Ne mogu kupiti bebu nakon cijepljenja? Mišljenje pedijatri i mame

Rođenja

Kao preventivna mjera protiv različitih virusa i bolesti, bebe su cijepljene od ranog doba. Nakon cijepljenja, mnogi se roditelji pokušavaju suzdržati od vodenih postupaka kod djeteta, jer postoji percepcija da je bebinu nakon postupka nemoguće kupati najmanje 48 sati. Neki liječnici potvrđuju to mišljenje, s obzirom na to da se dijete stvarno ne bi trebalo okupati 2 dana. No, sve više pedijatara poriče to gledište, tvrdeći da nema veze između cijepljenja i kontakta djeteta s vodom.

Zašto su djeca cijepljena

Cijepljenje je injekcija za povećanje imuniteta i sposobnosti tijela djeteta da se odupre raznim infekcijama. U krvi zajedno s cjepivom ulazi vrlo mali broj slabo aktivnih bakterija i virusa, od kojih se tijelo mora zaštititi. Aktivira imunitet djece, uzrokujući odgovor na cjepivo, koji sprječava razvoj bolesti u tijelu.

Raspored cijepljenja za djecu mlađu od jedne godine (u Rusiji) - što mame trebaju znati

Zašto se nakon cijepljenja djeca ne mogu okupati

Postoje preporuke stručnjaka da je bolje da se beba dijete dan prije predloženog cijepljenja, a zatim se suzdržati od vodnih postupaka za 2-3 dana. Takve akcije djeteta žele zaštititi čak i od minimalne mogućnosti infekcije s bilo kojom infekcijom.

Prije svega, trebate voditi država malog, kako biste razumjeli možete li ga okupati ili ne. Ako dijete ima groznicu ili se samo dobro osjeća nakon cijepljenja, onda je bolje da ga ne okupaš. Ako je dijete snažno, aktivno i veselo, onda ne postoje posebna ograničenja za plivanje nakon cijepljenja.

Vjeruje se da se odmah nakon cijepljenja djeca ne mogu okupati jer je tijelo oslabljeno i vjeruje se da postoji opasnost od infekcije zbog vode, budući da je tekuća voda izvor patogenih mikroorganizama i nije dovoljno čist (zapravo, voda ne nosi nikakve opasnosti za mrvice). Također se vjeruje da možete biti super-hlađeni i uhvatiti hladnoću. Stoga mnogi roditelji ne kupaju svoju djecu 1.5-2 dana nakon injekcije.

U početku, obrana tijela je doista malo oslabljena. Količina proizvedenih antitijela još uvijek nije dovoljna za aktivno borbu protiv infekcija u tijelu. U prvih 24 sata djeca mogu doživjeti groznicu nakon cijepljenja, grlobolja i kašlja. Kupanje može izazvati sve te negativne posljedice zbog promjena temperature.

Zbog činjenice da je tijelo oslabljeno, liječnici također preporučuju ograničavanje izloženosti svježem zraku. Neposredno nakon ubrizgavanja, povećava se vjerojatnost ugovaranja virusa koji se nalaze u zraku, ili slučajno da dođe do hladnoće.

Protuzakonito je da se dijete obriše ako postoje znakovi gripe ili hladnoće:

 • pospanost;
 • curenje nosa;
 • kašalj;
 • visoka temperatura;
 • opće pogoršanje dobrobiti.

Nakon cijepljenja, neka se djeca obolijevaju zbog činjenice da imunološki sustav do sada ne može u potpunosti boriti protiv bolesti i treba podršku. Stoga, ako dijete postane bolesno, ograničite komunikaciju s drugom djecom, skratite ili potpuno uklonite vodene postupke (osim pranja ruku) i ograničite svoj boravak na ulici.

Mogu li kupiti bebu nakon cijepljenja

Tom prigodom provedene su studije. Pokazali su da kontakt s vodom nakon cijepljenja ne predstavlja nikakvu prijetnju zdravlju djeteta. Štoviše, treba provesti higijenske postupke. Stoga, nije nužno u potpunosti zaštititi dijete od uobičajenih postupaka za vodu - samo pratiti njegovo zdravlje i povremeno mjeriti temperaturu. Ako se beba osjeća dobro, možete ga okupati apsolutno mirno.

Ako vaše dijete ima groznicu, dajte mu četvrtinu tablete dipirona ili nekog drugog lijeka koji vam je propisao pedijatar. Isto se ponekad radi čak iu odsustvu temperature u svrhu prevencije. Ali samo na preporuku liječnika.

Zapamtite - djeci ne bi trebalo dati aspirin. U svom sastavu - acetilsalicilna kiselina, osim protuupalnih učinaka ove tvari smanjuje viskozitet krvi, što je štetno za krhko dječje tijelo.

Nakon cjepiva koje dijete može kupati

Postoje injekcije, nakon čije injekcije nema zabrane kupanja djeteta. To su cijepljenje protiv sljedećih bolesti:

 • polio;
 • bjesnoće;
 • influenca;
 • BCG;
 • Streptococcus pneumoniae;
 • žuta groznica;
 • rubeole;
 • tetanus;
 • kašalj
 • ospice;
 • DTP;
 • hepatitis B;
 • hemofilus bacil;
 • zaušnjaci;
 • difterije;
 • kolera.

Ne možete mokri Mantu - svi znaju o tome iz škole. To ne znači da ne možete oprati ruke - samo ne mokri mjesto ubrizgavanja. Znoj je također tekući, stoga pokušajte spriječiti da vaše dijete jako znojenje. Ako se Mantoux test mokri - može se previše povećati, prekoračujući dozvoljenu brzinu (čita se o manta testu).

Nakon BCG cijepljenja može se pojaviti gnjusni bubuljica. Ovo je normalni odgovor tijela na ovo cjepivo, pa ako primijetite takav bubuljica - ne brinite. Nakon takve inokulacije moguće je kupati dijete.

Manje otekline, otekline ili crvenilo kože može se pojaviti nakon injekcije DTP. U ovom, također, ne postoji ništa strašno - slična reakcija se događa vrlo često. Ovoj površini možete primijeniti toplom vodom, tako da nijansa nestaje brže.

Iz foruma:

Kada mogu kupiti bebu nakon DTP cijepljenja, ako nema temperature?

- nemoguće je cijepiti samo na dan;

- Sljedećeg dana svakako možete

Mogu li kupiti bebu nakon cijepljenja protiv polio?

- Samo na dan cijepljenja ne može biti, ako je ubrizgavanje učinjeno ukoliko kapljice mogu biti

- Važno je ne parirati mjesto ubrizgavanja, stoga kažu da se ne može okupati. Ali! ako dijete normalno podnosi cijepljenje, onda svakako možete biti sljedeći dan.

- Prvi dan, sigurno je da se ne okupa, ali je moguće kratko vrijeme pod neprijavanim tušem. ako nema vremena, osjeća se dobro, onda dobro podnosi. čak i ako mali tempo uskrsne nakratko, nije zastrašujuće. ali zbog vlastitog mira možete se ograničiti na ispiranje i drugi dan)

Je li moguće kupati dijete nakon ospica, rubeole, cjepiva protiv parotitisa

- ako nema temperature, onda možete

Mišljenja mama o kupanju nakon cijepljenja

Većina majki zagovara vodene postupke nakon cijepljenja istog dana, ili barem sljedećeg (za sigurnost, tako da govori), smatrajući ih sigurnima za zdravlje djeteta. U pregledima na internetu možete pročitati da mnogi od njih ne vide nikakvu opasnost u uobičajenim pravilima osobne higijene i smatraju ga normalnim čak i laganim porastom temperature nakon injekcije. Štoviše, neke majke tvrde da je ovo pokazatelj ispravnog odgovora imunološkog sustava na cjepivo, što znači da se tijelo dobro razvija.

Mišljenje liječnika

Mnogi terapeuti i pedijatri savjetuju se da se suzdrže od postupaka s vodom nakon cijepljenja. Ali sada takvi savjeti daju liječnici sve rjeđe, jer ne postoje negativne posljedice za tijelo djeteta od kontakta s vodom. Ako se djeca ne kupaju predugo, nemojte dopustiti hipotermiju i odmah se objesiti u ručnik nakon postupka kupanja - rizik od hvatanja hladnoće je vrlo mali. Nemojte okupati dijete nakon cijepljenja, liječnici preporučuju kako bi dodatno upozorili i izbjegavali groznicu, kašalj i curenje nosa.

Dr. Komarovsky vjeruje da ako beba dobro osjeća nakon cijepljenja, nema potrebe za nametanjem ograničenja. Možete nastaviti živjeti na uobičajeni način, otići u šetnju i plivati.

Zaključak: kupanje nakon cijepljenja ne predstavlja nikakvu prijetnju zdravlju djeteta i možete plivati. Glavna stvar je normalna tjelesna temperatura bebe, samo pazite na njegovo zdravlje i ne dopustite hipotermiju. Promatrajući jednostavne mjere predostrožnosti, možete nastaviti s vodenim postupcima na uobičajeni način.

Je li moguće kupiti bebu nakon DPT cijepljenja?

Kako cjepivo radi

Kratica DTP cijepljenja je dešifrirana - adsorbirana cjepivo protiv pertusisa-difterije-tetanusa. Iz ovog se može shvatiti da je ovaj kompleksni lijek sprečavanje tri opasne zarazne bolesti odjednom. Kako bi imunološki sustav djeteta dao dovoljno antitijela za suzbijanje bolesti u stvarnom životu, cjepivo se primjenjuje u 4 faze. Kao što je gore već napisano, prvi postupak se dodjeljuje 3 mjeseca. Druga injekcija se daje u 4 mjeseca, a treća u 5 mjeseci. Ako se datumi pomalo pomaknu, u svakom slučaju, svako kasnije cijepljenje se obavlja barem nakon 1 mjeseca.

Četvrta faza imenuje se najranije 18 mjeseci. Nakon toga se DTP u ovom obliku više ne radi. Sva naknadna cijepljenja u dobi od 6, 14 i 18 godina provode se pri pripremi ADS, u kojem nema pertusisne komponente. DTP vrlo često daje opću reakciju - groznicu, raspoloženje, pogoršanje sna, gubitak apetita. Neugodni simptomi ne bi trebali trajati duže od 3-5 dana. Postoje reakcije i na mjestu ubrizgavanja. Cijepljenje može postati crvenilo i malo se otvrdnjava.

Sam pripravak cjepiva sastoji se od kemijski neutraliziranih difterija i toksoida tetanusa. Toksini, otpadni proizvodi, a ne štapići koji nose najveću opasnost. Neutralizirane komponente cjepiva, penetrirajući u tijelo, više ne mogu u potpunosti utjecati na rad organa i sustava, ali to je dovoljno za aktiviranje imunološkog sustava i prisiliti ga da se bori protiv neprijatelja. Dakle, cjepivo se može smatrati materijalom za treniranje imunološkog sustava. Nakon složenih unutarnjih reakcija, dijete proizvodi protutijela koja mogu zaštititi tijelo kad se susreću sa stvarnom, živom zarazom.

Zašto ne plivati

Sve ove suptilnosti i prisutnost rizika povezanih s nuspojavama i negativnim posljedicama, čine roditelji razmišljanje o ispravnom akcijskom algoritmu nakon cijepljenja. Posebno, mnogi su zainteresirani za trenutak da li je moguće kupati dijete. Općenito, nakon cijepljenja s DTP, možete kupiti bebu i nema ozbiljnih upozorenja. Ali ovo se odnosi samo na one slučajeve u kojima dijete osjeća dobro i ne pokazuje nuspojave.

Kontakt s vodom, osobito dugim, kontraindiciran je kod djece koja imaju vrućicu nakon cijepljenja, pospanosti ili znakova ARVI (kašalj, curenje nosa). U tim uvjetima, kupanje može pogoršati opće stanje i dovesti do razvoja dodatnih učinaka. Često liječnici ne preporučuju kupanje djeteta tijekom prvih 1-2 dana nakon cijepljenja, čak i ako se osjećate dobro, kako biste spriječili pojavu neželjenih simptoma. Takve preporuke više se diktiraju želja liječnika da isključi sve vanjske čimbenike koji djeluju na tijelo nego prave indikacije.

Video "Akcija nakon cijepljenja"

Mišljenje liječnika

Glavni zadatak roditelja je sačuvati najpoznatiji način života djeteta i ne stvoriti stresne situacije za njega. Ako se vaše dijete koristi za vodene postupke prije spavanja, posebno za djecu mlađu od godinu dana, onda je bolje da ih ne napustite. Pokušajte kupiti bebu što je brže moguće i ne dopustiti hipotermiju. Kupke se mogu zamijeniti tuširanjem ili toplim pranje.

Poznati pedijatar Ye.O. Komarovsky zagovara ograničenja na kupanje i vjeruje da nema ozbiljnih prepreka ovom procesu. Naprotiv, liječnik usmjerava pažnju roditelja na činjenicu da kada dijete osjeća neugodan, pati od imunološkog sustava. Sami se brzo kupanje u toploj vodi bez deterdženata ne može negativno utjecati na mjesto ubrizgavanja i opće stanje. Jedina stvar koju roditelji trebaju pratiti temperaturu vode, kako bi spriječili pregrijavanje djeteta i prekomjerno namakanje kože.

Ako je beba negativna na vodu i ne može se okupati bez suza i tantruma, onda je bolje ograničiti posjeta u kupaonicu nekoliko dana kako ne biste preopterećili tijelo negativnim emocijama. U tom razdoblju možete koristiti mokro maramice za bebe ili obaviti mokro brisanje mekanim flanelette ručnikom ili pelenama.

Mjesto cijepljenja ne može se utrljati s spužvama i štipaljcima. Površina bedra treba lako oprati od akumulirane prljavštine i znoja. Ako se ipak odlučite igrati na sigurno i ne kupajte dijete 1-2 dana nakon cijepljenja, nemojte zaboraviti slijediti čistu stranicu za ubrizgavanje.

Znoj može doprinijeti razvoju lokalnog upalnog procesa, a na koži se može vidjeti oteklina, crvenilo, a ponekad čak i mali osip, sličan alergiju. Nije potrebno kupati dijete u ljekovitom loncu ili bilo kojim drugim dodatnim sredstvima.

Važno je imati na umu da ne trebaju dodatne manipulacije tijelu tijekom razdoblja rada s cjepivom, a svaka akcija usmjerena na ublažavanje stanja može dovesti do negativnih posljedica. Na temelju gore navedenog, može se zaključiti da je još uvijek nužno kupati dijete i nema ozbiljnih kontraindikacija ovom postupku. Glavna stvar je ne kupati dijete u prisutnosti simptoma kao što su groznica, curi i nos, kašalj.

Video "DPT vakcinacije"

U ovom ćete videu naučiti mišljenje popularnog liječnika Jevgenia Komarovskog glede DPT cijepljenja i hoće li se nakon toga plivati.

Zašto ne opere nakon DPT cijepljenja?

Svaka majka od rođenja djeteta brine o svom zdravlju i dobrobiti. Pedijatar postaje glavni asistent žene u ovom poslu. Liječnici ove specijalizacije provode periodične preglede, bilježe indikacije i identificiraju odstupanja.

Imenovanje cijepljenja djetetu je čimbenik koji sprečava razvoj mnogih bolesti koje su smrtonosne. Stručnjaci često ne daju precizne preporuke i objašnjenja o tome kako se kasnije brinuti za bebu, a posebno kako i kako se okupati. Upozoravaju na plivanje bez objašnjavanja razloga. Često su majke zainteresirane, moguće je nakon cijepljenja oprati djetetu koje teško zaspati bez vodenih večernjih postupaka?

Što je DPT cijepljenje?

DTP je adsorbirani toksoid pertusisa-difterije-tetanusa koji može uzrokovati proizvodnju antitijela na originalni toksin. Intramuskularno se daju djeci mlađoj od tri mjeseca kako bi se spriječile sljedeće bolesti:

Cjepivo je dugo u mišićima, što izaziva tijelo da periodički proizvodi antitijela na te bolesti. Postupno se povećava imunitet djeteta i povećava se mogućnost suočavanja s tim bolestima. To je zbog činjenice da vrlo malo slabi patogeni ulaze u tijelo, s kojim je djetetov imunitet spreman suočiti se. Aktivira se, proizvodi protutijela i stvara "staničnu memoriju" koja radi u slučajevima gdje se pojavljuje stvarna infekcija.

Ne bojte se multitasking ovog cjepiva. To je prilično složeno i teško, ali kompatibilnost komponenti u njoj je savršeno odabrana.

Zajedno s DPT-om, možete biti cijepljeni protiv polio i hepatitisa B.

Ubrizgavanje se stavlja u nekoliko faza:

 1. Za 3 mjeseca.
 2. Za 4,5 mjeseci.
 3. Za 6 mjeseci.
 4. Za 18 mjeseci.

Nakon injekcije u 18 mjeseci, tečajevi se ponavljaju na 6 i 14, a zatim svakih deset godina.

Kako se pripremiti za cijepljenje?

Dijete cijepljenje raspored majku pitati pedijatra unaprijed pripremiti za to - uzeti krvi i urina, izvode mozga ultrazvuk (morate pokazati rezultate pedijatrijske neurologije za primanje (ili odbijanje) cjepivo).

Tjedan dana prije cijepljenja, potrebno je ograničiti bebu da ne komunicira sa strancima i bolesnicima, tako da je potpuno zdrava prije uzimanja. 3 dana prije cijepljenja treba započeti s histaminskim pripravcima - oni će ublažiti moguće alergije na uvođenje DTP. Koji lijek je bolji? Stručnjaci preporučuju "Fenistil" ili "Zyrtec". Mogu li uzeti "Suprastin"? Ovaj lijek se ne preporuča davati jer osuši sluznicu i zbog toga je oštećena zaštitna funkcija gornjeg dišnog trakta, sluz ne odgađa i ne uklanja mikrobe.

Liječnici ne zabranjuju pranje djece dan prije cijepljenja, pa je bolje noćno kupati dijete.

Korisne preporuke

Dan prije cjepiva djetetu se može dati klistir i ne daje puno piti i jesti. Prijam "Fenistila" treba nastaviti na ovaj dan i još 3 dana nakon injekcije. Prije, tijekom i nakon cijepljenja, ne preporučuje se uvođenje novih proizvoda u dodatak i davanje novih lijekova.

Stigavši ​​kući, bez čekanja u porastu temperature, može dati djetetu antipiretičke s analgetskim učinkom ( „Nurofen”, „nimesulid” analginum 1/4 tableta). Ako temperatura i dalje raste i traje više od dva dana, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Sami roditelji će shvatiti može li dijete nakon cijepljenja plivati ​​kao beba. No, mnogi liječnici navode majkama da je u prvih nekoliko dana obrana tijela oslabljena, i bolje je da se suzdrže od plivanja.

Zašto je zabranjeno plivati?

Cjepivo se daje djetetu samo kad je potpuno zdrav. Kao rezultat uvođenja mrvica oslabljenih patogena u tijelo, imunološki sustav počinje se teško boriti protiv njih, a nije moguće oduprijeti se drugim infekcijama. Jedan od razloga zašto je kupanje nakon cijepljenja zabranjeno je rizik zaraze bebom kroz prljavu vodu. Stoga, ako roditelji odluče provesti vodene postupke, vodu treba pročišćavati i dovoljno toplo da dijete ne zatekne hladnoću.

Ostali razlozi zbog kojih je bolje čekati nekoliko dana plivajući:

 1. Nepročišćena voda pridonosi činjenici da dijete ponekad želi ogrebati mjesto ubrizgavanja, a to je apsolutno nemoguće učiniti kako bi se spriječili da se mikroorganizmi trećih strana tamo uputi. Stoga djeca gotovo nikada ne plivaju prva dva dana nakon cijepljenja.
 2. Kada dijete dugo uzima toplu kupku, može se pregrijati, a njegov živčani sustav će biti pretjerano nadražen. Sve ovo je dodatni, nepotrebni stres za tijelo. Noćni san može biti poremećen, temperatura može porasti, anksioznost se može povećati.
 3. Istodobno, pedijatri pružaju mogućnost da se reakcija na cjepivo ne pojavi odmah, već tijekom prva dva dana. Kada temperatura i opće pogoršanje zdravlja ne mogu plivati ​​sve do oporavka.

Ponekad na recepciji majka pita pedijatra: "U mom slučaju, nema reakcije na DTP, a temperatura ne diže. Zašto cijepljenje djeluju drugačije na mom djetetu? "Stručnjaci objašnjavaju da beba u svakoj dobi može drugačije reagirati na isto cjepivo. Ako je kod 3 mjeseca dijete uzima bez snažne groznice, a liječnici su rekli: "plivajte bez straha", a nakon 1,5 godina temperatura djetetovog tijela može porasti iznad 380 ° C, a na toj se temperaturi ne okupa. Ovisi o individualnim karakteristikama organizma.

Jedina stroga zabrana je plivanje u javnim prirodnim i umjetnim rezervoarima (bazen, ribnjak, rijeka, jezero, vodeni park, more) jer je rizik od infekcije prevelik.

Kada ne mogu plivati?

Može se kupati nakon cijepljenja ako je reakcija djeteta na njega nejasna? Odgovor je jedan: to je nemoguće. Izvana, reakcija se uopće ne može manifestirati, a može biti teška i dugotrajna. Prema stupnju manifestacije postoje 3 vrste:

 • Do 37,5 C - tip slabe reakcije.
 • Na temperaturi od 38,5 ° C je prosječna težina reakcije.
 • Od 38,6 ° C i više - jaki tip reakcije.

U svakom slučaju, ako je temperatura porasla nakon cijepljenja, postupak vode treba odgoditi. Od oznake na temperaturi od 38 ° C, dijete treba dati blagi antipiretik (u obliku sirupa ili rektalnih supozitorija) koji ne sadrži acetilsalicilnu kiselinu, što smanjuje viskoznost krvi.

Kako će dijete reagirati na DTP?

Povećanje temperature je prirodna reakcija tijela, što ukazuje na učinak ubrizgavanja. Na mjestu ubrizgavanja može se pojaviti crvenilo i oteklina, a ponekad je bol kada se dotakne. Istodobno se može označiti:

 • Uznemirena stolica.
 • Povraćanje.
 • Naslenska zagušenja.
 • Apatija.
 • Kašalj.
 • Bol u grlu.
 • Gubitak apetita

Simptomi trebaju proći oko 2 dana. Liječnici su dopušteni plivati, kada se zdravlje mrvica vrati u normalu. Ako se nakon dva dana temperatura ne smanji, a uznemirujući simptomi i dalje postoje, ne možete se kupati ili tuširati. Nakon što je kupao, dijete može uhvatiti snažnu hladnoću.

Neposredno nakon cijepljenja, preporuča se ne napustiti kliniku za pola sata. Dijete može doživjeti neposredne reakcije na cjepivo i razvoj anafilaktičkog šoka. U ovom slučaju, liječnici mu mogu brzo pružiti potrebnu medicinsku pomoć.

Da biste izbjegli moguću infekciju bolesne djece koja su došla u kliniku, bolje je prošetati ulicom, udaljenim od ljudi. Ako je dijete mirno, možete otići kući.

Zašto je nemoguće kupati dijete kada se tumor pojavio na mjestu cijepljenja i noga je postala crvena? Ovo nije standardna reakcija na cijepljenje i morate malo pričekati dok se zdravlje beba ne vrati u normalu. U ovom slučaju, ne možete napraviti bebe obloge od alkohola - bolje je podmazati otekline "Troxevasin". Mast potiče cirkulaciju krvi i brzo uklanja tumor.

Kada možete plivati?

Higijena zauzima važno mjesto u životu svake osobe, posebice najmanjih. Dijete može plivati ​​kad DTP ne uzrokuje snažne reakcije tijela. Da biste to učinili, morate pažljivo pratiti dijete, mjeriti njegovu temperaturu i gledati opće stanje. Roditelji obično vide kako se dijete osjeća, a ako je energičan i aktivan, može se oprati sljedeći dan.

Za vrijeme kupanja, kako bi se izbjegle negativne posljedice, potrebno je slijediti neka pravila:

 • Voda u kadi treba biti pročišćena, idealno kuhana.
 • Mnogi roditelji dodaju infuzijama za umirenje ili dezinfekciju biljaka (kamilice, hrasta kore, nekoliko kapi lavande).
 • Temperatura vode ne smije biti previše hladna ili previše vruća - idealno od 36 do 39 stupnjeva, tako da beba ne bude hladna ili pregrijana.
 • Potrebno je ograničiti boravak djeteta u kadi.
 • Nakon kupanja, dijete treba lagano sušiti ručnikom, izbjegavajući trljanje mjesta cijepljenja.

Procedure za vodu korisne su za djecu, a ako roditelji sumnjaju kad mogu kupati dijete, a kad nisu, trebali bi znati da uvijek možete okupati djecu, osim u rijetkim slučajevima. Ako bebu ne smeta loše zdravlje, pravilno kupanje ne može naštetiti.

Ako su djeca navikla na svakodnevno kupanje, možete zamijeniti kupku s rubom ili tušem. Sama voda ne može naštetiti djetetu i nekako djelovati na cjepivo. Glavna stvar je da treba biti čista, mjesto injekcije ne bi trebalo biti češljano, a djeca bi trebala oprati sa zadovoljstvom.

DPT cijepljenja - kada mogu kupiti bebu?

Zašto je nemoguće kupati malu nakon DTP cijepljenja i kada mogu to učiniti? Takvo pitanje brine neiskusne majke prvorođenih beba. Odgovor je jednostavan: postupci vode zabranjeni su prvog dana cijepljenja i dva dana nakon toga. Ovo se pravilo odnosi na hodanje vani.

Dobrobit beba

Svrha cijepljenja - razviti imunitet na određenu vrstu bolesti. U tijelo se unosi određena masa patogenih bakterija s kojima se djetetovo tijelo počinje aktivno boriti. U prvih 72 sata nakon uvođenja cjepiva dolazi do porasta temperature i lošeg zdravlja.

Postoje tri stupnja reakcije tijela djeteta na DPT cjepivo:

 1. slab - 37,5 ° C;
 2. prosječno - 38,5 ° C;
 3. jaka - 38,6 ° C i više.

Neke bebe podnose cijepljenje, ali kada čitate termometar iznad 38 ° C, potrebno je ponuditi bebu antipiretiku. Prema tome, sa sličnim zdravstvenim stanjima plivanje i šetnje su neprihvatljivi. Crvi trebaju osigurati mir i odmor, po potrebi.

Važno je! Prije cijepljenja, pokazajte mrvice liječniku: mora provesti pregled.

Nuspojave

DTP cjepiva su najteže za bebe. Tijelo djeteta počinje aktivno razvijati imunološke stanice u borbi protiv kompleksnog virusa, koji je stresan malom čovjeku. Međutim, porast temperature i opća tjeskoba djeteta su pozitivni znakovi: daju signal da je cijepljenje počelo djelovati.

Što se događa s bebom nakon cijepljenja i kada je dopušteno plivati? Na tijelu mrvica na mjestu injekcije može biti crvenilo i oteklina. Neke bebe plaču kad dodiruju mjesto injiciranja ili premjeste olovku. Do večeri, dijete može:

 • povisiti temperaturu;
 • upset stolica;
 • idi povraćati;
 • poremećen apetit.

Ove reakcije na cjepivo smatraju se prihvatljivima ako prođu sami nakon par dana. Pri obnavljanju normalnog stanja djeteta dopušteno je šetnje i kupanje.

Ako mrvice trećeg / četvrtog dana, stanje zdravlja nije popravljeno, trebate nazvati liječnika. Nemoguće je oprati dijete u tom stanju.

Važno je! Da bi se izbjegli nesporazumi, nemojte davati mrvicama novu nadopunu ovih dana: ne smijete uvoditi nepoznatu hranu u prehranu. Eliminirajte novu hranu tjedan dana prije planiranog cijepljenja.

Mišljenja i predrasude

Je li moguće da se maleni kupi s slabom reakcijom na injekciju? Razlog za zabranu pranja nakon cijepljenja također je smanjenje obrambene zaštite tijela. Energija se troši na proizvodnju protutijela, a vjerojatnost zaraze virusa iz akvadukta se značajno povećava.

Možete kupiti bebu ako ste sigurni u sigurnost vode. Uz dobro zdravstveno stanje djeteta može kupiti u kuhanoj vodi s biljnim infuzijama. Koliko se beba može oprati u kadi? Držite se dugo vremena u vodi ne isplati, samo trebate oprati znoj.

Mnoge majke zbunjuju cjepiva protiv pertusisa-tetanusa i difterije manta. Nakon cijepljenja, manta se ne smije navlažiti s mjestom injiciranja, a moţe se navlažiti i mjesto ubrizgavanja DTP-a: nemojte trljati pjenom, već jednostavno isperite vodom. Zabranjeno kupanje povezano je s rizikom hvataće hladnoće tijekom postupaka s vodom ili hvata infekciju od sirove vode.

Kada je moguće provesti vodene postupke kod djeteta? Uz normalno stanje zdravlja djeteta je dopušteno da kapljica u kupku sljedeći dan. Kupanje je zabranjeno na temperaturi djeteta. U zaključku, pogledajte materijal o pravilnoj njezi bebe nakon cijepljenja:

Nakon DTP koliko se ne može okupati

Zašto ne možete kupiti dijete nakon cijepljenja: pro i kontra

U svakoj civiliziranoj zemlji postoji masovno cijepljenje djece iz različitih zaraznih bolesti. Budući da se cijepljenje obavlja maloj djeci, naravno, majke su vrlo zabrinute zbog toga kako beba će prenijeti postupak. Osim toga, postoje različita mišljenja o tome kako se brinuti o djetetu nakon cijepljenja. Je li moguće voditi normalan život ili je potrebno uvesti neka ograničenja?

Posebno neizvjesna situacija oko postupaka vodoopskrbe. Pokušajmo shvatiti zašto ne možete kupiti bebu nakon cijepljenja?

Bit postupka

Profilaktičko cijepljenje je postupak u kojem se virusi ili bakterije s niskim djelovanjem ubrizgavaju u krv osobe. Kao rezultat toga, tijelo je prisiljeno reagirati, stvarajući protutijela na infektivno sredstvo koje se primjenjuje. To znači, aktivira se obrana tijela i sama se bolest ne razvija. Dijete je formirano imunitetom i suočava se s patogenom, neće se razboljeti.

Kako tijelo reagira na cijepljenje?

Bilo kakvo cijepljenje je stres za tijelo, jer mora mobilizirati svoje rezerve za borbu protiv infektivnog agensa koji je uveden. Posebno je teško imunološki sustav bebe, budući da nije dovoljno razvijen.

Reakcija na cjepivo je individualna za svako dijete. Netko lako prenosi postupak, niti neposredno nakon uvođenja, niti drugoga dana dolazi do reakcije. Druga djeca mogu doživjeti simptome poput vrućice, pogoršanja dobrobiti.

Ali u svakom slučaju, postoji izražena reakcija ili ne, bebin imunološki sustav je pod teškim opterećenjem. Stoga je tijekom razdoblja adaptacije važno ukloniti dodatne nepovoljne čimbenike koji mogu još više oslabiti tijelo. I ovo je puna ozbiljnih komplikacija.

Kupanje nakon primjene cjepiva - pro i kontra

Pedijatri nemaju zajedničko mišljenje da li je moguće kupiti dijete nakon cijepljenja. Mnogi ljudi vjeruju da vodeni tretmani mogu još više oslabiti tijelo. Uostalom, u stvari, kupanje je postupak kaljenja, to jest stvaranje dodatnog opterećenja tijelu. A ako je dijete već oslabljeno cijepljenjem, tada dodatno opterećenje može izazvati komplikaciju.

Osim toga, ako nakon cijepljenja kupanje dijete u toploj vodi to može izazvati porast temperature. Steaming mjesto ubrizgavanja može dovesti do bolne infiltracije (zbijanja) na mjestu ubrizgavanja.

Iz tih razloga, neki pedijatri ne preporučuju roditeljima da kupaju dijete na dan postupka i neko vrijeme nakon njega.

I koliko dana ne može kupiti dijete nakon cijepljenja? Ovisi o vrsti cjepiva.

Nakon složenih cijepljenja, primjerice, aksd (štiti dijete odmah od tri opasne zarazne bolesti), ne preporučuje se vodeni postupak za tri dana.

Slična se pravila preporučuju nakon cjepiva BCG (cjepivo protiv tuberkuloze) i nakon dijagnostičke reakcije mantouxa.

Manje stroge zabrane nakon cijepljenja protiv hepatitisa i nakon uvođenja cjepiva koji sprječava polio. Nakon ovih postupaka, dijete se može okupati svaki drugi dan, naravno, pod uvjetom da nema negativne reakcije.

Međutim, postoje pedijatri koji ne dijele gornju točku gledišta. Na primjer, dr. Komarovsky vjeruje da ako beba dobro osjeća nakon cijepljenja, tada nema potrebe za nametanjem ograničenja. Možete nastaviti živjeti na uobičajeni način, ići u šetnju, plivati ​​itd.

Jedina stvar koju liječnik preporučuje jest ograničiti kontakt djeteta s ljudima, budući da imunološki sustav donekle slabi. Potrebno je 1-2 dana nakon postupka ne odlaziti u vrtić, odabrati tiha mjesta za šetnju (trgovi, parkovi), ali bolje je ne otići na igrališta i filmove. Preporuča se izbjegavati putovanje s djetetom u javnom prijevozu u zalihama, ne otići u trgovine, kada ima puno ljudi itd.

Kupati se ili ne okupati?

Ali čije je mišljenje točnije? Roditelji će morati odlučiti, jer se nitko osim majke ne osjeća kao da će biti bolje za svoju bebu.

Budući da nema dvojbe da je imunološki sustav djeteta oslabljen nakon cijepljenja, potrebno je voditi brigu o djetetu. Ako se odlučite za kupanje, tada morate voditi brigu o nedostatku skica i na svaki mogući način kako biste izbjegli hipotermiju nakon uzimanja vodenih postupaka. Pa ipak biste trebali izbjegavati kupanje i kupati dijete uz pomoć tušem.

Nadalje, majka treba pažljivo pratiti dijete, a ako se osjeća loše i raste temperatura, onda se kupanje treba napustiti. Ali ako roditelji ne žele riskirati, onda će se ništa strašno dogoditi ako dijete odlazi bez kupke nekoliko dana.

Zašto, nakon cijepljenja ne može kupati dijete

Bilo kakvo cjepivo uzrokuje reakciju u tijelu djeteta. Stresan je i težak posao za nesavršen imunološki sustav djeteta. Ona je zauzeta antitijela protiv patogena uvedenih s cjepivom.

Reakcija na cijepljenje svakog djeteta je individualna i prolaz u različitim vremenima. Dakle, u nekoj djeci, temperatura raste navečer, dok u drugima sljedeći dan ili kasnije. Temperature reakcija se uopće ne može pojaviti, ali imunitet u ovom trenutku još je slabiji. Stoga, ako su dodani dodatni negativni čimbenici, opterećenje postaje nepodnošljivo. Može uspjeti. U ovom slučaju, komplikacije se ne mogu izbjeći.

Kupanje, u svojoj biti, je postupak kaljenja. Kada kupanje, obično leđa i prsa bebe su iznad tople vode i povremeno se pokrivaju. U intervalima hlađenja. Takav postupak je koristan samo za zdrav dijete. Za tijelo oslabljeno cijepljenjem je nepovoljan čimbenik koji može uzrokovati komplikaciju uvođenja cjepiva.

Kupanje djeteta nakon cijepljenja u toplijoj vodi može uzrokovati porast temperature, ako je prije bila normalna. Osim toga, vjerojatno je da će kao rezultat parenja, takav postupak uzrokovati razvoj infiltracije (kompresije) na mjestu ubrizgavanja. Kako bi se uklonila ta mogućnost, većina pedijatara ne preporučuje kupanje cijepljenog djeteta ne samo na dan cijepljenja, već iu sljedećih nekoliko dana kada se može pojaviti reakcija na temperaturu. Ovo treba posebno pratiti nakon DPT cjepiva.

No postoje pediatri koji imaju drugačije mišljenje o kupanju nakon cijepljenja. Vjeruju da je moguće da se dijete diže čak i na dan kada se drži, ako se osjeća dobro i da njegova temperatura ne diže. Ako se promatra temperatura vode tijekom kupanja, ovaj postupak neće učiniti nikakvu štetu. Ne možete samo dopustiti parenje, trljajte mjesto cijepljenja s krpom ili ručnikom. Kupanje bi trebalo biti kratkotrajno. Najbolje je oprati bebu toplim tušem. Kratkoročna kupka također ne šteti djetetu, pod uvjetom da nema temperaturu. Može se uzeti i iste večeri nakon cijepljenja.

Ako su odlučili kupati dijete, a za vrijeme kupanja i nakon toga potrebno je isključiti mogućnost prehlade. Za to morate ukloniti skice u kupaonici. Ne dopustite djetetu hipotermije u stanu nakon kupanja.

Svi pedijatri se slažu da nakon cijepljenja treba pažljivo pratiti stanje mrvica. Ako se večer nakon cijepljenja temperatura poveća, onda je nemoguće kupati dijete.

Mama zna i osjeća stanje svoga djeteta najbolje od svega. Stoga joj je odlučiti koje smjernice slijediti. A ako odlučite da će biti ispravnije biti sigurna, onda vaše dijete može dobro raditi jedan ili dva dana bez kupanja i kupanja.

Koliko se ne može prati nakon cijepljenja AKDS

Zašto je nemoguće mokro cjepivo

Djeca u cijelom civiliziranom svijetu dobivaju sva planirana cijepljenja. Trenutačno se takve planirane aktivnosti ne održavaju ovdje i roditelji moraju odlučiti hoće li ih cijepiti ili ne. Statistike pokazuju da je nedavno odbijanje cijepljenja uzrokovalo porast bolesti koje ozbiljno utječu na zdravlje djeteta. Među najozbiljnijim bolestima su difterija, gušenje kašlja, zbog čega su čak i smrtne slučajeve.

Zašto je nemoguće mokro cjepivo

Nakon što dijete dobije DTP cjepivo (krvarenje kašalj, tetanus, difterija) ili BPA (tetanus i difterija), dijete se ne bi trebalo okupati 3 dana. Uvedeno cjepivo uzrokuje rast antitijela, a to je ozbiljan stres za cijelo krhko dječje tijelo. Osim toga, mjesto ubrizgavanja može poslužiti kao kanal za prodiranje virusa ili bakterija u vodu, čak i vodovod, u tijelo. I kupanje je također vrsta stresa za tijelo. Stoga, da se takvi procesi ne preklapaju jedni s drugima i ne stvaraju učinak pojačavanja reakcija, nemoguće je ne samo kupati dijete već i staviti tijelu grubu odjeću, na primjer vunu, kako ne bi ogrebali mjesto injekcija. Nakon cijepljenja, lokalna iritacija (lagano oticanje, induriranje) može se pojaviti unutar 3 dana. To je u osnovi normalna reakcija, ali u svakom slučaju to treba prijaviti liječniku ili medicinskoj sestri. Isto mora biti učinjeno iu slučaju čak i laganog povećanja temperature.

Kada se testirate za Mantusovu reakciju i cijepljenje protiv tuberkuloze, treba slijediti točno ista pravila. S blagim crvenilom tijekom Mantouxove reakcije, nemoguće je čak i mokro mjesto ubrizgavanja, ali vrlo slaba crvenilo nije strašno. To je jednostavno tijelo odgovor na protutijela. Tri dana i sve će proći. Kada cijepljenje protiv ospica i zaušnjaka za mokro mjesto ubrizgavanja ne može biti najmanje tri dana, ali morate pažljivo pratiti dijete nekoliko dana. Prema statistikama, reakcija na takvu inokulaciju može se pojaviti za 5-7 dana, a eventualno kasnije.

Roditelji se ne moraju bojati cijepljenja, samo trebaju znati da ako dijete ima bilo kakve reakcije, onda samo trebate biti pažljivi i svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom i, ako je moguće, imunologom. Sva cijepljenja koja su napravljena moraju biti unesena na zdravstveni karton djeteta bez iznimke.

Regina Lipnyagova posebno forexpirience.ru

Najzanimljivije vijesti:

Cijepljenje protiv difterije u djece 7-14 godina

Može se oprati nakon cijepljenja protiv difterije - roditelji su zainteresirani jer se takvo cjepivo više puta primjenjuje u djetinjstvu.

Difterija je vrlo opasna zarazna bolest koja se u modernom svijetu može uspješno spriječiti zbog cijepljenja. Glavna manifestacija infekcije je formiranje gustih filmova na sluznici ždrijela, nazofarinksa, crijeva. Ti se filmovi ne mogu ukloniti, pa je tijek infekcije difterijom izuzetno težak.

Cijepljenje je obavezno i ​​obavlja se prema specifičnom planu. Nakon cijepljenja, tijelo proizvodi protuotoksična antitijela, tj. Takve supstance koje mogu štititi ljudsko tijelo od toksina, koje su proizvedene pomoću difterije. To su ti antitoxini koji osiguravaju ljudski imunitet na infekciju difterijom u budućnosti.

Cjepivo protiv difterije dio je ADS-a, ADS-M, DTP (sadrži cjepivo protiv tetanusa i pertusisa).

Čini cjepivo protiv difterije

Cjepivo protiv difterije štiti osobu od infekcije, od koje je mnogo stoljeća prije mnogo ljudi poginulo, posebno u djetinjstvu. Kod difterije dolazi do začepljenja dišnih putova filmom, s brzim razvojem bolesti takvi filmovi čine veliku količinu. Ako nema hitne pomoći, doći će smrt. Blokiranje se može dogoditi u relativno kratkom vremenskom razdoblju - za samo 15-30 minuta. Krajem 19. stoljeća oko polovice pacijenata je umrlo od ove infekcije. Nakon Prvog svjetskog rata, antitoxin difterije je izumljen da liječi do 90% slučajeva. Danas se anti-toksin i antibiotici koriste za borbu protiv infekcije.

Pacijent s difterijom je opasan drugima, jer je nositelj infekcije. Visoka zaraza traje i nakon što se osoba oporavi. Ako je većina ljudi u društvu cijepljena, onda se bolest može potpuno ukloniti, kao što se dogodilo s crnim boginjama.

Prijenos difterije ne jamči da će osoba postati imuna na ovu opasnu infekciju. Ali cijepljenja koja se provode prema određenom planu, stvaraju imunitet na infekciju.

Cjepivo protiv difterije lako se podnosi i gotovo nikada ne uzrokuje komplikacije. Stoga je takva inokulacija još uvijek vrijedna.

Kada su djeca cijepljena za difteriju

Cijepljenje protiv difterije provodi se u vrlo ranoj dobi, budući da je smrtnost među bolesnom djecom visoka. U našoj zemlji, cjepivo se primjenjuje po prvi put u dobi od 3 mjeseca, to je DPT cjepivo, koje je također namijenjeno za oblikovanje osjetljivosti tijela na tetanus i pertusis.

Kako bi se stvorila potpuna obrana tijela od difterije, stavljaju se nekoliko doza cjepiva kako bi se dobila dovoljna količina antitoxina. Nakon toga, osoba prima imunitet na infekciju, ali za ograničeno vrijeme. Povećanje trajanja imuniteta postiže se davanjem dodatnih doza cjepiva (booster).

Nakon prvog cijepljenja primjenjuje se pospješna doza od 1,5 godine, nakon čega slijedi cijepljenje protiv difterije u 7 godina. Nakon toga imunitet se ažurira svakih 10 godina.

Danas se daju dvije vrste vakcina za difteriju - s konzervansima (tiomersal, ampule) i bez nje (boca u jednokratnim štrcaljkama). Određeni zahtjevi nameću se uvjeti skladištenja cjepiva (ograničeno vrijeme skladištenja pri temperaturi od + 2-4 ° C). Kada se krši uvjeti skladištenja, cjepivo postaje neprikladno za upotrebu. U izoliranoj verziji, cjepivo protiv difterije se gotovo nikada ne koristi, dolazi u kombinaciji s komponentama protiv tetanusa i difterije.

Cijepljenje protiv difterije u 14 godina nije obvezno i ​​planirano, ako ste to učinili za 7 godina. Nakon 14 godina, cijepljenje se provodi svakih 10 godina, posljednja - u 65 godina.

Nuspojave i kontraindikacije

Ponekad su moguće reakcije na cjepivo protiv difterije - bol na mjestu injiciranja, crvenilo, osip i oticanje, povećana tjelesna temperatura.

Nema kontraindikacija za cijepljenje, ali ne treba ga davati tijekom ARVI. Trebali biste pričekati potpuni oporavak. Dajte još tjedan dana nakon što se dijete oporavi, kako bi bili sigurni da je bolest nestala.

Reakcije cjepiva mogu se pojaviti kod djece i odraslih. Da bi se smanjio rizik treba odabrati pravo mjesto za ubrizgavanje.

Nitko neće dati punu jamčevinu da cijepljena osoba neće biti razboljela difteriju, ali prema statistikama, samo oko 5% onih cijepljenih je bolestan. U svakom slučaju, cijepljenje će omogućiti lakši tijek bolesti.

Koliko se ne može oprati nakon cijepljenja protiv difterije

Nakon cijepljenja protiv difterije, možete oprati, međutim, trebali biste izbjegavati skice i kupanje, bolje je da preferirate tuš. Također u nadolazećim danima, trebali biste odbiti posjetiti kupku ili saunu, budući da će visoka temperatura zraka ili kontakt s drugim ljudima značajno smanjiti imunitet.

Ako osoba ima znakove teških alergijskih ili autoimunih bolesti, treba provesti imunološki pregled.

Samo tražim

Osip nakon DTP-a Tko je imao reakcije? Podijelite ga. | forum Woman.ru

Autor, ne želim vas uplašiti, ali kći vozača na poslu supruga supruge umrla je od ovog napada. To je sve o individualnoj toleranciji i imunitetu. Moja djeca 3 dana prije cijepljenja i 3 dana nakon nje, liječnik je propisao suprastin. Odmah bih tražio stručnjaka za zarazne bolesti. Možda je dijete sada prepuno činjenice da je cijepljen. Nemojte se bojati nazvati hitnu pomoć ako smatrate da se ne možete nositi s situacijom. Oni će vas odvesti do liječnika zarazne bolesti koji će ispitati dijete i odrediti kakav je osip od alergije ili od jedne od cijepljenih bolesti. I u budućnosti, ako je moguće, cijepljenje imunologom. Imunolog u svom uredu ima sasvim drugu ampulu cjepiva. Od dobrih proizvođača, draga. Nažalost, oni se daju poliklinicima u vrlo malom iznosu i cijepljuju ih slaboj djeci, alergičarima ili povlačenjem.

video:
Vezani članci:

Bez cronyism, možete učiniti bez presaditi. Cijepljenje su oružje za masovno uništenje.

Razgovaramo. ARHIVA. Dragi moderatori, iskreno smo pokušali pronaći. · Lacrimosa. nakon prvog.

Uzroci visoke temperature nakon cijepljenja kod djeteta - koliko to zadržava? Pravila.

Prije i poslije "izuma" DPT cijepljenja. Danas o slučajevima tetanusa.

Molim pomoć da shvatim. imamo 1 godinu. Prije dva tjedna bili smo hospitalizirani.

Galerija korisnica:
Pitanja i odgovori:

Odgovor: Nije bilo nakon našeg cjepiva, nije bilo nakon pentaksa. 39.8 Ne. uopće nije bilo reakcije 37,5 imali smo, ali naši liječnici kažu da nakon cijepljenja trebate dati bebu antipiretiku i antialergijsku pilulu ili.

Pitanje: Nakon cijepljenja Aksds Temperatura 37.6 Mogu li ići?

Odgovor: To je nepoželjan. Hodali smo. nepoželjan jer je tijelo ranjivo nakon cijepljenja 3 dana kod kuće. Pace je norma. Proći će. U kupaonici, također, ne mogu se okupati za 3 dana, ne okupa se za jedan dan Ne. Nije li vam pedijatar to rekao? Mi smo, nakon svega.

Pitanje: Što temperatura raste i koje druge simptome djeca imaju nakon cijepljenja Aksd?

Odgovor: ne može biti temperature. Bilo je oko 38 tekućih stolica, temperatura može ostati s kćeri nekoliko dana, osim temperature nije bilo više simptoma. i onda je samo jednom bila temperatura (prolazila kroz nekoliko sati). a.

Pitanje: Je li temperatura 39,5 tijekom 3 dana nakon cijepljenja protiv kontraindikacije za ponovnu potvrdu?

Odgovor: nakon cijepljenja, temperatura je maksimalna za jedan dan. najvjerojatnije paralelno s pokupljenom nitom. Gripa sada ići i tako dalje. pričekajte dok se ne oporavite i vjerojatno je morati ponoviti, jer se tijelo bori protiv dvije infekcije. i nakon dva.

Pitanje: Temperatura nakon vakcinacije Aksd + Poliomijelitis

Odgovor je: ne, možete do 38, pa čak i do 40 do 38, ne morate pucati, možete se zadržati par dana, posebno navečer od 37,7, ne morate pucati, samo ako je iznad 38 godina. Pucali smo, bez uspjeha, sve dok nismo napravili liticu.

Pitanje: Ako nakon cijepljenja Aksd u djeteta u 3,5 mjeseca temperatura 37,5 Je li moguće dati antipiretiku iu koliko sati

Odgovor: Morate se prijaviti liječniku. Da biste smanjili potrebnu temperaturu, ako je iznad 38-38,5 stupnjeva, dati antipiretik po potrebi, ali ne češće nego nakon 4-6 sati. svijeće viburkol na temperaturama iznad 38 stupnjeva Celzija. zašto.

Pitanje: Koliko dana temperatura ostaje nakon cijepljenja?

Odgovor: 1 dan ako više nazovete liječnika

Pitanje: Moms, koji djeca Toddlers loše prenose cijepljenja.

Odgovor: Moje dijete je 1. 3 godine, jučer su učinili samo drugi DPT, temperatura je porasla na 38 stupnjeva, a onda sam spavao, bio sam iznenađen, jer nakon prvog DTP cijepljenja kod djeteta, temperatura je porasla više od 39 stupnjeva, nekoliko puta.

Pitanje: Koliko dana se može održati temperatura nakon vakcinacije? I koliko ih općenito cjepivo?

Odgovor: A što ste radili? Obično, priprema traje ne više od jednog dana, a može biti i do 3 dana. 3 DTP cijepljenja. Pa temperatura dana cijepljenja i sve. nismo imali temperaturu. i cijepljenja 3 komada ako nisam u zabludi. Ja sam poslije.

Pitanje: Nuspojave nakon cijepljenja Sin je cijepio Aksd Polio. Temperatura do sada 37,0

Odgovor: Ovo je normalno, stavili smo belgijsku infanrix hexa na našu kćer, temperatura je također 37, iz Koreje ispod 38 i dugi krik, noge ozlijeđen za nekoliko dana ((to nije ni

Je li moguće kupiti bebu nakon DTP cijepljenja: neka objašnjenja

Nakon davanja bebe, roditelji počinju biti zabrinuti zbog toga da li je moguće kupiti bebu nakon cijepljenja, jer se određene vrste cijepljenja ne mogu natopiti. Naravno, odgovor na ovo pitanje je obavezan unaprijed zatražiti od liječnika, kako ne bi štetio zdravlju mrvica. Je li moguće kupiti djecu nakon cijepljenja, au kojem slučaju je bolje odustati od ideje?

Cijepljenje - što je to

Cijepljenje je obvezna manipulacija za svu djecu u kojoj se u tijelo unose posebni lijekovi, čime se poboljšavaju zaštitna svojstva imuniteta. Danas se cijepljenje provodi na gotovo svakoj ozbiljnoj bolesti, tako da djeca rijetko dobivaju infekcije. Nakon što je injekcija dana djetetu, treba promatrati određeni način dana, koji će dopustiti da se lijek apsorbira, a beba se osjeća dobro. Ubrzo nakon injekcije, imunitet počinje proizvoditi protektivna antitijela - kao posljedica toga, ozbiljne bolesti se ne razvijaju u djeteta ili se pojavljuju u slabom i slabom obliku.

Cijepljenje je važno za zdravlje svakog djeteta. Ali ne uvijek nakon injekcije možete se okupati, vlažiti mjesto od ubrizgavanja, hodati s djetetom i tako dalje. To će omogućiti tijelu da proizvede protutijela brže, kao i da se izbjegne oticanje na mjestu gdje je cjepivo ubrizgano.

Zašto djeca ne mogu plivati ​​nakon cijepljenja

Postoje savjeti liječnika da dijete treba biti okupano dan prije namjeravanog cijepljenja, a zatim obaviti ovaj postupak dva dana nakon injekcije. Zato liječnici žele zaštititi djecu od razvoja opasnih infekcija.

Da bi se točno odgovorilo na pitanje je li moguće kupiti dijete nakon DTP cijepljenja, potrebno je uzeti u obzir stanje djeteta i opću dobrobit. Ako se temperatura diže, što je izraženo kapricioznost, kašlja, gubitka apetita i nedostatka raspoloženja, bolje je odbiti tretmane s vodom. U slučaju da dijete bude veselo i aktivno, to znači da je imunizacija normalna - u ovom slučaju nema ograničenja ili strahova.

Upozorenje! Vjeruje se da je nemoguće prati bebe na dan injekcije, jer dječje tijelo još nije imalo vremena razviti antitijela - to znači da je preslab. U tom slučaju, kada imunitet nije u mogućnosti zaštititi djecu, oni se brzo mogu razboljeti nakon posjeta kupelji, budući da se patogena mikroflora često može naći u vodi. Ili se djeca mogu oboljeti zbog hladnoće ili hipotermije nakon postupaka s vodom. Zato roditelji svoje dijete kupaju samo nekoliko dana nakon cijepljenja.

Iako je prvo dan djetetovo tijelo neznatno oslabljeno, preporučljivo je "zaštititi" dijete od hipotermije i drugih situacija u kojima može hvatati. Djetetovo tijelo proizvodi protutijela 24 sata - u ovom trenutku beba može početi kašljati, može značajno povećati temperaturu ili natezanje nosa. Međutim, plivanje ne utječe. Nakon DTP cijepljenja, nije zabranjeno prisustvovati tuširanju - glavna stvar je da dijete ne prekomjeruje, inače će uzrokovati nuspojave cijepljenja.

Je li moguće nakon ulaska u šetnju s bebama? Biti na svježem zraku nakon cijepljenja također ne vrijedi - pogotovo za djecu s slabom imunom zaštitom, jer je tijelo u početku slabo, što znači da se prehlada može brzo razviti. Osim toga, ako se bolest razvije tijekom aktivacije protutijela, liječenje će trajati mnogo dulje. Također, ne biste trebali ići u šetnju nakon injekcije DPT-a, jer beba može zaraziti virusnu bolest zrakom.

Zabranjeno je kupati dijete nakon DPT cijepljenja, ako ima:

 • curenje nosa;
 • visoka vrućica;
 • pospanost;
 • kašalj;
 • gubitak apetita;
 • depresivno stanje.

U drugim slučajevima, kupanje neće učiniti nikakvu štetu.

Nakon cijepljenja s DTP, djeca najčešće obolijevaju zbog slabe imunosti, jer tijelo još nije u stanju boriti se protiv patogene mikroflore. Stoga, ako su mrvice imunološkog sustava slabe, bolje je zaštititi od plivanja i šetnje ulicom.

Moguće je voditi postupke kada dijete dobro osjeća i potpuno je zdravo. Nakon pušenja, pušenja, blagi crvenilo kože ili lagano oticanje može se pojaviti na mjestu ubrizgavanja. Ne morate se bojati toga - da biste ublažili ove simptome, možete staviti tople kompresije na upaljeno područje.

Kada možete kupati bebe

Mnoge studije koje su u tijeku potvrdile su da kupanje nakon cijepljenja s DTP-om i drugim vrstama cijepljenja ne šteti zdravlju djeteta, pogotovo ako njegovo stanje nije bilo uznemireno injekcijom.

Moguće je vodene postupke za djecu odmah nakon sljedećih cijepljenja:

 • DTP;
 • bjesnoće;
 • influenca;
 • hepatitis B;
 • polio;
 • ospice;
 • zaušnjaci;
 • rubeole;
 • difterije;
 • pneumokokna infekcija;
 • kašalj
 • žuta groznica;
 • tetanus;
 • kolere;
 • bolesti koje se aktivno razvijaju nakon aktiviranja hemofilus bacila u tijelu.

Nakon ovih vrsta infekcija, bez straha možete okupati djecu, jer voda neće moći pogoršati stanje zdravlja, kao i uzrokovati razvoj opasnih bolesti.

Što se može pojaviti na mjestu ubrizgavanja nakon DTP:

U ovom slučaju potpuno je sigurno voditi postupak, čak i ako cjepivo "ožiljak" nije nestao.

Što još možete učiniti nakon DTP cijepljenja

Kako bi se izbjeglo pogoršanje stanja djeteta, roditelji bi trebali obratiti pažnju na prehranu mrvica. Predstavljanje novih proizvoda u izborniku ili mijenjanje prehrane prva 2-3 dana nakon injekcije ne vrijedi. Na primjer, ako majka hrani mrvicu djeteta, dodatni proizvodi uvedeni u dodatke trebaju biti poznati djetetu.

Ne treba se bojati da, nakon 2-3 dana nakon ubrizgavanja, apetit djeteta se smanjuje - ova pojava nastaje zbog toga što se imunitet tijela obnavlja i proizvodi protutijela. Stoga, probavni organi rade u slabom stanju, unatoč činjenici da tijelo treba puno energije da zaštiti djetetovo tijelo.

Također vam savjetujemo da pročitate naš sličan materijal "Je li moguće da se dijete diše s vodenim kozicama".