Fetalna težina tjedno trudnoće

Zdravlje

Jedna od važnih točaka dijagnoze trudnoće je utvrditi težinu fetusa. Ovaj kriterij je važan jer pomaže liječniku da razumije da se fetus razvija normalno ili postoje neke abnormalnosti. Na primjer, manjak u težini može ukazivati ​​na to da dijete ne prima dovoljno prehrane ili kisika ako trudna majka puši ili pije. U najgorem slučaju, to može ukazivati ​​na zakašnjelo ili, čak, fetus. Također, prekomjerna težina fetusa ukazuje na to da se u maternici pojavljuju neke smetnje.

Ultrazvuk pomaže pratiti težinu fetusa tjedno trudnoće. Visoka točnost ove metode daje visoku jamstva pouzdanosti ovog pokazatelja. U posljednjem tromjesečju trudnoće, liječnik će moći "oku" odrediti težinu fetusa, mjerenje opsega abdomena i visine maternice. Međutim, bez obzira na to koliko je doživljeno liječnik, on neće biti u mogućnosti utvrditi težinu fetusa što je točnije moguće uz pomoć ultrazvučnog pregleda.

Zbog mogućnosti određivanja težine fetusa postaje moguće identificirati oštećeni razvoj i, ako je moguće, ispraviti situaciju. Ali pazite da uzmete u obzir druge kriterije za stanje fetusa. Kao što je, rast, otkucaja srca, omjer parametara njegova tijela.

Ultrazvučna metoda počinje se primjenjivati ​​na oko 6-8 tjedana trudnoće. Primjena ove metode prethodno nema smisla jer je fetus još uvijek nerazvijen.

Kako brzo fetus dobiva težinu u utrobi može se shvatiti prezentiranjem "mogućnosti" ženske maternice. Dakle, do kraja trudnoće, povećava se volumen za gotovo 500 puta i povećava težinu za 1000-1200 grama, dajući bebu zaštitu i uvjete koji su normalni za rast. Sada možete zamisliti kako će beba, težak samo 1,5 grama na početku trudnoće, udobno rasti i razvijati tijekom sljedećih devet mjeseci u trbuhu majke. Kako se razvija, beba intenzivnije intenzivira težinu. Dakle, do kraja trudnoće, on dobiva oko 100-300 grama tjedno, kada je u ranoj fazi trudnoće stopa zapošljavanja je samo 10-60 grama tjedno. Ali glavna stvar u dobivanju težine nije veći broj grama (sjetite se da to može dovesti do oštećenja razvoja fetusa), ali pozitivnu dinamiku. U pravilu, djevojke su rođene nekoliko stotina grama lakše od dječaka. Ali ovdje je sve individualno. Utrka u težini može doseći nekoliko kilograma.

Na težinu fetusa utječe ne samo način na koji trudna majka i njezin stil života jedu, već i genetska predispozicija. Dakle, ako roditelji nisu veliki, najvjerojatnije će beba također biti mala. Budući roditelji mogu pretpostaviti s kojom težinom dijete će se roditi ako znaju svoju težinu pri rođenju. Obično dijete uzima prosječnu težinu između oba roditelja.

Međutim, očekivana majka i dalje mora biti sigurna da prati kako i što jede. Kategorično je nemoguće nastaviti prehranu i gladovati, ali se također ne preporučuje jesti "za dvoje". Umjerena vježba će olakšati prijenos trudnoće i pozitivno će utjecati na stanje bebe. Međutim, s opterećenjima morate se ponašati vrlo pažljivo, jer se trudnica ne može pretjerivati, a neke vježbe čak mogu biti opasne. Redovite posjete liječniku pružit će vam priliku da uvijek budete svjesni stanja bebe i zdravlja budućih mama.

Uz sve to, kako bi dijete rodilo zdravo, trebate više komunicirati s bebom i uživati ​​svaki dan čekajući "čudo".

Prošli mjesec trudnoće

Kao što znate, posljednji mjesec trudnoće za trudnicu je najuzbudljiviji, jer uključuje pripremu za najvažniji trenutak cijelog procesa trudnoće - za porođaj. Uzmite u obzir ovaj vremenski period u detalje i razradite osjećaje trudne žene u ovom trenutku, značajke njezine prehrane, a također vam reći o budućem djetetu.

Koje poteškoće i poremećaji mogu trudnica na kraju trudnoće?

Kao što je poznato, na kraju trudnoće, takav fenomen kao abdominalni prolaps je zabilježen, što je povezano s promjenom u položaju tijela fetusa, ulazu glave u zdjelicu šupljine. U isto vrijeme, trudnica sama osjeća oštar reljef: disanje postaje lakše, kratkoća daha nestaje. Međutim, pali dijete ima puno pritiska izravno na prsni organi i donju trbušnu trbušnu stranu. Ovdje se nalaze probavni i ekskretorni sustavi. U tom pogledu, u posljednjem mjesecu trudnoće, žena treba obratiti posebnu pozornost na prehranu: od prehrane potpuno eliminirati dimljeno meso, kiseli krastavci, proizvodi koji povećavaju stvaranje plina (voće, povrće, proizvodi od brašna, itd.). U posljednjem mjesecu trudnoće često se javlja mučnina, što može biti uzrokovano i gore opisanim razlogom.

Ako općenito govorimo o dobrobiti žena, onda se buduće majke u posljednjem mjesecu trudnoće osjećaju dobro. Unatoč velikom trbuhu, oni ne prestaju voditi uobičajen način života, štoviše se sjećaju da je to bilo prije zabranjeno. Dakle, seks u posljednjem mjesecu trudnoće više nije zabrana, a liječnici preporučuju aktivno sudjelovanje u njima od 38-39 tjedana, ako, naravno, nema kontraindikacija (djelomična placentalna abrupcija, na primjer). Neke žene samo u posljednjem mjesecu trudnoće osjećaju orgazam dok čine ljubav, jer prije toga, sve su misli o tome kako naštetiti djetetu. Međutim, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da učestali seksualni odnos može potaknuti početak rada.

S obzirom na kršenja i probleme s kojima se suočavaju gotovo svaka trudna majka u dugoročnom razdoblju, vrijedi spomenuti:

 • poremećaj spavanja;
 • izgled pušenja;
 • kršenje procesa probave.

Dakle, nesanica, žgaravica i edem u posljednjem mjesecu trudnoće najčešći su fenomen koji uzrokuje neugodnosti trudnoj ženi. Prvi od njih rezultat je povećanog emocionalnog stresa uzrokovanog iskustvima buduće majke, a žgaravica je posljedica neuspjeha u skladu s navedenom prehranom.

Što se tiče edema, tada, ako je dostupan, liječnik postavlja ženu neku režim pića: ne više od 1 litre tekućine dnevno.

Koliko dijete dobiva i što mu se događa u posljednjem mjesecu trudnoće?

Uobičajeno, za 9 gestacijskih mjeseci dijete bi trebalo stjecati 200-300 g tjedno. Iz gore navedenih pokazatelja, slijedi da općenito tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće fetus postaje teži za 800-1200 g (3300-3500 g pri rođenju). Tjelesna težina vrlo buduće majke za cijelo gestacijsko razdoblje povećava se za oko 10-14 kg.

Što se tiče promjena, oni su usmjereni na poboljšanje rada organa i sustava. Sustav dišnog sustava sazrijeva se u kojem se proizvodi tenzid - tvar koja je odgovorna za širenje pluća tijekom prvog daha. Aktivnost mozga je aktivirana. Dijete je već potpuno spremno za roditi se. Usput, od 37 tjedana trudnoća se smatra punim radnim vremenom, pa je rođenje bebe u ovom trenutku sasvim normalno.

Što bi trebalo biti težina fetusa tjedno od trudnoće?

Očekujuće majke uvijek su jako zainteresirane za težinu s kojom će se roditi njihova beba. Zato su jako zainteresirani za to koliko mrvica teži dok je još u maternici. To je pitanje važno za liječnike. Iako se težina fetusa naziva procijenjena, ali čak vam omogućuje da naučite mnogo o razvoju djeteta. Ono što je obično težina mrvica u maternici tijekom različitih razdoblja trudnoće i što ovisi o tome ćemo reći u ovom materijalu.

Kako dijete raste?

Na samom početku trudnoće, sve mrvice, bez obzira na spol, rasu, nasljedstvo, rastu na isti način, dodajući milimetre i gramove na njihovu sitnu težinu tjedno. Svi zametci rastu približno jednakoj brzini, a tek tada, kada se počnu pojavljivati ​​pojedinačne karakteristike malog čovjeka, nastaju razlike.

Mjeriti rast fetusa, čak i najmoderniji ultrazvučni aparat moguće je samo u drugoj polovici prvog tromjesečja. Do 8 tjedana izmjeren je samo promjer jajovoda, a taj se kriterij smatra glavnim, što ukazuje na rast embrija.

Veličina samih mrvica još nije dostupna za mjerenje, jedina iznimka je veličina paričke veličine koccige, ali ne daje osnovu za izračunavanje težine embrija.

Govoreći o masi fetusa po prvi put je moguće uz prolaz ultrazvuka, počevši od 11 tjedana. U ovom trenutku počinju se pojaviti prve razlike među bebama - neke bebe više, druge manje. U 7-8 tjedana beba teži oko 3 grama, ali je toliko mala da težina nema dijagnostičku vrijednost.

Nakon 12 tjedana beba počinje aktivno povećavati težinu, ponekad udvostručavajući svoju masu u samo tjedan dana. Trenutačno se formiraju svi organi i sustavi, a počinje razdoblje intenzivnog rasta i poboljšanja. Postupno, mrvica počinje zalihe na potkožnu masnoću, stoga je brz dobitak na težini. Najveći porast čeka mrvicu u trećem tromjesečju.

Posljednjih mjeseci dijete je već spremno fiziološki se roditi, ostaje samo malo "bolje", svi organi i sustavi rade. Budući da se prilično odraslo dijete više ne može aktivno kretati u maternici, spavanje i povremeni neozbiljni pokreti u tijelu utrobe postaju glavna zanimanja. Tijekom protekla dva mjeseca beba dobiva na težini koju će imati kod rođenja, a samo posljednjih dana prije porođaja težina se gotovo zaustavlja.

Od kraja drugog tromjesečja ženski plodovi dobivaju nešto manje od dječaka. Stoga se u trećem tromjesečju gotovo uvijek razlikuju u minijaturnijim oblicima, iako to nije pravilo od sto posto - postoje djevojke koje po težini mogu ostaviti za sobom bilo malog dječaka.

Što utječe na masu?

Na težinu fetusa prvenstveno utječe nasljednost. Ako su mama i tata veliki i veliki, onda je vjerojatnost da će imati isti "junak" više od 90%. Minijaturna, niska, tanka mama i tata obično rađaju bebu s malom težinom. To je prilično teško utjecati na ovaj uzorak na bilo koji čimbenik izvana.

Međutim, trudnice trebaju imati na umu da postoje čimbenici koji ne mogu utjecati na tjelesnu težinu djeteta. Prije svega, to je hrana. Ako majka dobro jede, uravnoteženo, onda će njezina beba, zajedno s njezinom krvlju, dobiti uravnotežen skup korisnih tvari koje će mu pomoći da se razvije i postane skladno. Ako buduća majka preživi, ​​uživa u ugljikohidratima, kolače, pečenje, zloupotrebljava komplekse vitamina, čak i ako nema manjak vitamina, onda dijete to sve dobiva kroz uteroplacentalni protok krvi. Težina majke raste, težina djeteta također raste.

Ako je prehrana majke nedostatna, oskudna u vitaminima i mineralima, proteinima i ugljikohidratima, onda će dijete, bezobzirno, bez manjka toliko potrebnih tvari, njegovu tjelesnu težinu će biti manja od onoga što mu se može dati genetska obilježja.

Pušenje tijekom trudnoće također može utjecati na težinu fetusa. U 70% trudnih pušača rađaju se djeca s težinom ispod težine. Na isti način, alkohol i opojne tvari, pa čak i uobičajeni lijekovi koje je majka uzimala tijekom trudnoće, utječu na fetus. Nepovoljno na tjelesnu težinu djeteta utječu na živčani stres i osjećaje majke, tvrd fizički rad, radni uvjeti u opasnoj proizvodnji.

Neke kronične bolesti koje očekuje majka također utječu na težinu djeteta. Na primjer, kod dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa, što se prvo manifestira već u razdoblju trudnoće, postoji mogućnost da rodimo veliko ili čak divno dijete čija težina prelazi 5 kilograma. Nedostatak mase fetusa može se očitovati u kroničnim bolestima bubrega, jetre i srca kod žene.

Značajke trudnoće ne mogu utjecati na težinu djeteta. Ako sve ide glatko, onda se ne treba brinuti. No, beba, koja se razvija u uvjetima krajnje ekstremne - uslijed prijetnje pobačaja, s drugim komplikacijama trudnoće, vjerojatno neće biti bogatyr.

Ako je trudnoća višestruka, žena ima dvije ili tri bebe, tada će težina svake biti manja od norme, a to je sasvim prirodno.

Kako se određuje?

Liječnik-ginekolog koristi nekoliko formula za izračunavanje očekivane težine fetusa. Ako želite pokušati izračunati koliko beba teži, majka može samostalno.

Formula Lankowitz

Stručnjaci smatraju da je ova metoda proračuna najtočnija, iako nažalost ne čini bez pogrešaka. Za izračun, žena će morati pogledati njezinu zamjenu za karticu na stranici posljednjeg posjeta liječniku. Tu će naći dva važna parametra za izračun - njezin opseg trbuha (OJ) i visinu maternice (VSDM ili VDM).

Obje ove vrijednosti se zbroju, nakon čega dobivena količina dodaje težinu majke u kilogramima i visinu u centimetrima. Dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer: trudnoća je 30 tjedana, opseg abdomena je 110, visina dna maternice je 30. Visina trudnice je 170 cm, težina 70 kilograma. (30 + 110 + 170 + 70) x10 = 3800. Pogreška u ovom izračunu može biti do 0,5 kg. Stoga je razumno pretpostaviti da žena ima veliko dijete - njegova stvarna težina u ovom razdoblju već premašuje 3 kilograma.

Formula Bublichenko

Za izračun trebate znati samo tjelesnu težinu buduće majke u sadašnjem trenutku. Njezina težina podijeljena je s 200, dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer, žena teži 80 kilograma. (80/200) x10 = 4. Pogreška u ovoj metodi je velika, ona varira unutar kilograma, zbog čega su opstetričari nedavno pokušali izbjeći upotrebu ove formule

Formula Yakubova

Za ove izračune, žena koja je odlučila vježbati aritmetiku i zadovoljiti njezinu majčinsku radoznalost trebat će podatke o visini dna maternice i opsegu trbuha. Možete ih pronaći na zamjenskoj kartici, ti se podaci upisuju u njega na svakom zakazanom prijemu. WDM se dodaje opsegu abdomena, a dobivena količina se podijeli s 4 i pomnoži se s 100. Na primjer, WYD-30, opseg abdomena 100. (30 + 100) / 4 = 32.5. Kad se pomnoži s 100, ispada 3250 gr.

Formula Jordania

Da biste ponovno izračunali, morat ćete znati visinu dna maternice i opseg trbuha buduće majke. Te se vrijednosti međusobno razmnožavaju. Na primjer, prosjek za WYD -30, 100, ispada da je procijenjena težina djeteta 3 kilograma.

Najtočnije su izračuni koji se obavljaju sonografskom metodom, tj. Ultrazvukom. Da bi se dobila pretpostavljena tjelesna masa djeteta, koriste se posebne jednadžbe koje su sastavljene pomoću softvera aparata za skeniranje, najčešće se koristi metodu Headlock.

Kao nužne matematičke vrijednosti za jednadžbe koriste se dimenzije koje određuje ultrazvuk. To je biparientalna veličina djetetove glave, duljina femura, opseg trbuha i glave.

Kako bismo je jasnije prikazali smo ove jednadžbe koristeći dvije najpopularnije metode izračuna (prema Headlock i Shepard):

 • Shepard - Log10 BW = -1,7492 + 0,166 (biparient veličina) + 0,046 (opseg trbuha fetusa) - (2,646 [(opseg trbuha) X (biparietal veličina)] / 100).
 • Prema Headlocku - Log10 BW = 1.3598 + 0.051 (abdominalni opseg djeteta) + 0.1844 (duljina femura) - 0.0037 (abdominalni opseg X duljina femura), ili Log10 BW = 1.4787 + 0.001837 (biparcijska veličina glave) 2 + 0.0458 (abdominalni opseg) + 0.158 (duljina femura) - 0.003343 (umnožiti opseg abdomena duljinom femura).

Tako izmjereni parametri bebe postaju sastavni dijelovi matematičkog izraza, zbog čega računalo proizvodi rezultat. Obično se navodi u protokolu ultrazvučne dijagnostike u odjeljku "Procijenjena fetalna težina". Pogreška u jednoroditeljskoj trudnoći iznosi od 8 do 10%, a kod nošenja blizanaca pogreška se povećava na 15%.

Ova metoda se ne može nazvati točno, kao u apotici, ali lijek još nije izumio ništa preciznije.

Na osnovi podataka ultrazvuka su stvorene sve trenutno postojeće norme težine fetusa po tjednu i mjesecu trudnoće.

Norme u različitim terminima

Ono što bi trebalo biti tjelesna težina djeteta koje još nije došla na svijet svakako je teško reći, jer smo svi različiti - visoki, kratki, tanki i puni. Bebe u maternici također imaju pojedinačne osobine. Stoga, mogu postojati varijacije, ali postoje srednje vrijednosti.

Počevši od 11. tjedna trudnoće, ultrazvučni strojevi već mogu izračunati prve težine:

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Ta se tablica ne temelji na spolu djeteta. Neki stručnjaci koji žele postići najveću točnost u situacijama gdje način isporuke ovisi o očekivanoj težini i drugim važnim pitanjima, koriste tablice koje su razvili liječnici iz Njemačke kako bi izmjerili težinu djece europskog izgleda početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Temelji se na spolu fetusa.

Tablica normalnih vrijednosti procijenjene težine beba različitih spolova:

Obstetrijski termin, tjedna

Procjena težine muškog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

Procjena težine ženskog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

1690 (1070-2110)

1590 (1010-2050)

1890 (1200 - 2360)

2130 (1360-2690)

2390 (1600 - 3000)

2640 (1870 - 3320)

2550 (1790 - 3230)

2760 (2060 - 2460)

3090 (2400 - 3770)

2970 (2290 - 3650)

3300 (2620-4000)

3160 (2500 - 3850)

3470 (2760-4180)

3320 (2670 - 4020)

3450 (2800 - 4180)

Njemački stolovi, koji se koriste diljem svijeta, počinju u 23 tjednu trudnoće nisu slučajni. U ovom trenutku kod djece različitih spolova tijelo počinje formirati prema spolnim karakteristikama, zbog čega se debljanje kod dječaka i djevojčica počinje međusobno razlikovati. U ranijim razdobljima ta razlika između heteroseksualnih beba nije prisutna ili nije dovoljno izražena i za dijagnozu ostaje nezapaženo.

Odstupanja od normalnih vrijednosti

Smatra se normalnim ako se dijete rodi u razdoblju od 39 do 40 tjedana težine od 3000 do 3800 g. Međutim, one bebe koje su rođene s težinom do 3 kilograma i one s više od 4,5 kg težine pri rođenju imaju neonatolozi se ne boje.

Buduće moms opstetričari nastoje ne paničariti o razlikama u brojevima prikazanim u referentnim tablicama i njihovim stvarnim brojevima.

Najprije morate uvijek ispraviti pogreške (plus ili minus 500 g), a drugo, djeca rastu "skokovima", tako da kod 34 tjedna mrvica može uzrujati mamu zaostajući za prosječnim standardima, a do 36 tjedana da dosegne normalni prosjek ili čak blizu gornje granice normalne.

Ako beba tijekom svih ultrazvučnih studija tijekom trudnoće pokazuje tvrdoglav višak normi, oni govore o velikom fetusu. Trend prema velikom djetetu može se vidjeti u drugom tromjesečju. Na temelju jednog ultrazvuka, takav se zaključak ne može napraviti, nekoliko se studija traži tijekom nekoliko tjedana.

Istodobno, pažnja se posvećuje i instrumentalnim mjerenjima - abdominalnom opsegu buduće majke i visine maternice. Kada je veliki fetus obično, WDM premašuje normu (32 tjedna u stopi od 32 cm, na primjer, ovaj parametar povećao se na 34 cm, a 36 tjedana umjesto seta 36 cm je oko 39 centimetara).

Ako beba u maternici znatno zaostaje za srednjim vrijednostima i tijekom nekoliko dijagnostičkih mjerenja ona "prolazi" samo na najnižoj granici norme (petog percentila), tada liječnici propisuju dodatno ispitivanje čija je svrha otkrića održivosti uteroplacentalnog protoka krvi, mogućih patologija fetusa, uključujući nasljedne i kromosomske, intrauterne retardacije rasta, prisutnost ili odsutnost intrauterinskih infekcija, rhesus konflikt.

Da biste to učinili, izvršite ultrazvuk stručne klase, USDG, napravite testove za infekcije, kliničku krv i testove urina. Ako je potrebno, žena je poslana na konzultacije genetici i prolaz invazivne dijagnostike kako bi se identificirale kromosomske abnormalnosti.

Na trudnici se treba dogovoriti o takvim mjerama, osobito zato što je moderna medicina spremna pružiti bezopasnu, ali skupu alternativu invazivnim dijagnostičkim metodama - prenatalnom DNA testu za analizu krvi iz majčine vene.

Koliko dijete dobiva na težini nakon 32 tjedna trudnoće?

Dobitak težine nakon 32 tjedna

Jedna od glavnih kriterija za procjenu razvoja fetusa u trbuhu trudne majke je njezina težina. Nedostatak može značiti da dijete ne prima dovoljno kisika ili prehrane. U najgorem slučaju, značajno kašnjenje u težini budućeg djeteta od norme u odgovarajućoj gestacijskoj dobi može čak govoriti o njegovoj blijedi.

Prekomjerne stope također ukazuju na prisutnost bilo kakvih nepravilnosti. Osim toga, vrlo veliki fetus može biti znak za isporuku trudnice kroz carski rez.

Stope fetalne mase tjedno prikazane su u posebnoj tablici. Ovisno o gestacijskom dobu, vidjet ćete očekivanu masu budućeg djeteta u njemu. Međutim, ove su vrijednosti previše približne, a ne možemo odbiti tjelu roditelja i druge čimbenike koji utječu na razvoj djeteta u maternici.

U ovom članku ćemo vam reći kako možete izračunati težinu fetusa, i što se povećanje tjedana trudnoće smatra normalnim.

Fetalni dobitak težine po tjednu

Praćenje težine budućeg djeteta na 7-8 tjedana trudnoće gotovo je nemoguće, jer je manje od 1 grama. Počevši od tog razdoblja, masa fetusa se vrlo brzo povećava - svaki tjedan čekanja djeteta, njegova vrijednost udvostručuje se.

Nakon 14. tjedna trudnoće, formiranje mrvica je usporeno, a mozak počinje razvijati brzo. Buduća beba uči da pomiče prste i udove, trepne. U tom smislu, dobitak težine se smanjuje, a povećanje postaje tako neočekivano. Od 28-30 tjedana, maca opet počinje značajno povećati težinu, u pripremi za rođenje. Normalno povećanje u tom razdoblju može biti 200-300 grama tjedno.

Kako izračunati težinu fetusa tjedno?

Nakon 32 tjedna čekanja djeteta da utvrdi svoju težinu, može se povećati vrijednost opsega abdomena trudnice za visinu maternice. Oba su mjerenja izmjerena u centimetrima. Ova je metoda vrlo približna, a njegova je pogreška oko 200 grama. Osim toga, na ove izračune može u velikoj mjeri utjecati količina amnionske tekućine, budućnost majčinog tkiva i mjesto djeteta u maternici.

Jedina točna metoda za određivanje težine fetusa tjedno je ultrazvučna dijagnoza. Istovremeno, moderni uređaji omogućuju nam da odmah procijenimo sve parametre budućeg djeteta, uključujući težinu, i njihovu usklađenost s trajanjem trudnoće. Ako se pronađu manje abnormalnosti u razvoju fetusa, liječnik će najvjerojatnije zatražiti da ponovno dijagnosticira nakon 1-2 tjedna, a ako je potvrđen, odredite potrebni tretman.

Dobitak težine tijekom trudnoće, težina i veličina fetusa tjedno

Rubrika: Mama i nerođeno dijete Datum objavljivanja: 22. lipnja 2015 nema komentara

Dobitak težine tijekom trudnoće po tjednu važan je pokazatelj zdravlja očekivane majke i njezine bebe u maternici. Dakle, svaki sastanak s ginekologom ne čini bez vaganja, i ako postoje kupaonske ljuske kod kuće, onda možete voditi poseban dnevnik samostalno, bez obzira na liječnika.

U prosjeku, trudnica u 10 mjeseci dobiva 10-12 kilograma. I normu za vitke i visoke žene smatra se povećanje od 14 kg, a za plump - 7 kg. Stopa dobitka na težini (set) tijekom tjedna trudnoće u svakom od ovih slučajeva bit će individualna i to se ne smatra devijacijom.

Dobivena težina je:

 • prosječna težina voća 3500 g;
 • 600 grama visi placentu;
 • oko kilograma amnionske tekućine;
 • maternica 1 kg;
 • 2 kg (1,5 l) povećava cirkulirajuću krv;
 • 2,5 kg subkutane masnoće
 • ljuska, pupčana vrpca - 500 gr.

Nema pitanja o patologiji, ako se u ranom razdoblju izgubi težina, to je zbog slabosti, povraćanja i mučnine. No, značajna višak težine - ovo je opasno i može dovesti do smrti fetusa i žene previše.

Tablica prikazuje izračune s indikacijom BMI. Odrediti indeks tjelesne mase je jednostavan, dovoljno je podijeliti svoju težinu prema visini kvadrata.

Tablica dobitaka težine tijekom tjedne trudnoće

Težina djeteta (fetusa) tjedno trudnoće

Glavna debljanje u trudnica je težina fetusa. U devet mjeseci, dječak težak više od tri kilograma i više od pedeset centimetara u veličini izranja iz malog kaveza. U prvom trimestru, fetus je iste veličine za sve žene, a od 20. tjedna možete vidjeti neke promjene i pojedinačne karakteristike. Tablice u nastavku daju prosječne vrijednosti, odstupanja od kojih se smatraju normom.

Fetalni težine tjedno trudnoće, tablica standarda (prosječna)

Veličina fetusa po tjednu trudnoće

Veličina ploda odražava koaksijalno-tamnu veličinu (CTE), koja je fiksirana na ultrazvuku. Tablica pokazuje prosječne stope, također su prikazane normalne fluktuacije. Veličina CTE-a ovisi o vremenu s točnošću od jednog dana, pa je dopuštena pogreška od 3-4 dana. Nakon 16 tjedana više se ne mjeri CTE.

KTR tjedno trudnoće - tablica

BDP tjedno trudnoće

Drugi važan parametar prenatalnog razvoja bebe je BDP tjedan trudnoće, tablica pokazatelja je dano u nastavku. BPR je biparetalna veličina glave, izmjerena od hrama do hrama. Za evaluaciju su razvijene tablice s prosječnim pokazateljima i dopuštenim varijacijama.

BDP veličina fetusa po tjednu tablice trudnoće

Izvori: http://womanadvice.ru/ves-ploda-po-nedelyam-tablica, http://ourkids.info/pribavka-v-vese-pri-beremennosti-ves-i-razmer-ploda-po-nedelyam. hTML

Još nema komentara!

Koliko dijete dodaje nakon 32 tjedna?

U prvoj godini života, dijete uči puno. Ovo je razdoblje najintenzivnijeg razvoja malog organizma. Tijekom prve godine djeca dodaju više od tri puta veću težinu, nauče sjesti, stajati, a neke od njih samostalno se kretaju u dobi od jedne. Oni svladavaju prve riječi i zvukove, nauče razlikovati rodbinu među ostalima. Za roditelje u prvoj godini posebnog tereta.

U ovom trenutku dijete treba stalnu brigu. Treba pratiti sve promjene u tijelu mrvica. Posebno pažljivo roditelji trebaju pratiti promjenu težine djeteta.

Normalni prirast novorođenčeta

Odmah nakon rođenja, dijete se izvagati u dvoranu. Težina je jedan od glavnih pokazatelja cjelovite trudnoće i normalnog razvoja bebe. Normalna težina novorođenčeta varira od tri do četiri kilograma. Iako, ako je dijete rođeno težilo do tri kilograma, ne biste trebali ni paničariti. Ponekad se djeca rodila mala i nastavljaju polako zaposliti iz genetskih razloga. Mali i tanki roditelji vjerojatno će imati malu djecu. Nedavno je došlo do tendencije nataliteta velikih dječaka težine oko četiri kilograma. Liječnici to objašnjavaju činjenicom da su buduće majke danas dobro promatraju svoju prehranu i uzimaju komplekse vitamina za trudnice.

Rođenje za dijete je stresno. Njegovo uobičajeno okruženje mijenja se, a on se nalazi u nepoznatom svijetu. Stres uzrokuje fiziološki gubitak težine. Ovo je normalno. Obično u prvom tjednu života dijete može izgubiti do 350 grama. U bolnici svako jutro novorođenče se vagati na prazan želudac. Također, dijete je izmjereno prije i poslije hranjenja kako bi saznalo koliko mlijeka jede. Ako dijete usisava dovoljno mlijeka, gubitak težine uskoro će prestati.

Za djecu koja su dojena i hranjena u boci, postoje različite stope dobitka na težini. Za bebe koje jedu majčino mlijeko, porast u prvih šest mjeseci je veći - 1-1,5 kilograma mjesečno. Minimalno povećanje dojenčadi u prvoj polovici života od 400 grama. Bebe koje se hrane u bocama stalno dobivaju 600-800 grama u prvoj polovini godine. Nakon šest mjeseci, bebe u majčinom mlijeku povećavaju težinu na 300-500 grama. Nakon što se dijete počne uskrsnuti, više se kreće, dobitak težine može biti vrlo mala, čak i 100 grama mjesečno.

Kako izračunati normalan dobitak težine djeteta?

Dobitak težine je značajan pokazatelj zdravstvenog i normalnog razvoja bebe. Roditelji trebaju znati koja je težina dobitka norma i kad treba brinuti. Postoji jednostavna formula za izračun normalne debljanja.

Mt = mr + 800 * B - za djecu do šest mjeseci

Mt = Mr + (dobitak na težini u prvoj polovini godine) + 400 * (B - 6) - za djecu nakon šest mjeseci.

Ovdje M.t. je masa (kako bi trebala biti), M.r je težina rođenja, 800 je prosječno mjesečno povećanje, B je djetetova dob (broj mjeseci).

Da biste provjerili stopu mjesečne težine, roditelji mogu koristiti stol, koji se može preuzeti s interneta ili naći u knjigama za roditelje. Treba imati na umu da se približni podaci daju posvuda. Svako dijete je drukčije. Dopuštena su manja odstupanja od norme. Odstupanje u težini dopušteno je do 10% norme.

Što je opasna težina i težina novorođenčeta?

Dijete s niskom težinom ili prekomjernom težinom može ukazivati ​​na bolest ili služi kao znak nepravilnog, obilnog ili pothranjenog. Uz malu težinu djeteta do godine koja je dojena, roditelji trebaju obratiti pažnju na kvalitetu i količinu mlijeka u majci. Možda dijete nema dovoljno hrane ili mlijeko nije dovoljno masti. U tom slučaju mlađa majka treba bolje pratiti kvalitetu hrane, jesti hranu i pića koja pridonose proizvodnji mlijeka. Za težinu djeteta u ovom trenutku morate stalno pratiti. Ako se ispodprosječno promatra dalje, onda možda ima smisla uvesti komplementarnu hranu.

Prekomjerno povećanje tjelesne težine također nije najbolji način da utječe na zdravlje djeteta. Djeca s prekomjernom težinom postaju teže kretati, a kasnije idu kasnije. S jakom prekomjernom težinom kada hodanje može savijati zglobove. Da ne biste doveli dijete u ovu državu, morate pratiti dobitak na težini. Ako dijete zapošljava puno više od normalne, vrijedi pregledati njegovu prehranu. Najčešće se takvi problemi suočavaju s djecom, na umjetnoj prehrani. Ne možete nadjačati dijete. Hrana mora biti dostupna u dovoljnoj količini, ali ne više.

Prebrzo dobivanje težine može ukazivati ​​na genetske i druge bolesti, probleme s unutarnjim organima i sustavima. Ako roditelji primijetiti takav problem s bebom, onda je bolje da se savjetujete stručnjacima.

32 tjedna težine trudnoće

Iza 7 mjeseci trudnoće. Tijekom tog vremena dijete je već dostiglo dovoljno, što znači da je trudnica također dobila dobru težinu.

Za razdoblje od 32 tjedna trudnoće, potrebno je pozvati jednu funtu tjedno. Ovaj skup trajat će do 9 mjeseci. Tijekom trećeg trimestra, optimalno povećanje iznosi 4-5 kilograma. Težina djeteta, koja se može naći na ultrazvuku, u ovom trenutku treba biti 1,7 kilograma.

U prosjeku, za 32 tjedna žena bi trebala dobiti 12 kilograma, a do kraja trudnoće 15-16 kilograma. No te su vrijednosti vrlo uvjetovane. Činjenica je da je takva težina optimalna za žene s normalnom tjelesnom strukturom. Ako je trudnica na početku trudnoće imala nedostatak težine, onda joj je dopušteno da dobije 3-4 kilograma više. Nemojte misliti da ako žena ima prekomjernu težinu, to je razlog za dobivanje manje kilograma. Nipošto. U ovom slučaju, maksimalni nedostatak 1-1,5 kilograma. No, bolje je ostati unutar normalnog raspona.

Prekomjerno povećanje tjelesne težine - to je razlog za odlazak liječniku. To može dovesti do kasne toksikoze (gestoze). Ovo stanje može uzrokovati preuranjeni rad, hipoksiju fetusa, abrupciju placente. Naravno, strogu prehranu i dani natašte u toj državi nisu dopušteni. Također biste trebali isključiti oticanje. Da biste to učinili, obratite pozornost na količinu tekućine koju pijete. Gubitak težine nije manje opasno stanje u ovom trenutku. Dijete se može roditi s malom težinom, što može nepovoljno utjecati na njegovo daljnje tjelesno i psihičko stanje. Također, dijete se može roditi prije određenog vremena.

Da biste spriječili gore navedena stanja, morate slijediti nekoliko pravila. Prvo, pratite sadržaj kalorija proizvoda. Ne smije prelaziti 2500 kcal dnevno. Drugo, trebali bi biti mali dijelovi od 6-7 puta dnevno. I treće, dijeta treba biti uravnotežena. Prednost treba dati zdravim proizvodima.

U svakom slučaju, liječnik mora strogo nadzirati nestašicu ili prekomjernu težinu kako bi izbjegli neželjene posljedice. U nekim slučajevima, možda je potrebno hospitalizirati trudnicu na odjelu patologije trudnica.

navigacija

Koliko dijete dobiva na težini u prvoj godini života?

Pri rođenju, prva stvar koju ljudi obično postavljaju jest visina i težina. Za majke, pitanje težine novorođenčeta i kako treba dodati je jedan od najvažnijih. Stoga će tema ovog članka biti norma dobitka težine u prvoj godini života bebe.

Vjeruje se da novorođenče treba težiti najmanje 3 kg i ne više od 4 kg. Djeca rođena manje od tri kilograma nazivaju se lagani, rođeni više od 4000 g, veliki su. Sada se rodi više djece s težinom blizu 4000 g ili više. To se događa zato što buduće mame postanu više odgovornije vlastitoj prehrani, a također dobivaju posebne vitamine za buduće majke.

U međuvremenu, ovaj pokazatelj izravno ovisi o prehrani trudne žene, ali i o veličini tijela djeteta. Ako njegovi roditelji imaju malu visinu, vjerojatno će malo izmjeriti.

Promjene težine odmah nakon isporuke

Nakon rođenja, u ranim danima dijete gubi svoju težinu. Za 3-5 dana dijete ga može izgubiti za 5% -10%. Pretpostavimo da je rođen 3,5 kilograma, mogao je izgubiti 175 g - 350 g. Panika ne smije biti. U tih 3-5 dana beba mokraćni mjehur, crijeva otpuštaju, voda ispari iz kože.

Ali onda se oporavi, i za samo nekoliko dana podići će izgubljene grama. Da bi se pratila težina djeteta, treba ga sustavno vagati, bez obzira na mjesečni raspored liječnika, gdje će se dijete mjeriti i izmjeriti. Dakle, ljestvice su važna akvizicija kod rođenih mrvica.

Izmjerite prije večernjih kupanja, na prazan želudac. Da biste to učinili, trebate postaviti pelenu na vagu, ukloniti svu odjeću od bebe i staviti je na zdjelu. U ovom trenutku, trebali biste pokušati učiniti ga premjestiti što je manje moguće, inače čitanja svibanj biti pogrešan. Težina bebe nužno se procjenjuje zajedno s njegovim rastom budući da su ta dva pokazatelja međusobno povezana.

Je li dijete dobilo dovoljno težine?

Da biste odredili optimalni odnos težine i visine djeteta, jednostavno podijelite ove gramove centimetrima.

Na primjer, dijete je rođeno težinom od 3150 g i visine 48 cm, a zatim, dijeleći 3150 za 48, ispada 65,62, što je norma. Ako izračuni rezultiraju slici između 60-70, tada se ovaj koeficijent smatra standardnim. Ako je rezultat izračuna manji od 60, dijete se smatra velikim. Ako je više od 70 godina, težina djeteta smatra se nedostatnom za njegov rast.

Da bi se utvrdilo da li dijete dobiva dovoljno težine, upotrijebite formulu namijenjenu djeci do šest mjeseci - M = Mr + 800 * K, gdje je K u dobi u mjesecima, M prosječna tjelesna težina djeteta, M je težina djeteta pri rođenju, Za djecu od šest mjeseci do jedne godine, važeća je formula M = Mr + 4800 + 400 * (K-6). Također možete koristiti standardnu ​​tablicu povećanja za prvu godinu života.

stol

Mjesečni porast (gram)

Ova tablica je samo približna smjernica s kojom možete odrediti težinu djeteta.

Djeca rođena s nedostatkom do šest mjeseci starosti mogu dobiti prosječno jedan kilogram svaki mjesec. Nakon šest mjeseci, djeca dodaju težinu prema normama. Roditelji trebaju slijediti pokazatelje. Prije godine potrebno je vagati bebu jednom tjedno, a zatim jednom mjesečno.

Ako postoji nedostatak, onda je neodgovarajuća količina majčinog mlijeka svibanj biti uzrok. Stoga, moramo pokušati djetetu davati grudi češće. Osim toga, pored majčinog mlijeka, trebali biste dodati umjetnu hranu. Treba imati na umu da se umjetna smjesa daje nakon dojenja, ali ne umjesto prije ili prije. Ali to bi se trebalo dogoditi samo ako postoji nedostatak majčinog mlijeka. Istodobno, mogu postojati i drugi razlozi zbog nedostatka težine.

Na primjer, slabe bebe, u pravilu, to su male ili prerane bebe, ne mogu iznijeti potrebnu količinu mlijeka. Stoga, ove bebe bi trebale dati majčinu dojku, jer im je potrebno više vremena za zasićenje.

Podgrupa i prekomjerna tjelesna težina kod djece

Mogu se pojaviti nedostaci kod djece koja imaju problema s gastrointestinalnim traktom. Takve bebe često cure, tako da hrana jednostavno nema vremena za dolazak u želudac. Rickets je također uzrok manjka. Nedostatak u tijelu vitamina D može dovesti do ove bolesti. Bolesti središnjeg živčanog sustava također mogu dovesti do lošeg porasta. Stoga, ako majka vidi da dijete malo teži, svakako potražite savjet od pedijatrijskog pedijatara.

Nedostatak je problem, ali prekomjerna tjelesna težina također je dobar razlog za zabrinutost. Ne biste trebali nadjačati dijete, unatoč činjenici da zelene noge i olovke s naborima često uzrokuju naklonost drugima. Masne bebe često imaju problema s gušteražom, a to je preteča razvoju dijabetesa. Takve bebe nisu pokretne, za razliku od vršnjaka, što dovodi do zaostajanja u razvoju motoričkih sposobnosti. Na primjer, male mlade obljetnice ne uvijek se suočavaju s onim što bi dijete moglo učiniti godišnje. Oni slabo razviju slabe mišiće i labavo tijelo. Stoga je potrebno kontrolirati njihovu težinu i, naravno, slijediti odstupanja od norme u gornjoj tablici. Ali ako su koeficijenti u rasponu od +/- 10%, onda se to smatra normom.

Izvori: http://baby-plan.ru/malysh/skolko-dolzhen-pribavlyat-v-vese-rebenok.html, http://girafejournal.com/2559-32-nedelya-beremennosti-ves.html, http: //zhenskij-sajt-katerina.ru/skolko-pribavlyaet-v-vese-rebenok-na-pervom-godu-zhizni/

Još nema komentara!

Koliko dijete dobiva na težini nakon 32 tjedna?

Ako on daje manje, onda sljedeći obrok prije nego što se probudi i sranje šakom. Kada ljudi govore o debljanju, srednja brojkama, ali svako dijete dobiva težinu drugačije. Izračun prosječne brojke, liječnici zbrojiti najveći porast težine s najmanjim i podjele. Neka djeca stavljaju na težinu više od drugih - manje, i to je normalno. Međutim, usporena dobitak težine može značiti da je dijete pothranjeno i bolesno. Ako dijete polako dobiva na težini, treba ga redovito pokazati liječniku kako bi bili sigurni da je zdrav.

U prosjeku su rođena djeca težine 3,5 kg, a pet mjeseci njihova težina doseže 7 kg, tj. udvostručuje se. No, praktično djeca rođena s niskom težinom teže brže, kao da pokušavaju uhvatiti korak s njihovim većim kolegama, a veliki dijete ne može udvostručiti svoju težinu za pet mjeseci. Prosječno dijete dodaje oko 700 grama mjesečno, u prva tri mjeseca 150 do 200 grama tjedno. Naravno, neke zdrave djece dobivaju manju težinu, ostale. Do šest mjeseci, prosječna dobitak težine pada na 500 grama mjesečno (100 -120 grama tjedno). Od devetog do dvanaestog mjeseca života, prosječna težina dobiva još više: do 300 grama mjesečno (60-80 grama tjedno).

(9 glasova, prosjek: 2.2 o 5 ocjena)

17. listopada 2009

Odbiti mlijeko. Nemamo to uopće.

20. listopada 2009

Moja beba čim se pojede - otpušta grudi i neće je uzimati sve dok ne dobije glad.) Kako dobivate - jede li mlijeko i uopće ne želi otpuštati grudi?

Moj je čin 2 mjeseca i tjedan dana, rođen sam sa skalom od 4.120, gdje je 53 centimetara, mjereno sami po sebi, jer nisu mjerili rast u rodilištu. Kod dojenja nismo radili jer je trebalo antibiotike tijekom prva dva tjedna i naviknuo se na bočicu. Do sada, grudi ne mogu normalno uzeti, pa možemo reći da smo potpuno na IW-u. Zabrinut sam zbog njegove težine, ali ne mogu ga hraniti. Danas mu je težina 7.200 i visina 62.5 cm. Naš je otac visok 189 cm, njegova djeca su velika i visoka, naša je zajednička kćer rođena vise od 4 kg i visina 54 cm. Što mislite da bih se trebala brinuti? Ne izgleda debelo, obrazi se ne spuštaju :) On jede 6 puta dnevno, 150 ml. Hvala svima

Nakon kupanja, sušenja, odijevanja, brige o licu, očima, nosu, ušima djeteta i rezanju noktiju, prelaze u zadnju fazu dnevnog zahoda - češljajući kosu. Napravite glavu.

28. veljače 2014

Ubrzo ćete imati bebu, kako se nositi sa svim potrebnim mirazom za bebu, saznati razdoblja u kojima se težina i visina djeteta brzo mijenjaju. Važno je što morate imati za sebe.

Koliko treba dijete dobiti težinu u skladu s normama za novorođenčad

U prvoj godini života, dijete uči puno. Ovo je razdoblje najintenzivnijeg razvoja malog organizma. Tijekom prve godine djeca dodaju više od tri puta veću težinu, nauče sjesti, stajati, a neke od njih samostalno se kretaju u dobi od jedne. Oni svladavaju prve riječi i zvukove, nauče razlikovati rodbinu među ostalima. Za roditelje u prvoj godini posebnog tereta.

U ovom trenutku dijete treba stalnu brigu. Treba pratiti sve promjene u tijelu mrvica. Posebno pažljivo roditelji trebaju pratiti promjenu težine djeteta.

Normalni prirast novorođenčeta

Odmah nakon rođenja, dijete se izvagati u dvoranu. Težina je jedan od glavnih pokazatelja cjelovite trudnoće i normalnog razvoja bebe. Normalna težina novorođenčeta varira od tri do četiri kilograma. Iako, ako je dijete rođeno težilo do tri kilograma, ne biste trebali ni paničariti. Ponekad se djeca rodila mala i nastavljaju polako zaposliti iz genetskih razloga. Mali i tanki roditelji vjerojatno će imati malu djecu. Nedavno je došlo do tendencije nataliteta velikih dječaka težine oko četiri kilograma. Liječnici to objašnjavaju činjenicom da su buduće majke danas dobro promatraju svoju prehranu i uzimaju komplekse vitamina za trudnice.

Rođenje za dijete je stresno. Njegovo uobičajeno okruženje mijenja se, a on se nalazi u nepoznatom svijetu. Stres uzrokuje fiziološki gubitak težine. Ovo je normalno. Obično u prvom tjednu života dijete može izgubiti do 350 grama. U bolnici svako jutro novorođenče se vagati na prazan želudac. Također, dijete je izmjereno prije i poslije hranjenja kako bi saznalo koliko mlijeka jede. Ako dijete usisava dovoljno mlijeka, gubitak težine uskoro će prestati.

Za djecu koja su dojena i hranjena u boci, postoje različite stope dobitka na težini. Za bebe koje jedu majčino mlijeko, porast u prvih šest mjeseci je veći - 1-1,5 kilograma mjesečno. Minimalno povećanje dojenčadi u prvoj polovici života od 400 grama. Bebe koje se hrane u bocama stalno dobivaju 600-800 grama u prvoj polovini godine. Nakon šest mjeseci, bebe u majčinom mlijeku povećavaju težinu na 300-500 grama. Nakon što se dijete počne uskrsnuti, više se kreće, dobitak težine može biti vrlo mala, čak i 100 grama mjesečno.

Kako izračunati normalan dobitak težine djeteta?

Dobitak težine je značajan pokazatelj zdravstvenog i normalnog razvoja bebe. Roditelji trebaju znati koja je težina dobitka norma i kad treba brinuti. Postoji jednostavna formula za izračun normalne debljanja.

Mt = mr + 800 * B - za djecu do šest mjeseci

Mt = Mr + (dobitak na težini u prvoj polovini godine) + 400 * (B - 6) - za djecu nakon šest mjeseci.

Ovdje M.t. je masa (kako bi trebala biti), M.r je težina rođenja, 800 je prosječno mjesečno povećanje, B je djetetova dob (broj mjeseci).

Da biste provjerili stopu mjesečne težine, roditelji mogu koristiti stol, koji se može preuzeti s interneta ili naći u knjigama za roditelje. Treba imati na umu da se približni podaci daju posvuda. Svako dijete je drukčije. Dopuštena su manja odstupanja od norme. Odstupanje u težini dopušteno je do 10% norme.

Što je opasna težina i težina novorođenčeta?

Dijete s niskom težinom ili prekomjernom težinom može ukazivati ​​na bolest ili služi kao znak nepravilnog, obilnog ili pothranjenog. Uz malu težinu djeteta do godine koja je dojena, roditelji trebaju obratiti pažnju na kvalitetu i količinu mlijeka u majci. Možda dijete nema dovoljno hrane ili mlijeko nije dovoljno masti. U tom slučaju mlađa majka treba bolje pratiti kvalitetu hrane, jesti hranu i pića koja pridonose proizvodnji mlijeka. Za težinu djeteta u ovom trenutku morate stalno pratiti. Ako se ispodprosječno promatra dalje, onda možda ima smisla uvesti komplementarnu hranu.

Prekomjerno povećanje tjelesne težine također nije najbolji način da utječe na zdravlje djeteta. Djeca s prekomjernom težinom postaju teže kretati, a kasnije idu kasnije. S jakom prekomjernom težinom kada hodanje može savijati zglobove. Da ne biste doveli dijete u ovu državu, morate pratiti dobitak na težini. Ako dijete zapošljava puno više od normalne, vrijedi pregledati njegovu prehranu. Najčešće se takvi problemi suočavaju s djecom, na umjetnoj prehrani. Ne možete nadjačati dijete. Hrana mora biti dostupna u dovoljnoj količini, ali ne više.

Prebrzo dobivanje težine može ukazivati ​​na genetske i druge bolesti, probleme s unutarnjim organima i sustavima. Ako roditelji primijetiti takav problem s bebom, onda je bolje da se savjetujete stručnjacima.

Izvori: http://detskaya.com/.

Još nema komentara!

Koliko tjedana fetus dodaje?

Težina nerođenog djeteta važan je kriterij kako bi se procijenilo kako se pravilno, potpuno i normalno fetus razvija. To je težina bebe, koju liječnici kombiniraju s nekim drugim pokazateljima, kao što su visina, parametri pojedinih dijelova tijela, otkucaja srca, što omogućuje pravovremeno utvrđivanje stanja trudnoće. Usput na koji fetus dobiva težinu od tjedna, liječnik je u stanju procjenjivati ​​razvoj bebe, kao i da li je izložen bilo kojem patogenim čimbenicima.

Na primjer, ako fetus dobiva težinu tjedno znatno iza norme, onda to može biti znak gladovanja, i kisika i hrane. Gladnja kisika može biti dijete ako žena puši ili pije tijekom trudnoće. Aženje hrane može prerasti bebu zbog nedostatka hranjivih tvari potrebnih mrvicama. Također, težina može ukazivati ​​na opće usporavanje razvoja fetusa, pa čak i na trudnoću.

Isto vrijedi i za prekomjernu težinu, koja se događa zbog određenih abnormalnosti ili oštećenja u razvoju djeteta. Naravno, svaka žena i njeno nerođeno dijete imaju pojedinačnu strukturu organizma, stoga je nemoguće staviti sve na istu razinu.

Što bi trebalo biti težina djeteta u svakom tjednu trudnoće?

Da bi barem nekako navigirali tijekom trudnoće i kontrolirali razvoj bebe, postoje tjednima određene norme fetalne težine. Obično se ukupna masa fetusa prati ultrazvukom, što je pouzdana metoda s maksimalnom točnošću. Ali ultrazvuk se može obaviti samo nekoliko puta tijekom cijelog razdoblja trudnoće, pa liječnici određuju težinu fetusa "od oka", mjerenje visine maternice i mjerenje ukupnog opsega abdomena.

Kako ne bi pogodio koliko beba treba vagati u određenoj gestacijskoj dobi, postoji posebna tablica težine fetusa po tjednu:

Gestational tjedan

No, vrijedi podsjetiti da takvi pokazatelji nisu točni, ali samo indikativni. Stoga, procjenjujući opće stanje djeteta, ne biste trebali iznenadni zaključci. Osim toga, takav pregled treba obaviti kvalificirani stručnjak.

Najčešće, dijete teži od 3, 1 kg do 3, 6 kg pri rođenju. No, tu su i djeca s puno težine, budući da nekoliko čimbenika utječe na fiziološku strukturu djeteta:

 • spol djeteta;
 • prehrana, zdravlje i loše navike trudnica;
 • moguće patologije tijekom trudnoće;
 • broj djece u maternici.
Fetalni uteg nakon dvadesetog tjedna trudnoće

Prije početka 20 tjedana težina nerođenog djeteta nije veoma velika i polako raste. Ali u 20 tjedana težina fetusa je 300 grama, a 30 tjedana beba teži još kilograma više. To je idealno, ali ako se takav dobar dobitak ne opaža, onda biste trebali obratiti posebnu pažnju na to i otkriti razloge za lošiji razvoj bebe. U 38 tjedana trudnoće, težina fetusa mora biti barem ili blizu tri kilograma, što upućuje na normalni razvoj djeteta i njegovu spremnost na rođenje.

Na početku trudnoće, često se krvari da su žene pogrešne za menstruaciju. Koliko je normalna ova pojava, i koje opasnosti mogu biti skrivene ispod njega - pokušat ćemo odgovoriti na ova pitanja.

Za buduće majke, 18. tjedan je neobična nova faza njezine trudnoće - mnogi ljudi označavaju buđenje majčinih osjećaja s početkom perturbacije, a stav prema djetetu postaje sve časniji.

U 21. tjednu trudnoće dijete je već prešlo "ekvator" svog razvoja, a sada je cilj njegovanja i jačanja kako bi se dobro pripremio za rođenje u svijet.

Fetal BPR je posebno mjerenje djetetove glave tijekom ultrazvučnog pregleda, prema dinamici čije patologije često nisu kompatibilne sa životom ili prijete rađanju bolesnog djeteta.

Kako beba dobiva na težini u utrobi?

Da bi se utvrdila točnost tijeka trudnoće, vrlo važna točka je težina fetusa i proces prikupljanja u maternici. Ovaj je kriterij važan jer može pokazati osobitosti razvoja fetusa i prisutnosti ili odsutnosti bilo kakvih odstupanja u njemu. Na primjer, premala težina fetusa može ukazivati ​​na nedostatak prehrane ili kisika, ako, primjerice, žena puši ili pije alkohol. U teškim slučajevima, nedostatak debljanja u fetusu ukazuje na slabljenje njegovog razvoja. Pretjerana težina je također patologija i ukazuje na abnormalnosti koje se javljaju u majčinoj utrobi.

Dakle, kako dijete dobiva na težini u utrobi?

Postoje određene norme i kriteriji koji pomažu u praćenju točnosti i pravodobnosti fetalnog dobitka na težini.

Na početku trudnoće, embrij gotovo ništa ne teži. I samo počevši od 8. tjedna trudnoće možete pratiti njegovu težinu. U tjednu 8, težina fetusa obično iznosi 1 gram, duljina - 1,6 cm. Do 10. tjedna fetus treba težiti oko 4 grama i duljine od 3,1 cm. Počevši od 15. tjedna trudnoće, fetus dobiva težinu pojačanom modu: u 16. tjednu težina 100 g, duljina 11,6 cm, a 20 tjedana težina nerođenog djeteta trebala bi doseći 300 grama i duljinu 25,6 cm. Do 25. tjedna težina se povećava na 660 grama i dužine 34,6 cm. Tjedan 28 obilježen je novom figurom od 1000 grama i duljinom fetusa od 37,6 cm. Na 31. tjednu težina doseže 1500 grama i 41,1 cm, a 34. tjedna težina fetusa prelazi 2 kg, točnije - 2150 grama i 45 cm. Težina nerođenog djeteta na 40 tjedana iznosi oko 3460 grama, a duljina 51, 2 cm

Ove brojke su vrlo proizvoljne, međutim, vidljiva je dinamika fetalnog rasta tijekom cijele trudnoće. Kako se razvija, budućno dijete postupno povećava intenzitet njezinog rasta. Do kraja trudnoće, fetus dobiva gotovo 300 tjedno, dok je u ranoj fazi intenzitet dobitka težine nizak i iznosi 10-60 grama tjedno.

Za praćenje težine fetusa i njegovo povećanje pomaže ultrazvuku. Ultrazvuk je prilično pouzdan i točan način za određivanje fetalnog rasta. A u posljednjem tromjesečju trudnoće, iskusni liječnik već u oku određuje težinu djeteta. Da biste to učinili, mjeri opseg trbuha, kao i visinu stanja dna maternice. No, za puno jamstvo, mnogi još uvijek propisuju dodatno ultrazvučno istraživanje. Metoda ultrazvuka se koristi za 6-8 tjedana, prije nego se obično ne koristi - fetus je još uvijek nerazvijen.

Ukratko, želim istaknuti da glavna stvar u razvoju fetusa i njezina debljanje nije broj gramova koji su regrutirani, već prisutnost pozitivne dinamike. Uostalom, prekomjerna težina fetusa, kao što je već spomenuto, također može dovesti do različitih kršenja. Djevojke se obično rađaju malo lakše od dječaka - samo nekoliko stotina grama. No, u stvari, sve se događa drugačije, a početak težine ponekad doseže nekoliko kilograma.

NAJVEĆE ZANIMNE NOVOSTI

Težina trudnice

Višak kilograma koji se akumuliraju tijekom trudnoće i porast tjelesne mase, ovo pitanje je od interesa za sve trudnice. Svaka žena želi napraviti bebu i ostati vitak kao i prije trudnoće. Koliko je normalno trudnica treba dobiti tjelesnu težinu. Postoje li pravila za dobivanje težine i zašto ih trebate slijediti. Shvatimo to zajedno.

Tijekom trudnoće, žena dobiva prosječno 10 do 14 kilograma njezine tjelesne mase. Tanke žene dodaju malo više, malo manje masnoća. Ali nemojte zaboraviti da je optimalno povećanje težine u rasponu od 10 do 14 kilograma. Vaš će liječnik također paziti na vaše dobivene kilograme, pa čak i gramove.

Vjeruje se da normalno trudnica treba dodati 50 grama dnevno, a 350 grama tjedno, a ne više. Zašto takva točnost? Sve je dugo izračunato i izračunato, jer vaša težina raste ne samo zbog činjenice da beba raste. Dopušteno 50 grama dnevno uključuje:

- grama voća,

- tjelesne težine posteljice koja se tijekom dana povećala,

- povećanje volumena amnionske tekućine

- povećan volumen cirkulirajuće krvi u tijelu,

- tjelesne masti, koja će dodatno pružiti vašem djetetu dovoljnu količinu visoko kvalitetnog mlijeka,

- pa čak i povećanje intersticijske tekućine itd.

A ako vam težina tijekom trudnoće postane više od propisane norme, liječnik će ga odmah primijetiti i početi zvučati alarmom.

Što prijeti dodatnom povećanju težine?

Najopasniji gubitak tjelesne težine tijekom trudnoće je povećanje dodatnih kilograma, koje će biti pohranjene na trbuščić, bočne strane i kukove. Ali dobitak težine zbog edema - to je jedan od simptoma bolesti povezane s trudnoćom - preeklampsija, što može dovesti do ozbiljnih problema za vas i za bebu. U trećem tromjesečju veliko povećanje tjelesne težine može biti uzrokovano intenzivnim rastom fetusa, što u konačnici dovodi do takve dijagnoze kao velikog fetusa, a to je rizik tijekom porođaja, kako za majku tako i za dijete.

U žena s višestrukim trudnoćama stopa porasta tjelesne mase bit će nešto viša nego kod žena s trudnoćom singletona. To je zbog činjenice da se dva (i još više) fetusa razvijaju intrauterinely. Stopa dobitaka težine s parovima u prosjeku iznosi 370 grama tjedno. Ali postoje slučajevi kada trudna majka s višestrukom trudnoćom dodaje nešto manje nego što bi trebalo biti s blizancima. To je zbog činjenice da tijelo trudne žene nije u stanju zadovoljiti povećanu potrebu za hranjivim tvarima od dva ili više voća. Djeca iz višestrukih trudnoća obično se rađaju s nižom tjelesnom težinom od djece iz trudnoće fiziološke singletone.

Postoje norme za dobivanje tjelesne težine trudnice i za trimestore, ali obično ginekolozi vode upravo one prosječne norme koje su dane gore, bez obzira na gestacijsku dob.

Stope dobitka težine ovisno o trajanju trudnoće:

u razdoblju do 10 tjedana trudnoće, stopa dobitka na težini iznosi 200 grama tjedno

u razdoblju od 10 do 20 tjedana trudnoće, stopa dobitka na težini iznosi 300 grama tjedno

u razdoblju od 20 do 30 tjedana trudnoće, stopa porasta tjelesne mase iznosi 400 grama tjedno

u razdoblju od 30 do 40 tjedana trudnoće, stopa porasta tjelesne mase iznosi 300 grama tjedno