Kako napraviti izbornik za beba s umjetnom hranom za 4 mjeseca: savjeti i tjedni grafikon

Bol

U dobi od 4 mjeseca, beba postaje aktivnija, svjesnost se povećava, a mali broj pokušava znati sve više i više novih i zanimljivih stvari.

Vrijeme spavanja, naprotiv, smanjuje se. Zahvaljujući tim promjenama, dijete je dijeta prilagođena. Zatim reći o pravilima hranjenja: značajke režima, što je nužno posuđe. Ono što se već može dati u ovom dobu. I isto tako, približan izbornik za dijete po satu.

Pravila za hranjenje

Odraslo dijete u dobi od 4 mjeseca i dalje treba pravilno odabranu prehranu, preporučljivo je nastaviti hraniti bebu s formulom za dojenčad. Ovo je najbolja, uravnotežena i kvalitetna zamjena majčinog mlijeka, razvijena svim pravilima koja uzima u obzir sve najmanji nijanse, a sastav je najsličniji majčinom mlijeku.

režim

Za 4 mjeseca starije bebe koje primaju hranu u obliku umjetne hranidbe, potrebno je strogo pridržavati se režima, budući da je adaptirana dojenačka formula puno sporija apsorbira djetetovo tijelo, za razliku od majčinog mlijeka, pa djetetu ostaje mnogo dulje.

Također, počevši od četvrtog mjeseca, mrvice hranjene bocom, mnogi pedijatri savjetuju početak hranjenja.

Kako se hraniti?

U dobi od 4 mjeseca dijete ne može samostalno sjediti, tako da bi novi roditelji trebali paziti da beba bude udobna dok jede. Hraniti dijete samo je žlicom. Istodobno, ona bi trebala biti u položaju zaustavljanja kako ne bi naštetila nezreloj kralježnici. Suvremeni dječji stolci opremljeni su takvom funkcijom, prikladno je da dijete jede, a majka ga hrani.

Mlade majke svakako treba zalihe na dodatni inventar, tj. Morate kupiti posebna jela za vaše dijete:

 1. žlica silikonskog kašičica - njezina beba neće moći oštetiti usnu šupljinu;
 2. štap, kako ne bi mrljao odjeću malog djeteta;
 3. ploča na nosaču - jednostavno neće biti nagnuta na pod;
 4. šalicu koja se malo podrhtava ne može slomiti,

Od dobi od 4 mjeseca, beba počinje aktivno istraživati ​​svijet oko sebe. Osim toga, to će biti izvrstan trening za samostalno jelo.

Novorođeno dijete još nema zube u cijelosti ili djelomično, a beba ne može žvakati čvrstu hranu, stoga hrana namijenjena djetetu mora biti tekućina ili kruta oblikovana u smislu dosljednosti.

Koliko bi trebalo jesti četveromjesečno dijete?

U dobi od 4 mjeseca, dnevni unos hrane nije veći od 1000 ml. po danu. Broj hranjenja 5-6 puta. Ni u kojem slučaju ne može biti veći od onog, može biti ispunjen neugodnim posljedicama.

Značajke prehrane

Dijeta novorođenčeta na umjetno hranjenje u trajanju od 4 mjeseca značajno se povećava ako počnu aktivno uvoditi komplementarnu hranu.

Što se može dati u ovoj dobi?

Glavni i glavni proizvod, i dalje ostaje dječja formula. Također u izborniku za 4-mjesečnu bebu postoje novi proizvodi. Nekoliko vrsta žitarica (žitarice bez glutena i bez mliječnih proizvoda), povrće, voćni purei i sokovi.

Koji se proizvodi mogu unijeti?

Iako su dojenčad formule namijenjene hranjenju djeteta obogaćene raznovrsnim korisnim elementima, ali još uvijek nisu uvijek dovoljne za rastući organizam. Ovdje samo pomažite proizvodima punim vitamina i mikroelemenata. Ulazak u prehranu malog djeteta koji je na umjetnom hranjenju, na preporuku pedijatru, dopušta se 5. mjeseca života:

3 žitarice:

Neki povrće:

 • Tikvice.
 • Cvjetača.
 • Kupus brokule.

voće:

I, naravno, sokovi i kompoti:

 • Sok od jabuka
 • Kruška.
 • Mrkva.
 • Sastoji se od sušenog voća.

Izbornik u obliku tablice za svaki dan u tjednu po satu

Ako je beba već uvela sve gore navedene proizvode, možete slijediti sljedeći izbornik (vrijeme može varirati za 1-2 sata, ovisno o pojedinačnoj dnevnoj rutini):

Razumna skrb i uravnoteženi pristup: koliko bi dijete trebalo jesti za 4 mjeseca

Pozdrav, dragi brižljivi roditelji, redoviti posjetitelji našeg bloga i svi kojima se ovdje brinu o njihovim ljubljenim, jedinstvenim, lijepim bebama.

Razgovarat ćemo o tome koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca, bez obzira na to postoje li univerzalne norme za unos hrane, ovisno o dobi, i kako ne bi štetile djetetu s nezdravom prehranom.

Dijeta i norme hranjenja djetinjstva - brigu o njegovim roditeljima, onima kojima je beskrajno skup. Prehrana male osobe je faktor na kojem ovisi njegov rast, razvoj, stupanj prilagodbe svijetu oko sebe. Oba prejedanja i pothranjenost jednako su negativni čimbenici za dijete u djetinjstvu. Nije iznenađujuće, mnogi roditelji posvećuju pažnju zdravoj i uravnoteženoj prehrani svoje djece.

Zašto je važna prehrana dojenčadi važna?

Kao što sam već napisao, tema današnjeg razgovora iznad je koncept relativne norme i ispravne odrednice koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca.

Sve u svijetu je relativno, a količina prehrane djeteta u djetinjstvu određena je prosječnim pokazateljima pedijatrijske norme. Bugarska škola za pedijatriju, koja je prije nekoliko desetljeća, jedna od prvih, počela posvetiti veću pozornost prehrani novorođenčadi i djece mlađoj od 1 godine, provela je niz studija na temelju rezultata kojih su se pojavile norme o tome koliko hrane dijete treba primiti u određenoj dobi. Koliko treba dijete imati u 4 mjeseca u ovim izračunima izračunato je iz prosjeka.

Patriotska pedijatrijska škola napustila je točne brojeve koje dijete treba slijediti sa stajališta znanosti i počelo se voditi konceptom relativne norme. Uzima u obzir faktore vanjskog i unutarnjeg utjecaja, pojedinačnih komponenti svake bebe. Koliko dijete jede u trajanju od 4 mjeseca, počeli su odrediti ne prosječnu veličinu, ali njegovo zdravlje, težinu, stupanj tjelesnog razvoja, pa čak i prisutnost, odsutnost i sastav majčino mlijeko u mami.

I pokazalo se da je najoptimalniji i samoopravdani korak koji bi se mogao poduzeti.

Koliko treba i koliko grama beba jede za 4 mjeseca

Približna (pozornost, približna) stopa potrošnje hrane od strane djeteta u dobi od 4 mjeseca je 800 g majčinog mlijeka ili prehrambene formule dnevno. Ali jedno dijete je rođeno težinom od 4 kg ili više, a druga - prerano, s minimalnom težinom - to treba uzeti u obzir. Važnu ulogu u odlučivanju o količini hrane u dnevnoj količini također igra vrsta hranjenja (prirodno ili umjetno). Hranjiva formula sadrži unaprijed određenu količinu proteina, masti i ugljikohidrata na 100 g suhog produkta. Majčino mlijeko ovisi o fizičkom stanju žene i što je jela tijekom dana.

Dijete s dobrim fizičkim razvojem, rođeno na vrijeme, ima veću stopu rasta i zahtjeve hranjivih tvari nego slab, koji još nije dobio istu težinu s kojom je rođeno prvo dijete. Mnogo ovisi o dobu godine, potrebi reguliranja ravnoteže topline i vode, prisutnosti ili odsutnosti kongenitalnih ili sezonskih bolesti.

Kada je dijete bolesno, jede manje, ili čak odbija jesti. Kod prehlada s mukoznim lezijama i snu, mnogo je teže za sisati majčinsku dojku ili bradavicu.

Iskusni pedijatri, koji su gledali više od stotinu beba, vjeruju da dojenčad, kada je dojena, regulira količinu hrane koju treba. Za umjetnog umjetnika, aproksimativni broj za 800 je približna norma, jedino sa sigurnošću zove se koliko puta dijete jede 4 mjeseca jer njegov probavni sustav, koji je u fazi intenzivne formacije, treba svakih 4 sata primati hranu. 24 sata - 6 obroka dnevno. Snack u sedmom - ništa loše s tim.

Prehrana na znanstvenoj osnovi

Dojenje, prema znanstvenicima, omogućava djetetu da odluči o količini potrebne hrane. Umjetno hranjenje može se izračunati pomoću znanstvenog pristupa:

 1. Izračunajte količinu mlijeka ili mješavine u odnosu na težinu. Od 2 do 4 mjeseca težina je podijeljena sa 6. 4200 (na primjer) podijeljena s 6 je 700 g hrane koja je potrebna djetetu.
 2. Koliko dijete jede u trajanju od 4 mjeseca određuje se dijeljenjem težine po visini, nakon čega se rezultat množi s 7.
 3. Još složeniji sustav, u kojem je 1 litara mlijeka uvjetno 700 kcal. Na 1 kg težine djeteta potrebno je 125 kcal.
 4. Kao aksiom uzima se lik od 800 ml u 4 mjeseca, plus 50 ml svakog sljedećeg mjeseca.

U pitanju koliko puta dijete treba jesti, nema neslaganja, ali problem je koliko dugo djeca jedu za 4 mjeseca - tema je prilično kontroverzna. Dijete, razvijeno i zdravo, sisati majčinu dojku do pune zasićenosti. Kada bi umjetno hranjenje trebalo pokušati da pojede normalnu stopu. Kako ste ga tamo izračunali, i je li dovoljno za njega, ili ne - zasebno pitanje. Nije prilagođeno, ali ne dajte spavati tijekom obroka. U svemu mora postojati pametna, zlatna sredina.

Kako odrediti kada se dijete hrani

Roditeljska skrb i naklonost, poštovanje prema djetetu ne može se ograničiti samo na pamćenje brojeva, koliko djece dijete mora imati u trajanju od 4 mjeseca i zaokupiti njihovo uvođenje u svakodnevnu praksu. Glavni kriterij količine konzumirane hrane treba biti zdravlje i raspoloženje djeteta. Mlada majka može odrediti za sebe, ako je dijete imalo dovoljno, ako će pomno pratiti svoje ponašanje. Izvrsni pokazatelji u tom pogledu su:

 • dobro raspoloženje;
 • zvuk, mirni san;
 • nedostatak nerazumnih negativnih emocija (često plačući);
 • jednoličan i zdrav dobitak težine;
 • 12-15 mokrenja dnevno;
 • propisani broj crijeva, normalna konzistencija stolice.

Da bi se shvatilo je li beba spremna za uvođenje komplementarne hrane, nije dovoljno usredotočiti se samo na njegovu dob: treba utvrditi je li djetetova težina udvostručena od težine s kojom je rođen, bez obzira na to ima li odbojan refleks jezika, bez obzira na to može li držati predmete šakom, je li uobičajena hrana i zanima se sadržaj ploča roditelja.

4 mjeseca - dob kada možete postupno početi hraniti bebu. Ne treba zaboraviti da se s uvođenjem komplementarne hrane količina mlijeka može neznatno promijeniti. U principu, hranjenje u četiri mjeseca nije mnogo drugačije od hranjenja u dva mjeseca. Je li to samo količina mlijeka koje dijete diči.

Nekoliko riječi kao rezultat toga

Nedostatak potrebne njege može negativno utjecati na formiranje malog organizma, ali prekomjerna skrb također može učiniti neku štetu. Razumni, trijezni pristup svim normama, a lagano odstupanje od njih, ako je potrebno, je vrlo zlatna sredina.

Ako vam se svidjelo i pomoglo našem članku, podijeliti ga u društvenim mrežama ili komentirati njegov sadržaj.

Koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca

Prehrana djeteta svakog doba ima svoje pokazatelje. Prosječna prehrambena stopa ne ovisi o stopama pri rođenju i načinu prehrane djeteta. Koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca lako je saznati.
Prema stručnjacima za istraživanje postoje sljedeće metode proračuna potrebna količina mlijeka ili mješavine.
Šararin je izračunao da dijete od 4 mjeseca života treba dobiti najmanje 800 ml mlijeka, do pola godine, svaki sljedeći mjesec, 50 ml mlijeka se dodaje tom iznosu.
Metoda Geibenera i Cherna temelji se na činjenici da je dnevna količina mlijeka određena težinom djeteta. Od dva do četiri mjeseca, prava količina mlijeka je jedna šestina težine djeteta.
Teorija MS Maslov temelji se na omjeru količine mlijeka i kalorija. Tako je u kilogramu kilograma prisutno u litru mlijeka. Dijete do 4 mjeseca treba 125 kilocalorija po 1 kg težine.
Reich sustav uzima u obzir odnos visine i težine djeteta s količinom mlijeka. Da biste to učinili, težina djeteta dijeli se visinom, a rezultat se pomnoži s 7.
Koliko mlijeka djetetu jede 4 mjeseca dojenja teško je izračunati. Vjeruje se da su bebe koje se hrane majčinim mlijekom sposobne kontrolirati potrebnu količinu. Djeca koja jedu prilagođenu smjesu trebaju jesti 800 ml dnevno. Jedan dio je oko 130 ml smjese. Koliko puta hraniti i koliko često četveromjesečno dijete jede tijekom dana lako je izračunati. Šest - sedam jela - najbolja opcija u ovoj dobi. Raspored hranjenja djeteta u trajanju od 4 mjeseca sugerira da interval između hranjenja treba biti oko 4 sata. Dijete koje ima dovoljno mlijeka je veselo, aktivno i društveno. On nije nestašan u intervalima između hranjenja, ne traži jesti prije određenog vremena. Ako postoji sumnja da je beba puna, trebate držati "test za mokre pelene". Da biste to učinili, morate izračunati upotrijebljenu pelenicu tijekom dana. Broj pelene dosiže dvanaest, što znači da mrvica nije gladna.

U slučaju nedostatka mlijeka, uvođenje komplementarne hrane stabilizira situaciju. Tablica koja hrani dijete u četvrtom mjesecu života pomoći će usmjeriti vrijeme i količinu hrane. Broj novih proizvoda označen je nakon adaptacije, tj. kada im se dijete koristi. Prva dva tjedna, novi proizvodi se uvode postupno, u iznosu od nekoliko žličica.

Pedijatri preporučuju koliko dijete treba jesti 4 mjeseca od rođenja

U pravilnom razvoju novorođenčeta, najvažnija uloga u prvim mjesecima života jest njezina prehrana. Sve majke su prosvijetljene da postoje normi za povećanje težine po mjesecima. Snažno odstupanje od ovih izračunatih normi u jednom ili drugom smjeru nije jednako korisno i negativno utječe na funkcioniranje organa.

Količina hrane za dijete u 4 mjeseca

Nakon rođenja, beba je želudac još uvijek vrlo mala i nije u potpunosti oblikovana, pa stoga, kako bi se dovoljno dotjerala, malena ima ponekad 20 ml. mama mlijeka ili mliječne formule. Ali u ovom trenutku dijete može jesti više od deset puta dnevno. Postoje različite formule pomoću kojih možete izračunati normalnu količinu hrane za dijete tijekom prvih tjedana života, ovisno o njegovoj težini. Ovaj pokazatelj je u prosjeku jednak 350-400 ml., Potrebno je podijeliti primljenu količinu u broj hranjenja.

Razvojem tijela djeteta i povećanjem volumena trbuha smanjuje se broj hranjenja, a količina hrane koja se konzumira dnevno treba povećati. Četiri mjeseca beba bi trebala jesti oko 1/6 ili 1/7 svoje tjelesne težine. To jest, ako teži oko 6 kilograma, trebat će litru mješavine. No najčešće djeca troše 800-900 grama. Ova količina mlijeka mora biti podijeljena za 5-6 puta, a obično djeca u ovoj dobi lako mogu izdržati duge stanke tijekom hranjenja noću.

Shvatite koliko dijete jede, najlakši način, ako je potpuno na umjetnoj hrani. Koliko dijete jede majčino mlijeko jede na vrijeme može se točno utvrditi kontroliranjem vaganja prije i nakon davanja dojke. No, postoje i drugi pokazatelji koji mogu ukazivati ​​na to da je dijete dovoljno hranjeno, uključujući:

Važni savjeti našeg uredništva.

Ako želite poboljšati stanje kose, obratite pozornost na šampone koje koristite. Zastrašujući lik - u 97% šampona su tvari koje otrovaju tijelo. Opasne komponente označene su natrijevim lauril sulfatom, natrij lauret sulfatom, kokosulfatom. Ove kemikalije uništavaju strukturu kovrča, kosa postaje krhka, gubi elastičnost i snagu, boja blijedi. Ali najgore je što se ta stvar upija u jetru, srce, pluća, akumulira u organima i može uzrokovati rak. Savjetujemo vam da odustane od korištenja sredstava u kojima se te tvari nalaze. Obratite pozornost na ne-sulfatne šampone tvrtke Mulsan Cosmetic. Ovo je proizvođač prirodne kozmetike. Svi proizvodi proizvedeni su pod strogim sustavima kontrole kvalitete i certificiranja. Preporučujemo da posjetite službenu mrežnu trgovinu mulsan.ru. Ako sumnjate u prirodnost vašeg kozmetičkog proizvoda, provjerite datum isteka, ne smije trajati više od jedne godine skladištenja.

 • Dijete u četiri mjeseca daje oko 130-140 mililitara mješavine odjednom. Ako ima dovoljno ove količine hrane, tada je u boci još oko 10 ml;
 • Kada dojenje o sitosti djeteta kaže preostalo mlijeko u dojci;
 • Djetinjasto dijete na 4 mjeseca tri ili četiri sata u buđenju može potresati, igrati i mirno leći bez ikakve tjeskobe;
 • Dovoljna količina hrane je naznačena redovitim pražnjenjem crijeva i normalnom količinom mokrenja.

Glavni pokazatelj dobro organiziranog hranjenja djece u četiri mjeseca jest njihova aktivnost, pojava odgovarajućih vještina i, naravno, dobno povećanje dobi za dob.

Pojedinosti prehrane djeteta u četiri mjeseca

Mnogi roditelji vjeruju da već četrnaest godina dijete već treba dodatno hraniti. Mišljenja pedijatara o ovoj temi mogu se čuti drugačije. No, većina od njih je sklona vjerovati da u ovom dobu sve prehrambene potrebe djeteta može biti zadovoljan čak i na štetu formule i majčino mlijeko. Lure je savjetovao da ga uvedu malo kasnije. Djeca koja se bave dojiljama približavaju se 6 mjeseci, umjetni su bliži petorici.

Postoje mlade majke koje sve dojče rukama, ali imaju male mliječne žlijezde, a razmišljaju o kupnji dojke. U ovom ćete članku naučiti koja bolja crpna dojka treba i kako ga koristiti. Iako liječnici ne savjetuju da mlijeko neprestano izražava cijelo vrijeme, jer intenzivna stimulacija mliječnih žlijezda može izazvati pojavu mastitisa.

Preporučuje se diverzificiranje prehrane četveromjesečne bebe kada ima nekih problema s probavom ili je teško odabrati prikladnu smjesu. Pedijatar bi trebao reći mami o pravilima za komplementarno hranjenje u ovom slučaju. U četiri mjeseca, dijete se može početi postupno privikavati na pire i sokove voća i povrća. Najbolje je početi davanje sebe kuhanom zelenom jabučnom kaši. Izrađeno je nekoliko pravila, nakon čega će majka pomoći dječjem probavnom sustavu da se brzo prilagodi proizvodu na koji se nije navikao:

 • Prvi dan, mamac u obliku ribane jabuke se daje u iznosu od četvrtine žličice. Sutradan, malo više i tako postupno povećati volumen, donoseći oko 5 žlica voćnog kaše dnevno do kraja mjeseca;
 • Davanje novog proizvoda, svakako pratite reakciju tijela djeteta. Upozorenje bi trebalo osipati. Pire od voća također mijenja prirodu stolice, ali to nije tako loše, posebno za one djece koja često ne mogu prazna crijeva;
 • Prikorm u početku najbolje je odreći glavnu hranu. Budući da nakon uobičajene hrane dijete može odbiti novu vrstu hrane;
 • Do kraja četvrtog mjeseca, možete postupno dati sok od mrkve, repa, malu količinu žumance i svježeg sira. Ali ne možete dati dva nova proizvoda u jednom danu. Interval između uvođenja nove vrste hrane mora biti najmanje dva dana;
 • Između hranjenja beba treba malo vode, nemojte zaboraviti na to.

Četiri mjeseca beba više nije mrvica koju ste donijeli iz bolnice. Dijete prepoznaje svoje voljene, dobro se nasmiješi, preokreće. Objediniti sve svoje sposobnosti i shvatiti novo pomaže mu punu i pravilnu prehranu.

Video o prehrani četveromjesečnog djeteta

Video o prehrani djeteta od 4 do 12 mjeseci, receptima, posljedicama nepravilnog hranjenja.


Videozapisi o uvođenju hrane za bebe.

Dijete 4 mjeseca

Dijete u trajanju od 4 mjeseca mora se nositi s kolikom, a ako ne, želimo roditeljima malo više strpljenja. Zbogom kolika će dati novi krug u razvoju četveromjesečne bebe i dat će mamu novu snagu. Dječak i djevojčica trebali bi postići u rasponu od 5 do 8 kg, i narasti do 58-68 cm (detaljna tablica iz WHO-a u nastavku).

Što bi trebalo biti u mogućnosti da dijete u roku od 4 mjeseca

 • Držite glavu i prsa na vašem trbuhu;
 • Proširene ručke na svijetle stvari, smještene pred njegovim očima;
 • Stisnite predmete koji su pali u njegov dlan (nastojanja);
 • Roll na trbuhu i leđima (pokušaji);
 • Podignuti guzicu na trbuh i gurnuti nogama;
 • Vidjeti na udaljenosti od 3-3,5 metara;
 • Razlikovati zvukove;
 • Pokušajte napraviti zvukove (u raspoloženju);
 • Prepoznajete voljene osobe;
 • Povucite sve u ustima radi suđenja.

Za četiri mjeseca, svako dijete će moći samostalno svladati nove vještine, pa je apsolutno nemoguće usporediti bebu s nekim drugim u određenoj dobi. Glavna stvar je biti u mogućnosti:

 • dobro jesti i povećati težinu;
 • spavati dan i noć;
 • osmjeh;
 • pokušajte pomaknuti ruke i noge;
 • pokazuju različite emocije.

Uzrok zabrinutosti

 • plač i žudnja djeteta će se okrenuti od trbuha do leđa;
 • ponovljeno ponavljajuće kretnje tijela bebe u jednom smjeru;
 • očigledna neusklađenost nabora na desnoj i lijevoj nozi djeteta;

Kako procijeniti fizički razvoj zglobova kuka

 • Stavite dijete na leđa;
 • Podignite dječja stopala koljenima;
 • Polako, osjećajući svaki pokret, rasprostranjen;

Razlog za sljedeću žalbu pedijatru neće biti ujednačeni (ne sinkroni) pomicanje sa strane.

Psihološki razvoj djeteta u 4 mjeseca

Dijete treba još više emocije majke, za razliku od prethodnih tri mjeseca. Dijete prepoznaje majčinske osjećaje i pokazuje ih na svoj način. Od četiri do šest mjeseci, dijete razvija povjerenje u majku. Dijete u ovoj dobi doslovno čita od majčine lice ono što je dobro i što je loše. Nadamo se da ste se već nosili s depresijom nakon poroda i zajedno s tot će naučiti svijet oko sebe s najživljim dojmovima.

Koliko bi beba trebala težiti 4 mjeseca


Prosječna težina bebe udvostručit će se od rođenja. Potrebno je brinuti o lošem porastu ili prekomjernoj težini samo sudeći prema ekstremnim podacima navedenim u WHO tablici označenom crvenom bojom.

Roditelji trebaju znati da 10 do 20% apsolutno zdrave razvijene djece ne ulaze u normu.

Tablica tjelesnih težina za djevojčice od 4 mjeseca (kg)

Tablica težinskih normi za 4 mjeseca dječaka (kg)

Rast djeteta u 4 mjeseca prema tablici normi SZO

Kao i težina, stopa rasta četveromjesečne bebe smatra se sve osim ekstremnih pokazatelja razvoja. Čak i uzimanje bebe na "nisku" visinu nije razlog za paniku, već je samo prigoda za savjet s pedijatrom.

Stol za rast 4-mjesečna djevojčica (cm)

Tablica rasta 4-mjesečni dječak (cm)

motilitet


U 4 mjeseca dijete postaje razvijenije i spretnije. Ruke bebe sada rade istodobno da bi pomogle igrama ili trzavale zvuk. Zapravo, ove će ruke zgrabiti sve što mogu dobiti, uključujući punjene životinje, kosu ili bilo kakve šarene i svijetle stvari koje su bliske. Vjerojatno želite sakriti sve naušnice i privjeske kako bi izbjegli katastrofalne rezultate.

Sve što dijete može podići u roku od 4 mjeseca može biti u ustima - uzorak okusa jedna je od vrsta znanja o svijetu.

Koliko beba treba spavati za 4 mjeseca

 • 14-16 sati dnevno;
 • 6 poslije podne;
 • 8-10 sati noću.

Sve brojke su približne, jer dijete nije stroj, on neće raditi prema biorhythmima koje je odredio netko. Dijete će biti probudilo oko 8-10 sati.

Što se može dati djetetu u 4 mjeseca

Dojene bebe mogu početi davati voćne sokove, ali zašto? GW je dovoljan do 6 mjeseci, a također i umjetno. Ako postoji potreba za hranjenjem bebe, za vas je članak početak uvođenja komplementarne hrane.

Ne preporučuje se hraniti četveromjesečno dijete s voćnim sokovima, jer mogu izazvati alergije. Roditelji bi se trebali pitati: "Hoće li moja beba jesti pšenicu od povrća nakon više ukusnih sokova?".

Razvojna vizija

U 4 mjeseca dijete je razvilo viziju otprilike 20/40. Djeca u ovoj dobi imaju više suptilnih kontrasta, na primjer, crveni gumb na crvenoj bluzi. Beba može liječiti cijelu sobu, unatoč činjenici da je još više voljeti proučavati lica.

Oči četveromjesečne bebe trebaju se glatko kretati i slijediti predmete koji se kreću u sobi. Ako djetetove oči zlostavljaju ili postoje razlike u razvoju vida, svakako se obratite svom pedijatru.

Za četiri mjeseca, boja očiju djeteta može se promijeniti. Oči svjetlosnih nijansi mogu se promijeniti u bebi nekoliko puta prije nego što su konačno mijenjale hlad u šest mjeseci.

Približni dnevni režim

Svaka četveromjesečna beba imat će vlastiti dnevni režim. Dijete jede, spava, ostaje budno, igra u određeno vrijeme i važno je pokušati ne prekidati njegov ritam života. Nakon što se ujutro probudite, trebate hraniti bebu i napraviti higijenske postupke. Tijekom dana, ispunite razdoblja budnosti s odgojnim igrama i neka beba spava barem 6 sati.

Koliko bi dijete trebalo jesti za 4 mjeseca

170 ili 200 grama (ml) majčinog mlijeka ili malo manje smjese. U nekim obiteljima iz ovog doba početi hraniti bebu s povrćem purees i sokovi.

Zašto se dijete ne zauzima za 4 mjeseca?

Srednje statički, dijete bi već trebalo naučiti kako se valjati s leđa u trbuh, ali sve je tako individualno. A ako je vaša beba koja ne zna kako se još prevrće, ne brinite, uskoro će uspjeti - to je normalno. Dobro hranjene bebe bebe nisu u žurbi da iznenaduju mamu s raznim potresima, i više se kreće i sa manje težine može učiniti taj trik.

Što bi dijete trebalo:

Recenzije

Gotovo se sve poklopilo! Samo težina i visina nešto ispod prosjeka. I tako se već okreće, osmjehne, proučava prostor. Glasno može gagati. Proučava izraze lica i reagira na osmijeh ili tugu. Počeo je ispitivati ​​njegove olovke.

Ovaj bi trebao jesti 170 200 ml ili kako?

Kako organizirati hranu 4 mjeseca bebe?

U 4. mjesecu života dijete bi trebalo jesti takvu količinu hrane dnevno, što odgovara otprilike šestom ili sedmom dijelu tjelesne težine. To je oko 1 kg. Uzimajući u obzir preporučeni broj hranjenja (5 puta dnevno), za svako hranjenje iznosilo je 200 g

Tijekom dojenja potrebno je osigurati potpuni usisavanje mlijeka iz dojke, jer će se samo u ovom slučaju povećati količina mlijeka koje proizvodi mliječne žlijezde. Tijekom svakog hranjenja djetetu treba dati samo jednu dojku. Ako je dijete hranjeno, a još uvijek ima mlijeka, trebate je izraziti.

Počevši od 3,5 do 4 mjeseca, možete uključiti pileće žumanjke u prehranu dojenčadi U početku, žumanjci trebaju biti ponuđeni prije dojenja - malo po malo, tako da ih dijete okusa. Tijekom vremena, količina žumance treba postupno povećavati. Tijekom tjedna možete povećati količinu žumanjaka koji se jede na pola dana.

U dobi od 4 mjeseca možete ponuditi kravlji sir. Ovaj je proizvod jedan od glavnih izvora proteina i minerala. Morate početi i u fazama - s pola žličice. Dva tjedna, količina svježeg sira kojeg dijete jede svakodnevno može se povećati na 4 žličice.

Dijeta djeteta od 3,5 do 4 mjeseca dojenata trebala bi uključivati ​​kombinaciju majčinog mlijeka, voćnog kaše i voćnog soka:

 • mlijeko ili dojenčad (u 6 sati);
 • mlijeko, četvrtina žumanjka, 20 ml voćnog soka (u 9.30);
 • mlijeko i 30 g pire (u 13,00);
 • mlijeko i 30 ml soka (u 16,30);
 • mlijeko i 20 g pire (u 20,00).

Dopunsko hranjenje

Većina stručnjaka je sklona vjerovati da je najprikladnije početi hraniti kada dijete stari 4-5 mjeseci. U svakom slučaju, odluka o početku hranjenja treba obaviti nakon savjetovanja s pedijatrom. U nekim slučajevima, ako je beba zdrava, dobro razvijena, možete dati dodatke čak i od 3,5 mjeseca.

Ako liječnik, nakon pregleda bebe, smatra svoje stanje kao dobar, možete započeti komplementarnu hranidbu. Istodobno, volumen hrane treba postupno povećavati - tijekom razdoblja od 1-2 tjedna. Prebrzo prijelaz na standardne doze komplementarne hrane u dobi od 4 mjeseca može dovesti do poremećaja djetetovog probavnog sustava. Tijekom hranjenja mora se pratiti psihološko stanje djeteta (li se pojavila letarka, nije počela biti hirovita izvan uobičajene), kao i njegovu stolicu.

Kada se hranite, morate slijediti niz pravila.

 • Unatoč činjenici da jela koja se daju djetetu u toj dobi, tekućina, trebate se hraniti žlicom. Prvo, to je prikladnije, a drugo, na taj način dijete se postupno priprema za jelo viskoznije hrane. Nema potrebe žuriti, previše aktivno širenje prehrane djeteta. U rasponu od hrane ne bi trebalo pojaviti istodobno dvije ili više novih komponenti. Vrijedi se preseliti u novu posudu samo kada se dijete navikne na prethodnu.
 • Dijete koje se umjetno hrani, dodataka treba ponuditi 1-2 tjedna ranije, u usporedbi s djecom koja su dojena.
 • Hrana treba proći kroz toplinsku i mehaničku obradu. Nakon tekućeg obroka teško je da se dijete brzo prilagodi neurednoj hrani, što može rezultirati probavnim problemima.
 • Dopunsko hranjenje treba obaviti prije hranjenja majčinim mlijekom. Ako radite suprotno, postoji velika vjerojatnost da ako je dijete puno mlijeka, dijete neće pokazati interes za dopunsko hranjenje. Međutim, zapravo, majke često moraju biti fleksibilne, jer dijete ne u početku shvaća da su komplementarne hrane hrana, pa stoga zahtijevaju poznato mlijeko. Stoga, na početku obroka, možete nastaviti s mamcem u fazama: prvi dan trebate početi s majčinskim mlijekom, u drugom možete ponuditi mamac usred hranjenja, a zatim se prebaciti na normalnu prehranu.
 • Ne možete zloupotrijebiti šećer u pokušaju da zainteresira dijete na jedan ili drugi način. Kandirana hrana smanjuje apetit i narušava prirodni okus proizvoda.
 • Određena količina hrane, osobito u početnoj fazi, može nestati zbog činjenice da je dijete nestašno i ne uzima hranu, gurajući ga jezikom. Izgubljena hrana ne treba prikupljati i pokušati ponovno hraniti svoju bebu. Ova situacija je normalna, jer dijete još nije naučilo pažljivo jesti.

Povrće mamac

Povrće proizvodi su posebno važni za bebe koje su rođene prerano ili imaju simptome rakom.

Od 4. mjeseca, dijete može postupno dati povrće. Djeca nisu uvijek u stanju odmah cijeniti okus hrane, pa vam je potrebna strpljenja - dijete možda treba vremena za okus proizvoda.

Bolje je započeti s vrlo malim količinama - do 4 ili 5 žličica prije dojenja. Bolje najprije dati malo povrća (na primjer, mrkve). Čim se dijete navikne na jedan ili drugi povrtni proizvod, morate ga naučiti slijedećim. Kasnije možete ići na miješani pire krumpir. Treba uzeti u obzir ukuse djeteta, jer više voli neke proizvode, neke manje. To je važno jer hrana koja vam se sviđa jede velikom željom.

Pire krumpir

Za pripremu pire krumpira trebat će vam malu posudu za emajliranje. Krumpir treba kuhati sjeckani u velike komade (to osigurava manje gubitka hranjivih tvari). Spremni krumpir mora se pažljivo umijati kako bi se uklonila prisutnost tvrdih grudica. Tijekom gnječenja u kaši morate dodati vruće mlijeko. Prava količina mlijeka se empirijski određuje: mlijeko se dodaje da se dobije poluproizvodni pire krumpir.

Sol bi trebao biti mali ili uopće ne. Treba imati na umu da je osjećaj okusa kod djece mnogo bogatiji nego kod odraslih osoba. Gotova kava se dovodi do ključanja. Za svaku 100 grama dodaje se jedna žličica biljnog ulja.

Pire od mrkve

Očistite i oguljene mrkve treba rezati u komade od srednje veličine. Chunks ne bi trebali biti premali, jer inače postoji povećan gubitak hranjivih tvari tijekom pripreme povrća.

Sjeckani mrkvi staviti u malu količinu vode i početi pušiti na niskoj vatri. Istodobno, poklopac lončanice je zatvoren, tako da se povrće podvrgava parenju, koje nastaje tijekom vrenja. Čim se tekućina iskoči i mrkvi postaju mekani, mora se utrljati kroz sito. Mliječno mlijeko i mala količina soli dodaju se u zemlju. Puree se mora kuhati nekoliko minuta, a zatim možete dodati biljno ulje (žličica za svakih 100 g proizvoda).

Mješovita biljna mamac

Kao sastojak za mješoviti hranjenje 4-mjesečna beba može koristiti razne povrća: krumpir, bundeva, mrkva, rajčica i tako dalje. Sve komponente trebaju biti dobro oprane, vrlo sitno sjeckane. Kuhajte povrće u maloj količini vode. Također je dopuštena uporaba tlačne peći. Proces kuhanja se nastavlja sve dok povrće ne bude meke konzistencije. Tijekom kuhanja dodaje se biljno ulje i mlijeko.

Savjet! Nemojte zloupotrijebiti krumpir u pripremi mješovite hrane, jer ovaj proizvod sadrži prekomjernu količinu škroba za dijete i vrlo malo kalcija. Udio krumpira u gotovom proizvodu ne smije biti veći od polovine.

Konzervirani pire krumpira

Kada, iz raznih razloga, nije moguće dati vašem djetetu svježi voćni kašu ili povrće, možete kupiti konzervirano pire krumpir. Ujedno je potrebno uvijek pratiti datume prikladnosti proizvoda. Konzervirani krumpir može se sastojati od jednog proizvoda i mješavine voća i povrća. Mješoviti pire krumpir je izvanredan za prošireni skup zdravih hranjivih tvari i raznih okusa.

Juha od povrća

U 4. mjesecu dijete može već jesti juhe od povrća. Kao komponente za juhu možete koristiti krumpir, kupus, mrkva i drugo povrće. Sastojci moraju biti dobro oprati u tekućoj vodi, očišćeni, izrezati u male komade i kuhati u malom lončanom loncu 1,5 sata. Povrće treba kuhati gotovo u potpunosti, dovodeći ih u gnjevno stanje. Ako su, kao rezultat, teške grudice, trebali bi biti dobro umijeni.

Otprilike jedna trećina tekućine isparava tijekom procesa kuhanja. U kuhanoj juhu trebate dodati žlicu grla i malu količinu maslaca i brašna. Nakon toga, juha se kuha još 10-15 minuta, nakon čega se mora prenositi. Juha od soli treba samo malo. U gotovom proizvodu možete dodati dobro zasićene zelje. Poboljšava okus juhe, a također je izvor vitamina.

Smanjenje apetita kod djeteta

Kao iu odraslih, djeca imaju smanjenje apetita. Ne nužno je taj fenomen povezan s pogoršanjem zdravlja djeteta. Dijete možda ne voli određeno jelo, ali on to ne može reći. U ovom slučaju, roditelji često inzistiraju, tjerajući hranu u dijete nasilno. To se ne može učiniti, jer dijete jede onoliko koliko mu treba. Prekomjerna hrana može izazvati povraćanje i averziju u budućnosti određenom prehrambenom proizvodu.

Međutim, ako je gubitak apetita održiv, postoji razlog za zabrinutost. Smanjenje apetita može biti simptom mnogih bolesti. Stoga, ako ste u nedoumici, savjetujte se s liječnikom.

Koliko puta bi trebala jesti 4-mjesečna beba

VAŽNO! Da biste spremili članak na svoje oznake, pritisnite: CTRL + D

Pitajte DOCTOR-u i dobit ćete BESPLATNO ODGOVOR, možete ispuniti poseban obrazac na NAŠEM SITE putem ove veze >>>

Dijete 4 mjeseca

Ovo je doba izumiranja refleksa novorođenčeta. On je već čvrsto drži i često okreće glavu, osmjehuje i voli svoje roditelje. Način današnjeg dana je prilagođen, majka se uspjela oporaviti i pojačati nakon poroda, može joj dati još vremena. Što je obilježeno njegovim mentalnim i tjelesnim razvojem? Kako razviti bebu? Naoružani smo korisnim informacijama.

O normalnom razvoju djeteta

U dobi od četiri mjeseca, djeca još uvijek imaju dobru dobitak na težini. Dijete u mjesecu dobiva do 750 grama i raste 3-4 centimetara. Težina njegova tijela je 6-7 kg, a visina - 60-63 cm.

Svrsishodno hvatanje razvija se na temelju Robinsonovog bezuvjetnog refleksa. Stoga je već moguće da dijete uzme čekiće u ruci i drži ih, s obzirom na radoznalost. O zdravom razvoju mrvica svjedoče o takvim vještinama:

 1. Okretanje bez pomoći odrasle osobe od trbuha na leđa i bok.
 2. Sjedio je s položaja ležeći dok je stiskao ruke naprijed.

Ako su navedene vještine odsutne u 4 mjeseca, onda je to znak anksioznosti, pokazatelja zaostajanja u tjelesnom razvoju. Što se tiče psiho-emocionalnog razvoja djece ove dobi, to je prije svega živopisna manifestacija animacijskog kompleksa. Kao odgovor na majčinske riječi i osmijeh, dijete blesavi, osmjehne, pomiče noge i ruke. Crumb u dobi od četiri mjeseca već reagira na njegovo ime. On pokazuje strah i znatiželju, radost i anksioznost. On može probiti u suze ako se u njegovoj sobi pojavi stranac. Dijete prepoznaje svoje voljene i reagira na njihov izgled s kompleksom revitalizacije.

U ovom dobu beba spava do 15 sati dnevno. U ovoj noći spavanje je oko 10 sati, a tijekom dana mrvica spava tri puta. Ali također se događa da je dnevni dječji dijete četiri puta. No, neki mogu već spavati dva puta dnevno. To je individualno. Svaka majka vođena je "savjetima" bebe koja želi spavati. Polazak za noćni san treba biti najkasnije do 22.00.

Broj mrvica za hranjenje smanjuje se. Dijete jede 5-6 puta dnevno. Za umjetnike ovog doba, potrošnja do 180 ml smjese je norma. Kod 4 mjeseca, neki pedijatri se savjetuju da primjenjuju dodatke u odsustvu kolike, za bebe - br.

O razvoju u 4 mjeseca

Sva rodbina bi trebala aktivno razgovarati s djetetom, upoznati ga s igračkama i predmetima. Preporučljivo je komentirati sve njihove akcije na šetnji, kod kuće, objasniti mrvicama što će mama učiniti: "Sada ćemo ići na šetnju. Mama stavlja Katyushku da joj bude toplo. " Ostavite sobu i ostavite probojne mrvice jednog, kažu da idete u kuhinju za vodu, kuhate mlijeko, isperite bocu. Takva komunikativnost odraslih osoba već u toj dobi tvori pasivni rječnik djeteta. On će postati aktivan u određeno vrijeme, ali u međuvremenu, tata i majka trebaju razviti svoju imitativnu sposobnost govora u svojoj djeci. Naravno, majka u 4 mjeseca glavna je stvar u životu djeteta, pokazuje mu raznolikost vanjskog svijeta.

Neka se navika na igračke koje je imao od rođenja, jer su poželjne ažurirati. To mogu biti zvukovi, visokotonci, male lutke, glazbene igračke.

Ako govorimo o igrama, to je skrivanje i traženje u pojednostavljenom obliku, kada roditelji neko vrijeme prekrivaju lica rukama ili djetetu rupčićem, a zatim otvorite i kažete "ku-ku". Možete se sakriti iza stolice i paziti.

"Ladushki" - igra koja razvija fino prst motora i pasivni vokabular. Isto može biti "Četrdeset vijenac".

Pored gore navedenih igara morate obaviti jutarnju vježbu s četveromjesečnim bebom, čineći jednostavna fleksibilna i ekstenzorska pokreta, milujući. Treba napraviti masažu, uključujući i vodu za kupanje. Uostalom, poticanjem tjelesnog razvoja, roditelji pomažu mrvicama da razvijaju svoju psiho-emocionalnu sferu.

SVIJET MOM Sve o trudnoći i djeci Kopiranje materijala strogo je zabranjeno

Upozorenje! Informacije objavljene na portalu su samo za referencu. Obavezno se posavjetujte s kvalificiranim tehničarom kako ne biste naškodili vašem zdravlju!

Koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca

Prehrana djeteta svakog doba ima svoje pokazatelje. Prosječna prehrambena stopa ne ovisi o stopama pri rođenju i načinu prehrane djeteta. Koliko dijete treba jesti za 4 mjeseca lako je saznati.

Prema stručnjacima za istraživanje postoje sljedeće metode proračuna potrebna količina mlijeka ili mješavine.

Šararin je izračunao da dijete od 4 mjeseca života treba dobiti najmanje 800 ml mlijeka, do pola godine, svaki sljedeći mjesec, 50 ml mlijeka se dodaje tom iznosu.

Metoda Geibenera i Cherna temelji se na činjenici da je dnevna količina mlijeka određena težinom djeteta. Od dva do četiri mjeseca, prava količina mlijeka je jedna šestina težine djeteta.

Teorija MS Maslov temelji se na omjeru količine mlijeka i kalorija. Tako je u kilogramu kilograma prisutno u litru mlijeka. Dijete do 4 mjeseca treba 125 kilocalorija po 1 kg težine.

Reich sustav uzima u obzir odnos visine i težine djeteta s količinom mlijeka. Da biste to učinili, težina djeteta dijeli se visinom, a rezultat se pomnoži s 7.

Koliko mlijeka djetetu jede 4 mjeseca dojenja teško je izračunati. Vjeruje se da su bebe koje se hrane majčinim mlijekom sposobne kontrolirati potrebnu količinu. Djeca koja jedu prilagođenu smjesu trebaju jesti 800 ml dnevno. Jedan dio je oko 130 ml smjese. Koliko puta hraniti i koliko često četveromjesečno dijete jede tijekom dana lako je izračunati. Šest - sedam jela - najbolja opcija u ovoj dobi. Raspored hranjenja djeteta u trajanju od 4 mjeseca sugerira da interval između hranjenja treba biti oko 4 sata. Dijete koje ima dovoljno mlijeka je veselo, aktivno i društveno. On nije nestašan u intervalima između hranjenja, ne traži jesti prije određenog vremena. Ako postoji sumnja da je beba puna, trebate držati "test za mokre pelene". Da biste to učinili, morate izračunati upotrijebljenu pelenicu tijekom dana. Broj pelene dosiže dvanaest, što znači da mrvica nije gladna.

U slučaju nedostatka mlijeka, uvođenje komplementarne hrane stabilizira situaciju. Tablica koja hrani dijete u četvrtom mjesecu života pomoći će usmjeriti vrijeme i količinu hrane. Broj novih proizvoda označen je nakon adaptacije, tj. kada im se dijete koristi. Prva dva tjedna, novi proizvodi se uvode postupno, u iznosu od nekoliko žličica.

Djeca pljuvaju nakon svakog hranjenja

Majčino mlijeko čini crijevnu mikroflora u dojenčadi

Tijekom trudnoće održavamo raspored osnovne temperature

Izrađujemo raspored osnovne temperature i planiramo trudnoću!

Koliko djece treba jesti za 4 mjeseca

Koliko bi dijete trebalo jesti za 4 mjeseca

Pitanje pravilne prehrane djeteta je uvijek važno za mlade roditelje. Unatoč činjenici da je prehrana mrvica do 4 mjeseca prilično monotona, majčino mlijeko se smatra najkorisnijom hranom za zdravlje djeteta. Mala ventrikula djeteta nije spremna za obradu teških ugljikohidratnih namirnica, ali se bez lakih problema nosi s laktozom. Stoga, majčino mlijeko zadovoljava apsolutno sve potrebe mrvica, pomaže jačanju imunološkog sustava i pravilnom razvoju. Ali već od četiri mjeseca dijete treba malo drugačiju hranu, bogatu drugim korisnim tvarima, što znači da je vrijeme da se postupno proširuje prehrana djeteta. A onda se postavlja pitanje: koliko bi dijete trebalo jesti za 4 mjeseca? Naši stručnjaci odgovoriti.

Režim i dijeta četveromjesečnog djeteta

U ovom dobu dijete i dalje uzima hranu najmanje 5 puta dnevno, a težina koju jede iznosi oko 1/6 ukupne tjelesne težine. U pravilu, količina hrane dnevno za četveromjesečno dijete varira u roku od 900 ml. Jedno meso majčinog mlijeka ili dojenčadi je oko 200 ml.

Međutim, u to doba beba se upozna s drugim proizvodima. Prva hrana za četveromjesečno bebe postaje pire od povrća. Pedijatri također preporučuju dodavanje dječje prehrane s voćnim sokovima, ali samo ako vaše dijete nije sklono alergijskim reakcijama. Svako novo jelo uvedeno je u izbornik mrvica u malim dijelovima, tako da se njegova ventrikula postupno navikla na novi proizvod.

Dakle, dnevna prehrana 4 mjeseca starog beba izgledat će ovako:

 • Prvo hranjenje: majčino mlijeko - 200 ml. Ako je beba na umjetnom hranjenju, količina dojenčadi mora biti najmanje 200 ml.
 • Druga hrana: pire od povrća - 150-200 ml. Pedijatri preporučuju zamjenu četvrtog dijela voćnog kaše s povrćem. Također možete dodati žumanjak kuhana jaja i 1 desertnu žlicu biljnog ulja na povrće.
 • Treće hranjenje: majčino mlijeko ili dojenčeta - 200 ml ili 175 ml glavne hrane i 25 ml voćnog soka (jabuka). Nakon 1-2 tjedna u ovom trenutku možete dodati prijem od oko 20 grama dječjeg sirjeg.
 • Četvrto i peto hranjenje je majčino mlijeko ili dojenčeta u iznosu od 200 ml.
 • Kao što ste već vidjeli, osnova prehrane četveromjesečne bebe je još majčino mlijeko, jer pruža tijelu sve potrebne tvari. Voćni sokovi, povrće sirovi, svježi sir i žumanjak jesu dodatni izvori korisnih vitamina i minerala koji savršeno jačaju imunitet djeteta. Stoga, ne biste trebali odbiti ovu hranu, ali biste trebali uvoditi nove proizvode postupno, u minimalnoj količini. Ako nakon dopunske hranjenja dijete ima znakove alergijske reakcije, posavjetujte se s pedijatrom i zamijenite ga drugima.

  Nutricionizam za bebe 4 mjeseca: stručni savjeti

  Kako bi vaša beba pravilno razvila, a prehrana je imala samo pozitivan učinak, morate slijediti nekoliko jednostavnih pravila u mrvicama:

  • Interval između dnevnih hranjenja trebao bi trajati oko 3,5 sata. Između noći - do 8 sati. Ako se beba napuni u bocu, interval između jela iznosi oko 4 sata, a dijelovi hrane trebaju biti malo manji od dnevnog.
  • Počinju mamiti djetetu bolje sa žlicom. Nemojte se iznenaditi, dob 4 mjeseca idealan je za početak učenja. Naravno, nakon što jedete žlicom, beba će izgledati kao mali praščić, ali naučit će pravilno jesti.
  • Nemojte "gurati" hranu u dijete silom. Ako odbije novu prehranu, neko vrijeme ostavite na stranu komplementarne hrane. Nakon 2-3 dana ponovno mu ponuditi polovicu žumanjka ili dječji sir.

  Općenito, želio bih vam ponuditi strpljenje, jer nije lagan zadatak podučiti dijete novoj prehrani i prehrani. Međutim, tvrdoglavost i ustrajnost majke u iznosu s velikom pažnjom i ljubavlju za svoje dijete zasigurno će dati pozitivan rezultat. Ono što vas, doista, iskreno želimo.

  Sva prava na materijale objavljene na stranicama zaštićena su autorskim pravima i srodnim pravima i ne mogu se reproducirati niti koristiti na bilo koji način bez pismenog dopuštenja vlasnika autorskih prava i stavljanja aktivne veze na početnu stranicu Eva.Ru portala (www.eva.ru) pored s korištenim materijalima.
  Za sadržaj izdanja promotivnih materijala nije odgovoran. Potvrda o registraciji medija br. FS77-36354 od 22. svibnja 2009. v.3.4.065

  Koliko treba beba jesti u 4-5 mjeseci?

  Poruka 7341318.
  Autor: Lisihka Status: Vrijeme korisnika: 00:27 Datum: 25. rujna 2004

  Djevojke, molim te, molim te, koliko treba beba jesti za 4-5 mjeseci?
  Moja kći (ona je stara 4,5 mjeseci) jede 850-1000 ml mješavine izraženog mlijeka dnevno. Želim otkazati posljednju hranidbu (u 24:00), dok se ona još uvijek ne probudi, a ja je hranim u snu. Ako uklonite ovo posljednje hranjenje, dobit ćete 700-850 ml dnevno, je li to normalno, ili nije dovoljno?

  Poruka 7360314. Odgovorite na poruku 7341318
  Autor: Galyusik Status: Vrijeme korisnika: 00:39 Datum: 27. rujna 2004

  Čini se malo. Imamo plan u klinici, tamo za nas oko 900 dnevno (imamo 2,5 mjeseca). Možda malo premjestite na zadnji feed prije nego što je bio? Čitao sam da sada trebamo jesti 140-150 za hranjenje. Kao i jesti. Općenito, ovo je čisto individualno. Ako je dijete dovoljno, možda više nije potrebno.

  Poruka 7373032. Odgovorite na poruku 7341318
  Autor: Dragocjeni status: Vrijeme korisnika: 18:47 Datum: 27. rujna 2004

  5 mjeseci, tijekom moje odsutnosti (od 9 ujutro do 5-5: 30 sati) jede 300-350 ml za 3 hranjenja, a ponekad čak i manje. Nemam pojma koliko je sranje u ostatku vremena, ali mislim da smo općenito daleko od gore navedenih pravila. Kada eta dobro doda, mirno i sretno. IMHO, sva djeca su drugačija, pokušajte, da ne propustite, dijete će vam odmah reći :-)
  (s translit)

  Poruka 7388842. Odgovorite na poruku 7341318
  Autor: o MarGo o Statusu: Veteran Vrijeme: 18:01 Datum: 28. rujna 2004

  Dijete do godinu dana staro treba jesti litru ili više dnevno, ali ne manje (prema sindikatu pedijatara i WHO-a). Kako točno podijelit ćete količinu hranjenja - vaše poslovanje i bebu. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, umjetni stanovnici hrane se 4-6 mjeseci 5-6 puta. Prsa - po volji. Glavna stvar - dobitak težine. Formula za izračunavanje tjelesne težine je drugačija.

  Glasnoća hranjenja:
  Finkelsteinova formula:
  1. Za djecu kod rođenja 3200: dob u danima * 70
  2. Za djecu kod rođenja 3200: dob u danima * 80
  Volumetrijska metoda:
  2-6 tjedana = 1/5 tjelesne težine
  6 tjedana - 4 mjeseca = 1/6 tjelesne težine
  4 mjeseca-6 mjeseci = 1 7 tjelesne težine
  6 mjeseci-9 mjeseci = 1 8 tjelesne težine.
  ________________________________
  Mjesečno u prvoj polovici godine dijete, u prosjeku, dodaje 800 grama. mjesečno, u drugoj polovici 400 gr. mjesečno.
  tj pri rođenju 3.000gr. dijete do godine, u prosjeku, teži 10.500

  Poruka 7397485. Odgovorite na poruku 7341318
  Autor: Nastasi Status: Vrijeme korisnika: 08:04 Datum: 29. rujna 2004

  Jeli smo 125-150 ml za jedno hranjenje i jeli 6-5 puta dnevno

  Post 7399969.
  Autor: barmaleychik Status: Newbie Vrijeme: 11:44 Datum: 29 Sep 2004

  I mi, također, jedemo sasvim drugačiji standard. Jedite 120-150. Jučer za noć sam prvi put jeli 180. U isto vrijeme, dijete je obsalyutno sretna. Ne prisiljavam ju jesti. U jutrima općenito jedem 90. U početku sam bio histeričan, ali sad sam odlučio da ne želite - nemojte jesti. Sljedeća hranjenja tijekom svih 4-4,5 sati.
  moja je kći pet mjeseci.

  Poruka 7411331.
  Autor: Lisihka Status: Vrijeme korisnika: 23:10 Datum: 29. rujna 2004

  Hvala svima na odgovorima.
  Dobivamo dobru težinu, rodili smo 3180, 4,600 u 4 mjeseca, a sada više od 7 kg. Noćno hranjenje će otkazati čim počne odbijati jesti.
  Netko iz djevojaka napisao je da beba ne jede dobro ujutro, samo 90 ml. Previše smo loši ujutro, ponekad 20 ml, a ne više, a ponekad (izuzetno rijetko) iz nekog razloga sisamo 180. Općenito, gastroenterologinja mi je rekla da djeca (zdrava) znaju koliko trebaju jesti, a bolje je da ih ne prisiljavaju na hranu. I gladni dani ne donose nikakvu štetu, jer čak i kod nas odraslih se događa da se ne osjećate jesti (na primjer, u toplini). Ali ujutro uopće ne mogu jesti, dobro, ja ću voditi šalicu čaja s bocom, ali ne više, što možemo očekivati ​​od djeteta? Zato je sasvim normalno da neka djeca ne žele jesti ujutro.

  Sva prava na materijale objavljene na stranicama zaštićena su autorskim pravima i srodnim pravima i ne mogu se reproducirati niti koristiti na bilo koji način bez pismenog dopuštenja vlasnika autorskih prava i stavljanja aktivne veze na početnu stranicu Eva.Ru portala (www.eva.ru) pored s korištenim materijalima.
  Za sadržaj izdanja promotivnih materijala nije odgovoran. Potvrda o registraciji medija br. FS77-36354 od 22. svibnja 2009. v.3.4.065

  Mi smo u društvenim mrežama

  Pedijatri preporučuju koliko dijete treba jesti 4 mjeseca od rođenja

  U pravilnom razvoju novorođenčeta, najvažnija uloga u prvim mjesecima života jest njezina prehrana. Sve majke su prosvijetljene da postoje normi za povećanje težine po mjesecima. Snažno odstupanje od ovih izračunatih normi u jednom ili drugom smjeru nije jednako korisno i negativno utječe na funkcioniranje organa.

  Količina hrane za dijete u 4 mjeseca

  Nakon rođenja, beba je želudac još uvijek vrlo mala i nije u potpunosti oblikovana, pa stoga, kako bi se dovoljno dotjerala, malena ima ponekad 20 ml. mama mlijeka ili mliječne formule. Ali u ovom trenutku dijete može jesti više od deset puta dnevno. Postoje različite formule pomoću kojih možete izračunati normalnu količinu hrane za dijete tijekom prvih tjedana života, ovisno o njegovoj težini. Ova je brojka u prosjeku 350-400 ml. podijelite volumen potreban za broj hranjenja.

  Razvojem tijela djeteta i povećanjem volumena trbuha smanjuje se broj hranjenja, a količina hrane koja se konzumira dnevno treba povećati. Četiri mjeseca beba bi trebala jesti oko 1/6 ili 1/7 svoje tjelesne težine. To jest, ako teži oko 6 kilograma, trebat će litru mješavine. No najčešće djeca troše 800-900 grama. Ova količina mlijeka mora biti podijeljena za 5-6 puta, a obično djeca u ovoj dobi lako mogu izdržati duge stanke tijekom hranjenja noću.

  Shvatite koliko dijete jede, najlakši način, ako je potpuno na umjetnoj hrani. Koliko dijete jede majčino mlijeko jede na vrijeme može se točno utvrditi kontroliranjem vaganja prije i nakon davanja dojke. No, postoje i drugi pokazatelji koji mogu ukazivati ​​na to da je dijete dovoljno hranjeno, uključujući:

  • Dijete u četiri mjeseca daje oko 130-140 mililitara mješavine odjednom. Ako ima dovoljno ove količine hrane, tada je u boci još oko 10 ml;
  • Kada dojenje o sitosti djeteta kaže preostalo mlijeko u dojci;
  • Djetinjasto dijete na 4 mjeseca tri ili četiri sata u buđenju može potresati, igrati i mirno leći bez ikakve tjeskobe;
  • Dovoljna količina hrane je naznačena redovitim pražnjenjem crijeva i normalnom količinom mokrenja.

  Glavni pokazatelj dobro organiziranog hranjenja djece u četiri mjeseca jest njihova aktivnost, pojava odgovarajućih vještina i, naravno, dobno povećanje dobi za dob.

  Trenutačno se vjeruje da dijete koje jede majčino mlijeko na zahtjev ne može prejedati ili pothranjivati ​​- njegovo tijelo može kontrolirati količinu hrane potrebnu za normalno funkcioniranje.

  Pojedinosti prehrane djeteta u četiri mjeseca

  Mnogi roditelji vjeruju da već četrnaest godina dijete već treba dodatno hraniti. Mišljenja pedijatara o ovoj temi mogu se čuti drugačije. No, većina od njih je sklona vjerovati da u ovom dobu sve prehrambene potrebe djeteta može biti zadovoljan čak i na štetu formule i majčino mlijeko. Lure je savjetovao da ga uvedu malo kasnije. Djeca koja se bave dojiljama približavaju se 6 mjeseci, umjetni su bliži petorici.

  Pokretanje prve hranidbe u umjetnoj hrani i dalje će biti racionalno nakon 4 mjeseca od rođenja. Štoviše, svi pedijatri uvjereni su da bi uvođenje komplementarne hrane tijekom umjetnog hranjenja trebalo doći ranije nego kod djece tijekom dojenja. To je zbog činjenice da je probavni sustav umjetnog djeteta u početku pripreman za novu hranu.

  Postoje mlade majke koje sve dojče rukama, ali imaju male mliječne žlijezde, a razmišljaju o kupnji dojke. U ovom ćete članku naučiti koja bolja crpna dojka treba i kako ga koristiti. Iako liječnici ne savjetuju da mlijeko neprestano izražava cijelo vrijeme, jer intenzivna stimulacija mliječnih žlijezda može izazvati pojavu mastitisa.

  Preporučuje se diverzificiranje prehrane četveromjesečne bebe kada ima nekih problema s probavom ili je teško odabrati prikladnu smjesu. Pedijatar bi trebao reći mami o pravilima za komplementarno hranjenje u ovom slučaju. U četiri mjeseca, dijete se može početi postupno privikavati na pire i sokove voća i povrća. Najbolje je početi davanje sebe kuhanom zelenom jabučnom kaši. Izrađeno je nekoliko pravila, nakon čega će majka pomoći dječjem probavnom sustavu da se brzo prilagodi proizvodu na koji se nije navikao:

  • Prvi dan, mamac u obliku ribane jabuke se daje u iznosu od četvrtine žličice. Sutradan, malo više i tako postupno povećati volumen, donoseći oko 5 žlica voćnog kaše dnevno do kraja mjeseca;
  • Davanje novog proizvoda, svakako pratite reakciju tijela djeteta. Upozorenje bi trebalo osipati. Pire od voća također mijenja prirodu stolice, ali to nije tako loše, posebno za one djece koja često ne mogu prazna crijeva;
  • Prikorm u početku najbolje je odreći glavnu hranu. Budući da nakon uobičajene hrane dijete može odbiti novu vrstu hrane;
  • Do kraja četvrtog mjeseca, možete postupno dati sok od mrkve, repa, malu količinu žumance i svježeg sira. Ali ne možete dati dva nova proizvoda u jednom danu. Interval između uvođenja nove vrste hrane mora biti najmanje dva dana;
  • Između hrane, dijete treba malo vode. to se ne smije zaboraviti.

  Četiri mjeseca beba više nije mrvica koju ste donijeli iz bolnice. Dijete prepoznaje svoje voljene, dobro se nasmiješi, preokreće. Objediniti sve svoje sposobnosti i shvatiti novo pomaže mu punu i pravilnu prehranu.

  Video o prehrani četveromjesečnog djeteta

  Video o prehrani djeteta od 4 do 12 mjeseci, receptima, posljedicama nepravilnog hranjenja.


  Videozapisi o uvođenju hrane za bebe.