Sedmoricu sedam mjeseci

Bol

Sve bebe rođene između 28-37 tjedana smatraju se preuranjenima. Roditelji sedmomjesečne i osmomjesečne bebe prirodno su zabrinuti kako se pravilno brinuti o djetetu, hraniti ga, i kakvu rehabilitaciju je potrebno za to kako bi se sedmoročlano dijete moglo održati u razvoju i imati normalno zdravlje. Potrebno je razumjeti da sva djeca koja su rođena u razdoblju od 7-8 mjeseci zahtijevaju posebnu, prilično tešku, ali prilično izvedivu, kompetentnu skrb. Medicinsko pokroviteljstvo, sveobuhvatno i redovito promatranje, kao i profesionalno savjetovanje takvih beba u kombinaciji s iskrenom želju roditelja da pomažu svojim djetetom značajno smanjiti rezonancijsku sliku od preranog rođenja. Naravno, rođenje u sedam mjeseci mijenja početak razvoja djeteta, ali neće dugo trajati i, uz pravilnu njegu, sve razlike takve bebe u odnosu na one rođene na vrijeme zasigurno će postati stvar prošlosti.

opis

Fetus u sedam mjeseci gotovo je u potpunosti formiran, što mu omogućuje da živi izvan maternice majke. Međutim, njegovi organi još nisu u potpunosti razvijeni, a sustavi podrške životu sa svojom snagom još ne funkcioniraju. U tom se razdoblju samo beba želudac i crijeva potpuno formiraju. Njegovi su bubrezi razvijeni gotovo u potpunosti, ali oni počinju raditi samo kad se dijete rodi. Također u ovom razdoblju pluća bebe aktivno se razvijaju. Sedam mjeseci fetus gotovo potpuno zauzima sav slobodni prostor koji postoji u majčinoj utrobi. Glava sedmomjesečnog djeteta proporcionalna je tijelu, to je ovo razdoblje vrhunac u razvoju korteksa mozga. Sedam mjeseci staro dijete može već reagirati na bol, baš kao i odrasla osoba, tj. potpuno termički fetus. Osim toga, dijete u 7 mjeseci već može kušati hranu.

Koža sedmomjesečnog djeteta je naborana i crvenkasta, međutim, masno tkivo već je u razvoju. U ovoj fazi trudnoće mozak fetusa raste u veličini. Dijete stvara živčane spojeve, tj. njegove živčane stanice se aktiviraju do punog.

Razlozi za rođenje djece od sedam mjeseci

Prilično je teško odrediti točan uzrok rođenja djece u sedam mjeseci, jer najvećim dijelom nije jedinstven, već složen. Ipak, ginekolozi i opstetri, koji se bave više od jednog desetljeća, identificirali su neke od glavnih preduvjeta za to. Uzroci rođenja sedmoročljetne djece mogu biti klinički i biološki i socio-ekonomski čimbenici. Glavni uzroci prijevremenog poroda majke su:

 • neodgovarajuće životne uvjete žene koja očekuje dijete - njezino neprimjereno liječenje za medicinsku pomoć, neadekvatno uravnotežena prehrana hrane, nepostojanje normalnih uvjeta u svakodnevnom životu;
 • štetan / naporan rad - trudnica je dužna zapamtiti da je prema kodu rada naše zemlje ona ima pravo na žalbu njenom višem menadžmentu i zatražiti da je prenesu na olakšani rad;
 • opasne navike trudnice i fetusa - pušenje, zlouporabu alkohola, naročito korištenjem narkotika;
 • prekasna trudnoća ili premlada starost trudnice;
 • prisutnost trudne žene u prošlosti, spontani ili medicinski pobačaji;
 • razni klinički čimbenici kroničnih bolesti tjelesne mame;
 • problemi u endokrinom sustavu trudnice;
 • stalne živčane šokove.

Pored gore navedenog, postoje i čimbenici prijevremenog poroda od strane fetusa - to uključuje genetike ili kromosomske patologije, kao i imunološki sukob fetusa s majčinim tijelom.

Koja je normalna težina sedmogodišnje bebe?

Prema riječima modernih stručnjaka za pitanja porođaja i ginekologije, težina sedmodnevne bebe trebala bi biti 1,5 kilograma, a duljina tijela trebala bi biti 41 cm.

Općenito, sva djeca koja su rođena u razdoblju od 28-37 tjedana ne više od 2,5 kilograma. Bez obzira na norme, sedam mjeseci staro dijete može imati potpuno različite težine unutar tih granica - ovisi o mnogim čimbenicima. Moderni stručnjaci klasificiraju četiri razine prijevremenog rođenja djeteta koje je rođeno prije vremena. Treba imati na umu da se briga i razvoj takvih beba trebaju dogoditi u skladu s određenom razinom na kojoj pripada u rođendanskoj težini:

 • Razina: 2000-2500 grama;
 • Razina II: 2000-1500 grama;
 • Razina III: 1500-1000 grama;
 • Razina IV: manje od 1000 grama.

Jesti sedam mjeseci staru bebu

Sedam mjeseci staroj djeci, naravno, imaju nižu tjelesnu masu u usporedbi s onima koji su rođeni na vrijeme. Prema tome, tijelo takve djece trebalo bi se razvijati bržim tempom. No, s druge strane, u sedam mjeseci starih beba, probavni sustav je još uvijek nezreo. Pored toga, oni nemaju dovoljno razvijene gutanje i usisavanje refleksa.

Osim toga, prepreka za normalno funkcioniranje probavnog sustava je nedovoljna proizvodnja sline - to je tipično za sedam mjeseci starosti. Također, kapacitet želuca preranog djeteta je manji od onih djece koji su rođeni na vrijeme - oni se opet regurgitate češće. Osim toga, majčino mlijeko također nije u potpunosti probavljao dijete zbog smanjene lučenja želučanog soka.

U nekim suvremenim bolnicama za majčinstvo, sedam mjeseci starije bebe dobivaju umjetne mješavine. Neophodno je prethodno razgovarati o tome s pedijatrom. No, kada odlučite o tome kako hraniti sedam mjeseci staru bebu svojoj majci, trebate se sjetiti da je njezino majčino mlijeko najpotpunija i korisna prehrana!

Stoga majka sedmoročljetne bebe treba pokušati zadržati dojenje na sve moguće načine. Čak iu slučaju kad je dijete rođeno iznimno slabim i ne može jesti sami, ali jede kroz probdu, još uvijek je moguće hraniti s izraženim majčinskim mlijekom.

Kada mogu uzeti iz bolnice

Treba napomenuti da se kod rođenja u bilo kojem razdoblju apsolutno sve bebe gube na težini. Jasno je da je to mnogo vidljivije kada se dijete rodi prerano. Sedam mjeseci staro dijete u vrijeme rođenja može izgubiti oko 15% mase svog tijela. Gubitak težine ozbiljno utječe na termoregulaciju njegovog tijela, tako da ovo dijete treba posebne uvjete za grijanje. U tu svrhu, danas se u bolnicama majki koristi metoda inkubatora koja je vrlo učinkovita jer pruža priliku da stvori apsolutno fiziološke uvjete potrebne za život i normalni razvoj sedam mjeseci starog djeteta.

Naravno, trudnica s prijetnjom prijevremenog rada ima priliku podnijeti zahtjev za pomoć specijaliziranoj maternističkoj bolnici koja je specijalizirana za obavljanje takvih poroda, a zatim to trebate učiniti. U takvim medicinskim ustanovama najčešći je događaj sedam mjeseci starje djece, a medicinsko osoblje takve ustanove ima sve praktične vještine potrebne za to. Ako to nije moguće, ipak ne biste trebali paničariti, kao u bilo kojoj modernoj porodnoj bolnici, postoji inkubator za prerane bebe pa stoga stopa preživljavanja sedmomjesečnih i osmomjesečnih beba danas je prilično visoka.

U inkubatoru je najprikladnije okruženje za bebu, što mu pomaže da ne troše puno energije prilikom disanja. Nadalje, kompetentni stručnjaci koji rade u inkubatorima pomoći će vašem djetetu da poveća težinu, biti pod stalnim nadzorom itd.

Ako govorimo o tome kada možete uzeti sedmomjesečnu bebu iz kuće bolnice, onda se u tom slučaju uvijek trebate poslušati liječniku koji se bavi preuranjenim djetetom. Kada je mrvica, žurila da se rodi, dobije potrebnu tjelesnu težinu za njega, stječe apsolutno sve vještine nužne za normalan život (tj. Naučiti potpuno disati, plakati i sisati), tada će nadležni liječnik propisati samo majku i bebu kući!

Rehabilitacija djeteta koje je rođeno sedam mjeseci nakon izbijanja iz bolnice

Roditelji sedam mjeseci starih beba zabrinuti su za pitanje rehabilitacije takve djece kod kuće, tj. kako se brinuti za njega nakon što je dijete kod kuće. Valja napomenuti da u pravilu nije potreban nikakav program posebne rehabilitacije u nekompliciranim slučajevima - s vremenom, priroda i skrb za majčinu će obavljati svoj posao. Osim toga, kada se ispusti iz rodilišta, pravi stručnjak će zasigurno dati majci prerano rođene bebe osnovne detaljne preporuke i savjete o pravilnoj skrbi za takvim djetetom. Glavni uvjeti koji moraju biti ispunjeni su točno slijediti ove preporuke, kao i pravovremeno i redovito promatranje djeteta u klinici. U ovom slučaju, dijete rođeno sedam mjeseci će postati stotinjak posto apsolutno zdravi, punopravni i neće se ni na koji način razlikovati od one djece koja su rođena na vrijeme.

Kakva se djeca smatra preuranjenima - koncept, klasifikacija stupnjeva prije i nakon 7 mjeseci

Dijete rođeno prije 38. tjedna trudnoće, težine manje od 2500 grama i dugog tijela do 45 centimetara, smatra se preuranjeno.

Uzroci faktora ovog fenomena su različiti čimbenici.

Takva se djeca razlikuju od neuspjeha i nezrelosti cijelog tijela i, bez obzira na stupanj nerazvijenosti, potrebna je posebna briga.

Klasifikacija prijevremenosti

Pokušajmo detaljno ispitati značajke preranih beba, ovisno o vremenu rođenja, tj. Koliko tjedana i mjeseci trudnoće.

prvo

Prvi stupanj prijevremenosti uključuje bebe rođene u osmom mjesecu trudnoće (tj. 36-37 tjedana). Teže od 2000 do 2500 grama i rastu od 41 do 45 centimetara. Takve bebe gotovo su potpuno razvijene, u većini slučajeva mogu samostalno disati. Postoji i mogućnost dojenja.

Ipak, djeca rođena na takvim datumima prilično su slaba i potrebna su stalna medicinska kontrola. Rođenja na 36-37 tjedana praktički nisu opasna. Do tog dana beba je već u potpunosti formirana, a gotovo svi njegovi organi već su spremni za funkcioniranje izvan maternice majke.

Također u dobi od osam mjeseci, dijete preuzima fiziološku poziciju za normalni prolaz kroz rodni kanal. To znači da nema majke opasnosti u rođenju djeteta u 36. tjednu.

Mogući problemi za dijete rođeno u osmom mjesecu trudnoće:

 • Nemojte otvoriti pluća.
 • Prolongirani tijek zheltushki povezan s velikim nakupljanjem bilirubina u tijelu.
 • Pneumonija, zbog slabe imunosti i nerazvijenosti dišnog sustava. Zbog toga će u većini slučajeva ta djeca biti neko vrijeme smještena u inkubator.
 • Problemi s termoregulacijom.
 • Vjerojatnost neuroloških bolesti koje se mogu manifestirati odmah nakon što odraste.

No postotak komplikacija i patologija u osmomjesečnim bebama ne prelazi standardne vrijednosti, što potvrđuju statistički podaci.

Stoga, uglavnom pretilost u trajanju od 36 tjedana nije opasno za zdravlje djeteta i majke. Takva djeca, u pravilu, ne moraju stvoriti uvjete za skrb.

Drugi

Drugi stupanj prijevremenosti uključuje i bebe rođene 7. mjeseca trudnoće (tj. 32-35 tjedana). Teže od 1.500 do 2.100 grama i rastu od 36 do 40 centimetara. Djeca rođena u ovom trenutku, u pravilu, još nemaju refleks usisavanja i moraju se hraniti s posebnom smjesom pomoću sonde.

U sedam mjeseci starih beba postoji slab mišićni ton i nezrelost dišnog sustava. Postoje problemi s termoregulacijom, pa je potrebno staviti dijete u inkubator i održavati potrebnu temperaturu i vlažnost.

 • 35 tjedana. U ovom trenutku dijete se već priprema za rođenje, zauzima željeni položaj. Ako je plod dovoljno velik, njegova težina može biti blizu 2400 grama. Posebni problemi s njegu obično ne proizlaze.
 • 34 tjedna. Izvorna bijela mast, koja pokriva kožu, počinje gubiti, akumulirajući se u aksijalnim i inguinalnim nabora, iza ušiju, što će u slučaju prijevremenog porođaja dodatno olakšati proces.
 • 33 tjedna. Pri rođenju u ovom trenutku, vjerojatnost nerazvijenosti potrebnih refleksa je veća.
 • 32 tjedna. Maloljetnici iz tog razdoblja spremni su za rođenje i već su razvili i normalno funkcioniraju organi, osim pluća, kojima je potrebno više vremena.

S drugim stupnjem prijevremenosti prognoze liječnika su povoljne, ali samo ako se osigura pravodobna medicinska njega, kao iu uvjetima optimalnog hranjenja i njege.

treći

Treći stupanj preuranjenosti uključuje bebe rođene 7. mjeseca trudnoće (tj. 28-31 tjedna). Teže od 1100 do 1500 grama i rastu od 30 do 35 centimetara. Djeca rođena na takvim datumima nazivaju duboko prerano.

Takvo dijete ne može disati samostalno, organi su nerazvijeni, refleks sisanja potpuno je odsutan. Ali šanse za opstanak takve bebe još su tamo.

 • 31 tjedana Pri rođenju beba neće moći disati i izvanjski organi genitalija nisu u potpunosti formirani.
 • 30 tjedana. Refleksi su još uvijek odsutni, vitalni organi su u stadiju aktivnog razvoja.
 • 29 tjedana. Dijete je zamjetno proporcionalno.
 • 28 tjedana. Dijete nije spremno za život izvan maternice majke, a pri rođenju je potrebna posebna pažnja i posebna oprema.

Prognoza nije posve povoljna, iako mnoga od ove djece preživljavaju. Međutim, u budućnosti se dugo njeguju i primaju liječenje u vezi s raznim bolestima.

četvrta

Četvrti stupanj uključuje bebe rođene 6 mjeseci trudnoće i ranije (tj. Do 28 tjedana). Teže manje od 1000 grama, što je vrlo mala težina. Prema statistikama, samo jedna od pet takvih beba rođena je živa. Prognoza je nepovoljna.

Nažalost, bebe koje su rođene žive do 26 tjedana, na žalost, u 80-90% slučajeva umiru za mjesec dana i od onih koji su rođeni na 27-28 tjednu - oko 60-70%.

24-27 tjedana

Pri rođenju u takvom razdoblju postoji šansa za preživljavanje, iako mala. Ali vjerojatnost smrti tijekom porođaja.

Rođenje u petom mjesecu trudnoće

Rođenje u 5 mjeseci trudnoće vrlo je opasno za nerođeno dijete. U ovom trenutku fetus još nije spreman za rođenje, njegovi organi nisu pravilno oblikovani, a njegova je tjelesna težina manja od 1000 grama. U slučaju rođenja živog djeteta, u takvom razdoblju gotovo ga je nemoguće podići izvan utrobe.

Međutim, u nekim slučajevima, liječnici i dalje uspijevaju spasiti dijete i ostaviti ga uz pomoć moderne medicinske tehnologije.

19-23 tjedana. U ovoj fazi razvoja fetusa svi organi su vrlo slabo razvijeni. Postoje šanse za preživljavanje, ali postoji velik rizik od ozbiljnih bolesti.

Rođenja četvrtog mjeseca prije

Rođenje od jednog do četiri mjeseca, uključivo, ne smatra se porođajem, već se odnosi na pobačaj, budući da je nemoguće spasiti fetus. U takvom je trenutku težina manja od 500 grama i gotovo se ne formira, što u potpunosti eliminira sposobnost življenja.

 • 15-18 tjedana. U ovom trenutku dijete se tek počinje kretati.
 • 10-13 tjedana (3 mjeseca). Voće je još uvijek vrlo mala i samo je kraj formiranja organa, i još uvijek treba povećati i početi normalno funkcionirati.
 • 5-8 tjedana (2 mjeseca). Plod teži samo 4 grama i još uvijek malo sliči djetetu.
 • 1-4 tjedna (1 mjesec). Zametak ne veći od 2 centimetra. Najopasnije razdoblje, postoji velika vjerojatnost da se koketira, oko koje žena ne može ni odmah saznati.

Kako izgledaju takva djeca?

Razmotrite glavne vanjske značajke prerane bebe:

 1. Težina je značajno ispod normalne (do 2500 grama).
 2. Mali stupanj.
 3. Disproportionality. Velika glava, nedovoljno formirana čaša, pupčana fossa, preniska je.
 4. Velika opruga može se pomaknuti na stranu.
 5. Uočene su značajke lica.
 6. Prerane bebe plaču vrlo tiho, ponekad bez zvuka.
 7. U duboko prijevremenu, tanka, naborana koža tamno crvene boje.

Ispod fotografije možete vidjeti kako izgledaju bebe s različitim stupnjevima prijevremenosti.

Ovo je fotografija djeteta s preurućenošću stupnja I, tj. Ako je rođen na rok od 36 do 37 tjedana:

zaključak

Prema statistikama, svako deseto rođenje nastaje ranije od određenog vremena, to je zbog mnogih čimbenika. Ali ovo nije rečenica, kao što je gore spomenuto, moderna medicina dopušta djetetu rođeno čak u peti mjesec da napusti. Glavno vrijeme za traženje pomoći od stručnjaka.

Dobitak težine u preuranjenim bebama

Dobitak težine u preuranjenim bebama

Prerane bebe su bebe rođene prije 37 tjedana trudnoće, počevši od posljednjeg datuma menstruacije i imaju tjelesnu težinu ispod 2500 grama. Postoji 4 stupnja prijevremenosti ovisno o gestacijskoj dobi i težini djeteta pri rođenju:

Ja stupanj - prerane bebe rođene 35-37 tjedana s težinom od rođenja 2000-2500 grama;

Grade II - prerane bebe rođene u tjednu 32-34 s težinom od 1500-2000 grama;

Grade III - duboko prerane bebe rođene na tjednu 29-31 s težinom od 1000-1500 grama;

Grade IV - iznimno prerane bebe rođene prije 29. tjedna s težinom manjom od 1000 grama.

Naravno, za takvu djecu, dobivanje tjelesne težine jedan je od faktora razvoja djetetova tjelesnog razvoja i zdravlja. Dobar dobitak težine može se postići samo s uravnoteženom prehranom djeteta, zadovoljavajući njegove troškove energije, kada dijete dobiva sve hranjive sastojke, elemente u tragovima i zaštitne komplekse koje mu treba. Poteškoće s hranjenjem mogu nastati uslijed nezrelosti gastrointestinalnog trakta djeteta, niske enzimske aktivnosti, česte regurgitacije, želudac ne prihvaća hranu, nedostatak gutanja i refleksa sisanja. Ovisno o problemu, liječnici hrane dijete kroz cjevčicu, koriste parenteralnu prehranu, kada se hranjiva otopina daju bebu intravenozno.

Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Znanstvenici su dokazali da se mlijeko prilagođava potrebama djeteta, jer mlijeko žene koja je rodila rano, ima svoj jedinstveni sastav, prilagođen preuranjenoj bebi. Iako beba ne može sisati dojku, hranjena je izraženim mlijekom, nakon što se mrvica uči kako proguta i proguta (obično kad dobije 1,6 kg, pojavljuju se ti refleksi) postupno se prenosi najprije na djelomično, a potom na punu dojenčad. Ako je nemoguće dojiti, dijete se prenosi na donorsko mlijeko ili posebnu prilagođenu smjesu za prerane bebe. Pokazatelji prirasta tjelesne težine određuju kvalitetu i korisnost hrane, potrebu za uvođenjem ili ukidanjem dodataka.

Neonatalno razdoblje za prerane bebe podijeljeno je u tri glavne faze, koje se razlikuju u prehrambenim potrebama i dobitku na težini.

U prvoj fazi novorođenče ne dobiva, već gubi na težini. To je fiziološka osobina svake djece, ali ako beba u punom roku obično izgubi 5-6% težine, prerano - s težinom od više od 1,5kg - 10% i duboko prerano s težinom do 1,5kg - 15%. Ovo razdoblje obično traje prvih 7 dana od rođenja. Unatoč činjenici da je tijekom tog razdoblja količina prehrane minimalna, ona bi trebala osigurati tijelo mrvica sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

U drugoj fazi postiže se konstantno povećanje težine, barem na razini prenatalnog razdoblja. Kada se stanje djeteta stabilizira, on može sisati na prsa ili bocu na vlastitu, doseže težinu od 2,5 kg, majka i dijete su otpušteni iz odjela za preuranjene bebe. Dobitak težine tjedno trebao bi biti 125-200 grama, ovisno o težini djeteta pri rođenju. Izračun povećanja je sljedeći: + 15 g / kg dnevno.

U 3. stupnju, težina djeteta se normalizira, razdoblje traje do godinu dana (za duboko preuranjene bebe duže). Zadatak roditelja u ovom razdoblju je pružiti djetetu dobru prehranu dovoljnim brojem kalorija i svim hranjivim tvarima koje su potrebne za rast djeteta, jer se prerano dijete mora intenzivnije razvijati kako bi nadoknadilo svoje vršnjake. Obično, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, tada se hvata u razvoju svojih vršnjaka za 1 godinu, 2 mjeseca ispred vremena - za 2 godine i za 3 mjeseca - za 3 godine.

Ispod je tabela dobitka na težini za prerane bebe, ovisno o dobi i stupnju preuranjenosti.

Tablica daje približan rezultat za djecu koja su dojena, brojevi se mogu razlikovati, kako gore tako i prema dolje. Mjesečno, dijete treba pregledati pedijatar koji će procijeniti fizički razvoj i zdravlje djeteta. Hranidbenu prilagodbu, izračun stopa dopunjavanja, preporuke za uvođenje komplementarne hrane i dodatke vitaminima trebali bi obavljati samo liječnik.

Težina djeteta u 7 mjeseci

Koliko treba da sedmoročljetno dijete normalno teže?

U prvoj godini života beba zahtijeva osobitu pažnju - u ovom ključnom razdoblju postavljaju se temelji za daljnji rast i razvoj. Stoga, u određenom vremenu, brižna majka zasigurno će biti zainteresirana za pitanje: koliko treba beba težiti 7 mjeseci? Redovno vaganje omogućuje ne samo da spasi dijete od dobivanja dodatnih kilograma ili da bude na vrijeme s očito kratkom težinom, ali i da spriječi ozbiljne zdravstvene probleme poput dijabetesa.

Pronalaženje koliko beba treba vagati, moramo se sjetiti da prerane bebe obično imaju manje od punog roka - ova situacija traje do kraja prve godine života, a zatim se indikatori pomiču. Potrebno je uzeti u obzir nasljedstvo: veliki roditelji i djeca često su isti. Također, stopa se određuje prema spolu djeteta: prema statistikama, djevojke zapošljavaju malo manje od dječaka. Metoda hranjenja je također od velike važnosti - "umjetni" su veći od beba koje se hrane isključivo majčinim mlijekom.

Takva obilje raznih čimbenika koji utječu na težinu podrazumijeva mogućnost određivanja ideala samo relativno. Norma u ovom slučaju je interval pokazatelja, odlazak iz kojeg je izvan granica kojih se u bilo kojem smjeru može smatrati odstupanjem. Za praktičnost mladih majki razvila se posebna tablica u kojoj možete saznati kako treba utvrditi težinu, visinu i starost djeteta.

Normalna težina 7-mjesečnog djeteta

Težina novorođenče svakog mjeseca povećava se za prosječno 300-400 grama. Stoga, u sedam mjeseci, dojenčad bi trebalo težiti otprilike dva puta više nego kod rođenja. U ovom dobu beba počinje pokazivati ​​veću tjelesnu aktivnost - on sjedne, pokušava puzati ili već dobro radi, a neki čak pokušavaju stati na noge. Zbog toga se brzina povećanja tjelesne težine može lagano smanjiti.

Ako se odnosi na standarde koji upućuju na to koliko dijete treba težiti, kao što kaže tablica, za djecu u sedam mjeseci to su:

 • djevojke - od 6,8 ​​do 8,6 kg (prosjek - 7,6);
 • dječaci - od 7,4 do 9,2 kg (prosječni broj - 8,3).

Rast djeteta u ovoj dobi kreće se od 63 do 73 centimetra. Ovisno o točnoj veličini, njegova normalna težina treba biti:

 • od 6,7 do 8,8 kg za djevojčicu;
 • od 6,9 do 9,1 kg za dječaka.

U sedam mjeseci beba bi trebala biti aktivno navikla na novu hranu. To može pridonijeti skupu dodatnih grama i kilograma - ili, obrnuto, izazvati smanjenje tjelesne težine zbog kršenja probavnog sustava. Dovoljno je promatrati apetit djeteta i redovito se zanima za koliko je težak i koliko je visok da odredi odstupanja.

Što ako dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu?

Neke majke smatraju da bi beba u sedam mjeseci trebala biti slatka i debela, usprkos rastu, a hranidbom ih vode načelo: bez obzira na to koliko dijete jede, neće jesti previše. U ovom slučaju, norma često ostaje na marginama, a pitanje ukusa ukusa djeteta dolazi do izražaja. Sladokusac voće, sok ili sok od šećera, dijete će uživati ​​ukusne kolače s velikim zadovoljstvom od svježe pire od povrća ili svježeg sira. Opet, u svojoj prehrani u sedam mjeseci može se pojaviti hrana poput masnoće kravljeg mlijeka, maslaca, pire krumpira, jela od mesa koja imaju visok sadržaj kalorija.

Važno je! Nutricionisti u šoku! Možete lako izgubiti težinu nakon porođaja. Jeftin i učinkovit lijek nakon uzimanja dodatne težine ide zauvijek. Pročitajte više »

Potrebno je poticati tjelesnu aktivnost - u pediatricima je popularno mišljenje da, uz povećanje mogućnosti kretanja za djetetom, problem s prevelikom veličinom, ako ne dostigne kritične vrijednosti, riješiti će se sam po sebi. Aktivno dijete treba primiti primljenu energiju, bez obzira koliko je to, da potroši na kretanje, čak i ako se samo može prevrtati, podignuti na svoje ruke, puzati i pokušati stajati na nogama. No, ako dijete ne može obaviti čak i ove jednostavne radnje, već je ozbiljnije i racionalnije pristupiti problemu prehrane: zamijeniti slatku hranu (uključujući voće) s korisnijim, smanjiti potrošnju kolačića i dati prednost tekućinama koje ne sadrže šećer.

Bez obzira koliko je više kilograma sedam mjeseci starog djeteta, ne biste trebali ići previše daleko i staviti ga na strogu dijetu ili ga ostaviti gladnima.

Prekomjerna težina za bebu u dobi od sedam mjeseci:

 • od 9,8 do 11,1 kg za djevojčicu;
 • od 10,3 do 11,4 kg za dječaka.

Ovisno o rastu djeteta:

 • od 8,8 do 11,7 kg za djevojčicu;
 • od 8,8 do 11,8 kg za dječaka.

Kada dijete ne dobije željenu težinu

Dijete koje se diže manje od sedam mjeseci po stopi može se razlikovati ponašanjem i izgledom. Takva djeca nemaju debelih nabora na tijelu, njihova koža izgleda prilično suha, može biti naborana, bez glatkoće i elastičnosti. Dijete izgleda prilično blijedo, trom, spava malo ili vrlo nemirno, često plače. Ako beba ima gore navedene alarmantne simptome, mora se pokazati pedijatru. Specijalist mora odlučiti o potrebi liječenja i prilagoditi prehranu.

Ako težina djeteta u sedam mjeseci ne doseže donju granicu norme, ali on je nasmijan, aktivan i ima dobar apetit, onda je sve u redu s njim.

Najčešći razlog zbog kojeg dijete malo teži je nedostatak majčino mlijeka - izračunajte koliko dijete jede oko jednog dana i pokazati rezultate liječniku. Ovo pitanje treba riješiti povećanjem broja dekantiranja, primjenom preporuka za poboljšanje laktacije, uvođenjem u prehranu mrvica mliječnih formula ili više komplementarne hrane. Također, dijete može polako postati težak zbog nepravilnog pričvršćivanja na prsa i neudobnog oblika bradavice. Prvo se korigira svladavanjem pravilnog držanja tijekom hranjenja, a drugi se ispravlja uz pomoć posebnih obloga koje se mogu kupiti u ljekarni.

"Iskustvennik" u sedam mjeseci može odbiti miješati, ako mu se ne sviđa - u ovom slučaju ima smisla isprobati proizvode drugog proizvođača. Još jedan "faktor gubitka težine" je odbijanje unosa komplementarne hrane. Majčino mlijeko ili mješavina imaju okus manje slatkog naribanog ribanog povrća ili kave za meso, tako da dijete može postati hirovito - onda ga je poželjno hraniti prije nanošenja na dojku ili hranjenja iz boce.

Dijete može jesti loše i zbog vlastitih fizioloških problema. Na primjer, ima drozd, disbiozu, proljev ili je hrana slabo apsorbirana u želucu i crijevima - naravno, beba će težiti manje nego što bi mogla u odsutnosti takvih problema. Nedostatak vitamina, osobito D, izražava se u metaboličkim poremećajima i time skokovi u pokazateljima težine. Zarazne bolesti uzrokuju da tijelo baci sve svoje snage u borbu protiv virusa i istodobno pridonosi smanjenju apetita. Takva stanja zasigurno zahtijevaju savjetovanje s liječnikom.

Podgrupa u sedam mjeseci starih beba detektira se sljedećim prosjekom:

 • od 5,3 do 6 kg kod djevojčica;
 • od 5,9 do 6,7 kg kod dječaka.

Ovisno o rastu, iscrpljenost se može dijagnosticirati sljedećim slikama:

 • od 5,1 do 6,8 kg kod djevojčica;
 • od 5,3 do 7,2 kg kod dječaka.

Kontrola tjelesne težine je zadatak stručnjaka

Pozornost na ponašanje i potrebe novorođenčeta jamstvo je njegovog dobrog zdravlja i pravovremenog sprečavanja razvoja odstupanja. Važno je imati na umu da tablica koja ukazuje na to kako se visina i težina trebaju odnositi uglavnom je savjetodavna prirode, tako da se konačni zaključci o postojanju određenog problema mogu napraviti samo uzimajući u obzir sve povezane čimbenike i usredotočujući se na stanje bebe, a ne na koliko kilograma pokazuje vage.

Obvezni element za kontrolu normalnog debljanja djeteta i ispravnost hranjenja - stalna komunikacija s stručnjacima. Kvalificirani pedijatar može uhvatiti promjene koje majci neće biti očite, posebno podizanje svoje prve bebe.

Kako izgubiti težinu nakon porođaja?

Najdraža i dugo čekala dijete rođeno je, i zajedno s njom i EXTRA MASOM. Ali briga o djeci ne ostavlja vremena ni za sebe ni za dvorane. Većina dijeta može imati opasne posljedice i za majku i za bebu.

Ali želim staviti svoju najdražu haljinu, visoke pete i izgledati sjajno kao i prije. Postoji izlaz - priče o mumijama o tome kako je jednostavno izgubiti 20 + KILO!

Razvoj djeteta na 7 mjeseci. Tablica za razvoj djece

Za dječake i djevojčice brojke su malo drugačije. Prosječni, iznad i ispod prosjeka pokazatelja mogu se smatrati normalnim. Intervali koji se nalaze u zonama niskih, vrlo niskih, visokih i vrlo visokih, smatraju se razlogom savjetovanja sa specijalistom.

Procjena učinka

Treba imati na umu da na fizičke podatke utječe nasljednost. Nemojte paničariti ako dijete ne udovoljava standardima. Međutim, potrebno je da se usredotočite na to i posavjetujte se sa stručnjakom. Procjena težine djeteta je neophodna kako bi se identificirali problemi s prehranom i zdravljem. Na primjer, ako dijete intenzivno dobiva ili izgubi težinu bez ikakvog razloga, to je predmet pozornosti.

Počevši od 6 mjeseci, možete izračunati indeks "hranjenog" djeteta, koji procjenjuje stupanj razvoja masnog sloja i pravilnu prehranu.

Indeks = (opseg 3 * ramena (nešto niži od traga BCG inokulacije) + opseg širokog dijela donjeg dijela i gornjeg opsega bedara) - visina u cm.

Jedan od važnih pokazatelja koji ocjenjuje razvoj djeteta u 7 mjeseci je veličina glave. Pojedinačno je za svako dijete, tako da ne smije truditi se mami. Ali smanjenje ili intenzivno povećanje mjesečnih indikatora veličine glave ukazuje na prisutnost patologija, na primjer, intrakranijalnog tlaka.

Tjelesni razvoj

Ako se dijete dobro razvije, tada su indikatori visine, težine i volumena glave unutar normalnog raspona. Tijekom tog razdoblja stječe mnoge vještine. Može se vidjeti kako se fizički razvoj djeteta mijenja za nekoliko tjedana. Početkom sedmog mjeseca mišići vrat i leđa mrvica već su dovoljno jaki da sjede, aktivno se kreću i pokušaju puzati. Ni u kojem slučaju beba ne smije ostati sama na krevetu ili kauču i pazite da ju držite rukom. Postaje sve jači pred očima, a već u drugoj polovici sedmog mjeseca, mrvica se svuda i dulje vrijeme penje, a također savršeno stoji na potpori. U ovom dobu, ako držite mrvicu pod vašim rukama i stavite ga na pod, tada već može uzeti nekoliko koraka uz pomoć odrasle osobe. Sedmogodišnje dijete pokuša sama sjesti s lažnog položaja, a svaki put to bolje i bolje upravlja.

Pravilan fizički razvoj djeteta u sedam mjeseci karakterizira i postizanje takvih lokomotornih sposobnosti:

 • slobodno okretanje od jedne do druge strane, od natrag u trbuh i obrnuto;
 • oslanjajući se na obje ili na jednu ručku, "okretanje" oko osi.

Nemojte dugo nositi bebu u svojim rukama ili ga ograničiti na mjesto na jednom mjestu. Motorska aktivnost ne samo da doprinosi razvoju lokomotornih vještina, nego je nužna i za poznavanje okolnog svijeta i pravi mentalni razvoj.

Neki roditelji pogrešno vjeruju da je puzanje razdoblje u razvoju koje nije jako važno. Pogrešno su, kao kod pokreta koji puze, beba pravilno razvija mišiće, ruke i noge, što je važan korak prije prvih koraka. Puzanje jača vestibularni aparat, pridonosi razvoju bliske vizije, poučava usmjeravanje u svemiru i pomaže u učenju novih stvari u okolnom svijetu. Svako dijete puze na svoj način: na koljenima, trbuhu, neki se čak kreću unatrag.

Ako beba ne pokušava indeksirati, može se zatražiti. Opremite sigurno mjesto na podu, ostavite mrvicu na njemu i stavite zanimljive igračke u blizini. Zasigurno će zainteresirati malo mahnitosti i pokušat će se kretati i uzeti objekt.

Masaža, gimnastika i otvrdnjavanje

Ako je mrvica fizički slaba (slabo sjedi, ne puze, itd.), Ne biste trebali paničariti, ali se trebate obratiti pedijatru kako biste dobili uputnicu ortopedskom specijalistu. Tijek masaže, koji provodi profesionalni, pomoći će djetetu da se brže usvaja i razvije svoje motoričke sposobnosti. Nakon masažnih sjednica, mrvice, u pravilu, počinju s pouzdanjem sjediti i aktivno se kretati.

Istodobno s tijekom postupaka kod ortopeda ili čekanja na red, kod kuće, zajedno s djetetom, možete sami vježbati masažu i gimnastiku s ciljem razvoja lokomotornog (motornog) djeteta u 7 mjeseci:

 • miješanje i uzgoj ručke na prsima;
 • kružno rotacijsko gibanje rukama;
 • savijanje i savijanje nogu naizmjenično i istodobno;
 • udari od povratka u trbuh i obrnuto;
 • masaža dojke, leđa, trbuha i stražnjice;
 • poticati puzati;
 • podizanje i spuštanje uspravnih nogu;
 • podizanje tijela djeteta s sklona mjesta.

Trebali biste znati da trajanje nastave s djetetom treba biti oko pola sata. Počnite se baviti ne prije trideset minuta nakon obroka. Tijekom gimnastike i masaže morate igrati, pjevati i nježno razgovarati s djetetom, uzrokujući mu pozitivne emocije. Sve pokrete treba provoditi pažljivo, bez ozljeda, s toplim i čistim rukama.

Stvrdnjavanje mrvica zrakom i sunčanja, duge šetnje na svježem zraku, dnevni postupci vode također imaju blagotvoran učinak na promociju zdravlja i pridonose pravilnom tjelesnom razvoju.

Prvi zubi

Jedan od glavnih događaja koji prate razvoj djeteta od 6-7 mjeseci je dojenje. Obično, u početku, mrvice izbacuju 2 niže sjekutiće s intervalom od otprilike tjedan dana, no to se događa istovremeno. Tada se pojavljuju gornji sjekutići, ali se to događa i obrnuto. Bočni incizivi pojavljuju se obrnutim redoslijedom, zatim se mjesta za očnjaka napune. Naravno, prvi zubi mogu se pojaviti i za 3-4 mjeseca i godinu dana. Ovaj proces ovisi više o nasljeđivanju. Međutim, postoje patologije, kao što su rakovi, koji inhibiraju pojavu zuba i zahtijevaju liječenje. Stoga se razvoj djeteta prve godine treba provoditi pod mjesečnim nadzorom pedijatra.

Sam proces pojave zuba obično je odgovoran i zabrinjavajući fenomen i za mrvice i za njihove roditelje. Dugo prije nego što se erupcija djetetovih desni nabubri, povećava se sline. Pokušava sve nositi u ustima. U tom razdoblju važno je pratiti higijenu kako ne bi došlo do stomatitisa. Da biste ublažili stanje bebe, možete koristiti posebne gumene ili silikonske prstene. U nekim bebama, nekoliko dana prije izbijanja zuba može se osjećati još gore, stolica postaje češća, a apetit se smanjuje. Dijete može biti hirovito, čak je moguće i groznica. Danas je potrebno osobito voditi brigu o djetetu, tako da se otpor njegovog tijela smanjuje. Kada je temperatura tijela iznad 38 stupnjeva, proljev i povraćanje, potrebno je konzultirati pedijatra.

Mentalni razvoj

Psi koja dijete razvija svaki dan. Dijete djeteta jasno objašnjava majci kad želi dojiti. Već ga je lako naučiti piti iz šalice u ovom dobu. Za obrtnike koji primaju tekućinu iz boca, ovo postignuće može biti odgođeno.

Uobičajeni razvoj djeteta u sedam mjeseci podrazumijeva sljedeće vještine:

 • samostalno donosi bocu u usta;
 • reagira na njegov odraz u ogledalu i doseže za njega;
 • motivirani i koordinirani pokreti;
 • govori se odlikuju ponavljanjem slogova "pa-pa-pa", "ma-ma-ma", "ba-ba-ba" i drugi;
 • sposoban je pomicati igračku od ruke do ruke i pokucati ga na drugi predmet ili igračku;
 • zna imena poznatih predmeta koji su na jednom mjestu, a pitanje "gdje?" ga pronalazi;
 • pomoću usta ili ruku, ispituje sebe;
 • može uzeti male predmete u prstima;
 • kopira i oponaša druge i čuje zvukove;
 • razumije intonacijom glasom da mu je rečeno "ne";
 • Pokreti malenih imaju osjetljivu emocionalnu boju: doseže majci u naručju, raduje se i širi ruke prijateljima u okoliš;
 • zna tko je mama, shvaća da je ona jedina, i uzrujana kad se dijeli s njom.

Aktivnosti, igre i igračke

Sedam mjeseci staro dijete nužno zna svoje ime i reagira na nju. Vrlo korisno za mentalni razvoj djeteta u 7 mjeseci utječe na komunikaciju i aktivnosti.
Vrlo je važno razgovarati s djetetom, ispričati mu priče i priče, imena objekata i pojave. Možete rezati ili kupiti gotove velike slike sa slikom mačke, automobila, tanjura, zrakoplova itd. Dijete sluša zanimanje za govor drugih i pokušava je ponoviti, izgovarajući prve slogove. On savršeno razumije tko je njegov voljen i tko je stranac.

Važno je provoditi igre s djetetom, koje su usmjerene na razvoj male djece. Potrebno je osigurati prostor i pokupiti igračke koje potiču kretanje: loptice, kugle, prstene i druge. Stvarno vole djecu i klasične igre, na primjer, sakriti i tražiti ili "dame".

Za sedam mjeseci staru bebu bit će zanimljiva igračka igračka: aktivni razvojni centar, prstenovi od gume za žvakanje, kuglice i ostale mehaničke igračke, kuglice, piramide, prstenovi, kupaći kostimi u kupaonici, debeli slikovnice, ljuljačke, stroj s nizom, lutka s kretanjem dijelovi, fleksibilna krpena lutka, meke male životinje (moguće uz glazbeni efekt), telefon, kutije s poklopcima i životinjske figure.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, do dobi od šest mjeseci beba bi trebala biti samo dojena ili hranjena bocama. Zdravu bebu nakon 6 mjeseci mora se dati komplementarna hrana. To bi trebalo biti posebna ne-mliječna žitarica za djecu ili povrće. Mamac za povrće pogodniji je za dobro hranjenu djecu i tanku kosu. Morate početi s čajnom žlicom, pažljivo promatrajte reakciju i postupno povećavajte udio na 180 ml po hranjenju. Uz novi proizvod može se uvesti ne prije 10 dana. Od sedmog mjeseca može se dodati meso, voćni purei i žumance. Kao prva komplementarna hrana, jednokomponentna hipoalergenska maslina ili purica savršeno će odgovarati.

Ako je beba počela kušati hranu za odrasle od dobi od pet ili šest mjeseci, tada će kaša, povrće, meso, jaje, voćni pire i sir mogu biti proizvodi za koje dijete može dobiti 7 mjeseci. Razvoj, prehrana i san - najvažniji i međusobno povezani trenuci u načinu dana. Dječak intenzivno razvija, aktivno uči svijet oko sebe. Samo treba dobru prehranu i zdrav zvuk spavanja.

Izbornik uzorka za sedmomjesečnu mrvicu:

 • 6.00 - dojenje ili dojenčad;
 • 10.00 - ne-mliječni kaša - oko 170 gr.
 • 14.00 - pire od povrća - 150-170 gr. moguće s maslinovim uljem od 1/2 tsp;
 • 18.00 - svježi sir - 30-40 gr. hrane ili dojenja;
 • 22.00 - kefir, mliječna mlijeka ili majčino mlijeko.

U intervalima između hranjenja, svoje voće od voća možete ponuditi oko 30-40 ml odjednom. Mlijeko za majčino mlijeko ili specijalizirano mlijeko ostaju glavna hrana za bebe do godinu dana. Mamci se uvode ovisno o individualnim karakteristikama i potrebama mrvica, tako da je prikazan izbornik oprezan.

zaključak

Mentalni i fizički razvoj male osobe u prvoj godini života uvelike je pod utjecajem utjecaja na okoliš. Ako mrvica dobije adekvatnu prehranu, kvalitetnu njegu, pažnju, ljubav i brigu o voljenima, onda mu je osiguran sve potrebne uvjete za skladan, zdrav i pravodoban razvoj. U takvom okruženju zdravo će bebe odrasti.

Povezani članci

Dijete težine u 7 mjeseci

U prvoj godini, mrvica gotovo svakodnevno svima volio svoje uspjehe. Brižna majka svakako će primijetiti promjene u razvoju djeteta. Roditelji plaćaju puno pozornosti na stanje zdravlja karapusa. Obvezno je redoviti posjet liječniku. Ispituje dijete, razgovarajući s roditeljima. Također, liječnik mjeri visinu i težinu djeteta. Ovi su parametri vrlo individualni. Oni ovise o mnogim uvjetima, ali još uvijek postoje standardne vrijednosti. Roditelji bi trebali znati o njima.

Težina djeteta u 7 mjeseci

Svi parametri se mogu vidjeti u odgovarajućim tablicama.

Obično ukazuju na glavne pokazatelje koji se koriste za procjenu razvoja dojenčadi. Važno je napomenuti da u različitim izvorima mogu postojati vrijednosti koje se razlikuju. To sugerira da su svi pokazatelji uvjetovani.

Stoga težina djeteta na 7 mjeseci prema tablici može iznositi od 8,3 do 8,9 kg. No, sve zdrave djece neće zadovoljiti ove pokazatelje. Rezultat ovisit će o spolu djeteta. Dječaci mogu doseći 9,2 kg. Donja granica norme za njih može se smatrati 7,4 kg, za djevojčice ta brojka iznosi 6,8 kg.

Također, da biste procijenili težinu djeteta na 7 mjeseci, možete upotrijebiti tablicu dodataka.

Oni pokazuju koliko kilograma pijesak treba dobiti tijekom prve godine. Prema njima, za šest mjeseci djevojka treba dobiti 2,4-6,5 kg. U dječaka ove vrijednosti iznose 2,6-7,5 kg. U drugoj polovici godine tjelesna težina će se povećati puno sporije.

Koliko beba teži 7 mjeseci također ovisi o nasljeđivanju. Stoga se kvalificirani liječnik neće oslanjati isključivo na rezultate mjerenja. Potrebni su da bi mogli uočiti bilo kakva odstupanja u vremenu. Na primjer, liječnik će biti oprezan u situaciji ako se ispostavi da dijete ne dobiva težinu za 7 mjeseci ili se smanjio od posljednjeg mjerenja.

Ovdje su mogući razlozi:

 • prehrambene probleme;
 • nedavne bolesti;
 • patologija u tijelu.

Koliko beba treba vagati na 7 mjeseci ponekad se izračunava prema načelu:

Težina dojenčadi = težina porođaja (gram) + 800 * 6 + 400 * (N-6), gdje je N dob djeteta. Označeno je u mjesecima.

Ova se formula koristi za izračunavanje normalne tjelesne težine onih beba koje su bile pod težinom pri rođenju, na primjer, ako je mrvica bila preuranjena. Izračuni su važni za tune od 6 mjeseci do godinu dana.

Preuranjeno dijete

Roditelji beba rođenih prerano moraju se suočiti s različitim problemima, uključujući poteškoće u njegovanju mrvica u rodilištu i stvaranju pravih stanja kod kuće, uspostavljanju dojenja ili odabiru prave mješavine, redovitim posjetima budućnosti. Međutim, uvijek bi se trebali sjetiti da će s povećanom pažnjom na bebu i pravilnom brigom pomoći bebu da brže "nadoknadi" svoje vršnjake i postaje zdravom i veselom bebom, što potvrđuje popularna fotografija "Prije i poslije".

Više sličnih fotografija možete vidjeti u fotogaleriji na kraju članka.

Što dijete smatra preuranjenim?

Službena medicina smatra da bebe budu preuranjene ako su rođene u gestacijskoj dobi manjoj od 37 tjedana. Ove bebe imaju nižu visinu i težinu, a organi su nezreli.

razlozi

Čimbenici koji uzrokuju prijevremeno rođenje, razmotrite:

 • Zanemarivanje medicinske pratnje trudnoće.
 • Prisutnost trudnih navika.
 • Neadekvatna ili neuravnotežena prehrana žena tijekom trudnoće.
 • Starost buduće majke ili budućeg oca je manja od 18 i starijih od 35 godina.
 • Radite trudnoće u opasnim uvjetima.
 • Mala težina trudna (manje od 48 kg).
 • Žive buduće majke u lošim životnim uvjetima.
 • Podnošenje u uvjetima nepovoljne psihološke situacije.
 • Pobačaj je u prošlosti.
 • Višestruka trudnoća.
 • Pojava preeklampsije tijekom trudnoće.
 • Prerano odstranjivanje posteljice.
 • Kratki interval između rođenja (manje od dvije godine nakon ranijih rađanja).
 • Nedosljednost krvi djeteta i majke Rh faktorom.
 • Ginekološke upalne bolesti majke.
 • Malformacije ženskih spolova.
 • Extragenitalne bolesti u trudnica, na primjer, hipertenzija, pijelonefritis ili dijabetes.
 • Operacije i ozljede očekivane majke.
 • Akutne infekcije tijekom trudnoće.
 • Genetska ili kromosomska bolest u fetusu.
 • Infekcija djeteta tijekom intrauterinog razvoja.
 • Teške malformacije bebe.

Klasifikacija prijevremenosti

Razdvajanje na stupanj prijevremenosti temelji se na gestacijskom dobu na kojem je rođeno dijete, kao i na takvim fizikalnim parametrima malog djeteta kao i težini i duljini tijela. Postoje takvi stupnjevi prijevremenosti:

 • Prvo je da se dijete rodi 36-37 tjedana trudnoće s tjelesnom težinom od 2 do 2,5 kg i duljinom tijela od 41 do 45 cm.
 • Drugo - beba se pojavljuje u razdoblju od 32 do 35 tjedana, tjelesna težina manja od 2 kg, ali više od 1,5 kg, a duljina tijela je od 36 do 40 cm.
 • Treće - beba rođena je 28-31 tjedana trudnoće s težinom od 1 do 1,5 kg i duljinom tijela od 30 do 35 cm.
 • Četvrto, beba je rođena 28 tjedana trudnoće s težinom manjom od jednog kilograma i duljinom tijela manjom od 30 cm.

Najneobičnije i najvjerojatnije čarobne priče o preživljavanju preranih beba ovdje:

Znakovi

izgled

U usporedbi s beskrajnim bebama, prerane bebe su različite:

 • Tanja koža.
 • Manje subkutane masnoće ili nedostatak.
 • Velika veličina glave u odnosu na tijelo.
 • Veliki trbuh i nisko pletivo.
 • Neotkriven mali fontanel.
 • Vrlo meke uši.
 • Tanki nokti koji ne mogu u potpunosti pokriti falange prstiju.
 • Otvorena spolna razlika u bebama.
 • Nemaju vremena da se spuste u testise skrotuma kod dječaka.
 • Kasnije pada od ostatka pupkovine.

Ti znakovi su izraženije, to je veći stupanj prijevremenosti, au novorođenčadi s prvim ili drugim stupnjem, mnogi od njih mogu biti odsutni.

Anatomska i fiziološka obilježja

Stupanj preuranjenosti utječe na funkcioniranje organskih sustava prerano rođenog djeteta, budući da je manji fetus u maternici, to više organa nije imala vremena oblikovati u stanje koje mu omogućava da se brzo prilagodi životu nakon rođenja.

 • Disanje u preuranjenim bebama češće je nego kod beba rođenih na vrijeme, što je povezano s uskim gornjim dišnim putevima, više savitljivim prsima i većim položajem dijafragme. Osim toga, svjetlosni čvorovi nisu dovoljno zreli, što uzrokuje učestalo pojavljivanje upale pluća i apneje.
 • Zbog prijevremenog rođenja djeteta, cirkulacijski sustav djeteta možda neće biti u potpunosti formiran. Kao rezultat toga, postoje različite srčane patologije koje pogoršavaju stanje mrvica. Budući da su krvožilni zidovi krhkiji i propusniji, krvarenja se često pojavljuju u djeteta.
 • Mozak, čak i uz duboku preuranentnost, potpuno je formiran, ali putevi u posljednjoj fazi trudnoće još se razvijaju, tako da za prerane bebe impulsi živčanog sustava slabo se provode u različitim tkivima. Ako beba ima oštećen živčani sustav, njegova fizička aktivnost će se smanjiti, kao i mišićni ton. Refleksi u takvom djetetu mogu biti depresivni ili potpuno odsutni, često se uočava tremor.
 • Mehanizmi koji reguliraju proizvodnju i otpad topline u tijelu slabo su razvijeni u preuranjenom djetetu. Prerano rođena djeca brže gube toplinu, a ona se proizvodi u tijelu s velikim poteškoćama. Osim toga, zbog nerazvijenih i nefunkcioniranih znojnih žlijezda, bebe se lako pregriju.
 • Prostor probavnog trakta preranog malog djeteta također je lošiji od pojave beba. To je prvenstveno zbog nedovoljne proizvodnje enzima i želučanog soka, kao i disbioze intestinalne mikroflore. Pored toga, motorička funkcija GTC-a pati zbog slabog provođenja živčanih impulsa, što dovodi do sporijih kretnji hrane kroz crijeva.
 • U kostima preuranjenih beba nakon poroda, procesi mineralizacije nastavljaju, što je razlog dodatnog zahtjeva za kalcijem bebama. Ove dojenčadi imaju povećanu sklonost razvoju raka i displazije zdjelice.
 • Zbog nezrelih funkcija bubrega, prerano bebe brzo razvijaju znakove dehidracije ili edema, ako je njegu bebe neadekvatno.
 • Endokrini sustav s nepotpunom preuranentnošću je neispravan, zbog čega se hormoni oslobađaju u nedovoljnim količinama, a žlijezde se brzo iscrpljuju.

Posljedice preuranjenosti i vitalnosti

Stopa preživljavanja preranih beba ovisi o trajanju trudnoće i razlozima koji su izazvali porođaj. Ako rođaci rođeni u 23 tjednu preživljavaju samo u 20-40% slučajeva, bebe s gestacijskim razdobljem od 24 do 26 tjedana preživljavaju 50-70% slučajeva, a stopa preživljavanja djece čiji je razvojni period veći od 27 tjedana prelazi 90%.

Bebe, čije se rođenje dogodilo prije očekivanog datuma, dobivaju težinu i intenzivno rastu duljinu. Mnogi od njih ulaze u punog radnog vremena u tim pokazateljima za 1-2 godine, ali postoje djeca, razlika između njih i njihovih vršnjaka se smiruje samo za 5-6 godina.

Anemija s preuranjenošću se razvija brže. Rizik sepcesa i gnojnih infekcija kostiju, crijeva ili meninga u preuranjenim bebama povećava. U starijoj djeci, prerano rođene djece imaju veću vjerojatnost da imaju neurološke poremećaje, probleme s vidom ili sluhom, česte ARVI i probleme s genitalijama.

Žutica u prerano rođene bebe je izraženija i traje duže. Ovo fiziološko stanje uzrokovano slomom fetalnog hemoglobina obično prolazi kroz 3 tjedna, ali za mnoge preuranjene bebe treba liječenje, za koje se uglavnom koristi fototerapija.

Ekstremna prijevremenost

Takozvano stanje bebe s težinom manjom od 1 kilograma. Oni su rođeni u manje od 5% slučajeva preranosti, često ne mogu disati sami i zahtijevaju umjetnu i drogu podršku. Čak i ako su takve bebe opskrbljene, postotak invalidnosti i pojava različitih komplikacija kod ove djece je vrlo visok.

Duboka prijevremenost

Ovo stanje je zabilježeno kod dojenčadi čija tjelesna težina u prijevremenom radu iznosi 1-1,5 kg. Da bi izašli iz takvih beba, potrebno je koristiti mehaničku ventilaciju, dati im kisik, uvesti hranu u venu i kroz sondu. Kako bi dijete rasti i razvijalo se brže, primjenjuju se aminokiseline, glukoza, hormonski lijekovi i druge tvari.

7 mjeseci

U ovoj fazi trudnoće rođene su bebe s težinom od 1,5-2 kg, ali većina njih ne može samostalno funkcionirati. Karapuse se postavljaju u inkubatore s odgovarajućom temperaturom i vlagom, dobivaju potrebne preglede i pružaju podršku lijekovima. Nakon dobivanja težine do 1,7 kg djeteta se prenosi na krevetić, koji se zagrijava. Kada dijete dobije težinu do 2 kg, više nema potrebu za toplinskom podrškom.

8 mjeseci

Dojenčad rođen u takvom razdoblju, u pravilu, ima težinu od 2-2,5 kg i može samostalno sisati i disati. Imaju povećani rizik od apneje, tako da su bebe promatrane već neko vrijeme u bolnici, ali u nedostatku komplikacija i brzom povećanju tjelesne težine, dijete se šalje kući s novim roditeljima.

Kako se prerane bebe žive i razvijaju nakon rođenja u suvremenim perinatalnim centrima, opisano je u videu:

Klinički pregled

Preuranjene bebe ispražnjene kod kuće treba uvijek pratiti pedijatar.

Mjerenja i preglede provode se jednom tjedno tijekom prvog mjeseca nakon iscjedka, a zatim svaki drugi tjedan do 6 mjeseci - jednom svaka dva tjedna, a od 6 mjeseci do godine - svaki mjesec. Dijete je propisano od strane kirurga, neurologa, kardiologa, ortopedskog kirurga i oftalmologa, a psihijatar i govorni terapeut imaju više od jedne godine.

Koja je težina pražnjenja?

Majka se u pravilu vraća kući s novorođenim djetetom nakon što se težina mrvica poveća na najmanje 2 kg. Također za iscjedak, važno je da beba nema komplikacija, poboljšana je termoregulacija, a dijete ne treba podršku za srce i disanje.

Osobitosti njege

Bebe čije se rođenje dogodilo prerano zahtijevaju posebnu skrb. Postupno se njeguju uz pomoć neonataloga i pedijatara, prvo u rodilištu, zatim u bolnici, a zatim kod kuće pod nadzorom stručnjaka. Najvažnije komponente skrbi za bebe:

 • Osigurajte optimalnu temperaturu i vlagu u sobi.
 • Provesti racionalno liječenje.
 • Pružite odgovarajuću hranidbu.
 • Osigurajte kontakt s majkom koristeći metodu "klokan".
 • Nakon izbijanja granične kontakte sa strancima.
 • Kupujte i hodajte s djetetom nakon dopuštenja liječnika.
 • Izvođenje gimnastike s bebom i provođenje tečajeva za masažu nakon dopuštenja pedijatru.

Nekoliko savjeta kako izbjeći probleme u razvoju prerane bebe opisane su u videu:

Što ako postoje uznemirujući simptomi?

Ako je majka zabrinuta zbog nečega, trebala bi potražiti medicinsku pomoć. Stručnjak će biti potreban kada:

 • Neodlučnost bebe za usisavanje ili jesti iz boce.
 • Udare povraćanja.
 • Duga žutica.
 • Stalno glasno plakati.
 • Prestani disati.
 • Snažan bljedilo.
 • Dječakova bolna reakcija na zvukove, izgled ili dodir u dobi od 1,5 mjeseci.
 • Nedostatak odgovora gleda na dob od preko 2 mjeseca.

Cijepljenje: kada se cijepiti?

Dijete je dopušteno samo kada beba bude dovoljno jaka i povećava se tjelesna težina.

BCG cijepljenje u bolnici djeci mase manje od 2 kg ne. Prikazuje se kada dobivate težinu do 2500 g, a ako postoje kontraindikacije, može se odgoditi 6-12 mjeseci. Vrijeme početka uvođenja drugih cjepiva treba odrediti pedijatar, uzimajući u obzir zdravlje i razvoj kikirikija.

Mišljenje E. Komarovsky

Kao što je dobro poznato, popularni pedijatar preporučuje podizanje djece u prvoj godini života kako djeca ne bi pregrijala. Komarovsky uvijek usredotočuje pažnju na čestu ventilaciju, vlaženje zraka do 50-70% u vrtiću i održavanje temperature u prostoriji ne višim od + 22 ° С.

Međutim, za preuranjene bebe preporuke se značajno razlikuju. Komarovsky podupire kolege prema mišljenju da je termoregulacija u takvim bebama slabo razvijena, pa je stoga viša temperatura zraka u sobi odmah nakon ispuštanja (ne ispod +25 ° C) nužna.

Dok se mrvica ne dobije na težini do 3000 g, a njegova dob neće biti devet mjeseci nakon začeća, zabranjeni su svi ekstremni pokusi (u ovom slučaju, smanjenje temperature zraka do preporučenih pokazatelja za cjelodnevne bebe Komarovsky).