Masaža za bebe

Hrana

Trajanje bebe masaže može biti drugačije. Vrijeme postupka i broj dana ovisi o općem stanju djeteta, indikacijama postupka i drugim značajkama. U pravilu, među stručnjacima, terapeutska beba masaža traje sve dok liječnik propisuje. Ono što je važno je što se dijagnosticira patologija i koliko se to trčanje.

Trajanje profilaktičke masaže za djecu ovisi o sljedećim pokazateljima:

 • Godine.
 • Psihoemocionalno i fizičko stanje djeteta.

Koliko dugo bi beba masaža trebala trajati

U vrlo malom vremenu, beba masaža izravno ovisi o mom raspoloženju i u prosjeku traje 15-20 minuta, ali ne više od 25. U isto vrijeme, nemoguće je sa sigurnošću reći koliko dugo je sesija. Prvi put postupak ne traje dugo. Uostalom, dijete bi voljelo i zapamtiti pozitivne osjećaje, nemoguće je izazvati strah, negativne emocije.

Prosječno vrijeme manipulacije u djece od 6 mjeseci do jedne godine je pola sata (to uključuje vježbe u razvoju gimnastike). Možete ga povećati ako:

 • Dijete nema negativne reakcije.
 • On je potpuno zdrav.

Mama svakodnevno može poduzeti preventivne postupke za dijete.

Nemoguće je izvršiti manipulacije:

 • Prije pola sata prije hranjenja.
 • 40 minuta nakon toga.
 • Sat prije hoda.
 • Odmah se vraća iz nje.

Ovisno o raspoloženju, bebe se mogu smanjiti ili preskočiti.

Ako stručnjak obavlja manipulacije, trajanje tečaja za bebnu masažu iznosi 10-15 sesija, koje se ponavljaju za dva tjedna. Predavanja se preporučuju da dijete drži određeno razdoblje odrastanja - to je u:

Trajanje sesija u djece od 1 do 3 godine traje 30-40 minuta.

Za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi preporučljivo je predočiti preventivne predmete u obliku igre. Beba masaža se obavlja jedni drugima ili sebi, u kombinaciji s raznim pjesmama, šale, pjesme. Nema vremenskih ograničenja. Glavno pravilo je da postupak mora donijeti fizički užitak i biti psihološki ugodan. Stručnjaci preporučuju masažne terapeute prilikom izvođenja ručne izloľbe za ovu dobnu skupinu, da ne prelaze sat. Ako ne koristite opću masažu, već zonu za masažu, približno trajanje je sljedeće:

 • Leđa je 30 minuta.
 • Cervikalna kralježnica - 10.
 • Zupčasta zona - 15.
 • Toraktični odjel - 20.
 • Lumbosakralna zona - 20.
 • Šipke i donji udovi (ruke, noge) - 10.
 • Glava - 15.

Vrijeme se može podesiti, no podešavanje mora biti zapamćeno, što znači da više ne znači bolje. Glavna stvar - djetetovo blagostanje i psihološko stanje.

Masaža za dojenčad - koliko košta, koliko dugo traje, koliko dana prolazi

Je li beba potrebna masaža?

Masaža je potrebna od svih! I djeca i odrasli. Masaža bebe je najpotrebnija - pridonosi točnom formiranju kostura i sprečava mnoge zdravstvene probleme u najranijim fazama.

Kada početi masaža beba?

Prva masaža za bebe preporučuje se 3 mjeseca. Nadalje, tečaj se poželjno ponavlja svaka tri mjeseca do godine, tj. Na 6, 9 i 12 mjeseci.

Koliko dugo traje masaža i koliko dana uzima dijete za masažu?

Jedna sjednica traje oko pola sata. Tečaj se sastoji od 10 dana za redom.

Dijete spava nakon masaže - je li to dobro?

Vrlo dobro Ako beba brzo spava nakon postupka, to znači da je masaža visoke kvalitete, a stručnjak nadahnuće i smirenost djetetu!

Zašto se nakon beba masaže pojavljuje osip?

Osip nakon masaže česta je pojava, ali u pravilu brzo prolazi. Ako vam osip pijete, pokušajte otkazati ulje koje je dan terapeutu. Posljednje su se sjednice učinile suhom masažom, a osip je prošao. Također, osip može biti na nečiji dodir, jer koža bebe je vrlo osjetljiva i osjetljiva.

Mogu li hodati s bebom nakon masaže?

Mogu i treba biti! Rekao bih, izaći za pola sata, ali dok razmišljate, pola sata će proći, a dijete će imati vremena da se ohladi. Zato idite na zdravlje!

Temperatura je porasla nakon masaže u bebi - što učiniti?

Ako temperatura ne prelazi 37,1 stupnja - nemojte ništa učiniti. Tijelo djeteta se zagrijava, tako da je blagi poticaj prirodan. Ako temperatura počne dobivati ​​zamah, bolje je ostati kod kuće i gledati, pucati nakon postizanja 38,5 stupnjeva. U ovom slučaju, masaža nije kriva, samo dijete je pokupilo zarazu, a tečaj će morati biti odgođen do oporavka.

Nakon koliko dana možete mazati bebu nakon bolesti?

Čim temperatura postane normalna bez uzimanja antipiretika. To je, na primjer, jučer temperatura bila 38,5, pucala s cefeconom, danas temperatura nije više od 37. Ako sutra ni diže, možete započeti masažu ili stajati još jedan dan za mir.

Kada mogu masirati bebu nakon cijepljenja?

Ako nema temperature (vidi prethodni odlomak), sljedeći dan. Istoga dana ne bih to riskirao - cjepivo je toliko stresno za dijete, a mjesto ubrizgavanja može ga boljeti i trljati.

Što trebate znati o kupanju bebe nakon masaže?

Nakon početka tečaja masaže, preporuča se kupati bebe u umirujućim biljem svaki drugi dan. To bi trebalo biti učinjeno u roku od 30 dana - to jest samo 15 kupanje u bilju i 15 u normalnoj vodi. Ljekovito bilje će pomoći bebi da dobro spava - za neku djecu, masaža može imati stimulativni učinak. Mišići se mogu povrijediti, a nova pojavljivanja otežavaju mirnoću. Preporučeni smo plivati ​​u iglicama, ali primijetio sam osip nakon takve kupelji i odlučio se okupati za redom. No, kćer je dobro spavala večer nakon masaže, tako da je druga polovica staze bila okupana u tekućoj vodi.

Što napraviti bebu masažu kod kuće?

Ovo je vrlo zanimljivo organizacijsko pitanje. Kad je maserka po prvi puta došla do nas, bila sam sigurna da će se masaža održati na stoliću za mijenjanje, jer imamo veliku. Međutim, stručnjak je uočio... kuhinjski stol! Isprva sam bio zbunjen i tek sam tada shvatio da je stol za masažu potpuno neodgovarajući - trebalo mi je puno više prostora. Na stol smo stavili pokrivač, na vrhu flanelske pelene i jednokratnu na vrhu. Osim toga, u kuhinji i maserici, a majka može sjediti normalno, a ne stajati nad dušom - može zanemariti dijete. Sad shvaćam da je kuhinjski stol najbolji izbor na kojem masaža bebe kod kuće.

Koliko je beba masaža?

Posljednje pitanje je o cijeni zadovoljstva. U Moskvi beba masaža košta 800 do 2.000 rubalja po sesiji. Ono što je niže ili više od te cijene treba biti upitno. Plaćali smo 1000 rubalja, tj. 10.000 rubalja za cijeli 10-dnevni tečaj. Moj prijatelj iz istog područja davao je 2000 rubalja za masažu - svejedno, samo je masažer također okupao dijete. Oprostite, ali ja osobno mogu kupiti moje dijete, tako da je cijena previše visoka za mene. U specijaliziranim centrima, masaža obično iznosi 1500 rubalja, ovdje masažni terapeuti obično uključuju naknadu za putovanje i najam. 1000 rubalja - najčešće plaćanje bebe masaže kod kuće u Moskvi.

Sve što je napisano ovdje je samo moje iskustvo i znanje koje sam dobio od moje maserice. Ako imate dokazane stručnjake, a naša mišljenja ne odgovaraju - vjerujte svom čovjeku. Prikupio sam podatke za one koji sumnjaju ili žele, ali se boje upućivati ​​tečaj masaže za dijete, kao i za one koji su zaboravili ili su se sramili pitati nešto od svog masera.

Ako imate bilo kakvih drugih pitanja o masaži bebe kod kuće, spreman sam odgovoriti na njih u komentarima!

Koliko masaža dijete?

Mlade majke nekako dolaze s pitanjem koliko masaža beba kada je izravno do njega. I, naravno, uvijek želite čuti nadležno mišljenje o ovom pitanju. Koliko postupaka za masažu, koliko vremena za masažu i koliko masaža za djecu su sva pitanja iste teme, ali različite u odgovorima. Na web mjestu happybabymassage.ru svi članci su napisali liječnici i uvijek pokušavamo pomoći roditeljima pronaći odgovore na njihova pitanja. Broj postupaka za masažu za djecu može varirati ovisno o dijagnozi, podnošljivosti postupka, učinkovitosti masaže, individualnim karakteristikama djetetovog tijela. Ako je to samo opća masaža za jačanje, tada preporučujemo 10-15 postupaka, trajanje 40-60 minuta, broj tečajeva je individualan.

Kolika je masaža dijete s ovom bolesti (dijagnoza)?

Broj tretmana masaže može ovisiti uglavnom o težini bolesti. U izravnom omjeru, što je veći poraz, to više morate raditi s djetetom. Stručnjaci Happy Baby centra za dječju masažu preporučuju najmanje 15 postupaka terapijske masaže za jedan tečaj masaže. Dogodilo se da se tečajevi moraju ponoviti.

Za različite dječje probleme (dijagnoze) postoji približna prognoza liječenja:

 • Kod distonije (hipertonija ili hipotonija, asimetrija tonusa) masaža se vrši od 1 tečaja (15 sati) do 4-5 tečaja godišnje. Ali to su uglavnom djeca mlađa od jedne godine.
 • S neurednim za obavljanje najmanje 2 tečajeva od 15 postupaka. Čak i ako se ton u zahvaćenim mišićima smanji nakon prvog tijeka masaže, preporučujemo ponavljanje tečaja u razdoblju od 1-1,5 mjeseci kako bismo utvrdili učinak.
 • Ortopedski problemi u djece zahtijevaju, u pravilu, dugoročno liječenje. Koliko se sesija (postupci) i tečajevi za masažu za ravne noge, noge nogu, klupski nogom, skoliozu, loš položaj (kyphosis, hiperlordozu, spuštanje, tromo držanje), valga stopala i nogu? Ovo je pitanje koje se na drugome mjestu brine za roditelje, nakon što se pitanje "liječi?" U slučaju kršenja ortopedske prirode, broj masažnih sjednica u jednom tečaju iznosi 15-20, a broj tečajeva varira od dva. Trajanje liječenja može ovisiti o ozbiljnosti lezije i osjetljivosti organizma na postupke. U slučaju nekih od gore opisanih problema djece, potrebno je 4-5 treninga masaže s gimnastikom godišnje, već nekoliko godina.
 • Koliko masaža dijete ima pupčanu kila, slabost pupkovine? Preporučamo od 2 tečajeva od 12 do 15 postupaka, naravno masaža s naglaskom na trbušne mišiće i tkiva koji čine pupčani prsten.

Postoji mnogo bolesti, za potpuniji odgovor na Vaša pitanja, predlažemo da se obratite dječjem centru za masažu "Happy Baby" pozivom na 8-499-394-17-11 ili 8-926-605-74-70.

Koliko masaža djeca imaju u pogledu individualne tolerancije?

Što bi moglo biti složenost ili značajke? Mali dio djece ne voli dodirivati, a još više masirati, ali se događa da se to mora učiniti u medicinske svrhe. Stoga, morate zabavljati bebu na sve moguće načine i obaviti masažu. Vrijeme i broj postupaka pojedinačno, ali tako da beba ne počinje neodlučnost. Preporučeni broj postupaka iznosi 10-15, a postoji i onoliko kolegij koliko zahtijeva dijagnoza.

Prerane bebe, bebe s malom težinom, dojenčad mlađe od 3 mjeseca zahtijevaju posebnu pozornost. U ovoj kategoriji djece još uvijek postoji mala snaga u tijelu, stoga ne preporučujemo prekomjerno opterećenje. (Članak je napisan za web stranicu happybabymassage.ru, zabranjeno je kopirati!). Preporučeni broj postupaka 10, vrijeme postupka od 15 do 40 minuta.

Također savjetujemo vam da obratite posebnu pozornost na nevoljkost djece u dobi od 3-7 godina kako biste obavili gimnastiku nakon masaže. Činjenica je da ponekad djeca ne mogu proturječiti svojim roditeljima i biti prisiljena da se pokoravaju, pa se onda na početku diže na takav način, pa kad je dijete prisiljeno napraviti gimnastiku, tijelo može prosvjedovati povećanjem temperature, a prekomjerno ili produljeno opterećenje ili dosadnost može uzrokovati neodlučnost., Dragi roditelji, ne stavljajte pritisak na djecu s vašim autoritetom, dijete bi trebalo biti zainteresirano za rad (za male) ili bi trebao biti svjestan korisnosti i nužnosti nastave (za starije djece). Preporučeni broj postupaka je 12-15, a tečajevi će odrediti masažni terapeut tijekom liječenja (mnogi čimbenici utječu na broj tečajeva).

Dakle, odgovarajući na pitanje koliko treba masažu djetetu s obzirom na individualnu toleranciju, može se reći da je sve individualno. Iskusan dobar dječji masažni terapeut će odrediti koliko je poželjno napraviti sesije i tečajeve za masažu za dojenčad i stariju djecu.

Kako napraviti masažu za bebe od 3 do 6 mjeseci i može

Masaža za dojenčad je neophodna za razvoj motoričkih sposobnosti i formiranje mišićnog tonusa. Ovo je sjajan način uspostavljanja kontakta s djetetom i komunikacije. Ako svakodnevno izvodite niz vježbi, to će vam pomoći u jačanju zdravlja bebe i sprječavanju raznih bolesti.

Važan i koristan postupak

Masaža beba najbolje je obaviti u doba kada je dijete dobro raspoloženo, nije gladno i ne želi spavati. Nije preporučljivo koristiti razne kozmetičke proizvode (kreme, ulja, losione). Prije nego što masaža dijete, soba mora biti ventilacija. Oprati ruke sapunom i toplo. Temperatura zraka treba biti udobna (+21 stupnjeva).

Značajka masaže, koja se obavlja djetetu od 3 do 6 mjeseci, je širenje broja vrsta pokreta rukom. Tečaj uključuje ne samo milovanje pokreta, trljanje i gnječenje su dodani.

Kada se radi o masaži, svi pokreti su popraćeni računom, dječak se može reći dječjim glasom. Koliko dugo traje tonik masaža? Postupak ne smije biti dulji od 30 minuta. Kada je masaža gotova, dijete mora biti toplo odjeveno. Koliko dana trebam masažu? Tečaj je obično dizajniran za 10 dana.

Obavljamo opću masažu za dojenčad od 3 do 6 mjeseci s ciljem da se formiraju normalni tonovi nogu i nogu, učeći kako promijeniti položaj tijela (okretanje, neovisno sjedenje), priprema mišiće ruke za sposobnost držanja i držanja igračke, poticanje govorne aktivnosti.

Tijek masaže za dijete od 3 mjeseca može se obaviti u medicinske svrhe, na primjer, u slučaju bronhijalne astme, upale pluća, hipertonije ili konstipacije.

Tijek masaže, koji izvodi dijete od 3 do 6 mjeseci, ima svoje kontraindikacije:

 • pustularne lezije kože;
 • bolesti cirkulacijskog sustava;
 • akutna faza bilo koje bolesti;
 • patološke promjene u radu i strukturi srca;
 • s povećanom nervozom bebe;
 • kada ima visoku tjelesnu temperaturu.

Jaki pritisak i šok udaraca, pljesak su kontraindicirani. To uzrokuje prekomjernu ekscitaciju nervnog sustava i iritaciju receptora.

Tehnika masaže na različitim dijelovima tijela.

noge

 • Masaža stopala s dojenčadi počinje s potezima.
 • Zatim od pete do prstiju provode stražnju i vanjsku stranu ruke nekoliko puta.
 • Thumb je napravio valovita gibanja.
 • Oguljeni vanjski i vanjski dio pete.
 • Zatim nastavite s laganim dodirivanjem vrhovima prstiju. Dovoljno je za 8 lakih poteza na svakoj nozi.
 • Nakon toga možete savijati i odmotati stopalo.
 • Lagano milovanje nogu počinje s nogama i pomiče se do kukova. U nekoliko pokreta - na svakoj od nogu, počevši od dna prema gore.
 • Zatim se prebacite da trljate prste u prsten. Noga je omotana oko palca i kažiprst obiju ruku. Torzije svakog dlana trebaju biti učinjene ritmičkim pokretima na koljenima. Ne možete dodirnuti šupljinu, koja se nalazi ispod koljena. Kada se pojavi blagi crvenilo, vježba završava. Vanjski dio bedra je gumiran prstima prstiju.
 • S 4 mjeseca pridružuje se gnječenju mišića nogu. Vježba "Felting". Noga je omotana oko dlanova tako da dlan jedne ruke bude na unutarnjoj strani donje noge, a drugi van. Pomicanje djetetove noge, morate se pomicati prema gore. Kompletna masaža stopala s pokretima milovanja.
 • Savijanje i razrjeđivanje nogu (razvijanje kuka).
 • Mišići nogu mogu biti ojačani sljedećim vježbama. Nakon što je rukom uhvatio nogu, najprije se mora izravnati, a zatim savijati na koljeno. Stavite stopalo na površinu i gurnite ga. Ako je teško vježbati noge, trebate ga odgoditi za kasnije razdoblje. U međuvremenu možete jednostavno udariti dječju nogu na tvrdu površinu.

trbuh

 • Počnite s laganim kružnim potezima u smjeru kazaljke na satu.
 • Učinite istodobne poteze s dvije ruke u suprotnim smjerovima.
 • Dlanove obje ruke usmjerene su jedna prema drugoj.
 • Trljanjem jastučića prstiju. Možete učiniti u bilo kojem smjeru: u smjeru kazaljke na satu, dijagonalno, u obliku spirale.

Ribni kavez

 • Jednostavno milovanje površine strijca.
 • Trljanjem jastučića prstiju od sredine do pazuha.
 • Zatim u sredini dna gore i prema ramenima.
 • Može se dodati tempo. Pritiskom prstiju pomičući se od sredine do bočne površine.
 • Završite masažu pokretima milovanja.
 • Započnite ručnu masažu rukama. Da biste to učinili, ruka jedne ruke je fiksirana dlanom i čini kružne kretnje.
 • Nakon toga svaki se prst masira od baze do vrha.
 • Slijede masirane rampe. Oni su pomilovani od ruke do ramena. Tada možete napraviti prsten trljanje.
 • Gimnastika za ruke će ojačati mišiće i hvatanje vještina. Palac se umetne u djetetov dlan. Nakon toga, ruke postupno rastu i padaju.
 • Ruke djeteta odvajaju se od strane, a zatim se pridruže i križaju na prsima.
 • Izvucite ručice za bebu naprijed. Zatim, savijte jednu ručku i istodobno zavoja drugu.

Leđa

 • Nalaz i trljanje počinju s donjeg dijela leđa. Trljanje može biti u smjeru kazaljke na satu, a može se raditi u različitim smjerovima od kralježnice s obje ruke.
 • Kada dijete ima 4 mjeseca, možete poduzeti pokret "piljenje". Dlanovi su postavljeni na stražnjoj strani bebe na kratkoj udaljenosti jedni od drugih. Pokret se provodi u suprotnim smjerovima.

Tečaj masaže traje 10 dana. Ne možemo zaboraviti na pjesmice, pjesme i jednostavnu komunikaciju.

Toniranje ili opuštanje

Toniranje masaže, što čini malo dijete, traje mnogo manje od normalne. Koliko dugo traje? Željeni učinak masaže je gotovo odmah zamjetljiv. Trajanje masaže nije duže od 15 minuta. Sve vježbe temelje se na vibrirajućem kretanju. Tu su i gnječenje, milovanje, dodirivanje. Počnite prvo obrađivati ​​mišiće leđa, glatko se krećući do mišića ruku i nogu.

 • Masaža započinje s mišicom i trljanjem. Ova faza je nužna za zagrijavanje tijela i prijelaz na druge vježbe.
 • Miješenje. Jača krvotok i podiže vitalnost.
 • Popping i tapkanje poboljšavaju funkciju unutarnjih organa.
 • Vibracije popravljaju i nadopunjuju sve druge manipulacije.

Tijek masaže za dijete do 6 mjeseci pomaže poboljšanju metabolizma, povećava aktivnost, pospanost se uklanja, normalizira kardiovaskularnu i mentalnu aktivnost.

Ako trebate dijete od 3 mjeseca, naprotiv, možete se opustiti, opuštajuća masaža će vam pomoći. Ima smisla napraviti tečaj masaže prije spavanja. Poželjno je da su takve vježbe učinjene u isto vrijeme. Koliko traje ova masaža? To bi trebalo biti učinjeno ne duže od 15 minuta.

Opuštajuća masaža uključuje lagano udaranje, dodirivanje, trljanje. To može učiniti bilo koji član obitelji. Najbolje je napraviti opuštajuću teretanu nakon plivanja.

Opuštajuća masaža mora početi s lice. Slijedeći pokreti od čela do jagodice i brade. Morate lagano dodirivati ​​prstima prstiju. Svi se pokreti rade polako. Možete ostati na ušima i masažirati ih.

Onda su djetetove ruke zaplijenjene i rastavljene na strane, a zatim prešle na prsa. Ova vježba je korisna za mišiće strijca. Idite natrag. Ruka stroking leđa od vrha do dna, bez utjecaja na kralježnicu. Trbuščić se masira u kružnom kretanju u smjeru kazaljke na satu.

Udaranje vašeg tijela pomoći će osloboditi napetosti. Dijete je podignuto pod pazuhom i uspravilo se, držeći glavu.

Opuštajuću masažu treba pratiti razgovor s djetetom, reći pjesme, pjevati pjesme, možete uključiti mirnu tihu glazbu. Pravilno izvedena opuštajuća masaža postavit će dijete 3-6 mjeseci za dobar i zdrav san, kao i pružiti dobar apetit.

Opuštajući broj tečaja masaže 10 radi se ne samo s ciljem postavljanja djeteta na spavanje. Kada hipertonija (pretjerana napetost mišića) pokazuje sličnu vrstu masaže. Kao rezultat toga, mišići se brzo vraćaju na normalu.

Opća masaža dopuštena je kod kuće. Ali prvo morate raspravljati o svim vježbama s pedijatrijskim pedijatrom.

Kako napraviti opću masažu za bebe?

U prvoj godini života postoji ogroman broj promjena u dječjem tijelu. Rođen je potpuno bespomoćan, naučio je držati glavu, premjestiti ruke i noge, sjediti, a zatim ustati. Do godine beba može poduzeti prve nezavisne korake. Za jačanje mišića potrebno je masaže i razvojne vježbe.

Restorativna masaža za bebe

Opća wellness masaža za dojenčad je namijenjena razvoju općenito. Namijenjen je svim dijelovima tijela i uključuje trljanje, gnječenje i milovanje.

Prednosti masaže su:

 • razvija koordinaciju i normalizira tonus mišića;
 • čini beba sna mirno i dugo u vremenu;
 • pomaže se riješiti kolike i normalizira probavu;
 • jača zdravlje i imunitet.

Masaža dojenčadi za jačanje mišića treba provoditi dnevno ili u tečajevima, kako to savjetuje pedijatar. Povoljnije je izvršiti postupke ujutro, jedan sat nakon hranjenja. Polazna nastava preporučuje se od dobi od 3 tjedna. Temperatura zraka treba biti udobna, a prostorija je unaprijed prozračena.

Postupci se obavljaju na stolu za prebacivanje ili na drugu udobnu tvrdu površinu. Potrebno je postaviti toploj pelene kako bi dijete bilo ugodno. Mama će morati ukloniti satove, prstene i narukvice kako ne bi ozlijedio osjetljivu kožu dojenčadi.

Tehnika masaže za bebe

Kako započeti bebinu masažu, iu kojem slijedu provesti postupak? Potrebno je pripremiti sobu, kako bi se spriječili nacrti, za pripremu ulja i tople pelene. Mama i beba trebaju biti pozitivni, inače neće uspjeti.

Moždani udarci pomoći će opustiti dijete. Morate se glačati od ramena do zgloba kada dijete leži na leđima. Zatim ga okrenu na trbuh i udaraše ručice.

Ton mišića do 3 mjeseca povećan, redovita masaža pomoći će smanjiti stres.

Biti u fetalnom položaju poznat je djetetu, tako da mora biti "sjeo" na tom položaju. Jedna ruka je omotana oko stopala, a druga je poduprta glava. Glava se proteže do prsa, stvarajući prirodni fiziološki položaj, poznat iz prenatalnog razdoblja.

Trening nogu može se početi s nogama. Sve je ovdje jednostavno - nacrtane su "eights", a potom je prošarana nogama duž cijele duljine. Važno je da ne utječete na zglobove i napravite pokrete koji su prirodni za novorođenče.

Masaža trbuha je od velike važnosti. Dojenčad u prvim mjesecima zabrinjava se zbog kolike, a pokreti s rukom na trbuhu u smjeru kazaljke na satu pomažu u uspostavljanju probave. Također možete pritisnuti noge djeteta na trbuščić, to će također poboljšati procese probave i neće dopustiti da se gaziki akumulira u crijevu.

Prevencija displase uzgaja noge. Dijete je dužno ležati na leđima, saviti se na koljenima, pritisnuti na trbuh, a zatim se lagano širiti na strane.

Leđa treba biti glacana od vrata do stražnjice i do strane kralježnice. Ne može se dotaknuti sama kralježnica. Slično tome, vrat se masira s laganim pokretima.

Dijete ne spava nakon masaže. Pravilna masaža trebala bi opustiti dijete kako bi mu pomoglo da zaspi brže. Masaža beba prije spavanja je glatka kretanja, sigurna izvedba. Mirna glazba, nježni dodir će pomoći da se opustite i zaspati prije.

Masaža na kuglu za bebe

Fitball masaža za bebe će biti izvrsna prevencija kolike i pomoći opustiti mišiće. Lopta je prekrivena pelenama i stegnuta nogama odrasle osobe. Stavite dijete na loptu s trbuhom i lagano ga gurnite natrag i naprijed. Isto je učinjeno kako leži na leđima.

Druga vježba se izvodi na leđima, majka drži dijete za gležanj, privlači joj loptu i savijene noge u trbuh. Kada guraš noge bez prestanka.

Koristite najbolju loptu promjera 65-70 cm. U pravilu, to je standardna lopta, osim što je poželjno da beba kupi sjajnu boju za privlačenje pozornosti. Kuglice za bebe za masažu, slike koje su prikazane u nastavku, također pomažu da se oporave od poroda i majke.

Masaža u kupaonici za bebe

Vježbe za masažu u kupaonici će vam pomoći da brzo spriječite mišiće prije spavanja. Kao opciju, prije kupanja možete najprije masirati bebe, a zatim vježbati u kupaonici.

Razredi u prvim mjesecima života djeteta temelje se na refleksnim pokretima, a zatim su povezani i drugi elementi.

Restorativna masaža za bebe 6 mjeseci

Od šest mjeseci dijete postaje mobilnije, jače i jače. Vježbe s njim su raznovrsnije nego prije. Opća masaža za razvoj bebe uključuje ne samo milovanje trljanje, nego i gimnastičke vježbe.

Prijelaz na prsima je koristan za ruke i ramena. Ruke se naizmjenično izvode tako da je najprije na vrhu desno, a zatim lijeva ručka.

Stražnjicu se najprije masira udarcem, a zatim trljanje i lagano trnce. Treba podrazumijevati da koža djeteta bude nježna i da ne biste trebali biti vrlo gorljivi. Pokret ide duž kralježnice na stražnjicu. Rad s leđima također je završen s potezima.

Razvoj puzanja treba potaknuti gimnastikom. Dijete leži na trbuhu, noge su savijene, a zatim se ispravljaju. Nakon nekoliko takvih postupaka, dijete će gurati i puzati naprijed.

Masiranje trbuha također je potrebno za dijete u dobi od 6-12 mjeseci. U početku dolazi potres, a zatim trljanje dima. Nekoliko svjetlosnih trnaca oko pupka bit će izvrsna prevencija kubne kile.

Koliko je vremena masaža leđa, koje su metode i dobne granice?

Masaža se smatra jednim od najboljih lijekova za različite vrste bolesti, kao i umor. Pokazali su se u prošlosti kineskih iscjelitelja antike. Od tada, ručna terapija je razvijena i počela se koristiti u različite svrhe. Ali koliko dugo traje masaža leđa i kakve vrste postoje?

Indikacije i vrste natrag masaža

Natrag masaža se vrši kada:

 • spinalna zakrivljenost (kyphosis, lordosis, scoliosis);
 • druge bolesti kralježnice;
 • problemi s unutarnjim organima;
 • smanjena učinkovitost

Često sportaši masažu terapeuta prije važnih performansi za zagrijavanje mišića. Ponekad je potrebno masaža, ako postoji prekomjerno mišićno tkivo - kako bi se tijelo opustilo. Trajanje ovog procesa je uvjetno jer različiti tipovi terapije zahtijevaju drukčiji pristup. Također, trajanje leđa masaže može utjecati na dob, psiho-emocionalno stanje pacijenta, individualni pokazatelji pacijenta - težina, visina, stil života, prisutnost patologija.

Postoje sljedeće vrste masaže, koje imaju svoje ciljeve i provode se pojedinačno odabrani tečaj:

 • preventivno;
 • opuštanje;
 • ozdravljenje;
 • tonik;
 • egzotično;
 • kozmetički.

Tip i trajanje sjednice određuje sam stručnjak, temeljenu na kliničkoj slici bolesti ili ciljevima koji se provode. Očekivani učinak terapije također se uzima u obzir prilikom odabira vrste i trajanja leđne masaže.

Trajanje masaže

Trajanje masaže također ovisi o prosjeku o zonama na kojima radi manualni terapeut. To su prosječni brojevi koji se mogu mijenjati prema gore ili dolje.

 1. Gornji rub glutealnih mišića s strukom - 8 minuta;
 2. Područje rebara - 15-20 minuta;
 3. Vrata ovratnika i vrata - 10 minuta;
 4. Ukupno vrijeme leđa masaža je 25-50 minuta.

Na temelju razloga liječenja pacijenta, liječnik zaključuje da je određena zona razrađena, a također određuje koliko dugo traje masaža leđa. Takva priručna terapija zahtijeva prolaz tečaja koji može primiti 8-12 sati, iako se može održati jednokratna sjednica (nakon napornog dana rada).

Mišići spinalne podjele podijeljeni su u tri vrste - duboko, gornje i srednje. Tonski stres obično je izložen dubokom mišićnom tkivu. Čak je i iskusni maser za njihovo pristupanje prilično teško. U takvim se postupcima upotrebljavaju sredstva za ponderira, naročito u područjima s mogućim problemima, koja se počinju navoditi i prije početka tečaja. Takav pristup omogućava spriječiti različite manifestacije nezdravih funkcija tijela u akutnim oblicima, a također ublažava nelagodu.

Primanja i trajanje

Svaki se postupak sastoji od niza stupnjeva. Ručna terapija nije iznimka. Na samom početku postupka, koža i mišići se zagrijavaju, pripremajući se za rješavanje problema. Nakon što scena započne intenzivno izlaganje. Kraj masaže treba uvijek biti opuštajući, umirujući laganim pokretima ruku specijalista. Cijeli postupak se provodi u nekoliko tehnika, koji se uspješno primjenjuju i kombiniraju u gotovo bilo kojoj vrsti masaže.

Pa koliko vremena obavlja svaka metoda?

 1. Milovati. Ta se tehnika opušta, priprema pacijenta za kasnije, intenzivnije učinke. Na taj se način pripravljaju limfni i krvožilni sustavi. Uzima milovanje oko 2 minute. Započinju, kao i završavaju zasebnu lekciju iz kolegija.
 2. Trljanje. Trljanje počinje od rubova baze kralježnice i natrag. Ova tehnika uklanja natečenost, naslage soli, napetost mišićnih skupina. Trajanje traje samo nekoliko minuta. Nakon toga, majstor provodi niz tehnika izloženosti ovisno o razlozima masaže. Sljedeće tehnike su među najčešćim među različitim metodama izlaganja u ručnoj terapiji.
 3. Miješenje. To je učinjeno s obje ruke, počevši od kralježnice i divergiranje na stranu. Ova tehnika povećava protok krvi, čisti tkiva od neželjenih proizvoda. Ova tehnika pomoći će kardiovaskularnom sustavu da se nosi s naprezanjima nametnutima tijelu. Trajanje natrag maske ovog tipa je ne više od 4 minute.
 4. Prihlopyvanie. Ovo je prilično uobičajena metoda. Masaža ovog tipa obično je usred sjednice. Potrebno je i nekoliko minuta na vrijeme. Vrlo snažan utjecaj koji omogućuje ispravnost kontrakcije mišića i bolju cirkulaciju tvari. To je učinjeno isključivo na tkivima mišića, bez utjecaja na bubrege, ramena, kosti pacijenta.
 5. Vibracije. Vrlo težak način da se nosite s leđima. On traži gospodara iskustva, znanja i treninga. Učiniti to kod kuće je zabranjeno. Gotovo vrhom prsta. Interval je oko 120 pokreta u minuti. Trajanje je vrlo kratko.
 6. Lagani, opuštajući pokreti. Ovo je kraj postupka, osmišljen kako bi se opustila zona utjecaja. Da bi se poboljšala učinkovitost metode, pokreti imaju određeni ritam. Posebna pažnja u procesu implementacije daje upravo problematskim područjima i područjima koja se najintenzivnije tretiraju.

Iz gore navedenog može se vidjeti da trajanje leđne masaže može trajati različito vrijeme. Štoviše, trajanje može varirati od sesije do sesije odlukom manualnog terapeuta i na temelju određenih pokazatelja.

Masaža za bebe

Dječja masaža podijeljena je na preventivno i terapijsko. U potonjem slučaju, potrebno je uzeti u obzir tijek, obilježja bolesti i starosne karakteristike pacijenta. Kada je profilaktička masaža glavna stvar, ne pretjerivati ​​je u procesu implementacije. Glavni je cilj priručnog terapeuta dati djetetu ugodan osjećaj postupka.

Uz rast tijela, intenzitet i opterećenje kralježnice i tijela kao cjeline u bebi mijenjaju se. Stoga se takva taktika bira na temelju toga.

Predloženi su sljedeći intervali prosječnog trajanja sesije:

 • Prva sesija za dojenčad je oko 5-8 minuta;
 • Od dobi od tri godine, masaža se puni 10-15 minuta;
 • Učenici već mogu dobiti punopravni postupak za odrasle 20 minuta.

Trajanje sesije u djeteta određuje stručnjak pojedinačno, kao kod odraslih osoba. Ako nema kontraindikacija, postupak se odvija u standardnom načinu za određeno vrijeme. U nekim slučajevima, kada je potrebno dodatno izlaganje, interval ekspozicije može se produžiti.

Kako masirati novorođenče

O prednostima masažnih rasprava. Masaža za novorođenče je nužna! Nakon devet mjeseci embrionalnog, gotovo nepokretnog postojanja, dijete se još uvijek teško prilagođava našem svijetu. Stoga, ruke nježne majke, milujući, udarajući bebu, pomažu mu da prevlada stresno stanje prilikom prilagodbe. Taktični osjećaji donose radost i igraju važnu ulogu u komuniciranju dojenčadi i njihovim roditeljima.

Prednosti masaže

Masaža za novorođenče uključuje posebne tehnike koje utječu na unutarnje organe. Tehnike masiranja poznate su iscjeliteljima od davnina. Stroking, prigušivanje, brušenje, trnci, vibracije, profesionalni masažni terapeut radi na dubljim tkivima cijelim tijelom. Djelujući na receptorima kože, mišića, refleksnih točaka, stručnjak prenosi nadraženost središnjem živčanom sustavu. Kao rezultat, povećava ili opušta ton, poboljšava performanse tjelesnih sustava. To znači, kroz dodir kože, masaža utječe na cijelo tijelo.

Ovo je osobito korisno za dojenčad, jer aktivira fizički, senzorni, slušni, razvoj govora. Potaknuta je koordinacija kretanja i privlačenja pažnje, normalizacija sna i povećanje cirkulacije krvi.

U mrvicama do mjesec dana starosti, osjetljivi analizatori još uvijek nisu sazreli, a analizatori kože već su se pojavili. Stoga, dodir moje majke generira pokret i radosne emocije.

Tko može

Prije nego što razgovaramo o tome tko može napraviti masažu, valja napomenuti da postoje preventivne, terapijske i terapeutske i preventivne masaže.

Preventivan je dodijeljen svim dojenčadi koja nema kontraindikacije. Takvu masažu često rade sami roditelji kod kuće. Dakle, ako je vaše dijete zdravo i zabavno, onda u prvoj godini života, promatrački liječnik svakako će propisati dnevnu masažu.

Liječnik i liječnik-profilaktički djetetu daju profesionalni masažni terapeut, kako to propisuje liječnik. Ove su masaže usmjerene na ublažavanje određenih zdravstvenih problema.

Kada izvršiti postupak

Vrlo je važno razmotriti kada izvršiti masažu. Provedite postupak ujutro - od 8 do 15 sati. Poželjno je za jedan sat nakon hranjenja da beba probavlja hranu. Na prazan želudac, ne preporučuje se masaža, jer će mrvica biti hirovita. Postupci se izvode samo ako je beba u dobrom raspoloženju. S njegovim nezadovoljstvom, hirovima, otkazuje se masaža plača.

kontraindikacije

U nekim slučajevima masaža se ne preporučuje djeci. Na primjer, pod takvim uvjetima:

 • visoka temperatura;
 • gastrointestinalni poremećaji;
 • akutne bolesti dišnog sustava i infekcije;
 • upale kože;
 • rahitis;
 • kile (pupčani, ingvinalni);
 • kongenitalne bolesti srca.

Prije nego što počnete

 1. Prije početka sesije, zrak i zagrijte sobu na ugodnu toplu temperaturu, jer će beba biti gola.
 2. Pripremite ravnu vodoravnu površinu, prekrite ga pelenama ili pokrivačem.
 3. Ako jedan od roditelja sami izvodi masažu kod kuće, onda morate ukloniti sve nakit iz vaših ruku, temeljito oprati, rezati i nanijeti nokte.

Pružite sve kako biste spriječili oštećenje djeteta tijekom postupaka.

Koliko puta?

Za bebe do jedne godine, masaža se obavlja 4 puta - svaki 3. mjesec. Razlog je jednostavan: tijekom određenih razdoblja života djeteta, u njegovom razvoju postoji kvalitativni skok. Masaža pomaže u konsolidiranju novih vještina.

Kako masirati novorođenče

Do tri mjeseca

Dok dijete ne stari 1 mjesec, masaža se ne preporuča.

U 1,5-2 mjesec je najlakši, nježan. Potrebno je započeti masažu novorođenčadi s milima, rukama, prstima, nogama, leđima, trbuhu. Pokreti su lagani, meki, bez uporabe sile i pritiska.

Polako, uz brzinu kretanja limfe 2 cm / s. prođite kroz linije masaže s vrhova prstiju do glave.

 • Ruke, noge i prsti milovati, lagano mijesiti, stimulirajući reflekse i umirujući dijete.
 • Stroking trbuha u smjeru kazaljke na satu pomaže probavu.
 • Natrag se masira na udaljenosti od 1 cm od kralježnice.

Šetnja regijom srca, jetre, limfnih čvorova u pazuhu i ispod koljena.

Preporučljivo je provesti tretmane masaže u zakazano vrijeme pet minuta. Tijekom sesije, razgovarajte tiho s djetetom, pjevajte pjesme, čitajte obične rijeke. Na kraju svakog postupka, nježno pohvaliti bebu.

Nakon 3-4 mjeseca

Masaža za novorođeno dijete od 3 mjeseca može biti komplicirana. Dodaju se udarci i gnječenje, a lagane mrlje uzrokuju da bebe vesele hodanje. Sada se trajanje sesije povećava za nekoliko minuta. Ako beba voli ove postupke, s vremenom ih se može odgoditi do pola sata.

Olovke i noge

Masaža počinje s rukama i nogama. Isprva, svi prsti na rukama su masirani, bregovi su odvojeni i stisnuti, wrists su lagano gumiran. Podsvjesnice nisu uključene.

Okrećemo se nogama: masiranje stopala, prstiju, diže se do prepona. Nemojte pritisnuti koljena, inače možete oštetiti zglobove. Ne preporuča se masaža pod koljenima i unutarnjim bedrima.

trbuščić

Tumija beba masira pomicanjem u smjeru kazaljke na satu. Iz srednjeg trbušastog tijela, glatko tijelo pokreti rukama klizanjem (jedan prema gore, a drugi dolje), ne dopiru do prepona.

Ribni kavez

Prsa u trajanju od 3-4 mjeseca još uvijek su vrlo krhka, pa mi masažu djetetu, lagano milovati ruku od strijca do ramena, a zatim na strane, bez dodira grudi.

Vrata djeteta do godine masiraju se kada se nalazi na trbuhu. S laganim potezima, vodite od gornje kralješnice do ramena, od vrata do leđa. Ako u ovom trenutku dijete podiže ili okrene glavu, zaustavi masažu.

natrag

Masažite leđa djeteta ne uzduž kralježnice, ali uz nju s leđima dlanova. Upute - uzduž i daleko. Zatim od kukova do stražnjice.

Druga vježba: kada mrvica leži na svakoj strani, klizite prstom duž kralježnice od zdjelice do vrata. Ne uzduž kralježnice, ali uz njega, lagano pritišćući prstom. To uzrokuje produženje leđa i trening leđa mišića.

glava

Glava bebe s djetetom masira se vrlo pažljivo, pažljivo, bez dodirivanja fontana. Uz glavu lagano trčite prste preko ušiju.

Povucite se

Kada beba uči držati glavu, hone grasping vještine. Iz sklonog položaja, neka ga zgrabite s indeksnim prstima i ispruži ih da sjednu.

Mali koraci

Podignite dijete ispod pazuha, nagnite malo prema naprijed tako da se noge odmaknu od vodoravne površine. Pogledajte kako mali čovjek počinje prelaziti noge i napraviti male korake.

Spustite se

Kada dijete leži na trbuhu, lagano ga podignite preko kukova naopako. To uzrokuje krvarenje krvi u glavu. Ako je dijete neugodno, nemojte ponoviti vježbu.

gimnastika

Masaža novorođenčadi u trećem mjesecu poboljšana je gimnastikom grudi koja pomaže u jačanju mišićnog sustava.

Leži na leđima:

 • križne olovke i raširene;
 • kutija s olovkama;
 • povucite ih gore i dolje;
 • koljena zajedno
 • Roll s jedne na drugu stranu.

3-mjesečno dijete treba proširiti na trbuščić. Potiče rad probave, brzo uklanja plinove, što je prevencija kolike.

Uključite trbuščić

Nakon masiranja trbuha i prsima, poučavamo dijete da se vrati natrag u trbuh.

Privlači pozornost mrvica na svijetlu igračku i stavlja ga na stranu, ponavljajući vježbe s obje strane. Neka beba dopre do igračke.

6-9 mjeseci

Opća masaža nakon šestog mjeseca mijenja i postaje složeniji zbog činjenice da je dijete odraslo i on sam već zna puno. Sada je učio puzati, koordinirati pokrete. Sjednica se produljuje.

Masaža se vrši pomoću starih tehnika, ali se dodaju i novi. Postupak započinje masažom ruku, stopala, stopala. Daljnje aktivne vježbe pridružuju se.

puzati

Kad beba, koja je stara šestog mjeseca, leži na trbuhu, stavlja svoju omiljenu igračku ispred sebe. Zatim, polako gurajući i ohrabrujući, pozovite ga da uzme igračku. Ako je površina dovoljno tvrda, mali teleći će se protežu i puzati po igračkama.

Postajemo na nogama

Vježba se naziva "hodanje s djetetom". Značenje vježbe je podučiti dijete da zadrži ravnotežu. Prvo držite mrvicu za dvije olovke, a zatim za jednu. Ruke bi trebale biti rame ili niže.

9. - 12. mjesec

Polazeći od devetog mjeseca, gimnastika je komplicirana. Sada je dopušteno podizanje nogu iz sklona položaja, čučanjati, nagnuti naprijed od stojećeg položaja, pa čak i naginjati zaokret da biste dobili svijetlu igračku.

Budući da je angažiran kod kuće, vrlo je dobro koristiti loptu za masažu. Na pitanje koje dobi djeca trebaju koristiti loptu, odgovorimo: "Od 2. mjeseca".

 • Dok je dijete malo, samo ga zamahnite na loptu na trbuhu.
 • Tri mjeseca vožnje sa strane i natrag.
 • Šestomjesečno dijete stavilo je loptu na noge.
 • I za 9-10 mjeseci, dijete može napraviti male korake, držeći loptu rukama.

zaključak

Bez sumnje, masaža za dijete učinkovito će i ispravno izvesti masažni terapeut-pro, no ako majka posjeduje jednostavnu tehniku ​​kako se masaža novorođenčadi i samom bebi radi, to će donijeti veću radost i zadovoljstvo međusobnog komuniciranja.

Dr. Komarovsky o masaži

Većina roditelja vjeruje da su sva djeca, bez izuzetka, korisna i trebaju masažu. Ali što i kada - samo malo zna. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky govori o tome koje vrste masaže su dostupne, zašto i kako su učinili, i da li je to moguće nositi se s tim zadatkom

Što je to?

Masaža je liječenje i terapeutski postupak osmišljen za aktiviranje fizioloških procesa u tkivima i mišićima, poboljšanje opskrbe krvlju. Ovu metodu liječenja opisali su drevni liječnici Avicenna i Hipokrat. I danas je teško zamisliti sveobuhvatan tretman bez preporuka liječnika da se izvrši masaža. Ovo je osobito korisno i ugodno postupanje prikazano djeci. Za različite bolesti kod bebe koriste se različite vrste masaže.

Vrste masaže

Masaža, ovisno o razlozima zbog kojih je imenovan, drugačija je:

 • preventivno;
 • kozmetički;
 • terapija;
 • intenzivno liječenje;
 • Opuštanje.

Svi tipovi masaže, prema Dr. Komarovsky, temelje se na tri metode izloženosti - udaranje (trenje), pritisak, vibracije.

Kada se masaža ozlijedila?

Yevgeny Komarovsky prima tisuće pisama u kojima roditelji pišu da je njihov odgojni pedijatar snažno preporučio masažu za dijete do godinu dana starosti, pa čak i savjetovao određenu masazu. Mame i tate se ne žale zbog činjenice da su usluge takve maserice vrlo skupe, već zbog činjenice da dijete cijeli masaža vrišti svaki dan. Naravno, malo će koristi od takvih "wellness" postupaka, kaže Yevgeny Komarovsky.

Dijete plače jer mu je dojam nekog autsajdera neugodan za njega, možda ga donose ne samo psihičku nelagodu nego i prilično opipljivu bol. Hoće li se takva masaža dodatno poduzeti ili ne, roditelji su, ali zdrav razum nalaže da nema potrebe nastaviti mučenje.

Ako pedijatar propisuje masažu, a morate otići do klinike u njemu, sjediti u redu s djetetom, staviti ga u opasnost od ugovaranja virusnih i drugih infekcija - također je bolje odbiti takvu masažu. Cijeli zdravstveni učinak postupaka otkazat će prva akutna respiratorna virusna infekcija.

Najbolja masaža je postupak koji majka izvodi vlastitim rukama. Dodirni kontakt s majkom vrlo je važan za dijete prve godine života, posebno ako je dijete na umjetnom hranjenju. Stoga je važno da roditelji nauče kako napraviti vlastite zdravstvene postupke (gimnastika, masaža).

Od infantilne kolike

Prema riječima dr. Komarovskog, ovo je vrlo učinkovit način za ublažavanje djetetovog stanja s colikom u vrlo ranoj dobi. Masaža trbuščić bebe treba biti striktno u smjeru kazaljke na satu, bez jakog tlaka, uglavnom laganim potezima oko pupka.

Nakon masaže, preporuča se postavljanje bebe na trbuhu nekoliko minuta kako bi se olakšalo ekstrakciju plina. Masaža treba biti topla ruka. Broj sesija dnevno nije ograničen, to možete učiniti prije svakog hranjenja.

Kada kašlja

Uz mokro kašalj, kao i na posljednjoj fazi bolesti povezane s pojavom kašlja, kada je važno da dijete brzo oslobodi grlo, Yevgeny Komarovsky preporučuje vibrirajuću masažu. Temelji se na udaraljkama - udarcima. Trbuščić za bebu stavlja se na ruku jedne odrasle osobe, a savjeti prstiju druge ruke nježno kucaju leđa oko bronha, a zatim ponovite iste pokrete na prsima.

Starije dijete treba staviti na koljena, licem prema dolje, tako da je glava jedna razina niža od svećenika. Najprije prstima dodirnite prstima prstima, a zatim prsa. Nakon toga dijete se traži da se uspravi i kašlja.

Masaža odvodnje nije učinjena u akutnom razdoblju bolesti, a dijete ima groznicu. Komarovsky preporučuje da napravi udarnu masažu najranije petog dana nakon nastupa bolesti.

Tonic za dobar san

Evgeny Komarovsky preporučuje pokretanje takve bebe masaže odmah nakon povratka iz bolnice. Temelji se na potezima. Dijete je lijepo i korisno. Počevši od 2-3 mjeseca, moždani udar može dodati mišiće mišića na rukama, nogama i leđima, a za 4 mjeseca djetetu treba primati punu masažu svaki dan prije kupanja, u kojem će se kombinirati sva tri tipa učinaka. Ako majka nije lijena i provest će takav postupak svaki dan 15-25 minuta, dijete će moći dobro spavati, imati će manje problema s njegovim apetitom i raspoloženjem.

Za smanjenje hipertonije mišića

Takva masaža često je propisana, najmanje 9 od 10 djece, nakon obaveznog pregleda neurologa od 3 mjeseca, dobije takvu preporuku. Yevgeny Komarovsky kaže da je hipertus nogu i ruku neobično za svu djecu, bez iznimke, obično prolazi bez ikakvih posebnih manipulacija za 4-5 mjeseci. Stoga, da masaža ili ne - pitanje koje ostaje na diskreciju roditelja. Potrebno je to učiniti hipertonično samo kada liječnik nije samo rekao da dijete ima povećani ton, već je nazvao i određenu neurološku dijagnozu. Sam ton nije takva dijagnoza.

Uz cerebralnu paralizu i druge slične bolesti, majke bi svakako trebale naučiti tehnike terapijske masaže. Oni su različiti, a ovisno o dijagnozi (torticollis, cerebralna paraliza, ravnih stopala i drugih stopala), liječnik će propisati različite tehnike i različite trajanje postupaka.

S opstrukcijom suzni kanal

Uz ovu prilično čestu bolest kod djece (dacryocystitis), masaža je glavna metoda konzervativnog liječenja. Da bi to učinili, majka treba svojim indeksnim prstima potapati tuberobu između mosta nosa i oka. Lagano pritisnite dolje na lacrimal sac (tubercle) i spustiti prst dolje na nos s vibrirajućim gibanjem. Takva drenažna masaža doprinosi odvajanju tekućine suznih tekućina i postupnom potpunom oporavku djeteta.

Savjet

Izmjerite snagu pritiska, nemojte povrijediti dijete. Komarovsky savjetuje da testirate svoju snagu na vrlo jednostavan način - stavite prst na vlastitu očne jabučice i počnite gurati. Kako postaje bolno - to je krajnja snaga pritiska na kožu bebe.

Suho trljanje, ako se ulje ili krema za bebe ne koriste tijekom manipulacije, mogu postati zasebni uzrok plačanja djeteta tijekom postupka. Komarovsky savjetuje nužno korištenje posebnih alata koji će utjecaj na kožu bebe učiniti ugodnim. Važno je da ulje za djecu do jedne godine starosti bude jestivo i bez mirisa. Maslinovo ulje i breskve ulje su najprikladnija za tu svrhu.

Ako dijete izlazi, pokuša prevrnuti, plače ili zaspe uopće tijekom masaže, postupak treba zaustaviti.

Ako želite koristiti usluge profesionalnog masera, važno je da ne padnete u ruke scammera.

Ako vam je potrebna medicinska pomoć, dijete ima određenu dijagnozu, svakako se obratite stručnjaku koji će vas naučiti pravilno izvršiti sve trikove.

Ako je potrebna masaža za opće jačanje, Komarovsky savjetuje da se ne obraćaju maserima za oglas, budući da je svaka majka sama sposobna za takve manipulacije.

Koje su vrste masaže, kada i kome je prikazano, koja je njegova glavna svrha i postoje li kontraindikacije? Sva ta pitanja će odgovoriti Dr. Komarovsky u video ispod.