Savjeti za organizaciju umjetne hranidbe u roku od 2 mjeseca - način prehrane djeteta i drugih nijansi

Hrana

Većina majki zna da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebu. Stvorena samom prirodom, sadrži cijeli niz hranjivih tvari, vitamina i minerala - sve što je nužno za razvoj svih tjelesnih sustava novorođenčeta.

Međutim, postoje okolnosti kada je 2-mjesečno dijete prebačeno na umjetno hranjenje (IV). U ovom slučaju, postoji mnogo pitanja: kako hraniti svoje mrvice, što smjesu odabrati, što bi trebao biti način hranjenja. Sve ovo i reći ovaj članak.

Indikacije za uvođenje IV

Razlozi zbog kojih je 2-mjesečno dijete prebačeno na IV, mogu biti povezani s majkom i djetetom.

Majčinoj strani

 • Nestanak mlijeka djelomično ili potpuno.
 • Majčino zdravlje koje ne dopušta dojenje: onkologiju, HIV, akutnu tuberkulozu, hepatitis C, zatajenje bubrega.
 • Uzimanje antibiotika.
 • Prisutnost u majčinom mlijeku stafilokoka.
 • Mentalna bolest.
 • Prisilno i dugo, više od tjedan dana, odvajanje od djeteta.
 • Potreba za radom.

Indikacije povezane s dojenčadi

 • Metabolički poremećaji - galaktozemija ili fenilketonurija.
 • Dijete se ne hrani majčinskim mlijekom i mora se hraniti smjesom.
 • Maleni često pljuva puno ili mučuje kolika.
 • Loši san i stalna potražnja dojke.
 • Dijete je lijeno sisati ili ne želi, a izraz majčinog mlijeka uzrokuje poteškoće.

Prednosti i nedostaci

Očite prednosti IV su:

 1. Povećajte slobodno vrijeme u mami, povećavajte njezinu mobilnost. Uostalom, netko iz rođaka može hraniti 2 mjeseca staru bebu iz boce umjesto majke.
 2. Smanjenje broja hranjenja zbog činjenice da je smjesa digestirana duže od majčinog mlijeka.
 3. Točnija kontrola količine hrane koju dijete konzumira.
 4. Pojava alergija u dojenčadi uvijek je povezana s mješavinom, a ne nekim komponentama majčine prehrane.

Nedostaci IV uključuju:

 1. Stres za 2-mjesečnu bebu pri kretanju u IV. Uostalom, prvi put je pio majčino mlijeko i već se uspio naviknuti na to.
 2. Pojava crijevne kolike i periodička regurgitacija. Glavni razlozi za to su prilagodba mješavini ili loše kvalitete bradavice, zbog čega dijete proguta zrak.
 3. Češće prehlade i alergije, jer umjetni enzim ne prima posebne enzime i protutijela koja se nalaze samo u majčinom mlijeku.
 4. Trajna sterilizacija boce. U slučaju kršenja ovog stanja moguće su dispeptički poremećaji.
 5. Pronalaženje i korištenje prave mješavine za IV je vrijeme i novac koji troši. Dobra umjetna hrana ne može biti jeftina.

Kako organizirati IV?

2-mjesečna prehrana bebe

Odmah ćemo pojasniti da se načelo besplatnog hranjenja "na zahtjev", koja se prakticira pri hranjenju majčinim mlijekom, ne preporučuje da se primjenjuje na bebu u IV. Najprikladniji tretman bit će djelomično slobodno hranjenje. Njegova se bit u činjenici da volumen mješavine ovisi o želji bebe, ali ne prelazi strogo definiranu normu.

Da biste isključili prejedanje, pedijatri se ne preporučuju unositi u bočicu smjesu više od 30 ml više od jednokratne stope. Umjetna djeca brže piju mlijeko i nemaju uvijek vremena da zadovolje svoje usmene instinkte. A neki roditelji plaču dijete kad uzmu bočicu od njega, odvedu ga zbog gladi i daju smjesu više nego što bi trebalo biti.

Djeteta bi trebala biti hranjena u skladu s ovim režimom:

 • broj hranjenja: 6-7 puta na dan;
 • interval hranjenja - najmanje 3,5-4 sata;
 • noćni odmor - 5-6 sati.

Praktične preporuke

Jednostavna pravila za hranjenje tijekom IV su:

 1. Prije hranjenja, provjerite temperaturu smjese kapanjem na zglob ili lakat. Mlijeko bi trebalo imati tjelesnu temperaturu.
 2. Dijete bi se trebalo držati gotovo okomito, dok se ne guši i boli bolje.
 3. Da bi se smanjila količina regurgitacije, trebate paziti da smjesa potpuno napuni bradavicu, a zrak ostaje samo na dnu boce. To će omogućiti manje vremena da bi se "mrvica" mrvica nakon hranjenja.
 4. Brzo zamijenite mlaznicu na bocu. Tijekom vremena, postaje tanji i može biti oštećen dezinfekcijom djeteta, što će dovesti do činjenice da beba počinje gušiti.
 5. Za 2-mjesečnu bebu, spremnik za hranjenje i mlaznica treba prati i ispirati kipućom vodom. Sterilizacija, kao u prvom mjesecu, nije potrebna.
 6. Smjesa izlivena u bočicu trebala bi se koristiti unutar 45 minuta.

Preporučljivo je kupiti takav pribor:

 • 4-6 bočica;
 • 4-6 bradavica s malim rupama;
 • četka za bocu;
 • 4-6 proglašhny kuhinjski ručnici;
 • boca topla;
 • nekoliko plastičnih pelene za prekrivanje vaše odjeće.

Optimalna konzistencija hrane

Ako se strogo pridržavate uputa pri pripremi mješavine, pokazat će vam željenu konzistenciju: ne previše tekućine za dojenčad da ga zamaraju, a ne previše debele da prođu kroz mali otvor bradavice. Također je važno temeljito promiješati smjesu tijekom kuhanja. Trebao bi biti uniforman i bez grudica.

Koliko treba beba jesti?

Dnevni unos za dijete od dva mjeseca trebao bi biti 1/6 stvarne tjelesne težine. Na primjer, s masi bebe od oko 5 kg, dnevna prehrambena stopa je 800-850 ml. S 6-7 obroka dnevno, jedan dio će biti 120-150 ml.

Ako dijete ne jede preporučenu količinu hrane za jedno hranjenje, nemojte ga prisiljavati. Bolje je pokušati ponuditi smjesu kasnije. Možda su pojedinačne osobine vašeg djeteta takve da treba češće hranjenje, ali u manjim količinama. Ali ukupna dnevna količina konzumirane hrane ne smije premašiti preporučenu stopu.

Sastav prehrane

Što možete hraniti?

Dijete sa starošću od 2 mjeseca, koja je u IV, trebalo bi hraniti prilagođenu mliječnu formulu za djecu svoje dobi.

Na prodaju je mješavina prve formule - od rođenja do 6 mjeseci. U velikom broju predstavljenih robnih marki ne iznenađuje i zbunjuje.

Savjet vašeg pedijatra pomoći će vam da odaberete pravu mješavinu za bebu. Važna točka u prehrani djeteta na IW-u se hrani vodom.

Bebe koje piju mlijeko ne trebaju dodatnu tekućinu, to je svima poznato. No, umjetnici se potiču da ponudi kuhanu vodu, jer s IV, potreba za dodatnom tekućinom je visoka.

Dodatna voda pridonosi boljem asimiliranju smjese i rješava neke probleme gastrointestinalnog trakta. Djeca često pate od konstipacije, osobito pri prijelazu s dojke u umjetno hranjenje. Dodatno uklanjanje tog problema uklanja se. Dnevni unos - 120-150 ml.

Je li dopušteno mamac?

Dvomjesečno beba, koja je na IV-u, ne treba dodatne proizvode. Ako dijete ima dobar apetit i redovito dobiva tjelesnu težinu, ne pati od koštica i ima normalnu razinu hemoglobina u krvi, tada nema potrebe za ranim hranjenjem do 4,5-5 mjeseci.

Savjeti za roditelje

 1. Umjetna smjesa mora biti visoka kakvoća i kao dijete.
 2. Smjese suhim mlijekom razrijeđene su toplom vodom prije hranjenja. Ne možete kuhati hranu za budućnost i hraniti bebu sastav, kuhani prije više od sat vremena.
 3. Kada hranite 2 mjeseca staru bebu s mješavinama, potrebno je pažljivo pratiti reakciju njegovog tijela. U najmanjim znakovima alergije, odmah se prestanite hraniti ovim sastavom i pokazati dijete pedijatru.
 4. Pokušajte primijeniti bebu na sebe što je češće moguće, osiguravajući kontakt s kožom. Zato ćete ukloniti njegovu povećanu anksioznost.
 5. Ne ostavljajte dijete samo bocom. Zato može zagušiti mlijeko.

Dvomjesečno dijete u IW-u treba vašu ljubav i njegu. Zbog toga trebate strpljenje, izdržljivost i vjeru u uspjeh. Nadamo se da će vam naše preporuke pomoći.

Koliko mlijeka ili formule trebaju beba jesti za 3 mjeseca?


Mnogi roditelji zainteresirani su za pitanje količine prehrane za novorođenčad, uključujući i koliko dijete treba jesti za 3 mjeseca. Djeca prve godine života brzo se razvijaju i razvijaju. Suvremena načela hranjenja usmjerena su na podupiranje tih procesa.

Svjetska zdravstvena organizacija nudi sljedeće preporuke hranjenja za 3 mjeseca:

 • kada dojite - 850-900 ml mlijeka dnevno;
 • umjetna hrana za izračun količine smjese trebat će posebnu formulu;
 • mješoviti tip hrane ne može biti racionalna hrana, morate pratiti stanje i ponašanje mrvica.

Autor web stranice TheRebenok.ru konzultirao je s vodećim pedijatarima i pokušao prikazati informacije na najdetaljniji i jasniji mogući način za većinu majki.

Kako se izračunava količina mješavine?

Da biste saznali koliko mješavina dijete treba jesti za 3 mjeseca, trebate upotrijebiti sljedeću formulu:

MR (težina djeteta u gramima) * 1/7: 5 (broj doza smjese).

Na primjer, beba teži 5450 g, pomnoži taj broj za 1/7 (tj. Podijeli s 7). Dobivamo: 778 grama prilagođene mješavine trebalo bi jesti dijete dnevno. Prema tome, izlazi oko 155 grama po hranjenju. Roditelji teško pripremiti točnu količinu dječje hrane, stoga uputno da se dobije 150 ml mrvice i noću dojenja mogu jesti smjese na 160-170 ml.

Za bebe rođene s velikom tjelesnom masom, više od 4 kg, određuje se druga shema za određivanje količine hrane. Prvi mjesec takvih krepova jede 800 ml, a svaki mjesec dodatak hrane iznosi 50 ml. Kao rezultat toga, za tri mjeseca norma za veliki dijete će biti 900-950 ml.

Stope dojenja

Do tri mjeseca uspostavljeno je 7-9 obroka dnevno. Rezultat je oko 900 ml. Treba imati na umu da je jutro mlijeko majke manje kalorično nego u drugim satima. Ne zanemarujte doručak. Štoviše, mora biti hranjiv. Potrebno je da dijete dobije dobru prehranu na ručak.

Glavni pokazatelj da beba ima dovoljno mlijeka je spavanje nakon primjene na dojku. Noću se proizvodi prolaktin hormona, pa je tijekom ovih sati korisno hraniti bebu na njegov zahtjev.

Kako izračunati količinu hrane za miješano hranjenje

Gotovo je nemoguće izračunati koliko beba treba jesti za 3 mjeseca s mješovitom prehranom. Pediatricima se savjetuje da obratite pažnju na ponašanje djeteta nakon hranjenja. Prije svega, dijete dobiva prsa zauzvrat. Tek nakon toga hranite smjesu. Ovdje ovaj dodatak može biti različit - od 25 ml do 130 ml.

Tipično, takav sustav napajanja ne traje dugo. Stvar je u tome što boca dobiva hranu bez ikakvog posebnog napora za bebu, a kako bi se sisati mlijeko s dojke, potrebno je uložiti napor. Preporuča se napraviti mali otvor u bradavici i pobrinite se da se ne povećava.

Kako razumjeti ako ima dovoljno hrane za dijete u 3 mjeseca

Vrlo je lako shvatiti ima li djeteta dovoljno prehrane. Samo pogledajte njegovo ponašanje nakon jela. To može biti san - najčešći znak da je dijete imalo dovoljno. Ako je beba predana komunikaciji, vesela i vesela, onda ga nije potrebno hraniti.

Jedno hranjenje može trajati od 16 do 36 minuta. Ovoga puta ovisi o prehrambenoj vrijednosti majčinog mlijeka ili njegovom kalorijskom sadržaju. Ako dijete ne dobije dovoljno, odmah se vidi iz njegovog ponašanja. Da biste shvatili da nema dovoljno majčino mlijeka, moguće je ako dijete nastavlja sisati, a još uvijek cvrkuće, kapriciozno, ponekad i ljutito i stisne čeljusti. U ovom slučaju majka daje drugu dojku. Ali ponekad to ne pomaže i dijete ne jede dovoljno. Samo u ovom slučaju vrijedi pribaviti dodatak iz boce.

Bebe koje dobivaju dovoljno majčinog mlijeka ili majčinog mlijeka dobivaju težinu prema propisima. Ako beba dobije manje prehrane, dobitak težine bit će zanemariva. Za tročlana stari dječaci, norma je dodati 600-1000 grama, za djevojčice - 500-1000 grama.

Postoji još jedan način da provjerite je li dijete jede dovoljno majčinog mlijeka. Da biste to učinili, jedan dan ne smije koristiti pelene i mokre pelene treba razmotriti. Ako je njihov ukupni broj dnevno 12 do 19 godina, ne brinite se i ne tražite odgovor na pitanje koliko dijete treba jesti.

Razlike u brojanju količine hrane za umjetno i dojenje

Djeca i hranjeni bocama i hranjeni dojkom trebaju dobiti istu količinu hrane, ali u praksi se drugačije ispada. Dijete koje prima mješavinu jede rjeđe, jer je hrana hranjiva od mlijeka majke.

Djeca koja su prirodno hranjena sranjuju na zahtjev, a majku je teško kontrolirati koliko je mlijeka sranje. Ali to je moguće učiniti uz pomoć dječje vage: vagati bebu prije i nakon hranjenja. Razlika će pokazati količinu mlijeka koja se jede.

Kada je potrebno vodu i količinu vode?

Pediatri se slažu da tijekom dojenja djeteta ne treba voditi do 6 mjeseci. Umjetno potrebna pomoćna tekućina. Inače, može biti problema s stolicom, s kožom i sluznicama. U ovom slučaju, potrebno je uzeti u obzir doba godine. Dakle, u vrućem vremenu, potrebno je hraniti bebu 60-110 ml vode. Utvrdite ima li dovoljno vode za bebu, kako slijedi. Ako je koža suha i pelena se ne napuni dulje vrijeme, trebate povećati količinu vode.

Za izračun količine tekućine, možete koristiti pravilo: potrebno je 50 ml vode za svaki kilogram mase. Dijete s težinom od 6 kg trebalo bi dobiti 350 ml vode.

Nemojte davati vodu prije hranjenja, to će smanjiti apetit. Tekućina će se odvijati u želucu. To je nepoželjan, jer nakon nekog vremena morat ćete ponovno pripremiti smjesu, jer će beba brzo gladovati.

Koja tekućina može primiti 3 mjeseca bebe? To može biti posebna kupljena flaširana voda s oznakom "0+" ili filtrirana i kuhana. Neželjeno je dodati šećer kako ne bi poremetili ravnotežu ugljikohidrata u tijelu djeteta. Zamijenite vodu s redovitim čajem ili infuzijom od dogrose, postupno, počevši od tsp.

Je li moguće unijeti komplementarnu hranu?

Pedijatri dopuštaju rano dopunsko hranjenje (u trajanju od 3,5 mjeseca) samo u takvim slučajevima:

 • česte bolesti akutnih respiratornih infekcija;
 • rahitis;
 • anemija;
 • fizička retardacija i slaba dobitak na težini.

Pire od povrća ili voće bit će prikladno kao prva komplementarna hrana. Bolje je ako je to jedna komponenta. Neki pedijatri se preporučuju da počnu s kefirom, kupljenim u mliječnoj kuhinji.

Hranjenje dati prije dojenja. Što se tiče novog proizvoda, ponovo se postavlja pitanje: koliko treba beba jesti za 3 mjeseca? Potrebno je započeti s malim dijelovima - doslovno oko četvrtine žličice. Za početak možete jednostavno dati bebu novom ukusu.

Nakon uvođenja komplementarne hrane, potrebno je pažljivo pratiti stanje kože, stolice. Svaki novi proizvod je bolje početi davanje u roku od jednog do dva tjedna, ukoliko se ne primjećuju nikakve negativne promjene.

Bolje je hraniti bebu na dojenju iz žlice. Ako to učinite uz pomoć boce, beba će uskoro odustati od dojke.

Nakon što odlučite o tome koliko dijete treba jesti komplementarnu hranu na 3 mjeseca (prilično malo!), Morate odlučiti koji proizvod uvesti bebu na prvo mjesto. Preporučljivo je ne organizirati amaterske aktivnosti i pitati pedijatara s tim pitanjem - nakon svega, svaki slučaj je individualan. Obično počinju s krumpirom od povrća (na primjer, od tikvica) ili kašom, ako je mrvica jako loša.

Potpuno zdrava djeca, prema preporukama Saveza pediatora Rusije i Nacionalne udruge dijetetičara, ne bi trebala primati nikakve dodatke u 3 mjeseca. Činjenica je da tankog crijeva u ovoj dobi još uvijek ne sadrži dovoljno enzima da razbije nove sastojke hrane. Zbog toga, dodaci se trebaju davati samo nakon savjetovanja s liječnikom i ako postoje dobri razlozi za to.

zaključak

Djeca od tri mjeseca obično konzumiraju 900 ml mlijeka dnevno. Umjetno piće oko 850 ml. Točna količina ovisi o sadržaju masti i unosu kalorija, o težini bebe i njegovim razvojnim karakteristikama.

Broj hranjenja je 5 puta, ali s dojenjem taj broj može biti velik. Umjetno, u jednom trenutku, u pravilu piju 180 ml hrane i moraju nužno piti 50-100 ml vode.

Ako majka ima krizu za laktaciju, ne biste se odmah trebali posvetiti miješanom hranjenju. Za početak biste trebali početi primjenjivati ​​bebu češće na prsima, posjetiti liječnika i slijediti sve njegove upute za povećanje laktacije.

Nutritivne karakteristike djeteta u 3 mjeseca

Dijete je u tri mjeseca već znatno raslo i dobilo je težinu. Koliko bi dijete trebalo jesti za 3 mjeseca da bi nastavila s dobrim razvojem? Što učiniti ako dijete jede manje od normalne i stalno visi na prsima? Pročitajte odgovore na ova pitanja u nastavku. Glavna stvar - nemojte se trzati izvršiti sve savjete odjednom. Potrebno je pažljivo ih analizirati i slijediti najracionalniji "način" prehrane djeteta.

Stopa prehrane tromjesečnog djeteta

Djeca u ovom dobu trebaju dobiti jednu od dvije vrste hrane: prirodno majčino mlijeko ili mlijeko prilagođenu obliku. Korištenje kravljeg, kozjeg ili kobiljećeg mlijeka ne prihvaća pedijatri u našoj zemlji. Koliko beba treba jesti za 3 mjeseca ovisi o tome na što se hrani.

dojena

Do dobi od tri mjeseca, već je razvijena pojedinačna dijeta.

Stopa hranjenja 3 mjeseca starog djeteta: 6-7 obroka dnevno i potrošnja 850-900 ml majčinog mlijeka dnevno.

Potrebno je uzeti u obzir posebnosti hranjenja ujutro. Noću, majka spava, što znači da ne jede. Stoga, majčino mlijeko u jutro nema visoku energetsku vrijednost. A kad mama ima doručak, za večeru će imati hranjivo mlijeko.

Noću, bebe ne bi trebale poduzeti duge stanke između obroka, jer se noću proizvodi prolaktin hormona, on je odgovoran za kvalitetnu laktaciju.

umjetno hranjenje

U tri mjeseca, djeca piju oko 180 ml smjese istodobno. Tijekom dana morate se prebaciti na pet obroka dnevno.

Postoji jednostavan način za izračunavanje potrebnog volumena smjese za dijete u 3 mjeseca. na umjetno hranjenje. Morate množiti težinu za 1/7, a dobivate dnevni volumen mješavine. Podijelimo s brojem hranjenja i dobivamo jednu dozu. Na primjer, težina djeteta je 5 460 * 1/7 = 780 ml, to je volumen hrane dnevno; dalje: 780/5 = 156 ml.

Ali u praksi je vrlo teško pripremiti 156 ml smjese, budući da je pripremljena neposredno prije jela. Ako je 150 ml mješavine bilo dosta za dijete tijekom dana, a onda u večernjim satima, nakon aktivnih igara, može biti gladan i neće imati uobičajenu količinu hrane. U tom slučaju, aditiv u 25 ml ne prelazi dnevnu normu.

Postoje iznimke, to se odnosi na djecu rođenu s većom težinom. Za njih je vrijedno izračunati računanje bazirano na potrebama kalorija po kilogramu težine. U dobi od tri mjeseca dijete potroši 115 kcal po 1 kg težine.

Prvo, izračunavamo dnevnu potrebu bebe za kcal, na temelju njegove težine. Zatim izračunavamo volumen mješavine dnevno, na temelju njegove kalorijske vrijednosti koristeći sljedeću formulu: potrebu za kalorijama po danu * 1000 ml, rezultat je podijeljen energetskom vrijednošću smjese (označeno je na pakovanju).

Na primjer, težina djeteta iznosi 6.000 grama. Energetska vrijednost smjese -650 kcal / l. To znači 115 * 6 = 690 kcal. Zatim (690 x 1000) / 650 = 1062 ml smjese dnevno. Podijelimo ovaj volumen u 5 hranjenja: 1062/5 = 212 ml po hranjenju.

Mješoviti hranjenje

Za ovu vrstu brzine hranjenja iznimno je teško izračunati. Kriterij za procjenu sitosti za ovu kategoriju djece je ponašanje.

Prvo, djetetu uvijek nudimo dojku, a ponajprije oboje, tako da dok je gladan, aktivno će jesti više zdrave hrane. Ako vidite da nije pun, a zatim dovršite hranjenje iz boce.

Volumen smjese može biti različit: od 25 ml do 120. Mješovita hranjena djeca nisu dugo. To je zato što majčino mlijeko teško dobiva, a mješavina boce ulijeva gotovo nesmetano. Mali čovjek više voli hranu iz boce i uskoro prelazi u umjetno hranjenje.

Kako utvrditi da je dijete puno?

Koliko često bi trebalo jesti 3-mjesečno dijete? Koliko dugo treba hraniti?

Uz bilo koju vrstu hrane, ako dijete dobije adekvatnu količinu hrane, najčešće zaspati. Ali ne samo san je pokazatelj sitosti. Kad je beba popila sve tekućine iz boce ili isisala mlijeko iz prsa bez tragova i nije spavao, osmjehao se, hodao i želi igrati, što znači da je pun i sretan.

Trajanje hranjenja može varirati unutar 15-35 minuta. Intervali između jela izravno ovise o energetskoj vrijednosti majčinog mlijeka ili formule.

Kako utvrditi ima li beba dovoljno mlijeka? Ako se kod hranjenja s jednom dojkom beba ne postane zasićena, onda počinje plakati i ne prestaje sisati. Također, mama bi trebala biti sigurna da u dojci, koju je hranila, nema više mlijeka i nudi drugu. Je li dijete još uvijek gladan? Tada mu trebaš hraniti bocu.

Bebe koje dobivaju dovoljno mlijeka dobivaju težinu. Kada nema dovoljno hrane, povećanje će biti beznačajno. Prosječna stopa povećanja za treći mjesec odražava ovu tablicu.

Koliko mješavina ili mlijeko treba beba imati 3 mjeseca: veličine doza za umjetno i dojenje?

Tromjesečno beba već je narasla i stekla težinu u odnosu na brojke na rođendan. Još uvijek ima dugačak način odrastanja. Kako pomoći bebu u ovome? Potrebno mu je dati snagu i dovoljnu količinu hrane, ali koliko treba beba? Što ako dijete jede malo, a povećava se broj dnevnih privitaka? Razumjet ćemo, samo nemojte žuriti da provedete sve savjete. Prvo biste trebali težiti svemu i pronaći najbolji način za hranjenje djeteta.

Može biti teško za mlade majke odrediti količinu mlijeka ili mješavine koja im je potrebna za svoje dijete.

Koliko dijete jede za 3 mjeseca?

Bebe u dobi od 3 mjeseca trebaju biti hranjene majčinim mlijekom ili smjesom. Ruski pedijatri ne preporučuju kravlje, kozje ili kobilje mlijeko za hranjenje. Dakle, mogućnosti za vrstu "hrane" postoje samo dvije. Količina konzumirane hrane ovisi o njegovoj kvaliteti, odnosno o tome da li dijete dobiva majčino mlijeko ili prilagođenu prehranu.

dojena

Odrastanje dijete uključuje razvoj vlastite prehrane. Za 3 mjeseca malog djeteta, dnevna norma je jesti 6-7 puta, na kraju dobivanje volumena 850-900 mililitara majčinog mlijeka.

 • Razmotrite činjenicu da mlijeko u jutro nije tako zadovoljavajuće, jer mama ne jede noću, ali spava. Niska energetska vrijednost jutarnjeg mlijeka bit će zamijenjena hranjivim blagovaonom kada mama jede svoj zdrav doručak.
 • Nemojte izbjegavati privitke noću i nemojte dugotrajne pauze. Noću i ranim jutarnjim satima aktivno se proizvodi prolaktin, hormon koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka.

Mješoviti hranjenje

Mješoviti način hranjenja slabo je pogodan za racionalizaciju količine hrane. Da biste procijenili je li beba puna ili ne, to je moguće samo ponašanjem.

Ako dijete nije nestašno, ponaša se snažno i aktivno - najvjerojatnije jede

Prije svega, gladni mališana ponuđena je da sisati majčinu dojku, i oboje moraju biti. Dijete u ovom stanju aktivno će sisati zdrav majčin mlijeko. Ako mrvice nemaju dovoljno hrane, završili biste ih hraniti iz boce.

Jedna količina dodatne snage može biti drugačija - i 25 i 120 mililitara. Biti na mješoviti dijeta obično traje kratko vrijeme - to je zbog činjenice da je dojka potrebno brzo sisanje, da biste dobili hranu, a boca se dobiva puno lakše, tako da mrvice vrlo brzo sve razumije i mame moraju u potpunosti prebaciti na vrstu umjetno hranjenje.

umjetno hranjenje

U 4. mjesecu života dijete troši oko 180 mililitara hrane u isto vrijeme. Postupak hranjenja treba postupno prenijeti na 5-vremenski način rada.

Jasno je da je za pripremu točno taj iznos vrlo problematično. U tom slučaju djetetu možete dati bebu volumen od 150 mililitara tijekom dana, ali prije odlaska u krevet, kada je igrao dovoljno i umoran, malo povećajte dozu - sve će i dalje biti unutar dnevne norme.

"Neiskorišteni" gramovi smjese mogu se dodati glavnoj večernjoj hrani.

Kada je beba rođena velika, izračun će se izvršiti drugačije. Hrana mora nadopuniti potrošene kalorije. U prosjeku, kikirikija u 3 mjeseca opeklina 115 kcal dnevno za 1 kg težine.

Potreba za kalorijama izračunava se na temelju tjelesne težine bebe. Potrebno je izračunati dnevni volumen hrane, uzimajući jednu od vrijednosti njegovog kaloričnog sadržaja. Množimo broj dnevnih kalorija za 1000 ml i podijelimo dobivenu vrijednost energetskom vrijednošću proizvoda (vidi na pakiranju).

Dajte primjer: beba teži 6100 grama. Hranjiva vrijednost hrane = 655 kcal / l. Potreban vam je 115 * 6.1 = 700 kcal. Sljedeća radnja će biti: (700 * 1000) / 655 = 1068 - dnevni volumen hrane u ml. Rezultat je podijeljen brojem hranjenja i dobivamo 213 mililitara - jednu dozu.

Ima li beba dovoljno mlijeka?

Koje su norme za učestalost prehrane djeteta od 3 mjeseca? Koliko je trajanje svakog hranjenja? Bavimo se tim pitanjima.

Bez obzira na vrstu hrane koju dijete dobiva, njegova uobičajena reakcija nakon jela spava. Zaspati nisu jedini pokazatelj da beba ima dovoljno (preporučujemo čitanje: kako majka može shvatiti da dijete ima majčino mlijeko?). Nakon što pijete mlijeko ili sisaju dojku, beba s veseljem čeka nastavak komunikacije - to znači da je zadovoljan i pun.

Jedno hranjenje traje od 15 do 35 minuta. Učestalost pričvršćivanja na dojku ili bočicu ovisi o tome koliko je visoka energetska vrijednost majčinog mlijeka ili formule.

Učestalost hranjenja ovisi o nutritivnoj vrijednosti mlijeka mlijeka ili mješavini.

Bebe koje prima dovoljno mlijeka stabilno povećavaju težinu. Kada je hrana rijetka, povećanje će biti beznačajno. Prosječna stopa povećanja za treći mjesec odražava ovu tablicu.

Način rada napajanja

Vrijeme hranjenja izračunat će se strogo pojedinačno, posebno za karapuz, jedući majčino mlijeko. Visoko kalorično majčino mlijeko u nekim majkama omogućava njihovoj djeci da odstupaju u hrani 6-7 sati (uglavnom noću), dok druge mame pitaju bebe da jedu nakon 4 sata.

Ako dijete dobro spava cijelu noć, onda u ovom trenutku definitivno ne doživljava glad.

Dijete ovog doba spava manje u odnosu na prethodno razdoblje. On provodi cijelo vrijeme od spavanja do istraživanja i upoznava svijet oko sebe, kao i komuniciranje sa svojim voljenim odraslima. Spavanje se normalizira gotovo jednako za sve, ali svatko će imati svoje vrijeme obroka. Tablica predlaže prosječni prehrambeni režim za djecu u dobi od 3 mjeseca:

Noću

Možda postoje vlastite nijanse i odstupanje od pravila. Na primjer, dijete je dugo spavalo ujutro ili je hrana bila vrlo hranjiva, itd.

Noću, dijete jede tri puta: u 22:00, 1:30 i u 3:30. Naravno, te su vrijednosti približne i približne, ne biste trebali prilagoditi način djeteta pod utvrđenim okvirom.

Kada se dijete ne probudi u jednom od hranjenja noću, nemojte ga probuditi. Dijete postaje gladno i malo se budi. Zato se kaže da će svaka karapuz imati vlastiti režim, ponekad divergentan u jednom ili drugom smjeru.

Trebam li piće?

dojena

Pitanje hoće li hraniti dijete vodom, a ako je tako, u kojim količinama, brine mnoge roditelje. Ruska medicina savjetuje da ne vode vodu u prvih šest mjeseci života. Izuzetak mogu biti vrući ljetni dani kada vam je dopušteno hraniti malu. Zatim volumen pijenja do 200 ml dnevno. Da bi beba mogla preživjeti toplinu i majku, redovito stavljajući dijete na prsa.

Istraživanja su pokazala da se konzumacijom dodatne tekućine zaštitna sluz ispire iz gastrointestinalnog trakta. Osim toga, zajedno s pićem stranih mikroflora ulazi u tijelo, jer neće raditi da bi sterilna voda kod kuće.

Kada dijete sranje majčinoj dojci, unos hrane unosi se bez hranjenja. Dijete je stoga zaštićeno od invazije izvan štetnih mikroba.

umjetno hranjenje

Kada je dijete na umjetnom ili mješovitom hranjenju, potrebno ga je piti u obliku vode. Koliko je vode tada potrebno? Volumen se izračunava na sljedeći način: za 1 kg mase potrebno je 50 ml vode, tj. dijete s tjelesnom težinom od 5200 g da pijete dnevno treba 260 ml vode. Voda koja se koristi za kuhanje nije uključena.

Moram li se hraniti?

U 2009. godini razvijen je "Nacionalni program optimizacije hranjenja djece od 1 godine u Ruskoj Federaciji". Stručnjaci Saveza pediatora Rusije, kao i Sveučilišta dječjeg zdravlja i prehrane RAMP-a i Nacionalne udruge nutricionista, radili su na njegovu stvaranju. To jasno ukazuje na vrijeme da mrvice do 4 mjeseca ne bi trebale primati komplementarne hrane. To je zbog činjenice da je crijeva prema određenom dobu još uvijek loše razvijeni i nisu u stanju probaviti tešku hranu. Svojstvo tankog crijeva takvo je da apsorbira u sebe sve što dolazi izvana - i loše i dobro.

Crijeva od tri mjeseca dojenčadi proizvode nedovoljnu količinu enzima, a zaštitna svojstva gastrointestinalnog trakta također nisu u potpunosti formirana. Za ovo doba učinak izbacivanja žlice iznimno je indikativan.

Postoje slučajevi kada beba nema dovoljno vitamina ili minerala, ili prehrambene vrijednosti hrane treba poboljšati iz medicinskih razloga, ali to se događa vrlo rijetko. Dijete bebe na 3 mjeseca ne mijenja, samo prehrana i količina hrane se mijenjaju. Zdravo dijete ne treba dodatno hraniti pa se stoga poznavanje hrane za odrasle treba odgoditi barem mjesec dana.

Što učiniti kada je malo mlijeka?

Ostruge, signalizirajući želju za jelo, treba odmah biti hranjene, a ne promatrajući bilo koji određeni vremenski okvir. Hranite na zahtjev i ne brinite se da će se dijete kretati - on će jesti onoliko koliko mu treba. Kada se majka brine o tome da li dijete jede, treba obratiti pozornost na njegovo ponašanje.

 • hirovima;
 • česte krik;
 • odbacivanje grudi nakon 5 minuta usisavanja;
 • loše dobivanje ili nedostatak težine;
 • stalno tražeći hranu.
Ako dijete redovito pada i ne dobiva dobro, to može biti znak neishranjenosti.

Rješavanje problema pomoći će u klinici, gdje će dodijeliti kontrolu vaganja kako bi se utvrdilo količinu konzumiranog mlijeka. Liječnik, koji je vrlo kratak u težini kikirikija, odlučit će ga hraniti, nakon što je napravio prijelaz na miješanu ili umjetnu hranu. Pedijatar će propisati smjesu i naznačiti potrebni volumen. Pitanje nedostatka hrane trebalo bi brzo riješiti jer gladi sprječava razvoj mnogih organa normalno.

Nemojte se bojati uvesti dodatnu hranu, zbog straha od alergijskih reakcija. Smjesa, odabrana zajedno s pedijatrom, dobro će se apsorbirati. Uzimanje njezine bebe također će biti nestrpljivo, jer se obilježja okusa odabiru uzimajući u obzir potrebe djece. Važno je početi hraniti smjesu na vrijeme kako bi se riješio problem nedostatka majčinog mlijeka.

Informacije o banci, koje je naznačio proizvođač, pomoći će u određivanju volumena mješavine koju zahtijeva dijete. Ispravan izračun označen je brojem žlica za svaku dob. Nemojte žuriti i prvo pažljivo pročitajte postojeće upute. Frekvencija hranjenja i volumen rezultirajuće smjese nalaze se tamo - na staklenku s mješavinom.

Dobro hranjena beba - sretno dijete

Mali koji je hranio majčino mlijeko, spava dobro, ne traži hranu tri sata, a također je mirna. Glavni znak da je mrvica dobro hranjena ostaje povećanje težine. Za svako doba postoje prosjeci koji omogućuju medicinskoj sestri da slijedi dinamiku tijekom redovitih pregleda. Dobar dobitak težine, usklađenost s razvojnim standardima i odsutnost bolesti pomoći će pedijatru da shvati da je dijete dobro hranjeno.

Redovita vaganja pomoći će u kontroli težine.

zaključak

Bebe u dobi od tri mjeseca jedu 6-7 puta dnevno i na kraju jedu oko 900 ml majčinog mlijeka. S trenutnom krizom za laktaciju važno je pokušati očuvati laktaciju. Dojenje dojenčadi ne treba dodatno hranjenje.

Umjetna djeca piju 180 ml smjese za jedno hranjenje, najprikladnija je prehrana 5 puta dnevno. Voda za bebe treba oko 250 ml, ne uzimajući u obzir volumen tekućine koja ide u pripremu smjese.

Uvođenje dodataka u dobi od 3 mjeseca nije preporučljivo zbog fiziološke nedostupnosti samog organizma. Mora se nastaviti davanje grudi, mješavine ili hranjenja.

Koliko bi dijete trebalo jesti za 3 mjeseca

Najbolja opcija je nastaviti hraniti bebu s majčinim mlijekom. U ovom slučaju, on ne treba dodatnu hranu i vodu za piće.

Ukupna dnevna količina hrane iznosi 800-1050 ml. Za svako dijete indikator je individualan, jer ovisi o veličini djeteta i njegovoj fizičkoj aktivnosti i potrošnji energije.

Postoji nekoliko jednostavnih formula koje izračunavaju koliko novorođenče treba jesti za 3 mjeseca:

 • (Težina u gr. / Visina u cm.) * 15.7
 • Podijelimo tjelesnu težinu za 7.


Postoje i druge formule, ali imaju pogrešku zbog ubrzavanja djece. Ako je beba velika, usredotočite se na brzinu od 1050 ml.

Da bi se utvrdilo je li dovoljno dojenčadi, moguće je njezino povećanje težine. Tjedna tjelesna masa treba povećati za 200-225 grama. Za treći mjesec, ukupna dobitak težine će biti 800-900 grama.

Uz umjetno ili mješovito hranjenje, voda se dodaje u dječji omjer. Ovisno o klimatskim uvjetima, dnevni volumen može varirati u rasponu od 60-100 ml.

Ako postoji potreba za uvođenjem komplementarne hrane, onda morate početi s pola žličice, a do kraja trećeg mjeseca donijeti količinu sokova, pire ili kefira na 30 grama.

Raspored hranjenja bebe u 3 mjeseca

Raspored hranjenja beba na umjetnoj i dojenju se razlikuje zbog vremena asimilacije hrane.

Mješavina mlijeka je duža u trbuhu, tako da morate hraniti mrvice svakih 4-5 sati. Prilikom hranjenja iz boce, roditelji vide koliko mlijeka njihova beba piju, kako bi mogli prilagoditi interval između jela.

Kada je dojenje teže, jer nije jasno koliko je dijete jeli u isto vrijeme. Ipak, mama bi trebala pokušati hraniti bebu u redovitim razmacima od 3-3,5 sati. Pedijatri preporučuju hranjenje novorođenčadi na zahtjev. Ali apliciranje na dojku svakih 20-30 minuta gura majku za skrbništvo i uništava neformirani, ali probavni sustav.

U 3 mjeseca, dijete je već dovoljno staro, može se prilagoditi životu prema određenom rasporedu. Ako se sami roditelji pridržavaju, beba će se uskoro prilagoditi i zatražit će jesti u određeno vrijeme.
Ako beba pita da češće jesti, a ne može biti omesti, trebali biste kontaktirati svog pedijatara kako bi se uklonile moguće patologije i sastavili pojedinačnu prehranu i raspored hranjenja.

Koliko i koliko često treba jesti dva mjeseca

U 2 mjeseca života dijete ulazi u fazu poznavanja svijeta oko sebe. Ljudi oko, razni predmeti i igračke počinju intenzivno zanimati mrvice. U dobi od dva mjeseca morat će dobro rasti i oporaviti se za 800 g. Dobra, kvalitetna prehrana: dojka, umjetna ili mješovita, pozvana je da dijete dobije prirodni, pravilan razvoj i rast.

Formule za izračunavanje dnevnih potreba dvogodišnjeg djeteta

Hranjenje djeteta s različitim analogima prirodnog ljudskog mlijeka do punog ili 2/3 ukupne prehrane zove se umjetno. Ako mješavina postane 50% od ukupne prehrane, a mlijeko - drugi 50%, onda se ovo hranjenje zove mješoviti.

Naravno, druga mogućnost je pogodna za mrvice, jer u ovom slučaju, dragocjena svojstva mlijeka su djelomično sačuvana. Nažalost, često mladi roditelji, zbog neiskustva i neznanja, uopće ne izračunavaju stopu korištenja smjese, ili to pogrešno primaju transcendentalne, ponekad fantastične podatke.

Količina dnevnog obroka hrane koju dijete želi ovisit će o starosti, tjelesnoj težini, stopi rasta, aktivnosti. Apetit mrvica može se mijenjati svakodnevno, ponekad je u stanju konzumirati stopu po danu, ponekad - puno više / manje.

Smatra se idealnim za hraniti "po potrebi", tj. Dati mrvicama smjesu, a onda kad oprašta. Malo kasnije, režim hranjenja će se stabilizirati, a pojavit će se jasne granice.

Približan raspored dojenčadi za 2 mjeseca je kako slijedi:

 • učestalost jela: 6-7 po danu;
 • volumen jednog dijela: 120-150 ml.

Ne treba se brinuti ako dijete u jednom trenutku ne može svladati potrebni dio. Najvjerojatnije će za 1-2 dana uhvatiti. Međutim, ako dijete ne jede redovito, to je razlog da se obratite pedijatru.

Također se ne preporuča prisilno hraniti bebu, može uzrokovati probleme s probavom i dovesti do obilne regurgitacije. Liječnici savjetuju kod svakog hranjenja da povećaju dozu za 20 ml, što će omogućiti djetetu da utvrdi vlastite fiziološke potrebe. Kako izračunati željeni volumen smjese?

Postoje mnoge različite formule i metode za određivanje dnevne doze:

 • volumetrijski - od Geibner-Cherni. Ova metoda uzima u obzir dob i težinu djeteta. U tom slučaju, ako težina djeteta odgovara prosječnoj dobnoj normi, njegov dnevni dio hrane bit će za 2-4 mjeseca - 1/6 tjelesne težine. U mililitrima ova je brojka: od 800 do 1050 ml. Na primjer, potrebno je dvomjesečna mrvica s tjelesnom težinom od 5100 g dnevno: 5100 * 1/6 = 850 ml prehrane;
 • visoka kalorija (energija) - prema G.N. Speransky. Metoda uzima u obzir energetske potrebe djeteta. Dva mjeseca beba bi trebala dnevno dobiti 1 kg tjelesne težine: u kalorije - 120 kcal, u Joules - 500 kJ. Stoga, znajući težinu bebe i prosječnom kalorijskom sadržaju mlijeka ili mješavine, možete izračunati željenu dnevnu kalorijsku vrijednost, koja se određuje pravilnom dnevnom dozom prehrane. Na primjer, 1000 g smjese ima nutritivnu vrijednost od 650 kcal. Dvomjesečno bebe težine 5100 g trebale bi primiti 120 * 5.1 = 612 kcal dnevno. Ovaj broj je jednak 1000 * 612/650 = 940 ml smjese;
 • izračun po dobi - formula Shkarin. Ova se metoda smatra najjednostavnijim, ali ne uvijek točnim. Pretpostavlja se da beba u roku od 2 mjeseca mora dobiti 800 ml mlijeka dnevno. Za djecu mlađu od 2 mjeseca, doza se smanjuje za 50 ml svaki tjedan, na primjer: mrvice za 4 tjedna trebaju biti 800-50 * 4 = 600 ml. Ako je starost veća od 8 tjedana, porast se povećava za 50 ml mjesečno, na primjer: dijete u 4 mjeseca treba primiti 800 + 50 * 2 = 900 ml hrane dnevno.

Jedinstvenu dnevnu količinu hrane za dječju bebu najbolje je ispraviti pedijatarom. Međutim, trebali biste slijediti ove preporuke: hranjiva stopa u prvih šest mjeseci života dnevno ne bi trebala prelaziti 1000 ml, u drugoj polovici godine - 1000-1100 ml.

Frekvencija i interval između prijema

Djeca koja hrane dojenčad obično nemaju određeni raspored hranjenja i dobivaju hranu na zahtjev. Biti na umjetnoj prehrani mnogo je lakše i lakše organizirati prehranu. Budući da su ne-prirodne smjese puno duže apsorbirane, vremenski interval između hranjenja također će se povećati. Broj hranjenja dnevno za djecu u smjesama povećava se na 6-7 puta dnevno, s dnevnim intervalom od 3 sata, noću - 5-6 sati. Naravno, podaci pokazuju indikativno, a sami roditelji trebaju pronaći najoptimalnije vrijeme za hranjenje, a isto tako točno pratiti nedostatak ili višak hrane koju primaju.

Kada se mješovito hranite, trebate izmijeniti usvajanje mlijeka i umjetnih proizvoda, te nakon konzumacije mlijeka kako biste smanjili interval između hranjenja do 2-2,5 sati.

Kako utvrditi dijete je hranjeno

S vremenom će majka samostalno naučiti kako odrediti kada je beba puna ili gladna. No, ako roditelji još nemaju odgovarajuće iskustvo, moguće je razumjeti želje bebe nekim znakovima.

Video: razvoj djeteta u roku od 2 mjeseca. Dijete želi jesti ako:

 • otvara usta i traži majčinu dojku;
 • okreće glavu u različitim smjerovima;
 • utiskuje jezik i čini ih sisati;
 • usisava kamere.

Također, glad može biti popraćena plačenjem, koja se smanjuje nakon što je beba dobila potrebnu prehranu.

Dijete ne prima dodatnu hranu, a njegovu prehranu treba prilagoditi ako:

 • nedostatak težine ili vrlo mali pokazatelji. U prvih 6 mjeseci života, dobitak na težini mjesečno treba iznositi 450-900 g;
 • smanjenje količine urina i stolice. Na dan, normalna količina mokrenja od dva mjeseca beba je 15-25 puta, stolica 1-3 puta;
 • nervoza, plač, anksioznost tijekom ili poslije jela;
Sljedeći znakovi govore o prekomjernoj hrani:
 • iscrpljujuće povraćanje i povraćanje nakon hranjenja;
 • napad boli u trbuh odmah nakon jela;
 • Veliki porast tjelesne mase veći od norme.

Djeca loše jedu

Svi roditelji, bez iznimke, prije ili kasnije se suočavaju s činjenicom da dijete počinje jesti loše.

Postoji mnogo različitih razloga zbog slabog apetita:

 • bolesti raznih vrsta - groznica, nazalna zagušenja, bolovi u trbuhu, glavobolja, gnoj. Istodobno, beba može biti gladna, ali fizički neugodnosti ga uzrokuju boli, ubrzavaju bebu i ne daju mu normalno ispunjavanje. Naravno, potpuni oporavak pomoći će vratiti apetit;
 • izmiješajte promjenu. Mnoge majke moraju dugo vremena tražiti prikladnu mješavinu za djecu, koja ne bi uzrokovala alergije, probleme s gastrointestinalnim traktom. Promjena prehrane može dovesti do smanjenja apetita. Nažalost, prije pronalaženja odgovarajuće mješavine, potrebno je pokušati i pogrešno proučavajući nekoliko vrsta hrane različitih marki;

Svako dijete je individualno, jedinstveno i jedinstveno. Ako se aktivno razvija i razvija, dobiva na težini, dobro se osjeća, to znači da se u ovoj fazi svog života njegovi roditelji suočavaju sa zadatkom pružanja dobre prehrane za svoju djecu. Izolirani slučajevi odbijanja da jedu ne bi trebali biti alarmantni, ali ako je dijete hirovito, letargično i ne želi jesti hranu, bolje je kontaktirati kvalificirani pedijatar.

Koliko treba beba jesti u 3 mjeseca majčinog mlijeka i formule ili Kako hraniti bebu ispravno

Drago nam je što vas možemo dobrodošlicu na našem blogu, dragi čitatelji! Danas ćemo podići temu koja je važna za mnoge mlade roditelje: koliko djece dijete treba jesti za 3 mjeseca. Do tog vremena, učestalost dojenja se smanjuje, a beba pita da jede rjeđe.

Mnoge majke sumnjaju jesu li pravilno hranili dijete, koliko mlijeka preporučuju liječnici, da li dijete treba jesti noću za 3 mjeseca, kako saznati da je dijete gladno. Danas ćemo detaljno ispitati ta pitanja.

Kada se dijete primjenjuje na prsa

Novorođenčad ima 3 potrebe:

 • u taktilnom kontaktu s majkom;
 • sigurnost;
 • u majčinom mlijeku.

Majčino mlijeko za bebu nije samo prehrana već i emocionalna udobnost, opuštanje. Ako dijete ne može zaspati ili otići na zahod, on također traži dojku, kao u slučaju gladi. Tvari koje se nalaze u majčinom mlijeku opuštaju živčani sustav. Ako novorođenče često pita majčinu dojku, nemojte se bojati.

U 3 mjeseca dijete oblikuje vlastiti unutarnji režim prema kojem njegovo tijelo zahtijeva hranu. Nema jasnih standarda za koliko dijete treba jesti za 3 mjeseca. Svaka mrvica ima svoje interne vremenske intervale. Razlike između obroka manje su tijekom dana i još veće noći. Morate slijediti akcije djeteta da prouče ritam.

Do tri mjeseca, vrijeme buđenja u djece raste, a bez hranjenja, oni mogu biti duži. Prema broju zaspavanja, možete odrediti koliko dijete dijete jede u roku od 3 mjeseca. U toj dobi djeca jedu prije spavanja i nakon buđenja. U prosjeku, tri mjeseca starosti bebe spavaju 3-4 puta dnevno, a hrane se 6-8 puta dnevno.

U ovom dobu, trebate hraniti malog čovjeka samo mlijeko. Ako je u hladnoj sobi s normalnom razinom vlažnosti i ne pregrije, onda ne treba druga tekućina.

Razdoblja između hranjenja i znakova gladi

Svaka mlada majka pita koliko dijete jede za 3 mjeseca. Promatrajući režim, morate zapamtiti da jaz između snage djeteta treba biti od 2 do 3,5 sata. Ako dijete dobiva normalnu težinu, nema potrebe za probuditi ga za hranjenje (čak i kad spava 5 sati). Morate se probuditi samo prerano i loše dobivanjem težine. Podizanje Spartana također se ne isplati, trebate slušati zahtjeve djeteta, odabirom prikladnog načina za bebu i majku.

Ako je beba, nakon što je bila zadovoljna, dobrovoljno otpuštala majčinu dojku, tada će biti gladan čim prije poslije 2 sata. I propusti mu majku i usisava, može za 15 minuta. Kad se hrani, majka bi također trebala razmisliti o svojoj udobnosti, ako je udobna, a zatim i dijete.

Prvih 3 mjeseca nakon rođenja djeteta najteže je za ženu. Zbog čestih hranjenja vrlo je teško podnijeti besane noći. No hranjenje noću jednako je važno kao i dan. Noću je potrebno dojiti, a ne iz boce. Prolaktin hormona, koji je odgovoran za proizvodnju majčinog mlijeka, aktivira se noću. Stoga, primjena stimulira laktaciju.

Roditelji razumiju da dijete želi jesti, uglavnom vikanjem, ali dijete može vikati iz potpuno različitih razloga. Kad počinje plakati, nemoj odmah mu dati prsa. Ponudite druge opcije za smirivanje: tresti na ručkama, zagrliti, udar. Ako dijete i dalje vrišti, trebate ponuditi dojku.

Da bi dijete postalo dovoljno, treba dobiti tzv. Povratno mlijeko - više masti i hranjiv. Majčino mlijeko se razlikuje u sastavu i konzistenciji: prednja strana je vjerojatno piti jer je tanka i bogata laktozom i mineralima, a povratno mlijeko je već kompletan obrok s enzimima topivim u mastima.

Mali koji želi jesti, ne počinje uvijek plakati. Manifestacije gladi mogu biti:

 • smacking usana;
 • usisavanje palca;
 • glava zavojnica u potrazi za mama.

Ako je mali čovjek bolesni, slabi, spava noću, ne pita da jede, onda morate postaviti alarm za noć jesti.

Mješavina hrane, koliko treba jesti dijete u 3 mjeseca

Potrebna je umjetna mješavina manje od majčinog mlijeka. Ona je kalorija i probavlja se sat više. Za praktičnost, na pakiranjima s formulom za dojenčad postoji tablica u kojoj je količina dječje hrane napisana za svaku dob.

Da biste izračunali koliko dijete dijete jede u trajanju od 3 mjeseca, možete upotrijebiti sljedeće formule:

 1. Starost djeteta u danima mora se pomnožiti sa 80.
 2. Tjelesnu težinu djeteta u gramima mora se podijeliti s 6.

Dobiveni rezultati - količina hrane koja je potrebna po danu. Ukupni brojevi razlikuju se jer su približni.

Dragi čitatelji, kada hranite, trebali biste razmotriti ne samo tablice podataka i izračune formula, već i želju bebe. Ako želi jesti ne kako je napisan u tablici, onda je bolje slušati bebu. Glavna stvar je da količina hrane dnevno mora biti najmanje 800 ml, a maksimalno 1000 ml. Potrebno je ne samo znati koliko dijete jede u dobi od 3 mjeseca, ali i pratiti njegovu težinu. Normalni dodatak trebao bi biti 800-900 g mjesečno.

Premjestite dijete u smjesu u ekstremnim slučajevima i uvijek pod nadzorom pedijatra. Ako je dijete slabo i osjeća se loše, promjena prehrane je nepoželjna za njega, jer postaje dodatni stres. Tijelo reagira na prijelaz je drukčije. Za tromjesečne mrvice morate odabrati prilagođenu ili visoko prilagođenu smjesu. Takva prehrana je slična majčinom mlijeku i dobro se apsorbira.

Čak i najbolje od mješavina bit će teško za bebu ako se pogrešno podigne. Trebao bi biti odabran na temelju individualnih karakteristika djeteta. Kada kupujete, morate obratiti pažnju na rok trajanja i pravilnu pohranu proizvoda. Ako se ovi uvjeti krši, mješavina mijenja svoj sastav, nepovoljno utječući na zdravlje djeteta.

Odabir dječjeg prehrambenog proizvoda, morate proučiti sastav. To bi trebalo uključiti:

Unatoč činjenici da je zamjena mlijeka idealna za bebu po dobi i sastavu, možda neće biti prikladna za pojedinačne razloge. U slučaju alergijskih manifestacija i promjena u gastrointestinalnom traktu, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom za daljnje preporuke. I još jedna važna nijansa - mješavina za umjetno hranjenje mjesec dana starog beba nešto je drugačija u sastavu iz smjese, koja se mora dati u tri mjeseca. Odaberite hranu koja odgovara dobi djeteta.

Značajke hranjenja:

 1. Za hranjenje djeteta s mlijekom dulje vrijeme, nastavite noćno hranjenje i na zahtjev. Neke majke vjeruju da je jedenje noću loše. Ali ta se zabrana odnosi na odrasle koji konzumiraju teške hrane, ali mlijeko se brzo digesti i ne zahtijeva trošak energije. To je lagana hrana i ne šteti bebi tijekom noći hranjenja.
 2. Ako je dijete žedan, privit će ga na grudi nekoliko minuta kako bi sisao prednje mlijeko, što je 90% vode. Ako želite jesti, trajanje hranjenja bit će duže i može potrajati i do 40 minuta. Dakle, beba sranje sve prednje i stražnje mlijeko. Izuzetno je važno primijeniti bebu na jednu dojku u jednoj hrani jer je to jedini način da se jede mlijeko. To je više masti, hranjiv i zdrav. Ako ga pomaknete tijekom hranjenja s jedne dojke na drugu, mrvica će sisati samo prednje mlijeko, bez primanja bilo kakvih dobrih tvari.
 3. Majke koje skrbe djecu sustavno, a majke koje skrbe po zahtjevu rade pravu stvar. Djeca u oba slučaja rastu zdrava. Kada hranjenje treba biti udobno za oboje. Ako je prikladno za mamu hraniti dijete prema režimu, a ne na zahtjev, ona mora učiniti upravo to. Sretna majka - sretno dijete.

Tema dojenja je vrlo velika i sigurni smo, dragi čitatelji, da imate nešto za dodavanje. Molimo vas da ostavite svoj savjet u komentarima i podijelite vrijedna mišljenja u društvenim mrežama.