Koliko dana, tjedana i mjeseci traje trudnoća?

Liječenje

Unatoč svim bolestima i lošem zdravlju, gotovo svaka žena, prisjećajući se njezine trudnoće, ovaj puta poziva na najsretnijeg razdoblja u životu.

Međutim, svaka očekivačka majka neće čekati trenutak rođenja, i, naravno, nastoji izračunati ovaj dan što je točnije moguće. Ali ne svatko zna da kod izračuna trajanja trudnoće postoje neke suptilnosti.

Trajanje trudnoće

Koliko traje trudnoća u žena? Nažalost, apsolutno točno znati datum rođenja je nemoguće. Datum, nazvan liječnicima, je DA - očekivani datum rođenja.

Postoje slučajevi kada se stvarni datum isporuke podudara s procjenom. Ali svi ti slučajevi nisu ništa drugo nego jednostavne slučajnosti.

Čak i ako žena zna točno dan začeća i datum ovulacije, nemoguće je odrediti brzinu spermatozoida, koliko dana se jaje pomiče kroz jajovodne cijevi, kada se ugrađuje, koliko dugo fetus treba za potpuno sazrijevanje i kada je beba spremna za rođenje.

Budući da su svi naši organizmi individualni, u svakom se slučaju ti postupci odvijaju na različite načine. Liječnici koriste prosječni standard, koji je obično orijentiran.

Koliko tjedana traje ženska normalna trudnoća? Znanstvenici su izračunali da je u 80% slučajeva, od trenutka oplodnje do početka rada, odnosno 266 dana, to jednako 38 tjedana.

No teškoće u ovom izračunu leže u činjenici da, u pravilu, buduće majke ne znaju točan dan začeća.

Međutim, prvi dan početka mjesečne stvarne trudnoće još nije bio, dakle, vrijeme izračunato na ovaj način je približno. Naziva se terminom menstruacije ili gestacije.

Zapravo, starost fetusa je oko dva tjedna manje. Taj je pojam točniji. Zove se ovulacija ili gnojidba. Kako bi preciznije odredili datum njihova rođenja, trudnice trebale bi izračunati datum njihove ovulacije.

I u ovom se članku opisuje, a kasni porod može biti opasno.

Kako izračunati datum ovulacije?

To je vrlo teško vjerovati, ali u svakom mjesecu postoji samo jedan dan kada je moguće zatrudnjeti. U vrlo rijetkim slučajevima, tijekom mjeseca ovaj dan dolazi dva puta.

Postoji jednostavna formula s kojom možete izračunati dan ovulacije bez pomoćnih uređaja. Znanstvenici su otkrili da apsolutno svaka žena ovulacija javlja se 14 dana prije početka menstruacije.

Ako menstrualni ciklus traje 28 dana, ispada da ovulacija javlja 14. dana poslije zadnjeg dana ovulacije.

Slažem se, ovaj izračun je vrlo jednostavan. Međutim, postoji samo jedan ulov - ova metoda je prikladna samo za žene koje imaju redoviti ciklus. Osim toga, moguće je izračunati dan ovulacije samo u slučaju kada postoji točan raspored ciklusa najmanje šest mjeseci.

Zato liječnici nazivaju normalnu punopravnu trudnoću koja traje od 266 do 294 dana ili od 38 do 42 tjedna.

Pri izračunu lako je vidjeti da je 280 dana (40 tjedana) samo 9 mjeseci.

Međutim, primalje imaju svoj vlastiti mjesec. Prema njihovim računima, trudnoća traje 10 mjeseci. Činjenica je da se uzimaju u obzir tzv. Lunarni mjeseci, koji se sastoje od 28 dana. Ovo je razdoblje u kojem se ciklus nastavlja za većinu žena.

Čimbenici koji utječu na trajanje trudnoće

Prije svega, buduće majčino zdravlje i drugi čimbenici utječu na trajanje trudnoće. Na primjer:

 • nasljeđe;
 • psihološko stanje;
 • fetalni razvoj;
 • stanje fetusa.

U slučaju prijevremenog porođaja, kao i odgađanja, postoje dodatne prijetnje nepovoljnim radom koji mogu utjecati na zdravlje fetusa i majke.

Ove pojave mogu biti uzrokovane neuroendokrinim poremećajima, prethodnim bolestima i prethodno završenim pobačajima. Prema statistikama, češće se fetus prenosi na žene koje su liječene zbog prijetnje pobačaja. Dugotrajna trudnoća smatra se onaj čiji je pojam prešao crtu od 42 tjedna.

I ovdje možete pročitati članak o tome je li moguće da trudnice igraju sport.

Prevelika trudnoća

razlozi

Mnoge se trudnice počinju bježati od prijevremenog trudnoće. Međutim, zapravo je odgađanje trudnoće vrlo opasno.

Liječnici i dalje ne mogu dati točan odgovor, što je razlog za preveliku trudnoću. Uobičajeno je izdvojiti dva faktora perenashivaniya - medicinske i psihološke.

To se može objasniti sljedećim čimbenicima:

 • kasno zacjeljivanje maternice;
 • mišićni poremećaji maternice i miometrija;
 • spor razvoj fetusa;
 • hormonalni problemi;
 • endokrine i ginekološke bolesti žena;
 • patologija maternice;
 • nasljedstvo.

Štoviše, gestacijska dob ovisi o dobi majke. Najčešće perenashivu u prvoj kasnoj trudnoći.

Svi se razlozi koji se mogu pripisati medicinskom aspektu identificiraju uz pomoć dodatnih pregleda. Ali psihološka strana je teško identificirati.

Događa se da psihološki žena nije uopće spremna za porođaj. Razlog tome leži u nesvjesnom strahu od generičkih procesa. Žena se može bojati boli ili mogućnost gubitka djeteta, usporavajući početak prirodnog procesa.

Prvi znakovi odgađanja vrijedi kontaktirati liječnika. Nakon što je napravio dodatni ultrazvuk, stručnjak će moći odrediti stanje posteljice, amnionske tekućine i, naravno, djeteta.

Ni u kojem slučaju ne mogu odbiti ove zadatke, jer posljedice post-trudnoće mogu biti žalosne.

efekti

U 40% slučajeva, disfunkcija placente se javlja tijekom kasnog rada. Dakle, ona ne može pružiti djetetu potrebnu količinu hranjivih tvari i kisika.

Vrlo često, s post-trajanjem trudnoće, fetus dobiva prekomjernu težinu, što prirodno otežava proces djeteta.

Isto tako, u 20% djece u poslijeopodnevnoj dobi pojavljuje se tzv. Sindrom "prekomjerne zrelosti" u kojem se koža mijenja.

Previše je potkožnog masnog tkiva u tijelu djeteta, što kasni njezin rast. Osim toga, tijekom porođaja, koji je započeo nakon 42 tjedna, stopa ozljeda kod porođaja je veća.

Najčešće se to očituje u Erbovoj paralizaciji, prijeloma udova i kostiju, kao i kod displazije kuka.

U ovom slučaju, žena u radu također ima dodatni rizik, koji se sastoji od sljedećih točaka:

 • vjerojatnost rezanja prepone je velika;
 • rizik od oštećenja maternice;
 • produženi rad;
 • pojavu krvarenja u postpartum periodu.

Nije ni čudo što se ovo stanje naziva patologijom trudnoće. Stoga, da biste izbjegli takve neugodne posljedice, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Mnogo korisnije u posljednjim danima trudnoće psihološki i fizički se prilagođavaju porodu. U tom razdoblju buduće majke trebaju bolji odmor.

Rođenje je težak proces za tijelo svake žene, stoga vrijedi dosta vremena da posveti spavanje. Mnoge žene prisustvuju specijaliziranim tečajevima, gdje stručnjaci kažu kako preživjeti bolje i sigurnije dijete.

Štoviše, sada na Internetu možete pronaći mnogo informacija koje će pridonijeti sigurnosti žena i eliminirati nepotrebni strah.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da će nakon poroda biti susret s najdražom i bliskom osobom!

I ovaj članak će vam reći zašto trbuh boli u ranoj trudnoći.

Mjesečna trudnoća

Kratka obavijest o 10 mjeseci trudnoće

Trudnoća ne traje 9 mjeseci, kao što većina prosječnih ljudi misle, ali 10... Ali ne kalendarske dane od 30-31 dan, ali lunarni - 28 dana svaki. U prosjeku, trudnoća traje točno 280 dana. I svaki od deset mjeseci nosi nešto vrlo važno. Dolje navedene informacije, dane u obliku kratkog mjesečnog kalendara, bit će vrlo korisne svim trudnim majkama bez iznimke!

Prvi mjesec trudnoće obuhvaća 1-4 porodna tjedna. Mjesečni ciklus žene u čijem se središtu pojavljuje koncepcija djeteta. Ali mama još ne zna o tako značajnom događaju. Najranije kada možete saznati o trudnoći je 5-6 dana prije odgode menstruacije. Dok je u maternici malo oplođeno jaje koje se ne vidi na ultrazvuku.

2. mjesec trudnoće, 5-8 tjedana, je značajan za pojavu svojih znakova. U budućim mama, postoji kašnjenje menstruacije, toksemija, hiperaktivnost i pospanost, nježnost grudi i česti mokrenje. Neke žene također se žale na bolove u donjem dijelu trbuha i laganom povećanju tjelesne temperature. Ovo je normalna varijanta, ako bol nije česta i ne teška, temperatura nije viša od 37,5 stupnjeva i lako se smanjuje bez antipiretskih lijekova u odsustvu bilo kakvih bolnih simptoma.
U 5 tjedana ultrazvuk pokazuje fetusno jaje. U 6 tjedana - embrij u njemu. Već već sedam tjedana, a njegov otkucaj srca lako se određuje ultrazvukom. Ovaj je mjesec kritičan za dijete. Ako nešto pođe krivo, pojavit će se spontani pobačaj.

U trećem mjesecu, odnosno u 9-12 tjedana, neke mame primjećuju povećanje trbuha. Je li dijete tako brzo? Nipošto. Ta vizualna obmana uzrokovana je povećanim stvaranjem plina i relaksacijom abdominalne stijenke zbog djelovanja hormonskog progesterona. Svi znakovi trudnoće ostaju. Toksikoza je još uvijek valjana. No, krajem ovog mjeseca fetus (dijete je već zvan na taj način) gotovo je u potpunosti formiran, iako je još uvijek malen u veličini. Do prvog planiranog pregleda, u 12 tjedana, duljine 5-6 cm.

Sljedeći mjesec trudnoće, 13-16 tjedana, za buduće mame jedan od najugodnijih. Manifestacije toksikoze nestaju, dolazi do vala snage. U slučaju heterogenih žena, trbuščić počinje rasti u stvarnosti (to više nisu plinovi), a neki od njih čak i osjećaju prvo bojažljivo kretanje beba. Usput, oni do kraja četvrtog mjeseca težak oko 80 grama. Njihovu veličinu može se usporediti s avokadima.

5. mjesec trudnoće započinje u 17 tjedana i završava 20. listopada. Mame kupuju odjeću za trudnice jer se više ne uklapaju u normalni trbuh. Da, a težina je dodana, odjeća postaje mala. U prvoj polovici trudnoće, oni se oporavljaju za prosječno 4-5 kilograma. Žene koje pate od teške toksemije mogu dobiti manje, a neke čak i izgubiti težinu.
Do 20. tjedna trudnoće, gotovo sve mame čuju kretanje svojih beba i... čak i vidjeti. U tom se razdoblju izvodi drugi planirani ultrazvuk radi isključivanja malformacija fetusa i cervikalne insuficijencije (najčešći uzrok pobačaja tijekom dugih razdoblja i preranog rođenja).

Šesti mjesec trudnoće pada na 21-24 tjedna. Do kraja ovog razdoblja, težina beba može doseći 600 grama, plus vodu, posteljicu, masne naslage na trbuhu, a to rezultira čvrstim opterećenjem na donjem dijelu leđa. Osjećate nelagodu? Vrijeme je da nosi zavoj. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome.

Sljedeći mjesec trudnoće je zanimljiv jer djeca rođena tijekom tog razdoblja, odnosno 25-28 tjedana, dužna su liječnicima da spašavaju i medicinske sestre. To su duboko prerane bebe koje se dugo trebaju razvijati u posebnim uvjetima i sami se sanirati. Ali neki od njih prilično zdrave djece. Vaša je zadaća pažljivo pratiti vašu dobrobit i odmah obavijestiti liječnika o neosjetljivosti, ako jest. Opasni simptom - bol u maternici, bol u grčevima. To se događa kada je prijetnja prijevremenog poroda.

Osmi mjesec trudnoće, 29-32 tjedna - ovo je vrijeme odmora za mamu. U 30 tjedana mamice idu na porodni dopust. Njihovi su tumuli već jasno vidljivi drugima. Djeca rastu brzo i aktivno se kreću. Usput, pokreti se lako određuju i tate, ako stavljaju majčinu ruku na trbuh.
Fetalna težina određena je na trećem rasporedu ultrazvuka u 32 tjedna. I to je prosječno 2 kg. Do rođenja može udvostručiti.

U devetom mjesecu, žena osjeća cijeli niz bolesti - to je žgaravica, bol u leđima, nesanica i grčeve u nogu noću. Pa, moraš biti strpljiv, nema mnogo. 33-36 tjedana - vrijeme kada mama posebno treba potporu voljenima. Ako miša za dijete još nije kupljena, vrijeme je da to učinite. Sljedećeg mjeseca najvjerojatnije će se roditi!

Konačno, deseti mjesec gestacije. 37-40. Tjedan opstetriranja. Svaka žena, promatrana od strane liječnika, stavlja procijenjeni datum isporuke. Ali se rijetko podudara sa istinom. Rođenja počinju kada je dijete potpuno sazrelo. Za neke to je 38 tjedana, a za nekoga, 40 ili čak 41 tjedan. Preostali su posljednji dani trudnoće. Uživajte u svom položaju, fotografirajte se na fotografiji i videozapisu. Bit će nešto što se treba sjetiti kasnije!

Koliko dana trudnoća traje od dana začeća?

Teško razdoblje trudnoće, većina žena kasnije podsjeća na najsretnije vrijeme, jarko vrijeme, ispunjeno iznenađujućim osjećajima i fascinantnim otkrićima. Teško je naći ženu na svijetu koja više ne bi voljela doživjeti te osjećaje. Oni su čvrsto zakopani u sjećanje. Kakav je pojam nošenja bebe i koliko dugo to traje, reći ćemo u ovom članku.

Razdoblje do isporuke u brojevima

Trudnoća od dana začeća do dana rođenja može imati drugačije trajanje. Dan, koji je definiran kao očekivani dan porođaja, samo je približna smjernica koja omogućuje liječnicima i budućoj budućoj majci da se ne zbune u terminima.

U opstetrici je uobičajeno izračunati trajanje trudnoće u skladu s pravilom Negale. Navodi da trudnoća traje točno 280 dana od početka ciklusa. Drugim riječima, odbrojavanje počinje od prvog dana posljednje menstruacije, koja se dogodila prije početka trudnoće.

Kao što znate, koncepcija je najvjerojatnije na dan ovulacije ili tijekom dana nakon njega. Ovulacija se događa usred ciklusa, dakle prosječno 38 tjedana ili 266 dana prolazi od začeća do isporuke.

Trudnoća se obračunava u mjesečadi koja se razlikuje od kalendarskog mjeseca koji je uobičajen za razumijevanje većine ljudi. U kalendarskom mjesecu može biti 30 dana i 31 dan, najkraći mjesec - veljača - obično ima 28, au skokovima 29 dana. Obstetrijski mjesec - točno 4 tjedna, bez obzira na to kako se zove u kalendaru.

Dakle, 9 mjeseci trudnoće u nacionalnom smislu je 10 mjeseci nakon opstetriranja, odnosno točno 40 tjedana od datuma posljednje menstruacije ili 38 tjedana od datuma začeća.

Cijelo ovo razdoblje podijeljeno je u tri glavna razdoblja, od kojih se svaka naziva trimestar. Prvi trimestar je vrijeme od početka trudnoće do 13 tjedana. U tom razdoblju odvijaju se najvažniji procesi - polaganje organa i sustava bebe, njihovo formiranje. Drugo tromjesečje je razdoblje od 14 do 27 tjedana, tijekom tog razdoblja dijete brzo raste, interakcija u radu svih svojih organa debugging je. Tijekom trećeg trimestra od 28 do 40 tjedana beba dobiva na težini i priprema za rođenje.

Što utječe na vrijeme?

Trudnoća može trajati 38 porodnih tjedana, 40 i 42 tjedna. Svi ovi uvjeti sugeriraju da je dijete punopravno, spremno za rođenje. Trudnoća od 42-43 tjedna smatra se istrošenim. Na procijenjeni datum rođenja, koji se izračunava prema pravilu Negale, rođena je samo 5% djece, prema statistikama. Zašto jedna žena ima dulju trudnoću i još manje?

Odgovor na ovo pitanje je medicina nepoznata. Religiozni ljudi kažu u ovom slučaju da samo najvišu snagu znaju kada se dijete pojavi na zemlji. Liječnici vjeruju da je trajanje trudnoće pod utjecajem trajanja razdoblja implantacije, kada se jaje pomiče duž jajovoda do maternice, trajanje implantacije, kao i tijekom same trudnoće.

Dakle, za žene koje su rođene u 43. tjednu trudnoće, šanse za nošenje djeteta više od standardnih 40 tjedana su veće. Nasljedni razlozi za produljenje trudnoće jedan su od najvjerojatnijih.

Dugo je uočeno da trudnoća traje dulje u žena koje vode mjereno i opušteno lifestyle. Nesigurne buduće mame imaju sposobnost da pererenuju svoju djecu, dok se lako razdražljivi i nervozni fer spol često rađaju 39 tjedana trudnoće.

Uočeno je da se žene koje se boje rada boli rađaju kasnije od žena koje su moralno spremne za porođaj. Stanje zdravlja majke i fetusa, stanje posteljice, prehrambene navike i način života budućnosti majke može utjecati na trajanje intrauterinog boravka djeteta.

Češće nego drugo, žene koje odluče rađati nakon 36 godina prenose dijete, a prerano rođenje češće dolazi kod žena koje već imaju više djece.

Komponente prirodnih procesa

Znanstvenici su izračunali i saznali da je ljudski mladunac za potpuniji razvoj potreban da bude u maternici najmanje 16 mjeseci od trenutka začeća. Tada će se dečki i djevojčice roditi snažnije, spremni da odbijaju sve prijetnje agresivnog okruženja, razvijajući instinkte za samoodržanje i preživljavanje.

No, anatomska obilježja strukture ženskog tijela neće dopustiti takvom velikom djetetu da prođe kroz rodni kanal, tako da je priroda bila sigurna da je trudnoća trajala što je duže, kako bi dijete moglo prirodno rađati.

Vjeruje se da se prvih 7 mjeseci nakon rođenja beba nastavlja razvijati u istom ritmu koji je postavila priroda u majčinoj utrobi, a zatim intenzitet procesa i biološki ritmovi djetetovog tijela mijenjaju se, usporavaju i postaju "zemaljski".

40 tjedana - optimalno trajanje trudnoće. Nakon 42 tjedna beba postaje nelagodno u bliskoj maternici, gdje se količina vode smanjuje, a iscrpljena placenta više ne može u potpunosti hraniti bebu i osigurati ga kisikom. Preuranjeno rođenje prije 37. tjedna trudnoće izravna je prijetnja za opstanak djeteta, jer njegova pluća još nisu zrela, živčani sustav nije spreman raditi izvan majčine trbuha, a količina potkožnog masnog tkiva ne može jamčiti da dijete može održati željenu tjelesnu temperaturu u novom stanište.

Stimulacija porođaja

Prije nekoliko godina u porodništvu smatra se prilično normalnom i uobičajenom praksom poticanje porođaja svim ženama koje su prešle datum označen kao očekivani datum rođenja. Međutim, veliki broj komplikacija u radnoj aktivnosti i daljnji razvoj djece koji su "žurili" da se rodi, doveli su liječnike na ideju da uplitanje u zakone prirode ne može završiti ničim dobrom za osobu.

Stoga se sada poticanje radne aktivnosti pribjegava samo u ekstremnim slučajevima, kada daljnji intrauterinski boravak može predstavljati opasnost za život i zdravlje bebe ili njegove majke. Postupno, progresivna medicina počinje pronaći zajednički jezik s mudrom prirodom, glavno načelo je načelo neometanja u zakonima svemira.

Rođenje djeteta jedna je od najvećih misterija i misterija, tako da samo dijete sigurno zna kada će doći njegov dan.

O koliko dana trudnoća traje od dana začeća, pogledajte sljedeći videozapis.

Tablica korespondencije tjedana i mjeseci trudnoće

Primijetili smo da se mnoge trudnice podsjećaju na to kako odrediti trajanje trudnoće, jer ih liječnici smatraju tjedno trudnoće, u raznim člancima o majčinstvu koje najčešće pišu o trudnoći trudnoće, navikli smo na brojanje po mjesecima, jer se upravo sjećamo kako trudnoća traje devet mjeseci.

Kako se ne bi zbunili u svim tim trimestrima trudnoće, mjesecima i tjednima trudnoće? Naš stol će vam pomoći da shvatite i ne izgubite računati.

Tablica korespondencije tjedana i mjeseci trudnoće

* Brojenje tjedana počinje od datuma prvog dana posljednjeg menstruacije.

kako izračunati gestacijsku dob u mjesecima. Članak.

Prvo morate shvatiti što polazište znači početak trudnoće. Koncepcija obično događa usred ciklusa, 14-16 dana nakon početka menstruacije. Možete saznati o kašnjenju u roku od 2-3 tjedna, a prema logici, ovo razdoblje treba odgovarati dvostrukom do tri tjedna trudnoće ili polovici prvog mjeseca. A trudna majka, koja dolazi tjedan dana odgode, često je zapanjena izrazom koji joj govori ginekolog: 5 tjedana.

Činjenica je da je drugačija shema prikladnija za liječnike u antenatalnim klinikama i rodilištima. Nije poznato kada je jajnik izašao iz vašeg jajnika i došlo je do koncepcije. U nekim ženama, oplodnja se može dogoditi ne 14. dana, već u prvim danima nakon menstruacije ili 17-20 dana ciklusa. Niti svaka žena ne može nazvati broj u kojem je došlo do nezaštićenog seksualnog odnosa.

Stoga, ginekolozi širom svijeta razmatraju početak trudnoće od prvog dana posljednjeg menstruacije. Tako trudnoća traje 280 dana ili 40 tjedana.

Što se tiče izračuna trudnoće po mjesecima, zbog dodataka 2 dodatna tjedna u razdoblje opstruktivnog razdoblja, ispada da je prvi "mjesec" trudnoće najtajnovitiji jer se sastoji od 6 tjedana! Ostali mjeseci ostaju uobičajeni kalendar: 7-11 tjedana - 2. mjeseca, 12-15 tjedana - trećeg mjeseca, 16-19 tjedana - četvrtog mjeseca, 20-24 tjedana - petog mjeseca, 25-28 tjedana - šesti mjesec, 28 31. tjedan je sedmi mjesec, 32-35 tjedan je osmi mjesec, 36-40 tjedan je deveti mjesec.

Pa ipak, to je ispravnije uzeti u obzir razdoblje trudnoće u tjednim odrasloj dobi - i manje konfuzije, te će biti prikladnije pratiti rast bebe. Doista, u časopisima za mame, medicinske izvore i mjenjačke kartice dulje vrijeme koristili su svjetsku prihvatljivu shemu izračuna.

Djevojke često pitaju koliko mjeseci, na primjer, tijekom nekoliko tjedana trudnoće.

Koliko tjedana traje trudnoća?

Već od samog trenutka kada je u ginekologu, žena prvi put uvjerena da je stvarno trudna, počinje izračunavati gestacijsko doba u svom umu i pokušava razumjeti kada će se malena osoba roditi. Ginekolog, zauzvrat, također obavlja izračune i objavljuje očekivani datum rođenja budućoj mami. Kalkulacije liječnika i trudnice najčešće se ne podudaraju, jer obično ljudi daleko od medicine smatraju da trudnoća traje 9 mjeseci, a svaka žena odabire polaznu točku na temelju vlastitih razmatranja. Pa ipak: koliko dugo ženina trudnoća traje normalno i kako točno izračunati kada se dijete rodi?

9 mjeseci ili 40 tjedana?

Svi smo naviknuti na činjenicu da se trajanje trudnoće računa u mjesecima. Ali stvar je u tome da u porodništvu nema takvih stvari kao mjeseci. Stoga, ustajanje na račun ginekologa, očekivačka majka uči da će od sada brojati koliko tjedana, a ne mjeseci, traje trudnoća.

Trajanje trudnoće u medicini stvarno se određuje tjednima. Potrebno je najmanje 38 tjedana da fetus završi i postigne punu spremnost za samostalan život izvan maternice.

Maksimalno razdoblje koje dijete može trošiti u majčinom trbuhu je 42 tjedna. Međutim, vjeruje se da normalno trajanje trudnoće obično ne prelazi 40 tjedana. Nakon tog vremena povećava se rizik od komplikacija kod fetusa i majke. Za one koji žele znati točno koliko dana ženina trudnoća traje, liječnici će odgovoriti: barem 266.

Treba imati na umu da su ti pojmovi, iako su općenito priznati, prilično proizvoljni: tijelo svake trudnice je drukčije, a nemoguće je točno predvidjeti koliko će dugo podnijeti dijete. Čak i za istu ženu, trudnoća može nastaviti sasvim drukčije.

Prilikom utvrđivanja koliko tjednih opstetricija traje trudnoća, treba imati na umu da kod određivanja gestacijskog razdoblja ginekolog ne počinje od dana začeća, jer je točno odrediti kada se to dogodi gotovo nemoguće.

Ženski menstrualni ciklus traje 28-35 dana, a postoji mogućnost da se zatrudni samo u određenom trenutku, nazvanu ovulacija. Danas je stanica jajne stanice sazrela, što će morati oploditi spermij.

Ali čak i ako se dogodi spoj današnjih reproduktivnih stanica mužjaka i ženki, budući će embrij trebati dosta vremena da stignu do maternice i ugrađuju se u zid. Staza oplođenog jajašca do maternice i daljnje implantacije može trajati oko tjedan dana, ali nije moguće odrediti točno koji dan nakon što se stanica fuziona odvija. Stoga je, zbog praktičnosti, odlučeno računati na početak trudnoće od trenutka začeća, ali uzimajući u obzir prvi dan posljednjeg menstruacije, stoga možemo reći da je pravi broj tjedana trudnoće u prosjeku 2 tjedna manje od razdoblja opstanka.

Procijenjeni datum isporuke izračunava se i na temelju koliko tjedana trudnoće traje od prvog dana posljednjeg menstrualnog razdoblja. Točno 40 tjedana (280 dana) dodano je do danas i dat je datum na kojem se, prema pretpostavkama liječnika, treba roditi punopravno i potpuno formirana beba.

Što utječe na trajanje gestacijske dobi?

Dakle, otkrili smo da lijepo razdoblje trudnoće, u trajanju od 38 do 42 tjedna, može biti sasvim drukčije od iste žene, a da ne spominjemo različite. Koji čimbenici utječu na to koliko trudnica idu u očekivanju rođenja djeteta:

 • nasljeđe;
 • doba majke. U pravilu, broj dana trudnoće raste ako je trudna majka prerano ili prekasno;
 • prisutnost / odsutnost odstupanja u zdravlju majke. Ako stanje tijela trudne žene ostavlja mnogo na želji, najvjerojatnije će se dijete roditi prije 40 tjedana ili će se roditi prerano;
 • psihološko stanje trudnoće. Čini se da žena dobiva vrlo umorna tijekom proteklog razdoblja trudnoće, a do 38. tjedna ne osjeća najbolji način, pa je vrlo spremna rađati brzo. Takvo raspoloženje može stvarno pomoći bebi da se rodi prije 40 tjedana. Postoje i suprotne situacije kada trudnica nije moralno spremna za nadolazeći proces rađanja, a tijelo reagira na taj strah produžujući gestacijsku dob.

Svaka buduća majka trebala bi se sjetiti da njezina trudnoća ne bi trebala biti slično ničemu drugom, stoga nije nužno biti jednako ostalim trudnicama, računajući uvjete približavanja rođenju. Sve će se dogoditi kako je položila priroda - bez obzira koliko tjedana, koliko mjeseci trudnoće. Čak i ako u 38. tjednu vaša beba ne misli da se rodi, samo trebate čekati: uskoro će se dogoditi dugo očekivani sastanak.

Koliko traje trudnoća za žene?

Dok čeka dijete, mnoge žene pitaju koliko tjedana trudnoća traje. Točne informacije o razdoblju čekanja potrebne su za mnoge svrhe. Pomoću nje možete izračunati kada je toksična bolest završena, datum prvog stavka i procijenjeno vrijeme rođenja djeteta.

Trajanje trudnoće kod žena

Određivanje trajanja trudnoće u početnoj fazi pomoći će opstetričaru. Ručno pregledava ženu tijekom prvog posjeta i procjenjuje veličinu maternice kako bi se razumjelo koje razdoblje trudnoće odgovara. Ginekolog kod postavljanja razdoblja uzima u obzir prvi dan posljednje menstruacije - vjeruje se da se sluznica maternice od tog trenutka počinje pripremati za trudnoću.

Dakle, koliko mjeseci normalna trudnoća traje od trenutka začeća? Budući da je svaki organizam individualan, nemoguće je predvidjeti proces do najbližeg dana. Medicina za ovu svrhu koristi standard s prosjekom. Prema općeprihvaćenim standardima, uvjeti djetetova rođenja su:

 • u danima - 266-280 kalendarskih dana trudnoća traje od trenutka oplodnje do porođaja;
 • u tjednima - 38-40 * tjedana;
 • u mjesecima - 9 mjeseci prema kalendaru (ili 10 lunarnih mjeseci s 28-dnevnim ciklusom).

* 38 tjedana - embrionalno razdoblje (trajanje trudnoće od trenutka oplodnje do isporuke); 40 tjedana - opstetrički termin (trudnoća se računa od početka posljednjeg menstrualnog ciklusa do porođaja).

Što može utjecati na trajanje trudnoće?

Postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na trajanje određene trudnoće. Neki od njih su izvan nadležnosti medicine, drugi su vrlo predvidljivi i uzimaju se u obzir od trenutka njihove identifikacije. Ti faktori uključuju:

 • stanje fetusa i njegov prenatalni razvoj;
 • zdravlje majke tijekom trudnoće;
 • psihičko stanje trudnice;
 • nasljedstvo.

Gore navedeni čimbenici mogu utjecati na to kako trudnoća prolazi i uzrokovati i prijevremeni porod i perenosheniya bebu u maternici.

 • Pretilna trudnoća je ona koja je završila porođaj u 37. tjednu trudnoće. Slučajevi preranog rođenja nisu neuobičajeni, učestalost ranih poroda do 16-20% svih trudnoća.
 • Dijagnoza "odgođene trudnoće" obično se provodi nakon 42. tjedna trudnoće, kada se pojam kreće iznad trećeg tromjesečja. To je mnogo rjeđe u prijevremenim trudnoćama i čini samo 4% od ukupnog broja poroda.

Oba stanja predstavljaju prijetnju u obliku nepovoljnih porođaja, au nedostatku odgovarajuće kontrole može ozbiljno utjecati ne samo na trajanje trudnoće, već i na stanje buduće majke i njezine bebe.

Trajanje trudnoće i ovulacija

Svaka žena može samostalno izračunati trajanje trudnoće ako zna datum njezine ovulacije. Ovo je jedini dan u mjesecu kada se može pojaviti trudnoća. U vrlo rijetkim slučajevima, ovulacija dolazi dvaput u 28 dana ciklusa, u kojem slučaju ženski ciklus prolazi kroz promjene.

Izračunajte dan ovulacije je vrlo jednostavan - potrebno je dodati točno 14 dana do prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. U prosjeku, ženski ciklus traje 28 dana. Ispada da ovulacija javlja samo u sredini ciklusa.

Ako računate trajanje trudnoće od dana ovulacije, ispada da nošenje djeteta traje 266 dana. Ovo je normalna punopravna trudnoća. Na isti način možete predvidjeti datum rođenja.

Dobar vodič za videozapise o tome kako izračunati datum isporuke:

Fetalni pokreti i rok isporuke

Drugi faktor koji vam omogućuje da odredite trajanje rada i trajanje trudnoće općenito, smatraju se fetalnim pokretima.

 • U prvoj trudnoći, trudnica može osjetiti pokrete u razdoblju od 20 do 22 tjedna.
 • Druga i naknadna trudnoća omogućuju trudnici da osjeti kretanje djeteta od 18-20 tjedana.

No, svako dijete u utrobi, u pravilu, ima svoj specifičan ritam kretanja. Vrhunac fetalne aktivnosti dolazi između 28. i 37. tjedna opstetriranja. Broj dječjih šokova dnevno može biti najmanje dvadeset u roku od 12 sati.

Druga i kasnija trudnoća - razlike od prvog

Na forumima mladih majki možete naći mišljenje da je druga trudnoća nešto brža i jednostavnija od prvog. Ta je izjava neutemeljena, budući da je bilo kakvo rođenje individualan i nepredvidljiv proces. Redoslijed i broj trudnoća ne utječu na trajanje određenog razdoblja čekanja za dijete. Rođenja mogu početi dva tjedna ranije ili kasnije, ili kada dođe 40. tjedan opstanka, bez obzira je li prva trudnoća ili ne.

Nositi dječake i djevojčice - postoje li razlike u smislu?

Izjava da trudnoća s dječakom i trudnoća s djevojkom razlikuje se u smislu vremena, odnosi se na niz narodnih znakova. Vjeruje se da se djevojke rađaju prerano, a dječaci "prije pobjede" čekaju na očekivani dan rođenja. Zapravo, ovo mišljenje nije potvrđeno suvremenim znanstvenim teorijama. Nosivanje djeteta od određenog spola može utjecati na unutarnje stanje tjelesne majke, što je u nekim slučajevima zabilježeno od strane reproduktivnih liječnika. No, tijek i trajanje trudnoće ne utječe na spol budućeg djeteta.

Čekanje blizanaca: vrijeme nošenja višestruke trudnoće

Za buduće roditelje, očekujući rođenje nekoliko beba odjednom, postavlja se pitanje - koliko dugo traje trudnoća za blizance? Određivanje trajanja trajanja trudnoće je individualno, ne može se izračunati bez ultrazvučne preglede i tjednog liječničkog pregleda.

Jedino što se može potvrditi jest da se više trudnoće gotovo nikada ne odgađa. U pravilu, žena koja nosi nekoliko voća, rođena ispred vremena. To je zbog prekomjernog stezanja maternice, što uzrokuje prijevremeni rad. Ovdje su opstetri i ginekolozi izvedeni mali uzorak:

 • Uz normalnu trudnoću s dvostrukim rođenjem, porođaj se javlja u 36-37 tjedana trudnoće.
 • Ako žena nosi trojke, porod može se dogoditi 33-35 tjedana trudnoće.
 • U slučaju kvadrata, rođenje djece može se pojaviti između 31 i 33 tjedna.

Tablica (kalendar) i gestacijska dob Trudnoća po mjesecu, tromjesečju i tjednu

Trudnoća tjedno, tromjesečno i mjesec dana. Detaljna tablica (kalendar) trudnoće

Obično se smatra da trudnoća traje samo devet mjeseci. No, svaka žena koja odluči postati mama, brzo otkriva da liječnici mjere tjedna gestacijska dob. Normalna trudnoća traje od 38 do 42 punih tjedana.
Trudnoća po mjesecu, tromjesečju i tjednu

Ciklus počinje, javlja se menstruacijsko krvarenje.

Zapravo, ovo još nije još trudnoća, jer imate još jedno menstrualno krvarenje. No tijelo je već počelo pripremati za vjerojatnu majčinu.

U većini slučajeva žene postaju trudne 14. dana ciklusa, negdje u sredini.

Nekoliko dana nakon oplodnje, embrij-morula je pričvršćena na unutarnju stijenku maternice (endometrija). Sada se možete smatrati potpuno trudnima! U tom razdoblju nastaju živčani sustav i mozak djeteta. Prvo kuca maleno beba srca.

Možete koristiti kućni test za CG u mokraći, ali ovaj potonji nije vrlo pouzdan jer je trajanje trudnoće još uvijek vrlo mala. Formiranje kralježnice i mišića. Oblikovane su oči, uši, ruke i noge. Duljina voća je oko 1,5 - 2,5 mm.

Vaša prva sumnja da ste trudni - budući da ne dobivate menstruaciju - javlja se nakon začeća u razdoblju od 2-3 tjedna.

Za većinu žena, trudnoća samo znači slabost i mučninu. Ali u prvim tjednima trudnoće, nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Ultrazvuk pokazuje kretanje bebe. Djetetovo srce već premlaćuje na frekvenciji od 140-150 otkucaja u minuti, što je dvostruko brže od njegove majke.

Pet tjedana kasnije, nakon začeća, oplođeno jaje je pričvršćeno na zid uterusa. Cerviks se najčešće opušta, ali u tom razdoblju liječnik ne gleda trudnicu na stolici. Počinju se manifestiraju napadi na mučnina i druge vrste toksikoze. Visina djeteta je oko 7 - 9 mm. Počinje se oblikovati dječje lice, usta, oči i mali nos.

Maternica počinje rasti, ali je potpuno nezapaženo. Počinje stvaranje i razvoj mliječnih zubi. Potpuno oblikovani zglobovi lakta. Beba počinje poboljšavati svoje sposobnosti kretanja. Dojka je obnovljena za ulogu medicinske sestre. Visina vaše bebe iznosi 22-30 mm. Težina oko 4 grama.

Taj je lik i dalje neprimjetan da ste trudni. Razina humanog korionskog hormona u krvi još uvijek nije najveći, ali promjene koje već osjećaju, koža postaje glatka i ravna, ali postoji svibanj biti akne. Fetus na prstima fetusa već razlikuje uzorak kože. Vaša beba može već saviti prste.

Maternica povećava veličinu za 2 puta. Mood i dobrobit se mijenjaju iz visokih razina hormona. Promjene raspoloženja nisu isključene, postoji povećana pobudnost. Tijekom ovog perioda, počnete steći težinu, desni postaju labav, štitnjača se malo povećava. Dijete dobiva snagu i veličinu koja će, nakon dodirivanja maternice, moći odgurnuti se od nje. Ali sudeći prema težini i visini (27 - 35 mm, visini i 4 grama težine) nećete osjećati i neće znati o njegovom postignuću.

Spaljivanje kalorija povećava se nego prije trudnoće: metabolizam se povećava za 25%. Cirkulirajuća krv povećava volumen. U pratnji osjećaj unutarnje topline, jer pijte puno tekućine i znoj puno. "Voće" je točno definicija vašeg djeteta od strane liječnika u ovoj fazi. Oblikovanje svih organa je dovršeno. Studije o znanosti o fetusu pokazale su da dijete u 11. tjednu može reagirati na svjetlost, toplinu, buku, osjećaj boli i dodir.

maternice povećava se širina oko 10 cm. Osjeća svoju stezanje u hip području, što olakšava njegovu daljnju napredak u trbušnu šupljinu. S ultrazvukom kod liječnika, veličina fetusa može preciznije naznačiti trajanje vašeg rođenja. Na rukama i nogama djeteta formiraju marigoldi. Već sisanje refleks se pojavljuje, počinje sisati veliki prst. Vi ste njegovo središte svemira, njegov dom i obrana, njegova igra.

Vaša krv već je puna različitih hormona odgovornih za trudnoću. Bit ćete manje razdražljivi i prestat ćete mučiti jutarnju mučninu. Prolazit će osjećaj rizika od pobačaja. Potrebno je kontrolirati pitanje prevencije virusnih bolesti. I dalje raste placenta, koja štiti zdravlje djeteta. Njegova težina iznosi oko 28 grama. Osnovali su 20 mliječnih zubi.

Počinje razdoblje drugog trimestra, najbolje vrijeme trudnoće. Sada će energija biti više nego obično, iako se veličina maternice povećava svaki tjedan. To će biti vidljivo kada je želudac počinje postupno rasti: od ranih fundusa (gornji dio) je iznad stidne području, onda sada - više od zonoyu pupka. Počinje razvoj inzulina kod bebinog pankreasa. Započnite stvaranje genitalija. Njegovo srce tijekom tog perioda dnevno pumpa 24 litre krvi. U veličini je poput dlana majke.

Osjećaj nježno trbuh, osjećate da je dno maternice (gornji rub maternice) smješten oko 7,5 cm ispod pupka. Hormoni koji se aktivno otpuštaju voće mogu utjecati na vaše tijelo, uzrokujući tako značajan gubitak kose. Kosa počinje rasti na glavi djeteta. Težina je oko 50 grama, a visina oko 13 cm.

Za pravi prostor raste u fetusu posteljice, uterus se povećava. Amnionska tekućina je oko 250 ml. Dijete može prikazivati ​​različite grimase, otvoriti usta. Morate se brinuti što je manje moguće - on osjeća i također će biti uzrujan kada se osjećate loše.

Placenta i dalje raste, zajedno s njim i fetusom. Početku, prvih nekoliko tjedana - tanka ljuska s korionski resica i kraja pojam - je gusta (debljina negdje 2.5 cm), masa, koja teži oko 480 grama. Počnite osjećati kretanje djeteta.

Za one koji imaju ovu prvu trudnoću ovo je posebno uzbudljivo razdoblje, osjećate da dijete kreće. Neke buduće majke osjećaju kretanje djeteta na 19.-20. Tjednu, najčešće u slučajevima gdje oni dobivaju težinu. Težina djeteta je oko 200 grama, a duljina 20,5 cm.

Rast mozgova je glavna prednost ovog tjedna. Znak važne uloge koju mozak igra u razvoju djeteta je njegova nerazmjerno velika glava kao embrij.

Želuca i, prema tome, trudnoća već su jasno vidljivi. Žuta je izgubljena i više joj nije moguće nazvati njezin struk, a trbuh izgleda kao okrugla lopta. Gornji dio ruba maternice nalazi se ispod pupka.

Bijele krvne stanice se proizvode u krvi vaše bebe, koje su odgovorne za suzbijanje infekcija. Na jeziku, dijete ima okus nepce, a kad pije amnionsku tekućinu, ubacuje usne.

Dodirujući ruke i lice, dijete se proučava. Kao i prije, povećava se količina krvi, uglavnom zbog plazme. Plazma je sastavnica krvi koja može otopiti krvne stanice. Stoga su u trudnica fiziološka anemija. Potrebno je prilagoditi hranu, obraćajući pažnju na potrošnju hrane obogaćene željezo.

Dijete izgleda naborano i crveno, iako se na brzinu počinje povećavati masnoće. To se događa jer se masni naslage formiraju duže od vanjske kože, jer koža izgleda saggy. Težina je oko 510 grama. Postoji anksioznost zbog prekomjerne aktivnosti bebe. Pokušajte prošetati, razgovarati u takvom razdoblju jer treba promjenu krajolika i vašu pažnju.

Dobitak težine podsjeća na sebe. Zato što postoje glavobolje, problemi s mjehura, težina u nogama i opća slabost. Dječja masa je oko 600 grama, visina - 30 cm. Znoj i masne žlijezde počele su funkcionirati. Lice se formira i vidjet ćete ga na isti način pri rođenju. Cilia, kosa i dalje raste.

Sada je veličina maternice jednaka nogometnoj lopti, koja vrši pritisak na dijafragmu, potkoljenicu, trbušne smjene. Težina djeteta je oko 700 grama. Squeezes i pomiče prste, razvija pokrete. Palmi svijetle ružičaste boje i nježnosti nadmašili su latice ruže. Formirajući prioritet lijeve ili desne strane tijela.

Pokreti su toliko primjetni da i drugi rođaci i prijatelji mogu to osjetiti. Vaše raspoloženje prenosi se na mrvice kao nikada prije. Otvara oči, koje su sada plave ili nebo boje. U budućnosti se boja može promijeniti.

U slučaju preranog rođenja, šanse za preživljavanje iznose 85%. Održivost je viša nego ikad. Prije punog nošenja trebate još 13 punih tjedana. Težina je oko 900 grama.

Početak trećeg trimestra. Rođenje djeteta u tom razdoblju legalno prepoznaje njegova ljudska osobnost, koja mora biti registrirana. Neke konvulzije mozga potpuno su razvijene, mozak i dalje povećava masu. Kosa raste dulje. Malo više od 1 kg. Kolostrum ili kolostrum akumulira se u prsima. Tijelo počinje osjećati i priprema se upoznati dijete. Ona pruža budućnost svojim hranjivim mlijekom.

Dijete započinje svoju pripremu za rođenje i život izvan maternice majke. Regulira temperaturu vašeg tijela. Koža bebe postaje gušća, počinje akumulirati masnoću.

Vaša se beba počinje upoznati sa sobom u kojoj se nalazite. Pokušajte mu pokazati velike predmete, na primjer igračku - može biti sretan. Počinje učiti prepoznavati glasove svih članova obitelji. Zbog porasta težine, pokreti postaju sporiji i nespretni. Sjetite se svog položaja dok ste hodali ili sjedili. Izlazak iz kreveta, prvo se okreće na svojoj strani. Zbog ozbiljnog opterećenja na leđima osjećaju se bolovi u leđima.

Težina djeteta je oko 1,5 kg. On može pokušati povećati svoj prostor okrećući glavu prema dolje i, s nogama gore, pritisnite na donjem dijelu. Osjećaj za mama nije ugodno.

Rast djeteta je oko 40 cm. U posljednjim tjednima trudnoće dijete čuje sve što se događa oko sebe. Poznato je majčin glas. Ne zaboravite razgovarati s njim, pjevati mu uspavanku.

Oblikovana supstanca površine - omogućit će dijete da samostalno diše nakon rođenja. Dolazi glava od djetinjstva pa se priprema za rođenje. Vaš liječnik ili babica detaljno će vam reći o položaju vašeg fetusa u vezi s rotirajućim kanalom.

Dječak dobiva ukusne jela posuđa koju koristite. Dobro razvijen osjećaj okusa. Kontrakcije Braxton Hicks postaju češće. To su bolna senzacija, u obliku kontrakcija koje se formiraju u gornjem dijelu maternice, a zatim se raspoređuju prema dolje i konačno se povuku.

Nailovi djeteta su rasli i stigli do ruba prstiju. Tijekom rođenja djeteta može imati dugačke nokte, a na licu mogu biti ogrebotine, još uvijek u utrobi. U maternici je već neudoban i tjeskoban. Dijete iznosi oko 2 kg 200 grama.

Glatki i glatki - to je bio njegovo lice, stvorili su se debeli obrazi. Obrazi u bebama nastaju zbog potkožnog masnog tkiva, kao i zbog palca koji se sisa u maternici tijekom nekoliko mjeseci, a ovo je velika obuka mišića koja su odgovorna za usisavanje refleksa!

Ovisno o tome da ovo nije prva trudnoća, sada ili kasnije, pojavljuju se harbingeri porođaja. To jest, glava djeteta (u slučaju glavobolje) ide dublje u zdjelicu. Dakle, olakšanje je moguće smanjenjem pritiska na unutarnje organe se smanjuje. Sada se trudnoća može smatrati "punim radnim vremenom". Zbog činjenice da dijete pada niže i niže, možemo reći da "sjedi na kovčegu". Ne možete se žuriti. Da bi se pokreti dišnih putova već podlegli. Težina bebe iznosi oko 2 kg 400 g.

Tijekom zadnjih tjedana beba je nakupila u crijevima crnu i zelenu tvar zvanu meconium, koji se sastojao od krvnih stanica koje su propadale, stanice intestinalnih stanica koje su umrle, kao i pilinga stanica kože, klica germe koju je progutao amnionska tekućina i druge komponente,

Postoji skraćivanje i proširenje cerviksa, a pritisak na mjehur je najjači za cijelo razdoblje trudnoće. Uoči uskog rođenja, neke trudnice će imati malo nervoze. Dobitak težine bebe je u prosjeku oko 28-30 grama dnevno.

Pokušajte ostati mirni, čekajući nadolazeću isporuku. Tijekom ovih perioda, vaši najmiliji koji su blizu vas trebali bi biti svjesni vaših želja o tome kako i gdje rađati. Tijekom borbi valja upamtiti potrebne tehnike opuštanja i pravilnog disanja.

Dijete se još uvijek nalazi u maternici, tijekom tog perioda jednostavno povećava svoju težinu i, vjerojatno, zabrinjava da je "ostao". No, ako je dijete rođeno, tada je osjećaj iznenađenja toliko velik, jer novo stanište i život su vrlo različiti od stare, unutar majčine utrobe.

Prema statistikama, 10% trudnica "nosi" do 42. tjedna. Ne brinite ako ulaze u ovu kategoriju trudnih majki. Važno je konzultirati se sa svojim liječnikom o metodama indukcije radne snage.

Ovaj tjedan, trudnoća se već zove - odgođeno.

Približan rok isporuke.

Tjedne trudnoće po mjesecima

Unatoč činjenici da svatko kaže da trudnoća traje 9 mjeseci, obstetrijski izračun se odvija svaki tjedan, osim toga, vrlo često su sva važna testiranja i događaji u razvoju fetusa točno naznačeni u tjednima.

Mnogi budući roditelji, osobito daddies, ne mogu odmah odrediti: 7 mjeseci je koliko tjedana trudnoće? Kako to učiniti, to će reći u ovom članku.

Odgovarajući mjesecima i tjednima trudnoće

Fetalni razvoj i zdravlje majki (osobito težina) moraju se stalno pratiti, a budući da u mjesecu nema isti broj dana (od 28 do 31), liječnici su pronašli stalnu jedinicu - tjedan koji traje 7 dana. Izbor ove jedinice mjerenja trudnoće posljedica je činjenice da je to kratko vrijeme, pa je lakše pratiti što se normalno događa u razvoju djeteta. Ovo je osobito važno za ultrazvuk i projekcije. Uostalom, stopa indikatora varira ovisno o trajanju trudnoće.

Dakle, skoro svaki mjesec opstetrije ima 4 tjedna: na primjer: 3. mjesec trudnoće je razdoblje od 9 do 12 tjedana. No, svi izvori ne daju iste informacije. Ponekad možete naći da je 3. mjesec trudnoće vrijeme od 10 do 13 tjedana.

Zašto se to dogodi? Da, jer prema kalendaru u mjesecu ima 4 tjedna i 2-3 dana, dakle treći mjesec trudnoće završava u 13 tjedana i 2 dana. I tako u svakom slučaju, što dovodi do činjenice da se kraj tjedna poklapa s krajem mjeseca.

Koliko je lako odrediti mjesec trudnoće po tjedan?

Za praktičnost određivanja koji je mjesec došao po tjednima, razvijene su tablice "Tjednici i mjeseci trudnoće". Postoji nekoliko mogućnosti, ali to je najočitije:

Vrlo je lako odrediti, u odnosu na kraj prošlog mjeseca, koji se tjedan trudnoće odnosi na koji mjesec. Da biste to učinili, u prvom stupcu pronađite broj tjedna koji vas zanima i pregledajte koji mu mjesec pripada. Također možete odrediti iz ove tablice kada će DA biti.

Dakle, lako možemo odrediti koliko tjedana 7 mjeseci trudnoće, prema tablici, ovo razdoblje odgovara razdoblju od 28 do sredine 32 tjedna.

Sposobnost da se utvrdi koji tjedan odgovara koji mjesec će vam pomoći da pravilno izračunate određeno vrijeme, čak i ako je vremenski period naveden u različitim mjernim jedinicama. Također će vam pomoći da poručite rođacima koliko dugo ste i kada je potrebno čekati nadopunu u obitelji.