Trajanje ljekovitog šavova nakon porođaja

Liječenje

U procesu rada žene često imaju suze u zidovima vagine, perineuma i cerviksa. Ova situacija je sporedna za liječnike rodilišta, pa stoga ne predstavlja prijetnju životu majke. Na formiranim suzama prošivene naknadnim antiseptičkim tretmanom.

Za prvu ženu postupak za ubiranje suza nije sasvim ugodan, stoga se žene boje ove manipulacije. Ako se mlada majka morala nositi s tim problemom, preporučuje se upoznavanje s pravilima njege šavova i mogućim komplikacijama.

Vrste šavova

Ovisno o mjestu lociranja nakovnja, prednje šavove podijeljene su na vanjske i unutarnje. Vanjske šavove primjenjuju se na području prepone kada je episiotomija provedena na ženki preljubnica. Unutarnji tip uboda je postavljen na zidove vagine i cerviksa. Nametanje takvih šavova provodi se korištenjem različitih materijala (catgut, poliester, svila).

Ustine šavova

Suze maternice maternice mogu se promatrati u slučaju da veliki fetus nije mogao samostalno proći kroz rodni kanal žene. Prilikom primjene ove vrste šavova nema potrebe za anestezijom, jer područje cerviksa nije osjetljivo neko vrijeme nakon rođenja. Materijal koji se koristi je lančana vlakna, koja ima svojstvo samo-resorpcije. Alternativa catgut je vicril. Takve šavove ne trebaju uklanjanje.

Nakon što se cerviks ukloni, žena koja radi ne osjeća bol ili neugodu. Posebna briga za takve šavove nije potrebna.

Šavovi u prepone

Probijanje zidova perineuma najčešće se javlja kada glava djeteta ne može izaći sami. Trauma se također može pojaviti tijekom procesa porođaja. Perinealne suze uvjetno podijeljene na 3 stupnja. Za razred 1 karakterizira oštećenje kože. U 2. razredu, ne samo da je koža oštećena, nego i vlakna mišića. U stupnju 3, lezija utječe na zidove rektuma.

Zatvaranje nedostataka provodi se pod lokalnom anestezijom (primjena otopine lidokaina). S ozljedom od 1 stupnja, medicinski stručnjaci upotrebljavaju konce lanaca. Kod šivanja grešaka stupnjeva 2 i 3 upotrebljavaju se najlonske i svilene niti. Nakon takvog postupka, žena u radu može osjetiti bol i neugodu tijekom 7-10 dana. U postpartum periodu, žena će trebati specijaliziranu njegu, koja je higijensko i antiseptičko liječenje.

Ova vrsta vanjskih šavova nosi veliki rizik od komplikacija. Takve komplikacije uključuju infekciju rana nakon čega slijedi prevlačenje. Kako bi se spriječila takva reakcija, mlada majka je obaviještena o potrebi pravodobnog liječenja površine rane.

Vaginalne šavove

Glavni uzrok oštećenja zidova vagine - ozljede rađanja. Prije postupka, lokalna anestezija izvodi se otopinom lidokaina ili novokaina. Prirodni materijali koji imaju sposobnost samorisorbiranja (catgut) koriste se za šivanje nedostataka.

Nakon ove manipulacije, nelagoda i bol traju već prva 3-4 dana. Posebna briga za takve šavove nije osigurana.

Trajanje ozdravljenja

Svaka mlada majka, suočena s sličnom situacijom, zainteresirana je za pitanje trajanja ožiljaka šavova. Trajanje ovog procesa ovisi o mnogim čimbenicima, među kojima su:

 • Pri korištenju prirodnog materijala za šivanje koja ima sposobnost samoraspoređivanja, vrijeme scarringa je 13-15 dana. Resorpcija nastalih ožiljaka javlja se u mjesec dana. Ova kategorija uključuje maternicu i vaginalne šavove.
 • Ako su tijekom zatvaranja korišteni sintetički materijali koji nemaju mogućnost samorisorbiranja, tada se ovi spojevi moraju ukloniti nakon 6-7 dana. Liječenje takvih nedostataka traje od 3 do 5 tjedana, ovisno o regenerativnim sposobnostima ženskog tijela i kvaliteti njege rane. Ova kategorija uključuje vanjske (perinealne) šavove.

Trajanje ljekovitog perioda može se povećati kada zarazni agenti ulaze u ranu. Želja za ubrzavanjem procesa ozdravljenja potiče mlade majke da traže univerzalne načine kako postići svoje ciljeve. U tom slučaju morate se pouzdati u svog liječnika.

Pravilna briga o postpartumnim šavovima jamči njihovu brzu scarring i resorpciju. Tijekom perioda ožiljaka potrebno je ograničiti tjelesnu aktivnost tako da ne uzrokuje odstupanje materijala za šivanje. Smjernice za opću njegu su kako slijedi:

 • Vanjske (perinealne) šavove obrađuju se koncentriranom otopinom kalijevog permanganata (mangana) ili briljantnim zelenilom. Antiseptičko liječenje perineuma nosi babicu. Postupak se izvodi dva puta dnevno (ujutro i navečer).
 • Nakon primjene bilo koje od šavova, ženama se preporučuje korištenje dnevnih jastučića, koji se moraju zamijeniti svaka 2 sata.
 • Strogo je zabranjeno nošenje donjeg rublja s umirujućim učinkom, jer to dovodi do smanjene cirkulacije krvi u malim zdjelicama i usporava scarring.
 • U postpartum razdoblju potrebno je nositi donje rublje samo od prirodnih materijala (pamuk).
 • Nakon svakog posjeta toaletu i svaka 2 sata preporučuje se za pranje.
 • Strogo je zabranjeno prekomjerno tražiti uriniranje. Preglada mokraćni mjehur stavlja pritisak na tijelo maternice, zbog čega se smanjuje njegova kontraktilnost.
 • Potrebno je koristiti sapun za pranje najviše jednom dnevno.
 • Nakon higijenskih postupaka, područje prepona mora biti pažljivo osušeno ručnikom, izbjegavajući trenje.
 • Nakon nametanja perinealne šavove nije poželjno obuzdati potrebu da se defekira. Morske čaše ili glicerinske svijeće pomažu normalizaciji stolice.
 • Ako je ženama nametnuta vanjska šavova, onda joj je zabranjeno sjesti 8-14 dana. Nakon ukidanja zabrane, dopušteno je da sjedne isključivo na tvrdu površinu.
 • Strogo je zabranjeno dizati težinu veću od 3 kg. Bilo koja ozbiljnost dovodi do divergencije šavova.
 • Mlade majke trebaju izbjegavati konstipaciju. U tu svrhu potrebno je koristiti hranu bogatu biljnim vlaknima, kao i svako biljno ulje (na prazan želudac).

komplikacije

Pod utjecajem različitih čimbenika mlađa majka ima rizik suočavanja s različitim komplikacijama povezanim s ovim postupkom. Kao moguće je da se mogu identificirati komplikacije:

 • Sindrom boli Ako se žena žali na intenzivnu bol u području oštećenja rane, tada se preporučuje korištenje infracrvenog ili kvarcnog grijanja ovog područja. Masti za liječenje rana Kontraktubeks pomaže smanjiti intenzitet boli.
 • Svrbež. Osjećaj svrbeža u području rane je čest simptom koji ukazuje na intenzivan regenerativni proces. Ovaj simptom ne bi trebao izazvati alarm u mladoj majci.
 • Divergentnost materijala za šivanje. Kada se pojavi ova komplikacija, žena treba hitno hospitalizirati, a zatim zatvoriti područje rane.
 • Gnojenja. Probijanje patogena u ranu uzrokuje njegovu gubljenja. Ova komplikacija zahtijeva medicinsku intervenciju, specijalizirano liječenje i, ako je potrebno, ponovno sutiranje.
 • Krvarenje. Ova vrsta komplikacija je tipična za žene koje su prekršile zabranu sjedenja. Razlog takvom krvarenju je razlika u materijalu za šivanje i lomljenju mekih tkiva. U ovom slučaju mlada majka treba specijaliziranu medicinsku skrb.

Suvremena načela postpartum suturing omogućuju brzo liječenje i minimalnu nelagodu. Podložno medicinskim preporukama, rizik od komplikacija je sveden na minimum.

Kako postupati s unutarnjim i vanjskim šavovima nakon porođaja

Tijekom poroda, žena prima mnoge mikrotraume koje ne uzrokuju nelagodu i liječe sami u roku od nekoliko tjedana. Ali ima i ozbiljnijih ozljeda. Na primjer, hemoroidi ili rupture cerviksa i perineuma. Ponekad liječnici moraju šivati ​​rastrgane tkanine. Šavovi nakon porođaja zahtijevaju obaveznu njegu. Inače, može se suočiti s ozbiljnim problemima.

Unutarnje šavove

Pozivaju se unutarnje šavove, koje su postavljene na cerviks ili vaginalni zid s ozljedama kod rađanja. Anestezija se ne koristi pri šivanju tih tkiva, budući da cerviks nije osjetljiva - nema ništa za anesteziju. Pristup unutrašnjim genitalijama žene je težak, pa su šavovi sami apsorbirajući konac.

Za prevenciju komplikacija treba slijediti pravila osobne higijene. To uključuje sljedeće aktivnosti:

 • Redovita promjena sanitarnih jastučića.
 • Nosite udobnu donju rubnu odjeću koja ima slobodan rez i izrađena je od prirodnih materijala. Najbolja bi opcija bila posebna gaćica za jednokratnu upotrebu. Ručnici su također zabrinuti.
 • Redovita higijena genitalija s toplom vodom i dječjim sapunom. Možete koristiti biljne ekstrakte, poput kamilice ili kalendule. Važno je isprati nakon svake uporabe WC-a.

Unutarnje šavove ne zahtijevaju obradu. Nakon što su nametnute, obvezna je samo ženska osobna higijena. Preporuča se 2 mjeseca da se suzdrže od seksa, a ne podižu težine za to vrijeme, kako bi izbjegli probleme s defekacijom. Ovo potonje uključuje odgađanje pokreta crijeva, zatvor i tvrde stolice. Korisni prijem žličica suncokretovog ulja prije jela. Obično rade čišćenje klizme prije rođenja, pa se stolica pojavljuje 3 dana.

Uzrok rupture cerviksa i naknadno šivanje, u pravilu je pogrešno ponašanje žene tijekom procesa rada. To jest, kada je žena u naporima napeta, a grlić maternice još nije otvoren, glava djeteta ga utiskuje, što pridonosi lomljenju. Često naknadno nametanje unutarnjih šavova nakon porođaja pridonosi: operaciji cerviksa u povijesti žena, smanjujući njegovu elastičnost ili porođaj u odrasloj dobi.

Vanjske šavove

Vanjske šavove se primjenjuju kod rupture ili disekcije perineuma, ali one koje ostaju nakon carskog dijela također se mogu uključiti ovdje. Ovisno o prirodi rane, liječnici koriste i samoupojiv materijal za šivanje i nakon nekog vremena zahtijeva uklanjanje. Za vanjske šavove potrebna je stalna skrb, čija odsutnost može ugroziti komplikacije.

Dok ste u rodilištu, proceduralna medicinska sestra obrađuje vanjske šavove lijevo nakon rođenja. Da biste to učinili, koristite otopinu briljantnog zelenog ili kalijevog permanganata. Nakon iscjednje, svakodnevni tretman će morati to učiniti sami, ali to možete učiniti u antenatalnoj klinici. Ako se koriste niti koje se ne apsorbiraju, one će biti uklonjene u roku od 3-5 dana. U pravilu, ako nema problema, to se obavlja prije izbacivanja iz bolnice.

Mjere predostrožnosti potrebne za brigu o vanjskim šavovima:

 • Ne možete sjesti, samo leći ili stati.
 • Ne može se izgrepsti.
 • Ne možete nositi donje rublje koje će podnijeti pritisak na prepone. Ne loše gaćice izrađene od prirodnih materijala ili posebnih jednokratnih donjeg rublja.
 • Nemojte dizati težine 1-3 mjeseca.
 • Prvi dan nakon rođenja treba odgoditi odmrzavanje.
 • Za 2 mjeseca nakon poroda ne biste trebali imati seks.

Pravila higijene su ista kao i za brigu o unutarnjim šavovima. Oni mogu dodati upotrebu posebnih jastučića, koji imaju prirodnu podlogu i premaz. Neće uzrokovati iritaciju i alergije, promicat će brzo ozdravljenje. Nakon tuširanja poželjno je malo hodati bez odjeće. Kad zrak uđe, puerperalne šavove će se izliječiti mnogo brže.

Razlozi zarezivanja perineuma tijekom porođaja:

 • Prijetnja rupture perineuma. Incizije su skloni brže izliječiti i uzrokovati manje nelagode i negativne učinke.
 • Neelastično tkivo vagine.
 • Prisutnost ožiljaka.
 • Nemogućnost guranja zbog medicinskih razloga.
 • Pogrešno mjesto djeteta ili njegove velike veličine.
 • Brzo rođenje.

Šavovi nakon porođaja

Šavovi nakon poroda - fenomen nije rijedak i vrlo neugodan. Svaka treća žena se suočava s ovim problemom i, nakon što je čula puno od iskusnih prijatelja o opasnosti od razlike u šavovima, panika je u potrazi za informacijama o tome kako se zaštititi od takve situacije.

Postoji nekoliko obaveznih pravila za skrb o postpartumnim ožiljcima, ali prvo morate shvatiti koji su šavovi i u kojim slučajevima oni nametnu ženi u porodu.

 • Šavovi nakon carskog dijela. Ovdje je sve očito. Potrebni su šavovi. Veličina rez od oko 12 cm, a to je učinjeno na području donjeg segmenta maternice.
 • Šavovi na vratu maternice. Prekoračeno na raskidanje maternice u prirodnom porođaju, a jaz se javlja uslijed nedovoljnog otvaranja vrata maternice i prijevremenog guranja fetusa, u kojem glava stavlja pritisak na cerviks i uzrokuje rupturu.
 • Šavovi u vagini. Zidovi vagine su razbijeni u istim slučajevima kao i cerviks.
 • Šavovi na prepone. Najčešće su perinealne suze, postoji nekoliko vrsta i pojavljuju se u različitim situacijama: brzu isporuku, prijevremenu dostavu, prsni prikaz ploda i tako dalje. Stražnji komad vagine (1 stupanj kidanja), koža i mišići zdjelice (stupanj 2) i koža, mišići i zidovi rektuma (stupanj 3) mogu se slomiti. Perinealna ruptura također je umjetna: perineum se odsiječe s posebnim sredstvom u srednjoj liniji od stražnje komisije vagine do anusa.

Postoji nekoliko tehnika šivanja. Nedavno se šupljine sve više koriste, posuđene iz kozmetologije. Nakon iscjeljenja, oni su posve nevidljivi. Međutim, bez obzira na tehniku ​​šivanja, potrebna je ista kvalitetna njega. Razlikuje samo materijale s kojima su izrađene. Ako se šavovi nanesu s neabezivnim šavovima, treba ih ukloniti nakon 2-5 dana. Ali materijal koji se može upiti ne zahtjeva takav postupak. Najčešće se koriste Kedgut, vicryl i maxon. Ove se niti potpuno otapaju bez ponovljene medicinske intervencije, tj. Takve šavove nisu uklonjene.

Kako nositi šavove nakon porođaja?

Šavovi u vagini i na grliću maternice, u pravilu, gotovo se ne zamaraju ženom i ne zahtijevaju posebnu njegu. Trebate samo slijediti pravila osobne higijene i ne podizati težine. Ovi šavovi su povezani s nitima koji sami rastopiti u roku od nekoliko tjedana. Ožiljci se iscjeljuju bezbolno i prilično brzo.

Šavovi nakon cezariannog dijela zahtijevaju posebnu pozornost. U prvim danima nakon operacije, medicinska sestra brine o njima. Postoperativna šava se svakodnevno tretira antiseptičkim otopinama i primjenjuje se sterilno odijevanje. Tjedan dana poslije, uklanjaju se neizabirajući šavovi, ali nastavljaju se postupci liječenja.

Žene se često žale da bol iz šavova na perineumu ne odlazi dugo, a šavovi slabo iscjeljuju. Ovdje morate izdržati malo, ali obrada je izuzetno važna. Različite žene su prikladne za ove različite lijekove. Opstetričari u rodilištima liječe šavove na perineumu, obično zelenom bojom. Kod kuće se preporuča probati mast Levomekol, Bepantin, Malavit gel, Solcoseryl, Chlorhexidine, morske dlake, Chlorophyllipt. Valja napomenuti da nisu svi načini jednako dobri: mnoge žene, na primjer, primjećuju povećanje boli kada se koriste Levomekol, pa stoga trebate probati, odabrati i izdržati - vrijeme se također iscjeljuje u ovom slučaju. U međuvremenu, nemojte zaboraviti na higijenu.

Šavovi nakon poroda: što treba znati mlada majka?

U procesu porođaja, žena prima mnoge mikrotraume koje sami liječe u roku od nekoliko tjedana. Ne uzrokuju nelagodu mladoj majci i ne zahtijevaju specifičan tretman.

Često postoje ozbiljne rupture perineuma i cerviksa, što dovodi do šivanja, koja, ako se neprimjereno skrbi, može uzrokovati komplikacije.

Zašto su šavovi potrebni?

Nametnute ubode nakon porođaja ukoliko postoje praznine u napretku djeteta kroz rodni kanal. Unatoč elastičnosti cerviksa i vaginalnih zidova, vrlo je teško izbjeći ozljede. Najčešći prekidi pojavljuju se tijekom velikog voća, brzom isporukom, kada tkiva nisu dovoljno rastezljiva, s pogrešnim ponašanjem žene. Posljednji trenutak odnosi se na žene koje se počnu izravnati prije propisanih vremena ili opterećuju zdjelicu, stvarajući prepreku za djetetovo propuštanje.

Šavova i u slučaju disekcije perineuma (epiziotomija). Razlozi su slični - krivi položaj fetusa, velika veličina, slaba elastičnost mišića. Dezekcija perineuma je također potrebna tijekom dugotrajnog porođaja, kada se voda povuče, a dijete je teško proći kroz rodni kanal. U takvim slučajevima, epiziotomija štedi fetus i ženu od zaraznih rana koje se liječe dulje od kirurškog rezanja. Pročitajte više o amniotomiji →

Vrste šavova

Postoje dvije vrste post-partum šavova:

 1. Unutarnja - postavljena na zidove vagine i cerviksa mehaničkim ozljedama. Interni šavovi nakon rađanja rade dovoljno brzo i sastoje se od materijala koji se može upiti. Kod primjene, anestezija nije potrebna, jer cerviks nije osjetljiv.
 2. Vanjski - nametnute su pri disekciji ili rupture perineuma. Ovisno o rani, može se koristiti kao samorisorbabilni materijal, kao i normalno, koji se koristi u kirurgiji i potrebno uklanjanje petoga dana.

Koliko šavova liječi?

Ako žena popuni sve upute propisane od strane liječnika, postpartum uboda liječiti u roku od 3-5 tjedana. S velikim prazninama i nepridržavanjem osnovnih pravila higijene, proces ozdravljenja može biti odgođen nekoliko mjeseci.

Samoupojni materijal u potpunosti nestaje iz rane otprilike drugi tjedan nakon isporuke. Konvencionalne kirurške niti uklonjene su 5. dana nakon rođenja.

Osjećaj žene

Nažalost, šivanje gotovo uvijek ostavlja neugodni utisak. Nemoguće je izbjeći bol i nelagodu, ali uz poštivanje nekoliko važnih pravila, koja će se kasnije raspravljati, moguće je skratiti vrijeme liječenja šavova.

Prvih nekoliko dana u području prepona može uzrokovati peckanje, svrbež ili prsnuće. Ako nema krvarenja, onda nema razloga za zabrinutost. Glavna stvar je ne izlagati svoje tijelo jakom opterećenju, au slučaju teških boli potrebno je vidjeti liječnika.

Moguća nelagoda tijekom spolnog odnosa. Do potpune iscjeljivanja šavova, potrebno je napustiti seks! Žena će biti ne samo povrijeđena, već i moguća komplikacija.

Kako se brinuti za rane?

Ako unutarnji šavovi nakon porođaja ne zahtijevaju posebnu pažnju, vanjske rane treba pratiti s posebnom pažnjom. Prvo liječenje provodi se u rodilištu, a zatim se ponavlja 2-3 puta dnevno. Obično za ovu uporabu briljantne zelene ili kalijevog permanganata.

Nakon ispuštanja šavova, žena mora samostalno obrađivati ​​šavove i slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 • Promijenite brtvu svakih 2-3 sata, barem. Postpartumno pražnjenje smeta svakoj ženi koja radi, pa je stoga upotreba higijenskih proizvoda obavezna. Ako je moguće, bolje je koristiti posebne jastučiće koji imaju prirodnu podlogu i meke ne sintetičke materijale kao premaz. Sprječavaju pojavu alergija, iritacije i potiču brzo ozdravljenje šavova.
 • Isperite toplom tekućom vodom, nakon tuširanja malo kao bez odjeće. U zraku, šavovi nakon porođaja mnogo brže zacjeljuju. Ne možete obrisati prepone ručnikom nakon tuširanja. Bolje je blotiti malo s pamučnom krpom ili pričekati dok je potpuno suha.
 • Nakon tuširanja obradite šavove zelenom bojom.
 • Ne možete podići težine za mjesec dana i sjediti barem 10 dana.
 • Morate nositi donje rublje samo od prirodnih materijala, čak i bolje - jednokratne pamučne gaćice. U početku je potrebno napustiti uski donje rublje koji prekida protok krvi u genitalije.

Moguće komplikacije

U većini slučajeva, šavovi savršeno iscjeljuju nakon porođaja, a ženama ne pružaju dodatnu nelagodu. No postoji nekoliko bolesti koje mogu proizaći iz nepoštivanja pravila higijene i oslabljenog imuniteta mlade majke:

 1. Uništila je šav. Ako se šavovi neispravno nanose, utroba se isprazniti naporom, a utezi se podižu, šavovi se mogu odvojiti. Najčešće se to događa tijekom prva tri dana nakon rođenja, ali možda kasnije. Liječenje se sastoji od ponovnog šivanja.
 2. Ispaljen šav. Ako žena ima infekciju koja nije izliječena prije isporuke, ili ne promatra higijenu, onda je moguće probijanje šavova. U tom slučaju, postoji jaka bol, rana bubri i gnoj se oslobađa iz njega. Liječenje može propisati samo liječnik, ne biste se sami pokušali riješiti upale!
 3. Šavovi su jako ozlijeđeni. Kao što je gore spomenuto, u početku vanjske šavove uzrokuju bol. U normalnom rasponu, kada žena osjeća nelagodu kada sjedi ili se isprati. Ako bol ne zaustavi, ali se pojačava, osjećaj gori ili pritisak kod hodanja, tada možemo govoriti o upalnom procesu. Nemoguće je započeti bolest, potrebno je pojaviti se ginekologu i dobiti preporuke za liječenje.

Nemojte se bojati za šivanje tijekom porođaja. To je poznata manipulacija u modernoj medicini, koja omogućuje očuvanje zdravlja i života djeteta, te za ženu da spriječi pojavu ružnih, neestetskih rana.

Koliko se šavova liječi nakon porođaja i kako ih liječiti?

Svaka žena čeka porođaj s nekom trepidacijom i strahom. Uostalom, nitko ne zna točno kada će doći, kako će proći i kada će završiti. I kao da se žena ne priprema za to, početak rada još uvijek iznenađuje.

Dugo borbe, pokušaji i, napokon, dijete na rukama.

Sreća, dok je zagrlila ženu, nemoguće je staviti u riječi, zaboravljajući svu bol, sva muka koja se doživjela prije nekoliko minuta. No, kako biste smireno držali dijete u vašim rukama, morat ćete malo raditi i patiti.

Najviše neugodan, bolan i dugo traje prvu fazu rada, kada se vrata maternice otvore. No, druga - rođenje djeteta - to su nekoliko minuta, koje se, međutim, može potamniti rezom ili (još gore), rupture prepona. Neke se žene odupiru režu što mogu: ljutiti, čak i vrištati. Ali morate razumjeti da je ova manipulacija ponekad jednostavno neophodna.

Rodni kanal može biti uski za bebu, a ako liječnik ne učini rez, dijete će to učiniti. Zatim će to biti praznina s razbijenim rubovima nepravilnog oblika i bit će mu teško sagorjeti, a da ne spominjemo činjenicu da će dugo i bolno izliječiti.

Vanjska (vanjska) i unutarnja šavova nakon porođaja

Unutarnje šavove preklapaju se pri raskidu cerviksa i vaginalnih zidova. Budući da nakon rođenja maternica gubi svoju osjetljivost, majka gotovo ništa ne osjeća kada se širi.

Ali kad se šavovi stavljaju na vaginu, vrlo je primjetljivo, pa se obavlja lokalna anestezija. Unutarnje šavove izrađene su sa samonosivim šavovima koje ne zahtijevaju dodatnu brigu i uklanjanje šavova.

Nosite šavove na perineumu na vanjske šavove, a ovdje je sve malo složenije. Žena se može rastrgati i šavovi na pauze više se izliječiti.

Međutim, uglavnom liječnici uspijevaju napraviti ravnomjerno (i apsolutno bezbolno) rez u smjeru anusa. Šivanje na ovom mjestu je malo bolno pa se ovdje također radi lokalna anestezija.

Samouvjereni šavovi

U posljednjih nekoliko godina, gotovo sve šavove nanose se samozapaljivim niti. Vrlo je prikladno: ne treba ih ukloniti, a za 7 do 10 dana neće biti nikakvih tragova.

Jedina stvar koju žena može primijetiti su komadi niti ili čvorovi na jastučiću. Ne budite uznemireni, znate, ti ostatci niti znače da su šavovi gotovo nestali. Nakon mjesec dana nakon pregleda kod liječnika možete to potvrditi.

Bilo da je kupka korisna za trudnice ili ne, naučit ćete u ovom članku.

I ovaj je članak o zla pušenja tijekom trudnoće.

Razmislite o nekim značajkama

Da se šavovi brzo izliječi, a ne upaljeni, moraju se pravilno brinuti. Unutarnje šavove u normalnom tijeku se uopće ne obrađuju, budući da se koriste sterilni samonosivi šavovi. Ima dovoljno higijenske skrbi.

Ali ako su unutarnje šavove upaljene ili su prigušene, onda koristite tamponi s levomikolom ili bilo kojim drugim protuupalnim mastima.

Posebna pažnja je potrebna za vanjske šavove. Treba ih obraditi 2 puta dnevno. U bolnici je medicinska sestra.

Prvo, šavovi se tretiraju vodikovim peroksidom, a zatim sjajnim zelenilom ili jodom. Osim toga, fizioterapija se provodi za promicanje bržeg liječenja.

Žena nakon poroda uvijek ima puno problema. A problemi s šavovima tek su mali dio njih. Ali vjerujte mi, zdravo dijete koje ima slatko, šminkanje na rukama, otkupit će sav svoj posao i učiniti ga zaboraviti na sve poteškoće vezane uz porođaj.

Mnoge žene, koje se prvi put susrele sa šavom nakon porođaja, ne znaju kako se ponašaju ispravno, tako da šavovi ne odstupaju.

Najvažnija stvar - žena u radu s šavovima ne smije sjediti 7-10 dana u svakom slučaju. To jest, možete jesti, hraniti bebu, igrati se i raditi drugi posao samo u lažnom položaju ili stojeći.

U početku će biti teško naviknuti se na to, a cijelo vrijeme će postojati želja za sjesti. Važno je da ne počinite takve gluposti, inače će se šavovi raspršiti.

Bilo je to mnogo lakše, jer je dijete doneseno samo za hranjenje i odmah je oduzeto, pa se žena mogla odmoriti, navikla na njen novi položaj. Općenito je bilo zabranjeno da se žene koje rade s ubodima nepotrebno uzdignuše, pa je liječenje uboda nakon rođenja mnogo brže.

Ali sada, kada se beba prenese u prvih 24 sata i ostavi s majkom prije ispuštanja, prilično je teško pridržavati se kreveta za krevet, jer se morate ustajati i usidriti bebu, oprati i hraniti. Pa, kako ne možete zaboraviti i ne sjediti po naviku?

Budući da se žena koja radi u operaciji ispušta 5-7 dana, putovanje kući neće biti vrlo ugodno, morat ćete voziti polu-ležajnu poziciju u automobilu. Upozorite rođake unaprijed da samo jedan putnik može voziti s vama u automobilu jer će vam trebati više prostora.

Postoji još jedna stvar: u prvom tjednu nakon šivanja, trebate pravilno otići do toaleta "uglavnom". Najbolje je staviti klistir na prvi nagon, inače se šavovi mišića zdjelice mogu raspršiti zbog napetosti mišića

A ovdje se govori o problemima u ranoj trudnoći.

Na našim stranicama http://puziko.online/ još puno zanimljivih i korisnih informacija.

Što ako...

Šavovi se odvajaju

Ako su šavovi još uvijek labav, važno je to brzo odrediti.

Unutarnje šavove razlikuju se u krajnje izuzetnim slučajevima. Upozorenje je jednostavno nemoguće. To može vidjeti samo liječnik na pregledu. Takve šavove, u pravilu, ne dodiruju.

Najčešće se to događa s vanjskim šavovima u perineumu. Brzo kretanje, pogrešan čin defekacije, ili, ako žena sjedne, može uzrokovati da šavovi razbiti.

Ako se to dogodi doslovno dan nakon isporuke, primjenjuju se opetovane šavove. Drugi razgovor, ako su rubovi rane već izliječeni, a šavovi su razdvojeni. Tada liječnik odlučuje o ponovnom šivanju.

Ako je to samo par šavova i da nema opasnosti za život, onda se šavovi mogu ostaviti kao takvi. Ali također se događa da se šav prodaje u potpunosti. Zatim se rubovi rana izvlače, a šavovi se ponovo nanesu.

Šavovi su ozlijeđeni

Šavovi nakon porođaja mogu povrijediti prvih nekoliko dana, a zatim bi bol trebao otići. Unutarnje šavove mnogo se brže izliječi, a bol se slabi, prolazi kroz nekoliko dana općenito. No, vanjske šavove i dalje dugo mogu gnjaviti, ako ne budu u skladu s režimom.

Bol pri pokušaju sjedenja je sasvim prirodna, ali ako se bol pojavljuje u mirnom stanju, to može signalizirati upalni proces.

Kada se uklanja šava?

Situacija je teža s konvencionalnim šavovima koje treba ukloniti. To se može učiniti samo nakon zacjeljivanja rana. U najboljem slučaju, to se događa danima 6-7.

Ali ako je došlo do upale uboda nakon poroda ili uboda šavova, zacjeljivanje se odgađa i morate se boriti protiv upalnog procesa i samo ukloniti šavove.

Pa kad uklonite šavove nakon poroda? Sve ovo rješava pojedinačno. Prije ispuštanja iz rodilišta, žena pregledava liječnik, a ukoliko je sve dobro, uklanjaju se šavovi (postupak je praktički bezbolan). Ako je još uvijek rano, liječnik će vam reći kada trebate pregledati konzultacije.

Umjetno rođenje: posljedice, vrijeme i uzroci. U ovom ćete članku naučiti.

I ovdje ćete saznati možete li piti pivo tijekom trudnoće.

Šavovi nakon rođenja: 2 vrste i posljedice

Mnoge žene nakon porođaja mogu imati šavove koji uzrokuju nelagodu ženki prerane žene. Uobičajena je komplikacija ruptura mekih tkiva tijekom pokušaja i pojave djeteta. Situacija u svakom slučaju je individualna, ovisno o elastičnosti maternice i vagine, veličini fetusa i njegovoj pravilnoj revnosti. Ako se šavovi ne mogu izbjeći, potrebno je svakodnevno voditi brigu o najbržem iscjeljivanju.

Samouvjereni šavovi: prednosti

Postpartum uboda može se podijeliti na unutarnje i vanjske. Unutarnji nametnuti rupturu cerviksa i vaginalnih zidova. Uzrok je brzom isporukom, velikim fetusom i nepotpunim otvaranjem maternice.

Samonamjenjiva vlakna uglavnom se koriste za unutarnje ozljede organa.

Pristup šavovima je težak i ponovna intervencija nije poželjna. Vrijeme resorpcije izravno ovisi o sastavu niti. Materijali se mogu apsorbirati kad se njihova snaga gubi 30-60 dana. Učinak vode i bjelančevina na sastavu tkanine za umrežavanje javlja se.

Za šivanje vrijede:

 1. Čep, konac nestaje od 30 do 120 dana, ovisno o debljini materijala.
 2. Lavsan - od 20 do 50 dana.
 3. Vicryl - 50-80 dana.

Samonosive šavove ne zahtijevaju dodatno liječenje. U mjesecu će se riješiti. Potrebno je samo pridržavati se osobne higijene, izbjegavati seksualne odnose 2 mjeseca, ne nositi težinu i odmah spriječiti probleme s odstranjivanjem. Liječnici preporučuju uzimanje žlice biljnog ulja prije jela kako bi se olakšao proces s stolicom.

Koliko se šavova liječi nakon poroda: stvarna pitanja trudnica

Vanjske šavove nakon porođaja nametnute su kada se pokvareni stražnji komad ili kada se perineum razgoni. Epiziotomija je kirurški rez za sprečavanje vaginalnog rupture i slobodnog prolaska fetusa tijekom kompliciranog porođaja. Šivanje glatkog rezanja je manje bolno i kvalitetnije. Prirodne pauze liječe dulje vrijeme i izgledaju manje estetski ugodne.

Da bi se rezovi brže izliječili, moraju se pažljivo i pažljivo održavati.

Indikacije za kirurški rez:

 1. Prijetnja rupture perineuma, koja se vizualno dijagnosticira s jakim istezanjem tkiva do transparentnosti. Može se pojaviti kod trudnica koje pate od dijabetesa, bolesti kože, suhe epiderme.
 2. Olakšati pokušaje trudnica s patologijom kardiovaskularnog sustava.
 3. Abnormalno krvarenje kako bi se ubrzao proces poroda.
 4. Prerano rođenje.
 5. Veliki voće.
 6. Prva višestruka trudnoća.
 7. Prijetnja ozljeda fetusa, uz pogrešnu prezentaciju zdjelice.

Episio rez je mnogo bolji od rane. Glatke rubove lakše se šivati, usklađujući ih što je moguće fiziološki. Šava se brže brusi, bez gubljenja i edema. Najloni, vicryl i svileni niti obično se primjenjuju na vanjske šavove. Oni se ne otapaju sami, već osiguravaju čvrstu vezu rubova rane, šav ne odstupa.

Iscjelite rane 10-14 dana, ako ne postoje komplikacije.

Sve to vrijeme, žena će doživjeti bol kada hoda, sjedi, pokrete crijeva. Mnoge žene su zabrinute zbog pitanja: nakon koliko će vremena ukloniti šavove? Obično se postupak provodi 5-7 dana nakon operacije, uz normalno liječenje.

Kako brzo izliječiti šavove nakon poroda: standardna pravila

Unutarnje šavove u većini slučajeva ne zamaraju ženu. Posebna se pozornost posvećuje vanjskim ozljedama. Da biste brže izliječili šavove, morate slijediti neka pravila. Prva tri dana trebaju se prati toplom vodom svaka 2 sata. Njega treba uzeti sterilnim ručnikom bez dlačica, samo namočenjem. Za liječenje perineum zelene boje ili kalijevog permanganata, ove procedure provodi medicinska sestra u bolnici. Često se mijenjaju postpartum jastučići. Nosite udobnu donju rubnu od prirodnog materijala.

Da se šav ne prodaje, zabranjeno je:

 • Sjednite za prvih 10 dana;
 • Podignite težine 60 dana, osim djeteta;
 • Imati seks tijekom mjeseca;
 • Češku šavova.

Možete sjediti ženu u radu, nakon nekoliko dana, najprije na jednoj stražnjici, a zatim se potpuno nasloniti na stolicu. Potrebno je osigurati blagi pokret crijeva. Da biste to učinili, strogo slijedite prehranu, izbjegavajući zatvor. Također se ne preporučuje brijanje do potpunog ožiljaka. Takav postupak može uzrokovati ozbiljne iritacije na genitalnim usnama, što zauzvrat dovodi do upale šupljine, teške svrbeža i gubljenja.

Metoda carskog reza utječe na zacjeljivanje rana. Taj se postupak smatra radom benda, a bolni sindrom može trajati nekoliko mjeseci.

U hitnoj operaciji, rez je napravljen vertikalno, od pupka do pubisa. U tom slučaju, stijenke abdomena su zalijepljene, što dovodi do perioda oporavka dovoljno dugo. Još nježnije je vodoravna šava, s kozmetičkim šavovima. Ovaj rez izgleda puno bolje i teško se može zamijetiti nakon scarringa. Nakon operacije, propisuje se lijek protiv bolova. Ne možeš leći. Sljedećeg dana, žena bi trebala ustati. Pokret pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, pridonosi smanjenju maternice i boljem ozdravljenju rodnog kanala.

Kako nositi šavove nakon poroda: antiseptici i lijekovi protiv bolova

Također je potrebno brinuti za šavove u postoperativnom razdoblju nakon izbijanja iz bolnice. Liječenje zglobova kod kuće provodi se vodikovim peroksidom i raznim kremama: Bepanten, Solcoseryl, Levomekol. Šav na abdomenu može se tretirati zelenom bojom, stavljajući lijek oko rane 3 tjedna.

Poseban zavoj, koji se može kupiti u ortopedskim trgovinama, pomoći će ubrzati oporavak.

Mnoge žene zapažaju da šavovi nanose štetu dugo vremena, osobito nakon carskog rezanja i raskida perineuma. Emocionalno stanje žena koje rade u tom razdoblju je iznimno nestabilno, što može utjecati na laktaciju. Rektalna i vaginalna supozitorija pomoći će anesteziju rane u bolovima: diklofenak, ketanol, voltoren. Da biste saznali koja je droga bolja za upotrebu, trebate nadzirati liječnika.

Tretirajte šavove nakon porođaja mogu biti antiseptici i lijekovi protiv bolova

S nepravilnom brigom za ranu mogu se pojaviti neke komplikacije:

 1. Dovršavanje šavova. Ako se pojave ozbiljne boli, pri primjeni vodikovog peroksida rane se izvuče, izvlače se, iz njih dolazi žućkasto ispuštanje, što ukazuje na to da je šav festered. Simptomi mogu biti povezani s groznicom. Ožiljak smeća zbog nepravilne higijene ili prije infekcije. Specijalist će propisati dodatno liječenje uporabom antibakterijskih lijekova.
 2. Divergentne šavove. Situacija se može dogoditi u prvim danima nakon operacije ili nakon uklanjanja šavova. Tkiva se mogu dispergirati iz nekoliko razloga: rano sjedenje, prebrzo kretanje, slabo povezivanje rane, njezina infekcija. Ako se šavovi odvajaju kod kuće, glavna stvar je da se kirurg prebacuje na vrijeme. Ako je potrebno, liječnik će ponovno pregledati i uboditi ranu.
 3. Upala šava. Bolna senzacija u prvim danima nakon rada je norma. Kad su uklonili niti, ali bilo je bolno stajati, sjesti i povući u šavove, možda su se rane upale. To zahtijeva pomoć stručnjaka.

Ako se nakon povratka kući rana krvari, ožiljak je natečen, područje oko njega izgledalo je crvenilo, pojavilo se gnojno iscjedak ili zbijanje, potrebno je pregledati ginekolog. Postpartumne komplikacije zahtijevaju hitan tretman. Nepažnja prema tijelu može dovesti do gnusnog upala ili infekcije krvi.

Crotch nakon isporuke: predviđanja za budućnost

Kada se perinealni rupture, kao i epiziotomija, šavovi primjenjuju odmah nakon rođenja. Kako bi se spriječio upalni proces, potrebno je što bolje prilagoditi rane. Ako su tkanine loše vezane, moguća su njihova ruptura, gnojidba i dugi period oporavka. Liječenje ovisi o korištenim šavovima. U rijetkim slučajevima pacijenti se žale na svrbež prepone. Uzrok može biti alergijska reakcija na vlaknaste materijale.

Za svaku ženu, proces oporavka je individualan. Ožiljak prestaje ozlijediti nakon 5-6 tjedana, a drugi traju mjesecima. Mnoge žene u radu ne mogu shvatiti zašto se ožiljci svrbe. Ako nema snažne boli, stanje je normalno. Ožiljak se svrbi dok liječi. Da biste uklonili svrbež, potrebno je češće isprati hladnom vodom. Stručnjaci preporučuju specijalne vježbe kontrakcije Kegel, koje doprinose obnovi vaginalnih mišića.

Neke žene su zainteresirane za pomoć lijekovima koji će olakšati vanjske ožiljke. Liječnici često propisuju mast Kontraktubeks, koji počnu razmazivati ​​nakon ozdravljenja šavova. Recenzije trudnica pokazale su da gel omogućuje poboljšanje kozmetičkog učinka ožiljaka, olakšava ih i manje primjetite. Uz carski rez, kozmetički rezovi neće biti vidljivi nakon 8-12 mjeseci.

Kako nositi šavove nakon isporuke (video)

Higijena, medicinske preporuke i optimističan stav pridonose pozitivnoj dinamici spajanja tkiva. Uskoro će rane izliječiti, edem nogu će pasti, a žena će moći uživati ​​u majčinskoj sreći.

Koliko unutarnjih šavova liječi nakon porođaja

Tijekom rođenja bilo je unutarnjih suza. Ne sjećam se koliko će iscjeljenja liječiti, iako je liječnik rekao kad je šivanje. Aktivno se služim za higijenu, pa ovdje: šavovi su povrijeđeni, kao da je težina suspendirana, pogotovo kad stojim. Nakon rođenja, prošlo je 10 dana.. Pitanje: je li to normalno i postoje li neki načini koji mogu ublažiti bol ?!

djevojke slatke, već rađaju i koji su imali unutarnje suze i šavove. Imam 15 dana nakon isporuke - u svemu je sve ušiveno (zidovi vagine) cerviks je bez suza, trbuh (maternica) počeo je boljeti malo drugi dan... krv je gotovo nestala - ali! Postoje čudne sekrecije - žute, ponekad s ružičastom bojom i ne miris jako dobro (oprostite mi, molim te.) kao da je netko umro (((općenito, naravno, izgleda poput nuggeta, ali ovaj miris.) Teme su samoodobljive, to je normalno, puno brinem - možda imam tamo rots ((? li se uopće izliječi u vremenu?

Imam 3 pitanja da ne napišem tri postova, odlučio sam sve u jednom) Molimo podijelite intimnu))) Tko nije završio odabir ili sam ja jedini? Neka vrsta ružičaste vode još uvijek izlazi iz mene, ili je to zbog struganja. A šavovi su strašno bolni, pogotovo kad gurnem kolica uopće, čak i ako umrem, ponekad imam unutarnje i vanjske bolove, čak i uz neku vrstu lumbaga, i takav osjećaj kao da se maternica sada ispada. Ovdje sam se pitao od koga.

Koliko dugo su vaše unutarnje šavove izliječene? Rođenje je bilo prije 2 mjeseca, došlo je do raskida stražnjeg vaginalnog zida, ušivenog. Na recepciji mjesec dana nakon rođenja, moj G je rekao da će šavovi biti zategnuti na jednom mjestu i najvjerojatnije će to ozlijediti, može se ispraviti laserom. Tako je, odmah nakon rođenja, usprkos činjenici da mi je dopušteno sjesti, bilo je bolesno i sada su pokušali PA nekoliko puta - to je divlje boli, bol se osjeća uz šav. Nemoguće tolerirati. Tko je tako.

Igoreshe je već 4 mjeseca, imam mjesec dana otkad je postpartumna depresija prošla, i konačno sam bila zrela za priču o mom rođenju. Naravno, mnogo je već izbrisano, ali glavna stvar će ostati u sjećanju zauvijek. Rođen sam do 02/24/2017, ujutro, bio je petak. Od popodneva četvrtka počela sam se osjećati kontrakcije. Ali na pozadini bolova u leđima iz teškog trbuha, u početku nisam im pridavao nikakvu važnost. Anksioznost me približila noću, do 23 sata pomoć mog supruga već je bila potrebna. Zagrlio me, trljao donji dio leđa i.

Mislio sam da je sve u redu. ali jučer sam otišao u G. i čak se bojala umetati ogledalo koje govori što još nije izliječeno! djevojke. I koliko ste unutarnjih šavova izliječili? Već sam imao 1,5 mjeseci nakon isporuke!

Dobra večer svima, rodila sam prije mjesec dana, stavljala su vanjske šavove na prepone (na usnama majori), kad sam dva tjedna otišao vidjeti ginekologa, liječnik je rekao da je sve iscjeljivanje. 4 dana nakon pregleda, noću sam se probudio zbog činjenice da su usne genitalija bile napuhane, i činilo se da su se nakupile, počele su gledati u ogledalo i gotovo se onesvijestile. Na jednoj od usana nema niti, a ono što bi trebalo biti zajedno (rastu zajedno) uopće nije. Osjećam se kao da je sve izvorno slomljeno.

Prošlo je skoro 4 mjeseca, sve je počelo zaboraviti, pa sam odlučila pisati o mom porodu, sve dok moj mozak napokon nije izbrisao sve. Trudnoća je planirana, u 4 ciklusa sve je bilo riješeno. Nekako sam odmah odlučio imati trudnoću i roditi Oparina - najbliži centar za nas, a potom potpuno vezan za njega. Trudnoća je prošla dobro, radio 01.11 i rodila 03.11. Jednostavno nije moguće reći na vrijeme ili ne, jer nisam mogao pomoći, ali se razlikuju - kao rezultat DA 18.11, termin je.

Objavila je 29. prosinca. Suze 1. i pad prednjeg zida ((((Stavljamo unutarnje i vanjske šavove, sve sa samoljepljivim nitima, pokušavam vrlo dobro slijediti šav, ne sjesti, ne sagnuvši se, idem gotovo u WC, nemam konstipaciju, ali uvijek od straha. Imam laringitis i kašlja od njega, a to ima veliki učinak na šavove, kad se kašlja, tamo stvara pritisak, iako ja prenose prepone sa svojom snagom tako da Bog zabranjuje. Danas sam otišao na pregled na 2. broj.

Sada izgledam ovako. I prije mjesec dana. Ali u redu.. U početku, pitam blijedo srca, strašno, prljavo da ne idem dalje, fotografije nisu sve tako lijepe)))

Dvanaestoga sam dana prikupio svoje misli i odlučio pisati o rođenju moje djevojke. Osjećam da će priča biti duga. Počnimo, krenimo, i vidjet ćemo!

Koliko će krv ići nakon poroda? Nekako sam počela istjecati, a prije nekoliko dana otišla sam opet. Bilo je već žutog pražnjenja, kad su se iznenada promijenili u krv i jako puno kao drugi dan nakon isporuke.Čak i postnatalni šavovi za nekoga kako liječiti, a težinu? Očito sam imao unutarnji oticanje i nema više težine lijevo.Mi jedem malo, ja dojenjem, Težim 74 kg svaki dan na licu mjesta nekoliko dana, samo u teretani? I dalje vrlo slabo, sjedim s djetetom odmah ispred kuće, glava mi se vrti.

Djevojke, tema je toliko hitna da danas želim razgovarati i razgovarati o tome. Naravno, nema točnih statističkih podataka o ovom pitanju, i zapravo ne može biti. Zato što je nemoguće izolirati od ukupnog broja žena bez djece, onih koji ih mogu dobiti. ali ne želi. On ne želi, jer "karijera je važnija", jer "vrijeme još nije", jer "nema uvjeta" jer "financijska situacija nije to", jer, jer, jer... ali nije o njima danas, i oko.

U 32 tjedna trudnoće, prema ultrazvuku, sin je težio 2,5 kg u trbuhu. U 36 tjedana, gotovo mjesec dana prije rođenja 3200. Istodobno sam stavljen na starenje placente, pozornica 3b. No, prema studiji, prehrana djeteta bila je dobra. Otprilike u isto vrijeme krenuli smo s Andvinom u rodilište za babicu (Lena) kako bi pregovarali o porodu. Slušajući naše pokazatelje težine, rekla je da svi slatki, brašno, masni mliječni proizvodi, kao i jabuke trebaju biti isključeni iz prehrane.

1. "Kažnjeni nebo" "Svi smo spašeni u nadi" (Rim 8, 24) "Vrata su uska i put je uska, što vodi u život" (Matej 7,14) Antonina je sanjao da je zima došla. Sivi asfalt je nestao pod snježnim bijelim plaštem, a automobili koji su stajali na ulicama postali su snijegovi. Bijele šešire stavljene su u kuću, a stari, zaleđeni topli baciše debele krzna nad njihovim ramenima. Djevojčica je kotrljala niz drvenu kliznu u dvorištu s radosnim urlima, a starija djeca igrala su snježne loptice. Bilo je dvorište iz djetinjstva, a ona je bila petogodišnja dijete.

Kada se ne pojavi trudnoća. Djevojke, jednom sam jednom posvetio puno vremena za proučavanje problema svog nedostatka trudnoće. U potrazi za informacijama naišli su na korisne informacije (to je forum, nema vremena za uređivanje, pa preskočite dodatne informacije). Možda će netko doći u pomoć, jer mi je bilo korisno. Iako informacije imaju više od 9 godina, a lijek je napredovao u mnogim aspektima, ali su osnove ostale iste. Autor: Rainbow 11/10/2006, 16:28 Za početak, želio bih umetnuti sliku sa slikom o tome kako nastaje koncepcija. da odakle dolazi i gdje ide.

Kada se ne pojavi trudnoća. Djevojke, jednom sam jednom posvetio puno vremena za proučavanje problema svog nedostatka trudnoće. U potrazi za informacijama naišli su na korisne informacije (to je forum, nema vremena za uređivanje, pa preskočite dodatne informacije). Možda će netko doći u pomoć, jer mi je bilo korisno. Iako informacije imaju više od 9 godina, a lijek je napredovao u mnogim aspektima, ali su osnove ostale iste. Autor: Rainbow 11/10/2006, 16:28 Za početak, želio bih umetnuti sliku sa slikom o tome kako nastaje koncepcija. da odakle dolazi i gdje ide.

Iscjeljenje unutarnjih šavova nakon isporuke

Tijekom rada, žene u radu imaju suze i pukotine u vagini, na vratu cerviksa i perineumu. Danas nije zastrašujuće, opstetričari brzo uklanjaju neugodnu posljedicu isporuke. Unutarnja šavova nakon porođaja bolno i duže iscjeljuju. Kako biste ubrzali proces što je više moguće, morate se pobrinuti za njih i obraditi ih.

Opće informacije

Na temelju vezanog mjesta odvojene su unutarnje (maternica, vagina) i vanjske šavove (perineum). Svaka opcija se vrši drugačije i koristi poseban materijal, tako da ožiljci trebaju pažljivu njegu i pravilnu higijenu.

Unutarnje šavove na grliću maternice nastaju zbog velike veličine fetusa. Anestezija se ne koristi jer je prag boli nakon što je dijete prošlo porodni kanal nije smanjeno. Sew catgut, self-absorbable niti koje ne treba ukloniti.

Ponekad koristite Vicryl ili Capron. Hipoalergenski materijal za šivanje, ne osjeća, ne uzrokuje nelagodu. Postupak ne zahtijeva posebnu njegu, jer se ožiljak nalazi duboko u sredini vagine.

Unutarnji i vanjski šavovi na vagini pojavljuju se kroz ozljede tijekom porođaja, s plitkim i dubokim prazninama. Pri primjeni šava pomoću lokalne anestezije s injekcijama novokaina. Unutarnja vrećica u vagini u postpartum formiraju niti koje se ne trebaju ukloniti. Ožiljak se osjeća i ostaje bolan 2-3 dana i ne treba posebnu njegu.

Šavovi na perineumu nametnuti zbog pukotina, ozljeda tijekom porođaja i nakon epiziotomije. Unutarnje i vanjske šavove na perineumu vrše se posebnim materijalom, temeljem stupnja težine rupture ili disekcije.

Catgut se koristi za lagane pukotine i svilenu ili najlonsku za duboke rane. Lokalna anestezija se koristi za kruženje željenog mjesta s lidokainom. Ožiljak na perineumu dugo je povrijeđen, izaziva nelagodu, zahtijeva seksualni odmor, pravilnu higijenu (nakon svakog putovanja u WC) i liječenje septičkim tankovima.

Vrijeme liječenja

Nakon šivanja na ozlijeđeno mjesto, žena treba znati koliko dugo je proces oporavka. Uostalom, svatko želi brzo riješiti nelagode nakon porođaja.

Koliko unutarnjih šavova liječi? Ovisi o materijalu koje su šivale. Ako se koriste resorbirajuće niti, sve će proći u 12-14 dana, ožiljci će biti odgođeni u roku od mjesec dana od isporuke.

Pri korištenju materijala koji se ne otapa, u roku od 5-6 dana uklanjaju se šavovi. Unutarnja šava se izliječila svilom ili vicrylom. Veliku ulogu igraju osobitost organizma Kod žena, uz dobru regeneraciju tkiva, oporavak je mnogo brži.

Nakon što će ožiljak ozdraviti u potpunosti, ovisi o mikroorganizmima koji udaraju na ranu. Pravila higijene potrebna su kako bi se spriječila infekcija u svježim ožiljcima.

Mnoge žene ne čekaju da se unutarnje šavove ozdravi nakon poroda, majke traže načine da se oporave što je prije moguće nakon rođenja djeteta. Ali najvažnije pravilo u ovom slučaju je higijena i usklađenost s preporukama opstetričara.

Dijagnoza. Prije ispuštanja iz bolnice, liječnik pregledava unutarnje šavove. Zatim, žena je poslana na ultrazvuk, gdje gledaju kroz ušivenu površinu. Budući da izgleda kao unutarnji šavovi nakon porođaja, ovisi hoće li žena otići kući ili ne.

Obično se šavovi na maternici ne uklanjaju, ostaju zauvijek. Ako se catgut primjenjuje, unutarnje šavove rješavaju se nakon isporuke samostalno.

Preporuke za koje se brzo liječe ožiljci nakon poroda:

 • ne dirajte se prvih 2-3 dana nakon rođenja;
 • sjedite na podu - ležeći prvi tjedan;
 • hraniti bebu samo s "ležećeg" položaja kako ne bi stvorili dodatni pritisak na maternicu;
 • seksualni život se nastavlja u 2-2,5 mjeseci;
 • promijenite brtvu najkasnije 3 sata kako biste spriječili zarazu kod otvorenih rana.

U mjesec dana unutarnja i vanjska šava brzo će se izliječiti, osjećaj nelagode će ostaviti ženu zauvijek. Nakon pojave djeteta je potrebno da dođe na recepciju lokalnom ginekologu u mjestu prebivališta. Pregledat će i donijeti zaključak o stanju postpartumnih ožiljaka.

Posebna pozornost na unutarnje šavove ne zahtijeva. Zbog post-partum lohije, žena nema mogućnost dezinficirati rane i položiti sterilne tampone.

Slijedeći jednostavne smjernice, moguće je smanjiti razdoblje u kojem se iscjeljenja i ožiljci liječe nakon porođaja. Ne biste trebali biti preopterećeni domaćom zadaćom, morate dobiti dovoljno spavanja i nemojte pretjerati. Ako osjetite neugodne senzacije u ožiljku nakon poroda, trebate kontaktirati svog ginekologa, što može biti simptom komplikacija.

Kako se unutarnje šavove ne liječe dugo, to je potrebno:

 1. pridržavati se osobne higijene (često operite, zamijenite brtvu);
 2. nemojte koristiti povlačenjem hlača, kako ne biste prevagnuli maternicu;
 3. vrijeme da se prazni mjehur tako da ne utječe na kontrakciju maternice;
 4. ne podignite ništa teže od djeteta;
 5. pravovremena odmrzavanje jer konstipacija utječe na mišiće perineuma, što donosi dodatnu bol i nelagodu.

Potrebno je pravilno jesti za pravovremeno pražnjenje crijeva, piti čajnu žličicu biljnog ulja ili lanca kako bi se spriječilo zatvor. Ako je svrbež unutarnjih šavova, ovo je dobro, osjećaji su dokaz adhezije tkiva.

Kako biste izbjegli nelagodu, preporuča se da se često isperete toplom vodom bez sapuna. Čini se da mama osjeća nelagodu ili bol na mjestu ožiljka. To znači da proces oporavka nije išao onako kako treba.

Moguće komplikacije

Može li se unutarnji šavovi povrijediti? Fenomen je sasvim moguće, uzrokuje poteškoće s ozdravljenjem otvorenih rana. Zatim je potrebna medicinska intervencija, uključujući lijekove i antiseptičko liječenje. Liječnik mora poduzeti mjere i propisati odgovarajući tretman za patologiju iscjeljivanja ožiljaka.

Zašto unutarnja šavova nanose bolest nakon poroda:

 • zbog nepodudarnosti (puna ili djelomična);
 • kroz obilježje razdoblja ozdravljenja rana;
 • prisutnost suppuration;
 • zbog krvarenja

Koliko dugo traju šavovi nakon poroda? To ovisi o prirodi rane, mjestu i sposobnosti tjelesnih tkiva da se brzo oporave. Ako su unutarnje šavove dulje vrijeme povrijeđene, uslijed polagane regeneracije stanica, zagrijavanje se propisuje ženi koja živi.

Postupak se provodi najranije 2 tjedna nakon isporuke, kada se maternica smanjuje na početnu veličinu. Ožiljak se zagrijava 10 minuta tijekom 14 dana, ili dok neudobnost potpuno nestane.

Što učiniti ako unutarnji šavovi nanose bolest nakon poroda:

 • konzultirati ginekologa;
 • dobiti testirani;
 • poduzeti liječenje.

Ako vam je potrebna bolnica, nemojte se ustručavati, inače će posljedice biti strašne. Zanemarujući savjete opstetričara, žena izaziva pojavu komplikacija u postpartum periodu.

Kada se šava raspršuje - to je zastrašujuće, otvara se unutarnje krvarenje, koje je teško zaustaviti. Potrebno je brzo reagirati i otići do ginekologa. U prisutnosti komplikacija, liječenje je propisano radi djelomičnih odstupanja i ponovnog povezivanja s punim.

Kada se ožiljak unutar vagine ukočio, žena se pojavljuje u crveno-zelenom iscjetku, s neugodnim mirisom. O patologiji morate obavijestiti ginekologa jer je prisutnost infekcije u postpartum šavovima opasna infekcija tijela. Oni propisuju protuupalne lijekove, liječe rane sa septičkim tankovima i ljekovitim mastima.

Ako unutarnji ožilok krvari, to je abnormalno. Slučaj je izazvao zanemarivanje preporuka liječnika. Na primjer, kada je žena prije određenog vremena počela sjesti ili podići težine. U ovoj situaciji morate odmah potražiti pomoć, kako ne biste propustili trenutak. Krvarenje maternice može se zaustaviti u prvim satima nakon pojave.

Ožiljci iz Cesarean sekcije

Tijekom operativne dostave, postoje i unutarnje i vanjske šavove. Ovo je ožiljak na maternici, abdominalnom zidu i donjem abdomenu. U pravilu, tijekom poroda, žena ostaje duže u bolnici. Medicinska sestra skrbi za rane, mijenja zavoje i liječi ožiljke Kutaseptomom.

Prvi tjedan žena nosi postoperativni zavoj koji podupire unutarnje šavove. Prvog dana ne biste trebali tuširati, a onda nije zabranjeno, tek nakon svakog izlaska u kupaonicu, morate sušiti ranu. Za brži popravak tkiva propisuju se žene koje propisuju ljekovite pomasti ili supozitorije.

Kada je loša kvaliteta za ožiljke, postoje komplikacije povezane s infekcijom. Zatim šiljak počinje curiti i pojavljuje se visoka temperatura. Liječnik propisuje antiseptičku terapiju nekoliko dana, a zatim sve prolazi. Čini se da su šavovi razdvojeni, to je znak da žena podiže. Ova komplikacija se eliminira zatvaranjem ozlijeđenog područja.

Tijelo je u potpunosti obnovljeno nakon carskog rezima prije 2-3 mjeseca od datuma rođenja. Cijelo ovo vrijeme valja se ograničiti u sportu, spolu i tjelesnoj aktivnosti. Tada će postpartum razdoblje brzo i bez ikakvih patologija.

Rodjenje je uvijek rizik od prignječenja i pucanja, kao i hitne cesarne sekcije. Stoga, odabir opstetričara-ginekologa, morate biti sigurni da će obavljati šivanje kvalitativno. Također je važno brinuti o postpartumnim ožiljcima. Zanemarivanje preporuka liječnika izaziva pojavu ozbiljnih komplikacija u postpartum periodu.