Koja je normalna težina novorođenčeta

Liječenje

Iznenađujuće, puno zaboravljamo u životu, ali pamtimo visinu i težinu novorođenčeta čitavog života. Vjerojatno je priroda koja je postavljena u ženi i majci da upozna i zapamti ove brojeve, jer im po njihovim promjenama procijenjuje stanje zdravlja djeteta.

Težina novorođenčeta važan je pokazatelj njegova razvoja. Stoga se prvo mjerenje i vaganje provode odmah ili nekoliko sati nakon rođenja. Ove brojke pažljivo su zabilježene u časopisima rodilišta i zabilježene u oznaci na ručici djeteta.

Postoji praksa dnevnog vaganja dojenčadi dok su u bolnici. Medicinsko osoblje pažljivo prati dinamiku povećanja ili smanjenja veličine, poduzima mjere za reguliranje podataka. Zatim, nakon što su otpušteni iz rodilišta, roditelji idu u kliniku za kontrolu vaganja i prate dodatak gramova i centimetara po mjesecima.

Veličine odraslih

Prema normama koje je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija, prosječna težina dječaka pri rođenju iznosi 3400-3500 g. A djevojke su rođene manje - 3200-3400 g. To su prosječne brojke, u stvari, težina djece kod rođenja je znatno viša ili niža od podataka WHO-a.

Smatra se da je normalno imati dijete od dvije i pol do četiri i pol kilograma. Bebe rođene ispod ili iznad ove težine smatraju se preuranjenima ili prevelikom. Ako roditelji djece ispod težine nisu vrlo kratki i roditelji djece s prekomjernom tjelesnom težinom nisu divovi, djeca su u opasnosti. Može imati psihomotorne i druge poremećaje, neonatolozi i pedijatar ih stalno prate.

Zapravo, težina novorođenčeta ovisi o mnogim čimbenicima.

 • Ako roditelji pripadaju osobama srednje veličine i visine, njihova se djeca rađaju s težinom od oko 3 kg, tj. Prema prosječnoj težini, prema WHO-u.
 • Druga i treća djeca iste majke imaju veću težinu od prve djece. Roditelji iznad 35 godina rađaju djecu veću od mladih (iako postoje iznimke ovdje).
 • Dijete, čija je majka nepotpuna tijekom trudnoće, nije se pridržavala režima, imala je loše navike, rodila se mršavo.
 • Trudnica koja jede masnu, slatku, visoko kalorijsku hranu, rodit će veće dijete.

Dobitak težine do godine dana

U prvim danima života beba fiziološki gubi do 250 grama. To je normalno, jer beba nema dovoljno za jelo, i ima dosta tekućine. Nakon nekoliko dana počinje težina.

Izračunajte ispravnu težinu djeteta po mjesecu pomoći će posebnom kalkulatoru težine i visine. To možete učiniti sami formulama. Izračun do šest mjeseci.

Na primjer, ova opcija. Dijete je rođeno tjelesnom težinom od 3100 g, a težina u dva mjeseca trebala bi biti kako slijedi: 3100 + 800 x 2 (dob u mjesecima) = 4700 g

Još jedna mogućnost. Prihvaćeno je da u šest mjeseci dijete teži 8200 g, u 2 mjeseca beba će rasti do takvih veličina: 8200 - 800 x 4 (nije dovoljno pola godine) = 5000 g.

Od šest mjeseci izračunava se težina djeteta do godine dana različitom formulom.

 • Prva opcija: 3100 + 800 x 6 + 400 x 7 (broj mjeseci) = 10.700 g.
 • Druga opcija: 8200 + 400 x 7 (broj mjeseci) = 11000 g.

Iz primjera je jasno da su izračuni približni, svaka formula daje svoj rezultat. Istodobno, formule pokazuju težinu za orijentaciju roditeljima. Priroda razvija dijete u skladu s vlastitim zakonima, a njegova masa možda neće odgovarati izračunatim podacima.

Medicinski znanstvenici razvili su posebni kalkulator kojim možete lako, brzo i precizno izračunati težinu i visinu bebe za svaki mjesec i tjedno. Radi praktičnosti, naša stranica sadrži brzi kalkulator. Možete ga koristiti za izračunavanje tjelesne mase bebe.

Odstupanja od norme

Karakteristične oznake u razvoju bebe temelje se na pokazateljima težine i visine. Na pitanje koliko dijete treba težiti u određenoj dobi, vaš će pedijatar ili centile tablice, razvijene na temelju WHO medicinskih istraživanja, odgovoriti na vas. Centile tablice pokazuju pokazatelje težine i odstupanja u smjeru povećanja ili smanjenja.

Da biste procijenili težinu ili visinu djeteta, izmjerite njegovu visinu i izmjerite je. Pronađite tablice u dobi bebe, usporedite s brojem koji ste namjeravali. U boji "okvir" tablice - normi pokazatelja. Sve što je lijevo i desno - odstupanja.

Na primjer, vaše dijete ima 7 mjeseci. Visina - 68 cm, i tjelesna težina - 8 kg. Ovi brojevi ulaze u lila "okvira" stola, i to je norma.

Do šest mjeseci, bebe dodaju 600-800 g svaki mjesec i rastu za 2-3 cm. Nakon šest mjeseci do godine, povećanje je nešto niže i kreće se od 600 do 350 g i od 2 do 1,5 cm visine. To su prosječni standardi, koji odgovaraju razvoju zdravog djeteta. Promjene bebe, koje se razlikuju u smjeru povećanja ili smanjenja, ukazuju na pogreške u prehrambenim i zdravstvenim problemima. Da bi se problemi riješili na vrijeme, potrebno je savjetovanje pedijatru, neurologa ili endokrinologa. Stoga je važno pratiti antropometrija djeteta.

Kalkulator težine i visine, baziran na antropometrijskim podacima, izračunava dimenzije pretpostavljene u određenoj dobi, izračunava indeks tjelesne mase, izračunava odstupanja i prikazuje pokazatelje visine i težine novorođenčeta. Na temelju tih podataka, pedijatar će utvrditi eventualne odstupanja i dati preporuke o prehrani, razvoju ili liječenju djeteta.

Indeks tjelesne mase djeteta važan je pokazatelj razvoja. Uz pomoć ITM-a, moguće je točno procijeniti da li visina, težina i starost bebe zadovoljavaju standarde mjesecima. Formula za izračunavanje BMI je jednostavna, svaki roditelj će se nositi s:

I (indeks) = M (težina u kg): H2 (povećanje u m2)

Izvedeni zaključci pokazuju kako beba raste i dodaje, a također daje procjenu težine po mjesecima. Ako ste dobili prosječni pokazatelj, to znači da mrvice imaju normalni razvoj, imaju dovoljno hrane. Ako je težina manja ili veća od prosjeka, ali odgovara vašem obiteljskom ustavu, to je također normalno. I slaba težina ili čak jaka težina, kao i vrlo velika težina, govori o patologiji, potreban je stručni savjet.

Ponovno treba napomenuti da su svi indikatori prosječni, izračunati za prosječno dijete. Ako imate odstupanja od norme, nemojte žuriti na paniku, prvo pokazati bebu i izračune vašem pedijatru. Liječnik će procijeniti dinamiku pokazatelja, ispitati stanje mrvica, napraviti odgovarajuće zaključke, potrebne obveze.

Uzroci mršavosti

Prema tablicama, formulama ili korištenju kalkulatora, ustanovite da beba ima manjak ili prednost. Ovo je signal roditeljima o neispravnosti u prehrani. Dok liječnik nema dijagnozu hipotrofije, gledajte dijete. Ako je dijete sjedeće, pospano, jerky, onda je posve moguće da on nema dovoljno majčino mlijeko, što znači aktivnost, snagu za rast i skladan razvoj.

Pedijatri razlikuju dva uzroka gubitka tjelesne težine: unutarnji i vanjski. U normalno rođenom djetetu, bez anomalija i ozljeda, ne uzimaju se u obzir unutarnji uzroci. I vanjski su uzroci povezani s prehrambenim nedostacima. Gubitak težine s nedostatkom unosa hranjivih tvari odrazit će se u tijelu novorođenčadi razvijanjem anemije, imunoloških problema i drugih poremećaja.

Analizirati razloge zbog kojih mrvice mogu imati nedovoljnu težinu za njegovu dob, kao i njegov gubitak. Ili, obrnuto, previše težine. Možda nemate dovoljno lakta, beba nema dovoljno mlijeka, a on je gladan. Možda beba sranje samo ispred, rijetko mlijeko. Ili možda živite pod stalnim stresom. Taj osjećaj se prenosi djetetu, i on se bori sa stresom zajedno s vama, troši sve energije u borbu.

Ima li dovoljno hrane za dijete?

Da biste shvatili zašto malo dijete ne dobije onoliko koliko mu treba, ako ima dovoljno hrane, provjerite njegovu pelenu. Dobro hranjena beba pakira pelene barem tri puta dnevno i urini najmanje 8-12 puta.

Dječju hranu možete gledati najviše mjesec dana. Usporedite grafikon dinamike težine i visine, koji se normalno mijenjaju u omjeru. Provjerite je li dijete naučilo radnje i vještine prikladne za njegovu dob.

Ako, pored težine, niste uznemiravali bilo što u bebi, ako je beba oprezna i aktivna, dobro spava, dobro sranje i pokreće se u vremenu, tada težina ne može igrati presudnu ulogu - imate apsolutno normalno dijete.

Ako primijetite zaostajanje u razvoju, to je važno. Na primjer, kod 3 mjeseca beba ne zna kako držati glavu dulje od 4 minute, otvoriti usta prilikom približavanja bradavici. Izvuci zaključke, posavjetujte se s liječnikom kako biste poduzeli mjere

Zanimljive nijanse

Zapamtite, dječaci obično dobivaju mase brže od djevojčica, stoga ne biste trebali uspoređivati ​​prvorođenog sina s drugom djecom, kćeri, i paničarite se do pedijatra kako je dijete malo manje u istoj dobi.

Odstupanje od norme (uglavnom u smjeru prekomjerne tjelesne težine) može biti u umjetnoj djeci. Ovisno o vrsti mješavine koju jedu. U pravilu, premium miksevi su uravnoteženi od proračunskih linija, a bebe ne rastu od njih.

Koliko dijete trudi?

Upravo je to pitanje od primarne važnosti i za mumiju novorođenčeta i rođaka, prijatelja i poznanika. Normalna težina se smatra indikatorima od 2700 do 4000 grama. U ovom slučaju beba bi trebala biti rođena u 37-40 tjedana. Ako je novorođenče rođeno ranije ili kasnije, takvi parametri nisu pouzdani.

Čimbenici koji utječu na težinu djeteta pri rođenju:

 • Stanje zdravlja majke. U nekim kroničnim bolestima žena, na primjer, dijabetes melitus, poremećaji metabolizma, krvni tlak krvi inkompatibilnost Rh ili patoloških stanja kardiovaskularnog sustava, mrvica mogu roditi s nedovoljnom ili prekomjerne težine.
 • Nepravilna prehrana trudna. Uz višak ugljikohidrata u prehrani matične bebe se rađaju s težine i sa nedostatkom vitamina i hranjivih tvari djeca teže manje potrebno. Više o prehrani dojenja?
 • Ustav roditelja. Bebe od minijaturnih roditelja rađaju manje težine od visokih i punih majki i tati.
 • Paul beba. Dječaci su gotovo uvijek rođeni veći od djevojaka.
 • Broj prethodnih trudnoća u majci. Svako kasnije dijete rođeno je veće od prethodne.
 • Broj beba u maternici. Uz višestruku trudnoću, svaka beba iz blizanaca ili tripleta će težiti nešto manje od standarda. Da, i ova se djeca rađaju najčešće ispred vremena.
 • Stanje posteljice. S placentarnom insuficijencijom, opskrba hranjivih tvari od majke do fetusa je uznemirena, a dijete može početi zaostajati u intrauterini razvoj.

Ako je težina voća veća od 4 kg, to plod smatra se velikim. Liječnici bi trebali pažljivo pratiti tijek takve trudnoće i, ako je potrebno, donijeti odluku o potrebi za carskim rezom, jer žena nije uvijek sposobna imati veliku bebu sama po sebi. Često se pojavljuje pretilost novorođenčadi zbog edema. Prilagođavanje takve djece u većini je slučajeva teško.

Stopa dobitka na težini kod djece

Pedijatri koriste posebne tablice za izračunavanje dobitka na težini kod bebe. No procjena razvoja djeteta treba biti individualizirana i ovisi o težini djeteta u trenutku iscjetka. Tijekom prvog mjeseca života, povećanje od 400 do 800 grama smatra se normalnim, a nakon šest mjeseci ta brojka iznosi 400-500 grama mjesečno.

Dobitak težine novorođenčeta ovisi o njegovu zdravlju, apetitu, aktivnosti, količini mlijeka u majci, načinu dana i hranjenju.

Uzroci abnormalnosti

Do šest mjeseci, beba bi trebala težiti dvaput onoliko koliko je ispuštena i godinu dana - tri puta. Ako je dijete hranjeno na zahtjev, može dobiti 1000-2000 g za prvi mjesec, a ako slijedi strog režim, povećanje može postati beznačajno. Djevojke obično pogoršavaju težinu od dječaka. Dodavanje vode i upotreba dude može također dovesti do povećanja težine.

Što učiniti kada je abnormalan?

Ako težina djeteta ne zadovoljava standarde u tablici, potrebno je utvrditi razlog. S velikim povećanjem djeteta kod dojenja, majke trebaju više pažnje posvetiti prehrani, eliminirajući slatke i brašno. U slučaju nedovoljnog dopunjavanja, može biti potrebno dopuniti smjesu ili povećati njegovu količinu ako je dijete na umjetnom hranjenju.

Kako se izračunava težina?

U prvim danima života, novorođenče izgubi težinu. Gubitak može iznositi 5 do 7-10% izvornih vrijednosti. Ovo je apsolutno normalno i nije uzrok zabrinutosti. Dojenje majke još uvijek postaje sve bolja i mrvica prima samo malu količinu kolostruma. Dolaskom mlijeka težina počinje aktivno rasti. U prosjeku bi trebalo povećati za 20-30 g dnevno. Tijekom prvih dvanaest dana života, dijete se mora vratiti svojoj težini pri rođenju. Ako je dijete rođeno prerano i / ili malom težinom, tada se ne napušta iz bolnice sve dok ne vidi lik u vagi u 2600

U budućnosti, povećanje treba biti 125-130 g tjedno, a za djecu koja su dojena, povećanje do 500 g tjedno može se smatrati normom.

Dobitak težine u preuranjenim bebama

Dobitak težine u preuranjenim bebama

Prerane bebe su bebe rođene prije 37 tjedana trudnoće, počevši od posljednjeg datuma menstruacije i imaju tjelesnu težinu ispod 2500 grama. Postoji 4 stupnja prijevremenosti ovisno o gestacijskoj dobi i težini djeteta pri rođenju:

Ja stupanj - prerane bebe rođene 35-37 tjedana s težinom od rođenja 2000-2500 grama;

Grade II - prerane bebe rođene u tjednu 32-34 s težinom od 1500-2000 grama;

Grade III - duboko prerane bebe rođene na tjednu 29-31 s težinom od 1000-1500 grama;

Grade IV - iznimno prerane bebe rođene prije 29. tjedna s težinom manjom od 1000 grama.

Naravno, za takvu djecu, dobivanje tjelesne težine jedan je od faktora razvoja djetetova tjelesnog razvoja i zdravlja. Dobar dobitak težine može se postići samo s uravnoteženom prehranom djeteta, zadovoljavajući njegove troškove energije, kada dijete dobiva sve hranjive sastojke, elemente u tragovima i zaštitne komplekse koje mu treba. Poteškoće s hranjenjem mogu nastati uslijed nezrelosti gastrointestinalnog trakta djeteta, niske enzimske aktivnosti, česte regurgitacije, želudac ne prihvaća hranu, nedostatak gutanja i refleksa sisanja. Ovisno o problemu, liječnici hrane dijete kroz cjevčicu, koriste parenteralnu prehranu, kada se hranjiva otopina daju bebu intravenozno.

Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Znanstvenici su dokazali da se mlijeko prilagođava potrebama djeteta, jer mlijeko žene koja je rodila rano, ima svoj jedinstveni sastav, prilagođen preuranjenoj bebi. Iako beba ne može sisati dojku, hranjena je izraženim mlijekom, nakon što se mrvica uči kako proguta i proguta (obično kad dobije 1,6 kg, pojavljuju se ti refleksi) postupno se prenosi najprije na djelomično, a potom na punu dojenčad. Ako je nemoguće dojiti, dijete se prenosi na donorsko mlijeko ili posebnu prilagođenu smjesu za prerane bebe. Pokazatelji prirasta tjelesne težine određuju kvalitetu i korisnost hrane, potrebu za uvođenjem ili ukidanjem dodataka.

Neonatalno razdoblje za prerane bebe podijeljeno je u tri glavne faze, koje se razlikuju u prehrambenim potrebama i dobitku na težini.

U prvoj fazi novorođenče ne dobiva, već gubi na težini. To je fiziološka osobina svake djece, ali ako beba u punom roku obično izgubi 5-6% težine, prerano - s težinom od više od 1,5kg - 10% i duboko prerano s težinom do 1,5kg - 15%. Ovo razdoblje obično traje prvih 7 dana od rođenja. Unatoč činjenici da je tijekom tog razdoblja količina prehrane minimalna, ona bi trebala osigurati tijelo mrvica sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

U drugoj fazi postiže se konstantno povećanje težine, barem na razini prenatalnog razdoblja. Kada se stanje djeteta stabilizira, on može sisati na prsa ili bocu na vlastitu, doseže težinu od 2,5 kg, majka i dijete su otpušteni iz odjela za preuranjene bebe. Dobitak težine tjedno trebao bi biti 125-200 grama, ovisno o težini djeteta pri rođenju. Izračun povećanja je sljedeći: + 15 g / kg dnevno.

U 3. stupnju, težina djeteta se normalizira, razdoblje traje do godinu dana (za duboko preuranjene bebe duže). Zadatak roditelja u ovom razdoblju je pružiti djetetu dobru prehranu dovoljnim brojem kalorija i svim hranjivim tvarima koje su potrebne za rast djeteta, jer se prerano dijete mora intenzivnije razvijati kako bi nadoknadilo svoje vršnjake. Obično, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, tada se hvata u razvoju svojih vršnjaka za 1 godinu, 2 mjeseca ispred vremena - za 2 godine i za 3 mjeseca - za 3 godine.

Ispod je tabela dobitka na težini za prerane bebe, ovisno o dobi i stupnju preuranjenosti.

Tablica daje približan rezultat za djecu koja su dojena, brojevi se mogu razlikovati, kako gore tako i prema dolje. Mjesečno, dijete treba pregledati pedijatar koji će procijeniti fizički razvoj i zdravlje djeteta. Hranidbenu prilagodbu, izračun stopa dopunjavanja, preporuke za uvođenje komplementarne hrane i dodatke vitaminima trebali bi obavljati samo liječnik.

Težina dojenčadi pri rođenju: norme i odstupanja

Bez obzira na to kakve prosječne težine novorođenčadi nije bilo WHO-a, bebe se teško usklađuju s njima: neke su rođene od strane ratnika, druge s mrvicama, a ostale točno "u sredini". Odakle ovisi? U kojim je slučajevima težina novorođenčadi važna? Je li moguće "ispraviti" težinu djeteta tijekom trudnoće? Govori Darya Alexandrovna KINSHT, voditeljica odjela za neonatologiju, neonatolog, anesteziolog i reanimator najvišeg razreda AVITSENNA medicinskog centra majke i djeteta.

Norme težine u novorođenčadi

Standardni indikatori težine rođenja su 2,8 kg - 4 kg s visinom - od 46 do 55 centimetara. Stručnjaci napominju kako se danas sve više i veće djece počelo roditi - "junački" težina novorođenčeta na 5 kilograma prestala je biti tako rijetka.

Prema WHO, težina djece pri rođenju može se klasificirati na sljedeći način:

Djevojke su težine

Dječaci su težine

Prema tim tablicama, kao normu, mogu se procijeniti pokazatelji koji se uklapaju u okvire od "ispod prosjeka" do "iznad prosjeka". Pokazatelji "niski" i "vrlo niski", "visoki" i "vrlo visoki" razlog su više pažnje stručnjaka.

"Izuzetno je važno ne toliko velika težina kao i njegova usklađenost s razdobljem trudnoće. Na primjer, dijete rođeno u tjednu 40 s težinom od 2000 g i dijete u 32 tjedna s istom težinom su dvije potpuno različite djece.

Glavnu ulogu ne igraju stvarni parametri težine ili njihova korespondencija s prosjekom, već omjer visine i težine djeteta. Ta vam vrijednost omogućuje određivanje indeksa Quetelet - težina u gramima, podijeljena s visinom u centimetrima. Ako je vrijednost u rasponu od 60 do 70, to se smatra normalnim za punoljetne bebe.

"Važno: svi gore navedeni podaci i standardi vrijede samo za bebe rođene na vrijeme. Za prerane bebe postoje i drugi kriteriji.

Stručni komentar

Postoje posebne tablice težine i visine djeteta u razdoblju trudnoće - za dječake i djevojčice, respektivno. Naravno, upotreba tih tablica može dati samo približnu sliku, jer svaka zemlja i svaka regija mogu imati svoje osobine. Ispravni podaci za takve tablice ozbiljan su problem, ali rad WHO-a već je u tijeku. Što se tiče tablica koje se sada koriste, mogu se dati primjeri, čak i za punoljetne novorođenčadi, "ispravna" težina može biti drugačija: na primjer, gestacijska dob od 37 tjedana (ovo je punopravno dijete), težina od 2.850 g može se smatrati "ispravnim" istodobno dijete s gestacijskom dobi od 41 tjedna smatra da je ta težina nedovoljna. U prosjeku se može smatrati da je težina cjelovite bebe od 3.000 do 4.000 g.

Težina novorođenčeta i tijela roditelja

Vjeruje se da veliki roditelji često rađaju "ratnike", dok vitke i kratke žene imaju malu djecu s malom težinom. Također je napomenuto da roditelji koji su sami rođeni veliki, imaju veću vjerojatnost da imaju dijete težilo 4 kg ili više.

Liječnici kažu da zapravo težina fetusa i novorođenčad nije toliko ovisan o roditeljskoj tjelesnoj masi - u maternici se sve bebe razvijaju prema istim zakonima.

Stručni komentar

Težinu novorođenčeta možete povezati s težinom i visinom roditelja, ali u većoj mjeri čini se lošijima kada beba raste. Graciozna žena visoka 150 cm ne bi trebala biti rođena punogodišnje bebe težine dva kilograma, a visoka žena s težinom bliže 90 kilograma - pet kilograma bebe, uopće ne! Otprilike isti pokazatelji su relevantni za njih, iako je u izradi razvoj posebnih tablica i programa koji određuju odnos između težine i visine djeteta s roditeljskim parametrima.

Težina "ultrazvukom" i težina pri rođenju

Ponekad se trudnice počinju brinuti o težini bebe mnogo prije rođenja. Tijekom ultrazvuka, liječnik koji obavlja screening uvijek izračunava procjenu težine fetusa na temelju podataka o gustoćima dobi, kretnji glave i abdomena, duljini femura i biparetalnoj veličini glave fetusa (udaljenost između vanjske i unutarnje konture obje parietalne kosti).

Ako se procijenjena težina djeteta razlikuje od prihvaćenih norma prema gore ili dolje, ali istodobno nije utvrđena odstupanja u stanju posteljice i fetusa - to nije razlog za uzbuđenje.

Stručni komentar

Nemoguće je precizno vagati fetus na osnovi ultrazvuka, a očekivana težina djeteta vrlo rijetko se točno podudara sa stvarnom težinom novorođenčeta.

Fetalna težina tijekom trudnoće

U nekim slučajevima, mala veličina i težina fetusa mogu ukazivati ​​na odstupanje u razvoju i prisutnosti patologija trudnoće. Ozbiljna razlika između fizičkog razvoja fetusa i pojma gestacije zove se fetalna hipotrofija ili intrauterini sindrom usporavanja rasta.

Postoje dva oblika pothranjenosti:

Simetrični oblik pothranjenosti. Zabilježeno je već u ranoj fazi trudnoće, s tim da su svi parametri fetusa mjereni ultrazvukom manji od normativnih.

Asimetrični oblik neishranjenosti. Razvija se nakon 28 tjedana trudnoće. Karakterizira neravnim razvojem fetusa. Na ultrazvuku, liječnik može utvrditi je li veličina glave i tijela fetusa ne podudara s opsegom abdomena.

Takva intrauterna retardacija rasta započinje ako fetus primi nedovoljnu prehranu. U pravilu je povezano s patologijama posteljice.

Razlozi za to mogu biti:

 • pothranjenost,
 • loše navike
 • kroničnih bolesti majke,
 • genetske patologije,
 • infekcija.

U drugim slučajevima, ultrazvučni liječnik naprotiv, napominje da je veličina fetusa prevelika u usporedbi s normama.

Što učiniti ako tijekom ultrazvučne studije u zaključku pišu "veliki voće" ili, naprotiv, sumnjaju na intrauterinu usporenu rasta zbog male veličine? Je li moguće nekako utjecati na težinu djeteta koja još nije rođena?

Stručni komentar

"Ispravak težine" ispravljanjem načina života trudnice s masnim deficitom u fetusu nemoguće je, budući da je razvojno kašnjenje najčešće povezano s patologijom placente (kronična fetoplacentna insuficijencija) koja ne ispunjava svoje funkcije kvalitete u isporuci hranjivih tvari u fetus. Ponekad uzrok može biti bolesti djeteta, uključujući genetsku patologiju.

Velika težina fetusa također se ne može ispraviti, jer dijete ne može izgubiti težinu u uteri. U svakom slučaju, prehrana žene mora biti kompletna i uravnotežena, ne smije sadržavati neophodne hranjive tvari potrebne količine (proteini - od životinjskog i biljnog porijekla, ugljikohidrata i masti), ali i elemenata u tragovima i vitamina. Sjedeći na krutoj prehrani tako da je beba "mala" ili ne "dalje raste dalje" u posljednjim tjednima trudnoće je nemoguća, jer može učiniti više zla nego dobro, uključujući i prerano rođenje.

Prekomjerna novorođenčad

Najčešće, velika djeca, čija je težina iznad prosječnih normi WHO tablice, apsolutno su zdravi. No, u nekim slučajevima, prekomjerna težina u novorođenčeta simptom je poremećaja koji zahtijevaju pažnju i kontrolu od strane liječnika.

Posebna pozornost je potrebna kada:

 • majka je imala dijabetes ili druge endokrine poremećaje tijekom trudnoće;
 • beba ima znakove odgađanja (bez originalnog maziva na tijelu djeteta, suhoću i maceraciji (slojevitost, piling) kože).

Stručni komentar

Djeca koja su rođena kao prekomjerna težina mogu biti "ustavno velika" i apsolutno zdrava u isto vrijeme. Ali postoje i djeca u kojima se prekomjerna težina može povezati s poremećajima metabolizma kod majke tijekom trudnoće. U prvim danima nakon rođenja, ta djeca često imaju zdravstvene probleme, posebice tendenciju niskog nivoa glukoze u krvi, respiratornih poremećaja.

Nedostatak tjelesne težine novorođenčeta

Punoljetne bebe s nedostatkom tjelesne težine (hipotrofije) trebaju posebnu pozornost i njegu u prvim mjesecima nakon rođenja.

Za liječenje malnutricije, bebe i njihove majke propisuju posebnu prehranu, strogo individualnu za svaki slučaj. To je zbog činjenice da s jedne strane novorođenčad s niskom tjelesnom masom zahtijeva povećanu količinu hranjivih tvari, as druge, prehrana koja je toliko nježna za gastrointestinalni trakt.

Stručni komentar

Rođenje djeteta s težinom je ozbiljan problem i ozbiljniji od rođenja velikog djeteta. Nedostatak mase nastaje kada dijete u uteri izgubi potrebne tvari. Prema tome, razvoj svih organa i tkiva javlja se u nepovoljnim uvjetima, koji je popraćen distrofičnim promjenama i oštećenim funkcijama organa, to je izraženije što je veći manjak težine. Stoga se problem treba razmotriti šire nego samo "dobitak na težini".

Mala je djeca sklona metaboličkim poremećajima, a kod starijih dobi ima veću vjerojatnost da će biti prekomjerna tjelesna težina, au odrasloj dobi, pretilost i povezana hipertenzija i dijabetes melitus tipa II. To ne znači da je potrebno "ograničiti prehranu djeteta", samo je neophodno zapamtiti da prehrana mora biti uravnotežena i visoke kvalitete, koja sadrži sve potrebne hranjive tvari, vitamine i mikroelemte, s pedijatrom s pravodobnim ispravljanjem.

Gosta
Ne brini. Rođen sam 40 tjedana, 2600, 40 cm. Brzo narasla na normalu. Koliko se može sjetiti malo veće od normalne. Mnogo veći od svih rodbina sa svih strana. Usput, paparodili gotovo 6 kilograma. Sve će biti u redu. Budite oprezni, budni, ali nemojte paničariti.

Čista genetika.
Nemoguće je hraniti ili izgubiti dijete u uteri

Žao mi je, nisam čitala cijelu temu. Znam 100% da ne morate piti vitamine! Samo u štipaljku! (dijagnoza: nedostatak vitamina)
Imam prijatelja - opstetričara, pa se ovdje pozvala.
Djevojke, nemojte se upropastiti

Moj sin rođen je težine 2890 kg, visine 48 cm. Trenutno imamo 5 mjeseci i sada je težina 7205 (povećanje od rođenja 4315) je li normalno? A onda imam liječnike koji kažu nešto.

Moja je kćer rođena 4100 i 53 cm godišnje, imali smo 11.700 i 85 cm, sami smo vagati 43 kg, visina je 163. Njezin muž je 186 i 90 kg. rodila 40 tjedana težila je 68 kg

Svaki dan su i trudnoća otišle pješice, mnogo se kretale. Djeca su rođena 3100 gr. i 3500 grama.

Dijete je rođeno 39,3 tjedana, težine 2100 kg i visine 42 cm. Sada imamo 10 mjeseci i težine 6500. 63 Je li normalno?

Moje nade nisu bile ispunjene. Treći sin je 4400. Ona sama nije mogla roditi. Policajac. Ali sve je dobro.

Intrauterinsko usporavanje rasta stavljeno je na 3 ultrazvuka. postavili su više nedostatka vode, intrauterini infekcije. Ginekolog je bio skeptičan, savjetovao je da ponovi ultrazvuk. To je sve što je potiologija stavljala sve, mnoge su poslale na genetiku. U plaćenoj klinici na ultrazvuku rekli su da nema manjka vode i bez infekcije, ali dijete je mala. Zatim sam pogledao u mene i moj suprug i rekao da je za našu veličinu normalno. Ja sam 153 cm, 45 kg prije trudnoće. muž 168 cm, 54 kg. I ja sam rođen velik 3000, moje sestre su 2500 kg svaki, moj muž je 2800. Moja svekrva težila 45 kg sada, ona je težila više samo tijekom trudnoće. Za muža i svekrvu, problem je da se bolje, oni mogu jesti ništa i ne riješiti se toga. Tijekom trudnoće nisam imao ni gestoze niti toksikozu. svaki dan sam jeli domaće meso, povrće, voće, orasi. Kći je rođena 2180 visina 47. Prva dva dana rekli da dijete je zdravo malo, prvi dan je pao 20 grama, a zatim je dobio 70 grama. trećeg dana upravitelj je došao i rekao da dijete ne bi moglo biti tako mala i da je bio bolestan. poslali nas u dječju bolnicu. Htio sam napisati odbijanje, oduprijeti se 2 dana, nisam dopustio da pišem s prijetnjama da ako ne i nakon smrti djeteta). bolnica je dijagnosticirana upala pluća, hipotrofija 3 stupnja. Nisam bio siguran u dijagnozu upale pluća. budući da smo imali troje djece u odjelu, svatko je imao dijagnozu upale pluća. ali jedan je imao žuticu, drugi je imao srce i imamo upalu pluća. trećeg dana ležanja u bolnici krvarila sam. Prebačen sam u drugu bolnicu. tamo su se liječnici zaklinjali u rodilištu da su me otpustili bez čišćenja. 3. dan je odbačena odbijanjem, došla u bolnicu djetetu, napisala odbijanje, na koju mi ​​je liječnik rekao da još nismo uhvatili. dijete je bilo natečeno i natečeno, svećenik je bio rastrgan, u crvenim koricama, nije joj činilo da ju potkopava, već je obrisala suhom krpom. nakon povratka kući, prosječno mjesečno stekla je 1500 kg, samo na GW, počela je prevaliti 4 mjeseca na 6, u sedam sela, u 10 je otišla, u devet mjeseci izgovorila prve riječi. na 2,5, ona je recitirala pjesme, tekstove i bajke. imali smo veliki hemisferni jaz nakon tretmana, sve je otišlo. nije bilo više pitanja od neurologa za nas. Sada visina i težina su male za 3 godine, 89 cm, 12,1 kg. u fizičkom i mentalnom razvoju od vršnjaka ne zaostaje. Nismo registrirani kod liječnika. Sad čekamo drugu i bojim se ponavljanja priče. Sjećam se koliko je teško za moju kćer.

Rodila je 39 tjedana 2300/45, asimetrični oblik zvuka. Do mjeseca, asimetrija je izjednačena, za 3 mjeseca težina je bila 5.800. Nije bilo posebne prehrane, dijete je bilo na HB-u, a bilo je malo mlijeka i jeli je manje od "norme". Smjesa se nije hranila. Sada nitko neće reći da je kćer rođena s vrlo malom težinom, vrlo harmonično razvijenom djevojkom

Prije rođenja, težila je 44 kg s porastom od 168 cm. Sve trudnoće bilo je istrošeno, mirno samo sanjala. Moj sin rođen je 4.200, 56 cm. Rođen sam, bez carskog cara. Babice su tada, kad je ležala u postpartumu, imala dobru ideju o tome kako se on nalazi u meni tamo. To je unatoč činjenici da su me unaprijed upozoravali da s mojim veličinama tada više od 3 kg nisam mogao roditi sebi. Ovo je iznenađenje

Prvo je rodila 4230/53 sekundu 4810/58, ali s prvim sam dobila 6 kg više zdrave

Prvi je rodio 3500. Drugi 4000. Tezina je postala ista. Nadam se da će treći biti ne više od 4000.

Sudeći po mom iskustvu, težina djeteta ne ovisi o prehrani ili mobilnosti. Oba trudnoća sam jeli i podjednako se oporavila. Ako je prva trudnoća sam bio neaktivan (blokade na poslu prisiljeni doći ranije i ostati do kasno u uredu), drugi - puno hodanja sa starijim (do 6 sati dnevno). Kao rezultat toga, najstarija je kćer rođena 3600, a najmlađi 4600.

Dijete težine pri rođenju: norme, odstupanja i fiziološka mršavljenja novorođenčadi

Težina djeteta pri rođenju jedan je od najvažnijih pokazatelja zdravlja djeteta. Uz rast, parametre prsnog i glavnog opsega, stanja i boje kože, težina igra vrlo važnu ulogu u daljnjoj brzini prilagodbe i razvoja novorođenčeta.

Fiziološki gubitak težine kod novorođenčadi

Činjenica da je rast djeteta jedan od najstabilnijih pokazatelja ostaje nepromijenjen i tijekom sazrijevanja djeteta, naravno, i dalje raste. Što se može reći o masi novorođenčadi. U prvim danima nakon rođenja, bebe imaju tendenciju gubiti težinu, a treći dan života težina djeteta može se smanjiti za čak 10%. Ta značajka ne bi trebala nepotrebno poremetiti mladu majku jer je gubitak težine nakon rođenja prirodna reakcija tijela djeteta na iskusni stres i promjene uvjeta okolne stvarnosti. Nakon rođenja transformiraju se procesi prehrane, cirkulacije krvi i disanja djeteta. Osim toga, čin sisanja majčinske dojke zahtijeva stalni fizički napor od bebe. Ove su značajke povezane s činjenicom da se masa novorođenčeta može izgubiti u prvim danima života.

Djeca gube na težini i kada se hrane od rođenja umjetnim mješavinama. U tom slučaju, dijete gubi manje težine i brže dobiva na težini. To je zbog stabilnog sastava masti i ugljikohidrata u umjetnoj prehrani. A dijete na dojenje u prvim danima dobiva izuzetno korisno kolostrum koji se hrani proteinima i vitaminima. Istodobno, sadržaj masti u njemu je nešto manji nego kod zrelog mlijeka, a kalorijski sadržaj kolostruma je manji.

Nepromjenjivo, prerane bebe također izgube težinu, kao i bebe s malom težinom. Istovremeno, ove skupine djece mogu izgubiti više od deset posto u prvim danima nakon rođenja, postupno ispunjavajući izgubljene vrijednosti tijekom prvog mjeseca.

Napustivši rodilište, dječji pokazatelji težine ostaju prilično stabilni i počinju rasti po stopi od 20 do 40 grama dnevno, postupno približavajući se izvornim brojkama. Od desetog dana života, dijete doda 150-300 grama tjedno, a do kraja prvog mjeseca može težiti cijeli kilogram više nego nakon rođenja. Ovaj trend brzog povećanja težine nastavit će se tijekom prva tri mjeseca.

Normalni pokazatelji težine za punoljetne bebe pri rođenju.

Pri rođenju prosječna težina punoljetnih novorođenčadi iznosi 2,5-4 kg. Istovremeno, ti pokazatelji, ovisno o mnogim zakonima, prilično su teško predvidjeti. Metoda ultrazvučne dijagnoze omogućuje izračunavanje težine bebe samo približno. Liječnici kažu da prva djeca, u pravilu, vagati prosječno 500 grama manje od njihove braće i sestara, a pokazatelji težine dječaka prelaze vrijednosti težine kod djevojčica za 100-300 grama. Nedavno je očuvana tendencija rađanja "dječa herojima", kada je masa i visina djeteta fiksirana na prilično visokoj stopi. Često težina novorođenčeta može ovisiti o sljedećim čimbenicima:

 • od pokazatelja nasljeđivanja;
 • o trajanju trudnoće (prerano beba ima niže pokazatelje težine, baš kao novorođenče rođeno nakon roka ima veću vjerojatnost prekoračenja normalnog pokazatelja težine);
 • od stila života, navike hranjenja majke tijekom trudnoće i njezine psihološke udobnosti (stres i teška tjelovježba povećavaju vjerojatnost rođenja novorođenčadi male težine);
 • od poda djeteta;
 • od kroničnih bolesti majke (velika djeca često rađaju kod žena s dijabetesom ili pretilosti);
 • od višestrukih trudnoća itd.

Koja je normalna težina novorođenčeta? Dobivene vrijednosti parametara djece odmah nakon rođenja liječnika pomiruju se s odobrenim vrijednostima. Istodobno, tablica Instituta za pedijatriju Ruske federacije i tablica normalne težine novorođenčadi prema verziji WHO-a malo se razlikuju.

Tablica pokazatelja težine novorođenčadi (WHO)

Norme težine novorođenčeta kod rođenja

Neke su bebe rođene velike, ostale su male. Na to utječu mnogi čimbenici. Prema pokazateljima SZO, normalna težina djeteta pri rođenju će dati njegovo zdravstveno stanje.

Opće informacije

Kada novorođenče ima manjak ili višak mase, važno je utvrditi uzrok problema. Rodna težina djeteta pri rođenju kreće se od 2,5 do 4,5 kg. Dječaci imaju veću stopu od djevojaka. U bebama gornja granica iznosi 4 kg.

Koliko bi dijete trebalo težiti pri rođenju? Najbolji pokazatelj je od 2,6 kg do 4 kg. Vjeruje se da masa ovisi o brojevima koji su zabilježeni pri rođenju roditelja. Zapravo, u maternici se djeca razvijaju prema drugim zakonima.

Tablica normi težine djeteta pri rođenju:

Tijekom trudnoće, majke očekuju da će saznati idealnu težinu djeteta po pojmu, opseg glave i trbuščić, duljina bedrene kosti. Ako se samo ovaj indikator razlikuje, a druga odstupanja nisu otkrivena, ne brinite prije vremena.

Uobičajena težina dječaka pri rođenju je 3,3 kg, a djevojke 3,2 kg. Prema tablici se procjenjuju odstupanja za pravodobno upućivanje specijalista. Glavnu ulogu igra rast i tjelesna težina. Prema njima, postavili su Quetelet indeks. Da biste to učinili, težina u gramima podijeljena je u visinu u centimetrima. Normalno se smatra da je u rasponu od 60-70.

Ultrazvukom nije uvijek precizno utvrditi što bi trebalo biti težina djeteta. Često se pokazatelj razlikuje od mase pri rođenju. Nove majke zabilježile su razliku u funti. Pri obavljanju ultrazvuka, žena je određena oko 4 kg, a dijete rođeno 3,5 kg.

Razlozi za promjenu

Prvi dan nakon rođenja, težina djece se smanjuje za 100-200 g, pod uvjetom da je majka rodila bez posebnih odstupanja. Maksimalno smanjenje događa se na 300 g. To se događa kada se edemi uklone, crijeva se brišu, a dijeta još nije uspostavljena. Sve se normalizira 5. dana, nakon 10 dana masa će se redovito povećavati. Kod dojenja beba se oporavlja sporije nego na umjetnom.

Što određuje težinu djeteta pri rođenju:

 1. genetska predispozicija;
 2. trajanje nošenja;
 3. pod novorođenčad;
 4. kronične bolesti;
 5. plodan.

Prerane bebe često imaju nisku masu. Ako se novorođenče rodi kasnije od očekivanog, stopa će biti veća. To je važna prehrana tijekom trudnoće, psihološki stres. Stres i vježbanje povećavaju rizik od malog djeteta. Velike bebe rađaju se s dijabetesom ili pretilosti.

Parametri djeteta pri rođenju s masom manjom od 2,5 kg ukazuju na nedostatak pa se pribjegavaju posebnoj prehrani kako bi normalizirali težinu djeteta pri rođenju. Unatoč činjenici da se bebe smatraju preuranjenima, za šest mjeseci potpuno se nadovezuju sa svojim vršnjacima.

Standardna težina djeteta pri rođenju će biti drugačija ako žena puši, plovila uska, placentalni protok krvi smanjuje. Pokazalo se na anemiju, nedostatak kisika, bronhitis, pijelonefritis. Opterećenje na tijelu događa se kada žena rodi prije dobi od 15 i nakon 35 godina. Ti čimbenici ometaju normalno funkcioniranje posteljice, poremeti transport hranjivih tvari. Postoji kašnjenje u rastu i razvoju fetusa.

Kada novorođenče teži više od 4 kg, to znači da je prekomjerna težina. Često se bebe pate od hipotireoze, metaboličkih poremećaja. To se događa u 8% slučajeva.

Uzrok prekomjerne težine je:

 • perenashivanie;
 • dijabetes melitus;
 • nepravilna prehrana.

Ako je termin rođenja prošao, fetus i dalje dobiva masu. Kada mama ima dijabetes melitus, razina glukoze bebe raste, dolazi do pretjeranog porasta hormona rasta. Žena je smještena u rodilištu 32 tjedna kako bi kontrolirala razinu šećera u krvi i urinu. Tijekom trudnoće majka se ne hrani pravilno, što dovodi do prekomjernog djeteta tijekom porođaja.

Nedovoljan pokazatelj

Mala je težina fetusa promatrana u maternici. Bebe koje su se pojavile u 28 tjedana i mase 1,5 kg smatraju se preuranjenima. Daju se status laganog. Novorođenčad često nije spremna disati i jesti sami, pa im je potrebna dodatna briga.

Djeca s punim radom smatraju se blizancima ili trojkama. Njihova težina je manja od 2,5 kg, ali to je normalan pokazatelj. Novorođenčad je potpuno pripremljena za život izvan tijela žene. Medicinska intervencija nije potrebna, samo promatranje stručnjaka.

Uzroci dojenčadi:

 • srčana bolest;
 • hipertenzija;
 • nekoliko voća;
 • slaba koagulacija;
 • problemi s maternicom;
 • ekologija;
 • česta uporaba kave;
 • pušenje;
 • infekcije;
 • starost žene u radnoj snazi.

Nedostatak dovodi do kršenja termoregulacije. Dijete je hladno, ne zagrijava dugo, tako da je potrebno puno vremena da se vraća ravnoteža temperature. Djeca su podvrgnuta raznim bolestima, prehladama, hipovitaminozama, anemiji, imaju smanjeni imunitet.

Da biste vratili normalnu masu fetusa, propisajte prehranu, vitamine, odaberite broj kalorija. Pozornost se posvećuje općem stanju, formiranju unutarnjih organa i vitalnih sustava.

Žene su propisane vazodilatatori koji poboljšavaju protok krvi i opuštaju mišiće maternice. Potrebne lijekove protiv fetalne hipoksije. Uz pozitivnu terapiju, oni održavaju uobičajene uvjete i metode isporuke. Ako težina nije dobivena, obavite rano porođaj.

U bolnici se takva djeca tretiraju na poseban način, nakon izbijanja hrane je normalna. Feed je potrebno često i malo po malo. Između obroka daje slatku vodu. Ako je potrebno, dijete se hrani smjesom bogatim proteinima i mastima.

Preporučeno stvrdnjavanje, kupanje zrakom i suncem. Aktivirajte rast mišića i dobitak na težini uz pomoć gimnastike. Nakon toga, djeca se ne razlikuju od obične djece ili u mentalnom ili fizičkom razvoju.

višak

Loš pokazatelj je prekomjerne težine kod bebe. Liječnici to oprezno tretiraju, jer pokazatelj ukazuje na kršenje u razvoju novorođenčadi i probleme s endokrinim sustavom majke.

Razlozi povećane težine su:

 1. genetska predispozicija;
 2. drugi i kasniji porod;
 3. razvojna kašnjenja;
 4. nezdravu prehranu;
 5. različit Rh faktor za roditelje.

Veliki rizik od perinealne rupture rezultira u žena koje su propisane carski rez. Nakon rođenja, novorođenčad će trebati veću pažnju.

Prve godine roditelji kontroliraju razvoj bebe. Žena je propisana uravnotežena dijeta s mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti, povrćem i voćem. Isključite maslinovo brašno, kolače, dimljenu hranu i hranu s visokim sadržajem kalorija.

Na početku formiranja dojenčadi iza vršnjaka, nema vremena za fizički razvoj. Nakon toga postoji alergija, problemi u komunikaciji. Prilagodite težinu pojedinačnih doza u prehrani. Dojenje dovodi do skladnog odgoja, pa će problem kasnije nestajati. Ponekad su bebe propisane plivanje, masaža, vježba.

Mama bi se trebala usredotočiti ne samo na težinu djeteta, već i na opće stanje. Ako se novorođenče osjeća normalno, tada raste snažan i zdrav. Kako se ne bi brinuli zbog prekomjerne tjelesne težine ili nedostatka, vrijedi paziti tijekom trudnoće.

Potrebno je odreći se loših navika, jesti uravnoteženu ishranu, pratiti stručnjaci u vremenu, uzeti vitamine i mikroelemete. To su čimbenici koji utječu na dobrobit beba i dobro zdravlje.

Masa rođene djece treba redovito pratiti kako ne bi tovile. Možete izbjeći probleme ako to učinite u početnoj fazi rasta. Razviti kompoziciju i prehrambene standarde, razjasniti nijanse s specijalistom.

Koliko treba novorođenčad težiti? Problemi herojima i inčima

Obitelj je sretna kad saznaju da imaju heroj heroja - dijete manje od pet kilograma! Je li mini beba -

Konzultant-profesor Odjela za prerane bebe Ruskog znanstvenog centra za medicinske znanosti, cijenjeni znanstvenik Ruske Federacije, akademik Ruske akademije prirodnih znanosti Galina Yatsyk govori o velikim i malim bebama.

Nježne mrvice

Pogledajmo što to znači - mala. Težina dojenčadi kod rođenja je više od 2,5 kg - normalna težina. Pedijatri ne smatraju bebe 2,5-2,7 kg. Punoljetno novorođenče s takvom težinom ne trebaju posebnu poboljšanu prehranu, omatanje ili zagrijanu sobu. Ponekad roditelji žele hraniti minijaturne bebe, brzo vidjeti kako su postali hrskavi obrazi, pojavile su se nabore na debelim nogama. Počinju davati dječju hranu malo više nego što je potrebno. Rezultat je regurgitacija. Nemojte pretjerivati ​​malu bebu. Da, jede u smislu količine mlijeka ili dojenčadi malo manje od velikog djeteta, ali dovoljno je. Samo ima drugačiji ustav. U roditeljima, bakinima, djedovima i pradjedima, koji su također vjerojatno krhki graditi. On će pojesti svoju normu, ali se normalno razvija, nadoknađuje svoje vršnjake u svakom pogledu i nakon jedne godine ne može težiti ni manje od njih.

Ali djeca koja su rođena s težinom manjom od 2,5 kg već zahtijevaju veću pažnju liječnika i posebnu njegu. Pediatricki su takve mrvice lagano nazvali.

Razlozi za rođenje vrlo male djece:

 • prijevremenost,
 • pothranjenost,
 • višestruka trudnoća.

Preuranentnost nije rečenica

Glavni problem preuranjenih beba uopće nije mala težina, već nezrelost nekih tijela sustava - respiratorni, temperaturno kontrolirani. Priroda ih ima za život dok im majka stoji u trbuhu, kako bi se dalje razvijala, a njihova težina za intrauterinski život je sasvim normalna. I onda iznenada loša sreća: nešto napravljeno prije roka za rođenje.

Preuranjene bebe su također podijeljene u one s vrlo niskom težinom - manje od 1,5 kg, a one s izrazito male težine - manje od 1 kg. Naravno, takve mrvice često se ne rađaju, njihovih 0,4% i 0,2% svih preuranjenih beba. Prije toga, činilo se da ako je rođeno dijete mase samo 1 kg - to je katastrofa! Kako izaći? Sada, prema WHO klasifikaciji, fetus rođen živi nakon 22 tjedna intrauterine razvoja i težine više od 500 g (!) Smatra se dijete koje može i treba biti njegovana. Sada su i društvo i liječnici psihološki drugačije raspoloženi, vjeruju da se zdravo dijete može odgajati od novorođenčadi težine 1-1,2 kg, a to će biti mentalno kompletirano.

Prerane bebe u početku zahtijevaju posebnu skrb, smještaju se u posebne bolnice, ali ako se beba šalje kući, to znači da može živjeti u normalnim uvjetima, poput svih beba, može disati, piti i jesti i hraniti ga kao obično dijete.

Činjenica da prijevremenost nije presuda, a među poznatim ljudima su preuranjeni, vjerojatno su svi već čuli. Goethe i Napoleon bili su preuranjeni. Niska težina rođenja nije postala prepreka dugovječnosti, talentu ili sreći.

Ponekad su bebe rođene na vrijeme, a njihov rast je prilično normalan za novorođenče, a njihova težina je vrlo mala - 1,3-1,5 kg. Ovo je hipotrofija. To je uzrokovano mama bolest. Takva se djeca pojavljuju kod žena s kardiovaskularnim bolestima, hipertenzijom i oboljenjima endokrinog sustava. Tanke, dugačke, a oni i dalje gube na težini, iako su nutricionisti stvorili posebnu hranu za njih, obogaćeni proteinima, mastima, vitaminima. Za ostatak života, oni svibanj ostati slabo masnoće, ali oni će se razviti dobro.

Hipotrofija kod bebe može uzrokovati loše navike majke. Ako žena puši tijekom trudnoće, fetus je konstantno otrovan, dijete se rodilo maleno.

I još uvijek malena djeca rođena su od višestruke trudnoće, a rođeni su ranije, jer su usko u maternici majke. Njuškane su baš kao prerane bebe. I zdravi blizanci i tripleti izrastaju iz njih.

Problemi divova

No, velika djeca, oni koji na rođenju teže više od 4 kg, liječnici nisu jako sretni.

Teže je rađati, to je razumljivo. Imat će veću vjerojatnost da će ozljeđivati ​​od raka: kosti krvi, hematomi, paraliza. Stoga, kada liječnici, kada čine trudnicu ultrazvuk, vide veliki fetus, često joj nude carski rez.

Ali najvažnija stvar je da se velika djeca rađaju bolesnim mama. Događa se, naravno, da je beba velika jednostavno zato što mu je tata ispod dva metra, a njegova majka nije mala. No takav razlog za veliku težinu je rijedak. No, junak majke s dijabetesom, uključujući i majku koja još ne zna za njezinu bolest, je pravilo. I svako sljedeće dijete ove majke bit će veće i veće. I postoji velika opasnost da će ta djeca također dobiti dijabetes.

Dakle, za obitelji s ljudima koji pate od ove bolesti, potrebno je konzultirati trudnicu s endokrinologom. Dobit će poseban tretman tako da dijete ne rodi preveliko i nije ozlijeđeno tijekom razvoja fetusa.

Veća djeca se prilagođavaju duže nakon rođenja. Obično, tijekom prva tri dana, kardiovaskularni sustav počinje ritmički funkcionirati u prva tri dana, na snazi ​​od pet dana; A za veliku prilagodbu, može potrajati dva tjedna.

Ali junak je došao kući iz bolnice. Kako ga sad hraniti? On bi trebao jesti volumen toliko hrane kao i prosječno dijete. Ali dobivanje junaka težine u isto vrijeme može biti više od prosječnog djeteta.

I zasigurno bi takav klinac trebao biti prikazan endokrinologu. Imamo dobro opremljene dječje centre, gdje se dijete može provjeriti za bilo koju endokrinsku patologiju.

Važno je

► U prosjeku, veća djeca rođena su u Skandinaviji, manja u Africi.

► Prosječna težina dječaka (3.200-3.500 g) nešto je više od težine djevojčica (3.000 - 3.250 g).

► Prva djeca obično rađaju manje od druge i treće djece u obitelji. Iako su roditelji i djeca zdravi - razlike u gramima i centimetrima mogu se jedva primjetiti.

► Ubrzanja već pri porodu imaju veću težinu i visinu djece ove generacije, što ubrzanje nije utjecalo.