Koliko puta dnevno treba novorođenče jesti i što ga hraniti? Ono što određuje koliko puta dnevno novorođenče treba jesti

Bol

Mnoge majke su nervozne i pitaju se koliko puta dnevno novorođenče treba jesti, i koliko često ga hraniti? Nemoguće je jednoznačno odgovoriti na ovo pitanje i izraditi opći plan prehrane, jer sve ovisi o individualnim karakteristikama refleksa usisavanja mrvica i grudi majke, kao i prisutnosti mlijeka u njoj. Ipak, shvatimo kako hraniti dijete kako bi odrastao snažan i zdrav.

Koliko puta dnevno treba roditi novorođenče

Prvih nekoliko dana nakon poroda, majka izlučuje posebnu tvar - kolostrum. To je grubo i hranjivije od majčinog mlijeka. Budući da je dijete rođeno vrlo krhko i sa slabo razvijenim refleksom za sisanje i tek se upozna sa svijetom i hranom, ne morate se bojati da će u prvim danima jesti samo nekoliko kapi majčinog kolostruma (oko čajne žličice). Osim toga, želudac djeteta u vrijeme rođenja je od 7 do 10 ml i više se ne može smjestiti.

Drugi dan, dijete će jesti malo više - 2-3 žličice kolostruma.

Trećeg dana, novorođenče će početi brzo rasti i trebat će više mlijeka (kolostrum će otići). Potrebno je hraniti ga duže. Želuca će se povećati na 20-40 ml. Da bi beba bila zasićena, morate se osloniti na otprilike istu količinu majčinog mlijeka.

Budući da će se dijete povećavati svakim sljedećim danom, količina konzumiranog mlijeka također treba postupno povećavati. Do dva tjedna, dnevni unos bebe trebao bi biti oko 500 grama mlijeka, s jednim hranom od 50 do 70 grama i tako dalje.

Tijekom vremena, nema potrebe za povećanjem doze, dijelovi će se formirati i 6-7 mjeseci dijete će jesti oko 800-1000 grama dnevno.

Odgovarajući na pitanje koliko puta dnevno novorođenčad treba jesti, svakako je teško. Bilo bi mu u pravu da ga hranite kad bude gladan i da ga drži na dojci dok ne dobije dovoljno za jelo. Obično bebe jedu 10-12 puta dnevno svaka 2-3 sata.

Svi dani podaci su približni. Svako novorođeno dijete jede drugačije - netko češće i gušći, netko rjeđe i manje. Stoga, za utvrđivanje bebe jasan raspored može se doživjeti samo promatranjem.

Kako razumjeti ako beba ima dovoljno mlijeka

Mnogi se roditelji boje da će novorođenče biti gladni. Kako bi razumjela ima li dovoljno mlijeka, majka treba promatrati ponašanje djeteta, njegovo stanje. Ako dijete dobro spava, ne pita da jede više nego što bi trebalo biti, dobije težinu, onda je sve u redu, a dijete jede onoliko koliko mu treba za rast i razvoj. Ali ako se mrvica ponaša nemirno, ili sumnjivi roditelji jednostavno sumnjaju u zasićenost djeteta, onda možete lako provjeriti ima li beba dovoljno hrane ili ne. Potrebno je kupiti posebne vage za bebe i vagati bebu prije nego što je jeli i nakon toga. Razlika (plus ili minus nekoliko grama) bit će rezultat koliko je jeo. To možete učiniti na drugi način: dekantirati mlijeko s dojke i staviti je u bočicu, tako da možete vidjeti u ml ako dijete ima dovoljno mlijeka.

Prekomjerna zabrinutost zbog količine mlijeka koje dijete koristi, uzaludna je jer će zauzeti traženi iznos.

Koliko puta dnevno treba imati novorođenče: značajke sisanja instinkt

Dijete sranje majčinu dojku, ne samo zato što želi jesti, već i zbog posebne fiziološke potrebe za sisanjem. Struktura usana, obraza i usana djeteta oblikovana je na takav način da može čvrsto prianjati majčin prsni koš i držati ga, no da bi ih ojačala, morate stalno nanositi dijete na prsa, tako da kasnije ne usisava prst ili šake. Zbog djetetove potrebe za usisom, proces hranjenja može potrajati i do sat vremena. Općenito, približno trajanje hranjenja treba biti između 15 i 30 minuta. Ali ne strogo računajte vrijeme hranjenja. Kada dijete jede, on će to obavijestiti.

Kada se hranite novorođenčad, važno je osigurati da se usisava dojku i ne žvače ili ga samo drži u ustima. Uz dugotrajno hranjenje, ako je dijete počelo žvakati na nju, to znači da će uskoro zaspao.

Koliko puta dnevno treba novorođenče hraniti?

Dijete hranjeno s formulom mlijeka povlači se da jede otprilike isto kao i dojena beba. Moderne mliječne mješavine za novorođenčad sastoje se od približnih elemenata prilagođenih majčinom mlijeku, koji doprinose razvoju i punom rastu djeteta. No, kada hranite dijete ovom metodom postoji rizik od prejedanja. Stoga, ako ne promatramo koliko puta dnevno novorođenče treba jesti, može imati prošireni trbuh, poteškoće s probavom i kolik.

Da biste odabrali optimalnu količinu dječje hrane, najbolje je da se obratite pedijatru. Nakon pregleda, uzimajući u obzir fiziološke karakteristike, visinu i težinu djeteta, savjetovat će koliko puta dnevno vaše novorođenče treba jesti.

Uobičajeno, liječnici kažu da je bolje da maloljetnik ne bi preuzeo, a ne da spava noću zbog problema s njegovim trbuhom.

U praksi postoji jednostavan način izračuna količine dojenja. Potrebno je umnožiti broj dana djeteta od rođenja do 10 mililitara. Rezultat je količina hrane konzumirane u isto vrijeme (na primjer, 4. dan, dijete bi trebalo pojesti 40 ml mješavine mlijeka u isto vrijeme). Ali ovo je samo prva 3 tjedna.

Nakon toga, do 2 mjeseca, izračun dnevne doze će biti 1/5 njezine tjelesne težine. Na primjer, ako vaše dijete teži 3500 kg, dnevna će doza biti 3500/5 = 700 ml dnevno. Jednokratno će biti jednako: 700 ml podijeljeno brojem doza (obično 6-7). Ukupno oko 100 ml po dozi mješavine mlijeka.

Uz rast djeteta povećat će se i količina konzumirane hrane: u razdoblju od 2-4 mjeseca - 1/6, od 4 mjeseca do 1,6 godina - 1/7, 6-8 mjeseci - 1/8, 8-12 mjeseci - 1 / 9 od tjelesne težine. Da biste izbjegli prejedanje, glavna stvar dnevno ne smije prelaziti volumen napajanja od 1200 ml.

Za razliku od djeteta, preporuča se hraniti umjetni umjetnik, promatrajući režim: u popodnevnim satima - svaka 3 sata (odstupanje je dopušteno plus ili minus pola sata), navečer i noću interval između hranjenja je 4-5 sati.

Dijeta može biti orijentirana, ali potrebno je uzeti u obzir apetit maloljetnika, kao i preporuke koje donosi pedijatar.

Ključ za zdravlje djeteta je pitanje čistoće jela od kojih pije. Stoga ne zaboravite kuhati ili sterilizirati boce i bradavice s posebnim aparatom.

Dodatne informacije o tome koliko puta dnevno novorođenčad treba jesti.

Važno je da majke ne samo da znaju koliko puta novorođenče treba jesti, već i druge prehrambene navike.

• Belching. Svako dijete, počevši od prvog dana života, kada pije mlijeko, proguta s njim zrak koji ostaje u trbuhu i daje dijete anksioznost. Da biste dobili osloboditi od neugodnih osjećaja karapuz ima dobar način: držite dijete u rukama, stavite mu glavu na njegovo rame i udari leđa. Bolje je staviti ubrus na rame u slučaju da dijete iznenada pojavi. Ne može svatko odmah potisnuti zrak. Pomaže: stavite dijete u krevetić nekoliko minuta, a zatim ga vratite u svoje ruke. Nakon što beba raste, možete ga nastaviti hraniti.

• Težina. Mnogi roditelji su zabrinuti da njihova beba dobiva puno veću težinu od druge djece. Zabrinutost zbog toga ne vrijedi. Ako mrvica dobro jede, spava i općenito je zdrava, onda je polagano povećanje u redu. Međutim, bolje je biti siguran i pokazati dijete pedijatru.

• WC. Pri donošenju odluke o tome koliko puta dnevno novorođenče treba jesti, potrebno je pogledati i broj pelene koje je obojila. Nemojte zaboraviti da pravilno hranjenje dijete treba imati redovite stolice (najmanje 3 puta dnevno). I zdrava djeca mogu pisati od 10 do 20 puta dnevno.

Najvažnija potreba bebe nakon rođenja je njezina prehrana. O tome kako ispravno dijete jede sve svoje tjelesno stanje i razvoj. Dakle, mama, sretno s hranjenjem vašeg djeteta!

Kada beba napuni hranu: koliko bi dijete trebalo jesti za 1, 2 mjeseca i do godinu dana?

Umjetno hranjenje uključuje potpunu zamjenu majčinog mlijeka posebnim smjesama. Ovaj način hranjenja bebe uopće nije opravdan.

Odbijanje prirodne prehrane je neophodno ako je ženu teško podnositi trudnoću, bilo je teških isporuka, zbog čega uzima lijekove za oporavak. Također se preporučuje umjetno hranjenje ako dijete nema dovoljno majčino mlijeka za potpuni razvoj.

Ako možete dojiti, izbjegavajte upotrebu mješavine. Čak i unatoč činjenici da se većina smjesa smatra prilagođenom. još uvijek ne mogu u potpunosti nadomjestiti sve prednosti majčinog mlijeka.

Tablice koje određuju prehrambenu stopu djeteta

Razmotrite detaljno, koristeći se tablicom, koliko grama mješavine za jedno hranjenje treba jesti novorođenče i bebe na umjetnom hranjenju u dobi od 1, 2 ili više mjeseci.

Novorođenčad do 10 dana po hranjenju u ml

Tako je volumen smjese u mililitrima po hrani:

Na primjer, dijete ima 8 dana, hranjenje sedmerostruko. 8 x 10 = 80 ml / hranjenje. Dnevna smjesa = 80 x 7 = 560 ml / dan.

Djeca do 1 mjesec

Sve formulacije izračuna pokazuju približnu vrijednost, ali važno je osigurati da dijete ne jede više od 1200 ml smjese dnevno. Tablica pokazuje koliko je mješavine u ml trebalo dati novorođenčad ili starije bebe na vrijeme za hranjenje.

Stopa broja obroka, uzimajući u obzir težinu djeteta

Kako izračunati brzinu mješavine za novorođenče? Pri određivanju potrebne dnevne količine smjese koristite popularnu metodu izračuna, s obzirom na težinu bebe:

Na primjer, potrebno je dijete od 5 mjeseci s tjelesnom težinom od 6.200 g s 6 obroka dnevno:

 • 6200/7 = 886 ml smjese / dan;
 • 886/6 = 148 ml / hrane.

Postoje razne metode izračuna, čije proučavanje može potrajati puno vremena. Da biste pojednostavili ovaj proces, možete koristiti izračun na online kalkulatoru, također uzima u obzir težinu i dob novorođenčeta ili starijih djeteta.

Kako izračunati dnevnu potrošnju?

Postoje alternativne metode proračuna, koje ćemo raspravljati u nastavku. Volumetrijski izračun se koristi ako tjelesna težina djeteta odgovara prosječnoj normi za njezinu dob:

Standardi za visinu i težinu djece, njihova dinamika koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izračun kalorija je optimalan za bebe i prerane bebe. Prosječna potreba djeteta:

Ova metoda uzima u obzir težinu djeteta i kalorijski sadržaj smjese. Na primjer, beba za 3 mjeseca teži 5200 g, mješavina - 680 kcal. Izračun dnevne stope: 115 * 5.2 = 598 kcal / dan. (598 x 1000) / 680 = 879 ml / dan.

Za veliku djecu s visokim stopama fizičkog razvoja koristi se sljedeća metoda proračuna: u prvom mjesecu života beba treba jesti 700-800 ml smjese, a sljedeći mjesec treba dodati 50 ml:

Stope potrošnje po tjednu, naime, koliko je mješavine mješavine novorođenče ili bebe starije trebalo jesti na jednom hranjenju, na temelju izračuna, može se vidjeti u tablici:

Koliko često dijete treba biti hranjeno svakodnevno?

Umjetno hranjenje na prehranu lakše je uspostaviti nego dojenje. To je zbog duže probavljive mješavine mlijeka. To vam omogućuje da poučite bebu da jede u određenim satima. Preporuča se hraniti novorođenče sa smjesom svaka 3 sata, tj. 7-8 puta dnevno, uzimajući u obzir potrebe djeteta.

Pored smjese, dijete treba dati piće u količini od jedne mješavine hrane dnevno. Djeca od 3-4 mjeseca mogu smanjiti broj hrane sa smjesom do 6 puta. Nakon prvog hranjenja u 4 mjeseca - do 5 puta dnevno. Važno je osigurati da dijete ne prejeda i eliminira mogućnost pretilosti.

Bilo da dijete ima dovoljno prehrane, pedijatar određuje težinu i visinu. Brzina razvoja mora biti u skladu s normom za svaki mjesec života djeteta.

Koliko limenki trebate kupiti?

Roditelji koji hrane dijete mješavinom često brinu o broju konzervi potrebnih. Uostalom, hrana nije jeftina, a uz rast bebe, potreba za njom samo će se povećati. Prosječni jar od 400 grama sadrži oko 93 komada praha. Od kojih je 24 potrebna za hranjenje po danu.

S 8 obroka dnevno za dojenčad do dva tjedna, smjesa može trajati 3,5 dana. Mjesečnu bebu - 5 dana. Dakle, za mjesec dana morat ćete kupiti šest limenki. Apetit djeteta postupno će se povećavati, a sukladno tome, svakog sljedećeg mjeseca mješavina će trebati više.

Savjet

 1. Pri kupnji mješavine treba obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda. Osim toga, ne zaboravite provjeriti nepropusnost paketa. Ne biste trebali pokušati uštedjeti kupnjom mješavine od malo poznatog proizvođača, bolje je nadoknaditi kvalitetu nego isporučiti nelagodu u probavni sustav djeteta.
 2. Mješavina je nedvojbeno vrijedan izvor vitamina i minerala za novorođenče i zato je njegovo uvođenje nužno u prehrani djeteta. Međutim, važno je uzeti u obzir dob djeteta, pedijatri ne preporučuju da ulaze u smjesu od prvog dana života. Samo u ekstremnim slučajevima, možete se pozvati na umjetno hranjenje djeteta do mjesec dana.
 3. Kada hranite bebu mješavinu, pazite da obratite pozornost na njegovo ponašanje. Njegovo emocionalno stanje će vam pokazati koliko je prikladno proizvod za hranjenje.
 4. Osim toga, nemojte zaboraviti pričvrstiti bebu na prsa kada se hrane iz boce. Važno je da novorođenče osjeti kontakt s majkom. Komunikacija mora biti uspostavljena od rođenja.
 5. Ne zaboravite, broj gramova smjese koja se može dati jednom novorođenčadi nije nužno norma za drugu. Posavjetujte se sa stručnjacima, ali pažljivo pratite reakciju novorođenčadi.

zaključak

Različitim metodama za izračunavanje potrebne količine smjese potrebno je uzeti u obzir karakteristike svakog djeteta, njegov apetit, težinu, razvojnu dinamiku, stanje zdravlja i doba dana. Treba voditi dnevnom stopom, a ne jednom hranom. Počevši od 4 mjeseca, možete početi hraniti i smanjiti potrošnju mješavine.

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti na jednom hranjenju: stol s normama mjesecima

Dolaskom djeteta, s radošću, domaćini pratećih nevolja dolaze u kuću. Ono što se ne treba brinuti o novim potkovanim roditeljima da stvore sve uvjete za udoban život djeteta, ali od svega raznolikosti zabrinutosti koje su se pojavile za bilo koju mamu, prvenstveno se hrani, jer utječe na zdravlje i opće stanje novog člana obitelji.

Pitanja o hranjenju bebe, njegovoj učestalosti i količini konzumiranog mlijeka su među najgorim za mlade majke.

Čini se da takav jednostavni dnevni proces, kao hranjenje, ne može uzrokovati poteškoće, ali za sve mame povezan je s mnoštvom tjeskobe i brige. Potrebno je razmotriti kako, kada i koliko često hraniti bebu, da kontrolira količinu mlijeka koji se jede. Koliko novorođenčad treba jesti utječe dva čimbenika:

 • vrsta hrane;
 • starost bebe.

dojenje

Najteže tijekom dojenja prvi je tjedan nakon rođenja, kada majka i dijete tek uče kako bi se razumjeli i prilagodili novim uvjetima. Novorođenčad jede dosta, a ovo je prilično prirodno, jer je njihov refleks usne još uvijek slabo razvijen. Jedino nauče jesti majčinu dojku i brzo se umoriti u tom procesu. Tijekom dana majka može nanositi mrvicu na grudi do 10-12 puta, ponekad i više.

Vrlo je važno da mladi mama ostane mirno ovih dana i ne brinite se da beba može izgubiti manje mlijeka i ostati gladna.

 • Prvo, u bebama prvog dana života, veličina želuca je vrlo mala - oko 10 ml, stoga ne može držati više od 7-9 ml po hranidbi (to je približno 100 ml dnevno).
 • Drugo, tijekom tog razdoblja, mlijeko, ali kolostrum se ne proizvodi u majčinom tijelu. Hranjiva i masnoća, sadrži sve potrebne tvari za potrebe djeteta. No, dodatni živci mogu izazvati kašnjenje i smanjenje laktacije.

Stopa mlijeka za djecu prvih deset dana života

Otprilike 3-4 dana nakon rođenja, većina majki prima mlijeko. Sada količina mlijeka koje dijete dobiva ovisi o njegovoj dobi i težini. Svakodnevno se povećava veličina trbuha, što znači da se volumen mlijeka konzumira povećava. Već drugi dan, beba pije 20 ml majčinog mlijeka po privitku na prsa, što je 200-240 ml dnevno. Trećeg dana ova brojka povećava se na 30 ml, tj. Da dnevna stopa iznosi 300-340 ml.

Način hranjenja

Nakon 7-10 dana mlijeko prestaje hraniti - od ove točke, količina mlijeka koje dijete obično treba hraniti iznosi petinu svoje težine.

Pored količine mlijeka koje je potrebno za dijete, mame su zainteresirane za:

 1. kada priložiti bebu na dojku (preporučujemo da pročitate: kako ispravno primijeniti na dojku novorođenčeta?);
 2. koliko često hraniti svoje malo čudo;
 3. koliko dugo treba dopustiti da dijete usisava (preporučujemo čitanje: koliko dugo treba novorođenče sisati majčinu dojku?).

Danas pedijatrijski pedijatri preporučuju da se pridržavaju proizvoljnog režima: hranite se ne strogo svakih 3 sata, kako je inzistirala prije, ali na zahtjev same bebe. Ovim pristupom dijete može biti na majčinoj dojci 10-12 puta dnevno. Intervali između hranjenja su 1,5-2 sata.

Uobičajeno trajanje jednog hranjenja je oko 15-30 minuta. Tijekom tog vremena beba aktivno jede dojku i ima vremena da se riješi. Istina, često se nalaze iznimke od pravila: na primjer, ako majka ima puno mlijeka, tot može ispustiti prsa u trajanju od 5-10 minuta. Postoji i obrnuta situacija - nakon jela, mrvica ostaje na prsima na sat ili dulje. U ovom slučaju najvjerojatnije samo voli proces, ali bolje je pokušati ne dopustiti dojenčadi da bude predugo (više od 60 minuta) na majčinoj dojci.

Moderni pedijatri preporučuju hranjenje djeteta po njegovom zahtjevu - na taj će način izići režim koji je prikladan za bebu i zadržati ga u budućnosti

Zajednički standardi za dojenje

Dnevna i jednokratna količina majčinog mlijeka po mjesecu za djecu mlađu od jedne godine:

Kako saznati da je dijete jeli dio majčino mlijeka? Da biste to učinili, potrebna su vam uobičajena mjerila za djecu. Razlika dobivena vaganjem bebe prije i odmah nakon obroka je količina mlijeka koje je dobio. Za točniji rezultat, takva vaganja treba ponoviti nekoliko puta.

Mame, posebno one s njihovim prvim djetetom, vrlo su zabrinute da njihova beba dobiva na težini i može težiti mrvicu ako ne svaki tjedan, a zatim 2-3 puta mjesečno sigurno (preporučujemo da čitate: dijete ne dobiva na težini tijekom dojenja), Ako je dijete umjereno dobro hranjeno i zdravo, ne smijete ga stalno stavljati na vagu - dovoljno je samo 1 vaganje mjesečno u bolnici.

Nijanse umjetnog hranjenja

Kada je dijete umjetni umjetnik, režim i pravila hranjenja imaju svoje osobine:

 1. Dijete bi trebalo hraniti najmanje 8 puta dnevno (za više informacija pogledajte članak: Što dijete treba hraniti do godinu dana?).
 2. Na umjetnom hranjenju želuca polako sprema dolaznu hranu. Interval između dnevnih obroka varira od 2,5 do 3 sata, a između noći može doći do 5-6 sati.
 3. Važno je ne preopteretiti dijete. U ranim danima refleks usisavanja će se već dobro razvijati, a mnogo je lakše sisati bradavicu nego dojku.
 4. Ne biste trebali brinuti ako je kikiriki jeli mlijeko ili mlijeko manje od norme. Sljedeći put kad se hrani, dobit će pravu količinu, jedući više nego što bi trebao biti? pa ga ne treba prisiliti da hrani cijelu normu. Bolje čekati dok ponovno ne bude gladan.
 5. Ako nakon kratkog vremena nakon jela, dijete počinje plakati, nema potrebe žuriti i prisiliti ga da ponovno pojede. Vjerojatno ima bol u trbuhu zbog zraka koji je stigao tamo. Pomognite djetetu da se podigne držanjem uspravno nekoliko minuta.

Izračun dnevne stope za djecu na umjetnoj hrani

Zadatak roditelja je pojednostavljen kada dijete nije dojena, ali jede smjesu. Svaki paket formule pokazuje točno koliko novorođenče treba jesti. Je li moguće samostalno izračunati željenu stopu?

Dnevni dio mlijeka za obrtnike do jedne godine:

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti za jedan dan u prvim danima života?

Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

 • Novorođenčad i dalje slabo sisi majčinu dojku (refleks sisanja je slabo razvijen), on treba to naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, kojeg danas proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno kako bi se osiguralo pun život novorođenčeta.
 • Volumen klijetke u dojenčadi još uvijek je vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma koji se jede po hranjenju također mali, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta 10 do 12 puta dnevno, tj. Za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će beba ostati gladna jer ima malo mlijeka. Uskoro će stići. Ali dodatne brige mogu odgoditi porast laktacije.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

 • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
 • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti bebu?

Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.

Koliko treba beba jesti (mlijeko, formula)? Smatramo količinu hranjenja (po danu, za hranjenje) od 0 mjeseci do jedne godine.

Koji je volumen mješavine ili mlijeka može odjednom jesti dijete? Sve ovisi o dobi vaše bebe. U prvim trenucima života zdravih djeteta sigurno su smješteni na majčin prsima, i po prvi put on refleksno traži i uzima grudi. Ovaj refleks sisanja, i koliko novorođenče treba jesti, programirana je samo prirodom.

Prvo mlijeko je kolostrum.

Kolostrum nakon porođaja ističe se malo, ali ne biste trebali brinuti. Beba neće biti gladna jer:

 • trbuh novorođenčeta je tako malen da može držati samo 10 ml. To je količina mlijeka, koliko novorođenče treba jesti odjednom, to jest, u jednom hranjenju;
 • prvi dan beba dobiva iz grudi majčinog kolostruma - najvredniji proizvod, čija su svojstva i pogodnosti nezamjenjiva oko 10 puta;
 • koliko mlijeka treba novorođenčad, on sam regulira. Dijete može jesti 7 do 10 ml kolostruma u jednoj dozi. Prema tome, njegova dnevna stopa je oko 100 ml mlijeka;
 • stopa jednog hranjenja za novorođenče tijekom mjeseca mijenja, doslovce se povećava svaki dan.

Stopa hranjenja novorođenčeta

Prve dane bebe preporučuje se davanje dojki svakih sat vremena, a zatim na zahtjev. Kada beba bude dojena, sve je puno jednostavnije. Mama ne može izračunati koliko je jeli mlijeko. Količina koju jede se mijenja sa svakim hranom i ovisi o potrebama mrvica. Koliko novorođenče jede, određuje se i oslobađa majčinu dojku kada je puna.

Prema preporukama stručnjaka, zadržavanje bebe na prsima ne bi trebalo biti više od 20 minuta. Neka djeca trebaju 10 minuta, a drugi trebaju malo duže. Gledajući bebu, shvatit ćete koliko vremena treba. Do 2 mjeseca beba je već uspostavila svoj način rada.

U pravilu, bebe do 6 mjeseci nakon hranjenja. To ostavlja zrak i višak mlijeka. Razlog za to je sfinkter (proboj) između želuca i jednjaka, koji je još uvijek slabo razvijen, a kada se prejeda, dijete može zanijemiti ne samo višak, već sve što je upravo jesti.

Nakon nekog vremena beba će opet biti gladna i ponovno će tražiti hranu. Nemojte se iznenaditi, sasvim je normalno, jer je njegov trbuh prazan.

Koliko treba novorođenče jesti?

"A koliko treba novorođenče jesti?" - pitate. Volumen pojedinačnog hranjenja kod dojenčadi i umjetnog umjetnika isti je. Brzina mlijeka za novorođenče i mješavina od oko 10 ml.

Krumpir, jedući smjesu, strogo se hrani satom, jedući se u isto vrijeme koliko bi hrana trebala primiti dijete u svoje doba. Broj hranjenja dnevno - osam puta. Ako vaše dijete rjeđe jede, možete povećati volumen mješavine.

Glavna stvar - nemojte pretjerivati ​​i pridržavati se režima hranjenja. Umjetni umjetnici češće dobivaju višak težine ako majka prekrši pravila.

Prekomjerna težina stvara dodatno opterećenje na koštanom sustavu (leđa i noge), a dijete je teže naučiti sjediti, puzati i hodati. Osim toga, preopterećenje povećava rizik od probavnih poremećaja i metabolizma. Kako bi se to spriječilo, bolje je da majka nauči kako izračunati koliko se mješavina treba pripremiti kako bi se jednom hranila beba.

Koliko novorođenče jede za hranjenje?

Do desetog dana, volumen mješavine se izračunava množenjem broja dana do 10. Na primjer, osmodnevna beba treba jesti 80 ml istodobno.

U prosjeku, novorođenče jede u isto vrijeme:

 • prva dva dana života - 7 - 10 ml;
 • 3 - 4 dana života - 20 - 60 ml svaka 2 sata;
 • prvi tjedan života - 50 - 80 ml svaka 2,5 sata;
 • drugi tjedan života - 60 - 90 ml svaka 3 sata;
 • treći tjedan života iznosi 70 - 100 ml svaka 3,5 sata.

Značajke hranjenja novorođenčadi hranjene mješavinom

 1. Feed beba smjesa treba biti u skladu s režimom.
 2. Preporučeni broj hranjenja - najmanje osam dnevno.
 3. Izračunajte brzinu hranjenja. Pazite da beba ne prejeda.
 4. S tim smjesom slijedite preporuke i upute navedene na pakiranju.
 5. Između jela po potrebi, pijmo toplu kuhanu vodu za dijete.
 6. Pravilno držite bocu tijekom hranjenja kako biste spriječili aerofagiju (gutanje zraka tijekom hranjenja), što može uzrokovati koliku bolest.
 7. Držite dijete vertikalno 10-15 minuta, on će izbaciti zrak i višak mješavine.

Koliko treba umjetno hraniti bebu nakon mjesec dana?

Koliko novorođenče jede već je jasno. Kako izračunati koliko dijete treba jesti za 1 mjesec i više?

Dijete raste brzo i istodobno svoje potrebe i mogućnosti. Poznavajući dnevnu stopu prehrane, lako možete izračunati koliko dijete treba jesti za 2 mjeseca.

Prema ovoj formuli, izračunajte količinu hranjenja kod djece od 1 do 12 mjeseci.

Dnevna stopa prehrane kod djeteta koje se hrani smjesom je:

 • do 2 mjeseca - 1/5 težine, u prosjeku od 700 do 750 ml;
 • od 2 do 4 mjeseca - 1/6 težine, u prosjeku od 750 do 800 ml;
 • između 4 i 6 mjeseci - 1/7 težine, u prosjeku od 800 do 900 ml;
 • stariji od 6 mjeseci - 1 / 8-1 / 9 dio, u prosjeku od 1000 - 1100 ml.

Pogledajmo primjer koliko dijete treba jesti za 3 mjeseca.

Uzmite dijete mase 5400 g. Dnevna prehrambena stopa izračunava se kao 5400/6, ispada 900 ml. Tromjesečno dijete jede sedam puta dnevno. Nakon što je napravio jednostavan izračun (900/7), dobivamo jednokratnu količinu hranjenja našeg djeteta - 130 ml.

Na isti način možete lako izračunati koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca, 5 mjeseci, i tako dalje do godinu dana.

Kao što vidite, nije posebno teško odrediti koliko mlijeka ili mliječne zamjene treba za jednokratno hranjenje. Važno je češće pogledati bežično, razgovarati s njim. Tada možete naučiti razumjeti svoje mrvice.

Kada beba doji, morate slijediti hranjenje na zahtjev. Tada će vaše dijete samostalno postaviti način rada. Sa starošću može se prilagoditi tako da bude prikladna i za bebu i za majku.

Majka koja hrani dijete s mješavinom će trebati malo strpljenja da se prilagodi karakteristikama umjetne hranidbe i da stvori pravu ishranu za svoju bebu.

Potrebna stopa: koliko novorođenče treba jesti u jednom hranjenju

Pojavom djeteta u obitelji, roditelji pokušavaju učiniti sve što je u redu. Uostalom, njegov razvoj ovisi o kvaliteti skrbi za novorođenčad. Prije svega, odrasli su zainteresirani za pitanje prehrane bebe. Na prvi pogled, čini se da ne može biti prirodni proces nego hranjenje djeteta. Ali žena je uvijek zabrinuta hoće li je mrvica dovoljno jesti, da li je dovoljno hranjive tekućine za njega, koliko se dojenja dnevno smatra normalnim. Čak i više pitanja nastaju kada majka ne može dojiti dijete. Dijete se prenosi na posebno prilagođenu mješavinu, ali ovdje također postoje neke nijanse. Razmotrimo detaljnije nutritivne standarde djeteta: kako razumjeti koliko mlijeka ili formule novorođenče treba jesti.

Koliko je potrebno mlijeko za novorođenče na HB

Danas je pristup dojenju dramatično promijenjen u usporedbi s preporukama pedijatara prije dvadeset i trideset godina. Sve se više žene upućuju savjetnicima HB-a, koji detaljno govore mlade majke o pravilima dojenčadi, tehnikama dojenja i drugim nijansama. Sada je važno održavati bliski kontakt s djetetom, pa je hranjenje na zahtjev dobrodošlo.

Priroda osigurava proces dojenja djeteta, pa se odmah nakon rođenja mrvica u tijelu pojavljuje povećana količina hormona, koja je odgovorna za proizvodnju mlijeka.

U rodilištima, mladi majka objašnjava pravila primjene djeteta na prsa kako bi uspostavila GW od prvih dana.

Što ako nije dovoljno: tajne prvog hranjenja

No majke se često brinu za prvih dana nakon rođenja djeteta, kada mlijeko nije prisutno kao takvo, a tijelo proizvodi samo kolostrum. Štoviše, količina ove nutritivno vrijedne bebe je vrlo mala: tijekom prvog dojenja, dijete prima oko 1,5-2 ml kolostruma.

Stručnjaci su dokazali da je kolostrum potreban za mrvice. Činjenica je da u svom sastavu postoji ogromna količina korisnih tvari: mikroelementi, imunoglobulini, protutijela, kao i puno proteina. Zato liječnici širom svijeta inzistiraju da mrvice odmah nakon rođenja ili u prvih sati života primjenjuju se na majčinu dojku. Kolostrum ne samo da hrani hranjive tvari, već i pomaže aktivirati obranu tijela.

Kolostrum, ulazi u tijelo mrvica, potpuno je apsorbiran, jer kao dio gotovo bez masti, i pruža dijete s pasivnim imunitetom, koji štiti dijete od mnogih zaraznih bolesti. Nakon sljedećeg obroka količina kolostruma se lagano povećava i doseže 200-300 ml dnevno. U jednom hranjenju, dijete jede oko 20-30 ml tekućine drugoga i trećeg dana nakon rođenja.

Novorođene bebe jedu samo kolostrum tijekom prvih dana, a to je dovoljno za njih.

Međutim, mnoge su žene zabrinute zbog činjenice da mrvica nije dovoljna za jedan kolostrum i ne jede dovoljno. Često možete čuti mišljenje da u prvim danima djeteta morate hraniti smjesu. To je netočna izjava: količina kolostruma je apsolutno dovoljna da zadovolji sva dojenčeta hranjiva potreba. Stoga se žene ne moraju brinuti zbog toga.

Dodatno hranjenje prilagođene mješavine novorođenčeta može uzrokovati neuspjeh grudi. Dijete će se naviknuti na dobivanje hrane iz boce i neće željeti obavljati aktivne pokrete za sisanje kako bi dobio mlijeko. Također, dijete će uzeti manje majčinske dojke, što zauzvrat će dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka u žena.

Stoga, stručnjaci inzistiraju: za dijete prvih dana života, prehrana koju prima tijekom dojenja prilično je dovoljno. Također je vrijedno napomenuti da je volumen trbuha novorođenčeta vrlo mali i oko 10 ml. Dakle, 7-8 ml kolostruma, jede za jedan hranjenje prvog dana, dovoljno je za mrvice.

Stavite normu mlijeka u prvih deset dana beba života

Dijete se hrani kolostrumom prva dva do četiri dana nakon rođenja. Aktivno razvija refleks sisanja, koji još nije razvijen i učio kako pravilno uhvatiti majčinu dojku kako bi izvucio vrijednu tekućinu. Svakodnevno se povećava volumen trbuha, pa dijete počinje jesti više mlijeka. Dijete se nanosi na dojku oko 8-10 puta dnevno.

Savjetnici za dojenje objašnjavaju mladim majkama da je u prvim danima nakon rođenja djeteta često potrebno primijeniti na dojku kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka u ženi. Uostalom, tijelo radi na principu "potražnje za potražnjom", što više mrvica jede, to više dolazi mlijeko. I prvi mjesec je vrlo važno: u ovom trenutku dojenje se sve bolje.

U prvih dana nakon rođenja djeteta, često se primjenjuje na prsa: u prosjeku, 8-10 puta

Postoji formula s kojom se lako može odrediti koja je stopa mlijeka pojela za dijete u prvim danima života. Izgleda ovako: N * 10 = količina mlijeka koje dijete treba jesti u jednom hranjenju, gdje je N broj dana od rođenja mrvica.

Koliko treba dijete pojesti do mjesec dana

Briga za majku brine o svemu što se odnosi na njezino dijete. Osobito njegovo dobro. To je, dječji san, raspoloženje, toplinski uvjeti, udobnost, udobnost i, naravno, hrana, koja u svemu ovome zauzima vodeću poziciju. Pitanja koja se mlade majke pitaju su slične - jeli li dijete dovoljno? Je li imao dovoljno dijelova da bi dobio dovoljno? Koliko puta dnevno dijete treba hraniti tako da dobije na težini? Sadržaj članka:

Dojke i umjetno hranjenje - osnovna pravila

Prije svega, trebali biste se sjetiti - dijete nikome ne duguje ništa i jede točno koliko mu treba tijelo, jer svatko ima svoj apetit. Kad je mrvica pokretna, vesela i njegov san je pun i zdrav, onda nema smisla mučiti da beba nije završila s konzumiranjem mlijeka ili završila pire krumpir. Pročitajte o pravilnom dojenju i zapamtite:

 • Posljedica prisilnog hranjenja je razvoj neuroze. U ovom dobu, hrana je još uvijek loše probavljena, a dijete može zanovijetati.
 • Ako dijete jede više od normalne, ali težina se drži unutar granica onoga što bi trebalo biti, to znači da dijete ima upravo takav metabolizam. Najvjerojatnije, dijete je vrlo aktivno: hodanje, kretanje, gubit svoje energije - to je tijelo i zahtijeva naknadu.
 • Glavni pokazatelj hranjenja nije broj na ljestvici, već stanje zdravlja. Što se tiče dobitka na težini - puno se govori u prvim danima i tjednima života malog djeteta.
 • Ne brinite se previše bez razloga. Neka beba jede, koliko je on u stanju jesti. Glavna stvar je da je hrana korisna i pogodna za dob.

Koliko treba dijete jesti od 1 tjedna do jedne godine? Preporuke stručnjaka

Želite li dijete podići "na knjigu"? Zatim slijedite preporuke liječnika. Trebali biste znati da u različito doba dana dijete može jesti različite količine mlijeka. U nazočnosti elektronskih vaga kod kuće provodite kontrolu hranjenja i vaganja. To jest, vagajte dijete prije i poslije jela (odjeća i pelene bi trebali biti isti u oba slučaja). Dobivena razlika u težini je količina mlijeka koju pijete.

Dinamika povećanja količine energije

 • Drugi dan. Dijete jede oko 90 ml hrane. To je, za jedan hranjenje, on troši 10-30 ml.
 • Treći dan. Volumen mlijeka koji se jede povećava se do 190 ml, u skladu s primljenim "iskustvom" bebe i intenzivnije laktacije.
 • Četvrti dan. Količina hrane doseže 300 ml, zbog porasta laktacije i poboljšanja sposobnosti "usisavanja".
 • Peti dan. Količina hrane - oko 350 ml.
 • Šesti dan. Količina hrane - oko 400 ml i više.

Nemojte se iznenaditi zbog stope povećanja volumena mlijeka koji se jede - to nije beskrajan proces. Čim volumen hrane dosegne dobnu oznaku, dinamika će usporiti i zaustaviti se na njenoj razini. Nadalje, količina hrane koju jede zadržat će stabilnost. I izračunavaju se u skladu s tjelesnom masom mrvica.

 • Od deset dana do osam tjedana. Količina hrane dnevno je 1/5 dijela (oko 750 ml) po težini djeteta.
 • Od dva do četiri mjeseca - oko 900 ml (1/6 dijela tjelesne težine).
 • Od četiri do šest mjeseci - oko 1000 ml (i 1/7 dijela tjelesne težine).
 • Od šest mjeseci do dvanaest mjeseci - oko 1100 ml (1/8 dijela tjelesne težine).

Dnevna količina hrane podijeljena je na broj hranjenja - tako se izračunava količina mlijeka koje dijete treba jesti u isto vrijeme.

Volumen trbuha novorođenčeta

 • Nakon rođenja - sedam ml.
 • Četvrti dan - otprilike četrdesetak ml.
 • Deseti dan je oko osamdeset milijuna.
 • Četiri tjedna - oko stotinu ml.

Savjeti i savjeti o prehrani za djecu do godinu dana

 • Tijekom prvih mjeseci beba života, poželjno je hraniti svaka tri sata (ili tri i pol) s pauzom od šest noći sati - to jest, oko šest puta dnevno.
 • Mamci počinju ući nakon četiri i pol (pet) mjeseci. Od ove točke, beba se prenosi na hranu pet puta dnevno.
 • Želite li umiriti apetit vašeg djeteta? Namjestite mu dulje šetnje. Odbijanje djeteta da jede nakon šetnje razlog je da se posavjetujte s liječnikom. Štoviše, točka nije u iznosu koji se jede nakon ulice, već u apetitu - to bi trebalo biti.
 • Za bebe do jedne godine, količina hranjenja ne bi trebala prelaziti 1200 ml dnevno.
 • Govoreći o "hranjenju", valja napomenuti da je potrebno za "umjetnoću" i za bebe u majčinom mlijeku - nužno je ako postoje čimbenici kao što su toplina, masna hrana koju konzumira majka i sezona grijanja.

Izračunavanje prehrane dojenčadi u kalorijama prema Maslovu

U jednoj litri dojke, kao što znate, ima oko sedam stotina kcala. Omjer broja potrebnih kalorija i starosti bebe:

 • Za bebu do tri mjeseca - 125 kcal po kilogramu tjelesne težine.
 • Od tri do šest mjeseci - 120 kcal / kg.
 • Od šest do devet mjeseci - 115 kcal / kg.
 • Od devet do dvanaest mjeseci - 105 kcal / kg.

Na primjer, ako beba teži 5,8 kg na četiri i pol mjeseca, tada treba 120 kcal po kilogramu ili 696 kcal dnevno. To je, u prosjeku, oko 994 ml hrane.

Kako utvrditi ima li beba dovoljno mlijeka?

Snažni refleks bebe u prvim mjesecima vrlo je izražen. Često, majke u svezi s tim nadilaze djecu. Referentna vrijednost u ovom slučaju je dobitak na težini:

 • Ako je za tjedan dana dijete dodalo više od tri stotine grama, to znači da je preopterećen.
 • Adekvatno povećanje od 150-200 grama tjedno.
 • Manje od sto grama tjedno razlog je zabrinutosti. Najvjerojatnije, to je samo nedostatak mlijeka. No, bolje je biti siguran - razlozi mogu biti ozbiljniji. Ima smisla konzultirati pedijatra.

Načini povećanja dojenja za puni dojam

 • Često se hrani dijete tijekom dana.
 • Pijte više tekućina. Posebno voda. Više tekućina - više mlijeka.
 • Ni u kojem slučaju nemojte trčati dijete, već i protezati hranjenje barem dvadeset minuta.
 • Piti zeleni čaj, sok od mrkve i zbirku "Laktovit".

Ova sredstva za lakše dojenje povećavaju proizvodnju mlijeka u roku pet dana. Nadalje, nedostatak prehrane može se zaboraviti.

Koliko mlijeka treba jesti novorođenče

Uz rođenje djeteta, obiteljski život dramatično se mijenja. Roditelji pokušavaju dati sve svoje pare, pobrinuti se za njegovu fizičku i emocionalnu udobnost. Prilično relevantna tema je hranjenje djece. U članku ćemo pogledati koliko novorođenčad treba jesti, ovisno o dobi, kako saznati ako dijete jede i koje su značajke dojenja, umjetnog i mješovitog hranjenja.

Važnost dojenja

Dojenje je prirodan, ali istovremeno složen proces koji zahtijeva pridržavanje mnogih nijansi. Ako uzmemo u obzir savjete liječnika prije 15-20 godina i preporuke suvremenih pedijatara, jasno je da su oni vrlo različiti. Danas je važan aspekt fizički i psihički odnos između majke i djeteta. Prije su djeca bila strogo hranjena satima. Istodobno, liječnici preporučuju pričvršćenje dojki na zahtjev bebe.

Jedva je žena koja ne zna o prednostima majčinog mlijeka za svoju bebu. Prije svega, to je jamstvo stvaranja dobrog imuniteta, a drugo, majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i minerale za normalan rast i razvoj mrvica. U ovom trenutku uslužni program GW-a ne završava. Nemoguće je spominjati njegove prednosti za mamu. Činjenica je da se tijekom hranjenja uspostavlja bliski fizički i moralni odnos između malog čovjeka i žene. Osim toga, tijekom dojenja u tijelu mlade mame, proizvodi se posebni hormon koji se zove oksitocin. Pomaže maternici da postane kontraktualno nakon poroda, a dojenje u prvim minutama rođenja djeteta doprinosi odvajanju placente, sprječavajući krvarenje.

Potreba da se priloži prsima od prvih sati života

Unatoč činjenici da moderni pedijatri preporučuju stavljanje djeteta na dojke na zahtjev i čini se da mrvica jednostavno ne može jesti, mnoge mame su još uvijek zabrinute za pitanje je li dovoljno da se njihova kikiriki. Ova je tema posebno važna u prvim danima nakon rođenja djeteta, jer tijekom tog perioda beba ne prima mlijeko, već kolostrum, čija je količina vrlo mala. U prosjeku dijete prima na prvom hranjenju ne više od 2 ml ovog vrijednog proizvoda.

Što je kolostrum i kakva je njegova značajka? Prema znanstvenicima, ovaj proizvod je vrlo važan i koristan za bebu. To je zbog jedinstvenog sastava. Sadrži proteine, imunoglobuline, razna antitijela, mikroelemente, vitamine. Liječnici preporučuju da se mali muškarac nanese na prsa u prvih nekoliko sati života čak iu dvorani. Kolostrum daje novorođenčevu zasićenost, a također je i neophodan katalizator za obrambene sposobnosti tijela.

Norme mlijeka u prvim danima života

Priroda je brinula o jedinstvenom sastavu kolostruma. Ovaj proizvod sadrži gotovo nikakvu mast. Njezin je glavni cilj pružiti malom tijelu imunitet i snagu za daljnji razvoj. Ovisno o tome je li dijete primilo colostrum tijekom prvih sati života, to ovisi o njegovoj daljnjoj sposobnosti da se neovisno odupre raznim patogenima i bakterijama.

Pa natrag na pravila. Ako je u prvom životnom vijeku beba dobila samo nekoliko mililitara vrijednog proizvoda, a nakon ponovljenog hranjenja količina kolostruma značajno raste i već je oko 300 ml dnevno. Jednostavnim načinom proračuna, može se shvatiti da za dijete koja dijete treba pojesti do otprilike 30 ml.

Kolostrum ima vrlo bogatu bazu. Dijete jede relativno malo, ali to je dovoljno da zadrži svoj imunitet i vitalnost.

Što ako mrvica ne jede

Ovo pitanje brine mnoge mumije. To se posebno brine za žene ako beba bude nemirna, ne dobro spava i često je nestašna. Uostalom, on se može ponašati ovako zbog banalne pothranjenosti. Međutim, mnogi su roditelji u žurbi kupiti smjese u ljekarni, oni hrane bebe. Ne brinite se toliko i otpustite sve nedostatke hrane. Objašnjenje za nemirno ponašanje ne mora biti loša prehrana. Stoga, prije nego što završite s dojenjem, pokušajte saznati razloge za njegovu zabrinutost. To može biti problem s probavom, stolicama i tako dalje. Mama bi se trebala sjetiti da čak i manja količina kolostruma u potpunosti zadovoljava glad u bebama prvog dana života.

Moguće štete u uvođenju mješavina u prehrani dojenčadi

Ako redovito hranite novorođenčad mješavinom kroz bradavicu, to može uzrokovati pad dojke. Zašto pokušati i izvesti aktivne pokrete sisanja, izvući mlijeko iz dojke, ako mlijeko sama izljeva iz bradavica? A ne sve smjese koje se mogu naći na modernom tržištu korisne su za djecu. Smanjenje broja pritužbi na grudi, pak, dovodi do smanjenja proizvodnje mlijeka. S obzirom na sve te čimbenike, pedijatri preporučuju da zadržite dojenje najmanje godinu dana.

Mama ne smije zaboraviti da joj trbuh mrvica je vrlo mala. Prosječni volumen u novorođenčadi je samo 10-15 ml, pa je čak i manja količina kolostruma dovoljna da se dijete vrti.

Mliječne norme tijekom prvih 7 dana života

Kolostrum daje bebu vitalnim vitaminima i elementima u tragovima tijekom prvih dana života. Tijekom tog razdoblja dijete se prilagođava, uči da ispravno sisati majčinu dojku, pokušavajući dobiti vrijedan proizvod za sebe. Nakon 2-4 dana, kolostrum postupno nestaje, a mliječne žlijezde aktivno proizvode mlijeko. Tijekom dana, mama stavlja novorođenčad na dojke oko 8-10 puta, uključujući noćno hranjenje. U isto vrijeme mame bi se trebale sjetiti nekoliko važnih pravila:

 • Žensko tijelo tijekom dojenja radi na načelu da češće beba uzima dojku, više se proizvodi mlijeko.
 • Mnogo se mlijeka ne događa. Nemojte se bojati dati mrvice što je češće moguće.
 • Hranjenje ne samo da osigurava zadovoljstvo gladi djeteta, nego i pomaže malom djetetu da se osjeća sigurno.
 • Bez GW, odnos majke i bebe neće biti tako jak.

Da biste bili sigurni da vaše dijete jede, možete upotrijebiti jednostavnu formulu. Izgleda ovako: X * 10 = količina mlijeka. X je dob djeteta u danima. Koristeći ove jednostavne izračune, u tablici se prikazuje približna količina mlijeka za kikiriki.

Drugi stupac prikazuje količinu mlijeka po obroku. Prema tome, takav izračun bit će relevantan za mame koji svoje bebe stavljaju u grudi 8-10 puta dnevno.

Kako odrediti da li dijete jede vaganjem

Nemoguće je utvrditi koliko je dijete jeli. Da biste točno izračunali hoće li mrviti, možete koristiti uobičajeno vaganje prije i nakon hranjenja. Razlika, koja će pokazati mjerila, značit će koliko je mlijeko pogodilo novorođenče. Ova metoda pomoći će izbjeći nepotrebno uzbuđenje, jer mame pobrinite se da njihov sin ili kćer jedu i razvijaju se dobro.

Naravno, ako dijete to dobro uzima, aktivno sisanje mlijeka, veselo i veselo, ne smijete ga stavljati na vagu prije svakog hranjenja i nakon njega. Sve potrebne kontrole provodi pedijatar tijekom redovitih pregleda jednom mjesečno. Ako je beba rođena prije vremena, ima problema s dobivanjem tjelesne težine, odbija jesti, kontrola vaganja mora se provesti što je češće moguće.

U prvim danima života dijete često gubi težinu. Ne brinite zbog ovoga. Ovo je apsolutno normalni fiziološki proces, koji svjedoči o pročišćavanju malog organizma, gubitkom viška tekućine.

Značaj je režim dojenja

Kao što je već spomenuto u članku, moderni pedijatri preporučuju hranjenje beba na zahtjev. Potreba za poštivanjem intervala između primjene na prsima 2-3 sata je ostatak prošlosti. Stručnjaci kažu da češće dojiti novorođenče, to će biti bolja laktacija, koja će biti jamstvo zdravlja i normalnog razvoja djeteta. Čini se, sve je jednostavno, hrane, kad mali dijete pita i nema problema. Ali ovdje postoje neke zamke.

Neka djeca zahtijevaju grudi ne samo da zadovolje glad ili žeđ. Mnogi ljudi vole zaspati u blizini svoje majke, drugi se smiruju na takav način, a drugi još vole samo igrati sa svojim grudima. U svakom slučaju, važno je da žena nauči razlikovati ove države.

U normalnom rasponu, dijete ne bi trebalo jesti češće nego u 1,5-2 sata. S dobi, broj hranjenja treba postupno smanjivati.

Za prva 3-4 dana kikiriki može zahtijevati dojke do 10-12 puta dnevno. Nakon 7-10 dana djeca obično jedu 5-6 puta dnevno i nekoliko puta noću.

Odluka o tome kako će biti način dana mora se poduzeti u obiteljskom vijeću. Mlada mama treba pažljivo planirati razdoblja hranjenja, buđenja i spavanja. U tom slučaju trebali biste pokušati ne odstupiti od rasporeda. U budućnosti to će uvelike olakšati brigu o djetetu.

Poznati pedijatar Yevgeny Olegovich Komarovsky izrazio je svoje mišljenje o načinu prehrane novorođenčadi. Pogledajte savjete liječnika u ovom videozapisu.

Svaka mama odabire za sebe koji će način biti najprikladniji. Ne smijete zanemariti savjete stručnjaka.

Norme i značajke hrane za bebe prve godine života

Tijekom prve godine života, mladi roditelji moraju svaki mjesec pokazati svoje dijete maloljetniku. Liječnik pregledava mrvicu, teži, pregledava pritužbe i prema potrebi propisuje neophodni tretman. Na temelju komparativne analize, pedijatar određuje da li dijete razvija normalno i da li dobiva na težini.

Za mnoge mumije, prva godina je vrlo uzbudljiva. Zabrinuti su je li im dijete jede, bez obzira na to dobiva li se normalno, da li je sve u redu s refleksima. Ako je mali čovjek aktivan, dobro jede, spava, razvio je sve dobne reflekse, ne brinite se. Takvi znakovi obično pokazuju zdrav rast i normalno formiranje djeteta.

Još jedan važan kriterij kojim se može procijeniti zdravlje djeteta je broj uriniranja dnevno. Ovdje postoje određene norme ovisne o dobi:

 • U prva tri dana nakon rođenja, dijete može na malen način otići na zahod, ne više od 3-4 puta dnevno.
 • Na tjednom mokrenju povećava se do 7 puta dnevno. Dijete se uklapa tijekom dana i noću.
 • Dvotjedni toddler može urinirati do 14 puta tijekom dana. Ovo je apsolutno normalni fiziološki proces, pa se roditelji ne trebaju brinuti o punoj pelene.

Procjenjujući takav kriterij kao i učestalost mokrenja, može se utvrditi je li dovoljno mrvica majčinog mlijeka. Ako dijete u dobi od 14 i više godina urini 14 ili više puta, za njega je dovoljno mlijeka. Kada se količina uriniranja smanjila na 7-8 puta, roditelji bi trebali obratiti pozornost na to je li njihovo dijete dovoljno za jelo.

Pored učestalosti uriniranja, dovoljna količina mlijeka mlijeka je indicirana porastom težine novorođenčeta.

Izračunavanje potrebnog mlijeka za novorođenčad Speransky

Možete izračunati potrebnu količinu mlijeka za bebu, znajući težinu bebe i sadržaj kalorija u majčinom mlijeku. Jedna litra majčinog mlijeka sadrži, u pravilu, 700 kcal. Od prvih dana života i do tri mjeseca, dijete mora konzumirati najmanje 125 kcal po 1 kg težine. Nakon tri mjeseca i do šest mjeseci, mrvice trebaju jesti 115 kcal po kilogramu težine. U drugoj polovici godine - 105 kcal.

Da biste izračunali potrebnu količinu mlijeka za svoje potomke, trebali biste upotrijebiti sljedeću formulu: X * Y = potrebna količina kalorija dnevno. Gdje je X težina djeteta, Y je broj kalorija. Nakon toga izračunava se količina mlijeka. Na primjer, težina novorođenčeta iznosi 3 kg. Potrebni broj kalorija za ovo doba je 125. Dakle 3 x 125 = 375. Sada izračunavamo količinu mlijeka. 1000 * 375/700 = 530 ml. Stoga, na dan dojenčadi treba jesti 530 ml mlijeka.

Geibner Formula

Ovdje, da biste izračunali količinu hrane za dijete, morate znati njegovu težinu i dob. U tablici možete vidjeti količinu mlijeka za bebe različitih dobnih skupina.

Tablica: količina mlijeka za novorođenčad do godine dana, ovisno o tjelesnoj težini

Na primjer, ako dvomjesečna mrvica ima težinu od 4800 grama, količina mlijeka se izračunava na sljedeći način: 4800/6 = 800 ml majčinog mlijeka.

U sljedećoj tablici možete vidjeti količinu mlijeka za bebe po danu, ovisno o dobi.

Bez obzira na metodu koju koriste roditelji, jasno je da je približna količina mlijeka za različite dobi jednaka.

Izračun pomoću metode Shkarin

Druga metoda koja je jednostavna za upotrebu je varijanska metoda. Ovdje se primjenjuje vrlo jednostavna formula. Izračuni su izvedeni kako slijedi:

 • u dobi od 8 tjedana, kikiriki treba jesti 800 ml majčinog mlijeka;
 • za mlađu djecu potrebno je uzeti 50 ml mjesečno;
 • za dojenčad stariju od 8 mjeseci, naprotiv, dodajte 50 ml.

Uz pomoć ove metode sastavlja se tablica norme mlijeka za djecu do godinu dana.

Kao što možete vidjeti, ova metoda je najlakša. Njegov nedostatak je to što nije uvijek točno. To je zbog činjenice da sve bebe dobivaju težinu na različite načine.

Novorođenče s visokom tjelesnom težinom mogu jesti više od svojih vršnjaka s manje težine.

Koliko smjesa treba jesti dijete na umjetnoj hrani

Umjetno hranjenje se radikalno razlikuje od dojenja. Stručnjaci inzistiraju da dojenčad koja hrani prilagođenu smjesu treba jesti strogo prema rasporedu. Naime, ovdje se ne koristi načelo "hranjenja na zahtjev". Za normalan porast tjelesne mase dijete bi trebalo hraniti ne više od 8 puta tijekom dana, uz poštivanje intervala od 3-4 sata. Vrlo je važno ne preopteretiti malog čovjeka.

Ako je dijete dobro hranjeno, noću dijete može jesti u 5-6 sati. Nema potrebe da ga posebno budete probudili, jer nema potrebe za tim.

Ne griješimo

Mnoge žene pokušavaju hraniti bebu iz boce čim se njihovo dijete počinje brinuti ili plakati, a ne promatrajući interval koji je potreban za umjetno hranjenje. Ovo nije u redu. Činjenica je da je bradavica dječak lako dobiva mlijeko. Ne mora truditi, kao što se događa kada sisati vitalnu tekućinu s prsa. Stoga, bez obzira na to koliko mama daje mlijeko kroz bočicu, dijete će jesti.

Poznato je da preopterećenje i prekomjerna tjelesna težina kod djece uključuju mnoge neželjene posljedice. To uključuje smanjenje tjelesne aktivnosti, smanjenje mišićnog tonusa, tendencija na edem, upalne bolesti i tako dalje. U tom pogledu, pedijatri preporučuju hranidbu djece na umjetno hranjenje strogo prema rasporedu.

Kako odabrati smjesu

Izbor mješavine - pitanje je prilično osjetljivo. Ovdje mnogo ovisi o dobi i individualnim karakteristikama djeteta. Pronaći pravu hranu treba pomoći pedijatru. U ovom slučaju, liječnik će pomoći izbjeći mnoge pogreške koje su napravili mladi roditelji. Za olakšavanje zadatka pomoći će vam sljedeće preporuke:

 1. Prije nego što počnete koristiti dječju hranu, svakako posjetite pedijatar, nutricionista. Ponekad vam je potrebna pomoć pedijatrijskog gastroenterologa.
 2. Proučite preporučeni proizvod, obratite pozornost proizvođaču i recenziju o tome.
 3. Najbliže sastavu majčinog mlijeka vrlo su prilagođene smjese. Svaki proizvođač označava podatke o ambalaži.
 4. Hrana mora nužno biti prikladna karapuzu na dob. Mjesečne bebe neće stati u sodinu, namijenjene starijoj djeci.
 5. Kupujte hranu isključivo u specijaliziranim prodavaonicama ili ljekarnama. Slobodno potražite certifikate kvalitete.
 6. Pažljivo pratite rok trajanja proizvoda.
 7. Pokušajte ne mijenjati tvrtku dok rastu mrvice. Većina proizvođača proizvodi hranu iste marke za sve uzraste.

Slušajući ove preporuke, lako ćete pronaći hranu koja vam je potrebna za vaše dijete. Istodobno, ne zaboravite da sve radnje moraju biti usklađene s pedijatrom.

Uz umjetno hranjenje, bolje je davati prednost visoko prilagođenim smjesama.

Izračunajte potrebnu količinu smjese

Prva stvar koju roditelji trebaju učiniti jest da se upoznaju s informacijama o korištenju hrane koju pruža proizvođač. U pravilu, tvrtka koja proizvodi proizvod daje gotovu tablicu s preporučenim doziranjem. Ako majka želi igrati na sigurno i izračunati količinu hrane koja je potrebna posebno za dijete, možete upotrijebiti nekoliko metoda.

Tablica za određivanje količine dojenčadi za djecu u prvih 10 dana života prema Finkelsteinu ili Filatovu

Izračun se vrši pomoću podataka prikazanih u tablici.

Kada je umjetno hranjenje vrlo važno za pažljivo pratiti doziranje. Ni pod kojim uvjetima ne biste trebali prevladati bebu.

Jednostavnija i popularnija metoda izračuna je određivanje norme prehrane, uzimajući u obzir težinu malog djeteta.

Tablica za određivanje količine smjese za djecu, uzimajući u obzir težinu

Možete očekivati ​​brzinu mlijeka na temelju težine. To je učinjeno pomoću tableta.

Količina hrane u ovom slučaju naznačena je u dnevnom obujmu. Mora se podijeliti brojem hranjenja za 24 sata.

Mi spremamo dječju hranu mjesec dana

Često mame, pokušavajući sve ispravno izračunati i zalijevati potrebnu hranu za bebu mjesec dana, zanima se koliko posuda za mješavinu kupiti, jer tot raste svakodnevno i jede sve više i više. Istodobno, znanje o količini koja se pojede u proteklom mjesecu neće biti dovoljno. Da pomognete ženi u ovome može biti poseban stol.

Tablica: koliko staklenki mješavine treba beba jesti rano u životu nakon rođenja i do šest mjeseci

Za određivanje količine smjese koristi se tablica.

Obično u spremniku od 400 grama može se držati oko 94 kuglica hrane. U 24 sata, mrvica jede oko 23-25 ​​lopaca. Uz osam jela beba do 14 dana nakon rođenja, morate kupiti staklenku 3 dana. Mjesečne banke za malu djecu traju 5 dana. Stoga, mjesec dana za svoju dijete mama bi trebala dobiti 6 posuda mješavine.

Kako starimo, količina hrane u skladu s tim raste. Nakon 6 mjeseci možete unijeti raznoliku hranu u obliku žitarica i pire krumpira u prehrani.

Pregled popularnih mješavina

Moderno tržište dječjih jela nudi širok raspon proizvoda. Predlažemo da razmotrimo najpopularnije od njih.

Nutrilon

Proizvod proizvodi Nizozemska, koju uvozi Rusija. Koristi se hrana od rođenja do šest mjeseci. Smjesa je izvrsna za djecu, pomaže u uklanjanju kolike, zatvora i drugih problema s probavom.

Takva tablica se koristi ako nema drugih uputa pedijatara.

Nan iz Nestlea

Ovaj proizvod proizvodi nizozemska tvrtka. Proizvođač nudi širok izbor mješavina za sve uzraste. Njihov raspon je vrlo velik. Sadrži sljedeće proizvode:

 • Nan 1 - namijenjen bebama od rođenja do 6 mjeseci. Ima sve potrebne komponente za stvaranje imuniteta i pravilan fiziološki razvoj mrvica.
 • Nan 2 - vrijedi od 6 mjeseci do jedne godine. Sastav je isti kao u prethodnoj verziji, ali zbog starijih dobi povećava se koncentracija hranjivih tvari.
 • Nan 3 - preporučuje se za upotrebu iz godine. Ovdje postoje korisne bakterije i druge komponente potrebne za djecu ove dobi.
 • Nan 4 - koristi se nakon što stigne jednu i pol godina. Sastav je sličan Nan 3, ali se povećava koncentracija hranjivih tvari.
 • Pakirano mlijeko u pakiranju. Preporučuje se za djecu od 2 godine.

Izbor hrane ovisi o dobi i nekim drugim obilježjima djeteta. Obično djeca dobro jedu takvo mlijeko, vole joj ukus.

Uz uobičajene mješavine, tvrtka Nan proizvodi i terapeutsku hranu. To su proizvodi kao Nan antikolik, bez laktoze, trostruka udobnost, za prerane bebe.

Tijekom pripreme hrane za novorođenče, morate pažljivo pratiti doziranje praha, kao i koristiti sterilizirana jela.

Similac

Similac ima zdravo i bogato sastavu. Roditeljima je lako odabrati hranu koja je najprikladnija za njihov mali čovjek. Smjesa ne sadrži boje, palmino ulje, šećer i druge štetne aditive. Proizvodi savršeno apsorbiraju djeca, ne uzrokuju alergije. Tvrtka proizvodi ove vrste mješavina:

 • Similac 1;
 • Premium;
 • Neoshur;
 • komfor
 • Hypoallergenic smjesu i drugi.

Ako dijete pije određenu količinu smjese dnevno, obično je dovoljno da se osjeća dobro i aktivno tijekom dana.

Pri odabiru hrane za bebe od rođenja ili šest mjeseci stara karapusa, potrebno je konzultirati pedijatra.

Koliko bi trebalo dojiti beba jesti?

Ponekad mlijeko mlijeko kiddies stvarno nemaju dovoljno. U takvim situacijama, morate hraniti bebe s mješavinom. Kao i kod umjetne hranidbe, to se obavlja nakon savjetovanja s pedijatrom. Vrlo je važno za mješovito hranjenje, a ne pretjerivati, jer lako se može prevladati karapuz. Da biste odabrali optimalnu dozu za određeno dijete, trebali biste znati koliko je malo pothranjen.

Ovo je mjesto gdje se uobičajena vaganja ili procjena količine urina dolazi u spašavanje. Ako pelene ne mokriti više od 5-6 puta dnevno, najvjerojatnije novorođenče nije dovoljno hranjivo.

Izračunati nutritivni nedostaci u broju nedostatka mokrenja. Ako, na primjer, beba urini 6 puta, ali ne 8, tada je potrebno dodati ovu količinu smjese po uriniranju:

 • Od rođenja do tri mjeseca - 30 ml;
 • 4 mjeseca - 40 ml;
 • 5 mjeseci - 40-50 ml;
 • Od 6 mjeseci - 50-60 ml.

Ako dijete urini 8 puta dnevno, umjesto 10 u 7 mjeseci treba konzumirati 120 ml dodatne smjese.

Načini određivanja sadržaja masnoća majčinog mlijeka

Problem nedovoljnog sadržaja masnoća majčinog mlijeka vrlo je relevantan. Većina mamica smatra da ako je mlijeko gusto i žućkasto izgledano, onda je prilično mršavo i ne brinite se. To uopće nije istina. Nijansa i gustoća često ovise o fiziološkim karakteristikama i prehrani žene. Osim toga, za procjenu sadržaja masti, moramo se sjetiti da postoji prednji i stražnji mlijeko. Prednja ili prva imaju rijetku dosljednost, osmišljenu kako bi ugasili žeđ novorođenčadi. Stražnji - gustiji i hranjivi.

Kod kuće, sadržaj masnoća može se procijeniti na sljedeći način: mljeveno mlijeko ručno ili uz pomoć pumpe za grudi. Stavite je u hladnjak nekoliko sati. Nemojte miješati ili miješati proizvod tijekom tog razdoblja. Preporučljivo je pustiti ga da stajati noću. Ujutro morate mjeriti debljinu sloja formiranog vrhnja. Istodobno 1 mm odgovara 1% sadržaja masti.

Opće preporuke dojenja

Kako bi dojenje bilo što udobnije za majku i korisno za novorođenče, treba slijediti neke preporuke:

 • Stavite malenog čovjeka na prsa na zahtjev. To će povećati laktaciju, uspostaviti vezu između mame i totove tvrtke.
 • Žena mora slijediti prehranu. Dimljena hrana, citrusi, čokolada, jaja, jaki čaj i kava bi trebali biti isključeni iz jelovnika. Takvi će proizvodi nepovoljno utjecati na zdravlje dojenčadi.
 • Nanesite bebu ispravno. Tijekom hranjenja, žena bi trebala uzeti udoban položaj tijela, opustiti joj leđa. Beba bi trebala uhvatiti ne samo bradavicu, nego i areolu.
 • U početku nemojte odustati od noćnog hranjenja. Tvoje pare su doista neophodne.
 • Ako dojka nakon hranjenja ostaje zbijena i još uvijek ima puno mlijeka, možete upotrijebiti posebne alate za pumpanje.

Žena treba zapamtiti da ovo razdoblje treba biti udobno, a ne uzrokovati neugodnosti. Mama se treba odmoriti što je više moguće, jer je nužan uvjet moralne, fiziološke udobnosti i sretnog majčinstva.

video

S ovog videa možete saznati više o normama mlijeka za bebe.