Glavni razlozi zbog kojih se novorođenčad treba okupati u kuhanoj vodi: koliko dugo dijete treba takve kupke?

Bol

Rođenje djeteta velika je radost i sreća za obitelj, ali i puno pitanja vezanih uz skrb i odgoj dugo očekivanog djeteta. Roditelji u prvim mjesecima života djeteta okružuju ga s pojačanim stupnjem pažnje, više brige, pogotovo ako je to njihovo prvo dijete. Takva pozornost na bebu je neophodna i ugodno, on mora osjetiti od prvih dana svog života da mu se sviđa.

Jedan od prvih i najuzbudljivijih postupaka za roditelje - mrvice za kupanje. Mnogo je pitanja: Koja je to kupka? Kako zadržati? Kakvu vodu? Što znači oprati? i tako dalje. Danas ćemo ispitati pitanje koje vode kupati i treba li kuhati.

Je li to potrebno i potrebno?

Imunitet djeteta svakako je slabiji od onoga odrasle osobe, no dovoljno se nositi s prirodnim bakterijama okoliša. S centraliziranim protocima pročišćene i filtrirane vode, prema GOST-u treba biti pogodan ne samo za djecu za kupanje, već se također može koristiti kao voda za piće.

Međutim, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne rade uvijek dobro, i svakako nije svaka majka spremna riskirati zdravlje njezine bebe. Stoga je bolje vizualno procijeniti kakvoću vode, trebalo bi biti prozirno bez nečistoća i neutralnog mirisa.

Ako postoji sjena ili miris, morate kuhati kako biste izbjegli zarazu. Kuhanje najbolje dezinficira. Nije potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta ako je čisto i bez mirisa.

Mnoge majke preporučuju kipuću vodu za kupanje tijekom ozdravljenja pupčane rane, tako da postoji manji rizik od infekcije rane, čak i ako se dobije.

Priprema i temperatura

Za prvo kupanje novorođenčadi, voda se kuha kako bi se izbjegla alergijska reakcija ili infekcija u pupčanu ranu. Nema potrebe kuhati ga dulje vrijeme, jer mikrobi odmah umiru, i toplina preko 100 stupnjeva (točka ključanja) nije moguća, a zatim isparava. Stoga je dovoljno da se kuhati i ugasiti.

Voda nakon kuhanja za kupanje mora se ohladiti. Ugodna temperatura za dijete će biti 36-37 ºê. Stupanj, poput tjelesne temperature, neće dopustiti prekomjerno zagrijavanje ili prekomjerno hlađenje, koža bebe nema neovisnu termoregulaciju pa će roditelji morati to neko vrijeme gledati.

Koliko dugo

Nema jasnog odgovora na ovo pitanje, sve ovisi o razlogu zašto se dijete okupa u kuhanoj vodi. Ako se bojiš infekcije u pupčanu ranu, dovoljno je da se okupajte dok se ne liječi ranu. Preporuča se okupati u kuhanoj vodi za upale kože i alergije s osipa na koži sve do prolaska crvenila.

Dezinfekcija metodom ključanja s niskom kvalitetom isporučene vode također je jedan od razloga za kupanje djeteta u takvoj vodi i zaustavlja vrenje kada se normalizira i uklanja se miris i boja.

Pro i kontra

Kada kupanje novorođenčadi u kuhanoj vodi ima prednosti i nedostatke, majkama je potrebno odabrati i odlučiti koji je čimbenik važniji.

Pros:

 • Zlonamjerni mikrobi umiru.
 • Mekoću za bebinu kožu.

kontra:

 • Dulji proces pripreme (kuhati, ohladiti do željene temperature).
 • Teško je dobiti veliku kupku.

Pro i kontra su otprilike isti.

Kada mogu oprati dijete u tekućoj vodi?

Od prvog dana života pedijatri savjetuju majke da kupaju djecu u kuhanoj vodi, tako da se beba brže prilagođava okolišu. Ovaj savjet, naravno, pogodan je za apsolutno zdrave bebe i dobre kvalitete tekuće vode.

Novorođene mrvice su tako male i osjetljive da želim činiti sve što je potrebno da bi ih udobnije, čak i ako je to radno intenzivno. Mlade majke već imaju malo vremena, pa neka pitanja koja zahtijevaju puno vremena za provedbu, bolje je dobro proučiti. Na primjer, takvo pitanje kao plivanje u prokuhanoj vodi. Nema potrebe kupati svu novorođenčad u kuhanoj vodi, što znači da možete potrošiti spremljeno vrijeme sa bebom.

Korisni videozapis

Zatim, koristan videozapis o tome treba li kuhati vodu za bebe:

Koliko dugo se treba okupati u kuhanoj vodi novorođenčeta

Kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Pitanje je: trebate li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi, nije značajan problem za iskusne roditelje i bake. Oni u pravilu imaju svoje mišljenje o tom pitanju. No, mlade majke, čuvši dovoljno kontroverznih savjeta, gube glavu. Razmotrimo ovo pitanje sveobuhvatno i izvučemo vlastite zaključke.

Zašto morate kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Oni koji smatraju obaveznim kuhati vodu za kupanje vode dva cilja:

Koliko ključanje pomaže u postizanju tih ciljeva?

Pro i kontra od ključanja

dezinfekcija

Želja nekih neumoljivih mumija, a posebno baka, da dijete drži sterilnim u čistoći, ne priznavajući mu nikakve bakterije, kao da je astronaut na nepoznatom planetu, nema znanstvenu osnovu. Praksa pokazuje da kupanje u vodi iz slavine, pod uvjetom da imate dobre filtere i čistu vodu, ne uzrokuje štetu djetetu.

Ali ako je kvaliteta tople vode u slavini nedvojbena, ima tamnu boju ili neugodan miris - svakako ga kuhajte! U ovom slučaju, trebat će vam kupka za kupanje novorođenčadi: lakše je napuniti kuhanom vodom.

Bit će ispravno kuhati vodu u prvom mjesecu života novorođenčeta - sve dok se umbilikalna rana ne izliječi. Tijekom tog perioda, mjere opreza ne ometaju se. Štoviše, mangan se koristi za dodatnu dezinfekciju.

Omekšavanje vode

Suprotno popularnim uvjerenjima, voda ne postaje mekša od ključanja. Omekšivači vode obično koriste soda ili proizvode namijenjene za tu namjenu, prodaju se u trgovinama - neki su posebno dizajnirani za kupanje djece. Poseban filtar također može smanjiti tvrdoću vode.

Je li potrebno dezinficirati s kalijevim permanganatom?

Kalij permanganat, koji se obično naziva kalijev permanganat, prodaje se kao tamni kristalni prah. Ovo je priznati dezinficijens. Koristili su ih naše bake, a moderni roditelji ne zanemaruju ih. Njegova uporaba opravdana je u razdoblju ozdravljenja pupčane rane.

Ako koristite kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta, nije potrebno kuhati vodu. Osim ako naravno, vruća voda iz vruće slavine ne uzrokuje ozbiljne sumnje.

Kako uzgajati mangan za kupanje novorođenčeta

Nekoliko kristala se pažljivo razrijedi u zasebnom spremniku. Pobrinite se da su svi kristali otopljeni: kontakt s njima može uzrokovati opekotinu bebe. Izlijevati dobivenu otopinu u kupelj. Boja vode bi trebala biti blijedo ružičasta.

Gdje kupiti kalijev permanganat

Kalij permanganat se obično prodaje u ljekarnama u 3 g vrećice, ali je nedavno postalo lakše naručiti ga online, jer nije dostupno u većini ljekarni. Postoji još jedan izlaz: trgovine za vrtlare. Ovdje se pakira u pakiranjima u kilogramima. Takva skladištenja s pravilnom pohranom bit će dovoljna za unučad i unučadi.

Pravilno pohranjivanje

Kalijev permanganat ne voli vlagu i izravnu sunčevu svjetlost. Najbolji kapacitet za njegovo skladištenje je čvrsto zatvoren, bolje neproziran. Za malu količinu idealnih staklenki vrhnja.

Korištenje sode za pečenje novorođenčadi za kupanje

Trebate samo omekšavanje vode ako je voda iz slavine zaista teško: osuši kožu i ostavlja naslage na posuđe i kućanske aparate. Mnoge majke vole sode za pečenje brojnim omekšivačima vode kada kupaju bebe. Zato što je jeftiniji i ne tako zastrašujuće ako dijete slučajno proguta malu otopinu sode.

Koncentracija sode bi trebala biti unutar: 3-5 žlica sode dovoljno je za bebu.

Do koje godine dijete treba kuhati vodu?

Koliko dugo morate kuhati vodu? Dijete ne treba kuhanu vodu, već čistu vodu. U bilo kojoj dobi. Ako imate lošu vodu iz slavine, instalacija filtara je neizbježna: nikada nećete moći kuhati vječno.

Preporuke Dr. Komarovskog: je li potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta

Poznati liječnik ne preporučuje kipuću vodu, savjetujući da stavite visoko kvalitetne filtere. Također predlaže da se suzdrže od plivanja sve dok se umbilikalna rana ne izliječi.

Ne morate kuhati vodu prije svakog plivanja i brinuti se za bebu, ako stavite filtre za vodu. U slučaju da to nije moguće, ključanje je neminovno. Kratko razdoblje prije ozdravljenja ozljede umbilikalne ozljede je izuzetak: ako se u ovom trenutku kupujete novorođenčad, morate kuhati vodu ili ga dezinficirati otopinom kalijevog permanganata.

Video i fotografija: besplatni internetski izvori

Vi svibanj biti zainteresirani za druge članke naših stranica.

Kupanje novorođenčeta

Sve dok vaša beba ne bude šest mjeseci, preporuča se da ga svakodnevno kupaju, a drugu polovicu svog života možete to učiniti svaki drugi dan. U pravilu, djeca vole plivati, jer je prije rođenja vode bio njihov izvorni element. U vodi se mišići opuštaju, dijete je udobno i mirno. Trajanje plivanja u prvoj godini života je 5-10 minuta. Operite sapunom ne više od jednom tjedno. Preporučljivo je kupati bebu ne prije sat vremena nakon hranjenja, najbolje - 10-15 minuta prije noći hranjenja.

Bolje je kupati novorođeno dijete zajedno, najčešće se zovu otac kao asistent, au mnogim obiteljima kupanje djeteta isključivo je "časna misija" oca. Velike i pouzdane muške ruke s nevjerojatnom nježnošću drže maleno tijelo djeteta koje doprinosi rađanju i razvoju bliskog kontakta djeteta s ocem, koji se u tim trenucima osjeća vrlo potrebnim. Ali ako morate bez asistentice - ne brinite, dobro ćete se nositi.

Važno je! Ako dijete nije dobro, ima temperaturu ili postoje znakovi iritacije kože, bolje je odgoditi kupanje dok se ne savjetujete s pedijatrom.

Trebat će vam: kada djeca, vrč s toplom vodom za ispiranje dijete, poseban termometar za vodu, dječji sapun, Terry „rukavica, veliki ručnik, pelenu, baby ulje, mijenjanje tablice s pripremljenim odjeće za bebe, pamučne štapiće s ograničenjem ili pamuka brisevi.

Ako se umbilikalna rana još ne izliječi, pripremite dvije posude vruće i hladne vode koja se kuha ili otopina kalijevog permanganata koji se dodaje tekućoj vodi. U kapljicu vode treba dodati otopinu kalij permanganata sve dok voda ne postane blijedo ružičasta. Prije uporabe kalijevog permanganata pazite da su kristali potpuno otopljeni jer kontakti s kalijevim permanganatom na koži mogu uzrokovati opekline.

Temperatura zraka u sobi za vrijeme kupanja djeteta treba biti 22-24 stupnja. Možete kupiti bebu u kupaonici, ako je dovoljno prostrana, ili u kuhinji.

 • Prije svega, morate pripremiti kadu - oprati kistom i sapunom i isprati kipućom vodom. Stavite kupelj u stabilan, udoban položaj i napunite ga vodom do ½ volumena. Na početku hladne vode se ulijeva, a zatim vruću vodu kako bi se izbjeglo stvaranje pare. Sada morate uroniti termometar u vodu. Temperatura vode u kadi trebala bi biti 37-37,5 stupnjeva. Za mjerenje temperature vode pomoću lakta moguće je samo s dovoljno iskustva, termometar je uvijek sigurniji.
 • Postavite odjeću za bebu na stol za presvlačenje, stavite ručnik na vrh, stavite pelenicu na njega za brisanje. Međutim, pelena se može staviti u kadu, tako da je prikladnije za vas.
 • Strip dijete, ako je potrebno - prati. Uzmite dijete tako da glava počiva na podlaktici vaše lijeve ruke, a prstima držite lijevu rameni zglob djeteta (palac je omotan oko ramena odozgo, drugi prsti stavljeni su u pazuha). Desna ruka podupire djetetove stražnjice i noge.
 • Polako uranjati dijete u kupku: prvo, stražnjice, zatim noge i torzo. Sa vaše lijeve ruke i dalje podržava glavu djeteta, desna ruka je slobodna za pranje. Razina vode trebala bi dosegnuti dijete do pazuha.
 • Pomaknite dijete na vodu natrag i naprijed, lijevo i desno. Vaši pokreti bi trebali biti glatki, neugodni. Nasmiješite bebu, nježno razgovarajte s njom.
 • Ako namjeravate oprati dijete sapunom, stavite ga na desnu ruku. Parejte tijelo mekom kružnom kretnjom i odmah isperite soaped područja. Prvo, operite glavu s čela prema stražnjem dijelu glave, a zatim vrat, ruke, prsa, živahne noge. Temeljito isperite nabore kože. Na kraju, operite guza i genitalije.
 • Izvadite dijete iz vode. Isperite tijelo i operite djetetovo lice s vodom iz vrča. Bacite pelenu preko djeteta, stavite je na stol za presvlačenje, osušite kožu blagim pokvarenim kreacijama.
 • Osušite uši s pamučnim pupoljcima s limitatorima ili tamponima od pamučne vune.
 • Podmažite nabore kože dječjim uljem. Ako je potrebno, liječite umbilikalnu ranu.
 • Pokrijte ili odjenite bebu.

Sada vaše dijete za osjećaj pune sreće bilo bi lijepo jesti i spavati.

Kako se okupa novorođenčad

Djeca do jedne godine dnevno se okupa. Morate odmah početi kupati, budući da se umbilikalna rana osuši. Pedijatri savjetuju djeci do mjesec dana da se okupaju u kuhanoj vodi, osobito ako je voda iz slavine loše kvalitete. Temperatura zraka u kupaonici mora biti približno 20-22 ° C, temperatura vode za kupanje trebala bi biti 37 ° C. U prvom mjesecu života djeteta bolje je kupati se u slabom otopinu kalijevog permanganata, to je dobar antiseptik koji pridonosi dezinfekciji pupčane rane i njezinog brzog izlječenja. Manganski kristali se najprije moraju otopiti u zdjelici vode, a otopinu dodati u kadu do blago ružičaste boje. Također, umjesto mangana u kadi, možete dodati infuziju serije ili kamilice farmaceutske - ove biljke su također antiseptici, smiruje kožu, pomaže u borbi protiv pelenskog osipa.

Prije kupanja potrebno je svakodnevno oprati kupku s bebinim sapunom i isprati je s kipućom vodom. Čista odjeća za bebu treba pripremiti unaprijed, kao i sve higijenske predmete: pamučnu žiglu, baby ulje, pelene.

Ako nesigurno držite dijete, čak i prvi put da vam netko pomaže da ga se okupite. Novorođenče može biti podržan od strane tate ili bake dok ga operete. Nije potrebno uliti puno vode u kadu, a dijete je mala. Uskoro ćete naučiti kupovati bebu.

Kada je sve spremno za kupanje, skinite dijete, operite ga, ako je premazao pelene, pažljivo uronite svoje malo tijelo u vodu. Držite ga jednom rukom u vodi, stavljajući ga ispod gornjeg dijela dječjeg ramena. Glava bi trebala ležati na tvojoj ruci savijenu u lakat. Ostatak tijela trebao bi biti u vodi. Najprije operite lice novorođenčeta. To možete učiniti rukom, mekanom spužvom ili komadom pamuka. Onda operite glavom vodom. Koristite sapun za pranje kose 1-2 puta tjedno - nježno soaping ih u smjeru od čela do stražnje strane glave, a zatim nježno pranje pjene.

Nakon pranja glave, utrljajte kožu iza ušiju, vrat, pazuha, ruke, noge, strane, leđa, trbušne mišiće, prepone s sapunicom ili rukom. Nakon toga, dijete treba isprati čistom vodom iz vrča, koja bi trebala biti iste temperature kao voda u kadi.

Nakon što dijete izvadite iz vode, zamotajte ga u frotirni ručnik i držite je tamo 5-7 minuta tako da dijete osuši i ne smrzne kada ga skinete. Nakon toga stavite je na čistu, suhu pelenicu i nastavite do toaleta: obrišite uši s pamučnom flagelom, podmažite nabore s dječjim uljem, obradite pupak s vodikovim peroksidom kako biste uklonili koru, a zatim zelenu boju. Nakon toga možete nositi dijete.

Prvo kupanje

Kupanje novorođenčeta. Kako kupiti bebu

Vratili ste se iz bolnice. Preplavljeni ste osjećajima radosti i sreće od rođenja djeteta, kojeg ste mjesecima čekali, a istodobno - tjeskoba i, možda, strah od novih odgovornosti, sumnja u sebe, pogotovo ako je ovo dijete prvo. To je normalno, jer se svaka majka u početku osjeća blaga, ali svaki dan dobit ćete povjerenje i iskustvo, s njima radost i sreću da komuniciraju s bebom.

Kada se kupati?

Od prvog dana vašeg boravka kod kuće, morat ćete stalno naučiti učiniti nešto po prvi put, uključujući kupanje vašeg djeteta. Prvo se postavlja pitanje - kada se mogu kupati? Možete se kupati prvog dana, čim stignete kod kuće (ako se cjepivo protiv tuberkuloze odvija dan prije), ili sljedeći dan, ako se daje na dan pražnjenja.

Koliko je doba dana bolje da se okupaš? U svakom trenutku možete se ugodno osloniti, ali nemojte zaboraviti na dva pravila: poželjno je kupati u isto doba dana i uvijek prije hranjenja.

Priprema za kupanje

Da bi postupak kupanja bio uspješan, pripremite sve što vam je potrebno unaprijed (o tome ću vam kasnije reći). Bilo bi lijepo pozvati pomoć nekome od starijih (baka, na primjer, ili čak iskusni susjed). Bilo bi sjajno da je otac sudjelovao u svim aktivnostima od prvog dana, uključujući pomaganje da se kupaju dijete - napokon, od prvog dana dijete treba osjećati ljubav i brigu o oba roditelja, a otac koji drži sićušno stvorenje u rukama će pomoći da se osjećate više hrabri i odgovorni. Osim toga, utvrđeno je da ranije otac počinje sudjelovati u svim aktivnostima vezanim uz skrb i odgoj djeteta, to je jači odnos između njih postaje u budućnosti.

Dakle, prije nego počnete kupati, unaprijed pripremite sve što vam je potrebno.

Prvo, voda. Činjenica je da se dijete jede samo u kuhanoj vodi sve dok se umbilikalna rana ne izliječi (to se obično događa u dobi između 18 i 22 dana), tako da se voda mora prethodno kuhati da se postupno hladi na 38 ° C.

Drugo, soba u kojoj se možete okupati mora ispuniti nekoliko uvjeta: da bude topla (temperatura zraka 22-24 ° C), bez skice, mora biti udobna tako da možete doći do kupke sa svih strana. Mnogi se okupaju u kupaonici, stavljaju bebu na postolje, ali mislim da je prikladnije to učiniti u kuhinji, gdje možete pravilno zagrijati zrak, staviti kadu na stol za blagovanje (a onda se ne morate sagraditi za držanje djeteta) i Osim toga, kuhinja je obično mnogo lakša.

Treće, vrijedi unaprijed pripremiti odjeću koju ćete staviti na dijete nakon kupanja, obično su to: 2 pelena (tanka i debela), 2 prsluka (tanka i debela), pelena, kapa. Sve to mora biti unaprijed dogovoreno na stoliću za promjenu u redoslijedu koji vam je potreban.

Osim toga, potreban vam je vrč s kapacitetom od 1,5 do 2 litre za pranje, mekom ručnikom, bebenskom sapunicom, vunom od pamuka, kuhanim povrćem ili tekućim parafinom, prahom; malu zelenu i 3% -tnu vodikov peroksidnu otopinu za liječenje zamorne rane i napokon pripremiti visoko koncentriranu otopinu kalijevog permanganata u maloj bocici (ispirete nekoliko kapi u vodu za kupanje dok se umbilikalna rana zaliječi), 2 pipete.

Kupanje za bebe

Dakle, nastavite s postupkom kupanja. Najbolje je to učiniti zajedno, onda će jedna osoba moći izravno oprati dijete, a druga će biti u stanju služiti potrebnim stvarima.

Pripremite kupaonicu, postavite kadu, ulijte vodu u vodu (temperatura vode je 38-39 ° C), dodajte nekoliko kapi otopine kalij permanganata tako da voda dobije blago ružičastu boju. Voda treba uliti u kadu do razine od približno 15 cm, tako da beba koja leži u njemu čuva glavu, ramena i prsa suha (nije problem ako se umbilikalna rana nalazi u vodi - poduzeli smo sve mjere predostrožnosti). Zatim, pripremite čašu čiste vode (temperatura vode približno 36 ° C) za pranje.

Sada možete skinuti dijete uzimajući ga u svoje ruke (s lijevom rukom poduprite glavu i leđa, a desnu ruku s vašim stražnjicama i nogama). Pažljivo ga spustite u vodu, držeći ga tako da su glava i ramena iznad vode, a svi ostali dijelovi tijela su u vodi. Zatim, nastavljam podupirati moju glavu i leđa lijevom rukom (možete koristiti posebne potpore koje su komercijalno dostupne, ali ja sam osobno smatrala da je udobnije i ugodno držati dijete na mojoj ruci), nježno sapun moju glavu, ramena, zatim ruke, noge, genitalije, preokrenuti beba na trbuhu, natrag. Zatim isperite dijete s vodom iz vrča s leđa, a na kraju kupanja ispred.

Nakon kupanja

Sada izvadite dijete iz kupelji i brzo ga stavite na frotirni ručnik, omotajte i nosite ga tamo gdje već imate pelene i higijenske predmete. Pažljivo obrišite bebu cvjetnim pokretima, počevši od glave, nemojte zaboraviti sušiti sve bore. Zatim, vlaženje pamučne vune s uljem, pažljivo liječiti nabore u vratu, u pazuha, prepone područja. Postoje djeca kojima se ulje ne uklapa, u takvim slučajevima savjetujem vam da upotrijebite praškasti ili redoviti krumpirov škrob, ali ne zaboravite da se prašak primjenjuje samo na suhu kožu.

Zatim liječite zamućenu ranu. Koristite pipetu, kapnite (2-3 kapi) vodikov peroksid u pupčanu ranu. Uklonite suvišak tekućine pomoću pamučne brusnice. Pomoću iste pipete ispustite jednu zelenu kapljicu. I pričekajte da se zeleno osuši.

Sada možete oblačiti dijete. Prvo - potkošulje: stavite tanak natrag ispred, i debeli - s kopčom na prednjoj strani. Zatim stavite pelenicu između nogu (ili pelene, ako ih želite koristiti) i zamotajte ih u pelene. Nakon kupanja morate nositi kapu dok kosa ne bude suha.

Tijekom cijelog postupka kupanja, nemojte zaboraviti razgovarati s djetetom blagim mirnim glasom.

To je sve. Sada možete hraniti dijete.

Neki problemi vezani uz kupelj.

 1. Koliko je dugo postupak?
  Prva kupka je 2-3 minute, a zatim ga možete sipati do 10-15 minuta, ali ne i duže, budući da se količina vode koju ulijete u bebu brzo hladi, a dugom kupkom beba može zamrznuti ili umoriti.
 2. Moram li se svakodnevno kupati?
  Da, i to ne samo zbog higijenskih razloga, već i zbog stvrdnjavanja; Osim toga, voda se opušta i vrlo je korisna za živčani sustav djeteta.
 3. Koliko često oprati sapunom?
  Zimi 1 puta tjedno, ljeti 2-3 puta.
 4. Je li moguće dodati biljne čajeve ili pjenu za kupanje u vodu?
  Da, naravno, ali sve dok se umbilikalna rana ne iscjeljuje u potpunosti, bolje je ostati na slabo ružičastom otopinu kalijevog permanganata, a zatim možete dodati izgaranje vlaka, leptira, celandina, kamilice u vodu za kupanje. Možete koristiti i gotove alate za plivanje.
 5. Kada mogu kupiti bebu u velikom kupku?
  Ne prije nego što nauči dobro sjesti. Savjetujem vam da na dnu kupke stavite antistatičastu podlogu i ulijte vodu na beba na struk. Ne ostavljajte dijete samo: može se utopiti čak i na dubini od 15 centimetara ili otvoriti slavinu s toplom vodom.
 6. Koliko dugo morate kupiti dijete u prokuhanoj vodi?
  Sve dok se umbilikalna rana ne izliječi.
 7. U kojoj dobi možete koristiti dječji šampon?
  Teško je odgovoriti nedvosmisleno. U našoj zemlji tradicionalno se smatra da se do jedne godine treba oprati bebom sapunom. Inozemni autori ne vide ništa loše s činjenicom da od 3-4 mjeseca možete koristiti bebu šampon. Po mom mišljenju, ima nekoliko prednosti: ne stezne oči, ne osuši vlasište, ima blagi učinak i pogodno je za čestu uporabu.

Još jednom želim reći: nemojte se bojati početi raditi nešto po prvi put, volite svoje dijete, a kupanje će postati ugodan postupak za vas i vaše bebe.

Na temelju osobnog iskustva i literature:

 1. L.Pernu "Ja podižem dijete", M., "Medicina", 1991
 2. B.Spok "Dijete i briga za njega", Vladikavkaz, "Alania", 1991

Irina Bykova, dječji liječnik i izvanredna majka dvoje djece.

Koliko dugo treba kupati dijete u kuhanoj vodi (članak).

Novorođenče je radost za svoje roditelje, koji se brinu za njega, igraju, gledaju njegov razvoj, okupaju se. Kupanje djeteta je ključni trenutak za mamu i tatu i radostan događaj za bebu.

- Sumnjiva boja vode - zbog hrđe cijevi ili slabe kvalitete vode. Kako bi izbjegli različite alergijske reakcije na koži djeteta, voda za kupanje mora se kuhati, braniti i filtrirati. Ako je moguće, obavite ovaj postupak dva puta, ako nije moguće dobiti čistu vodu;

- sumnjivi miris vode - ovisno o području, mineralne stijene pod zemljom određuje miris i okus vode. Kipuće i naseljavanje će vam pomoći, kao i dodavanje biljnih infuzija u vodu. Igle, kamilica, seriju omekšavanja ove nelagode;

- Klorirana voda - voda je uvijek dezinficirana, ali se događa kada voda daje nepodnošljivo izbjeljivanje. U ovom slučaju, ključanje je obavezno, tako da dijete nema alergiju;

- tvrda voda - tvrda voda se boji čak i na koži odrasle osobe, au novorođenčadi koža je mnogo mekša i osjetljivija. Kruta tvrda voda će ga učiniti malo mekšom;

- mikroorganizmi i bakterije - mnogi mikrobi i bakterije umiru tijekom kuhanja, što sprečava mogućnost djeteta da zarazi infekcijom dok se kupa ili slučajno uzme vodu u usta;

- neizljeđenu pupčanu ranu - kako bi se spriječilo ulazak različitih infekcija, što će dovesti do kardijalne kile ili kirurške intervencije u slučaju gnojnog postupka, voda se kuha i dodaje se mangan ili infuzija biljaka.

- alergije na koži kod djeteta - razni osip ili alergije na koži zahtijevaju posebnu higijenu i dezinfekciju pa će u ovom slučaju potreba za ključanjem biti konstantna.

Dakle, potrebno je kupati dijete u kuhanoj vodi sve dok umbilikalna rana ne izliječi, nema alergije ili osipa na koži, a kvaliteta svojstava vode se ne poboljšava.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Koliko se okupa u kuhanoj vodi?

komentari

U mjesecu smo tjedan dana. Nismo plivali u kuhanoj vodi sve dok se pupčice nisu izliječile - dodao je kalijev permanganat, a zatim nekoliko puta s nizom. I danas sam se kupala s djetetom u tušu, volio je mamu više na rukama nego što je učinio sam u kupki. Čini mi se da nisam učinio ništa strašno, ali nekoliko puta dnevno oprati pod vodom?

okupali smo se točno mjesec dana, ali računajući. Ne možete se okupati ni mjesec dana, samo dodajte kalijev permanganat ili korov po prvi put

mi smo u vodovod od prvog dana! kada je ljetna vrućina bila samo kamilica i dodana je sukcesija, ponekad se može izlijevati iz kupke, to je u redu.

Općenito smo rekli da se ne okupa u kuhanoj vodi.

Ja sam se okupao sve dok se pupak ne izliječi, sada se ne sjećam točno, ali ne više od 2 tjedna, a zatim samo u vodi iz slavine i sve je u redu s nama.

okupali smo mjesec dana. Tada samo u filtriranoj vodi, a zatim prošao vodovod.

Okupali smo se do mjesec dana - pupak je malo prije izliječio, ali sinulin se boji otvorenog prostora. Čim su bili uvjereni da je iza njega i volio plivati, pretvorili su se u veliku. Kupke s tatom. Pogađa samo strop zrcala (preostalo od prethodnih vlasnika stana, nismo imali dovoljno proračuna za remake) - dijete je tamo gledalo i, po mom mišljenju, mali je uplašen.

Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?

Mladi roditelji, prvi put kupaju svoju bebu, moraju odgovoriti na brojna pitanja:

 • Koju vodu kupiti novorođenče?
 • Trebam li (dezinficirati vodu vrenjem)?
 • U kojim slučajevima je nužno kupati novorođenče u kalijevom permanganatu?

U kojoj vodi kupiti dijete

Prije svega, trebate pregledati kupaonicu. Odlučite kakvu ćete kupku upotrijebiti za kupanje - veliko ili poseban vrtić. U dječjem vrtiću lakše je nositi se s djetetom, au slučaju prekida u vodi lakše ga je napuniti. Velika kupka omogućit će vam gimnastiku s djetetom, a ako kupite posebni gumeni prsten oko vrata, moći će se samostalno kretati u vodi.

Dalje, trebate odlučiti u kojoj vodi kupati novorođenče. Pedijatri obično preporučuju korištenje vode iz slavine, posebno ako se isporučuje s pročišćenom vodom. Prvih dana možete dodati otopinu morske soli u maloj koncentraciji, što će dati dodatnu dezinfekciju još uvijek neizbrisane umbilikalne rane.

Mnoge majke vole koristiti dekacije različitih biljaka za kupanje. Međutim, ne biste se trebali uključiti u njih, trebate stroge indikacije za njihovu upotrebu - za bebu ovo je jak lijek.

U svakom slučaju potrebno je poznavati najčešće korištena bilja u različitim uvjetima kože novorođenčeta:

 • ako ste zabrinuti zbog suhe kože kod djeteta, dodajte dekaciju kamilice u kadu,
 • ako ste primjetili osip od pelene - prelijevajte željezo (detaljno o procesu kupanja u vlaku).
 • ako se pojavljuje diateza - koristite slabo izbulje lišća.

Kuhajte vodu za kupanje ili ne

Nije potrebno kupati novorođenče u kuhanoj vodi samo zbog želje da bude mekša. Bolje je kupiti pjenušanu kupku ili koristiti slabo koncentriranu otopinu morske soli. No, u slučaju kada kvaliteta čišćenja vode iz slavine ostavlja puno da bude željena i postoji mogućnost da se zaražene ikakvom infekcijom, onda se voda samo treba kuhati.

Dodajte mangan u vodu

Nekoliko desetljeća naše majke dodaju otopinu kalijevog permanganata u vodu kako bi dezinficirale vodu. Do danas je dokazano da nema potrebe za kupanje novorođenčeta u kalijevom permanganatu, štoviše, nepovoljno utječe na kožu bebe, prepunjavajući ga.

Također morate odabrati pravu sredstva za kupanje, stvorenu posebno za osjetljivu kožu novorođenčadi. Najbolje ih je kupiti u ljekarnama, pa nema razloga za brigu o njihovoj kvaliteti. Takvi alati neće oštetiti kožu bebe koja još nije postala snažnija i zadržat će svoju zaštitu.

Na temu kupanja:

Pomoć za videozapise

Plivajući jastučići

Dojenčad se često protestira i djeluje kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu i smiruju bebu dolje s nježnim nježnim glasom pjevajući mu posebne pjesme koje su davno bile korištene u kupanju novorođenčadi.

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

U kojoj vodi biste trebali kupati novorođenče?

Kada se dijete rodi u obitelji, mladi roditelji mogu naići na mnoge poteškoće, među kojima je posljednje pitanje u kakvoj vodi kupati svoje novorođeno dijete.

Prije nastavka procesa kupanja, morate odlučiti o kapacitetu u kojem ćete oprati novorođenče. Kupka može biti velika, prostrana ili posebna vrtić koja ne zahtjeva puno vode.

Gotovo svi roditelji se pitaju hoće li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi? Moje mišljenje je da voda za kupanje može biti normalna. Ako u stanu postoji filter za pročišćavanje vode, uopće se ne možete brinuti o novorođenčadi. Kuhanje neće omekšati vodu, kako misle mame i tate.

Voda se pumpa u slavine apartmana već u pročišćenoj i filtriranoj formi pa se ne treba bojati da će vaše novorođeno dijete postati zaraženo bilo kakvom infekcijom kože.

Međutim, postoji i druga strana ovog problema, kada je ključanje vode za kupanje novorođenče potrebno. Ako voda iz vašeg plinovoda ima neugodan miris ili sumnjivu boju, onda treba kuhati.

U ovom slučaju, ključanje će biti jedino ispravno sredstvo dezinfekcije.

Treba li mangan koristiti za kupanje novorođenčadi?

Ovaj alat često se koristi za dezinfekciju vode za kupanje, a isto tako i kao sprečavanje dermatoloških bolesti novorođenčadi. Ali činjenica da s upotrebom prednosti mogu koristiti odrasle osobe nije uvijek sigurna za bebe, jer je njihova koža još uvijek vrlo nježna i osjetljiva.

Ako se voda ne može kuhati, ali je potrebna dezinfekcija, evo kako otopiti kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta:

 • Uzmite malu zdjelu (po mogućnosti bijelu ili neutralnu) i ulijte nekoliko šalica vode u njega (dva će biti dovoljna);
 • Dodajte manganski prah u zdjelu sa vodom postupno i postupno;
 • Umočite dlan u zdjelu i promatrajte boju vode. Tvoja ruka bi trebala biti vidljiva kroz vodu obojanu kalijevim permanganatima. Smjesa bi trebala imati svijetlo ružičastu boju.

Važno je! Ako je voda vrlo mračna, svijetla, zasićena, to može naštetiti koži novorođenčadi mrvica.

Nema potrebe za dodavanjem kalijevog permanganata u vodu sa svako novorođenče za kupanje. Prevladava kožu i može uzrokovati oštećenja ili infekcije. Bolje je pronaći korisne zamjene za ovu tvar koja može dezinficirati vodu za kupanje novorođenčeta.

Da bi se poboljšalo i ojačalo dječje imunitet i zdravlje, možete dodati biljke iz različitih biljaka u vodu za kupanje:

Ali s ovim alatima morate biti izuzetno oprezni da ne pretjerate i ne izazivate alergijske reakcije.

Koje se biljke najbolje koriste za kupanje novorođenčeta, a za koje su korisne?

 • Izgaranje vlakom uklanja iritaciju kože novorođenčeta, pomaže da se riješi pricklings i pimples:
 • Kamilica, dodana u vodu, savršeno umiruje i pozitivno utječe na probavu mrvica; Pročitajte članak kako biste saznali koliko puta beba treba imati stolicu? >>>
 • Kada se kupanje u hrastovoj kore, poboljšava cirkulaciju krvi;
 • Voda s valerijanskim lijekom ima hipnotički i sedativni učinak, ublažava glavobolju kod djeteta;
 • Celandine, dodaje se u kupelj, liječi mikroskopske čireve, oslobađa novorođenče od svrbeža i alergijskih reakcija.

Pobrinite se da juhi nisu jaki. Inače, učinak kupanja bit će upravo suprotno.

Mi stvaramo povoljne uvjete za dijete

Važno pitanje je što bi trebala biti voda za kupanje novorođenčadi? Prije svega, to se tiče njegove temperature. Da biste ga jasno izmjerili, potreban vam je poseban toplomjer, dobro, sada im nedostaje. Prodaju se različiti dječji termometri za mjerenje temperature vode:

 1. u obliku životinja;
 2. voće;
 3. geometrijskih oblika i drugih.

Nemojte zagrijavati sobu u kojoj ćete oprati novorođenče. Štetno je za dijete da bude u sobi gdje postoji vrućina, može negativno utjecati na rad pluća i srca. Pročitajte više o preporukama za sobnu temperaturu za novorođenče >>>

Temperatura vode ne smije biti viša od 37 stupnjeva. Ako pregrijate vodu, možete ga zapaliti. To će dovesti do činjenice da će se u budućnosti bojati vode u panici i više se neće kupati.

U prvim danima života novorođenčeta bolje je isprati čistom vodom ili dodati malo biljnog izlijevanja u vodu za kupanje.
O kupanju bebe pogledajte u videozapisu:

Naravno, bit ćete zainteresirani za pitanje, je li moguće prati novorođenče sapunom? Sve ovisi o vrsti kozmetike koju ćete koristiti za tu svrhu.

Danas dječje trgovine pružaju širok izbor sapuna od prirodnih sastojaka i bez kemijskih aditiva. Oni sadrže gotovo nikakvu kemiju, samo prirodne tvari koje mogu umiriti kožu novorođenčeta, ublažiti iritacije i alergijske reakcije.

Dječji sapun se može koristiti za kupanje u roku nekoliko dana nakon što ste kod kuće s bebom. Izaberite proizvod koji ne smrdi, jer je vaš glavni zadatak čistiti kožu novorođenčeta i spriječiti razvoj dermatoloških infekcija.

Oprati dijete sapunom ne smije biti više od 1 puta tjedno. U svim ostalim kupkama dovoljno je da se dijete diše samo toplom vodom.

Koliko dugo možete kupiti bebu u kuhanoj vodi?

Djevojke, recite mi, koliko ste dugo kupali vaše bebe u kuhanoj vodi nakon maternice? Sada se pitam, nakon prve se ne sjećam ništa) Uz kantu, nemojte se trčati prema svom bogu. Već smo dva tjedna star, moja duša je ispod slavine i još uvijek kupujem u kuhanoj vodi.

Odmah se okupao u normalnim, ali 1,5 mjeseca dodao je kalijev permanganat
prodajemo 2 paketa u ruci, bili smo zajedno i prodali smo 4 pakiranja.

Pitao sam se zašto je to bilo tako, ali ljekarnik mi gotovo nije rekao ni cjelokupnu napravu napravljenu od bombona

Vooot, da, također se sjećam, netko mi je rekao nešto slično, zato su je zabranili za prodaju. Dao sam liječniku prijatelj iz svojih zaliha!

Okupan sam u kuhanu vodu dok se pupak potpuno ne izliječi)

Također se nismo okupali u kuhanoj vodi neposredno iz slavine, jedina stvar koja je u prvom mjesecu dodavala različite korove!

Pa, naravno)))) Vjerojatno imamo neke misli o našim liječnicima)

uvijek okupana običnom vodom s biljnim dekocijama.

Prvi put čujem ovo)

Okupan sam običnom vodom sa žicom i kamilicom, do mjesec dana. Zatim uopće nema trave.

Kapets, Sash naizgled da, liječnici - naučiti ih na miru, a preporuke su zapravo različite))) i ja swung kostryulki tu i tamo)

Ja sam okupana u kuhanu sve dok se pupčice izliječe, a zatim uobičajene s travama različitim ili margontsovkoy.

Da, pa, mi, također, pupak već zacjeljivan, onda se možete okupati, također sam razmišljala zašto dok se pupak ne izliječi)

eva kako A zašto? Nikad se nisam okupao u kuhanom običnom izlivenom i dodao kalij permanganat ili kamilica lonac ili niz je isti za kožu milijun puta.

Wow) I rekli su nam točno 5 puta u bolnici za umorstvo da se okupaju u prokušanoj vodi mjesec dana prije, iako bez dodavanja bilja, ali u manganu)

Nekako čudno, nikada nisam čuo takvu stvar od bilo kojeg liječnika, imam majku pedijatar, naravno, bilo je razgovora, ali rekla je da je to arhaizam, a to je gotovo 30 godina zbog nedostatka vruće vode u slavini. zagrijan (sam po sebi) na plin i oprao djecu. I tako dok se pupak ne izliječi u tratinčicu, seriju, kalijevog permanganata. i bilo je potrebno zamijeniti dan s manganom, danom serije, danom od rajčice.

Pa, nakon što sam već imao drugo dijete)))) Dobivam novo iskustvo))) A ja bih trčao okolo s loncima, Ol)))

Sve o kupanju novorođenčeta - odgovara na pitanja i stručne savjete

Administrator 03/25/2016 Komentar zatvorenih savjeta za roditelje

Uzeti u obzir kupanje novorođenčadi samo kao higijenski postupak i uopće nije u potpunosti ispravno. Kupaonica je mjesto za zabavne igre, otvrdnjavanje, iscjeljenje i učenje. Što moderne pedijatrije i proizvođači dječjih proizvoda nude za zanimljivu i korisnu zabavu u kupaonici?

Kuhanje vode za kupanje

Kupanje novorođenčeta kod kuće može započeti dan nakon zadnjeg cijepljenja u rodilištu. Sve dok se umbilikalna rana ne izliječi, potrebno je ograničiti postupak za bebu kupku s posebno pripremljenom vodom. Do sada, pedijatrija preporučuje korištenje kalij-permanganata i kuhane vode. Voda je prethodno kuhana i ohlađena na željenu temperaturu. Sve se to odnosi na razdoblje, dok u pupku postoji rana.

Kupanje novorođenčeta u kuhanoj vodi traje do posljednjeg ozdravljenja pupka. Nakon toga, dobro je oprati bebu u čistoj vodi bez aditiva, ne.

Dakle, koliko treba okupati novorođenče u kuhanoj vodi? - oko 2 tjedna. Obično je ovo dovoljno za ranu pupka da ozdravi.

U kakvoj će se vodi voditi novorođenče? - Veliki izbor gotovih lijekova u ljekarnama pomoći će riješiti problem onoga što se okupa novorođenčadi. Na primjer, serija "Naša Majka" zasićena je srebrnim ionima i sadrži mangan. Pogodno za djecu koja su sklona znojenju. A poznata Baby Baby (biljni ekstrakti s glicerinom) velika je pomoć onim roditeljima čija djeca imaju suhu kožu. Morska sol i njegova raznolikost, bischofite, su se dokazali dobro. Bilo koja sol (i bolje!) Kupi u ljekarni, a ne uzeti nositi s okusom znači.

Temperatura vode za kupanje

Temperatura vode za kupanje novorođenče može započeti s 34 ° C Ovi podaci služe za one roditelje koji će umiriti svoju djecu.

Temperatura kupanja novorođenčeta, koju preporučuju pedijatri, iznosi 36-37 ° C. Mangan je razrijeđen dugo prije nego što kupka otopi sve kristale, i nadopuni u vodi prije kupanja. Mnogi roditelji dobro govore o korištenju kamilice, žice ili hrasta lužnjaka za dezinfekciju vode.

Biljna medicina: beba kupka

Bilje su snažan prirodni lijek. Ponekad roditelji zaboravljaju da su arome i mali dijelovi biljaka opasni za bebe jer mogu uzrokovati alergijsku reakciju. Da ne riskirate, probajte novi proizvod na koži djeteta. Nanesite kapljicu juha na lakat ili kožu podlaktice iznutra. Ako se nakon nekog vremena ne pojavi crveno - možete pokušati alat u kupaonici.

Moram li svakodnevno kupati novorođenče u ljekovitom bilju? - sigurno ne. Biljne kolekcije osušite kožu i snažno su terapeutsko sredstvo za bebu. A za djecu koja su sklona alergijama, mirisna voda može biti izvor nevolja i uzroka za osip na koži.

Stoga, pedijatri se savjetuju koristiti biljne pripravke samo kada je to potrebno - ako se bez toga, pelenskog osipa, cimeta i suhe kože ne može ukloniti. Učinak dolazi nekoliko dana od početka primjene. Imajte na umu da kamilica je biljka vezana za potencijalne alergene. Niz suhe kože. Za male alergologe je bolje stvoriti kopriva trava ili breza lišća.

Ovdje je mali popis bilja za beba kupelj: lavanda, matičnjak, kadulja, leptira, valerian. Možete napraviti mješavinu vlastite, za to je dovoljno uzeti 4 vrste biljaka. Možete pripremiti kadu koja će istodobno ublažiti, ublažiti iritaciju i ublažiti koliku bolest.

Kako skuhati travu? - Trebate 1 žlicu mješavine po šalici kipuće vode (za velike količine - 1 čašu zbirke po litru kipuće vode), omotajte bujon, privući za sat vremena, odvodite.

Pribor: kupka za bebe

Kupke za kupanje novorođenčadi prodaju se sorti:

 • "Kupaonica u kupaonici" opremljena je posebnim držačima kako bi se pričvrstila na veliku kupaonicu;
 • antibakterijski - mikroban, disinfector supstanca;
 • anatomska (posebna potpora za novorođenčad, ugrađena ili odvojena, dizajnirana za stavljanje djeteta i ne držanje);
 • sklopivi i napuhani - svaki model ima svoje prednosti; ove kupke su korisne za putovanje ili kada postoji nedostatak prostora u stanu;
 • okruglo - poput velikog stakla, imitacija intrauterinalnog života bebe;
 • ugrađene kupke raznih dizajna (s komodom, stol za presvlačenje, itd.).

Međutim, možete to učiniti kupanjem u odrasloj kupaonici. Prednosti plivanja u velikoj količini vode su očite: postoji, gdje se veseliti i plivati. Kada naučite dobro i pouzdano zadržati svoje dijete, stavite stolicu ili stolicu u kupaonicu. Ili upotrijebite posebni krug ili kapu s pjenom u kojoj dijete pliva neovisno. Prije pranja bebe, kupaonica se mora očistiti natrijom ili oprati bebom sapunom.

Zapamtite - u svakom slučaju ne možete ostaviti dijete u vodi. Nemoguće je predvidjeti sve nesreće pa ih je bolje isključiti! Vrijeme je za kupanje

Kada mogu kupiti bebu: navečer ili ujutro? Ili možda poslijepodne? Pitanje je eksperimentalno riješeno. Naravno, bolje je naučiti bebe u večernjoj kupki prije spavanja. No, neka djeca su zločesta u ovo doba dana (buduće larks), a zatim pokušajte premjestiti kupku na jutro ili poslijepodne.

Dolazak oca s posla pomoći će odrediti u kojem je trenutku najbolje da se okupa novorođenčad. Uostalom, mnogo je zanimljivije oprati mrvice s cijelom obitelji, radujući se prvim uspjehom vlastitog malog čovjeka.

Način plivanja

Koliko puta tjedno trebate kupiti novorođenče? - Poželjno je svaki dan. Sapunom - nekoliko puta tjedno. Nabavite tekuće pranje i šampon "bez suza" s neutralnim PH za dijete. Prvo, to je prikladno. Drugo, obični sapun, čak i beba, suši kožu i ubija korisne klice. Dijete koje je naučilo puzati i, napose, hoda, češće se okupa sa sapunom i vodom.

Isprobajte svaki novi proizvod (osobito šampon) na sebe: događa se da još uvijek uzrokuje bol u očima.

Pare dijete može biti izravno u vodi. Nemojte pokvariti raspoloženje djeteta - počnite s rukama i nogama. Pažljivo, ali lagano trljajte nabore (prepone, nabore ruku i nogu, između prstiju, vrata i iza ušiju). I operi glavu - većina djece protestira se protiv takve arbitrarnosti. Stoga na kraju ostaje neugodan postupak. Isprati šampon s čela prema stražnjem dijelu glave.

Koliko često je potrebno kupati novorođenče u ljeto ovisi o tome koliko dijete znoji. Ponekad je potrebna kupka da se ohladi mrvice i da se spriječi pojava gubitka topline. Prašak se koristi za suhu kožu (dobar za žilav i plač pelene osipa), vrhnje ili maslac - za suhoću. Nemojte kombinirati kremu i prašak na jednom mjestu kože, jer prašak apsorbira vrhnje i kotrlja se u čvorove trljanjem osjetljivih mjesta.

U vrućem vremenu ili kada se "velike nesreće" djeca kupaju češće. Samo nemojte pretjerivati ​​sapunom. Koliko često trebate kupati novorođenče ako roditelji žele otvrdnuti od prvog dana? - Svaki dan, jer prekid otvrdnjavanja smanjuje učinak i vraća se korak unatrag.

Kako se okupa: prije jela ili poslije?

Ne možete odlučiti da okupate novorođenče prije ili poslije jela? Obje opcije će raditi. Glavna stvar je da je dijete u dobrom raspoloženju, a kupaonica će biti dobra. Imajte na umu da nakon obroka treba trajati najmanje sat vremena, tako da dijete ne regurgitirati mlijeko naslijeđeno od majke.

Topla kupaonica opušta, odmarajući se u vodi, malo je vjerojatno da želi spavati u skoroj budućnosti. Ali hladna temperatura uzbuđuje, igrajući se s prskanjem, kikiriki će jesti s apetitom i slatko zaspati.

Ozbiljniji problem je koliko često kupati novorođenče ako se beba razbolije? - Iako zdravlje nije obnovljeno, ne biste trebali kupati dijete. Možete napraviti mali WC u bazenu ili ispod slavine.

Smiješne male stvari

Kako bi se dijete moglo sami kupati (ali pod nadzorom!), Koristan je jastuk za kupanje novorođenčadi. Ovaj novorazredni i korisni izum pomoći će djetetu da se opusti, da se naporno trudi, a za roditelje - da se opustite i divite se djetetu koje "upravlja oceanom".

Kupanje novorođenčeta s krugom - tjelesni odgoj u vodi. Normalno napuhavanje nije prikladno, jer su vrata za plivanje dizajnirana na takav način da se dijete ne može skliznuti, piti vodu ili zaroniti. No, kupanje u kupaonici s krugom je prevencija i liječenje hipertonije. Koordinacija kretanja se razvija, crumb se više ne boji vode.

Od koje dobi krug se koristi za kupanje novorođenčadi, pa je jasno - od prvih tjedana. Čak i kad dijete još uvijek ne drži glavu. Pokušajte pokupiti jastuk od poznatih proizvođača - pribor se sastoji od hipoalergenskih materijala i podvrgnut je sanitarnoj kontroli kvalitete.

Zašto dijete plače u kupaonici?

Zašto novorođenče plače kada kupanje nije točno poznato. Moglo bi biti vrijedno mijenjati vrijeme, ili stvaranje vode toplije. Mirno reagiraju na nevolje - ako je dijete zaronilo, pijući vodu, posuti lice. Dječje suze mogu biti reakcija na vašu strahotu.

Pokušajte kupiti više dobro hranjen beba ili manje umorna. Promjena doba dana: djeca - "larks" su kapriciozan u večernjim satima, i "sova" - ujutro. Pokupite smiješne igračke, recite pjesme, pjevajte pjesme.

Ako je razlog hladnom vodom - počnite s toplijom, a zatim dodajte hladno curenje kako biste postigli željenu temperaturu.

Kupaći ormar

Što je novorođenče za kupanje? - U kupaonici beba bi trebala biti gola. Sada se dokazuje da voda koja je pao u uši također nije važna. Dovoljno je da je zamotate ručnikom. Pelena se koristi za uzbuđujuću djecu, kako ih ne bi prestrašila po prvi put.
Istinski, korisni šeširi s pjenom su izmišljeni. U njima, kao iu krugu, prikladno je za bebu samostalno plivati. Trebamo takve kape za plivanje, a ne kako bismo pokrivali uši.

Plivati ​​- odmoriti se!

Umorna, ali zadovoljna beba ide u svoju sobu. Može plakati malo - ili ne želi napustiti vodu, ili je umoran i gladan. Ili mu se možda ne sviđa razlika u temperaturi - kupaonica je vlažna i topla, a soba je svježa i hladna. Nemojte žuriti da dijete širite na stol za presvlačenje. Nosite ga na svoje ruke, razgovarajte, toplo i umirite.

U sobi je dugačak čeka beba čista stvar, pelena, kozmetika (bez mirisa), posebni pamučni brisevi i četka za kosu.

Karapazu u dobrom raspoloženju, neka me budala malo više - ležeći na stolu, golotinja sretno udara ruke i noge, stiskaju se, smiju se. Ovo je nastavak naplate koji će imati koristi od djeteta i pružit će vam užitak.

Voda je prirodno okruženje koje je dobro za bebu. Uhvatite hrabro, ali pažljivo. Zapamtite sigurnosna pravila u kupaonici i nemojte se uštedjeti na visokokvalitetnoj kozmetičkoj djeci. I neka kupka donese dijete radost i zdravlje!