Postupci vode za znanost bebe. Koliko puta tjedno možete okupati novorođenče?

Hrana

U obitelji je rođeno dugo očekivano dijete. Roditelji, od prvog dana beba života, imaju puno ugodnih problema, postavljaju se mnoga pitanja vezana uz brigu o novorođenčadi. Jedan od najvažnijih trenutaka je pravila kupanja bebe. Do nedavno je poznato vodno okruženje za njega.

Kupanje novorođenčadi je vrlo važan proces koji je potreban ne samo za održavanje higijene već i za jačanje kostura, mišića, živčanog sustava, poboljšanja imuniteta. Voda tretmani ublažiti, opustiti, povećati apetit djeteta, poboljšati cirkulaciju krvi, poboljšati koordinaciju kretanja.

Zašto je tako važno odrediti učestalost kupanja djeteta?

Što može dovesti do previše često kupanja ili previše rijetke?

Pravila za kupanje djece:

 1. Prvi put možete kupiti dijete samo nakon što umbilikalna rana iscjeljuje, nakon oko 10-14 dana. Tijekom tog perioda, imunitet djeteta i dalje je vrlo slab, tako da glavni tip higijene briše kožu bebe mokrim maramicama ili vunenim obrubom umočenim u toplu vodu.

U početku, nepoželjno je koristiti sapun, koža bebe je još uvijek vrlo osjetljiva pa možete biti alergični na deterdžente. Uzmite vodu za kupanje samo kuhano s malim dodatkom mangana, koji ima snažan antiseptički učinak.

 • Nakon zacjeljivanja rane, voda ne može kuhati, ali mora biti bez nečistoća, vrlo čista. U prvom mjesecu nije potrebno prati bebu dnevno, 3-4 puta tjedno je dovoljno, ta učestalost ne dovodi do povećane suhe kože bebe. Istodobno je potrebno svakodnevno oprati i oprati dijete.
 • Prekomjerno kupanje može nepovoljno utjecati na stanje djeteta: zaštitni sloj kože stalno će se isprati, što će dovesti do slabljenja imunološkog sustava i tjelesne temperature, koji se formiraju samo u prvom mjesecu života djeteta.
 • Ako je kupanje previše rijetko, veliki se broj bakterija nakuplja na tijelu djeteta, što negativno utječe na potpuno funkcioniranje kože. Na tijelu se javlja osip od pelene, jer koža ne diše dobro.
 • U prva dva tjedna života djeci se ne preporučuje da se okupaju pomoću sapuna, dovoljno je prati toplom vinom. Tek nakon mjesec dana života dijete može i čak mora koristiti sapun za bebe bez mirisa jednom tjedno. Prvo kupanje se provodi 5-7 minuta, postupno povećavajući vrijeme, temperatura vode ne bi trebala biti ispod 36-37 stupnjeva.

  Večernje kupanje pomaže opuštanju mišića i umiruje živčani sustav, tako da beba brzo spava i dobro spava noću. Ne možete kupiti bebu odmah nakon hranjenja.

  Kozmetički proizvodi za plivanje trebaju biti prirodni i hipoalergijski. Prije kupnje deterdženata potrebno je pažljivo proučiti sastav, rok trajanja i u kojoj dobi je dopušteno koristiti.

  Koliko često se beba može oprati u različito doba godine?

  Koliko puta tjedno trebate voditi postupke za dijete? Učestalost kupanja ovisi o sezoni:

  • Kupanje u zimi vrlo je teško održavati optimalnu temperaturu u kući, pa ako je dijete vrlo hladno nakon kupanja, ne osjeća se ugodno, je kapriciozan, vodene postupke treba provesti 2-3 puta tjedno, a temperatura u kupaonici ne smije biti manja od 25 stupnjeva.
  • Kupanje u proljeće - u toplom vremenu, dijete bi trebalo okupati dnevno prije spavanja. To će mu pružiti zdrav i zdrav san, jačanje imunološkog sustava. Proljeće je najbolje vrijeme za stvrdnjavanje djetetova tijela, tjedno možete smanjiti temperaturu vode za jedan stupanj, postupno ga dovesti do 26 stupnjeva, takav kupanje pridonosi odličnom ljekovitom učinku.
  • Kupanje u ljetnim mjesecima - tretmani vode mogu se provoditi nekoliko puta tijekom dana. U toplini, postoji visoki rizik od pelenskog osipa i krvarenja, iritacije kože, ima snažnog znojenja. Često kupanje pomaže djetetu da lakše podnese topline.
  • Kupanje u jesen - trebate kupiti svoje dijete ne više od 1 puta dnevno. Vrlo je važno uzeti u obzir stanje djeteta, ako se osjeća bolestan, bolje je prestati plivati ​​do sljedećeg dana. Odstranjivanje nekoliko puta dnevno po potrebi.

  Kako podučiti bebu da pliva?

  1. Kupanje nije samo higijenski postupak već i psihološki proces.

  Komunikacija tijekom kupanja razvija vizualne i slušne sposobnosti u bebi, vidi majčino lice i jasno čuje njezin glas, jača vezu između djeteta i majke, stoga je važno razgovarati s djetetom tijekom postupaka s vodom.

 • Vrlo često, dijete ima negativne emocije tijekom kupanja, dijete plače, a kasnije ima strah od vode. To može biti kršenje režima (kasno vrijeme) kupanja, gladi, lošeg raspoloženja roditelja, previše hladne ili vruće vode.

  Ako beba plače ili nestaje, potrebno je zaustaviti vodene postupke i smiriti ga. Ako je moguće, saznajte uzrok plakanja, možda je voda previše vruća ili hladna, temperatura zraka je niska, nije potrebno potpuno napustiti vodene postupke.

 • Ni u kojem slučaju ne bi trebalo da beba bude okupana na visokoj temperaturi, konvulzivna stanja, stalno plačući.
 • Kupanje djeteta treba obaviti pola sata prije hranjenja u večernjim satima, strogo se pridržavajući dnevnog režima.
 • Voda za kupanje i dezinfekciju mora se pripremiti unaprijed, nakon što se kupka popuni za mjerenje temperature, tek nakon toga dijete uronjeno u kupelj.
 • Nemoguće je ostaviti dijete samo bez nadzora, različiti uređaji za kupanje nisu jamstvo sigurnosti djeteta.
 • Nakon spavanja, ne možete odmah smanjiti dijete u vodu, može uzrokovati osjećaj nelagode.
 • Dvoje odraslih trebalo bi okupati dijete.
 • Pri uzimanju vodenih postupaka, svakako koristite različite igračke, pomoći će dijete da se opustite i omesti, jer plivanje može biti stresno za njega.
 • Za djecu stariju od 2-3 mjeseca, već možete vježbati vježbe za kupanje, što će ojačati leđa mišića, dijete se neće bojati vode, naučit će brže plivati.
 • Kupanje novorođenčeta je vrlo važan proces koji pridonosi fizičkom i psihičkom razvoju djeteta, otvrdnjava tijelo, trenira vestibularni aparat, ima blagotvoran učinak na živčani sustav, pomaže u sprečavanju prehlade.

  Ako slijedite sva pravila kupanja, beba se nikada neće bojati vode. Voda tretmani će donijeti radost i veliko zadovoljstvo dijete.

  Korisni videozapis

  Nudimo da gledate videozapis o tome koliko često i kako pravilno kupati dijete:

  Koliko često trebate kupati novorođenče

  Kupanje za novorođenčad je vrlo važan proces koji nije neophodan samo za održavanje higijene. Razvija kostur i mišiće, jača živčane stanice i imunitet, smiruje i opušta, poboljšava spavanje i apetit djetetu. Osim toga, prvi plivanje pomaže izravnati ruke i prste mrvica. Oni stabiliziraju dotok krvi i pritisak, prilagođavaju koordinaciju i orijentaciju djeteta u prostoru.

  Kako bi kupaći kupanje i kupanje u kupaonici bili sigurni i korisni, važno je slijediti niz pravila i preporuka. Roditelji su zabrinuti kako pravilno organizirati ovaj postupak i koliko često kupati novorođeno dijete. Pogledajmo bliže ta pitanja.

  Značajke kupanja beba

  Ne mora se svakodnevno kupati dijete ako nije potrebno. Dovoljno je to učiniti jednom svaka dva ili tri dana. U drugim slučajevima obrišite mrvice s vlažnim maramicama ili vlažnim ručnikom. Prekomjerno kupanje može nepovoljno utjecati na imunitet, tjelesnu temperaturu i zaštitni sloj kože koji se formiraju samo u prvom mjesecu života.

  Dijete ne preporučuje pranje pomoću običnog sapuna. U prvim tjednima života jednostavno ga isperite toplom vinom. Nakon mjesec dana možete koristiti tekući baby sapun bez mirisa, okusa i drugih kemikalija. Šampon za bebe "bez suza" se koristi nakon 2-3 mjeseca. Oprati bebu do šest mjeseci, a kozmetika ne smije biti više od jednom svakih 7-10 dana, a zatim možete obavljati postupke kupanja sa sapunom i šamponom svakih 5-7 dana.

  Važno je da su kozmetika prirodna i hipoalergenska, uključujući vlažne maramice. Za male, odaberite kozmetiku za novorođenčad. Pažljivo proučite sastav i rok trajanja svakog proizvoda, provjerite starost proizvoda. Prilikom pranja uzmite mekanu spužvu ili krpu koja ne ogrebotava ili ošteti osjetljivu kožu djeteta.

  Prvo kupanje se provodi na temperaturi od 36,6 do 37 stupnjeva, počevši od pet do sedam minuta. Tada se vrijeme zadržavanja u vodi postupno povećava, a temperatura se smanjuje. Temperatura zraka bi trebala biti oko 25 stupnjeva. Tada dijete ne prekomjeri i ne smrzne nakon kupanja ili, obrnuto, ne pregrije se.

  Prije svake kupke, kupka se mora prati sa sigurnim deterdžentima. Da biste to učinili, koristite sapun, soda za pečenje, neutralni tekući sapun, gel za djecu ili ocat. Pojedinosti o čišćenju kupke prije kupanja novorođenčeta potražite ovdje. A onda gledamo na osnovna pravila plivanja. Naučimo kako pravilno i koliko često beba treba biti okupana, ovisno o dobi.

  Pravila za kupanje novorođenčadi

  • Prvo kupanje obavlja se pet minuta navečer u kuhanoj vodi s temperaturom od 36,6 do 37 stupnjeva;
  • Tada temperatura vode se postupno smanjuje za jedan stupanj u 5-7 dana, a vrijeme kupanja, naprotiv, se povećava. Do šest mjeseci dijete može plivati ​​već pola sata;
  • Temperatura zraka u kupaonici mora biti oko 25 stupnjeva;
  • Brisanje novorođenčeta s vlažnim maramicama ili mokrim ručnikom trebao bi biti nekoliko puta dnevno, kupajući se u bebenskoj kupelji s kuhanom vodom ako je potrebno;
  • Preporuča se češće kupati dijete u toplini, s teškim znojenjem i pelenskim osipom, iritacijama kože;
  • Kada se umbilikalna rana iscjeljuje, u 3-4 tjedna dijete se može početi kupati u normalnoj odrasloj kupelji s tekućom vodom;
  • Pranje bebe sapunom i šamponom ne preporuča se više od jednom tjedno. Osim toga, šampon se koristi tek nakon dva do tri mjeseca. Prije toga, djetetovu glavu se opere sapunom;
  • Koristite samo hipoalergensku kozmetiku i deterdžente s prirodnim spojevima koji su prikladni za vaše dijete prema dobi;
  • Nakon dva do tri mjeseca uključuju se vježbe za plivanje;
  • Biljni dopunci u obliku serija, kamilice ili kalendule mogu se koristiti nakon 3-4 mjeseca, a za djecu starija od šest mjeseci izrađuju se crvena solna kupka. Ali budite oprezni, komponente mogu uzrokovati alergije kod djeteta!
  • Prije no što kupate, svakako oprati svoju kupku s natrijom, sapunom ili drugim sigurnosnim sredstvom.

  Kupanje novorođenčeta u prvom mjesecu

  U prvim tjednima života beba zahtijeva posebnu pažnju i pažnju, jer se djetetovo tijelo prilagođava samo novim uvjetima. Dijete se ne može okupati u običnoj tekućoj vodi i odrasloj kupelji dok se umbilikalna rana ne izliječi. U pravilu to se događa drugi ili treći tjedan. Tijekom tog razdoblja, dijete se okupalo u posebnoj beba kupelji ili jednostavno obrišite tijelo mokrim brisima.

  U prvim danima života dovoljno je obrisati bebu s vlažnim hipoalergenskim brisevima ili mekom ručnikom umočenom u kuhanu vodu. Tada možete početi kupati bebu u beba kupelji. U ovom slučaju, također se koristi samo kuhana voda s temperaturom od oko 37 stupnjeva iznad nule. Prvo kupanje ne smije biti duže od pet minuta.

  Za kupanje, isperite i pripremite kupku. Ulijte kuhanu vodu i pričekajte da se ohladi na željenu temperaturu. Zatim skinite mrvicu, držite je na ručkama i pritisnite ga za sebe. Važno je da se smiri i zna da ste blizu. Uronite dijete u vodu postupno i nježno.

  Pripremite tablicu unaprijed gdje ćete obrišiti bebu nakon kupanja. Postavite pelenicu ili list, omotajte bebu za kupanje u toplom frotirnom ručniku. Kada brišete bebu, nemojte trljati kožu, već blago ukloniti vlagu. Ne zaboravite obraditi pupčanu ranu. Da biste to učinili, uklonite trbuh ručnikom ili suhom krpom. Ako pupak još ima štap za odjeću, pažljivo ga uklonite. Umočite pamučni štapić u vodikov peroksid 3%, pažljivo uklonite koru, a zatim temeljito peroksid svakom površinom kože.

  Odjeću za obuću također se tretira s peroksidom i obrišite ga s pamučnim slojem. Nakon toga, još uvijek se može liječiti s 70% alkohola kako bi se povećala zaštita od infekcije i bakterija. Nakon što je postupak završen, zamotajte ga. Zatim koža mrvica može biti zamrljana losionom ili uljem za novorođenčad kako bi se osvježila i omekšala. Nakon toga, stavili su pelene i odjeću ili zamotali dijete u pelenama. Zapamtite, ne preporučuje se nošenje pelene ispod pelene!

  Kupanje beba nakon mjesec dana

  Kada beba ima 3-4 tjedna, dijete se može početi kupati u uobičajenoj kupaonici za odrasle. Međutim, treba ga pažljivo obraditi! No, mnogi roditelji nakon mjesec dana vole koristiti bebu. To ne čudi, jer je vrlo udobno. Osim toga, to je više higijenski.

  Ako se okupite bebu u odrasloj kupelji, možete koristiti dječju klupu ili viseću mrežu. To će pojednostaviti postupak, jer mama ili tata, koji peru dijete, ne moraju se previše prevrtati djetetu. Osim toga, beba, budući da se nalazite u visoravni ili na brijegu, neće kliziti na kadu.

  Nakon mjesec dana, vodu više nije potrebno kuhati. Temperatura vode svaki tjedan se smanjuje za jedan stupanj, a vrijeme kupanja se postupno povećava na 15-20 minuta. Prikladna temperatura vode za dijete mjesečno iznosi 36 stupnjeva, u tri mjeseca - do 32 stupnja.

  Za djecu stariju od dva ili tri mjeseca, već možete vježbati posebne vježbe za kupanje. To će dodatno ojačati mišiće i imunitet. Dječak se neće bojati vode i naučit će brže plivati. Zbog dugačke večernje kupke, mrvica dobro jede prije spavanja, brzo spava i posve mirno buja cijelu noć.

  Već svaki dan možete okupati svoje dijete i prati sapunom i drugim sredstvima otprilike jednom tjedno. Važno je prati svaki komad bebe. Bolje je voditi dijete iz kante. Ako se mrvica boji vode i nestašna, upotrijebite različite igračke. Oni će vam pomoći da se opustite i biti omesti, jer kupanje za novorođenče može biti stresno.

  Kupanje bebe nakon šest mjeseci

  Djeca od šest mjeseci starosti mogu se mirno kupati u odrasloj kupelji pomoću dječjeg deterdženta, vježbati se i obavljati mnoge vježbe. Moguće je kupati dijete za 1-2 dana, koristeći sapun i šampon - svakih 5-7 dana. Prikladna temperatura vode za pola godine djeteta smatra se oko 30 stupnjeva, a za dijete godišnje već 25 godina.

  U ovom dobu, počnite koristiti aditiva u kadi. Oblažene kupke posebno su korisne za djecu. Ovo je sigurna i učinkovita metoda jačanja imuniteta. Osim toga, iglice poboljšavaju spavanje i umiruju, poboljšavaju stanje kože, uklanjaju osip i pelensko osip, korisno je za liječenje dišnih organa i živčanih bolesti.

  40 tjedana

  od trudnoće do rođenja

  • glavni
  • odjeća
  • Koliko puta tjedno da se okupa novorođenčad

  Koliko puta tjedno da se okupa novorođenčad

  Kupanje djeteta s prednostima i zadovoljstvom

  Nije tajna da je pravilno organizirano kupanje jedna od komponenti procesa otvrdnjavanja.

  Postoji mišljenje da je temperiranje svakako znači s hladnom vodom. Mnogi roditelji drmaju kako bi zamislili ovu sliku. I... odgoditi postupke temperiranja za kasnije.

  Ali zašto se pribjegavaju ekstremnim metodama otvrdnjavanja, ako postoje više nježne, ali ne manje učinkovite. Osim toga, ugodno dijete.

  Ovdje neću promovirati zdrav stil života. Ovo je trivijalno. Bez obzira hoćete li dijete ojačati ili ne, to ovisi o vama.

  U ovom članku ću samo razgovarati o prirodnom načinu otvrdnjavanja djeteta, koje je predviđeno samo prirodom. I ja ću odgovoriti na neka od najčešćih pitanja u vezi kupanja bebe.

  Najvažnije je pravilo da kupite bebu ne samo da očistite njegovu kožu od znoja i prljavštine, već i da mu uživate!

  Prvo pitanje koje brine svaku mladu mamu -

  Je li moguće kupati novorođenče ako pupak nije izliječen?

  Pedijatar Komarovsky u svojim knjigama odgovara ovako:

  Poželjno je držati prvo kupanje djeteta nakon što se pupak ozdravi.

  Ako se dijete ne znoje (na primjer, zbog prekomjerne omatanja ili topline u sobi) i potrebna je briga (pravovremena promjena pelena, zračnih kupki), tada se pupak liječi u drugom tjednu života bebe.

  Ako još trebate oprati novorođenče, dovoljno ga je obrisati spužvom navlaženom toplom vodom, izbjegavajući ulazak vode u pupak.

  Koliko je doba dana bolje kupati bebu?

  Tako se osjećaš ugodno! Ali uzmite u obzir činjenicu da se nakon tople opuštajuće kupke djeca obično uzbuđuju i ne žele spavati, a nakon hladne tonikske kupke jedu i zaspaju s apetitom.

  Što se pripremiti za kupanje bebe?

  Kupačicu ili dječju kupku treba temeljito oprati sapunom ili soda za pečenje i dobro isprati vodom. Bolje je ne koristiti proizvode za čišćenje, ne smijete biti alergični na bilo što.

  Stavite ne-slip mat na pod tako da nećete skliznuti ako dijete diže tsunami u kadi.

  Voda nije potrebno kuhati.

  Kalijev permanganat dodan u vodu nije potreban.

  Uostalom, pupak je već izliječio, zašto takve mjere opreza? Osim toga, kalijev permanganat suši kožu, a ako nije potpuno otopljen, može iritirati kožu bebe.

  U literaturi o skrbi o djeci, obično daju dugačak popis potrepština za kupanje. Navest ću samo najpotrebnije, sve ostalo možda neće biti korisno. U ekstremnim slučajevima, kupite dodatne po potrebi.

  Pripremite sve što je potrebno za pranje i odijevanje bebe nakon kupanja:

  • Termometar vode mora biti neprobojan i neprobojan.
  • Šampon za bebe i kupanje "bez suza" je poželjno za sapun, jer sapun uklanja zaštitni sloj lipida iz kože, i time izaziva suhu kožu i smanjuje antimikrobne funkcije. Šampon za bebe je poželjno pH neutralan.
  • Spužvasta mlaznica ili spužva.
  • Ispiranje vrča ili limenka.
  • Ručnik je mali (za lice), mekan, frotir.
  • Veliki ručnik (minimalno 120x120 cm), mekan, s frotirnim kapuljačom. Možete šivati ​​ručnik s kapuljačom. Vrlo je jednostavno. Morate uzeti veliki kvadratni ručnik, odrezati jedan od njegovih uglova (trokut s bočnim stranama od oko 20 cm) i šivati ​​je na suprotnoj strani ručnika, zamah rubova. povećati
  • Sterilna vata ili pamučni jastučići.
  • Nenastalno ulje za bebe.
  • Lijek za pelenastu kožu s panthenolom.
  • Četka za kosu. povećati

  Zašto koristiti infuziju bilja?

  Ako koža ima iritacije i pelenskog osipa, možete dodati infuziju bilja (okrenuti, kamilice, kadulje, balzam, lavandu, prikupljanje bilja za djecu za kupanje itd.). Ali ne biste trebali zloupotrebljavati bilje, jer oni suše kožu bebe.

  Da biste pripremili infuziju, zalijte žlicu zbirke čašom kipuće vode, pokrijte ga s poklopcem, pustite da se skuha najmanje 1 sat i iscijedi kroz malu cjedilu. Ako kupujete dijete u velikoj kupki, trebali biste uzeti čašu trave po litru kipuće vode.

  Što bi trebala biti temperatura vode?

  Potrebno je kupati na temperaturi koja nije veća od 36 ° C.

  Vruća voda može dovesti do pregrijavanja i izazvati nezadovoljstvo djetetom, a kupanje će se pretvoriti u problem iz ugodnog postupka.

  Nije potrebno dodati tople vode tijekom kupanja.

  Ako želite stvrdnuti dijete, optimalna temperatura za početak kupanja je 34 ° C. Zatim se temperatura mora postupno smanjivati. Na primjer, 1 stupanj svaka 2-3 dana. Za nekoliko dana doseći ćete minimalnu temperaturu na kojoj se dijete aktivno kreće i osjeća ugodno, ne plače. Nadalje, nije potrebno smanjiti temperaturu vode.

  Dijete u kadi bi trebalo biti aktivno, jer hladna voda potiče oslobađanje biološki aktivnih tvari u krv, što povećava otpornost na infekcije. Ako dijete leži nepomično u vodi, to znači da je voda previše topla za njega.

  Da beba ne osjeti nelagodu iznenadne promjene temperature vode, najprije ga uronite u toplu vodu, a zatim postupno dodajte hladnu vodu sve dok ne postignete željenu temperaturu.

  Da znam. Netko može raspravljati, kažu, voda je suviše cool, odjednom dijete će biti hladno? Odgovoram.

  Prvo, dječje tijelo osjeća kako temperatura okoliša nije kao odrasla osoba. Gdje je cool za odraslu osobu, za dijete je normalno, gdje je za odraslu osobu topao, jer dijete je vruće. Zapamtite se u djetinjstvu!

  Drugo, receptori na rukama (testirate li kako je voda hladna s vašim rukama?) Su manje osjetljivi nego na drugim dijelovima tijela. Vjerojatno ste to primijetili kad ste ulili kadu. Osjećam li vodu, da, u redu, možete oprati. Uspon u kadu, i ispada vruće!

  Koliko dugo možete kupiti bebu?

  Preporuke pedijatara u ovom slučaju su. Djeca se obično okupaju oko 10 minuta.

  Ako ugasite dijete, a istovremeno s padom temperature vode, morate postepeno povećavati vrijeme kupanja - do 30 minuta.

  No, u ovom iu nekom drugom slučaju, prvo se morate usredotočiti na dobrobit djeteta.

  Ako vam se sviđa, možete malo više sjediti u kadi. A ako je nestašan, možda mu je voda previše vruća, ili je umoran ili gladan. Pokušajte shvatiti razlog. Smanjite temperaturu vode. Sljedeći put pokušajte promijeniti vrijeme početka kupanja, tako da beba nema vremena za gladovanje.

  Koliko često bi beba trebala biti okupana?

  Operite šamponom i pjenastom dojkom 2 puta tjedno.

  Ako dijete već puze, hoda i često se prljave, onda - češće.

  Svakodnevno se možete okupati bez sapuna.

  Ako otvrdne dijete, morate se svakodnevno okupati! Inače, nema učinka otvrdnjavanja.

  Zato smo razjasnili glavna pitanja, svi spremni za plivanje. Sada nastavljamo prema samom postupku.

  Kako se kupati bebom?

  1. Kupanje

  Morate držati novorođenče na takav način da je leđa vaše glave iznad zapešća i drži dijete ramenima rukom. Držite dijete desnom rukom, spustite vodu.

  Pediatri tvrde da nema opasnosti da će voda ući u uši!

  Neposredno nakon kupanja, ošira se sa pamuknim flagelom.

  Dok ne naučite pouzdano držati dijete u vodi, nemojte koristiti deterdžente čak i ako je potrebno nekoliko dana.

  Ako se okupaš u velikom kupku, a zatim podupirete glavu, premjestite dijete u vodu s jednog kraja kupke na drugu. Djeca vole puno.

  Ali čak i ako beba naglo umre, nemojte se bojati!

  Novorođenčad ima vrlo izražen refleks koji sprječava ulazak vode u dišni sustav (ostao je od vremena prenatalnog života). Mnogi roditelji ga koriste kako bi naučili novorođenče da se zaroni.

  S vremenom se refleksno izblijedi i onda morate biti oprezni.

  Uhvatite dijete, pustite da se povuče i oslobađa dišne ​​putove od sluzi i prašine.

  Ako je vaša beba može indeksirati, možete staviti na dno velikog kade gumeni mat na izdancima, a zatim uliti malo vode, staviti igračke i beba će biti tamo sjedi, puže i igranje s igračkama.

  Pa, ako to nije samo klasične gumene patke, ribe, brodova, ali i igračke, koji je, na primjer, promjena boje vode ili oblika, kupanje i neka mjehurići držati kadu naplatak ili na zid.

  Nakon kupanja, igračke se moraju potresati i osušiti, inače će se pojaviti gljiva na njima.

  2. Šamponiranje

  Sada možete nastaviti s sapunicom.

  Prije pranja djeteta, upišite vrč vode (možete izravno iz kupke), koju ćete zatim isprati.

  Nemojte se buniti, djelovati polagano, nježno, operite svoj omiljeni mali čovjek!

  Nanesite malu količinu šampona na vašu ruku ili perilicu. Možete oprati bebu točno u vodi.

  Prvo morate oprati bebinu tijelu (posebno pažljivo u naborima na vratu, ispod pazuha, na preponama), i na kraju - na glavi, dok mnoga djeca ne vole vodu i pjena uđe u oči i nos, i početi djelovati. Potrebno je oprati glavu pokretima za pranje od lica do stražnjeg dijela glave tako da sapunska voda ne dođe u oči.

  3. Isperite

  Nakon kupanja, izvadite dijete iz vode i isperite vodom iz vrča.

  Zamotajte bebu u ručnik i odnesite ga na stol za presvlačenje.

  Zašto dječak plače nakon kupanja?

  Neke bebe počinju plakati odmah nakon kupanja. To je uzrokovano, najvjerojatnije, oštrim padom vode i temperature zraka u sobi.

  U ovom slučaju, nemojte žuriti da obučete dijete. Uzmi ga, zamotan u ručnik, na rukama, malo hoda, razgovaraj s njim. Neka se navikne na nove uvjete temperature. A onda se proširite i nastavite odijevati.

  Koje su postupke potrebne nakon kupanja?

  • Stavite bebu na stol za presvlačenje.
  • Obrišite kožu na naborima s ručnikom kako biste ih temeljito osušili. Kožu se ne može utrljati, već lagano mrviti.
  • Sterilna pamučna vuna ili pamučni diskovi obrišite oči. Obrišite oči s vanjskog ruba prema unutrašnjosti kako ne biste nosili infekciju.
  • Napravite flagelu iz sterilnog pamuka (čvrsto ga stavite na štapić, a zatim ga izvadite iz štapića) i očistite nos i uši, uklanjajući preostalu vodu. Morate očistiti samo vidljivi dio uha.
  • Ako je beba koža suha od česte upotrebe sapuna i ljekovitog bilja, kao i tijekom sezone grijanja, kada se zrak u apartmanu osuši, možete koristiti dječju ulje koja zadržava vlagu.
  • Ako imate pelenskog osipa, tretirati ih sredstvom pelenskog osipa. Ako koristite prašak i vrhnje, nemojte zaboraviti da se prah koristi u mjestima plačenog pelenskog osipa, krema na mjestima gdje je suho. Nemojte koristiti kremu i prašak na istom mjestu, jer se kotrlja u grudice i može trljati kožu. Ako je beba koža zdrava, ne pretjerana, nema iritacije, pelenskog osipa, onda nema dječje kozmetike.
  • Koristite četkicu za kosu kako biste djetetovu kosu pročistili, lagano češljajući vage na glavi. Vage dobro odlaze, ako prije kupanja podmazuju glavu s dječjim uljem.
  • Sada možete previjati ili oblačiti dijete.

  Neka kupanje donese bebu samo užitak i zdravlje, a vi - puno pozitivnih emocija!

  Iskusne majke Čekajući vaše komentare..))

  Koliko često kupiti novorođenče?

  Kupanje novorođenčeta bit će ugodan i omiljeni postupak za roditelje i bebe s pravilnom organizacijom procesa. Kupanje je osmišljeno ne samo da osigurava čistoću kože nego i pridonosi očvršćivanju i tjelesnom razvoju djeteta. Vrlo često, mladi roditelji koji su donijeli bebu iz rodilišta pitaju se koliko često okupaju svoje novorođeno dijete.

  Koliko često kupiti bebu u prvom mjesecu?

  Mišljenje pedijatara o tome kada početi kupati novorođenče i koliko često je potrebno kupati se razilaziti. Neki stručnjaci vjeruju da se zdrava, punoljetna djeca mogu odmah kupati odmah nakon iscjedka iz bolnice, ali ne umiruju pupčanu ranu. Dok se ostalim pedijatarima savjetuje da počnu kupati bebu tek nakon što je umbilikalna rana potpuno izliječena, tj. za 1-2 tjedna. Roditelji koji se odluče pričekati da se pupak potpuno izliječi treba pažljivo liječiti dječju kožu, naročito nabore i područje pelene, s vatom prešanim u toploj vodi. Nakon svake stolice treba oprati dijete pod tekućom vodom. U prvih šest mjeseci, bebe se svakodnevno moraju okupati ne zato što se prljave, već da se brže razvijaju i otvrdnu. Osim toga, kupanje u večernjim satima ima dobar učinak na dječju spavanje: kad se hrani i hrani, brzo će zaspati. Neke bebe, naprotiv, postaju vesele nakon kupanja, onda je bolje odgoditi ovaj postupak do dana.

  Koliko često kupiti novorođenče s deterdžentom?

  Danas nema nedostatka dječjih kozmetičkih izbora, ali mladi roditelji se pitaju treba li se dijete kupiti s deterdžentima i koliko često to treba učiniti. Prema mnogim pedijatarima, najbolji način kupanja novorođenčeta je čista voda. Za bebe, osobito one koji još nisu izliječili pupčanu ranu, trebali biste upotrijebiti kuhanu vodu, jer starija djeca ne trebaju kuhati vodu. Nekada je bilo moguće dodati malo razrijeđenog kalijevog permanganata u vodu, ali sada je ovaj pristup irelevantan. Bilo kakvo sredstvo za kupanje bebe može uzrokovati alergije, od ljekovitog bilja do skupih stranih sapuna. Osim toga, česta uporaba kozmetičkih sredstava za čišćenje može sušiti kožu. Dovoljno je da se beba kupi sapunom jednom ili dva puta tjedno. Šampon za bebe može se primijeniti od 3-6 mjeseci, koristeći ga također, ne više od jednom tjedno.

  Koliko često zimi kupujete novorođenčad?

  U vrućoj sezoni, dijete se može okupati nekoliko puta dnevno kako bi se spriječilo pregrijavanje. Ako kupanje donese zadovoljstvo novorođenoj bebi, onda ga okupajte onoliko puta koliko vam je stalo. U hladnoj sezoni mnogi su roditelji sigurni da ne bi trebali često okupati novorođenče, tako da dijete ne postane super-hladno. Ali ovdje se trebate usredotočiti na pojedinačne životne uvjete. Ako je stan barem 21 ° C, onda kupanje ne može biti uzrok djetinjine prehlade, štoviše, pridonosi prirodnom otvrdnjavanju djeteta. Ako kupujete bebu u kupaonici, a zatim nemojte zatvoriti vrata za vrijeme kupanja, to će izbjeći razliku temperature i vlage na izlazu. U hladnoj sezoni dijete bi trebalo okupati kao i obično: svakodnevno s jednostavnom vodom i 1-2 puta tjedno s deterdžentom.

  Koliko dugo morate kupiti novorođenče?

  Obično se djeca okupaju oko 10 minuta, au prvom mjesecu postupak se može skratiti ako dijete puno plače, ali ne biste trebali odustati od kupanja. Djeca koja vole plivati, možete produžiti "postupke kupanja" do 30 minuta, a dodavanje tople vode ne vrijedi. Beba će se postupno naviknuti na rashladnu vodu i osjećat će se ugodno u njemu.

  Kako se okupa novorođenče?

  Izgled u kući malog muškarca nosi s njim ne samo radost, nego i puno gnjavaža povezanih s brigom za novorođenčad. Uostalom, takvi postupci kao što su kupanje, swaddling, rezanje noktiju i mnogi drugi zahtijevaju posebne vještine. Higijena bebe igra veliku ulogu u njegovom razvoju, stanju zdravlja i emocionalnom raspoloženju. Stoga se treba usredotočiti, osobito u prvim mjesecima života. Ovaj put ćemo razgovarati o tome kako se okupati novorođenče, kako se pripremiti za to i kako to ispravno.

  Za početak treba napomenuti koliko je važno kupanje za dijete. Potreba za bebom mnogo je puta veća od potrebe za odraslom osobom. Prvo, mala djeca često znoj, tako da njihovi pore postaju začepljene i njihova koža ne dopušta kisik da prođe. Dječji nabori će se zaustaviti, što donosi veliku nelagodu bebama. Brisači brisanja ne mogu uvijek povećati higijenu djeteta. Jedino voda može pridonijeti tome. Stoga, koliko često trebate kupati novorođenče, svaka majka treba znati. Drugo, zahvaljujući vodi, dijete se opušta i smiruje. Treće, kupanje djeteta je jedan od učinkovitih načina otvrdnjavanja.

  Kada početi kupati bebu?

  Mnoge majke su zainteresirane kada možete okupati novorođenče. To se može učiniti od prvog dana njegova života. To se događa da bebe okupaju dadilje u maternici, gdje su majka i dijete nekoliko dana nakon rođenja. Usput, oni uvijek mogu govoriti o pravilnom kupanju novorođenčeta, pa čak i pokazati kako to učiniti. No, nažalost, to se često ne događa. Stoga, mame trebaju znati kako se brinuti za bebu i slijediti pravila njegove higijene.

  Neke se majke boje odmah kupiti svoju djecu odmah nakon iscjedka zbog nepoznate zamućenice. Međutim, to nije kontraindikacija za kupanje. Glavna stvar je pratiti ranu i ispravno nositi pupak. Dok se ne liječi, preporučuje se da se beba okupa u kuhanoj vodi. Za tjedan ili dva, doći će vrijeme kad će se novorođenčad moći kupati u običnoj vodi.

  Kako se pripremiti za kupanje bebe?

  Kupanje djeteta nije lagan zadatak. Posebno za majke prvorođence, koje još uvijek ne znaju pravilno kupati novorođenče. Da bi kupanje djeteta donijelo samo užitak za dijete i za majku, vrlo je važno pravilno se pripremiti za to. Navodimo glavne točke koje bi majka trebala znati i uzeti u obzir prije prvoga kupanja novorođenčadi. Mnogo ih nema.

  • • Prvo što vam je potrebno za kupanje je, naravno, kupka. Nemojte odmah kupati bebu u velikoj kupki, jer može zaplašiti dijete. Štoviše, bit će nezgodno zadržati još slabo tijelo beba u kadi. Dječju kupku treba prati i postaviti na ravnu površinu.
   • Prije nego što kupite novorođenče, trebate se pobrinuti da poda u kupaonici ili u drugoj sobi u kojoj se dijete okupa dobro. Možete položiti ispred kupaonske prostirke ili nositi gumene papuče.
   • Da ne biste ozlijedili dijete s noktima, bolje ih je izrezati.
   • Važno je provjeriti temperaturu zraka u prostoriji. Ako je cool, vrijedi upotrijebiti grijač i pobrinite se da isključite nacrte.
   • Morate pripremiti: pelene za kupanje, termometar za vodu, higijenske proizvode, ručnik, glačalo odjeću za bebu.
   • Isperite vodu u odvojenim posudama.
   • Na dnu kupke možete staviti pelenu tako da dijete ne klizi.

  Kakvo je vrijeme za kupanje novorođenčadi?

  Mnoge majke ne mogu shvatiti kako se okupa novorođenčad kako bi se mogao osjećati ugodno tijekom i nakon postupka. Važno je odabrati pravi trenutak za to. Većina savjeta koje mame dobivaju od liječnika i poznanika spušta se na činjenicu da je najbolje da se dijete kupi prije nego što odete u krevet noću. Međutim, to nije nužno. Potrebno je kupati dijete kada je najprikladnije za oboje - za majku i dijete. Ujutro, bilo da je u večernjim satima, nije važno, glavno je da kupanje ne daju negativne emocije djetetu.

  Važno je ne samo kako se okupa novorođenčad, već i vrijeme za to. Možete eksperimentirati s njom. Najprije morate probati bebu prije spavanja. Ako dijete počne aktivno, a san nestane, možete promijeniti vrijeme kupanja za dan ili navečer. Najvažnije je znati da je nemoguće kupati dijete ako: dijete je gladno ili samo hranjeno, dijete je upravo probudilo, loše raspoloženje, dijete ima visoku temperaturu i druge razloge za koje je vrijedno odgoditi vodene postupke.

  Na kojoj će temperaturi kupovati novorođenče?

  Mnogi se mamci pitaju što bi temperatura trebala biti voda za kupanje djeteta. Previše toplo dijete se može pregrijati, a u vodi temperatura tijela naglo se smrzne. Koju vodu kupiti novorođenče? Uostalom, liječnici daju različite savjete. Neki preporučuju kupanje u vodi s djetetovom tjelesnom temperaturom, tj. 36-37 stupnjeva, drugi vjeruju da bi to trebalo biti toplije, a neki drugi savjetuju da beba odmah otvrdne, tj. okupajte ga u vodi koja je hladnija od tijela djeteta. Pa na kojoj temperaturi kupovati novorođenče? Najbolje je da se beba kupi u takvoj vodi, temperatura je blizu okoline u kojoj je dijete ostalo 9 mjeseci prije rođenja, tj. 37-38 stupnjeva. Tako će biti udobniji i udobniji. Prvo kupanje djeteta bi trebalo biti tako ugodno za njega da voli ovaj postupak i uvijek pliva samo s užitkom.

  Ako iznenada nema termometra za vodu, možete koristiti staru i dokazanu metodu provjere ispitivanja temperature i lakta. Stavljajući je u vodu, majka ne bi trebala osjećati hladnoću ili vrućinu. Ako je tako, možete početi plivati.

  Kako se okupa novorođenčad?

  Dakle, kako smo se pripremili za postupke za vodu i u kojoj vodi kupamo novorođenče, shvatili smo. Sada razgovarajmo o najvažnijoj stvari - kako se okupa novorođenče. Najvažnija stvar u tom procesu je ne bojati se, a ne paničariti. Mirna mama - mirno dijete.

  Prije nego što se prvi put okupite novorođenčadi, morat ćete pogriješiti. Dijete se može uplašiti vode i baciti ga ručicama, još više uplašeno. Stoga, prije spuštanja djeteta u vodu, možete ga zamotati u pelene i postupno ga proširiti pod vodom. Ako dijete mirno ponaša, u sljedećem kupanju to će biti moguće bez nje.

  U procesu kupanja novorođenčad, trebate ga držati tako da su glava i vrat pričvršćeni na ruku, a dlan drži dječje rame. Sada nastavljamo na glavnu akciju. Sa slobodnom rukom, mi oprati dijete s laganim pokretima, svakako otvorite sve nabore i uklonite sve valjane prašine od tamo. Onda biste trebali obratiti dijete i učiniti isto. Djetetovu glavu treba posljednje operirati. Ako se upotrebljavaju proizvodi za kupanje, odmah ih treba ispirati. Nakon 5-7 minuta kupanja morate unaprijed isprati dijete čistom vodom i umotati u mekom ručniku. Svaki put, trajanje vodenih postupaka može se povećati, ali prvi plivati ​​ne smije biti duži od 10 minuta.

  Dijete koje je omotano u ručnik trebalo bi odnijeti u sobu, dalje od vlažnosti, a ručnik bi trebao biti vlažan po cijelom tijelu, uključujući i nabore. Zatim obradite pupak, ako je potrebno, i stavite bebu u podstavljeni prsluk i pelene. Ako je soba hladna, bolje je staviti kapu na bebu glavu za sada. Nije potrebno podmazati cijelo tijelo bebe uljem, kao što mnogi mame rade. Mora udi. Samo mjesta koja dijete često ima bit će predmetom obrade. To su uglavnom nabori na vratu i nogama.

  Koliko često kupiti novorođenče?

  Nema definitivnog odgovora. Naravno, preporuča se svakodnevno kupati bebu. Uostalom, voda ne samo da čisti dijete nego i smiruje ga, a također ima veliku ulogu u njegovom fizičkom razvoju. Ali to nije nužno. Svaka će majka odlučiti za sebe koliko često se novorođenče treba okupati. Glavna stvar je pratiti stanje kože djeteta. U vrućem vremenu možete kupiti bebu ne samo svakodnevno, već nekoliko puta dnevno. Zimi, ako je kuća cool, to možete učiniti svaki drugi dan.

  Koliko često kupanje novorođenčeta sapunom?

  Sa sapunom i šamponom beba bi trebala biti oprana najviše dva do tri puta dnevno. Unatoč činjenici da sada oglašavaju najsigurnije uređaje za kupanje za bebu, mnogi od njih suši kožu bebe, a neki čak mogu uzrokovati alergije. U prvim danima možete kupiti bebu bez sapuna. Šamponi su bolje odgoditi sve dok dijete ne navrši šest mjeseci.

  Toddler se bolje okupa u vodi uz dodatak biljnih decocija. Ali s njima morate biti oprezni, jer Neki od njih također mogu izazvati alergijsku reakciju kod djeteta. Stoga, prije nego što kupite bebu u ljekovitom bilju, preporučljivo je savjetovati se s pedijatrom. Najpopularniji su: serija, kamilica, lavanda, kalendula, kadulja. Svaki od njih ima svoje osobine povoljan učinak na kožu bebe, njegovo emocionalno stanje i zdravlje.

  Konačno, želim podsjetiti mame da nikad i ni pod kojim okolnostima ne bi trebali ostaviti dijete samo u kupki na trenutak. Čak i najsmješnije dijete je nepredvidljivo, pa ga morate gledati uvijek i svugdje, posebno dok plivate.

  10 pravila za kupanje novorođenčeta

  Vjerojatno najveći sporovi, strahovi i zabrinutosti mladih roditelja uzrokuju takav naizgled bezopasni proces kao i kupanje novorođenčadi.

  U ovom slučaju, razlike se pojavljuju doslovno u svakoj fazi ovog postupka. Da bismo izbjegli raspravu, nezadovoljstvo i nerazumijevanje, pogledajmo cijeli proces, pokušavajući pronaći logično objašnjenje za svaki postulat.

  Kada početi plivati

  Prije svega, vrlo je važno znati kada možete početi kupati novorođenče. Vrijeme početka postupka za vodu za zdravim djetetom ovisi samo o datumu BCG cijepljenja. Možete početi kupati bebu ne prije nego dan nakon cijepljenja.

  Kakvo je vrijeme za kupanje

  Kupanje se može održati u bilo koje doba dana. Međutim, tradicionalno za to odabiru večernje sate kada roditelji mogu dati maksimalnu pozornost procesu.

  Osim toga, večernje kupanje je također korisno jer voda "ispire" sve prekomjerne napetosti od bebe, pomaže da se opusti, smiruje i značajno povećava apetit prije večernjih hranjenja. Usput, ovo je vrlo važna točka - kupanje novorođenčeta mora se dogoditi neposredno prije hranjenja.

  Koliko često se okupa

  Što se tiče učestalosti kupanja, definitivno je utvrđeno da beba treba dnevno kupati, jer to nije samo važan higijenski postupak, već i element tzv. "Mekog" otvrdnjavanja.

  Koliko se vremena treba okupati

  Postupci vode trebaju započeti od 2-3 minute, a vrijeme kupanja postupno se povećava na 10-15 minuta. Ne preporučuje se produženje vodenih postupaka dulje ako se odvijaju u bebenskoj kupelji, jer se mala količina vode koja se u njoj hladi tijekom tog vremena.

  Što se okupa

  Još jedno pitanje koje treba riješiti prije početka kupanja je mjesto gdje se, zapravo, kupanje novorođenčadi: u kadi za kupanje ili u velikoj kupki. Sljedeći argumenti govore u prilog kupelji za bebe:

  • Lakše je čistiti;
  • jedan roditelj može kupiti bebu;
  • Kupaonicu možete označiti na postolju na takav način da sudionici procesa neće morati savijati.

  Međutim, kupka za bebe nije bez nedostataka. Prvo, zauzima puno prostora, a drugo, dijete će vrlo brzo izrasti iz njega.

  Što dodati u vodu

  Nadalje, kada se riješe "organizacijska" pitanja, nastavljamo s važnijim i značajnijim točkama. Pedijatri nisu došli na zajedničko mišljenje o potrebi kuhanja vode za kupanje i dodavanje otopine kalijevog permanganata u font.

  Stoga, držanje tih pripremnih aktivnosti daje roditeljima. Ako su roditelji mirniji kad se voda, u kojoj će se njihova beba okupati, proći kroz postupak vrenja, a blijedo ružičasto rješenje daje uvjerenje da je voda apsolutno sigurna za pupčanu ranu, tada ih nitko neće uvjeriti na drugi način.

  Međutim, treba imati na umu da se otopina kalijevog permanganata pripremi u zasebnom spremniku, a samo tada, kroz presavijeni gaze nekoliko puta, dodaje se u kupelj. To je neophodno kako bi se izbjegli kristali mangana u kupelji, što može uzrokovati opekline i kože novorođenčeta i sluznice očiju.

  Nije preporučljivo zlorabiti bilje jer mnogi od njih mogu izazvati alergijske reakcije. Preporučljivo je koristiti ovu ili tu travu odvojeno i da ga treba odabrati od strane stručnjaka.

  Što se pripremiti za kupanje

  Prije kupanja trebali biste provjeriti je li soba zagrijana na 22-24 ° C, voda ima temperaturu od 37 ° C, priprema se 1,5 litarska vrč, ima dječji sapun, baby ulje i pamučne brisove.

  Kako se okupa novorođenčad

  Prolazimo izravno u proces plivanja. Mi skinemo dijete u sobi gdje će se kupanje održati. Spuštamo ga u vodu, držeći glavu i leđa s lijevom rukom, a noge i stražnjice s desne strane.

  Pažljivo spuštamo novorođenče u vodu, držeći ga tako da su glava i ramena iznad površine vode. Isperemo dlanove i ruke djeteta, a zatim noge i noge.

  Vodu iscrpimo vodom, ne zaboravljamo da posebnu pozornost posvetimo cervikalnim, aksijalnim i inguinalnim naborima. Jednom tjedno oprati beba natrag sapunom i vodom, okrećući ga na trbuhu i podižući ga iznad vode.

  Koristite sapun i šampon

  Treba naglasiti da se kemijska sredstva ne smiju zloupotrijebiti. Dovoljno je dva ili tri kupači sa sapunom na tjedan. U tom slučaju, trebate odabrati baby sapun s neutralnim pH. Umjesto sapuna, možete koristiti zobene pahuljice, koji se stavljaju u platnenu vrećicu svaki put prije kupanja.

  Preporuča se pranje kose dječjim šamponom jednom tjedno nakon što dijete dosegne četverogodišnju dob.

  Što učiniti nakon kupanja

  Nakon kupanja, isperite novorođenče s vodom iz vrča i stavite ga na pelenu ručnikom, ne brisanjem, već produljavanjem (počevši od glave).

  Zatim liječimo nabore s dječjim uljem. Ako postoji potreba, obradi se umbilikalna rana. Sljedeća beba haljina, također počevši od glave.

  Mučiti list

  Moguće je kupiti bebu dan nakon BCG cijepljenja.

  Potrebno je kupati bebu prije hranjenja.

  Temperatura zraka u sobi je 22-24? С.

  Temperatura vode je 37 ° C.

  Prvi kupanje je 2-3 minute. U budućnosti, 5-10 minuta.

  Dječji sapun se koristi 2-3 puta tjedno.

  Šampon se primjenjuje od 3-4 mjeseca 1 puta tjedno.

  Kada i kako se okupa novorođenčad? Stvrdnjavanje djeteta kroz kupanje. Što bi trebala biti temperatura vode? Zašto koristiti biljne ekstrakte? - "Prvoće"

  Zašto koristiti infuziju bilja?

  Ako koža ima iritacije i pelenskog osipa, možete dodati infuziju bilja (okrenuti, kamilice, kadulje, balzam, lavandu, prikupljanje bilja za djecu za kupanje itd.). Ali ne biste trebali zloupotrebljavati bilje, jer oni suše kožu bebe.

  Da biste pripremili infuziju, zalijte žlicu zbirke čašom kipuće vode, pokrijte ga s poklopcem, pustite da se skuha najmanje 1 sat i iscijedi kroz malu cjedilu. Ako kupujete dijete u velikoj kupki, trebali biste uzeti čašu trave po litru kipuće vode.

  Što bi trebala biti temperatura vode?

  Potrebno je kupati na temperaturi koja nije veća od 36 ° C.

  Vruća voda može dovesti do pregrijavanja i izazvati nezadovoljstvo djetetom, a kupanje će se pretvoriti u problem iz ugodnog postupka.

  Nije potrebno dodati tople vode tijekom kupanja.

  Ako želite stvrdnuti dijete, optimalna temperatura za početak kupanja je 34 ° C. Zatim se temperatura mora postupno smanjivati. Na primjer, 1 stupanj svaka 2-3 dana. Za nekoliko dana doseći ćete minimalnu temperaturu na kojoj se dijete aktivno kreće i osjeća ugodno, ne plače. Nadalje, nije potrebno smanjiti temperaturu vode.

  Dijete u kadi bi trebalo biti aktivno, jer hladna voda potiče oslobađanje biološki aktivnih tvari u krv, što povećava otpornost na infekcije. Ako dijete leži nepomično u vodi, to znači da je voda previše topla za njega.

  Da beba ne osjeti nelagodu iznenadne promjene temperature vode, najprije ga uronite u toplu vodu, a zatim postupno dodajte hladnu vodu sve dok ne postignete željenu temperaturu.

  Da znam. Netko može raspravljati, kažu, voda je suviše cool, odjednom dijete će biti hladno? Odgovoram.

  Prvo, dječje tijelo osjeća kako temperatura okoliša nije kao odrasla osoba. Gdje je cool za odraslu osobu, za dijete je normalno, gdje je za odraslu osobu topao, jer dijete je vruće. Zapamtite se u djetinjstvu!

  Drugo, receptori na rukama (testirate li kako je voda hladna s vašim rukama?) Su manje osjetljivi nego na drugim dijelovima tijela. Vjerojatno ste to primijetili kad ste ulili kadu. Osjećam li vodu, da, u redu, možete oprati. Uspon u kadu, i ispada vruće!

  Koliko dugo možete kupiti bebu?

  Preporuke pedijatara u ovom slučaju su. Djeca se obično okupaju oko 10 minuta.

  Ako ugasite dijete, a istovremeno s padom temperature vode, morate postepeno povećavati vrijeme kupanja - do 30 minuta.

  No, u ovom iu nekom drugom slučaju, prvo se morate usredotočiti na dobrobit djeteta.

  Ako vam se sviđa, možete malo više sjediti u kadi. A ako je nestašan, možda mu je voda previše vruća, ili je umoran ili gladan. Pokušajte shvatiti razlog. Smanjite temperaturu vode. Sljedeći put pokušajte promijeniti vrijeme početka kupanja, tako da beba nema vremena za gladovanje.

  Koliko često bi beba trebala biti okupana?

  Operite šamponom i pjenastom dojkom 2 puta tjedno.

  Ako dijete već puze, hoda i često se prljave, onda - češće.

  Svakodnevno se možete okupati bez sapuna.

  Ako otvrdne dijete, morate se svakodnevno okupati! Inače, nema učinka otvrdnjavanja.

  Zato smo razjasnili glavna pitanja, svi spremni za plivanje. Sada nastavljamo prema samom postupku.

  Kupanje novorođenčeta

  - psihološki i emocionalni kontakt sa majkom.

  Što kupiti novorođenče

  Za kupanje djeteta, morate kupiti kadu ili klizač, koji se nalazi u glavnom spremniku. Pri odabiru dodatne opreme potrebno je vagati sve prednosti i nedostatke svake opcije.

  Dječje kupke su klasične i anatomske. Uobičajena kupka - proračunska opcija, ali kada se kupanje može zatrebati klizač (ako je velika). Anatomska kupka opremljena je ugrađenim kliznikom, pa se ne mora kupiti zasebno. Obično to košta malo više od uobičajene opcije.

  Ovisno o materijalu i vrsti gradnje, uređaji za kupanje podijeljeni su na:

  - plastične klizaljke oslobađaju ruke roditelja i olakšavaju proces. Klizač je težak, pa morate staviti pelenu;

  - viseća mreža od tkanine izrađena je od trajnog mrežastog materijala. Pričvršćen je na strane kupke s posebnim zatvaračima;

  - Madraci su poput napuhanih jastuka koji imaju anatomski ispravan oblik. Na takvom uređaju glava bebe se nalazi na površini, a tijelo je pod vodom;

  - jastuci su pogodni i za novorođenčad i za odraslu djecu. Uz pomoć zakovica, pričvršćeni su na njegovo tijelo;

  - klizači su vrlo jeftini, ali uzrokuju neugodnosti. Dijete će se konstantno iseliti iz nje.

  Koliko često kupati novorođenče

  Prije otkrivanja učestalosti kupanja potrebno je utvrditi svrhu ovog postupka. Najčešće, roditelji kupaju bebu tako da je čist. Prema međunarodnim standardima, trebao bi se kupati tri puta tjedno. Nije potrebno prati ga svaki put s posebnim sredstvima, jer je voda za novorođenče prirodna.

  Svakodnevno kupanje novorođenčad je vrlo važan proces. Međutim, roditelji ne bi trebali doseći fanatizam, jer sterilni uvjeti mogu uzrokovati ozbiljnu bolest (na primjer, alergije ili astma).

  Vrijeme i vrijeme plivanja

  Što se tiče vremena kupanja, može se individualizirati za svaku obitelj. Najčešće, dijete je podvrgnuto ovom "postupku" navečer (otprilike u 20-21 sati). Tako on tvori dnevni ritual, završavajući s noćnim sanom. Događa se da se djeca ne umiruju od kupanja, ali su uzbuđeni. U tom slučaju, morat ćete eksperimentirati s vremenom kako biste odabrali savršenu opciju.

  Trajanje kupanja obično ovisi o raspoloženju nasljednika. Proces pranja traje 3-5 minuta, a ostatak vremena je bolje napustiti zajedničke igre (počevši od 5-10 minuta).

  Izbor sredstava za kupanje djeteta

  Stručnjaci strogo zabranjuju uporabu antibakterijskih sredstava prilikom kupanja, jer krše mikroflora. Normalan čvrsti sapun također nije prikladan - ima negativan učinak na osjetljivu kožu. Kozmetika koja sadrži alkali uništava prirodnu razinu kiselosti kože. Te tvari "obrišu" zaštitni sloj, što rezultira povećanim rizikom od infekcije.

  Za kupanje novorođenče, najbolje je odabrati meke i nježne proizvode koji imaju prikladniji sastav. Dječje pjene, gelovi za kremu, šamponi ne sadrže sapun, stoga učinkovito uklanjaju nečistoće i održavaju lipidni sloj. Takav blagi utjecaj nikada neće uzrokovati suhoću i uništavanje. Treba imati na umu da se sredstva mogu primijeniti najviše 2 puta tjedno (u drugim slučajevima, samo isprati dijete).

  Dakle, možete odabrati kupanje:

  - gel ili pjena za pranje lica (za čestu uporabu);

  - pjena za hipoalergensku kupku koja nježno čisti kožu;

  - krem gel ili pjena da se dodaju u vodu;

  - morska sol za kupanje uz dodatak bilja (na primjer, kamilica, sukcesija, kalendula, lavanda itd.).

  Peradsko kupanje

  Svi biljni prilozi mogu se dodati kada kupujete samo nakon savjetovanja s specijalistom. Svako od biljaka ima pojedinačna svojstva:

  - lavanda, hop, origano i matičnjak ublažavaju živčani sustav;

  - kamilica savršeno dezinficira, smanjuje upalu, alergijske manifestacije;

  - Valerian poboljšava kardiovaskularni sustav, smiruje i liječi ogrebotine;

  - kalendula i kalendula izliječiti, ublažiti crvenilo, iritaciju;

  - seriju pomaže kod svrbeža, upala, osipa na osjetljivoj koži;

  - kadulja ublažava osip, iritaciju i poboljšava san.

  Što se trebate pripremiti za kupanje djeteta

  Da biste izvršili postupak, potrebno je pripremiti sve dodatke i pribor koji će vam pomoći u ovom pitanju.

  1. Hypoallergenic sapun. Izaberite ga u skladu s gore navedenim pravilima i primjenjujte najviše tri puta tjedno.

  2. Kupaonica. Prije kupanja novorođenčeta treba temeljito oprati i ispirati kipućom vodom.

  3. Termometar vode. U tu svrhu odaberite uređaje na temelju alkohola - oni su manje opasni.

  4. Mali spremnik vode, čija je temperatura 1 stupnja niža od normalne. Uz pomoć, roditelji mogu umiriti svoje dijete.

  5. Mekani ručnik. Nakon kupanja, zamotajte novorođenče u nju, stavite ga u sobu i nježno probijte kožu.

  6. Odjeća. Pripremite za svoju bebu prsluk, sloj, pelenu i toplu deku.

  7. Cotton swabs, diskovi, ulje, krema - sve je to potrebno za liječenje dječje kože. Ako je potrebno, očistite uši i nos, odrežite nokte.

  8. Meka spužva. Tijelo novorođenčeta može se prati rukama ili lagano utrljati mekom spužvom.

  9. Nalazite se za novorođenčad. To možete učiniti bez nje, ali to će uvelike olakšati život roditelja, jer pomaže da se glava održi podignutom pozicijom.

  10. Bilje. Prije uporabe, obratite se svom liječniku, jer neke biljke mogu uzrokovati alergije. Najbolja opcija za kupanje je: valerijanac, kamilica i matičnjak.

  Kako zadržati bebu kada kupujete

  Držite svoje "sunce" lijevom rukom iza leđa i ramena, a desnu ruku nanesite sredstvo za čišćenje. Prilikom pranja glave morate ga držati dlanom i nježno ga voditi (krenuti od hrama do stražnjeg dijela glave).

  Postupak kupanja novorođenčeta: osnovni koraci

  1. Napunite kupelj s kuhanom vodom i provjerite temperaturu (trebala bi biti 37 stupnjeva). Nakon prvog plivanja, moguće je regulirati temperaturu ovisno o reakciji bebe.

  2. Uzmite vrč vode ako ćete oprati bebu sapunom i šamponom. Provjerite temperaturu vode - to bi trebalo biti 36 stupnjeva.

  3. Uklonite svu odjeću novorođenčeta i operite ga.

  4. Pažljivo ga stavite na slajd. Da se ne plaši, možete zamotati mrvice u pelene i ukloniti je samo u vodi. Tako možete uvesti dijete u kupaonicu na mekom i udoban način. Moraju se koristiti oko 1-2 mjeseca.

  5. Stavite jednu ruku ispod lopatica ramena novorođenčeta i učvrstite ga pod donji pazuh. Druga ruka mora ga oprati. Prilikom pranja glave trebat će vam pomoćnik koji će iscijediti odgovarajuću količinu novca. Stavite je u dlan vaše ruke, pjenite je i nanesite je na kosu. Nakon toga nježno operite kosu i operite.

  6. Parejte tijelo i isperite ga vodom iz vrča. Bilo bi lijepo kad bi netko pomogao, jer dijete može skliznuti.

  7. Kupanje bi trebalo trajati oko 5-10 minuta. Nakon toga izvucite bebu iz vode i umotajte ga u ručnik koji asistent treba poduzeti. Lagano ga pritisnite na tijelo kako biste uklonili višak vlage. Osušite sve nabore (osobito područje oko nogu), inače se mogu pojaviti iritacije u tim područjima.

  8. Ako vam voda uđe u uši, izbrisati ih s vatom.

  9. Odjenite novorođenče u odjeću pripremljenu za spavanje.

  Što učiniti nakon kupanja

  Ne obrišite bebu, jer je njegova koža previše mekana - takve manipulacije mogu ga oštetiti. Uklonite višak vlage s laganim i nježnim pokretima. Istovremeno, najprije maknite glavu i potom torzo.

  Posebna pažnja posvećuje se naborima: osušeni su i prekriveni posebnim kozmetičkim proizvodima. Ako dijete ima pelensko osip, potrebno je prenijeti prah na njih. Kreme mogu spasiti kožu od suhoće. Samo nemojte nanositi prahu na kremu - to se stvara grudice, što uzrokuje još više iritacije.

  Nemojte suhe suhe mrvice. Bolje ih četkati četkom i pokušati ukloniti sve korice. Mogu se lako izliječiti ako se ulje za bebe nanosi na glavu prije kupanja.

  Što se tiče brisanja i čišćenja ušiju, to će zahtijevati pamučne jastučiće i tamponi. Očistite ih kako ne biste oštetili uho kanala. Obrišite oči sterilnom pamučnom vunom, a kretanje bi trebalo biti napravljeno od vanjskog ruba do unutarnjeg (tako da infekcija nećete ući u oči). Ukloni s vrha kora s pamučnom flagelom.

  Stavite ili bebu, ako želite, zatvorite poklopac glave. Obično se koristi samo kada je soba cool.

  Kako se kupati bebu ako plače

  Ako se dijete boji vode, i svaki put kad plače, mora probati različite načine ublažiti stres. Možda je gladan ili temperatura vode ne odgovara njemu (pokušajte eksperimentirati s njom). Također ga možete uranjati u vodu u pelenama ili smanjiti trajanje postupka.

  Kada se kupanje, ne žuri, nemojte iznenadni pokreti. Osoba koja kupuje dijete mora se savladati i savjesno, kako se ne bi uplašila ili izazvala neugodne emocije. Da biste odveli dijete iz stresnog stanja, osmjehnite se i razgovarajte s njim (nemojte se nervozni - on osjeća sve).

  Ako su ispunjeni svi uvjeti, a on i dalje plače, ne biste trebali nastaviti postupak silom. Uzmite dijete u svoje ruke, mirno, hranite. Osim toga, potrebno je par dana pauzirati i ograničiti uobičajeno ispiranje.

  Igračke i igre pri kupanju novorođenčeta

  Novorođenčad je još uvijek premalen za igračke, ali i dalje će pomoći roditeljima da zabavljaju dijete dok kupaju.

  1. Pohranite ih u plastičnu kutiju s rupama ili rešetkom. Tako da neće zauzeti previše prostora.

  2. Ne zaboravite ih svakodnevno oprati toplom vodom i bjelilom. Time se uklanjaju sapuni i moguća kontaminacija od igračaka.

  3. Ne smiju sadržavati metalne elemente, jer su skloni hrđu.

  4. Prilikom pranja djeteta neka ga netko zabavlja s lijepim zviždukom.

  5. Također, kada kupanje mogu zabavljati: male brodice, pupae, životinje, predmeti na usisavačima, mala slova, čaše i vodonepropusne knjige. Zabavite ga igračkama za gašenje vodom.

  6. Napunite i igrajte s sapunastim mjehurićima - neka beba pogleda kako lete i rasprsnu.

  7. Pročitajte knjigu mu ili samo razgovarajte.

  8. Prigušite svjetla i upalite svijeće koje se mogu staviti na sudoper.

  9. Ako beba ne pati od alergija, onda možete uzeti ružičaste latice, staviti ih u vrećicu od gaze i staviti ih u kadu, pričvršćujući ih na stranu.

  Nekoliko savjeta o kupanju novorođenčeta

  1. Nakon uranjanja u vodu, dječji rebra kratko je uronjen u vodu. U tu svrhu, prikladni poseban madrac.

  2. Nemojte uzeti novorođenče na ulicu nakon kupanja, inače će voda u ušima izazvati razvoj otitis.

  3. Ako se odlučite za kupanje nakon obroka, pričekajte najmanje 1 sat.

  4. Ako beba još nije ozdravala pupak, operi ga dok je ispod slavine.

  5. Nakon kupanja novorođenčeta, ne zaboravite obraditi zamućenu ranu s vodikovim peroksidom i sjajnim zelenilom.

  6. Neurolozi savjetuju kupanje djece s velikom ekscitabilnošću u vodi s morskom soli ili borovim koncentratom.

  7. Stalno pazite na nasljednika u procesu kupanja, jer se može bezuspješno okretati ili pasti s nosive naprave.

  Kupanje novorođenčeta je vrlo važan događaj koji mu pomaže da se fizički i mentalno razviju, da se otvrdne.