Kada beba napuni hranu: koliko bi dijete trebalo jesti za 1, 2 mjeseca i do godinu dana?

Hrana

Umjetno hranjenje uključuje potpunu zamjenu majčinog mlijeka posebnim smjesama. Ovaj način hranjenja bebe uopće nije opravdan.

Odbijanje prirodne prehrane je neophodno ako je ženu teško podnositi trudnoću, bilo je teških isporuka, zbog čega uzima lijekove za oporavak. Također se preporučuje umjetno hranjenje ako dijete nema dovoljno majčino mlijeka za potpuni razvoj.

Ako možete dojiti, izbjegavajte upotrebu mješavine. Čak i unatoč činjenici da se većina smjesa smatra prilagođenom. još uvijek ne mogu u potpunosti nadomjestiti sve prednosti majčinog mlijeka.

Tablice koje određuju prehrambenu stopu djeteta

Razmotrite detaljno, koristeći se tablicom, koliko grama mješavine za jedno hranjenje treba jesti novorođenče i bebe na umjetnom hranjenju u dobi od 1, 2 ili više mjeseci.

Novorođenčad do 10 dana po hranjenju u ml

Tako je volumen smjese u mililitrima po hrani:

Na primjer, dijete ima 8 dana, hranjenje sedmerostruko. 8 x 10 = 80 ml / hranjenje. Dnevna smjesa = 80 x 7 = 560 ml / dan.

Djeca do 1 mjesec

Sve formulacije izračuna pokazuju približnu vrijednost, ali važno je osigurati da dijete ne jede više od 1200 ml smjese dnevno. Tablica pokazuje koliko je mješavine u ml trebalo dati novorođenčad ili starije bebe na vrijeme za hranjenje.

Stopa broja obroka, uzimajući u obzir težinu djeteta

Kako izračunati brzinu mješavine za novorođenče? Pri određivanju potrebne dnevne količine smjese koristite popularnu metodu izračuna, s obzirom na težinu bebe:

Na primjer, potrebno je dijete od 5 mjeseci s tjelesnom težinom od 6.200 g s 6 obroka dnevno:

 • 6200/7 = 886 ml smjese / dan;
 • 886/6 = 148 ml / hrane.

Postoje razne metode izračuna, čije proučavanje može potrajati puno vremena. Da biste pojednostavili ovaj proces, možete koristiti izračun na online kalkulatoru, također uzima u obzir težinu i dob novorođenčeta ili starijih djeteta.

Kako izračunati dnevnu potrošnju?

Postoje alternativne metode proračuna, koje ćemo raspravljati u nastavku. Volumetrijski izračun se koristi ako tjelesna težina djeteta odgovara prosječnoj normi za njezinu dob:

Standardi za visinu i težinu djece, njihova dinamika koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izračun kalorija je optimalan za bebe i prerane bebe. Prosječna potreba djeteta:

Ova metoda uzima u obzir težinu djeteta i kalorijski sadržaj smjese. Na primjer, beba za 3 mjeseca teži 5200 g, mješavina - 680 kcal. Izračun dnevne stope: 115 * 5.2 = 598 kcal / dan. (598 x 1000) / 680 = 879 ml / dan.

Za veliku djecu s visokim stopama fizičkog razvoja koristi se sljedeća metoda proračuna: u prvom mjesecu života beba treba jesti 700-800 ml smjese, a sljedeći mjesec treba dodati 50 ml:

Stope potrošnje po tjednu, naime, koliko je mješavine mješavine novorođenče ili bebe starije trebalo jesti na jednom hranjenju, na temelju izračuna, može se vidjeti u tablici:

Koliko često dijete treba biti hranjeno svakodnevno?

Umjetno hranjenje na prehranu lakše je uspostaviti nego dojenje. To je zbog duže probavljive mješavine mlijeka. To vam omogućuje da poučite bebu da jede u određenim satima. Preporuča se hraniti novorođenče sa smjesom svaka 3 sata, tj. 7-8 puta dnevno, uzimajući u obzir potrebe djeteta.

Pored smjese, dijete treba dati piće u količini od jedne mješavine hrane dnevno. Djeca od 3-4 mjeseca mogu smanjiti broj hrane sa smjesom do 6 puta. Nakon prvog hranjenja u 4 mjeseca - do 5 puta dnevno. Važno je osigurati da dijete ne prejeda i eliminira mogućnost pretilosti.

Bilo da dijete ima dovoljno prehrane, pedijatar određuje težinu i visinu. Brzina razvoja mora biti u skladu s normom za svaki mjesec života djeteta.

Koliko limenki trebate kupiti?

Roditelji koji hrane dijete mješavinom često brinu o broju konzervi potrebnih. Uostalom, hrana nije jeftina, a uz rast bebe, potreba za njom samo će se povećati. Prosječni jar od 400 grama sadrži oko 93 komada praha. Od kojih je 24 potrebna za hranjenje po danu.

S 8 obroka dnevno za dojenčad do dva tjedna, smjesa može trajati 3,5 dana. Mjesečnu bebu - 5 dana. Dakle, za mjesec dana morat ćete kupiti šest limenki. Apetit djeteta postupno će se povećavati, a sukladno tome, svakog sljedećeg mjeseca mješavina će trebati više.

Savjet

 1. Pri kupnji mješavine treba obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda. Osim toga, ne zaboravite provjeriti nepropusnost paketa. Ne biste trebali pokušati uštedjeti kupnjom mješavine od malo poznatog proizvođača, bolje je nadoknaditi kvalitetu nego isporučiti nelagodu u probavni sustav djeteta.
 2. Mješavina je nedvojbeno vrijedan izvor vitamina i minerala za novorođenče i zato je njegovo uvođenje nužno u prehrani djeteta. Međutim, važno je uzeti u obzir dob djeteta, pedijatri ne preporučuju da ulaze u smjesu od prvog dana života. Samo u ekstremnim slučajevima, možete se pozvati na umjetno hranjenje djeteta do mjesec dana.
 3. Kada hranite bebu mješavinu, pazite da obratite pozornost na njegovo ponašanje. Njegovo emocionalno stanje će vam pokazati koliko je prikladno proizvod za hranjenje.
 4. Osim toga, nemojte zaboraviti pričvrstiti bebu na prsa kada se hrane iz boce. Važno je da novorođenče osjeti kontakt s majkom. Komunikacija mora biti uspostavljena od rođenja.
 5. Ne zaboravite, broj gramova smjese koja se može dati jednom novorođenčadi nije nužno norma za drugu. Posavjetujte se sa stručnjacima, ali pažljivo pratite reakciju novorođenčadi.

zaključak

Različitim metodama za izračunavanje potrebne količine smjese potrebno je uzeti u obzir karakteristike svakog djeteta, njegov apetit, težinu, razvojnu dinamiku, stanje zdravlja i doba dana. Treba voditi dnevnom stopom, a ne jednom hranom. Počevši od 4 mjeseca, možete početi hraniti i smanjiti potrošnju mješavine.

Koliko majčinog mlijeka ili formule treba jesti dijete?

Sažetak članka

Volumen mlijeka kojeg jede djetet ovisi o karakteristikama razvoja, dobi i stanju zdravlja. Najčešće to doživljavaju majke beba koje se hrane bocama. Uostalom, kada se hrane, oni mogu jasno kontrolirati količinu mješavine koju beba sranje i u tom slučaju mogu zvučati alarmom. S pravilno organiziranim dojenjem, stvari su složenije - dijete sam regulira količinu mlijeka koje mu treba, a nije tako lako odrediti količinu dojenja koje jede. Međutim, u oba slučaja, dijete mora konzumirati količinu hrane koja zadovoljava standarde proizašle iz dugogodišnjeg promatranja i iskustva pedijatara kako bi zadovoljila potrebe njegovog ili njenog tijela.

Prosječna dob mlijeka ili mješavine

U prvom dojenju dijete jede vrlo malo. Činjenica je da neko vrijeme nakon isporuke žena ne proizvodi mlijeko, već kolostrum, koji ima visok sadržaj kalorija. Čak i nekoliko kapi dovoljno da dijete jede. Potrebno je nekoliko dana i kolostrum se pretvara u mlijeko. U ovom trenutku važno je da ne izgubite vrijeme i pravilno prilagodite dojenje tako da djetetu dulje vrijeme dajete majčino mlijeko. Ali ne uvijek, a ne svatko može to učiniti bez problema, i iz nekog razloga mlijeko ne mora biti dovoljno. Uzroci nedostatka majčinog mlijeka i kako povećati njegov iznos, pročitajte u ovom članku. Nedostatak majčinog mlijeka se podrazumijeva kao njegova količina ispod norme koja se utvrđuje uzimajući u obzir opće i pojedinačne karakteristike djeteta.

Cijene po hranjenju za djecu do 10 dana

Prvoga dana novorođenče jede 7-9 ml hrane po hranjenju. Da biste izračunali količinu hrane koju dijete treba pojesti do 10 dana, dijete mora uzeti u dobi od nekoliko dana i pomnožiti ga s 10. To jest, za 3 dana za jedno hranjenje, dijete bi trebalo sisati 30 ml mlijeka ili mješavinu.

Dnevni doplatak za djecu mlađu od jedne godine

Ovi standardi, razvijeni na temelju volumetrijske metode izračuna, ne uzimaju u obzir pojedinačne karakteristike djeteta, koje se također moraju uzeti u obzir. Dakle, za bebe koje imaju više od 4 kg pri rođenju, ta stopa možda neće biti dovoljna, a za male bebe prevelika.

Koliko treba beba jesti (mlijeko, formula)? Smatramo količinu hranjenja (po danu, za hranjenje) od 0 mjeseci do jedne godine.

Koji je volumen mješavine ili mlijeka može odjednom jesti dijete? Sve ovisi o dobi vaše bebe. U prvim trenucima života zdravih djeteta sigurno su smješteni na majčin prsima, i po prvi put on refleksno traži i uzima grudi. Ovaj refleks sisanja, i koliko novorođenče treba jesti, programirana je samo prirodom.

Prvo mlijeko je kolostrum.

Kolostrum nakon porođaja ističe se malo, ali ne biste trebali brinuti. Beba neće biti gladna jer:

 • trbuh novorođenčeta je tako malen da može držati samo 10 ml. To je količina mlijeka, koliko novorođenče treba jesti odjednom, to jest, u jednom hranjenju;
 • prvi dan beba dobiva iz grudi majčinog kolostruma - najvredniji proizvod, čija su svojstva i pogodnosti nezamjenjiva oko 10 puta;
 • koliko mlijeka treba novorođenčad, on sam regulira. Dijete može jesti 7 do 10 ml kolostruma u jednoj dozi. Prema tome, njegova dnevna stopa je oko 100 ml mlijeka;
 • stopa jednog hranjenja za novorođenče tijekom mjeseca mijenja, doslovce se povećava svaki dan.

Stopa hranjenja novorođenčeta

Prve dane bebe preporučuje se davanje dojki svakih sat vremena, a zatim na zahtjev. Kada beba bude dojena, sve je puno jednostavnije. Mama ne može izračunati koliko je jeli mlijeko. Količina koju jede se mijenja sa svakim hranom i ovisi o potrebama mrvica. Koliko novorođenče jede, određuje se i oslobađa majčinu dojku kada je puna.

Prema preporukama stručnjaka, zadržavanje bebe na prsima ne bi trebalo biti više od 20 minuta. Neka djeca trebaju 10 minuta, a drugi trebaju malo duže. Gledajući bebu, shvatit ćete koliko vremena treba. Do 2 mjeseca beba je već uspostavila svoj način rada.

U pravilu, bebe do 6 mjeseci nakon hranjenja. To ostavlja zrak i višak mlijeka. Razlog za to je sfinkter (proboj) između želuca i jednjaka, koji je još uvijek slabo razvijen, a kada se prejeda, dijete može zanijemiti ne samo višak, već sve što je upravo jesti.

Nakon nekog vremena beba će opet biti gladna i ponovno će tražiti hranu. Nemojte se iznenaditi, sasvim je normalno, jer je njegov trbuh prazan.

Koliko treba novorođenče jesti?

"A koliko treba novorođenče jesti?" - pitate. Volumen pojedinačnog hranjenja kod dojenčadi i umjetnog umjetnika isti je. Brzina mlijeka za novorođenče i mješavina od oko 10 ml.

Krumpir, jedući smjesu, strogo se hrani satom, jedući se u isto vrijeme koliko bi hrana trebala primiti dijete u svoje doba. Broj hranjenja dnevno - osam puta. Ako vaše dijete rjeđe jede, možete povećati volumen mješavine.

Glavna stvar - nemojte pretjerivati ​​i pridržavati se režima hranjenja. Umjetni umjetnici češće dobivaju višak težine ako majka prekrši pravila.

Prekomjerna težina stvara dodatno opterećenje na koštanom sustavu (leđa i noge), a dijete je teže naučiti sjediti, puzati i hodati. Osim toga, preopterećenje povećava rizik od probavnih poremećaja i metabolizma. Kako bi se to spriječilo, bolje je da majka nauči kako izračunati koliko se mješavina treba pripremiti kako bi se jednom hranila beba.

Koliko novorođenče jede za hranjenje?

Do desetog dana, volumen mješavine se izračunava množenjem broja dana do 10. Na primjer, osmodnevna beba treba jesti 80 ml istodobno.

U prosjeku, novorođenče jede u isto vrijeme:

 • prva dva dana života - 7 - 10 ml;
 • 3 - 4 dana života - 20 - 60 ml svaka 2 sata;
 • prvi tjedan života - 50 - 80 ml svaka 2,5 sata;
 • drugi tjedan života - 60 - 90 ml svaka 3 sata;
 • treći tjedan života iznosi 70 - 100 ml svaka 3,5 sata.

Značajke hranjenja novorođenčadi hranjene mješavinom

 1. Feed beba smjesa treba biti u skladu s režimom.
 2. Preporučeni broj hranjenja - najmanje osam dnevno.
 3. Izračunajte brzinu hranjenja. Pazite da beba ne prejeda.
 4. S tim smjesom slijedite preporuke i upute navedene na pakiranju.
 5. Između jela po potrebi, pijmo toplu kuhanu vodu za dijete.
 6. Pravilno držite bocu tijekom hranjenja kako biste spriječili aerofagiju (gutanje zraka tijekom hranjenja), što može uzrokovati koliku bolest.
 7. Držite dijete vertikalno 10-15 minuta, on će izbaciti zrak i višak mješavine.

Koliko treba umjetno hraniti bebu nakon mjesec dana?

Koliko novorođenče jede već je jasno. Kako izračunati koliko dijete treba jesti za 1 mjesec i više?

Dijete raste brzo i istodobno svoje potrebe i mogućnosti. Poznavajući dnevnu stopu prehrane, lako možete izračunati koliko dijete treba jesti za 2 mjeseca.

Prema ovoj formuli, izračunajte količinu hranjenja kod djece od 1 do 12 mjeseci.

Dnevna stopa prehrane kod djeteta koje se hrani smjesom je:

 • do 2 mjeseca - 1/5 težine, u prosjeku od 700 do 750 ml;
 • od 2 do 4 mjeseca - 1/6 težine, u prosjeku od 750 do 800 ml;
 • između 4 i 6 mjeseci - 1/7 težine, u prosjeku od 800 do 900 ml;
 • stariji od 6 mjeseci - 1 / 8-1 / 9 dio, u prosjeku od 1000 - 1100 ml.

Pogledajmo primjer koliko dijete treba jesti za 3 mjeseca.

Uzmite dijete mase 5400 g. Dnevna prehrambena stopa izračunava se kao 5400/6, ispada 900 ml. Tromjesečno dijete jede sedam puta dnevno. Nakon što je napravio jednostavan izračun (900/7), dobivamo jednokratnu količinu hranjenja našeg djeteta - 130 ml.

Na isti način možete lako izračunati koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca, 5 mjeseci, i tako dalje do godinu dana.

Kao što vidite, nije posebno teško odrediti koliko mlijeka ili mliječne zamjene treba za jednokratno hranjenje. Važno je češće pogledati bežično, razgovarati s njim. Tada možete naučiti razumjeti svoje mrvice.

Kada beba doji, morate slijediti hranjenje na zahtjev. Tada će vaše dijete samostalno postaviti način rada. Sa starošću može se prilagoditi tako da bude prikladna i za bebu i za majku.

Majka koja hrani dijete s mješavinom će trebati malo strpljenja da se prilagodi karakteristikama umjetne hranidbe i da stvori pravu ishranu za svoju bebu.

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti na jednom hranjenju: stol s normama mjesecima

Dolaskom djeteta, s radošću, domaćini pratećih nevolja dolaze u kuću. Ono što se ne treba brinuti o novim potkovanim roditeljima da stvore sve uvjete za udoban život djeteta, ali od svega raznolikosti zabrinutosti koje su se pojavile za bilo koju mamu, prvenstveno se hrani, jer utječe na zdravlje i opće stanje novog člana obitelji.

Pitanja o hranjenju bebe, njegovoj učestalosti i količini konzumiranog mlijeka su među najgorim za mlade majke.

Čini se da takav jednostavni dnevni proces, kao hranjenje, ne može uzrokovati poteškoće, ali za sve mame povezan je s mnoštvom tjeskobe i brige. Potrebno je razmotriti kako, kada i koliko često hraniti bebu, da kontrolira količinu mlijeka koji se jede. Koliko novorođenčad treba jesti utječe dva čimbenika:

 • vrsta hrane;
 • starost bebe.

dojenje

Najteže tijekom dojenja prvi je tjedan nakon rođenja, kada majka i dijete tek uče kako bi se razumjeli i prilagodili novim uvjetima. Novorođenčad jede dosta, a ovo je prilično prirodno, jer je njihov refleks usne još uvijek slabo razvijen. Jedino nauče jesti majčinu dojku i brzo se umoriti u tom procesu. Tijekom dana majka može nanositi mrvicu na grudi do 10-12 puta, ponekad i više.

Vrlo je važno da mladi mama ostane mirno ovih dana i ne brinite se da beba može izgubiti manje mlijeka i ostati gladna.

 • Prvo, u bebama prvog dana života, veličina želuca je vrlo mala - oko 10 ml, stoga ne može držati više od 7-9 ml po hranidbi (to je približno 100 ml dnevno).
 • Drugo, tijekom tog razdoblja, mlijeko, ali kolostrum se ne proizvodi u majčinom tijelu. Hranjiva i masnoća, sadrži sve potrebne tvari za potrebe djeteta. No, dodatni živci mogu izazvati kašnjenje i smanjenje laktacije.

Stopa mlijeka za djecu prvih deset dana života

Otprilike 3-4 dana nakon rođenja, većina majki prima mlijeko. Sada količina mlijeka koje dijete dobiva ovisi o njegovoj dobi i težini. Svakodnevno se povećava veličina trbuha, što znači da se volumen mlijeka konzumira povećava. Već drugi dan, beba pije 20 ml majčinog mlijeka po privitku na prsa, što je 200-240 ml dnevno. Trećeg dana ova brojka povećava se na 30 ml, tj. Da dnevna stopa iznosi 300-340 ml.

Način hranjenja

Nakon 7-10 dana mlijeko prestaje hraniti - od ove točke, količina mlijeka koje dijete obično treba hraniti iznosi petinu svoje težine.

Pored količine mlijeka koje je potrebno za dijete, mame su zainteresirane za:

 1. kada priložiti bebu na dojku (preporučujemo da pročitate: kako ispravno primijeniti na dojku novorođenčeta?);
 2. koliko često hraniti svoje malo čudo;
 3. koliko dugo treba dopustiti da dijete usisava (preporučujemo čitanje: koliko dugo treba novorođenče sisati majčinu dojku?).

Danas pedijatrijski pedijatri preporučuju da se pridržavaju proizvoljnog režima: hranite se ne strogo svakih 3 sata, kako je inzistirala prije, ali na zahtjev same bebe. Ovim pristupom dijete može biti na majčinoj dojci 10-12 puta dnevno. Intervali između hranjenja su 1,5-2 sata.

Uobičajeno trajanje jednog hranjenja je oko 15-30 minuta. Tijekom tog vremena beba aktivno jede dojku i ima vremena da se riješi. Istina, često se nalaze iznimke od pravila: na primjer, ako majka ima puno mlijeka, tot može ispustiti prsa u trajanju od 5-10 minuta. Postoji i obrnuta situacija - nakon jela, mrvica ostaje na prsima na sat ili dulje. U ovom slučaju najvjerojatnije samo voli proces, ali bolje je pokušati ne dopustiti dojenčadi da bude predugo (više od 60 minuta) na majčinoj dojci.

Moderni pedijatri preporučuju hranjenje djeteta po njegovom zahtjevu - na taj će način izići režim koji je prikladan za bebu i zadržati ga u budućnosti

Zajednički standardi za dojenje

Dnevna i jednokratna količina majčinog mlijeka po mjesecu za djecu mlađu od jedne godine:

Kako saznati da je dijete jeli dio majčino mlijeka? Da biste to učinili, potrebna su vam uobičajena mjerila za djecu. Razlika dobivena vaganjem bebe prije i odmah nakon obroka je količina mlijeka koje je dobio. Za točniji rezultat, takva vaganja treba ponoviti nekoliko puta.

Mame, posebno one s njihovim prvim djetetom, vrlo su zabrinute da njihova beba dobiva na težini i može težiti mrvicu ako ne svaki tjedan, a zatim 2-3 puta mjesečno sigurno (preporučujemo da čitate: dijete ne dobiva na težini tijekom dojenja), Ako je dijete umjereno dobro hranjeno i zdravo, ne smijete ga stalno stavljati na vagu - dovoljno je samo 1 vaganje mjesečno u bolnici.

Nijanse umjetnog hranjenja

Kada je dijete umjetni umjetnik, režim i pravila hranjenja imaju svoje osobine:

 1. Dijete bi trebalo hraniti najmanje 8 puta dnevno (za više informacija pogledajte članak: Što dijete treba hraniti do godinu dana?).
 2. Na umjetnom hranjenju želuca polako sprema dolaznu hranu. Interval između dnevnih obroka varira od 2,5 do 3 sata, a između noći može doći do 5-6 sati.
 3. Važno je ne preopteretiti dijete. U ranim danima refleks usisavanja će se već dobro razvijati, a mnogo je lakše sisati bradavicu nego dojku.
 4. Ne biste trebali brinuti ako je kikiriki jeli mlijeko ili mlijeko manje od norme. Sljedeći put kad se hrani, dobit će pravu količinu, jedući više nego što bi trebao biti? pa ga ne treba prisiliti da hrani cijelu normu. Bolje čekati dok ponovno ne bude gladan.
 5. Ako nakon kratkog vremena nakon jela, dijete počinje plakati, nema potrebe žuriti i prisiliti ga da ponovno pojede. Vjerojatno ima bol u trbuhu zbog zraka koji je stigao tamo. Pomognite djetetu da se podigne držanjem uspravno nekoliko minuta.

Izračun dnevne stope za djecu na umjetnoj hrani

Zadatak roditelja je pojednostavljen kada dijete nije dojena, ali jede smjesu. Svaki paket formule pokazuje točno koliko novorođenče treba jesti. Je li moguće samostalno izračunati željenu stopu?

Dnevni dio mlijeka za obrtnike do jedne godine:

Potrebna stopa: koliko novorođenče treba jesti u jednom hranjenju

Pojavom djeteta u obitelji, roditelji pokušavaju učiniti sve što je u redu. Uostalom, njegov razvoj ovisi o kvaliteti skrbi za novorođenčad. Prije svega, odrasli su zainteresirani za pitanje prehrane bebe. Na prvi pogled, čini se da ne može biti prirodni proces nego hranjenje djeteta. Ali žena je uvijek zabrinuta hoće li je mrvica dovoljno jesti, da li je dovoljno hranjive tekućine za njega, koliko se dojenja dnevno smatra normalnim. Čak i više pitanja nastaju kada majka ne može dojiti dijete. Dijete se prenosi na posebno prilagođenu mješavinu, ali ovdje također postoje neke nijanse. Razmotrimo detaljnije nutritivne standarde djeteta: kako razumjeti koliko mlijeka ili formule novorođenče treba jesti.

Koliko je potrebno mlijeko za novorođenče na HB

Danas je pristup dojenju dramatično promijenjen u usporedbi s preporukama pedijatara prije dvadeset i trideset godina. Sve se više žene upućuju savjetnicima HB-a, koji detaljno govore mlade majke o pravilima dojenčadi, tehnikama dojenja i drugim nijansama. Sada je važno održavati bliski kontakt s djetetom, pa je hranjenje na zahtjev dobrodošlo.

Priroda osigurava proces dojenja djeteta, pa se odmah nakon rođenja mrvica u tijelu pojavljuje povećana količina hormona, koja je odgovorna za proizvodnju mlijeka.

U rodilištima, mladi majka objašnjava pravila primjene djeteta na prsa kako bi uspostavila GW od prvih dana.

Što ako nije dovoljno: tajne prvog hranjenja

No majke se često brinu za prvih dana nakon rođenja djeteta, kada mlijeko nije prisutno kao takvo, a tijelo proizvodi samo kolostrum. Štoviše, količina ove nutritivno vrijedne bebe je vrlo mala: tijekom prvog dojenja, dijete prima oko 1,5-2 ml kolostruma.

Stručnjaci su dokazali da je kolostrum potreban za mrvice. Činjenica je da u svom sastavu postoji ogromna količina korisnih tvari: mikroelementi, imunoglobulini, protutijela, kao i puno proteina. Zato liječnici širom svijeta inzistiraju da mrvice odmah nakon rođenja ili u prvih sati života primjenjuju se na majčinu dojku. Kolostrum ne samo da hrani hranjive tvari, već i pomaže aktivirati obranu tijela.

Kolostrum, ulazi u tijelo mrvica, potpuno je apsorbiran, jer kao dio gotovo bez masti, i pruža dijete s pasivnim imunitetom, koji štiti dijete od mnogih zaraznih bolesti. Nakon sljedećeg obroka količina kolostruma se lagano povećava i doseže 200-300 ml dnevno. U jednom hranjenju, dijete jede oko 20-30 ml tekućine drugoga i trećeg dana nakon rođenja.

Novorođene bebe jedu samo kolostrum tijekom prvih dana, a to je dovoljno za njih.

Međutim, mnoge su žene zabrinute zbog činjenice da mrvica nije dovoljna za jedan kolostrum i ne jede dovoljno. Često možete čuti mišljenje da u prvim danima djeteta morate hraniti smjesu. To je netočna izjava: količina kolostruma je apsolutno dovoljna da zadovolji sva dojenčeta hranjiva potreba. Stoga se žene ne moraju brinuti zbog toga.

Dodatno hranjenje prilagođene mješavine novorođenčeta može uzrokovati neuspjeh grudi. Dijete će se naviknuti na dobivanje hrane iz boce i neće željeti obavljati aktivne pokrete za sisanje kako bi dobio mlijeko. Također, dijete će uzeti manje majčinske dojke, što zauzvrat će dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka u žena.

Stoga, stručnjaci inzistiraju: za dijete prvih dana života, prehrana koju prima tijekom dojenja prilično je dovoljno. Također je vrijedno napomenuti da je volumen trbuha novorođenčeta vrlo mali i oko 10 ml. Dakle, 7-8 ml kolostruma, jede za jedan hranjenje prvog dana, dovoljno je za mrvice.

Stavite normu mlijeka u prvih deset dana beba života

Dijete se hrani kolostrumom prva dva do četiri dana nakon rođenja. Aktivno razvija refleks sisanja, koji još nije razvijen i učio kako pravilno uhvatiti majčinu dojku kako bi izvucio vrijednu tekućinu. Svakodnevno se povećava volumen trbuha, pa dijete počinje jesti više mlijeka. Dijete se nanosi na dojku oko 8-10 puta dnevno.

Savjetnici za dojenje objašnjavaju mladim majkama da je u prvim danima nakon rođenja djeteta često potrebno primijeniti na dojku kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka u ženi. Uostalom, tijelo radi na principu "potražnje za potražnjom", što više mrvica jede, to više dolazi mlijeko. I prvi mjesec je vrlo važno: u ovom trenutku dojenje se sve bolje.

U prvih dana nakon rođenja djeteta, često se primjenjuje na prsa: u prosjeku, 8-10 puta

Postoji formula s kojom se lako može odrediti koja je stopa mlijeka pojela za dijete u prvim danima života. Izgleda ovako: N * 10 = količina mlijeka koje dijete treba jesti u jednom hranjenju, gdje je N broj dana od rođenja mrvica.

Koliko hrane dijete jede: mješavina hrane za mjesec

Izračunavanje brzine potrošnje mješavine za dijete

Rezultati proračuna

Koliko bebino piće ovisi o težini, stopi rasta, metabolizmu, tipu tijela i apetitu. Djetetov apetit može se promijeniti iz dana u dan, a ponekad može popiti više ili manje od prosječne preporučene količine.

Napominjemo da će se članak usredotočiti na umjetno hranjenje, tj. o hranjenju smjese, a ne majčinom mlijeku.

Koliko treba dijete jesti?

U prvih 10 dana

Da biste izračunali približnu količinu smjese u jednom hranjenju za djecu do 10 dana života, upotrijebite slijedeće pravilo: broj dana u kojima se život djeteta množi s 10. To znači da približni volumeni smjese izgledaju ovako:

broj dana života djeteta

volumen smjese za jednu hranu, ml

Možete koristiti koncept dnevne količine smjese - koliko dijete treba jesti u jednom danu. U tom slučaju, izračun utječe na težinu djeteta.

Za djecu mase manje od 3200g: za izračun dnevnog volumena morate umnožiti broj dana života djeteta za 70.

Za djecu mase više od 3200g: za izračun dnevnog volumena, morate umnožiti broj dana života djeteta za 80.

za dijete mase 3000 g od 4 dana, dnevni volumen smjese je 4 x 70 = 280 ml

za dijete težine 3500g 4 dana starosti, dnevni volumen smjese je 4 * 80 = 320ml

Dnevni volumen podijeljen je brojem hranjenja (7-8 puta dnevno) i dobivamo volumen smjese u jednoj hrani: 280: 8 = 35 ml; 320: 8 = 40 ml

Ne brinite se da vaša desetodnevna beba ne piju 100 ml u jednom hranjenju. Postoje znakovi kojima se može utvrditi da dijete ne prima dovoljno ili, naprotiv, previše mješavine, o njima ćemo detaljnije govoriti u nastavku. S vremenom ćete saznati kako odrediti koliko i kada beba želi jesti.

Djeca starija od 10 dana

Dnevni volumen smjese za djecu od 10 dana izračunava se na sljedeći način:

dnevni volumen smjese, ml

1/5 dio iz težine djeteta

1/6 dio težine bebe

1/7 dio težine bebe

1/8 dio težine bebe

1/9 dio težine bebe

Primjer: za dijete u dobi od 5 mjeseci i težine 6500g, dnevni volumen smjese je 6500: 7 = 930 ml.

Zapadni pedijatri predlažu da se u pravilu koristi sljedeća veza za izračunavanje dnevne potrošnje mješavine: 1 25-150 ml smjese po kilogramu težine djeteta.

Provjerite za istu težinu djeteta 6500g (6.5kg): 150 * 6.5 = 975 ml.

U oba slučaja dobivamo otprilike jednak iznos, tako da možete sigurno koristiti prikladniju opciju za izračun.

Koliko često dijete daje mješavinu

Bebe za umjetno hranjenje su navikle na hranidbeni režim puno lakše nego bebe primaju majčinu dojku. Budući da se mješavina digestirala sporije, interval između hranjenja u djetetama hranjenim formulom obično je dulji.

Dojene bebe se hrane na zahtjev, tj. nude dojke na zahtjev djeteta. Za djecu koja prime mješavinu, u pravilu, dijeta je postavljena, tj. dijete se hrani tijekom dana, a noću na buđenju.

Ponovno privucimo vašu pažnju na činjenicu da su te brojke približne. Potrebe svih djece su različite. Ali, u isto vrijeme, svaka majka treba znati znakove pomoću kojih možete pratiti nedostatak ili višak količine mješavine u djetetovoj prehrani.

Važno: za razliku od beba koje su dojene, bebe koje dobivaju umjetnu formulu trebaju dobiti dodatnu količinu vode u količini od jedne mlijeka dnevno.

Simptomi nedostatka električne energije ili preopterećenja

Znakovi da beba dobiva premalo mješavina:

 • zaostaje za normom u debljanju: povećanje težine u prvih 6 mjeseci prosječno iznosi 450-900 g mjesečno; u razdoblju od 6 mjeseci do godine, 5 00-450 g mjesečno.
 • smanjenje količine urina i stolice: broj uriniranja u djeteta obično je 15-25 puta dnevno; i 2-3 stolca dnevno.
 • plač i anksioznost djeteta, koji nastaju nakon hranjenja ili neposredno u procesu hranjenja.

Pročitajte više o ovim znakovima ovdje.

Bradavica, odnosno broj i promjer rupica u njoj, imaju dobnu ovisnost. Bradavice za novorođenčad do 2 mjeseca imaju jednu rupu, a zatim 2 mjeseca - 2 rupe itd. Dijete raste i dobiva snagu i sposobnost sisanja više mješavine.

Ako se odraslom djetetu ponudi iste bradavice s jednom malom rupom, dijete je teže sisati, brzo se umoriti i u tom smislu ne može jesti dovoljno. Ako vidite da dijete pokuša teško i brzo se umoreno od sisa, a njegovi obrazi potapaju prema unutra tijekom usisavanja, rupa može biti premala.

Pročitajte više o tome kako odabrati pravu bradavicu za bocu ovdje.

Znakovi da beba dobiva previše miješati

Novorođenče sranje ne samo za hranu nego i za užitak, smirujući i zadovoljavajući svoj refleks usta.

Ako svaki put koristite mliječnu formulaciju kao sedacija, postoji rizik od prekomjernog dojenja djeteta. Dijete može samo trebati pažnju kako bi ga se moglo uhvatiti na ručkama, možda vam je potrebna voda, čista pelena ili samo promjena aktivnosti. Majke koje hrane bebu s mješavinom zahtijevaju veću raznolikost tehnika za smirivanje bebe od majki koje dojče.

S vremenom svaka majka stječe vještine prepoznavanja uzroka plačenog djeteta - da li zaista želi jesti ili samo želi pozornost.

No, svaka majka treba znati i prepoznati sljedeće znakove preopterećenja bebe:

 • dijete puno pljuva ili počinje povraćati obilno nakon hranjenja;
 • paroksizmalna bol u abdomenu (dijete zateže noge na trudni trbuščić) odmah nakon hranjenja;
 • dobitak na težini kod djeteta nadilazi normu.

Ako se pojave ti znakovi prenaprezanja, nudite manju količinu mješavine češće, dajte bebu 1-2 puta da se trese tijekom hranjenja i povremeno dajte bebu bocu vode, a ne mješavinu.

Kako pomoći djetetu da popusti

Često tijekom hranjenja dijete može progutati zrak. To može izazvati nelagodu u trbuhu. Ako beba, nakon hranjenja, žali, grčevši, vrišti kad ga stavite, možda će biti potrebno da beba pomaže u širenju.

Uz opuštajuće kucanje na leđima za regurgitaciju potrebni su još 2 koraka: držite dijete uspravno i lagano pritisnite na trbuščić. Postoji nekoliko stavki za regurgitaciju:

 • Kada dijete sjedne na koljeno, nagnite naprijed tako da počiva na dlanu, lagano dodirnite dijete na leđima ili ga trljajte;
 • Stavite dijete na svoje rame i lagano ga tapkajte na poleđini ili ga trljate.

Ako nakon nekoliko minuta dijete ne proguta, samo ga nosite uspravno. Ako je dijete zadovoljeno i ne pokazuje znakove tjeskobe, tada potreba za regurgitiranjem više nije potrebna.

Kako dijete raste, potreba za regurgitacijom smanjuje se.

Sigurnost hranjenja

Zaključno, želim ukazati na još nekoliko pitanja vezanih za hranidbu bočica, što se mora imati na umu:

 • Da dijete proguta zrak što je manje moguće tijekom hranjenja, nagnite bocu tako da cijela bradavica bude napunjena mlijekom i zrak se diže na dno boce;
 • Držite djetetovu glavu ravno u odnosu na tijelo. Ako dijete pije glavom bacio na stranu ili leđa, to će ga uzrokovati poteškoće s gutanjem;
 • Pazite na znakove da je rupica u bradavici prevelika ili premalena. Dijete ne bi smjelo gušiti, zagušiti s mješavinom ili, obrnuto, učiniti nevjerojatne napore da sisati smjesu;
 • Djeca sama znaju kada su puna. Oduprite se iskušenju da dovršite bocu, ako još uvijek postoji mješavina, a dijete, istodobno, već jeo ili zaspao;
 • Ne ostavljajte dijete da leži u krevetiću jedne i neovisno piti bocu. Ostavljanje djeteta bez nadzora dok hranjenje je potencijalno opasno, jer beba može gušiti.

Koliko smjesa treba dati bebi

Pitanje koliko količina mješavine treba jesti novorođenče prije ili kasnije se diže pred roditeljima. Za mnoge mlade mumije, hranjenje novorođenčeta ostaje izazov. Koliko bi dijete trebalo jesti na recepciji, ako se zalaze i ako se mrvica ne razboli, odbija jesti - sva ta pitanja javljaju se pred roditeljima, bez obzira na to je li dijete prirodno ili umjetno hranjeno.

Prvi mjesec bebinog života

Bilo koja mlada majka je zabrinuta koliko novorođenče treba jesti u prvim mjesecima nakon rođenja.

Prvi dan nakon rođenja počinje se proizvoditi poseban tekućina pod nazivom kolostrum iz majčinih mliječnih žlijezda. Ima iznimno bogat i jedinstven sastav, bogat svim važnim vitaminima, aminokiselinama i elementima u tragovima. Stoga je čak i minimalna količina tekućine dovoljno dosta: beba je potpuno zasićena i prima sve potrebne vitamine i nutritivne komponente za puni rast i razvoj.

Navedimo koliko novorođenčad treba jesti. U ranim danima, mala količina kolostruma je dovoljna za novorođenče. To je zbog činjenice da dojenčad još nije dovoljno razvila instinkt sisanja.

Mame su zainteresirane za koliko puta se preporuča hraniti novorođenče s formulom ili majčinim mlijekom. Treba imati na umu da tijekom prvog dana nakon rođenja volumen dječje ventrikule iznosi samo 10 ml, pa se konzumirana hrana u 24 sata ne smije biti veća od 100 ml. U pravilu, 9-10 hranjenja dnevno je dovoljno za dijete da se osjeća ugodno.

Koliko treba jesti dijete, ovisno o dobi

Dakle, koliko bi mješavina trebala jesti novorođenče u prvim danima od trenutka rođenja. Već 3-4 dana nakon rođenja doza za bebu je približno udvostručena, pa se dnevna stopa za bebu poveća na 250 ml. Svaki roditelj koji daje bebu smjesu treba zapamtiti da se svaki dan količina smjese koja se konzumira može povećati za 10 ml. Na primjer, treći dan nakon rođenja, beba može već jesti 30-40 ml odjednom.

Sljedeće pitanje mumija je u kojoj mjeri mješavina treba dati djetetu 7 dana, 14 dana, a zatim i po mjesecima. Mnogi pedijatri savjetuju davati mrvice 50-70 ml smjese u prvom tjednu života. Postoji posebna tablica koja govori roditeljima koliko mješavina ili majčino mlijeko treba bebu kako bi se osjećala pun i razvila u potpunosti.

Ako se roditelji brinu o tome je li prehrana u pravu, a ako dijete dobiva normalnu težinu, to se može otkriti pomoću posebne formule: povećavajte dob novorođenčeta u danima do 10 godina. Rezultat označava brzinu hrane koju dijete konzumira tijekom hranjenja.

Čim beba dosegne 10 dana života, shema za izračunavanje norme hrane nešto se mijenja: količina formule ili majčino mlijeko trebaju biti 20% ukupne tjelesne težine novorođenčeta.

Umjetne prehrambene navike

Kakva bi mješavina trebala izabrati novorođeno dijete, koliko i često bi trebao jesti mješavinu kako bi se u potpunosti razvio, stekao snagu i energiju za daljnje proučavanje svijeta. Umjetno hranjenje osigurava pravilno odabranu smjesu nije mnogo manje od dojenja. Kao u slučaju prirodne prehrane, dijete može dobiti hranu 7-8 puta dnevno.

No, često postoji situacija kada beba potpuno odbija uzeti nekoliko hranjenja ili jede nepotpunu dozu. U tom slučaju, jedan dio smjese može se povećati. Taj je problem riješen pojedinačno, jer je vrlo nepoželjno podnijeti i prenijeti bebu. To može nepovoljno utjecati na njegov razvoj i zdravlje.

Sada saznamo koliko dijete jede smjesu i koja je njegova individualna stopa. Jednostavno: na svakoj bočici za umjetno hranjenje postoje posebne oznake koje pokazuju koliko je mililitara mješavina dojila dijete.

Ali ako s bocom posebnih problema ne nastane, onda kako razumjeti da li dijete sisati dovoljno majčino mlijeko. Da biste to učinili, dijete možete vagati na elektroničkim mjerilima. Morate ga vagati dva puta: prije hranjenja i neposredno nakon njega. Dobivena razlika u težini i bit će doza majčinog mlijeka usisan od bebe. Dovoljno je usporediti dobivenu sliku s pokazateljima prikazanim u tablici kako bi se razumjelo da dijete ima dovoljno majčinog mlijeka.

Pravila za umjetno i dojeno

Svaka mlada majka koja doji ili hranjenje mliječnim proizvodima treba znati važna pravila hranjenja:

 • Ni u kojem slučaju se novorođenčad ne smije hraniti isključivo "satima", već samo na zahtjev. Dijete uz pomoć plače će mu javiti kad želi jesti. U većini slučajeva, dijete mora biti hranjeno svakih 1,5-2 sata.
 • Oko 9-10 dana nakon rođenja, mlijeko majke majke koja se brine o postajama postepeno prestaje dolaziti. Ali nemojte biti nervozni, u pravilu, količina mlijeka koja je dostupna djetetu dovoljna, i neće biti gladan.
 • Ako novorođenče doji, broj obroka se smanjuje na 8-9 puta dnevno.
 • Na pakiranju s hranom moraju biti prisutni upute za pripremu standarda za upotrebu suhe mješavine. No, ako dijete jede rijetko, stopa koju preporučuje proizvođač može biti neznatno povećana.
 • Umjetna prehrana se digesti mnogo dulje od majčinog mlijeka, i stoga, dulje vrijeme, mrvica ostaje puna. Ne brinite ako dijete jede svakih 5-6 sati.
 • Ako beba plače, to ne znači da je gladan. Kolik u trbuhu, uzrokovan gutanjem zraka hranom, čest je uzrok tjeskobe. Potrebno je držati dijete u uspravnom položaju.

Dakle, kako možete odrediti da dijete u potpunosti jede. Najvažniji pokazatelji sitosti - dobar, zdrav san, veselo raspoloženje, nedostatak tjeskobe i, naravno, redovne stolice. Uz to, dobro hranjena beba treba redovito povećavati težinu.

Kako da biste dobili osloboditi od postpartum hemoroide?

 1. Prema statistikama, svaka "breza" iz drugog tromjesečja povećava rizik od razvoja neugodne bolesti.
 2. Hemoroidi pate od polovice trudnica, bolest se brzo razvija, a najčešće žene već liječe posljedice, ali ne i profilaksu.
 3. Prema statistikama, polovica pacijenata su ljudi u dobi od 21 do 30 godina. Drugi treći (26-30%) - u dobi od 31-40 godina.
 4. Liječnici preporučuju liječenje hemoroida na vrijeme, kao i provođenje prevencije, ne započinjanje bolesti i pozornosti vašem zdravlju.

Ali učinkovit lijek za hemoroide je! Slijedite vezu i saznajte kako se Anna oslobodila te bolesti...

anaskon

Mješavine, prikorm, korisni linkovi

Umjetno hranjenje je potpuna zamjena (ili 2/3 djeteta) krvnog mlijeka s umjetnim mliječnim smjesama. Od prvog dana života beba "umjetnog umjetnika" morate konzumirati 6-7 puta dnevno nakon 3 ili 3,5 sata.

Mješavine za dječju hranu

Za hranjenje djece prve godine života koriste suhe i tekuće (spreman za jelo), svježe i fermentirane mješavine mlijeka. Većina smjesa napravljena je na osnovi kravljeg mlijeka koje je prošlo kroz posebnu obradu. Da bi se smanjila vjerojatnost alergija, smjesa se približava kemijskom sastavu majčinom mlijeku. Ovisno o tome kako je smjesa prilagođena majčinom mlijeku, one su podijeljene u nekoliko tipova.

Prilagođene mješavine su bliske sastavu majčinog mlijeka za sve sastojke. Proteini su uglavnom zastupljeni proteinima sirutke: oni se lakše apsorbiraju u tijelu malog djeteta. Kalcij i fosfor - tvari potrebne za mineralizaciju koštanog tkiva - sadržane su u optimalnom omjeru.

Većina smjesa uključuje taurin. Ova aminokiselina je neophodna za razvoj retine i mozga. Sastav nekih smjesa uključuje nukleotide - tvari koje pridonose sazrijevanju tkiva djeteta i stvaranju imunološkog sustava.

Manje prilagođene smjese ("kazein formule") napravljene su na osnovi kravljeg mlijeka, čiji je glavni protein kazein. Mogu se dati djeci skloni recidiviranju. Te su smjese više zadovoljavajuće pa su korisne za bebe koje ne održavaju pauzu između hranjenja.

Djelomično prilagođena smjesa je bolje koristiti od 2-3. Mjeseca života. Njihov sastav je samo djelomično blizak ljudskom mlijeku.

Za hranjenje djece starijih od 5-6 mjeseci su tzv. "Naknadne formule". Njihova energetska vrijednost je veća, što odgovara potrebama djece ove dobi.

Kako odabrati smjesu

Prije nego što kupite mješavinu, svakako se posavjetujte s pedijatrom koji gleda vašu bebu. Iz pravilnog odabira smjese ovisit će o zdravlju djeteta. U prvih 2-3 mjeseca bolje je koristiti svježe mješavine, fermentirano mlijeko može poboljšati regurgitiranje. U budućnosti, smjesa se može kombinirati: 50% fermentirano mlijeko i 50% svježe.

Ako je dijete dobro shvaćeno, ne mora se mijenjati. Ako iz nekog razloga morate uvesti novu smjesu, učinite to postupno.

Mješovita hranjenja

Ako je udio mješavine u prehrani djeteta oko pola dnevnog obujma hrane, onda je beba mješovita. S takvom hranom dijeta je besplatna. Dodatak djetetu daje se nakon primjene na obje dojke i kontrolu vaganja. Ako je volumen dodataka mali, hranite bebu žlicom, s velikim volumenom bolje je koristiti bocu s bradavicom.

Način hranjenja

Hranjenje po zahtjevu ili na zahtjev djeteta (relevantno za dojenje) obično nije pogodno za umjetno: majčino mlijeko je jedinstveno, ona "zna" prilagoditi se potrebama djeteta, a sastav mlijeka je uvijek isti. Stoga je neophodno promatrati određenu prehranu kako ne bi preopteretili gastrointestinalni trakt i bubrege djeteta s viškom proteina, masti i ugljikohidrata.

Pojedinačne preporuke liječnika uzimajući u obzir osobitosti djeteta pomoći će vam da ispravite čak i umjetno hranjenje: ako dijete ne jede predloženi volumen mješavine za vrijeme hranjenja, može zahtijevati češće hranjenje, ali u manjim količinama. U tom smislu (maksimalno razmatranje pojedinih osobina i potreba djeteta određeno uz pomoć stručnjaka) može se govoriti o djelomičnom "slobodnom hranjenju".

Kako izračunati potrebnu količinu smjese

Za djecu prvih 7-10 dana potrebna količina mješavine može se izračunati pomoću Zaitseva formule: volumen mješavine dnevno = 2% tjelesne težine pri rođenju (g) ​​x n, gdje je n broj dana života djeteta. Za određivanje potrebnog volumena smjese za jedan hranjenje - podijelite dnevni volumen brojem hranjenja.

Također, do 10. dana života, količina mješavine koja je potrebna za dijete može se odrediti pomoću Finkelsteinove formule.

 • Ako vaša beba teži manje od 3,2 kg, umnožite starost (u danima) za 70.
 • Ako je masa veća od 3,2 kg, umnožite dob djece do 80 godina.

Dnevna količina hrane (bez dodatnog napitka) za dijete u dobi od:

 • od 10 dana do 2 mjeseca je 1/5 tjelesne težine (na primjer 3500: 5 = 700ml za dijete s tjelesnom težinom od 3500g);
 • od 2 do 4 mjeseca - 1/6;
 • od 4 do 6 mjeseci - 1/7;
 • od 6 do 8 mjeseci - 1/8;
 • od 8 do 12 mjeseci - 1/9 tjelesne težine.

Potrebna količina hrane treba podijeliti brojem hranjenja.

Količina hrane dnevno ne smije biti veća od 1 litre.

Nedavno je ova metoda prema Geybeneru i Cherniu - računajući dnevnu prehranu po težini djeteta - rijetko se koristi zbog porasta djece s velikom tjelesnom masom.


Postoji nekoliko načina za određivanje dnevne količine hrane.

1. Volumetrijski. Pruža dnevnu količinu hrane. Uzima u obzir dob i tjelesnu težinu djeteta. Ako masa bebe odgovara prosječnoj dobnoj normi, približan dnevni volumen hrane bit će:

Koliko mora mješavine trebalo jesti novorođenče

Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

 • Novorođenčad i dalje slabo sisi majčinu dojku (refleks sisanja je slabo razvijen), on treba to naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, kojeg danas proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno kako bi se osiguralo pun život novorođenčeta.
 • Volumen klijetke u dojenčadi još uvijek je vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma koji se jede po hranjenju također mali, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta 10 do 12 puta dnevno, tj. Za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će beba ostati gladna jer ima malo mlijeka. Uskoro će stići. Ali dodatne brige mogu odgoditi porast laktacije.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

 • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
 • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

Točne vage za mjerenje težine novorođenčeta

Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti bebu?

Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

Čitamo o prednostima i nedostacima hrane na zahtjev -

U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.

Tablica prehrambenih standarda do godinu dana

O umjetnoj prehrani

Sve što je već spomenuto odnosi se na dojenje. A ako vaše dijete dobiva umjetnu prehranu? Kako izračunati potrebnu stopu mlijeka ili mješavine?

 1. Ovdje dijeta je važna. Potrebno je hraniti bebu najmanje 8 puta dnevno.
 2. Standardi se izračunavaju kao za dojenje, ali ako dijete jede rjeđe, tada se stopa može lagano povećati.
 3. Glavna stvar - nemojte preopteretiti dijete. Uostalom, lakše je sisati mlijeko iz bradavice, a refleks dojenčadi beba unutar nekoliko dana nakon rođenja vrlo je razvijen.
 4. Ako dijete ne hranite mlijekom, ali s formulom mlijeka, još je lakše - paket sadrži dozu potrebnu za svaku dob (vidi članak o smjesama i kako odabrati smjesu za novorođenče).

Kako izračunati dnevnu stopu za umjetnu prehranu?

Pogledajmo kako izračunati potrebnu količinu hrane dnevno za umjetno dijete do godinu dana? Ta će tablica pomoći u tome.

Na primjer: Koristite tablicu. Dijete je staro 2 mjeseca, težina - 4800 gr. Dnevna količina mlijeka: 4800/6 = 800 ml. Podijelivši broj hranjenja dnevno, dobivamo jednu dozu: 800/6 = 130 ml. Dakle, u jednom hranjenju bebu treba jesti 130 grama mlijeka / mješavine.

Nutricionističke značajke s umjetnim hranom

 • Nemojte se brinuti ako dijete jede manje nego što bi trebalo biti - u sljedećem hranjenju, može jesti malo više i dobiti točan iznos.
 • Trebali biste znati da umjetno hranjena beba ventrikula probavlja hranu sporije, bilo da je to mlijeko ili mješavina. Dakle, dan bi trebao biti hranjen nakon 2,5 - 3 sata, noćni odmor u hranidbi može biti 5-6 sati.
 • Ako se beba probudi neko vrijeme nakon hranjenja i plače, nemojte ga hraniti još. Najvjerojatnije, on nije regurgitirati zrak, a trbuh mu boli. Držite ga uspravno. Čim remuši zrak, neka ponovno zaspati.
 • Ako nije pio sve norme, bolje je da je pijete malo kasnije, kada sigurno znate da je gladan.

Kako utvrditi da je dijete puno?

Pozorno majka će na mnoge načine odrediti da je beba puna:

 • On je mirno;
 • Dobro spava;
 • Dobar dobitak na težini (vidi članak o povećanju težine);
 • Redovito piše (12-15 puta dnevno) i redovito pada (vidi članak koliko puta novorođenčad poopi dnevno).

Kada dijete samo često plače, to nije znak da se ne osjeća. Najvjerojatnije, jednostavno muče plinovi i kolika.

Ako je vaše dijete nemirno, ne dobro spava, često se budi, težina je manja u usporedbi s normom, pohlepno se odriče na prsima (ili bocu mješavine), onda beba jasno doživljava neke prehrambene probleme i savjetuje se da se posavjetuje s liječnikom.

Pročitamo detaljno: kako saznati da novorođenče nije hranjeno majčinim mlijekom, detaljni uzroci i rješenje problema -

Video: kako utvrditi ima li beba dovoljno mlijeka

Postoji mnogo savjeta o dojenju, ali ih ne slijepo slijedite. Sjeti se da je sve vrlo individualno. Budite oprezni i strpljivi, a uskoro će vaša beba imati svoju prikladnu prehranu.

Treba zapamtiti da s bilo kojom, bilo da je to dojka ili umjetno hranjenje, svakako dajte bebi neku toplu, kuhanu vodu (vidi članak o tome piti li novorođenče vodom).

Čim se režim hranjenja vraća na normalu, ne možete se brinuti o tome koliko je vaše bebe jede. On će jesti onoliko koliko mu treba.

Stopa majčinog mlijeka u prvim danima života

Za prvobitne žene, proces hranjenja izgleda zastrašujuće i neidentificirano. To je prirodno, jer u praksi hranjenje novorođenčeta drugačije je u praksi od teorije navedene u mnogim knjigama za njegu.

Zapravo, ne brinite. Vi samo trebate slušati sljedeće savjete o stopi mlijeka za dojenčad:

 • Prvi dani mliječnih žlijezda proizvode colostrum, koji je vrlo hranjiv. Zahvaljujući njemu, mrvica postaje puna.
 • Dijete će malo jesti zbog činjenice da ima slabo razvijeni refleks sisanja i da je u prvim danima dovoljno da količina kolostruma koju proizvodi majka.
 • Ne treba brinuti zbog činjenice da će beba ostati gladna, jer stres utječe na laktaciju.

Volumen trbuha kod beba u prvim danima života ne prelazi 10 ml. Tijekom dana, količina hrane koju jede treba biti oko 100 ml, što je 10 hranjenja.

Drugog dana, količina konzumiranog alkohola može se udvostručiti, a dnevna količina mlijeka može doseći 240 ml. Trećeg dana preporuča se povećanje volumena tekućine za još 10 ml, to jest da se dobije 30 ml odjednom, u pravilu ovo je prvi aspekt na bocama za hranjenje.

Cijene mlijeka u prva dva tjedna

Stručnjaci za dojenje preporučuju hranjenje bebe u prvim danima na zahtjev.

Ako beba ima više od 10 dana, onda je vrlo lako izračunati stopu mlijeka. Da biste to učinili, umnožite broj dana u kojima su živjeli za 10.

Dobivena vrijednost će biti jednaka brzini hrane koja se konzumira za jedno hranjenje.

Kako beba okreće 10 dana, stopa mlijeka za novorođenčad po jednom hranjenju će se povećati svaki dan. Količina hrane koju jede dnevno bit će jednaka 1/5 njezine težine.

Na primjer, ako beba teži 5 kilograma, trebao bi piti najmanje jednu litru mlijeka dnevno. Važno je napomenuti da količina hrane koju jedu novorođenčad rasti po mjesecima.

Norme majčinog mlijeka prema dobi djeteta

Prikazane su stope mlijeka za novorođenče, tablica posebno za dojena beba.

Brzina mješavine za dijete

Kada je umjetno hranjenje, najvažnije je pridržavati se režima hranjenja. Dakle, dijete bi trebalo jesti najmanje osam puta dnevno. Količina hrane koja se jede mora biti ista kao i kod dojenja. Ali se događa da dijete ne jede tako često, tada morate povećati volumen mješavine pijan u isto vrijeme.

Nije potrebno davati mrvice koliko god želi, budući da je vrlo nepoželjno preopteretiti ga. Prilikom hranjenja mora se pridržavati utvrđene norme, mješavine koja se jede za novorođenčad. Tablica u nastavku pokazat će koliko je brzina mješavine za novorođenčad.

Kako bi se utvrdilo koliko novorođenčad treba jesti hranu za hranu, rezultirajući broj treba podijeliti brojem hranjenja dnevno, obično osam.

Stopa hranjenja dječjih smjesa različitih proizvođača

Danas na tržištu možete pronaći različite mliječne formule za hranjenje djeteta. Neke smjese mogu se dati s nedostatkom laktoze. Najpopularnije su Baby, Nestogen, Frisov, Nutrilon, NAS. Ali svi oni imaju istu stopu napajanja?

Hipp i Semilak

Ispalo je ne. Međutim, brzina hranjenja mješavine Hippa i Semilaka je ista. U tablici će biti prikazano koliko u određenom vremenu ove mješavine trebaju jesti novorođenče.

Dijete, Nan, Nestozhen, Nutrilon

U donjoj tablici bit će prikazano koliko novorođena mješavina proizvođača Baby, Nan, Nestozhen, Nutrilon treba jesti.

Kako izračunati stopu dojenja?

Interval između hranjenja je individualan. Uglavnom se kreće od 2 do 3 sata

Što se tiče dojenja, možete pronaći puno savjeta, ali ih nemojte odmah slušati.

Svako dijete je individualno i razvija se na svoj način.

Stoga, da biste izračunali koliko treba jesti novorođenče, trebali roditelji s liječnikom.

Majka koja se brine trebala bi znati sljedeće:

5 značajki hranjenja

 1. Ako je dijete jeli manje od onoga što ne biste trebali brinuti, onda je jeli. A ono što nije htio, ispunit će sljedeće hranjenje.
 2. Ako malo vremena nakon hranjenja bebe probudi plač, nemojte pretjerivati. Najvjerojatnije, razlozi za suze djeteta su da je bacio zrak, a trbuh mu se malo povrijedio.
 3. Nemojte davati novorođenčadi više mješavine navedene u pravilima za hranjenje.
 4. Želudac probavlja umjetnu hranu dulje nego prirodno. Stoga, interval između dnevnog hranjenja trebao bi biti 3 sata i 6 sati između noći.
 5. Ne biste trebali prisiliti dijete da jede cijelu smjesu, bolje ga je ponuditi malo kasnije.

Kako utvrditi da dijete nije gladan?

Glavni znakovi sitosti djeteta su snažni san i dobro raspoloženje.

Mnoge majke vjeruju da je vrlo teško utvrditi je li njihovo dijete puno. Zapravo, to se može vidjeti golim okom, ako pomno pogledate ponašanje djeteta.

Novorođenče se hrani ako:

 • Dobro spava
 • Aktivan.
 • Ne plače
 • Dobar dobitak na težini.
 • Redovito odlazi u WC.

Svaki roditelj bavi se tom pitanjem: koliko ml mlijeka treba pojesti novorođenče, jer to utječe na njegov razvoj.

Ako dijete često plače, nemojte misliti da je gladan, najvjerojatnije je kolika, iz koje Espumizan pomaže dobro. Ali ako beba urinira dan manje od 12 puta, onda je vrijedno upozorenja i obavijestiti liječnika o tome. Za novorođenče je normalno urinirati 12-15 puta dnevno.

Znakovi da je dijete gladni uključuju pohlepno bacanje na prsa ili smjesu. Važan pokazatelj je nedostatak debljanja.

Posebno treba paziti na roditelje čija djeca jedu mješavinu. Prejedanje može slabo osvježiti novorođenče, patiti od regurgitacije i dobiti veliku težinu.

Roditeljske recenzije

Alena, 35, Moskva

Kad se dijete rodilo, odmah sam znala da će biti umjetni umjetnik. I stoga takvo pitanje kao: koliko novorođen treba jesti smjesu, za mene je bila glavna stvar za to razdoblje. Ja hranim sina mješavinom Nestozhen gotovo od rođenja.

Iz zdravstvenih razloga morala sam odvojiti dijete od dojke, pa smo tako mješavili smjesu od dva tjedna. Počela ga je probati s 30 ml, postupno povećavajući volumen, točno onako kako je naznačeno na kutiji. Bio je uvijek pun, veseli, nije morao završiti hranjenje.

Svetlana, 28 godina, Ekaterinburg

Ja hranim svoju kćer od rođenja, mi smo već 9 mjeseci, sve dok se nećemo riješiti dojke. Naravno, nisam mogao uspjeti izmjeriti količinu mlijeka, jer nisam uspjela izraziti mlijeko, pa sam hranio dijete na zahtjev i nisam uzimao grudi dok ga nisam pustio.

Nisam znao koliko grama novorođenčad treba jesti, ali pedijatar je rekao da se ne treba brinuti. Budući da nije bilo problema s probavom, težinom i prejedanjem.

Galina, 23 godina, Smolensk

Dijete je od rođenja počelo odbijati dojenje, ali nisam prestajao dojenje tako rano. Budući da je bilo mnogo mlijeka, dekantirala sam ga i ulila u bočicu. Bilo je prikladnije za mene i dijete - mogla sam kontrolirati količinu hrane koju jedem.

Tako smo počeli jesti nakon mjesec dana, za to razdoblje za hranjenje, pio je 100 ml mlijeka, postupno povećavajući volumen. Koristili smo stol koji nam je pedijatar davao, po preporukama koliko novorođenčad treba jesti.

Specijalističke recenzije

Magarina N. Yu., Pediatrician, GMS klinik, Moskva

Preporučujemo da djetetu podučavate dojku, tako da s hranom dobije najviše korisnih komponenti. A one majke koje dojiti ne moraju mjeriti količinu hrane koju jede, jer dijete će jesti onoliko koliko treba zasićati. Pitanje je dakle: koliko treba novorođenčad jesti, jer bebe bebe nisu relevantne.

Petrova A.V., pedijatar, Dječja liječnička klinika, Tyumen

U medicinskoj praksi vrlo je česta pojava: koliko novorođenče treba jesti? Za one bebe koje su hranjene bocom, važno je znati mjeru tijekom hranjenja. Dakle, preporučljivo je dati djetetu onoliko mlijeka koliko je napisano na pakiranju. Ako dobije malu težinu, onda se taj iznos može povećati ili skratiti između hranjenja.

Kuzmenko E.D., stručnjak za dojenje, City Polyclinic № 1, Moskva

Norme mlijeka koje jedu novorođenčad važne su samo za bebe koje se hrane u bocama. Dojenje dojenčadi ne treba uskratiti hranu kada to pitaju. Mnogi roditelji postavljaju ovo pitanje: koliko novorođenče treba jesti u jednoj hrani? Mnogo je važnije koliko jedu dnevno.

zaključak

Pediatri su svi rekli da ako majka doji i da je taj proces uspostavljen, onda se brinite da će beba ostati gladna svakako ne vrijedi. Mnogi se roditelji boje nadvladati dijete, ne biste se trebali ni brinuti zbog toga jer dijete zna mjeru i da će jesti koliko god treba za zasićenjem.

O dojenju novorođenče: koliko, kada i za koliko dugo - liječnik će reći u ovom videu:

Pojavom djeteta u obitelji, roditelji pokušavaju učiniti sve što je u redu. Uostalom, njegov razvoj ovisi o kvaliteti skrbi za novorođenčad. Prije svega, odrasli su zainteresirani za pitanje prehrane bebe. Na prvi pogled, čini se da ne može biti prirodni proces nego hranjenje djeteta. Ali žena je uvijek zabrinuta hoće li je mrvica dovoljno jesti, da li je dovoljno hranjive tekućine za njega, koliko se dojenja dnevno smatra normalnim. Čak i više pitanja nastaju kada majka ne može dojiti dijete. Dijete se prenosi na posebno prilagođenu mješavinu, ali ovdje također postoje neke nijanse. Razmotrimo detaljnije nutritivne standarde djeteta: kako razumjeti koliko mlijeka ili formule novorođenče treba jesti.

Koliko je potrebno mlijeko za novorođenče na HB

Danas je pristup dojenju dramatično promijenjen u usporedbi s preporukama pedijatara prije dvadeset i trideset godina. Sve se više žene upućuju savjetnicima HB-a, koji detaljno govore mlade majke o pravilima dojenčadi, tehnikama dojenja i drugim nijansama. Sada je važno održavati bliski kontakt s djetetom, pa je hranjenje na zahtjev dobrodošlo.

Priroda osigurava proces dojenja djeteta, pa se odmah nakon rođenja mrvica u tijelu pojavljuje povećana količina hormona, koja je odgovorna za proizvodnju mlijeka.

U rodilištima, mladi majka objašnjava pravila primjene djeteta na prsa kako bi uspostavila GW od prvih dana.

Što ako nije dovoljno: tajne prvog hranjenja

No majke se često brinu za prvih dana nakon rođenja djeteta, kada mlijeko nije prisutno kao takvo, a tijelo proizvodi samo kolostrum. Štoviše, količina ove nutritivno vrijedne bebe je vrlo mala: tijekom prvog dojenja, dijete prima oko 1,5-2 ml kolostruma.

Stručnjaci su dokazali da je kolostrum potreban za mrvice. Činjenica je da u svom sastavu postoji ogromna količina korisnih tvari: mikroelementi, imunoglobulini, protutijela, kao i puno proteina. Zato liječnici širom svijeta inzistiraju da mrvice odmah nakon rođenja ili u prvih sati života primjenjuju se na majčinu dojku. Kolostrum ne samo da hrani hranjive tvari, već i pomaže aktivirati obranu tijela.

Kolostrum, ulazi u tijelo mrvica, potpuno je apsorbiran, jer kao dio gotovo bez masti, i pruža dijete s pasivnim imunitetom, koji štiti dijete od mnogih zaraznih bolesti. Nakon sljedećeg obroka količina kolostruma se lagano povećava i doseže 200-300 ml dnevno. U jednom hranjenju, dijete jede oko 20-30 ml tekućine drugoga i trećeg dana nakon rođenja.

Novorođene bebe jedu samo kolostrum tijekom prvih dana, a to je dovoljno za njih.

Međutim, mnoge su žene zabrinute zbog činjenice da mrvica nije dovoljna za jedan kolostrum i ne jede dovoljno. Često možete čuti mišljenje da u prvim danima djeteta morate hraniti smjesu. To je netočna izjava: količina kolostruma je apsolutno dovoljna da zadovolji sva dojenčeta hranjiva potreba. Stoga se žene ne moraju brinuti zbog toga.

Dodatno hranjenje prilagođene mješavine novorođenčeta može uzrokovati neuspjeh grudi. Dijete će se naviknuti na dobivanje hrane iz boce i neće željeti obavljati aktivne pokrete za sisanje kako bi dobio mlijeko. Također, dijete će uzeti manje majčinske dojke, što zauzvrat će dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka u žena.

Stoga, stručnjaci inzistiraju: za dijete prvih dana života, prehrana koju prima tijekom dojenja prilično je dovoljno. Također je vrijedno napomenuti da je volumen trbuha novorođenčeta vrlo mali i oko 10 ml. Dakle, 7-8 ml kolostruma, jede za jedan hranjenje prvog dana, dovoljno je za mrvice.

Stavite normu mlijeka u prvih deset dana beba života

Dijete se hrani kolostrumom prva dva do četiri dana nakon rođenja. Aktivno razvija refleks sisanja, koji još nije razvijen i učio kako pravilno uhvatiti majčinu dojku kako bi izvucio vrijednu tekućinu. Svakodnevno se povećava volumen trbuha, pa dijete počinje jesti više mlijeka. Dijete se nanosi na dojku oko 8-10 puta dnevno.

Savjetnici za dojenje objašnjavaju mladim majkama da je u prvim danima nakon rođenja djeteta često potrebno primijeniti na dojku kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka u ženi. Uostalom, tijelo radi na principu "potražnje za potražnjom", što više mrvica jede, to više dolazi mlijeko. I prvi mjesec je vrlo važno: u ovom trenutku dojenje se sve bolje.

U prvih dana nakon rođenja djeteta, često se primjenjuje na prsa: u prosjeku, 8-10 puta

Postoji formula s kojom se lako može odrediti koja je stopa mlijeka pojela za dijete u prvim danima života. Izgleda ovako: N * 10 = količina mlijeka koje dijete treba jesti u jednom hranjenju, gdje je N broj dana od rođenja mrvica.

Tablica: Koliko mlijeka kuhana mrvica jede u prvih deset dana nakon rođenja

Ponekad liječnici određuju koliko mlijeka dijete jede vaganjem bebe. Potrebno je vagati bebu prije hranjenja i odmah poslije. Razlika u težini i pokazuje koliko je tekućina ušla u tijelo djeteta u procesu hranjenja. Ponekad se žene brinu zbog toga u doba iscrpljivanja iz rodilišta, djeca gube na težini. Liječnici su žurno uvjeravati se, to je normalni fenomen: nakon rođenja djetetovo tijelo se čisti, višak tekućine odlazi, pa se njegova težina smanjuje. To ne znači da dijete nema dovoljno mlijeka.

Ako je beba zdrava, aktivna, ne biste trebali posebno kupovati ljuske i vagati ih kod kuće prije i poslije svakog hranjenja. Sve potrebne izračune donosi pedijatar jednom mjesečno tijekom zakazanog pregleda. Izračunava optimalno povećanje tjelesne težine, ako je sve normalno, onda mrvice imaju dovoljno mlijeka.

Tablica: Formule za izračunavanje normi mlijeka za djecu u prvih 10 dana života Kako pravilno organizirati režim prehrane novorođenčeta

Danas liječnici savjetuju da hrane djecu na zahtjev. Ako su rani dječji liječnici inzistirali na tome da je bilo moguće staviti dijete u prsa ranije od tri ili tri i pol sata nakon prethodnog hranjenja, sada se situacija promijenila. No, stručnjaci upozoravaju mlade majke da ne smiju zbuniti gladu s želje da zadovolje refleks usisavanja. Dijete ne smije biti dan i noć dojke. Uobičajeno, dijete jede svaka 2-3 sata, a broj hranjenja se smanjuje dok se stari. Ako je u prva dva ili tri dana života beba zatraži dojku oko 10 puta dnevno. Zatim je dva tjedna dijeta poboljšana: tijekom dana dijete se može probuditi 5-6 puta, a noću 1-2 puta. Neka djeca trebaju manje, na primjer, mogu spavati noću i ne tražiti hranu.

Svaka majka odlučuje za sebe kako organizirati hranidbeni režim: na zahtjev ili po satu

Dr. Komarovsky objašnjava da bi trebalo biti prikladno prije svega mami. Uostalom, sreća djeteta ovisi o emocionalnom stanju roditelja. Ako je prikladnije za majku da hrane mrvicu do trenutka i želi mu se približiti režimu, to je i inačica norme. Pedijatar inzistira na tome da beba ne smije sisati dojke satima da se smiri, čak i ako je dijete hranjeno na zahtjev.

Koliko dugo dijete može ostati na dojci ovisi o tome. Neka djeca jedu za 15 minuta, dok drugi trebaju oko 30-40 minuta. U ovom slučaju, svi pojedinačno. No, majka bi trebala jasno znati da ne biste trebali djetetu davati dulje od sat vremena. Potrebno je pokušati odvratiti mrvice s nečim drugim.

Video: Doktor Komarovsky o načinu prehrane novorođenčadi

Principi prehrane za djecu prve godine života

Sve majke razumiju da zdravlje i normalan razvoj djeteta ovise o dobroj prehrani. Zbog toga se brine o tome da li se hrana gori, ne ostavljaju mnoge žene. Da bi bili sigurni u pravilan razvoj mrvica, pedijatar pregledava bebu jednom mjesečno. Glavni kriterij je težina i visina mrvica. Liječnik će vagati i mjeriti dijete, usporediti podatke s brojevima koji su bili u vrijeme rođenja i otpusta iz rodilišta, te izvući zaključke iz ove.

Ako je dijete aktivno, ima dobar apetit, dodaje težinu i visinu prema normama, onda je sve u redu s njim i ima dovoljno mlijeka.

Drugi kriterij je količina uriniranja i defekacije. Test za mokre pelene priznaju liječnici diljem svijeta i daju jasan odgovor: ako dijete jede dovoljno mlijeka dnevno. Broj izleta na toalet kod bebe varira s dobi:

 • u prva tri dana nakon rođenja, dijete može napisati samo tri puta dnevno;
 • do kraja prvog tjedna, broj uriniranja se povećava i iznosi 4-8 puta u 24 sata;
 • od drugog tjedna nakon rođenja, dijete odlazi u WC malo 12 ili više puta dnevno.

Pedijatri objašnjavaju roditeljima, ako dijete od 14 dana do 6 mjeseci peče 12 puta, onda je sve normalno i ima dovoljno mlijeka za njega. Ako je količina mokrenja smanjena na 8-10 puta - količina mlijeka smanjila se za majku. No, 6 i manje mokre pelene sugeriraju da beba nema dovoljno mlijeka, pa je potrebno hitno savjetovanje s pedijatrom.

Glavni pokazatelj adekvatne prehrane djeteta je mjesečna dobitak težine.

Postoje i razne metode za izračunavanje količine mlijeka koje bebe trebaju u različitim dobima.

Saznajte količinu mlijeka koja je potrebna metodom Speransky

Temelj ove metode je težina djeteta i broj kalorija u mlijeku:

 • u 1 litre majčinog mlijeka oko 700 kcal;
 • od rođenja do tri mjeseca, dijete treba 125 kcal po kilogramu težine;
 • od tri mjeseca do pola godine 115 kalorija po 1 kg težine dojenčadi;
 • u drugom šestomjesečnom životu i do 12 mjeseci - 105 kcal.

Za izračun koristimo sljedeću formulu: težina djeteta u kg mora se pomnožiti s brojem kalorija, ovisno o dobi djeteta. Rezultirajuća količina kalorija prevodi se u mililitrima. Kao rezultat toga, dobivamo potrebnu količinu mlijeka, koju mrvica mora jesti dnevno.

Na primjer: beba ima 2 mjeseca i težina je 4 kg, što znači 125 kcal po jednom kilogramu težine. 4 x 125 = 500 kcal. Zatim izračunavamo količinu mlijeka: 1000 * 500/700 = 715 ml. Tako beba bi trebala jesti 715 ml mlijeka dnevno.

Izračun u skladu s metodom Geibner

Ova metoda temelji se na težini djeteta: količina potrebnog hranjiva ovisi izravno o dobi i broju kilograma. On je prilično precizan.

Tablica: Mliječne norme po danu za djecu prve godine života ovisno o tjelesnoj težini

Na primjer, beba teži 7800 grama u 7 mjeseci. Tako bi dnevno trebao dobiti 7800/8 = 975 ml mlijeka.

Bez obzira na formule koje roditelji koriste kako bi izračunali količinu mlijeka, brojevi će biti otprilike isti.

Metoda Šarnija

Formula je vrlo jednostavna: beba na 8 tjedana mora jesti najmanje 800 ml mlijeka. Da biste izračunali količinu vrijedne tekućine koja vam je potrebna:

 • za bebu ispod 8 tjedana uzmite 50 ml tjedno;
 • za djecu u ovoj dobi, dodajte 50 ml mlijeka, ali ne svaki tjedan, ali svaki mjesec.

Tablica: Dnevna stopa mlijeka za djecu različite dobi prema metodu Shkarin

Ova metoda se smatra najjednostavnijim, ali nije dovoljno točna, jer svako dijete je individualno, a ne sve bebe dodaju isti broj gramova težine iz mjeseca u mjesec.

Mliječne se norme razlikuju u različitoj djeci: velike bebe jedu više, mrvice manje.

Koliko novorođenče treba jesti na umjetnoj hrani

Za djecu koja jedu posebnu prilagodjenu mješavinu, to je strogo u rasporedu. Pedijatri inzistiraju na tome da ne možete nadjačati dijete, tako da dobiju dječju hranu 7-8 puta dnevno s intervalom od 3-3,5 sati između hranjenja.

Noću, interval između hranjenja može se povećati za 5-6 sati. Ako se dijete ne probudi i ne pita za jelo, to znači da ima dovoljno hranjivih tvari koje je primio prije spavanja. Nemojte ga probuditi.

Neke majke, ipak, prenose bebe: čim beba počne plakati, a vrijeme za jesti smjesu još nije došlo, ne ustaju i hrane bebe unaprijed. Liječnici objašnjavaju da je bebu puno lakše dobiti hranu iz boca nego od majčine dojke. Stoga, mrvica ne jede toliko da treba zadovoljiti njegovu glad, već koliko mu majka daje u boci. Preopterećenje je puna mnogih problema s probavom pa pedijatri inzistiraju na tome da roditelji prate raspored prehrane umjetne djece.

Kako izračunati količinu smjese za dijete

Prvi korak je da se posavjetujte sa svojim liječnikom i pregledate informacije o pakiranju smjese. Mora postojati upute i količina praha za djecu različitih dobnih skupina. Međutim, postoje posebne formule, pomoću kojih možete brzo saznati koliko smjese trebaju dati mrvice kako bi ga jeli, ali ne jesti.

Za djecu u prvih 10 dana života, moguće je izračunati količinu mješavine prema metodama Finkelsteina ili Filatova, koje smo razmatrali gore.

Tablica: Koliko mješavine dijete ima težinu od 4 kg treba u prvih 10 dana života, prema Filatovovoj metodi

Dok hranite smjesu, morate strogo poštivati ​​dozu.

No najpopularnija metoda određivanja potrebne količine smjese temelji se na težini djeteta, koja se mijenja svaki mjesec.

Tablica: Odredite volumen mješavine za djecu mlađu od jedne godine.

Dobivena volumena prilagođene smjese mora se podijeliti s brojem hranjenja kako bi se izračunao volumen dovoljan za jedan obrok.

Video: Koliko se mješavina treba dati dijete

Koliko limenki mješavine morate kupiti za hranjenje djeteta

Ovo pitanje se odnosi na mnoge roditelje, jer smjesa nije jeftina, ali ako žena ne može dojiti, nema drugog načina izlaska. Nemoguće je točno reći koliko dana je dovoljna prosječna težina mješavine težine 400 grama. Činjenica je da ovisi o apetitu mrvica: što je stariji dijete, to je mješavina koju jede.

Količina smjese koja se mora razrijediti u vodi određuje se pomoću mjerne žlice. U jednoj žličici bez brda oko 4,3 grama praha.

Tablica: Mješavina za bebe različitih dobnih skupina (tjedana i mjeseci)

Posuda od 400 grama sadrži oko 93 komada praha. Dan za hranjenje novorođenčadi treba 24 žlice mješavine. Dakle, uz uvjet osam obroka dnevno, jedan mješavina mješavine će trajati tri i pol dana za dojenčad od rođenja do dva tjedna. Mjesecni beba jedan paket je dovoljno 5 dana. Mjesečno, roditelji trebaju kupiti šest limenki dječje hrane.

Što stariji dijete postaje, više će limenki mješavine trebati mjesečno.

Iskustvo mame: koliko limenki smjese lagano dijete do godinu dana

Ako je dijete mješovito hranjenje: koliko treba dati mješavinu

Neke bebe se hrane za majčino mlijeko i prilagođenu formulu. Ako dijete ne dobiva dobro, pedijatar može preporučiti da ga hranite sa smjesom. No ovdje se ovdje primjenjuje i načelo: nemojte preopteretiti dijete. Za izračunavanje koliko grama mješavine dijete treba, preporučuje se da se posavjetujte s liječnikom.

Liječnici savjetuju testirati mokre pelene. Ako dijete odlazi u WC manje vremena, onda mu nedostaje mlijeko.

Prema rezultatima testa, izračunajte količinu smjese za hranjenje novorođenčeta. Jedan nedostatak uriniranja računa za određenu količinu dječje hrane:

 • od rođenja do tri mjeseca - 30 ml;
 • 4 mjeseca - 40 ml;
 • 5 mjeseci - 50 ml;
 • pola godine - 60 ml;
 • stariji od šest mjeseci - djetetu dobivaju dodatke, stoga je pitanje dodataka odlučuje samo liječnik.

Na primjer, dijete u pet mjeseci peče 10 puta, po stopi od najmanje 12 uriniranja dnevno. Zato treba još 100 ml smjese.

O količini mlijeka ili mješavine koju dijete diže, njegov puni razvoj ovisi. Uostalom, ovo je glavna i jedina hrana za djecu u prvih šest mjeseci života. Roditelji i liječnici pažljivo prate kako se mrvica poveća i imaju dobar apetit. Ako beba nema dovoljno mlijeka, liječnik može preporučiti dojenčad hraniti s formulom ili se pretvoriti u umjetno hranjenje. Ali liječnici širom svijeta inzistiraju na tome da je najbolja hrana za mrvice - majčino mlijeko. A samo u ekstremnim slučajevima potrebno je premjestiti dijete u smjesu.

 • Autor: Natalia Volobueva
 • Ispiši

Poznavanje novog i samorazumijevanja - glavni kriteriji u radu, koje uvijek pokušavam kvalitativno raditi!
Ocijenite ovaj članak: (1 glas, prosjek: 5 od 5)

»Novorođenče

Koliko novorođenče jede i jede?

Pozdrav, dragi i dragi roditelji! Kako bi vaša beba odrasla zdrava, razvijati se ispravno i uživati ​​u vama, svojim roditeljima, mora dobro jesti. Ovo je aksiom.

Svaka skrbna majka se brine o tome ima li dovoljno mlijeka za svoju bebu, jesi li dovoljno jesti? Pokušajmo zajedno kako bismo shvatili koliko novorođenčad treba jesti, budući da je ovo pitanje najčešće postavljeno pitanje u prvim mjesecima života bebe.

Isprva nakon rođenja, i majka i dijete imaju teško vrijeme. Naravno, kao što znate, novorođenčad ima refleks sisanja, ali svaka majka ima različite grudi, a bebe imaju različite usta i jezika.

I prilično je teško procijeniti prosječnu količinu mlijeka hranjenom djetetu. Pogledajmo neka pitanja o hranjenju beba. kako bi mladom majkom olakšala razumijevanje njezinog djeteta.

Koliko bi puta novorođenče trebalo dojiti? ↑

U prvom mjesecu svog života, dijete može jesti do 12 puta dnevno, s pauzom od dva do tri sata. Hranite bebu na zahtjev i držite dojku dok beba ne napuni.

Trajanje jednog hranjenja može biti od 15 do 40 minuta. Međutim, ne biste trebali potaknuti dugoročno hranjenje, dijete bi trebalo aktivno sisati majčinu dojku, a ne žvakati, zaspati.

Koliko treba novorođenče hraniti? ↑

Uz umjetno hranjenje, glavna stvar je ne overfeed beba, inače vam svibanj dobiti uzrujan trbuh. Bolje je u ovom slučaju podnijeti dijete.

Stoga je vrlo važno izračunati potrebnu količinu hrane za dijete. Da biste riješili ovaj problem, kao i ostale koji su povezani s prehranom, bit ćete s vašim pedijatrom. Usredotočite se na preporuke liječnika i, naravno, na vaše primjedbe apetita djeteta.

Za izračun količine mješavine za novorođenče umnožite broj dana od rođenja djeteta do 10. Na primjer, trećeg dana života beba treba 30 ml smjese po hranjenju.

Polazeći od drugog tjedna života i do dva mjeseca, bez uzimanja u obzir dodatnog pijenja, dijete će trebati smjesu u iznosu od 1/5 svoje tjelesne težine.

Potrebno je hraniti umjetni umjetnik prema režimu, s 3-satnom danom pa sve do pet sati noću, budući da se smjesa digla djetetovim trbuhom sporije, za razliku od majčinog mlijeka.

Koliko treba novorođenčad jesti? ↑

Prvoga dana nakon rođenja mama će proizvoditi kolostrum. U svom sastavu, puno je više zadovoljavajuće nego zreo mlijeko, pa stoga treba malo da se napuni mrvica. Dakle, koliko novorođenih jedu, vidimo povećanje količine hrane dnevno?

 • Prvi dan, kako bi dijete moglo jesti, dovoljno mu je da ima oko jedne žličice kolostruma. Nemojte se iznenaditi da je tako malo, samo prvog dana bebe i ventrikula mala, a mlijeko je bogato kalorijama. Dječak se samo upozna s hranom;
 • drugi dan, nakon što je dobio neko iskustvo, dijete počinje sisati više mlijeka, a sada može jesti od dvije do tri žličice za jedenje;
 • treći dan, mlijeko postupno zamjenjuje mlijeko, a beba počne jesti 35-40 ml svaki;
 • četvrti dan - dijete već treba 50-60 ml mlijeka;
 • peti dan # 8212; 65-70 ml mlijeka trebalo bi dobiti novorođenče.

Naravno, po ovoj stopi, količina hrane za bebu neće se stalno povećavati. Nakon drugog tjedna, novorođenčad će pojesti do 500 grama mlijeka dnevno. A onda će dijelovi bebe već biti jasno oblikovani i u prosjeku za šest mjeseci bebe jedu oko 700-1000 grama dnevno.

No, potrebno je odmah zapaziti da su ti podaci vrlo, vrlo približni. Sva djeca su drugačija i netko može jesti više, a netko manje. Neka djeca jedu često, a neki malo manje. Vaša zapažanja i iskustvo svakodnevnog uzgoja temelj su ugostiteljstva.

Kako utvrditi ima li beba dovoljno mlijeka? ↑

Da bi se shvatilo da dijete ima dovoljno mlijeka, dovoljno je promatrati njegovo stanje i ponašanje.

Ako beba stoji između hranjenja barem dva sata, spava dobro, dobiva dobro, ima barem tri puta dnevno i peče do 15 puta, onda su sve to znakovi da beba ima dovoljno mlijeka.

Ako beba ima nemirno ponašanje, on ne dobiva na težini dobro, onda je vrijedno provjeriti količinu mlijeka jede. Pogledajmo kako se to može učiniti.

Kako saznati koliko novorođenče jede?

Kako bi se relativno precizno izračunalo koliko novorođenče jede, potrebno je dječje elektronske ljuske, budući da je pogreška rezultata vrlo mala i vrlo je prikladno izvagati bebu.

Da biste doznali koliko je dijete pojelo mlijeko, trebate ga vagati prije i nakon hranjenja. Razlika će biti potrebna količina mlijeka. Samo morate vagati bebu gol, odjednom tijekom hranjenja, on pees. Drugi način je dekantirati mlijeko i hraniti bebu iz boce.

Dragi roditelji, ne brinite da će vam mrvica biti gladna. Dojenčad je vrlo zahtjevna za hranjenje, stoga dijete neće tiho izgladnjeti. Svojim vapajem će vam reći kada je vrijeme za jesti.

Prvih dana bit će teško naviknuti se i postaviti hranjenje, a onda će sve riješiti i bit će vam lakše.

Postoje razne poteškoće u hranjenju bebe, potrebno je samo vremena da se prilagode režimu hranjenja i stopi potrošnje mlijeka, kako za majku tako i za bebu.

Sretno s hranjenjem bebe.

Fotografija i video: Koliko novorođenče jede i jede?

Koliko novorođenče treba jesti

24. srpnja 2014. | Pregleda: 20.611

Malo ljudi zna da u novorođenoj djeteta volumen želuca ne prelazi 7 ml! To jest, kada prvi put hranite bebu u trbuhu, ne smije se nalaziti najviše 7 ml hrane. Stoga, novorođenčad se lako gazi na onim par kapi kolostruma, koji se oslobađa od žene odmah nakon rođenja. Do kraja trećeg dana volumen trudnoće novorođenčeta povećava se do 30 ml, a do kraja prvog tjedna do 80 ml. Koliko treba novorođenče jesti? Uostalom, računajući svaki dan volumen trbuha je jednostavno nerealno. I je li potrebno popuniti ga? Ova su pitanja često zainteresirana za novootkrivene mame, osobito pervorodki. Ovaj put ćemo pokušati pomoći mama s ispravnim hranjenjem bebe i odgovoriti na pitanje "Koliko treba novorođenče jesti?" Počnimo od samog rođenja.

Količina hrane dijete u prvih 10 dana

Za one mame koje dojče. Nema velikih problema s ovim. Ne trebaju uzeti u obzir koliko mlijeka novorođenčad treba jesti. Dijete će sisati onoliko koliko mu treba i zaspati. Ovdje se samo trebate pridržavati pravilne hranidbe, tj. Hraniti po želji, a ne stavljati bebu na prsa kad god dijete počinje plakati. Uostalom, novorođenče može plakati iz drugih razloga. Majke čije se bebe hrane bocama ili jedu majčino mlijeko iz boce, morat će izračunati koliko novorođenče treba pojesti smjesu (mlijeko). Prvih tjedana i pol dana izračunava dnevni volumen po težini novorođenčeta.

Postoje dvije formule kojima je najlakše izračunati potrebnu količinu mlijeka (mješavina). Razlikuju se ovisno o tjelesnoj težini djeteta. Formula Finkilshteyna-Tura. Prema tom djeteta tjelesne težine na do 3200 g mlijeka dnevnog volumena jednaka dob u danima Kid × 70. Na primjer, ako je dijete 7 dana, a teži 2800 onda pomnožiti sa 70 7, 420 ml. Dijete bi trebalo popiti ovu količinu mlijeka cijeli dan. Kako bi se izračunalo koliko mililitara mlijeka novorođenčad treba jesti u jednom trenutku, dnevni volumen mlijeka treba podijeliti brojem hranjenja. Pozivajući se na naš primjer, izračunavamo koliko novorođenče treba jesti u dobi od 7 dana: 420 ÷ 8 (broj hranjenja po djetetu) = 52,5 ml. Kada bebe tjelesne težine od 3200 g, a iznad izračun je isti, samo umjesto 70 treba staviti 80. To jest, ako je dijete 6 dana i teži 3500 g, znači dnevnu stopu hrane za bebe jednak 6 × 80 = 480. jednokratna iznos : 480 ÷ 8 = 60 ml. Sada za djecu na umjetnoj hrani možete kupiti bilo koju prilagođenu smjesu. na pakiranju koji će uvijek pokazivati ​​koliko smjesa treba jesti novorođenče. To su, naravno, prosječne stope za zdravu djecu. A ako ih majka ne pouzdaju u njih, može smireno koristiti gore navedene formule za izračunavanje hrane za bebu.

Količine prehrane djeteta od 10 dana nakon rođenja

Dojenje nije tako teško. Ako dijete dobro dobiva na težini. to znači da ga majka ispravno hrani, a njezina beba ima dovoljno mlijeka. Količina hrane koja je potrebna za dijete starije od 10 dana tijekom dana također se izračunava ovisno o težini djeteta. Dajemo jednostavnu shemu pomoću koje možete kretati koliko grama novorođenče treba jesti nakon 10 dana rođenja. Od 10 dana do 1,5 mjeseca - 1/5 tjelesne težine, Od 1,5 mjeseca do 4 mjeseca - 1/6 tjelesne težine, Od 4 mjeseca do šest mjeseci - 1/7 djetetove težine, Od 6 mjeseci do 8 mjeseci - 1 / 8 tjelesna težina, od 8 do 12 mjeseci - 1/9 tjelesne težine djeteta. Dajmo primjer. Ako je dijete staro 20 dana, a njegova težina iznosi 4000 g, dnevni volumen hrane za njega: 4000 ÷ 5 = 800 ml. Ako beba ima 10 mjeseci i teži 9.500 g, onda treba jesti dnevno: 9.800 ÷ 11 = 890.9 ml. Može se zaokružiti do 900 ml. Jedinstvenu dozu mlijeka (mješavina) izračunavamo na isti način: dnevni volumen hrane podijeljen je brojem hranjenja.

Kako razumjeti ako dijete ima dovoljno mlijeka?

Ovo pitanje brine mnoge, posebno mlade majke koje su dojene bebe. Uostalom, čak i ako mogu izračunati koliko mlijeka novorođenče treba jesti, ne mogu kontrolirati proces hranjenja i izračunati koliko mlijeka beba sranje. Da ne brinite o tome, najbolje je obratiti pozornost na debljanje u djece. Ako beba u prosjeku doda 200 g tjedno, sve je dobro. Ali ako je manje od 100 g, najvjerojatnije dijete ne jede. Nisu sve majke će biti pri ruci vagu za mjerenje težine novorođenčeta, dakle, na najmanje sumnje da beba jede ne, bolje je da ide na izvanrednoj dogovoru s pedijatrom koji će vagati dijete, a istovremeno će reći da li je dobivanjem težine normalno. Jednostavnije je kod djece s umjetnom djecom u smislu da se svako hranjenje bebe normalizira, a smjesa se priprema u gramima. Stoga, većina mama je sigurna da djeca normalno jedu. No, majke za njegu teško je izračunati koliko mlijeka novorođenče jede i hoće li se pojesti. Ovdje je potrebno postupiti kako slijedi. Jedna dojenja trebat će zamijeniti hranidbom bočicom, i ako trebate naprezati, ako je moguće, sav mlijeko. Ako beba pita za više, onda ne jede dovoljno, i to znači da će morati povećati laktaciju. Ako još niste završili, ima više nego dovoljno mlijeka, što znači da morate izbjegavati da se dijete "drži" na dojci. Uostalom, bebe mogu i jesti. Konačno, glavna stvar je da dijete osjeća ugodno nakon jela. Ako svaki put nakon hranjenja dijete počinje plakati. to znači da nije pun. Ako se nasmiješi ili zaspa, to znači da je pun i zadovoljan. Gledajući raspoloženje i stanje mrvica, svaka majka će osjetiti je li dobro ili nije, bilo pun ili gladan.

Koliko bi novorođenče trebalo jesti u isto vrijeme

Od prvih dana života novorođenče bi trebalo dobiti količinu mlijeka potrebnu za svoju dob. Iz toga ovisi o zdravlju mrvica i njegovom razvoju. Koliko novorođenče treba jesti na jednom hranjenju je prilično čest pitanje, odgovor na koji mnoge majke traže.

Koliko mlijeka dati novorođenčad?

U prvim danima nakon rođenja djeteta važno je ne preopteretiti ga.

Pedijatri ne daju točne izračune koji vam omogućuju da odredite koliko beba treba jesti mlijeko. Ali kako bi se utvrdilo je li dovoljno za razvoj mrvica nije tako teško. Prije svega, trebali biste znati da potrebnu količinu hrane određuje dva faktora - dob djeteta i njegovu težinu.

Prvih deset dana nakon rođenja mrvica mlijeka ili mješavine potrebno je dati na temelju fiziološke sposobnosti njegova želuca. Volumen trbuha novorođenčeta iznosi 7 ml. Ovo je broj gramova koje vaša beba treba primiti po hranjenju. Ako mrvica ne dobije ovu količinu hrane, a čak i majka proizvodi samo kolostrum, dijete će biti hirovito i plakati. Međutim, čak iu nedostatku mlijeka u razdoblju stvaranja laktacije, kolostrum će biti dovoljan za bebu.

Vrlo je važno u prvim danima ne preopteretiti dijete jer je želudac još uvijek vrlo mala. Prejedanje uzrokuje bol u abdomenu, povećanje plina i kolike.

Četvrti dan od trenutka rođenja, veličina mrvica želuca povećava se do 40 ml. Za desetine, njezin volumen je već 80-90 ml. Kada je vaš mališan mjesec dana - u jednom hranjenju, može jesti 100 ml mlijeka ili mješavinu, jer to je volumen trbuha.

Odredite koliko je mrvica jede u jednoj hrani vrlo je jednostavna. Za to možete upotrijebiti elektroničke vage za djecu. Dijete se mora vagati prije i nakon hranjenja, a dobiveni dobitak težine može se smatrati količinom mlijeka koja se jede. Korištenje mjerila važno je uzeti u obzir male pogreške u primljenim rezultatima. Također možete koristiti drugi način da saznate koliko vaše dijete jede. Stisnite mlijeko i hranite mrvice iz boce.

Kako saznati ima li beba dovoljno mlijeka?

Elektronske vage pomoći će u otkrivanju koliko mlijeka dijete jede na vrijeme.

Zdravu bebu sranje sve više i više kao što dobiva stariji. Dojka žene koja dijete reagira na postupak dojenja, pa se količina mlijeka povećava ovisno o fiziološkim potrebama djeteta.

Na žalost, nisu svi žene majčino mlijeko proizvedene u dovoljnim količinama. Važno je biti u mogućnosti utvrditi ima li beba dovoljno mlijeka za injektiranje mliječne formule na vrijeme ili uzimanje sredstava za laktaciju. Vrlo je jednostavno saznati hoće li beba jesti dovoljno ili ne, već neko vrijeme pomno promatrati ponašanje i dobrobit djeteta:

 1. Ako vaše mrvica pita da jede ne više od dva sata nakon hranjenja, au intervalima između jela hrane se mirno ponaša, on jede.
 2. Obratite pozornost na učestalost mokrenja i stolice. Mokrenje treba provesti do 15 puta dnevno, proces odmrzavanja - do tri puta.
 3. Kad se novorođenčad ponaša nemirno, često traže dojku, a oni ne dobivaju težinu, trebali biste potražiti pomoć od pedijatra.

Ne brinite se da će vaše dijete ostati gladni, novorođenčad je vrlo zahtjevna i ako se osjećaju gladnima, postat će hirovita. Iz određenih razloga, majčino mlijeko može biti nisko u kalorijama, što znači da dijete ne jede dovoljno. U tom slučaju, pedijatri preporučuju završetak hranjenja bebe s formulom mlijeka, čime se osigurava dojenje.

Frekvencija hranjenja novorođenčeta

Nemoguće je točno reći koliko puta dnevno trebate hraniti novorođenče. Učestalost hranjenja ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući:

 • kalorijski sadržaj majčinog mlijeka;
 • aktivnost probavnog sustava djeteta;
 • djetetovo stanje zdravlja.

Smatra se da djeci treba hraniti svaka dva sata. Danas, većina pedijatara preporučuje mlade mame da slijede hranjenje ne na vrijeme, već na zahtjev. Na temelju tog načela trebate staviti mrvicu na dojku ili dati mlijeko djetetu čim beba počne plakati, dajući signal da je gladan. S dobrim probavnim sustavom i dovoljnim sadržajem kalorija u majčinom mlijeku, bebe obično žele jesti dva sata nakon posljednjeg hranjenja.

Konvencionalno, pedijatri nazivaju učestalost hranjenja novorođenčadi. Prema njima, prvi mjesec novorođenčadi može pojesti do 12 puta dnevno, što se smatra normalnim. U tom slučaju, interval između hranjenja je dva do tri sata. Nemoguće je uzeti dijete daleko od dojke prije vremena, trebate ga zadržati sve dok ga ne otpušta. Ovo će biti znak da je beba već puna.

Trajanje hranjenja može varirati od 15 do 40 minuta. Međutim, ne podučavajte bebu da sisanje dugih grudi, jer bi trebao jesti, a ne spavati blizu nje. Upotreba ove metode pada u snu, bit će vrlo teško odbaciti dijete.