Preranog dojenčeta u bolnici: reanimacija, skrb za djetetu

Bol

Prerano rođenje je rizik za majku i dijete. Nije važno kako su se dogodili - prirodno ili umjetno.

U ovom trenutku medicina je postigla takve visine koje mogu spasiti život djeteta rođenog od 500 g. Sada čak i ove bebe imaju sve šanse za preživljavanje. U našem članku saznajemo detalje i značajke njege novorođenčadi ispred vremena.

Boravak novorođenčeta u jedinici intenzivne njege

Kada se rodi tako maleno dijete, neke funkcije nemaju vremena za oblikovanje. Takve bebe trebaju posebnu njegu. Prva faza njege započinje s početkom u dvorani:

 • Nakon što se dijete rodi, omotane su u tople sterilne pelene i osušene.
 • Nakon rezanja pupkovine izvode se manipulacije, kao i revitalizacija. Sve je to učinjeno na grijanom stolu.

Mehanička ventilacija

Liječnici, s obzirom na stupanj prijevremenosti i blagostanja djeteta, mogu slijediti ovu taktiku:

 1. Umjereni stupanj prijevremenosti i spontano disanje (ponekad s maskom kisika ili nosnim kanelima) ne zahtijeva umjetnu ventilaciju pluća.
 2. Duboki stupanj gotovo uvijek zahtijeva umetanje u traheju cijevi za intubaciju. Kroz njega je povezan s uređajem.

Bit mehaničke ventilacije je da disanje odvija za dijete: postavlja se učestalost pokretanja dišnih puteva u minuti, pritisak u stazama disanja i dubina udisaja.

Suvremeni ventilatori imaju okidanje ventilacije koja uči dijete da diše. Uz pomoć posebnog ugrađenog senzora, pokušaj da se udahne, hardversko disanje usklađeno je s djetetovim dahom.

S ventilatorom bez okidača, ventilacija se javlja prema tlaku: ako su pluća djeteta zapečaćena, dolazi do manje opsega. Moguće je postaviti konstantan pozitivni pritisak.

Postoji još jedna vrsta mehaničke ventilacije - neinvazivna. Upotrebljava se kada dijete može disati vlastito, ali mu je to teško. Mješavina kisika i zraka isporučuje se kroz masku, a pozitivni tlak ne dopušta skupljanje pluća.

Koliko beba može biti na ventilatoru?

Nakon što dijete može disati, on je isključen iz aparata. S obzirom na duljinu boravka na ventilatoru - sve pojedinačno. Neke bebe provode dva tjedna na ventilatoru, a tri dana su dovoljne za nekoga. Sve ovisi o spremnosti pluća, stupnju prijevremenosti i mnogim drugim čimbenicima. Indikatori mehaničke ventilacije su:

 • konvulzije;
 • oticanje mozga;
 • respiratorni uhićenje, šok nakon poroda;
 • respiratorni neuspjeh (sindrom udara).

Osim toga, takav medicinski događaj je dodijeljen sa smanjenim sadržajem kisika u krvi ili njegovim viškom.

Svrha ovog postupka može:

 • smanjiti opterećenje na dišnom sustavu;
 • minimiziraju respiratorne traume;
 • održavanje pluća punjenje na dostatnoj razini.

Ostale mjere oživljavanja

U prvoj fazi reanimacije novorođenčeta primjenjuje se načelo "korak po korak". Prije svega, liječnik vraća slobodan dišni put i potiče disanje. Trajanje tih akcija iznosi 20-25 sekundi.

Taktike liječnika u drugoj fazi reanimacije ovise o stanju djeteta nakon primarne reanimacije. Ako nema disanja, dobro srce, slijedi gore opisani ventilator.

U trećoj fazi, srčana aktivnost i hemodinamika se obnavljaju i održavaju. Ventilator se nastavlja i izvodi se vanjska masaža srca.

Obnova se ukida ako su svi parametri obnovljeni. Ako nakon 20 minuta od rođenja, na pozadini opisane terapije, dijete ne promatra obnovu srčane aktivnosti, tada se ne izvodi reanimacija.

Optimalna temperatura zraka u odjelu

Temperatura zraka u odjelu ne smije biti ispod 25 °, jer dijete još nije prilagođeno normalnim uvjetima. Optimalna temperatura za dijete održava se u inkubatoru - tamo je mnogo veća.

Faze u inkubatoru

Glavni problem preuranjenih beba je termoregulacija. Dijete može lako pregrijati, kao i prekomjernu hranu. Iz tog razloga, postavlja se u čajnik koji održava željenu temperaturu.

S dubokim stupnjem prijevremenosti i malom težinom beba se stavlja u zatvoreni tip inkubatora, a nakon poboljšanja, u otvorenom stanju. U prvim danima nakon rođenja djeteta nemojte izaći iz aparata, njegu se obavlja iznutra. Da bi se izbjegla stagnacija, deformacije glave djeteta trebaju se okretati svakih dva do tri sata. Puls, respirator i temperatura novorođenčeta fiksiraju posebni senzori.

Neka djeca priključuju kapaljke na glavu, jer vene na ruku nisu vidljive.

U inkubatoru je temperatura slična onoj u želucu - 31-37 °. Visoka vlažnost je osobito važno.

Njega uključuje dvije faze:

 1. u bolnici;
 2. u specijaliziranom odjelu pretjecanja.

Uz malu tjelesnu masu (do jednog i pol kilograma) i komplikacija, dijete se prenosi u dječju bolnicu u 10-11 dana. S većom težinom - 7-8 dana.

Ako je prijevoz nužan, djetetu se prevozi kola hitne pomoći s liječnicima kako bi pružila pomoć djetetu.

Prva faza bit će intenzivna terapija, pregled. Po potrebi, oživljavanje. Zatim će dijete biti propisano odgovarajućim liječenjem i osigurati uvjete za dobivanje težine.

Majke koje su dobile dozvolu za posjećivanje djece i hraniti ih trebaju slijediti sljedeća pravila:

 • nosite kapu za kosu i masku;
 • biti u odjelu u čistom ogrtaču;
 • operite dojke sapunom i vodom prije hranjenja i dekantiranja;
 • Držite ruke čistima.

Preuranjeno bebe koje nemaju refleks sisanja jedu kroz cijev. Fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u trbuh, koja uvodi male dijelove mlijeka, glukoze i hranjivih otopina.

Ako nema ograničenja, beba će izraziti majčino mlijeko, jer to je neophodno za ništa. Nakon stabilizacije djetetova stanja, liječnici dopuštaju korištenje metode "klokan", koji se temelji na kontaktu tijela majke i djeteta.

Prva je metoda primijenjena u Kolumbiji, u 80-ima. Bilo je vrlo malo inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe svojoj majci.

Metoda "klokan" je kako slijedi: dijete je smješteno između majčinih grudi i na taj način osigurano odjeće ili nešto drugo. Istraživanja su pokazala da su prerane bebe, koje su se rehabilitirale na ovaj način, razvile i stekle brže od onih koji su bili u inkubatoru.

U prvoj fazi obavlja se blisko promatranje, registracija i praćenje izvedbe djeteta:

 • krvni tlak;
 • kontrakcije srca;
 • zasićenje kisikom u krvi.

Također, ako je potrebno, obavite liječenje djeteta lijekovima, ovisno o bolesti:

 • poboljšanje aktivnosti mozga;
 • žutica;
 • konvulzije;
 • dilatacija krvnih žila itd.

Druga faza više je usmjerena na oporavak djeteta i primjenu različitih tehnika.

Značajke Njega njege

Njega skrbi započinje prvim sekundama djetetovog života. Počinje omotavanjem u toploj pelene. Nakon postavljanja djeteta u zahod, medicinske sestre se skupe, prate opće stanje, hrane (ako majka nije dopuštena). Mame uzimaju izraženo mlijeko, zasiti ga vitaminima, mineralima, proteinima.

Ako mlijeko nije dostupan, mliječne su formule pripremljene za male težine bebe. Za djecu s blagim refleksom usisavanja, hranjenje se provodi s štrcaljkom.

Liječnički savjet roditeljima

Liječnici su uvijek spremni kontaktirati roditelje preranih beba, jer je podrška majke i oca za mrvice vrlo važna.

Ako je stanje djeteta stabilno, liječnicima će biti dopušteno aktivno sudjelovati u hranjenju, razgovarati o vrsti hranjenja, koja je vrsta prikladna, ovisno o stanju djeteta i sposobnostima majke. Sve stavke koje ulaze u inkubator (boce, bradavice itd.) Moraju biti sterilne. Ovo će još jednom podsjetiti liječnika.

Odjel s preuranjenim bebama ima svoj raspored, s kojim će liječnik obavijestiti roditelje. Ako je posjet dopušten, pokušajte ostati blizu bebe što je dulje moguće. Jednako je važan način na koji majka provodi vrijeme oko douvea s djetetom. Istraživanja pokazuju da ako majka razgovara s djetetom, pjeva mu pjesme, čita knjige, tada se opće stanje popravlja i dijete se brzo oporavlja.

Metoda "kenguru" opisana gore je također uključena u preporuke liječnika, budući da je fizički kontakt s majkom prirodna potreba. Ako vam liječnik dopušta da dijete dijete, svakako to učinite, dodirnite je - dijete osjeća sve.

Svi liječnici razumiju želju majke da se otpusti što je prije moguće, ali novorođenčad bi trebala biti spremna za to. Čim dijete održava tjelesnu temperaturu, kako bi stalno zadobio težinu, bit će ispražnjen. Tijekom vremena u bolnici u skrbi, trebate pripremiti svoj dom i obitelj za dolazak djeteta, kako biste upoznali informacije o skrbi.

zaključak

Dakle, majke čije je dijete rođeno ispred vremena, nakon izbijanja, uvijek morate uspostaviti bliski kontakt s lokalnim liječnikom i medicinskom sestrom. U početku će biti puno pitanja, a kvalificirani odgovori pomoći će majci da se potpuno brine za dijete.

Članak. Preuranjeno dijete: rodiljna bolnica i dječja bolnica

Postoje situacije kada žena ne brine o očekivanom razdoblju trudnoće i rodi se prerano dijete koje treba posebnu njegu. Koje su značajke zdravlja i prehrane u preuranjenim bebama? Koji rodni domovi i dječje bolnice u Moskvi i St. Petersburgu specijaliziraju za prerano rođenje djeteta? Savjetuje ih profesorica Galina Yatsyk i neonatologinja Antonina Volzhina.

Prerano bebe smatraju se preuranjenima ako je majka rodila, ne dostižući 36 tjedana trudnoće. Prije nekoliko godina, liječnici su poduzeti za brigu o djetetu, ako je rođen s tjelesnom težinom od najmanje 1000
Sada postoje nove tehnologije koje omogućuju spašavanje života djece i manje težine. Stoga je Svjetska zdravstvena organizacija predložila nove kriterije za procjenu: najmanje 22 tjedna intrauterinog razvoja i najmanje 500 g težine.

Pitanje mijenjanja kriterija raspravlja se u našoj zemlji. Galina Yatsyk, doktorica medicinskih znanosti, profesorica, voditeljica Odjela za prerane bebe u Znanstvenom centru za zdravlje djece, Ruska akademija medicinskih znanosti, kaže: "U razdoblju od 2008. do 2012. godine postupno ćemo prelaziti na nove kriterije. Moje mišljenje i neki drugi opstetričar-ginekolozi i neonatolozi su da bi bilo bolje uzeti u obzir gestacijsku dob od 25-26 tjedana i tjelesnu težinu od 750 g ili više biti kriterij održivosti. Sada se u različitim medijima čuje senzacionalna poruka o rođenju mikrobira koji teži do 300 g. Moje iskustvo u neonatologiji upućuje na to da do 70% djece s izuzetno niskom težinom porođaja kasnije može biti onesposobljeno. Pitanje njege takve djece mora biti vrlo pažljivo tretirano. "

Za svoje podatke
Ovisno o početnoj težini beba rođenih prerano, podijeljene su u tri skupine:
od 1500 g - prerano beba,
od 1000 do 1500 g - prerano beba s niskom težinom porođaja,
do 1000 g - prerano dijete s ekstremno malom tjelesnom težinom.

Teškoće pri rođenju

Ako se dijete rodi prerano, njegovi organi i sustavi još nisu razvijeni u istoj mjeri kao u punom roku. Stoga će od prvog trenutka trebati medicinsku njegu, a njegov volumen i trajanje ovisit će o vremenu kada je beba rođena.

 • Jedan od glavnih problema u preranoj bebi je formiranje respiratorne funkcije. U plućima svake osobe stvara se posebna tvar - surfaktant koji sprečava pada alveola i time doprinosi normalnom disanju. Preuranjeno bebe nemaju dovoljno površinski aktivnih tvari pa se pluća ne mogu potpuno širiti, a ponekad i poremećaji disanja javljaju dok se ne zaustavi. Važno je da liječnici prilagode disanje u djeteta. U tu svrhu koriste se umjetni respiratori. Liječnici imaju još jedan lijek - analogni tenzid proizveden kod ljudi, koji prerano pomaže u postavljanju dišnog sustava.
 • Prerano beba nije fiziološki spremna za uvjete koji ga čekaju u našem svijetu. Temperatura okoline ovdje je niža nego u majčinoj utrobi, a dječji sustav termoregulacije još uvijek je nesavršen - brzo overcools i overheats. U starim danima, ako je beba rođena prerano, bila je omotana u vatu ili postavljena na štednjak kako bi stvorila klimu koja se najviše sliči intrauterini. "Sada je dijete smješteno u inkubator (inkubator)", kaže Galina Yatsyk. - Izolira se od buke i viška svjetla, ovdje se isporučuje kisik, regulira se temperatura i vlažnost. Ponekad se takozvani "gnijezda" koriste za imitiranje prenatalnog položaja djeteta.
 • Moguće je reproducirati ne samo intrauterini položaj, već i stanje bez težine. To je učinjeno zahvaljujući metodama pod nazivom suho uranjanje. Kupka je napunjena toplom vodom, temperatura koja se održava na 36,6 stupnjeva. Površina vode prekrivena je medicinskim filmom na kojem je beba spuštena. On je omotan u ovom filmu, on je toplo, on je bezbolan i osjeća se sjajno. "
 • Preuranjene bebe često imaju prehrambene probleme. Riješeni su na različite načine. Ako dijete teži oko 1700 g i ima refleks sisanja, onda se hrani mazalicom kroz posebnu špricu, uzimajući u obzir brzinu opskrbe mlijekom. Ako beba već sranje, koriste se obične bradavice i boce. Naravno, u ovom slučaju, mlijeko je još uvijek dijelom, malo po malo. Kada je odsutan refleks sisanja, beba se hrani kroz nozzogastričnu sondu, a hrana postupno ulazi u želudac djeteta.

Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Da bi je spasio dok beba još uvijek ne uzima grudi, ženu treba redovito dekantirati. Medicinsko osoblje hranit će dijete majčinskim mlijekom, uvodeći dodatne aditive, jer je potreba za preuranjenim bebama u bjelančevinama, vitaminima i mineralima vrlo visoka. Ako žensko mlijeko nije dovoljno, za hranjenje se upotrebljavaju umjetne mliječne formulacije posebno dizajnirane za prerane bebe.

Uzmite si vremena kući!

Prva faza njege preranog djeteta provodi se u bolnici. Najbolje je, ako se prerano rođenje odvija u bolnici, gdje se nalazi jedinica za intenzivnu njegu djece - onda beba odmah stigne nakon rođenja. No, reanimacija djece nije u svim bolnicama.

obavezno pregledati medicinske stručnjake u djetetovom bolnici: neurolog, oftalmolog, ortoped, kardiolog, on čini lubanje ultrazvuk - Ultrazvuk mozga, ako je potrebno - ultrazvuk unutarnjih organa, uzeti uzorke krvi i urina.

Što se događa s bebom ako je rođen u bolnici gdje nema reanimacije? Može li se spasiti?
Ništa slično. U bolnicama za majčinstvo uvijek postoje inkubatori, umjetni respiracijski uređaji i pripreme potrebne za održavanje života preranih beba i neonatolozi koji znaju "izvući" takvu djecu. Druga stvar je da, pored promatranja složenih preranih beba, neonatolozi bi trebali biti prisutni u sljedećim rađancima i primati nove bebe. To znači da će neonatolozi manje pažnje posvetiti preuranjenim bebama i možda će propustiti neke važne trenutke kada dijete treba biti spašeno. Kod reanimacije, neonatolozi i medicinske sestre rade izravno kod djece koja su tamo - to je njihova izravna odgovornost, što znači da će dijete uvijek biti pod liječničkim nadzorom.

Kada se prerano dijete nalazi u intenzivnoj njezi, majka ga može posjetiti, ali u određenim satima i "komunicirati" kroz staklo inkubatora (u nekim bolnicama i centrima za majčinstvo, dopušteno je cjelodnevno posjećivanje).

 • Ako u maternističkoj bolnici nema reanimacije, a dijete ga traži, a nakon stabilizacije može se prebaciti u bolnicu gdje je to. Dijete se prevozi automobilom, koji je posebno opremljen za prijevoz prijevremenih beba (ima inkubatore, medicinske ventilatore itd.).
 • Ako je dijete rođeno prerano, ali s dobrom težinom (2400-2500 g), on je zdrav i dobiva na težini normalno, a zatim se može otpustiti iz majčinog bolnice zajedno sa svojom majkom u uobičajeno vrijeme. Ako beba ima malu tjelesnu težinu ili ima zdravstvenih problema, tada je prebačen u drugu fazu skrbi, 5-10 dana nakon rođenja, u odjel prerane bebe u dječjoj bolnici ili dječijem medicinskom centru. Ovdje, u bolnici, beba će morati provesti još vremena, koliko ovisi o stanju i težini djeteta.

Što se tiče druge faze, ovdje je u nekim zdravstvenim ustanovama dopušteno zadržavanje djeteta s majkom, au drugima majka može doputovati u dječju bolnicu tijekom dana kako bi hranila bebu i pomogla mu se brinuti. Liječnici obično pozivaju majčinu želju da hrani mlijeko. Ako majka nije stalno s djetetom, liječnici joj traže da se svakodnevno dekantiraju i donesu mlijeko u dječju bolnicu kako bi ga dijete moglo primiti.

Obično, dijete je otpušteno kući kad ima pozitivan trend, težina dosegne 2400-2500 g, može sisati prsa ili bocu.

Za svoje podatke

Glavni uzroci prijevremenog poroda:

 • cervikalna insuficijencija (prerana cervikalna dilatacija),
 • gestosis,
 • prerano odstranjivanje posteljice,
 • genitalne infekcije,
 • hormonski poremećaji,
 • višestruka trudnoća,
 • ozbiljne majčinske bolesti (bolesti bubrega, kardiovaskularni sustav, itd.).

Preuranjeno dijete: u oživljavanju i poslije. Što može mama

Što je odvodnik? Kaži medicinskoj sestri u preuranjenim bebama

Umijeće preranog dojenčadi rasplamsava, a prerane bebe ne dobivaju manje. No roditeljima još uvijek nema dovoljno informacija o preuranjenim bebama. Časopis "Early Birdies", objavljen u sklopu informativne kampanje istog imena, odgovara na najčešća pitanja roditelja koji su suočeni s preuranjenim rođenjem. Jedan od njegovih materijala posvećen je stadijima skrivanja djeteta u ruskim rodilištima i perinatalnim centrima. Tatyana Mikhailovna Datsko, viša medicinska sestra Odjela za patologiju novorođenčadi i preranih beba br. 4 "BCPE" u gradu Omsk, navodi.

Koliko djece se brinete svakodnevno? Koja je vaša odgovornost?

U reanimaciji ima 2-3 djece po medicinskoj sestri. Kada bebe rastu i više ne zahtijevaju kontrolu reanimacije, prenesene su u neonatalni i prerani patološki odjel (ARF), a ovdje jedna sestra brine za 6-7 djece.

Odgovornost medicinske sestre prije svega uključuje brigu o novorođenčadi, nastojimo pružiti razvojnu skrb, što je vrlo važno za njihovo oporavak. U prvoj fazi stvaramo takve uvjete kao da je dijete još u utrobi.

U odjelima su svjetla prigušena, kabine su prekrivene posebnim pokrivačima koji ne dopuštaju svjetlo i zvuk. Smanjujemo zvuk na uređaju, koristimo svjetlosne indikatore za komuniciranje i hodanje u mekanim papučama. U našoj oživljavanju postoji "sat šutnje" kada se djeca odmaraju i nitko se ne smije smetati, čak i kod liječnika. Budući da su novorođenčad vrlo osjetljivi na mirise, u oživljavanju je zabranjeno korištenje parfema ili dezodoransa.

Također je vrlo važno staviti dijete na pravi način, tako da se osjeća sigurno. Koristimo posebne gnijezde koje djetetu omogućuju da leže u položaju fetusa i rukama dodiruju njegovo lice.

Kako jedan dan obično ide u ARF za bebu?

Dan beba započinje s uzorkovanjem krvi, a potom započinje hranjenje, a nakon hranjenja počinju različiti postupci i masaže. Općenito, prerano beba mora spavati 20 sati dnevno, potrebno je 2 sata jesti, a još dva budna. U pravilu, sve važne postupke, poput EKG-a i ultrazvuka, provode se ujutro, tako da dijete može odmoriti.

Otkad su djeca dopuštena roditeljima? Je li moguće da mama bude u blizini djeteta tijekom postupaka?

Majka može doći u hitnu službu djetetu u određenim satima koje odredi bolnička uprava kada dijete ne prođe kroz postupak i ako to ne ometa rad osoblja.

U drugoj fazi, kada je dijete prebačeno iz reanimacije, majke su već pod uvjetom zajedničkog boravka s djecom, a za nas to je vrlo velika pomoć. Mama je dopušteno voditi brigu o djetetu i izvesti neke postupke. Ovo je plus ne samo za nas nego i za majku - ona stječe potrebne vještine i spremna je da se brine o djetetu prije izbijanja.

Naravno, roditelji su jako zabrinuti zbog svega što se događa, stoga su pod stresom. Pokušavamo im psihički pomoći, odvratiti pozornost od negativnih, dati sve potrebne informacije i promatrati kako na odgovarajući način vide sve što je novo. Liječnici naših klinika primjećuju da majke koje su bile u odjelu s njihovim bebama, a zatim na recepciji dolaze s povjerenjem i spremnijima.

Koliko je važno, po vašem mišljenju, kontakt roditelja s djetetom u ranim fazama razvoja?

Kontakt s roditeljima je vrlo važan: čak i ako majka drži djetetu ruku ili nogu, osjetit će njezin miris i toplinu, a to će mu pomoći da brže raste. Ako majka ne može biti prisutna, koristimo stvari koje podsjećaju dijete o njoj, na primjer, njezin rupčić.

Pozivamo druge bliske rodbine - tate, bake. Vrlo je važno privući stariju djecu, jer vide da se sve pozornosti daju netko drugi i osjećaju napušteno. Kada dijete dođe k nama, on se prikazuje brat ili sestra i kaže da mu treba pomoć u svemu. Obično, djeca vrlo dobro reagiraju, netko privlači, netko pomaže oko kuće, a općenito obitelj postaje sve kohezivnija.

Kako pomoći roditeljima da se suoče s teškoćama dok su djeca u ARF-u?

Postoje različite situacije, na primjer, majka ne može prihvatiti ono što se događa i odbiti brinuti o bebi. Zatim povezujemo psiholog i razgovaramo s njom. Zbog toga većina majki promijeni svoje stajalište, prestanu vidjeti samo negativne. Najvažnija stvar je da podučavamo roditelje da se suoče s problemima koji su se pojavili, pokazujemo da se sve nevolje mogu prevladati.

Ne zaboravimo na tatu, jer često muškarci puno gori podnose stres. Vrlo je važno da je sam vidio bebu, shvatio da mu je potrebno manje, da stanje djeteta ovisi o njegovoj ljubavi. Mnoge majke kažu: ako je otac pomogao skrbiti za bebu, psihološki problemi u obitelji nestaju brže.

Naravno, sve je jako drukčije: postoje oci koji potpuno brinu o sebi, postoje i oni koji ne traže da se dotaknu. Svi se pristupamo pojedinačno. Netko se postupno uključuje u proces skrbi: na primjer, prvo dajemo dodir samo prstom, ponekad kažemo da beba izgleda kao tata, to obično nadahnjuje puno.

Kakva su vam pitanja roditelji preranih beba s vama?

Medicinske sestre savjetuju samo za njegu - liječnik govori o zdravlju djeteta. U bolnici vodimo školama majčinstva, gdje odgovaramo na pitanja majki, a ne samo o razdoblju dok su djeca u našem odjelu. Govorimo o cijepljenju, o kakvoj se odijevanju treba u određenoj sezoni.

Vrlo često, roditelji nas pozivaju nakon pražnjenja ili pisanja u društvenim mrežama. Uvijek dajemo kontakte i kažemo da mame i tate se slobodno mogu kontaktirati u bilo kojem trenutku.

Recite zanimljivim, pozitivnim pričama iz svoje prakse.

Ja stvarno volim svoj posao, svu djecu i mame, pa kad dođem nakon vikenda, s užitkom slušam ono što kažu liječnici na dužnosti. Na primjer, Peter je počeo sisati - za nas to je sjajan trenutak da ga raspravljamo cijeli dan.

Vrlo je ugodno upoznati našu "diplomu" u klinici. Beba je već odrastala, tako da bivši pacijenti prepoznaju mama. Ponekad roditelji pozivaju i govore o uspjehu djece, a mi smo jako zadovoljni. Dok se brinemo o djetetu, dajemo mu ljubav, pa se radujemo svakom napretku. Takve vijesti raspravlja cijeli odjel, a kada vidimo zdravo dijete - za nas to je najviše radosno u radu.

Članak donosi dobrotvorna zaklada.
"Pravo na čudo" od strane Abbviea

Faze preranog dojenčeta

Kada se rodi prerano dijete s dubokim stupnjem nezrelosti, proces skrbi traje mnogo tjedana, a ponekad i mjeseci. Za ovo morate biti mentalno pripremljeni. Naposljetku, to je čudo: takva mrvica rođena je živa i boreći se za svoje pravo na ovom svijetu. Ostaje samo čekati, kada će biti pored vas. Svaki ima svoj put, ali u njemu postoje tri različita koraka.

Prva faza: skrb u rodilištu (perinatalni centar)

 • Neposredno nakon rođenja, međusobno se slažu s bebom samo s toplim rukama, na grijanom stoliću za zamjenu i omotane u sterilne grijane pelene. Vrlo je važno u ovoj fazi eliminirati hipotermiju.
 • Kupaju se samo one bebe koje teže više od dva kilograma. Originalno sredstvo za podmazivanje gotovo se ne uklanja, kako ne bi oštetilo kožu.
 • Sve mrvice koje nisu dostigle težinu od dva kilograma smještene su u zatvorene inkubatore, gdje im je stvoren optimalan uvijet, nalik onima u kojima su bili u uteri.
 • Taktike referencije ovise o stupnju zrelosti i preuranjenosti mrvica.

Gdje i kada se ispuštaju?

 1. Zdrava djeca koja su stekla težinu dva kilograma otpuštena su kući.
 2. 7.-8. Dan, oni koji nisu primili prestižnu "dvushki" poslani su u neonatalni patološki odjel, do druge faze dojenja.
 3. Bolje preuranjene bebe prenose se u drugu fazu skrbi čim se utvrdi dijagnoza i osiguravaju se uvjeti za siguran prijevoz.

Drugi korak: sestrinstvo u dječjoj / neonatološkoj ordinaciji dječje bolnice

Moderni odjeli drugog stupnja prerane njege su opremljeni da ostanu djeca sa svojim majkama. U ovom slučaju, od dvije do četiri djece obično se smještaju u isti tip odjela. Svakom odjelu (rjeđe od dva) pripada posebna medicinska sestra koja nadgleda brigu o majkama djece i obavlja medicinske postupke i manipulacije.

Djeca težine do 1700 g nalaze se u inkubatorima, odakle ih izvlače (ako postoji dopuštenje neonatologa) za hranjenje, vaganje i promjenu odjeće. Na udaljenosti od 60-70 cm od prsa bebe objesiti igračku, čak i ako dijete je još uvijek vrlo slab.

Obrišite djecu:

 • nakon dobi od dva tjedna, ako je njihova težina veća od 1700 grama;
 • nakon dobi od dva mjeseca, ako je njihova težina dosegla jedan kilogram.

Vaganje se provodi po potrebi, ali barem jednom dnevno.

Rast i opseg glave mjere se tjedno.

Čim postaje moguće, preuranjeno se češće širi na trbuščić. A kad tjelesna težina dosegne 1800 grama, počinju masirati trbuščić (prema indikacijama ranije, čak i do 1000 grama).

Čak iu bolnici s preuranjenim bebama težine 1700 grama u dobi od dva tjedna, počinju hodati.

Treći korak: promatranje kod kuće od strane pedijatrijske poliklinike

Prvoga dana nakon dolaska kući medicinska sestra i liječnik trebaju pregledati dijete. Zatim, sestra će doći dva puta tjedno za mjesec dana, a pedijatar - još dva puta. Do šest mjeseci, sestra će početi stići tjedno, a šestomjesečno na godinu dvaput mjesečno.

Liječnici će pratiti zdravlje i razvoj preranog djeteta, a roditelji moraju učiniti sve kako bi organizirali odgovarajuće životne uvjete za bebu, prilagodili svoj način, prehranu, temperiranje i razvoj akcija.

Prerane bebe zahtijevaju blaže klimatske uvjete. preporučuje se:

 • sobna temperatura 20-22 stupnja Celzijusa;
 • vlaga 60-70%.

Soba bi trebala biti svježi zrak, ventilacija - potrebni su.

Obrišite bebu svaki dan, u sobi u kojoj temperatura zraka nije niža od 22 stupnja, optimalno - 26. Koristite čistu vodu za kupanje na 38-39 stupnjeva. Kupanje se provodi s higijenskom i restaurativnom svrhom. Pitanja koja se otvrdnjavaju u prvim mjesecima za prijevremeno nisu relevantna.

Hodanje dopušteno:

 • s težinom od 2500 grama u bilo kojem vremenu (odjeća je toplija po jednom sloju nego u normalnim novorođenčadi);
 • s težinom do 2500 grama - samo u toplom vremenu.

Hrana je ponajprije dojka, ako nije moguće - koristiti prilagođene mješavine za prerane bebe. Oni su više koncentrirani i pridonose najranijoj dobnoj skupini i rastu mrvica.

Postupci temperiranja trebaju započeti od druge polovice godine života, ako nema kontraindikacija.

Za majke beba rođene prerano, posebno je važno uspostaviti povjerljiv odnos s lokalnim pedijatrom i medicinskom sestrom. Mnogo je pitanja i potrebno ih je riješiti uz pomoć stručnjaka, s argumentima i sukladno modernim položajima službene medicine.

Ako je sve ispravno, nakon godinu ili dvije, nitko se neće sjetiti da je mrvica bila nešto drugačija od svojih vršnjaka.

A kada je beba uhvatila svoje vršnjake u visini, težini i razvoju?

Preuzmite vježbe pestovalnaya gimnastike za bebu od 6 tjedana i starije

Želite li da beba bude zdrava, aktivna i snažna? Planirate li preuzeti najizravniju ulogu u podučavanju gimnastike mrvica? Preuzmite praktične vježbe iz pestovalnoy gimnastike za bebe od 6 tjedana do 3 mjeseca i dajte zdravlje beba od rođenja!

Za komentar, morate

Preuzmite vježbe pestovalnaya gimnastike za bebu od 6 tjedana i starije

Želite li da beba bude zdrava, aktivna i snažna? Planirate li preuzeti najizravniju ulogu u podučavanju gimnastike mrvica? Preuzmite praktične vježbe iz pestovalnoy gimnastike za bebe od 6 tjedana do 3 mjeseca i dajte zdravlje beba od rođenja!

Pravila o privatnosti

Administracija stranice viline.tv (VilainTv LLC OGRN 1155476136804 INN / KPP 5406597997/540601001) poštuje i pridržava se zakona Ruske Federacije. Također poštujemo vaša prava i poštujemo povjerljivost popunjavanja, prijenosa i pohrane Vaših povjerljivih podataka.

Tražimo vaše osobne podatke kako bismo vam pružili povratne informacije kako bismo pružili informacije ili usluge, odgovorili na vaše zahtjeve na službu za podršku web mjesta, vodili natječaje i druge promocije, provodili anketu kako bismo poboljšali kvalitetu usluga.

Osobni podaci su informacije koje se odnose na predmet osobnih podataka, odnosno potencijalnog kupca. Konkretno, ovo je posljednje i ime i prezime, datum rođenja, kontakt podaci (telefon, e-mail) i drugi podaci koji se pripisuju federalnom zakonu od 27. srpnja 2006. br. 152 -GP "o osobnim podacima" (u daljnjem tekstu: Zakon) osobnih podataka.

Ako ste podatke o kontaktima postavili na web stranicu, automatski se s osobnim podacima prihvaćate sljedeće radnje (operacije): prikupljanje i akumuliranje, pohranjivanje, ažuriranje (ažuriranje, promjena), korištenje, uništavanje, depersonaliziranje, prijenos na zahtjev suda. h. trećim osobama, u skladu s mjerama za zaštitu osobnih podataka od neovlaštenog pristupa.

Navedeni pristanak vrijedi neodređeno od trenutka kada su podaci navedeni, a može biti opozvana slanjem aplikacije za administraciju mjesta koja označava podatke navedene u članku. 14. Zakona o osobnim podacima.

Povlačenje suglasnosti na obradu osobnih podataka može se izvršiti slanjem odgovarajuće narudžbe u jednostavnom pisanom obliku na e-mail adresu ([email protected])

U slučaju povlačenja suglasnosti za obradu naših osobnih podataka, obvezujemo se da brišemo vaše osobne podatke u roku od 3 radna dana.

Mali, da udalenkie! Sve o preranoj djeci

U sovjetskim vremenima, bila je to rečenica koja je rodila kilograma djeteta, novorođenčadi nisu imala skrb, nije imala osnovnu opremu i lijekove. Sada je situacija drugačija, ako je dijete rođeno 22 tjedna težine svega 500 grama, ima priliku preživjeti - u 2008. godini donesen je zakon zahvaljujući kojemu smo dužni brinuti se za djecu s ekstremno niskom tjelesnom težinom manjom od 1000 grama. U tu svrhu postoje specijalizirane medicinske ustanove u svim regijama Kazahstana, prikladnu opremu, najnovije droge i neonatolozi. Prema službenim podacima, smrtnost dojenčadi u Kazahstanu u 2014. godini pala je za 24%. I to je vrlo dobro, jer mnoge trudnice imaju rizik od rođenja prije vremena. Beba s trudnoćom od manje od 37 tjedana, težine do 2500 grama smatra se preuranjenom, ali bebe se rađaju češće i manje težine. Ako je dijete rođeno težine od 2000 grama ili više, u roku od šest mjeseci nadoknađuje svoje vršnjake, ako je težina manja od 1500 grama, tada će trajati najmanje godinu dana. No, u svakom slučaju, medicinska skrb i majčina skrb djela čudesa!

17. studenoga - Međunarodni dan za prijevremene bebe! Danas, prerane bebe za njegu pod posebnom kontrolom i vrlo je važno. Da bismo saznali kako se to točno događa, upitao sam liječnika, neonatologa Almatyove regionalne klinike za dječju bolnicu, Anastasia V. Dyachkova, pitanja. Izbor regionalne bolnice nije slučajno, naravno, da su u velikim gradovima, posebice u Astani i Almaty, sve napredne tehnologije i najopremljenije pedijatrijske centre, pa sam bio više zainteresiran za to kako se stvari nalaze u regijama. Je li regionalna bolnica sposobna napustiti novorođenče s ekstremno malom tjelesnom težinom?

Zašto su bebe najčešće rođene prerano? Postoje li mnoge bebe u vašoj jedinici?

Mogu reći da je situacija s preranim bebama danas vrlo ozbiljna. Postoji mnogo preuranjenih beba. Razlozi su patologije majke i fetusa, nasljedni čimbenik, kronične bolesti, infekcije, napetosti itd., Ovaj popis se može nastaviti već dugo, ali želim primijetiti prije svega odgovornost samih majki, njihovu nemarnost vlastitim zdravljem i zdravljem fetusa. Znate li koje različite situacije postoje, koliko je šokantnih i uznemirujućih stvari otkriveno u našem radu s majkama, vrlo slaba svijest o trudnim majkama iz ruralnih područja i mladih majki, mnogi od njih ne razumiju koliko je važna razdoblja trudnoće, kako izvući i ostaviti dijete ispravno. Trudnica se ne prijavljuje na vrijeme, ne prođe testove za intrauterine infekcije, ima i onih koji odmah dođu rađati, nemaju ni kartice za razmjenu! Ovo je glavni problem regija, ruralnih područja. Žena odlazi do posljednje, liječnici ne promatraju, ne prolaze sve potrebne preglede i testove, ne razumiju što je moguće, ono što je nemoguće, a kao posljedica toga nastaju ozbiljne preuranjene bebe.

Kakva djeca su skrbena u vašoj bolnici?

Preuranjene, kao i "vrlo prerane" bebe mase manje od 1000 grama isporučene su u jedinicu intenzivnog liječenja od rodilišnih bolnica. Kako bi dijete bilo u uvjetima bliske intrauterini, stavlja se u posebno opremljeni inkubator. Hladnjak je opremljen svime što je potrebno, održava optimalnu temperaturu, vlažnost i sadržaj kisika, a također osigurava umjetnu ventilaciju pluća. Oko sat vremena kontinuirano elektroničko praćenje glavnih vitalnih pokazatelja: krvni tlak, sadržaj kisika u krvi, temperatura zraka i ostali pokazatelji. Preuranjene bebe ne mogu sami jesti (nisu razvile gutanje i sisanje refleksa), oni se hrane kroz posebnu sondicu ili intravenskom infuzijom kapanja.

Gdje se djeca prenose nakon oživljavanja?

Nakon jedinice za intenzivnu njegu, djeca se prenose u odjel za patologiju novorođenčadi i prerane bebe. Tamo, kao iu jedinici intenzivne njege, obavljaju se promatranje, liječenje i briga o djetetu tijekom cijelog dana. Novorođenčad je vrlo slaba i svaki faktor je vrlo važan. Oni su brzo super-hlađen, jer oni još uvijek ne mogu regulirati vlastitu tjelesnu temperaturu, zaboravljaju disati zbog nezrelosti mozga. Stoga je u ovoj fazi važna kontrola neonatologa, medicinskih sestara i, naravno, majki!

Za život svakog takvog djeteta, svi naši stručnjaci ne samo da se bore, već se praktično bore, važno je da ne propustite ni jedan trenutak, stalno praćenje, svaka mala stvar je važna. Razveselimo se svakom djetetu, da i kad dođemo kući, nastavljamo misliti da je sve normalno tamo, pozivamo se jedni drugima, održavamo kontakt s kolegama i roditeljima djece. U takvoj situaciji, ravnodušnim se ne događa.

Jesu li mame u blizini svih vremena?

Da, ako zdravlje majke dopušta, ona je uvijek pored djeteta. Fizička (koža na kožu) i emocionalni kontakt s djetetom vrlo su važni. Mama bi trebala uzeti bebu u naručju, razgovarati s njim i pjevati mu pjesme. Često emocionalno stanje majke, vrlo teška - postpartumna depresija, prerano rođenje. No ipak, majka bi trebala shvatiti da mnogo ovisi o njoj, da njezino mlijeko pomaže djetetu da se poveća, a opće stanje djeteta često ovisi o njenom stavu. Dijete osjeća sve. Glavna stvar koju se majka nije bojala, jer nije kristalna vaza, već njezino dijete, koje treba zdrava i jaka majka i ljubav. Potrebno je voditi brigu o njemu, uzeti ga u svoje ruke, mijenjati odjeću, očistiti nos, napraviti masažu. U mojoj je praksi postojao slučaj, dijete je rođeno prerano s teškim asfiksijom, prema APGAR-0, vrlo teškom djetetu. Nije se pomaknuo, nije sisao, i praktički nema šanse da će živjeti uopće. Ali roditelji su bili vrlo aktivni, pozitivno razmišljali, razgovarali s njim, pjevali pjesme, a moja majka prekrivala je ikone cijeli inkubator. I čudo se dogodilo, počeo je pomicati ruke i noge i počeo sisati. Stoga uvijek savjetujemo mama da se obratite djetetu, on treba osjećati brigu i ljubav majke i znati da je dobrodošao.

Ako majka nema mlijeko, što je hrana za bebu?

Postoje posebne mješavine namijenjene preuranjenim i malim brojem beba. Ali želim reći da u svakom slučaju trebate pokušati utvrditi dojenje. Čak i ako u početku nema mlijeka, laktacija može biti obnovljena pravilnim izražavanjem i dobrom emocionalnom raspoloženju. Majčino mlijeko je osobito važno za prerane bebe, jer sadrži sve potrebne i neophodne bebe. Osim toga, čudesna kvaliteta dojenja dugo je poznata, posebice posebna emocionalna veza između majke i djeteta.

Kada su mama i beba otpustili dom?

Naravno, prije svega, to zahtijeva dobru izvedbu djeteta, mora samoubojstvo, povećati težinu, biti aktivan. Važno je da beba teži najmanje 2500 grama, a njezino opće stanje mora biti stabilno. Nakon iscjednje, prerano beba treba posebnu njegu i povećanu pažnju od majke i pedijatara pedijatara, neuropatologa. Majke se trebaju sjetiti da je dijete još uvijek slabo i što je više moguće manje bi bilo izloženo vanjskim utjecajima. Ograničiti pristup javnim mjestima s njim, ali i ne primati goste kod kuće. Vrlo često propisujemo majku s bebom, a tjedan dana kasnije dolaze u bolnicu s infekcijom. Prema tome, nakon iscjedka, potrebno je ograditi dijete što je više moguće od svih vrsta nepovoljnih čimbenika.

Iz razgovora Anastasia Valeryevna postalo je očito da je situacija s preranom bebom u našoj zemlji, posebice u njegovim udaljena kraja, iznimno teško, unatoč svim naporima liječnika i raspoloživom opremom u posebnim ustanovama, roditelji uvijek nemaju priliku pravilno brinuti za bebe dugo vremena, i nakon svega takva djeca zahtijevaju svakodnevno podizanje skrbi, stalnu kontrolu i nadzor.

Drago nam je da su naše regionalne bolnice opremljene suvremenom opremom, a čitavo osoblje je vrlo osjetljivo i neonatolozi i medicinske sestre koje njeguju i liječe prerane bebe. Vrlo me je iznenadila činjenica da je neodgovornost budućih majki koje nisu registrirane, a ne prolaze testove, a ponekad i život djeteta ovisi o tome. A postoji i mnogo slučajeva kada majke dobrovoljno napuste bolnicu s djetetom koji još nije jaka i nije spreman za iscjedak, ponekad ne razumiju sve rizike i ozbiljnost situacije.

Bilo bi dobro izravno na terenu, u regionalnim centrima, obavljati rad na medicinskoj pismenosti stanovništva. Pokrenite društvene projekte s četvrtom Akimatsom, puštajte društvene videozapise i prikažite ih na televiziji i distribuirate putem drugih medijskih kanala. Samo na taj način, cijeli svijet, možemo li se nositi s problemom preranog beba, potičući trudnice da budu pažljivije prema njihovom zdravlju i zdravlju nerođenog djeteta.

Dragi čitatelji i svi oni koji nisu ravnodušni prema sudbini preranih beba, Anastasia Valerievna, rekli su da imaju bebe u odjelu, uglavnom iz obitelji s niskim prihodima. Roditelji ponekad nemaju što kupiti pelenu, da ne spominjemo odjeću. Stoga, ako imate priliku i želju da pomognete preranoj bebi, možete kupiti pelene najmanjih veličina ili pletene čizme (4 cm na vanjskom dijelu stopala). Za sva pitanja možete kontaktirati neonatologu Anastasia Valerevna +7707 823 0550, oni će vam biti zahvalni na vašoj pozornosti i podršci.

Prerano beba: posljedice u budućnosti

Mnogo je čimbenika koji utječu na prijevremeni rad. Liječnici se do danas još nisu dogovorili o zajedničkom mišljenju u određivanju čimbenika rizika za prijevremeno rođenje. Očigledno, dakle, prilično mnogo trudnica suočava se s tim fenomenom. I, naravno, zabrinuti su za isto pitanje: kako će prijevremena djeca tijekom prenatalnog razvoja utjecati na njegovo buduće zdravlje i razvoj? U tome ćemo pokušati razumjeti zajedno.

Čimbenici koji povećavaju rizik od prijevremenog poroda

Većina stručnjaka slaže se da nedostatak hormona i zarazne bolesti unutarnjih genitalnih organa imaju veliki utjecaj na razvoj pretjeranog rada. Također pod tim rizikom su žene koje imaju loše zgrušavanje krvi.

Čimbenici koji utječu na povećanje rizika obično su povezani s poremećajima trudnoće:

 1. Pojava problema tijekom trudnoće. (Zarazne bolesti maternice i vagine, sadržaj proteina u urinu, prisutnost nekoliko plodova, velika količina vode, abnormalni razvoj fetusa.)
 2. Bolesti povezane s trudnoćom. (Crijevne infekcije, parodontitis, kirurgija, fizički umor, ozbiljne ozljede, kardiovaskularna insuficijencija, dijabetes, problemi s bubrezima).
 3. Društveni i biološki čimbenici. (Rođeni do 18 godina ili nakon 34 godine, ekonomska nestašica u obitelji, prijenos stresa i doživljavanje negativnih emocija, zlouporabu alkohola, ovisnost o drogama ili ovisnost o nikotinu.)

Kada se beba smatra preuranjenom

Ako je fetus u maternici manje od 37 tjedana, tada se takvo dijete može nazvati preuranjeno. Konvencionalno, stručnjaci razlikuju četiri stupnja:

 • Težina = 2-2,5 kg. Rok je = 37 tjedana.
 • Težina = 1,5-2 kg. Rok = 34 tjedana.
 • Težina = 1-1,5 kg. Rok = 31 tjedna.
 • Težina = 1 kg. Rok = 29 tjedana.

Ova se podjela ne može nazvati apsolutno istinito, s obzirom da trajanje trudnoće nije uvijek lako utvrditi. Ova je podjela inventirana kako bi se pronašao pravilan tretman. U praksi postoje iznimke, djeca rođena s standardnom težinom, ali znakovi su preuranjeni.

Znakovi i stupanj prijevremenosti

Ovisno o stupnju preuranjenosti, dijete ima različite znakove.

Ako dijete može pomicati udove, ali mišićna insuficijencija je vizualno vidljiva, onda se prema takvim znakovima dijete može pripisati umjerenom tipu (1-2 stupnja). Na tijelu takvog djeteta možete vidjeti procese sitnih kose. Ako se dijete dodjeljuje drugom stupnju, prisutnost pištolja je moderna na licu. Ali nakon dva tjedna kosa nestaje. Sama koža je ružičasta i bradavice su istaknute.

Navel ima malo pomaknut položaj, za razliku od punog djeteta. Te bebe nemaju potkožnu masnoću, tako da dijete izgleda tanko. Veličina glave je proporcionalna tijelu i nogama. Dječji čavli su mekani na dodir i njihova veličina doseže vrhove prstiju.

Genitalije dječaka imaju pogrešno mjesto, obično jedan ili oba testisa smještena na ulazu u skrotum. Velike su djevojke bliske usne.

Ako fetus ne može pomaknuti nogu i ruke, onda se može pripisati dubokom tipu (3-4 stupnja). Gotovo cijelo vrijeme takvo dijete provodi u stanju spavanja. Udovi takvog djeteta su rastegnuti i imobilizirani. Plod je slabih mišića. Što se tiče kože, izgleda tamno, tanko i naborano, obično s kosom. Ako je preuranjeno razdoblje duboko, tada se na koži pojavljuje bubrenje. Nedostaju bradavice, koža na njima gotovo je nevidljiva. Navel je čak niži od umjerene vrste. Takvo dijete ima veliku lubanju, kratke udove proporcionalno tijelu. Nails su kratki i vrlo mekani. Skrotum dječaka je u trbušnoj šupljini. Nema jasnih okvira za podjelu u vrste, tako da dijete može imati različite znakove.

Prerano rođenje može utjecati na ljudsko zdravlje u budućnosti: za nekoliko godina. U prvoj godini beba će se razvijati fiziološki uz veliku brzinu. Nakon šest mjeseci, težina djeteta će biti tri puta veća od težine koju dijete ima u vrijeme rođenja. Što se tiče mentalnog razvoja, on će doprijeti do svojih vršnjaka za dvije godine ili, u rijetkim slučajevima, pet. Da bi dijete dobilo normalni razvoj, potrebne su posebne procedure koje će pomoći u obnovi preranog djeteta. Potrebna je i osjetljiva skrb i njega.

Koje bolesti su prerane u budućnosti prerane bebe?

Preuranjene bebe posebno su ranjive na infekcije, budući da njihovi organi nisu potpuno razvijeni. Također, ova djeca imaju slab imunološki sustav. I odrastanjem dolazi do raznih bolesti: niskog tlaka, formiranja ingvinalne kile, asfiksije, sepsije, miopije, otitis, osjetljivosti na česte prehlade, cerebralne paralize, konvulzije, niskog stupnja šećera. Također, žene su sklone preuranjenom radu i nestabilnim menstrualnim ciklusima.

Koja je težina preranih beba?

Ne zaboravite da prerano rođenje predstavlja veliki rizik ne samo za zdravlje djeteta, već i za zdravlje majke. Posljednjih godina medicina se brzo razvija. Do danas, stručnjaci su u mogućnosti da ide beba težine 0,5 kg. Takav slučaj uključuje prisutnost djeteta u bolnici, u kojem slučaju takva mjera je nužna. Dijete mora biti praćeno od strane različitih liječnika i mora se poduzeti određene procedure. Ovaj slučaj osigurava dostupnost posebne opreme.

Nakon specijaliziranog promatranja novorođenčadi u bolnici i prisutnosti stabilnih pokazatelja (tjelesna temperatura, krvni tlak), pojava sposobnosti samousluživanja i probave hrane, liječenje rane na pupku i dobivanje težine veće od dva kilograma; Liječnici počinju razmotriti mogućnost izbacivanja iz rodilišta. Ako beba nije mogla dobiti odgovarajuću težinu, onda ga šalje specijaliziranom odjelu za djecu, gdje se provode sestrinske prerane bebe.

Izuzetno prerano dojenče

U vrijeme rođenja, dijete se nalazi u rodilištu, gdje nosi. Neke bolnice imaju jedinice za intenzivnu njegu djece, što će biti dobra podudarnost ako se rođenje djeteta odvija prije vremena. U ovom slučaju, dijete će odmah nakon rođenja ići tamo. Ali nisu sve bolnice opremljene takvim tehnologijama. U bolnici, novorođenčad će proći niz postupaka: ultrazvuk mozga, unutarnjih organa, uzimajući različite testove (krv, urin).

Različiti liječnici će ispitati dijete:

Ako u bolnici nema takve reanimacije, takve klinike trebaju imati ventilatore. U takvim slučajevima morat ćete uzimati posebne lijekove potrebne za održavanje života novorođenčadi. Također će zahtijevati stručnjake koji su u mogućnosti izvući takvo dijete iz maternice. U pravilu, vrlo je malo takvih stručnjaka i vrlo su zauzeti.

Neonatolozi su neophodni ne samo za vrijeme porođaja već iu vrijeme kada dijete treba biti spašeno. Ako novorođenčad treba djeci, onda će biti transportirana u posebno opremljenom automobilu, gdje se nalaze inkubatori, medicinski ventilatori i slično.

Koliko su preuranjene bebe u bolnici?

Minimalna količina vremena bebe u bolnici je deset dana. Zatim je prebačen u dječji odjel, vrijeme provedeno tamo ovisi o stanju zdravlja i težini djeteta. U tim fazama, pronalaženje majke pored nužne potrebe, u kojoj se brine za njega i proizvodi hranjenje. Liječnici preporučuju hranjenje djeteta vlastitim mlijekom. Ali, također je moguće da majka nije stalno s djetetom. U takvim slučajevima je potrebna ekspresija mlijeka. Nemoguće je utvrditi točno vrijeme koje je proveo preuranjeno u bolnici.

Najteža je stvar ostaviti dijete kad se rodio nakon 28 tjedana u utrobi. Ova vrsta trudnoće zove se - ekstremno. Takve bebe imaju vrlo nisku tjelesnu težinu, a glava mora biti zaštićena od toplinske izolacije bacanjem šešira na glavu ili omatanjem u list. U pravilu, novorođenčad ima umbilikalnu ranu, a medicinski radnici moraju ga senzitivno pratiti. Također se pričvršćuje. U sobi gdje je dijete instalirani su termostati koji reguliraju temperaturu. Optimalna temperatura u takvim odjeljcima prelazi dvadeset pet stupnjeva.

Odmah nakon rođenja, beba je omotana u poseban, hermetički film s izrezom za glavu. Liječnici prate vitalne znakove novorođenčeta i stoga zahtijevaju korištenje različitih uređaja koji pokazuju puls, krvni tlak i temperaturu. Pri obavljanju raznih postupaka liječnici ne pokušavaju oštetiti paket. Svako kretanje novorođenčeta događa se u paketu. Nakon toga, liječnici rade sve što je moguće kako bi vratili normalno disanje i otkucaje srca.

Njega prerane bebe kod kuće

Ako novorođenče ne padne pod kategoriju - ekstremno, onda će biti moguće nositi ga kod kuće. To zahtijeva konzultacije s liječnicima. U takvim slučajevima pedijatrijski pedijatar posjećuje bebu dvaput tjedno ili majka otputuje u polikliniku s djetetom oko dva puta mjesečno.

Liječnik donosi stroge propise za roditelje koji će ih slijediti. Ovisi o stanju zdravlja i razvoju djeteta. Oni uključuju:

 • Ne možete ugostiti druge goste osim medicinskih stručnjaka.
 • Temperatura u sobi bi trebala biti iznad 25 stupnjeva.
 • Vlažnost bi trebala biti oko 50%.
 • Sobi u kojoj dijete troši više vremena treba redovito provjetravati.
 • Čišćenje soba treba obaviti najmanje dva puta dnevno.
 • Ako je jedan od roditelja primio zaraznu bolest, on mora privremeno živjeti na drugom mjestu.
 • Obroci moraju biti strogo prema rasporedu.
 • Stvaranje dobre zvučne izolacije u kući.
 • Korištenje higijene ruku.

Pokušajte slijediti sve preporuke liječnika, a dijete će brzo nadoknaditi svoje vršnjake u fizičkom i psiho-emocionalnom razvoju.

Prerano beba od 7 mjeseci - posljedice

Trenutačno nije teško nositi beba sedam mjeseci. Ali bez nadzora kvalificiranih liječnika to je gotovo nemoguće učiniti. Dijete nema samo probleme s nedostatkom težine, već i niz drugih problema koje moderni liječnici mogu riješiti. No sedam mjeseci staro dijete će imati više problema u budućnosti nego beba - devet mjeseci star.

Rođenje djeteta sedam mjeseci nakon začeća može dovesti do sljedećih posljedica:

 • Problemi s dišnim sustavom.
 • Bolest srca.
 • Nizak hemoglobin i slab metabolizam.
 • Oslabljeni imunološki sustav.

Ali ako slijedite sva pravila kada ih nose, tada se ti problemi mogu izbjeći. Suvremena medicina i vaši napori mogu spasiti dijete od strašnih posljedica.

Umjesto zaključka

Zaključno, mora se reći da prerano beba nije rečenica. Nemojte očajavati, ako je slučajno vaše mrvice rođeno prije roka. Medicina ne ostaje mirna, već se naprotiv aktivno razvija. Iskusni i kvalificirani liječnici stavit će vaše novorođeno dijete na noge i reći vam kako se brinuti za njega kako bi izbjegli negativne posljedice u njegovom zdravlju i daljnjem razvoju. Najvažnija stvar je pozitivan stav roditelja i njihova uvjerenja da će sve završiti dobro.