Kako se oporaviti od carskog reza: što se može i ne može učiniti, kako se nositi s komplikacijama

Rođenja

U nekim zemljama učestalost carskog reza doseže 80-90%. U podsvijesti mnogih žena, lako porođaj je povezan s operativnim. Međutim, oni koji su morali proći ovu operaciju često se podsjećaju na drhtanje o tome i boje se ponovnog prebacivanja. Što je tako strašno oporavak nakon carskog rezima, što bi trebalo biti spremno i što će biti savjeti i preporuke?

Prirodni i operativni rad jednako je opasno za ženu. No, carski rez jednostavno čini jednostavnim samo onima koji to nisu učinili i nisu sudjelovali u operaciji. A ako žena čak može roditi samo, onda je carski rez pretrpio ozbiljne komplikacije bez odgovarajuće medicinske skrbi, osobito prvog dana nakon operacije. Važno je znati što se može i ne može učiniti u ovom trenutku.

Ono što se razlikuje od uobičajenog rođenja

Unatoč činjenici da postoje jednolike preporuke o tehnici obavljanja carski rez, svaki liječnik posluje s "vlastitom osobitosti". Znakovi operativnog rada također su različiti. Jedno razdoblje oporavka nakon prvog izvršenog carskog reza, posve drukčije nakon treće intervencije. Svaka sljedeća operacija je teža za liječnika i ženu. Zato postoji neizgovoreni maksimalni broj isporuka carevima - idealno dva, ali ne više od četiri. Iako postoje poznati primjeri uspješnih pet ili više operacija koje obavlja jedna žena, ali to je više iznimka nego pravilo. Cezarejska sekcija razlikuje se od vaginalne primjene slijedećim čimbenicima.

 • Može se izvesti bez kontrakcija. Izraz "izborni carski rez" znači da operacija neće biti izvedena s početkom kontrakcija, kada je tijelo zrelo za porođaj, ali prije njih. Prema indikacijama, intervencija se može provesti do 37 tjedana. To utječe na brzinu dolaska mlijeka, psihološkog raspoloženja žene i njenog naknadnog oporavka.
 • Brzo uklanjanje djeteta. Ako se nakon prirodnog poroaja bol koncentrira u perinealnom području, a zatim nakon carskog rezanja - na abdomenu na području šava. Na restauraciju utječe i činjenica da je križ (u obliku "osmijeha") ili uzdužna (uz bjelinu linija trbuha) izrezana. Svaki pokret nakon operacije povezan je s kontrakcijom abdominalnih mišića i tkiva prednjeg abdominalnog zida, što uzrokuje bol.
 • Trebate ozbiljnu bol reljef. Kirurška dostava može se provesti s leđnom anestezijom ("ubadanje u leđima") ili pod endotrahealnom anestezijom. U prvom slučaju, žena je svjesna, ali ne osjeća bol. Lijekovi uvedeni u kralježnicu imaju analgetski učinak još nekoliko dana, tako da novootvorene majke ne trebaju dodatne lijekove protiv bolova. Endotrahealna anestezija uključuje trahealnu intubaciju, "deaktivaciju svijesti", disanje kroz ventilator. Nakon operacije, rana boli, od trenutka uključivanja ženske svijesti, završava učinak svih lijekova. Nakon takve anestezije treba uzeti dodatne analgetike.

Zašto je teže oporaviti nakon operacije?

Oporavak nakon carskog reza traje duže nego nakon prirodnog porođaja. To je zbog sljedećeg:

 • veliki gubitak krvi - žena izgubi oko 600 ml krvi tijekom nekomplicirane operacije, zbog toga slabost, letargija i povećani umor;
 • zacjeljivanje rana - prekomjerno potkožno tkivo u području trbuha može dovesti do lošeg i dugotrajnog zacjeljivanja šavova, njenog odstupanja;
 • ozbiljna bolna rana, osobito u prva tri dana nakon cezariannog dijela, jako puno boli sa svakim liftom od vodoravnog do okomitog položaja;
 • dijete može biti odvojeno - često je operacija izvedena prema svjedočanstvu fetusa, dok dijete već neko vrijeme može biti u intenzivnoj njezi ili dječjem odjelu, što otežava post-partumno psiho-emocionalno stanje žene.

Značajke oporavka nakon cezariannog dijela

Najteže razdoblje je prvi tjedan i mjesec. Fizička nelagoda preklapa se s psihološkim stresom, što povećava vjerojatnost postpartumne depresije. U tom razdoblju važno je pomoći ne samo liječnicima nego i bliskim rodbini.

Prvi dan

Nakon obavljanja carski rez (obično oko 40-60 minuta), žena se prebacuje u jedinicu intenzivne njege najmanje dva sata. Najčešće se tijekom dana prate žene u radu, nakon čega se prenose na postpartumski odjel.

U reanimaciji se provodi dinamička kontrola, a oporavak lijekova provodi se intravenskom infuzijom otopina i lijekova. Osnovna pravila za uspješno oporavak su kako slijedi.

 • Lagano ustati. Zabranjeno je ustati nakon anestezije još šest do osam sati. Možete se prebaciti u krevet, podignite se, premjestite noge. Nakon cezariannog dijela, potrebno je nekoliko dana sporo spriječiti da ne izazivaju pad tlaka i sinkopa. Najprije se preporuča da se dižete, zatim spustite noge, malo sjedite, a tek onda ustajte. Bolje je ako netko bude blizu - medicinska sestra, rodbina.
 • Nema ništa. Nakon carski rez, ništa se ne može pojesti još 20 sati Nakon toga počnite s bujonima, laganom hranom.
 • Praćenje mokrenja. Do kraja prvog dana u odsustvu komplikacija, možete zatražiti uklanjanje urinarnog katetera, a zatim se urinirati. U početku, žena ne može osjećati snažan nagon za korištenje WC-a. Potrebno je redovito isprazniti mjehur, osjetljivost će uskoro biti obnovljena.

Prvi tjedan

Prosječno trajanje boravka u rodilištu je oko tjedan dana. Tijekom tog vremena, žena razvija hranjenje, uči brigu za dijete. Sljedeći savjeti pomoći će vam da se brže oporavite tijekom tog razdoblja.

 • Kupite zavoj. Svaka napetost u trbušnim mišićima uzrokovat će bol. Obloga pomaže da se nešto smanji, glavna stvar je odabrati veličinu i udobnost nošenja.
 • Koristite posebne donje rublje. Za hranjenje - grudnjake s lako dostupnim bradavicama. Jednostavni su i prikladni za upotrebu. Umjesto običnih hlača, možete koristiti jednokratnu, pa čak i s ugrađenim jastučićima. Takvo donje rublje uštedjet će vrijeme i bit će udobno, u smislu higijene. Kao intimni kozmetički prikladan jednostavan baby sapun.
 • Rukovati šavom. Dok je žena u bolnici, šav nakon cezariannog dijela liječnik je obradio dva puta dnevno. To sprječava infekciju i ubrzava regeneraciju tkiva. Obično uklonite šavne materijale s kože petog do sedmog dana.
 • Pijte puno i dobro jesti. Puno piće je potrebno za vraćanje ravnoteže vode nakon gubitka krvi. Također je važno za normalnu laktaciju. Pijte najmanje dva litra tekućine dnevno. Jedenje prvog tjedna trebalo bi biti lagano, ali korisno. Znak koji je "crijeva zaradio" je buka i ispuštanje plinova. U prehrani bi trebali obuhvaćati male količine masti, pileće, mliječne proizvode, žitarice, povrće se jede samo u pečenom i kuhanom obliku (mrkve, krumpir, jabuke). Kategorija onoga što se ne može pojesti nakon carskog rezanja uključuje proizvode koji stvaraju plin, tešku masnoću, dimljenu, slanu hranu. Fermentacija i propadanje koje uzrokuju u crijevima mogu pogoršati zacjeljivanje tkiva.
 • Spavaj s bebom. U početku bi se žena trebala odmarati kako bi zadržala preostalu snagu. Idealno za bebe način - odmah nakon hranjenja mrvica korisno je leći pokraj njega.
 • Podesite laktaciju. Tijekom boravka u bolnici treba biti u potpunosti laktacija. U žena, nakon cezariannog dijela, mlijeko ostaje treći ili peti dan. Do tog vremena dijete bi trebalo biti hranjeno kolostrumom, pravilno primjenom mrvica. U ovom trenutku, jednostavno "objesiti" na prsima - tako da dijete stimulira laktaciju u majci, to je norma. Ako je potrebno, možete upotrijebiti pumpu za grudi ili hraniti smjesu.

Prvi mjesec

Nakon što je otpušten kući, žena se osjeća puno bolje, ali može ostati psihički depresivna, posebice s raznim komplikacijama. Jednom u svojoj uobičajenoj sredini, kao domaćica, novootvorena majka može zgrabiti sve što je u kući. Međutim, trebali biste se pobrinuti za sebe.

 • Šav. Nakon pražnjenja, šav koji ostaje nakon carskog dijela treba obrađivati ​​samo na preporuku liječnika. Obično za to se koristi "klorheksidin", briljantne zelene, možete čak i joda. Ako je potrebno, ginekolog će preporučiti sredstva za ozdravljenje, na primjer, "Panthenol", "Levomekol".
 • Raspodjela. Do 42. dana nakon rođenja, krvarenje iz genitalnog trakta trebalo bi završiti. Ovo je dokaz da je došlo do potpunog oporavka maternice. Od ove točke, oni koji ne podupiru laktaciju mogu ići za razdoblja.
 • Mlijeko. Prvi mjesec je najvažniji za dojenje. Potrebe bebe dnevno se povećavaju za 10 ml, dosežući oko 200-300 ml po hranjenju do drugog mjeseca. Proizvodnja mlijeka se uvijek ne događa takvom brzinom, tako da žene, pa čak i one koji su višestruki, moraju biti strpljivi.

Ostatak vremena

Postpartum razdoblje traje 42 dana. Do tog vremena, glavni period oporavka nakon što je carski rez završio, ostaje samo nekoliko par dodatnih kilograma. Od sada, žene već mogu raditi osnovne poslove kućanstva, ali ih se ne bi trebalo iscrpiti fizičkim poteškoćama ili gladovanjem. Dijeta se sastoji od sklonosti majke i tolerancije dječjih proizvoda (ako je laktacija podržana). Do tog vremena već se možete kupati, saunu je bolje odgoditi još par tjedana.

U ovom trenutku žena se može suočiti sa sljedećim problemima.

 • Poremećaji probavnog trakta. Često su žene zabilježene zatvor, kao i kršenje intestinalne pokretljivosti s oteklima i bolovima u trbuhu nakon spinalne anestezije. Takve dugoročne posljedice ne mogu se uvijek odmah pripisati carskim rezima, žene mogu dugo i neuspješno biti tretirane same - uz pravilnu prehranu, biljke i lijekove za zatvora. No, često je potrebna pomoć stručnjaka, čiji posjet ne bi trebao biti odgođen.
 • Hemoroide. Kršenje stolice izaziva stazu krvi u zdjelici i pojavu hemoroida, analnih pukotina.
 • Njuškanje donjeg trbuha. Tijekom cezariannog dijela, završetak živaca oštećuje sloj po sloju disekcije tkiva. Posebno vidljivo smanjenje osjetljivosti na području ožiljka i pored nje - utrnulost. Potrebno je svima na različite načine, ali ne prije tri do šest mjeseci.

Sportske aktivnosti

Ne biste se trebali iscrpiti fizičkim naporom, pokušavajući vratiti staru figuru. U prosjeku, normalizacija težine događa se u jednoj godini. Sve ovisi o intenzitetu metabolizma, broju funti prikupljenih tijekom trudnoće. Ako žena podupire laktaciju, težina će ići brže, jer proces stvaranja mlijeka zauzima puno energije.

Preporučuje se minimalna tjelovježba započeti najranije 42 dana nakon rođenja. Možete vježbati vježbe, elemente gimnastike, joge, vježbe disanja. Ne biste trebali nastojati odmah doći do razine prije isporuke pomoću broja pristupa ili vremena treninga - opterećenje bi trebalo biti postupno. Ako žena osjeća bol ili nelagodu, treba ga smatrati pokazateljem oštrog porasta opterećenja, što nije vrijedno raditi.

Nakon tri mjeseca, sljedeće vježbe su prikladne za oporavak nakon carskog rezima:

 • nordijsko hodanje;
 • trčanje;
 • plivanje;
 • yoga i slične upute.

Oblikovanje, aerobik i ostala ozbiljna opterećenja bolje je odgoditi još nekoliko mjeseci.

Problemna područja žena nakon porođaja su trbuh, strane i stražnjica. Ovdje bi trebalo shvatiti, ako idealni tisak nije postojao prije, neće se pojaviti nigdje. Morate početi s normalizacijom težine, a vježbe za treniranje trbušnih mišića mogu početi nakon tri mjeseca od trenutka dostave. Moguće je vratiti se profesionalnom sportu i ozbiljnom opterećenju najkasnije šest mjeseci ili godinu dana.

Intimni odnosi

Tijekom razdoblja nakon porođaja, dok krvavi iscjedak iz rodnice, seksualni život je zabranjen. U prosjeku je ovo mjesec dana. Nakon toga, par može početi ljubavni odnos. Čovjek bi trebao biti pozoran ženi, promatrajući reakciju i razumijevanje njezinog straha. Manja bolna senzacija koja će na kraju proći. U slučaju sumnje, bolje je konzultirati liječnika.

Kada sva ograničenja završavaju

Glavna ograničenja primjenjuju se na prvih šest do osam tjedana nakon isporuke. Ponekad se to razdoblje naziva "četvrtim trimestrom", što je važno i za majku i za bebu. Nakon toga možete unijeti svoje stare navike, promatrati reakciju tijela, ne iscrpljujući i ne uzrokujući bol.

Ako je carski rez bio bez komplikacija, nakon gotovo šest mjeseci gotovo se sva ograničenja uklanjaju. U slučaju komplikacija tijekom intervencije, velikog gubitka krvi ili proširenog volumena operacije, razmak se povećava do jedne godine.

Kada možete ponovno rađati

Sljedeća trudnoća nakon cezariannog dijela treba biti planirana. Preporuča se održati stanku od jedne i pol do dvije godine, budući da se oporavak od carskog dijela, čak i uz normalno opće dobro, ne događa vrlo brzo.

U suprotnom slučaju, vjerojatnost komplikacija za ženu i fetus povećava. Trudnoća prije tog razdoblja često dovodi do sljedećeg:

 • nepravilno mjesto placente;
 • invaziju tkiva placente kroz ožiljak i ponekad u mjehur;
 • češće dolazi do odvajanja "dječjeg mjesta" u različitim razdobljima.

Postoperativni ožiljak izliječi do mjeseca, ali samo šest mjeseci kasnije nastaju tkiva visokog stupnja na ovom području.

Cezarianni dio je ozbiljna operacija. Nije uvijek postpartum razdoblje glatko nakon prvog rođenja, a kasnije. Rehabilitacija nakon cezariannog dijela više je samopoštovanje, ograničavajući fizički napor za dva do tri mjeseca nakon operacije.

Recenzije mame

Drugi carski pas 14 godina. nakon prvog, koliko sam se brzo oporavila, ne mogu reći jer je nakon rođenja postojala jaka alergija i nije mnogo jesti. Sada je bilo 3 mjeseca nakon drugog rođenja. Pokušao sam preuzeti tisak čim liječnik položio ispit (1,5 mjeseca). ali bilo je lijepo neugodnih senzacija unutar kojega je bila šava. Morao sam se zaustaviti. Sad počinjem na nov način. broj se jako promijenio, a ne na bolje. kada prijeđemo na normalni obrok (mi smo titichnik), ja ću dopuniti vježbe s prehranom. ako želite potpuno ukloniti želudac (mislim da u našem slučaju stvarno), morate ozbiljno i stalno zamahnuti novinama.

Elena Montonen, https://deti.mail.ru/id1010724052/

Dohodak obično traje od 4 do 6 tjedana, oporavak je pojedinačna stvar. Dugo sam se oporavila, a moja djevojka iz roditeljske bolnice izašla je na najmanjim starim trapericama, kao da nije rodila, a to nije visjelo bilo gdje. Štoviše, dobio sam 12 kilograma, došla sam kući manje od 9 kilograma, ali izgled mog trbuha bio je zastrašujući - ljudi nisu znali da li sam rodila ili ne, kao da nisam rodila. I djevojka dvaput više nego me postigla i ravna dok je odbor otišao kući. Stoga je apsolutno pojedinačno, baš kao što neki odlaze nakon carskog rezima i, kao da se ništa nije dogodilo, već su nošeni drugom danom, a neki se ne mogu trgnuti nekim danima prisiljavajući se, puze iz boli od boli. Sam sam rodio drugu kćer (razlika između djece je 1 godina i 8 mjeseci). Sada sam trudna s trećom i sjećam se carskog carstva divljim užasom. Živim u Njemačkoj i nakon što se carski rodio da se rodim, to je apsolutno normalno s nama, nitko vas neće prisiliti da obavljate carski rez, ako već imate, naravno, ako nema kontraindikacija. Uvijek ga pokušajte i liječnici koji samo pozdravljaju apsolutno su normalni. Žao nam je za puno pisama.

Nakon COP-a, meni je bilo vrlo bolno samo za prvi dan, ali onda sam bio anesteziran. Drugi dan bio je bolan kad se okrenula i prošetao. Trećeg dana odbio sam sve lijekove protiv bolova, budući da je bol bio slab. Četvrtoga dana, smanjila me da mi dopusti da se operu, jer se osjećala dobro, šav je bio bolestan samo iznenadnim pokretima. U trenutku pražnjenja (9 dana) ništa nije ozlijedilo. U tjednima nakon COP-a, potpuno sam otišla u šetnju s djetetom, a trebala sam ga otpustiti, a zatim pokupiti kolica i bebu odjevenu u zimsku odjeću na 4. katu (kolica nisu bila u liftu).

Moja utrnulost nestala je nakon 4 mjeseca, nakon što sam počela pranje šava spužvom (to je moguće nakon ozdravljenja). Bolno je pritisnuti šav (to je kako provjeravaju "solventnost" šavova). Mišići na abdomenu nisu izrezani i uzgojenih na stranu. Inače se nisi mogao usvojiti tako rano. Dan kasnije podignuli su me i natjerali da hodam, to je gotovo nemoguće s mojim mišićima. Kao da pokušavam podići razbijenom gumom je samo fizički nestvarno... I bol kada se ustaje je maternica i koža na trbuhu boli. Pa čak i ako je COP bio planiran, a ne kao moj - hitna situacija. Osim činjenice da šav boli, to mi boli i cijelo tijelo zbog činjenice da sam bio naprezanje. Po mom mišljenju, nije bilo ni jednog mišića koji ne bi povrijedio... I nakon toga, imao sam strašan kašalj 2 tjedna nakon ove endotrahealne anestezije. I boli se očistiti grlo...

Čuo sam ovaj savjet: morate hodati ravno, bez obzira koliko se želite zavoja. Kažu da brže iscjeljuje i ne nastaju adhezije... I nisam obrađivao šav (u bolnici za rodilište koje su rekli da ga ne dodiruju). Kada je šava potpuno iscjeljena, možete koristiti Contractubex. Koristim ga, čini mi se da pomaže da se šava okrene blijedom...

Moj se sin pojavio carski, ali ne žalim. Bilo bi zabrinuto ako bi zbog moje uske zdjelice došlo do nečega nepopravljivog u procesu prirodnog porođaja. Osim toga, mogla bi ostati potpuno slijepa (kako bi onda podigla sina?). Osim toga, kad se vratio kući iz bolnice, došlo je puno gnjavaža i brige (ovo je moje prvo dijete, sve je trebalo proučavati po prvi put), ne računajući stalno bolne šavove, što nije bilo depresija o tome. O trbuhu nakon poroda, doista, tužno. Izgubila je težinu odmah, ali tek nakon dvije i pol godine postala su oblikovana.

Kako se brzo oporaviti nakon cezariannog dijela? 14 učinkovitih načina

Prema statistikama, danas svaka 3-4 trudnoće završava operacijom. Novorođena mama morat će se suočiti ne samo s postpartum periodom već i nakon operacije.

I ovo je dvaput komplicirano. Odgovornosti za njegu djeteta nisu otkazane. Nitko osim vas ne može pričvrstiti dijete na prsa. Ne bez toga, žene su zainteresirane za brzo povratak u njihov bivši oblik.

Kako se oporaviti od carskog reza?

Promjena u tijelu počinje odmah nakon uklanjanja djeteta, i dalje na operativnom stolu. Uterus reagira na smanjenje volumena i naglo se smanjuje. Time doprinosi zaustavljanju krvarenja.

Od sada, svaki dan će se smanjivati ​​volumen. Potpuno smanjena negdje na 2 mjeseca. Nakon operacije, ledeni čep se stavlja na vaš želudac - to je također sredstvo za poboljšano smanjenje maternice i zaustavljanje krvarenja. Pazite da postavite injekcije koje smanjuju maternicu.

Postoperativni ožiljci na maternici, prednjem trbušnom zidu i koži učinit će se gotovo odmah. Posebno teška bol u prva 3 dana. Bol doprinosi otpuštanju hormona stresa: adrenalina i norepinefrina, što negativno utječe na stanje tijela, kao i za ozdravljenje ožiljaka i zdjeličnih organa.

Pored toga, ton mišića prednjeg trbušnog zida se smanjuje kako bi se zaštitio trbuh. To može dovesti do formiranja kila u budućnosti. Morate propisati lijekove protiv bolova.

Cesarejska šav će biti tretirana svakodnevno. Uklonjeno je 7-8 dana.

Liječnici će reći i pokazati, a samo ti možeš pomoći.

14 načina da se oporavim brže nakon carskog cara

1. Nakon operacije, nemojte leći! Nakon operacije 10-12 sati, i ako ste imali anesteziju kralježnice, onda ćete jednog dana morati održavati ostatak kreveta. Prvi put morate ustati u prisustvu liječnika. Što prije stignete, to je bolje za vas.

2. Tjelesna aktivnost. Gotovo odmah nakon operacije morate se pomaknuti i okrenuti u krevet. Šav je čvrsto ušiven s nitom, neće se raspršiti. 3-4 sata nakon cezariana morate obaviti prve vježbe. Savijati i odvojiti noge u gležanj i koljeno zglobova, ruke.

3. Izvršite vježbe disanja.

 • Laganje na leđima, uzmite ruku do strane - udahnite, vratite se u SP - uzdisati.
 • Ležeći na leđima, noge ispružene i ruke na tijelu. Podignite ravne ruke gore - udahnite kroz nos, spustite donje ruke dolje - udahnite kroz usta.
 • Leži na lijevoj strani, lijevu ruku pod glavom, desno - duž tijela, noge ravno. Podignite desnu ruku, dodirnite jastuk, udahnite, niži - udahnite. Ponovite 1-2 puta. Ponovite previše na desnoj strani.
 • Ležeći na leđima, ispružene noge, desna ruka na trbuhu, lijeva ruka na prsima. Udisanje kroz nos - napuhavanje trbuha, izdisanje kroz usta - ispuhivanje.

Nakon što se uspijete penjati, 2 dana počnete vježbati na rubu kreveta, noge se spuštaju.

 • Fleksija, proširenje nogu na zglobovima koljena.
 • Udahnite - povucite koljena prema prsima, pomažući rukama, izdahnite, vratite se u SP
 • Udahnite - širite ruke na strane, izdahnite - povucite u trbuh i vratite se u SP
 • Ležeći na leđima, savijen na koljenima, ruke na tijelu. Podignite zdjelicu i okrenite ga desno - lijevo, spustite ga.
 • Ležimo na leđima, savijenih koljena, ispruženih ruku. Koljena spuštaju se desno, raširenih ruku - lijevo, koljena dolje lijevo, ispružene ruke - desno.
 • Ležimo na leđima, noge i ruke se produžuju, podignemo jednu nogu i počnemo crtati brojeve od 1 do 6. Tada je ista stvar s drugom nogom. Svakog dana dodamo 1 znamenku i dostignemo 20.
 • Da biste vratili ton mišića perineuma, postoji kompleks kegelovih vježbi.

Ako vježbate gimnastiku, oporavak nakon carskog rezima će ići mnogo brže. Nema adekvatnosti, elastičnost trbuha će se vratiti s vremenom, maternica će biti smanjena u kratkom vremenu. Ali prvo se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom.

U pozadini temperature, ako je tijekom operacije došlo do velikog gubitka krvi, ako imate tromboflebitis, vježba je kontraindicirana. Ne vježbajte gimnastiku silom. Prestanite vježbati ako se pojavi bol.

Cezarianni dio nije kompatibilan s intenzivnim tjelesnim naporom. Nemoguće je podizati težine, zamahivati ​​u tisku, vlakati na simulatorima, trčati i čučati tijekom prva 2-3 mjeseca.

3. Dojenje. Dojenje dojenčadi. Što će to dati? Tijekom usisavanja bradavica u tijelu, proizvodi se oksitocin. Potiče proizvodnju mlijeka u mliječne žlijezde i smanjenje glatkih mišića, tj. maternica.

Osim toga, to je ljubavni hormon koji pomaže formiranju majčinih instinkata. I mnogo kažu o korisnim svojstvima majčinog mlijeka za dijete i svi znaju da nema ništa bolje.

4. Anemija. Potreba za željezom tijekom trudnoće i dojenja je uvijek povećana. Uz carski rez, gubitak krvi je nekoliko puta veći nego nakon prirodnog porođaja.

Nakon operacije, može se razviti anemija. To narušava liječenje tkiva, kontrakcija maternice i nije najbolji način utječe na dobrobit. Ako liječnik kaže da je vaš hemoglobin spušten, trebate uzeti dodatke željeza.

5. Lažite na trbuhu. Već drugi dan nakon cezariana, možete ležati na trbuhu. To će ubrzati kontrakciju maternice.

6. Pazite na pravovremeno pražnjenje mokraćnog mjehura i crijeva.

Prvi dan nakon operacije morat će izdržati urinarni kateter. Ovo nije ugodno i teško otežava kretanje. Postavlja se prije operacije, za kontrolu količine i boje urina, kao i za sprečavanje ozljeda mokraćnog mjehura tijekom operacije.

Nakon operacije, oni također razmotriti koliko je urina bilo izlučeno dnevno. Važno je procijeniti je li došlo do oštećenja mokraćnog mjehura ili uretera. Prazni mjehur je važan uvjet za ispravno smanjenje maternice, a na prvu 12-24 sata nećete moći sami zaploviti.

Nakon operacije, možete doživjeti zatvor. To je zbog smanjene tonusa crijeva, hormonskog opterećenja i, naravno, neaktivnog načina života. Ako nema stolca do trećeg ili četvrtog dana, dobit ćete klistir.

Pijte više vode, pomaknite se više. Kod kuće je vrijedno jesti više povrća i voća, mliječnih proizvoda, juha i žitarica s heljinom i bisernim ječmom, biljnim uljima.

7. Snaga. Tijelo treba snage da se vrati u normalu nakon operacije, kao i za hranjenje djeteta. Stoga, jesti više mesa, protein je građevni materijal, a imate ožiljke koji trebaju izliječiti.

Više vlakana: povrće i voće, ali isključuju plodove u inozemstvu. Zapamtite da ćete dojiti bebu. Stoga, vaš izbornik ne bi smio štetiti djetetu. Ne možete jesti hranu sa konzervansima, začinima, vrućim umacima, dimljenim mesom, piletinom na žaru, psima za pomicanje, pizze, masnoće i pržene. Hranu treba kuhati, kuhati i kuhati.

8. Pomoći ću oporaviti i masažu i samostalnu masažu. Poboljšava ton kože, poboljšava cirkulaciju krvi i metabolizam. Ton tonusa također raste.

U tehnici postoje 4 metode: stroking, trljanje, gnječenje i vibracije.

Već od prvog sata možete trbuščić trzati dlanom u krug, od vrha do dna i od dna do vrha.

Možete koristiti tenisku lopticu. Zapiši ih kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu, počevši od pupka.

Izvršite masažu s kontrastnim tušem.

9. Nosite zavoj. To će ublažiti bol, podupirati oslabljene trbušne mišiće. Zavoj je osobito neophodan u prvim danima i tjednima. U sklonoj poziciji, zavoj nije potreban samo pri kretanju. Ne nosite zavoj duže od 3 sata. Od 4-6 tjedana nije potreban zavoj, a njegovo dugo nošenje može dovesti do suprotnog učinka, tj. slabljenje tiska.

10. Higijena. Nažalost, ako ste imali carski rez, tada će vam biti dopušteno da se tušira tek nakon uklanjanja šavova i pod uvjetom da je dobro izliječeno. To će se dogoditi za otprilike tjedan dana.

Prije toga potrebno je prati dijelove kako ne bi mokro šav. Obavezno promatrati intimnu higijenu: prati sapunom i vodom nakon svake uporabe WC-a.

11. Pazite na izlučivanje.

 • U prva 3 dana su svijetlo crvene i vrlo bogate.
 • Od 4 do 10 dana ružičasto-smeđa ili smeđa. Svaki dan njihov se broj smanjuje, a boja postaje lakša.
 • Do 10. dana žute ili bijele mrlje.
 • Do 3. tjedna sadrže pruge sluzi.
 • Puno pražnjenje će se zaustaviti za 6-8 tjedana.

Ako su u izobilju, prljavoj boji i neugodnom mirisu, dok ste zabrinuti zbog bolova u donjem dijelu trbuha ili groznici, trebali biste se obratiti liječniku. Postoji svibanj biti komplikacija koje će usporiti oporavak tijela nakon porođaja i ozdravljenja maternice ožiljak.

12. Spavanje. Tijelo bi trebalo dobro odmarati. Spavati u popodnevnim satima, s djetetom.

13. Pravilnu brigu o ožiljku na koži. Šavovi će biti uklonjeni 6-7 dana. Ako nema komplikacija, svakodnevno se tuširajte kod kuće, ali ne trljajte površinu za šivanje s folijom za pranje. Nakon tuširanja, tretirati ga zelenom bojom, osim ako liječnik ne propisuje ništa drugo nakon pražnjenja.

Da ne biste ostavili grubu ožiljak, nakon mjesec dana, možete koristiti posebne masti (contraktubeks, solcoseryl, klirvin), ako želite, možete kontaktirati kozmetički salon.

14. Pješačenje kroz svježi zrak. Brzo zacjeljivanje rana i prehrana tkiva nemoguće je bez kisika. Osim toga, bit će korisno za bebu.

Nakon 6-12 mjeseci, ožiljci će se izliječiti, mišići i ton kože će se vratiti.

Usavršavanje vašeg tijela nakon porođaja i carskog nije lagano, ali radost od rođenja bebe zasjenit će sve poteškoće.

Carski rez: abeceda oporavka

Trenutno je carski rez postao uobičajen način isporuke. Mnoge mumije zainteresirane su za razdoblje oporavka, kada i što treba učiniti. Onaj koji je upozoren naoružan, znajući osnovne savjete o oporavku, lakše ćete proći kroz razdoblje rehabilitacije nakon operacije.

Predočim vam preporuke liječnika za oporavak nakon COP-a.

Za prevenciju upalnih procesa (čitanje endometritisa) nakon kirurškog zahvata propisana je tijek antibiotika. Trajanje tečaja ovisi o povezanim bolestima i morbiditetu operacije. Trenutno postoji mnogo antibiotika koji su kompatibilni s dojenjem.

To će vam pomoći s prvim usponskim postpartum zavojem, predati ih unaprijed ako je planirana operacija. Morate ga nositi, ali bez fanatizma, neka vam mišići rade samostalno.

U prvih 1-2 tjedna nakon iscjednje, bolje je predati kućanske poslove suprugu, majci, prijateljici, baki. Morate se oporaviti.

Nakon izbivanja iz rodilišta, trebate staviti na račun za ambulante liječniku općine. Klinička registracija podrazumijeva redovito praćenje ginekologa, prevenciju, otkrivanje bolesti i komplikacija u početnoj fazi. Nakon COP-a mora biti u ambulanti najmanje 2 godine. Prvi posjet ginekologu primjenjuje se nakon lohija ili 8 tjedana. U najmanjem odstupanju, nemojte odgađati svoj posjet liječniku. U budućnosti, posjetite ginekolog najmanje jednom svakih šest mjeseci.

Prvi dan nakon COP-a možete piti samo vodu, možete s sokom od limuna. Na drugom - pileća juha, na trećoj bujici s valjanim mesom, kefirom, sokom. Možete se vratiti u normalnu hranu 4-5 dana nakon operacije.

Prirodni porođaj nakon CC

Mišljenja liječnika još uvijek su kontroverzna o ep nakon cc zbog ožiljka. Sve se odlučuje pojedinačno, iz zdravstvenih razloga, kako je operacija prošla, kako se ožiljak oporavio, kako se proteže tijekom kasnije trudnoće.

Ne brinite o svom progibnom trbuhu, vratit će se u obrazac u roku od šest mjeseci, kada se tkivo obnovi.

Nakon cezariana, normalna funkcija intestina može se smanjiti i može doći do konstipacije. Možete koristiti glicerinsku svijeću kako biste izbjegli klistir. Koristite kefir, smanjite potrošnju pekarskih proizvoda.

Izraz za nastavak intimnih odnosa je isti, i nakon EP-a i nakon COP-a - najmanje 2 mjeseca. Nakon poroda, maternica je opsežna rana površina, na kojoj se infekcije lako mogu sjesti. Liječenje površine rane popraćeno je sekretima - lochia, koja traje 6-8 tjedana. Prije nego što završite, ne možete imati seks. Vrlo često se usisavači mogu zaustaviti nakon 1-2 tjedna, a zatim ponovno početi. Ne zaboravite na uporabu pouzdane kontracepcije, jer je nova trudnoća iznimno kontraindicirana.

Ako ste imali hitan cc nakon početka kontrakcija, mlijeko će doći na isti način kao i nakon ep. Ako je planirano - može ostati do 4-5 dana. To je zbog činjenice da se tijekom prirodnog porođaja odmah počinje proizvoditi prolaktin, koji stimulira proizvodnju mlijeka. Nanesite bebu češće, a proizvodnja mlijeka će se poboljšati.

U različitim roditeljskim bolnicama bebe se odmah dovoze do prvog hranjenja, negdje se primjenjuju na prsima čak iu radnoj sali, negdje u danu.

Led pomaže maternici da se smanji, ne odustaje od njega, a također ublažuje i šav.

Nakon operacije, uterus počinje s kontrakcijom. Nemojte se bojati prve bolove u crijevima u maternici, osobito tijekom hranjenja, to je norma. Nakon cc, postupak kontrakcije maternice je teži, jer tijekom abdominalne operacije, mišići maternice presijecaju. Može se pojaviti podvrna maternice (poremećaj kontrakcije), što će zahtijevati dodatnu terapiju.

Trenutačno se tijekom operacije CS - opće, epiduralne, kralježnice koristi različite vrste anestezije, ovisno o vašem zdravstvenom i majčinom bolničkom objektu. Oporavak nakon anestezije je također različit.

Nemojte odustati od bolova za prvih 3-4 dana, nemojte biti hrabri uzalud. Bol je teško izdržati, a lijekovi i dalje neće utjecati na vaše mlijeko.

Neke mame nakon CC-a trebaju psihološku podršku, a posebno mame pate od misli da "nisu sami rodili". Nije vas rođak izdao, carski rez - isti proces isporuke kao prirodni porod, niste postali manje majke od ovoga, ali vjerojatno ste spasili svoje zdravlje ili spasili život za sebe i svoju bebu. Ako se ne možete nositi sa sobom - kontaktirajte psihologa.

Ustani iz kreveta.

vrijeme provedeno u krevetu nakon policajaca od 3 do 12 sati, tada se problem rješava pojedinačno. Na temelju osobnog iskustva od 2 kc (i nakon što je preživjela još tri trbušne operacije, osim toga), savjetujem vam da ne ležete za više od 1-2 dana, tada će se još teže ustajati. Vrijeme izlaska iz kreveta također ovisi o metodi anestezije tijekom operacije, nakon što se epiduralna anestezija prosječno podiže nakon 5-6 sati nakon opće anestezije - kasnije. Napravite prvi uspon u prisustvu medicinskog osoblja, polako i pažljivo.

Ne treba se bojati se kretati, neće se pojaviti jaz šavova, samo iste, blagi pokreti će pomoći da se izbjegne nastajanje prianjanja. Premjesti čak i kad leži ledom.

Nakon što je cc na maternici ostaje ožiljak, koji se formira u roku od šest mjeseci. No, ona postiže optimalno stanje u 2-3 godine nakon operacije. Ovo razdoblje ne planira braću i sestre svojoj bebi. Ožiljak može imati utjecaja na sljedeće trudnoće i porođaj. Mišljenja liječnika još uvijek su kontroverzna o ep nakon cc zbog ožiljka. Sve se odlučuje pojedinačno, iz zdravstvenih razloga.

u mnogim rodilištima postoji praksa zajedničkog boravka majke i djeteta, shvaćam da vam je teško nakon operacije, ali takav boravak ostaje samo za dobro. Brzo ćete se oporaviti kada ste zauzeti brigu o novorođenčadi i malo fizičke aktivnosti - samo za dobrobit. Također ćete prilagoditi laktaciju koja će pridonijeti smanjenju maternice.

Moguće je dizati težine najranije u trajanju od 3 mjeseca. nakon ks. Dijete ne pripada tomu, neustrašivo ga podiže i nosi ga. Možete koristiti remen na šetnji, to će biti prirodni ponderiranje agent i neće učiniti nikakvu štetu.

Nakon cc, kao i nakon ep, ultrazvučna kontrola je potrebno proći, kao iscjedak završava, na 2 mjeseca. Nakon šest mjeseci, idite ultrazvukom da pratite stanje ožiljka na maternici.

Vježba nakon COP-a strogo je kontraindicirana. Možete započeti nakon ultrazvučnog šavova i savjetovanja s ginekologom. Ponekad je dopušteno nakon 3 mjeseca, ali češće - nakon 6. Slušajte preporuke, lakše je vratiti lik nego zla učinjeno zdravlju.

Cezarianni dio je abdominalna operacija, a provodi se pod općom anestezijom (anestezijom) ili epiduralnom anestezijom. Prednji trbušni zid je otvoren u slojevima: prvo, kirurg smanjuje kožu - preko, duž linije dlačica stidne dlake ili duž, od pubisa i pupka. Ono što će biti rez ovisi o izboru operativnog liječnika i situaciji. Potom se potkožno masno tkivo disektira, aponeurosis2, mišići i peritoneum se otvaraju; urezuje se urez u maternici - dijete se izvadi kroz njega, a zatim posteljicu. Nakon toga, rana se zavija u slojevima obrnutim redoslijedom. Na kožu se nanosi konac - apsorbirajući ili neprimjenjivi (potonji se odstranjuje 6-7. Dan nakon operacije) - ili metalne zagrade. Izbor niti ovisi io preferencijama kirurga i prisustvu jednog ili drugog materijala za šivanje.

Oporavi se na isti način kao i nakon ep. Ako dojite, prva će razdoblja trajati 6-12 mjeseci. Ako je vaša beba hranjena bocama - prva razdoblja mogu započeti 2-3 mjeseca nakon cc. Sam ciklus može se obnoviti godine.

Nakon koliko možete sjesti?

Moguće je sjesti nakon cezariannog dijela, ne ranije nego u jednom danu, naslonivši se natrag, bez pretjerivanja šava.

U roku od 7 dana, postoperativna šava se svakodnevno tretira antiseptičkim otopinama i mijenja se obrada. Šava će uskoro početi svrbež, obnovljena je nakon operacije, živčanih završetaka. Ako imate uklonjive šavove, uklanjaju se 7-10 dana, ako se mogu apsorbirati - oni će se otopiti 65-80 dana nakon operacije.

Ožil kože se formira na 7-8 dan, nakon tjedan dana već je moguće tuširati, nakon 2 - trljati šav s krpom. Ako ste uklonili šavove 7 dana, sljedeći dan možete se tuširati.

Endometritis nakon cc

Nakon cc češće nego nakon ep, postoji svibanj biti jedna od komplikacija - endometritis. Razlog je to da maternica tijekom operacije bude u dodiru s zrakom, a ne može se postići potpuna sterilnost.

Oporavak nakon carskog dijela: oporavak bez gubitka

Nažalost, nije svaka trudnoća bez poteškoća i završava prirodnim porođajem, kao što to priznaje priroda. Ali mi, žene, imamo sreće što se rodimo u vrijeme kada možemo postati majke u slučaju teške trudnoće.

Milijuni žena koje rade u cijelom svijetu pomažu carski rez. Netko unaprijed zna da će se isporuka odvijati na ovaj način, jer netko češeran se hitno koristi, kako bi spasio život.

Što je carski rez?

Spinalna anestezija može biti dovoljna za njegovu primjenu - lijek se umetne u epiduralnu regiju kralježnice kroz kateter.

Oslobađanje boli i opuštanje mišića javljaju se samo u donjoj polovici tijela. Odmah nakon poroda, žena ima priliku uhvatiti bebu u naručju i pričvrstiti je na grudi.

Ako je unaprijed poznato da se carski rez očekuje trudnoće, zove se planirano. Postoji niz apsolutnih pokazatelja kada se alternativa i ne razmatra (nedosljednost između veličine djeteta i rodnog kanala, punog placenta previa, kao i određenih bolesti trudnice i određenog položaja fetusa u maternici) i indikacije izbora kada liječnik preferira operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije,

Ako se u prirodnom porođaju, životno ugrožavaju komplikacije djeteta ili majke, otkrivaju hitnu kirurgiju zbog zdravstvenih razloga.

Planirani i izvanredni cesarijski odjel izvodi se različitim metodama.

Ovaj članak pruža popis stvari za novorođenče u ljeto. Što da se s vama u bolnicu i bez onoga što možete učiniti?

Duphalac za novorođenčad: upute, doza, cijena - u ovom članku.

Tehnika rada

Majke briju pubis, uvode kateter za obvezno potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Napunjeni mjehur ometa redukciju, a time i brzo ozdravljenje maternice. Dosljedno izrezati kroz kožu, mišiće, peritoneum, maternicu, fetalni mjehur i ukloniti dijete.

Zatim se umbilikalna vrpca odsiše, prerada se ukloni, a uterus, peritonej također se sukcesivno spaja. Na koži nametnuti ili ubod, ili zagrade. Ponekad se ostavi drenaža da isprazni tekućinu iz trbušnih mišića, koja se uklanja nakon 2-3 dana. Kožne šavove će biti uklonjene 5-6 dana.

Važno: s planiranim carski rez, rez je horizontalno, s hitnim, u nekim slučajevima okomito.

Moguće komplikacije nakon operacije

Postotak komplikacija nakon ponašanja Cesarean sekcije je prilično visok, pojavljuju se u 10-40 posto žena u radnoj snazi.

U pravilu, prva su upala raznih lokalizacija i ozbiljnosti. Razlozi mogu biti i žarišta infekcije prisutnih u ženskom tijelu i pogreške u operaciji.

Najčešće se brine:

 • infekcija rana i endometritis;
 • simptomi upale na području šavova - bol, nepodudarnost, gubljenje;
 • vaginalni iscjedak, različit od uobičajene lohije, jasan signal problema u maternici;
 • peritonitis s razvojem sepsa - najteže moguće komplikacije koje se mogu razviti do smrti.

Ali manje opasne upale, kao što su endometritis (unutarnji sloj maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala krvožilnog tkiva), može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma redovite boli, pobačaja i neplodnosti.

Anemija zbog opsežnog gubitka krvi tijekom operacije jedna je od najčešćih komplikacija. Važno je da tijekom ili nakon operacije treba imenovati manipulacije za nadoknadu gubitka krvi i da se žena treba u potpunosti hraniti za vrijeme perioda oporavka.

Druga ozbiljna komplikacija češkog dijela je tromboembolizam. Vrlo je važno prepoznati predispoziciju žene do nastanka čak i prije slanja u carski rez, te poduzimanje preventivnih mjera i liječenja na vrijeme.

Mislite li da je moguće odrediti trudnoću kod kuće? Možeš! Postoji nekoliko načina - ovdje.

Incision tijekom poroda - kako izbjeći i spriječiti suze? Učimo iz ovog članka.

Oporavak nakon operacije. Što može i ne može?

Prvi dan nakon operacije, žena se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, gdje je njegovo stanje praćeno kvalificiranim osobljem.

Anestezija nakon operacije traje 2-3 dana.

Za sprečavanje pojave stagnacije, tromboembolizma i razvoja adhezivnih procesa vrlo je važno da žena promatra način kretanja. Prvo se okrenite u krevetu, ustajte do kraja prvog dana.

Važno je provesti terapeutsku gimnastiku 2-3 puta dnevno, a prva lekcija je 6 sati nakon operacije, ako nema medicinskih kontraindikacija.

 1. Stroking abdomen u smjeru kazaljke na satu.
 2. Udaranje prsa od donje desne - desne lijeve strane i obratno.
 3. Stroking donji back up.
 4. Izvršite duboko disanje dlana (dlan na membrani).
 5. Duboko trbušni disanje (dlan drži šav), s kontrakcijom i oteklinom abdomena.
 6. Alternativne klizne noge na limu, ležeći.
 7. Zakretanje stopala bez razbijanja peta.
 8. Kašljanje (dlan drži šav).

Potrebno je sjesti nakon carskog dijela (2 dana) s oprezom, pokušavajući ne pritiskati na površinu skuta, po mogućnosti ležeći natrag.

Prvi dan nakon anestezije nemojte uzimati čvrstu hranu. Bitni elementi u tragovima i vitamini propisani su kapljicama, žene mogu piti mineralnu vodu bez plina, obogaćene sokom limuna.

Sljedeći dan, dijeta uključuje proteinski bogati kuhano meso, kajgana jaja i sluzav. Prilikom odabira prehrane, važno je zapamtiti da hrana koja uzrokuje plin i fermentaciju u crijevima ne smije biti konzumirana, a osim toga, majke koje ne bi smjele jesti ono što je štetno za bebu.

Od 4 dana - zajednički stol.

Oslobođen je iz bolnice nakon cezarianog dijela 6-7 dana.

Kod kuće možete uzeti topli tuš s bebom sapunom, prije nego što je dopušteno samo djelomično zalijevanje s vodom. Kade su kontraindicirane, mogu se uzimati samo 2 mjeseca nakon operacije.

Zašto postoji vrtoglavica tijekom trudnoće? A o čemu se oni upozoravaju? Pitajte liječnika!

Zašto leđa boluje nakon poroda? Pročitajte o tome u našem članku.

Nakon izbacivanja iz bolnice

Kako pripremiti apartman za dolazak iz bolnice?

U idealnom slučaju, sve kućanske poslove u prvim danima nakon dolaska iz rodilišta trebaju preuzeti ostatak obitelji.

Sve akcije s bebom - mijenjanje odjeće, kupanja, hranjenja ne bi trebale biti organizirane tako da se majka morala presaviti. Stoga morate pripremiti stol za presvlačenje i visoki krevetić za dijete.

Kako prilagoditi dojenje?

Poteškoće s prehranom djeteta nakon cezariannog dijela javljaju se vrlo često. To je zbog brojnih razloga, uključujući gotovo obvezno hranjenje djeteta s mješavinama u rodilištu.

Mami se trebaju usredotočiti na povećanje količine proizvodnje mlijeka (masaža dojke, stalna pumpanja) i poboljšanje njegovog kvalitativnog sastava. Da biste to učinili, potrebno je uzeti specijalizirane dodatke i jesti u potpunosti.

Koja su ograničenja tijekom perioda oporavka?

Žena koja je prošla carski rez, mora pokazati dovoljno brige za sebe, tako da je oporavak potpun i nema utjecaja na njeno zdravlje. Stoga ne smije:

 • težine dizanja više od 3-4 kilograma. Dijete, prešano na prsa, može se nositi;
 • nositi odjeću izvan sezone, uhvatiti hladno;
 • seks je stroga zabrana do prestanka iscjedka (lohii). Nakon, obično nakon 8 tjedana - samo s pouzdanom kontracepcijom koju propisuje liječnik.

Ljudi često pitaju: što obrađuju šavove nakon porođaja? Pitali ste - mi odgovorimo.

Koliko tjedana traje trudnoća? Broji se zajedno - ovdje.

Nakon oporavka

Kada će početi menstruacija?

Obnova mjesečnog ciklusa je ista, i nakon vaginalne dostave i nakon operacije na maternici. Ovisno o laktaciji, to se može dogoditi nakon 2 mjeseca i nakon osam.

Još jednom, prikazana je carevinska, obvezna kontracepcija, čak i ako se mjesec još nije oporavio.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ultrazvučno skeniranje također se provodi u bolnici za majčinstvo kako bi se pratilo proces iscjeljivanja maternice.

Ako je postupak normalan, trebate posjetiti ginekolog nakon završetka iscjedak.

Ako žena koja je prolazila kroz carski rez, postoje znakovi povećane upale - abnormalni iscjedak, bol, groznica, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ginekolog će staviti ženu na poseban račun i pratiti obnovu reproduktivne funkcije.

Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

Bez obzira na to koliko dobro ide proces iscjeljivanja maternice, uvijek postoji opasnost od rupture na mjestu šavova tijekom sljedeće trudnoće. Osim ako se razdoblje između trudnoća skrati, vjerojatno je da će žena moći prirodno rađati.

Što će biti naknadna dostava nakon cezariannog dijela?

Ako je žena zdrava i neće biti nikakvih komplikacija razvoja trudnoće i položaja fetusa, tada će se u budućnosti moći roditi.

Ako vam je još potreban drugi carski rez, tada će se držati na mjestu prvog šavova, prije nego što se oživi ožiljak.

Treba biti dobro poznato da je nakon što je prolazila kroz carski rez, žena je podvrgnuta operaciji abdomena. Ispravno ispunjavajući sve recepte liječnika i pomno razmatrajući njezin životni stil, ima svaku mogućnost obnavljanja svoje zdravstvene i reproduktivne funkcije.

Što je Elevit propisano za planiranje trudnoće? Koji su ti prekrasni vitamini? Pročitajte ovaj članak.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće? Možete naučiti iz ovog članka.

Oporavak nakon carskog reza

Ne uvijek žena može roditi dijete na prirodan način. U nekim slučajevima liječnici nemaju drugog izbora kako pomoći bebi da se rodi uz pomoć kirurške intervencije. Cezarianni dio je potpuna operacija abdomena, tako da mlađa majka treba više vremena da se oporavi od poroda od žena koje su prirodno rodile. Opstetričari i ginekolozi upozoravaju da nakon CS-a može doći do raznih komplikacija, stoga mladi majka treba pažljivo pratiti njeno stanje i slijediti sve preporuke liječnika kako bi se smanjio rizik od negativnih posljedica nakon kirurške dostave.

Prvih dana nakon cezariannog dijela: kako se ponašati mlada majka

Cezarejska sekcija u modernom opstetrika najčešća je operacija. Ako trudna majka ima izravne naznake za dostavu putem kirurške intervencije ili postoji opasnost za zdravlje i život žene i djeteta, liječnici hitno provode COP. Prije nego što pomaže djetetu da se rodi, liječnici injektiraju poseban lijek u žensku majku koja utječe na tijelo, a trudna majka ne osjeća bol. Danas, COP se izvodi pod općom anestezijom (žena zaspati i dolazi u život nakon isporuke) i epiduralnu anesteziju (anesteziolog injektira anestetiku u kralježnicu u lumbalnom području, buduća majka ostaje svjesna, ali ne osjeća tijelo ispod pojasa).

Danas trudnica koja ima imenovani CS može odabrati samu vrstu anestezije. Mnoge žene u trudnoći preferiraju epiduralnu anesteziju da budu svjesne i da vide rođenje djeteta.

Liječnici nužno upozoravaju mladu majku o mogućim komplikacijama nakon operacije, pa daju preporuke i prate stanje žene nekoliko dana od trenutka dostave. Da biste smanjili rizik od negativnih posljedica, morate slijediti sav savjet ginekologa i ne žurite da se sami brinete o bebi. O tome kako se žena ponaša nakon carski rez, u velikoj mjeri ovisi njezin oporavak. Potrebno je dati tijelu odmor i prikupiti snagu.

Nakon carskog dijela mlađa majka će provesti najmanje pet do sedam dana u bolnici

Ako je operacija izvedena pod općom anestezijom, mladi majka će oživjeti trideset ili šezdeset minuta nakon završetka CS. Kod spinalne anestezije, obnova pune osjetljivosti tijela ovisi o individualnim karakteristikama tijela: neke žene gotovo odmah nakon rođenja mogu kontrolirati donji dio tijela, a druge malo duže.

Na temelju iskustva žena i liječnika, nakon epiduralne anestezije, mlada majka osjeća mnogo bolje nego nakon opće anestezije.

Odmah nakon CS-a, žena je prebačena u jedinicu intenzivnog liječenja. Medicinsko osoblje neprestano prati stanje majke: prati pritisak i temperaturu tijela, provjerava da li se maternica ugovara ili ako je krvarenje otvoreno. Također, liječnici ubrizgavaju u tijelo medicinske lijekove koji pomažu reproduktivnom organu da smanji antibiotike kako bi spriječili infekciju nakon kirurške dostave, bolova i drugih lijekova potrebnih za održavanje tijela nakon operacije.

Aktivnost motora nakon operativne dostave

Velika pažnja posvećuje se tjelesnoj aktivnosti koja je potrebna za žene koje su rodile bebe s carskim rezom:

 • Dva do četiri sata nakon operacije, mlada majka treba početi pomicati ruke i noge. Naravno, sve ovisi o dobrobiti žene, ali pažljivi pokreti su obavezni: možete raditi s prstima (napuniti ih), napeti i opustiti gluteusne mišiće, okretati noge i ruke u jednom i drugom smjeru;

Ako je operacija otišla bez komplikacija i ništa prijeti majčinom životu, ona se lako uklanja iz anestezije, a tada će joj samo blagotvorno djelovati tjelesna aktivnost na rukama i nogama.

 • Preporučuje se izvršiti Kegelove vježbe: komprimirati i opustiti mišiće vagine. To je izvrsna prevencija problema mokrenja, kao i vježbanje pomaže jačanju mišića zdjelice;

  Preporučuju se vježbe Kegela tijekom cijelog razdoblja trudnoće, ali su potrebne i nakon poroda.

 • prvog dana liječnici savjetuju ženama da se prebace s jedne na drugu stranu. Pokreti ne bi trebali biti oštri, sve treba postupno, ne žuriti, tako da ne izazivaju snažnu bol na području šavova;
 • U većini slučajeva, liječnicima se ne smije ustati tijekom prvih dana nakon operacije. To se posebno odnosi na mlade majke koje su dobile epiduralnu anesteziju: u ovom slučaju ležaj mora biti najmanje dvanaest sati od trenutka dostave. Nakon opće anestezije, mnoge žene provode dvanaest do dvadeset i četiri sata u krevetu;

  Međutim, neke mlade majke ginekologa smiju se ustati nakon osam do deset sati nakon COP-a. Sve ovisi o stanju žene i složenosti isporuke. Rana tjelesna aktivnost izvrsna je prevencija stvaranja adhezija.

 • prvi put izaći iz kreveta treba nadzirati i uz pomoć medicinske sestre. Mlada mama mora se okrenuti na stranu, nježno izvadi obje noge s kreveta. Zatim, naslonjeno na stražnjoj strani kreveta ili na ruku medicinskog osoblja, morate polako ustajati na noge, uzmite nekoliko koraka s podrškom;
 • dopušteno je sjesti samo treći dan nakon operacije;

  Ako se komplikacija pojavi nakon operacije ili se mlada majka teško odmakne od anestezije, može joj se dopustiti samo četvrti dan nakon rođenja. Odluku donosi liječnik, ovisno o stanju žene.

 • trebali biste znati da se savijanje i spuštanje nakon COP-a zabranjuje, tako da šavovi ne odstupaju. Prije izbacivanja iz bolnice, liječnik će vam reći kada će biti moguće izvršiti ove akcije. Sve ovisi o procesu regeneracije tkiva: što se šava brzo brži, brže će mladi majka moći vratiti se aktivnom ritmu.
 • Nakon carski rez, u većini slučajeva dopušteno je ustati tek drugi dan nakon isporuke.

  Video: opstetričar-ginekolog o motoričkoj aktivnosti

  Značajke države mlade majke u prvim danima nakon COP-a

  Na mnoge načine, stanje majke nakon operativne dostave ovisi o individualnim karakteristikama organizma. Prema iskustvu liječnika, neke žene nakon osam ili deset sati tražiti dopuštenje da bi se, pogledajte bebu, a drugi provode u krevetu dva ili tri dana, u žurbi da pokaže pokretačku aktivnost i nemaju želju da se vrati u aktivni tempu života.

  Liječnici objašnjavaju: malo je tjelesna aktivnost nakon što je COP obvezan. U tom se slučaju tijelo oporavlja brže i smanjuje rizik od negativnih postoperativnih učinaka. Stoga, mlade majke trebaju slijediti sve preporuke specijalista.

  Prvih nekoliko dana majke osjećaju slabost, kao i snažnu bol u području šavova. Da bi se ublažio bol, lijekovi protiv boli moraju biti ubrizgani. Također, žene osjećaju bol tijekom hodanja - to je normalno, jer je operacija izvedena i tijelo treba vremena za vraćanje i regeneraciju tkiva. Sestra liječi ranu svaki dan, osiguravajući da nema infekcije, a šavovi nisu odvojeni. Prije iskrcavanja iz rodilišta, liječnik će vam reći što se može učiniti i što je kontraindikacija za mladu majku za određeno vrijeme.

  Osim toga, liječnik će obavijestiti ženu o pitanjima nakon krvarenja - lohii. Neke mlade majke misle da se lochia pojavljuje tek nakon vaginalne dostave. Međutim, ovo je zabluda: krvarenje je znak normalnog procesa oporavka maternice nakon porođaja, bez obzira na način isporuke. Uobičajeno, Lochia traje oko šest do osam tjedana: boja i intenzitet pražnjenja postupno se mijenjaju.

  Ako je mlada majka je uočio porast u krvarenje (jedan jastučić traje četrdeset ili šezdeset minuta), trebali biste potražiti hitnu liječničku pomoć, možda je znak krvarenja maternice. Također, liječnik savjetovanje je potrebno u slučaju lochia naglo zaustaviti. Ova situacija nije varijanta norme i može signalizirati nakupljanje krvnih ugrušaka u maternici.

  Kontraindikacije u prvim mjesecima

  Za šest do sedam dana, žena i dijete su u maternici. Liječnik pažljivo prati stanje šava i sestra obrađuje područje rezanja jednom dnevno. Petoga dana obavljaju se ultrazvučni pregled organa malih zdjelica kako bi vidjeli kako maternica ugovara, bez ikakvih komplikacija. Ako je sve u redu, onda petog ili šestog dana nakon operacije, mlada majka se uklanja sa šavova i počinje je pripremiti za iscjedak.

  Naravno, mlada majka nastoji brže stići kući s bebom i početi brinuti o mrvicama, dajući mu ljubav i brigu. Međutim, vaše zdravlje također ne bi trebalo zaboraviti. Ne biste trebali pretjerivati, podići težine i obavljati sve zadatke kućanstva sami. Nakon COP-a, potrebno je dati vrijeme i priliku za oporavak, a brigu o novorođenčadi i poslovima može se podijeliti s mužem ili dadiljem.

  Nakon carske sekcije, žena ne može dugo nositi bebu

  Koja je tjelesna aktivnost zabranjena mlada majka

  Mnoge žene nemaju pojma da će netko obaviti sve kućanske poslove, a također će se pobrinuti za bebu, dok se oporavlja nakon operativne dostave. Liječnici objašnjavaju kako tjelesna aktivnost i briga o novorođenčadi uopće nisu zabranjeni od strane mlade majke, čak su i korisni, ali morate znati osjećaj proporcije i dati tijelu odmor. Ginekolozi dijele popis preporuka koje treba slijediti žena nakon carskog rezima:

  • za tri mjeseca, mladoj majci zabranjeno je dizati utege težine više od tri ili četiri kilograma;

  U većini slučajeva to je težina novorođenčeta. Međutim, to ne znači da žena može neprestano nositi bebu u naručju ili u remen. Liječnicima je dopušteno uzeti mrvicu u ruke i staviti u krevetić ili kolica, hraniti bebu, ali dugo vremena ne nositi ga na rukama.

 • obavljati zadaće, posebno oprati pod, prašinu, oprati ručno (one procese gdje je potrebno savijati ili čučanj) treba pomaknuti muža ili domaćicu, rođake. Mjesec ili dva, majka bi se trebala brinuti o sebi, a ne pretjerati. Samo nakon dopuštenja liječnika može se žena vratiti na obavljanje poslova;
 • vježba ili vježba je zabranjena dva mjeseca;

  Naravno, sve mlade majke pokušavaju dobiti što bolju formu, ali nakon operacije potrebno je pričekati neko vrijeme.

  Dijeta i hrana mlade majke

  Da bi proces oporavka bio brži i bez komplikacija, žena mora pravilno jesti. Vrlo često, mlade majke imaju problema s radom gastrointestinalnog trakta: većina zatvor, bol tijekom pokreta crijeva. Stoga liječnici preporučuju posebnu prehranu, osobito u prvom tjednu nakon isporuke.

  Uravnotežena jesti, isključujući svu štetnu hranu i jela, žena treba najmanje dva do tri mjeseca nakon operacije. I idealno rješenje će biti pravilna prehrana na trajnoj osnovi.

  Sva jela trebaju biti pari, kuhana jela ili pečena. Strogo je zabranjeno jesti masnu, začinjenu, prženu, dimljenu ili ukiseljenu hranu i hranu. Također, mladoj majci se ne preporučuje jesti masno meso (svinjetina) i riba. Potrebno je isključiti iz prehrambenih slatkiša, pečenja, pečenja i slatkiša. Povrće i voće treba jesti samo one koji nisu jaki alergeni. I nakon COP-a se ne preporuča uključiti u jelovnike jela koja doprinose nastanku konstipacije. Bolje je diversificirati prehranu fermentiranih mliječnih proizvoda i svježeg povrća.