Ispuštanje nakon carskog dijela

Rođenja

Danas, carski rez je uobičajeni "postupak". Prvo, raste broj žena, koji odluče rađati na taj način. Drugo, broj trudnoća bez komplikacija se smanjuje, pa se carski rez sve više provodi "prema indikacijama". Nije važno kako točno vaša beba vidi svjetlost, sve dok se rodio zdravo, a operacija ili prirodni porod odlazi bez komplikacija.

Danas, carski rez je uobičajeni "postupak". Prvo, raste broj žena, koji odluče rađati na taj način. Drugo, broj trudnoća bez komplikacija se smanjuje, pa se carski rez sve više provodi "prema indikacijama". Nije važno kako točno vaša beba vidi svjetlost, sve dok se rodio zdravo, a operacija ili prirodni porod odlazi bez komplikacija.

Cezarianni dio je operacija u kojoj je maternica kirurški izrezana, a dijete je uklonjeno iz njega, presijeca i ligira pupčanu vrpcu, a također uklanja fetalni mjehur i placentu. Zatim je rez ukliještena i sterilna zavoja nanesena je na ranu. Žena postupno izlazi iz anestezije i počinje još jedna teška faza u životu - stupanj oporavka. Nova majka je zabrinuta za mnoga pitanja. Kada mogu ustati nakon anestezije? Kako se brinuti o šavovima? Što jesti? I mnogi drugi.

Oba liječnika i majke same obratiti posebnu pozornost na iscjedak nakon carski rez. Nakon svake isporuke (i prirodni i carski) iz ženine vagine dodijeljene tzv lochia (postnatalne ovom izdanju). Mnoge žene iscjedak nakon porođaja nazivaju se obilne menstruacije. Zapravo, ima dosta sličnosti: donji trbuh bolan, a vrh crvene boje s ugrušcima. Evo samo takvih "mjesečnih" posljednjih mnogo dulje, a priroda iscjedka obično se mijenja.

"Normalno" pražnjenje nakon carskog dijela

Dakle, iscjedak nakon porođaja već je normalni proces. Kroz genitalni trakt, ostaci placente i mrtvih endometrijskih mikročestica uklanjaju se uz krv. U prva 2-3 dana nakon operacije, ispuštanja su svijetlo crvene i prilično su obilna. Teško je odrediti "normalni volumen" sekreta, jer puno ovisi o tome kako je operacija prošla i kakve su komplikacije pratile ženu tijekom trudnoće i porođaja. Postupno se mijenja priroda iscjedka. Isprva se zatamnjuju, dobivaju smeđu boju i postaju sero-succinic, a zatim postaju tekući i sjajni. Negdje u roku od 6-8 tjedana iscjedak bi trebao prestati.

Što bi trebalo biti raspodjela nakon cezariannog dijela?

Bez obzira da li su se rodovi pokazali prirodnim ili operativnim, unutarnja školjka organa za reprodukciju treba vremena da se oporavi. U prosjeku traje 5-9 tjedana, ako nema komplikacija. Posebna pažnja posvećuje se ispuštanju nakon cezariannog dijela. U porodništvu, oni se zovu lochia.

Lochia uključuje krv, odvojen epitel i sluz. Nema temeljnih razlika između sekreta koje se javljaju nakon fiziološkog rada i onih koje se pojavljuju nakon carskog rezima. Većina žena ih liječi kao menstrualno krvarenje. Za pokazatelje kao što su miris, boja i volumen pražnjenja nakon carski rez, može se utvrditi je li sve u redu s novom majkom.

Normalni iscjedak nakon cezariana - kako izgledaju i koliko dugo idu?

U ranom postoperativnom dodjelu razdoblje nakon carskog lako u usporedbi s normalnim teškim razdobljem - lochia su crvene i sadrže zasebne nakupine.

U prvih 7 dana nakon operacije, njihov ukupni volumen može doseći 500 ml, normalno, sanitarni napitak ne smije se popuniti brže nego u 2 sata. Svaki dan liječnik određuje broj lohije i njihovu boju od žene.

Ispuštanje nakon cezariannog dijela poboljšava tjelesna aktivnost, dojenje i palpacija trbuha. Kao rezultat ovih postupaka, stimulira se prirodna kontraktilna aktivnost maternice zahvaljujući kojoj se njegov sadržaj učinkovitije protjeruje.

Od 2. tjedna, loci počinju potamniti, dobivši smeđe boje. Njihov se volumen postupno smanjuje. Do kraja 5. tjedna izbijanje krvi nakon cezariannog dijela obično postaje razmazivanje, slabost i stjecanje lakše nijanse.

U 8. tjednu je proces obnove unutarnjeg sloja organa za reprodukciju gotovo potpune. Dakle, nakon carskog rezima, iscjedak postaje svjetlo nakon 2 mjeseca, kao i prije trudnoće. U ovom trenutku, žena se preporučuje da posjete ginekolog za prikladno ispitivanje i izbor kontracepcijskih metoda.

Priroda i intenzitet locija utječu na kontrakcije mitometrijskog maternice. Nakon isporuke, koji se obavlja carski rez, taj je proces lošiji nego nakon prirodnog, jer je dio mišićnih vlakana oštećen zbog kirurškog rezanja.

Kako bi se poboljšala kontraktilna aktivnost maternice i spriječila razvoj postpartalno krvarenje, odmah nakon operacije, žena započinje primjenjivati ​​lijek Oksitocin prema režimu, a također preporučuje da se uspostavi prirodno hranjenje za poboljšanje sinteze oksitocina tijelom.

Osobna njega nakon carskog reza

Osobna higijena nakon operativne dostave ima vlastite nijanse:

 1. Sanitarni jastučići se mijenjaju po potrebi, ali barem svakih 3 sata.
 2. Tamponi u postpartumnom razdoblju strogo su zabranjeni, budući da njihova uporaba može uzrokovati razvoj infekcije.
 3. Nakon svakog posjeta toaletu, žena bi trebala operirati genitalije čistom vodom.
 4. Syringe i kupati prije kraja razdoblja oporavka ne može, samo se tuširati.

Kada odete liječniku?

Svaka žena koja postaje majka operacijom mora biti obaviještena o tome koliko dugo traje iscjedak nakon cezariana. Prebrzo ukidanje lohii, kao i dugotrajno - može biti loš znak.

No, liječnici inzistiraju da to nije toliko važan vremenski okvir kao što su sastav, boja, miris i ukupna količina lochy. Ako priroda iscjedka odgovara normi, onda se ne treba brinuti. I koliko dugo iscjedak nakon cezariannog dijela ide, gotovo ovisi o specifičnim karakteristikama organizma. Ali u ovoj situaciji trebate se posavjetovati s liječnikom.

Neophodno je obavijestiti stručnjaka ako se lochia završila prerano - manje od 5 tjedana ili kasno - posljednjih 10 ili više tjedana nakon rođenja. Oba ova stanja predstavljaju ozbiljan rizik.

U prvom slučaju, kraljica nije mogla u potpunosti očišćena i bilo je krvi, sluzi, a ostaci epitela, što često završava teške upale. O njemu bi trebalo označiti iscjedak nakon cezariannog dijela s mirisom. Saznajte više o tome zašto je uterus jako smanjen nakon porođaja →

Prolongirana lochia također je rezultat zaraznog procesa - endometritisa. Opasnost je i situacija kada se iscjedak završava ili povećava: sličan slučaj također ne uklapa se u normni format.

Žuto pražnjenje nakon carskog dijela bez prisutnosti mirisa normalno je samo do kraja prva 3 tjedna nakon isporuke. Ali ako se nastave i nakon tog vremena, smatraju se znakom patologije - naprednim oblikom endometritisa, koji se mora liječiti pod nadzorom liječnika.

Purulentno pražnjenje nakon carskog zelene boje ukazuje na akutnu infektivnu patologiju u maternici.

Bijeli iscjedak iz genitalnog trakta nije opasan dok se ne pridruže simptomi kao crvenilo i svrbež u intimnom području, iscjedak kiselkastim mirisom i dosljednost curd-a. Najvjerojatnije govorimo o vaginalnoj kandidiji - čestoj populaciji antibiotske terapije, nužno propisane nakon operativne dostave. Ali točna dijagnoza će nazvati samo stručnjaka.

Promatrajući koliko iscjedak ide nakon carski rez, procjenjujući njihov karakter, mlada majka će shvatiti je li postpartum oporavak odgođen ili sve je u redu. Ako postoje odstupanja od norme, ne ustručavajte se kontaktirati liječnika.

Ispitivanje i liječenje, koji će morati ići ako je potrebno - to su sitnice u usporedbi s komplikacijama koje mogu nastati ako dopustite da se situacija pokaže.

Što još treba obratiti pozornost?

Strah od žene treba uzrokovati ne samo promjenu prirode poroda nakon iscjedka, već i takve znakove upozorenja kao bol u trbuhu i groznica.

Ali posljednji simptom također može biti varijanta norme, ako mlada majka još nije uspostavila laktaciju i ima prvu izraženu žurbu mlijeka.

Ponekad na pozadini nedovoljne njege ili infekcije, žena u postpartum periodu se pojavljuje iscjedak iz šavova nakon cezariannog dijela.

Ovu patologiju karakteriziraju sljedeći simptomi: hiperemija, vrućica, oticanje i sušička ili purulentna iscjedak iz šavova nakon cezariana.

Ako ne primijetite ovu komplikaciju na vrijeme ili samobiramo, šav će zagušiti i mlada majka će trebati kiruršku pomoć.

Obično svaka žena koja je postala majka carski, posjećuje stručnjaka 2 mjeseca nakon pojave djeteta. Za to vrijeme postaje poznato kako se nastavlja proces oporavka, bez ikakvih komplikacija.

No, kako bi se kontroliralo je li postporođajni iscjedak normalan, žena će morati sami ići na vrijeme kako bi potražila medicinsku pomoć.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Priroda i trajanje ispuštanja nakon cezariannog dijela

Na žalost, sve žene ne prirodno rađaju. Neki, zbog nesavršenog zdravlja ili velikog ploda koji se formiraju, propisuju se carski rez (CS), nakon čega se oporavak traje duže nego s prirodnim porođajem. Doista, tijekom ove operacije, maternica je izrezana, a zatim povezana, zbog čega se na njemu formira ožiljak, čije zacjeljivanje se ne pojavljuje brzo, zbog čega su rizici komplikacija u postpartumnom razdoblju i dalje dugi. Zato bi žene trebale biti više pažljive na njihovo stanje, posvećujući posebnu pažnju na vaginalne izlučevine, budući da je po njihovoj naravi normalno oporavak tijela. Ispuštanje nakon cezariannog dijela traje duže nego nakon vaginalne dostave, i ima određene značajke o kojima ćemo o tome razgovarati.

Vaginalni iscjedak koji se javlja nakon cezariannog dijela u ginekologiji zove se lochia. Za razliku od normalnog menstrualnog krvarenja, oni se promatraju tijekom 5-7 tjedana, a njihova se promjena karakterizira u određenim vremenskim razmacima.

U prvih nekoliko dana žene su doživjele ozbiljno krvarenje nakon carskog rezima. Istodobno se u sastavu krvarenja opaža sluz, koji je odsutan tijekom prirodne primjene. Izlučena sluzavna sekrecija bi trebala imati crvenu boju kada je, nakon normalnog poroaja, obično zasićena crvena.

Krvarenje mora nužno sadržavati ugruške koje ukazuju na uspješno čišćenje maternice iz ostataka elemenata posteljice. Ali oni mogu trajati samo 8-10 dana. Nakon tjedan i pol, njihov se broj smanjuje, a tajna tajna dobiva jedinstvenu konzistenciju.

Nakon par tjedana, vaginalna sekreta opet mijenja svoj karakter - postaje rijetka i postaje smeđa, što ukazuje na normalno oporavak maternice. Tijekom tog razdoblja, počinje se smanjivati ​​manje, a krv koja se oslobađa iz njega, uspijeva se zavrtjeti prije nego što napusti vaginu.

Govoreći o prirodi iscjedka nakon cezariannog dijela, i koliko dugo traju, valja napomenuti da:

 • Prvih 3-4 dana se dodjeljuju u velikom volumenu, ali ne više od 300 ml dnevno.
 • Sljedećih 4-10 dana njihov se volumen smanjuje i postaje tako ne svijetli.
 • 11-13 dana nakon operacije, opaženo je svjetlosno crveno pražnjenje, a njihov broj se dodatno smanjuje.
 • 21.-23. Dan, vaginalna sekrecija dobiva tamnoputi ton.
 • Nakon 5-6 tjedana, krvavi iscjedak mijenja se u smeđu boju.

Ali treba napomenuti i da za sve žene tijelo ima svoje osobne karakteristike, a proces oporavka nakon carskog dijela može malo odstupiti od utvrđenog okvira. U nekim novonastalim mama, lochia se zaustavlja već nakon 3-4 tjedna, dok se kod drugih može promatrati 6-7 tjedana.

Da točno kažem koliko dugo žene idu po loši nakon cezariannog dijela, teško je jer, kao što je već spomenuto, svaki organizam je individualan. U pravilu, novorođenčad mumije, koje su rodile uz pomoć kirurga, mnogo su duže od onih koji su prirodno rodili. To je zbog prisutnosti šava na maternici i komplikacija koje se često pojavljuju u postoperativnom razdoblju.

Međutim, liječnici postavljaju vremensko ograničenje u kojem krvavi vaginalni iscjedak treba potpuno zaustaviti. I traje ne više od 9 tjedana. Tijekom tog perioda, uterus ima vremena da se gotovo potpuno oporavi i očisti od placentalnih čestica.

Prvi tjedan nakon isporuke, proces obnavljanja i pročišćavanja je vrlo intenzivan, što rezultira obilnim ispuštanjem krvi iz vagine. Zbog toga žene moraju mijenjati sanitarne jastučiće svaka 2-3 sata. Međutim, da se raduju činjenicom da je lochia postala manje intenzivna ranije, to ne vrijedi, jer u većini slučajeva smanjenje volumena krvi koja se oslobađa nakon carskog dijela prije propisanih perioda ukazuje na ozbiljna odstupanja i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

No, zbog individualnih osobitosti, postoje i slučajevi kada maternica prestane krvariti već već 3-4. Dana, a novootvorena majka nema nikakvih abnormalnosti. Međutim, ovo je vrlo rijetko.

Ponekad krvarenje maternice nakon umjetne dostave može prije ili kasnije završiti, a također mijenja teksturu, boju i okus, što je abnormalno i ukazuje na razvoj postpartumnih komplikacija koje zahtijevaju hitnu specifičnu terapiju.

Tako, tjedan dana nakon operacije, neke žene imaju žute ili zelene ispuste s neugodnim mirisom umjesto propisane krvi. To signalizira infekciju maternice i razvoj purulentnih procesa u njemu. Ovo stanje je vrlo opasno, jer može dovesti do nekroze (smrti tkiva), apscesa ili sepsa.

U pravilu, uz patološke sekrecije tijekom razvoja bakterijske infekcije, postoje i drugi simptomi, među kojima su:

 • Slabost.
 • Visoke temperature
 • Bol u trbuhu.

Važno je! Znakovi infekcije maternice mogu se promatrati i 2-5 dana nakon operacije i 2-3 tjedna kasnije. No, bez obzira na to, žena bi u svakom slučaju trebala proći analizu za bacposev i proći kroz tijek antibiotske terapije u kojoj će dojenje biti zaustavljeno neko vrijeme.

Bakterijska infekcija je opasna ne samo zbog nekroze, apscesa ili sepsa, već i zbog sposobnosti da se brzo širi u obližnje organe. I na prvom mjestu utječe na organe genitourinarnog sustava. A kad se to dogodi, novorođena mama može imati ne samo žućkasto vaginalno iscjedak, već i crvenkastu boju urina, kao i povlačenje boli u lumbalnom području. S pojavom tih simptoma ne vrijedi odgoditi posjet liječniku, budući da bakterijska infekcija može lako onemogućiti rad urogenitalnog sustava i izazvati razvoj purulentnih procesa u njemu.

Ako žena označava kraj menstrualnog krvarenja ranije nego tjedan dana nakon cezariannog dijela, i pojave narančastog smeđeg iscjetka, to također nije norma. Budući da je to često uzrokovano preranog suženja maternice, kao rezultat, prestaje potpuno izlaziti iz maternice i počinje se akumulirati u njemu. S obzirom na tu pozadinu, tijelo se povećava, što se očituje boli koja se pojavljuje u donjem dijelu trbuha i slabosti. A ako se bakterijska infekcija pridruži stagnaciji, onda se opaža oštar porast temperature.

U slučajevima kada žena treba prekomjerno krvariti i započeti smećkastu žeravicu, ali to se ne događa, može signalizirati nepotpuno čišćenje maternice iz placentnih elemenata ili divergentnost unutarnje šavove. Može se raspršiti, bilo zbog liječnika koji slabo izvode operaciju, tako i od same žene koja je vrlo rano počela dizati teške predmete ili seksati.

U slučajevima kada je krvna ženina obilna nakon isporuke, tada se naglo zaustavlja i zamjenjuje tamnosmeđom ili debelom žućkastom iscjetkom, što ukazuje na ozbiljnu povredu protoka krvi iz maternice. I razlog za to može biti krvni ugrušak (krvni ugrušak) ili polipi formirani nakon poroda u cerviksu, kao i stenoza.

Različite značajke takvih sekreta su:

 • Pojava mirisa truleži.
 • Teška slabost
 • Temperatura.
 • Bol u donjem dijelu trbuha.

U tom slučaju žena treba hitno otići liječniku i pregledati ga u klinici, a trebaju biti hospitalizirane ako je potrebno, budući da razvoj stenoze ili stvaranje polipa u cerviksu zahtijeva ponovnu kiruršku intervenciju. O svakom kućnom tretmanu i govoru ne može biti.

U onim situacijama kada novootvorena mama mora imati iscjedak iz genitalnog trakta, ali to se ne događa, onda se također mora posavjetovati s liječnikom. Uostalom, ako trajanje krvarenja maternice prijeđe 9 tjedana, onda ovo može signalizirati:

 • Ozbiljni hormonalni poremećaji.
 • Divergencija unutarnje šavove.
 • Maternica maternice.
 • Razvoj drugih patoloških procesa koji zahtijevaju hitan tretman.

Treba razumjeti da se postpartumne komplikacije mogu pojaviti i nekoliko dana nakon CS, a mjesec dana kasnije. I zato što žena treba biti pozorna prirodi vaginalnog iscjedka sve dok ne nestanu.

Uobičajeno, žene koje su umjetnim sredstvima rodile trebale bi imati krvave, a ne previše tekuće, izlučevine sluzne konzistencije. Ako postanu prozirne, debele, viskozne, smeđe ili stječu određenu aromu, nemoguće je odgoditi odlazak liječniku. Takvi simptomi uvijek ukazuju na razvoj ozbiljnih komplikacija koje zahtijevaju hitan tretman.

Nakon isporuke, svi placentni elementi moraju ostaviti maternicu. Ako se to ne dogodi, organ počinje gnjaviti, što dovodi do apscesa, koji u samo nekoliko sati može biti smrtonosan. Isto se događa i kod razvoja drugih komplikacija, kao što je stagnacija u maternici ili prijevremeni prekid njezine redukcije.

Treba shvatiti da je carski rez ozbiljna operacija, nakon čega se oporavak odvija duže vrijeme. Ako je operacija uspješna, priroda vaginalnog iscjetka ne smije odstupati od norme. Kada su i dalje odstupanja, potrebno je posjetiti liječnika.

Nakon carskog dijela

Nakon češkog dijela, žena je prebačena u postoperativni odjel (jedinica intenzivne skrbi), gdje će provesti nekoliko sati dnevno pod nadzorom medicinske sestre, anesteziologa. Za to vrijeme promatramo opće zdravstveno stanje, količinu pražnjenja i kako se maternica smanjuje.

Prvih nekoliko sati nakon operacije, mlada majka leži, propisana je anestezija (šava je vrlo bolna i zahtijeva medicinsku anesteziju, učestalost primjene lijeka ovisi o intenzitetu boli), lijekove koji smanjuju maternicu i lijekove koji normaliziraju funkciju gastrointestinalnog trakta. Također se ubrizgava intravenozna fiziološka otopina kako bi se nadoknadio gubitak tekućine. Ako je potrebno, propisani su antibiotici kako bi se spriječile moguće komplikacije. Paket leda se nalazi na donjem trbuhu 20 minuta, što pridonosi smanjenju maternice i smanjenju gubitka krvi.

Mogući simptomi nakon cezariannog dijela: zimice, žeđ, teški umor, bol na mjestu šava, zbog dehidracije, male groznice. Nakon opće anestezije mogu biti bolovi, upalu grla, mučnina i povraćanje.

Kada mogu izaći na carski rez?

Prvog dana nakon operacije, propisana je ležaj za odmor, ali žena bi se trebala okrenuti bočno.

Da biste se popeli i prošetali nakon operacije (najčešće nakon 6 do 8 sati), neke mame moraju naučiti skoro ponovno, ali unatoč bolnim osjećajima, rano ustati je vrlo korisno. To je prevencija crijevne pareze (smanjena intestinalna motorička funkcija), stvaranje adhezija.

Morate postupno, bez žurbe, bez iznenadnih pokreta, a prvi put morate biti u prisustvu medicinskog osoblja ili rodbine. Da biste izašli iz kreveta, najprije se približite rubu, okrenite stranu, spustite noge na pod, naslonite se na krevet jednom rukom i poduprite površinu šavova s ​​drugom. Polako sjesti, sjediti neko vrijeme (slabost i lagana vrtoglavica su moguće). Bez obzira na uporabu opće anestezije ili spinalne anestezije, neizbježan je osjećaj slabosti tijekom prvog uzlaza. Tada ćete morati pokušati, nagnuti se na krevet da se podignete i stojite neko vrijeme, pokušavajući držati leđa ravno, a da se ne pognete. Ovo je dovoljno za početak. U budućnosti možete poduzeti nekoliko koraka, postupno povećavajući tjelesnu aktivnost. Drugi dan, u odsutnosti komplikacija, žena se mora samostalno kretati.

Ponekad, olakšanje od premještanja u prvih nekoliko dana donosi postpartum zavoj ili tijesak pelene zavoj. U budućnosti je bolje odbiti nositi zavoj, jer mišiće treba dati opterećenje i trebali bi raditi.

Nakon operacije, preporučljivo je što više ležati na trbuhu.

Hrana nakon cezariannog dijela

Prvi dan nakon operacije. Tablica 0: mineralna voda bez plina, može biti s limunom, sokovi bez sadržaja šećera. Zabranjeno je: mlijeko, gusta hrana, čak iu obliku pire.

Drugi dan nakon operacije. Tablica 1. Vrlo tekuća kaša, juha od niske masti, juhe, odresirane od žitarica i juha, pire od kuhano povrće (osim kupusa), kao i juha od mlijeka s rezancima; može biti komad kuhanog mesa, slatkog čaja.

Treći dan nakon operacije. Dobra prehrana je moguća - samo hrana koja nije preporučljiva za dojenje isključena je iz prehrane.

Postoperativni postupci

Pažljiva kontrola postoperativnog stanja šivanja je vrlo važna. Tijekom prva 2-3 dana, sestra dnevno liječi postoperativnu šav s antiseptičkim otopinama (npr. 5% -tna otopina kalijevog permanganata), mijenja preljev i pregledava ožiljak kako bi se utvrdili područja sušenja. Ako se šavovi nanesu s materijalom koji se ne apsorbira ili spajalicama, niti ili metalni potpornji uklanjaju se 6. dan prije ispuštanja. S nekompliciranim postoperativnim razdobljem, potrebno je oko dva do tri tjedna da formira ožiljak na maternici.

U postoperativnom razdoblju potrebno je pažljivo pratiti funkciju mokraćnog mjehura i crijeva. Drugog dana postoperativnog perioda stimuliraju se i opterećuju crijeva, za koje se natrij klorid primjenjuje intravenozno, postavlja se krvni sustav s hipertenzivnim (solima). Potrebno je vratiti pokretljivost crijeva. Prva nezavisna stolica trebala bi biti na 3-5 dan nakon operacije, stoga je potrebno isključiti proizvode koji uzrokuju povećanje stvaranja plina i zatvora: bijeli kruh, bunja, krupica, riža, itd. Jedno od najvažnijih opažanja u neposrednom postoperativnom razdoblju je mjerenje volumena izlučenog urina, stoga je potrebno piti, osobito u prvim danima nakon operacije.

Kako bi se poboljšala kontraktilna aktivnost maternice i nedovoljno lučenje luge u postoperativnom periodu, primjenjuje se oksitocin.

Uzmite broj krvi i analizu urina.

Ultrazvučno skeniranje obavlja se na dan 4-5 radi razjašnjavanja stanja postoperativnog ožiljka na maternici, ispitivanja samog maternice, procjene stanja maternice i susjednih organa (mjehura).

Dojenje nakon cezariannog dijela

U nedostatku kontraindikacija majke i djeteta, hranjenje je dopušteno čim žena doživi život nakon operacije.

Korištenje antibiotika ne zahtijeva odustajanje od dojenja (probiotici kao što su bifidum-bakterin, normoflorin, Linex su propisani majci i bebi.

Nakon cezariannog dijela, mlijeko može doći na isti način kao i nakon prirodnog porođaja - trećeg dana, ili se laktacija može dogoditi kasnije, može se razviti hipogalaktika (nedovoljno izlučivanje mlijeka). Stoga je rano povezivanje s dojkom u ovoj situaciji još važnije nego kod prirodnog porođaja - za normalno smanjenje maternice i stvaranje dovoljne količine mlijeka. Štoviše, poželjno je hraniti dijete ne u rasporedu, već na zahtjev.

Nakon češkog dijela, najudobnija pozicija u kojoj je udobna za ženu da hrani dijete je u položaju - leži na svojoj strani: na ruku, kada majka drži djetetovu ruku ili na jastuku, kada dijete leži na jastuku i mlijeko dolazi iz gornje dojke.

Također možete hraniti dijete dok sjedi, držeći ga ispod ruke, kada leži preko kreveta. U tom položaju opterećenje se uklanja iz područja skuta, a mlijeko je dobro uklonjeno s donjih i bočnih režnja prsne, tj. Pražnjenje se događa u područjima gdje je često moguće stagnaciju mlijeka. Za hranjenje, jastuk (ili jastuci) stavlja se na ovu poziciju, dječje noge idu iza leđa njezine majke, trbuščić je okrenut prema majčinoj strani, glava je blizu dojke, dječja usta su na razini majčine bradavice (ako ne ispunjavate ovo stanje, majka će se brzo umoriti).

Dok se oporavlja, majka može hraniti dijete na drugim mjestima: ležati, sjediti i stajati.

Nakon izbacivanja iz rodilišta

Nakon iscrpljivanja iz rodilišta (bez ikakvih komplikacija žena se isprazni 5-7 dana, nakon uklanjanja šavova ili zagrada, ukoliko se ne koriste materijali koji se mogu upiti), površina za šivanje mora se liječiti još 1-2 tjedna s jednim od antiseptika, ako je to 5% otopina kalij permanganata (koncentrirana tamna otopina kalijevog permanganata). Nemojte dopustiti da nosi mokro i prljavo rublje, jer se vlazi ili prljavim treba zamijeniti suhim.

Neobično bolna ili osjetljiva rana obično je zaražena. Stoga, u slučaju bolesti, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Najkasnije dva mjeseca nakon operacije potrebno je posjetiti antenatalnu kliniku, čiji liječnici trebaju davati preporuke glede prevencije i liječenja upalnih procesa, regulacije menstruacijske funkcije, izbora prihvatljive kontracepcije. S pojavom nepravilnih šablona iz genitalnog trakta, 3-6 mjeseci nakon operacije, prikazana je ultrazvučna scena za intrauterini dijagnostiku i ispravak patologije.

Oporavak nakon carskog dijela: oporavak bez gubitka

Nažalost, nije svaka trudnoća bez poteškoća i završava prirodnim porođajem, kao što to priznaje priroda. Ali mi, žene, imamo sreće što se rodimo u vrijeme kada možemo postati majke u slučaju teške trudnoće.

Milijuni žena koje rade u cijelom svijetu pomažu carski rez. Netko unaprijed zna da će se isporuka odvijati na ovaj način, jer netko češeran se hitno koristi, kako bi spasio život.

Što je carski rez?

Spinalna anestezija može biti dovoljna za njegovu primjenu - lijek se umetne u epiduralnu regiju kralježnice kroz kateter.

Oslobađanje boli i opuštanje mišića javljaju se samo u donjoj polovici tijela. Odmah nakon poroda, žena ima priliku uhvatiti bebu u naručju i pričvrstiti je na grudi.

Ako je unaprijed poznato da se carski rez očekuje trudnoće, zove se planirano. Postoji niz apsolutnih pokazatelja kada se alternativa i ne razmatra (nedosljednost između veličine djeteta i rodnog kanala, punog placenta previa, kao i određenih bolesti trudnice i određenog položaja fetusa u maternici) i indikacije izbora kada liječnik preferira operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije,

Ako se u prirodnom porođaju, životno ugrožavaju komplikacije djeteta ili majke, otkrivaju hitnu kirurgiju zbog zdravstvenih razloga.

Planirani i izvanredni cesarijski odjel izvodi se različitim metodama.

Ovaj članak pruža popis stvari za novorođenče u ljeto. Što da se s vama u bolnicu i bez onoga što možete učiniti?

Duphalac za novorođenčad: upute, doza, cijena - u ovom članku.

Tehnika rada

Majke briju pubis, uvode kateter za obvezno potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Napunjeni mjehur ometa redukciju, a time i brzo ozdravljenje maternice. Dosljedno izrezati kroz kožu, mišiće, peritoneum, maternicu, fetalni mjehur i ukloniti dijete.

Zatim se umbilikalna vrpca odsiše, prerada se ukloni, a uterus, peritonej također se sukcesivno spaja. Na koži nametnuti ili ubod, ili zagrade. Ponekad se ostavi drenaža da isprazni tekućinu iz trbušnih mišića, koja se uklanja nakon 2-3 dana. Kožne šavove će biti uklonjene 5-6 dana.

Važno: s planiranim carski rez, rez je horizontalno, s hitnim, u nekim slučajevima okomito.

Moguće komplikacije nakon operacije

Postotak komplikacija nakon ponašanja Cesarean sekcije je prilično visok, pojavljuju se u 10-40 posto žena u radnoj snazi.

U pravilu, prva su upala raznih lokalizacija i ozbiljnosti. Razlozi mogu biti i žarišta infekcije prisutnih u ženskom tijelu i pogreške u operaciji.

Najčešće se brine:

 • infekcija rana i endometritis;
 • simptomi upale na području šavova - bol, nepodudarnost, gubljenje;
 • vaginalni iscjedak, različit od uobičajene lohije, jasan signal problema u maternici;
 • peritonitis s razvojem sepsa - najteže moguće komplikacije koje se mogu razviti do smrti.

Ali manje opasne upale, kao što su endometritis (unutarnji sloj maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala krvožilnog tkiva), može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma redovite boli, pobačaja i neplodnosti.

Anemija zbog opsežnog gubitka krvi tijekom operacije jedna je od najčešćih komplikacija. Važno je da tijekom ili nakon operacije treba imenovati manipulacije za nadoknadu gubitka krvi i da se žena treba u potpunosti hraniti za vrijeme perioda oporavka.

Druga ozbiljna komplikacija češkog dijela je tromboembolizam. Vrlo je važno prepoznati predispoziciju žene do nastanka čak i prije slanja u carski rez, te poduzimanje preventivnih mjera i liječenja na vrijeme.

Mislite li da je moguće odrediti trudnoću kod kuće? Možeš! Postoji nekoliko načina - ovdje.

Incision tijekom poroda - kako izbjeći i spriječiti suze? Učimo iz ovog članka.

Oporavak nakon operacije. Što može i ne može?

Prvi dan nakon operacije, žena se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, gdje je njegovo stanje praćeno kvalificiranim osobljem.

Anestezija nakon operacije traje 2-3 dana.

Za sprečavanje pojave stagnacije, tromboembolizma i razvoja adhezivnih procesa vrlo je važno da žena promatra način kretanja. Prvo se okrenite u krevetu, ustajte do kraja prvog dana.

Važno je provesti terapeutsku gimnastiku 2-3 puta dnevno, a prva lekcija je 6 sati nakon operacije, ako nema medicinskih kontraindikacija.

 1. Stroking abdomen u smjeru kazaljke na satu.
 2. Udaranje prsa od donje desne - desne lijeve strane i obratno.
 3. Stroking donji back up.
 4. Izvršite duboko disanje dlana (dlan na membrani).
 5. Duboko trbušni disanje (dlan drži šav), s kontrakcijom i oteklinom abdomena.
 6. Alternativne klizne noge na limu, ležeći.
 7. Zakretanje stopala bez razbijanja peta.
 8. Kašljanje (dlan drži šav).

Potrebno je sjesti nakon carskog dijela (2 dana) s oprezom, pokušavajući ne pritiskati na površinu skuta, po mogućnosti ležeći natrag.

Prvi dan nakon anestezije nemojte uzimati čvrstu hranu. Bitni elementi u tragovima i vitamini propisani su kapljicama, žene mogu piti mineralnu vodu bez plina, obogaćene sokom limuna.

Sljedeći dan, dijeta uključuje proteinski bogati kuhano meso, kajgana jaja i sluzav. Prilikom odabira prehrane, važno je zapamtiti da hrana koja uzrokuje plin i fermentaciju u crijevima ne smije biti konzumirana, a osim toga, majke koje ne bi smjele jesti ono što je štetno za bebu.

Od 4 dana - zajednički stol.

Oslobođen je iz bolnice nakon cezarianog dijela 6-7 dana.

Kod kuće možete uzeti topli tuš s bebom sapunom, prije nego što je dopušteno samo djelomično zalijevanje s vodom. Kade su kontraindicirane, mogu se uzimati samo 2 mjeseca nakon operacije.

Zašto postoji vrtoglavica tijekom trudnoće? A o čemu se oni upozoravaju? Pitajte liječnika!

Zašto leđa boluje nakon poroda? Pročitajte o tome u našem članku.

Nakon izbacivanja iz bolnice

Kako pripremiti apartman za dolazak iz bolnice?

U idealnom slučaju, sve kućanske poslove u prvim danima nakon dolaska iz rodilišta trebaju preuzeti ostatak obitelji.

Sve akcije s bebom - mijenjanje odjeće, kupanja, hranjenja ne bi trebale biti organizirane tako da se majka morala presaviti. Stoga morate pripremiti stol za presvlačenje i visoki krevetić za dijete.

Kako prilagoditi dojenje?

Poteškoće s prehranom djeteta nakon cezariannog dijela javljaju se vrlo često. To je zbog brojnih razloga, uključujući gotovo obvezno hranjenje djeteta s mješavinama u rodilištu.

Mami se trebaju usredotočiti na povećanje količine proizvodnje mlijeka (masaža dojke, stalna pumpanja) i poboljšanje njegovog kvalitativnog sastava. Da biste to učinili, potrebno je uzeti specijalizirane dodatke i jesti u potpunosti.

Koja su ograničenja tijekom perioda oporavka?

Žena koja je prošla carski rez, mora pokazati dovoljno brige za sebe, tako da je oporavak potpun i nema utjecaja na njeno zdravlje. Stoga ne smije:

 • težine dizanja više od 3-4 kilograma. Dijete, prešano na prsa, može se nositi;
 • nositi odjeću izvan sezone, uhvatiti hladno;
 • seks je stroga zabrana do prestanka iscjedka (lohii). Nakon, obično nakon 8 tjedana - samo s pouzdanom kontracepcijom koju propisuje liječnik.

Ljudi često pitaju: što obrađuju šavove nakon porođaja? Pitali ste - mi odgovorimo.

Koliko tjedana traje trudnoća? Broji se zajedno - ovdje.

Nakon oporavka

Kada će početi menstruacija?

Obnova mjesečnog ciklusa je ista, i nakon vaginalne dostave i nakon operacije na maternici. Ovisno o laktaciji, to se može dogoditi nakon 2 mjeseca i nakon osam.

Još jednom, prikazana je carevinska, obvezna kontracepcija, čak i ako se mjesec još nije oporavio.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ultrazvučno skeniranje također se provodi u bolnici za majčinstvo kako bi se pratilo proces iscjeljivanja maternice.

Ako je postupak normalan, trebate posjetiti ginekolog nakon završetka iscjedak.

Ako žena koja je prolazila kroz carski rez, postoje znakovi povećane upale - abnormalni iscjedak, bol, groznica, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ginekolog će staviti ženu na poseban račun i pratiti obnovu reproduktivne funkcije.

Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

Bez obzira na to koliko dobro ide proces iscjeljivanja maternice, uvijek postoji opasnost od rupture na mjestu šavova tijekom sljedeće trudnoće. Osim ako se razdoblje između trudnoća skrati, vjerojatno je da će žena moći prirodno rađati.

Što će biti naknadna dostava nakon cezariannog dijela?

Ako je žena zdrava i neće biti nikakvih komplikacija razvoja trudnoće i položaja fetusa, tada će se u budućnosti moći roditi.

Ako vam je još potreban drugi carski rez, tada će se držati na mjestu prvog šavova, prije nego što se oživi ožiljak.

Treba biti dobro poznato da je nakon što je prolazila kroz carski rez, žena je podvrgnuta operaciji abdomena. Ispravno ispunjavajući sve recepte liječnika i pomno razmatrajući njezin životni stil, ima svaku mogućnost obnavljanja svoje zdravstvene i reproduktivne funkcije.

Što je Elevit propisano za planiranje trudnoće? Koji su ti prekrasni vitamini? Pročitajte ovaj članak.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće? Možete naučiti iz ovog članka.

Što ne može biti prvi put nakon cezariannog dijela

Cezarianni odjel koristi se u slučajevima nemogućnosti samostalne isporuke iz raznih razloga. Nakon češkog dijela, kao i nakon drugih operacija, predložene su neke zabrane i preporuke tijekom perioda oporavka. Ono što ne može biti učinjeno nakon carskog rezima i da je moguće u postoperativnom razdoblju, svaka žena koja se priprema za operaciju treba znati.

Prvi dani postoperativnog razdoblja

Nakon češkog dijela, žena je u jedinici intenzivne njege. U ovom trenutku žena dobiva intenzivnu rehabilitacijsku terapiju. Ovisno o stanju žene, može se propisati lijek za vraćanje izgubljene krvi, antibakterijskih lijekova i lijekova koji vraćaju crijeva.

Prvi dan nakon operacije ne može jesti. Možete popiti vodu s limunovim sokom. Također se prvog dana ne preporučuje sjesti. Sve hranjive tvari u prvih 24 sata nakon cezariannog dijela žene dobivaju intravenozno u obliku kapljica.

Drugi dan postoperativnog razdoblja

Ako je operacija nekomplicirana i stanje žene u radu je stabilno, drugi dan mladi majka se prenosi u odjel postpartum terapije. Svaka žena koja je podvrgnuta operaciji konzultira se o terapijskim metodama postoperativnog liječenja. Šavovi nakon cezariannog dijela se liječe 2 puta dnevno.

I dalje se nastavlja terapija antibioticima. Interdictions u ovom trenutku postaju manje strogi. Zabrana čvrste hrane i dalje postoji. Mama može već jesti mesu, prirodni jogurt, kuhano meso, sjeckano u miješalicu. Također možete popiti čaj, kompote i voćne napitke. Obroci bi trebali biti ograničeni. Potrebno je jesti u malim količinama 5 - 6 puta dnevno.

Počevši od drugog dana, morate se početi preseliti neovisno. Međutim, oštro izlazak iz kreveta nije preporučljivo. Morate se oprezno ustajati, okrenuti na stranu i spuštati noge na pod. U prvim danima bit će teško, ali motorička aktivnost nakon operacije je vrlo važna za brzi oporavak svih tjelesnih funkcija.

Osim toga, počevši od drugog dana nakon operacije, potrebno je primijeniti novorođenče na dojku što je češće moguće. Podignite dijete treba biti pažljivo, bez naprezanja trbušnih mišića. To će pomoći uspostaviti laktaciju i pridonijeti brzom smanjenju maternice.

Treći dan postoperativnog razdoblja

Trećeg dana nakon carskog rezima ostaje zabrana čvrstog hrane. Postupno možete uključiti u kašu za prehranu, laganoj maslaži, jogurtu s niskim udjelom masnoća, parnom, povrtnom ili voćnom kaši. Sprječavanje prejedanja. Potrebno je jesti često, ali u malim dozama.

Ipak, ne možete naglo izaći iz kreveta i napinjati mišiće abdominalaca. Dok se postoperativna šavova ne odgađa ožiljak, ne može se tuširati. Prvo pažljivo kupanje može se obaviti najkasnije sedmog dana nakon operacije. Nemojte trljati šav krpom. Lagano ga sapunite sapunom i isperite toplom vodom. Važno je temeljito izbrisati šav nakon kupanja mekanim ručnikom. Držite šav suhom. Po preporuci liječnika, ako je potrebno, šav mora biti tretiran antiseptičkim rješenjima.

Šavovi u postoperativnom razdoblju

Ovisno o šavovima koji su primijenjeni tijekom operacije, šavovi mogu biti apsorbirajući i apsorbiliraju se. Danas, u većini slučajeva, kirurzi koriste materijale za šivanje koje se ne trebaju ukloniti nakon operacije.

Teme rastopiti u roku od 2 mjeseca nakon operacije ili ostati u pacijentovom tijelu i ne zahtijevaju uklanjanje. Uz pravilnu skrb i poštivanje svih preporuka, šava se brzo odgađa i postaje gotovo neprimjetna nakon 3-6 mjeseci nakon intervencije.

Da biste izbjegli probleme sa šavovima, ne možete sami ukloniti zavoj. Potrebno je strogo slijediti sve preporuke liječnika i slijediti upute stručnjaka. U normalnom stanju šavova, žena je otpuštena kući na dan 7-10 nakon carski rez.

Početna obnova

Unatoč činjenici da se žena vratila kući, trebala bi u prvim tjednima nakon operacije strogo slijediti preporuke liječnika. Nemoguće je naglo podizati dijete, bolje je da ga hrane. Nema potrebe za teškim radom i prekomjernim radom.

Liječnici ne preporučuju podizanje težine i inzistiraju da jedino što žena može podići u postoperativnom razdoblju može biti novorođeno dijete. Sve ostale kućanske poslove povezane s dizanjem utega, morate se pobrinuti za obitelj i prijatelje.

Dijeta se postupno vraća na uobičajena jela za žene. Međutim, zabrana slatkog, prženog, masti. Također tijekom cijelog postoperativnog razdoblja zabranjeno je jesti mahunarke, kupus, citrusa, kobasice, konzervirane hrane i pekarskih proizvoda.

Kasnije, kada je žena posve obnovljena nakon operacije, ti se proizvodi mogu uvesti u prehranu, pažljivo promatrajući reakciju novorođenčeta. Ako dijete reagira alergijskom reakcijom ili trbuščićem, zabrana nekih hrane može trajati tijekom cijelog razdoblja dojenja.

Intimni život u postoperativnom razdoblju

Ovisno o stanju žene, zabrana seksa može se razlikovati od 1,5 do 2 mjeseca nakon carskog reza. Ovo pitanje treba riješiti liječnik koji se bavi liječenjem, na temelju pregleda i dinamike oporavka u postoperativnom razdoblju.

Ako nastanu komplikacije, poput infekcije šavova, upale maternice, endometrioze, itd., Zabrana intimnih odnosa može se produžiti sve do potpunog oporavka. U svakom slučaju, intimni život može se obnoviti tek nakon prestanka sekreta i potpunog zacjeljivanja šavova.

Sport u postoperativnom razdoblju

Mnoge su žene zainteresirane za pitanje kada započeti tjelesnu vježbu da bi se vratio lik. Ako se žene koje su sami rodile mogu početi igrati sport odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, a zatim s ženama koje su prolazile kroz carski rez, sve je posve drukčije.

Nakon operacije, morate izdržati najmanje 1,5 mjeseca prije početka vježbanja. Potrebno je započeti nastavu s minimalnim opterećenjima, postupno povećavajući broj i ritam vježbi.

Napravite vježbe za jačanje mišića trbuha samo nakon odobrenja liječnika.

Prije toga, možete napraviti svjetlo gimnastika, koja je usmjerena na podizanje vitalnosti i raspoloženja.

Ponovljena isporuka

Žene koje su rađene uz pomoć operacije, ne preporučuje se planirati trudnoću prije 2 godine nakon operacije. Tijekom tog vremena, ožiljak na maternici će potpuno izliječiti i neće moći nepovoljno utjecati na kasniju trudnoću.

Ako se slijede sve preporuke, žena se brzo oporavi nakon operativne dostave i može planirati rođenje drugog djeteta u budućnosti. Ponovljena dostava u ovom slučaju, najvjerojatnije, također će se odvijati uz pomoć kirurške intervencije. Međutim, postoje slučajevi i neovisna dostava nakon operacije.

Ispuštanje nakon carskog rezima: koliko se događaju, koja će njihova boja, količina i miris govoriti

Bez obzira na to kako je došlo do porođaja (operacijom ili prirodno), unutarnja podstava (sluznica) maternice zahtijeva razdoblje oporavka. Potrebno je oko 5-9 tjedana, ako sve ide bez komplikacija.

Posebno vrijedna raspodjela nakon cezariana iz genitalnog trakta. Oni se nazivaju ginekološka lochia. Oni uključuju krvne stanice, plazmu, sluz, mrtvi epitel. Mnoge su žene zabilježene kao neka vrsta menstruacije. Međutim, njihova paleta boja, miris, sastav, volumen mijenjaju se tijekom postporođajnog razdoblja i signaliziraju da mlada majka ima sve što je u redu s tijelom.

Izvanredne osobine

Bilo koja operacija, kao i sam rođenje, ozbiljan je stres za umoreno tijelo nakon trudnoće. Zato žena treba slušati ga osjetljivo, osjetiti najmanji odstupanja i znati što bi trebalo biti raspodjela nakon carskog reza i onoga što se smatra normalnim. To će joj omogućiti da zabilježi alarmne signale na vrijeme i ako je potrebno, postupajte prema njima. Mnogi izvori ukazuju da lochia nakon COP-a ne razlikuje od onih koji se javljaju nakon prirodnog poroaja. Zapravo, ovo je daleko od slučaja. Razlike još uvijek postoje.

 1. Površina rane je znatno opsežna nakon cezariana, pa je rizik od infekcije ili upale genitalija vrlo visok. Tako je tijekom ispuštanja nakon operacije potrebno provesti sve propisane higijenske postupke pažljivo i ne jednom dnevno.
 2. Na samom početku, neposredno nakon cezariana, oko 5-7 dana, iscjedak nije samo krvav, već sadrži i mnogo sluzi, koja se ne opaža nakon prirodne dostave.
 3. Normalna boja iscjedka nakon cezariannog dijela nekoliko dana jarko crvena, bogata tamnocrvena, a puno je suznija od prirodnog procesa porođaja.
 4. Kontrakcija maternice i njegovo iscjeljivanje nakon carskog rezanja su duži i dugotrajni proces pa se trajanje iscjedka također razlikuje i traje 1-2 tjedna.

Te razlike ne bi trebale uplašiti i smetati mladoj, možda još neiskusnoj mami u takvim stvarima, jer je to stopa iscjedka nakon carskog rezima, koja kaže da je sve u redu. No, kako biste vidjeli što je pogrešno u vremenu, trebate znati o odstupanjima s kojima ćete prije svega morati stupiti u kontakt s stručnjacima. Obično se malo razlikuju od problema lohii nakon prirodnog porođaja.

uvjeti

Jedno od najuzbudljivijih pitanja je koliko dugo traje iscjedak nakon carskog dijela, kako bi se sigurno znalo je li razdoblje oporavka bilo odgođeno ili je proces unutar dopuštenih granica. Informacije o uvjetima koji se uklapaju u normu, omogućit će kontrolu pravi menstrualnog ciklusa, koji bi uskoro trebao biti prilagođen.

norma

Stupanj pražnjenja nakon carskog reza u trajanju od 7 do 9 tjedana. Dakle, iscjedak 2 mjeseca nakon carskog ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje mlade majke.

odstupanja

Ako je nakon carski rez, iscjedak je završio prebrzo (u roku od 6 tjedana) ili je bio vrlo produžen (do 10 tjedana), to nije razlog za paniku. Da, opseg normi se više ne ispunjava, ali ti se pokazatelji mogu odrediti samo pojedinačnim karakteristikama organizma. Ako ovaj sastav, miris, debljina, boja, broj lohii ne ukazuju na komplikacije, ne brinite. Iako, čak i u ovoj situaciji, ne bi bilo ozlijeđeno obavijestiti liječnika o tome.

patologija

Vidjeti liječnika je potrebno ako je trajanje iscjedak u postpartum razdoblju nakon carskog je izvan norme. To je prebrzo završavanje (manje od 5 tjedana) ili predugo (više od 10 tjedana). Jednako je opasno i jedno i drugo. U prvom slučaju, ostaci mrtvog endometrija iz nekog razloga nisu mogli izaći i postoji velika vjerojatnost njihova propadanja. Ako je lochia predugačak, može se dijagnosticirati endometritis ili zarazni proces u trbušnoj šupljini ili genitalijama. Također je opasno da je iscjedak nakon cezariana završio i ponovno započeo: to također ukazuje na odstupanja u procesu popravljanja maternice.

Znajući koliko iscjedak ide nakon carskog rezanja tijekom normalnog procesa ozdravljenja, žena se ne može brinuti o činjenici da je imala jako dugo razdoblje ili, naprotiv, prešla prerano. Uostalom, u ovom iu drugom slučaju morat ćemo poduzeti odgovarajuće mjere: otići do liječničkog ordinaja, podvrgnuti dodatnim pregledima i, u slučaju otkrivanja bolesti ili komplikacija, proći kroz tijek liječenja, kao da to ne žele.

Budite pažljivi. Ne biste trebali biti sretni ako vam je iscjedak prestao mjesec dana nakon carskog rezima. Takav brz proces vrlo često završava upalom ili infekcijom koja zahtijeva kirurško čišćenje maternice.

Lohii znakova

Tijekom perioda oporavka nakon operacije, priroda Lohege će se promijeniti. U početku će se povlačiti krvni ugrušci, budući da je maternica u to doba opsežna, otvorena, krvarena rana. Ali tijekom vremena, u procesu iscjeljivanja, oni će se promijeniti u sluz, mrtve stanice kože i druge ostatke nakon rođenja.

To se također mora pažljivo pratiti. Ako se, na primjer, krvarenje nakon carskog ne završi na bilo koji način, to će biti alarmantan signal da se oštećeno tkivo iz nekog razloga ne može regenerirati. Takvi slučajevi zahtijevaju medicinsku intervenciju i liječenje. Zato pratite prirodu njihovih Lohii i njihovo trajanje.

 1. Prisutnost krvi

Prva prisutnost krvi u loši ne bi trebala izazivati ​​sumnje kod mladih mumija: slomljena posuda i oštećeni tkiva iscjeljuju. Ipak, važna stvar ovdje je upravo vrijeme, koliko dana se točkice odvijaju nakon carskog čišćenja: ako je više od 7-8, onda to nije normalno i trebate zvuk alarma.

 1. Prisutnost ugrušaka

Također je vrlo razumljivo u ovom vremenskom razdoblju: one su stanice već umrlih endometrija i placente. Već nakon 7-8 dana odlaze, tako da iscjedak postaje tekućina.

 1. Iscjedak sluzi

Ako se u prvih dana nakon cezariana dodaju i sluznice, to je također norma: tako se tijelo čisti od proizvoda intrauterine aktivnosti bebe.

 1. Ružičasti iscjedak

Ako mjesec dana nakon cezariana započne ružičasti iscjedak, to znači da proces ozdravljenja još nije završen. Možda je, pod bilo kojim mehaničkim utjecajem, ozlijeđeno tkivo ponovno oštećeno. Vrlo često se to događa ako je par nestrpljiv i oni, bez čekanja na kraj perioda oporavka, počinju imati prerano prerano.

 1. Smeđa boja

Nakon 6-7 tjedana, priroda Lochia će nalikovati uobičajenim smeđim menstruacijskim pokusima: krv će se kotrljati i neće biti tako svijetla i skrletna.

 1. Umoran iscjedak

Opasnost nakon cezariana je gnojno iscjedak, što je prvi simptom endometrija (upala maternice). Oni su obično žućkasto-zelene boje, mirisi vrlo neugodni i popraćeni su vrućicom (zbog infekcije), bol u abdomenu i perineumu.

 1. Vodena lochia

Treba upozoriti mladu mamu i vodenu lošku, bez ikakvog sjene, gotovo prozirne. Tako se može ići transudatom - tekućinom koja se nalazi u krvi ili limfnim posudama. Ovo je loše, jer govori o poremećajima cirkulacije u ovom području. Osim toga, vodeni iscjedak nakon cezariana s neugodnim mirisom, koji donosi pokvarenu ribu, simptom je karakterističan za vaginalnu disbiozu (gardnerellosis).

Ako ste trebali roñiti kroz carski rez, potrebno je pratiti prirodu iscjedak koji je započeo. Nečistoće u njihovom sastavu mogu ukazivati ​​na određenu bolest koja će morati biti otkrivena i tretirana. Često se sve ovo ponovno prijeti sa zidovima bolnice - i upravo je to trenutak kada majka toliko treba dijete. Lakše je spriječiti problem i uživati ​​u nezaboravnim trenucima komunikacije s mrvicama. Osim karaktera, puno može reći boju iscjedka.

nijansa

Normalno, boja loške nakon carskog bića mora biti prvo crvena, zatim smeđi ispuštanja (bliže kraju). Ostatak palete boja treba upozoriti mladu majku i prisiliti je da ode u bolnicu radi dodatnog ispitivanja kako bi saznali je li sve u redu s oporavkom tijela.

žutilo

Ako žuti pražnjenje počinje nakon carskog rezima, oni mogu ukazati na sljedeće postpartum postupke:

 • blijedo žuta, slaba lochia do kraja od 2-3 tjedna je norma;
 • svijetlo žuto, gotovo narančasto pražnjenje s zelenkastom bojom, zamoran miris 4-6 dana - simptom izraženog, ali tek početkom endometritisa;
 • obilna, slim, žuta iscjedak nakon 2 tjedna - znak već skrivenog i, najvjerojatnije, redoslijedom trčanja endometritisa.

Endometritis se ne može sam liječiti: potrebna je antibiotska terapija ili čak kirurška intervencija.

zelenilo

Nije teško pogoditi da se zeleni iscjedak, koji je započeo nakon carskog razdoblja, objašnjava prisutnošću gnoja u njima. Ukazuje na zarazni, upalni proces u maternici. Samo liječnički pregled pomoći će odrediti njegov uzrok i dijagnosticirati bolest.

Bijela Lochia

Samo po sebi, bez pratećih simptoma, bijeli iscjedak, koji može početi neko vrijeme nakon carezije, ne predstavlja prijetnju. Ali čim se pojave određeni znakovi, morate biti oprezni. To uključuje:

 • svrbež svrbež;
 • crvenilo u intimnom području;
 • ako ima ispuštanja s kiselim mirisom;
 • sirovi dosljednost.

U takvim slučajevima potrebna je bakterijska kultura ili vaginalni premaz za točnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

crna

Ako se nakon cezariannog, crnog iscjedka bez mirisa ili bola uoči, treba ih shvatiti kao normalno. Oni su diktirani hormonskim promjenama u krvi nakon porođaja. Odstupanje je ako idu neko vrijeme nakon operacije.

Kako biste izbjegli komplikacije perioda oporavka nakon carskog reza, morate pratiti boju nakon poroda. Ona može potaknuti problem na samom početku. To će olakšati njegovo uklanjanje i omogućiti vam da se brzo vratite u normalu nakon završetka neophodnog tijeka liječenja.

Broj

Mlađa mama treba obratiti pažnju i na to koliko lohias izlazi iz nje kako bi procijenio kako se tijelo regenerira. Ako nakon cezariana ima malo pražnjenja, posebno u prvim danima, to može biti alarmantan signal da su cijevi, kanali maternice začepljeni, nastao je krvni ugrušak i tako dalje.

Suprotna situacija nije manje opasna: obilna lochia koja se nije dugo zaustavila je uznemirujući signal da je nemoguće potpuno vratiti maternicu nakon operacije. U oba slučaja morate proći poseban pregled i saznati koji je razlog takvih odstupanja.

Postoji niz zaključaka o opasnostima kozmetičke deterdžente. Nažalost, nisu svi novootvoreni mame slušali. U 97% dječjih šampona upotrebljava se opasna supstancija natrij-lauril-sulfat (SLS) ili njegovi analozi. Napisano je mnogo članaka o učincima ove kemije na zdravlje djece i odraslih. Na zahtjev naših čitatelja testirali smo najpopularnije robne marke. Rezultati su bili razočaravajući - najčešće objavljene tvrtke pokazale su prisutnost najopasnijih komponenti. Da ne kršimo zakonska prava proizvođača, ne možemo imenovati određene marke.

Tvrtka Mulsan Cosmetic, jedina koja je provela sve testove, uspješno je primila 10 bodova od 10 (vidi). Svaki proizvod je napravljen od prirodnih sastojaka, potpuno siguran i hipoalergenski.

Ako sumnjate u prirodnost vaše kozmetike, provjerite datum isteka, ne smije prelaziti 10 mjeseci. Oprezno dođite na izbor kozmetike, važno je za vas i vaše dijete.

Bilo koja žena želi postpartum lochia završiti što je prije moguće i ništa neće potamniti sretno majčinstvo. Međutim, nemojte biti previše neprijateljski raspoloženi prema njima. To su oni koji mogu poslužiti kao alarmantni i ponekad jedini signal da nije sve u redu s obnovom tijela i da neke mjere moraju biti poduzete kako bi se pomoglo. Posebno se treba upozoriti na pražnjenje nakon cezariannog dijela s mirisom i nerealno sjajnim nijansama. Gotovo uvijek završava tijekom antibiotskog liječenja, što je vrlo nepoželjno tijekom laktacije ili druge operacije.