Kalendar trudnoće

Hrana

Prvo morate shvatiti što polazište znači početak trudnoće. Koncepcija obično događa usred ciklusa, 14-16 dana nakon početka menstruacije. Možete saznati o kašnjenju u roku od 2-3 tjedna, a prema logici, ovo razdoblje treba odgovarati dvostrukom do tri tjedna trudnoće ili polovici prvog mjeseca. A trudna majka, koja dolazi tjedan dana odgode, često je zapanjena izrazom koji joj govori ginekolog: 5 tjedana.

Činjenica je da je drugačija shema prikladnija za liječnike u antenatalnim klinikama i rodilištima. Nije poznato kada je jajnik izašao iz vašeg jajnika i došlo je do koncepcije. U nekim ženama, oplodnja se može dogoditi ne 14. dana, već u prvim danima nakon menstruacije ili 17-20 dana ciklusa. Niti svaka žena ne može nazvati broj u kojem je došlo do nezaštićenog seksualnog odnosa.

Stoga, ginekolozi širom svijeta razmatraju početak trudnoće od prvog dana posljednjeg menstruacije. Tako trudnoća traje 280 dana ili 40 tjedana.

Što se tiče izračuna trudnoće po mjesecima, zbog dodataka 2 dodatna tjedna u razdoblje opstruktivnog razdoblja, ispada da je prvi "mjesec" trudnoće najtajnovitiji jer se sastoji od 6 tjedana! Ostali mjeseci ostaju uobičajeni kalendar: 7-11 tjedana - 2. mjeseca, 12-15 tjedana - trećeg mjeseca, 16-19 tjedana - četvrtog mjeseca, 20-24 tjedana - petog mjeseca, 25-28 tjedana - šesti mjesec, 28 31. tjedan je sedmi mjesec, 32-35 tjedan je osmi mjesec, 36-40 tjedan je deveti mjesec.

Pa ipak, to je ispravnije uzeti u obzir razdoblje trudnoće u tjednim odrasloj dobi - i manje konfuzije, te će biti prikladnije pratiti rast bebe. Doista, u časopisima za mame, medicinske izvore i mjenjačke kartice dulje vrijeme koristili su svjetsku prihvatljivu shemu izračuna.

Djevojke često pitaju koliko mjeseci, na primjer, tijekom nekoliko tjedana trudnoće.

Koliko dana, tjedana i mjeseci traje trudnoća?

Unatoč svim bolestima i lošem zdravlju, gotovo svaka žena, prisjećajući se njezine trudnoće, ovaj puta poziva na najsretnijeg razdoblja u životu.

Međutim, svaka očekivačka majka neće čekati trenutak rođenja, i, naravno, nastoji izračunati ovaj dan što je točnije moguće. Ali ne svatko zna da kod izračuna trajanja trudnoće postoje neke suptilnosti.

Trajanje trudnoće

Koliko traje trudnoća u žena? Nažalost, apsolutno točno znati datum rođenja je nemoguće. Datum, nazvan liječnicima, je DA - očekivani datum rođenja.

Postoje slučajevi kada se stvarni datum isporuke podudara s procjenom. Ali svi ti slučajevi nisu ništa drugo nego jednostavne slučajnosti.

Čak i ako žena zna točno dan začeća i datum ovulacije, nemoguće je odrediti brzinu spermatozoida, koliko dana se jaje pomiče kroz jajovodne cijevi, kada se ugrađuje, koliko dugo fetus treba za potpuno sazrijevanje i kada je beba spremna za rođenje.

Budući da su svi naši organizmi individualni, u svakom se slučaju ti postupci odvijaju na različite načine. Liječnici koriste prosječni standard, koji je obično orijentiran.

Koliko tjedana traje ženska normalna trudnoća? Znanstvenici su izračunali da je u 80% slučajeva, od trenutka oplodnje do početka rada, odnosno 266 dana, to jednako 38 tjedana.

No teškoće u ovom izračunu leže u činjenici da, u pravilu, buduće majke ne znaju točan dan začeća.

Međutim, prvi dan početka mjesečne stvarne trudnoće još nije bio, dakle, vrijeme izračunato na ovaj način je približno. Naziva se terminom menstruacije ili gestacije.

Zapravo, starost fetusa je oko dva tjedna manje. Taj je pojam točniji. Zove se ovulacija ili gnojidba. Kako bi preciznije odredili datum njihova rođenja, trudnice trebale bi izračunati datum njihove ovulacije.

I u ovom se članku opisuje, a kasni porod može biti opasno.

Kako izračunati datum ovulacije?

To je vrlo teško vjerovati, ali u svakom mjesecu postoji samo jedan dan kada je moguće zatrudnjeti. U vrlo rijetkim slučajevima, tijekom mjeseca ovaj dan dolazi dva puta.

Postoji jednostavna formula s kojom možete izračunati dan ovulacije bez pomoćnih uređaja. Znanstvenici su otkrili da apsolutno svaka žena ovulacija javlja se 14 dana prije početka menstruacije.

Ako menstrualni ciklus traje 28 dana, ispada da ovulacija javlja 14. dana poslije zadnjeg dana ovulacije.

Slažem se, ovaj izračun je vrlo jednostavan. Međutim, postoji samo jedan ulov - ova metoda je prikladna samo za žene koje imaju redoviti ciklus. Osim toga, moguće je izračunati dan ovulacije samo u slučaju kada postoji točan raspored ciklusa najmanje šest mjeseci.

Zato liječnici nazivaju normalnu punopravnu trudnoću koja traje od 266 do 294 dana ili od 38 do 42 tjedna.

Pri izračunu lako je vidjeti da je 280 dana (40 tjedana) samo 9 mjeseci.

Međutim, primalje imaju svoj vlastiti mjesec. Prema njihovim računima, trudnoća traje 10 mjeseci. Činjenica je da se uzimaju u obzir tzv. Lunarni mjeseci, koji se sastoje od 28 dana. Ovo je razdoblje u kojem se ciklus nastavlja za većinu žena.

Čimbenici koji utječu na trajanje trudnoće

Prije svega, buduće majčino zdravlje i drugi čimbenici utječu na trajanje trudnoće. Na primjer:

 • nasljeđe;
 • psihološko stanje;
 • fetalni razvoj;
 • stanje fetusa.

U slučaju prijevremenog porođaja, kao i odgađanja, postoje dodatne prijetnje nepovoljnim radom koji mogu utjecati na zdravlje fetusa i majke.

Ove pojave mogu biti uzrokovane neuroendokrinim poremećajima, prethodnim bolestima i prethodno završenim pobačajima. Prema statistikama, češće se fetus prenosi na žene koje su liječene zbog prijetnje pobačaja. Dugotrajna trudnoća smatra se onaj čiji je pojam prešao crtu od 42 tjedna.

I ovdje možete pročitati članak o tome je li moguće da trudnice igraju sport.

Prevelika trudnoća

razlozi

Mnoge se trudnice počinju bježati od prijevremenog trudnoće. Međutim, zapravo je odgađanje trudnoće vrlo opasno.

Liječnici i dalje ne mogu dati točan odgovor, što je razlog za preveliku trudnoću. Uobičajeno je izdvojiti dva faktora perenashivaniya - medicinske i psihološke.

To se može objasniti sljedećim čimbenicima:

 • kasno zacjeljivanje maternice;
 • mišićni poremećaji maternice i miometrija;
 • spor razvoj fetusa;
 • hormonalni problemi;
 • endokrine i ginekološke bolesti žena;
 • patologija maternice;
 • nasljedstvo.

Štoviše, gestacijska dob ovisi o dobi majke. Najčešće perenashivu u prvoj kasnoj trudnoći.

Svi se razlozi koji se mogu pripisati medicinskom aspektu identificiraju uz pomoć dodatnih pregleda. Ali psihološka strana je teško identificirati.

Događa se da psihološki žena nije uopće spremna za porođaj. Razlog tome leži u nesvjesnom strahu od generičkih procesa. Žena se može bojati boli ili mogućnost gubitka djeteta, usporavajući početak prirodnog procesa.

Prvi znakovi odgađanja vrijedi kontaktirati liječnika. Nakon što je napravio dodatni ultrazvuk, stručnjak će moći odrediti stanje posteljice, amnionske tekućine i, naravno, djeteta.

Ni u kojem slučaju ne mogu odbiti ove zadatke, jer posljedice post-trudnoće mogu biti žalosne.

efekti

U 40% slučajeva, disfunkcija placente se javlja tijekom kasnog rada. Dakle, ona ne može pružiti djetetu potrebnu količinu hranjivih tvari i kisika.

Vrlo često, s post-trajanjem trudnoće, fetus dobiva prekomjernu težinu, što prirodno otežava proces djeteta.

Isto tako, u 20% djece u poslijeopodnevnoj dobi pojavljuje se tzv. Sindrom "prekomjerne zrelosti" u kojem se koža mijenja.

Previše je potkožnog masnog tkiva u tijelu djeteta, što kasni njezin rast. Osim toga, tijekom porođaja, koji je započeo nakon 42 tjedna, stopa ozljeda kod porođaja je veća.

Najčešće se to očituje u Erbovoj paralizaciji, prijeloma udova i kostiju, kao i kod displazije kuka.

U ovom slučaju, žena u radu također ima dodatni rizik, koji se sastoji od sljedećih točaka:

 • vjerojatnost rezanja prepone je velika;
 • rizik od oštećenja maternice;
 • produženi rad;
 • pojavu krvarenja u postpartum periodu.

Nije ni čudo što se ovo stanje naziva patologijom trudnoće. Stoga, da biste izbjegli takve neugodne posljedice, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Mnogo korisnije u posljednjim danima trudnoće psihološki i fizički se prilagođavaju porodu. U tom razdoblju buduće majke trebaju bolji odmor.

Rođenje je težak proces za tijelo svake žene, stoga vrijedi dosta vremena da posveti spavanje. Mnoge žene prisustvuju specijaliziranim tečajevima, gdje stručnjaci kažu kako preživjeti bolje i sigurnije dijete.

Štoviše, sada na Internetu možete pronaći mnogo informacija koje će pridonijeti sigurnosti žena i eliminirati nepotrebni strah.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da će nakon poroda biti susret s najdražom i bliskom osobom!

I ovaj članak će vam reći zašto trbuh boli u ranoj trudnoći.

Mjesečna trudnoća

Kratka obavijest o 10 mjeseci trudnoće

Trudnoća ne traje 9 mjeseci, kao što većina prosječnih ljudi misle, ali 10... Ali ne kalendarske dane od 30-31 dan, ali lunarni - 28 dana svaki. U prosjeku, trudnoća traje točno 280 dana. I svaki od deset mjeseci nosi nešto vrlo važno. Dolje navedene informacije, dane u obliku kratkog mjesečnog kalendara, bit će vrlo korisne svim trudnim majkama bez iznimke!

Prvi mjesec trudnoće obuhvaća 1-4 porodna tjedna. Mjesečni ciklus žene u čijem se središtu pojavljuje koncepcija djeteta. Ali mama još ne zna o tako značajnom događaju. Najranije kada možete saznati o trudnoći je 5-6 dana prije odgode menstruacije. Dok je u maternici malo oplođeno jaje koje se ne vidi na ultrazvuku.

2. mjesec trudnoće, 5-8 tjedana, je značajan za pojavu svojih znakova. U budućim mama, postoji kašnjenje menstruacije, toksemija, hiperaktivnost i pospanost, nježnost grudi i česti mokrenje. Neke žene također se žale na bolove u donjem dijelu trbuha i laganom povećanju tjelesne temperature. Ovo je normalna varijanta, ako bol nije česta i ne teška, temperatura nije viša od 37,5 stupnjeva i lako se smanjuje bez antipiretskih lijekova u odsustvu bilo kakvih bolnih simptoma.
U 5 tjedana ultrazvuk pokazuje fetusno jaje. U 6 tjedana - embrij u njemu. Već već sedam tjedana, a njegov otkucaj srca lako se određuje ultrazvukom. Ovaj je mjesec kritičan za dijete. Ako nešto pođe krivo, pojavit će se spontani pobačaj.

U trećem mjesecu, odnosno u 9-12 tjedana, neke mame primjećuju povećanje trbuha. Je li dijete tako brzo? Nipošto. Ta vizualna obmana uzrokovana je povećanim stvaranjem plina i relaksacijom abdominalne stijenke zbog djelovanja hormonskog progesterona. Svi znakovi trudnoće ostaju. Toksikoza je još uvijek valjana. No, krajem ovog mjeseca fetus (dijete je već zvan na taj način) gotovo je u potpunosti formiran, iako je još uvijek malen u veličini. Do prvog planiranog pregleda, u 12 tjedana, duljine 5-6 cm.

Sljedeći mjesec trudnoće, 13-16 tjedana, za buduće mame jedan od najugodnijih. Manifestacije toksikoze nestaju, dolazi do vala snage. U slučaju heterogenih žena, trbuščić počinje rasti u stvarnosti (to više nisu plinovi), a neki od njih čak i osjećaju prvo bojažljivo kretanje beba. Usput, oni do kraja četvrtog mjeseca težak oko 80 grama. Njihovu veličinu može se usporediti s avokadima.

5. mjesec trudnoće započinje u 17 tjedana i završava 20. listopada. Mame kupuju odjeću za trudnice jer se više ne uklapaju u normalni trbuh. Da, a težina je dodana, odjeća postaje mala. U prvoj polovici trudnoće, oni se oporavljaju za prosječno 4-5 kilograma. Žene koje pate od teške toksemije mogu dobiti manje, a neke čak i izgubiti težinu.
Do 20. tjedna trudnoće, gotovo sve mame čuju kretanje svojih beba i... čak i vidjeti. U tom se razdoblju izvodi drugi planirani ultrazvuk radi isključivanja malformacija fetusa i cervikalne insuficijencije (najčešći uzrok pobačaja tijekom dugih razdoblja i preranog rođenja).

Šesti mjesec trudnoće pada na 21-24 tjedna. Do kraja ovog razdoblja, težina beba može doseći 600 grama, plus vodu, posteljicu, masne naslage na trbuhu, a to rezultira čvrstim opterećenjem na donjem dijelu leđa. Osjećate nelagodu? Vrijeme je da nosi zavoj. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome.

Sljedeći mjesec trudnoće je zanimljiv jer djeca rođena tijekom tog razdoblja, odnosno 25-28 tjedana, dužna su liječnicima da spašavaju i medicinske sestre. To su duboko prerane bebe koje se dugo trebaju razvijati u posebnim uvjetima i sami se sanirati. Ali neki od njih prilično zdrave djece. Vaša je zadaća pažljivo pratiti vašu dobrobit i odmah obavijestiti liječnika o neosjetljivosti, ako jest. Opasni simptom - bol u maternici, bol u grčevima. To se događa kada je prijetnja prijevremenog poroda.

Osmi mjesec trudnoće, 29-32 tjedna - ovo je vrijeme odmora za mamu. U 30 tjedana mamice idu na porodni dopust. Njihovi su tumuli već jasno vidljivi drugima. Djeca rastu brzo i aktivno se kreću. Usput, pokreti se lako određuju i tate, ako stavljaju majčinu ruku na trbuh.
Fetalna težina određena je na trećem rasporedu ultrazvuka u 32 tjedna. I to je prosječno 2 kg. Do rođenja može udvostručiti.

U devetom mjesecu, žena osjeća cijeli niz bolesti - to je žgaravica, bol u leđima, nesanica i grčeve u nogu noću. Pa, moraš biti strpljiv, nema mnogo. 33-36 tjedana - vrijeme kada mama posebno treba potporu voljenima. Ako miša za dijete još nije kupljena, vrijeme je da to učinite. Sljedećeg mjeseca najvjerojatnije će se roditi!

Konačno, deseti mjesec gestacije. 37-40. Tjedan opstetriranja. Svaka žena, promatrana od strane liječnika, stavlja procijenjeni datum isporuke. Ali se rijetko podudara sa istinom. Rođenja počinju kada je dijete potpuno sazrelo. Za neke to je 38 tjedana, a za nekoga, 40 ili čak 41 tjedan. Preostali su posljednji dani trudnoće. Uživajte u svom položaju, fotografirajte se na fotografiji i videozapisu. Bit će nešto što se treba sjetiti kasnije!

Tablica korespondencije tjedana i mjeseci trudnoće

Primijetili smo da se mnoge trudnice podsjećaju na to kako odrediti trajanje trudnoće, jer ih liječnici smatraju tjedno trudnoće, u raznim člancima o majčinstvu koje najčešće pišu o trudnoći trudnoće, navikli smo na brojanje po mjesecima, jer se upravo sjećamo kako trudnoća traje devet mjeseci.

Kako se ne bi zbunili u svim tim trimestrima trudnoće, mjesecima i tjednima trudnoće? Naš stol će vam pomoći da shvatite i ne izgubite računati.

Tablica korespondencije tjedana i mjeseci trudnoće

* Brojenje tjedana počinje od datuma prvog dana posljednjeg menstruacije.

Mjesečna i tjedna tablica trudnoće

Tjedne trudnoće po mjesecima

Kako računati trudnoću po mjesecu

Trenutak početka trudnoće smatra se izravno, trenutak začeća, i to je prirodno. Ali kada je točno spajanje ženske reproduktivne stanice s muškom? Postoji mišljenje da je začeće moguće samo u vrijeme ovulacije. Ovo razdoblje, zauzvrat, dolazi strogo u sredini menstrualnog ciklusa, to jest 14-16 dana, počevši od dolaska menstruacije.

Na pojavu trudnoće, žena u pravilu počinje sumnjati u trenutku kada joj menstruacija kasni 2-3 tjedna. Nakon jednostavnih matematičkih proračuna, moguće je utvrditi da je upravo toliko vremena trebalo proći od trenutka pretpostavljenog začeća. Kakvo je iznenađenje trudnice, kada se u antenatalnoj klinici priča o trudnoći za čak 5 tjedana!

Kako je to moguće?

Činjenica je da je nemoguće precizno odrediti trenutak kada je sada oplođeno jaje ostavilo jajnika. Drugim riječima, začeće se može dogoditi u apsolutno bilo kojem razdoblju ciklusa, bilo da je to prvi tjedan nakon menstruacije, ili posljednjih dana prije sljedećeg očekivanog dolaska. Uzimajući u obzir činjenicu da je većina žena koje su u braku i imaju redoviti seksualni život, teško je čak dati približne datume svojih nezaštićenih seksualnih činova, a ginekolozi su mnogo pogodniji za razmatranje prvog dana posljednje "zakazane" mjesečne buduće majke kao "polazište" trudnoće. Ako uzmemo ovaj sustav kao osnovu, ispada da normalno žena nosi fetus ne točno 9 mjeseci, već oko 40 tjedana (to jest oko 280 dana).

Unatoč činjenici da se tjedni opstetrira koriste ginekolozi iz cijelog svijeta kao općeprihvaćen sustav za izračunavanje trajanja trudnoće, ponekad je potrebno da trudnice u roku od mjesec dana izračunaju "dob" svog nerođenog djeteta.

Kako se računati?

Možda je jedina stvar koja bi se trebala uzeti u obzir kada je "prenošenje" opuntičkih uvjeta u standardni kalendarski oblik, da je u opisanom sustavu prvi mjesec trudnoće 6 tjedana. U daljnjim izračunima nema apsolutno nikakvih poteškoća. Svaki mjesečni mjesec trudnoće, počevši od drugog, strogo je jednak jedan kalendarski mjesec. A za one koji su previše lijen da sami izraze takve izračune, postoje čak i posebne tablice za korespondenciju s vremenskim rasporedom.

Tablica rekalkulacije tjedana trudnoće mjesečno

Tjedne trudnoće po mjesecima

Unatoč činjenici da svatko kaže da trudnoća traje 9 mjeseci, obstetrijski izračun se odvija svaki tjedan, osim toga, vrlo često su sva važna testiranja i događaji u razvoju fetusa točno naznačeni u tjednima.

Mnogi budući roditelji, osobito daddies, ne mogu odmah odrediti: 7 mjeseci je koliko tjedana trudnoće? Kako to učiniti, to će reći u ovom članku.

Odgovarajući mjesecima i tjednima trudnoće

Fetalni razvoj i zdravlje majki (osobito težina) moraju se stalno pratiti, a budući da u mjesecu nema isti broj dana (od 28 do 31), liječnici su pronašli stalnu jedinicu - tjedan koji traje 7 dana. Izbor ove jedinice mjerenja trudnoće posljedica je činjenice da je to kratko vrijeme, pa je lakše pratiti što se normalno događa u razvoju djeteta. Ovo je osobito važno za ultrazvuk i projekcije. Uostalom, stopa indikatora varira ovisno o trajanju trudnoće.

Dakle, skoro svaki mjesec opstetrije ima 4 tjedna: na primjer: 3. mjesec trudnoće je razdoblje od 9 do 12 tjedana. No, svi izvori ne daju iste informacije. Ponekad možete naći da je 3. mjesec trudnoće vrijeme od 10 do 13 tjedana.

Zašto se to dogodi? Da, jer prema kalendaru u mjesecu ima 4 tjedna i 2-3 dana, dakle treći mjesec trudnoće završava u 13 tjedana i 2 dana. I tako u svakom slučaju, što dovodi do činjenice da se kraj tjedna poklapa s krajem mjeseca.

Koliko je lako odrediti mjesec trudnoće po tjedan?

Za praktičnost određivanja koji je mjesec došao po tjednima, razvijene su tablice "Tjednici i mjeseci trudnoće". Postoji nekoliko mogućnosti, ali to je najočitije:

Vrlo je lako odrediti, u odnosu na kraj prošlog mjeseca, koji se tjedan trudnoće odnosi na koji mjesec. Da biste to učinili, u prvom stupcu pronađite broj tjedna koji vas zanima i pregledajte koji mu mjesec pripada. Također možete odrediti iz ove tablice kada će DA biti.

Dakle, lako možemo odrediti koliko tjedana 7 mjeseci trudnoće, prema tablici, ovo razdoblje odgovara razdoblju od 28 do sredine 32 tjedna.

Sposobnost da se utvrdi koji tjedan odgovara koji mjesec će vam pomoći da pravilno izračunate određeno vrijeme, čak i ako je vremenski period naveden u različitim mjernim jedinicama. Također će vam pomoći da poručite rođacima koliko dugo ste i kada je potrebno čekati nadopunu u obitelji.

Tablica korespondencije tjedana i mjeseci trudnoće

 • Dječja hrana Šljiva pire s borovnicama i špinatom za bebe (Recept)
 • Obiteljski pregled crtića "Bigfoot Junior: Postanite legenda"
 • od 6 do 9 godina Che mozhut ditinu vignati zi shkoli: vidovni odvjetnik

Ova stranica je u skladu sa svim principima HON Kodeksa o pouzdanosti medicinskih informacija: vidi dokaze.

Autorska prava članaka zaštićena su zakonom o autorskim pravima. Korištenje materijala na internetu je moguće samo uz naznaku hiperveza na portal, otvoren za indeksiranje U PRVOM DEKOM TAKVOM S POKAZATELJEM IMENA STRANICE. Korištenje materijala u tiskanim publikacijama moguće je samo uz pisano dopuštenje izdavača.

ili
Prijavite se s:

ili
Prijavite se s:

 • Povratak na prethodnu stranicu
 • Povratak na prethodnu stranicu

  HVALA ZA REGISTRACIJU!

  Pismo za aktivaciju trebalo bi stići na navedenu e-poštu u roku od minute. Samo slijedite vezu i uživajte u neograničenoj komunikaciji, pogodnim uslugama i ugodnoj atmosferi.

  Povratak na prethodnu stranicu

 • Povratak na prethodnu stranicu

  PRAVILA RADA SA STRANICOM

  Dajem svoj pristanak na obradu i korištenje web portala UAUA.info (u daljnjem tekstu: "Web portal") mojih osobnih podataka, odnosno: ime, prezime, datum rođenja, zemlja i grad stanovanja, adresa e-pošte, IP adresa, kolačiće, podatke o registraciji na web stranicama - društvenim internetskim mrežama (u daljnjem tekstu "Osobni podaci"). Također dajem pristanak na obradu i upotrebu web portala mojih Osobnih podataka preuzetih s web stranica koje sam navela - društvene internetske mreže (ako je navedeno). Osobni podaci koje mi dajem mogu koristiti web portal isključivo za registraciju i identifikaciju na web portalu, kao iu svrhu korištenja usluga web portala.
  Potvrđujem da se od moje prijave na web portalu obavještavam o svrsi prikupljanja mojih Osobnih podataka i o uključivanju mojih Osobnih podataka u bazu podataka osobnih podataka korisnika web portala, s pravima iz čl. 8 Zakona Ukrajine "o zaštiti osobnih podataka", pročitajte ().
  Potvrđujem da, ako je potrebno primiti ovu obavijest u pisanom (dokumentarnom) obliku, poslat ću odgovarajuće pismo na adresu [zaštićenu e-poštom], naznačujući moju poštansku adresu.

  Povratak na prethodnu stranicu

 • Povratak na prethodnu stranicu

  Pismo je poslano na navedenu e-poštu. Da biste promijenili zaporku, jednostavno slijedite vezu u njemu.

  Koliko traje trudnoća za žene?

  Dok čeka dijete, mnoge žene pitaju koliko tjedana trudnoća traje. Točne informacije o razdoblju čekanja potrebne su za mnoge svrhe. Pomoću nje možete izračunati kada je toksična bolest završena, datum prvog stavka i procijenjeno vrijeme rođenja djeteta.

  Trajanje trudnoće kod žena

  Određivanje trajanja trudnoće u početnoj fazi pomoći će opstetričaru. Ručno pregledava ženu tijekom prvog posjeta i procjenjuje veličinu maternice kako bi se razumjelo koje razdoblje trudnoće odgovara. Ginekolog kod postavljanja razdoblja uzima u obzir prvi dan posljednje menstruacije - vjeruje se da se sluznica maternice od tog trenutka počinje pripremati za trudnoću.

  Dakle, koliko mjeseci normalna trudnoća traje od trenutka začeća? Budući da je svaki organizam individualan, nemoguće je predvidjeti proces do najbližeg dana. Medicina za ovu svrhu koristi standard s prosjekom. Prema općeprihvaćenim standardima, uvjeti djetetova rođenja su:

  • u danima - 266-280 kalendarskih dana trudnoća traje od trenutka oplodnje do porođaja;
  • u tjednima - 38-40 * tjedana;
  • u mjesecima - 9 mjeseci prema kalendaru (ili 10 lunarnih mjeseci s 28-dnevnim ciklusom).

  * 38 tjedana - embrionalno razdoblje (trajanje trudnoće od trenutka oplodnje do isporuke); 40 tjedana - opstetrički termin (trudnoća se računa od početka posljednjeg menstrualnog ciklusa do porođaja).

  Što može utjecati na trajanje trudnoće?

  Postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na trajanje određene trudnoće. Neki od njih su izvan nadležnosti medicine, drugi su vrlo predvidljivi i uzimaju se u obzir od trenutka njihove identifikacije. Ti faktori uključuju:

  • stanje fetusa i njegov prenatalni razvoj;
  • zdravlje majke tijekom trudnoće;
  • psihičko stanje trudnice;
  • nasljedstvo.

  Gore navedeni čimbenici mogu utjecati na to kako trudnoća prolazi i uzrokovati i prijevremeni porod i perenosheniya bebu u maternici.

  • Pretilna trudnoća je ona koja je završila porođaj u 37. tjednu trudnoće. Slučajevi preranog rođenja nisu neuobičajeni, učestalost ranih poroda do 16-20% svih trudnoća.
  • Dijagnoza "odgođene trudnoće" obično se provodi nakon 42. tjedna trudnoće, kada se pojam kreće iznad trećeg tromjesečja. To je mnogo rjeđe u prijevremenim trudnoćama i čini samo 4% od ukupnog broja poroda.

  Oba stanja predstavljaju prijetnju u obliku nepovoljnih porođaja, au nedostatku odgovarajuće kontrole može ozbiljno utjecati ne samo na trajanje trudnoće, već i na stanje buduće majke i njezine bebe.

  Trajanje trudnoće i ovulacija

  Svaka žena može samostalno izračunati trajanje trudnoće ako zna datum njezine ovulacije. Ovo je jedini dan u mjesecu kada se može pojaviti trudnoća. U vrlo rijetkim slučajevima, ovulacija dolazi dvaput u 28 dana ciklusa, u kojem slučaju ženski ciklus prolazi kroz promjene.

  Izračunajte dan ovulacije je vrlo jednostavan - potrebno je dodati točno 14 dana do prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. U prosjeku, ženski ciklus traje 28 dana. Ispada da ovulacija javlja samo u sredini ciklusa.

  Ako računate trajanje trudnoće od dana ovulacije, ispada da nošenje djeteta traje 266 dana. Ovo je normalna punopravna trudnoća. Na isti način možete predvidjeti datum rođenja.

  Dobar vodič za videozapise o tome kako izračunati datum isporuke:

  Fetalni pokreti i rok isporuke

  Drugi faktor koji vam omogućuje da odredite trajanje rada i trajanje trudnoće općenito, smatraju se fetalnim pokretima.

  • U prvoj trudnoći, trudnica može osjetiti pokrete u razdoblju od 20 do 22 tjedna.
  • Druga i naknadna trudnoća omogućuju trudnici da osjeti kretanje djeteta od 18-20 tjedana.

  No, svako dijete u utrobi, u pravilu, ima svoj specifičan ritam kretanja. Vrhunac fetalne aktivnosti dolazi između 28. i 37. tjedna opstetriranja. Broj dječjih šokova dnevno može biti najmanje dvadeset u roku od 12 sati.

  Druga i kasnija trudnoća - razlike od prvog

  Na forumima mladih majki možete naći mišljenje da je druga trudnoća nešto brža i jednostavnija od prvog. Ta je izjava neutemeljena, budući da je bilo kakvo rođenje individualan i nepredvidljiv proces. Redoslijed i broj trudnoća ne utječu na trajanje određenog razdoblja čekanja za dijete. Rođenja mogu početi dva tjedna ranije ili kasnije, ili kada dođe 40. tjedan opstanka, bez obzira je li prva trudnoća ili ne.

  Nositi dječake i djevojčice - postoje li razlike u smislu?

  Izjava da trudnoća s dječakom i trudnoća s djevojkom razlikuje se u smislu vremena, odnosi se na niz narodnih znakova. Vjeruje se da se djevojke rađaju prerano, a dječaci "prije pobjede" čekaju na očekivani dan rođenja. Zapravo, ovo mišljenje nije potvrđeno suvremenim znanstvenim teorijama. Nosivanje djeteta od određenog spola može utjecati na unutarnje stanje tjelesne majke, što je u nekim slučajevima zabilježeno od strane reproduktivnih liječnika. No, tijek i trajanje trudnoće ne utječe na spol budućeg djeteta.

  Čekanje blizanaca: vrijeme nošenja višestruke trudnoće

  Za buduće roditelje, očekujući rođenje nekoliko beba odjednom, postavlja se pitanje - koliko dugo traje trudnoća za blizance? Određivanje trajanja trajanja trudnoće je individualno, ne može se izračunati bez ultrazvučne preglede i tjednog liječničkog pregleda.

  Jedino što se može potvrditi jest da se više trudnoće gotovo nikada ne odgađa. U pravilu, žena koja nosi nekoliko voća, rođena ispred vremena. To je zbog prekomjernog stezanja maternice, što uzrokuje prijevremeni rad. Ovdje su opstetri i ginekolozi izvedeni mali uzorak:

  • Uz normalnu trudnoću s dvostrukim rođenjem, porođaj se javlja u 36-37 tjedana trudnoće.
  • Ako žena nosi trojke, porod može se dogoditi 33-35 tjedana trudnoće.
  • U slučaju kvadrata, rođenje djece može se pojaviti između 31 i 33 tjedna.

  Tablica (kalendar) i gestacijska dob Trudnoća po mjesecu, tromjesečju i tjednu

  Trudnoća tjedno, tromjesečno i mjesec dana. Detaljna tablica (kalendar) trudnoće

  Obično se smatra da trudnoća traje samo devet mjeseci. No, svaka žena koja odluči postati mama, brzo otkriva da liječnici mjere tjedna gestacijska dob. Normalna trudnoća traje od 38 do 42 punih tjedana.
  Trudnoća po mjesecu, tromjesečju i tjednu

  Ciklus počinje, javlja se menstruacijsko krvarenje.

  Zapravo, ovo još nije još trudnoća, jer imate još jedno menstrualno krvarenje. No tijelo je već počelo pripremati za vjerojatnu majčinu.

  U većini slučajeva žene postaju trudne 14. dana ciklusa, negdje u sredini.

  Nekoliko dana nakon oplodnje, embrij-morula je pričvršćena na unutarnju stijenku maternice (endometrija). Sada se možete smatrati potpuno trudnima! U tom razdoblju nastaju živčani sustav i mozak djeteta. Prvo kuca maleno beba srca.

  Možete koristiti kućni test za CG u mokraći, ali ovaj potonji nije vrlo pouzdan jer je trajanje trudnoće još uvijek vrlo mala. Formiranje kralježnice i mišića. Oblikovane su oči, uši, ruke i noge. Duljina voća je oko 1,5 - 2,5 mm.

  Vaša prva sumnja da ste trudni - budući da ne dobivate menstruaciju - javlja se nakon začeća u razdoblju od 2-3 tjedna.

  Za većinu žena, trudnoća samo znači slabost i mučninu. Ali u prvim tjednima trudnoće, nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Ultrazvuk pokazuje kretanje bebe. Djetetovo srce već premlaćuje na frekvenciji od 140-150 otkucaja u minuti, što je dvostruko brže od njegove majke.

  Pet tjedana kasnije, nakon začeća, oplođeno jaje je pričvršćeno na zid uterusa. Cerviks se najčešće opušta, ali u tom razdoblju liječnik ne gleda trudnicu na stolici. Počinju se manifestiraju napadi na mučnina i druge vrste toksikoze. Visina djeteta je oko 7 - 9 mm. Počinje se oblikovati dječje lice, usta, oči i mali nos.

  Maternica počinje rasti, ali je potpuno nezapaženo. Počinje stvaranje i razvoj mliječnih zubi. Potpuno oblikovani zglobovi lakta. Beba počinje poboljšavati svoje sposobnosti kretanja. Dojka je obnovljena za ulogu medicinske sestre. Visina vaše bebe iznosi 22-30 mm. Težina oko 4 grama.

  Taj je lik i dalje neprimjetan da ste trudni. Razina humanog korionskog hormona u krvi još uvijek nije najveći, ali promjene koje već osjećaju, koža postaje glatka i ravna, ali postoji svibanj biti akne. Fetus na prstima fetusa već razlikuje uzorak kože. Vaša beba može već saviti prste.

  Maternica povećava veličinu za 2 puta. Mood i dobrobit se mijenjaju iz visokih razina hormona. Promjene raspoloženja nisu isključene, postoji povećana pobudnost. Tijekom ovog perioda, počnete steći težinu, desni postaju labav, štitnjača se malo povećava. Dijete dobiva snagu i veličinu koja će, nakon dodirivanja maternice, moći odgurnuti se od nje. Ali sudeći prema težini i visini (27 - 35 mm, visini i 4 grama težine) nećete osjećati i neće znati o njegovom postignuću.

  Spaljivanje kalorija povećava se nego prije trudnoće: metabolizam se povećava za 25%. Cirkulirajuća krv povećava volumen. U pratnji osjećaj unutarnje topline, jer pijte puno tekućine i znoj puno. "Voće" je točno definicija vašeg djeteta od strane liječnika u ovoj fazi. Oblikovanje svih organa je dovršeno. Studije o znanosti o fetusu pokazale su da dijete u 11. tjednu može reagirati na svjetlost, toplinu, buku, osjećaj boli i dodir.

  maternice povećava se širina oko 10 cm. Osjeća svoju stezanje u hip području, što olakšava njegovu daljnju napredak u trbušnu šupljinu. S ultrazvukom kod liječnika, veličina fetusa može preciznije naznačiti trajanje vašeg rođenja. Na rukama i nogama djeteta formiraju marigoldi. Već sisanje refleks se pojavljuje, počinje sisati veliki prst. Vi ste njegovo središte svemira, njegov dom i obrana, njegova igra.

  Vaša krv već je puna različitih hormona odgovornih za trudnoću. Bit ćete manje razdražljivi i prestat ćete mučiti jutarnju mučninu. Prolazit će osjećaj rizika od pobačaja. Potrebno je kontrolirati pitanje prevencije virusnih bolesti. I dalje raste placenta, koja štiti zdravlje djeteta. Njegova težina iznosi oko 28 grama. Osnovali su 20 mliječnih zubi.

  Počinje razdoblje drugog trimestra, najbolje vrijeme trudnoće. Sada će energija biti više nego obično, iako se veličina maternice povećava svaki tjedan. To će biti vidljivo kada je želudac počinje postupno rasti: od ranih fundusa (gornji dio) je iznad stidne području, onda sada - više od zonoyu pupka. Počinje razvoj inzulina kod bebinog pankreasa. Započnite stvaranje genitalija. Njegovo srce tijekom tog perioda dnevno pumpa 24 litre krvi. U veličini je poput dlana majke.

  Osjećaj nježno trbuh, osjećate da je dno maternice (gornji rub maternice) smješten oko 7,5 cm ispod pupka. Hormoni koji se aktivno otpuštaju voće mogu utjecati na vaše tijelo, uzrokujući tako značajan gubitak kose. Kosa počinje rasti na glavi djeteta. Težina je oko 50 grama, a visina oko 13 cm.

  Za pravi prostor raste u fetusu posteljice, uterus se povećava. Amnionska tekućina je oko 250 ml. Dijete može prikazivati ​​različite grimase, otvoriti usta. Morate se brinuti što je manje moguće - on osjeća i također će biti uzrujan kada se osjećate loše.

  Placenta i dalje raste, zajedno s njim i fetusom. Početku, prvih nekoliko tjedana - tanka ljuska s korionski resica i kraja pojam - je gusta (debljina negdje 2.5 cm), masa, koja teži oko 480 grama. Počnite osjećati kretanje djeteta.

  Za one koji imaju ovu prvu trudnoću ovo je posebno uzbudljivo razdoblje, osjećate da dijete kreće. Neke buduće majke osjećaju kretanje djeteta na 19.-20. Tjednu, najčešće u slučajevima gdje oni dobivaju težinu. Težina djeteta je oko 200 grama, a duljina 20,5 cm.

  Rast mozgova je glavna prednost ovog tjedna. Znak važne uloge koju mozak igra u razvoju djeteta je njegova nerazmjerno velika glava kao embrij.

  Želuca i, prema tome, trudnoća već su jasno vidljivi. Žuta je izgubljena i više joj nije moguće nazvati njezin struk, a trbuh izgleda kao okrugla lopta. Gornji dio ruba maternice nalazi se ispod pupka.

  Bijele krvne stanice se proizvode u krvi vaše bebe, koje su odgovorne za suzbijanje infekcija. Na jeziku, dijete ima okus nepce, a kad pije amnionsku tekućinu, ubacuje usne.

  Dodirujući ruke i lice, dijete se proučava. Kao i prije, povećava se količina krvi, uglavnom zbog plazme. Plazma je sastavnica krvi koja može otopiti krvne stanice. Stoga su u trudnica fiziološka anemija. Potrebno je prilagoditi hranu, obraćajući pažnju na potrošnju hrane obogaćene željezo.

  Dijete izgleda naborano i crveno, iako se na brzinu počinje povećavati masnoće. To se događa jer se masni naslage formiraju duže od vanjske kože, jer koža izgleda saggy. Težina je oko 510 grama. Postoji anksioznost zbog prekomjerne aktivnosti bebe. Pokušajte prošetati, razgovarati u takvom razdoblju jer treba promjenu krajolika i vašu pažnju.

  Dobitak težine podsjeća na sebe. Zato što postoje glavobolje, problemi s mjehura, težina u nogama i opća slabost. Dječja masa je oko 600 grama, visina - 30 cm. Znoj i masne žlijezde počele su funkcionirati. Lice se formira i vidjet ćete ga na isti način pri rođenju. Cilia, kosa i dalje raste.

  Sada je veličina maternice jednaka nogometnoj lopti, koja vrši pritisak na dijafragmu, potkoljenicu, trbušne smjene. Težina djeteta je oko 700 grama. Squeezes i pomiče prste, razvija pokrete. Palmi svijetle ružičaste boje i nježnosti nadmašili su latice ruže. Formirajući prioritet lijeve ili desne strane tijela.

  Pokreti su toliko primjetni da i drugi rođaci i prijatelji mogu to osjetiti. Vaše raspoloženje prenosi se na mrvice kao nikada prije. Otvara oči, koje su sada plave ili nebo boje. U budućnosti se boja može promijeniti.

  U slučaju preranog rođenja, šanse za preživljavanje iznose 85%. Održivost je viša nego ikad. Prije punog nošenja trebate još 13 punih tjedana. Težina je oko 900 grama.

  Početak trećeg trimestra. Rođenje djeteta u tom razdoblju legalno prepoznaje njegova ljudska osobnost, koja mora biti registrirana. Neke konvulzije mozga potpuno su razvijene, mozak i dalje povećava masu. Kosa raste dulje. Malo više od 1 kg. Kolostrum ili kolostrum akumulira se u prsima. Tijelo počinje osjećati i priprema se upoznati dijete. Ona pruža budućnost svojim hranjivim mlijekom.

  Dijete započinje svoju pripremu za rođenje i život izvan maternice majke. Regulira temperaturu vašeg tijela. Koža bebe postaje gušća, počinje akumulirati masnoću.

  Vaša se beba počinje upoznati sa sobom u kojoj se nalazite. Pokušajte mu pokazati velike predmete, na primjer igračku - može biti sretan. Počinje učiti prepoznavati glasove svih članova obitelji. Zbog porasta težine, pokreti postaju sporiji i nespretni. Sjetite se svog položaja dok ste hodali ili sjedili. Izlazak iz kreveta, prvo se okreće na svojoj strani. Zbog ozbiljnog opterećenja na leđima osjećaju se bolovi u leđima.

  Težina djeteta je oko 1,5 kg. On može pokušati povećati svoj prostor okrećući glavu prema dolje i, s nogama gore, pritisnite na donjem dijelu. Osjećaj za mama nije ugodno.

  Rast djeteta je oko 40 cm. U posljednjim tjednima trudnoće dijete čuje sve što se događa oko sebe. Poznato je majčin glas. Ne zaboravite razgovarati s njim, pjevati mu uspavanku.

  Oblikovana supstanca površine - omogućit će dijete da samostalno diše nakon rođenja. Dolazi glava od djetinjstva pa se priprema za rođenje. Vaš liječnik ili babica detaljno će vam reći o položaju vašeg fetusa u vezi s rotirajućim kanalom.

  Dječak dobiva ukusne jela posuđa koju koristite. Dobro razvijen osjećaj okusa. Kontrakcije Braxton Hicks postaju češće. To su bolna senzacija, u obliku kontrakcija koje se formiraju u gornjem dijelu maternice, a zatim se raspoređuju prema dolje i konačno se povuku.

  Nailovi djeteta su rasli i stigli do ruba prstiju. Tijekom rođenja djeteta može imati dugačke nokte, a na licu mogu biti ogrebotine, još uvijek u utrobi. U maternici je već neudoban i tjeskoban. Dijete iznosi oko 2 kg 200 grama.

  Glatki i glatki - to je bio njegovo lice, stvorili su se debeli obrazi. Obrazi u bebama nastaju zbog potkožnog masnog tkiva, kao i zbog palca koji se sisa u maternici tijekom nekoliko mjeseci, a ovo je velika obuka mišića koja su odgovorna za usisavanje refleksa!

  Ovisno o tome da ovo nije prva trudnoća, sada ili kasnije, pojavljuju se harbingeri porođaja. To jest, glava djeteta (u slučaju glavobolje) ide dublje u zdjelicu. Dakle, olakšanje je moguće smanjenjem pritiska na unutarnje organe se smanjuje. Sada se trudnoća može smatrati "punim radnim vremenom". Zbog činjenice da dijete pada niže i niže, možemo reći da "sjedi na kovčegu". Ne možete se žuriti. Da bi se pokreti dišnih putova već podlegli. Težina bebe iznosi oko 2 kg 400 g.

  Tijekom zadnjih tjedana beba je nakupila u crijevima crnu i zelenu tvar zvanu meconium, koji se sastojao od krvnih stanica koje su propadale, stanice intestinalnih stanica koje su umrle, kao i pilinga stanica kože, klica germe koju je progutao amnionska tekućina i druge komponente,

  Postoji skraćivanje i proširenje cerviksa, a pritisak na mjehur je najjači za cijelo razdoblje trudnoće. Uoči uskog rođenja, neke trudnice će imati malo nervoze. Dobitak težine bebe je u prosjeku oko 28-30 grama dnevno.

  Pokušajte ostati mirni, čekajući nadolazeću isporuku. Tijekom ovih perioda, vaši najmiliji koji su blizu vas trebali bi biti svjesni vaših želja o tome kako i gdje rađati. Tijekom borbi valja upamtiti potrebne tehnike opuštanja i pravilnog disanja.

  Dijete se još uvijek nalazi u maternici, tijekom tog perioda jednostavno povećava svoju težinu i, vjerojatno, zabrinjava da je "ostao". No, ako je dijete rođeno, tada je osjećaj iznenađenja toliko velik, jer novo stanište i život su vrlo različiti od stare, unutar majčine utrobe.

  Prema statistikama, 10% trudnica "nosi" do 42. tjedna. Ne brinite ako ulaze u ovu kategoriju trudnih majki. Važno je konzultirati se sa svojim liječnikom o metodama indukcije radne snage.

  Ovaj tjedan, trudnoća se već zove - odgođeno.

  Približan rok isporuke.

  Kalendar trudnoće. Tjedna trudnoća - faze

  Tjedni kalendar trudnoće sastoji se od dva osnovna dijela: cijeli razvoj djeteta u trbuhu buduće majke podijeljen je u dvije faze:

  1. Fetal, što je 2 obstetrska mjeseca ili 8 tjedana. Neriješeno dijete u ovoj fazi dobiva ljudske osobine i smatra se embrijom.
  2. Fetal, koji prema kalendaru trudnoće počinje s 3. mjesecom opstetrije (9 tjedana) i završava pri rođenju. Neriješeno dijete u ovom razdoblju je fetus.

  U procesu ljudske evolucije, genetički kod ugrađen u stanice reproduktivnog sustava je fiksiran. Zahvaljujući njemu, dijete raste, a njegovi su organi i sustavi ispravno formirani tijekom određenih razdoblja razvoja fetusa.

  Naš kalendar trudnoće, po tjednima i danima, omogućit će vam da naučite najpotpunije informacije o svakoj fazi trudnoće, kao i za izračunavanje približnog datuma rođenja.

  Prvi mjesec kalendara trudnoće

  1 tjedan trudnoće (1-7 dana)

  Početak trudnoće događa se nakon gnojidbe, koja se sastoji od spajanja jaja žene i muškog spermatozoida. Obično se proces oplodnje odvija u jednom od dijelova maternice. Nakon nekoliko sati, oplođeno jaje počinje se dijeliti i postupno spušta iz cijevi u šupljinu maternice. Na taj način čini 5 dana.

  Nakon procesa podjele, pojavljuje se višestanični organizam koji izgleda kao berba berbe, koja zvuči poput "morusa" na latinskom, zbog čega se u tom razdoblju embrij naziva morula. Implantacija morule u stijenku maternice odvija se otprilike sedmo dana nakon začeća.

  Na vanjskim stanicama embrija su živice, koje su povezane s krvnim žilama maternice, u budućnosti tvore posteljicu. Preostale vanjske stanice su početna faza u izgledu membrane i pupčane vrpce. Organi i tkiva fetusa se zatim formiraju iz unutarnjih stanica embrija.

  2 tjedna trudnoće (8-14 dana)

  Postoji intenzivno ulijevanje vanjskih stanica embrija u maternicu. To razdoblje karakterizira početak razvoja placente, pupčane vrpce i neuronske cijevi, koja je osnova budućeg živčanog sustava djeteta.

  3 tjedna trudnoće (15-21 dan)

  Ovaj put je prilično teško i odgovorno: organi i sustavi budućeg djeteta počinju formirati. Tijekom tog razdoblja formiraju se osnove cirkulacijskog, živčanog, respiratornog, probavnog i ekskretornog sustava. Gdje će u budućnosti fetus imati glavu, pojavljuje se mozak klica - široka ploča. Na kraju ovog perioda, bebino srce počinje pobijediti.

  4 tjedna trudnoće (22-28 dana)

  Crijeva, bubrezi, jetra i pluća su položeni. Kardijalna aktivnost postaje sve intenzivna, a krv prolazi kroz krvni sustav.

  Od početka ovog razdoblja pojavljuje se akord - buduća kralježnica (embrij koji se dijeli na dva dijela, mišiće i sve udove), kao i nabore tijela. Neuralna cijev završava formiranje do 25. dana nakon začeća.

  Do kraja 4 tjedna počeli su stvarati jame na glavi - buduće oči.

  Drugi mjesec kalendara trudnoće

  5 tjedana trudnoće (29-35 dana)

  Coccyx-parietal size (CTP) doseže 2,5 mm.

  Tijekom tog razdoblja razvija se gušterača i oblik jetre u probavnom sustavu iu dišnom sustavu - pluća, grkljan i trahe, cirkulacija krvi, oči i unutarnje uho. Postoje prekursori zametnih stanica, dijelova mozga. I dalje se razvijaju ekstremiteti: na njemu se pojavljuju noktiji, stvara slabo vidljiva pupčana vrpca. Na licu je gornja usna i nosna šupljina.

  6 tjedana trudnoće (36-42 dana)

  KTR je oko 0,5 cm, placenta počinje stvarati. Tijekom tog razdoblja, krv ne cirkulira između nje i embrija.

  Encefalogram, koji se provodi u 6. tjednu, već je sposoban uhvatiti signale iz mozga u kojem nastaju odjeljenja.

  Izgledaju mišići lica. Stoljeće prije nego što naše oči još nisu, ali su već izražene. Ruke postaju duže, na njima nastaju budući prsti i ruke.

  Interni organi se mijenjaju kako slijedi:

  • pojavljuju se primarni bubrezi i ureteri se razvijaju;
  • srce ima atriju i ventrikle;
  • počinju stvarati želudac i crijeva;
  • gušterača i bubrezi gotovo su završeni u razvoju.

  7 tjedana trudnoće (43-49 dana)

  Umbilikalna moždina je u potpunosti formirana, cirkulacija se pojavljuje između maternice i posteljice. Zametak diše i jede zahvaljujući protok krvi kroz posude placente i pupčane vrpce.

  Buduće dijete je još uvijek u savijenom stanju, a na prsnom području postoji mali rep. Glava velike veličine proporcionalna je tijelu, CTE doseže 1,5 cm.

  Ruke se nastavljaju razvijati, oni su vidljivi prsti, a još uvijek nepodijeljeni među sobom. Kad se iritiraju, dijete nasumično pomiče gornje udove.

  Na oči već postoje kapci koji su zatvoreni kao zaštitna funkcija protiv sušenja. Otvoren je usta zametka. Postavljeni su nos i nabor, kao i buduće čaše, koje sada predstavljaju dva para uzvisina. Mozak, zajedno s podjelama, još se brzo razvija.

  8 tjedana trudnoće (50-56 dana)

  Tijelo bebe počinje se širiti, do kraja tjedna CTE doseže 2,1 cm, a organi i sustavi embrija i dalje nastaju. Muški embrij razvija testise, nastavlja poboljšavati mozak, probavni organi, srčani sustav, pluća i organi povezani s mokrenjem. Zvučni organi počinju formirati.

  Na kraju tog razdoblja, lice bebe dobiva uobičajene ljudske obrise:

  1. Oči izražene, s zatvorenim kapcima.
  2. Završava razvoj usnica.
  3. Vidljive uši i nos.

  Brzo raste sve udove i glavu, membrana nestaje s kože između prstiju. Lubanja, kao i duge kosti na udovima ossify.

  Treći mjesec kalendara trudnoće

  9 tjedna trudnoće (57-63 dana)

  Početkom 9. tjedna CTE fetusa dostiže 2,2 cm, a do kraja 3,1 cm. Poboljšana su placentna posuda koja pomažu poboljšanju cirkulacije krvi između maternice i posteljice.

  Sustav mišićno-koštanog sustava fetusa i dalje se razvija, počinje luzimizacija:

  • zglobovi se pojavljuju na svim prstima;
  • beba se aktivno kreće i može stisnuti prste;
  • glava je još uvijek dolje i brada je čvrsto pritisnuta na prsa.

  Kardiovaskularni sustav prolazi kroz promjene:

  1. Heartbeat je oko 150 otkucaja u minuti.
  2. Krv se crpi kroz krvne žile srca.
  3. Samo su crvene krvne stanice uključene u krv.

  Mozak i dalje aktivno raste i razvija se, pojavljuju se strukture malog mozga. Postoji nastajanje endokrinih organa, osobito nadbubrežne žlijezde, koje su odgovorne za hormonsku proizvodnju.

  Tkivo hrskavice školjaka za uši i laringealne hrskavice je poboljšano. Vokalna užeta počinje se pojavljivati.

  10 tjedana trudnoće (64-70 dana)

  CTE varira od 3,5 do 4 cm. Rep nestaje u području zdjelice i stražnjice počinju formirati. Dijete ostaje u polu-savijenom slobodnom položaju u šupljini maternice.

  Živčani sustav se poboljšava, a fetus se sada kreće ne samo nasumično nego i refleksno nakon iritantnog. Ako dijete slučajno dotakne stjenke maternice, ona, kao odgovor, savijanja ili produljuje udove, okreće glavu, odlazi na stranu. Buduća majka još uvijek ne osjeća takvu mješalicu, jer je veličina bebe još uvijek vrlo mala.

  Usisni refleks počinje razvijati, tako da dijete refleksno pomiče usta. Dijafragma, koja igra važnu ulogu u procesu disanja, završava razvija.

  11 tjedana trudnoće (71-77 dana)

  KTR je od 4 do 5 cm. Pojava fetusa je još uvijek nerazmjerna: glava je velika u usporedbi s tijelom, donji udovi su kratki i čvrsto pritisnuti do trbuha u savijenom stanju, a gornji su dugački.

  Kisik i hranjive tvari prelijevaju se bebi kroz posteljicu koja također uklanja ugljični dioksid i metaboličke proizvode.

  Oči djeteta i dalje se poboljšavaju, u kojem se iris pojavljuje, što će u budućnosti odrediti boju očiju. Mogu biti već otvorene ili polovice prekrivene.

  12 tjedna trudnoće (78-84 dana)

  CTE fetusa varira od 5 do 6 cm. Razvija se reproduktivni sustav, kojeg karakterizira stvaranje genitalnih organa.

  Intenzivno se poboljšavaju probavni organi:

  • crijevo je izvučeno i petlje. Istodobno, povremeno se smanjuje, što upućuje na početak peristaltike;
  • beba počinje gutati amnionsku tekućinu.

  Živčani sustav još se razvija i poboljšava:

  1. Mozak fetusa je malen, ali njegova struktura je identična onoj odraslih.
  2. Svi njezini odjeli dobro su razvijeni, uključujući velike hemisfere.
  3. Refleksna pokretljivost nerođenog djeteta poboljšava se: može prstima stisnuti u šaku, a zatim ih odmaknuti, zgrabiti palac i intenzivno ga sisati.

  Također se mijenja i sastav krvi djeteta, u kojem počinju proizvoditi leukociti.

  Ovaj tjedan se u fetusu promatraju odvojeni respiratorni pokreti. Do trenutka rođenja beba ne može disati: pluća još uvijek ne rade, no prsa proizvode ritmičke pokrete, slične respiratornim.

  Na kraju 12 tjedana dijete dobiva obrve i trepavice. Vrat postaje jasno vidljiv.

  Četvrti mjesec kalendara trudnoće

  13 tjedna trudnoće (85-91 dana)

  KTP je u rasponu od 7 do 7.5 cm. Tijelo bebe postaje proporcionalnije: zbog produljenja svih udova i torza, veličina glave ne izgleda tako velika.

  Živčani sustav i probavni organi nastavljaju s poboljšanjem. Pod objema čeljustima nastaju osnovi dječjih mliječnih zubi. Lice je već u potpunosti oblikovano, oči, nosa i školjke uha dobro su vidljive.

  14 tjedna trudnoće (92-98 dana)

  KTR doseže 9 cm. Tijelo postaje sve proporcionalnije, nos i čelo su vidljivi na licu, obrazima i bradi. Glava je prekrivena prvom glavom koja je bezbojna i prilično tanka. Kosa poput kose se formira na tijelu, obavljajući funkciju zaštite kako bi zadržala podmazivanje kože.

  Povećava snagu kostiju fetusa. Buduće dijete počinje intenzivnije krenuti, već je sposoban za udruživanje, savijanje tijela, njegovi plivački pokreti se poboljšavaju.

  Konačno se formiraju urinarni organi: ureteri, bubrezi i mokraćni mjehur. Zahvaljujući bubrezima, urin se počinje oslobađati, što je pomiješano s amnionskom tekućinom.

  Rak gušterače počinju funkcionirati, zbog čega nastaju stanice inzulina i hipofize.

  Organi reproduktivnog sustava prolaze kroz promjene: u ženskom fetusu povezani su s silazom jajnika u zdjelicu, dok se kod muškog fetusa javlja formiranje prostate. Tijekom tog razdoblja, liječnik je u stanju odrediti spol bebe na visokokvalitetnom aparatu za ultrazvuk.

  15 tjedana trudnoće (99-105 dana)

  KTR fetusa je oko 10 cm, teži oko 75 g. Veličina glave je još uvijek prilično velika, ali ispred rastu torza i udova.

  Tijekom tog perioda beba se već može odrediti da pripada skupini krvi i Rh faktoru. Sve se krvne žile produljuju, zidovi se pojačavaju.

  Zbog gutanja amnionske tekućine koja se najprije ulazi u želudac, a zatim se akumulira u crijevu, počinju proizvoditi izvornu izmet. Također se zove meconium.

  Prsti i nožni prsti već su potpuno oblikovani, a na njima je vidljiv pojedinačni uzorak.

  16 tjedana trudnoće (106-112 dana)

  Dijete već teži oko 100 g, a CTE doseže 12 cm. Do kraja tog razdoblja, svi formirani organi i sustavi su prisutni u fetusu. Bubrezi dobro funkcioniraju, oslobađajući mali volumen urina u amnionsku tekućinu svaki sat.

  Koža bebe vrlo je tanka zbog nedostatka potkožnog masnog tkiva. Zbog toga su krvne žile jasno vidljive kroz kožu. Boja kože je svijetlo crvena, na vrhu su prekrivena masnoćom i dlačicama koje izgledaju poput dlake.

  Obrve i trepavice djeteta jasno su vidljivi, nokti su već formirani, ali su samo na ekstremnom dijelu falange. Mimikrija fetusa se razvija i možete vidjeti nekakav osmijeh na njegovom malom licu ili mršavim obrvama.

  Peti mjesec kalendara trudnoće

  17 tjedana trudnoće (113-119 dana)

  Buduće dijete teži u ovom razdoblju od 120 do 150 g. Njegov KTR doseže 15 cm. Koža je još uvijek tanka, ali pod njima je već potkožno masno tkivo. Daljnji razvoj zuba javlja se, oni su prekriveni dentinom. Ispod mliječnih proizvoda nastao je početak trajnih zuba.

  Tijekom ovog tjedna beba počne čuti. Zbog toga reagira na zvučne neugodne čimbenike. Uz glasne, neočekivane zvukove, plod se aktivno kreće.

  Glava djeteta više nije pritisnuta do brade, i nalazi se gotovo vertikalno. Gornji udovi su savijeni u laktovima, a dlanovi su gotovo uvijek stisnuti u šaku. Često dijete sranje palac.

  Srčani otkucaji postaju jasniji i liječnik ih već može slušati redovitim stetoskopom.

  18 tjedana trudnoće (120-126 dana)

  Tjelesna težina fetusa ovog tjedna je oko 200 g, a duljina tijela doseže 20 cm.

  Najčešće beba spava, tijekom tog razdoblja njegovi su pokreti odsutni. U pravilu, u ovom trenutku, očekivana majka već osjeća da dijete kreće, pogotovo ako trudnoća nije prvi. Ti osjećaji su poput mekih potisaka.

  Motorna aktivnost bebe raste s stresom, što utječe na emocionalnu pozadinu fetusa. U takvim razdobljima žena se osjeća više aktivnim tremorima. Uobičajeno, dijete bi trebalo značajno kretati oko 10 puta tijekom dana.

  19 tjedana trudnoće (127-133 dana)

  Težina djeteta varira od 250 do 300 g, a visina dosegne 23 cm. Tijelo već izgleda potpuno proporcionalno: glava raste sporije od tijela, a svi udovi postaju duži.

  Fetus se sve više i više kreće i žena osjeća takve pokrete jasnije. Ne samo da trudna majka može osjetiti podrhtavanje, već i onaj koji stavlja ruku u trbuh. Žene koje prvi put očekuju bebu mogu početi osjećati fetalnu aktivnost u tom razdoblju.

  I dalje se poboljšavaju organi endokrinog sustava. Štitnjače, paratiroidne i spolne žlijezde, nadbubrežne žlijezde, hipofiza i gušterača aktivno rade.

  Pored eritrocita i leukocita, limfociti i monociti nalaze se u krvi. Slezena počinje sudjelovati u procesu stvaranja krvi.

  20 tjedana trudnoće (134-140 dana)

  Težina fetusa doseže 350 g, a rast je u rasponu od 23 do 25 cm. Koža bebe je još uvijek tanka, prekrivena pištoljem i mastima. Te dlake mogu zadržati tijelo djeteta do samog procesa isporuke. Aktivno oblikovano potkožno masno tkivo.

  Oči su već savršeno oblikovane, dolazi do refleksnog bljeska. Poboljšanje koordinacije pokreta bebe, tako da brzo i točno dovodi prst u usta za sisanje. Izraz lica postaje izraženiji, dijete se osmjehuje, namrštuje i čvrsto stisne oči.

  U ovoj fazi trudnoće, aktivni pokreti trebaju osjetiti sve buduće majke. Tijekom dana mijenja se motorička aktivnost. Nakon pojave iritantnih čimbenika fetus se intenzivnije kreće.

  Šesti mjesec kalendara trudnoće

  21 tjedna trudnoće (141-147 dana)

  Težina djeteta doseže 380 g, a njezin rast iznosi oko 27 cm. Količina potkožnog masnog tkiva raste, koža bebe prekrivena je brojnim nabora.

  Očekujuća majka osjeća oslabljenje voća. I dalje ima dovoljno prostora u maternici za slobodno kretanje. Dijete se može postaviti prema dolje ili naopako ili voditi vodoravno. Kada se kreće, on je u stanju povući pupak i gurati svoje udove iz maternice zidova.

  Dnevno trajanje spavanja se smanjuje i ukupno može doseći do 20 sati.

  22 tjedna trudnoće (148-154 dana)

  Rast djeteta doseže 28 cm, a tjelesna težina je približno 0,45-0,5 kg. Glava je već u potpunosti proporcionalna veličini torza, ruku i nogu. Donji udovi su gotovo uvijek savijeni.

  Kralježnice djeteta već su opremljene sa svim kralješcima, zglobovima i ligamentima. Sustav kosti još se jača. Mozak fetusa teži oko 100 grama i ima sve neurone. Dječak je zainteresiran za njegov izgled i gropes njegove udove, lice, pomiče prstima na svoje lice, zavoja glavu.

  Veličina srca se značajno povećava, poboljšava se rad kardiovaskularnog sustava.

  23 tjedna trudnoće (155-161 dana)

  Duljina djeteta doseže oko 30 cm, težina je i dalje oko 0,5 kg. U koži počinje proizvoditi pigment, zahvaljujući kojoj postaje svijetlo crvena. Sloj potkožnog masnog tkiva je još uvijek prilično tanak, zbog onoga što dijete izgleda vrlo naborano i tanko. Sve tkivo kože je obloženo zaštitnim lubrikantom, od kojih je većina smještena u nabore na tijelu.

  Djevojke i dalje razvijaju jajnike, dječake - skrotum. Imitacija pokreta disanja doseže 60 puta za jednu minutu.

  Gutanje refleksije još uvijek je izraženo: fetus često proguta malu količinu amnionske tekućine pomiješanu s česticama masnoća. Tekućina iz amnionske tekućine ulazi u krvotok, a ostatak se taloži u crijevu kao meconium. Izvorni izmet je tvar zelene crne boje s debelom teksturom.

  Prema normama, crijeva se ne bi trebali isprazniti do trenutka isporuke. Ako se proguta, dijete može početi štucati. Buduća majka osjeća žarište fetusa, kao ritmički pokreti za nekoliko minuta.

  24 tjedna trudnoće (162-168 dana)

  Na kraju tog razdoblja, dijete teži oko 0,6 kg, a visina joj dosegne 32 cm. Žena osjeća jake i jasne podrhtavanje fetusa. Zauzima gotovo cijelu šupljinu maternice, ali još uvijek ima dovoljno prostora za udarce i promjene položaja tijela. Povećan rast mišića javlja se.

  Do kraja 24 tjedna djetetova osjetila su dobro razvijena:

  • Vizija počinje raditi, pa kad svjetlo udara trbuh buduće majke, dijete čvrsto stisne oči i odvrati.
  • Dijete određuje zvukove koji voli, a koji ne, a reakcija na njih je suprotna. Uz ugodan zvuk, voće je mirno i ne izaziva nagle pokrete. Ako mu se ne sviđa zvuk, onda se počinje intenzivno kretati ili potpuno zamrzne.

  Između ove žene i bebe uspostavlja se emocionalna veza. Dijete počinje osjećati iste neugodne emocije kao što je trudnica, na primjer uzbuđenje, tuga ili strah.

  Sedmi mjesec kalendara trudnoće

  25 tjedana trudnoće (169-175 dana)

  Rast nerođenog djeteta u tom razdoblju varira od 30 do 34 cm, a težina može doseći 0,7 kg. Koža postaje elastična, broj nabora na tijelu se smanjuje zbog zadebljanja potkožnog sloja masnog tkiva. Koža je još uvijek tanka s prozirnim kapilarijama što mu daje crvenu boju.

  Izgled lica ne razlikuje se od uobičajene za osobu: na njemu jasno vidljive čile, obrve, uši, oči, obrazi, kapci. Hrskavice uha su još uvijek tanke bez konačnih zavoja.

  Razvoj koštane srži je aktivan, njezina najvažnija funkcija je stvaranje krvi. Kosti sustava djeteta još se jača.

  U plućima se formiraju alveoli, koji do trenutka rođenja nisu ispunjeni zrakom, a izgledom nalikuju puhanim balonima. Ravnanje alveola javlja se nakon prvog krikulja bebe. Tijekom tog perioda, alveoli počinju sintezu površinski aktivnog sredstva koja podupire njihov oblik.

  26 tjedana trudnoće (176-182 dana)

  Visina bebe doseže oko 35 cm, a tjelesna težina doseže 0,76 kg. Mišićno tkivo i potkožna masnoća nastavljaju se gušiti. Kosti postaju jače, stalni zubi se još formiraju.

  Razvoj genitalija djeteta još nije završen. U ovoj fazi trudnoće ženski fetus konačno oblikuje vaginu i vanjske genitalne organe. U muškom spolu, testisi se spuštaju u skrotum, ovaj proces je dug i traje do mjesec dana.

  Dijete razvija osjećaj mirisa.

  27 tjedana trudnoće (183-189 dana)

  Dijete diže još 100 g više: njezina tjelesna težina iznosi 0,85 kg. Fetalni rast doseže 37 cm, a gušterača, štitnjača i hipofiza intenzivno rade.

  Dijete se i dalje aktivno kreće unutar šupljine maternice. Od tog razdoblja počinje razvijati metabolizam djeteta.

  28 tjedana trudnoće (190-196 dana)

  Fetus je težak oko 0,95 kg, a njezin rast dosegne 38 cm. Dijete postaje bitno da živi izvan maternice. U slučaju preranog rođenja, uz dovoljno pažnje i terapije, te uzimajući u obzir i nedostatak razvojnih poteškoća, dijete može preživjeti.

  Slojevi potkožnog masnog tkiva i dalje su zadebljali, koža još uvijek crvena. Postupno, pada kosa koja ostaje samo na području leđa i ramena. Koža, obrve i čilije mijenjaju boju u tamniju.

  Dječak često otvori oči široko. Tkivo hrskavice na ušima i na nosu još se ne otvrdne. Nailovi ne dolaze do vrha prstiju.

  U ovom trenutku, već je određeno da li će dijete biti lijevom ili desnom rukom. To je zbog činjenice da jedna hemisfera mozga počinje raditi intenzivnije. Ako je lijeva aktivirana, dijete će biti desno, ako je desno lijevo.

  Osmi mjesec kalendara trudnoće

  29 tjedana trudnoće (197-203 dana)

  Dijete trenutno ima težinu od 1,2 kg, a njezin rast iznosi 39 cm. Budući da je veličina fetusa dosta velika, ona već zauzima gotovo cijelu šupljinu maternice. Slučajnost pokreta znatno se smanjuje, očekivana majka osjeća aktivnost u obliku udaraca udova. Dijete se nalazi u jednoj poziciji u maternici, što može biti naglavce ili naglavce.

  Bubrezi pokazuju oko pola litre mokraće tijekom dana. I dalje postoji značajna razlika u cirkulacijskom sustavu fetusa i nerođenog djeteta.

  30 tjedana trudnoće (204-210 dana)

  Dječja tjelesna težina doseže 1,3 kg, a duljina tijela ostaje ista i ne prelazi 39 cm. Zbog kontinuiranog nakupljanja potkožnog masnog tkiva, nabori na koži postaju sve glatki.

  Dijete se navikne na mali prostor i, zbog praktičnosti, prelazi udove i savije tijelo. Koža je još uvijek obojana svijetlo crvenom bojom, volumen vellus kose i maziva je značajno smanjen na tijelu.

  Alveoli nastavljaju sazrijevanje i formiranje surfaktanta, koja priprema pluća za postpartum disanje. Broj moždanih vlakana i veličina korteksa u mozgu.

  31 tjedna trudnoće (211-217 dan)

  Tjelesna težina djeteta može doseći 1,7 kg, a rast je do 41 cm. Dijete već godinama spava većinu dana, ali razdoblja njegove budnosti se produžuju. Istovremeno se intenzivno kreće i žena osjeća napetosti.

  Kad fetus zaspi, zatvori oči, a kada budu, otvorene su. S vremena na vrijeme trepere. Iris u prenatalnom razvoju svake djece je plava. Promjena boje oka događa se nakon rođenja djeteta. Kada jarko svjetlo udari majčin trbuh, učenici djeteta ugovore i šire.

  Mozak raste: oko četvrtine veličine mozga odraslih.

  32 tjedna trudnoće (218-224 dana)

  Duljina, dijete raste do 42 cm, a težina dosegne 1,8 kg. Zbog stalne akumulacije potkožnog masnog tkiva, koža postaje lakša i gotovo bez nabora.

  Endokrini organi intenzivno proizvode hormone, a pluća i dalje nakupljaju površinski aktivne tvari. Hormon se proizvodi u dječjem tijelu kako bi se promicala proizvodnja estrogena u ženi koja pomaže pripremi mliječnih žlijezda za nadolazeću laktaciju.

  Deveti mjesec kalendara trudnoće

  33 tjedna trudnoće (225-231 dan)

  Dijete aktivno dobiva težinu i u tom razdoblju već doseže 2 kg. Rast djeteta također se povećava i može biti 44 cm. Koža se i dalje osvjetljava i postaje glatka zbog zadebljanja potkožnog masnog tkiva. Glatke kose na tijelu sve su manje, ali povećava se količina zaštitnog maziva. Ploča nokta već doseže kraj falanka prsta.

  Fetus je manje i manje slobodan prostor u maternici, pa se njegova motorička aktivnost smanjuje, ali postaje jača. Položaj djeteta naopako ili stražnjica je fiksan, i vjerojatno se neće moći prevrnuti.

  Težina srca se povećava, pluća alveoli su gotovo potpuno formirana, razvoj mozga je završen, rad krvnih žila poboljšava.

  34 tjedna trudnoće (232-238 dana)

  Tjelesna težina djeteta može varirati od 2 do 2,5 kg, a rast dostiže 45 cm. Njegov položaj u šupljini maternice je stabilan. Na lubanji su fountainanels, koji su zatvoreni nakon rođenja, zahvaljujući njima kranijalne kosti ostaju pokretne.

  Postoji aktivan rast i promjena u vlasištu. Kosti djeteta su ojačane: trudna majka daje djetetu mnogo kalcija, što se manifestira pojavom grčeva.

  Funkcioniranje probavnih organa i bubrega i dalje se stimulira zbog kontinuiranog gutanja fetalne tekućine. Tijekom dana izlučuje se oko 0.6 litara urina.

  35 tjedana trudnoće (239-245 dana)

  Dnevno, tjelesna težina djeteta u ovom trenutku povećava se za oko 30 g. Težina fetusa tijekom tog razdoblja je individualna i može biti od 2,2 do 2,7 kg. Duljina tijela bebe doseže 47 cm.

  Poboljšanje unutarnjih organa fetusa nastavlja se, što ga priprema za život izvan maternice. Zbog odgođenog potkožnog masnog tkiva, dijete više ne izgleda tanko. Ostaje mala količina vellusove dlake na tijelu.

  Beba crijeva već sadrži dovoljnu količinu izvornog izmeta, koji, u skladu s normama, trebao bi odstupati 6 sati nakon rođenja.

  36 tjedana trudnoće (246-252 dana)

  Maksimalna težina fetusa u tom razdoblju može biti i do 3 kg, povećanje je u rasponu od 47 do 48 cm. Potkožnog masnog tkiva djeteta već je dobro razvijena, tako da praktički nema bore na tijelu, koža postaje blijeda.

  Najčešće, dijete se nalazi u utornoj šupljini naopako. U tom slučaju glava je u savijenom položaju i brada je pritisnuta na prsa. Dugi ekstremiteti tijesno se uklapaju u tijelo.

  Kako bi se olakšalo prolazak fetalne glave kroz rodni kanal, kosti lubanje ostaju mekane zbog prisutnosti izvora.

  Deseti mjesec kalendara trudnoće

  Ova faza vam omogućuje točno izračunavanje datuma isporuke. Cijeli proces ide do cilja.

  37 tjedana trudnoće (254-259 dana)

  Duljina tijela djeteta doseže 49 cm, ali težina je individualna i njezine fluktuacije su značajne. Masa subkutanih masnoća dnevno se povećava za oko 15 g. Koža fetusa je lagana i debela.

  Hrskavice na nosu i ušima postaju sve jače i gusto. Pluća su potpuno pripremljena za disanje nakon poroda, dovoljna količina surfaktanta se nakupila u alveolima.

  Konačno je formiran probavni sustav, u organima za koje se provodi peristalcija - pokrete za guranje hranom.

  38 tjedana trudnoće (260-266 dana)

  Pokazatelji težine i visine bebe vrlo su različiti. Beba je potpuno spremna za predstojeću isporuku. Njezin izgled odgovara punoljetnoj novorođenčadi. Koža ima svjetlu sjenu, tijelo nema gotovo grubu kosu, dovoljno se nakuplja potkožna masnoća.

  39 tjedna trudnoće (267-273 dana)

  Tjelesna težina djeteta i dalje raste i raste na 35 grama dnevno. Tijekom tog perioda, fetus obično spušta na kosti zdjelice. Njegovo tijelo je potpuno zrelo, započinje proces starenja posteljice, u kojem postoji pogoršanje metaboličkih procesa.

  Proporcije djetetova tijela potpuno se mijenjaju:

  1. Ramena i prsima dovoljno razvijeni.
  2. Trbuščić postaje zaobljen.
  3. Ruke i noge su produžene.

  U majčinom trbuhu, dijete vidi jarko svjetlo, sluša sve zvukove, može usredotočiti svoj vid, već je razvio okusne pupoljke.

  40 tjedana trudnoće (274-280 dana)

  Tjelesna težina djeteta može znatno varirati tijekom tog razdoblja i kreće se od 2,5 do 4 kg ili još više. Fetus je potpuno spreman za nadolazeće rođenje, u smislu razvojnog razvoja odgovara novorođenčadi.

  Uterus se periodički smanjuje, što se osjeća kao ženska bol u području donjeg trbuha. Cervik se počinje lagano otvoriti, a glava djeteta još je čvrsto pritisnuta na zdjelicu.

  Kosti lubanje zadržavaju mekoću i pokretljivost tako da glava djeteta mijenja oblik kako bi se olakšao prolazak kroz rodni kanal.