Kako napraviti izbornik za beba s umjetnom hranom za 4 mjeseca: savjeti i tjedni grafikon

Zdravlje

U dobi od 4 mjeseca, beba postaje aktivnija, svjesnost se povećava, a mali broj pokušava znati sve više i više novih i zanimljivih stvari.

Vrijeme spavanja, naprotiv, smanjuje se. Zahvaljujući tim promjenama, dijete je dijeta prilagođena. Zatim reći o pravilima hranjenja: značajke režima, što je nužno posuđe. Ono što se već može dati u ovom dobu. I isto tako, približan izbornik za dijete po satu.

Pravila za hranjenje

Odraslo dijete u dobi od 4 mjeseca i dalje treba pravilno odabranu prehranu, preporučljivo je nastaviti hraniti bebu s formulom za dojenčad. Ovo je najbolja, uravnotežena i kvalitetna zamjena majčinog mlijeka, razvijena svim pravilima koja uzima u obzir sve najmanji nijanse, a sastav je najsličniji majčinom mlijeku.

režim

Za 4 mjeseca starije bebe koje primaju hranu u obliku umjetne hranidbe, potrebno je strogo pridržavati se režima, budući da je adaptirana dojenačka formula puno sporija apsorbira djetetovo tijelo, za razliku od majčinog mlijeka, pa djetetu ostaje mnogo dulje.

Također, počevši od četvrtog mjeseca, mrvice hranjene bocom, mnogi pedijatri savjetuju početak hranjenja.

Kako se hraniti?

U dobi od 4 mjeseca dijete ne može samostalno sjediti, tako da bi novi roditelji trebali paziti da beba bude udobna dok jede. Hraniti dijete samo je žlicom. Istodobno, ona bi trebala biti u položaju zaustavljanja kako ne bi naštetila nezreloj kralježnici. Suvremeni dječji stolci opremljeni su takvom funkcijom, prikladno je da dijete jede, a majka ga hrani.

Mlade majke svakako treba zalihe na dodatni inventar, tj. Morate kupiti posebna jela za vaše dijete:

 1. žlica silikonskog kašičica - njezina beba neće moći oštetiti usnu šupljinu;
 2. štap, kako ne bi mrljao odjeću malog djeteta;
 3. ploča na nosaču - jednostavno neće biti nagnuta na pod;
 4. šalicu koja se malo podrhtava ne može slomiti,

Od dobi od 4 mjeseca, beba počinje aktivno istraživati ​​svijet oko sebe. Osim toga, to će biti izvrstan trening za samostalno jelo.

Novorođeno dijete još nema zube u cijelosti ili djelomično, a beba ne može žvakati čvrstu hranu, stoga hrana namijenjena djetetu mora biti tekućina ili kruta oblikovana u smislu dosljednosti.

Koliko bi trebalo jesti četveromjesečno dijete?

U dobi od 4 mjeseca, dnevni unos hrane nije veći od 1000 ml. po danu. Broj hranjenja 5-6 puta. Ni u kojem slučaju ne može biti veći od onog, može biti ispunjen neugodnim posljedicama.

Značajke prehrane

Dijeta novorođenčeta na umjetno hranjenje u trajanju od 4 mjeseca značajno se povećava ako počnu aktivno uvoditi komplementarnu hranu.

Što se može dati u ovoj dobi?

Glavni i glavni proizvod, i dalje ostaje dječja formula. Također u izborniku za 4-mjesečnu bebu postoje novi proizvodi. Nekoliko vrsta žitarica (žitarice bez glutena i bez mliječnih proizvoda), povrće, voćni purei i sokovi.

Koji se proizvodi mogu unijeti?

Iako su dojenčad formule namijenjene hranjenju djeteta obogaćene raznovrsnim korisnim elementima, ali još uvijek nisu uvijek dovoljne za rastući organizam. Ovdje samo pomažite proizvodima punim vitamina i mikroelemenata. Ulazak u prehranu malog djeteta koji je na umjetnom hranjenju, na preporuku pedijatru, dopušta se 5. mjeseca života:

3 žitarice:

Neki povrće:

 • Tikvice.
 • Cvjetača.
 • Kupus brokule.

voće:

I, naravno, sokovi i kompoti:

 • Sok od jabuka
 • Kruška.
 • Mrkva.
 • Sastoji se od sušenog voća.

Izbornik u obliku tablice za svaki dan u tjednu po satu

Ako je beba već uvela sve gore navedene proizvode, možete slijediti sljedeći izbornik (vrijeme može varirati za 1-2 sata, ovisno o pojedinačnoj dnevnoj rutini):

Što bi trebalo biti sposobno za dijete u roku od 4 mjeseca, koliko bi trebao težiti, spavati i jesti

Razvoj djeteta u 4 mjeseca: što treba učiniti dijete. Koje nove sposobnosti i sposobnosti imaju bebe? Stopa rasta i dobitak na težini. Posebno prehrana i spavanje. Fiziologija djeteta 4 mjeseca.

Većina djece prošla je kroz stupanj "kolike", postao je mirniji i počeo aktivnije istraživati ​​svijet oko sebe.

Što bi trebalo učiniti dijete u roku od 4 mjeseca:

 • pouzdano drži glavu koja leži na trbuhu;
 • uči voljene osobe, osmjehuje ih;
 • dopire do igračke, zgrabi ga i čvrsto drži rukom;
 • vokabular postaje bogatiji - brbljanje se pretvara u djetinjasti govor;
 • namjerno stavlja prste i prste u usta;
 • u potpunosti se smije;
 • kada pokušavate staviti stojeće guranje noge s poda.

Neke bebe uče složenije sposobnosti i sposobnosti:

 • provodi skreće "od trbuha do leđa", "od leđa do trbuha";
 • podići noge ispod sebe - pokušajte puzati;
 • znati svoje ime;
 • sjede s potporom, okrećući glavu;
 • prepoznajte sebe u zrcalu.

Važno je zapamtiti: svako dijete ima individualni razvoj koji bi trebala biti jedna beba u ovom trenutku, a drugi može kasnije svladati!

Hrana: što i koliko beba treba biti za 4 mjeseca

Djeca na HB-u i dalje jedu samo majčino mlijeko (prema mišljenju modernih pedijatara, prehrana se uvodi nakon 6 mjeseci). Ako beba slobodno hrani, određuje broj samih hranjenja.

Majke beba na umjetnom hranjenju imaju pitanja: kolika bi mješavina beba trebala jesti u dobi od 4 mjeseca? Trebate li dodatnu hranu? Ukupna količina mješavine koju dijete treba dnevno iznosi 1/7 težine bebe (ali ne više od 1 litre). Približna shema je sljedeća: 6 ili 7 puta dnevno, 150-160 ml po hranjenju. Za djecu - umjetnici s ovim dobom, dopušteni su dodatni pripravci soka (razrijeđeni s kuhanom vodom, omjer 1: 1) - od 2-3 kapi do 20-30 g dnevno.

4 mjeseca staro dijete: stolica, pops

Ako je beba na HB-u, može se sramiti onoliko puta koliko se odnosi na prsa. Međutim, 1-2 puta dnevno također je prihvatljiva stopa. Ove djeca pišu 10-15 puta dnevno. Ako je dnevni broj pretplata djeteta za HB manji od 10, onda se može postaviti pitanje ima li djeteta dovoljno mlijeka. Zatim je potrebno analizirati opće stanje djeteta (kapricioznost, pogoršanje sna) i, što je najvažnije, dobitak na težini - ako je ispod normalne razine, onda je najvjerojatnije da vaša beba ne jede dovoljno.

No, odgovor na pitanje koliko je 4-mjesečno dijete koje je na umjetnom hranjenju trebalo biti je dvosmisleno. Norma za dijete može se smatrati 2-4 puta dnevno i 2-4 puta tjedno. Glavni znak u ovom slučaju je opće stanje bebe. Djeca pišu na bocno hranjenje manje često: 8-10 pops dnevno - prosječna stopa.

Koliko bi beba trebala težiti 4 mjeseca

Važno je napomenuti da će se sada mjesečni porast tjelesne mase smanjiti: ako u prvih mjeseci života beba može dobiti od 500 do 1200 grama, onda se sada prosječna stopa može smatrati i 300 g i 400 g. Međutim, s obzirom na to da dijete ima još ne postoji velika motorna aktivnost, ali i dalje puno jede, a tada ovaj put beba može dobiti 400 do 800 grama mjesečno i porasti za 2-2,5 cm. Kao rezultat, ukupna težina zdravog 4-mjesečnog djeteta će se mijenjati unutar 6200-6800 grama, rast je od 62 do 65 cm.

4 mjeseca beba: koliko treba spavati i biti budni

Zdrav i zdrav san je još uvijek vrlo važan za formiranje živčanog sustava djeteta. Ukupna dnevna stopa spavanja djeteta za 4 mjeseca iznosi 15-17 sati. Od tih, 10-12 sati na noćni san, a preostalih 4-5 sati se distribuiraju tijekom dana.

Dijete na 4 mjeseca može dugo ostati budno (1,5-2 sata) i spavati (do 6 sati noću). Optimalni ritam može se smatrati mjestom gdje se dijete osvježi ne više od 1,5-2 sata i spava 1,5-2 sata 3 puta dnevno. Noćno hranjenje je još uvijek prisutno u životu vaše bebe, jer obično samo šest mjeseci dijete uči spavati cijelu noć.

Glavna stvar koju dijete treba učiniti sada je da vas molimo svaki dan!

Dijete 4 mjeseca

Dijete u trajanju od 4 mjeseca mora se nositi s kolikom, a ako ne, želimo roditeljima malo više strpljenja. Zbogom kolika će dati novi krug u razvoju četveromjesečne bebe i dat će mamu novu snagu. Dječak i djevojčica trebali bi postići u rasponu od 5 do 8 kg, i narasti do 58-68 cm (detaljna tablica iz WHO-a u nastavku).

Što bi trebalo biti u mogućnosti da dijete u roku od 4 mjeseca

 • Držite glavu i prsa na vašem trbuhu;
 • Proširene ručke na svijetle stvari, smještene pred njegovim očima;
 • Stisnite predmete koji su pali u njegov dlan (nastojanja);
 • Roll na trbuhu i leđima (pokušaji);
 • Podignuti guzicu na trbuh i gurnuti nogama;
 • Vidjeti na udaljenosti od 3-3,5 metara;
 • Razlikovati zvukove;
 • Pokušajte napraviti zvukove (u raspoloženju);
 • Prepoznajete voljene osobe;
 • Povucite sve u ustima radi suđenja.

Za četiri mjeseca, svako dijete će moći samostalno svladati nove vještine, pa je apsolutno nemoguće usporediti bebu s nekim drugim u određenoj dobi. Glavna stvar je biti u mogućnosti:

 • dobro jesti i povećati težinu;
 • spavati dan i noć;
 • osmjeh;
 • pokušajte pomaknuti ruke i noge;
 • pokazuju različite emocije.

Uzrok zabrinutosti

 • plač i žudnja djeteta će se okrenuti od trbuha do leđa;
 • ponovljeno ponavljajuće kretnje tijela bebe u jednom smjeru;
 • očigledna neusklađenost nabora na desnoj i lijevoj nozi djeteta;

Kako procijeniti fizički razvoj zglobova kuka

 • Stavite dijete na leđa;
 • Podignite dječja stopala koljenima;
 • Polako, osjećajući svaki pokret, rasprostranjen;

Razlog za sljedeću žalbu pedijatru neće biti ujednačeni (ne sinkroni) pomicanje sa strane.

Psihološki razvoj djeteta u 4 mjeseca

Dijete treba još više emocije majke, za razliku od prethodnih tri mjeseca. Dijete prepoznaje majčinske osjećaje i pokazuje ih na svoj način. Od četiri do šest mjeseci, dijete razvija povjerenje u majku. Dijete u ovoj dobi doslovno čita od majčine lice ono što je dobro i što je loše. Nadamo se da ste se već nosili s depresijom nakon poroda i zajedno s tot će naučiti svijet oko sebe s najživljim dojmovima.

Koliko bi beba trebala težiti 4 mjeseca


Prosječna težina bebe udvostručit će se od rođenja. Potrebno je brinuti o lošem porastu ili prekomjernoj težini samo sudeći prema ekstremnim podacima navedenim u WHO tablici označenom crvenom bojom.

Roditelji trebaju znati da 10 do 20% apsolutno zdrave razvijene djece ne ulaze u normu.

Tablica tjelesnih težina za djevojčice od 4 mjeseca (kg)

Tablica težinskih normi za 4 mjeseca dječaka (kg)

Rast djeteta u 4 mjeseca prema tablici normi SZO

Kao i težina, stopa rasta četveromjesečne bebe smatra se sve osim ekstremnih pokazatelja razvoja. Čak i uzimanje bebe na "nisku" visinu nije razlog za paniku, već je samo prigoda za savjet s pedijatrom.

Stol za rast 4-mjesečna djevojčica (cm)

Tablica rasta 4-mjesečni dječak (cm)

motilitet


U 4 mjeseca dijete postaje razvijenije i spretnije. Ruke bebe sada rade istodobno da bi pomogle igrama ili trzavale zvuk. Zapravo, ove će ruke zgrabiti sve što mogu dobiti, uključujući punjene životinje, kosu ili bilo kakve šarene i svijetle stvari koje su bliske. Vjerojatno želite sakriti sve naušnice i privjeske kako bi izbjegli katastrofalne rezultate.

Sve što dijete može podići u roku od 4 mjeseca može biti u ustima - uzorak okusa jedna je od vrsta znanja o svijetu.

Koliko beba treba spavati za 4 mjeseca

 • 14-16 sati dnevno;
 • 6 poslije podne;
 • 8-10 sati noću.

Sve brojke su približne, jer dijete nije stroj, on neće raditi prema biorhythmima koje je odredio netko. Dijete će biti probudilo oko 8-10 sati.

Što se može dati djetetu u 4 mjeseca

Dojene bebe mogu početi davati voćne sokove, ali zašto? GW je dovoljan do 6 mjeseci, a također i umjetno. Ako postoji potreba za hranjenjem bebe, za vas je članak početak uvođenja komplementarne hrane.

Ne preporučuje se hraniti četveromjesečno dijete s voćnim sokovima, jer mogu izazvati alergije. Roditelji bi se trebali pitati: "Hoće li moja beba jesti pšenicu od povrća nakon više ukusnih sokova?".

Razvojna vizija

U 4 mjeseca dijete je razvilo viziju otprilike 20/40. Djeca u ovoj dobi imaju više suptilnih kontrasta, na primjer, crveni gumb na crvenoj bluzi. Beba može liječiti cijelu sobu, unatoč činjenici da je još više voljeti proučavati lica.

Oči četveromjesečne bebe trebaju se glatko kretati i slijediti predmete koji se kreću u sobi. Ako djetetove oči zlostavljaju ili postoje razlike u razvoju vida, svakako se obratite svom pedijatru.

Za četiri mjeseca, boja očiju djeteta može se promijeniti. Oči svjetlosnih nijansi mogu se promijeniti u bebi nekoliko puta prije nego što su konačno mijenjale hlad u šest mjeseci.

Približni dnevni režim

Svaka četveromjesečna beba imat će vlastiti dnevni režim. Dijete jede, spava, ostaje budno, igra u određeno vrijeme i važno je pokušati ne prekidati njegov ritam života. Nakon što se ujutro probudite, trebate hraniti bebu i napraviti higijenske postupke. Tijekom dana, ispunite razdoblja budnosti s odgojnim igrama i neka beba spava barem 6 sati.

Koliko bi dijete trebalo jesti za 4 mjeseca

170 ili 200 grama (ml) majčinog mlijeka ili malo manje smjese. U nekim obiteljima iz ovog doba početi hraniti bebu s povrćem purees i sokovi.

Zašto se dijete ne zauzima za 4 mjeseca?

Srednje statički, dijete bi već trebalo naučiti kako se valjati s leđa u trbuh, ali sve je tako individualno. A ako je vaša beba koja ne zna kako se još prevrće, ne brinite, uskoro će uspjeti - to je normalno. Dobro hranjene bebe bebe nisu u žurbi da iznenaduju mamu s raznim potresima, i više se kreće i sa manje težine može učiniti taj trik.

Što bi dijete trebalo:

Recenzije

Gotovo se sve poklopilo! Samo težina i visina nešto ispod prosjeka. I tako se već okreće, osmjehne, proučava prostor. Glasno može gagati. Proučava izraze lica i reagira na osmijeh ili tugu. Počeo je ispitivati ​​njegove olovke.

Ovaj bi trebao jesti 170 200 ml ili kako?

Koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca

Prehrana djeteta svakog doba ima svoje pokazatelje. Prosječna prehrambena stopa ne ovisi o stopama pri rođenju i načinu prehrane djeteta. Koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca lako je saznati.
Prema stručnjacima za istraživanje postoje sljedeće metode proračuna potrebna količina mlijeka ili mješavine.
Šararin je izračunao da dijete od 4 mjeseca života treba dobiti najmanje 800 ml mlijeka, do pola godine, svaki sljedeći mjesec, 50 ml mlijeka se dodaje tom iznosu.
Metoda Geibenera i Cherna temelji se na činjenici da je dnevna količina mlijeka određena težinom djeteta. Od dva do četiri mjeseca, prava količina mlijeka je jedna šestina težine djeteta.
Teorija MS Maslov temelji se na omjeru količine mlijeka i kalorija. Tako je u kilogramu kilograma prisutno u litru mlijeka. Dijete do 4 mjeseca treba 125 kilocalorija po 1 kg težine.
Reich sustav uzima u obzir odnos visine i težine djeteta s količinom mlijeka. Da biste to učinili, težina djeteta dijeli se visinom, a rezultat se pomnoži s 7.
Koliko mlijeka djetetu jede 4 mjeseca dojenja teško je izračunati. Vjeruje se da su bebe koje se hrane majčinim mlijekom sposobne kontrolirati potrebnu količinu. Djeca koja jedu prilagođenu smjesu trebaju jesti 800 ml dnevno. Jedan dio je oko 130 ml smjese. Koliko puta hraniti i koliko često četveromjesečno dijete jede tijekom dana lako je izračunati. Šest - sedam jela - najbolja opcija u ovoj dobi. Raspored hranjenja djeteta u trajanju od 4 mjeseca sugerira da interval između hranjenja treba biti oko 4 sata. Dijete koje ima dovoljno mlijeka je veselo, aktivno i društveno. On nije nestašan u intervalima između hranjenja, ne traži jesti prije određenog vremena. Ako postoji sumnja da je beba puna, trebate držati "test za mokre pelene". Da biste to učinili, morate izračunati upotrijebljenu pelenicu tijekom dana. Broj pelene dosiže dvanaest, što znači da mrvica nije gladna.

U slučaju nedostatka mlijeka, uvođenje komplementarne hrane stabilizira situaciju. Tablica koja hrani dijete u četvrtom mjesecu života pomoći će usmjeriti vrijeme i količinu hrane. Broj novih proizvoda označen je nakon adaptacije, tj. kada im se dijete koristi. Prva dva tjedna, novi proizvodi se uvode postupno, u iznosu od nekoliko žličica.

Pedijatri preporučuju koliko dijete treba jesti 4 mjeseca od rođenja

U pravilnom razvoju novorođenčeta, najvažnija uloga u prvim mjesecima života jest njezina prehrana. Sve majke su prosvijetljene da postoje normi za povećanje težine po mjesecima. Snažno odstupanje od ovih izračunatih normi u jednom ili drugom smjeru nije jednako korisno i negativno utječe na funkcioniranje organa.

Količina hrane za dijete u 4 mjeseca

Nakon rođenja, beba je želudac još uvijek vrlo mala i nije u potpunosti oblikovana, pa stoga, kako bi se dovoljno dotjerala, malena ima ponekad 20 ml. mama mlijeka ili mliječne formule. Ali u ovom trenutku dijete može jesti više od deset puta dnevno. Postoje različite formule pomoću kojih možete izračunati normalnu količinu hrane za dijete tijekom prvih tjedana života, ovisno o njegovoj težini. Ovaj pokazatelj je u prosjeku jednak 350-400 ml., Potrebno je podijeliti primljenu količinu u broj hranjenja.

Razvojem tijela djeteta i povećanjem volumena trbuha smanjuje se broj hranjenja, a količina hrane koja se konzumira dnevno treba povećati. Četiri mjeseca beba bi trebala jesti oko 1/6 ili 1/7 svoje tjelesne težine. To jest, ako teži oko 6 kilograma, trebat će litru mješavine. No najčešće djeca troše 800-900 grama. Ova količina mlijeka mora biti podijeljena za 5-6 puta, a obično djeca u ovoj dobi lako mogu izdržati duge stanke tijekom hranjenja noću.

Shvatite koliko dijete jede, najlakši način, ako je potpuno na umjetnoj hrani. Koliko dijete jede majčino mlijeko jede na vrijeme može se točno utvrditi kontroliranjem vaganja prije i nakon davanja dojke. No, postoje i drugi pokazatelji koji mogu ukazivati ​​na to da je dijete dovoljno hranjeno, uključujući:

Važni savjeti našeg uredništva.

Ako želite poboljšati stanje kose, obratite pozornost na šampone koje koristite. Zastrašujući lik - u 97% šampona su tvari koje otrovaju tijelo. Opasne komponente označene su natrijevim lauril sulfatom, natrij lauret sulfatom, kokosulfatom. Ove kemikalije uništavaju strukturu kovrča, kosa postaje krhka, gubi elastičnost i snagu, boja blijedi. Ali najgore je što se ta stvar upija u jetru, srce, pluća, akumulira u organima i može uzrokovati rak. Savjetujemo vam da odustane od korištenja sredstava u kojima se te tvari nalaze. Obratite pozornost na ne-sulfatne šampone tvrtke Mulsan Cosmetic. Ovo je proizvođač prirodne kozmetike. Svi proizvodi proizvedeni su pod strogim sustavima kontrole kvalitete i certificiranja. Preporučujemo da posjetite službenu mrežnu trgovinu mulsan.ru. Ako sumnjate u prirodnost vašeg kozmetičkog proizvoda, provjerite datum isteka, ne smije trajati više od jedne godine skladištenja.

 • Dijete u četiri mjeseca daje oko 130-140 mililitara mješavine odjednom. Ako ima dovoljno ove količine hrane, tada je u boci još oko 10 ml;
 • Kada dojenje o sitosti djeteta kaže preostalo mlijeko u dojci;
 • Djetinjasto dijete na 4 mjeseca tri ili četiri sata u buđenju može potresati, igrati i mirno leći bez ikakve tjeskobe;
 • Dovoljna količina hrane je naznačena redovitim pražnjenjem crijeva i normalnom količinom mokrenja.

Glavni pokazatelj dobro organiziranog hranjenja djece u četiri mjeseca jest njihova aktivnost, pojava odgovarajućih vještina i, naravno, dobno povećanje dobi za dob.

Pojedinosti prehrane djeteta u četiri mjeseca

Mnogi roditelji vjeruju da već četrnaest godina dijete već treba dodatno hraniti. Mišljenja pedijatara o ovoj temi mogu se čuti drugačije. No, većina od njih je sklona vjerovati da u ovom dobu sve prehrambene potrebe djeteta može biti zadovoljan čak i na štetu formule i majčino mlijeko. Lure je savjetovao da ga uvedu malo kasnije. Djeca koja se bave dojiljama približavaju se 6 mjeseci, umjetni su bliži petorici.

Postoje mlade majke koje sve dojče rukama, ali imaju male mliječne žlijezde, a razmišljaju o kupnji dojke. U ovom ćete članku naučiti koja bolja crpna dojka treba i kako ga koristiti. Iako liječnici ne savjetuju da mlijeko neprestano izražava cijelo vrijeme, jer intenzivna stimulacija mliječnih žlijezda može izazvati pojavu mastitisa.

Preporučuje se diverzificiranje prehrane četveromjesečne bebe kada ima nekih problema s probavom ili je teško odabrati prikladnu smjesu. Pedijatar bi trebao reći mami o pravilima za komplementarno hranjenje u ovom slučaju. U četiri mjeseca, dijete se može početi postupno privikavati na pire i sokove voća i povrća. Najbolje je početi davanje sebe kuhanom zelenom jabučnom kaši. Izrađeno je nekoliko pravila, nakon čega će majka pomoći dječjem probavnom sustavu da se brzo prilagodi proizvodu na koji se nije navikao:

 • Prvi dan, mamac u obliku ribane jabuke se daje u iznosu od četvrtine žličice. Sutradan, malo više i tako postupno povećati volumen, donoseći oko 5 žlica voćnog kaše dnevno do kraja mjeseca;
 • Davanje novog proizvoda, svakako pratite reakciju tijela djeteta. Upozorenje bi trebalo osipati. Pire od voća također mijenja prirodu stolice, ali to nije tako loše, posebno za one djece koja često ne mogu prazna crijeva;
 • Prikorm u početku najbolje je odreći glavnu hranu. Budući da nakon uobičajene hrane dijete može odbiti novu vrstu hrane;
 • Do kraja četvrtog mjeseca, možete postupno dati sok od mrkve, repa, malu količinu žumance i svježeg sira. Ali ne možete dati dva nova proizvoda u jednom danu. Interval između uvođenja nove vrste hrane mora biti najmanje dva dana;
 • Između hranjenja beba treba malo vode, nemojte zaboraviti na to.

Četiri mjeseca beba više nije mrvica koju ste donijeli iz bolnice. Dijete prepoznaje svoje voljene, dobro se nasmiješi, preokreće. Objediniti sve svoje sposobnosti i shvatiti novo pomaže mu punu i pravilnu prehranu.

Video o prehrani četveromjesečnog djeteta

Video o prehrani djeteta od 4 do 12 mjeseci, receptima, posljedicama nepravilnog hranjenja.


Videozapisi o uvođenju hrane za bebe.

Koliko smjesa treba pojesti 4 mjeseca staru bebu.

komentari

Mi smo 4 mjeseca, jedemo 120 ml, vrlo rijetko 150 ml. Pa, u težini smo dodati normalno, za mjesec 750 grama. Sada visina 65, težina 7600.

Anh, i kakvu smjesu jedete. I koliko pauze.

Mi "Frisopep" jesti, alergični smo na krave.

Naš pedijatar poučavao je 1 mjesec 110 ml, 2 mjeseca 120 ml, 4 mjeseca 140 ml. nas 1 g 2 mjeseca još uvijek jesti 150 ml više ne krene. ovdje pojedinačno, možda ćete imati 180 ml i izdržati 3-4 sata.

Izgledaš bolje, ne po godinama, već po težini djeteta. Neki su veliki, trebaju jesti više. Sada imamo još 3 mjeseca i već 180 ml

I kako izračunati prema težini. Poduči me

I ovdje pišemo na staklenku smjese, koliko je mješavina, koliko je težine. Pišu, 5-6 kg, 2-4 mjeseca - 150 ml smjese (5 žlica); > 6 kg ili> 4 mjeseca jesti 180 ml smjese (6 žlica). Zato sam plakao na dob i gledao ravno na težinu. Negdje smo vagati 7500, jedemo 180 ml.

Djetetu. Ako želi jesti 180 ml, neka jede. Najvjerojatnije će se nakon toga promijeniti na 4 sata. broj hranjenja će se smanjiti.

Kako organizirati hranu 4 mjeseca bebe?

U 4. mjesecu života dijete bi trebalo jesti takvu količinu hrane dnevno, što odgovara otprilike šestom ili sedmom dijelu tjelesne težine. To je oko 1 kg. Uzimajući u obzir preporučeni broj hranjenja (5 puta dnevno), za svako hranjenje iznosilo je 200 g

Tijekom dojenja potrebno je osigurati potpuni usisavanje mlijeka iz dojke, jer će se samo u ovom slučaju povećati količina mlijeka koje proizvodi mliječne žlijezde. Tijekom svakog hranjenja djetetu treba dati samo jednu dojku. Ako je dijete hranjeno, a još uvijek ima mlijeka, trebate je izraziti.

Počevši od 3,5 do 4 mjeseca, možete uključiti pileće žumanjke u prehranu dojenčadi U početku, žumanjci trebaju biti ponuđeni prije dojenja - malo po malo, tako da ih dijete okusa. Tijekom vremena, količina žumance treba postupno povećavati. Tijekom tjedna možete povećati količinu žumanjaka koji se jede na pola dana.

U dobi od 4 mjeseca možete ponuditi kravlji sir. Ovaj je proizvod jedan od glavnih izvora proteina i minerala. Morate početi i u fazama - s pola žličice. Dva tjedna, količina svježeg sira kojeg dijete jede svakodnevno može se povećati na 4 žličice.

Dijeta djeteta od 3,5 do 4 mjeseca dojenata trebala bi uključivati ​​kombinaciju majčinog mlijeka, voćnog kaše i voćnog soka:

 • mlijeko ili dojenčad (u 6 sati);
 • mlijeko, četvrtina žumanjka, 20 ml voćnog soka (u 9.30);
 • mlijeko i 30 g pire (u 13,00);
 • mlijeko i 30 ml soka (u 16,30);
 • mlijeko i 20 g pire (u 20,00).

Dopunsko hranjenje

Većina stručnjaka je sklona vjerovati da je najprikladnije početi hraniti kada dijete stari 4-5 mjeseci. U svakom slučaju, odluka o početku hranjenja treba obaviti nakon savjetovanja s pedijatrom. U nekim slučajevima, ako je beba zdrava, dobro razvijena, možete dati dodatke čak i od 3,5 mjeseca.

Ako liječnik, nakon pregleda bebe, smatra svoje stanje kao dobar, možete započeti komplementarnu hranidbu. Istodobno, volumen hrane treba postupno povećavati - tijekom razdoblja od 1-2 tjedna. Prebrzo prijelaz na standardne doze komplementarne hrane u dobi od 4 mjeseca može dovesti do poremećaja djetetovog probavnog sustava. Tijekom hranjenja mora se pratiti psihološko stanje djeteta (li se pojavila letarka, nije počela biti hirovita izvan uobičajene), kao i njegovu stolicu.

Kada se hranite, morate slijediti niz pravila.

 • Unatoč činjenici da jela koja se daju djetetu u toj dobi, tekućina, trebate se hraniti žlicom. Prvo, to je prikladnije, a drugo, na taj način dijete se postupno priprema za jelo viskoznije hrane. Nema potrebe žuriti, previše aktivno širenje prehrane djeteta. U rasponu od hrane ne bi trebalo pojaviti istodobno dvije ili više novih komponenti. Vrijedi se preseliti u novu posudu samo kada se dijete navikne na prethodnu.
 • Dijete koje se umjetno hrani, dodataka treba ponuditi 1-2 tjedna ranije, u usporedbi s djecom koja su dojena.
 • Hrana treba proći kroz toplinsku i mehaničku obradu. Nakon tekućeg obroka teško je da se dijete brzo prilagodi neurednoj hrani, što može rezultirati probavnim problemima.
 • Dopunsko hranjenje treba obaviti prije hranjenja majčinim mlijekom. Ako radite suprotno, postoji velika vjerojatnost da ako je dijete puno mlijeka, dijete neće pokazati interes za dopunsko hranjenje. Međutim, zapravo, majke često moraju biti fleksibilne, jer dijete ne u početku shvaća da su komplementarne hrane hrana, pa stoga zahtijevaju poznato mlijeko. Stoga, na početku obroka, možete nastaviti s mamcem u fazama: prvi dan trebate početi s majčinskim mlijekom, u drugom možete ponuditi mamac usred hranjenja, a zatim se prebaciti na normalnu prehranu.
 • Ne možete zloupotrijebiti šećer u pokušaju da zainteresira dijete na jedan ili drugi način. Kandirana hrana smanjuje apetit i narušava prirodni okus proizvoda.
 • Određena količina hrane, osobito u početnoj fazi, može nestati zbog činjenice da je dijete nestašno i ne uzima hranu, gurajući ga jezikom. Izgubljena hrana ne treba prikupljati i pokušati ponovno hraniti svoju bebu. Ova situacija je normalna, jer dijete još nije naučilo pažljivo jesti.

Povrće mamac

Povrće proizvodi su posebno važni za bebe koje su rođene prerano ili imaju simptome rakom.

Od 4. mjeseca, dijete može postupno dati povrće. Djeca nisu uvijek u stanju odmah cijeniti okus hrane, pa vam je potrebna strpljenja - dijete možda treba vremena za okus proizvoda.

Bolje je započeti s vrlo malim količinama - do 4 ili 5 žličica prije dojenja. Bolje najprije dati malo povrća (na primjer, mrkve). Čim se dijete navikne na jedan ili drugi povrtni proizvod, morate ga naučiti slijedećim. Kasnije možete ići na miješani pire krumpir. Treba uzeti u obzir ukuse djeteta, jer više voli neke proizvode, neke manje. To je važno jer hrana koja vam se sviđa jede velikom željom.

Pire krumpir

Za pripremu pire krumpira trebat će vam malu posudu za emajliranje. Krumpir treba kuhati sjeckani u velike komade (to osigurava manje gubitka hranjivih tvari). Spremni krumpir mora se pažljivo umijati kako bi se uklonila prisutnost tvrdih grudica. Tijekom gnječenja u kaši morate dodati vruće mlijeko. Prava količina mlijeka se empirijski određuje: mlijeko se dodaje da se dobije poluproizvodni pire krumpir.

Sol bi trebao biti mali ili uopće ne. Treba imati na umu da je osjećaj okusa kod djece mnogo bogatiji nego kod odraslih osoba. Gotova kava se dovodi do ključanja. Za svaku 100 grama dodaje se jedna žličica biljnog ulja.

Pire od mrkve

Očistite i oguljene mrkve treba rezati u komade od srednje veličine. Chunks ne bi trebali biti premali, jer inače postoji povećan gubitak hranjivih tvari tijekom pripreme povrća.

Sjeckani mrkvi staviti u malu količinu vode i početi pušiti na niskoj vatri. Istodobno, poklopac lončanice je zatvoren, tako da se povrće podvrgava parenju, koje nastaje tijekom vrenja. Čim se tekućina iskoči i mrkvi postaju mekani, mora se utrljati kroz sito. Mliječno mlijeko i mala količina soli dodaju se u zemlju. Puree se mora kuhati nekoliko minuta, a zatim možete dodati biljno ulje (žličica za svakih 100 g proizvoda).

Mješovita biljna mamac

Kao sastojak za mješoviti hranjenje 4-mjesečna beba može koristiti razne povrća: krumpir, bundeva, mrkva, rajčica i tako dalje. Sve komponente trebaju biti dobro oprane, vrlo sitno sjeckane. Kuhajte povrće u maloj količini vode. Također je dopuštena uporaba tlačne peći. Proces kuhanja se nastavlja sve dok povrće ne bude meke konzistencije. Tijekom kuhanja dodaje se biljno ulje i mlijeko.

Savjet! Nemojte zloupotrijebiti krumpir u pripremi mješovite hrane, jer ovaj proizvod sadrži prekomjernu količinu škroba za dijete i vrlo malo kalcija. Udio krumpira u gotovom proizvodu ne smije biti veći od polovine.

Konzervirani pire krumpira

Kada, iz raznih razloga, nije moguće dati vašem djetetu svježi voćni kašu ili povrće, možete kupiti konzervirano pire krumpir. Ujedno je potrebno uvijek pratiti datume prikladnosti proizvoda. Konzervirani krumpir može se sastojati od jednog proizvoda i mješavine voća i povrća. Mješoviti pire krumpir je izvanredan za prošireni skup zdravih hranjivih tvari i raznih okusa.

Juha od povrća

U 4. mjesecu dijete može već jesti juhe od povrća. Kao komponente za juhu možete koristiti krumpir, kupus, mrkva i drugo povrće. Sastojci moraju biti dobro oprati u tekućoj vodi, očišćeni, izrezati u male komade i kuhati u malom lončanom loncu 1,5 sata. Povrće treba kuhati gotovo u potpunosti, dovodeći ih u gnjevno stanje. Ako su, kao rezultat, teške grudice, trebali bi biti dobro umijeni.

Otprilike jedna trećina tekućine isparava tijekom procesa kuhanja. U kuhanoj juhu trebate dodati žlicu grla i malu količinu maslaca i brašna. Nakon toga, juha se kuha još 10-15 minuta, nakon čega se mora prenositi. Juha od soli treba samo malo. U gotovom proizvodu možete dodati dobro zasićene zelje. Poboljšava okus juhe, a također je izvor vitamina.

Smanjenje apetita kod djeteta

Kao iu odraslih, djeca imaju smanjenje apetita. Ne nužno je taj fenomen povezan s pogoršanjem zdravlja djeteta. Dijete možda ne voli određeno jelo, ali on to ne može reći. U ovom slučaju, roditelji često inzistiraju, tjerajući hranu u dijete nasilno. To se ne može učiniti, jer dijete jede onoliko koliko mu treba. Prekomjerna hrana može izazvati povraćanje i averziju u budućnosti određenom prehrambenom proizvodu.

Međutim, ako je gubitak apetita održiv, postoji razlog za zabrinutost. Smanjenje apetita može biti simptom mnogih bolesti. Stoga, ako ste u nedoumici, savjetujte se s liječnikom.

Koliko mlijeka dijete jede u jednom hranjenju i po danu. Koliko treba dijete jesti od rođenja do šest mjeseci za normalan razvoj.

Kada je riječ o dojenju, uzbuđenje mlade majke je sasvim opravdano, budući da nemaju nikakve šanse za mjerenje količine mlijeka koje dijete konzumira. Međutim, osnovna načela majčinstva čine ga prilično jednostavnim saznati dali beba prima dovoljno mlijeka ili ne.

Koliko mlijeka treba novorođenče jesti u prvim danima?

U prvih dana postnatalnog života beba zahtjeva malu količinu mlijeka s 8-12 pojedinačnih hranilica. Kako raste, sposobnost jesti mlijeko će rasti od 30 ml u prvim danima i do 300 do 360 ml u prva dva tjedna. Do kraja 4 tjedna novorođenče dnevno može pojesti do 700-800 ml majčinog mlijeka.

Mala potreba za hranom u prvim danima života povezana je s malom veličinom trbuha djeteta, koja može uzeti samo minimalnu količinu mlijeka i lakše ga probaviti od mliječnih formula. Kako raste, želuca će rasti, učestalost hranjenja će se smanjiti s 12 na 7 puta, a količina mlijeka koja se jede za jednu hranu povećava se volumen.

Ako je vaše malo čudo:

• spava dobro i tiho aktivnichaet u trenucima budnosti;

• ispravno dobiva na težini, dobro raste i razvija se;

• traži da jede od 8 do 12 puta u roku od 24 sata;

• redovito proizvodi do 4-6 mokrih pelena i redovito ispraznuje crijeva;

• Na kraju hranjenja slatko spava, sretan i zadovoljan - vaše dijete dobiva potrebnu količinu hrane.

U razdoblju intenzivnog rasta, dojenčad će zahtijevati veću količinu hrane. To je sreća za skrbničku majku, jer česti zahtjevi za hranom potiču proizvodnju dovoljne količine mlijeka, promoviraju dobar rast novorođenčeta, čine sigurnu 3-4 sata između jela.

Koliko dijete jede 1 mjesečno i kako razumjeti što dijete želi jesti

Prosječno unos mlijeka po mjesecu života bebe iznosi približno 700-1050 ml (150-180) s 6-7 pojedinačnih obroka dnevno. Razumijevanje potreba djeteta omogućuje ne samo razvijanje ispravnog redovitog ciklusa prehrane, već i doprinos pravilnom rastu i dobrom zdravlju djeteta. Dijete nutricionisti savjetuju hranjenje djeteta tek kad je gladan. Štoviše, gladi ne treba odrediti plačom djeteta, nego s ranijim signalima koje dijete kaže majci:

• okretanje glave djeteta desno i lijevo;

• česte otvaranje usta i izbočenje jezika;

• geste s rukama i nogama;

• stavljanjem šake ili palca u usta;

• refleks za pretraživanje (pomicanje usta u smjeru raznih podražaja).

Većina studija dokazuje da bebe u prvih 6 mjeseci ne trebaju ništa drugo osim majčino mlijeko ili optimiziranu formulu. Mliječna hrana omogućuje vam da osjetljivo oblikujte probavni sustav, pripremite tijelo za primanje teške hrane. Ako beba jede majčino mlijeko do 6 mjeseci, to pomaže u zaštiti od mnogih infekcija i čini snažan imunitet. Takvo hranjenje do 6 mjeseci omogućuje isključivanje trenutaka pogrešnog gutanja hrane.

Hranjenje djeteta s umjetnom formulom

Hranjenje novorođenčeta s prilagođenom formulom mlijeka daje sasvim drugačiji pristup prehrani. Općenito, djeca i bebe jedu kad su gladni i zaustavljaju se kada su potpuno hranjeni. Ali s umjetnim unosom smjesa, važno je da dijete ne prejeda i održava zdravu težinu.

Mnogi pedijatri savjetuju roditelje da pravilno izračunaju potrebnu količinu mliječne formule za dijete. U ovom slučaju valjalo je pravilo poznato mnogima: bolje je ne hraniti bebu nego hraniti se. Inače, možete zaraditi patologiju probavnog trakta i prekomjernu težinu.

Izračunavanje prehrane prije dobi od 3 mjeseca trebao bi biti izračunat prema tjelesnoj težini novorođenčeta, nakon čega slijedi dijeljenje indikatora s 5. Na primjer, ako dijete ima masu od 4000 grama. Dijelom težine za 5, dobivamo 800 ml mliječne formule dnevno. Ako je vrijednost podijeljena na 8 hranjenja, dobivamo 100 ml mliječne formule za hranjenje.

To jest, pitanje: koliko mlijeka treba dijete jesti mjesečno? Možete odgovoriti na:

U prvom mjesecu života, novorođenče treba jesti od 700 do 800 ml mliječne formule na 8-12 hranjenja. Imati 16 sati noći i dnevnog sna, kratko vrijeme za igru, razviti važne mišiće, raditi na novim vještinama i komunicirati s roditeljima.

Koliko dijete jede 2 mjesečno

Formula za umjetno hranjenje za 2 mjeseca staro dijete ostaje otprilike isto kao i za mjesec dana staru bebu. Pri hranjenju je vrlo važno promatrati povoljan emocionalni okoliš. Mama tijekom hranidbenih potreba:

• odabrati ugodno mjesto i udobnu poziciju za dijete;

• imati mirno, dobronamjerno raspoloženje;

• povucite bebu, pogledaj ga u oči, osmijeh, razgovaraj;

• odabrati temperaturu mješavine mlijeka u blizini parametara tijela - 36-37 stupnjeva.

Koliko beba jede za 3 mjeseca

3-mjesečno dijete još uvijek prima većinu hranjivih tvari iz umjetne mliječne formule u iznosu od 700-900 grama, ali se hrani već 6-7 puta dnevno. Već se pretvorio u malog čovjeka koji je u stanju pokazati svoj karakter i navike.

Neki pedijatri vjeruju da je razdoblje između 3 i 6 mjeseci idealno vrijeme za komplementarnu hranidbu u bebama. Drugi pedijatrijski pedijatri, s druge strane, tvrde da je za 3 mjeseca dojenčad probavni sustav vrlo nezreo. I premda su bebe već naučili kako dobro sisati dojke i bocu za bebe, još uvijek ne mogu proizvesti dovoljno sline potrebne za dobru probavu tvrdih namirnica.

Zašto mnogi pedijatri savjetuju roditelje da odgode uvođenje teške hrane na 6 mjeseci?

Razlog 1

U dojenčadi 3-4 mjeseca, tijelo proizvodi nedovoljnu količinu nekih važnih probavnih enzima, kao što je amilaza. Ovaj enzim je neophodan za pravilnu probavu žitarica, škroba i složenih ugljika. Do 6 mjeseci, tijelo beba također nije u stanju probaviti masti. Ako je prerano uvođenje hrane bogate bjelančevinama u prehrani dojenčadi - piletina, meso, ribu, au nekim slučajevima cijelo kravlje mlijeko - to može uzrokovati ozbiljne bolesti zbog nezrelih bubrega.

Razlog 2

U dojenčadi do 6 mjeseci, mišići grla nisu dovoljno razvijeni da progutaju čvrstu hranu. Djeca nisu dovoljno sposobna upotrebljavati svoj jezik, jer nije razvila ekstruzijski refleks. Ako počnete hraniti bebu s žlicom od 3 mjeseca, neće pravilno hraniti hranu, neće moći ispljunuti hranu i neće moći zatvoriti usta na vrijeme.

Razlog 3

Samo do kraja 4-5 mjeseci dijete postaje u stanju obavijestiti roditelje o dostatnoj sitosti u kretanju glave za okretanje. Ako ste ušli u mamac s 3-4 mjeseca, mogu poremetiti mehanizam samoregulacije. To može potaknuti prekomjernu težinu, pretilost u djetinjstvu i razvoj dijabetesa.

Razlog 4

Ako majka koja dijete pijete rano hranjenje, to će utjecati na proizvodnju mlijeka zbog smanjenja njegove potrebe.

Znakovi spremnosti da dobiju tvrdu hranu:

• dob djece do 6 mjeseci;

• težina djeteta je 2 puta veća nego u trenutku rođenja;

• dijete može dobro sjediti bez podrške odraslih, lako se može savijati prema naprijed, dobro drži malu žlicu u ruci;

• dijete ima dobru kontrolu nad pokretima glave, može okrenuti glavu kad je puna;

• ima dobar refleks gutanja i gutanja hrane;

• jede 8-9 puta dnevno i oslobađa dvije grudi (kada dojite);

• ima kratko vrijeme hranjenja, često zahtijeva dodatnu hranu;

• zainteresirana je za novu hranu i hranu koju roditelji jedu;

• se budi noću i zahtijeva hranu.

Koliko treba beba jesti 4, 5 i 6 mjeseci

Prema standardnim računima dječjih nutricionista u razdoblju od 4 do 6 mjeseci, bebe bi trebale jesti od 800 do 1100 formule dnevno u odsutnosti bilo kakve komplementarne hrane. Štoviše, količina vode koju piju bebe ne uzima se u obzir u ukupnoj količini hrane.

Ako roditelji aktivno hrane hranu s djetetom od 3-4 mjeseca, količina prilagođene mliječne formule smanjuje se na 700-400 grama dnevno, a novi proizvodi se pojavljuju u prehrani dojenčadi, kao što su voćni kašica, bistri sok, žumanjka, formulirane povrće, tekuća mliječna riža, zobena kaša, heljda ili pšenični kašica, mliječni proizvodi - kefir, jogurt.

Mješovita dječja formula je bolje ponuditi bebu ujutro i večer hranjenja. Ako dijete ne pojede do kraja količinu formule koja mu se daje, ne tjerajte ga da ga hrani.

Koliko bi dijete trebalo jesti za 4 mjeseca

Djeca, kako kažu, rastu skokovima i granicama. Nutricionizam igra vrlo važnu ulogu u svom normalnom razvoju. Naravno, najbolja stvar je hranjenje majčinskim mlijekom, ali ako je nemoguće izvesti iz bilo kojeg razloga, oni se prebacuju na miješanu ili umjetnu hranu. Štoviše, bez obzira na to koliko je dijete hranjeno, važno je znati osnovne dobne norme dnevnog i jednog dijela.

Nesumnjivo, svaka mlada majka zanima znati koliko beba treba jesti za 4 mjeseca. To joj može pomoći kao pedijatar i drugi izvori, poput Interneta. Ako uzmemo u obzir prosječne podatke, ispada da u 4 mjeseca beba može pojesti do 140 ml po hranjenju. U ovom slučaju, dan bi trebao biti oko 7 hranjenja. Ispada da je dnevna stopa oko 900 ml.

Neki roditelji počinju ubrizgavati sokove ili dati pire od povrća djetetu već četiri mjeseca. U principu, ako dijete normalno razvije i težina se dodaje prema dobi, onda ne možete žuriti na takve inovacije. Pogotovo ako beba bude dojena. U drugim slučajevima (sa slabom težinom ili umjetnim hranjenjem), možda će biti potrebno produžiti djetetovu prehranu od 4 mjeseca.

Što bi trebalo biti sposobno za dijete u roku od 4 mjeseca, koliko bi trebao težiti, spavati i jesti

Razvoj djeteta u 4 mjeseca: što treba učiniti dijete. Koje nove sposobnosti i sposobnosti imaju bebe? Stopa rasta i dobitak na težini. Posebno prehrana i spavanje. Fiziologija djeteta 4 mjeseca.

Većina djece prošla je kroz stupanj "kolike", postao je mirniji i počeo aktivnije istraživati ​​svijet oko sebe.

Što bi trebalo učiniti dijete u roku od 4 mjeseca:

 • pouzdano drži glavu koja leži na trbuhu;
 • uči voljene osobe, osmjehuje ih;
 • dopire do igračke, zgrabi ga i čvrsto drži rukom;
 • vokabular postaje bogatiji - brbljanje se pretvara u djetinjasti govor;
 • namjerno stavlja prste i prste u usta;
 • u potpunosti se smije;
 • kada pokušavate staviti stojeće guranje noge s poda.

Neke bebe uče složenije sposobnosti i sposobnosti:

 • provodi skreće "od trbuha do leđa", "od leđa do trbuha";
 • podići noge ispod sebe - pokušajte puzati;
 • znati svoje ime;
 • sjede s potporom, okrećući glavu;
 • prepoznajte sebe u zrcalu.

Važno je zapamtiti: svako dijete ima individualni razvoj koji bi trebala biti jedna beba u ovom trenutku, a drugi može kasnije svladati!

Hrana: što i koliko beba treba biti za 4 mjeseca

Djeca na HB-u i dalje jedu samo majčino mlijeko (prema mišljenju modernih pedijatara, prehrana se uvodi nakon 6 mjeseci). Ako beba slobodno hrani, određuje broj samih hranjenja.

Majke beba na umjetnom hranjenju imaju pitanja: kolika bi mješavina beba trebala jesti u dobi od 4 mjeseca? Trebate li dodatnu hranu? Ukupna količina mješavine koju dijete treba dnevno iznosi 1/7 težine bebe (ali ne više od 1 litre). Približna shema je sljedeća: 6 ili 7 puta dnevno, 150-160 ml po hranjenju. Za djecu - umjetnici s ovim dobom, dopušteni su dodatni pripravci soka (razrijeđeni s kuhanom vodom, omjer 1: 1) - od 2-3 kapi do 20-30 g dnevno.

4 mjeseca staro dijete: stolica, pops

Ako je beba na HB-u, može se sramiti onoliko puta koliko se odnosi na prsa. Međutim, 1-2 puta dnevno također je prihvatljiva stopa. Ove djeca pišu 10-15 puta dnevno. Ako je dnevni broj pretplata djeteta za HB manji od 10, onda se može postaviti pitanje ima li djeteta dovoljno mlijeka. Zatim je potrebno analizirati opće stanje djeteta (kapricioznost, pogoršanje sna) i, što je najvažnije, dobitak na težini - ako je ispod normalne razine, onda je najvjerojatnije da vaša beba ne jede dovoljno.

No, odgovor na pitanje koliko je 4-mjesečno dijete koje je na umjetnom hranjenju trebalo biti je dvosmisleno. Norma za dijete može se smatrati 2-4 puta dnevno i 2-4 puta tjedno. Glavni znak u ovom slučaju je opće stanje bebe. Djeca pišu na bocno hranjenje manje često: 8-10 pops dnevno - prosječna stopa.

Koliko bi beba trebala težiti 4 mjeseca

Važno je napomenuti da će se sada mjesečni porast tjelesne mase smanjiti: ako u prvih mjeseci života beba može dobiti od 500 do 1200 grama, onda se sada prosječna stopa može smatrati i 300 g i 400 g. Međutim, s obzirom na to da dijete ima još ne postoji velika motorna aktivnost, ali i dalje puno jede, a tada ovaj put beba može dobiti 400 do 800 grama mjesečno i porasti za 2-2,5 cm. Kao rezultat, ukupna težina zdravog 4-mjesečnog djeteta će se mijenjati unutar 6200-6800 grama, rast je od 62 do 65 cm.

4 mjeseca beba: koliko treba spavati i biti budni

Zdrav i zdrav san je još uvijek vrlo važan za formiranje živčanog sustava djeteta. Ukupna dnevna stopa spavanja djeteta za 4 mjeseca iznosi 15-17 sati. Od tih, 10-12 sati na noćni san, a preostalih 4-5 sati se distribuiraju tijekom dana.

Dijete na 4 mjeseca može dugo ostati budno (1,5-2 sata) i spavati (do 6 sati noću). Optimalni ritam može se smatrati mjestom gdje se dijete osvježi ne više od 1,5-2 sata i spava 1,5-2 sata 3 puta dnevno. Noćno hranjenje je još uvijek prisutno u životu vaše bebe, jer obično samo šest mjeseci dijete uči spavati cijelu noć.

Glavna stvar koju dijete treba učiniti sada je da vas molimo svaki dan!