Koliko dugo se treba okupati u kuhanoj vodi novorođenčeta

Hrana

Rođenje djeteta velika je radost i sreća za obitelj, ali i puno pitanja vezanih uz skrb i odgoj dugo očekivanog djeteta. Roditelji u prvim mjesecima života djeteta okružuju ga s pojačanim stupnjem pažnje, više brige, pogotovo ako je to njihovo prvo dijete. Takva pozornost na bebu je neophodna i ugodno, on mora osjetiti od prvih dana svog života da mu se sviđa.

Jedan od prvih i najuzbudljivijih postupaka za roditelje - mrvice za kupanje. Mnogo je pitanja: Koja je to kupka? Kako zadržati? Kakvu vodu? Što znači oprati? i tako dalje. Danas ćemo ispitati pitanje koje vode kupati i treba li kuhati.

Je li to potrebno i potrebno?

Imunitet djeteta svakako je slabiji od onoga odrasle osobe, no dovoljno se nositi s prirodnim bakterijama okoliša. S centraliziranim protocima pročišćene i filtrirane vode, prema GOST-u treba biti pogodan ne samo za djecu za kupanje, već se također može koristiti kao voda za piće.

Međutim, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne rade uvijek dobro, i svakako nije svaka majka spremna riskirati zdravlje njezine bebe. Stoga je bolje vizualno procijeniti kakvoću vode, trebalo bi biti prozirno bez nečistoća i neutralnog mirisa.

Ako postoji sjena ili miris, morate kuhati kako biste izbjegli zarazu. Kuhanje najbolje dezinficira. Nije potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta ako je čisto i bez mirisa.

Mnoge majke preporučuju kipuću vodu za kupanje tijekom ozdravljenja pupčane rane, tako da postoji manji rizik od infekcije rane, čak i ako se dobije.

Priprema i temperatura

Za prvo kupanje novorođenčadi, voda se kuha kako bi se izbjegla alergijska reakcija ili infekcija u pupčanu ranu. Nema potrebe kuhati ga dulje vrijeme, jer mikrobi odmah umiru, i toplina preko 100 stupnjeva (točka ključanja) nije moguća, a zatim isparava. Stoga je dovoljno da se kuhati i ugasiti.

Voda nakon kuhanja za kupanje mora se ohladiti. Ugodna temperatura za dijete će biti 36-37 ºê. Stupanj, poput tjelesne temperature, neće dopustiti prekomjerno zagrijavanje ili prekomjerno hlađenje, koža bebe nema neovisnu termoregulaciju pa će roditelji morati to neko vrijeme gledati.

Koliko dugo

Nema jasnog odgovora na ovo pitanje, sve ovisi o razlogu zašto se dijete okupa u kuhanoj vodi. Ako se bojiš infekcije u pupčanu ranu, dovoljno je da se okupajte dok se ne liječi ranu. Preporuča se okupati u kuhanoj vodi za upale kože i alergije s osipa na koži sve do prolaska crvenila.

Dezinfekcija metodom ključanja s niskom kvalitetom isporučene vode također je jedan od razloga za kupanje djeteta u takvoj vodi i zaustavlja vrenje kada se normalizira i uklanja se miris i boja.

Pro i kontra

Kada kupanje novorođenčadi u kuhanoj vodi ima prednosti i nedostatke, majkama je potrebno odabrati i odlučiti koji je čimbenik važniji.

Pros:

 • Zlonamjerni mikrobi umiru.
 • Mekoću za bebinu kožu.

kontra:

 • Dulji proces pripreme (kuhati, ohladiti do željene temperature).
 • Teško je dobiti veliku kupku.

Pro i kontra su otprilike isti.

Kada mogu oprati dijete u tekućoj vodi?

Od prvog dana života pedijatri savjetuju majke da kupaju djecu u kuhanoj vodi, tako da se beba brže prilagođava okolišu. Ovaj savjet, naravno, pogodan je za apsolutno zdrave bebe i dobre kvalitete tekuće vode.

Novorođene mrvice su tako male i osjetljive da želim činiti sve što je potrebno da bi ih udobnije, čak i ako je to radno intenzivno. Mlade majke već imaju malo vremena, pa neka pitanja koja zahtijevaju puno vremena za provedbu, bolje je dobro proučiti. Na primjer, takvo pitanje kao plivanje u prokuhanoj vodi. Nema potrebe kupati svu novorođenčad u kuhanoj vodi, što znači da možete potrošiti spremljeno vrijeme sa bebom.

Korisni videozapis

Zatim, koristan videozapis o tome treba li kuhati vodu za bebe:

Prvo kupanje

Kupanje novorođenčeta. Kako kupiti bebu

Vratili ste se iz bolnice. Preplavljeni ste osjećajima radosti i sreće od rođenja djeteta, kojeg ste mjesecima čekali, a istodobno - tjeskoba i, možda, strah od novih odgovornosti, sumnja u sebe, pogotovo ako je ovo dijete prvo. To je normalno, jer se svaka majka u početku osjeća blaga, ali svaki dan dobit ćete povjerenje i iskustvo, s njima radost i sreću da komuniciraju s bebom.

Kada se kupati?

Od prvog dana vašeg boravka kod kuće, morat ćete stalno naučiti učiniti nešto po prvi put, uključujući kupanje vašeg djeteta. Prvo se postavlja pitanje - kada se mogu kupati? Možete se kupati prvog dana, čim stignete kod kuće (ako se cjepivo protiv tuberkuloze odvija dan prije), ili sljedeći dan, ako se daje na dan pražnjenja.

Koliko je doba dana bolje da se okupaš? U svakom trenutku možete se ugodno osloniti, ali nemojte zaboraviti na dva pravila: poželjno je kupati u isto doba dana i uvijek prije hranjenja.

Priprema za kupanje

Da bi postupak kupanja bio uspješan, pripremite sve što vam je potrebno unaprijed (o tome ću vam kasnije reći). Bilo bi lijepo pozvati pomoć nekome od starijih (baka, na primjer, ili čak iskusni susjed). Bilo bi sjajno da je otac sudjelovao u svim aktivnostima od prvog dana, uključujući pomaganje da se kupaju dijete - napokon, od prvog dana dijete treba osjećati ljubav i brigu o oba roditelja, a otac koji drži sićušno stvorenje u rukama će pomoći da se osjećate više hrabri i odgovorni. Osim toga, utvrđeno je da ranije otac počinje sudjelovati u svim aktivnostima vezanim uz skrb i odgoj djeteta, to je jači odnos između njih postaje u budućnosti.

Dakle, prije nego počnete kupati, unaprijed pripremite sve što vam je potrebno.

Prvo, voda. Činjenica je da se dijete jede samo u kuhanoj vodi sve dok se umbilikalna rana ne izliječi (to se obično događa u dobi između 18 i 22 dana), tako da se voda mora prethodno kuhati da se postupno hladi na 38 ° C.

Drugo, soba u kojoj se možete okupati mora ispuniti nekoliko uvjeta: da bude topla (temperatura zraka 22-24 ° C), bez skice, mora biti udobna tako da možete doći do kupke sa svih strana. Mnogi se okupaju u kupaonici, stavljaju bebu na postolje, ali mislim da je prikladnije to učiniti u kuhinji, gdje možete pravilno zagrijati zrak, staviti kadu na stol za blagovanje (a onda se ne morate sagraditi za držanje djeteta) i Osim toga, kuhinja je obično mnogo lakša.

Treće, vrijedi unaprijed pripremiti odjeću koju ćete staviti na dijete nakon kupanja, obično su to: 2 pelena (tanka i debela), 2 prsluka (tanka i debela), pelena, kapa. Sve to mora biti unaprijed dogovoreno na stoliću za promjenu u redoslijedu koji vam je potreban.

Osim toga, potreban vam je vrč s kapacitetom od 1,5 do 2 litre za pranje, mekom ručnikom, bebenskom sapunicom, vunom od pamuka, kuhanim povrćem ili tekućim parafinom, prahom; malu zelenu i 3% -tnu vodikov peroksidnu otopinu za liječenje zamorne rane i napokon pripremiti visoko koncentriranu otopinu kalijevog permanganata u maloj bocici (ispirete nekoliko kapi u vodu za kupanje dok se umbilikalna rana zaliječi), 2 pipete.

Kupanje za bebe

Dakle, nastavite s postupkom kupanja. Najbolje je to učiniti zajedno, onda će jedna osoba moći izravno oprati dijete, a druga će biti u stanju služiti potrebnim stvarima.

Pripremite kupaonicu, postavite kadu, ulijte vodu u vodu (temperatura vode je 38-39 ° C), dodajte nekoliko kapi otopine kalij permanganata tako da voda dobije blago ružičastu boju. Voda treba uliti u kadu do razine od približno 15 cm, tako da beba koja leži u njemu čuva glavu, ramena i prsa suha (nije problem ako se umbilikalna rana nalazi u vodi - poduzeli smo sve mjere predostrožnosti). Zatim, pripremite čašu čiste vode (temperatura vode približno 36 ° C) za pranje.

Sada možete skinuti dijete uzimajući ga u svoje ruke (s lijevom rukom poduprite glavu i leđa, a desnu ruku s vašim stražnjicama i nogama). Pažljivo ga spustite u vodu, držeći ga tako da su glava i ramena iznad vode, a svi ostali dijelovi tijela su u vodi. Zatim, nastavljam podupirati moju glavu i leđa lijevom rukom (možete koristiti posebne potpore koje su komercijalno dostupne, ali ja sam osobno smatrala da je udobnije i ugodno držati dijete na mojoj ruci), nježno sapun moju glavu, ramena, zatim ruke, noge, genitalije, preokrenuti beba na trbuhu, natrag. Zatim isperite dijete s vodom iz vrča s leđa, a na kraju kupanja ispred.

Nakon kupanja

Sada izvadite dijete iz kupelji i brzo ga stavite na frotirni ručnik, omotajte i nosite ga tamo gdje već imate pelene i higijenske predmete. Pažljivo obrišite bebu cvjetnim pokretima, počevši od glave, nemojte zaboraviti sušiti sve bore. Zatim, vlaženje pamučne vune s uljem, pažljivo liječiti nabore u vratu, u pazuha, prepone područja. Postoje djeca kojima se ulje ne uklapa, u takvim slučajevima savjetujem vam da upotrijebite praškasti ili redoviti krumpirov škrob, ali ne zaboravite da se prašak primjenjuje samo na suhu kožu.

Zatim liječite zamućenu ranu. Koristite pipetu, kapnite (2-3 kapi) vodikov peroksid u pupčanu ranu. Uklonite suvišak tekućine pomoću pamučne brusnice. Pomoću iste pipete ispustite jednu zelenu kapljicu. I pričekajte da se zeleno osuši.

Sada možete oblačiti dijete. Prvo - potkošulje: stavite tanak natrag ispred, i debeli - s kopčom na prednjoj strani. Zatim stavite pelenicu između nogu (ili pelene, ako ih želite koristiti) i zamotajte ih u pelene. Nakon kupanja morate nositi kapu dok kosa ne bude suha.

Tijekom cijelog postupka kupanja, nemojte zaboraviti razgovarati s djetetom blagim mirnim glasom.

To je sve. Sada možete hraniti dijete.

Neki problemi vezani uz kupelj.

 1. Koliko je dugo postupak?
  Prva kupka je 2-3 minute, a zatim ga možete sipati do 10-15 minuta, ali ne i duže, budući da se količina vode koju ulijete u bebu brzo hladi, a dugom kupkom beba može zamrznuti ili umoriti.
 2. Moram li se svakodnevno kupati?
  Da, i to ne samo zbog higijenskih razloga, već i zbog stvrdnjavanja; Osim toga, voda se opušta i vrlo je korisna za živčani sustav djeteta.
 3. Koliko često oprati sapunom?
  Zimi 1 puta tjedno, ljeti 2-3 puta.
 4. Je li moguće dodati biljne čajeve ili pjenu za kupanje u vodu?
  Da, naravno, ali sve dok se umbilikalna rana ne iscjeljuje u potpunosti, bolje je ostati na slabo ružičastom otopinu kalijevog permanganata, a zatim možete dodati izgaranje vlaka, leptira, celandina, kamilice u vodu za kupanje. Možete koristiti i gotove alate za plivanje.
 5. Kada mogu kupiti bebu u velikom kupku?
  Ne prije nego što nauči dobro sjesti. Savjetujem vam da na dnu kupke stavite antistatičastu podlogu i ulijte vodu na beba na struk. Ne ostavljajte dijete samo: može se utopiti čak i na dubini od 15 centimetara ili otvoriti slavinu s toplom vodom.
 6. Koliko dugo morate kupiti dijete u prokuhanoj vodi?
  Sve dok se umbilikalna rana ne izliječi.
 7. U kojoj dobi možete koristiti dječji šampon?
  Teško je odgovoriti nedvosmisleno. U našoj zemlji tradicionalno se smatra da se do jedne godine treba oprati bebom sapunom. Inozemni autori ne vide ništa loše s činjenicom da od 3-4 mjeseca možete koristiti bebu šampon. Po mom mišljenju, ima nekoliko prednosti: ne stezne oči, ne osuši vlasište, ima blagi učinak i pogodno je za čestu uporabu.

Još jednom želim reći: nemojte se bojati početi raditi nešto po prvi put, volite svoje dijete, a kupanje će postati ugodan postupak za vas i vaše bebe.

Na temelju osobnog iskustva i literature:

 1. L.Pernu "Ja podižem dijete", M., "Medicina", 1991
 2. B.Spok "Dijete i briga za njega", Vladikavkaz, "Alania", 1991

Irina Bykova, dječji liječnik i izvanredna majka dvoje djece.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Zašto morate kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Oni koji smatraju obaveznim kuhati vodu za kupanje vode dva cilja:

Koliko ključanje pomaže u postizanju tih ciljeva?

Pro i kontra od ključanja

dezinfekcija

Želja nekih neumoljivih mumija, a posebno baka, da dijete drži sterilnim u čistoći, ne priznavajući mu nikakve bakterije, kao da je astronaut na nepoznatom planetu, nema znanstvenu osnovu. Praksa pokazuje da kupanje u vodi iz slavine, pod uvjetom da imate dobre filtere i čistu vodu, ne uzrokuje štetu djetetu.

Ali ako je kvaliteta tople vode u slavini nedvojbena, ima tamnu boju ili neugodan miris - svakako ga kuhajte! U ovom slučaju, trebat će vam kupka za kupanje novorođenčadi: lakše je napuniti kuhanom vodom.

Bit će ispravno kuhati vodu u prvom mjesecu života novorođenčeta - sve dok se umbilikalna rana ne izliječi. Tijekom tog perioda, mjere opreza ne ometaju se. Štoviše, mangan se koristi za dodatnu dezinfekciju.

Omekšavanje vode

Suprotno popularnim uvjerenjima, voda ne postaje mekša od ključanja. Omekšivači vode obično koriste soda ili proizvode namijenjene za tu namjenu, prodaju se u trgovinama - neki su posebno dizajnirani za kupanje djece.
Poseban filtar također može smanjiti tvrdoću vode.

Je li potrebno dezinficirati s kalijevim permanganatom?

Kalij permanganat, koji se obično naziva kalijev permanganat, prodaje se kao tamni kristalni prah. Ovo je priznati dezinficijens. Koristili su ih naše bake, a moderni roditelji ne zanemaruju ih. Njegova uporaba opravdana je u razdoblju ozdravljenja pupčane rane.

Ako koristite kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta, nije potrebno kuhati vodu. Osim ako naravno, vruća voda iz vruće slavine ne uzrokuje ozbiljne sumnje.

Kako uzgajati mangan za kupanje novorođenčeta

Nekoliko kristala se pažljivo razrijedi u zasebnom spremniku. Pobrinite se da su svi kristali otopljeni: kontakt s njima može uzrokovati opekotinu bebe. Izlijevati dobivenu otopinu u kupelj. Boja vode bi trebala biti blijedo ružičasta.

Gdje kupiti kalijev permanganat

Kalij permanganat se obično prodaje u ljekarnama u 3 g vrećice, ali je nedavno postalo lakše naručiti ga online, jer nije dostupno u većini ljekarni. Postoji još jedan izlaz: trgovine za vrtlare. Ovdje se pakira u pakiranjima u kilogramima. Takva skladištenja s pravilnom pohranom bit će dovoljna za unučad i unučadi.

Pravilno pohranjivanje

Kalijev permanganat ne voli vlagu i izravnu sunčevu svjetlost. Najbolji kapacitet za njegovo skladištenje je čvrsto zatvoren, bolje neproziran. Za malu količinu idealnih staklenki vrhnja.

Korištenje sode za pečenje novorođenčadi za kupanje

Trebate samo omekšavanje vode ako je voda iz slavine zaista teško: osuši kožu i ostavlja naslage na posuđe i kućanske aparate.
Mnoge majke vole sode za pečenje brojnim omekšivačima vode kada kupaju bebe. Zato što je jeftiniji i ne tako zastrašujuće ako dijete slučajno proguta malu otopinu sode.

Koncentracija sode bi trebala biti unutar: 3-5 žlica sode dovoljno je za bebu.

Do koje godine dijete treba kuhati vodu?

Koliko dugo morate kuhati vodu? Dijete ne treba kuhanu vodu, već čistu vodu. U bilo kojoj dobi. Ako imate lošu vodu iz slavine, instalacija filtara je neizbježna: nikada nećete moći kuhati vječno.

Preporuke Dr. Komarovskog: je li potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta

Poznati liječnik ne preporučuje kipuću vodu, savjetujući da stavite visoko kvalitetne filtere. Također predlaže da se suzdrže od plivanja sve dok se umbilikalna rana ne izliječi.

Ne morate kuhati vodu prije svakog plivanja i brinuti se za bebu, ako stavite filtre za vodu. U slučaju da to nije moguće, ključanje je neminovno. Kratko razdoblje prije ozdravljenja ozljede umbilikalne ozljede je izuzetak: ako se u ovom trenutku kupujete novorođenčad, morate kuhati vodu ili ga dezinficirati otopinom kalijevog permanganata.

Video i fotografija: besplatni internetski izvori

Do doba koje se bebe trebaju kupati u kuhanoj vodi?

Osoba je nedavno rođena, kaže da je dovoljno tjedan dana, a zatim dodati mangan i sve.

Kuhati vodu za kupanje treba liječiti pupčanu ranu. U budućnosti, voda za kupanje ne može kuhati, ali svakako obranite tijekom dana kako biste ga oslobodili od klora. Još bolje, okupajte se u filtriranoj vodi, ali ga ne možete priuštiti svi. Kalijev permanganat se uopće ne smije dodati, u toj koncentraciji, kao što je obično učinjeno - nema dovoljno antiseptičkih svojstava, au većem slučaju to može biti opasno.

Također sam kuhala vodu za kupanje djeteta oko mjesec dana, a poslije toga počnemo se okupati u običnoj vodi. Kako je vrijeme prolazilo, primijetio sam da je dijete počelo rumeniti i skinuti kožu na prsima.

U početku sam mislio da je dijete počelo biti alergično na neki proizvod, kao što se već pokazao.

Kad sam se okrenuo dermatologu, liječnik mi je objasnio da je razlog za to skaliranje leži u vodi u kojoj se mi dijete obrišemo. I savjetovao nam je nekoliko mogućnosti za pravilno kupanje. Jedan od njih je da kuhati vodu prije nego što kupaju dijete.

Druga mogućnost može se koristiti za kupanje djeteta kupljenu vodu u plastičnim bocama od 5 litara. Za nas je bilo skupo, odmah smo odbacili ovu opciju.

Pa, treća je mogućnost čišćenja vode posebnim filtrom.

Odlučili smo uzeti filtar, jer je u stvari potrebna stvar u kući.

Tako smo djetetu okupali u pročišćenu vodu do godinu dana, sve dok dijete nije preraslo i da ga je alergija ostavila.

Koliko dugo treba kupati dijete u kuhanoj vodi (članak).

Novorođenče je radost za svoje roditelje, koji se brinu za njega, igraju, gledaju njegov razvoj, okupaju se. Kupanje djeteta je ključni trenutak za mamu i tatu i radostan događaj za bebu.

- Sumnjiva boja vode - zbog hrđe cijevi ili slabe kvalitete vode. Kako bi izbjegli različite alergijske reakcije na koži djeteta, voda za kupanje mora se kuhati, braniti i filtrirati. Ako je moguće, obavite ovaj postupak dva puta, ako nije moguće dobiti čistu vodu;

- sumnjivi miris vode - ovisno o području, mineralne stijene pod zemljom određuje miris i okus vode. Kipuće i naseljavanje će vam pomoći, kao i dodavanje biljnih infuzija u vodu. Igle, kamilica, seriju omekšavanja ove nelagode;

- Klorirana voda - voda je uvijek dezinficirana, ali se događa kada voda daje nepodnošljivo izbjeljivanje. U ovom slučaju, ključanje je obavezno, tako da dijete nema alergiju;

- tvrda voda - tvrda voda se boji čak i na koži odrasle osobe, au novorođenčadi koža je mnogo mekša i osjetljivija. Kruta tvrda voda će ga učiniti malo mekšom;

- mikroorganizmi i bakterije - mnogi mikrobi i bakterije umiru tijekom kuhanja, što sprečava mogućnost djeteta da zarazi infekcijom dok se kupa ili slučajno uzme vodu u usta;

- neizljeđenu pupčanu ranu - kako bi se spriječilo ulazak različitih infekcija, što će dovesti do kardijalne kile ili kirurške intervencije u slučaju gnojnog postupka, voda se kuha i dodaje se mangan ili infuzija biljaka.

- alergije na koži kod djeteta - razni osip ili alergije na koži zahtijevaju posebnu higijenu i dezinfekciju pa će u ovom slučaju potreba za ključanjem biti konstantna.

Dakle, potrebno je kupati dijete u kuhanoj vodi sve dok umbilikalna rana ne izliječi, nema alergije ili osipa na koži, a kvaliteta svojstava vode se ne poboljšava.

Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?

Mladi roditelji, prvi put kupaju svoju bebu, moraju odgovoriti na brojna pitanja:

 • Koju vodu kupiti novorođenče?
 • Trebam li (dezinficirati vodu vrenjem)?
 • U kojim slučajevima je nužno kupati novorođenče u kalijevom permanganatu?

U kojoj vodi kupiti dijete

Prije svega, trebate pregledati kupaonicu. Odlučite kakvu ćete kupku upotrijebiti za kupanje - veliko ili poseban vrtić. U dječjem vrtiću lakše je nositi se s djetetom, au slučaju prekida u vodi lakše ga je napuniti. Velika kupka omogućit će vam gimnastiku s djetetom, a ako kupite posebni gumeni prsten oko vrata, moći će se samostalno kretati u vodi.

Dalje, trebate odlučiti u kojoj vodi kupati novorođenče. Pedijatri obično preporučuju korištenje vode iz slavine, posebno ako se isporučuje s pročišćenom vodom. Prvih dana možete dodati otopinu morske soli u maloj koncentraciji, što će dati dodatnu dezinfekciju još uvijek neizbrisane umbilikalne rane.

Mnoge majke vole koristiti dekacije različitih biljaka za kupanje. Međutim, ne biste se trebali uključiti u njih, trebate stroge indikacije za njihovu upotrebu - za bebu ovo je jak lijek.

U svakom slučaju potrebno je poznavati najčešće korištena bilja u različitim uvjetima kože novorođenčeta:

 • ako ste zabrinuti zbog suhe kože kod djeteta, dodajte dekaciju kamilice u kadu,
 • ako ste primjetili osip od pelene - prelijevajte željezo (detaljno o procesu kupanja u vlaku).
 • ako se pojavljuje diateza - koristite slabo izbulje lišća.

Kuhajte vodu za kupanje ili ne

Nije potrebno kupati novorođenče u kuhanoj vodi samo zbog želje da bude mekša. Bolje je kupiti pjenušanu kupku ili koristiti slabo koncentriranu otopinu morske soli. No, u slučaju kada kvaliteta čišćenja vode iz slavine ostavlja puno da bude željena i postoji mogućnost da se zaražene ikakvom infekcijom, onda se voda samo treba kuhati.

Dodajte mangan u vodu

Nekoliko desetljeća naše majke dodaju otopinu kalijevog permanganata u vodu kako bi dezinficirale vodu. Do danas je dokazano da nema potrebe za kupanje novorođenčeta u kalijevom permanganatu, štoviše, nepovoljno utječe na kožu bebe, prepunjavajući ga.

Također morate odabrati pravu sredstva za kupanje, stvorenu posebno za osjetljivu kožu novorođenčadi. Najbolje ih je kupiti u ljekarnama, pa nema razloga za brigu o njihovoj kvaliteti. Takvi alati neće oštetiti kožu bebe koja još nije postala snažnija i zadržat će svoju zaštitu.

Na temu kupanja:

Pomoć za videozapise

Plivajući jastučići

Dojenčad se često protestira i djeluje kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu i smiruju bebu dolje s nježnim nježnim glasom pjevajući mu posebne pjesme koje su davno bile korištene u kupanju novorođenčadi.

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Koliko dugo kuhati vodu za kupanje novorođenčad

možete zaustaviti kipuće vode čim se umbilikalna rana ozdravi

Vika 18. listopada 2010., 16:17

Kuhala sam vodu nekoliko prvih tjedana, a onda sam vodu odvodila izravno iz slavine, a moj kum učinio je samo vodom jer je jezik bio dovoljno nizak, i općenito, mislim da dugo ne morate kuhati vodu.Ne možete pružiti sterilno dijete okruženje cijelog svog života i ranije učimo bakterije, to bolje za dijete, a zatim stomatitis, konjuktivitis, itd. pojavljuju se u vrtiću. itd

Julia 18. listopada 2010, 16:23

Možete plivati ​​svaki dan, čak i na velikim blagdanima, samo ako ne ometate znakove. Vrlo je dobro da se malo obrišete u infuziji vlaka razrijeđenog običnom toplom vodom.

Taechka 18. listopada 2010., 16:51

kuhali smo se 2 tjedna, narav je izliječio i podigao toplinu iz slavine. Ne vjerujem u ove znakove i okupa se svaki dan. dijete voli kupati i spava bolje noću. dugo se nismo okupali u tragovima, pažljivo s redoslijedom, sushidu kožu na glavi

Vikosh 18. listopada 2010., 18:50

Ja se svaki dan okupa, kipuću vodu do desetog dana, sve dok rana ne ozdravi.

Levitska Lídíya Kolovoz 19 2010, 07:49

Dobar ranku.Kip * yatiti voda za kupanje zahtjeve tilka do trenutka kada je napustio pupak rana, tobto do 10-14 dana. Tadto konzumirati nema.

alen4ikstar 19. listopada 2010., 08:30

osim subote (danas su rođeni i kršteni) i veliki blagdani. i ovih dana da je prljavo?

Anna 19. listopada 2010, 11:14

Anuta, objasnit ću vam gdje se vaše noge rastu od predaha da se ne kupaju na dan kada su krštene (nisam našao logično objašnjenje kada sam rođen, a kako se to dogodilo, netko nije čuo nešto i rođen je i oko rođendana). Prihvaćen je, prihvaćen je, a ne neka vrsta mistike, da ne kupaju dijete na sam dan krštenja, jer se vjeruje da je krsni font najvažniji i jedini iz tih razloga. Na primjer, ako krštenjete dijete 09.10, subota, PRIHVATLJIVO je da se ne okupite točno 09.102010, a ne svake subote. I ne da se okupaju na velikim blagdanima, također ljudskoj misli i semantičkom i mističnom teretu, ova izjava ne prenosi. Zamislite situaciju. Na velikom godišnjem odmoru ili uobičajenoj subotu, prošetali ste s djetetom, a on je prljavao od glave do pete pa se sada ne okupajte i neprestano prolažite do 12 noći. Imate li takvo pravilo u vašem wc-u? Ne mislim, tako da dijete nije drukčije od vas.

OsA je odgovorio 19. listopada 2010., 15:12

Ovo je iz kategorije OBK: One Baba Kazala

Drugi forum Pitanja o novorođenčeta

Nema zrelosti 9

Moja beba ima 4 mjeseca, kupujem pelene za nju bez impregnacije, plovila su gotova i kupila sam 4 pelena impregnacijom od strane ljekarne, budući da ih nitko nije imao. A poslije njih bilo je strašno slatko i nadraženo. Pelene su već stare.

Analize 1

Novorođeno dijete ima povišene eritrotsyty u krvi što je to i koliko je opasno

Novorođenče 10

Moja je beba rođena na 5020 g. Dojenje smo dva mjeseca, za mjesec dana smo postigli 600 gr. Dobro ili loše.

Spavanje 3

dijete ima dva mjeseca. ponekad ne spavaju tijekom dana, budi se svakih 15-30 minuta. Ponekad joj uspiješ u roštilj u kolicima za tri sata dnevno i to je to. prsima sisati malo, a onda pljuje. što činimo

Smeđe plaže na licima djece 4

Dobar dan. Mo сmu sinu 9 mіsyatsіv. Ovdje za 2-3 mjeseca nakon rođenja NY, pojavile su se plaže smeđe boje: s točkom i mjestom. Ne možete vidjeti mjesta Bulo Mayzhe, ali ako ima više od jednog pishova, postali su tamni. Krai ne.

Autorska prava © 2009 - 2016 Korištenje materijala objavljenih na stranicama dopušteno je samo pod uvjetom da izravna, otvorena za tražilice hipervezu na mamaclub.ua.

Kako pravilno i na kojoj temperaturi kupovati novorođenče

Mnoge majke, nakon što su otpuštene iz rodilišta, pitaju se kako se okupaju novorođenčad, jer je beba tek nedavno ušla u svijet, ne može podnijeti ni sjediti, a općenito je vrlo zastrašujuće oprati dijete.

Danas, većina majki pohađa tečajeve prije porođaja, gdje su vjerojatno prikazani i rekli kako se okupati novorođenčadi. Ali oni koriste lutke tamo, a nakon rođenja djeteta sve se događa samostalno. U tom smislu, mladi roditelji imaju puno pitanja:

 • kako zadržati bebu
 • u kojoj se voda za kupanje,
 • hoće li kupiti posebnu bebu, itd.

Kad se možeš okupati novorođenčad

Ako nema kontraindikacija, a beba se osjeća dobro, možete se osvetiti novorođenčadi prvog dana nakon izbijanja iz bolnice. I nakon plivanja, budite sigurni da ćete tretiraju pupčanu ranu zelenom bojom ili koncentriranom otopinom kalijevog permanganata.
Što vam je potrebno za kupanje bebe?
Doista, potrebno je temeljito pripremiti za kupanje novorođenčad. Djecu se najbolje ne okupa ni u velikoj kupelji, već u posebnoj plastičnoj beba.

Nakon kupnje dječje kupelji, operite sapunicom, isperite i ulijte kipuću vodu.

Za kupanje bebe trebat će vam:

Druga važna stvar za prvi plivanje je toplomjer za vodu.

Gdje kupiti novorođenče

Razmislite o tome koje ćete sobe kupiti novorođenče u kuhinji ili u kupaonici. Što god odabrali mjesto za kupanje, trebate uzeti u obzir da soba treba biti topla.

Da biste zagrijali kuhinju, dovoljno je kuhati vodu za kupanje na štednjaku, au kupaonici možete koristiti vruću vodu u kadi s caklinom i čvrsto zatvoriti vrata.

U kojoj vodi se okupa novorođenče

Novorođenčad se preporučuje da se okupaju u toploj vrućoj vodi, dok se umbilikalna rana potpuno ne izliječi. U pravilu, to se događa 2-3 tjedna nakon rođenja. Tada možete kupiti bebu u običnoj vodovodi. Međutim, za dezinfekciju u pripremljenoj kupelji za dijete, potrebno je ispustiti nekoliko kapi koncentrirane otopine kalijevog permanganata.

Za kupanje novorođenče, svakako kuhajte dvije kante vode: jedan ujutro, drugi u večernjim satima. Prva kantica kuhane vode će se ohladiti u večernjim satima, a vi ćete ga miješati s vrućom prokušanom vodom tako da je temperatura u kadi najudobnija za kupanje bebe.

Na kojoj će temperaturi kupovati novorođenče?

Optimalna temperatura za plivanje mora biti 37 stupnjeva. Isti kupanje trebao bi trajati najviše 12-15 minuta.

Koliko često kupiti novorođenče?

Novorođenčad se svakodnevno može okupati. Ipak, bebu trebate oprati kozmetičkim proizvodima ne više od 1-2 puta tjedno.

Važno je napomenuti da beba sapun osuši kožu pa je bolje koristiti posebne kože i šampone za pranje novorođenčeta.

Kakvo je vrijeme za kupanje novorođenčadi?

Poželjno je kupati dijete u večernjim satima, prije noćnog sna. Ne preporučuje se kupati bebe neposredno nakon hranjenja, inače će radost kupanja biti zasjenjena obilnom regurgitiranjem. Poželjno je da nakon sljedećeg hranjenja prošlo barem jedan sat. Optimalno vrijeme za večernje postupke smatra se 8-10 sati.

Koje biljke kupaju novorođenče?

Mnogi roditelji više vole okupati bebe u biljnim kupeljima, a to nema ništa loše jer ispravno odabrana trava smiruje bebu, čini kožu čistom i čak pomaže da se riješi kolike. Kupanje novorođenčadi, koje su sklone alergijama, bolje je u kadi s nizom, kamilicom ili kalendulom. Osim toga, možete dodati i bilje u kadu, koja se sastoji od:

Ove biljke savršeno umiruju i opuštaju bučna djeca.

Biljni troškovi za kupanje mogu se kupiti u apoteku ili pripremiti sami. Na primjer, možete napraviti prekrasnu kolekciju za plivanje iz serije, matičnjaka, valerijskog korijena i maternice. Kupka s takvim biljem pomoći će eliminirati različite štetne tvari iz tijela tijekom dijaze i drugih bolesti.

I sada je vrijedno reći o tome kako se okupa novorođenče.

Kao prvi put da se okupa novorođenčad

 1. S jedne strane, postavite glavu i torzo djeteta. Držite glavu dlanom. Gornji dio djeteta trebao bi biti na podlaktici.
 2. S druge strane, poduprite stražnjicu i bedra. U tom položaju tijelo dijete će biti opušteno i kupanje neće uzrokovati nelagodu.
 3. Spuštajte dijete u vodu vrlo sporo, tako da se postupno navikne na nova osjećanja za njega.

Neki ljudi koriste posebne slajdove ili podmetače za kupanje, ali nisu baš udobni, jer ih nećete staviti u malu kupku, a tijelo beba neće biti potpuno u vodi.

 • U procesu kupanja držite glave djeteta više od tijela tako da voda ne uđe u uši djeteta.
 • Nakon uspješnog zarona možete početi sapunirati. Korištenje spužve ili posebnog kukuruza za pranje sapunastog tijela vašeg djeteta. Obratite posebnu pozornost na pranje cervikalnih, inguinalnih, stražnjica, nabora. Također operite nabore u koljenima i koljenima. Onda sapunite glavu. Zatim okrenite dijete na trbuh i isperite ga čistom, prethodno kuhanom, kuhanom vodom.
 • Očistite omotač za bebe u toplom ručniku.
 • Nakon kupanja, tretirati umbilikalnu ranu najprije s peroksidom, a zatim s jakom otopinom kalijevog permanganata ili s briljantnim zelenilom. Otopina kalijevog permanganata se suši i ozdravlja umbilikalnu ranu
 • Obratite se svim kožnim naborima djeteta s dječjim prahom i tek onda stavite ili dajte bebu.

  27. kolovoza 2013. LittleTOXA

  Komplet za prvu pomoć za novorođenče: što je uključeno

  Ako očekujete dijete ili već imate malu djecu, valja razmatrati da su svi potrebni lijekovi uvijek pri ruci. Uostalom, vrlo često dijete mora pružiti prvu pomoć čak i prije dolaska liječnika. Pa što bi trebao biti pribor za prvu pomoć? Sastav kompleta za prvu pomoć Možda je najvažniji element pribora za prvu pomoć toplomjer. Za []

  Odabir imena za dijete: po patronimima, datumu ili horoskopu

  Najvažnije pitanje koje se odnosi na buduće i novootkrivene roditelje je ono što ime naziva dijete. Važno je napomenuti da je izbor imena odgovoran, jer ime djelomično određuje djetetovu sudbinu i daje mu određene osobine karaktera. Tipično, izbor imena utječu nacionalni i vjerski korijeni, modni trendovi i obiteljske tradicije. Dakle, u Njemačkoj roditelji nisu dopušteni []

  Zašto dijete gnijezde zube noću u snu

  Često se roditelji suočavaju s činjenicom da njihovo dijete noću brusi zube. Netko ne obraća pažnju na ovo, ali netko smatra da je to znak nekakve neodlučnosti i traži načine kako se riješiti ovog fenomena. Zašto onda dijete gnash zubi? Postoji mišljenje među ljudima da ako dijete grudi zube, to znači da ima crve. Ali ovo je potpuno pogrešna tvrdnja. []

  Kako provesti postupak kupanja dječaka i djevojčice

  Izgled novorođenog dječaka ili djevojčice u obitelji povezan je s dodatnim problemima, brigama i veselim trenucima roditeljima. Jedna od higijenskih mjera za njegu djeteta je njegovo kupanje. Mnoge majke ne znaju kupiti novorođeno dijete, koliko puta tjedno to možete učiniti, koja bi trebala biti temperatura, koliko treba trajati kupanje, itd.

  Oni problemi koji su nemirni u prvim mjesecima djetetovog života postupno postaju elementarni i postaju svakodnevni brige. Međutim, iskustvo dolazi kasnije, a na početku vam mogu pomoći savjetnici vlastitih roditelja ili baka, konzultirajući pedijatra. Pravilno izvedene procedure za vodu za dojenčad nisu samo jamstvo njegove higijene i zdravlja, ali i puno ugodnih trenutaka i užitka.

  Sadržaj članka - možete otići do željenog odjeljka

  Kada mogu početi kupati novorođenče

  Novorođenče se ne može odmah umiriti nakon izbacivanja iz bolnice jer je pupčana rana još uvijek svježa i ne izliječi se kada se pojavi vrijeme kući. Malo čekanje s prvim kupanjem može biti u zimskom periodu. Valja napomenuti da se samo kupanje može odgoditi za kratko vrijeme. Što se tiče pranja dječaka, a posebice djevojke, onda ga treba redovito provoditi nakon svakog pokreta crijeva. Trebalo bi također obrišiti svakodnevno nabore dima s vlažnom krpom.

  Za djecu koja su rođena normalnom težinom, s ozdravljenom umbilikalnom ranom i bez ikakvih kontraindikacija, prvo kupanje može se provesti otprilike tjedan dana od trenutka njihova rođenja. Najvažnija stvar u prvom postupku je da se pravilno pripremi za njega i provede ga izravno. Samo u takvim slučajevima roditelji mogu očekivati ​​pozitivan učinak.

  Što je potrebno za kupanje novorođenčeta

  Da bi beba bila okupana u kući trebat će vam:

  • posebna beba kupka kompaktne veličine koja će vam omogućiti optimalno kupanje djeteta i konzumirati malu količinu vode;
  • kuhana voda, budući da je voda iz slavine najbolje ne koristiti zbog sadržaja različitih mikroorganizama štetnih za bebu;
  • poseban termometar za kupanje djeteta, koji će omogućiti pripremu vode od željene temperature i kontrolirati ga u procesu kupanja;
  • posebni slajd ili gamacho, koji će osigurati bebu ispravnu poziciju u vodi, a roditelji ne moraju stajati na savinutoj poziciji iznad njega;
  • razni dječji gelovi, šamponi i sapuni s prirodnom razinom kiselosti, koji se ne preporučuje prečesto, a njihova primjena jednom tjedno ili manje često će biti dovoljna;
  • izvarak kamilice ili serija može se pripremiti samo ako dijete ima problema u obliku pelenskog osipa. u svim drugim slučajevima bolje je koristiti čistu vodu.

  Kako napraviti vodu za kupanje

  [box type = tick] Najbolje je kupati novorođeno dijete na temperaturi vode od 36,6 do 37 stupnjeva. [/ box]

  Istodobno je potrebno promatrati reakciju bebe, jer svako dijete ima svoje toplinske senzacije i potrebno je odabrati optimalnu temperaturu u kojoj će biti što ugodnija. Ako dijete nije udobno za kupanje u odabranoj temperaturi vode, ponašat će se nemirno ili čak plakati, a ako je voda previše hladna, roditelji će moći vidjeti kako njegove usnice postaju plavkasto.

  Prije kupanja dodajte vodu koja treba kuhati. u tu svrhu koristite kantu, veliku kotlu ili bilo koji drugi prikladni spremnik i ohladite na željenu temperaturu. Također možete koristiti grijanu vodu u boci. Prvo, kupelj se napuni do željene razine s hladnom vodom, a onda se u nju dodaje tople vode. U tom slučaju, nakon svakog novog dijela kipuće vode, potrebno je miješati i slijediti nekoliko sekundi, na koju će se označiti pokazivač termometra.

  Uronite dijete u vodu trebalo bi biti vrlo polako i pažljivo kako ne biste uplašili, osobito kada se prvi put okupate. Djetetu se postupno prilagođava nepoznatom okolišu i temperaturi vode, može se zamotati pelenama ili staviti na podstavljeni prsluk. Glava bebe, kada leži u kadi na leđima, treba podupirati dlanom jedne ruke.

  Ako se koristi sapun, potrebno je pustiti dijete u smjeru od vrata do nogu, a tek na kraju kupanja možete oprati kosu. Za pranje leđa, morate nježno okrenuti dijete na trbuhu, a da ne podupirete njegovu glavu.

  [box type = note] Koristite podložak za osjetljivu i osjetljivu kožu bebe - nije preporučljivo. [/ box]

  Po završetku kupanja, preporuča se da se dijete isperu čistom vodom, koja mora biti pripremljena unaprijed. Njegova temperatura može biti 1 stupanj niža nego u kadi.

  Nakon kupanja, preporuča se omotavanje djeteta u suhu pelenu ili ručnik, lagano sušenje tijela, vlaženje. Tek nakon potpunog sušenja svih nabora na tijelu, možete staviti pelenu na bebu.

  Roditelji su također postavljali mnoga pitanja o tome koliko dugo treba trajati vodeni postupak.

  Sva kupanja trebaju trajati najmanje 5 minuta, a najviše - 40.

  Također, ne zaboravite da soba u kojoj dijete treba kupati trebala bi biti optimalno topla, tako da ne začuje hladnoću nakon tople kupke. Temperatura zraka trebala bi biti približno 22 do 24 stupnja, a ne bi trebalo biti nikakvih propuha.

  Koliko često plivati

  Koliko često kupanje novorođenčeta treba odlučiti sami roditelji. Jedini higijenski uvjet je kupanje bebe najmanje 2 puta tjedno. Često je moguće, ali bolje je ne koristiti deterdžent za djecu s čestim kupanjem. Valja napomenuti da su svakodnevni vodeni postupci ne samo jamstvo čistoće i higijene, nego i izvrsna metoda očvršćavanja, a također imaju blagotvoran učinak na živčani sustav djeteta.

  Idealno vrijeme za kupanje je večer. Topla voda i ugodna senzacija iz postupka omogućit će djetetu da se opusti i pridonijeti normalnom, snažnom i miranu sanu. Ubrzo se beba navikne na činjenicu da je čim se otkupi, vrijeme da spava. Međutim, svaka majka mora pojedinačno odrediti optimalno vrijeme za higijenske postupke.

  Značajke za dječake i djevojčice

  Mnoge majke ne razmišljaju o pravilnom kupanju novorođenog dječaka ili djevojčice. Ipak, još uvijek postoje neke značajke djevojčica za kupanje. Dakle, prije nego što se kupanje djevojka treba potkopati u području genitalija. Nakon postupka, također biste trebali blotiti perineum mekom krpom ili pelenama i tretirati s praškom talka. Ova mjera će izbjeći crvenilo i pelensko osip.

  Postupak kupanja dječaka i djevojčice mora biti dovršen tretiranjem pupčane rane u kojoj bi mikroorganizmi ili štetne bakterije mogli ući u vodu. Za to vam je potrebna pamučna vuna, vodikov peroksid i briljantno zeleno. Sada beba će biti mirna, opuštena i potpuno spremna za krevet.