Kalendar trudnoće

Rođenja

Prvo morate shvatiti što polazište znači početak trudnoće. Koncepcija obično događa usred ciklusa, 14-16 dana nakon početka menstruacije. Možete saznati o kašnjenju u roku od 2-3 tjedna, a prema logici, ovo razdoblje treba odgovarati dvostrukom do tri tjedna trudnoće ili polovici prvog mjeseca. A trudna majka, koja dolazi tjedan dana odgode, često je zapanjena izrazom koji joj govori ginekolog: 5 tjedana.

Činjenica je da je drugačija shema prikladnija za liječnike u antenatalnim klinikama i rodilištima. Nije poznato kada je jajnik izašao iz vašeg jajnika i došlo je do koncepcije. U nekim ženama, oplodnja se može dogoditi ne 14. dana, već u prvim danima nakon menstruacije ili 17-20 dana ciklusa. Niti svaka žena ne može nazvati broj u kojem je došlo do nezaštićenog seksualnog odnosa.

Stoga, ginekolozi širom svijeta razmatraju početak trudnoće od prvog dana posljednjeg menstruacije. Tako trudnoća traje 280 dana ili 40 tjedana.

Što se tiče izračuna trudnoće po mjesecima, zbog dodataka 2 dodatna tjedna u razdoblje opstruktivnog razdoblja, ispada da je prvi "mjesec" trudnoće najtajnovitiji jer se sastoji od 6 tjedana! Ostali mjeseci ostaju uobičajeni kalendar: 7-11 tjedana - 2. mjeseca, 12-15 tjedana - trećeg mjeseca, 16-19 tjedana - četvrtog mjeseca, 20-24 tjedana - petog mjeseca, 25-28 tjedana - šesti mjesec, 28 31. tjedan je sedmi mjesec, 32-35 tjedan je osmi mjesec, 36-40 tjedan je deveti mjesec.

Pa ipak, to je ispravnije uzeti u obzir razdoblje trudnoće u tjednim odrasloj dobi - i manje konfuzije, te će biti prikladnije pratiti rast bebe. Doista, u časopisima za mame, medicinske izvore i mjenjačke kartice dulje vrijeme koristili su svjetsku prihvatljivu shemu izračuna.

Djevojke često pitaju koliko mjeseci, na primjer, tijekom nekoliko tjedana trudnoće.

Tjedni kalendar trudnoće

Izračunajte kalendar trudnoće po tjednu. Svaki tjedan vaše trudnoće od 1 do 40 tjedana s pojedinostima.

Trudnoća je iznenađujuće i uzbudljivo razdoblje u životu žene. U samo 40 tjedana formira se cijeli organizam iz jedne stanice, sposobne živjeti u okolišu. Osoba se nikada više ne razvija na takav brz tempo kao u prenatalnom razdoblju. Svaki dan fetus mijenja izgled, pojavljuju se novi organi, nove sposobnosti. Oblik i dobrobit žene također se brzo mijenjaju - čak i prošlog mjeseca njezina "zanimljiva pozicija" nitko nije primjetna, a danas se pojavio prilično okrugli trbuščić. Tijekom nošenja fetusa, trebate biti na vrijeme da učinite mnogo - morat ćete proći više od jednog medicinskog pregleda, proći nekoliko testova, pregledati svoje izbornike i obrasce spavanja, promijeniti navike i ažurirati vaš ormar. Bolje se unaprijed pripremiti za sve promjene u životu, a posebno kako biste bili svjesni svih nadolazećih iznenađenja, pripremili smo detaljan kalendar trudnoće po tjednu.

Gdje se zbunjuju za dva tjedna?

Liječnici u antenatalnim klinikama tradicionalno računaju trajanje trudnoće, počevši od prvog dana posljednjeg menstruacije, unatoč činjenici da se takvo računanje događa samo u trećem tjednu trudnoće. Naš interaktivni kalendar izgrađen je na istom obrascu - to je takozvani kalendar opstetrnog trudnoće. Postoji još jedna, mnogo rjeđe korištena, metoda za izračunavanje pojmova trudnoće kada se začeće uzima kao početna točka. Zbog kalendara, bilo bi ispravno nazvati kalendar razvoja fetusa. Ponekad se ta metoda odražava u nalazima opstetrnog ultrazvuka, gdje je moguće točno odrediti očekivano trajanje života fetusa, osobito u prvom tromjesečju, s točnošću od jednog dana. U pravilu, kalendar razvoja fetusa je oko 2 tjedna iza pasivnog kalendara trudnoće.

Najlogičnije je napisati tjedan trudnoće tjedno - tako da ćete bolje zamisliti kako vaše bebe raste i koji procesi uzrokuju trudnoću u vašem tijelu. Proučavajući kalendar trudnoće tjednima, naći ćete pravovremene savjete o tome kako odabrati odjeću za trudnice, kako izbjeći toksemija, kako jesti tijekom trudnoće. Odnosno, svaki tjedan se daje veličina fetusa i njene nove vještine - bit ćete iznenađeni koliko već ima, čak i kada trbuh još nije primjetan drugima!

Da biste automatski izračunali kalendar trudnoće, možete upotrijebiti kalkulator na web mjestu. Dovoljno je navesti datum prvog dana zadnjeg menstruacije, a svaki tjedan ćete dobiti kalendar svoje trudnoće. Možda bi to trebalo biti zanimljivo za trudnicu - svaki tjedan kako biste saznali kako se život njezina djeteta događa, ali ne biste trebali uzimati dane riječi doslovno. Imajte na umu da je trajanje trudnoće, kao i brzina razvoja fetusa uvijek individualna i može se nešto razlikovati od podataka koje pruža interaktivni kalendar trudnoće. Sljedeći obrazac je karakterističan - što je dulje trajanje menstrualnog ciklusa, to je dulja trudnoća.

Koliko dana, tjedana i mjeseci traje trudnoća?

Unatoč svim bolestima i lošem zdravlju, gotovo svaka žena, prisjećajući se njezine trudnoće, ovaj puta poziva na najsretnijeg razdoblja u životu.

Međutim, svaka očekivačka majka neće čekati trenutak rođenja, i, naravno, nastoji izračunati ovaj dan što je točnije moguće. Ali ne svatko zna da kod izračuna trajanja trudnoće postoje neke suptilnosti.

Trajanje trudnoće

Koliko traje trudnoća u žena? Nažalost, apsolutno točno znati datum rođenja je nemoguće. Datum, nazvan liječnicima, je DA - očekivani datum rođenja.

Postoje slučajevi kada se stvarni datum isporuke podudara s procjenom. Ali svi ti slučajevi nisu ništa drugo nego jednostavne slučajnosti.

Čak i ako žena zna točno dan začeća i datum ovulacije, nemoguće je odrediti brzinu spermatozoida, koliko dana se jaje pomiče kroz jajovodne cijevi, kada se ugrađuje, koliko dugo fetus treba za potpuno sazrijevanje i kada je beba spremna za rođenje.

Budući da su svi naši organizmi individualni, u svakom se slučaju ti postupci odvijaju na različite načine. Liječnici koriste prosječni standard, koji je obično orijentiran.

Koliko tjedana traje ženska normalna trudnoća? Znanstvenici su izračunali da je u 80% slučajeva, od trenutka oplodnje do početka rada, odnosno 266 dana, to jednako 38 tjedana.

No teškoće u ovom izračunu leže u činjenici da, u pravilu, buduće majke ne znaju točan dan začeća.

Međutim, prvi dan početka mjesečne stvarne trudnoće još nije bio, dakle, vrijeme izračunato na ovaj način je približno. Naziva se terminom menstruacije ili gestacije.

Zapravo, starost fetusa je oko dva tjedna manje. Taj je pojam točniji. Zove se ovulacija ili gnojidba. Kako bi preciznije odredili datum njihova rođenja, trudnice trebale bi izračunati datum njihove ovulacije.

I u ovom se članku opisuje, a kasni porod može biti opasno.

Kako izračunati datum ovulacije?

To je vrlo teško vjerovati, ali u svakom mjesecu postoji samo jedan dan kada je moguće zatrudnjeti. U vrlo rijetkim slučajevima, tijekom mjeseca ovaj dan dolazi dva puta.

Postoji jednostavna formula s kojom možete izračunati dan ovulacije bez pomoćnih uređaja. Znanstvenici su otkrili da apsolutno svaka žena ovulacija javlja se 14 dana prije početka menstruacije.

Ako menstrualni ciklus traje 28 dana, ispada da ovulacija javlja 14. dana poslije zadnjeg dana ovulacije.

Slažem se, ovaj izračun je vrlo jednostavan. Međutim, postoji samo jedan ulov - ova metoda je prikladna samo za žene koje imaju redoviti ciklus. Osim toga, moguće je izračunati dan ovulacije samo u slučaju kada postoji točan raspored ciklusa najmanje šest mjeseci.

Zato liječnici nazivaju normalnu punopravnu trudnoću koja traje od 266 do 294 dana ili od 38 do 42 tjedna.

Pri izračunu lako je vidjeti da je 280 dana (40 tjedana) samo 9 mjeseci.

Međutim, primalje imaju svoj vlastiti mjesec. Prema njihovim računima, trudnoća traje 10 mjeseci. Činjenica je da se uzimaju u obzir tzv. Lunarni mjeseci, koji se sastoje od 28 dana. Ovo je razdoblje u kojem se ciklus nastavlja za većinu žena.

Čimbenici koji utječu na trajanje trudnoće

Prije svega, buduće majčino zdravlje i drugi čimbenici utječu na trajanje trudnoće. Na primjer:

 • nasljeđe;
 • psihološko stanje;
 • fetalni razvoj;
 • stanje fetusa.

U slučaju prijevremenog porođaja, kao i odgađanja, postoje dodatne prijetnje nepovoljnim radom koji mogu utjecati na zdravlje fetusa i majke.

Ove pojave mogu biti uzrokovane neuroendokrinim poremećajima, prethodnim bolestima i prethodno završenim pobačajima. Prema statistikama, češće se fetus prenosi na žene koje su liječene zbog prijetnje pobačaja. Dugotrajna trudnoća smatra se onaj čiji je pojam prešao crtu od 42 tjedna.

I ovdje možete pročitati članak o tome je li moguće da trudnice igraju sport.

Prevelika trudnoća

razlozi

Mnoge se trudnice počinju bježati od prijevremenog trudnoće. Međutim, zapravo je odgađanje trudnoće vrlo opasno.

Liječnici i dalje ne mogu dati točan odgovor, što je razlog za preveliku trudnoću. Uobičajeno je izdvojiti dva faktora perenashivaniya - medicinske i psihološke.

To se može objasniti sljedećim čimbenicima:

 • kasno zacjeljivanje maternice;
 • mišićni poremećaji maternice i miometrija;
 • spor razvoj fetusa;
 • hormonalni problemi;
 • endokrine i ginekološke bolesti žena;
 • patologija maternice;
 • nasljedstvo.

Štoviše, gestacijska dob ovisi o dobi majke. Najčešće perenashivu u prvoj kasnoj trudnoći.

Svi se razlozi koji se mogu pripisati medicinskom aspektu identificiraju uz pomoć dodatnih pregleda. Ali psihološka strana je teško identificirati.

Događa se da psihološki žena nije uopće spremna za porođaj. Razlog tome leži u nesvjesnom strahu od generičkih procesa. Žena se može bojati boli ili mogućnost gubitka djeteta, usporavajući početak prirodnog procesa.

Prvi znakovi odgađanja vrijedi kontaktirati liječnika. Nakon što je napravio dodatni ultrazvuk, stručnjak će moći odrediti stanje posteljice, amnionske tekućine i, naravno, djeteta.

Ni u kojem slučaju ne mogu odbiti ove zadatke, jer posljedice post-trudnoće mogu biti žalosne.

efekti

U 40% slučajeva, disfunkcija placente se javlja tijekom kasnog rada. Dakle, ona ne može pružiti djetetu potrebnu količinu hranjivih tvari i kisika.

Vrlo često, s post-trajanjem trudnoće, fetus dobiva prekomjernu težinu, što prirodno otežava proces djeteta.

Isto tako, u 20% djece u poslijeopodnevnoj dobi pojavljuje se tzv. Sindrom "prekomjerne zrelosti" u kojem se koža mijenja.

Previše je potkožnog masnog tkiva u tijelu djeteta, što kasni njezin rast. Osim toga, tijekom porođaja, koji je započeo nakon 42 tjedna, stopa ozljeda kod porođaja je veća.

Najčešće se to očituje u Erbovoj paralizaciji, prijeloma udova i kostiju, kao i kod displazije kuka.

U ovom slučaju, žena u radu također ima dodatni rizik, koji se sastoji od sljedećih točaka:

 • vjerojatnost rezanja prepone je velika;
 • rizik od oštećenja maternice;
 • produženi rad;
 • pojavu krvarenja u postpartum periodu.

Nije ni čudo što se ovo stanje naziva patologijom trudnoće. Stoga, da biste izbjegli takve neugodne posljedice, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Mnogo korisnije u posljednjim danima trudnoće psihološki i fizički se prilagođavaju porodu. U tom razdoblju buduće majke trebaju bolji odmor.

Rođenje je težak proces za tijelo svake žene, stoga vrijedi dosta vremena da posveti spavanje. Mnoge žene prisustvuju specijaliziranim tečajevima, gdje stručnjaci kažu kako preživjeti bolje i sigurnije dijete.

Štoviše, sada na Internetu možete pronaći mnogo informacija koje će pridonijeti sigurnosti žena i eliminirati nepotrebni strah.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da će nakon poroda biti susret s najdražom i bliskom osobom!

I ovaj članak će vam reći zašto trbuh boli u ranoj trudnoći.

Tablica korespondencije tjedana i mjeseci trudnoće

Primijetili smo da se mnoge trudnice podsjećaju na to kako odrediti trajanje trudnoće, jer ih liječnici smatraju tjedno trudnoće, u raznim člancima o majčinstvu koje najčešće pišu o trudnoći trudnoće, navikli smo na brojanje po mjesecima, jer se upravo sjećamo kako trudnoća traje devet mjeseci.

Kako se ne bi zbunili u svim tim trimestrima trudnoće, mjesecima i tjednima trudnoće? Naš stol će vam pomoći da shvatite i ne izgubite računati.

Tablica korespondencije tjedana i mjeseci trudnoće

* Brojenje tjedana počinje od datuma prvog dana posljednjeg menstruacije.

Mjesečna trudnoća

Kratka obavijest o 10 mjeseci trudnoće

Trudnoća ne traje 9 mjeseci, kao što većina prosječnih ljudi misle, ali 10... Ali ne kalendarske dane od 30-31 dan, ali lunarni - 28 dana svaki. U prosjeku, trudnoća traje točno 280 dana. I svaki od deset mjeseci nosi nešto vrlo važno. Dolje navedene informacije, dane u obliku kratkog mjesečnog kalendara, bit će vrlo korisne svim trudnim majkama bez iznimke!

Prvi mjesec trudnoće obuhvaća 1-4 porodna tjedna. Mjesečni ciklus žene u čijem se središtu pojavljuje koncepcija djeteta. Ali mama još ne zna o tako značajnom događaju. Najranije kada možete saznati o trudnoći je 5-6 dana prije odgode menstruacije. Dok je u maternici malo oplođeno jaje koje se ne vidi na ultrazvuku.

2. mjesec trudnoće, 5-8 tjedana, je značajan za pojavu svojih znakova. U budućim mama, postoji kašnjenje menstruacije, toksemija, hiperaktivnost i pospanost, nježnost grudi i česti mokrenje. Neke žene također se žale na bolove u donjem dijelu trbuha i laganom povećanju tjelesne temperature. Ovo je normalna varijanta, ako bol nije česta i ne teška, temperatura nije viša od 37,5 stupnjeva i lako se smanjuje bez antipiretskih lijekova u odsustvu bilo kakvih bolnih simptoma.
U 5 tjedana ultrazvuk pokazuje fetusno jaje. U 6 tjedana - embrij u njemu. Već već sedam tjedana, a njegov otkucaj srca lako se određuje ultrazvukom. Ovaj je mjesec kritičan za dijete. Ako nešto pođe krivo, pojavit će se spontani pobačaj.

U trećem mjesecu, odnosno u 9-12 tjedana, neke mame primjećuju povećanje trbuha. Je li dijete tako brzo? Nipošto. Ta vizualna obmana uzrokovana je povećanim stvaranjem plina i relaksacijom abdominalne stijenke zbog djelovanja hormonskog progesterona. Svi znakovi trudnoće ostaju. Toksikoza je još uvijek valjana. No, krajem ovog mjeseca fetus (dijete je već zvan na taj način) gotovo je u potpunosti formiran, iako je još uvijek malen u veličini. Do prvog planiranog pregleda, u 12 tjedana, duljine 5-6 cm.

Sljedeći mjesec trudnoće, 13-16 tjedana, za buduće mame jedan od najugodnijih. Manifestacije toksikoze nestaju, dolazi do vala snage. U slučaju heterogenih žena, trbuščić počinje rasti u stvarnosti (to više nisu plinovi), a neki od njih čak i osjećaju prvo bojažljivo kretanje beba. Usput, oni do kraja četvrtog mjeseca težak oko 80 grama. Njihovu veličinu može se usporediti s avokadima.

5. mjesec trudnoće započinje u 17 tjedana i završava 20. listopada. Mame kupuju odjeću za trudnice jer se više ne uklapaju u normalni trbuh. Da, a težina je dodana, odjeća postaje mala. U prvoj polovici trudnoće, oni se oporavljaju za prosječno 4-5 kilograma. Žene koje pate od teške toksemije mogu dobiti manje, a neke čak i izgubiti težinu.
Do 20. tjedna trudnoće, gotovo sve mame čuju kretanje svojih beba i... čak i vidjeti. U tom se razdoblju izvodi drugi planirani ultrazvuk radi isključivanja malformacija fetusa i cervikalne insuficijencije (najčešći uzrok pobačaja tijekom dugih razdoblja i preranog rođenja).

Šesti mjesec trudnoće pada na 21-24 tjedna. Do kraja ovog razdoblja, težina beba može doseći 600 grama, plus vodu, posteljicu, masne naslage na trbuhu, a to rezultira čvrstim opterećenjem na donjem dijelu leđa. Osjećate nelagodu? Vrijeme je da nosi zavoj. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome.

Sljedeći mjesec trudnoće je zanimljiv jer djeca rođena tijekom tog razdoblja, odnosno 25-28 tjedana, dužna su liječnicima da spašavaju i medicinske sestre. To su duboko prerane bebe koje se dugo trebaju razvijati u posebnim uvjetima i sami se sanirati. Ali neki od njih prilično zdrave djece. Vaša je zadaća pažljivo pratiti vašu dobrobit i odmah obavijestiti liječnika o neosjetljivosti, ako jest. Opasni simptom - bol u maternici, bol u grčevima. To se događa kada je prijetnja prijevremenog poroda.

Osmi mjesec trudnoće, 29-32 tjedna - ovo je vrijeme odmora za mamu. U 30 tjedana mamice idu na porodni dopust. Njihovi su tumuli već jasno vidljivi drugima. Djeca rastu brzo i aktivno se kreću. Usput, pokreti se lako određuju i tate, ako stavljaju majčinu ruku na trbuh.
Fetalna težina određena je na trećem rasporedu ultrazvuka u 32 tjedna. I to je prosječno 2 kg. Do rođenja može udvostručiti.

U devetom mjesecu, žena osjeća cijeli niz bolesti - to je žgaravica, bol u leđima, nesanica i grčeve u nogu noću. Pa, moraš biti strpljiv, nema mnogo. 33-36 tjedana - vrijeme kada mama posebno treba potporu voljenima. Ako miša za dijete još nije kupljena, vrijeme je da to učinite. Sljedećeg mjeseca najvjerojatnije će se roditi!

Konačno, deseti mjesec gestacije. 37-40. Tjedan opstetriranja. Svaka žena, promatrana od strane liječnika, stavlja procijenjeni datum isporuke. Ali se rijetko podudara sa istinom. Rođenja počinju kada je dijete potpuno sazrelo. Za neke to je 38 tjedana, a za nekoga, 40 ili čak 41 tjedan. Preostali su posljednji dani trudnoće. Uživajte u svom položaju, fotografirajte se na fotografiji i videozapisu. Bit će nešto što se treba sjetiti kasnije!

Tablica (kalendar) i gestacijska dob Trudnoća po mjesecu, tromjesečju i tjednu

Trudnoća tjedno, tromjesečno i mjesec dana. Detaljna tablica (kalendar) trudnoće

Obično se smatra da trudnoća traje samo devet mjeseci. No, svaka žena koja odluči postati mama, brzo otkriva da liječnici mjere tjedna gestacijska dob. Normalna trudnoća traje od 38 do 42 punih tjedana.
Trudnoća po mjesecu, tromjesečju i tjednu

Ciklus počinje, javlja se menstruacijsko krvarenje.

Zapravo, ovo još nije još trudnoća, jer imate još jedno menstrualno krvarenje. No tijelo je već počelo pripremati za vjerojatnu majčinu.

U većini slučajeva žene postaju trudne 14. dana ciklusa, negdje u sredini.

Nekoliko dana nakon oplodnje, embrij-morula je pričvršćena na unutarnju stijenku maternice (endometrija). Sada se možete smatrati potpuno trudnima! U tom razdoblju nastaju živčani sustav i mozak djeteta. Prvo kuca maleno beba srca.

Možete koristiti kućni test za CG u mokraći, ali ovaj potonji nije vrlo pouzdan jer je trajanje trudnoće još uvijek vrlo mala. Formiranje kralježnice i mišića. Oblikovane su oči, uši, ruke i noge. Duljina voća je oko 1,5 - 2,5 mm.

Vaša prva sumnja da ste trudni - budući da ne dobivate menstruaciju - javlja se nakon začeća u razdoblju od 2-3 tjedna.

Za većinu žena, trudnoća samo znači slabost i mučninu. Ali u prvim tjednima trudnoće, nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Ultrazvuk pokazuje kretanje bebe. Djetetovo srce već premlaćuje na frekvenciji od 140-150 otkucaja u minuti, što je dvostruko brže od njegove majke.

Pet tjedana kasnije, nakon začeća, oplođeno jaje je pričvršćeno na zid uterusa. Cerviks se najčešće opušta, ali u tom razdoblju liječnik ne gleda trudnicu na stolici. Počinju se manifestiraju napadi na mučnina i druge vrste toksikoze. Visina djeteta je oko 7 - 9 mm. Počinje se oblikovati dječje lice, usta, oči i mali nos.

Maternica počinje rasti, ali je potpuno nezapaženo. Počinje stvaranje i razvoj mliječnih zubi. Potpuno oblikovani zglobovi lakta. Beba počinje poboljšavati svoje sposobnosti kretanja. Dojka je obnovljena za ulogu medicinske sestre. Visina vaše bebe iznosi 22-30 mm. Težina oko 4 grama.

Taj je lik i dalje neprimjetan da ste trudni. Razina humanog korionskog hormona u krvi još uvijek nije najveći, ali promjene koje već osjećaju, koža postaje glatka i ravna, ali postoji svibanj biti akne. Fetus na prstima fetusa već razlikuje uzorak kože. Vaša beba može već saviti prste.

Maternica povećava veličinu za 2 puta. Mood i dobrobit se mijenjaju iz visokih razina hormona. Promjene raspoloženja nisu isključene, postoji povećana pobudnost. Tijekom ovog perioda, počnete steći težinu, desni postaju labav, štitnjača se malo povećava. Dijete dobiva snagu i veličinu koja će, nakon dodirivanja maternice, moći odgurnuti se od nje. Ali sudeći prema težini i visini (27 - 35 mm, visini i 4 grama težine) nećete osjećati i neće znati o njegovom postignuću.

Spaljivanje kalorija povećava se nego prije trudnoće: metabolizam se povećava za 25%. Cirkulirajuća krv povećava volumen. U pratnji osjećaj unutarnje topline, jer pijte puno tekućine i znoj puno. "Voće" je točno definicija vašeg djeteta od strane liječnika u ovoj fazi. Oblikovanje svih organa je dovršeno. Studije o znanosti o fetusu pokazale su da dijete u 11. tjednu može reagirati na svjetlost, toplinu, buku, osjećaj boli i dodir.

maternice povećava se širina oko 10 cm. Osjeća svoju stezanje u hip području, što olakšava njegovu daljnju napredak u trbušnu šupljinu. S ultrazvukom kod liječnika, veličina fetusa može preciznije naznačiti trajanje vašeg rođenja. Na rukama i nogama djeteta formiraju marigoldi. Već sisanje refleks se pojavljuje, počinje sisati veliki prst. Vi ste njegovo središte svemira, njegov dom i obrana, njegova igra.

Vaša krv već je puna različitih hormona odgovornih za trudnoću. Bit ćete manje razdražljivi i prestat ćete mučiti jutarnju mučninu. Prolazit će osjećaj rizika od pobačaja. Potrebno je kontrolirati pitanje prevencije virusnih bolesti. I dalje raste placenta, koja štiti zdravlje djeteta. Njegova težina iznosi oko 28 grama. Osnovali su 20 mliječnih zubi.

Počinje razdoblje drugog trimestra, najbolje vrijeme trudnoće. Sada će energija biti više nego obično, iako se veličina maternice povećava svaki tjedan. To će biti vidljivo kada je želudac počinje postupno rasti: od ranih fundusa (gornji dio) je iznad stidne području, onda sada - više od zonoyu pupka. Počinje razvoj inzulina kod bebinog pankreasa. Započnite stvaranje genitalija. Njegovo srce tijekom tog perioda dnevno pumpa 24 litre krvi. U veličini je poput dlana majke.

Osjećaj nježno trbuh, osjećate da je dno maternice (gornji rub maternice) smješten oko 7,5 cm ispod pupka. Hormoni koji se aktivno otpuštaju voće mogu utjecati na vaše tijelo, uzrokujući tako značajan gubitak kose. Kosa počinje rasti na glavi djeteta. Težina je oko 50 grama, a visina oko 13 cm.

Za pravi prostor raste u fetusu posteljice, uterus se povećava. Amnionska tekućina je oko 250 ml. Dijete može prikazivati ​​različite grimase, otvoriti usta. Morate se brinuti što je manje moguće - on osjeća i također će biti uzrujan kada se osjećate loše.

Placenta i dalje raste, zajedno s njim i fetusom. Početku, prvih nekoliko tjedana - tanka ljuska s korionski resica i kraja pojam - je gusta (debljina negdje 2.5 cm), masa, koja teži oko 480 grama. Počnite osjećati kretanje djeteta.

Za one koji imaju ovu prvu trudnoću ovo je posebno uzbudljivo razdoblje, osjećate da dijete kreće. Neke buduće majke osjećaju kretanje djeteta na 19.-20. Tjednu, najčešće u slučajevima gdje oni dobivaju težinu. Težina djeteta je oko 200 grama, a duljina 20,5 cm.

Rast mozgova je glavna prednost ovog tjedna. Znak važne uloge koju mozak igra u razvoju djeteta je njegova nerazmjerno velika glava kao embrij.

Želuca i, prema tome, trudnoća već su jasno vidljivi. Žuta je izgubljena i više joj nije moguće nazvati njezin struk, a trbuh izgleda kao okrugla lopta. Gornji dio ruba maternice nalazi se ispod pupka.

Bijele krvne stanice se proizvode u krvi vaše bebe, koje su odgovorne za suzbijanje infekcija. Na jeziku, dijete ima okus nepce, a kad pije amnionsku tekućinu, ubacuje usne.

Dodirujući ruke i lice, dijete se proučava. Kao i prije, povećava se količina krvi, uglavnom zbog plazme. Plazma je sastavnica krvi koja može otopiti krvne stanice. Stoga su u trudnica fiziološka anemija. Potrebno je prilagoditi hranu, obraćajući pažnju na potrošnju hrane obogaćene željezo.

Dijete izgleda naborano i crveno, iako se na brzinu počinje povećavati masnoće. To se događa jer se masni naslage formiraju duže od vanjske kože, jer koža izgleda saggy. Težina je oko 510 grama. Postoji anksioznost zbog prekomjerne aktivnosti bebe. Pokušajte prošetati, razgovarati u takvom razdoblju jer treba promjenu krajolika i vašu pažnju.

Dobitak težine podsjeća na sebe. Zato što postoje glavobolje, problemi s mjehura, težina u nogama i opća slabost. Dječja masa je oko 600 grama, visina - 30 cm. Znoj i masne žlijezde počele su funkcionirati. Lice se formira i vidjet ćete ga na isti način pri rođenju. Cilia, kosa i dalje raste.

Sada je veličina maternice jednaka nogometnoj lopti, koja vrši pritisak na dijafragmu, potkoljenicu, trbušne smjene. Težina djeteta je oko 700 grama. Squeezes i pomiče prste, razvija pokrete. Palmi svijetle ružičaste boje i nježnosti nadmašili su latice ruže. Formirajući prioritet lijeve ili desne strane tijela.

Pokreti su toliko primjetni da i drugi rođaci i prijatelji mogu to osjetiti. Vaše raspoloženje prenosi se na mrvice kao nikada prije. Otvara oči, koje su sada plave ili nebo boje. U budućnosti se boja može promijeniti.

U slučaju preranog rođenja, šanse za preživljavanje iznose 85%. Održivost je viša nego ikad. Prije punog nošenja trebate još 13 punih tjedana. Težina je oko 900 grama.

Početak trećeg trimestra. Rođenje djeteta u tom razdoblju legalno prepoznaje njegova ljudska osobnost, koja mora biti registrirana. Neke konvulzije mozga potpuno su razvijene, mozak i dalje povećava masu. Kosa raste dulje. Malo više od 1 kg. Kolostrum ili kolostrum akumulira se u prsima. Tijelo počinje osjećati i priprema se upoznati dijete. Ona pruža budućnost svojim hranjivim mlijekom.

Dijete započinje svoju pripremu za rođenje i život izvan maternice majke. Regulira temperaturu vašeg tijela. Koža bebe postaje gušća, počinje akumulirati masnoću.

Vaša se beba počinje upoznati sa sobom u kojoj se nalazite. Pokušajte mu pokazati velike predmete, na primjer igračku - može biti sretan. Počinje učiti prepoznavati glasove svih članova obitelji. Zbog porasta težine, pokreti postaju sporiji i nespretni. Sjetite se svog položaja dok ste hodali ili sjedili. Izlazak iz kreveta, prvo se okreće na svojoj strani. Zbog ozbiljnog opterećenja na leđima osjećaju se bolovi u leđima.

Težina djeteta je oko 1,5 kg. On može pokušati povećati svoj prostor okrećući glavu prema dolje i, s nogama gore, pritisnite na donjem dijelu. Osjećaj za mama nije ugodno.

Rast djeteta je oko 40 cm. U posljednjim tjednima trudnoće dijete čuje sve što se događa oko sebe. Poznato je majčin glas. Ne zaboravite razgovarati s njim, pjevati mu uspavanku.

Oblikovana supstanca površine - omogućit će dijete da samostalno diše nakon rođenja. Dolazi glava od djetinjstva pa se priprema za rođenje. Vaš liječnik ili babica detaljno će vam reći o položaju vašeg fetusa u vezi s rotirajućim kanalom.

Dječak dobiva ukusne jela posuđa koju koristite. Dobro razvijen osjećaj okusa. Kontrakcije Braxton Hicks postaju češće. To su bolna senzacija, u obliku kontrakcija koje se formiraju u gornjem dijelu maternice, a zatim se raspoređuju prema dolje i konačno se povuku.

Nailovi djeteta su rasli i stigli do ruba prstiju. Tijekom rođenja djeteta može imati dugačke nokte, a na licu mogu biti ogrebotine, još uvijek u utrobi. U maternici je već neudoban i tjeskoban. Dijete iznosi oko 2 kg 200 grama.

Glatki i glatki - to je bio njegovo lice, stvorili su se debeli obrazi. Obrazi u bebama nastaju zbog potkožnog masnog tkiva, kao i zbog palca koji se sisa u maternici tijekom nekoliko mjeseci, a ovo je velika obuka mišića koja su odgovorna za usisavanje refleksa!

Ovisno o tome da ovo nije prva trudnoća, sada ili kasnije, pojavljuju se harbingeri porođaja. To jest, glava djeteta (u slučaju glavobolje) ide dublje u zdjelicu. Dakle, olakšanje je moguće smanjenjem pritiska na unutarnje organe se smanjuje. Sada se trudnoća može smatrati "punim radnim vremenom". Zbog činjenice da dijete pada niže i niže, možemo reći da "sjedi na kovčegu". Ne možete se žuriti. Da bi se pokreti dišnih putova već podlegli. Težina bebe iznosi oko 2 kg 400 g.

Tijekom zadnjih tjedana beba je nakupila u crijevima crnu i zelenu tvar zvanu meconium, koji se sastojao od krvnih stanica koje su propadale, stanice intestinalnih stanica koje su umrle, kao i pilinga stanica kože, klica germe koju je progutao amnionska tekućina i druge komponente,

Postoji skraćivanje i proširenje cerviksa, a pritisak na mjehur je najjači za cijelo razdoblje trudnoće. Uoči uskog rođenja, neke trudnice će imati malo nervoze. Dobitak težine bebe je u prosjeku oko 28-30 grama dnevno.

Pokušajte ostati mirni, čekajući nadolazeću isporuku. Tijekom ovih perioda, vaši najmiliji koji su blizu vas trebali bi biti svjesni vaših želja o tome kako i gdje rađati. Tijekom borbi valja upamtiti potrebne tehnike opuštanja i pravilnog disanja.

Dijete se još uvijek nalazi u maternici, tijekom tog perioda jednostavno povećava svoju težinu i, vjerojatno, zabrinjava da je "ostao". No, ako je dijete rođeno, tada je osjećaj iznenađenja toliko velik, jer novo stanište i život su vrlo različiti od stare, unutar majčine utrobe.

Prema statistikama, 10% trudnica "nosi" do 42. tjedna. Ne brinite ako ulaze u ovu kategoriju trudnih majki. Važno je konzultirati se sa svojim liječnikom o metodama indukcije radne snage.

Ovaj tjedan, trudnoća se već zove - odgođeno.

Približan rok isporuke.

Tjedne trudnoće po mjesecima

Unatoč činjenici da svatko kaže da trudnoća traje 9 mjeseci, obstetrijski izračun se odvija svaki tjedan, osim toga, vrlo često su sva važna testiranja i događaji u razvoju fetusa točno naznačeni u tjednima.

Mnogi budući roditelji, osobito daddies, ne mogu odmah odrediti: 7 mjeseci je koliko tjedana trudnoće? Kako to učiniti, to će reći u ovom članku.

Odgovarajući mjesecima i tjednima trudnoće

Fetalni razvoj i zdravlje majki (osobito težina) moraju se stalno pratiti, a budući da u mjesecu nema isti broj dana (od 28 do 31), liječnici su pronašli stalnu jedinicu - tjedan koji traje 7 dana. Izbor ove jedinice mjerenja trudnoće posljedica je činjenice da je to kratko vrijeme, pa je lakše pratiti što se normalno događa u razvoju djeteta. Ovo je osobito važno za ultrazvuk i projekcije. Uostalom, stopa indikatora varira ovisno o trajanju trudnoće.

Dakle, skoro svaki mjesec opstetrije ima 4 tjedna: na primjer: 3. mjesec trudnoće je razdoblje od 9 do 12 tjedana. No, svi izvori ne daju iste informacije. Ponekad možete naći da je 3. mjesec trudnoće vrijeme od 10 do 13 tjedana.

Zašto se to dogodi? Da, jer prema kalendaru u mjesecu ima 4 tjedna i 2-3 dana, dakle treći mjesec trudnoće završava u 13 tjedana i 2 dana. I tako u svakom slučaju, što dovodi do činjenice da se kraj tjedna poklapa s krajem mjeseca.

Koliko je lako odrediti mjesec trudnoće po tjedan?

Za praktičnost određivanja koji je mjesec došao po tjednima, razvijene su tablice "Tjednici i mjeseci trudnoće". Postoji nekoliko mogućnosti, ali to je najočitije:

Vrlo je lako odrediti, u odnosu na kraj prošlog mjeseca, koji se tjedan trudnoće odnosi na koji mjesec. Da biste to učinili, u prvom stupcu pronađite broj tjedna koji vas zanima i pregledajte koji mu mjesec pripada. Također možete odrediti iz ove tablice kada će DA biti.

Dakle, lako možemo odrediti koliko tjedana 7 mjeseci trudnoće, prema tablici, ovo razdoblje odgovara razdoblju od 28 do sredine 32 tjedna.

Sposobnost da se utvrdi koji tjedan odgovara koji mjesec će vam pomoći da pravilno izračunate određeno vrijeme, čak i ako je vremenski period naveden u različitim mjernim jedinicama. Također će vam pomoći da poručite rođacima koliko dugo ste i kada je potrebno čekati nadopunu u obitelji.

Kalendar trudnoće po tjednu, mjesecu i trimestru

Trudnoća traje 280 dana, 40 tjedana, 9 kalendara ili 10 opstetričkih (mjesečevih mjeseci - u jednom mjesečevu mjesecu 28 dana). Kalendar trudnoće podijeljen je na trimestere, mjesece i tjedne.

Tjedni kalendar trudnoće

Prosječno trajanje trudnoće od gnojidbe do rođenja iznosi 38 tjedana (vrijeme fetusa). Prosječno trajanje trudnoće od početka menstruacije do porođaja je 40 tjedana (razdoblje opstetriranja). Korištenje opstetričkih pojmova uobičajeno je u medicini, budući da je datum oplodnje obično teško odrediti.

Tjedni kalendar trudnoće prikladan je vodič za 40 tjedana čekanja za čudo. Evo glavnih faza trudnoće tjedan dana nakon tjedan dana. Svaki tjedan kalendara trudnoće opisuje osjećaje žene: što se događa s njom u tom razdoblju, kakve poteškoće mogu nastati i što bi trebalo biti sretno.

U opisu kalendara tjedana trudnoće praktičnih savjeta i preporuka o dostavi testova, donošenje potrebnih pregleda. Zatim kalendar daje informacije o razvoju fetusa u svakom tjednu. Materijal o prenatalnom razvoju djeteta od začeća do rođenja bit će zanimljiv ne samo budućoj mami već i budućem ocu. U svakom tjednu kalendara trudnoće, trudna majka može pratiti njezinu debljanje i saznati težinu fetusa, kao i provjeriti rezultate ultrazvuka njezina malog puzozhitel.

Trimestar kalendara trudnoće

Razdoblje intrauterinalnog razvoja fetusa podijeljeno je u tri faze, koje se nazivaju trimesteri. Svaki trimestar trudnoće traje 13 tjedana i ima svoje osobine.

Tjedni kalendar trudnoće

1-2 tjedna

Od prvog tjedna započinje novi menstrualni ciklus, pa je u ovom trenutku teško razgovarati o stvarnoj trudnoći. Međutim, odgojno-ginekolozi počinju računati ne od datuma oplodnje jaja, već od prvog dana ciklusa. Ovulacija se javlja, a zatim koncepcija, a tek od trećeg tjedna moći će se hrabro govoriti o početku trudnoće.

Vrijeme je da se brinete za svoje zdravlje, riješite se loših navika, prebacite na pravilnu prehranu, obavljajte lagane sportove (ali samo uz dopuštenje svog liječnika). Ove mjere su vrlo važne za zdravlje budućeg djeteta, koji će u devet mjeseci oduševiti svijet svojom prisutnošću.

3-4 tjedna

Dijete. Oplođeno jaje već je dobilo sve važne informacije o budućem čovjeku: boju očiju, kose, kože, seksa. Sada se kreće kroz jajovod i u maternicu, gdje će se razvijati embrij. Do kraja četvrtog tjedna doseći će veličinu od 1 mm.

Mama. Žena ima prve znakove trudnoće: povećanu bazalnu temperaturu, umor, pospanost, povećani apetit, promjene u preferenciji ukusa, mučnina, intestinalni uzrujanost, učestalo mokrenje. Može doći do netolerancije na hotelske mirise. Mogući krvavi iscjedak, ali se ne bi trebali bojati. Vrijeme je da dobijemo test trudnoće.

5-6 tjedna

Dijete. U ovom trenutku beba je već formirala glavne vitalne organe: srce, jetru, bubrege i pluća. I u ovom trenutku njegovo srce počinje pobijediti! Možete čuti otkucaje srca na ultrazvuku. Ruke i noge počinju se oblikovati. Duljina embrija doseže 4 mm, volumen amnionske tekućine iznosi oko 3 ml. Formirani vizualni organi i hrskavice. Placenta aktivno raste.

Mama. Žena tijekom tog razdoblja može povećati mučninu i razdražljivost. Stanje tijela je slično onome što se događa prije menstruacije. Vrijeme je da posjetite ginekologa, koji će propisati potrebne testove.

7-8 tjedana

Dijete. Pupčana vrpca je potpuno formirana, pružajući cirkulaciju krvi između majke i djeteta. Počinju se formirati male palme i sitni prsti. U ovom trenutku određuje se spol djeteta. Oblikovano lice, nos, nosnice, čaše, gornja usna. Epidermis se stvara. Zametak se polagano poravna, raste i doseže težinu od 4-6 g, duljine - 1,5-2 cm.

Mama. Maternica raste na veličinu naranče, tako da žena postepeno ima trbuščić i čvrstoću odjeće. Morate se zaštititi od stresa, podizanja težine, iznenadnih pokreta. Na ultrazvuku možete vidjeti prvo kretanje djeteta.

9-10 tjedana

Dijete. Glava embrija još je naginje naprijed, a brada je pritisnuta na prsa. Želuca počinje raditi i već proizvodi želučani sok. Dijete ima izraz lica, stvaraju se kapci, ali oči su još uvijek zatvorene. Zasad potpuno nestaje. Stadij embrija završava i od sada se beba naziva fetusom. Počinje razvoj mliječnih zubi. Sada teži 7-8 g, duljina - 2,5-3 cm.

Mama. Kod žena, promjene raspoloženja postaju česte. Struk je zaobljen, dobitak težine je 2-3 kg. Kosa postaje suha, koža je izglađena. Rad srca postaje sve češći, jer sada pumpa oko pola litre krvi u minuti.

11-12 tjedana

Dijete. Glava još uvijek zauzima polovicu veličine cijelog fetusa, jer mozak brzo raste. Bubrezi počinju proizvoditi urin. Dječak doseže težinu od oko 13 grama i već ima prave prste na rukama i nogama, razvijaju se nokti. Duljina fetusa je 4-5 cm, a nastaje iris oko očiju. Počeo je otvoriti usta. Vrijeme je da prijeđemo prvi ultrazvučni pregled i upoznamo se s djetetom, a također isključimo moguće kongenitalne anomalije.

Mama. Do kraja 12. tjedna žena se treba prijaviti za trudnoću u predškolskoj ustanovi i podvrgnuti odgovarajućem pregledu liječnika. Prijem vitamina za trudnice vrlo je važan. I što je najvažnije - u ovom trenutku je potpuno otrovno.

13-14 tjedna

Dijete. Dijete ima refleks sisanja. On okreće glavu i pomiče ruke, tumbles, iako su ti pokreti još uvijek neprimjetni. Često na ultrazvuku možete vidjeti kako je sranje prstom! Dijete raste i njezina težina postaje oko 43 g, a duljina 6-8 cm. Genitalije dobivaju jasne obrise. Pojavi se germinalni tok - lanugo.

Mama. Konačno, trbuščić postaje vidljiv, na njoj se pojavljuje uzdužna smeđa traka. Pojavljuju se pjegice i dobi. Može doći do zatezanja. Uterus izlazi iz zdjelice u trbušnu šupljinu, apetit trudne žene je uvelike poboljšan.

15-16 tjedan

Dijete. Na bebi na glavi počinju rasti dlake. Aktivno pliva u amnionskoj tekućini, koja se obično ažurira svakih 3 sata. Dijete izlučuje urin 45 minuta. U 16. tjednu postoji prilika da osjetite prve pokrete djeteta! Već formirani mišići lica. Marigoldi počinju pojavljivati, pojavljuje se hvatajući refleks. Težina - oko 100 g, duljina - 12 cm.

Mama. Potrebno je voditi brigu o svom tijelu i kupiti ulje protiv strija. Vrlo je važno posjetiti stomatologa, jer vaše tijelo sada aktivno daje kalcij svojoj bebi, tako da se zubi mogu pogoršati. Vrijeme je za kupnju posebne odjeće za trudnice.

17-18 tjedan

Dijete. Težina djeteta je 140-190 g, duljina - 14 cm. Većina kostiju već je formirana i nastavlja se jačati. Dijete može progutati amnionsku tekućinu. On je već dobro čuo, stoga morate češće razgovarati s njim, uključujući i mekanu glazbu. Tijekom tog razdoblja zasigurno ćete osjetiti pokrete djeteta, što se ne može zbuniti ni sa čime.

Mama. Žene grudi se povećavaju i kolostrum se može proizvesti. Buduća majka može patiti od zatvora, stoga trebate jesti više voća i svježeg povrća. Mokrenje postaje sve češće, jer uterus jako pritišće mokraćni mjehur.

19-20 tjedan

Dijete. Malo tijelo djeteta prekriveno je iskonskom pahuljicom, ruke su izvukle, okreće glavu u različitim smjerovima. Placente se kreće u dubinu maternice. Pojavljuju se osnovni zubi. Rast djeteta se usporava, od tada potječe potkožna masnoća. Formirana je generička mast, koja pokriva nabore kože. Dječak se okreće svjetlu. Drugo ultrazvučno istraživanje provodi se kako bi se odredio točan spol budućeg djeteta. Njegova težina je oko 300 g, dužina - 16 cm.

Mama. Povratak dobiva značajan opterećenje, stoga trebate pratiti ispravno držanje i nositi udobne cipele bez pete. Na trbuhu, bedrima i prsima mogu se pojaviti tragovi smeđe ili crvene boje (strija).

21-22 tjedan

Dijete. Dječak uči da se savijati i odvrati ručke, noge, kako bi se uhvatio za petama. Na prstima se pojavljuju jastučići s živčanim završetkom. Obrve su označene na licu. Količina krvi u tijelu raste. Tekućina koja se hvata pretvori se u čvrstoću. Ostaje u crijevima do porođaja. Dječja masa je 360-430 g, duljina - 28 cm.

Mama. Prva polovica trudnoće bila je uspješna. Maternica mijenja svoj oblik, proteže se. Laganje na leđima je loše za dijete, on može patiti od nedostatka kisika. Libido se povećava. Budući da je fetus dobro zaštićen, seks ne može naškoditi djetetu.

23-24 tjedna

Dijete. Težina djeteta doseže 500-600 g, duljine - 30 cm. Većinu vremena spava, uzimajući kratke stanke. Koža je blago saggyna, jer sloj masnoće tek počeo rasti. Gura noge iznutra, plutajući u amnionskoj tekućini. Čile se pojavljuju na kapcima. Razvija se dišni sustav. Također, dijete je sve osjetljivije prema vanjskom svijetu.

Mama. Žena može imati u ovom trenutku kontrakcije treninga, koje se manifestiraju u obliku kratkih bezbolnih kontrakcija. Dobitak težine se brzo povećava i doseže 5 kg! Moguća težina u nogama.

25-26 tjedana

Dijete. Završet je stvaranje neurona oko neuronske cijevi. Dijete je aktivno do kasne večeri i dobro spava ujutro. Squeezes cams, i u ovom trenutku je utvrđeno da li će biti lijevi ili desni ruku. Heartbeat fetusa može se čuti čak i bez posebnih uređaja. Potpuno formirana pluća. U čeljusti se formiraju 20 osnovica mliječnih zubi, a pod njima - 20 osnovica trajnih zuba. Preostalih 12 formiraju se nakon rođenja. Težina je 660-800 g, duljina - 35 cm.

Mama. Uterus se povećava i pritiskom na membranu, uklanjajući želudac iz trbušne šupljine. Zbog toga se želučani sok diže u jednjak i doživi žgaravica.

27-28 tjedan

Dijete. Dječja koža je sve naborana. Wiggles postaje jači. Ako je beba rođena u ovom trenutku, njegove šanse za preživljavanje iznose 85%. Dijete pokuša disati samostalno, radeći pluća. I dalje ima dovoljno mjesta za okretanje u ispravnom položaju - glava dolje. Težina - 900-1100 g, duljina - 37 cm.

Mama. Ženski oblici su više zaobljeni, razina kolesterola u krvi raste. Dok sjedi, maternica cijepa venu cavu, što dovodi do nedostatka kisika i vrtoglavice. Trening maternice kontrakcije su u porastu. Vrijedno je naći vremena za dobar odmor.

29-30 tjedana

Dijete. Nosnice djeteta oslobađaju se iz čašice sluzi, a amnionska tekućina ulazi u njih. Već zna kako otvoriti i zatvoriti oči, reagira na jarku svjetlost. Imunološki sustav započinje svoj posao. Dijete oslobađa oko 500 ml mokraće dnevno. Na ultrazvučno vidljivo kretanje prsa. Na zubima se pojavljuje emajl. Težina bebe doseže 1300 g, duljine - 39 cm.

Mama. Bubrezi rade u poboljšanom načinu rada i ne mogu se nositi s količinom tekućine koja teče u njih, zbog čega je moguće stvaranje edema. Organi blizu maternice postaju sve gušći. Težina budućih majki aktivno raste, kretanja postaju neugodnija i relativno spora.

31-32 tjedan

Dijete. Dijete postaje prenapučeno pa priprema zaštitni sloj od temperaturnog oscilacija u budućnosti. Kod dječaka, testisi spadaju u skrotum i dostižu svoj krajnji položaj. Dijete reagira na jake zvukove izvana unatoč činjenici da amnionska tekućina stvara neku vrstu utikača u ušima. Bubrezi već rade dobro. Nail ploča doseže vrhove prstiju. Težina 1600-1900 g, duljina - 42 cm.

Mama. Žena može razviti natečenost i proširene vene na nogama, tako da morate kontrolirati unos tekućine i šetati na svježem zraku. U ovom trenutku provodi se Dopplerova studija bebinog cirkulacijskog sustava.

33-34 tjedan

Dijete. Dijete postaje tjeskobno u utrobi, pa se on rjeđe kreće nego prije. Dijete nastavlja konzumirati kalcij iz majčinog tijela, što je tako važno za formiranje kostura. Oblik kože pojavljuje se na prstima i prstima. Koža je sada manje crvena, a vlasi na glavi postaju gušći. Težina djeteta je 1900-2400 g, duljina - 45 cm.

Mama. Žena ima kratak dah, jer dvije osobe moraju pojesti više kisika. Gume postaju mekane, krvarenje, gingivitis svibanj pojaviti. Pojavi zaborav i zbunjenost. U svakom slučaju je potrebno mirno držati mirno, jer beba ima nježan osjećaj o iskustvima majke.

35-36 tjedan

Dijete. U zadnjim tjednima života u maternici beba počinje blijedjeti. Koža postaje ružičasta i izglađuje zahvaljujući potkožnoj masnoći. Obrazi postaju blaži, pomoći će u budućnosti da dobije hranu u pravoj količini. Amnionska tekućina dobiva ljepljivu i viskoznu konzistenciju. Interni organi i dalje se poboljšavaju. Težina djeteta je 2400-2600 g, duljina - 47 cm.

Mama. Da biste smanjili probleme sa spavanjem, preporučljivo je koristiti manje tekućine noću. U slučaju žgaravice, morate jesti u malim količinama, ali često. Vrijeme prikladno za pohađanje tečajeva za trudnice, odabir rodiljne bolnice, opstetričar.

37-38 tjedan

Dijete. Dijete se već okrenulo prema dolje. Gubi originalnu gumu i podmazivanje postaje mnogo manje. Ponekad se ogrebotine i rukama drži neugodne pokrete. Njegova su pluća spremna da diše zrak. Buduća mama može osjetiti kako joj se dijete u trbuhu muči. Njegova težina iznosi 3000 g, duljina - 50 cm.

Mama. Trbuh trudne žene potonuo je, sada je puno lakše disati. U uterus je maksimiziran, volumen je 4-5 litara. Trudnoća se već može smatrati potpunim punim radnim vremenom. Sada se radna aktivnost može započeti iz dana u dan, tako da se stvari u rodilištu trebaju skupljati u paketima.

39-40 tjedana

Dijete. Većina novorođenčadi se pojavljuje s dugim pandžama, jer su u tom razdoblju u potpunosti rasle. Djelovanje djeteta usporava, jer je dugo i tamno u trbuhu. Njegovi crijeva su ispunjeni izvornim izmetom - mekonijem koji će izaći, najvjerojatnije nakon rođenja. Duljina dlake na glavi je oko 2 cm, a prosječna težina djeteta je 3200-3500 g, duljina 52 cm. Dijete je potpuno spremno za rođenje - upoznajte glavnu osobu u vašem životu!

Mama. Žena pati od nesanice, ona se povlači u leđa. Cervix počinje skratiti i otvoriti. Uterus stavlja više pritiska na mjehur. Može biti lažnih ili stvarnih kontrakcija. Rođenja se javljaju s pogreškom od 1-2 tjedna ranije ili kasnije od određenog razdoblja.

41-42 tjedan

Dijete. Beba je potpuno razvijena, svi njegovi organi ispravno funkcioniraju. I dalje raste i dobiva na težini, želudac postaje vrlo gužva. Kosti lubanje i dalje ojačavaju, što može otežati djetetu da prođe kroz rodni kanal. Potrebno je izračunati broj kretnji po satu, a ako je najmanje 10, beba je u redu.

Mama. Do kraja 42. tjedna trudnoće nije smatrano odgođeno. Ako beba nije rođena do tog vremena, još uvijek nema razloga za zabrinutost. Generička aktivnost može biti potaknuta dugim šetnjama, savijanje prema naprijed, spavanje s mužem. Ako niste rodili ovaj put, izradite tehnike disanja, prenesite vrijedne upute rođacima - i brzo u rođenju!