Koliko dugo se treba okupati u kuhanoj vodi novorođenčeta

Bol

Osoba je nedavno rođena, kaže da je dovoljno tjedan dana, a zatim dodati mangan i sve.

Kuhati vodu za kupanje treba liječiti pupčanu ranu. U budućnosti, voda za kupanje ne može kuhati, ali svakako obranite tijekom dana kako biste ga oslobodili od klora. Još bolje, okupajte se u filtriranoj vodi, ali ga ne možete priuštiti svi. Kalijev permanganat se uopće ne smije dodati, u toj koncentraciji, kao što je obično učinjeno - nema dovoljno antiseptičkih svojstava, au većem slučaju to može biti opasno.

Također sam kuhala vodu za kupanje djeteta oko mjesec dana, a poslije toga počnemo se okupati u običnoj vodi. Kako je vrijeme prolazilo, primijetio sam da je dijete počelo rumeniti i skinuti kožu na prsima.

U početku sam mislio da je dijete počelo biti alergično na neki proizvod, kao što se već pokazao.

Kad sam se okrenuo dermatologu, liječnik mi je objasnio da je razlog za to skaliranje leži u vodi u kojoj se mi dijete obrišemo. I savjetovao nam je nekoliko mogućnosti za pravilno kupanje. Jedan od njih je da kuhati vodu prije nego što kupaju dijete.

Druga mogućnost može se koristiti za kupanje djeteta kupljenu vodu u plastičnim bocama od 5 litara. Za nas je bilo skupo, odmah smo odbacili ovu opciju.

Pa, treća je mogućnost čišćenja vode posebnim filtrom.

Odlučili smo uzeti filtar, jer je u stvari potrebna stvar u kući.

Tako smo djetetu okupali u pročišćenu vodu do godinu dana, sve dok dijete nije preraslo i da ga je alergija ostavila.

Glavni razlozi zbog kojih se novorođenčad treba okupati u kuhanoj vodi: koliko dugo dijete treba takve kupke?

Rođenje djeteta velika je radost i sreća za obitelj, ali i puno pitanja vezanih uz skrb i odgoj dugo očekivanog djeteta. Roditelji u prvim mjesecima života djeteta okružuju ga s pojačanim stupnjem pažnje, više brige, pogotovo ako je to njihovo prvo dijete. Takva pozornost na bebu je neophodna i ugodno, on mora osjetiti od prvih dana svog života da mu se sviđa.

Jedan od prvih i najuzbudljivijih postupaka za roditelje - mrvice za kupanje. Mnogo je pitanja: Koja je to kupka? Kako zadržati? Kakvu vodu? Što znači oprati? i tako dalje. Danas ćemo ispitati pitanje koje vode kupati i treba li kuhati.

Je li to potrebno i potrebno?

Imunitet djeteta svakako je slabiji od onoga odrasle osobe, no dovoljno se nositi s prirodnim bakterijama okoliša. S centraliziranim protocima pročišćene i filtrirane vode, prema GOST-u treba biti pogodan ne samo za djecu za kupanje, već se također može koristiti kao voda za piće.

Međutim, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne rade uvijek dobro, i svakako nije svaka majka spremna riskirati zdravlje njezine bebe. Stoga je bolje vizualno procijeniti kakvoću vode, trebalo bi biti prozirno bez nečistoća i neutralnog mirisa.

Ako postoji sjena ili miris, morate kuhati kako biste izbjegli zarazu. Kuhanje najbolje dezinficira. Nije potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta ako je čisto i bez mirisa.

Mnoge majke preporučuju kipuću vodu za kupanje tijekom ozdravljenja pupčane rane, tako da postoji manji rizik od infekcije rane, čak i ako se dobije.

Priprema i temperatura

Za prvo kupanje novorođenčadi, voda se kuha kako bi se izbjegla alergijska reakcija ili infekcija u pupčanu ranu. Nema potrebe kuhati ga dulje vrijeme, jer mikrobi odmah umiru, i toplina preko 100 stupnjeva (točka ključanja) nije moguća, a zatim isparava. Stoga je dovoljno da se kuhati i ugasiti.

Voda nakon kuhanja za kupanje mora se ohladiti. Ugodna temperatura za dijete će biti 36-37 ºê. Stupanj, poput tjelesne temperature, neće dopustiti prekomjerno zagrijavanje ili prekomjerno hlađenje, koža bebe nema neovisnu termoregulaciju pa će roditelji morati to neko vrijeme gledati.

Koliko dugo

Nema jasnog odgovora na ovo pitanje, sve ovisi o razlogu zašto se dijete okupa u kuhanoj vodi. Ako se bojiš infekcije u pupčanu ranu, dovoljno je da se okupajte dok se ne liječi ranu. Preporuča se okupati u kuhanoj vodi za upale kože i alergije s osipa na koži sve do prolaska crvenila.

Dezinfekcija metodom ključanja s niskom kvalitetom isporučene vode također je jedan od razloga za kupanje djeteta u takvoj vodi i zaustavlja vrenje kada se normalizira i uklanja se miris i boja.

Pro i kontra

Kada kupanje novorođenčadi u kuhanoj vodi ima prednosti i nedostatke, majkama je potrebno odabrati i odlučiti koji je čimbenik važniji.

Pros:

 • Zlonamjerni mikrobi umiru.
 • Mekoću za bebinu kožu.

kontra:

 • Dulji proces pripreme (kuhati, ohladiti do željene temperature).
 • Teško je dobiti veliku kupku.

Pro i kontra su otprilike isti.

Kada mogu oprati dijete u tekućoj vodi?

Od prvog dana života pedijatri savjetuju majke da kupaju djecu u kuhanoj vodi, tako da se beba brže prilagođava okolišu. Ovaj savjet, naravno, pogodan je za apsolutno zdrave bebe i dobre kvalitete tekuće vode.

Novorođene mrvice su tako male i osjetljive da želim činiti sve što je potrebno da bi ih udobnije, čak i ako je to radno intenzivno. Mlade majke već imaju malo vremena, pa neka pitanja koja zahtijevaju puno vremena za provedbu, bolje je dobro proučiti. Na primjer, takvo pitanje kao plivanje u prokuhanoj vodi. Nema potrebe kupati svu novorođenčad u kuhanoj vodi, što znači da možete potrošiti spremljeno vrijeme sa bebom.

Korisni videozapis

Zatim, koristan videozapis o tome treba li kuhati vodu za bebe:

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Koliko dugo treba kupati dijete u kuhanoj vodi (članak).

Novorođenče je radost za svoje roditelje, koji se brinu za njega, igraju, gledaju njegov razvoj, okupaju se. Kupanje djeteta je ključni trenutak za mamu i tatu i radostan događaj za bebu.

- Sumnjiva boja vode - zbog hrđe cijevi ili slabe kvalitete vode. Kako bi izbjegli različite alergijske reakcije na koži djeteta, voda za kupanje mora se kuhati, braniti i filtrirati. Ako je moguće, obavite ovaj postupak dva puta, ako nije moguće dobiti čistu vodu;

- sumnjivi miris vode - ovisno o području, mineralne stijene pod zemljom određuje miris i okus vode. Kipuće i naseljavanje će vam pomoći, kao i dodavanje biljnih infuzija u vodu. Igle, kamilica, seriju omekšavanja ove nelagode;

- Klorirana voda - voda je uvijek dezinficirana, ali se događa kada voda daje nepodnošljivo izbjeljivanje. U ovom slučaju, ključanje je obavezno, tako da dijete nema alergiju;

- tvrda voda - tvrda voda se boji čak i na koži odrasle osobe, au novorođenčadi koža je mnogo mekša i osjetljivija. Kruta tvrda voda će ga učiniti malo mekšom;

- mikroorganizmi i bakterije - mnogi mikrobi i bakterije umiru tijekom kuhanja, što sprečava mogućnost djeteta da zarazi infekcijom dok se kupa ili slučajno uzme vodu u usta;

- neizljeđenu pupčanu ranu - kako bi se spriječilo ulazak različitih infekcija, što će dovesti do kardijalne kile ili kirurške intervencije u slučaju gnojnog postupka, voda se kuha i dodaje se mangan ili infuzija biljaka.

- alergije na koži kod djeteta - razni osip ili alergije na koži zahtijevaju posebnu higijenu i dezinfekciju pa će u ovom slučaju potreba za ključanjem biti konstantna.

Dakle, potrebno je kupati dijete u kuhanoj vodi sve dok umbilikalna rana ne izliječi, nema alergije ili osipa na koži, a kvaliteta svojstava vode se ne poboljšava.

Prvo kupanje

Kupanje novorođenčeta. Kako kupiti bebu

Vratili ste se iz bolnice. Preplavljeni ste osjećajima radosti i sreće od rođenja djeteta, kojeg ste mjesecima čekali, a istodobno - tjeskoba i, možda, strah od novih odgovornosti, sumnja u sebe, pogotovo ako je ovo dijete prvo. To je normalno, jer se svaka majka u početku osjeća blaga, ali svaki dan dobit ćete povjerenje i iskustvo, s njima radost i sreću da komuniciraju s bebom.

Kada se kupati?

Od prvog dana vašeg boravka kod kuće, morat ćete stalno naučiti učiniti nešto po prvi put, uključujući kupanje vašeg djeteta. Prvo se postavlja pitanje - kada se mogu kupati? Možete se kupati prvog dana, čim stignete kod kuće (ako se cjepivo protiv tuberkuloze odvija dan prije), ili sljedeći dan, ako se daje na dan pražnjenja.

Koliko je doba dana bolje da se okupaš? U svakom trenutku možete se ugodno osloniti, ali nemojte zaboraviti na dva pravila: poželjno je kupati u isto doba dana i uvijek prije hranjenja.

Priprema za kupanje

Da bi postupak kupanja bio uspješan, pripremite sve što vam je potrebno unaprijed (o tome ću vam kasnije reći). Bilo bi lijepo pozvati pomoć nekome od starijih (baka, na primjer, ili čak iskusni susjed). Bilo bi sjajno da je otac sudjelovao u svim aktivnostima od prvog dana, uključujući pomaganje da se kupaju dijete - napokon, od prvog dana dijete treba osjećati ljubav i brigu o oba roditelja, a otac koji drži sićušno stvorenje u rukama će pomoći da se osjećate više hrabri i odgovorni. Osim toga, utvrđeno je da ranije otac počinje sudjelovati u svim aktivnostima vezanim uz skrb i odgoj djeteta, to je jači odnos između njih postaje u budućnosti.

Dakle, prije nego počnete kupati, unaprijed pripremite sve što vam je potrebno.

Prvo, voda. Činjenica je da se dijete jede samo u kuhanoj vodi sve dok se umbilikalna rana ne izliječi (to se obično događa u dobi između 18 i 22 dana), tako da se voda mora prethodno kuhati da se postupno hladi na 38 ° C.

Drugo, soba u kojoj se možete okupati mora ispuniti nekoliko uvjeta: da bude topla (temperatura zraka 22-24 ° C), bez skice, mora biti udobna tako da možete doći do kupke sa svih strana. Mnogi se okupaju u kupaonici, stavljaju bebu na postolje, ali mislim da je prikladnije to učiniti u kuhinji, gdje možete pravilno zagrijati zrak, staviti kadu na stol za blagovanje (a onda se ne morate sagraditi za držanje djeteta) i Osim toga, kuhinja je obično mnogo lakša.

Treće, vrijedi unaprijed pripremiti odjeću koju ćete staviti na dijete nakon kupanja, obično su to: 2 pelena (tanka i debela), 2 prsluka (tanka i debela), pelena, kapa. Sve to mora biti unaprijed dogovoreno na stoliću za promjenu u redoslijedu koji vam je potreban.

Osim toga, potreban vam je vrč s kapacitetom od 1,5 do 2 litre za pranje, mekom ručnikom, bebenskom sapunicom, vunom od pamuka, kuhanim povrćem ili tekućim parafinom, prahom; malu zelenu i 3% -tnu vodikov peroksidnu otopinu za liječenje zamorne rane i napokon pripremiti visoko koncentriranu otopinu kalijevog permanganata u maloj bocici (ispirete nekoliko kapi u vodu za kupanje dok se umbilikalna rana zaliječi), 2 pipete.

Kupanje za bebe

Dakle, nastavite s postupkom kupanja. Najbolje je to učiniti zajedno, onda će jedna osoba moći izravno oprati dijete, a druga će biti u stanju služiti potrebnim stvarima.

Pripremite kupaonicu, postavite kadu, ulijte vodu u vodu (temperatura vode je 38-39 ° C), dodajte nekoliko kapi otopine kalij permanganata tako da voda dobije blago ružičastu boju. Voda treba uliti u kadu do razine od približno 15 cm, tako da beba koja leži u njemu čuva glavu, ramena i prsa suha (nije problem ako se umbilikalna rana nalazi u vodi - poduzeli smo sve mjere predostrožnosti). Zatim, pripremite čašu čiste vode (temperatura vode približno 36 ° C) za pranje.

Sada možete skinuti dijete uzimajući ga u svoje ruke (s lijevom rukom poduprite glavu i leđa, a desnu ruku s vašim stražnjicama i nogama). Pažljivo ga spustite u vodu, držeći ga tako da su glava i ramena iznad vode, a svi ostali dijelovi tijela su u vodi. Zatim, nastavljam podupirati moju glavu i leđa lijevom rukom (možete koristiti posebne potpore koje su komercijalno dostupne, ali ja sam osobno smatrala da je udobnije i ugodno držati dijete na mojoj ruci), nježno sapun moju glavu, ramena, zatim ruke, noge, genitalije, preokrenuti beba na trbuhu, natrag. Zatim isperite dijete s vodom iz vrča s leđa, a na kraju kupanja ispred.

Nakon kupanja

Sada izvadite dijete iz kupelji i brzo ga stavite na frotirni ručnik, omotajte i nosite ga tamo gdje već imate pelene i higijenske predmete. Pažljivo obrišite bebu cvjetnim pokretima, počevši od glave, nemojte zaboraviti sušiti sve bore. Zatim, vlaženje pamučne vune s uljem, pažljivo liječiti nabore u vratu, u pazuha, prepone područja. Postoje djeca kojima se ulje ne uklapa, u takvim slučajevima savjetujem vam da upotrijebite praškasti ili redoviti krumpirov škrob, ali ne zaboravite da se prašak primjenjuje samo na suhu kožu.

Zatim liječite zamućenu ranu. Koristite pipetu, kapnite (2-3 kapi) vodikov peroksid u pupčanu ranu. Uklonite suvišak tekućine pomoću pamučne brusnice. Pomoću iste pipete ispustite jednu zelenu kapljicu. I pričekajte da se zeleno osuši.

Sada možete oblačiti dijete. Prvo - potkošulje: stavite tanak natrag ispred, i debeli - s kopčom na prednjoj strani. Zatim stavite pelenicu između nogu (ili pelene, ako ih želite koristiti) i zamotajte ih u pelene. Nakon kupanja morate nositi kapu dok kosa ne bude suha.

Tijekom cijelog postupka kupanja, nemojte zaboraviti razgovarati s djetetom blagim mirnim glasom.

To je sve. Sada možete hraniti dijete.

Neki problemi vezani uz kupelj.

 1. Koliko je dugo postupak?
  Prva kupka je 2-3 minute, a zatim ga možete sipati do 10-15 minuta, ali ne i duže, budući da se količina vode koju ulijete u bebu brzo hladi, a dugom kupkom beba može zamrznuti ili umoriti.
 2. Moram li se svakodnevno kupati?
  Da, i to ne samo zbog higijenskih razloga, već i zbog stvrdnjavanja; Osim toga, voda se opušta i vrlo je korisna za živčani sustav djeteta.
 3. Koliko često oprati sapunom?
  Zimi 1 puta tjedno, ljeti 2-3 puta.
 4. Je li moguće dodati biljne čajeve ili pjenu za kupanje u vodu?
  Da, naravno, ali sve dok se umbilikalna rana ne iscjeljuje u potpunosti, bolje je ostati na slabo ružičastom otopinu kalijevog permanganata, a zatim možete dodati izgaranje vlaka, leptira, celandina, kamilice u vodu za kupanje. Možete koristiti i gotove alate za plivanje.
 5. Kada mogu kupiti bebu u velikom kupku?
  Ne prije nego što nauči dobro sjesti. Savjetujem vam da na dnu kupke stavite antistatičastu podlogu i ulijte vodu na beba na struk. Ne ostavljajte dijete samo: može se utopiti čak i na dubini od 15 centimetara ili otvoriti slavinu s toplom vodom.
 6. Koliko dugo morate kupiti dijete u prokuhanoj vodi?
  Sve dok se umbilikalna rana ne izliječi.
 7. U kojoj dobi možete koristiti dječji šampon?
  Teško je odgovoriti nedvosmisleno. U našoj zemlji tradicionalno se smatra da se do jedne godine treba oprati bebom sapunom. Inozemni autori ne vide ništa loše s činjenicom da od 3-4 mjeseca možete koristiti bebu šampon. Po mom mišljenju, ima nekoliko prednosti: ne stezne oči, ne osuši vlasište, ima blagi učinak i pogodno je za čestu uporabu.

Još jednom želim reći: nemojte se bojati početi raditi nešto po prvi put, volite svoje dijete, a kupanje će postati ugodan postupak za vas i vaše bebe.

Na temelju osobnog iskustva i literature:

 1. L.Pernu "Ja podižem dijete", M., "Medicina", 1991
 2. B.Spok "Dijete i briga za njega", Vladikavkaz, "Alania", 1991

Irina Bykova, dječji liječnik i izvanredna majka dvoje djece.

Kada dijete može biti okupano u kuhanoj vodi

Kupanje novorođenčeta je jedna od najvažnijih higijenskih postupaka za bebu. Potrebno je ne samo održavati čistoću i spriječiti osip od pelene, već i kao stimulaciju disanja i cirkulacije krvi u tijelu. Neophodno je pažljivo okupati dijete, jer tijelo malog čovjeka još nije spremno za punopravno postupanje s vodom. Posebno, roditelji imaju mnogo pitanja: je li potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta, koju vrstu vode treba biti, što znači koristiti. Razmotrite osnovne savjete za pranje beba.

Opća pravila:

 • Unatoč činjenici da je kupanje sastavni dio higijenske skrbi, možete kupiti bebu samo ako nema kontraindikacija od liječnika i potpuno je zdrava. Preporuča se vodovodni postupak gotovo istovremeno kako bi se razvila djeteta navika održavanja dnevnog režima.

Važno je! Vjeruje se da je najbolje vrijeme za plivanje - prije noći hranjenja.

 • Moguće je kupati novorođenčad ne više od 10 minuta, jer se voda hladi brzo i niske temperature mogu biti štetne. Važno je zapamtiti da prvih nekoliko plivanja treba biti vrlo kratko - do 5 minuta da beba navikne na ovaj postupak.
 • Vrlo je važno kontrolirati temperaturu. Dakle, preporučena temperatura vode za novorođenčad je 36,5-37 stupnjeva, a temperatura zraka ne smije pasti ispod 22 stupnja. I, naravno, ne bi trebalo dopustiti skice.
 • Zbog potrebe je li kuhati vodu za kupanje novorođenčad - to treba učiniti ako se pupčana rana još ne izliječi.
 • Za crvenilo i pelensko osip, preporučljivo je koristiti biljne decocije. Kamilica je najprikladnija.

Važno je! Ako je beba nestašna i plakala, to mora biti omamljena, jer će neugodna emocija povezana s kupanjem biti dugo određena i svaki put će mu biti potrebno da ga najprije smiri.

Kupanje za dojenčad treba pretvoriti u neku vrstu rituala kako bi u ranoj dobi ubacila ljubav za vodu, a ne uzrokovati negativne osjećaje.

Kupaonica

Uz čistoću kupke, vrlo je važno voditi brigu o vodi. Čak i za prvo kupanje, voda za vodu je vrlo prikladna ako je čista i bez visokog sadržaja klora.

U slučaju da je voda prljava i zahrđala, postupak vode mora se odgoditi ili najprije morate kuhati vodu za kupanje novorođenčeta. Međutim, u ovom slučaju potrebno je održavati potrebnu temperaturu.

Trebam li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Ne tako davno došlo je do pogrešnog shvaćanja da je moguće samo kupati djetetu samo u kuhanoj vodi iu posebnoj maloj kupki. Danas se pedijatri slažu da to nije sasvim točno:

 • Prvo - od trenutka kipuće vode i prije uzimanja vodenih postupaka, vrijeme prolazi, voda se hladi i kao rezultat, dijete može zamrzavati.
 • Drugo - velika kupka daje više prostora za manevre, kupanje se može pretvoriti u zanimljivu igru. Osim toga, aktivno kretanje u vodi izuzetno je korisno za tonus mišića.

Važno je! Potrebno je kuhati vodu za kupanje novorođenčeta, kao što je gore navedeno, samo u jednom slučaju - ako se umbilikalna rana još nije ozdravila. Ako je ovaj postupak već završen, možete koristiti normalnu tekuću vodu, nakon dodavanja nekoliko kapi otopine kalij permanganata u kupelj za dezinfekciju.

Kupanje bilja

Posebno treba paziti na kožu djeteta, jer još uvijek nema pouzdani zaštitni sloj i podložan je upalu i gušenju. Brodovi nekih korisnih biljaka, primjerice kamilice, kadulje ili vlaka, nisu loši u borbi s tim problemima. Oni ne samo da mogu ublažiti nadraženost kože, već i pomoći tijelu da se opusti prije odlaska u krevet.

Možete pripremiti biljnu kupelj kako slijedi:

 1. U jednom litru kipuće vode natočite 4-5 žlice suhe trave - ovu vodu treba kuhati za kupanje novorođenčeta, inače nećete moći kuhati juhu.
 2. Dopusti bujon da ulijeva sve dok biljke ne dosegnu dno i voda dobije karakterističnu zlatnu nijansu.
 3. Procijedite vodu kroz sito, gazu ili običnu pamučnu tkaninu.
 4. Dodajte dekocija u kadu, dok bi malo promijenili boju.

Važno je! Korištenje ljekovitog bilja za kupanje nije uvjet. Osim toga, vrlo je važno pratiti alergijske manifestacije na koži. Ako nakon postupka primijetite samo karakterističan osip, trebali biste se odreći i savjetovati s pedijatrom.

Prvo kupanje

Za mlade roditelje prvo kupanje djeteta je složen postupak jer postoji veliki rizik da će beba plakati, progutati vodu ili zamrznuti. Istodobno, ovaj postupak je elementarna higijenska vještina pa će se prije ili kasnije morati savladati.

Važno je! Prvo kupanje trebao bi biti prije nego što ozdravlja umbilikalna rana. Do ove točke možete izvoditi samo mokro brisanje. U pravilu, ozdravljenje se odvija u prosjeku, tjedan dana nakon iscjednje.

Dakle, mi kupamo dijete po prvi put:

 1. Prvo što treba započeti je čekati da dijete dobro raspoloženo, jer je raspoloženje roditelja i bebe važan dio postupka.
 2. Prije kupanja temeljito oprati kupku. Zbog toga se ne preporučuje uporaba jakih kemikalija. Dovoljno je isprati zidove kvalitetnom soda otopinom i isprati vodom.
 3. Kuhanje vode za kupanje novorođenče je posao svakog roditelja. U principu, to možete učiniti s običnom vodom, ako je čisto i čisto. Zato stavite u kadu toliko vode da potpuno skrili tijelo do razine vrata.
 4. Pažljivo spustite dijete u vodu, počevši od nogu i završavši s vješalicom. Vrlo je važno u potpunosti podupirati cijelo tijelo.

Važno je! Vrlo je prikladno koristiti poseban tvrdo postolje s jezičkom tkanine. To se može kupiti ili napraviti sami. Stoga se ne brinite previše da ćete propustiti svoje dijete i da će progutati vodu, a dijete će biti ugodnije i zanimljivo.

 1. Dijete bi se trebalo postupno naviknuti na vodu. Pažljivo slijedite njegove izraze lica - čim počinje pokazivati ​​negativne emocije, mora biti ometan.
 2. Tijekom kupanja, nemojte se bojati da voda uđe u uši. Međutim, vrlo je važno temeljito ih osušiti nakon kupanja kako bi izbjegli otitis.
 3. Možete koristiti samo posebne deterdžente za djecu. Novorođenče je dovoljno za pranje sapunom samo 1-2 puta tjedno, tijekom drugih postupaka, dovoljno je kupanje.
 4. Nakon postupaka s vodom, zamotajte bebu u veliku i toplinu ručnika, temeljito osušiti i ne trčati da se presvucite. Koža mora biti potpuno suha, inače - možete izazvati osip od pelene.

Vjeruje se da je voda prirodno prirodno okruženje za naše tijelo, jer prvih 9 mjeseci života provodimo u potpunosti uronjen u tekućinu. Kupanje bi trebalo biti uobičajena stvar koja ide bez suza i tantruma. Stoga, tijekom postupaka vodova iznimno je važno pratiti ne samo stanje vode, već i emocije djeteta.

Međutim, postoje pitanja: kako se okupati, gdje se okupati, kakva bi voda trebala, kupati dijete u kuhanoj vodi ili ne, a ako se okupaš, koliko je godina? Potrebno je okupati prve mjesece u grijanoj sobi gdje možete, primjerice, u kuhinji odmah odjenuti haljinu. Potrebno je kupati bebu u kuhanoj vodi ohlađenoj na 38ºê. Voda za kupanje kuhana je u sljedećim točkama:

- Sumnjiva boja vode - zbog hrđe cijevi ili slabe kvalitete vode. Kako bi izbjegli različite alergijske reakcije na koži djeteta, voda za kupanje mora se kuhati, braniti i filtrirati. Ako je moguće, obavite ovaj postupak dva puta, ako nije moguće dobiti čistu vodu;

- sumnjivi miris vode - ovisno o području, mineralne stijene pod zemljom određuje miris i okus vode. Kipuće i naseljavanje će vam pomoći, kao i dodavanje biljnih infuzija u vodu. Igle, kamilica, seriju omekšavanja ove nelagode;

- Klorirana voda - voda je uvijek dezinficirana, ali se događa kada voda daje nepodnošljivo izbjeljivanje. U ovom slučaju, ključanje je obavezno, tako da dijete nema alergiju;

- tvrda voda - tvrda voda se boji čak i na koži odrasle osobe, au novorođenčadi koža je mnogo mekša i osjetljivija. Kruta tvrda voda će ga učiniti malo mekšom;

- mikroorganizmi i bakterije - mnogi mikrobi i bakterije umiru tijekom kuhanja, što sprečava mogućnost djeteta da zarazi infekcijom dok se kupa ili slučajno uzme vodu u usta;

- neizljeđenu pupčanu ranu - kako bi se spriječilo ulazak različitih infekcija, što će dovesti do kardijalne kile ili kirurške intervencije u slučaju gnojnog postupka, voda se kuha i dodaje se mangan ili infuzija biljaka.

- alergije na koži kod djeteta - razni osip ili alergije na koži zahtijevaju posebnu higijenu i dezinfekciju pa će u ovom slučaju potreba za ključanjem biti konstantna.

Dakle, potrebno je kupati dijete u kuhanoj vodi sve dok umbilikalna rana ne izliječi, nema alergije ili osipa na koži, a kvaliteta svojstava vode se ne poboljšava.

Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?

Mladi roditelji, prvi put kupaju svoju bebu, moraju odgovoriti na brojna pitanja:

 • Koju vodu kupiti novorođenče?
 • Trebam li (dezinficirati vodu vrenjem)?
 • U kojim slučajevima je nužno kupati novorođenče u kalijevom permanganatu?

U kojoj vodi kupiti dijete

Prije svega, trebate pregledati kupaonicu. Odlučite kakvu ćete kupku upotrijebiti za kupanje - veliko ili poseban vrtić. U dječjem vrtiću lakše je nositi se s djetetom, au slučaju prekida u vodi lakše ga je napuniti. Velika kupka omogućit će vam gimnastiku s djetetom, a ako kupite posebni gumeni prsten oko vrata, moći će se samostalno kretati u vodi.

Dalje, trebate odlučiti u kojoj vodi kupati novorođenče. Pedijatri obično preporučuju korištenje vode iz slavine, posebno ako se isporučuje s pročišćenom vodom. Prvih dana možete dodati otopinu morske soli u maloj koncentraciji, što će dati dodatnu dezinfekciju još uvijek neizbrisane umbilikalne rane.

Mnoge majke vole koristiti dekacije različitih biljaka za kupanje. Međutim, ne biste se trebali uključiti u njih, trebate stroge indikacije za njihovu upotrebu - za bebu ovo je jak lijek.

U svakom slučaju potrebno je poznavati najčešće korištena bilja u različitim uvjetima kože novorođenčeta:

 • ako ste zabrinuti zbog suhe kože kod djeteta, dodajte dekaciju kamilice u kadu,
 • ako ste primjetili osip od pelene - prelijevajte željezo (detaljno o procesu kupanja u vlaku).
 • ako se pojavljuje diateza - koristite slabo izbulje lišća.

Kuhajte vodu za kupanje ili ne

Nije potrebno kupati novorođenče u kuhanoj vodi samo zbog želje da bude mekša. Bolje je kupiti pjenušanu kupku ili koristiti slabo koncentriranu otopinu morske soli. No, u slučaju kada kvaliteta čišćenja vode iz slavine ostavlja puno da bude željena i postoji mogućnost da se zaražene ikakvom infekcijom, onda se voda samo treba kuhati.

Dodajte mangan u vodu

Nekoliko desetljeća naše majke dodaju otopinu kalijevog permanganata u vodu kako bi dezinficirale vodu. Do danas je dokazano da nema potrebe za kupanje novorođenčeta u kalijevom permanganatu, štoviše, nepovoljno utječe na kožu bebe, prepunjavajući ga.

Također morate odabrati pravu sredstva za kupanje, stvorenu posebno za osjetljivu kožu novorođenčadi. Najbolje ih je kupiti u ljekarnama, pa nema razloga za brigu o njihovoj kvaliteti. Takvi alati neće oštetiti kožu bebe koja još nije postala snažnija i zadržat će svoju zaštitu.

Na temu kupanja:

Pomoć za videozapise

Plivajući jastučići

Dojenčad se često protestira i djeluje kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu i smiruju bebu dolje s nježnim nježnim glasom pjevajući mu posebne pjesme koje su davno bile korištene u kupanju novorođenčadi.

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)