Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti za jedan dan u prvim danima života?

Liječenje

Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

 • Novorođenčad i dalje slabo sisi majčinu dojku (refleks sisanja je slabo razvijen), on treba to naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, kojeg danas proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno kako bi se osiguralo pun život novorođenčeta.
 • Volumen klijetke u dojenčadi još uvijek je vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma koji se jede po hranjenju također mali, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta 10 do 12 puta dnevno, tj. Za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će beba ostati gladna jer ima malo mlijeka. Uskoro će stići. Ali dodatne brige mogu odgoditi porast laktacije.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

 • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
 • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti bebu?

Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.

Koliko novorođenče treba jesti mješavine dnevno i za hranjenje

Vidi također:

Izbornik 8-mjesečno dijete na umjetnoj hrani: što može i ne može

Hipoalergenske mješavine za novorođenčad - kako odabrati i koje su bolje

Zelena stolica u dojenčadi koja se hrani

Pozdrav, dragi roditelji! Sve majke su zabrinute zbog glavnog pitanja - postoji li dovoljno hrane za novorođenče? Istodobno, važno je znati točno koliko dijete treba jesti smjesu u isto vrijeme i za dan kako ne bi ostala gladna. Ovi izračuni ćemo učiniti danas.

1. Različite potrebe za količinom hrane u novorođenčadi

Količina mlijeka za novorođenče u jednom i na dan ovisi o:

 • Način hranjenja;
 • Stanje djeteta pri rođenju (zdravlje, težina, visina);
 • Pojedinačne osobine djeteta;
 • Doba dana;
 • Godine.

Dakle, bebe na dojkama i umjetnoj hrani hrane se različitim brojem puta dnevno, što znači da jedu različite količine mlijeka u isto vrijeme. Koliko puta hraniti bebu? Preporuča se prehranjivanje djeteta umjetne životinje oko 8 puta dnevno jer interval između hranjenja treba biti najmanje 3 sata. To je učinjeno kako bi imalo vremena za probavljanje mješavine, i to zahtijeva više vremena nego za probavu majčino mlijeka.

Dijete na GW-u hraniti na zahtjev, to jest onoliko puta koliko hoće, što je oko 12 puta dnevno. Dakle, koliko grama se jede po hranjenju ovisi o tome kako hraniti dijete.

Svaki tjedan, a zatim mjesec dana, potreba za hranom raste. Počevši od 3 mjeseca, majka za njegu proizvodi količinu mlijeka koja odgovara potrebama njezine bebe. Mlijeko se proizvodi jednako kao što dijete koristi za jelo odjednom i na dan:

2. Umjetno hranjenje

Ako majka nije mogla prilagoditi laktaciju u prvom mjesecu, majčino mlijeko može biti oslobođeno malo ili ne. Trenutno postoji veliki izbor umjetnih mješavina za novorođenčad, čiji sastav je što bliži sastavu majčinog mlijeka. Odlučite koja mješavina izabrati, trebala bi biti pedijatar. Nakon podizanja odgovarajuće mješavine, trebate se baviti doziranjem.

Koliko vremena treba imati novorođenče? Trajanje hranjenja ovisi o dobi djeteta. U ranim danima, bebe jedu vrlo malo, postupno povećavaju količinu mlijeka i, prema tome, trajanje hranjenja. Glavna stvar je da beba jede cijeli dio odjednom. To osigurava da smjesa ne pogoršava i dijete će dobiti dio koji je dobio za jedan hranjenje, u cijelosti.

Broj hranjenja se smanjuje s dobi bebe jer će od dobi od pet mjeseci početi primati komplementarnu hranu.

3. Koliko mješavina treba jesti dijete odjednom i po danu?

Kada hranite bebu s umjetnom smjesom, sami odredite koliko će se jesti, pa vam je potrebno pravilno izračunati dozu. Svako dijete je individualno, tako da ovaj dio, koji je ustanovio WHO ili jede susjedov dijete, možda nije prikladan za vas. Kako odrediti jedan dio? Ako vam ovaj pedijatar nije rekao o tome, možete izračunati dozu pomoću poznatih formula.

Formule uzimaju u obzir težinu i dob djeteta, pa će rezultat biti točniji od prosjeka za stolom.

3.1. Formule za izračunavanje dnevnog dijela mješavine novorođenčadi u prvih 10 dana života

 • Za djecu s porođajnom težinom ispod normalnog, tj. Manje od 3200 g:

Dnevna stopa = dob u danima * 70

 • Za bebe težine više od 3200 g:

Dnevna stopa = dob u danima * 80

3.2. Formula za izračunavanje jednog dijela mješavine za novorođenčad prvih 10 dana života

Jednokratna stopa = dob u danima * 10

Na primjer, dijete staro 7 dana, rođen je težine 4000 g, izračun će biti sljedeći:

 • Dnevna stopa: 7 * 80 = 560 ml
 • Jedna stopa: 7 x 10 = 70 ml

Ili podijelite dnevnu stopu brojem hranjenja dnevno, saznajte koliko dijete treba jesti po hrani.

3.3. Izračun dnevne stope mješavine za djecu od 10 dana do godine

 • Do 6 tjedana: dnevna stopa = težina (g) / 5
 • 6 tjedana - 4 mjeseca: Dnevna stopa = težina (g) / 6
 • 4-6 mjeseca.: dnevna stopa = masa (g) / 7
 • 6-8 mjeseci.: dnevna stopa = masa (g) / 8
 • 8-12 mjeseci: Dnevni doplatak = masa (g) / 9

3.4. Izračunavanje pojedinačne doze smjese za djecu od 10 dana do godine

Jedna stopa = dnevna stopa / broj hranjenja po danu

Na primjer, ako vaše dijete ima 2,5 mjeseca, teži 4500 g, a hranite ga 8 puta dnevno, računajte ovako:

 • Dnevna stopa: 4500/6 = 750 ml
 • Jedna stopa: 750/8 = 93 ml:

Svi izračuni su jednostavni, brzo shvatite. Imajte na umu da određivanjem dnevne i jednokratne doze mješavine za bebu u početku možete ih prilagoditi, ovisno o tome koliko beba dodaje za mjesec dana. Ako je dobitak težine stabilan - doza je ispravna. Ako vaša beba ne dobiva na težini ili se previše uzima, posavjetujte se s pedijatrom kako biste pregledali dozu ili odabrali drugu mješavinu.

U tablici je opisano povećanje težine djece do godinu dana:

Također saznajte koliko je mješavina potrebno dati novorođenčadi. može biti iz ovog videozapisa:

Sretno s hranjenjem svojih malenih! Ne zaboravite se pretplatiti na naše ažuriranje. Vidimo se uskoro!

Sad su pročitali:

Mješavina "bebe" za novorođenčad - sastav, prednosti, recenzije

Pozdrav dragi čitatelji! Jeste li osobno upoznati s formulama za dojenčad namijenjene novorođenčadi? Na modernom...

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti na jednom hranjenju: stol s normama mjesecima

Dolaskom djeteta, s radošću, domaćini pratećih nevolja dolaze u kuću. Ono što se ne treba brinuti o novim potkovanim roditeljima da stvore sve uvjete za udoban život djeteta, ali od svega raznolikosti zabrinutosti koje su se pojavile za bilo koju mamu, prvenstveno se hrani, jer utječe na zdravlje i opće stanje novog člana obitelji.

Pitanja o hranjenju bebe, njegovoj učestalosti i količini konzumiranog mlijeka su među najgorim za mlade majke.

Čini se da takav jednostavni dnevni proces, kao hranjenje, ne može uzrokovati poteškoće, ali za sve mame povezan je s mnoštvom tjeskobe i brige. Potrebno je razmotriti kako, kada i koliko često hraniti bebu, da kontrolira količinu mlijeka koji se jede. Koliko novorođenčad treba jesti utječe dva čimbenika:

 • vrsta hrane;
 • starost bebe.

dojenje

Najteže tijekom dojenja prvi je tjedan nakon rođenja, kada majka i dijete tek uče kako bi se razumjeli i prilagodili novim uvjetima. Novorođenčad jede dosta, a ovo je prilično prirodno, jer je njihov refleks usne još uvijek slabo razvijen. Jedino nauče jesti majčinu dojku i brzo se umoriti u tom procesu. Tijekom dana majka može nanositi mrvicu na grudi do 10-12 puta, ponekad i više.

Vrlo je važno da mladi mama ostane mirno ovih dana i ne brinite se da beba može izgubiti manje mlijeka i ostati gladna.

 • Prvo, u bebama prvog dana života, veličina želuca je vrlo mala - oko 10 ml, stoga ne može držati više od 7-9 ml po hranidbi (to je približno 100 ml dnevno).
 • Drugo, tijekom tog razdoblja, mlijeko, ali kolostrum se ne proizvodi u majčinom tijelu. Hranjiva i masnoća, sadrži sve potrebne tvari za potrebe djeteta. No, dodatni živci mogu izazvati kašnjenje i smanjenje laktacije.

Stopa mlijeka za djecu prvih deset dana života

Otprilike 3-4 dana nakon rođenja, većina majki prima mlijeko. Sada količina mlijeka koje dijete dobiva ovisi o njegovoj dobi i težini. Svakodnevno se povećava veličina trbuha, što znači da se volumen mlijeka konzumira povećava. Već drugi dan, beba pije 20 ml majčinog mlijeka po privitku na prsa, što je 200-240 ml dnevno. Trećeg dana ova brojka povećava se na 30 ml, tj. Da dnevna stopa iznosi 300-340 ml.

Način hranjenja

Nakon 7-10 dana mlijeko prestaje hraniti - od ove točke, količina mlijeka koje dijete obično treba hraniti iznosi petinu svoje težine.

Pored količine mlijeka koje je potrebno za dijete, mame su zainteresirane za:

 1. kada priložiti bebu na dojku (preporučujemo da pročitate: kako ispravno primijeniti na dojku novorođenčeta?);
 2. koliko često hraniti svoje malo čudo;
 3. koliko dugo treba dopustiti da dijete usisava (preporučujemo čitanje: koliko dugo treba novorođenče sisati majčinu dojku?).

Danas pedijatrijski pedijatri preporučuju da se pridržavaju proizvoljnog režima: hranite se ne strogo svakih 3 sata, kako je inzistirala prije, ali na zahtjev same bebe. Ovim pristupom dijete može biti na majčinoj dojci 10-12 puta dnevno. Intervali između hranjenja su 1,5-2 sata.

Uobičajeno trajanje jednog hranjenja je oko 15-30 minuta. Tijekom tog vremena beba aktivno jede dojku i ima vremena da se riješi. Istina, često se nalaze iznimke od pravila: na primjer, ako majka ima puno mlijeka, tot može ispustiti prsa u trajanju od 5-10 minuta. Postoji i obrnuta situacija - nakon jela, mrvica ostaje na prsima na sat ili dulje. U ovom slučaju najvjerojatnije samo voli proces, ali bolje je pokušati ne dopustiti dojenčadi da bude predugo (više od 60 minuta) na majčinoj dojci.

Moderni pedijatri preporučuju hranjenje djeteta po njegovom zahtjevu - na taj će način izići režim koji je prikladan za bebu i zadržati ga u budućnosti

Zajednički standardi za dojenje

Dnevna i jednokratna količina majčinog mlijeka po mjesecu za djecu mlađu od jedne godine:

Kako saznati da je dijete jeli dio majčino mlijeka? Da biste to učinili, potrebna su vam uobičajena mjerila za djecu. Razlika dobivena vaganjem bebe prije i odmah nakon obroka je količina mlijeka koje je dobio. Za točniji rezultat, takva vaganja treba ponoviti nekoliko puta.

Mame, posebno one s njihovim prvim djetetom, vrlo su zabrinute da njihova beba dobiva na težini i može težiti mrvicu ako ne svaki tjedan, a zatim 2-3 puta mjesečno sigurno (preporučujemo da čitate: dijete ne dobiva na težini tijekom dojenja), Ako je dijete umjereno dobro hranjeno i zdravo, ne smijete ga stalno stavljati na vagu - dovoljno je samo 1 vaganje mjesečno u bolnici.

Nijanse umjetnog hranjenja

Kada je dijete umjetni umjetnik, režim i pravila hranjenja imaju svoje osobine:

 1. Dijete bi trebalo hraniti najmanje 8 puta dnevno (za više informacija pogledajte članak: Što dijete treba hraniti do godinu dana?).
 2. Na umjetnom hranjenju želuca polako sprema dolaznu hranu. Interval između dnevnih obroka varira od 2,5 do 3 sata, a između noći može doći do 5-6 sati.
 3. Važno je ne preopteretiti dijete. U ranim danima refleks usisavanja će se već dobro razvijati, a mnogo je lakše sisati bradavicu nego dojku.
 4. Ne biste trebali brinuti ako je kikiriki jeli mlijeko ili mlijeko manje od norme. Sljedeći put kad se hrani, dobit će pravu količinu, jedući više nego što bi trebao biti? pa ga ne treba prisiliti da hrani cijelu normu. Bolje čekati dok ponovno ne bude gladan.
 5. Ako nakon kratkog vremena nakon jela, dijete počinje plakati, nema potrebe žuriti i prisiliti ga da ponovno pojede. Vjerojatno ima bol u trbuhu zbog zraka koji je stigao tamo. Pomognite djetetu da se podigne držanjem uspravno nekoliko minuta.

Izračun dnevne stope za djecu na umjetnoj hrani

Zadatak roditelja je pojednostavljen kada dijete nije dojena, ali jede smjesu. Svaki paket formule pokazuje točno koliko novorođenče treba jesti. Je li moguće samostalno izračunati željenu stopu?

Dnevni dio mlijeka za obrtnike do jedne godine:

Koliko treba novorođenče jesti?

Sve majke se brinu o tome je li dijete dojadilo, bez obzira na to jesu li dojile ili beba umjetnosti. Ako bebe lakše dojiti na zahtjev i regulirati količinu hrane koju trebaju jesti, umjetnici moraju izračunati prehranu, tako da dijete ne gladuje, a istodobno nije prevelika.

Izračuni prehrane za umjetnike su neophodni jer je volumen trbuha pri rođenju kod djece ne više od 10 ml i postepeno se povećava s rastom. Važno je da dijete dobije dovoljno hranjivih sastojaka, a nema pretjeranog trbušenja i preopterećenja hrane.

Koliko treba novorođenče jesti?

No, ako se iz nekog razloga nije dogodilo s dojenjem, potrebno je odabrati pravu mješavinu za dijete i točno izračunati količinu hrane koja mu je potrebna od prvog dana života.

Prvi dani života djeteta najvažniji su u pogledu prilagodbe novoj prehrani i načinu života, a važno je napraviti točne izračune količine mješavine koju novorođenčad treba primati dnevno i po hranjenju.

Postoji nekoliko načina za izračunavanje snage:

Za djecu mase do 3,2 kg, volumen mješavine po danu jednak je dobi djeteta u danima pomnožen s 70.

Dijete s težinom od 2,8 kg u dobi od sedam dana trebao bi prema ovoj formuli biti 420 ml smjese dnevno. Taj je dnevni volumen podijeljen brojem hranjenja, nakon što je primio volumen jednog hranjenja. U ovom dobu djeca moraju biti hranjena najmanje osam puta dnevno.

Za djecu koja imaju težinu veću od 3,2 kg, formula izgleda ovako: broj dana života djeteta je * 80. To će biti obujam mješavine dnevno, a količina mješavine po hranjenju dobit će se dijeljenjem tog volumena u 8 hranjenja.

Danas, na suvremenoj ambalaži smjesa, proizvođači pomažu majkama izračunati koliko mješavina novorođenčad treba primati u vrijeme i na dan.

Količina hrane nakon 10 dana života

Baš kao u prvih 10 dana života, u budućnosti, količina prehrane za dijete na umjetnoj prehrani izračunava se krećući se dolje iz djetetove tjelesne mase. Izračun se temelji na sljedećem principu:

 • do jednog i pol mjeseca, dijete treba 1/5 svoje težine dnevno;
 • do 4 mjeseca 1/6 tjelesne težine po danu;
 • od 4 do 6 mjeseci do 1/7 tjelesne težine, ali ne više od 1000 ml;

Nakon ove dobi, ne više od 1/8 volumena tjelesne težine.

Na primjer, potrebno je jedno dijete u dobi od 1 mjeseca s tjelesnom težinom od 4200 g dnevno:

4200: 5 = 840 ml smjese.

Broj hranjenja dnevno također ovisi o dobi, i to je:

 • djeca do 2 mjeseca trebaju 8-10 feedova dnevno, uključujući noću;
 • djeca od 2-4 mjeseca trebaju 7-8 hranjenja po danu;
 • djeca 4-6 mjeseci 6 hranjenja po danu;
 • nakon 6 mjeseci 5-6 hranjenja.

Dakle, koliko novorođenčad treba jesti u jednom trenutku nije teško izračunati. Iz gornjeg primjera dijeli se 840 ml u 8 hranjenja - 105 ml po hranjenju.

Daju se prosječnom djetetu, a standardni volumen mješavine za vaše karapuz svibanj biti prekomjeran ili nije dovoljno.

Izračun prehrane provodi se posebno za bebu od strane pedijatara ili sebe. Obično su podaci o smjesama umjetno visoki, što brže troši hranu i čini da kupite više mješavine. U ovom slučaju, djeca pate od overfeedinga, što može dodatno dovesti do poremećaja metabolizma i pretilosti.

Koliko treba dijete jesti?

mi smo na Friso, od rođenja IV, mješavina je ukusna, ne regurgitate, potpuno apsorbira... koliko čitam o mješavini, na kraju je Frisolac najprikladniji za nas)))

Ja sam također savjetovao frisolak, vom, ali moje dijete je ispljunulo, ali ovdje sam hranio prvu i NAS hranu fermentiranu i sve je bilo u redu, vidio sam što je netko odijelo i doktor je došao k nama jednom, iako smo imali samo mjesec dana.

i usput, imamo 3 mjeseca, jedemo 120-130 ml u 3,5 sata. 6 p / dan, spavanje noću)))

Dotaknula sam dojenje s činjenicom da djetetu nije mogla naučiti pravilno uzimati dojku (čitati, gledati, nazvati dva puta stručnjaci), već dva mjeseca, sve dok se jednoga lijepog dana ne riješi sve. Pitao sam se često jesti, ali moje prsa nisu imali vremena za ozdravljenje. počeo je izraziti. i koliko dijete treba jesti, nije znalo. pedijatar je rekao da 80-90 grama. i svaki mjesec se povećava za 20g. Isprva su se pokazale 90 grama, a zatim sam počeo shvaćati da 120 ne radi uvijek. Liječnik je rekao da možete hraniti smjesu. Izračunala je sve koristeći istu formulu -1/5 težine - 7 puta dnevno. savjetovao je Nutrilon. Kad je počela davati 130 ml, dijete je počelo snažno regurgitirati. Nakon svakog hranjenja, iako je ostao vesel. nazvana ambulanta, rekao je da je oštro smanjio dozu. do 80 ml. I ja: "Pa, naravno, bit će gladan." Liječnik je pregledao i rekao da je sve normalno zbog vanjskih znakova. I savjetovao je da se obratite gastroenterologu za kontrolu. A onda smo imali novog pedijatara. Mlađi. Rekla je da je 130 ml za 3 mjeseca puno. Maksimalno 100-110. Otišao sam u gastroenterologu - odgovorio je to do 6 mjeseci. mlijeko ili dojenčad, dijete bi trebalo primiti 800-900 grama dnevno. Glavni pokazatelj je skup utega (to jest, ako bilo tko regurgitirate regurgitaciju). ako dobiva dobro, država je snažna u djetetu, onda je sve u redu. I mi u mjesecu preopterećenosti dobili smo više od norme - 1,1 kg. Kasnije, kad sam razgovarao s deovchkamom koji je imao djecu na GV do godinu dana, rekli su da nikada nisu imali više od 80-90 grama mlijeka kada su se morali izraziti. A djeca su im savršeno stekla težinu. pa djevojke, nemojte propustiti GW, nemojte misliti da su vaša djeca gladna i ne jedu dovoljno. ako plakete, samo dajte boobs.

Koliko hrane dijete jede: mješavina hrane za mjesec

Izračunavanje brzine potrošnje mješavine za dijete

Rezultati proračuna

Koliko bebino piće ovisi o težini, stopi rasta, metabolizmu, tipu tijela i apetitu. Djetetov apetit može se promijeniti iz dana u dan, a ponekad može popiti više ili manje od prosječne preporučene količine.

Napominjemo da će se članak usredotočiti na umjetno hranjenje, tj. o hranjenju smjese, a ne majčinom mlijeku.

Koliko treba dijete jesti?

U prvih 10 dana

Da biste izračunali približnu količinu smjese u jednom hranjenju za djecu do 10 dana života, upotrijebite slijedeće pravilo: broj dana u kojima se život djeteta množi s 10. To znači da približni volumeni smjese izgledaju ovako:

broj dana života djeteta

volumen smjese za jednu hranu, ml

Možete koristiti koncept dnevne količine smjese - koliko dijete treba jesti u jednom danu. U tom slučaju, izračun utječe na težinu djeteta.

Za djecu mase manje od 3200g: za izračun dnevnog volumena morate umnožiti broj dana života djeteta za 70.

Za djecu mase više od 3200g: za izračun dnevnog volumena, morate umnožiti broj dana života djeteta za 80.

za dijete mase 3000 g od 4 dana, dnevni volumen smjese je 4 x 70 = 280 ml

za dijete težine 3500g 4 dana starosti, dnevni volumen smjese je 4 * 80 = 320ml

Dnevni volumen podijeljen je brojem hranjenja (7-8 puta dnevno) i dobivamo volumen smjese u jednoj hrani: 280: 8 = 35 ml; 320: 8 = 40 ml

Ne brinite se da vaša desetodnevna beba ne piju 100 ml u jednom hranjenju. Postoje znakovi kojima se može utvrditi da dijete ne prima dovoljno ili, naprotiv, previše mješavine, o njima ćemo detaljnije govoriti u nastavku. S vremenom ćete saznati kako odrediti koliko i kada beba želi jesti.

Djeca starija od 10 dana

Dnevni volumen smjese za djecu od 10 dana izračunava se na sljedeći način:

dnevni volumen smjese, ml

1/5 dio iz težine djeteta

1/6 dio težine bebe

1/7 dio težine bebe

1/8 dio težine bebe

1/9 dio težine bebe

Primjer: za dijete u dobi od 5 mjeseci i težine 6500g, dnevni volumen smjese je 6500: 7 = 930 ml.

Zapadni pedijatri predlažu da se u pravilu koristi sljedeća veza za izračunavanje dnevne potrošnje mješavine: 1 25-150 ml smjese po kilogramu težine djeteta.

Provjerite za istu težinu djeteta 6500g (6.5kg): 150 * 6.5 = 975 ml.

U oba slučaja dobivamo otprilike jednak iznos, tako da možete sigurno koristiti prikladniju opciju za izračun.

Koliko često dijete daje mješavinu

Bebe za umjetno hranjenje su navikle na hranidbeni režim puno lakše nego bebe primaju majčinu dojku. Budući da se mješavina digestirala sporije, interval između hranjenja u djetetama hranjenim formulom obično je dulji.

Dojene bebe se hrane na zahtjev, tj. nude dojke na zahtjev djeteta. Za djecu koja prime mješavinu, u pravilu, dijeta je postavljena, tj. dijete se hrani tijekom dana, a noću na buđenju.

Ponovno privucimo vašu pažnju na činjenicu da su te brojke približne. Potrebe svih djece su različite. Ali, u isto vrijeme, svaka majka treba znati znakove pomoću kojih možete pratiti nedostatak ili višak količine mješavine u djetetovoj prehrani.

Važno: za razliku od beba koje su dojene, bebe koje dobivaju umjetnu formulu trebaju dobiti dodatnu količinu vode u količini od jedne mlijeka dnevno.

Simptomi nedostatka električne energije ili preopterećenja

Znakovi da beba dobiva premalo mješavina:

 • zaostaje za normom u debljanju: povećanje težine u prvih 6 mjeseci prosječno iznosi 450-900 g mjesečno; u razdoblju od 6 mjeseci do godine, 5 00-450 g mjesečno.
 • smanjenje količine urina i stolice: broj uriniranja u djeteta obično je 15-25 puta dnevno; i 2-3 stolca dnevno.
 • plač i anksioznost djeteta, koji nastaju nakon hranjenja ili neposredno u procesu hranjenja.

Pročitajte više o ovim znakovima ovdje.

Bradavica, odnosno broj i promjer rupica u njoj, imaju dobnu ovisnost. Bradavice za novorođenčad do 2 mjeseca imaju jednu rupu, a zatim 2 mjeseca - 2 rupe itd. Dijete raste i dobiva snagu i sposobnost sisanja više mješavine.

Ako se odraslom djetetu ponudi iste bradavice s jednom malom rupom, dijete je teže sisati, brzo se umoriti i u tom smislu ne može jesti dovoljno. Ako vidite da dijete pokuša teško i brzo se umoreno od sisa, a njegovi obrazi potapaju prema unutra tijekom usisavanja, rupa može biti premala.

Pročitajte više o tome kako odabrati pravu bradavicu za bocu ovdje.

Znakovi da beba dobiva previše miješati

Novorođenče sranje ne samo za hranu nego i za užitak, smirujući i zadovoljavajući svoj refleks usta.

Ako svaki put koristite mliječnu formulaciju kao sedacija, postoji rizik od prekomjernog dojenja djeteta. Dijete može samo trebati pažnju kako bi ga se moglo uhvatiti na ručkama, možda vam je potrebna voda, čista pelena ili samo promjena aktivnosti. Majke koje hrane bebu s mješavinom zahtijevaju veću raznolikost tehnika za smirivanje bebe od majki koje dojče.

S vremenom svaka majka stječe vještine prepoznavanja uzroka plačenog djeteta - da li zaista želi jesti ili samo želi pozornost.

No, svaka majka treba znati i prepoznati sljedeće znakove preopterećenja bebe:

 • dijete puno pljuva ili počinje povraćati obilno nakon hranjenja;
 • paroksizmalna bol u abdomenu (dijete zateže noge na trudni trbuščić) odmah nakon hranjenja;
 • dobitak na težini kod djeteta nadilazi normu.

Ako se pojave ti znakovi prenaprezanja, nudite manju količinu mješavine češće, dajte bebu 1-2 puta da se trese tijekom hranjenja i povremeno dajte bebu bocu vode, a ne mješavinu.

Kako pomoći djetetu da popusti

Često tijekom hranjenja dijete može progutati zrak. To može izazvati nelagodu u trbuhu. Ako beba, nakon hranjenja, žali, grčevši, vrišti kad ga stavite, možda će biti potrebno da beba pomaže u širenju.

Uz opuštajuće kucanje na leđima za regurgitaciju potrebni su još 2 koraka: držite dijete uspravno i lagano pritisnite na trbuščić. Postoji nekoliko stavki za regurgitaciju:

 • Kada dijete sjedne na koljeno, nagnite naprijed tako da počiva na dlanu, lagano dodirnite dijete na leđima ili ga trljajte;
 • Stavite dijete na svoje rame i lagano ga tapkajte na poleđini ili ga trljate.

Ako nakon nekoliko minuta dijete ne proguta, samo ga nosite uspravno. Ako je dijete zadovoljeno i ne pokazuje znakove tjeskobe, tada potreba za regurgitiranjem više nije potrebna.

Kako dijete raste, potreba za regurgitacijom smanjuje se.

Sigurnost hranjenja

Zaključno, želim ukazati na još nekoliko pitanja vezanih za hranidbu bočica, što se mora imati na umu:

 • Da dijete proguta zrak što je manje moguće tijekom hranjenja, nagnite bocu tako da cijela bradavica bude napunjena mlijekom i zrak se diže na dno boce;
 • Držite djetetovu glavu ravno u odnosu na tijelo. Ako dijete pije glavom bacio na stranu ili leđa, to će ga uzrokovati poteškoće s gutanjem;
 • Pazite na znakove da je rupica u bradavici prevelika ili premalena. Dijete ne bi smjelo gušiti, zagušiti s mješavinom ili, obrnuto, učiniti nevjerojatne napore da sisati smjesu;
 • Djeca sama znaju kada su puna. Oduprite se iskušenju da dovršite bocu, ako još uvijek postoji mješavina, a dijete, istodobno, već jeo ili zaspao;
 • Ne ostavljajte dijete da leži u krevetiću jedne i neovisno piti bocu. Ostavljanje djeteta bez nadzora dok hranjenje je potencijalno opasno, jer beba može gušiti.

Koliko miješa novorođenče jede?

Budući da se moderni pristup dojenju dramatično nedavno promijenio, suvremeni stručnjaci u svojim vijećima temelje se ne samo na jednom kriteriju za dobivanje težine novorođenčadi. Ako se majci čini da je beba pothranjena, ne biste trebali žuriti uključiti umjetne mješavine u prehranu, najprije morate razmotriti koliko je dobro proces dojenja organiziran i pazite razmotriti sljedeće.

Razne hrane

Ako majka daje dječju dojku, moderna metoda hranjenja temelji se isključivo na instinktu, tj. On će jesti jednako kao i njegova norma. A mlijeko od majke koja je skrbi nakon rođenja i pravilan pristup organiziranju procesa počinje se proizvoditi u volumenu potrebnom za tele, s tendencijom da se poveća.

Dinamika rasta apetita samo u prvom mjesecu ima četiri promjene:

 1. U prva tri ili četiri dana u 24 sata dovoljno je dosegnuti prosječno 300, 30-40 godina.
 2. Do kraja prvog tjedna, do 400 g; prosječni pojedinačni udio od 70 grama.
 3. Sljedećih nekoliko tjedana, potreba za hranom je 20% tjelesne težine, u prosjeku, nakon 80 g.
 4. Do kraja mjeseca, svaki dan, trebao bi biti malo na 600, na 110 u jednom trenutku.

Ove brojke daju se jednim od metoda prebrojavanja i samo su indikativne, u svakom će slučaju biti vlastiti stol i potrebna količina mješavine mlijeka.
Ako je potrebno, kombinirana ili neprirodna prehrana dojenčadi do godinu dana kako bi se odredila optimalna količina hrane, postoje različite metode brojanja.

Koliko bi dijete trebalo jesti kada se napuni hrana

Stručnjaci, u pravilu, ne preporučuju povjerljive informacije o količini uporabe na ambalaži smjesa jer dopuštaju prisutnost komercijalnog interesa na štetu pravilne prehrane djece.
Za prirodno hranjenje, naravno, pitanje koliko novorođenče mora jesti, od najveće je važnosti.
Razmislite o načinima za pravilno izračunavanje iznosa.

Brojeći jedan dio

Možete saznati koja je norma nekoliko načina:

 1. Pomnožite broj dana, koji odgovaraju dobi djeteta, po deset i dobiti broj mililitara za jednu dozu. Na primjer, trodnevno dijete treba jesti 30 grama;
 2. Tjelesna masa mrvica u gramima podijeljena s visinom visine u centimetrima. Na primjer, beba s masom od 3500 grama i visine 56 cm može biti zasićena sa 60 grama.
 3. Jedna petina tjelesne težine 14 dana starog djeteta i starijih osoba podijeljena je s 8.

Brojenje dnevnica

Također možete izračunati koliko novorođenče treba jesti na nekoliko načina:

 1. Za dijete mase manje od 3200 grama množimo broj koji odgovara koliko dana dijete ima 70 godina, a za dojenčad veći od 3200 umnožimo isti broj za 80 (Finkelsteinova formula).
 2. Sa postignućem od dva mjeseca, novorođenčad već ima potrebu za 800 ml. svaki dan, svaki sljedeći mjesec, jede 50 ml. više, to jest, u 9 mjeseci u 24 sata, količina koja se jede iznosi približno 1160 ml.
 3. Postoji svibanj biti korekcija u skladu s osobnim potrebama mladunčadi. Na primjer, dvije različite mrvice mogu imati različite količine, ali se osjećaju jednako velikom, dobro se razvijaju i dodaju težinu. To je najvažnije za određivanje sitosti. Glavna smjernica treba biti u ponašanju i osjećajima djeteta tijekom i nakon obroka. Dobitak težine prosječno tjedno najmanje 150-200 g.
 4. Nakon navršene 14 dana, izračun je kako slijedi. Podijelite masu tijela novorođenčeta za pet, i dobiti pravu dnevnu dozu.

Koliko treba jesti mlijeko za bebe kada se miješa

Profesionalci o dojenju sigurni su da djetetovo mlijeko neće dobiti više nego što bi trebalo u tijelu, ali vrlo je vjerojatno da je prilično opasno pretjerati s mješavinom hranjivih tvari za krhke organe probavnog sustava. Kako ne bi oštetili krhko zdravlje, potrebno je ozbiljno razmotriti izračun doze dodataka prilikom organiziranja kombiniranog hranjenja.
Za najispravniju definiciju problema pothranjenosti, donošenje informirane odluke o uvođenju mješovite prehrane trebalo bi izvršiti sljedeća mjerenja i izračuni:

 • vagati mladunče prije i poslije obroka, kao što je gore opisano, izračunavanjem razlike, dobivate veličinu hrane koju jedete. Dodavanjem podataka o svim obrocima odredit ćete volumen u 24 sata;
 • za novorođenče do 10 dana starosti, umnožiti 2% svoje težine točan broj dana koji odgovaraju dobi. Za mrvice od 10 dana do dva mjeseca, smatramo jednu petinu težine.

Uspoređujući ova dva pokazatelja, moći ćete odrediti da li vaše dijete treba dodatnu hranu i, ako da, u kojoj veličini. Treba ih podijeliti na dnevno hranjenje, a noću treba dati samo majčino mlijeko. Ako se razlika pojavi više od 50%, dijete treba umjetno hranjenje.


Prije nego što odlučite o mješovitoj prehrani, konzultirajte svog pedijatara o tome kako ispravno davati komplementarne hrane.

Sada o tome koliko možete prenijeti mješavinu djetetu po prvi put. U svakom slučaju, potrebno je započeti nadopunjavanje u vrlo maloj dozi od oko 10 g. Drugog dana možete ga udvostručiti, trećeg dana dodati još 10 ml. i zato pokušajte dovesti do veličine koju je zahtijevalo dijete. U pravilu, za mjesečnu mrvicu je do 30 ml. u jednom trenutku. A budući da najprije morate dati prsa, a zatim nadopuniti, ako je beba zaspala kraj prsnog koša, onda ga ne biste trebali probuditi. Bolje je ponovno dati majčinu dojku. Budući da je važno načelo miješane prehrane čuvanje prirodnog hranjenja što je duže moguće.

Način hranjenja

Budite sigurni da se hranite, imajte na umu da apsorpcija umjetnog analognog dojenačkog mlijeka u tijelu traje više vremena, pa će prosječni interval između obroka novorođenčadi biti duži, oko tri sata.

Prebacivanje iz prirodnog na umjetno hranjenje za uspostavljanje režima, možda će trebati neko vremensko razdoblje. Pokušajte odgoditi što je moguće više željenog sata, dodavši 10-15 minuta svaki put. Opustite se zabavom, popijte vodu za piće, možete uzeti dud. Ni u kojem slučaju neka dječica ne plače i ne vrište, tražeći hranu dugo vremena. Poželjno je jesti barem jednokratnu potrebnu dozu, tada će potrebno vrijeme biti puna.

Ispitivanja za ispitivanje sitosti

Konačno, kako biste bili sigurni koliko se jede normalno, možete napraviti jednostavna testiranja.
Veličina hrane koju dijete konzumira može se mjeriti vaganjem prije i poslije obroka u istoj odjeći. Razlika u težini jednaka je količini koju jede. Da biste preciznije odredili željenu vrijednost, jedva je to potrebno. U slučaju djece, jedan dio može biti manje, jer jedu češće (oko 12 puta na dan), a kada neprirodna hranjenja u prosjeku osam puta, a time i na vrijeme troše manje majčino mlijeko.

Drugi test je još lakši. Nemojte nositi novorođenče pelene tijekom dana i brojiti koliko puta promijenite pelenicu. Obično bi trebalo biti prekretnica od najmanje 12 komada. Ako je manje, onda postoji sumnja na neishranjenost.

Potrebna stopa: koliko novorođenče treba jesti u jednom hranjenju

Pojavom djeteta u obitelji, roditelji pokušavaju učiniti sve što je u redu. Uostalom, njegov razvoj ovisi o kvaliteti skrbi za novorođenčad. Prije svega, odrasli su zainteresirani za pitanje prehrane bebe. Na prvi pogled, čini se da ne može biti prirodni proces nego hranjenje djeteta. Ali žena je uvijek zabrinuta hoće li je mrvica dovoljno jesti, da li je dovoljno hranjive tekućine za njega, koliko se dojenja dnevno smatra normalnim. Čak i više pitanja nastaju kada majka ne može dojiti dijete. Dijete se prenosi na posebno prilagođenu mješavinu, ali ovdje također postoje neke nijanse. Razmotrimo detaljnije nutritivne standarde djeteta: kako razumjeti koliko mlijeka ili formule novorođenče treba jesti.

Koliko je potrebno mlijeko za novorođenče na HB

Danas je pristup dojenju dramatično promijenjen u usporedbi s preporukama pedijatara prije dvadeset i trideset godina. Sve se više žene upućuju savjetnicima HB-a, koji detaljno govore mlade majke o pravilima dojenčadi, tehnikama dojenja i drugim nijansama. Sada je važno održavati bliski kontakt s djetetom, pa je hranjenje na zahtjev dobrodošlo.

Priroda osigurava proces dojenja djeteta, pa se odmah nakon rođenja mrvica u tijelu pojavljuje povećana količina hormona, koja je odgovorna za proizvodnju mlijeka.

U rodilištima, mladi majka objašnjava pravila primjene djeteta na prsa kako bi uspostavila GW od prvih dana.

Što ako nije dovoljno: tajne prvog hranjenja

No majke se često brinu za prvih dana nakon rođenja djeteta, kada mlijeko nije prisutno kao takvo, a tijelo proizvodi samo kolostrum. Štoviše, količina ove nutritivno vrijedne bebe je vrlo mala: tijekom prvog dojenja, dijete prima oko 1,5-2 ml kolostruma.

Stručnjaci su dokazali da je kolostrum potreban za mrvice. Činjenica je da u svom sastavu postoji ogromna količina korisnih tvari: mikroelementi, imunoglobulini, protutijela, kao i puno proteina. Zato liječnici širom svijeta inzistiraju da mrvice odmah nakon rođenja ili u prvih sati života primjenjuju se na majčinu dojku. Kolostrum ne samo da hrani hranjive tvari, već i pomaže aktivirati obranu tijela.

Kolostrum, ulazi u tijelo mrvica, potpuno je apsorbiran, jer kao dio gotovo bez masti, i pruža dijete s pasivnim imunitetom, koji štiti dijete od mnogih zaraznih bolesti. Nakon sljedećeg obroka količina kolostruma se lagano povećava i doseže 200-300 ml dnevno. U jednom hranjenju, dijete jede oko 20-30 ml tekućine drugoga i trećeg dana nakon rođenja.

Novorođene bebe jedu samo kolostrum tijekom prvih dana, a to je dovoljno za njih.

Međutim, mnoge su žene zabrinute zbog činjenice da mrvica nije dovoljna za jedan kolostrum i ne jede dovoljno. Često možete čuti mišljenje da u prvim danima djeteta morate hraniti smjesu. To je netočna izjava: količina kolostruma je apsolutno dovoljna da zadovolji sva dojenčeta hranjiva potreba. Stoga se žene ne moraju brinuti zbog toga.

Dodatno hranjenje prilagođene mješavine novorođenčeta može uzrokovati neuspjeh grudi. Dijete će se naviknuti na dobivanje hrane iz boce i neće željeti obavljati aktivne pokrete za sisanje kako bi dobio mlijeko. Također, dijete će uzeti manje majčinske dojke, što zauzvrat će dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka u žena.

Stoga, stručnjaci inzistiraju: za dijete prvih dana života, prehrana koju prima tijekom dojenja prilično je dovoljno. Također je vrijedno napomenuti da je volumen trbuha novorođenčeta vrlo mali i oko 10 ml. Dakle, 7-8 ml kolostruma, jede za jedan hranjenje prvog dana, dovoljno je za mrvice.

Stavite normu mlijeka u prvih deset dana beba života

Dijete se hrani kolostrumom prva dva do četiri dana nakon rođenja. Aktivno razvija refleks sisanja, koji još nije razvijen i učio kako pravilno uhvatiti majčinu dojku kako bi izvucio vrijednu tekućinu. Svakodnevno se povećava volumen trbuha, pa dijete počinje jesti više mlijeka. Dijete se nanosi na dojku oko 8-10 puta dnevno.

Savjetnici za dojenje objašnjavaju mladim majkama da je u prvim danima nakon rođenja djeteta često potrebno primijeniti na dojku kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka u ženi. Uostalom, tijelo radi na principu "potražnje za potražnjom", što više mrvica jede, to više dolazi mlijeko. I prvi mjesec je vrlo važno: u ovom trenutku dojenje se sve bolje.

U prvih dana nakon rođenja djeteta, često se primjenjuje na prsa: u prosjeku, 8-10 puta

Postoji formula s kojom se lako može odrediti koja je stopa mlijeka pojela za dijete u prvim danima života. Izgleda ovako: N * 10 = količina mlijeka koje dijete treba jesti u jednom hranjenju, gdje je N broj dana od rođenja mrvica.

Koliko majčinog mlijeka ili formule treba jesti dijete?

Sažetak članka

Volumen mlijeka kojeg jede djetet ovisi o karakteristikama razvoja, dobi i stanju zdravlja. Najčešće to doživljavaju majke beba koje se hrane bocama. Uostalom, kada se hrane, oni mogu jasno kontrolirati količinu mješavine koju beba sranje i u tom slučaju mogu zvučati alarmom. S pravilno organiziranim dojenjem, stvari su složenije - dijete sam regulira količinu mlijeka koje mu treba, a nije tako lako odrediti količinu dojenja koje jede. Međutim, u oba slučaja, dijete mora konzumirati količinu hrane koja zadovoljava standarde proizašle iz dugogodišnjeg promatranja i iskustva pedijatara kako bi zadovoljila potrebe njegovog ili njenog tijela.

Prosječna dob mlijeka ili mješavine

U prvom dojenju dijete jede vrlo malo. Činjenica je da neko vrijeme nakon isporuke žena ne proizvodi mlijeko, već kolostrum, koji ima visok sadržaj kalorija. Čak i nekoliko kapi dovoljno da dijete jede. Potrebno je nekoliko dana i kolostrum se pretvara u mlijeko. U ovom trenutku važno je da ne izgubite vrijeme i pravilno prilagodite dojenje tako da djetetu dulje vrijeme dajete majčino mlijeko. Ali ne uvijek, a ne svatko može to učiniti bez problema, i iz nekog razloga mlijeko ne mora biti dovoljno. Uzroci nedostatka majčinog mlijeka i kako povećati njegov iznos, pročitajte u ovom članku. Nedostatak majčinog mlijeka se podrazumijeva kao njegova količina ispod norme koja se utvrđuje uzimajući u obzir opće i pojedinačne karakteristike djeteta.

Cijene po hranjenju za djecu do 10 dana

Prvoga dana novorođenče jede 7-9 ml hrane po hranjenju. Da biste izračunali količinu hrane koju dijete treba pojesti do 10 dana, dijete mora uzeti u dobi od nekoliko dana i pomnožiti ga s 10. To jest, za 3 dana za jedno hranjenje, dijete bi trebalo sisati 30 ml mlijeka ili mješavinu.

Dnevni doplatak za djecu mlađu od jedne godine

Ovi standardi, razvijeni na temelju volumetrijske metode izračuna, ne uzimaju u obzir pojedinačne karakteristike djeteta, koje se također moraju uzeti u obzir. Dakle, za bebe koje imaju više od 4 kg pri rođenju, ta stopa možda neće biti dovoljna, a za male bebe prevelika.

Koliko grama majčinog mlijeka dijete jede 1,2 i 3 mjeseca

Roditelji trebaju znati koliko dijete treba jesti mlijeko ili formulu u prvom mjesecu života. Potrebno je uzeti u obzir vremenski interval između obroka i osobitosti dobitka na težini. Ovo znanje pomoći će procijeniti stanje i zdravlje djeteta. Zdravstveni profesionalci postavljaju standarde koji pomažu utvrditi ima li dovoljno mlijeka kako bi prilagodili vrijeme bez štete tijelu.

Značajke procesa hranjenja prvog dana

Neposredno nakon rođenja djeteta primjenjuje se na majčinu dojku kako bi naučila čin sisanja. Prva tri dana umjesto mlijeka kolostrum se proizvodi. Vrlo je hranjiv, malen, ali taj iznos je dovoljan za mali trbuh. Samo 1 čajna žličica - i beba će biti puna.

Drugog dana, potreba za hranom bebe povećava se, jede više i češće traži mlijeko, u oko tri sata. Koliko u ovom trenutku jede? Za jedno hranjenje beba jede oko 20 grama. Tijekom dana novorođenče bi trebalo dobiti oko 90 grama kolostruma. On jede oko 10 puta dnevno, i još više.

Do trećeg dana dijete postaje naviklo na nove uvjete postojanja, poboljšava se tehnika sisanja. Mlijeko postaje sve veće. Dojenje se poboljšava svakim pričvršćenjem na prsa. Za jednog hranjenja može jesti oko 30 grama. Tijekom dana dijete jede oko 170 ml mlijeka.

Koliko treba majčino mlijeko sisati za 7 dana? Do kraja tjedna života za hranjenje jede 60 grama. Tijekom dana bit će 400 ml. U dva tjedna dijete jede oko 500 ml mlijeka.

Do kraja prvog mjeseca, broj hranjenja dnevno trebao biti 6-7. Za jedan mjesec hranjenja beba treba sisati 90-100 grama.

Stopa potrošnje potrebne količine hrane za dijete od prvih deset dana može se izračunati na sljedeći način: broj dana života množite s 10. Na primjer, novorođenče u dobi od 6 dana pije oko 60 g.

Da biste utvrdili koliko grama djete jede, trebate vagati bebu prije hranjenja i poslije nje. Razlika između brojki dobivenih na ljestvici jednaka je količini konzumiranog mlijeka.

Postoji još jedan način da odredimo ovo - mlijeko izražavamo prije hranjenja. Izlijevanje mlijeka u bocu, možete vidjeti količinu hrane. Potrebno je samo uzeti u obzir da beba uspije sisati 20-30 grama više.

Stručnjaci kažu da nije nužno hraniti dijete u jednom mjesecu silom ili uspostaviti strog režim za nekoliko sati, pogotovo ako je dojen. Potrebno je da je dijete tražilo jesti. U isto vrijeme, on će početi plakati, a kad privuče savijeni mali prst u usta, on će okrenuti glavu i sisati.

Koliko vremena traje hranjenje? Trajanje djetetova boravka u djetinjstvu od 1 mjeseca može biti od 15 do 40 minuta. Ne ostavljajte dijete duže od dojke.

Problemi s napajanjem

Postoje slučajevi kada je jedno mjesečno dijete, cijelo vrijeme visjelo na prsima, ostalo gladno. Nakon toga, otkriva se loša težina. U većini slučajeva to znači nedostatak adekvatne prehrane. Trebate poduzeti sve napore kako biste prilagodili laktaciju ili premjestili bebu na mješovito hranjenje. Nemojte je odmah prevesti u smjesu. Bolje majčino mlijeko ne može biti ništa.

Ponekad beba može odbiti dojku. Uzrok svibanj biti osjećaj loše, nosna zagušenja ili trbušne grčeve. Mama će morati utvrditi točan uzrok, stručnjaci će vam pomoći. On će vam reći koliko dijete treba jesti i nakon kojega vremena.

Da bi se povećala laktacija, potrebno je češće staviti bebu na prsa, piti više tekućine u obliku topline, nemojte trčati bebu dok je skrbništvo (ne smije biti manje od 20 minuta od dojke).

Mama mora strogo nadzirati njihovu prehranu. Uvođenje proizvoda koji ima pijani miris i okus može gurati dijete daleko od dojke. Hrana koju majka za skrb konzumira može uzrokovati alergijske reakcije pa je vrijedno ograničiti potrošnju određene hrane.

Naknadno vrijeme

Kako dijete raste, potreba za hranom raste. Tijelo raste i razvija, dijete jede više, jer treba hranjive tvari. Povećava se težina, što ukazuje na normalno stanje.

 1. U intervalima između prvog i drugog mjeseca, dijete jede 700 grama mlijeka dnevno, 120 ml istodobno.
 2. Do 4 mjeseca volumen mlijeka koji se jede istodobno treba biti 150 ml. Dijete treba hraniti najviše 6-7 puta s intervalom od 3-3,5 sati.
 3. U razdoblju od 4 do 6 mjeseci dijete jede 180-200 ml. Interval između hranjenja može se povećati do 4 sata. U ovom trenutku započinje prvo hranjenje pa morate uzeti u obzir njihov dio. Bilo kakvo uvođenje novog proizvoda treba razgovarati s liječnikom kako ne bi štetilo djetetovom probavnom sustavu.
 4. U razdoblju od 6 mjeseci do jedne godine, hranjenje mlijekom ili smjesom treba zamijeniti komplementarnom hranom. Mlijeko, jede oko 220 ml 5 puta dnevno.

Kad dijete bude hranjeno i ima dovoljno mlijeka, on je zadovoljan, ne nestašan, dobro spava. Povećava se težina. Dojenje bebe trebalo bi dodati oko 180 ml tjedno. Ako je povećanje manja od 100 ml, potrebno je poduzeti mjere.

I količina mokrenja će također pomoći u određivanju je li dijete puno ili ne. Treba urinirati 12-15 puta dnevno, stolica bi trebala biti normalna i odgovarati vrsti hranjenja, bez suženja. Plakanje se može dogoditi zbog kolike u želucu, ali to ne znači da nema dovoljno mlijeka.

Nema potrebe dopustiti da se plače. Zbog toga je vrijedno ispitati znakove da je dijete gladno:

 • glava se okreće u različitim smjerovima;
 • otvaranje usta i izbočenje jezika;
 • usisavanje prsta, kut pokrivača, cam.

Majčino mlijeko sadrži protutijela koja mogu zaštititi tijelo djeteta od raznih infekcija. Stoga, barem do 6 mjeseci, trebate joj pružiti takvu prehranu.

Umjetno hranjenje

Mješavina se sporije probavlja za trbuh malog djeteta, tako da se interval između hranjenja povećava. Vrijeme je oko 3 sata. Noću, mjesečno dijete ne može tražiti da jede do 5 sati.

Dojenje, koje je umjetno hranjenje, ne može biti preopterećeno. Ako se probudio ubrzo nakon hranjenja i plače, nemojte ponovno razrijediti smjesu. Možda ima bol u trbuhu, ili postoji još jedan razlog. Inače, možete oštetiti probavni trakt i povećati težinu.

Strogo je neophodno da se pridržavate uputa za doziranje i uzgoj. Prilikom odabira smjese treba uzeti u obzir posebnosti djetetova zdravlja i dobi.

Koliko mješavine treba piti dijete? Na staklenku s mješavinom uvijek postoje preporuke o tome koliko mjernih žličica trebate uzeti i koliko vode treba razrijediti. Približnu količinu prehrane izračunava se prema težini djeteta.

 1. Od rođenja do jednog i pol mjeseca, volumen mješavine je 1/5 tjelesne težine (težina treba podijeliti sa 5).
 2. Od 1,5 do 4 mjeseca - 1/6 tjelesne težine.
 3. Do šest mjeseci - 1/7 dio.
 4. Od 6 do 8 mjeseci količina hrane će biti jednaka 1/8 težine djeteta.
 5. Posljednja dva mjeseca do godine volumen razrijeđene prilagođene smjese jednak će 1/9 dijelova.

Na primjer, beba teži 4 000 g na mjesec dana, dakle, kako biste izračunali koliko beba treba piti mlijeko dnevno, potrebno je 4000/5 = 800 ml. Nakon 1 mjeseca novorođenče jede oko 8 puta dnevno. Da biste doznali koliko beba mora jesti u jednoj hrani, potrebna vam je 800/8 = 100 ml.

Umjetno hranjene bebe ne smiju biti hranjene. Ako je dijete zdravo, ali istodobno je nestašno i ne spava dobro, možda je potrebno povećati dio mješavine. Neka djeca možda ne trebaju količinu obroka navedenih u općeprihvaćenim standardima.

Država i ponašanje djeteta uvijek će vam reći ima li dovoljno mlijeka ili ne. Glavna stvar je otkriti problem na vrijeme i započeti akcije za popravak. Nedostatak hranjivih tvari dovodi do činjenice da tijelo slabi, gubitak aktivnosti i povećava osjetljivost na različite zarazne bolesti.