjetne hranidbe i da stvori pravu ishranu za svoju bebu.

Koliko bi trebalo jesti mjesec dana za jednu mješavinu hrane

Koliko miješa novorođenče jede?

Budući da se moderni pristup dojenju dramatično nedavno promijenio, suvremeni stručnjaci u svojim vijećima temelje se ne samo na jednom kriteriju za dobivanje težine novorođenčadi. Ako se majci čini da je beba pothranjena, ne biste trebali žuriti uključiti umjetne mješavine u prehranu, najprije morate razmotriti koliko je dobro proces dojenja organiziran i pazite razmotriti sljedeće.

Razne hrane

Koliko djece jede pogođeno mnogim pokazateljima:

 • težina pri rođenju;
 • stanje zdravlja i stanja tijela;
 • doba dana;
 • individualnih potreba.

Ako majka daje dječju dojku, moderna metoda hranjenja temelji se isključivo na instinktu, tj. On će jesti jednako kao i njegova norma. A mlijeko od majke koja je skrbi nakon rođenja i pravilan pristup organiziranju procesa počinje se proizvoditi u volumenu potrebnom za tele, s tendencijom da se poveća.

Dinamika rasta apetita samo u prvom mjesecu ima četiri promjene:

 1. U prva tri ili četiri dana u 24 sata dovoljno je dosegnuti prosječno 300, 30-40 godina.
 2. Do kraja prvog tjedna, do 400 g; prosječni pojedinačni udio od 70 grama.
 3. Sljedećih nekoliko tjedana, potreba za hranom je 20% tjelesne težine, u prosjeku, nakon 80 g.
 4. Do kraja mjeseca, svaki dan, trebao bi biti malo na 600, na 110 u jednom trenutku.

Ove brojke daju se jednim od metoda prebrojavanja i samo su indikativne, u svakom će slučaju biti vlastiti stol i potrebna količina mješavine mlijeka. Ako je potrebno, kombinirana ili neprirodna prehrana dojenčadi do godinu dana kako bi se odredila optimalna količina hrane, postoje različite metode brojanja.

Koliko bi dijete trebalo jesti kada se napuni hrana

Stručnjaci, u pravilu, ne preporučuju povjerljive informacije o količini uporabe na ambalaži smjesa jer dopuštaju prisutnost komercijalnog interesa na štetu pravilne prehrane djece. Za prirodno hranjenje, naravno, pitanje koliko novorođenče mora jesti, od najveće je važnosti. Razmislite o načinima za pravilno izračunavanje iznosa.

Brojeći jedan dio

Možete saznati koja je norma nekoliko načina:

 1. Pomnožite broj dana, koji odgovaraju dobi djeteta, po deset i dobiti broj mililitara za jednu dozu. Na primjer, trodnevno dijete treba jesti 30 grama;
 2. Tjelesna masa mrvica u gramima podijeljena s visinom visine u centimetrima. Na primjer, beba s masom od 3500 grama i visine 56 cm može biti zasićena sa 60 grama.
 3. Jedna petina tjelesne težine 14 dana starog djeteta i starijih osoba podijeljena je s 8.

Brojenje dnevnica

Također možete izračunati koliko novorođenče treba jesti na nekoliko načina:

 1. Za dijete mase manje od 3200 grama množimo broj koji odgovara koliko dana dijete ima 70 godina, a za dojenčad veći od 3200 umnožimo isti broj za 80 (Finkelsteinova formula).
 2. Sa postignućem od dva mjeseca, novorođenčad već ima potrebu za 800 ml. svaki dan, svaki sljedeći mjesec, jede 50 ml. više, to jest, u 9 mjeseci u 24 sata, količina koja se jede iznosi približno 1160 ml.
 3. Postoji svibanj biti korekcija u skladu s osobnim potrebama mladunčadi. Na primjer, dvije različite mrvice mogu imati različite količine, ali se osjećaju jednako velikom, dobro se razvijaju i dodaju težinu. To je najvažnije za određivanje sitosti. Glavna smjernica treba biti u ponašanju i osjećajima djeteta tijekom i nakon obroka. Dobitak težine prosječno tjedno najmanje 150-200 g.
 4. Nakon navršene 14 dana, izračun je kako slijedi. Podijelite masu tijela novorođenčeta za pet, i dobiti pravu dnevnu dozu.

Koliko treba jesti mlijeko za bebe kada se miješa

Profesionalci o dojenju sigurni su da djetetovo mlijeko neće dobiti više nego što bi trebalo u tijelu, ali vrlo je vjerojatno da je prilično opasno pretjerati s mješavinom hranjivih tvari za krhke organe probavnog sustava. Kako ne bi oštetili krhko zdravlje, potrebno je ozbiljno razmotriti izračun doze dodataka prilikom organiziranja kombiniranog hranjenja. Za najispravniju definiciju problema pothranjenosti, donošenje informirane odluke o uvođenju mješovite prehrane trebalo bi izvršiti sljedeća mjerenja i izračuni:

 • vagati mladunče prije i poslije obroka, kao što je gore opisano, izračunavanjem razlike, dobivate veličinu hrane koju jedete. Dodavanjem podataka o svim obrocima odredit ćete volumen u 24 sata;
 • za novorođenče do 10 dana starosti, umnožiti 2% svoje težine točan broj dana koji odgovaraju dobi. Za mrvice od 10 dana do dva mjeseca, smatramo jednu petinu težine.

Uspoređujući ova dva pokazatelja, moći ćete odrediti da li vaše dijete treba dodatnu hranu i, ako da, u kojoj veličini. Treba ih podijeliti na dnevno hranjenje, a noću treba dati samo majčino mlijeko. Ako se razlika pojavi više od 50%, dijete treba umjetno hranjenje.

Prije nego što odlučite o mješovitoj prehrani, konzultirajte svog pedijatara o tome kako ispravno davati komplementarne hrane.

Sada o tome koliko možete prenijeti mješavinu djetetu po prvi put. U svakom slučaju, potrebno je započeti nadopunjavanje u vrlo maloj dozi od oko 10 g. Drugog dana možete ga udvostručiti, trećeg dana dodati još 10 ml. i zato pokušajte dovesti do veličine koju je zahtijevalo dijete. U pravilu, za mjesečnu mrvicu je do 30 ml. u jednom trenutku. A budući da najprije morate dati prsa, a zatim nadopuniti, ako je beba zaspala kraj prsnog koša, onda ga ne biste trebali probuditi. Bolje je ponovno dati majčinu dojku. Budući da je važno načelo miješane prehrane čuvanje prirodnog hranjenja što je duže moguće.

Način hranjenja

Budite sigurni da se hranite, imajte na umu da apsorpcija umjetnog analognog dojenačkog mlijeka u tijelu traje više vremena, pa će prosječni interval između obroka novorođenčadi biti duži, oko tri sata.

Kada je u kombinaciji, a posebno neprirodno dijeta režim je vrlo važno. Nakon određivanja količine smjese dnevno punjenje miješanog dijeljenja ga dnevna obroka i između obroka prekida mora izdržati u prvom mjesecu od najmanje 2,5 sati (noć prekid može biti velik) u 24 sata oko 8 puta mrvica jede.

Prebacivanje iz prirodnog na umjetno hranjenje za uspostavljanje režima, možda će trebati neko vremensko razdoblje. Pokušajte odgoditi što je moguće više željenog sata, dodavši 10-15 minuta svaki put. Opustite se zabavom, popijte vodu za piće, možete uzeti dud. Ni u kojem slučaju neka dječica ne plače i ne vrište, tražeći hranu dugo vremena. Poželjno je jesti barem jednokratnu potrebnu dozu, tada će potrebno vrijeme biti puna.

Ispitivanja za ispitivanje sitosti

Konačno, kako biste bili sigurni koliko se jede normalno, možete napraviti jednostavna testiranja. Veličina hrane koju dijete konzumira može se mjeriti vaganjem prije i poslije obroka u istoj odjeći. Razlika u težini jednaka je količini koju jede. Da biste preciznije odredili željenu vrijednost, jedva je to potrebno. U slučaju djece, jedan dio može biti manje, jer jedu češće (oko 12 puta na dan), a kada neprirodna hranjenja u prosjeku osam puta, a time i na vrijeme troše manje majčino mlijeko.

Drugi test je još lakši. Nemojte nositi novorođenče pelene tijekom dana i brojiti koliko puta promijenite pelenicu. Obično bi trebalo biti prekretnica od najmanje 12 komada. Ako je manje, onda postoji sumnja na neishranjenost.

Nutritivne karakteristike djeteta u 3 mjeseca

Dijete je u tri mjeseca već znatno raslo i dobilo je težinu. Koliko bi dijete trebalo jesti za 3 mjeseca da bi nastavila s dobrim razvojem? Što učiniti ako dijete jede manje od normalne i stalno visi na prsima? Pročitajte odgovore na ova pitanja u nastavku. Glavna stvar - nemojte se trzati izvršiti sve savjete odjednom. Potrebno je pažljivo ih analizirati i slijediti najracionalniji "način" prehrane djeteta.

Djeca u ovom dobu trebaju dobiti jednu od dvije vrste hrane: prirodno majčino mlijeko ili mlijeko prilagođenu obliku. Korištenje kravljeg, kozjeg ili kobiljećeg mlijeka ne prihvaća pedijatri u našoj zemlji. Koliko beba treba jesti za 3 mjeseca ovisi o tome na što se hrani.

dojena

Do dobi od tri mjeseca, već je razvijena pojedinačna dijeta.

Stopa hranjenja 3 mjeseca starog djeteta: 6-7 obroka dnevno i potrošnja 850-900 ml majčinog mlijeka dnevno.

Potrebno je uzeti u obzir posebnosti hranjenja ujutro. Noću, majka spava, što znači da ne jede. Stoga, majčino mlijeko u jutro nema visoku energetsku vrijednost. A kad mama ima doručak, za večeru će imati hranjivo mlijeko.

Noću, bebe ne bi trebale poduzeti duge stanke između obroka, jer se noću proizvodi prolaktin hormona, on je odgovoran za kvalitetnu laktaciju.

umjetno hranjenje

U tri mjeseca, djeca piju oko 180 ml smjese istodobno. Tijekom dana morate se prebaciti na pet obroka dnevno.

Postoji jednostavan način za izračunavanje potrebnog volumena smjese za dijete u 3 mjeseca. na umjetno hranjenje. Morate množiti težinu za 1/7, a dobivate dnevni volumen mješavine. Podijelimo s brojem hranjenja i dobivamo jednu dozu. Na primjer, težina djeteta je 5 460 * 1/7 = 780 ml, to je volumen hrane dnevno; dalje: 780/5 = 156 ml.

Ali u praksi je vrlo teško pripremiti 156 ml smjese, budući da je pripremljena neposredno prije jela. Ako je 150 ml mješavine bilo dosta za dijete tijekom dana, a onda u večernjim satima, nakon aktivnih igara, može biti gladan i neće imati uobičajenu količinu hrane. U tom slučaju, aditiv u 25 ml ne prelazi dnevnu normu.

Postoje iznimke, to se odnosi na djecu rođenu s većom težinom. Za njih je vrijedno izračunati računanje bazirano na potrebama kalorija po kilogramu težine. U dobi od tri mjeseca dijete potroši 115 kcal po 1 kg težine.

Prvo, izračunavamo dnevnu potrebu bebe za kcal, na temelju njegove težine. Zatim izračunavamo volumen mješavine dnevno, na temelju njegove kalorijske vrijednosti koristeći sljedeću formulu: potrebu za kalorijama po danu * 1000 ml, rezultat je podijeljen energetskom vrijednošću smjese (označeno je na pakovanju).

Na primjer, težina djeteta iznosi 6.000 grama. Energetska vrijednost smjese -650 kcal / l. To znači 115 * 6 = 690 kcal. Zatim (690 x 1000) / 650 = 1062 ml smjese dnevno. Podijelimo ovaj volumen u 5 hranjenja: 1062/5 = 212 ml po hranjenju.

Mješoviti hranjenje

Za ovu vrstu brzine hranjenja iznimno je teško izračunati. Kriterij za procjenu sitosti za ovu kategoriju djece je ponašanje.

Prvo, djetetu uvijek nudimo dojku, a ponajprije oboje, tako da dok je gladan, aktivno će jesti više zdrave hrane. Ako vidite da nije pun, a zatim dovršite hranjenje iz boce.

Volumen smjese može biti različit: od 25 ml do 120. Mješovita hranjena djeca nisu dugo. To je zato što majčino mlijeko teško dobiva, a mješavina boce ulijeva gotovo nesmetano. Mali čovjek više voli hranu iz boce i uskoro prelazi u umjetno hranjenje.

Koliko često bi trebalo jesti 3-mjesečno dijete? Koliko dugo treba hraniti?

Uz bilo koju vrstu hrane, ako dijete dobije adekvatnu količinu hrane, najčešće zaspati. Ali ne samo san je pokazatelj sitosti. Kad je beba popila sve tekućine iz boce ili isisala mlijeko iz prsa bez tragova i nije spavao, osmjehao se, hodao i želi igrati, što znači da je pun i sretan.

Trajanje hranjenja može varirati unutar 15-35 minuta. Intervali između jela izravno ovise o energetskoj vrijednosti majčinog mlijeka ili formule.

Kako utvrditi ima li beba dovoljno mlijeka? Ako se kod hranjenja s jednom dojkom beba ne postane zasićena, onda počinje plakati i ne prestaje sisati. Također, mama bi trebala biti sigurna da u dojci, koju je hranila, nema više mlijeka i nudi drugu. Je li dijete još uvijek gladan? Tada mu trebaš hraniti bocu.

Bebe koje dobivaju dovoljno mlijeka dobivaju težinu. Kada nema dovoljno hrane, povećanje će biti beznačajno. Prosječna stopa povećanja za treći mjesec odražava ovu tablicu.