Korisno je znati roditelje! Koliko često morate kupiti dijete do godinu dana?

Rođenja

Kupanje bebe je cijeli događaj za nove roditelje. To bi trebalo biti učinjeno ne samo za održavanje higijene, već i za poboljšanje apetita, mirnoće i opuštanja, kao i za jačanje imunološkog sustava i živčanih stanica. Kupanje potiče bolji razvoj mišića i kostura.

Redoviti vodeni postupci savršeno ublažavaju tonus mišića, zbog čega novorođenče počinje izravnati kamere, poboljšava njegovo orijentiranje i koordinaciju u prostoru, stabilizira se krvni tlak i protok krvi.

Kako prati novorođenče?

Mlade majke, nakon što su otpuštene iz rodilišta, imaju puno pitanja o skrbi o djeci, a većina ih je zainteresirana za: "Koliko često možete kupiti novorođenče, a vrijedi li to na dan pražnjenja?". Evo nekoliko mišljenja:

 • Većina pedijatara preporučuje da ovaj dan daju bebu odmor i malo se udobnije u novom okruženju. Ali sljedeći dan možete početi prvi kupanje.

Je li često potrebno provesti vodene postupke dojenčadi?

Do šest mjeseci, dijete se okupa svaki dan, ali pod uvjetom da je potpuno zdrav. Nakon toga, plivanje je dopušteno svaki drugi dan.

Svakog dana nije potrebno dodati biljke ljekovitog bilja i koristiti sapun, jer to može ometati mikroflore djetetove kože.

Ako se prečesto provede higijena, dijete neće moći odoljeti bakterijama u budućnosti. Činjenica je da se tijekom tog razdoblja aktivno formira mikroflora i ako se dijete neprestano okupa sa antibakterijskim sredstvima, njegova koža kasnije može postati preopterećena ili nadražena.

Ako roditelji zanemaruju higijenu bebe, to može negativno utjecati ne samo na stanje kože, već i na tjelesni razvoj. Kao što je gore spomenuto, tijekom kupanja dijete aktivira cirkulaciju krvi, mišiće se ojača i noću spava bolje.

Mogu se raspravljati, osobito u krilu oružja i nogu, na vratu. Ako rijetko ispirete dijete, morat će popiti svećenika.

Ako je ljeto i dijete se znojenje, morate ga svakodnevno kupati, a ponekad i 2 puta dnevno. Da biste to učinili, jednostavno isperite kožu kako biste spriječili pojavu prickles.

Ali u hladnoj sezoni bolje je ne pretjerivati, jer je temperatura zraka u stanu nešto niža. Također je vrijedno smanjiti trajanje vodenih postupaka kako bi se izbjegla hipotermija.

Preporučujemo da pogledate videozapis o učestalosti kupanja djece:

Savjeti za roditelje

Kako bi proces kupanja donio zadovoljstvo djetetu, a roditelji se moraju pridržavati nekih pravila:

 1. Do mjesec dana dijete ne treba puno vode, ali kad postane malo stariji, njegovo tijelo treba potpuno spustiti u vodu, tako da ostaje samo njegova glava ili lice. U tom slučaju morate biti iznimno pažljivi kako biste spriječili ulazak vode u nos ili usta. Potrebno je osigurati da dijete bude na leđima, tako da se vjerojatnost da će potpuno otići pod vodu značajno smanjena, budući da će ga trbuh i prsa podići gore.
 2. Postoje tri glavne točke koje preporučuju pranje djeteta: sjedi, leži na trbuhu i leži na leđima. Ako ima dovoljno vode u kupaonici, čak i beba će moći sjesti, a nema štetu kralježnici jer nema tereta.
 3. Držite dijete za glavu, stavite mali prst pod glavu, a preostala četiri prsta ispod vrata. Neke mame su udobnije kada dijete leži na lopti lakta, ta se mogućnost također smatra ispravnim.

Preporučujemo da gledate videozapis o pravilnom kupanju djeteta:

zaključak

Ozbiljno se ne treba odnositi samo na redovitost vodnih postupaka, već i na izbor potrebnih atributa, kao što su kupaonica, rublja, držač, pjena za kupanje. Ako slijedite sva pravila i preporuke liječnika, kupanje vašeg djeteta neće biti samo ugodan postupak, već i nezaboravne uspomene u budućnosti!

Kupanje bebe, morate znati

Dobar dan, dragi roditelji!

Ja sam, kao i ti, jednom zainteresirana za kupanje djeteta. Kakva bi temperatura mora trebala biti i koliko dugo se treba okupati, kako se okupa, a kad je bilo mnogo pitanja, ovaj članak je posvećen njima.

O prednostima kupanja:

Kupanje bebe, naravno, prije svega, higijenski postupak, sve je ovdje jasno svima. Kupanje ima opuštajući učinak, jača mišiće, normalizira apetit, jača živčani sustav. I opet igramo, upoznajmo svojstva vode i upuštamo se i preplavimo.

Što se kupati?

Za kupanje možete kupiti posebnu bebu, što je pogodnije za kupanje novorođenčeta u higijenske svrhe. Zatim, sa starijim djetetom, možete se preseliti u odraslu kupelj ili tuš, to će biti više nego dovoljno za dijete.

Uvjeti temperature

Temperatura u sobi bi trebala biti 22-25 stupnjeva. Ne bi trebalo biti previše vruće, a ne previše hladno. Još važnije je nedostatak nacrta. Za ovo vrijeme pokrijte prozore i prozore.

Temperatura vode, mjerena od strane naših baka: uronjanjem lakta u vodu: ako je lakat normalan, onda je normalno za dijete. Kada je dijete vrlo mala, možete koristiti termometar.

Kako dijete raste, postaje previše lijen da ga koristi, a lakat postaje sve više i više poput majke.

Optimalna temperatura za kupanje jednogodišnjeg djeteta i preko 32-33 stupnjeva, to je temperatura u dječjem bazenu. Ako dijete sjedi u kupelji i zabrinuto je da se voda već ohladi, ne biste trebali dodati vruću vodu ako je dijete ugodno u njemu.

Kupanje u vrućoj vodi ne nosi nikakvu korist: samo osuši kožu više, opušta i može nositi laksativni učinak. Kupanje naprotiv u hladnijoj vodi - ojačava i jača imunološki sustav.

Samo ne oštro: odlučili ste otvrdnuti dijete i uroniti ga u ledenu kupelj, ni u kojem slučaju! Vrlo, vrlo pažljivo, spuštanjem svakog stupnja kupanja po stupnju.

Kada ne možete kupiti dijete

Ne možete kupiti dijete nakon cijepljenja, s otvorenim ranama ili čireve, s temperaturom.

Koliko je vremena potrebno za kupanje djeteta?

Kupamo dijete dok se ne dosadi, obično u ovom dobu nije dosta dugo, oko 15 minuta. Ako više, djeca se umorna, počnu djelovati ili trljati oči.

Trebam li beba za pranje rublja?

Da, trebam, kao odrasla osoba. Moramo ukloniti mrtvi sloj epiderme.

Samo bi trebao biti od prirodnih materijala i dovoljno mekan, budući da je dječja koža još uvijek vrlo osjetljiva na različite vrste trljanja. Ona odmah pocrveni i može pružiti nelagodu bebi.

Mogu li koristiti tuš?

Možete koristiti tuš, ali nećete stvoriti učinak kao kadu. Tuš se treba koristiti u rijetkim slučajevima, rekao bih, u hitnim slučajevima, kada je dijete u pijesku ili jako prljavo. Dijete treba kupku.

Koliko često kupiti dijete nakon godinu dana?

U dobi nakon jedne godine dovoljno je kupati dijete 2-3 puta tjedno tijekom hladne sezone. Ali ako vam nije teško organizirati kupanje za bebu, možete plivati ​​čak i svaki dan. Po diskreciji roditelja.

U toploj sezoni, tuširajte po potrebi. To se događa nekoliko puta dnevno, budući da su djeca zauzeta u pješčaniku i pustiti čamce u lokvama. Kao što kažu, nakon prljavih šetnji. I tako, sapunom, opet 2-3 puta tjedno.

Kakvu kozmetiku je potrebno za kupanje djeteta?

Za kupanje, trebate samo beba sapun, po mogućnosti u tekućem obliku, to je više prikladan za korištenje i dječja kosa šampon koji ne nadražuje oči. I ostatak ljepote, to je manje zabavno za roditelje, može biti pjena za kupaonicu, gel za kupanje itd.

Zašto nam treba igračke za kupanje?

Igračke pomažu djetetu da se zabavlja u kupaonici. Kroz igru ​​se razvija, uči svojstva vode i objekata: neki se utapaju, neki ne, neki uzimaju u zrak ili vodu, itd. Strah od vode, ako ih ima, izglađen je, a djeca doista vole takve igre i okupaju se s užitkom.

Koje igračke mogu koristiti tijekom kupanja?

Igračke za kupanje su obično otporne na vodu: gumene životinje, mekane knjige za kupanje, igračke sa satom su vrlo popularne, itd.

Što ako voda dobije usta?

Ponekad se slučajno događa tijekom igre. Ponekad, ako se dijete ne kupuje na posebnim uređajima, može se roniti i, prema tome, piti vodu. Ponekad djeca to namjerno rade.

Moj Danil voli igrati "prelijepo" s čašama, a ponekad može posebno piti iz ove čaše. Što učiniti u takvim slučajevima?

Pa, prvo, ni u kom slučaju nemojte paničariti i ne vrištite djetetu. On je jednako prestraen kao i ti. Ako vrištiš, uplašit ćeš ga još više i što može biti još gore - dijete će se bojati vodenih i vodenih postupaka. Drugo, ništa strašno nije dogodilo, drugi ronjenje neće dovesti do loših posljedica.

Ako dijete curi ili kihne, dišni putevi su prirodno oslobođeni, dajte mu dobar kašalj. Ako samo plače, možete ga nabaviti i stisnuti za sebe, ali mokro, pa će dijete shvatiti da je majka uvijek tu i da se ništa strašno nije dogodilo.

Ako se vratite u vodu, možete nastaviti kupati, ako apsolutno odbijete, a zatim nemojte silom, a kupanje je za danas.

Što učiniti ako voda uđe u uši?

Ni u ovom nije ništa smrtonosno. Djeca akumuliraju dovoljnu količinu sumpora, pomažući u zaštiti uha od vanjskih utjecaja. A još više, kada je beba imala 9 mjeseci u majčinom trbuhu, a uši su bile u vodi, ništa se nije dogodilo pa se ne brinite!

Što učiniti ako voda ili sapun dobiju u oči?

U tom slučaju, isprati oči s puno tekuće vode, prema unutrašnjem kutu oka (prema nosu).

Kada hraniti bebu prije kupanja ili nakon?

Ovdje morate sami odlučiti, možete plivati ​​prije i poslije obroka, najvažnije je da beba bude dobro raspoložena i ne zahtijeva hranu. I reći mu da se u početku okupa, a onda jedemo. U ovom slučaju, bolje je imati večeru, a beba je dobra i majka je mirnija.

Kako obrisati dijete nakon kupanja?

Ako je dijete još uvijek relativno mlado, oko godinu dana staro i malo stariji, možete staviti pokrivač s ručnikom i omotati ga u ležeći položaj. Učinili smo to kad je Danilka bila mala, a nakon godinu i pol smo već pripremali haljinu ili veliki ručnik. Izvadimo dijete i stavljamo ga u ogrtač ili ručnik. Poljubiti i svi sretni i čisti!

Koje kozmetike koristiti nakon kupanja?

Nakon kupanja, mazam ulje s uljem za vlaženje, koža se malo suši, do 3 mjeseca. Sad sam to odbio. Koža je meka i svilenkasta, takva je kvaliteta vode. Stoga, u ovom trenutku, ne zamahnem ništa.

Možete koristiti maslinovo ulje ili hidratantno ulje za bebe za suhu kožu.

Ni u kojem slučaju ne ostavljajte svoje dijete u kupaonici bez nadzora, čak i ako mislite da neće ići nigdje, nažalost to nije tako!

Sretan vam kupanje! Sve najbolje!

Napišite komentare i pretplatite se na nove članke!

Koliko često kupiti bebu nakon godinu dana?

Pozdrav, voditelj dječjeg odjela našeg Centra, pedijatar prve kategorije Barzenok Tatyana Arsenyevna vam odgovara:

Ne postoji posebna razlika između kupanja u prvoj godini života i drugog (trećeg, itd.) - br. Odrasla djeca, u pravilu, vole ovaj postupak i svakodnevno će uživati ​​u plivanju. No, ako vam je svako večer teško organizirati plivanje, zimi je dovoljno da se "potpuno" okupa dva puta tjedno. Uostalom, lice, ruke i dno svi isti operite nekoliko puta dnevno - po potrebi. U vrućoj sezoni, kada dijete već aktivno trči i igra za šetnju, možda je potrebno tuširati dva puta dnevno - nakon svake proslave.
Kupanje treba minimalno: sapun za tijelo za bebe i šampon za kosu. Sve ostalo - kože, gelovi, itd. - zabavno je za roditelje. Možete koristiti sapun svaki put ili svaki drugi put; šampon - jednom tjedno zimi i češće ljeti (ako je potrebno).

Koliko često trebate kupiti dijete nakon godinu dana?

Svakodnevno smo kupili sina do godinu dana (nakon 6 mjeseci - osim za dan u tjednu kada je rođen). Istodobno, jednom tjedno smo ga okupali sapunom (kao što je preporučeno u rodilištu, kako ne biste prevagnuli kožu bebe). Sada moj sin ima 1 godinu i 7 mjeseci, a ne mogu shvatiti koliko puta tjedno da ga se okupa. Ljeti su se okupali svaki dan ili svaki drugi dan. Ali koliko često da se okupaju djeci starije od godinu dana zimi, recite mi, molim vas.

Do dvije godine svakodnevno sam se okupao djecu i kada je potrebna. Rijetko koristim sapun kada kupujem, i često dodam kamilicu ili trake u vodu. Ljeti sam se uvijek okupao dva puta, nema potrebe da se dijete diže za popodnevnu drijem s malom svinjom. Jedini miris koji mora doći od bebe je neusporediv miris majčinog mlijeka. Zimsko razdoblje nije razlog za zaustavljanje procesa prirodnog otvrdnjavanja djetetovog tijela, što je nemoguće bez dnevnog kupanja.

Svakodnevno smo se okupali djetetom i ne držimo se praznovjerja oko dana u tjednu. Ljeti su se mogli čak i okupati dva ili tri puta dnevno. Sada je došla zima, pa pokušavam djelovati na takav način da se nikome ne smeta. Ponekad se okupa jednom dan, ponekad u dva i mogu se svakodnevno okupati. Na što dijete voli puno plivati ​​- to je njegov omiljeni postupak, a ako je odlučio, plivao bi dva puta dnevno. Stoga, ja gledam na sebe. Ako mogu posvetiti vrijeme za kupanje, onda se svaki dan okupa, ako ne, onda svaki drugi dan. Nakon cijepljenja ili zbog lošeg zdravlja, možemo kupiti za dva dana. Ovog zime djeteta nije osobito omamljena, i naravno, trebate odmah oprati, ali ne upućujem na kupanje.

Nakon godinu dana, dvije, tri godine. 30, 31. Kupanje je obavezan dnevni higijenski postupak, kao što je uobičajeno u našoj obitelji. Samo odrasli uzimaju tuš, a naš sin sada kupanje u kupaonici, a zatim ga opere u tuš. Jedina iznimka kada možemo preskočiti kupanje je nakon cijepljenja iz medicinskih razloga. Nemojte preporučiti kupanje djeteta na visokim temperaturama. No, to je, na taj način, visoka sila.

Kupanje za mog sina nije samo obvezni higijenski postupak i ugodna zabava (u zadnje vrijeme, otac i sin uvijek "ribaruju" tijekom večernjih kupanja), ali i obvezni režim. Sin jasno zna da će nakon kupanja zaspati u svojem krevetiću u društvu svojih "prijatelja" - omiljenih likova likova.

Koliko često bi se trebala kupati jedna godina?

Koliko često šišmiš jednogodišnje dijete zimi i ljeti. I koliko često morate kupiti dijete ako je bolestan.

Kupanje je važan i zanimljiv proces za dijete i roditelje. U godini se dijete puno prljavi, osobito nakon jela i hodanja na ulici. Ali je li moguće dnevno kupati dijete? Ili vrijedi ograničiti na nekoliko puta tjedno?

Učestalost starijeg djeteta za kupanje ovisi o dobu godine. Zimi, nema potrebe za dnevnim pranje. Naprotiv. Često kupanje uklanja zaštitnu ljusku s kože, što pomaže odupiranju patogenim bakterijama. Stoga, u hladnoj sezoni vodeni postupci trebaju biti izvedeni 2-3 puta tjedno ili kada su kontaminirani.

A što je s ljetom? Koliko često udariti jednogodišnje dijete u toplom razdoblju? U ovom slučaju to sve ovisi o vremenu. Ako dijete puno znoji, šetnje na ulici i napuni prašinu, onda ga je potrebno okupati. Preporučljivo je jednostavno isprati toplom vodom, bez sapuna.

Neophodno je kupati dijete tijekom bolesti. Mikroba ostavljaju kroz kožu, moraju ih svakodnevno oprati. Najvažnije je osigurati da topla kupka bude topla, a nakon kupanja odmah omotajte bebu u ručnik tako da ne puše. Zatim, morate nositi topao odjeću i možete staviti u krevet.

Što se tiče sapuna i šampona, onda biste trebali kupiti dijete s njima što je manje moguće. Jednom tjedno je dovoljno, jer sapun uklanja zaštitni omot od kože. Bolje je koristiti posebne šampone za bebe i sapune - one su sigurnije za kožu djeteta.

Djevojka mora biti oprana svaki dan prije odlaska u krevet. Ali, opet, bez korištenja sapuna. Održavanje higijene je neophodno kako bi se spriječile bolesti na ženskom području. Jednom tjedno djevojka se može oprati sapunom i vodom, samo u manjoj količini, ali je bolje zamijeniti ga izrezom kamilice ili žice. Dječaci se također mogu okupati dodatkom bilja ili kalijevog permanganata, tako da će potnichki i pelenski osip brzo proći.

Koliko često morate kupiti dijete - ovisi o tome kako beba se odnosi na ovo. Nemojte ga silom prisilno staviti u vodu. Strah se samo povećava. Bolje je, naprotiv, smanjiti na jedan, maksimalno dva puta tjedno. Isperite dijete - i obrišite, pogotovo ako je nestašan. Postupno se dijete navikne na kupanje i više se neće bojati. Također, trebate kupiti poseban šampon za bebe, koji ne udahnjuje oči.

Ali svako jutro morate oprati dijete. Slijeđenje ljubavi prema čistoći nužno je od dobi od jedne.

Neka beba sam spusti ručke u vodu i trlja lice. Takvu aktivnost trebao bi mu se svidjeti.

Kupanje djeteta nakon godine

Bili smo na ljeto u dachi i svako jutro smo ulili mali bazen, tako da je cijeli dan i okupan))

Mi to radimo drugačije. U ljeto svakodnevno se tuširaju, budući da igramo u pijesku vani. I zimi, dva ili tri puta tjedno pod tušem ili u kadi, kao što moja kći želi, a mi svakodnevno oprati. Moja glava je također dva ili tri puta tjedno.

Sada se okupa svaki drugi dan, i gelom i šamponom 2 puta tjedno

imali smo razdoblje kada je naša kćer zatražila da kupi dva ili čak tri puta dnevno. Bilo je to ljeti kada je bilo jako vruće. Tako je satima u kadi sjedila.

Skoro svaki dan okupamo bazen u kadi vode, igračka tamo i sjedi se svira. jučer je privukla boja za tuš kadom.

Koliko često kupiti bebu?

Kupanje i razni postupci vodoopskrbe trebali bi ponuditi prije svega zadovoljstvo djetetu. Mnoge mame su toliko zabrinute zbog higijene bebe da ih nekoliko puta dnevno pranje upotrebljavaju sapunom i šamponom. Razmotrimo pitanje treba li to raditi svaki dan i koliko često dijete može biti oprano.

Kako kupati dijete u 2-3 godine

Prije svega, morate odlučiti hoće li dijete uživati ​​u kupanju, bez obzira hoće li ga umiriti. Ili obratno - postupci vode nisu najomiljenija zabava djeteta.

 • Ako beba voli vodu i sretno se prelije u kadu, onda ga ne biste trebali ograničiti na ovo. Naravno, ostavljanje djeteta bez nadzora u svakom slučaju je nemoguće, čak i ako je voda duboka koljena!
 • Možete se kupati svaki dan. No, preporučujemo korištenje sapuna i šampona više od jednom tjedno. Dovoljno je oprati dijete ujutro ili prije odlaska u krevet u bazenu s toplom vodom ili tušem. Umjesto sapuna znači da možete dodati razne biljke koje imaju blagotvorno djelovanje na tijelo, na primjer, cvjetovi kamilice su dobri za to.
 • Potrebno je svakodnevno oprati dijete, a možete upotrijebiti prah koji je najprikladniji za dijete.
 • Ljeti, na posebno vrućim danima, možete kupiti bebu nekoliko puta dnevno, ali ako dijete ne voli vodene tretmane, onda je jedanput dovoljno. Umjesto kupanja, možete obrisati dijete mokrim brisima.
 • Zimi, ako se bojite da dijete može uhvatiti hladnoću, možete otići u kupaonicu 2-3 puta, ali ne zaboravite da česta uporaba sapuna, čak i najslabije, neće biti korisna za dijete.

Kako prati najmanji

 • Kada dijete nije ni godinu dana, mnogi se roditelji boje da će kupiti svoje bebe. Tada možete to učiniti zajedno - tako da jedan drži dijete i druge sapune.
 • Djeca u tako ranoj dobi nisu tako jako onečišćena pa se mogu isprati, ali opet bez upotrebe sapuna, samo 2-3 puta tjedno. Djeca do jedne godine ne trebaju dnevne vodene postupke. Korištenje salvete također će biti od velike pomoći. Ali svakodnevno večernje pranje prirodno je potrebno.

Da biste saznali informacije o ispravnom čišćenju novorođenčadi, pročitajte članke:

Koliko često bi beba trebala biti okupana? Pravila za kupanje djece

Dr. Komarovsky će vam objasniti koliko često morate kupiti bebu i koje su vrste plivanja zapravo. Ovisi o svrsi ovog postupka gdje, kako i koliko dijete određene dobi treba biti u vodi. Također, Evgenij Olegovich će objaviti osnovna pravila za kupanje djece i savjetovati mlade majke.

komentari 2

Da biste ostavili komentar, molimo prijavite se ili se registrirajte.

Koliko često morate kupiti bebu?

Svaki dan ili svaki drugi dan? Ili jednom tjedno...

Odmah ću razjasniti - ne mislim na pranje djeteta (magarca bi trebala biti oprana svaka pelena promjena), naime, kupanje u kadi u puno vode i pranje glave. O tome koja je kupka bolje kupati dijete - u bebi kuglu ili u odrasloj kupelji - zasebni članak je napisan (pročitajte članak).

Neki roditelji vjeruju da je dijete "čisto", ne znoji kao odrasla osoba, stoga ga često ne operi. Zapravo, neki odrasli sami ne smatraju da je potrebno svakodnevno prati. Na žalost. Bog nam ne dopušta da se susretnemo s takvima u podzemnoj željeznici u istom automobilu na vrućem danu u žurbi.

Ostali roditelji imaju i druge probleme - apartman ima samo tuš i bez kupke. Ili žive u selu, gdje nema ni tuš.

Vjerujem da se dijete mora svakodnevno okupati. Suprotno svim prevladavajućim životnim uvjetima, naći snagu da se kupanje svakodnevni večernji ritual. Ako nemate kupku pri ruci, kupite takvu bebu koja je pogodna za vaše životne uvjete - sada možete kupiti kupelj za napuhavanje i kupka za tuševe (više o bebama ovdje).

Tako se dogodilo da svakodnevno kupamo dijete. Od rođenja. Dijete je naviklo na postupke za vodu, a sada, kada je potrebno preskočiti kupanje iz bilo kojeg razloga (npr. Mantouxova reakcija), apetita je sasvim očita, a više nemirna procedura polaganja na spavanje očita je. Ne sviđa mi se takvih dana.

Gledajući dijete, uhvativši njegovo raspoloženje, došla sam do zaključka da je potrebno svakodnevno se okupati. Štoviše, u hladnoj vodi (temperatura nije veća od 32 stupnja). Što je voda vruća, to je gori apetit - dijete je tromo, kapriciozno, ne želi ništa, drugim riječima - pregrijano. Što je hladnija voda (mi kladimo svoju kćer u temperaturnom rasponu od 26 do 32), aktivnije i zabavno dijete se ponaša u vodi, bolje je otvoriti usta za večeru, a zatim zaspati brže.

Nemojte se bojati prevagnuti djetetu - temperatura iznad 26 stupnjeva Celzija je lišena čak i učinka otvrdnjavanja!

Kasnije sam naišao na članak dr. Komarovskog, gdje znanstveno dokazuje zašto je ta izjava točna. Ako me ne vjerujete, pročitajte ciklus članaka Komarovskog u dijelu "Kupanje" - autor razvija temu higijene dojenčeta s humorom i vrlo pristupačnim jezikom, razbija mitove i stereotipe o postupcima dječjeg vodenog postupka koji se razvio tijekom godina, pokušavajući pogledati kupanje djetetovih očiju i upozorava da je bolje da ne čitaju knjige i bake svoje stranice.

Usput, odraslo dijete treba više kupanja svaki dan - da plati cijeli pješčanik na koljenima kada se pijesak nalazi čak iu njegovim gaćicama - takva aktivna zabava može se "prati" samo u kadi!

19 pravila za kupanje djece

Čini se da je to jednostavno kupanje u znanosti. Ali kad je u pitanju djeca, svaka je mala stvar važno - i temperatura vode, pjena za kupaonicu, pa čak i ono što je dijete bolesno. "Letidor" će vam reći kako prati djecu.

1. Zdravo, rođeno beba može se kupati 5 dana nakon isporuke. No, najčešće, neonatolozi preporučuju pranje djece neposredno nakon izbacivanja iz bolnice (to jest, čak i ranije) kako bi se isprali tragovi infekcije u bolnici.

2. Temperatura vode trebala bi biti 35-37◦ê. Imajte na umu da se sva djeca ne osjećaju ugodno u vodi na 37◦ê, netko mora biti hladniji. Međutim, razumjet ćete to kad dijete počinje plakati u vodi.

3. Trajanje kupelji za bebu u prvih dana nakon poroda je 2-3 minute, postupno se može povećati na 7-10 minuta, a zatim na 20-30 minuta.

4. Dok se umbilikalna rana ne izliječi, u vodu se dodaje slaba otopina kalijevog permanganata ili dekocija kamilice. A za kupanje je bolje koristiti meke proizvode koji su pogodni za djecu od rođenja. Oni dobro hidratiziraju kožu, smiruju, olakšavaju iritaciju.

5. Ako je koža djeteta vrlo suha ili sklona atopiji, bolje je koristiti ulje za kupanje namijenjeno posebno novorođenčadi. Nakon kupanja uljem isperite kožu nije potrebna.

6. Za djecu s povećanom ekscitabilnošću, s hipertonskim mišićima preporuča se stvaranje kupki od soje. Opuštaju mišiće i smiruju živčani sustav. Ali takve kupke su strogo prema indikacijama i nakon savjetovanja s pedijatrom ili neuropatologom.

7. Dječja glava obično se ispire jednom tjedno, ali ne češće. To će zahtijevati bebu šampon ili 2-u-1 šampon i glavu pranje.

8. Biljno ulje će pomoći da se riješite tzv. Seborrheic kora. Opriljuju površine kože na kojoj se nalazi kora, ostavljaju 30-40 minuta, a zatim se isprati dok kupaju uobičajeni šampon za bebe. Ali mnogo je lakše kupiti poseban bebin lijek koji će brzo i nježno pomoći u rješavanju problema.

9. Nakon kupke za djecu u prvoj polovici godine, preporuča se primijeniti mliječno mlijeko ili laganu krema za bebe (ali ne i maslac!) Na kožu. U budućnosti, također je dobra ideja da s vremena na vrijeme koristite vlažne krevete za spavanje.

10. To je više prikladan za kupanje bebe u prvom mjesecu u beba kupka. Tijekom tog vremena, roditelji i beba će se naviknuti na dnevni postupak i odabrati najudobnije načine rada temperature i vremena. A onda možete premjestiti kupelj u veliku kupku - postoji više slobode kretanja i više prostora za igre.

11. U dobi od 1,5 godina, ako dijete već stoji na nogama, postupno ga možete početi podučavati da se tušira. Tijekom vremena, tuš će zamijeniti kupanje u kupaonici. Dijete se može tuširati svaki dan, a kupka 1-2 puta tjedno.

12. Ako koristite sapun ili tuš gel za pranje, pažljivo pazite da bočica ima neutralni pH (od 6 do 8).

13. Kada dijete ima sedam godina, onda je vrijeme da se on sam oprati. Trebat će vam spužva - na primjer, prirodno more - i gel za tuširanje još uvijek je iz dječje linije.

14. Glava se sada može isprati do dva puta tjedno.

15. "Ako dijete počinje imati glavobolje, umoreno je u leđima, a zatim mu možete dati haljine soje soli (naravno za 10 dana, nakon čega će se odmoriti)", rekla je Anna Gorbacheva, voditeljica Obiteljskog medicinskog centra za djecu i odraslih "A-Line". "Takve kupke pomažu da se opuste, dijete ima glavobolje i bolove u mišićima".

16. S početkom puberteta (od oko 11 godina starosti) potreba za vodenim postupcima i proizvodima za čišćenje se povećava, budući da koža postaje masna, masna, pore se mogu začepiti. Od tog doba, dijete redovito treba koristiti rublje, a po mogućnosti iz prirodnih materijala. Tinejdžer može oprati sapunom i gelom za tuširanje.

17. Možete šamponirati kosu prema potrebi, kako preporučuje odrasle osobe.

18. Nekada se mislilo da je bilo nemoguće oprati vodene kozice. Moderni pedijatri, naprotiv, kažu da je tijekom ove bolesti, ne samo da je moguće, nego i potrebno tuširati, jer pomaže ublažiti svrbež. Važna stvar u ovom slučaju je drugačija: tijekom pranja ne možete koristiti spužvu, a nakon toga - ne možete trljati tijelo ručnikom tako da ne oštete osip, to jest, morate trljati kožu ručnikom.

19. Isto vrijedi i za situaciju kada je dijete testirano na Mantoux. Za ispočetka mjesta ubrizgavanja stvarno je nemoguće, ali ova zabrana ne vrijedi za pranje i kupanje. U prošlom stoljeću, kada je uzorak napravljen na koži, bilo je nemoguće mokro mjesto ubrizgavanja. Danas se uzorak ubrizgava pod kožu, a voda ne može doći.