Preranog dojenčeta u bolnici: reanimacija, skrb za djetetu

Hrana

Prerano rođenje je rizik za majku i dijete. Nije važno kako su se dogodili - prirodno ili umjetno.

U ovom trenutku medicina je postigla takve visine koje mogu spasiti život djeteta rođenog od 500 g. Sada čak i ove bebe imaju sve šanse za preživljavanje. U našem članku saznajemo detalje i značajke njege novorođenčadi ispred vremena.

Boravak novorođenčeta u jedinici intenzivne njege

Kada se rodi tako maleno dijete, neke funkcije nemaju vremena za oblikovanje. Takve bebe trebaju posebnu njegu. Prva faza njege započinje s početkom u dvorani:

 • Nakon što se dijete rodi, omotane su u tople sterilne pelene i osušene.
 • Nakon rezanja pupkovine izvode se manipulacije, kao i revitalizacija. Sve je to učinjeno na grijanom stolu.

Mehanička ventilacija

Liječnici, s obzirom na stupanj prijevremenosti i blagostanja djeteta, mogu slijediti ovu taktiku:

 1. Umjereni stupanj prijevremenosti i spontano disanje (ponekad s maskom kisika ili nosnim kanelima) ne zahtijeva umjetnu ventilaciju pluća.
 2. Duboki stupanj gotovo uvijek zahtijeva umetanje u traheju cijevi za intubaciju. Kroz njega je povezan s uređajem.

Bit mehaničke ventilacije je da disanje odvija za dijete: postavlja se učestalost pokretanja dišnih puteva u minuti, pritisak u stazama disanja i dubina udisaja.

Suvremeni ventilatori imaju okidanje ventilacije koja uči dijete da diše. Uz pomoć posebnog ugrađenog senzora, pokušaj da se udahne, hardversko disanje usklađeno je s djetetovim dahom.

S ventilatorom bez okidača, ventilacija se javlja prema tlaku: ako su pluća djeteta zapečaćena, dolazi do manje opsega. Moguće je postaviti konstantan pozitivni pritisak.

Postoji još jedna vrsta mehaničke ventilacije - neinvazivna. Upotrebljava se kada dijete može disati vlastito, ali mu je to teško. Mješavina kisika i zraka isporučuje se kroz masku, a pozitivni tlak ne dopušta skupljanje pluća.

Koliko beba može biti na ventilatoru?

Nakon što dijete može disati, on je isključen iz aparata. S obzirom na duljinu boravka na ventilatoru - sve pojedinačno. Neke bebe provode dva tjedna na ventilatoru, a tri dana su dovoljne za nekoga. Sve ovisi o spremnosti pluća, stupnju prijevremenosti i mnogim drugim čimbenicima. Indikatori mehaničke ventilacije su:

 • konvulzije;
 • oticanje mozga;
 • respiratorni uhićenje, šok nakon poroda;
 • respiratorni neuspjeh (sindrom udara).

Osim toga, takav medicinski događaj je dodijeljen sa smanjenim sadržajem kisika u krvi ili njegovim viškom.

Svrha ovog postupka može:

 • smanjiti opterećenje na dišnom sustavu;
 • minimiziraju respiratorne traume;
 • održavanje pluća punjenje na dostatnoj razini.

Ostale mjere oživljavanja

U prvoj fazi reanimacije novorođenčeta primjenjuje se načelo "korak po korak". Prije svega, liječnik vraća slobodan dišni put i potiče disanje. Trajanje tih akcija iznosi 20-25 sekundi.

Taktike liječnika u drugoj fazi reanimacije ovise o stanju djeteta nakon primarne reanimacije. Ako nema disanja, dobro srce, slijedi gore opisani ventilator.

U trećoj fazi, srčana aktivnost i hemodinamika se obnavljaju i održavaju. Ventilator se nastavlja i izvodi se vanjska masaža srca.

Obnova se ukida ako su svi parametri obnovljeni. Ako nakon 20 minuta od rođenja, na pozadini opisane terapije, dijete ne promatra obnovu srčane aktivnosti, tada se ne izvodi reanimacija.

Optimalna temperatura zraka u odjelu

Temperatura zraka u odjelu ne smije biti ispod 25 °, jer dijete još nije prilagođeno normalnim uvjetima. Optimalna temperatura za dijete održava se u inkubatoru - tamo je mnogo veća.

Faze u inkubatoru

Glavni problem preuranjenih beba je termoregulacija. Dijete može lako pregrijati, kao i prekomjernu hranu. Iz tog razloga, postavlja se u čajnik koji održava željenu temperaturu.

S dubokim stupnjem prijevremenosti i malom težinom beba se stavlja u zatvoreni tip inkubatora, a nakon poboljšanja, u otvorenom stanju. U prvim danima nakon rođenja djeteta nemojte izaći iz aparata, njegu se obavlja iznutra. Da bi se izbjegla stagnacija, deformacije glave djeteta trebaju se okretati svakih dva do tri sata. Puls, respirator i temperatura novorođenčeta fiksiraju posebni senzori.

Neka djeca priključuju kapaljke na glavu, jer vene na ruku nisu vidljive.

U inkubatoru je temperatura slična onoj u želucu - 31-37 °. Visoka vlažnost je osobito važno.

Njega uključuje dvije faze:

 1. u bolnici;
 2. u specijaliziranom odjelu pretjecanja.

Uz malu tjelesnu masu (do jednog i pol kilograma) i komplikacija, dijete se prenosi u dječju bolnicu u 10-11 dana. S većom težinom - 7-8 dana.

Ako je prijevoz nužan, djetetu se prevozi kola hitne pomoći s liječnicima kako bi pružila pomoć djetetu.

Prva faza bit će intenzivna terapija, pregled. Po potrebi, oživljavanje. Zatim će dijete biti propisano odgovarajućim liječenjem i osigurati uvjete za dobivanje težine.

Majke koje su dobile dozvolu za posjećivanje djece i hraniti ih trebaju slijediti sljedeća pravila:

 • nosite kapu za kosu i masku;
 • biti u odjelu u čistom ogrtaču;
 • operite dojke sapunom i vodom prije hranjenja i dekantiranja;
 • Držite ruke čistima.

Preuranjeno bebe koje nemaju refleks sisanja jedu kroz cijev. Fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u trbuh, koja uvodi male dijelove mlijeka, glukoze i hranjivih otopina.

Ako nema ograničenja, beba će izraziti majčino mlijeko, jer to je neophodno za ništa. Nakon stabilizacije djetetova stanja, liječnici dopuštaju korištenje metode "klokan", koji se temelji na kontaktu tijela majke i djeteta.

Prva je metoda primijenjena u Kolumbiji, u 80-ima. Bilo je vrlo malo inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe svojoj majci.

Metoda "klokan" je kako slijedi: dijete je smješteno između majčinih grudi i na taj način osigurano odjeće ili nešto drugo. Istraživanja su pokazala da su prerane bebe, koje su se rehabilitirale na ovaj način, razvile i stekle brže od onih koji su bili u inkubatoru.

U prvoj fazi obavlja se blisko promatranje, registracija i praćenje izvedbe djeteta:

 • krvni tlak;
 • kontrakcije srca;
 • zasićenje kisikom u krvi.

Također, ako je potrebno, obavite liječenje djeteta lijekovima, ovisno o bolesti:

 • poboljšanje aktivnosti mozga;
 • žutica;
 • konvulzije;
 • dilatacija krvnih žila itd.

Druga faza više je usmjerena na oporavak djeteta i primjenu različitih tehnika.

Značajke Njega njege

Njega skrbi započinje prvim sekundama djetetovog života. Počinje omotavanjem u toploj pelene. Nakon postavljanja djeteta u zahod, medicinske sestre se skupe, prate opće stanje, hrane (ako majka nije dopuštena). Mame uzimaju izraženo mlijeko, zasiti ga vitaminima, mineralima, proteinima.

Ako mlijeko nije dostupan, mliječne su formule pripremljene za male težine bebe. Za djecu s blagim refleksom usisavanja, hranjenje se provodi s štrcaljkom.

Liječnički savjet roditeljima

Liječnici su uvijek spremni kontaktirati roditelje preranih beba, jer je podrška majke i oca za mrvice vrlo važna.

Ako je stanje djeteta stabilno, liječnicima će biti dopušteno aktivno sudjelovati u hranjenju, razgovarati o vrsti hranjenja, koja je vrsta prikladna, ovisno o stanju djeteta i sposobnostima majke. Sve stavke koje ulaze u inkubator (boce, bradavice itd.) Moraju biti sterilne. Ovo će još jednom podsjetiti liječnika.

Odjel s preuranjenim bebama ima svoj raspored, s kojim će liječnik obavijestiti roditelje. Ako je posjet dopušten, pokušajte ostati blizu bebe što je dulje moguće. Jednako je važan način na koji majka provodi vrijeme oko douvea s djetetom. Istraživanja pokazuju da ako majka razgovara s djetetom, pjeva mu pjesme, čita knjige, tada se opće stanje popravlja i dijete se brzo oporavlja.

Metoda "kenguru" opisana gore je također uključena u preporuke liječnika, budući da je fizički kontakt s majkom prirodna potreba. Ako vam liječnik dopušta da dijete dijete, svakako to učinite, dodirnite je - dijete osjeća sve.

Svi liječnici razumiju želju majke da se otpusti što je prije moguće, ali novorođenčad bi trebala biti spremna za to. Čim dijete održava tjelesnu temperaturu, kako bi stalno zadobio težinu, bit će ispražnjen. Tijekom vremena u bolnici u skrbi, trebate pripremiti svoj dom i obitelj za dolazak djeteta, kako biste upoznali informacije o skrbi.

zaključak

Dakle, majke čije je dijete rođeno ispred vremena, nakon izbijanja, uvijek morate uspostaviti bliski kontakt s lokalnim liječnikom i medicinskom sestrom. U početku će biti puno pitanja, a kvalificirani odgovori pomoći će majci da se potpuno brine za dijete.

Prerane bebe. Koliko je vremena bilo u intenzivnoj njezi?

prijatelji su rođeni u 31 tjednu, negdje 1,5-2 mjeseci ležao.

Tako dugo! Ležao sam sa svojim prijateljem 3 mjeseca, rođen sam za 30 tjedana, ali bilo je i infekcije, dvaput sam bio u reanimaciji, sada gotovo mjesec dana kod kuće.

moj sin je rođen 800 grama, tako da će uskoro imati mjesec dana, brinući se da još uvijek ležimo na brodu (iako imamo razdoblje od 24-25 tjedana). Liječnici kažu da je potrebno vremena za zrele, plus staviti bronhopulmonalnu displaziju. Tako i treći put preselimo screening novorođenčadi, stope su povećane

Odgovorite na: Lena Lemaeva

Jučer se moj muž i moji liječnici žalili za mojim sinom, izvadili hranu, dovodili kisikove cijevi u napa i nemojte se smetati, zahtjevi za pažnjom, oni će biti prebačeni u drugu fazu, možda bliže našem gradu, češće ćemo se brinuti za našu strašnu kolibu oni će biti dopušteni da leže

Prerane bebe. Druga faza sestrinstva. KAKO JE.

komentari

Nismo tako preuranjeni, ali također ležali. Prebačeni su iz reanimacije nakon 3 dana uz uvjet da djetetu više nije potrebna reanimacija. Potom se prenesu na patologiju. Dolazeće mame mogu ostati od 9.00 do 19.00 sati, hranjene i dekantirane za noćno hranjenje. Postoji i 6 odjeljaka za majke, živi red, tj. pričekajte da komora bude slobodna. Odjeli su besplatni, dolaze mame hranjene 3 puta, besplatno.

Ovo je središte njih. Kulakov na Oparinu.

Proveli smo tjedan dana u bolnici, rođeni 1650. godine. Prevedeni u Izmailovskaya, tamo mame od 9 do 18 godina, da se hrane nakon 3 sata, ako nema antitijela u mlijeku, mogu se primijeniti na dojku u prisustvu refleksa za sisanje. Nema zajedničkog boravka. Ali, općenito, došla sam do časnog liječnika Ruske Federacije, bila je vrlo zadovoljna.

Dd. Nemojte mi reći gdje su oni? A koji liječnik?

Izmailovo djeca. preuranjen medicinski odjel. pedijatar najviše kategorije kvalifikacije, ugledni doktor Ruske Federacije Ella Gorbovskaja

Moja je djevojka rođena 12/04/2015 2,920kg 49cm u 34 tjedna 5 dana. U oživljavanju se diše, jedino što nije sazrelo, sisati se, ali moje mlijeko ne daje. Žele poslati u bolnicu za drugu fazu. Rođeni smo u 20roddom na 57gkb. Pitanje je postoji li dobra bolnica bliža metro stanici Baumanskaya za drugu fazu zbog nepotpunog boravka majke s djetetom? I ima li dobrih bolnica za Stage 2 s dolaskom majki i djece (možete čak i platiti)

Zarina, hvala! Imam točno istu situaciju kao i ti. Reci mi, molim vas, koju bolnicu ste izabrali? S zajedničkim boravkom? Ja također živim na Baumanskaya, ali zemljopisno mi nije važno, glavno je ležati s djetetom.

Samo sam vidio da je post stara

Sada ležim s bebom, rođen sam 980 grama, sada u bolnici, moje majke su slobodne, jedino što se majkama podučava je da sami obavljaju sve postupke, danju i noću, kažem da postoji mnogo postupaka, gotovo nikad ne spavate, ovo je 9. bolnica za 905 godina

bili smo u našem trećem, došli su do 9 ujutro i do 5-6 sati tamo, hranjeni samo

DV. Moj sin je također rođen u 33-34 tjednu. bit ćemo 24. prosinca. Rođeni smo u 18rodom na Electrozavodskaya. boravili su u rodilištu 3 dana, kada je beba bila spremna za ponovno prijevoz, a prebačen je u bolnicu 13 u Velozavodskoj. u intenzivnoj njezi ostao je 5 dana, a zatim prebacio u dječji odjel. Sve mame dolaze do 8 sati ujutro i nalaze se do 15 sati 3 puta dnevno idemo djeci, hranimo ih, a onda spavaju. dekantirano mlijeko. tamo provode gotovo mjesec dana. teško, ne raspravljam, želim brzo odvesti kući. ostaje samo moliti da više ne bude i beba se brzo oporavila.

stavite je u balashikha perinatalku na mjehuru! pametna tetka je voditeljica odjela patologije i reanimacije

Olya, jeste li tamo rodili? (U nekim je postovima bilo čudno).

Najvjerojatnije ćemo sada razgovarati o Balashikhi.

Postoje li kontakti liječnika?

aha, rodila sam se na Mayborodi! Ja svetovali! dok smo rodili, već je bila tamo i bila je ujutro oko 3 sata... a onda su se dogodili problemi koje sam odvezao do Lere. nema kontakata... nema ništa teško naći, idete na balashikha transplanter i pitajte za konzultacije s njom))))

Vidi također

Djevojke, to je samo za vas s vašim pitanjima. Ako je dijete rođeno prerano u sedam mjeseci, težina je 2750 s povećanjem od 53 cm. Je li prijevremeno? Ili se možda rodio osam mjeseci? U oživljavanju ne laže.

Mama prerane bebe. Trebam vaša pomoć i vaše iskustvo. "Suština stvari je da je tema moje teze:" Rehabilitacijske mjere za prerane bebe prve godine života "Potrebno je prikupiti anamnezu, analizirati, izvući zaključke. Malo toga.

Djevojke, draga moja, svi oni koji su me čitali, podržavali i poticali cijelo vrijeme, žao mi je što nisam tako dugo napisao. Sad ću vam sve reći! Dakle, rođeni smo 14. srpnja 34 tjedna. Prvih pet dana mi.

Tražim recenzije gdje se u Moskvi najbolje prerane bebe njeguju. Poznanstvo je rodilo dječaka od 780 grama u trajanju od 24 tjedna. Već je mjesec dana bio u rodilištu, ali postoji pitanje o prebacivanju u bolnicu, tražeći informacije. Prebačen.

U posljednjih nekoliko mjeseci često se susrećem s problemima u organizaciji HB-a u preuranjenim bebama, pitam za pomoć ili predlažem nešto, moj mlađi rođen je od 33-34 tjedna od prvih minuta, u parijeturi, primio mlijeko na ventilator, a zatim se prebacio na grudi, i tvoje

Pozdrav svima! Za početak, 1. lipnja 2011. rođen je Dimulka. Pojavio se u 34 tjedna s težinom od 2200 g, iskrcali smo se na 2650 g. Sad smo dva tjedna kod kuće i mi smo dobivali na težini kada jedemo majčinu.

Ovo je prvenstveno za majke preranih beba (čak i duboko preuranjene bebe). Vrlo je zanimljivo znati kako se razvijaju vaša beba, kako oni steknu težinu, koje su vještine razvile u kojoj dobi, itd. Moja je kći rođena s težinom od 1.430 grama. Sada za nas.

Svaka buduća majka zna približne uvjete kada se njezina beba treba roditi. Međutim, zbog raznih razloga, neke bebe ne čekaju na očekivani datum rođenja i ostavljaju majčinu trbuhu malo ranije. Ako ovo.

dobro poslijepodne Prije 2 tjedna, moja je djevojka napravila EKS u 35. tjednu, beba je zdrava, ali niska (sada 2500) i slaba. Sada su majka i kći u bolnici za skrb. U bolnici, 7 obroka dnevno.

Preuranjeno dijete: u oživljavanju i poslije. Što može mama

Što je odvodnik? Kaži medicinskoj sestri u preuranjenim bebama

Umijeće preranog dojenčadi rasplamsava, a prerane bebe ne dobivaju manje. No roditeljima još uvijek nema dovoljno informacija o preuranjenim bebama. Časopis "Early Birdies", objavljen u sklopu informativne kampanje istog imena, odgovara na najčešća pitanja roditelja koji su suočeni s preuranjenim rođenjem. Jedan od njegovih materijala posvećen je stadijima skrivanja djeteta u ruskim rodilištima i perinatalnim centrima. Tatyana Mikhailovna Datsko, viša medicinska sestra Odjela za patologiju novorođenčadi i preranih beba br. 4 "BCPE" u gradu Omsk, navodi.

Koliko djece se brinete svakodnevno? Koja je vaša odgovornost?

U reanimaciji ima 2-3 djece po medicinskoj sestri. Kada bebe rastu i više ne zahtijevaju kontrolu reanimacije, prenesene su u neonatalni i prerani patološki odjel (ARF), a ovdje jedna sestra brine za 6-7 djece.

Odgovornost medicinske sestre prije svega uključuje brigu o novorođenčadi, nastojimo pružiti razvojnu skrb, što je vrlo važno za njihovo oporavak. U prvoj fazi stvaramo takve uvjete kao da je dijete još u utrobi.

U odjelima su svjetla prigušena, kabine su prekrivene posebnim pokrivačima koji ne dopuštaju svjetlo i zvuk. Smanjujemo zvuk na uređaju, koristimo svjetlosne indikatore za komuniciranje i hodanje u mekanim papučama. U našoj oživljavanju postoji "sat šutnje" kada se djeca odmaraju i nitko se ne smije smetati, čak i kod liječnika. Budući da su novorođenčad vrlo osjetljivi na mirise, u oživljavanju je zabranjeno korištenje parfema ili dezodoransa.

Također je vrlo važno staviti dijete na pravi način, tako da se osjeća sigurno. Koristimo posebne gnijezde koje djetetu omogućuju da leže u položaju fetusa i rukama dodiruju njegovo lice.

Kako jedan dan obično ide u ARF za bebu?

Dan beba započinje s uzorkovanjem krvi, a potom započinje hranjenje, a nakon hranjenja počinju različiti postupci i masaže. Općenito, prerano beba mora spavati 20 sati dnevno, potrebno je 2 sata jesti, a još dva budna. U pravilu, sve važne postupke, poput EKG-a i ultrazvuka, provode se ujutro, tako da dijete može odmoriti.

Otkad su djeca dopuštena roditeljima? Je li moguće da mama bude u blizini djeteta tijekom postupaka?

Majka može doći u hitnu službu djetetu u određenim satima koje odredi bolnička uprava kada dijete ne prođe kroz postupak i ako to ne ometa rad osoblja.

U drugoj fazi, kada je dijete prebačeno iz reanimacije, majke su već pod uvjetom zajedničkog boravka s djecom, a za nas to je vrlo velika pomoć. Mama je dopušteno voditi brigu o djetetu i izvesti neke postupke. Ovo je plus ne samo za nas nego i za majku - ona stječe potrebne vještine i spremna je da se brine o djetetu prije izbijanja.

Naravno, roditelji su jako zabrinuti zbog svega što se događa, stoga su pod stresom. Pokušavamo im psihički pomoći, odvratiti pozornost od negativnih, dati sve potrebne informacije i promatrati kako na odgovarajući način vide sve što je novo. Liječnici naših klinika primjećuju da majke koje su bile u odjelu s njihovim bebama, a zatim na recepciji dolaze s povjerenjem i spremnijima.

Koliko je važno, po vašem mišljenju, kontakt roditelja s djetetom u ranim fazama razvoja?

Kontakt s roditeljima je vrlo važan: čak i ako majka drži djetetu ruku ili nogu, osjetit će njezin miris i toplinu, a to će mu pomoći da brže raste. Ako majka ne može biti prisutna, koristimo stvari koje podsjećaju dijete o njoj, na primjer, njezin rupčić.

Pozivamo druge bliske rodbine - tate, bake. Vrlo je važno privući stariju djecu, jer vide da se sve pozornosti daju netko drugi i osjećaju napušteno. Kada dijete dođe k nama, on se prikazuje brat ili sestra i kaže da mu treba pomoć u svemu. Obično, djeca vrlo dobro reagiraju, netko privlači, netko pomaže oko kuće, a općenito obitelj postaje sve kohezivnija.

Kako pomoći roditeljima da se suoče s teškoćama dok su djeca u ARF-u?

Postoje različite situacije, na primjer, majka ne može prihvatiti ono što se događa i odbiti brinuti o bebi. Zatim povezujemo psiholog i razgovaramo s njom. Zbog toga većina majki promijeni svoje stajalište, prestanu vidjeti samo negativne. Najvažnija stvar je da podučavamo roditelje da se suoče s problemima koji su se pojavili, pokazujemo da se sve nevolje mogu prevladati.

Ne zaboravimo na tatu, jer često muškarci puno gori podnose stres. Vrlo je važno da je sam vidio bebu, shvatio da mu je potrebno manje, da stanje djeteta ovisi o njegovoj ljubavi. Mnoge majke kažu: ako je otac pomogao skrbiti za bebu, psihološki problemi u obitelji nestaju brže.

Naravno, sve je jako drukčije: postoje oci koji potpuno brinu o sebi, postoje i oni koji ne traže da se dotaknu. Svi se pristupamo pojedinačno. Netko se postupno uključuje u proces skrbi: na primjer, prvo dajemo dodir samo prstom, ponekad kažemo da beba izgleda kao tata, to obično nadahnjuje puno.

Kakva su vam pitanja roditelji preranih beba s vama?

Medicinske sestre savjetuju samo za njegu - liječnik govori o zdravlju djeteta. U bolnici vodimo školama majčinstva, gdje odgovaramo na pitanja majki, a ne samo o razdoblju dok su djeca u našem odjelu. Govorimo o cijepljenju, o kakvoj se odijevanju treba u određenoj sezoni.

Vrlo često, roditelji nas pozivaju nakon pražnjenja ili pisanja u društvenim mrežama. Uvijek dajemo kontakte i kažemo da mame i tate se slobodno mogu kontaktirati u bilo kojem trenutku.

Recite zanimljivim, pozitivnim pričama iz svoje prakse.

Ja stvarno volim svoj posao, svu djecu i mame, pa kad dođem nakon vikenda, s užitkom slušam ono što kažu liječnici na dužnosti. Na primjer, Peter je počeo sisati - za nas to je sjajan trenutak da ga raspravljamo cijeli dan.

Vrlo je ugodno upoznati našu "diplomu" u klinici. Beba je već odrastala, tako da bivši pacijenti prepoznaju mama. Ponekad roditelji pozivaju i govore o uspjehu djece, a mi smo jako zadovoljni. Dok se brinemo o djetetu, dajemo mu ljubav, pa se radujemo svakom napretku. Takve vijesti raspravlja cijeli odjel, a kada vidimo zdravo dijete - za nas to je najviše radosno u radu.

Članak donosi dobrotvorna zaklada.
"Pravo na čudo" od strane Abbviea

Koliko preuranjenih beba ima reanimaciju

Mamlife - aplikacija za moderne majke

Tko je rođen mala djeca?
Koliko je bilo u bolnici za dobivanje na težini. To je koliko trebamo birati tako da smo otpušteni kući, tko zna?

U programu možete pregledati sve fotografije ovog unosa, kao i komentirati i čitati druge postove autora.

komentari

- 2500-600. kao i

- i koliko ste vagali pri rođenju? i koliko dugo su rodili? Rodila sam 37 tjedana i 4 dana s težinom od 2670 kg. i mi smo na dan 5, kao i svi u 29 ispražnjen

- Rečeno mi je u jednom trenutku da puno toga ne ovisi o težini, ali o djetetu. Bili smo 3 kg, ali smo proveli 18 dana u bolnici. Djevojčice su izdane s težinom od 2 kg

- Mi rođeni u 2330, u vrsti doma učinio jedinica intenzivnog liječenja (ovo je najteži dani su za mene), tri dana kasnije poslao u bolnicu s težinom od 2100 ležao u bolnici za oko 10 dana, udebljali do 2500 i bili smo otpušteni doma zdravlja)

- Izrazite što je bilo tijekom trudnoće i koliko dijete odmjerava pri rođenju. Mogu reći da imam kćer sedam mjeseci rodila 1930 42 cm proveo gotovo mjesec dana), čak nije toliko važno je težina, nije mogla sisati po rođenju joj othrani kroz trudochku i rekao da uče sisati, ako vas i pisati, i naravno kao vrlo dijete će se osjećati

- Plemenavi blizanci rođeni su 1800 i 2200 ih nisu držali. 4. dan ispušten. Dolaskom mlijeka brzo su počeli stjecati težinu i poslali ih kući)

- @olguniya, rodila se u roku od 37 tjedana od rođenja 2360 Trenutačno vagamo 2250 oko # ne jedemo se kroz sondicu, dišemo se

- @rose_tailer, i zašto je 3 kg djeteta držano u bolnici. ?

- @ katerina13.05.2016, 35-36 tjedana i voda je progutala

- Rođeni smo s težinom od 2250 47 po 34, odveli su je od mene za rehabilitaciju u nekom drugom gradu. Za 2,5 tjedana. Rekli su, čim završe tijek vitamina, i poseban tretman, a ako počnu dobivati ​​na težini, oni će pustiti! Kao rezultat toga, ona je bacila svoje vrijeme za to sve do 1980. (a onda je počela stjecati, a oni su je odveli kući s težinom od 2100. S njom je pala mjesec dana za 600 grama)), tada sam stekao kilogram! Mala težina nije zastrašujuća! Glavna stvar je da dijete diše i jede!

- rođeni smo 2400.

- staviti hipoksiju i puno više nego što je bilo u bolnici 4 dana i u bolnici 7

- @ elena19911112, zašto je reanimacija? Ne disanje? Ne jede?

- Rođeni su u 33 tjedna s težinom od 1820. i 1960. godine, težili su težinu prije 1640., ispušteni su nakon prolaska kroz 2 kg, kao posljedica toga, 3 tjedna u bolnici

- @ tanechk194, odmah sam rodila 2360 - ona sama jede u krevetiću, diše se, stolica je dobra. visina 40 cm zbunjena, rodila se u 37 tjedana (

- @ olechka410, koliko ste dobili za 3 tjedna?

- Da, prvi tjedan izgubljen je do 1640., a za dva tjedna stalno su stigli 15-25 grama svaki dan

- @ katerina13.05.2016, od 37 tjedana nije loš, ne znam naravno zašto ga držite, možda su testovi loši ili nešto drugo

- @ katerina13.05.2016, imate dobru težinu, samo prerano dijete, vjerojatno će održati tjedan dana, ako nema patologija, rođeni smo u 33 tjedna

- Mislim da u vašem slučaju nije potrebno usredotočiti se na težinu. Sada beba pregledava, ako trebate izliječiti i jesti kući. Težina je normalna. preuranjeno pražnjeno s prosječnom težinom od 2 kg. Glavno je jesti, disati i bez infekcije.

- I nakon rođenja, djeca izgubiti do 10% svoje težine u prvih 7-10 dana. prerano 10-15%.

- @ tanechk194, testovi su dobri, ljestvica apgar 7-8 kugli u rodilištu rekla je bilo napisati odricanje od bolnice ili otići u krevet i otišli smo u krevet naravno. dijete jede, ubija, diše

- @ olechka410, zdravlje je već provjereno, rekli su da je to samo u težini (((((

- @ katerina13 / 05/2016, do 2500 vjerojatno držite

- @vorozheya_ya, ne slažem se da je dijete zdravo op, rekao je da se sve leži pored mene u krevetu, pa čak ni u inkubatoru sada, rečeno mi je manje od 2500 nedonoščadi će biti 2500-2600, a mi ćemo pisati

- Rođeni smo 2500, ali 3. dan smo bili ispušteni) sve je u redu.

- Pa, u svim bolnicama na različite načine. već smo napisali sa 2 kg. bili smo transportirani od napa do krevetića težine 1600. to znači da će jednostavno promatrati i kako ćete se okupiti - oni će biti pušten. općenito, nakon 37 tjedana beba se ne smatra preuranjenom.

- @ anuta812, što nisi izgubio ni u težini?

- @ vorozheya_ya, znam, ali rođen sam 2360 i 40 cm

- Otpušteni smo iz bolnice 5 dana s težinom od 2300 grama, rođeni 35 tjedana

- @ katerina13.05.2016, ne, počeli smo upisivati ​​mlijeko, odmah sam dobio puno i rođen sam 2500 45cm

- rođeno je 2800, 2600 su otpušteni, tri dana leže, kao i obično, zdravo dijete

Preuzmite i chatajte s mama u blizini u Mamlifeu - aplikaciji za moderne mame

Preuranjeno dijete

Prema sadašnjoj definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dijete rođeno prerano do 37 punih tjedana i ima sve znakove nezrelosti, što ćemo opisati u nastavku, smatra preuranjenim. Naravno, visina i težina preranih beba su manja od visine i težine djece rođene u terminima, ali danas se težina i visina nazivaju uvjetnim kriterijima za preuranentnost, budući da mnoge punoljetne bebe mogu težiti manje od 2500 g iz više razloga. i visina manja od 45 cm. Postoje dvije krajnosti u odnosu na prerano dijete: neke ga smatraju smanjenom kopijom djeteta rođenog na vrijeme, drugi mu uskraćuje pravo da se zove osoba i smatra ga gotovo embrijom koji ga je pronašao nasmijana se ispred maternice. Obje su pogrešne. Preuranjene bebe, naravno, djeca, ali - posebne, kojima je potrebna posebna njega i posebna njega. Na primjer, 24 tjedno prerano dijete normalno mora provesti još 16 tjedana u maternici, gdje placentu daje hranu i kisik, eliminirajući potrebu jesti i disati samostalno; temperatura je konstantna; zaštićena je od svih vrsta ozljeda i štete; gravitacija se ne osjeća; njegov živčani sustav ne mora odgovoriti na snažne podražaje (vizualno, auditivno, taktilno). Prije nego što je lišeno ovog poznatog i ugodnog okruženja, dijete je prisiljeno da se prilagodi novom, općenito neprijateljskom, staništu. Jasno je da je bez pomoći liječnika ovo u većini slučajeva nemoguće.

Andrey Stepanov
Neonatolog, dr.sc.

Šanse za preživljavanje

Od 1979. godine, ruska zdravstvena zaštita temelji se na svjetskim standardima koje je usvojio WHO, prema kojem djeca rođena s tjelesnom težinom od preko 500 g s gestacijskim razdobljem od najmanje 22 tjedna smatraju se potencijalno održivima. Imajte na umu da je prognoza prognoza, a ne jamstvo, a ne rečenica: neke prerane bebe umiru odjednom, unatoč povoljnim prognozama, drugi preživljavaju zbog prkosa sumornih procjena. Japanski znanstvenici su opisali čak i slučaj uspješne njege djeteta rođenog s masom od 396 g, a nakon nekog vremena nije bio niži od svojih vršnjaka ni u mentalnom ili fizičkom razvoju! Jedna stvar je sigurna: šanse preuranjene bebe preživjele povećavaju svakim danom.

Kako prerano dijete izgleda i ponaša se?

Pojava i ponašanje novorođenčeta prerano dijete, naravno, ovisi o gestacijskoj dobi (broj punih tjedana trudnoće u vrijeme rođenja). Izgradnja preranog djeteta vrlo je osebujna. Glava je relativno velika, kranijalne šavove često su otvorene, male i bočne fontane su velike. Kosti lubanje su kobne. Subkutana mast je slabo razvijena. Često je koža preuranjene bebe prekrivena kosom kosom, nokti mogu biti nerazvijeni. Aurikli su mekani, pupak je mali. Kod dječaka testisi se ne smiju spuštati u skrotum, dok su kod djevojčica labi nerazvijeni.

Refleksije u preuranjenim bebama slabe su i vrlo brzo izumiru, a kod onih koji su vrlo preuranjeni, često im nedostaju vitalni znakovi gutanja i sisanja. Ton tonusa obično se smanjuje. Zbog nezrelosti termoregulacijskog centra preuranjene bebe ne mogu održavati tjelesnu temperaturu, tako da se lako ohlade i ne reagiraju s povećanjem temperature infektivnim bolestima. Dišni, probavni, kardiovaskularni, živčani i drugi sustavi u njima su nerazvijeni (u usporedbi s punim djetetom) i imaju niz značajki koje određuju tijek bolesti u ovoj skupini djece. Vizualni sustav sazrijeva između približno 22 i 34 gestacijske dobi. Stoga, prvo, prerane bebe provode vrlo malo vremena s otvorenim očima i ne usredotočuju oči. Tridesetog tjedna gestacijskog doba već reagiraju na jarku svjetlost, trepere ili zatvaraju oči, a blagom rasvjetom otvaraju oči, pregledavaju okolne predmete i usredotočuju oči na njih, premda ih se usredotočuju na duže vrijeme nego u punoj dobi djece i odraslih.

Što čeka prerano bebe odmah nakon rođenja

Nisu sva djeca rođena prije "službeni" pojam zasigurno ulaze u odjele specijalizirane za prerane bebe. Pri donošenju odluke o tome treba li prerano dijete smjestiti u jedinicu intenzivne njege ili intenzivnu njegu novorođenčadi, liječnici uzimaju u obzir ne samo gensku dob, nego i omjer težine / visine, probleme s disanjem, kongenitalne anomalije ili malformacije, bolesti, posebno zarazne i mnoge drugi čimbenici. Ako, prema liječnicima, stanje novorođenčeta ne predstavlja prijetnju njegovu životu i zdravlju, dijete je otpušteno kući, pružajući mu majci sve potrebne preporuke za njegovanje njega.

Prva faza sestrinstva je dječja reanimacija. U slučaju značajne nezrelosti vitalnih sustava novorođenčeta (na primjer, ako prerano dijete ne može disati samostalno), ona odmah nakon rođenja ulazi u pedijatrijsku jedinicu intenzivnog liječenja. Ovdje su djeca u posebnim inkubatorima prekrivena prozirnim kapicama s četiri rupe - dva na svakoj strani (za medicinske manipulacije). Svi su inkubatori opremljeni umjetnim respiratorima. Djeca koja nemaju ili imaju slab refleks sisanja prima hranu tijekom prvih nekoliko tjedana (optimalno, grijano majčino mlijeko, ponekad s posebno odabranim dodatkom) kroz nozogastričnu cijev. U inkubatoru se održava stalna temperatura (uostalom, opasnost nije samo hipotermija, već i pregrijavanje) i vlažnost (oko 60%), tako da dijete ne osuši sluznice. Ponekad su couze opremljene vodenim madracima koji približavaju uvjete u amnionskoj tekućini. Uz pomoć brojnih cijevi i žica, dijete je povezano s monitorima, droopovima i drugim uređajima koji kontroliraju puls, temperaturu i disanje, redovito provode krvne testove, ubrizgavaju potrebne lijekove i izvode mnoge druge važne funkcije. Ako se indikatori snimljeni ovim uređajima opasno odstupaju od norme, oglasit će se alarm. Postupci reanimacije nisu ograničeni na umjetnu ventilaciju pluća i protok hrane kroz sondu. Rijetko rođena djeca su izložena riziku razvoja raznih komplikacija, od kojih se većina može spriječiti ili izliječiti razvojem moderne neonatalne reanimacije. Dajemo samo jedan primjer. U plućima, kao što je poznato, najvažniji proces ljudskog života je razmjena plinova: kisik zraka prolazi u krv i ugljični dioksid iz krvi u zrak. Za to su odgovorne sitne vezikule povezane mrežom kapilara - alveoli. Dakle, tvar koja protuteže propadanje alveola u plućima tijekom isteka, takozvani surfaktant, nastaje samo u 22-24 tjednu trudnoće, a vrlo prerane bebe trebaju uvođenje umjetno sintetiziranog površinski aktivnog sredstva. Postoji mnogo takvih primjera, ali detaljan opis svih postupaka koji se provode s preuranjenim bebama u jedinici intenzivne skrbi, preuzet će prevelik prostor i teško će biti razumljiv i zanimljiv za ljude daleke od medicinskih.

Druga faza skrbi je intenzivna skrb za novorođenčad. Kad dijete može samostalno disati i nema potrebe za umjetnom ventilacijom, započinje druga faza skrbi koja se obično provodi u jedinici intenzivne njege novorođenčadi. Ovdje su i prerane bebe smještene u odrasloj osobi. Za razliku od jedinica za intenzivnu njegu, jedinice intenzivne njege nisu opremljene umjetnim respiratorima. Međutim, u inkubatore je osigurana dodatna opskrba vlažnim i zagrijavanim kisikom, kao i optimalnim uvjetima vlažnosti i temperature. Dijete je u inkubatoru sve dok ne može održavati temperaturu tijela vlastitim i bez dodatne opskrbe kisikom. Danas se smatra dokazanim da tijekom boravka pacijentu prerano dijete treba komunicirati s majkom. Dijete bi trebalo čuti majčin glas, osjetiti toplinu, koja se postiže pomoću takozvanog metoda klokanta. Ova metoda nježnih preranih beba prvi put se koristila u tim siromašnim i nerazvijenim zemljama gdje, iz čisto ekonomskih razloga, nije bilo sredstava za pružanje svih preranih beba opremljenim opremom opremljenim svime što je neophodno za održavanje konstantne temperature opreme. Bit metode leži u činjenici da je dijete skrbeno, u izravnom kontaktu s majčinom kožom - na prsima i abdomenu. Mama stavlja na slobodnu, otkopčanu prednju odjeću, pelen (i možda kapu) stavlja se na dijete. Dijete je smješteno između grudi, odjeće su pričvršćene kako bi izbjegli gubitak topline. Temperatura djeteta prati medicinska sestra ili monitor. Studije su pokazale da majčinska toplina savršeno zagrijava dijete i temperatura njegovog tijela održava se na odgovarajućoj razini. Disanje postaje i ispravnije i stabilnije, kao i otkucaja srca i oksigenaciju krvi. Štoviše, koža djeteta je kolonizirana majčinom mikroflora koja doprinosi procesu ozdravljenja. Moguće je prebaciti na ovu metodu njege kada, u relativno zadovoljavajućem stanju, dijete i dalje treba umjetnu termoregulaciju i praćenje otkucaja srca i disanja.

Treća faza sestrinstva je praćenje promatranja. Relativna normalizacija osnovnih vitalnih funkcija tijela ne uvijek, na žalost, znači da je prerano bebe konačno postalo jednako svojim vršnjacima u psihofizičkom razvoju. Sada, u mnogim gradovima Rusije, otvaraju se uredi za praćenje praćenja djece s vrlo niskom tjelesnom težinom. Liječenje se naziva pacijentovim podacima prikupljenim nakon završetka početnog promatranja (u ovom slučaju, nakon iscjedka iz jedinice intenzivne njege ili sestrinstva u ranijoj dobi). Naravno, u praćenju ureda ne provodi se samo promatranje djece, već i sustavno ispravljanje odstupanja koja se nalaze u njima. Metode takvog ispravka - tema za drugi razgovor 1.

Naravno, propisivanje djeteta doma, liječnik će dati majci sve potrebne preporuke za daljnju brigu o njemu. U članku ćemo se ograničiti samo na najčešća razmatranja.

 • Također ćete morati održavati određenu temperaturu kod kuće - dječja soba bi trebala biti oko 22-23 ° C. Iako dječja termoregulacija obično radi do trenutka pražnjenja, još uvijek mora potrošiti puno vlastite energije za zagrijavanje tijela, stoga trebate stvoriti udobnu u suprotnom sve kalorije izvađene iz hard-to-get hrane će ići na održavanje tjelesne temperature, a ne da se dobije na težini. Ali nemojte zaboraviti - dijete se može i pregrijati, što nije manje opasno.
 • Sterilizirajte boce i bradavice koje koristite za hranjenje bebe. Pokušajte spriječiti dijete da kontaktira sa svim svojim rođacima i prijateljima koji vas ne mogu čekati barem u početku, jer je njegov otpor prema infekciji slab i nema potrebe da ga povrijedi.
 • Nemojte brinuti ako dugo ostajete na dojci - prerane bebe ne sisaju tako aktivno, pa im mora biti dano vremena da se dostigne dovoljno. Ako vidite da je beba umorna, prestanite se hraniti, dati mu malo odmora, završiti izražavanje mlijeka. Budite sigurni da provjerite sa svojim liječnikom ako dijete treba posebnu mješavinu koja sadrži sve tvari i multivitamine koje je potrebno uz vaše majčino mlijeko. Postoje dodatke koji se otapaju u majčinom mlijeku i smanjuju rizik od nedostatka vitamina u preranoj bebi.
 • Lure možete započeti samo uz dopuštenje liječnika. Uobičajeno, mamac se primjenjuje kada dijete teže 6-7 kg, jede oko 1000 ml mlijeka ili mlijeka po danu, međutim, ako je potrebno, mamac je propisana prije.
 • Nemojte se uplašiti ako dijete od prvog dana ne počne brzo povećavati težinu. U prva dva tjedna, dijete obično izgubi težinu, ali dobivanje, u pravilu, počinje s trećim ili četvrtim tjedanom. Prosječni porast težine tjedno za prerano dijete je u početku 100-200 g. U trećem ili četvrtom mjesecu on će udvostručiti svoju težinu (puni djetet diže svoje težine u petom mjesecu), a triput u šestom (dugoročno beba samo na kraju prve godine).
 • Ne bi trebalo biti mučeno zbog osjećaja krivnje zbog činjenice da je dijete rođeno prerano i, u vezi s tim, da je previše oprezno, da bi previše maziti dijete. Prerano beba je doista neobična bića i zahtijeva poseban tretman. Najbolje je da se posavjetujte s dobrim psihologom za djecu, metodologom koji posjeduje vještine raznih obrazovnih igara i tehnika. Oni će vam omogućiti da stvorite najpovoljniju okolinu za skladan razvoj djeteta i nadoknadite sve poteškoće s kojima se vaš maleni sin ili kći suočavaju, jedva dolazeći na ovaj svijet. Liječnička praksa pokazuje da se s pravilnom skrbi i pravilno odabranim rehabilitacijskim tečajem čak i vrlo preuranjene bebe nadovezuju sa svojim vršnjacima u osnovnim psihofizičkim parametrima za 1,5 do 3 godine starosti.

Mali, da udalenkie! Sve o preranoj djeci

U sovjetskim vremenima, bila je to rečenica koja je rodila kilograma djeteta, novorođenčadi nisu imala skrb, nije imala osnovnu opremu i lijekove. Sada je situacija drugačija, ako je dijete rođeno 22 tjedna težine svega 500 grama, ima priliku preživjeti - u 2008. godini donesen je zakon zahvaljujući kojemu smo dužni brinuti se za djecu s ekstremno niskom tjelesnom težinom manjom od 1000 grama. U tu svrhu postoje specijalizirane medicinske ustanove u svim regijama Kazahstana, prikladnu opremu, najnovije droge i neonatolozi. Prema službenim podacima, smrtnost dojenčadi u Kazahstanu u 2014. godini pala je za 24%. I to je vrlo dobro, jer mnoge trudnice imaju rizik od rođenja prije vremena. Beba s trudnoćom od manje od 37 tjedana, težine do 2500 grama smatra se preuranjenom, ali bebe se rađaju češće i manje težine. Ako je dijete rođeno težine od 2000 grama ili više, u roku od šest mjeseci nadoknađuje svoje vršnjake, ako je težina manja od 1500 grama, tada će trajati najmanje godinu dana. No, u svakom slučaju, medicinska skrb i majčina skrb djela čudesa!

17. studenoga - Međunarodni dan za prijevremene bebe! Danas, prerane bebe za njegu pod posebnom kontrolom i vrlo je važno. Da bismo saznali kako se to točno događa, upitao sam liječnika, neonatologa Almatyove regionalne klinike za dječju bolnicu, Anastasia V. Dyachkova, pitanja. Izbor regionalne bolnice nije slučajno, naravno, da su u velikim gradovima, posebice u Astani i Almaty, sve napredne tehnologije i najopremljenije pedijatrijske centre, pa sam bio više zainteresiran za to kako se stvari nalaze u regijama. Je li regionalna bolnica sposobna napustiti novorođenče s ekstremno malom tjelesnom težinom?

Zašto su bebe najčešće rođene prerano? Postoje li mnoge bebe u vašoj jedinici?

Mogu reći da je situacija s preranim bebama danas vrlo ozbiljna. Postoji mnogo preuranjenih beba. Razlozi su patologije majke i fetusa, nasljedni čimbenik, kronične bolesti, infekcije, napetosti itd., Ovaj popis se može nastaviti već dugo, ali želim primijetiti prije svega odgovornost samih majki, njihovu nemarnost vlastitim zdravljem i zdravljem fetusa. Znate li koje različite situacije postoje, koliko je šokantnih i uznemirujućih stvari otkriveno u našem radu s majkama, vrlo slaba svijest o trudnim majkama iz ruralnih područja i mladih majki, mnogi od njih ne razumiju koliko je važna razdoblja trudnoće, kako izvući i ostaviti dijete ispravno. Trudnica se ne prijavljuje na vrijeme, ne prođe testove za intrauterine infekcije, ima i onih koji odmah dođu rađati, nemaju ni kartice za razmjenu! Ovo je glavni problem regija, ruralnih područja. Žena odlazi do posljednje, liječnici ne promatraju, ne prolaze sve potrebne preglede i testove, ne razumiju što je moguće, ono što je nemoguće, a kao posljedica toga nastaju ozbiljne preuranjene bebe.

Kakva djeca su skrbena u vašoj bolnici?

Preuranjene, kao i "vrlo prerane" bebe mase manje od 1000 grama isporučene su u jedinicu intenzivnog liječenja od rodilišnih bolnica. Kako bi dijete bilo u uvjetima bliske intrauterini, stavlja se u posebno opremljeni inkubator. Hladnjak je opremljen svime što je potrebno, održava optimalnu temperaturu, vlažnost i sadržaj kisika, a također osigurava umjetnu ventilaciju pluća. Oko sat vremena kontinuirano elektroničko praćenje glavnih vitalnih pokazatelja: krvni tlak, sadržaj kisika u krvi, temperatura zraka i ostali pokazatelji. Preuranjene bebe ne mogu sami jesti (nisu razvile gutanje i sisanje refleksa), oni se hrane kroz posebnu sondicu ili intravenskom infuzijom kapanja.

Gdje se djeca prenose nakon oživljavanja?

Nakon jedinice za intenzivnu njegu, djeca se prenose u odjel za patologiju novorođenčadi i prerane bebe. Tamo, kao iu jedinici intenzivne njege, obavljaju se promatranje, liječenje i briga o djetetu tijekom cijelog dana. Novorođenčad je vrlo slaba i svaki faktor je vrlo važan. Oni su brzo super-hlađen, jer oni još uvijek ne mogu regulirati vlastitu tjelesnu temperaturu, zaboravljaju disati zbog nezrelosti mozga. Stoga je u ovoj fazi važna kontrola neonatologa, medicinskih sestara i, naravno, majki!

Za život svakog takvog djeteta, svi naši stručnjaci ne samo da se bore, već se praktično bore, važno je da ne propustite ni jedan trenutak, stalno praćenje, svaka mala stvar je važna. Razveselimo se svakom djetetu, da i kad dođemo kući, nastavljamo misliti da je sve normalno tamo, pozivamo se jedni drugima, održavamo kontakt s kolegama i roditeljima djece. U takvoj situaciji, ravnodušnim se ne događa.

Jesu li mame u blizini svih vremena?

Da, ako zdravlje majke dopušta, ona je uvijek pored djeteta. Fizička (koža na kožu) i emocionalni kontakt s djetetom vrlo su važni. Mama bi trebala uzeti bebu u naručju, razgovarati s njim i pjevati mu pjesme. Često emocionalno stanje majke, vrlo teška - postpartumna depresija, prerano rođenje. No ipak, majka bi trebala shvatiti da mnogo ovisi o njoj, da njezino mlijeko pomaže djetetu da se poveća, a opće stanje djeteta često ovisi o njenom stavu. Dijete osjeća sve. Glavna stvar koju se majka nije bojala, jer nije kristalna vaza, već njezino dijete, koje treba zdrava i jaka majka i ljubav. Potrebno je voditi brigu o njemu, uzeti ga u svoje ruke, mijenjati odjeću, očistiti nos, napraviti masažu. U mojoj je praksi postojao slučaj, dijete je rođeno prerano s teškim asfiksijom, prema APGAR-0, vrlo teškom djetetu. Nije se pomaknuo, nije sisao, i praktički nema šanse da će živjeti uopće. Ali roditelji su bili vrlo aktivni, pozitivno razmišljali, razgovarali s njim, pjevali pjesme, a moja majka prekrivala je ikone cijeli inkubator. I čudo se dogodilo, počeo je pomicati ruke i noge i počeo sisati. Stoga uvijek savjetujemo mama da se obratite djetetu, on treba osjećati brigu i ljubav majke i znati da je dobrodošao.

Ako majka nema mlijeko, što je hrana za bebu?

Postoje posebne mješavine namijenjene preuranjenim i malim brojem beba. Ali želim reći da u svakom slučaju trebate pokušati utvrditi dojenje. Čak i ako u početku nema mlijeka, laktacija može biti obnovljena pravilnim izražavanjem i dobrom emocionalnom raspoloženju. Majčino mlijeko je osobito važno za prerane bebe, jer sadrži sve potrebne i neophodne bebe. Osim toga, čudesna kvaliteta dojenja dugo je poznata, posebice posebna emocionalna veza između majke i djeteta.

Kada su mama i beba otpustili dom?

Naravno, prije svega, to zahtijeva dobru izvedbu djeteta, mora samoubojstvo, povećati težinu, biti aktivan. Važno je da beba teži najmanje 2500 grama, a njezino opće stanje mora biti stabilno. Nakon iscjednje, prerano beba treba posebnu njegu i povećanu pažnju od majke i pedijatara pedijatara, neuropatologa. Majke se trebaju sjetiti da je dijete još uvijek slabo i što je više moguće manje bi bilo izloženo vanjskim utjecajima. Ograničiti pristup javnim mjestima s njim, ali i ne primati goste kod kuće. Vrlo često propisujemo majku s bebom, a tjedan dana kasnije dolaze u bolnicu s infekcijom. Prema tome, nakon iscjedka, potrebno je ograditi dijete što je više moguće od svih vrsta nepovoljnih čimbenika.

Iz razgovora Anastasia Valeryevna postalo je očito da je situacija s preranom bebom u našoj zemlji, posebice u njegovim udaljena kraja, iznimno teško, unatoč svim naporima liječnika i raspoloživom opremom u posebnim ustanovama, roditelji uvijek nemaju priliku pravilno brinuti za bebe dugo vremena, i nakon svega takva djeca zahtijevaju svakodnevno podizanje skrbi, stalnu kontrolu i nadzor.

Drago nam je da su naše regionalne bolnice opremljene suvremenom opremom, a čitavo osoblje je vrlo osjetljivo i neonatolozi i medicinske sestre koje njeguju i liječe prerane bebe. Vrlo me je iznenadila činjenica da je neodgovornost budućih majki koje nisu registrirane, a ne prolaze testove, a ponekad i život djeteta ovisi o tome. A postoji i mnogo slučajeva kada majke dobrovoljno napuste bolnicu s djetetom koji još nije jaka i nije spreman za iscjedak, ponekad ne razumiju sve rizike i ozbiljnost situacije.

Bilo bi dobro izravno na terenu, u regionalnim centrima, obavljati rad na medicinskoj pismenosti stanovništva. Pokrenite društvene projekte s četvrtom Akimatsom, puštajte društvene videozapise i prikažite ih na televiziji i distribuirate putem drugih medijskih kanala. Samo na taj način, cijeli svijet, možemo li se nositi s problemom preranog beba, potičući trudnice da budu pažljivije prema njihovom zdravlju i zdravlju nerođenog djeteta.

Dragi čitatelji i svi oni koji nisu ravnodušni prema sudbini preranih beba, Anastasia Valerievna, rekli su da imaju bebe u odjelu, uglavnom iz obitelji s niskim prihodima. Roditelji ponekad nemaju što kupiti pelenu, da ne spominjemo odjeću. Stoga, ako imate priliku i želju da pomognete preranoj bebi, možete kupiti pelene najmanjih veličina ili pletene čizme (4 cm na vanjskom dijelu stopala). Za sva pitanja možete kontaktirati neonatologu Anastasia Valerevna +7707 823 0550, oni će vam biti zahvalni na vašoj pozornosti i podršci.